Huvud
Skäl

Prostata-specifikt antigen (PSA) -index för prostatacancer

Prostatacancer kräver ett speciellt tillvägagångssätt i både diagnos och behandling. Anledningen till detta är asymptomatisk förlopp av sjukdomen vid de inledande stadierna av dess bildande och utveckling, samt svåra konsekvenser.

PSA i diagnosen prostatacancer

Prostata-specifikt antigen är en organspecifik markör av en polypeptid natur (proteinhaltig) som utvecklas prostatakörteln, både i patologi och i det normala tillståndet och har enzymatiska funktioner (påverkar ejakulatets konsistens).

Det finns följande typer av det givna antigenet:

Var uppmärksam! PSA-förhållande kan variera inte bara i fallet med malign transformation av prostata natur, men även i benigna hyperplastiska förändringar.

För att skilja cancer från godartad hyperplasi de beräknar sådana indikatorer:

 • Förhållandet mellan nivån av fri PSA och den totala PSA;
 • Densitet av ett specifikt prostatiskt antigen, som beräknas genom att dividera det specifika blodantigenet med prostataets storlek (volymvärde).

PSA-standardpoäng

Acceptabel nivå av specifikt antigen i blodet hos män varierar med ålder:

Analys av förändringar i PSA

Begreppet "gråzon" innebär en nivå av prostataspecifikt blodantigen, inte överstigande 10 ng per ml, men något annorlunda än normala åldersindex. För att bestämma om en biopsi av organvävnaden är visad i detta fall är det mycket svårt.

För att lösa problemet, kontrollera hastigheten på den årliga ökningen av PSA-blodet. Om på ett år koefficienten PSA ökar med mer än 0,75 ng / ml, då bör du tänka på utvecklingen av malign process i prostatakörteln.

En studie av densiteten hos PSA (förhållandet mellan serum PSA och körtelvolymen), vilket bör inte vara över 0,15 ng / ml per 1 cm kubik.

Bild 2: Överstiger värdet av denna indikator är en indikation för den histologiska analysen av prostatavävnad. Källa: flickr (Bryan Jones).

Var uppmärksam! Det antas (statistiskt informeras) att män med PSA koncentrationer över 50 ng / ml blod i processen att utveckla sjukdomen och involverade regionala lymfkörtlar. Indexet, vars värde överstiger 100 ng / ml, indikerar att patienten har avlägsna metastatiska foci.

Normal PSA i prostatacancer

En hög nivå av prostataspecifik markör i en mans blod är långt borta kan inte alltid vara ett resultat av malign transformation av detta manliga organ. Inflammatoriska processer i genitourinary systemet, godartad prostatahyperplasi kan provocera en ökning av indikatorn.

Det finns färre fall när malign process i prostatakörteln utvecklas mot en normal koncentration av prostataspecifikt antigen. Ofta är detta på grund av storleken av körteln i sig: män vid en ung ålder mängden är något lägre än den för män 58 - 60 år gamla, varför produceras av en mindre mängd av proteinföreningar.

Var uppmärksam! Om blodserum PSA hos en man sänks, bör en kontroll utföras för att utesluta maligna processer i prostatakörteln. Med utvecklingen av en malign tumör i körteln minskar nivån av fri PSA, halten av blod bunden med proteiner stiger.

Hur man minskar PSA i cancer

Det finns olika sätt att behandla maligna processer prostatakörteln:

 • Kirurgisk behandling (radikal operation, avlägsnande av körteln genom urinröret, endoskopisk kirurgi, partiell resektion av körteln och några andra);
 • Kemoterapi (läkemedelsbehandling);
 • Strålningseffekt på cancerceller.

Viktigt! Avlägsnande eller förstöring av maligna celler bidrar till att minska produktionen av ett specifikt antigen för prostata.

Den normala nivån av PSA efter operationen

Var uppmärksam! Värden som inte överstiger 0,2 ng per ml är normala för personer som genomgått operation för avlägsnande av prostatakörteln.

Om indikatorn är OK, då rekommenderas att undersökas var tredje månad.

Om indikatorn är 0,2 eller något högre detta värde är månadsvis.

Tecken på återfall

Efter den radikala terapin av malign neoplasma i prostata risken för återkommande av den patologiska processen är mycket hög. Det är därför som de flesta patienter får behandling mot återfall enligt ett visst system.

När du kan prata om återfall

 • Radikal operation för att ta bort prostata. Återfall av malaktig tillväxt betraktas en ökning i patientens blod-PSA-koncentration större än 0,2 ng per ml blod, bestämd två gånger.
 • Bestrålning. Det är nödvändigt att bestämma ett sådant värde PSA i tre på varandra följande analyser för att bekräfta återfall av cancer.

Viktigt! Patologins återfall klassificeras i det lokala (i körteln eller i dess säng) och det systemiska (andra vävnader i kroppen).

Att bestämma arten av återfall var uppmärksam

 • på tillväxten på PSA-nivån, det ögonblick då värdet fördubblas,
 • Ta även hänsyn till Gleason-indexet (utvärdering av körtelns histologiska profil),
 • Den tid som har gått sedan operationen eller strålbehandling / kemoterapi.

För första gången sedan operationen för prostatacancer (radikal resektion av körteln) Det rekommenderas att ta en analys för det kvantitativa indexet av PSA-blod om 5-6 veckor.

Varför behöver du veta nivån på PSA i prostatacancer

Prostatacancer är en vanlig malign sjukdom som utvecklas hos män efter trettio år. Enligt statistiken, hyperplasi, som är benägen att degeneration och malignitet, börjar utvecklas hos män som börjar efter fyrtio års ålder och observeras var tredje patient i en ålder av femtio. PSA i prostatacancer - är en av de mest informativa metoderna för att diagnostisera denna patologi.

Vad är PSA?

Prostata-specifikt antigen (PSA) är av natur en proteinmolekyl som utför en enzymatisk roll och utsöndras av prostatavävnad.

Det säkerställer upprätthållandet av den nödvändiga konsistensen av halvvätska och finns normalt i kompositionen av den senare.

Upptäckten av denna molekyl i den venösa blodprovtagningen som har framställts från stora kärl på venös typ, tecken på aktiv cancerprocessen i prostatakörteln, som uppstod som ett resultat av överträdelse av systemet för utsöndrings kanaler och försörjningsfartyg, vilket är varför enzymet kontinuerligt släpps ut i blodomloppet.

Indikationer för uppgiftsanalys

Efter fyrtio år rekommenderas män att ha en årlig undersökning med en specialist för förekomst av prostatahyperplasi. Vid detektering av en ökning i organet, en förändring i dess struktur, en ökning av densitet eller utseende av tuberositet, visas ytterligare undersökningsmetoder.

Det mest exakta är resultatet av biopsi. Emellertid är denna manipulation invasiv, och därför är det möjligt att bestämma nivån av PSA i blodet.

Således är indikationer för bestämning av PSA följande tillstånd:

Preventiv studie för att bestämma närvaron av bukspottskörtelcancer efter åldern av fyrtio.

Tidig laboratoriediagnos av cancer.

Bestämning av framgången för den kirurgiska behandlingen (efter prostatektomi).

Utvärdering av effektiviteten av kemoterapi och målinriktad behandling.

Förberedelser för diagnosen

För att få de mest tillförlitliga resultaten måste patienten vara förberedd. Gör så här genom att utföra följande procedurer:

Utesluter helt från kosten av patienten feta livsmedel, stekt eller starkt pepprande rätter.

Neka att dricka alkohol och starka droger som kan påverka innehållet av hormoner och enzymer i blodet.

Avhållande från tobaksbruk.

Eliminering av fysioterapiproceduren några dagar före analysen.

För att överlämna analysen är det nödvändigt på en tom mage, under första halvan av dagen.

Normal innehåll av PSA

I det normala tillståndet hos prostatavävnad i blodet faller mindre mängd av PSA-molekyler, beroende på det faktum att som står ut i körtelvävnader, går den in i sädesvätskan, som upprätthåller normala reologiska egenskaper.

I detta avseende är det normala innehållet i blodserum upp till femtio år upp till 2,5 ng per milliliter. Över tiden leder blodtryckets och körtelns permeabilitet till en ökning av det normala innehållet i detta enzym till 6,5 ng i en milliliter efter sjuttio år. Om det finns en fullständig frånvaro av detta ämne i analysen är detta ett gynnsamt resultat.

Tidiga stadier av prostatacancer åtföljs av en relativt låg antigennivå upp till 10 ng / ml. Detta beror på okontrollerad skada på organets vävnader. Ytterligare utveckling av sjukdomen kan åtföljas av en ökning av nivån till 30-40 ng / ml.

Koncentrationen av PSA efter avlägsnande av prostatacancer (normen är upp till 2,5 ng vid 40-50 års ålder) reduceras signifikant. Om det finns mer än 0,2 ng i en milliliter, bör man tänka på förekomsten av avlägsna metastaser i perifera vävnader och organ. Oftast involverade i lungprocessen, ryggraden, organen i det lilla bäckenet.

Vad är nivån på PSA efter operationen

Bukspottkörtelcancer är en farlig patologi, vars behandling måste vara komplex. Modern medicin innebär användning av kemoterapi, kirurgisk excision av patologisk neoplasma, strålbehandling, riktade terapi. Den mest effektiva metoden för behandling är avlägsnandet av det drabbade organet, tillsammans med vävnaderna och de regionala lymfkörtlarna som är involverade i processen.

För att bestämma effektiviteten av denna behandlingsmetod är det nödvändigt att bestämma nivån av PSA efter operation. Den tidiga postoperativa perioden kan åtföljas av ett seruminnehåll på mer än fyrtio ng / ml, detta beror på den långa halveringstiden för detta enzym från kroppen.

Fullständigt avlägsnande av prostataceller med tiden leder till en minskning av PSA-nivån till mindre än 0,02 ng / ml. Vid bestämning av ämnets innehåll i normens övre gräns är detta en indikation på förlängd laboratoriediagnos.

Vilka ytterligare metoder kan hjälpa till vid diagnos av prostatacancer?

Onkologi, lokaliserad i bäckenorganen hos män - det här är en vanlig dödsorsak, orsakad av utvecklingen av metastaser och komplikationer som kraftig blödning. I detta sammanhang är det nödvändigt att diagnostisera denna sjukdom inte bara baserat på data från laboratorietester.

Ytterligare metoder för att identifiera denna sjukdom, är det nödvändigt att använda följande instrumentella och histologiska metoder:

Endorektal magnetisk resonans avbildning av bäckenorganen.

CT i bukhålorganen.

En prostata biopsi följt av en histologisk undersökning av mikropreparationen.

Excitatorisk scintigrafi i muskuloskeletala systemet.

PSA i prostatacancer

Indikationer för PSA-analys

En av prostatakörtelns funktioner i den manliga kroppen är produktionen av den komponent som krävs för utspädning av halvvätskan. En del av detta ämne finns i patientens blod medan du tar materialet för undersökning.

I medicin är det vanligt att kalla detta ämne till ett prostataspecifikt antigen, och för en mer lämplig beteckning i litteraturen och vardagligt tal är det överens om att förkorta denna term till PSA.

Insamling av statistisk information och dess jämförelse med den kliniska bilden av sjukdomen gjorde det möjligt att utveckla ett system av indikatorer där det är möjligt att bestämma graden och svårighetsgraden av prostatakörteln.

För att få resultaten av studien tas patienten upp till 2 ml biologiskt material från venen. Vanligtvis blir resultatet av analysen känd inom två dagar. För att få sanna uppgifter till proceduren bör du förbereda dig på ett speciellt sätt, vilket varnar patienten.

Med den normala funktionen av prostata producerar cellerna en bråkdel av serinproteinet som finns i patientens blod i ett lös eller bundet tillstånd.

PSA i prostatacancer bestäms av studien av markörfritt antigen. Det är detta värde som indikerar närvaron i den manliga kroppen av abnormiteter som medger en onkologisk sjukdom eller trauma i prostatakörteln. För en hälsosam person är normen låg, men ökningen blir orsaken till en noggrann titt på möjliga varianter av patientens hälsoförlust.

Blodtestet, som avslöjade en hög nivå av indikatorn, indikerar en onkologi.

Med tanke på att PSA i prostatacancer ökas möjliggör denna undersökningsmetod att identifiera sjukdomen i ett första skede och ta mer sparsamma alternativ för behandling. Det bör också noteras att inte bara malign neoplasma manifesterar sig som en hög nivå av fritt antigen, men också vid ett adenom avviker värdena för denna markör från normen.

Det tydligaste tecknet på sjukdomen i prostata är en kränkning av tömningsprocessen, och smärta i bäckenområdet, så när dessa manifestationer nödvändigtvis blodprov tilldelas utredningen indikator som hjälper dig att snabbt avgöra orsaken till prostatabesvär.

Under undersökningen visade sig att för en annan ålder är indikatorns normala nivå på vissa nivåer. Följande värden bör anses vara giltiga:

 • hos män under 70 år - inom 4,5 ng / ml;
 • upp till 60 år - inte överstiga 3,5 ng / ml;
 • mindre än 50 år - högst 2,5 ng / ml.

Avvikelse från tillåtet värde betyder närvaron av patologiska förändringar i prostatakörteln.

Blodprovtagning för PSA-forskning är obligatorisk när en planerad klinisk undersökning utförs för män över 40 år. Tolkningen av denna analys gör det möjligt för oss att identifiera problem i prostata tillstånd och identifiera en onkologi, vilket gör det möjligt att minska dödsfallet från cancer och omedelbart börja behandling av patologi.

Förutom att bestämma nivån på PSA vid diagnos av förändringar i prostatakörteln är det nödvändigt att utföra ultraljud av interna organ, en biopsi och en rektal undersökning av patienten. Allmänna insatser hjälper till att få en noggrann klinisk bild och kommer att ligga till grund för utnämningen av en lämplig terapeutisk effekt.

Funktioner av studien

Blodprovtagningsförfarandet för PSA-analys utförs på poliklinisk grund utan patientens inläggning och orsakar inga speciella smärtsamma förnimmelser.

Innan proceduren utförs måste den behandlande läkaren utföra en särskild instruktion om reglerna för förberedelse för blodinsamling för att få en sann klinisk bild av sjukdomen utan förvrängning.

Om uppgifterna är otillräckliga eller om det finns kontroversiella punkter i tolkningen av resultaten av analysen, rekommenderas att repetera testet.

Identifiering av tumörmarkörer i det biologiska materialet hos patienten är oftast inte i tvivel på grund av deras unika, men i studien av indikatorer för att ta hänsyn till följande punkter, som kan påverka nivån av antigen i blodet:

 • Värdena för PSA beror på människans ålder.
 • användningen på tröskeln till att äta rökt, kryddig eller överdriven fet mat;
 • utlösning inträffade på kvällen
 • inflammation i de inre organen.

För att resultatet av analysen ska visa en riktig bild, snarare än att den kränks av tredjepartsfel, är det nödvändigt att utföra ett antal restriktioner och förbereda sig för blodprovtagning:

 • Det är nödvändigt att ge upp mycket fysiska ansträngningar en dag före förfarandet.
 • att sluta röka på dagen för blodprovtagning
 • Tolerera inte terapeutiska effekter på prostatakörteln med droger och utesluter prostata-massage.

Analysen ges på morgonen på en tom mage. Ät inte för mycket mat på kvällen före proceduren, middag ska vara lätt. Du kan dricka rent vatten utan begränsningar.

När man får ett kontroversiellt vittnesbörd tilldelas en andra studie, och följande tester läggs till PSA-analysen:

 • analys för att fördubbla värdet av fritt antigen. Dess index tillåter dig att exakt fastställa ett återfall efter att ha utfört en prostatektomi;
 • förhållandet mellan värdena för fria och gemensamma antigener bestäms, vilket gör det möjligt att fixera det initiala skedet av tumörets utseende.

Tolkning av indikatorer på resultaten av studien bör hanteras av en erfaren läkare, och analysen ska utföras i en specialiserad medicinsk institution.

Nivån av fritt antigen i blodet är en viktig indikator på maskulin hälsa, varför analysens prestanda för att bestämma värdet av denna indikator bör utses årligen efter att ha nått en man i det fjärde decenniet.

I den postoperativa perioden utförs blodprov varje tredje månad för att bestämma indikatorn. Med positiva resultat av kirurgisk ingrepp, kommer värdet av fritt antigen att erkännas en gång var sjätte månad.

PSA-nivå för prostatacancer

När man anger gränsvärdena för fritt antigen bör man ta hänsyn till patientens ålder och förekomsten av inflammatoriska processer i kroppen som korrigerar detta index, eftersom ökningen sker inte bara på grund av förekomsten av cancerceller, men också av naturliga skäl.

Värdet vid vilket ett larm ska höjas överstiger 10 ng / ml, i detta fall garanteras bekräftelsen av närvaron av neoplasma.

Den årliga övervakningen av indikatornivån i patientens blod möjliggör spårning av utvecklingen av cancerceller även vid absoluta värden som ligger inom normalområdet upp till 4 ng / ml. I detta fall är huvudpunkten en ökning på 0,75 ng / ml för varje studie.

Det bör också noteras att förhållandet mellan antigenfri och bindande för att bildas i cancerläkemedel i prostatakörteln varierar, vilket kan fungera som en signal för mer detaljerade studier av patientens biologiska material.

PSA-standarder i den postoperativa perioden

Efter den radikala prostatektomi faller den fria antigennivån kraftigt och ligger inom 0,2 ng / ml eller ännu lägre. Detta värde beror på excision av prostatavävnaden, och som följd en överträdelse av produktionen av PSA.

Om värdena överstiger den angivna normen finns det skäl att tro att operationen inte utfördes framgångsrikt och återfallstiden uppstår.

PSA-norm efter strålbehandling

Effektiviteten av denna metod för behandling av malign neoplasma i prostatakörteln bekräftas av en gradvis minskning av antigennivån i patientens blod, eftersom ett kraftigt fall endast är möjligt med resektion av prostata.

Ett fall i värdet på mer än en indikerar en hög kvalitet på de utförda procedurerna och bekräftar korrektheten hos den valda metoden för behandling av tumören.

Skäl till ökningen av indikatorer

Förändringen i koncentrationen av markören i blodet observeras med olika störningar i prostata körningens normala funktion. Oftast är denna process orsakad av följande skäl:

 • trauma av prostatavävnad. Överträdelse av materiens integritet leder till en högre permeabilitet hos organets kärl och som en konsekvens en ökning av antigenens nivå. Liknande manifestationer är karakteristiska för cancer och adenom i prostatakörteln;
 • inflammation på grund av infektion i prostata eller genitourinary system som helhet;
 • ischemi eller hjärtinfarkt.

Vid upptäckt av cancer i prostatakörteln antar PSA-nivån följande värden i ng / ml:

 • från 10 till 20 - utvecklingen av en cancerous tumör är sannolikt;
 • från 20 till 50 - den cancerösa tumören fortskrider;
 • från 50 till 100 - processen för bildning av metastaser i det drabbade organet uppträder;
 • över 100 - aktiv metastasering i sjukdoms fjärde stadium
 • mer än 200 - i det här fallet nådde cancern benvävnaden och tillväxten av metastaser fortsätter.

Att undvika allvarliga följder av prostatainflammation är endast möjlig med regelbunden läkarundersökning som rekommenderas årligen när en man når 45 år.

Hur man sänker nivån på PSA

För att normalisera indikationerna på ett fritt antigen används särskilda dieter som gör att du kan balansera patientens näring, medicinering och hemterapi med hjälp av växtbaserade läkemedel.

Rätt näring

Överdriven konsumtion av feta livsmedel bidrar till bildandet av cancerceller och därmed en ökning av värdet av fritt antigen. Det är tillrådligt att vägra följande produkter:

 • smör;
 • fett kött (fläsk);
 • mejeriprodukter.

Istället för kött är det bättre att diversifiera din kost med olika typer av havsfisk eller byt till dietrik kycklingdisk. Mer att äta grönsaker och frukter, bär och gröna är lämpliga. Särskilt användbart för att minska nivånivån är ett granat innehållande överskott av antioxidanter och vitamin C.

Användningen av färska tomater, tack vare karotenoider, gör det möjligt att eliminera stress och på så sätt påverka den cellulära strukturen hos prostata vävnaden, vilket minskar nivån av antigen i blodet.

Biologiskt aktiva tillsatser som används för att justera nivån av PSA i blodet kan också hänföras till mat. Effektiva medel är Pomi-T och PC-Spes, som är baserade på substanser av vegetabiliskt ursprung.

Läkemedel för att minska PSA

För att normalisera indexen för fritt antigen används preparat från listan med 5-alfa-reduktashämmare: Finasterid och Dutasterid.

Minskning i indexet sker med långvarig användning av läkemedel som är relaterade till tiaziddiuretika, liksom läkemedel som syftar till att minska mängden kolesterol till blodet.

Val av läkemedel och utnämning av ett läkemedel för att ta mediciner utförs av den behandlande läkaren, oberoende terapi leder till negativa resultat och en ökning av perioden för slutgiltig återhämtning.

Folkmekanismer för att minska PSA-värden

Oftast för behandling av prostata sjukdomar används infusioner och avkok av medicinska örter:

 • Malurt är bittert;
 • Kamomile officinalis;
 • groblad;
 • pepparmint;
 • nässla;
 • calendula;
 • hemlock;
 • Stormhatt;
 • Chaga;
 • rölleka;
 • Hjärt;
 • St John's Wort;
 • timjan;
 • Immortelle.

Produkter av biodling, särskilt propolis, är mycket användbara vid inflammation i prostata.

Användningen av nötter, pumpafrön och lin gör det möjligt att stärka prostatakörteln och normalisera dess funktion.

För tidig upptäckt av negativa processer i prostatakörteln, bör en man årligen donera blod till en PSA-studie. Snabbt erkännande av patologiens början kommer att tillåta att man vidtar nödåtgärder och förhindrar en dödlig lesion av prostatavävnaden. Förebyggande är det bästa sättet att eliminera sjukdomen.

Besegra allvarlig njursjukdom är möjligt!

Om följande symptom är kända för dig som är första hand:

 • konstant smärta i nedre delen av ryggen;
 • svårighet att urinera
 • brott mot blodtrycket.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Sjukdomen kan botas! MÖJLIGT! Följ länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling.

Vilken nivå av PSA i prostatacancer anses vara normal: markörens betydelse och egenskaper

Definitionen av PSA i prostatacancer är ett program för förebyggande och diagnos av sjukdomen i de tidiga stadierna. Förfarandet hjälper till att se onkologi i de tidigaste stadierna och utförs runt om i världen för att upprätthålla människors hälsa vid 40 års ålder (i vissa fall tidigare och senare).

Prostatacancer är en farlig sjukdom som leder till svårighet att urinera och en fullständig förlust av sexuell förmåga. Prostatakörteln är också nödvändig för att säkerställa genitalfunktionen, eftersom den producerar hormoner som är ansvariga för spermiernas livskraft. Och det är värt att visa små brott, följt av fysiskt och morellt obehag, och cancer kan leda till döden.

Vad är PSA-analys?

Prostataspecifikt antigen (PSA) är en typ av markör för prostatacancer, som bättre än andra test visar närvaron av cancerceller i serumet. Det är han som ger en signal om onkologi av prostatakörteln och anses vara den mest utbredda i världen. Det bör tas och utvärdera effektiviteten av terapi som används för att behandla cancer tidigare.

Det är intressant! PSA-markörstudien började användas 1987 för att upptäcka cancer, och antigenet i sperma upptäcktes 1979.

PSA är ett kemiskt ämne som produceras av prostata hos epitelet. Dess struktur innefattar flera disulfidbroar, liksom 237 aminosyrarester. Proteinproduktion kan utföras av både friska och muterade celler. Detektera antigenet i blod och sperma.

PSA hos män

Normalt är PSA-nivån 4 ng / ml, och enligt referensböckerna, ännu lägre. Det beror på människans ålder:

 • Om åldern är mindre än 50 ska indikatorn inte vara mer än 2,5 ng / ml;
 • från 50 till 59 år inklusive, ökar den med 1;
 • från 60 till 69 är indikatorn ekvivalent med 4-4,5 ng / ml;
 • på 70 år borde den ligga inom 6,5 ng / ml.

Värdet av PSA-markören i prostatacancer

Om indikatorn för denna markör börjar öka, så förändras prostata vävnaden, dess permeabilitet ökar, det är möjligt att bilda prostatacancer. Men det bör beaktas att även med tillväxten av godartade formationer ökar PSA-indexet. Trauma och prostatit bidrar också till att öka denna markör.

Viktigt! PSA-indexet för prostatacancer överstiger 10 ng / ml, och detta blir grunden för biopsi (tar den drabbade vävnaden och kontrollerar malignitet).

Om värdet ligger mellan PSA-normen och 10 ng / ml, kallar läkare det här fenomenet en "gråzon" - analysen talar inte om cancer, men signalerar närvaron av vissa förändringar som kan leda till patologi. De måste identifieras och dokumenteras för vidare studier. I sådana fall måste män var sjätte månad ta prov och genomgå undersökningar för snabb upptäckt av patologi i de första etapperna. En förebyggande undersökning bör också utföras av män i åldern 45 år. Om tillväxten för indikatorerna är mer än 0,75 ng / ml kan vi prata om risken för prostatacancer.

PSA-markeringsindikatorer för onkologi

Vid 10-15 ng / ml stoppar PSA-indexet för prostatacancer inte längre och växer ytterligare:

 • upp till 20 ng / ml - prata om risken att utveckla cancer;
 • om indikatorn har gått till värden från 20 till 50 ng / ml, utvecklas cancer;
 • om markören ligger i intervallet från 50 till 100 ng / ml - detta är en risk för metastasering;
 • Om indikatorn är mer än 100 ng / ml, börjar metastaser (cancer i steg 4).

Om en patient har en PSA-analys av 200 ng / ml når metastaser kroppens benvävnad.

Egenskaper hos PSA-markören i prostatacancer

I olika stadier av onkologi varierar siffrorna mycket, men läkare säger att PSA inte alltid är "cancerspecifik". Den slutliga diagnosen kan godkännas först efter en biopsi, eftersom PSA också kan öka med en godartad tumör. Antigen i serumet finns i två former - fria och associerade med proteiner. Diagnos och bör avgöra detta formulär.

PSA kommer bara att öka för en relaterad form vid något stadium av cancer, men den fria kommer inte att minska. Ibland sker förändringen i dessa nivåer inte om cellen inte utsöndrar specifika kroppar (skadad av cancer). Om den fria formen är alltför hög, indikerar analysen utvecklingen av adenom eller annan godartad tumör i prostatakörteln.

Ett annat särdrag hos den presenterade onkologiska markören är att nivån av PSA omedelbart efter avlägsnande av den cancerösa tumören med användning av transuretral resektion minskas kraftigt. För att stabilisera det behöver du minst 60 dagar. I det här fallet behövs återföringen av analysen om sex månader och igen om 3 månader för slutkontroll. Efter strålterapi kommer emellertid PSA att falla väldigt långsamt, med en minskning mindre än 1 ng / ml ger tröstande förutsägelser att remissionen kommer att vara lång och utan återfall.

Vad påverkar resultatet av PSA-analysen?

Innan analysen genomförs är det nödvändigt att se till att mannen inte begått förbjudna aktiviteter, inte äter mat som negativt påverkar resultaten och ger felaktiga representationer. Det finns ett antal andra faktorer. Så, för att få korrekta resultat 48 timmar före bloddonation är det nödvändigt:

 • ge upp stekt och kryddig mat;
 • så lite som möjligt för att konsumera fetter av animaliskt ursprung;
 • inte ha sex.

Innan analysen kan du inte äta frukost (lunch). I fallet med vissa manipuleringar med prostata måste man komma ihåg:

 • Efter massage och biopsi ges analysen efter 2 veckor;
 • Om en fingerundersökning, TRUS, koloskopi eller en kateter installerades, bör proceduren skjutas upp i en vecka.

24 timmar innan du tar PSA måste du överge aktiva idrott, särskilt från cyklar och långa promenader. Alla dessa manipuleringar kommer att bidra till att bestämma nivån på PSA noggrant och lära sig om prostatacancer även före utseendet av de första symptomen på sjukdomen. Och i detta fall bör behandlingen gå mycket lättare, och viktigast av allt - med garanterad eftergift.

PSA i prostatacancer: definitionen och syftet med analysen

Normalt utsöndrar cellerna i prostatakörteln i en frisk man ett speciellt enzym - en bråkdel av serinproteinet. I blodet finns två varianter - i fria och bundna.

Fri form av PSA, eller prostataspecifikt fri antigen, används vid diagnos av prostatacancer. PSA kan användas inte bara som en cancermarkör, men också som en markör för inflammation eller mekanisk skada på prostata. Normalt hålls det hos friska män på en låg nivå och en signifikant ökning av koncentrationen indikerar en prostatakörtelns patologi.

Liksom vid onkologi och med godartad prostatahyperplasi och prostatit är huvudsymptomen svårigheter att urinera på grund av mekanisk obstruktion. Detektionen av en stor mängd PSA i blodet bidrar till att diagnostisera förekomsten av en malign sjukdom i ett tidigt skede.

Testet för bestämning av nivån av fri PSA utförs genom metoden för NGA - indirekt hemagglutination.

Nivån för PSA-nivån beror på åldern. Nivån av koncentrationen av det prostatiska specifika antigenet i blodet hos en man under 70 år ska inte vara mer än 4,5 ng / ml, upp till 60 år högst 3,5 ng / ml och under 50 bör inte överstiga 2,5 ng / ml.

Diagnos av PSA används som en screening för förebyggande undersökning efter 40 år för att identifiera risken för cancer. När ett ökat PSA-värde och misstanke om en tumörsjukdom detekteras utförs rektalundersökning och ytterligare undersökningsmetoder såsom ultraljud, nålbiopsi ordineras.

PSA i prostatacancer bestämmer läkaren för att kontrollera effektiviteten av tumörbehandling efter operation, efter kemoterapi eller strålbehandling, samt att bedöma effektiviteten av hormonbehandling, för omedelbar upptäckt av metastaser och återfall.

Efter radikal prostatektomi är nivån av prostataspecifikt antigen vanligtvis extremt låg och bör inte öka över 0,2 ng / ml.

Ökningen i blodnivåer av total PSA kan påverkas av prostata massage, ejakulation, biopsi, rektal undersökning av prostata och ultraljudsundersökning.

Dess nivå ökar också med inflammation i patientens prostata, på grund av trauma, ischemi och ålder.

När cancer återfall och öka mängden PSA sker stadigt och gradvis, under flera månader till ett år i taget efter de mekaniska effekter på prostatakörteln, såsom brachyterapi stiger mängden kraftigt och snabbt.

Efter den operativa behandlingen rekommenderas att bestämma PSA inte omedelbart efter prostatacanceroperationen, men om en månad eller mer. Analysen görs också inte tidigare än 7-10 dagar efter mekaniska effekter eller inflammation i prostata.

Före provet, röka inte i 30 minuter, undvik nervös och fysisk stress, ät inte feta livsmedel i 24 timmar.

Värdena för PSA-nivån i prostatacancer: Hur ser "normen" ut

Normala värden för PSA hos en frisk person varierar från 0 till 4,5 ng / ml.

Parametrarna för PSA i prostatacancer i ett tidigt stadium kan vara låga, upp till 10 ng / ml.

I ett senare skede kan värdena för PSA i prostatacancer ökas betydligt, främst på grund av fri PSA.

En ökning av mängden PSA efter kirurgisk behandling av mer än 0,2 ng / ml indikerar utvecklingen av metastaser eller återkommande tumörprocess.

Prostaspecifikt protein bör mätas flera veckor efter kirurgisk behandling. En liten PSA-nivå i prostatacancer kvarstår i blodet efter en partiell resektion av prostata.

Att utföra läkemedels- och strålningsexponeringar avlägsnar inte fullständigt prostatavävnaden från kroppen, eftersom det förstör tumörceller. Detta kan sänka PSA-nivån, men den minskar sakta, i ett år eller mer.

Bestämning av fri PSA i prostatacancer gör det möjligt att skilja symptomen på postoperativ inflammation från symptomen på återkommande tumörprocess.

PSA-testet för prostatacancer kan bestämmas inte bara i absoluta men även i relativa termer, det vill säga i förhållandet mellan fri PSA och total i procent. Nivån på fri PSA 12-100% talar om närvaron av en tumörprocess eller dess återkommande.

Hur man reducerar PSA i prostatacancer?

Nivån på PSA är en diagnostisk markör för framgången med prostatacancerbehandling och reduceras efter behandling - prostatacancer, kemoterapi, strålning och strålningsexponeringar.

Vad är PSA i prostatacancer?

Mängden fri PSA i prostatacancer kan betydligt överstiga det normativa värdet. Detektion av PSA-nivå vid en screening på mer än 10 ng / ml indikerar en sannolikhet för en tumörprocess på mer än 50%.

Definitionen av PSA efter avlägsnande av prostatacancer

PSA-frekvensen efter avlägsnande av prostatacancer är 0,2 ng / ml. Detta beror på det faktum att serinproteasfraktionen förutom de borttagna cellerna i prostatakörteln inte produceras av något annat organ. Mängden fri PSA efter operationen av prostatacancer för maximal tillförlitlighet bör mätas om en månad.

I den tidiga postoperativa perioden är en signifikant ökning av PSA-nivån, upp till 40 eller mer ng / ml, möjlig. Efter kemoterapi, strålbehandling, är det vanligen en gradvis minskning av PSA i blodet, så PSA-analys efter behandling av prostatacancer görs för första gången i en månad, och sedan upprepade gånger, för kontrolländamål.

Resultatet av PSA efter avlägsnande av prostatacancer bör övervakas under lång tid med syfte att återkomma i tid. En hög nivå av PSA, som stiger kraftigt och under kort tid, orsakas av en mekanisk effekt på en mans prostatakörtel.

 • Hur förändras PSA vid återkommande prostatacancer?
  I händelse av att återkommande prostatacancer utvecklas är det möjligt att observera en långvarig, signifikant och bestående ökning av nivån av fri PSA.
 • Vad är normen för PSA efter prostatacanceroperation?
  Efter en radikal prostatektomi bör en minimal PSA-nivå observeras i blodet om en månad.

PSA-nivå i prostatacancer: normativa index under behandling

Prostatacancer är en av de mest allvarliga, farliga och vanliga cancersjukdomarna bland den manliga befolkningen.

Enligt statistiken finns varje år i världen mer än fyra hundra tusen fall av utveckling av denna sjukdom, och i ett antal länder upptar den andra platsen efter lungkörteln och mag-tarmkanalen.

I detta avseende är det väldigt viktigt att vara uppmärksam på aktuell diagnos: undersökning, instrumentella metoder, ultraljud och laboratorietester, inklusive PSA.

Vad är denna indikator?

I kroppen är PSA (prostatiskt specifikt antigen) ett protein som produceras av celler i prostata-kanalerna. Detta är en nödvändig del av ejakulatet, som efter utlösning utför funktionen av flytning av spermierna, vilket är viktigt för befruktningen av ägget.

I laboratoriediagnostik spelar den en särskild roll. Värdet av PSA i prostatacancer är en av de mest exakta testerna för att bekräfta sjukdomen. Moderna tekniker tillåter att få tumörmarkörer av prostatacancer från serum och använda den som ett material för diagnos av prostatacancer och adenom.

Analysen är särskilt viktig för män som är äldre än 40-45 år. Denna kategori av medborgarnas experter rekommenderar att man tar det varje år, eftersom risken för att utveckla en tumör ökar med ålder, och dess initiala steg går ofta asymptomatiskt. Enligt statistiken lär mer än 50 procent av männen oavsiktligt utvecklingen av onkologi under förebyggande diagnos.

När är analysen tilldelad?

En specialist kan tilldela en analys i följande fall:

 1. Om du misstänker en tumör efter en fingerundersökning, ultraljud och andra metoder för undersökning av prostata.
 2. Som förebyggande diagnos rekommenderas för män som är äldre än 41-45 år.
 3. När patienten klagar över utseendet specifika symtom som är karakteristiska för prostata sjukdomar:
  1. Hyppig urinering (speciellt under natten).
  2. Sårhet i ljumskområdet.
  3. Underminera urin etc.
 4. Om en patient har diagnostiserats med cancer, kommer analysen att behövas för att övervaka hur kroppen reagerar på den valda behandlingstaktiken.

Sålunda kommer en minskning av denna indikator att indikera en förbättring av patientens tillstånd, effektiviteten hos den valda terapeutiska tekniken.

Hur förbereder sig på diagnos?

Vid tilldelning av en analys är det viktigt att veta att felaktig förberedelse kan påverka resultaten tillförlitlighet:

 1. Tre dagar före studien borde patienten avstå från prostatakörteln.
 2. I 6 dagar rekommenderas att avstå från proceduren för TRUS.
 3. I 2 dagar är det nödvändigt att utesluta sexuella kontakter (utlösning).
 4. Om en patient tilldelas en biopsi, bör det ske 6-7 dagar innan materialet tas i bruk.
 5. Om en patient genomgick transuretral resektion av prostata kan pålitliga resultat endast erhållas efter 6 månader. Traumat ökar dramatiskt proteinets nivå i blodet.
 6. Patienten ska varnas av läkaren om alla mediciner som tas. En läkare kan avbryta vissa läkemedel 1-3 dagar före studien för att uppnå exakta resultat.
 7. Som regel tas materialet på morgonen på tom mage. Patienten får bara dricka ren, icke-kolsyrad mineralvatten. Om leveranstiden faller på kvällen, måste du vägra att äta 4-6 timmar innan du kommer till kliniken.
 8. På kvällen är det också nödvändigt att utesluta tung fysisk aktivitet och hålla sig till en lätt diet, vilket eliminerar stekt, rökt, salt mat, alkoholhaltiga och kolsyrade söta drycker.

Tidpunkt för prestanda, pris

Att ta materialet skiljer sig inte från den enkla samlingen av venöst blod, varefter det placeras i ett särskilt märkt rör och skickas till laboratoriet för forskning.

Förfallodagen och kostnaden kan variera beroende på vilken klinik eller laboratorium som väljs. Vanligtvis kommer resultatet i 2-4 arbetsdagar. Kostnaden i den totala Invitro-prostatacancermarkören är 590 rubler + 199 för att ta materialet i Hemotest-515-rublerna i He Clinic 590-rubel.

Vilka är de normala indikationerna?

Det är viktigt för patienten att veta att indikatorerna ökar med åldern.

Detta är en normal fysiologisk process som inte indikerar en patologi:

 • Hos män under 50 år bör PSA inte överstiga 2,5 ng / ml;
 • Från 50 till 60 år är normen resultatet inte högre än 3,5 ng / ml;
 • Från 60 till 70 år bör resultatet inte överstiga 4,5 ng / ml;
 • Efter sju år kan han gå upp till 6,5 utan att indikera patologi.

För ett mer exakt resultat infördes konceptet av densitet av specialister.

Det beräknas med en speciell formel, som delar värdet av det prostataspecifika antigenet med volymen av det organ som producerar det. Om densiteten inte överstiger 0,15 ng / mg per kubikcentimeter, anses den vara normal.

Trots många patienters farhågor kan överskridande PSA-standarden inte alltid indikera utvecklingen av en cancerous tumör.

Anledningen till detta kan vara:

PSA i prostatacancer

Som redan nämnts kan eventuella avvikelser från normen indikera utvecklingen av en allvarlig patologi (även i preklinisk form).

Nivån av PSA i prostatacancer är normal:

 1. Vid tidigt (latent) scen utveckling av en cancer-tumör kan antigennivån vara 4 till 10 nanogram. Ofta kallas detta resultat den så kallade "gråzonen". För att bekräfta eller utesluta diagnosen måste patienten genomgå ett antal andra undersökningar, eftersom PSA-indexet för prostatacancer kan vara felaktigt och inte indikera närvaron av sjukdomen vid ett sent utvecklingsstadium.
 2. Senare svårt stadium Utvecklingen åtföljs av en ökning upp till 10 nanogram och mer. Om patienten uppvisar en sådan hög poäng skickas han till en biopsi med en histologi för att slutligen bekräfta diagnosen och analysen av materialet.
 3. Dessutom förändrar prostatacancer förhållandet mellan PSA i bunden och fri form, mängden fri antigen minskar.
 4. Vid kontrolldiagnos och övervakning av patientens tillstånd är det också viktigt att jämföra de erhållna resultaten. Så kommer en ökning med 0,75 nanogram per år att vara 100% för att vittna för utvecklingen av cancer även om antigennivån inte överstiger fyra nanogram.

Efter behandling

PSA-räntan efter operationen av prostatacancer med en gynnsam rehabiliteringsperiod kommer indikatorn att börja minska.

PSA efter avlägsnande av prostatacancer är normalt: deras mängd kan vara 0,2 nanogram i blodet och ännu mindre.

Vad som är anmärkningsvärt, i utländska kliniker skiljer sig normvärdena efter operationen.

Värdet enligt europeiska doktors normer bör inte överstiga 0,7 nanogram. Om PSA fortfarande är hög, började kroppen återkomma.

Villkoret är mycket farligt och kräver kontinuerlig observation och utnämning av rätt terapeutiska åtgärder.

Signera efter brachyterapi

PSA efter brachyterapi för prostatacancer börjar minska mindre snabbt än efter radikal operation. PSA tillåter dig dock att kontrollera effektiviteten av de utförda procedurerna. Om värdet har minskat med en enhet, är risken för återutveckling av sjukdomen under de kommande fem åren inte hög. Rusa inte till slutsatser, eftersom nivån på PSA når sitt lägsta värde först efter 2-3 år efter den utförda strålbehandling.

I prostatacancer är PSA en av de viktigaste inom diagnos, behandling och förebyggande av prokata på onkologi. Det är särskilt viktigt att uppmärksamma män som är äldre än 45-50 år. Kontroll av innehållet i PSA i skuren kan förhindra utveckling av allvarlig patologi, identifiera den i tid och ordinera rätt behandling.

Värdena för PSA i prostatacancer och efter behandling

Värdena för PSA i prostatacancer är allvarligt annorlunda än normala. Regelbundet test för PSA-nivå gör det möjligt att upptäcka sjukdomen i tid, vilket ofta är symptomatisk i de tidiga stadierna.

Värdena för PSA vid diagnos av prostatacancer

Prostatiskt specifikt antigen är ett protein som producerar prostataceller. Och det produceras av både normala och tumörceller. I grund och botten finns denna typ av antigener i sperma och hemligheten som prostata körtlar utsöndrar, men en liten del av det kommer också in i blodet.

Det prostataspecifika antigenet i blodet är i tre former, en av dem kallas fria, de andra två är bundna. Ett blodprov visar nivån av fri och total PSA (under den allmänna betydelsen av fri och bunden ihop). Risken för prostatacancer signaleras av värdet av total PSA över 10 ng / ml eller situationen när förhållandet fritt till totalt är mindre än 15%.

Serum-PSA-nivån mäts i mängden nanogram per milliliter (ng / ml).

Blodtest för PSA

Normala parametrar av PSA efter åldersgrupper:

 • 40-49 år - 2,5 ng / ml;
 • 50-59 år - 3,5 ng / ml;
 • 60-69 år - 4,5 ng / ml;
 • mer än 70 år - 6,5 ng / ml.

Med åldern stiger PSA-nivån, eftersom prostatakörteln ökar i volym. Därför använder diagnosen också förhållandet mellan PSA och prostatavolymen. Hastigheten för denna indikator ligger inom gränserna upp till 0,15 ng / ml / cm³. En låg PSA-nivå hos män över 55 år är en bra indikation på att det inte finns någon malign tumör.

Ett annat viktigt värde är förändringshastigheten i PSA över tiden. Utvecklingen av cancerprocessen indikeras av en ökning av antigenens nivå med mer än 0,75 ng / ml / år. Denna indikator låter dig skilja en malign tumör från godartat prostata adenom, där tillväxten av PSA är mycket långsammare.

Mycket höga nivåer av PSA-värden (50-100 ng / ml) med nästan 100% säkerhet indikerar förekomst av tumör och metastaser.

Det går inte att diagnostisera cancer, endast baseras på resultatet av blodprov, t. Till. PSA stiger och godartade tumörer, och efter vissa förfaranden (prostatamassage, ultraljud eller biopsi av prostata, och andra.) Vid höga värden på patientens antigen riktade mot ytterligare forskning, såsom palpation av prostata, MR, biopsi, ultraljud, röntgen, urinanalys för tumörmarkörer. Den slutliga diagnosen kan endast göras av en onkolog. Som statistiken visar visar endast 30% av män med högt antigeninnehåll en malign cancerprocess.

Värdena för PSA vid olika stadier av prostatacancer

Steg av prostatacancer och nivå av PSA har ett ganska tydligt förhållande mellan varandra, varför analysen på denna markör är så viktig. Enligt den moderna klassificeringen av Juice-Whitemore är faserna av prostatacancer uppdelade i fyra grupper: A, B, C och D.

Den första etappen (A) - den första etappen, med sin sjukdom, har inga signifikanta symtom. Nivån av PSA i prostatacancer vid detta stadium är 10 ng / ml och mindre.

Det andra steget (B) kännetecknas av en blodnivå av 10 till 20 ng / ml i blodet av det prostataspecifika antigenet. I detta fall kan tumören detekteras med ultraljud.

I det tredje steget (C) spirer tumören bortom prostata. PSA-värdena i sådana fall kan vara mer än 20 ng / ml.

Stages av prostatacancer enligt klassificeringen av Jyuit-Whitemore

I det fjärde steget (D) detekteras metastaser i lymfkörtlarna eller andra inre organ (lever, ben). Indikator PSA i prostatacancer steget 4 kan sträcka sig från 20 ng / ml till 50 ng / ml och i vissa fall kan överstiga 100 ng / ml.

Att veta dessa siffror kan du svara på frågan om vilken PSA i prostatacancer som indikerar ett ogynnt resultat. Med de värden som är typiska för steg 4 är prognosen ogynnsam. Omvänt, vid värden upp till 20 ng / ml är sannolikheten för framgångsrik botning mycket hög.

Metoder för behandling av prostatacancer

Metoder för behandling av prostatacancer beror på sjukdomsstadiet, tumörens placering och närvaron eller frånvaron av metastaser.

Vid steg 1 och 2, när tumören är koncentrerad i prostata och det finns inga metastaser, är prognosen för patienten gynnsam. I 90% av fallen är det möjligt att uppnå en fullständig botemedel.

De huvudsakliga behandlingsmetoderna som används i de första etapperna är:

 • kirurgisk avlägsnande av prostata (prostatektomi);
 • Metod för strålbehandling för prostatacancer;
 • påverkan på tumören med ultraljud av hög intensitet.

För äldre patienter är strålterapi att föredra. Unga män ges vanligen prostatektomi. Hos patienter som är äldre än 60 år observeras bara cancer i första etappen. enligt statistiken är det inte den främsta orsaken till dödligheten i denna åldersgrupp.

Men vetenskapen står inte stilla. Innovativa metoder för behandling kan noteras nyligen utvecklad av forskare metod för att ta bort tumören med hjälp av djuphavsbakterier, aktiverade när de träffar laserstrålarna. Liksom läkemedlet som utvecklats av israeliska läkare TOOKAD. Det införs i tumören och förstörs sedan av laser som påverkar de kärl som matar det. Dessa metoder kan ta bort tumören snabbt och smärtfritt, men de kan bara användas i de tidiga stadierna.

Under behandlingsprocessen är det nödvändigt att övervaka nivån av prostataspecifikt antigen för att säkerställa effektiviteten hos den valda metoden. Till exempel, PSA efter operationen bör falla dramatiskt. PSA-frekvensen efter avlägsnande av prostatacancer är 0,2 ng / ml och under. Radioterapi utfördes istället för operationen, då dess index kan minska långsammare. Ett bra PSA-värde efter strålbehandling anses vara en nivå av 1 ng / ml och lägre. Om behandlingen efter PSA ökar, återkommer sjukdomen.

PSA-norm efter avlägsnande av prostatacancer är 0,2 ng / ml och lägre

För tredje och fjärde etappen används följande terapimetoder:

 • strålbehandling i kombination med hormonella droger
 • medicamentisk (reversibel) kastration;
 • kirurgisk (irreversibel) kastrering.

Det är vanligtvis omöjligt att uppnå fullständig botemedel i de sena stadierna. Men med hjälp av terapi kan du förlänga patientens liv. Hormonbehandling kan bromsa tumörtillväxten och progressionen av metastatiska processen, minskar risken för komplikationer och underlättar patientens övergripande tillstånd.

Hur man minskar nivån av prostatiskt specifikt antigen

Frågan om hur man reducerar PSA i prostatacancer har ett enkelt svar: Om en person redan har cancer reduceras antigennivåen endast med rätt behandling.

Om diagnosen cancer inte bekräftas är det vettigt att ta upp förebyggande åtgärder.

Som förebyggande åtgärd kan du välja följande:

 1. Diet. Det är nödvändigt att minska förbrukningen av animaliska fetter och öka i andel av den dagliga kosten av frukt och grönsaker som innehåller vitamin E (sallad, persilja, nötter, frön, groddar, gröna bönor) och betakaroten (morötter, havtorn, spenat, Wild Rose). Det är nödvändigt att utesluta alkohol och rökning. De bästa dryckerna för cancerförebyggande är grönt te och granatäpplejuice, de innehåller många antioxidanter. Forskare tilldelar tomat till anti-cancer diet. Studier har visat att lycopen som finns i tomater kan minska risken för prostatacancer med nästan 2 gånger.
 2. Fysisk aktivitet. Amerikanska forskare har märkt sambandet mellan tungt fysiskt arbete och en låg nivå av prostatacancer. Därför är tillräcklig fysisk aktivitet också en nödvändig del av förebyggandet.
 3. Medicinska preparat. Regelbundet intag av aspirin under lång tid kan minska PSA med i genomsnitt 10%. Väl beprövad i förebyggandet av cancerhormonantitumor läkemedel Finasteride.

När du väljer som förebyggande medicin ska du rådgöra med en läkare, tk. Biverkningarna av att ta kan överstiga nyttan.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...