Huvud
Behandling

Prostataspecifikt antigen (PSA)

Prostata kan producera ett särskilt protein som kallas prostataspecifikt antigen (PSA). Funktionen av detta protein i sperma, där det kommer med utsöndringen av prostata, ligger i utspädningen av den seminalvätska som produceras i testiklarna. Denna process ger en ökning av rörligheten hos spermier och en ökning av deras fertiliseringsförmåga.

PSA i kroppen hos en man är närvarande inte bara i spermien, där dess mängd är 1 mg / ml, men också i mycket olyckliga doser går in i blodet. För att mäta koncentrationen i blodserum per enhet, ta ett nanogram per milliliter, vilket motsvarar 4 ng / ml.

För att föreställa sig hur mycket detta är i förhållande till mängden PSA i spermierna kan man komma ihåg att 1 mg innehåller 1 000 000 ng.

Foto 1: För första gången gjordes PSA-nivån i blodet för prostatacancer 1980 och sedan dess har denna indikator använts för att diagnostisera maligna tumörer i prostata, liksom för att diagnostisera BPH och inflammatoriska processer. Källa: flickr (ca.tti [pienso.luego.existes]).

Skälen till ökningen av PSA

Förstoringen av prostatantigenet är alltid associerad med en störning i epitelets struktur, dess organiska struktur, vilket kan uppstå med olika patologier:

 • Godartad prostatahyperplasi.
 • Prostatacancer (adenokarcinom i prostatakörteln).
 • Inflammatoriska processer av infektiös natur.
Var uppmärksam! Adenom av prostata kännetecknas av en ökning i fysisk volym och en förändring i epitelet, vilket som ett resultat börjar producera en större mängd PSA. Därför anger höga PSA-nivåer ofta BPH.

PSA-test - som en cancermarkör

Ett blodprov för PSA - används som en oncomarker för diagnos eller uteslutning av prostatacancer. Under lång tid troddes det att det här är det enda sättet att bestämma förekomsten av illamående process i prostata.

Emellertid börjar 2012 medicinska vetenskaper i USA att vägra att entydigt tolka PSA-beroendet beroende av malign neoplasm, eftersom höga PSA-värden motsvarar inte alltid närvaron av en cancerous tumör, och ändå felaktig diagnos leder till felaktig behandling, vilket ofta leder till komplikationer i form av urininkontinens och nedsatt erektil funktion.

Följaktligen är den skada som är möjlig till följd av den falska diagnosen inte mindre än den förväntade nyttan.

Och även om inte alla är överens med västerländska forskare, men alla erkänner att man helt enkelt inte kan lita på resultaten av en studie, Det är viktigt att följa processen i dynamik genom att genomföra de nödvändiga ytterligare testerna för att fastställa en mer exakt diagnos.

Var uppmärksam! Endast i 30% av fallen med en ökning av PSA-nivå som diagnostiserats med prostatacancer.

Typer av antigenstater

PSA i dess serumstatus är uppdelad i fri och bunden, och deras kombination heter en vanlig prostata-specifik antigen. I en hälsosam organism är förhållandet mellan fritt och bundet prostata-antigen 1: 9

 1. Fri prostata-antigen är ungefär 10% av den totala antigennivån.
 2. Associerad PSA dominerar (90%) och är i ett tillstånd associerat med blodproteiner.

Associerad PSA

Proteinföreningar med antigen i serumet kan ökas på grund av permeabiliteten hos prostata-kärlen. Detta beror på utvecklingen av patologiska förändringar. Prostatacancer bidrar till tillväxten av det associerade prostata-antigenet, medan en ökad nivå av fri antigen är karakteristisk för BPH.

Prostatantigen i ett bunden tillstånd kan förenas:

 • med makroglobulin (en mindre del av det), som inte kan användas för rutinmässig diagnos på grund av närvaron av PSA-molekylen inom komplexet. Makroglobulin eller alfa-2-makroglobulin är förmodligen det mest funktionella blodproteinet. Bukspottkörteln är platsen för syntesen av detta protein. När detta protein är inbyggt, det vill säga det är inte skadat, har det förmågan att fästa och transportera ett antal kända cytokiner (immunproteiner som förstör cancerceller utan att förstöra friska).
 • med chymotrypsin, tillgänglig för forskning. Chymotrypsin är närvarande i blodet för hydrolys (klyvning) av peptider och proteiner.

Gratis PSA

Parametrarna för PSA beror på ålder. Avvikelser från åldersnorm kan indikera närvaro av cancer.

Viktigt! Mätningar har visat att nivån på fri PSA är högre hos män som diagnostiseras med godartade prostatiska skador än de som lider av prostatacancer.

I testet är förhållandet mellan fri antigen och totalt. Detta är en mer objektiv indikator för att bestämma frånvaron eller närvaron av en onkologisk sjukdom i prostatakörteln.

Allmänt prostataspecifikt antigen

PSA-värdet

Vid nuvarande stadium är den maximala prostataspecifika antigenkoncentrationen hos män med medelålder 3 ng / ml. Med indikatorns tillväxt till en nivå av 4 ng / ml kan man redan utgå från utvecklingen av en malign process.

PSA-gränsen för en individ är huvudsakligen relaterad till hans ålder.

Till exempel, hos män i åldern 20-25 år har den totala prostataspecifika antigenen en gräns på 2,5 ng / ml, 25 till 45 år - 3 ng / ml, 50 till 65 år - 3,5 ng / ml och över 65 år - 4 ng / ml.

Dessa värden är direkt relaterade till prostata, vilket är mer än en man äldre. Med ökningen i prostatakörteln finns en ökning i syntesen av PSA, med den första ökningen i syntesen av fri PSA och sedan den associerade.

Om dess indikatorer överstiger normen, sedan utförs studier på mängden fri och bunden antigen och deras förhållande till total PSA.

För att göra detta, det är nödvändigt att göra en andra analys med hjälp av andra laboratorieverktyg.

PSA index

Förhållandet mellan fri och bunden PSA, som noterat tidigare, är viktigt för diagnos av prostatacancer.

Vid misstänkt cancer utförs följande beräkning:

St. PSA / Fr. PSA x 100%

I BPH är förhållandet av fri fraktion till totalt prostataspecifikt antigen mer än 15%.

Viktigt! När förhållningsnivån är signifikant minskad eller ständigt låg kan detta indikera tumörtillväxt och ineffektivitet av terapi, medan en ökning av förhållandet indikerar en positiv trend.

Indexet från 15% till 70% indikerar frånvaro av cancer och under 15% indikerar en möjlig malign process.

Hur man tar PSA-testet

För analys, ta minst 2 ml blodvävnad. Denna mängd bör räcka för att studera blod för sina biokemiska indikatorer och förtydliga koncentrationen av hormoner i den.

Prostataspecifikt antigen är en markör för hälsotillståndet

Prostatiskt specifikt antigen är en proteinsubstans som produceras av prostatakörteln. På grund av att spermierna flyter, under vilka spermierna blir mer rörliga och chansen att lyckas med befruktning ökar. Förutom ejakulering finns PSA i extremt små mängder i blodet.

Normen för antigennivån är individuell för personer i olika åldrar. Om den totala nivån försämras (indikatorn är förhöjd och fortsätter att växa), indikerar detta en inflammatorisk process, en godartad eller malign tumör, hypertrofi.

PSA-markör

Prostata-specifikt antigen-test utförs med hjälp av ett blodprov. Tillförlitligheten och informativiteten hos dessa mätningar är mycket hög. Baserat på resultaten kan läkare på ett tidigt stadium diagnostisera asymptomatiska sjukdomar och upptäcka tumören i början.

Om PSA-värdet är mer än det inställda värdet skickas mannen till ett antal ytterligare test. Efter dem kommer läkaren att kunna exakt avgöra om prostatan är inflammerad eller patienten har en annan patologi.

För patienten 50-60 år är normen för substansinnehållet inte mer än 3,5 ng / ml. Men signifikant reducerade indikatorer är också ett dåligt tecken och en ursäkt för att genomföra ytterligare undersökningar.

Läkare rekommenderar starkt ett antigentest för alla män i åldern 50 år (eller äldre). Om det finns en förutsättning för sjukdomar i prostatakörteln eller onkologiska sjukdomar, kan analysen tilldelas en 40-årig patient.

Varianter av testet

Prostatiskt antigen kan finnas i blodet i flera tillstånd:

 • fri (ingen koppling till plasmaproteiner);
 • kopplad med chymotrypsin (ett högaktivt blodenzym);
 • kopplad till makroglobulin (plasmaprotein).

När prostatan diagnostiseras studeras dessa föreningar särskilt noggrant.

Olika typer av mätningar kan göras, till exempel följande bestäms:

 • total PSA-nivå (fri art / association med chymotrypsin);
 • innehållet i fritt prostata-specifikt antigen;
 • förhållandet mellan indikatorer på de allmänna och fria nivåerna.

Urologen måste säkert ange vilken av indikatorerna som bör fastställas. Vanligtvis bestäms den allmänna nivån först. I de fall där dess norm bryts utförs en bredare analys, inklusive mätningar av de två återstående typerna.

Stängsel regler

På grund av det faktum att PSA är inne i blodet i extremt liten mängd, innebär detektion att det används ultraljudsmätare. För att säkerställa ett minimalt fel måste patienten strikt följa vissa regler.

Testets början är det förberedande steget. För att få noggranna och tillförlitliga resultat är det nödvändigt att sluta använda alkohol, tobaksvaror och fet och kryddstark mat några dagar före det angivna datumet.

Analysen utförs endast på en tom mage. Omedelbart före proceduren bör patienten endast använda renat dricksvatten. Det är också nödvändigt att skjuta upp fysiska aktiviteter - kort överge sport och samlag. Blodprovtagning för specifikt antigen utförs från venen, fram till klockan 11.00. Det är under morgontiden att blodcellerna är mindre drabbade av förstörelse.

Det är strängt förbjudet att utföra analysen om man, inom en vecka före överlämnandet, utsattes för:

 • finger undersökning;
 • kateterisering av blåsan;
 • cystoskopi;
 • prostata massage;
 • laserverkan på prostata;
 • ergometer;
 • transrektal ultraljud;
 • koloskopi.

Den icke-absoluta noggrannheten hos PSA-testet är också möjligt på grund av urologiska sjukdomar, hjärtinfarkt, förekomst av inflammatoriska processer.

Vad kan orsakas av ämnets ökade innehåll?

Man tror att ett ökat specifikt antigen i blodet - ett symptom på prostatakörtelns trasiga struktur. En av de faktorer som kan provocera detta är en cancerous tumör. Men det är viktigt att komma ihåg att överdriven koncentration kan indikera andra sjukdomar.

Förändringar i PSA-nivån kan orsakas av:

 • godartad prostatahyperplasi;
 • prostatit;
 • åldersmetamorfos
 • vissa läkemedel.

Falskt positivt resultat

Enligt ovanstående kan ett skrämmande positivt test erhållas när ett specifikt antigen inte utvecklas på grund av onkologi, men på grund av prostatit eller adenom i prostatakörteln.

Men modern utrustning och många års forskning på detta område tillåter oss att snabbt bestämma vad som är den verkliga orsaken till ämnets onormala koncentration i blodet.

Vad anses ett normalt resultat av analysen?

Det finns ingen specifik PSA-standard. Unga killar tenderar att ha ett lägre innehåll av substans, äldre män - höga. Tidigare ansåg de flesta läkare att normen är under 4,0 ng / ml. Om koncentrationen av det prostatiska specifika antigenet var högre, var en biopsi av prostatakörteln ofta föreskriven.

Modern forskning har visat att på en nivå av mindre än 4,0 ng / ml kan det finnas prostatacancer, såväl som i högre grad kan en malign tumör vara frånvarande. Detta beror på det faktum att innehållet i ämnet kan fluktuera betydligt. Efter behandling med finasterid, dutasterid och liknande läkemedel kan man inte prata om huruvida analyserna är korrekta.

Dessutom påverkas nivån av antigen i blodet av etnicitet och familjehistoria för prostatacancer. Dessutom kan testresultaten i olika laboratorier ha vissa skillnader. Och även om experterna inte nått enighet om det optimala tröskelvärdet, finns den villkorliga ungefärliga normen fortfarande och beror direkt på åldern.

Helst bör den totala antigennivån ligga inom intervallet:

 • 0-2,5 ng / ml (för patienter äldre än fyrtio);
 • 0-3,5 ng / ml (över femtio år);
 • 0-4,5 ng / ml (från sextio år);
 • 4-6,5 ng / ml (efter sjuttio år).

Vi får inte glömma att indikatorn som uppstod på grund av godartad prostatahyperplasi bör vara alarmerande, eftersom onkologiska sjukdomar uppträder hos nästan hälften av män med BPH-diagnos.

I allmänhet kan man dra slutsatsen att ju mer specifika antigenet i en patients blod ökar, ju mer sannolikt har han en cancerous tumör. Koncentrationstillväxtens hastighet spelar emellertid en viktig roll.

Testet visar en onormal nivå, vad ska jag göra nästa?

Om en man som inte har symptom på prostatacancer bestämmer sig för att genomgå ett screeningtest och det är konstaterat att prostataantigenet i hans blod är förhöjd, för det första rekommenderar läkare att testa testen igen. Om nivån fortfarande är högre än normalt är nästa steg att utföra en rektal undersökning och fortsätta regelbundna test, med identiska intervaller.

Om den allmänna PSA-analysen visar en ökning av ämnets koncentration, eller om det finns misstankar under undersökningen, kommer läkaren sannolikt att förskriva ytterligare diagnostiska förfaranden. Vanligtvis kontrolleras urinvägarna först för infektion (urinanalys). Därefter förskrivs cystoskopi, transrektal ultraljud, röntgenstråle.

Om misstänkt för prostatacancer, bör en körtelbiopsi utföras. En speciell ihålig nål sätts in i orgeln, med hjälp av vilken flera vävnadsprover tas. Efter att ha undersökt den resulterande vävnaden genom ultraljud, ett mikroskop och andra instrument, kommer patologen att kunna göra en noggrann diagnos.

Vad är det allmänna prostataspecifika antigenet?

Prostato-specifikt antigen är en allmän indikator som bestäms genom screening för cancer. Faktum är att enligt dessa siffror kan du identifiera många fler sjukdomar. Det är det som orsakar det ögonblicket att det är helt enkelt nödvändigt att veta om sådana saker.

Prostataspecifikt antigen

Prostata-specifikt antigen i medicin har förkortad förkortning PSA. Han kan berätta om prostatavävnadens natur. Denna produkt hjälper Liquefy sperma, och från denna i sin tur beror på hur sperman kommer att vara aktiv och hur länge de kommer att leva.

I allmänhet finner en specifik antigengenerisk sin väg ut med spermier, även om en liten mängd fortfarande kommer in i blodet. I utseende är det svårt att skilja det, eftersom det har utseendet av ett proteinämne som produceras av prostata.

Detta medför en metod för diagnos, såsom ett överkänsligt blodprov från en ven. Resultaten erhålls med ett speciellt nanogram, som beräknar milliliter blod.

Mänskligt blod innehåller två typer av antigen:

 • fritt;
 • bunden, som också har proteiner.

Detta medför olika analyser. Vissa visar PSA general, och den andra - gratis. Men med korrekt undersökning innebär diagnosförloppet överlämnandet av båda testen.

Vad är viktigt att veta i analyserna

Om det finns ett brott mot barriären mellan prostatacellerna och de kärl genom vilka blodet flyter, kommer koncentrationen av ett sådant antigen att förändras.

Det specifika antigenet i den vanliga prostatan visar andra viktiga punkter:

 1. Vad är förhållandet mellan fri och bunden PSA mellan varandra.
 2. Vad är densiteten hos antigenet i prostata. Här sker beräkningen genom att bestämma mängden antigen per 1 cc. vävnad.
 3. Ökningen av PSA för året.
 4. För vilken tid fordras det specifika antigenet i prostata.

Alla dessa indikationer är av stor betydelse vid diagnos av sjukdomen och vid efterföljande behandling.

Prostata, PSA och dess indikatorer

Alla ovanstående punkter hjälper specialisten att identifiera problemet och sätta en av de möjliga diagnoserna nedan:

 1. Cancer-tumörer. Även om den maligna neoplasmen bara börjar, kommer PSA-värdena att vara högre än normalt, men det fria antigenet kommer tvärtom att reduceras.
 2. Adenom i prostata. Godartade formationer förekommer ganska ofta bland moderna män. Med ålder uppstår prostataförstoring, och detta framkallar en ökning i produktionen av antigen, inte bara vanlig, men också fri.

Av ovan nämnda punkter är det tydligt hur viktigt det är att känna till de allmänna indikatorerna och det fria och deras förhållande. Dessutom, på grund av PSA kan diagnostisera en sjukdom som är associerad med prostata, kan du också kontrollera utvecklingen av dess utveckling och behandling.

Innan en patient med en eventuellt ohälsosam prostata undersöks behöver han ett blodprov.

Det bör noteras direkt att specialisten uppmärksammar patientens ålder, eftersom PSA-indexet beror på detta. Normen är 4 ng / ml och mindre, men ju äldre mannen, desto högre är det här numret. Men du borde veta att siffran är mer än 10 ng / ml är en direkt signal till en ytterligare, grundligare undersökning.

När det gäller förhållandet mellan total och fri PSA, bör indikatorn vara minst 0,1. Om värdet är lägre har patienten cancer.

I de fall analyserna visar negativa resultat eller om det finns kontroversiella poäng utser experten ytterligare prov. Det kan vara:

 • ultraljudsundersökning av prostata;
 • biopsi;
 • återgivning av blod till nivån av ett specifikt antigen.

Biopsi låter dig exakt fastställa närvaron av cancerceller. Men specialister tillgriper denna metod redan som en extrem metod.

Varför förändras nivån av specifikt antigen i prostata?

PSA-analys görs flera gånger (1-2 gånger). Denna procedur upprepas på grund av det faktum att värdena tenderar att fluktuera, och detta kan inte nödvändigtvis vara associerad med närvaron av adenom eller cancer. Det finns ett antal skäl som kan utlösa denna obalans:

 • om prostata har inflammation eller en sådan process har påverkat blåsan, exempelvis med akut prostatit eller vid förvärring av den kroniska formen;
 • innan man gav testet hade mannen sex;
 • procedurer som prostata massage, ultraljud, digital rektal undersökning, kan orsaka fluktuationer i prestanda (inom de första två veckorna);
 • med en "fräsch" operation som var associerad med urinrör eller blåsan, speciellt om styva katetrar användes;
 • Vissa läkemedel innehåller komponenter som påverkar värdet av PSA;
 • strålningsterapi;
 • om en man diagnostiserades med en cancerous tumör.

Men det händer också att en biopsi länge visar höjda data (4-10 ng / ml), men prostatakörteln saknar cancer.

Alla dessa stunder orsakar variabla värden. Därför, om åtminstone ett objekt kan kryssas av patienten, bör den behandlande läkaren veta om den.

Ett par ögonblick om undersökningen

Prostata är en plats "ömt nog", därför rekommenderas att män i åldrarna 40-50 år minst en gång var sjätte månad ska genomgå ett test och donera blod till PSA. Och det är inte att nämna det faktum att de första obekväma känslorna i detta område kräver expertens öga för att identifiera problem i tid och eliminera dem i tid.

Det är också värt att veta att om antigenvärdena ökas, indikerar det inte nödvändigtvis förekomst av någon sjukdom. Det är möjligt att prostata påverkas av externa eller interna faktorer. Eventuella förändringar kontrolleras av den behandlande läkaren.

Läkaren ser på patientens övergripande hälsa, på resultaten som visar en ökning, stabilitet eller minskning i PSA.

I det första fallet kan en läkare misstänka cancer, så han tittar på hur tumören växer, om behandlingen är effektiv och om det finns behov av kirurgisk ingrepp. När det gäller sista ögonblicket indikerar en låg nivå av antigen direkt den framgångsrika behandlingen av behandlingen.

Om testen upptäcker en indikator på 30 ng / ml eller mer är detta en direkt signal om förekomst av illamående tillväxt. Normalt jämför läkare primära analyser med varje efterföljande, så att det var möjligt att spåra utvecklingsdynamiken.

För att undvika problem måste män över 40 år åtminstone en gång om året ansöka om medicinsk anläggning. Analyser ges på morgonen på tom mage, men endast om:

 • två veckor före det fanns inga procedurer relaterade till prostata, såsom massage, cystoskopi eller kateterisering av blåsan;
 • om 30 dagar före analysen genomgick patienten prostata biopsi.

Antalet tester som måste överföras till patienten bestäms av den behandlande läkaren, som styrs av diagnos och omfattning av exponeringen.

Slutligen bör det noteras att det finns fall där patienten, som ger test för PSA, får bra resultat, men i själva verket lider han av prostatacancer. Därför måste du gå till en bra klinik, så att de har en fullvärdig undersökning där.

Effekt av PSA-test vid diagnos av urologiska patologier

Prostatiskt specifikt antigen är en mycket viktig indikator vid diagnos av inflammatoriska processer och urologiska patologier. Genom att genomföra en korrekt analys av den gör det möjligt att identifiera förekomst av en malign tumör i prostata vid de tidigaste utvecklingsstadierna, vilket positivt påverkar den ytterligare komplexa terapin.

Innehållet i artikeln

Beteckning av PSA

Prostata-specifikt antigen är en proteinliknande substans som produceras av prostatakörteln. Detta enzym deltar aktivt i processen för att sänka viskositeten hos sädesvätskan genom klyvning av proteinmolekylen på mikrocellerna. Det mesta av prostata-specifikt antigen (PSA) går in i spermierna och i en mindre volym är den närvarande i blodet. Detta protein avser organspecifika markörer, d.v.s. Det är endast associerat med manlig prostata. Detta betyder emellertid inte att det endast är specifikt vad gäller en sjukdom. Genom att analysera av prostataspecifikt antigen i blod läkarna identifiera särdragen hos de olika urologiska sjukdomar: cancer i närvaro av cancerceller, akut eller kronisk prostatit formen perkolering, benign adenom.

Analysen för detektering av detta proteinsubstans har framgångsrikt använts sedan 1980 och orsakade verkligen en revolution i screeningen av körtelens karcinom. Rysslands ministerium för hälsa och social utveckling anser det lämpligt att inleda årlig diagnostik av PSA-nivå i blodet från 45 års ålder av en man. Eftersom 30% av de urologiska patienterna bekräftade utvecklingen av prostatacancer är det ytterst viktigt för en man i äldre ålder att övervaka sin hälsa och vidta förebyggande åtgärder för diagnos, även om sjukdomar saknas.

Som läkarundersökning visar, är karcinomens initiala steg mottagliga för effektiv behandling, medan irreversibiliteten hos de sena stadierna av sjukdomsutvecklingen leder till ett dödligt utfall hos de flesta urologiska patienter.

Faktorer som påverkar nivånivån

Förhöjda nivåer av PSA i en mans blod är inte alltid associerade med att diagnostisera en malign neoplasma i prostata. Nivån av prostata-specifikt antigen växer i karcinom i körteln på grund av den progressiva utvecklingen av cancerceller och skador på basalmembranet, som utför en viktig funktion för att kontrollera cellulärt beteende. Vid diagnostisering av godartad prostatahyperplasi ökar PSA-halten i blodet på grund av svullnad i körteln och tillväxten av den drabbade vävnaden.

Infektiösa inflammatoriska processer i bäckenorganen orsakar epitelskador och hängning av prostataspecifik antigennivå. Prostatisk ischemi, långvarig smärtsam retention av urin, som åtföljer utvecklingen av adenom, leder också till en ökning av mängden av denna proteinsubstans i blodserumet.

Läkare identifierar följande faktorer, vars närvaro måste beaktas för korrekt tolkning av resultaten av PSA-testet:

 1. På grund av effekten av prostata-TRUS-proceduren (transrectal ultraljud) på antigennivå rekommenderas att analysen tas minst en vecka efter undersökningen.
 2. Mekanisk skada på cellbarriärer under insamlingen av biopsimaterial för laboratorieanalys orsakar ett signifikant inflöde av PSA i blodet. Av detta skäl utser testläkarna urologiska patienter att gå igenom 1,5 månader.
 3. Ejaculation kort före blodgivning för analys (48 timmar) provocerar falska antigennivåer.
 4. PSA-testet kan utföras när som helst, eftersom substansens dagliga fluktuationer är obetydliga.
 5. Hos patienter med prostatahyperplasi reduceras prostata-specifikt antigen med 50% på grund av intag av läkemedel från den farmakologiska gruppen av inhibitorer.
 6. Rektal palpation, utförd för att diagnostisera strukturella förändringar i körteln, påverkar minimalt PSA i blodet. Samtidigt orsakar terapeutisk massage genom ändtarmen sin signifikanta ökning, så testet utförs 3-4 dagar efter den medicinska manipulationen.
 7. En analys av antigeninnehållet kan ges efter 6 månader till patienter som genomgått kirurgisk resektion av prostata genom urinröret (urinröret).

Former av specifikt antigen

Prostataspecifikt antigen som faller i plasman närvarande i mediet i tre former: fri (inte ansluten till ett blodprotein) associerad med kymotrypsin (ett proteolytiskt enzym av bukspott) som är associerad med makroglobulin (protein blockerare proteolytiska enzymer).

Dessa former av antigen utgör grunden för standard medicinska tester, bland annat läkarna noterar: total PSA, fri och deras proportionella förhållande.

Under kliniska studier fann man att fri PSA-indikatorn inte är bundet till blodproteiner signifikant lägre hos män med prostatakarcinom i jämförelse med urologiska patienter vars screening visade benigna neoplasmer.

PSA: s totala / fria förhållande används av läkare för att diagnostisera en godartad och malign prostatatumör. Testresultaten kan visa ett ökat innehåll av bunden proteinsubstans och en lägre andel av friantigen hos män med diagnos av prostatakarcinom.

Indikationer för analys av total och fri PSA

Allmänna PSA är en viktig markör för cancer. Male prostata producerar ett specifikt antigen självständigt och avvikelsen av dess nivå från normen indikerar förekomsten av en urologisk patologi. Analys av hans blod detektering av urologiska patienter, läkare ordinera följande situationer: diagnos av adenom hyperplasi, prostatakarcinom definition skede, spårning av resultaten av farmakologiska effekter på maligna och benigna tumörer.

Prostataspecifikt antigenspecifik antigen kan nå upp till 1000 ng / ml och högre i svåra faser av körtelkarcinom, följt av proliferation av metastaser utanför bäckenorganen.

Gratis enkelspecifikt antigen verkar också som ett proteinenzym och ökar med ålder hos män. Testet för att detektera denna indikator i blodet ordineras av urologer för att: övervaka patientens hälsa med redan identifierade maligna former, övervaka patienter med diagnostiserat prostataenom, förebyggande underhåll hos män i äldre ålder (över 50 år). Som framgår av medicinsk praxis är värdet av fri PSA i plasman lägre för cancer i körteln än för en godartad tumör.

Indikatorer för normen

Innehållet i prostataspecifikt antigen i normen i urologiska patientens serum bör inte överstiga 4 ng / ml. Många faktorer påverkar dock detta värde, vilket väsentligt komplicerar uppgiften att bestämma det normala innehållet av proteinämnen. Läkaren avgör testets resultat och ställer den påstådda diagnosen utifrån människans ålder. Detta beror på att unga män är lägre än hos äldre.

Värden av PSA i blodet, typiska för en viss ålder av en man:

Prostataspecifikt antigen

PSA - OM, specifikt för prostata; är en fysiologisk excretoryprodukt av prostata. Det är ett glykoprotein med en MM på 36 kD, som tillhör familjen kallikrens; fungerar som ett serinproteas, vilket minskar viskositeten hos spermier. PSA sperma föreligger som en monomer, är närvarande i serum både som monomer (PSA fri.) Och i komplex med proteashämmare huvudsakligen med α₁-antikymotrypsin (MW 100 kDa). Tillsammans bestämmer dessa 2 fraktioner i blodet som totalt eller totalt PSA (PSA, PSA totalt).

Den diagnostiska känsligheten hos PSA för prostatacancer är större än 90%, vilket hjälper till att identifiera sjukdomen redan i steg 1A. Den diagnostiska specificiteten hos PSA är inte tillräckligt hög: incidensen av falska positiva fall varierar från 15 till 70% i olika studier.

För att öka specificiteten används flera metoder:

 • Redovisning av åldersegenskaper. Med ålder minskas koncentrationen av PSA. ökar något, vilket är förknippat med hyperplastiska processer i prostata. Därför föreslogs att den övre gränsen för referensområdet för PSA varierar beroende på ålder: upp till 49 år - 2,5 ng / ml; 50-59 år - 3,5; 60-69 - 4,5; äldre än 70 år - 6,0 ng / ml. Med hänsyn till förändringarna i PSA med ålder gör det möjligt att öka känsligheten hos PSA-definitionen hos unga och specificiteten hos äldre män.
 • PSA-densitetsindexet (PSA-D) är förhållandet mellan PSA-koncentrationen och prostatavolymen, mätt med ultraljud. Den övre gränsen för referensområdet för denna indikator är 0,15 ng / ml per cm3.
 • Förhållandet mellan olika fraktioner av PSA. Hos patienter med prostatacancer andelen av fri PSA fraktion (PSAsv. / Total.) Lägre än hos patienter med benign prostatahyperplasi. Kontroll av denna parameter är inte fastställts definitivt, i olika studier sina värden som sträcker sig från 15% till 23% (vid PSAsv. / Samhälle. Nedan 15% sannolikhet för cancer är hög när PSAsv. / Totalt ovan 23% sannolikhet av cancer är låg).
 • Redovisning av förändringar i koncentrationen av PSA i tid. Det visades att dynamiken hos PSA i normal och med en malign tumör är annorlunda. Normalt bör ökningen i PSA inte överstiga 0,75 ng / ml per år.

I praktiken används andelen PSA-fraktioner ofta, liksom ökningen av PSA över tiden.

PSA-nivåer korrelerar med förekomsten av prostatacancer bland män, med koncentrationen av markören under 4 ng / ml av sjukdomen som bara finns i 0,5% av fallen; vid en PSA-koncentration av 20-30 ng / ml ökar dess sannolikhet till 74%. Därför visar män med en PSA-koncentration i serumet 20 ng / ml och däröver, även med icke-palpabla tumörer, en biopsi.

Vid tolkningen av resultaten av testning PSA största svårigheterna förekomma hos patienter med PSA-värden inom intervallet 4 till 10-15 ng / ml ( "grå området"), som i denna grupp, tillsammans med patienter med prostatacancer, kommer det största antalet patienter som lider av godartad prostatahyperplasi och prostatit i gruppen. Enligt resultaten av digital rektalundersökning (PRI) kan dessa patienter delas in i två grupper:

 • med icke-palpabla tumörer (PRI-);
 • med palpabla tumörer (PRI +).

Patienter i den första gruppen (PRI-) med en PSA-koncentration i "gråzonen" rekommenderas för att bestämma andelen av den fria fraktionen av PSA. Om detta index överstiger 25% kan prostatacancer uteslutas med stor sannolikhet. Indikatorn under 15% kan associeras med både prostatacancer och kronisk prostatit. För att differentiera dessa sjukdomar är det användbart att upprepa mätningen av båda PSA-fraktionerna 3-4 veckor efter behandling av prostatit.

I den andra gruppen är prognosen värre. Därför visar PR + patienter transuretral ultraljud och vid mottagande av resultat som föreslår cancer utförs en biopsi.

För att bedöma prognosen för sjukdomen är nu allmänt i praktiken olika datoriserade modeller inklusive PSA-nivån, Gleason skala och klinisk fas. Dessa program kan avgöra om patienten är biopsi, om det finns behov av behandling, och vilken behandling som baseras på prognosen blir bäst. Efter lämplig behandling, som kanske inte alltid är effektiv, ger programmen prognostisk information om risken för återfall. För patienter med förhöjd PSA-nivå indikerar de om patienten behöver ytterligare terapi och kan hjälpa till vid val av terapeutisk taktik. Denna prognos är inte perfekt, men det kan vara mycket användbart för att fatta rätt beslut.

Övervakning svar på terapi och det initiala tillståndet uppskattningen för efterföljande terapi är stora områden av klinisk användning av PSA. PSA tillhandahåller nödvändig information om effektiviteten av kirurgi eller strålningsterapi, hjälper till att fastställa närvaron av kvarvarande sjukdom (lokal eller fjärr), avslöjar ett återfall eller metastaser, långt innan de kan bestämmas av andra diagnostiska förfaranden, och ger värdefull information avseende terapeutiskt svar.

Diagnostiska förfaranden - digital rectal examination, prostata massage, cystoskopi, koloskopi, prostatabiopsier, kateterisering av urinröret, laserterapi, kan ergometri orsaka mer eller mindre uttalad och långvarig ökning av PSA-nivåer, så är det tillrådligt att utföra blodprov för studier av PSA före eller efter en 2- 3 veckor efter ovanstående manipuleringar.

Indikationer för forskning

 • Screening för prostatacancer. För tidig diagnos av sjukdomen visas den årliga PSA-definitionen:
  • alla män över 50
  • Män av yngre ålder med familjens förutsättning för sjukdomen. Om det finns en första graders patient i patientens familj (far, bror), ska den första definitionen av PSA utföras vid 40 års ålder. Om koncentrationen av markören är mindre än 1 ng / ml kan testet börja vid 45 år; vid värden i intervallet 1-2,5 ng / ml - årligen; med en PSA på 2,5 ng / ml och däröver krävs en ytterligare undersökning och eventuellt en biopsi;
 • differentialdiagnos av prostatacancer. Bestämningen av PSA i kombination med digital rektalundersökning är indicerad för patienter med urologiska klagomål.
 • bedömning av sjukdomsprognosen vid behandlingens början och i dess olika steg;
 • tidig diagnos av återkommande sjukdom
 • kontroll av effektiviteten av behandlingen.

Material för forskning: Blodserum.

 • Diagnostiska procedurer:
  • digital rektal undersökning, prostata massage, cystoskopi, koloskopi, prostata biopsi, uretral kateterisering, laser terapi, ergometri.
 • Godartade sjukdomar
  • godartad prostatahyperplasi,
  • prostatit,
  • akut inkontinens av urin
 • Drogadministration: purin, indol, guanidinanaloger, vitamin C, cisplatin, mitomycin, östradiol, epirubicin.
 • Maligna neoplasmer:
  • prostatacancer.

Vad betyder det prostatiska specifika antigenet (PSA) och vad är dess norm?

Prostatic Specific Antigen (PSA) är ett proteinämne som produceras på cellnivå genom prostatakörteln. En förändring från en normal indikator indikerar vanligtvis närvaron av inflammation, adenom, prostatacancer eller hypertrofi.

En ökad övergripande nivå av indikatorn indikerar emellertid inte alltid malign utbildning. I de flesta fall är ett sådant test föreskrivet för män med diagnos av hypertrofi, vilket i slutändan kommer att hjälpa läkaren att göra den korrekta diagnosen.

PSA-markör - vad är det?

PSA-testet anses nu vara den mest pålitliga och informativa blodindikatorn som används för att göra en diagnos. Antigenet produceras av cellerna i det manliga epitelet hos den hälsosamma körteln och är en proteinsubstans. Den fysiologiska betydelsen av antigenet ligger i dess effekt på prostatajuice. Hög aktivitet av enzymer påverkar positivt spermier och funktionella förmågor hos prostata.

Om PSA-nivån överskrids, har man i detta fall tilldelats ett antal test, tack vare vilka läkaren kan diagnostisera förekomsten av patologi, särskilt: godartad hyperplasi, onkologi eller prostatit.

Normalt värde bör inte överstiga 3,9 ng / ml. En ökad testnivå kan observeras hos män som diagnostiserats med prostatacancer, men en lägre nivå kan också betyda förekomst av onkologi.

Tidig analys av PSA kommer att möjliggöra en noggrann diagnos och förskriva behandling i ett tidigt skede av sjukdomen. Läkarnas rekommendation - om du är ungefär 50 år gammal, gör sedan analysen. Och om en man är genetiskt lokaliserad för sjukdomen, kan en sådan analys tilldelas och inom 40 år.

0 av 13 jobb avslutade

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13

I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%
 2. Prostatitest 0%

Det är allt bra.

Du har inte prostatit. Vi önskar att du fortsätter att behålla din maskulin hälsa!

Vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.

Resultaten av det godkända testet visar att du har måttligt uttryckt tecken på prostatit. Adress till experten och skicka inspektion. Glöm inte att de flesta hälsoproblem kan elimineras redan i de tidiga stadierna!

Det är bråttom att se en läkare!

Du har en tydlig symptomatologi av prostatit. Så snart som möjligt kontakta en läkare!

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i pungen under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du några obehagliga känslor eller smärta i penis under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft obehagliga känslor eller smärtor i underlivet under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta, brännande känsla under urinering?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta eller obehag med utlösning?

 • Ja
 • ingen

Hur många gånger under den senaste veckan har det varit ont eller obehag på ovanstående ställen:

 • Detta var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • vanligtvis
 • Förlorat mitt konto

Hur skulle du bestämma intensiteten av smärta vid en tidpunkt då de stördes på en skala av 1 (inga smärtor) till 10 (smärtan är outhärdlig).

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur ofta har du i den senaste veckan haft en önskan att tömma blåsan före två timmar efter det tidigare besöket på toaletten?

 • aldrig
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur påverkar de ovanstående tecknen på prostatit din livsstil?

 • Påverka inte
 • Nästan stör inte
 • Till viss del påverkar de
 • Betydligt bryta mot det vanliga sättet att leva

Hur ofta har du tänkt på dina tecken på prostatit under den senaste veckan?

 • Jag tänkte inte alls
 • Jag tänkte nästan inte
 • ibland
 • Mycket ofta

Hur skulle du leva om ovanstående symtom på prostatit oroade dig hela livet:

 • Jag skulle inte uppmärksamma
 • Normalt skulle leva
 • tillfredsställande
 • Blandade känslor
 • Jag skulle känna mig otillfredsställande
 • Mycket dåligt
 • fruktansvärt

Typ av test

Prostatiskt specifikt antigen i blodet kan vara i 3 tillstånd:

 • Fri tillstånd - med plasmaproteiner är inte ansluten;
 • Förbindelsen med chymotrypsin är ett blodenzym med hög aktivitet;
 • Förbindelsen med makroglobulin är ett plasmaprotein.

Sådana föreningar utgör grunden för prostata-diagnos, bland vilka följande typer utmärks:

 • Den totala PSA-nivån är ett antigen, som är i fri form och i samband med chymotrypsin;
 • Fri prostata-specifik antigen;
 • Förhållandet mellan den totala PSA och friheten.

Vid godkännande av ett PSA-test måste urologen ange vilken av de angivna indikatorerna som ska undersökas. Detta är i regel en allmän indikator. Om det överskrids, tilldelas en utökad analys, som inkluderar de återstående 2 indikatorerna: fri och förhållandet mellan den totala och den fria indikatorn.

Regler för insamling av PSA

För att uppnå de mest exakta resultaten måste patienten följa vissa regler för att förbereda provet, bloddonation och få resultatet.

Framställning av

Varje läkare vill få tillförlitliga resultat av analysen, för att undvika att få felaktiga indikatorer, bör man ge upp alkohol, cigaretter, kryddig och stekt mat för en dag eller två före den planerade leveransen. Analysen görs endast på tom mage. Dessutom är det mycket viktigt att patienten, innan analysen ges, inte äter något, endast dricksvatten kan konsumeras.

Uppfyllande av analysen

Blodprovtagning tas från åren, strikt till elva på morgonen, eftersom det är vid denna tidpunkt att blodcellerna är praktiskt taget opåverkat. Det är strängt förbjudet att ta provet, om mannen inom en vecka före leveransdagen genomgår sådana förfaranden som:

 • Fingerundersökning
 • cystoskopi;
 • Massage i prostatakörteln;
 • Laserpåverkan på prostata;
 • ergometri;
 • Transrectal ultraljud;
 • Koloskopi.

Dessutom kan analysens effektivitet påverka urologiska sjukdomar:

 • onkologi;
 • Infarction ;;
 • Inflammatorisk process i körteln;
 • Godartad hyperplasi.

resultat

Glöm inte att en ökad norm är det första tecknet på förekomst av onkologi. En ökad koncentration kan emellertid innebära förekomsten av andra sjukdomar. Nivånivån kan förändras som ett resultat:

 • Åldersgränser. Sjukdomen observeras hos personer med avancerad ålder. Hos sådana patienter kommer PSA-räntan att vara något högre än hos ungdomar.
 • Läkemedel. Många medicinska läkemedel kan modifiera testens nivå, särskilt de läkemedel som används för att behandla sjukdomen.

Falskt positivt test

Denna indikator uppträder vanligen i fallet då indikatorns nivå har ökat inte på grund av onkologi, men på grund av andra orsaker, i synnerhet prostatit eller prostata adenom. Man måste komma ihåg att även en sådan standardprocedur som fingerforskning kan ändra testresultatet.

För ett mer exakt resultat förbättrar läkare ständigt testresultatet. Så, för att säkerställa en högre noggrannhet i analysen, använder läkare PSA-koefficienten, vilket tillåter att uppskatta förhållandet mellan det fria indexet och det bundna antigenet.

Indikatorer för normen

Indikatorens genomsnittliga norm bör inte överstiga 4 ng / ml. Om indikatorerna motsvarar ramen nedan beskrivs kan patienten vara lugn när det gäller onkologi. Men när man mottar resultaten måste det obligatoriska villkoret uppfyllas - för att ta hänsyn till åldern hos mannen. Normativa indikatorer på ålder och antigennivå:

 • Från 40 till 50 år - 0-2,5 ng / ml;
 • Från 50 till 60 år - 0-3,5 ng / ml;
 • Från 60 till 70 år - 0-4,5 ng / ml;
 • Från 70 till 80 år - 4-6,5 ng / ml.

Som nämnts påverkar antigennivån inte bara de åldersrelaterade fluktuationerna utan även volymen av prostata. Denna indikator måste också beaktas eftersom onkologi uppträder hos nästan 50% av männen med BPH.

PSA är det enda testet?

Användningen av prostatacancer screening för PSA idag är en mycket kontroversiell fråga, eftersom det inte är helt klart om testresultaten kan betraktas som pålitliga för att rädda en patients liv. Oavsett hur "högt" det låter, men ekonomisk vinst för vår stat är inte helt klart. Med andra ord kommer inte screening att leda till ett antal andra test som kan vara förgäves.

I själva verket utförs för närvarande ett stort antal olika studier som kan ersätta PSA-analys. Det finns dock ingen mer effektiv och specifik markör för detektering av prostatacancer. Trots alla framgångsrika försök att hitta ett bättre sätt slutade de i misslyckande. Och hittade markörer, i relation till analysen på PSA, har ett antal minusar, varav en är en bra kostnad.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta: