Huvud
Skäl

Orsaker till prostata sjukdomar

Prostatakörteln - Detta är inte bara ett manligt sexuellt organ, det är den viktigaste delen av muskel-glandulärvävnaden i hela produktionen. Från dess funktionella beror på den sexuella förmågan hos det starkare könet, såväl som det normala fysiska tillståndet. Liksom alla andra organ är prostatakörteln utsatt för många riskfaktorer såväl som sjukdomar. Vissa av dem kan kontrolleras, vissa ger inte till exakta medicinska förklaringar. Att säga att ett aktivt sätt att leva utan dåliga vanor och med rätt näring är en garanti för din hälsa är meningslös. Alla vet om detta, men tyvärr kan alla regler inte 100% uppfyllas av någon!

I det här fallet bör du bara utgå från en regel - vilken typ av sjukdom som identifieras i ett tidigt utvecklingsstadium är bättre behandlingsbart. För att göra detta måste du känna fienden personligen och viktigast av att få information om orsakerna till denna eller den här sjukdomen. Att jämföra bilden av symtomen och riskfaktorerna hos sjukdomen kan du enkelt identifiera ditt problem och kontakta en specialist. Annars kan du få komplikationer, dåligt fysiskt välbefinnande, erektil dysfunktion och ett allvarligt psykiskt tillstånd. Så låt oss titta på de vanligaste orsakerna till prostata sjukdom!

De främsta orsakerna till inflammation i prostata

Sjukdomen i prostatakörteln kan orsakas av en mängd olika patogener: virus, mykoplasma, bakterier, svampar etc. Ofta är en inflammation åtföljd av en annan sjukdom: uretrit, cystit, vesikulit och i högre ålder, prostata hyperplasi.

Varje bakterie kan penetrera prostata genom urinvägarna, ändtarmen, lymfkärlen och urinröret. Dessutom finns det en lista över de vanligaste faktorerna som leder till en inflammatorisk process i prostatavävnaderna. Denna lista innehåller:

 • Sedentary livsstil: Syreförsörjningen av prostata reduceras och ett problem med näring av prostata körtel skapas. Detta gäller särskilt för alla män med stillasittande yrke.
 • underkylning. Naturligtvis, sitta inte på olika kalla föremål och klär alltid uteslutande för vädret.
 • Inte en välbalanserad diet. En man måste nödvändigtvis diversifiera konsumtionen av mat. I menyn måste det nödvändigtvis inkluderas skaldjur, vegetabilisk mat, olika produkter av animaliskt ursprung. Det är nödvändigt att utesluta eller åtminstone minimera konsumtionen av kryddig mat, salta och sura livsmedel, liksom olika alkoholhaltiga drycker.
 • Denna lista kommer inte att göra utan dåliga vanor.
 • Ofta sexuella handlingar med olika partner.
 • Lång frånvaro av sexuellt liv med samma sexpartner, och som avhållande.

Alla dessa faktorer kan leda till olika sjukdomar i prostata av någon typ.

Den vanligaste sjukdomen är prostatit!

Prostatit är ganska farlig och smittsam sjukdom, som har olika typer. Detta är hela komplexiteten i denna sjukdom! Dessutom kan någon form leda till komplikationer eller till och med utvecklas till en kronisk sjukdom. Prostatit utvecklas mycket snabbt och orsakar därefter olika hälsoproblem i allmänhet. Bekämpa prostatakörteln - det viktigaste organet som är ansvarigt inte bara för sexuell aktivitet hos män, men också för urinering, stör prostatit helt sin normala funktion. Utseendet hos en sådan sjukdom kan medföra både medfödda och förvärvade faktorer i livet.

Medicinsk synvinkel

prostatit Är inget annat än en inflammatorisk process som utvecklas i prostatakörteln. Det har många olika manifestationer med tanke på särdragen i organets struktur och arrangemang. För att underbygga framväxten av denna sjukdom kan olika faktorer: kronisk inflammation, inaktiv livsstil, trauma, pall, infektion och mycket mer.

Denna urologiska sjukdom kan associeras med infektionens penetration på olika sätt, vilket orsakar inflammation i prostatakörtelns vävnader. Det finns också sådana fall när förlåtelse har en icke-infektiös karaktär. En sådan sjukdom utvecklas snabbt som en akut inflammation. Du kan känna feber, feber, akut smärta i inguinalzonen eller perineum, smärtsam urinering, etc. Ofta får patienterna en annan diagnos - en kronisk form av prostatit. I sådana fall är symtomen hemlighetsfulla och var och en av männen kan falla ihop individuellt och dölja sig för andra sjukdomar. Nu behöver vi prata om klassificeringen av denna sjukdom och orsakerna till dess utseende i mer detalj.

Akut form

Oftast har denna form av prostatit en infektiös natur. Svåra brännskador och mycket frekventa resor på toaletten är de första tecknen på infektion i prostata. Akut follikelprostatit påverkar ett isolerat sätt i prostata lobule. Vanligtvis leder detta tillstånd till felaktig behandling (eller inte alls behandling) av catarrhal prostatit. Symtom kommer först och främst att börja, liksom i många inflammatoriska processer med ökad kroppstemperatur observeras även frossa.

Om en man leder ett oläsligt sexliv leder det ofta till olika sjukdomar som överförs sexuellt (ureplasmosis, klamydia, etc.). Huvudsyftet med infektion är prostatakörteln. Prostatit av akut form kan också orsakas av olika specifika mikroorganismer: vaginaltrikomonader, gonokocker eller mykobakterier av tuberkulos.

Det finns också andra orsaker till prostata sjukdom, vilket medför akut form av prostatit:

 • Brott mot sexuellt liv.
 • Hypotermi.
 • Vesikulit, epididymit och uretrit.
 • Olika sjukdomar i ändtarmen.
 • Olika former av ARVI.
 • Skador på blåsans hals eller skador på urinröret.

Mekanismen för dessa faktorer är främst en försvagning av immunitet, såväl som kränkningar i det lilla bäckenet. Infektioner till parenchymen hos själva körtelvävnaden, vilket orsakar inflammation, svullnad, metaboliska processer, och även avlägsnar syrabasbasen från jämvikt.

Kronisk bakteriell prostatit

Statistiken visar att i 90% av fallen tränger infektionen genom urinröret i prostata och orsaken till bildandet av kronisk bakteriell prostatit är en slags komplikation av en annan sjukdom - uretrit. Denna uppåtgående smittspridning underlättas av karaktären av turbulens i urinströmmen samt intraprostatisk återflöde. Efter att infektionen har trängt in i körtelvävnaden börjar den att multiplicera aktivt och detta orsakar en inflammatorisk reaktion.

Lymfogen vägen har också sin betydelse under starten av kronisk bakteriell prostatit. I samband med allmänheten av bäckens lymfdränering kan patogenen komma från endotarmen. Ett annat sätt att transportera bakterier är genom blodkärlen tillsammans med blodflödet. Detta alternativ är viktigt att vara i närvaro av enskilda foci av sjukdomen: tonsillit, cholecystit, etc.

Riskfaktorerna för infektion i prostatakörteln med utvecklingen av hela inflammatoriska processen är:

 • phimosis
 • Olika urinvägsinfektioner
 • Analsex utan skydd
 • Förekomsten av uretralkatetern under lång tid
 • Behandling eller diagnostisk transuretral ingrepp.
 • Gjutning av urin i kanalen i prostatakörtelvävnaden under urinering.

Denna form av sjukdomen utvecklas oftast som en långsam inflammatorisk process och i mer sällsynta fall är en följd av otillräcklig eller felaktig behandling av den akuta formen av prostatit. Eftersom sjukdomsutvecklingen måste börja mycket länge innan det finns åtminstone några tecken på en inflammatorisk process i prostatakörteln. Kronisk prostatit har ett initial latent stadium och endast efter vissa omständigheter (långvarig hypotermi, avvikelser i sexuellt liv, överför sjukdomar eller stressiga situationer) kommer sjukdomen att känna sig själv.

Slutsatsen kan göras endast en: denna form av prostatit utan några tecken på akut inflammatorisk process kan utvecklas av flera orsaker. Först och främst är det värt att notera den smittsamma typen av utveckling, liksom stagnerande fenomen. Källan av infektioner kan som regel fungera som den bakre urinröret och prostata i sig. Rabattera inte enskilda foci i närvaro av: bihåleinflammation, tandkärl, bronkit eller tonsillit.

Syndrom av kronisk bäckensmärta

Vi tog den till kategorin former av prostatit. Vidare kommer vi att förklara varför. Prostatit, som vi redan har sagt, är en inflammation i prostata med olika former av sjukdomen. Det finns typer som bakteriell och abakteriell, kronisk och akut. Prostatit är en kronisk form av den icke-infektiösa typen som kallas syndromet för kronisk bäckensmärta.

Denna sjukdom kännetecknas av närvaron av negativa resultat av mikrobiologisk forskning, det vill säga det finns ingen infektion som kan förklara smärtan. Sådan smärta kan ha helt annan lokalisering och svårighetsgrad. CPPS - Denna diagnos kan endast upprättas om patienten har haft ont i 3 månader (eller mer), och det finns inga bakteriepatogener.

Fördjupningsfaktorer är de främsta orsakerna till utvecklingen av prostatit. Det finns: inaktivt sätt att leva, ha obehagligt och tätt underkläder, dricka alkohol, obehandlade smittsamma foci, promiskuösa sexliv utan skydd, minskad immunitet, hormonella störningar.

Kronisk bäckensmärta kallas vanligen de smärtsamma förnimmelserna, som varken är förknippade med maligna tumörer. Det uppfattas uteslutande av strukturerna i det lilla hanbäckenet.

Adenom av prostata

Adenom eller med andra ord godartad prostatahyperplasi uppträder under tillväxten av vävnadsceller och småkörtlar. Självklart har en sådan sjukdom ingen subtext av "cancer svullnad", men växer, den bär en överträdelse av den normala processen med urinering. Smalar urinledaren och deformerar den inre sfinkteren.

Orsakerna till denna prostata sjukdom har fortfarande ingen bestämd förklaring. Det finns ett uttalat samband mellan uppkomsten av adenom och nedgången i den manliga kroppen hos nivån av könshormoner som dör med åldern.

Det är värt att komma ihåg att frekvensen av manifestation och svårighetsgrad av en sådan sjukdom som prostataadenom är direkt proportionell mot människans ålder. Samtidigt har 80% av den manliga befolkningen en progressiv karaktär med detta problem. Alla resultat av studierna indikerar bara att i vårt land har 11% av den totala andelen män i åldrarna 40 till 49 år någon form av utveckling av prostata adenom. Vid en sådan mellanliggande ålder mellan 50 och 60 år ökar denna statistik till 50%, och i en ålder av över 60 år når indikatorn 80%!

Läkare tror att de små körtlarna som orsakar hyperplasi, producerar några ämnen som "antagonister" i förhållande till manliga könshormoner. På liknande sätt minskar koncentrationen av könsorgan i blodet, vilket leder till en förändring av förhållandet mellan kvinnliga och manliga könshormoner. Allt detta medför okontrollerad multiplikation av cellerna i dessa körtlar. Dessutom noterades att de första manifestationerna av prostata adenom förekommer hos män i åldern 30 till 40 år endast om han ändrar sin livsstil och näring till det värre!

Prostatacancer

Detta är en av de svåraste men samtidigt överkliga sjukdomar i prostata. Denna utbildning förekommer hos personer över 45 år! De som faller i den lägre delen av ålderskategorin, är prostatacancer mycket sällsynt. Statistik har följande uppgifter: I vårt land står 4,5% av männen inför detta problem. I listan över dödsfall är prostatacancer i femte plats. Cancer utvecklas passivt, varför det inte har några symptom! Att upptäcka dess utseende är endast möjligt med ett planerat besök hos urologen. Allt eftersom hon bara kommer att förklara sig när hon befinner sig i utvecklingsstadiet. På samma sätt kan en cancer i prostatakörteln frisätta metastaser till andra delar av kroppen - benens ben, bäcken, ryggraden. Lungor, lever och binjurar är också mottagliga för denna manifestation.

Orsakerna till utseendet på denna tumör har inte klargjorts, men en lista över riskfaktorer som påverkar utvecklingen av denna sjukdom sammanställs:

 • Ålder. Ofta är detta ett tröskelvärde på 60-70 år.
 • Ökad mängd fett i kosten.
 • Race anslutning.
 • Kontakt med ett element som kadmium.
 • Förekomst av genetisk predisposition.
 • Hypertrofi av prostata benign.
 • Vasectomy.

En sådan myt som "rökning påverkar utvecklingen av prostatacancer" är praktiskt taget förstörd. Nu är det bara en mycket svag länk mellan dessa två tecken. Men glöm inte att avvisande av dåliga vanor och fysiska övningar bara förbättrar din hälsa och hjälper dig att undvika många sjukdomar!

Orsaker till inflammation i prostata

Sjukdomar i prostata orsakar olika orsaker. Hos män i åldern 25-40 prostatit utvecklas oftast på grund av infektion av patogena mikroorganismer, och efter 40 år är en följd av ett felaktigt sätt zhizni.V ett sådant fall, blodcirkulationen och utflöde av prostata sekret, och sedan gick inflammation.

Biverkningar som bidrar till utvecklingen av prostatit

I regel förekommer inflammation i prostata hos män som hör till riskgrupper. De är ungbarn, kontorsarbetare, människor som tvingas arbeta med plötsliga temperaturförändringar. Deras livsform skapar alla nödvändiga förutsättningar för att skapa en patologisk process. De främsta orsakerna till utvecklingen av prostata sjukdomar är:

 • Regelbunden generell hypotermi, arbeta i kylan eller på platser där det finns starka temperaturförändringar.
 • Dålig näring, brist på vitaminer, mineraler, aminosyror och enzymer i kosten. På grund av detta stör immunförsvarets arbete, metaboliska processer i människornas kropp saktas ner.
 • Konstanta problem med avföring, förstoppning. De leder till en dysbakteri, och i sin tur - till en minskning av immuniteten. Dessutom absorberas skadliga ämnen och toxiner i tjocktarmen på grund av långvarig avföring. Allt detta har en skadlig effekt på hälsan.
 • Problem i familjen eller på jobbet, ofta stressiga situationer. På grund av dem försvagar immuniteten, nervsystemet är stört. Kroppen blir mycket mottaglig för olika infektioner.
 • Hormonella störningar, med arbete i det endokrina systemet och andra orsaker till problemet, vilket hos män minskar nivån av könshormoner (särskilt testosteron) -nivåer.
 • Missbruk av alkohol och cigaretter. Negativt påverkar kardiovaskulära och immunsystem. På grund av alkohol och nikotin förvärras artriternas elasticitet, ateroskleros och andra sjukdomar utvecklas.
 • Urin kastas in i prostata under urinering. Ett sådant fenomen bör normalt inte vara närvarande, så återflöde främjar infektion.
 • Sjukdomar i blod, blodkärl, kroniska infektioner. Till exempel obehandlad genyantrit, tonsillit, bronkit, pyelonefrit, kolit etc. Det är viktigt att identifiera och bli av med inflammation i tid, eftersom bakterier kan migrera därifrån till prostata.
 • Oregelbundet sexuellt liv, stillasittande eller stillasittande livsstil bidrar till utvecklingen av stillastående fenomen i det lilla bäckenet. Detta orsakar snart den inflammatoriska processen i prostatakörteln.

Viktigt! Alla dessa skäl bidrar till uppkomsten av sjukdomen, men inflammation i prostatan är möjlig endast i händelse av kontakt med det skadliga bakterier - svampar, virus, bakterier.

Mikroorganismer är orsaksmedlen för infektiös prostatit

I de flesta fall penetrerar infektionen prostata genom urinröret och orsakar akut eller kronisk inflammation. Hos ungdomar har sjukdomen ofta en akut kurs, men orsakar dess infektioner som överförs sexuellt. Hos män efter 40 är aseptisk eller kronisk infektiös prostatit vanligare. Oftast orsakar den inflammatoriska processen i prostata:

 • E. coli;
 • Serratia;
 • stafylokocker;
 • Pseudomonas aeruginosa;
 • enterobakterier;
 • proteus;
 • enterokock;
 • Klebsiella.

Några av dessa mikroorganismer är villkorligt patogena, det vill säga de är normalt närvarande i kroppen och skadar inte på något sätt. På grund av minskad immunitet orsakar dessa mikrober olika sjukdomar. Därför är det vid behandling av prostatit så viktigt att förstärka immunförsvaret.

Även inflammation i prostatakörteln kan orsaka ett papillomvirus, ett herpes simplexvirus eller svampar av släktet Candida. Den senare, förresten, orsakar tröst hos kvinnor och går in i kroppen genom urinröret under oskyddad samlag. Patogener är de enklaste och bakterier som orsakar sexuellt överförbara sjukdomar. Dessa inkluderar:

Trichomonas och chlamydial prostatit förekommer oftast. Skälen till deras utveckling - ett oskyddat samlag, under vilket mikroorganismer tränger in i urinröret, urinblåsan och andra organ i det genitourära systemet. Infektion uppträder vanligtvis av smärta vid urinering, utsläpp med obehaglig lukt och andra karakteristiska symptom.

Faktum! Identifiera orsaksmedlet för infektion kan endast ske genom laboratorieforskning. Analysen av urin eller prostatisk utsöndring hjälper till att kontrollera vilken mikroorganism som orsakade prostatakörtelns inflammatoriska process.

Oregelbundet intimt liv som orsak till prostatit

Enligt statistik är prostatit och andra prostata sjukdomar mycket vanligare hos ogifta män. Det här är ingen slump, eftersom de oftast har ett oregelbundet liv. Perioder av långvarig abstinens växlar med ökad sexuell aktivitet, vilket är mycket skadligt för människors hälsa.

Många källor tyder på att sjukdomen leder till frekvent onani, men det finns inga bevis för detta. I stället förklarar läkare med självförtroende att de kan leda till prostatit:

 • för ofta eller för sällsynt sex;
 • långvariga sexuella kontakter som varar flera timmar;
 • ofullständig utlösning eller avbruten samlag
 • fullständigt frånvaro av ett intimt liv.

Oskyddad sex är också mycket skadlig, eftersom de kan leda till STI-infektion. I detta fall är det också möjligt att utveckla klamydial eller trichomonasinfektion. Tyvärr kan även en hälsosam partner vara en källa till Candida-svampar, vilket också orsakar prostatit hos män.

Dåliga vanor och undernäring

Det är bevisat att skarpa, salta och feta livsmedel, starkt kaffe och te, kolsyrade och alkoholhaltiga drycker påverkar kroppen. Och olika kosttillskott och konserveringsmedel kan orsaka utvecklingen av maligna neoplasmer eller andra patologier i prostata.

Dessutom minskar skadlig mat och alkohol immunitet vilket gör att kroppen blir sårbar mot många virus och bakterier. Hos många män uppträder störningar i immunsystemet av frekventa ARVI eller andra infektioner. Under sådana förhållanden är en mycket snabb utveckling av prostatit möjlig.

Nikotin påverkar kärlen väldigt, vilket gör dem sköra och förlorar elasticitet. Som ett resultat försämras blodtillförseln till prostatakörteln, och mindre syre och näringsämnen kommer in i den.

Tillsammans skapar alla dessa faktorer tillstånd där patogena mikrober lätt multipliceras och ett inflammatoriskt fokus bildas. Korrekt näring och avslag på dåliga vanor tvärtom stärker immunförsvaret, återställer metabolismen och ökar hastigheten på många av de biokemiska reaktionerna i kroppen.

Tips! Gröna grönsaker, frukter, magert kokt kött och fisk är de bästa källorna till vitaminer, mineraler, aminosyror och enzymer. Deras användning stärker immunsystemet, så att kroppen blir mycket lättare att övervinna inflammation. Därför bör dessa livsmedel ätas så ofta som möjligt.

Sedentary livsstil

Många män är vana att gå på jobbet med bil eller med kollektivtrafik, sitta vid bordet hela dagen och ligga på soffan på kvällen. Ett sådant sätt att leva är väldigt skadligt, för att på grund av låg rörlighet bryts lymf och blödning från prostatakörteln bildas stagnerande fenomen. Senare infekterar infektionen, utvecklar kronisk prostatit, vilket uppenbaras av extremt obehagliga symptom.

En liknande situation kan undvikas om du flyttar mer, går, spelar sport, gör övningar. En daglig halvtimmevandring minskar risken för att utveckla denna obehagliga sjukdom. Mycket användbart är simning, cykling, löpning.

Grundläggande diagnostiska metoder

Innan du börjar bekämpa inflammationen i prostata hos män är det nödvändigt att ta reda på vilken mikroorganism som orsakade det. Trots allt måste behandlingen vara etiologisk, det vill säga riktad mot patogenen. Bestäm orsaken till sjukdomen kan vara på sjukhuset med hjälp av sådana diagnostiska metoder:

 • insamling av klagomål och anamnesis - gör det möjligt för läkaren att ta reda på nödvändiga detaljer: hur länge symptomen har uppstått, vad patienten ansluter dem till, vilka riskfaktorer är det?
 • fingerprovning av prostata genom ändtarmen - gör det möjligt att palpera den förstorade och smärtsamma körteln;
 • urinanalys - är nödvändig för diagnos av inflammatorisk process (det framgår av ett stort antal leukocyter), ibland i urinen visar skadliga bakterier;
 • undersökning av ett smet från urinröret - är nödvändigt för att fastställa etiologin för inflammation i prostatakörteln, hjälper till att identifiera klamydia, trichomonader eller andra mikroorganismer;
 • studie av prostats utsöndring - det erhålls efter en fingermassage, det visar ofta bakterier;
 • ultraljudsdiagnostik - denna undersökning visar förstorad och inflammerad körtel, visualiserar också stenar, abscesser eller andra patologiska formationer i prostata.

Faktum! För att diagnostisera och förskriva behandlingen har endast läkaren rätt efter undersökning och en fullständig undersökning. Självadministrering av antibiotika kommer inte att ge den förväntade effekten, eftersom drogerna kanske inte fungerar eller ens skadar mycket.

Etiologisk och symptomatisk behandling

För att eliminera inflammatorisk process måste du först och främst ta reda på vilken mikroorganism det kallas. För dessa ändamål är en bakteriologisk (även en kulturell) metod lämplig. Det gör det inte bara möjligt att identifiera patogenen, men också för att bestämma dess känslighet mot antibiotika. Således väljs den mest effektiva antibakteriella terapin.

Om prostatit hos män orsakas av svampar, ordineras antifungala medel (nystatin, flukonazol, ketokonazol). I fallet med en virusinfektion anges antivirala läkemedel såväl som immunmodulatorer. Statistiken visar emellertid att i de flesta fall (cirka 90%) är den infektiösa prostatit bakteriell. Följaktligen behandlas det med antibiotika.

Mycket viktigt är rätt sätt att leva och näring, rökstopp, motorsystem, regelbundet sexliv. För att normalisera processen med urinering, ordineras läkare ofta alfa-blockerare. Fytopreparationer och fysioterapeutiska förfaranden är ganska effektiva.

Finger- eller hårdmassage i prostata är en integrerad del av den komplexa behandlingen av kronisk prostatit. Förfarandet förbättrar blodcirkulationen i körteln, utflödet av den prostatiska sekretionen, venöst blod och lymf. Tack vare detta finns det en stabil och lång period av eftergift. Massageen är emellertid kategoriskt kontraindicerad vid akut inflammation.

Lista över prostata sjukdomar hos män: möjliga orsaker till prostata problem och metoder för behandling

Prostata är ett viktigt och samtidigt sårbart organ.

Hon är utsatt för ett antal sjukdomar som uppstår på grund av en människors felaktiga livsstil och ouppmärksam inställning till sin hälsa.

De flesta patologierna är av inflammatorisk natur. Mer detaljerat om vad som är sjukdomen i prostatakörteln, och vad är orsakerna till sjukdomarna och metoderna för deras behandling som du kan lära dig i den här artikeln.

Vanliga orsaker

Sannolikheten att utveckla prostata sjukdomar påverkas av följande faktorer:

 • stillastående processer i det lilla bäckenet, som orsakas av en stillasittande livsstil;
 • nervös och fysisk överbelastning av kroppen, vilket minskar dess försvar
 • för lång avhållsamhet från kön;
 • promiskuösa sexliv;
 • rökning, alkoholkonsumtion;
 • felaktig diet med överflöd av feta, kryddiga och salta rätter;
 • prostatan kyls och provar akut och kronisk inflammation;
 • smittsamma sjukdomar i kroppen. De kan ha både bakteriell natur (streptokocker, tuberkulos, gonorré) och virus (influensa, papillom);
 • traumatiska lesioner av prostata förekommer i frakturer i bäckenbenen, till exempel med starka slag i inguinalkretsen. Skador på prostata kan orsakas av urinrörets buk, onormal prostata-massage och andra diagnostiska procedurer som genomförs med överträdelser av reglerna.

Mer detaljer om orsakerna till smärta i prostatakörteln finns här.

symptom

De viktigaste symptomen på prostata sjukdomar är smärtsamma förnimmelser. De kan ha olika lokalisering och svårighetsgrad, men oftast observeras smärtor i könsorganen, i pungen, i skönhetsområdet, i underlivet.

Ibland upplever en man smärta i områdena i sakrum, rektum och njurar. Obehagliga känslor ökar efter urinering och kön. Av smärtan kan det vara korttidsskott, ständigt värkande och skärande.

Med prostatainfektion upplever en man generell sjukdom, svaghet, aptitlöshet, kroppstemperatur ökar.

Adenom av prostata och närvaron av stenar i prostatakörteln kännetecknas av ökad uppmaning att urinera med en samtidig minskning av den utsöndrade vätskan. Med tiden behöver mannen mer och mer ansträngning för att tömma blåsan.

Sjukdomar i prostata

Följande prostata sjukdomar hos män är kända:

 1. Prostatit. En sjukdom som kännetecknas av inflammation i prostatakörteln. Kan ha både smittsam och icke-infektiös natur. Noninfektiös prostatit uppstår på grund av stagnation av prostatsekretionen eller på grund av cirkulationsstörningar. Infektion i prostatakörteln är en följd av venerala sjukdomar, och kan också uppstå som en komplikation av systemiska infektioner.

Utvecklingen av prostatit leder till komplikationer:

 • fibros. Det kännetecknas av spridning av bindväv. Sjukdomen leder till att prostatakörteln börjar utöva tryck på urinvägarna och hindrar tömningen av blåsan.
 • cysta. En vätskefylld kavitet som uppträder i prostatacentret. Vätskan kan vara steril och infekterad;
 • ärr. De är resultatet av smittsamma skador (särskilt venerala).
 • abscesser - purulenta formationer, vilket kan leda till sepsis i sin utveckling.

Dessa störningar orsakas inte bara av prostatit. De kan också uppstå på grund av andra patogena faktorer.

 • Adenom av prostata. Ett annat namn är godartad prostatahyperplasi. Patientprostata ökar i storlek. Det kan vara en följd av prostatit, men kan ha en självständig karaktär.

  De exakta orsakerna till prostatasjukdom hos män har inte fastställts än. Möjligheten att utveckla ett adenom ökar signifikant med åldern och når 20% till 50-60 år. Detta förhållande förklaras av hormonella förändringar i kroppen när det åldras.

  • i första steget blir urinflödet trögt och urinlusten ökar, men det finns ingen vätska kvar i urinblåsan, den töms helt.
  • i andra etappen blir urinering ännu svårare och blåsan töms inte längre till slutet. Nyresvikt utvecklas;
  • i tredje etappen urinblåsan sträcker sig kraftigt, urin utsöndras med droppe, blod syns i det.

 • Stenar i prostata. De uppstår på grund av stillastående processer i körteln eller på grund av att urinen kommer in i den. Stenas sammansättning kan vara urat, fosfat, kalcium. Läs vår artikel om kalcinater. Symtom liknar symptomen på prostatit: smärta, försvagning av sexuell lust.

 • Tuberkulos av prostata är en sjukdom i prostatakörteln, som kännetecknas av smärta sensioner, en minskning av körtelns storlek. Det är orsakat av Kochs stång genom urinvägarna eller på annat sätt.

 • Prostatacancer. Till skillnad från adenom är en malign bildning. Med dess utveckling ger metastaser som leder till en persons död. Kan behandlas i de tidiga stadierna.

  behandling

  Att behandla prostata sjukdomar hos män kan vara fysiska övningar, konservativa och operativa metoder.

  Konservativ behandling av prostata sjukdom innebär att läkemedel tas. Vid sjukdomar av smittsam natur tas antibiotika och antivirala läkemedel. Med andra inflammationer, alfa-1-adrenerge blockerare, hormonella och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, föreskrivs fytopreparationer.

  Vissa sjukdomar i prostatakörteln hos män (t.ex. prostataadenom i steg 2 och 3) kräver kirurgi.

  Kirurgiska metoder skiljer sig åt i sin invasivitet. Transvesikal adenomi är den mest effektiva, men också den svåraste metoden.

  Det ger en pålitlig botemedel mot adenom, men kräver en lång återhämtning av kroppen.

  Det utförs utan skärningar, eftersom högfrekvenslasern styrs in i prostata genom urinröret.

  Embolisering är en annan minimalt invasiv metod. Under denna operation blockeras prostata blodkärl med medicinska polymerer.

  Andra icke-operativa metoder presenteras genom kryodistruktion, ultraljudsterapi, elektrostimulering, termisk terapi.

  effekter

  Om du inte behandlar infektiösa lesioner av prostata, kan sjukdomen sprida sig i hela kroppen och ge allvarliga systemiska komplikationer. Den största sannolikheten för utveckling av systemkomplikationer är tuberkulos.

  Om adenomen utvecklas till tredje etappen, då finns det en chans att utveckla njursvikt och blåsbrott, och detta är dödligt farligt.

  I allmänhet är alla problem med prostata väldigt obehagliga för en man, eftersom även i avsaknad av allvarliga komplikationer, försämrar de signifikant hans livskvalitet.

  förebyggande

  För att minimera sannolikheten för att utveckla prostata problem behöver du:

  • stärka immuniteten
  • leda ett måttligt och ordnat sexliv;
  • regelbundet övervaka för STD;
  • att gå in för sport;
  • äta hälsosam mat;
  • minimera stress.
  • Fördröja inte tömningen av blåsan under lång tid.

  Användbar video

  Följande video handlar om hur man diagnostiserar prostata sjukdomar och deras behandling.
  Del 1:

  slutsats

  Det finns en mycket stor variation av prostatiska sjukdomar hos män, men orsakerna till och behandlingen av de flesta av dem är likartade. Trots det faktum att denna kropp inte är den viktigaste i kroppen, kan kränkningen av sitt arbete leda till allvarliga systemiska kränkningar. Undersök därför inte vikten av deras förebyggande och snabb diagnos.

  Prostatit - symtom, orsaker och behandling av prostatit

  Prostatit (Lat. prostatit) - inflammation (svullnad) av prostatavävnad.

  Sjukdomens namn kommer från orden "prostata" (prostata) + "itis" (inflammation).

  Prostata (prostata) - Detta är ett rent manligt organ, så sjukdomen prostatit refererar till manliga sjukdomar. Prostatakörteln är ett litet järn-muskulärt organ belägna i bäckenet nedan blåsan på ett sätt som omfattar den initiala urinröret (uretra). När prostata inflammerar, kläms det urinröret och därigenom skapar en man med ett urinproblem, vilket är huvudsymptomet hos en prostatit hos en man. På bilden, ett tydligt exempel:

  Prostatens roll (prostata) - Utveckling av en speciell hemlighet, som blandas med seminalvätska, stöder spermatozoas aktivitet, liksom deras motståndskraft mot ogynnsamma förhållanden.

  Enligt statistiken är för närvarande (2015) nästan hälften av männen på hela jorden sjuka med prostatit, i grunden är de från 20 till 50 år gamla.

  Symtom på prostatit

  Huvud tecken på prostatit:

  - upprörd urinering
  Smärta i underlivet, skrot, perineum;
  - Störning av sexuell funktion (sexuell dysfunktion)
  - problem med utlösning
  - Förändring av kvantiteten och kvaliteten på ejakulatet (spermier).

  Tecken på akut prostatit (första tecken på prostatit):

  - ökning av kroppstemperatur till 39-40 ° C
  huvudvärk
  - frossa, feber
  - smärta i musklerna och nedre delen av ryggen
  - smärta i lederna
  - känslor av obehag (svullnad och överdriven värme) i perinealområdet
  - smärtsam beröring av perineum
  - frekvent urinering med frekventa uppmaningar
  - smärtsam urinering, brinnande med urinering
  - grumling av urin
  blod i urinen
  - urladdning ur urinröret

  Symtom på kronisk prostatit

  Kronisk prostatit skiljer sig från akut akut och ihållande sjukdom, ofta utan tydliga kliniska symptom.

  Symtom på kronisk prostatit:

  feber
  Smärta mellan skrot och anus
  - smärta i nedre delen av ryggen
  - Cystit, särskilt återkommande cystit.

  Komplikationer av prostatit

  Om symptomen på prostatit inte uppmärksammas och inte söka läkarvård kan följande komplikationer uppstå:

  • utveckling av manlig infertilitet
  • vesikulit (inflammation av sällsynta vesiklar);
  • epididymit (inflammation i testiklarna och deras bilagor);
  • övergången av sjukdomen från akut till kronisk;
  • smalning och ärrbildning i urinröret
  • obstruktion av blåsan med akut urinretention, vilket kräver kirurgisk behandling
  • svår smärta i perineum
  • frekvent cystit
  • abscess (suppuration) av prostata, vilket kräver kirurgisk ingrepp;
  • pyelonefrit och annan njurskada
  • sepsis.

  Orsaker till prostatit

  Nu överväga de främsta orsakerna till prostatit.

  • infektion (sexuellt överförda sjukdomar) - chlamydia, herpesvirus, Trichomonas, ureaplasma, mykoplasma, cytomegalovirus, gonokocker, svamp släktet Candida (anroparen som trast), E. coli (Escherichia coli), enterokocker och andra kan påverka urinröret och identifieras i prostatavävnad;
  • stillasittande och stillasittande livsstil;
  • kränkningar av blodcirkulationen och lymfcirkulationen i det lilla bäckens organ
  • långvarig sexuell avhållsamhet, samt avbrutet samlag eller artificiell förlängning av samlag
  • stress: mental och fysisk överbelastning
  • hyppig hypotermi hos kroppen;
  • ett felfunktion i immunsystemet
  • brist på vitaminer (beriberi) och mikroelement
  • hormonell obalans
  • överträdelse av allergisk status.

  Typer av prostatit

  Enligt kriterierna från American National Institute of Health (NIH USA) från 1995 utmärks fyra kategorier av prostatit:

  - Kategori I - Akut prostatit;
  - Kategori II - Kronisk bakteriell prostatit;
  - Kategori III - Kronisk prostatit / kronisk bäckensmärksyndrom (CP / CPPS):
  • Kategori IIIa - Kronisk prostatit / kronisk bäckensmärksyndrom med tecken på inflammation;
  • Kategori IIIb - Kronisk prostatit / kronisk bäckensmärksyndrom utan tecken på inflammation.
  - Kategori IV - Asymptomatisk (asymptomatisk) kronisk prostatit.

  Ibland nämns inte heller denna klassificering av kronisk granulomatös prostatit.

  I sin tur skiljer sig de flesta specialister:

  Under sjukdomsförloppet:

  Akut prostatit;
  - kronisk prostatit

  Beroende på orsakerna till sjukdomen:

  - bakteriell prostatit
  - icke-bakteriell prostatit

  Basera på detta, urskilja:

  Akut bakteriell prostatit;
  - kronisk bakteriell prostatit
  - kronisk abakteriell prostatit

  Diagnos av prostatit

  Diagnosen av prostatit fastställs av läkaren under en personlig undersökning. Vid undersökning:

  - En digital rektal undersökning av prostatakörteln utförs.
  - tar en hemlighet av prostata
  - blodprov och urinprov
  - Tester för sexuellt överförbara infektioner tas.
  - Ultraljud (ultraljud) eller TRUS (transrectal ultraljud);
  - uroflowmetri, övervakning av dygnrytmen vid urinering
  - sådd urin och utsöndring av prostatakörteln med bestämning av floraens känslighet för olika antibakteriella läkemedel;
  - Prostata biopsi (om nödvändigt).

  När diagnosen är viktigt att se till symptomen orsakas inte av uretrit (inflammation i urinröret) eller andra sjukdomar som kan leda till ihållande infektion i urinblåsa eller njurar.

  Behandling av prostatit

  Behandling av prostatit kan börja först efter den exakta etableringen av sjukdoms typ och form, där ytterligare framgång i behandlingen beror på att behandlingsmetoderna är olika.

  Patienter med akut prostatit med allvarlig förgiftning, feber, dåligt allmäntillstånd kräver akut inhalation och intravenös administrering av antibiotika. Lätta fall av akut prostatit kan behandlas och poliklinik.

  Behandling av prostatit utförs på följande sätt:

  Medicinsterapi

  Vid komplex behandling av prostatit används ofta fyto-läkemedel.

  "LIKOPROFIT®" är ett komplex av naturliga komponenter. Komponenter "LIKOPROFIT®" selektivt ackumuleras i prostatavävnaden, minskar manifestationerna av inflammation, öka den skyddande funktionen, skydda celler från skada genom fria radikaler och processkontroll kraftig tillväxt av prostatavävnader. * På grund av den komplexa och balanserad komposition inträffar eliminerar svårigheter associerade med urinering, försvagning av smärtssyndromet. (1) Komponenterna i "LIKOPROFIT®" på en bakgrund av standardterapi för att effektivt påverka de viktigaste symptomen på kronisk prostatit, bidra till en förbättring av urinering: minska frekvensen av urinering och öka urinflödet, må bättre och har en reparativ effekt hos patienter med kronisk prostatit *.

  Antibiotika. Antibiotika ordineras för bakteriell (infektiös) prostatit. Om orsaken till sjukdomen inte är bakterier och virus kommer behandling med antibiotika inte att ge ett resultat. Samtidigt kan antibiotika bota nästan alla akuta infektioner. Valet av antibiotika för akut prostatit bör baseras på resultaten av att bestämma typen av mikroorganism som orsakade infektionen och dess individuella känslighet mot antibiotika.

  Bland antibiotika mot prostatit kan identifieras - "Trimetoprim-sulfametoxazol" fluorokinoloner ( "levofloxacin", "Moxifloxacin", "sparfloxacin" "Ciprofloxacin"), makrolider ( "erytromycin", "midecamycin," "spiramycin"), "Chloramphenicol". "Tetracyklin" och derivat används oftast ("Minocycline", "Doxycyklin").

  I prostatit associerad med sexuellt överförbara sjukdomar används "Ceftriaxone" och "Doxycyklin" eller "Ofloxacin".

  Läkemedel tas från 48 timmar till 1 vecka (se anvisningar för beredningar).

  För avlägsnande av kronisk smärta i perineala och bäckenregionerna, föreskrivs alfa-adrenoblocker och muskelavslappnande medel.

  Alfa-blockerare ( "Tamsulosin", "prazosin") och spasmolytika slappna också musklerna i prostatan och urinblåsan, vilket bidrar till att förbättra urinflödet och minska symtomen.

  För att avlägsna den skyddande effekten hos bäckenbottenmuskulaturen, för att minska kompression av inflammerad prostata, samt minska smärta kan utse muskelavslappnande medel ( "Diazepam", "baklofen", "Pregabalin").

  Tunga patienter tilldelade intravenösa vätskor och diuretika som framkallar överdriven urin, och som en konsekvens - profilaktiruet berusning, och utvecklingen stigande urinvägsinfektioner (cystit, pyelonefrit).

  För att lindra symtomen på icke-bakteriell prostatit förskriva analgetika, antipyretika och antikolinerga läkemedel.

  När förstoppning rekommenderas användningen av mjukgörande laxerande typ vaselinolja.

  Vidare föreskrivs underhållsbehandling.

  Stödjande terapi

  Stödande terapi för prostatit innefattar:

  - vila
  - viloläge
  - riklig drink (inte mindre än 8 glas vatten om dagen)
  - Sessile varma badkar
  - Mjukt sittplatser efter behov.

  Massage i prostata (prostata). Med kronisk prostatit är ordinär prostata massage ordinerad, vilket är det mest effektiva botemedlet för prostatit.

  Diet. Vissa patienter i behandlingen av prostatit föreskrev en diet: uteslutande av akuta och feta livsmedel, sura drycker och koffein.

  Gynnsam för behandling av prostatit påverkar och regelbunden ejakulation, vilket kan främja dränering av prostatsekretionerna.

  Patienter med akut urinretention uppvisar överlagrad temporal suprapubisk fistel eller periodisk kateterisering av blåsan.

  Kirurgisk ingrepp

  Kirurgisk behandling av prostatit är endast föreskriven om behandlingen med medicamentliga metoder inte leder till de önskade resultaten, såväl som i fallet då prostata blockerar urinflödet. Dessutom är kirurgiskt ingripande i detta fall inte tilldelat unga människor. Det kan leda en man till infertilitet.

  Kirurgi skiljer följande sätt att behandla prostatit:

  Transuretral resektion av prostata - Avlägsnande av alla smittade vävnader.

  prostatektomi - kirurgi för att ta bort prostata, omgivande vävnader, inklusive seminala vesiklar. Denna operation kan leda till ytterligare impotens och inkontinens hos patientens urin.

  Behandling av prostatit med folkmekanismer

  prostatit behandling hemma folkmusik rättsmedel gör att patienten inte besöker en läkare, men det är inte alltid motiverat, eftersom om orsaken är inflammation i prostatan infektion bota sin egen är osannolikt att hända. Ändå nådde följande folkrättsmedel från prostatit oss från morföräldrar:

  Pumpa frön (vita frön). Vita frön med prostatit användes i antiken, då ordet "medic" ersattes av en "healer". Pumpa frön har mycket zink, vilket är nödvändigt för att någon ska behålla hälsan hos det geniturära systemet. För behandling behöver du bara äta innan du äter 30 frön om dagen.

  Du kan också använda följande metod: 500 g stekt vita frön, avlägsna skalet och vrid i köttkvarn. Lägg till dem 200 g honung och blanda noggrant. Gör från medelstora bollar, storleken på en valnöt. Dessa bollar måste tas för 1 st. 30 minuter före måltid, lösa 2-3 minuter, 1-2 gånger om dagen. Förvara produkten i kylskåp, men innan du tar det, ta en halvtimma bort från kylskåpet, så att de ligger vid rumstemperatur.

  Hasselnoten (hasselnöt). 1 msk. Sked bladen eller barken av hasselnöt bryggs i ett glas kokande vatten (stäng glaset i 30 minuter tätt lock). Därefter spänna och ta ¼ kopp 4 ess per dag. Du kan brygga en efter en, då barken, då bladen. Kurs - 1-2 veckor.

  Aspen. I andra hälften av april, när aspen sapflödar, innan knopp och träd löv börjar blomma, samlar vi en bark 3-5 mm tjock. Torka sedan barken i ugnen eller i skuggan. Efter torkning, ta 100 g bark, krossa den något och sätt i en halv liter burk. Bark häll 200 gram vodka, men så att den helt täcker den krossade barken. Stäng burken med lock och sätt den på ett mörkt ställe i 2 veckor. Sedan spänna och ta innan måltider 3 gånger om dagen, spädning 20 droppar tinktur av ¼ kopp vatten.

  Kastanj. Kastanj, som sitt skal, gör ett utmärkt jobb, inte bara med prostatit, men också med adenom. För att förbereda ett läkningsmedel använd ett skal med spines, vilket måste bryggas och berusas istället för te. Även från denna buljong kan du göra mikroclysters, 250 ml 2 gånger i veckan.

  För att förbereda ett botemedel från kastanjen i sig, är det nödvändigt att skala det från skalen, vid en tidpunkt då kastanjen redan är brun. Skala skalen. 3 msk. Skedar av strimlad skal häll 600 g kokande vatten över natten. Torka sedan av botten och förånga det till 200 g i ett vattenbad. För att använda detta medel är det nödvändigt på en tom mage, 3 gånger om dagen för 30 droppar. Behandlingsförloppet är tills behandlingen är klar. Därefter måste du göra en 2 månaders paus och upprepa kursen. Sammanlagt gör 3 kurser av behandling.

  Propolis (bilim). Propolis används för att behandla kronisk prostatit. denna biprodukt är en kraftfull antiinflammatorisk och antispasmodisk. Det kan också användas i kombination med läkemedelsbehandling av prostatit.

  För att förbereda produkten behöver du 20 g propolis för att indunstas i 200 ml alkohol. Därefter blandas 0,1 g av den erhållna produkten med 2 g kakaosmör. Från den erhållna produkten, gör ett ljus som sätts in i ändtarmen på natten. Behandlingsförloppet är 1 månad, sedan pausen i 4-6 veckor och kursen upprepas.

  Stearinljus. För beredning av medicinska ljus från prostatit från degen är det nödvändigt i 3 msk. Skedar av rågmjöl lägger till en tesked honung och ägg. Alla blandar och tillverkar av detta tunna tunna ljus, inte mer än 1 cm i diameter. Gjutna ljus fryser i frysen. Frosna ljus sätts in i anusen på morgonen och kvällen, helst efter avföringen. Behandlingsförloppet - 4 veckor, en vecka paus och igen 4 veckor.

  Persilja. Persilja är en anmärkningsvärd ört, berikad med ett stort antal vitaminer och mineraler, tar bort prostataens inflammatoriska process och återställer kroppens sexuella funktioner.

  För att behandla prostatit med persilja, måste du ta sin juice för 1 msk. sked 3 gånger om dagen, en halvtimme före måltiderna. För samma ändamål kan du applicera och frön av persilja, som måste slipas i ett pulver. 4 tsk pulver häll 1 kopp kokande vatten och låt produkten koka i ytterligare 15 minuter, sedan kallt. Ta ett avkok av 1 msk. sked 4-6 gånger om dagen.

  Celandine och Hemlock (hemlock - giftigt gräs). För en halv matsked av varje ört, häll 100 g alkohol. Låt agenten brygga på en mörk plats i 10 dagar. Tincture stam och dricka varje morgon i en halvtimme före måltiderna. För detta, i ett glas med vatten på den första dagen lägg till 1 droppe tinktur, på andra dagen 2 droppar, 3 - 3, och så vidare tills 30 dagar (droppar). Räkna sedan ner i omvänd ordning för att minska. Hel kurs - 60 dagar.

  Juice från sparris. För behandling av prostatit är juice från asparges med betor, morot och gurka juice utmärkt. För det önskade resultatet ska en dag dricka minst 600 ml juice.

  Specialister noterar också att om saft från asparges är mycket obehagligt för dig och du inte kan dricka det, tvinga inte dig själv och ge upp denna åtgärd.

  Juice från svarta elderbär bär. Efter sömn drick ett glas vatten. Sedan, efter 15 minuter, drick 1 msk. en sked elderbärsaft. Du måste dricka innan du äter. Minsta behandlingssättet är 10 dagar. En biverkning kan vara en ökning av kroppstemperaturen, vilket kommer att indikera starten på läkningsprocessen från prostatit.

  Profylax av prostatit

  För att förhindra utseende av prostatit måste du följa följande rekommendationer från specialister:

  - att avstå från ett oordnat sexuellt liv
  - vägrar att ta alkoholhaltiga drycker, rökning och narkotiska droger
  - Att äta mat berikad med vitaminer, och också för att undvika skadlig mat.
  - upprätthålla immunsystemet på rätt nivå
  - undvik hypotermi
  - delta i sport eller motionsterapi
  - försena inte samlag
  - tillåta inte långvarig överexcitation utan utlösning.

  Till vilken läkare ska man ta itu med?

  Video om prostatit

  Diskutera prostatit på forumet

  * Instruktioner för användning av kosttillskott till mat LYKOPROFIT®
  1. Spivak L.G. Effekt och säkerhet för Lycoprofit ® hos patienter med kronisk prostatit och prostatisk adenom. Urology. 2013, nr 2, sid. 118-122;

  tags: prostatit behandling av prostatit, prostatit symptom symptom på prostatit, smärta i prostatit, kronisk prostatit behandling av prostatit hos män hemma, hur man behandlar prostatit botemedel mot prostatit, ljus från prostatit, en diet för prostata örter från prostatit behandling av prostatit folk botemedel, prostatitvideo, förebyggande av prostatit, prostatitmassage, prostatitläkare, diagnos av prostatit, de första tecknen på prostatit.