Huvud
Symptom

Da Vincis robot i behandlingen av prostatacancer

Drift robot Da Vinci - effektiv skonsamma och hög precision kirurgi, utföra fjärrmetoden på olika organ: prostata, hjärta, njurar, lungor, lever och mage.

Vad är det Da Vinci kirurgiska systemet?

Robotiska förfaranden är allmänt populära på grund av ett litet antal kontraindikationer och minimal risk för komplikationer. Detta är spetsteknologi, som ursprungligen utvecklades av NASA för drift i rymden i nödsituationer.

Detta kirurgiska ingrepp är klassificerat som kirurgisk ingrepp, eftersom vävnadens integritet praktiskt taget inte störs. Läkaren styr systemet med speciella konsoler. Manipulatorerna har verktyg och ett videosystem.

De medicinska centra där Da Vinci-roboten utför verksamhet garanterar sådana fördelar:

 • ingen blödning, liten blodförlust
 • reducerad sannolikhet för infektion;
 • Använd färre narkosmediciner
 • kort rehabiliteringstid
 • endast 2-3 mini-snitt görs, som därefter läker snabbt;
 • diskreta ärr i punkteringsställen;
 • Den erforderliga graden av sjukhusvistelse är endast 2-4 dagar;
 • minimal skada på vävnadsintegritet
 • minskning av varaktigheten, och följaktligen, och belastning på kroppen;
 • mindre smärta
 • snabb rehabilitering och återgång till livets vanliga rytm.

Många positiva resultat av operationen av Da Vinci-robotkirurgen bekräftar dess effektivitet och hälsoeffekter. Innovativ teknik gör det möjligt att utföra behandlingen i olika medicinska områden: hjärtkirurgi, onkologi, urologi, gynekologi, traumatologi, neurokirurgi och andra.

Hur utförs operationen med robotens deltagande?

Robotsystem består av flera sammankopplade delar: en mångfald av styrenheter med speciella handtag, verktygs manipulatorer som efterliknar kirurgens hand och tredimensionell bild med hög kvalitet behandlade området, som visas på en datorskärm.

Maskinen i vissa föreskrivna proportioner i exakt sekvens upprepar naturliga rörelser hos en persons fingrar och handleder. Detta gör att du kan justera rörligheten för Da Vinci-roboten och göra några förfaranden utan direktkontakt med patienten.

Vanligtvis görs tre små snitt på huden över det önskade inre organet. Genom dem på de automatiska guiderna i kroppen introduceras kavitets kirurgiska instrument och en videokamera. Läkaren är i ett annat rum med en konsol och en skärm. Tack vare två kraftfulla linser får han en tredimensionell bild från kameran, vilket ger en korrekt bild av tillståndet för kroppens inre system. Kameran styrs med hjälp av pedaler. De justerar bildens skala, betraktningsvinkeln, ansvarar för att närma sig och ta bort videokameran. På händerna på kirurgens fasta rörelsessensorer som överför impulser till maskinens manipulatorer.

Den höga effektiviteten av kirurgiska procedurer som utförs på grund av den större precision och jämn rörelse av maskinen, vilket eliminerar den slumpmässiga ryckningar, stelhet, skakningar och andra naturliga mänskliga fel, ge lättare åtkomst.

Vanliga typer av robotinterventioner

Det finns många typer av operationer som utförs av Da Vinci-roboten:

 • infertilitetsbehandling i samband med äggledarens problem;
 • återuppbyggnad av ventiler;
 • gastrisk bypass;
 • upprepad ureterimplantation;
 • resektion av blåsan;
 • avlägsnande av tymus (tymektomi) och prostata (prostatektomi);
 • implantering av ryggradsskivor och andra defekter i muskuloskeletala systemet;
 • avskärning av lungloben (lobektomi);
 • excision av maligna och godartade tumörer;
 • ezofagoektomiya;
 • upprepad vaskulärisering av myokardiet (återställande av hjärtens normala kärlcirkulation);
 • pyeloplasti (eliminering av den trånga regionen i stället för njurbälteöverföring till urinledaren);
 • hysterektomi (excision av livmodern);
 • ablation av hjärtfibrer (eliminering av onormala formationer, störande beatrytm);
 • avlägsnande av myomatiska noduler från livmoderns kropp (myomektomi);
 • operation av levern och bukspottkörteln;
 • resektion av njuren, excision av sin del, radikal nefrektomi;
 • Implantering av en elektronisk hjärtpacemaker för biventrikulär synkroniseringsåterstart.

Ta bort prostatacancer av Da Vinci Robot

Ett exempel på den framgångsrika användningen av robotutrustning är användningen av Da Vinci-roboten i urologi. Minimalinvasiv kirurgi på detta område har blivit allt populärare i maligna prostata lesioner (radikal prostatektomi), som med framgång har genomförts med hjälp av roboten Da Vinci. Fördelen med en sådan operation före laparoskopisk operation är att använda en 3D-bild av det opererade området.

Robots funktion är att hålla videokameran och kirurgiska instrument, så att den operativa urologen kan koncentrera all sin uppmärksamhet på processen, vilket ger honom frihet att agera.

Roboten, i exakt samma rörelser person som är vid spakarna på en robot kirurgiskt system gör det möjligt för kirurgen att vara i en bekväm ställning, minimera sin trötthet, vilket gör det omöjligt att se bilden i full kontrollverktyg och mest noggrant för att utföra kirurgi, förbättra dess kvalitet.

Urologen under prostatektomi har en unik möjlighet att ta bort prostatakörteln med seminala vesiklar utan att påverka de friska musklerna och nerverna i bäckenet. Denna operation minskar risken för att utveckla sexuell dysfunktion och förekomsten av problem med inkontinens och urininkontinens. I 95% av fallet med borttagning av prostata med hjälp av Da Vinci-roboten är framgångsrik, och det opererade området förblir "utan tumör".

Prostatectomy robot da vinci

Prostatacancer är en malign tumör som utvecklas från prostatakörtlarna. När det gäller förekomsten ligger det tredje i världen efter bröstcancer och lungcancer. Årligen diagnostiseras neoplasmer i prostata hos mer än 400 tusen äldre män. I vårt land når incidensen av prostatacancer 4,5% och ligger femte hos män under 60 och fjärde hos män under 70 år.

Faktorer av prostatacancer

Risken för sjukdomen ökar med åldern. Således påvisas en cancerous tumör hos män under 60 år i 7% av fallen hos män över 70 år - i mer än 70% av fallen.
Missbruk av feta livsmedel.
Låg motoraktivitet.
Ärftlig predisposition. Om en av släktingarna till en man har en liknande patologi växer chanserna att få cancer 10 gånger.
Hormonal misslyckande. Den höga koncentrationen av testosteron provocerar tillväxten av prostata och proliferationen av tumörceller.
Godartad neoplasma.
Prostatit.

Symtom på prostatacancer

Tumören i prostatakörteln växer långsamt och verkar inte, så sjukdomen upptäcks av en slump när patienten vänder sig till kliniken för en annan sjukdom. Du kan självständigt upptäcka de första tecknen på cancer med följande symtom:

frekvent uppmaning att urinera: upp till 18 gånger på eftermiddagen och två eller tre gånger på natten;
brännande och smärtsamma känslor vid urinering
enures;
blod i urinen och sperma.
Liknande symtom beror på det faktum att prostatakörteln på grund av neoplasm växer och pressar på blåsans väggar.

Det finns också fall där tumören komprimerar urinröret och därigenom blockerar urinflödet - det går ut intermittent, och när det är klart, släpper det ut en droppe.

Bland andra symptom på prostatacancer:

smärtsamma känslor i nedre delen av ryggen, ryggraden och höftleden
blod i urinen och sperma
minskad sexuell lust;
avföring retention och smärtsamma känslor när tömmer tarmarna.

Förebyggande av sjukdom

För att skydda mot prostatacancer bör män leda en hälsosam livsstil, flytta mer, bibehålla en utmärkt fysisk form. I mat behöver du konsumera mycket grönsaker och frukter, spannmål och baljväxter, pasta, ris, fullkornsbröd.

Om någon från nära släktingar har haft prostatacancer, rekommenderas att män på 45 år får ett blodprov för förekomst av prostataspecifikt antigen (PSA). Detta kommer att hjälpa till att diagnostisera sjukdomen i tidiga skeden och förhindra dess utveckling.

Hur Prostatacancer behandlas

Om tumören är liten och ligger inom körteln, ställer specialisten som regel ut behandlingen och utser en gång om året för att utföra ultraljudsundersökning av prostata och ta PSA-testet. I andra fall används traditionella behandlingsmetoder:

radikal prostatektomi - avlägsnande av prostatakörteln
kemoterapi - destruktion av cancer toxiner som kommer in i kroppen från droger;
medicinsk behandling - tar mediciner som minskar koncentrationen av hormoner;
Radioterapi - förstörelse av tumörceller med hjälp av röntgenstrålar.

Robotisk prostatektomi

Robotisk prostatektomi är en ny, men redan beprövad metod att behandla prostatacancer. Operationen utförs inte av en läkare, men av Da Vinci-roboten kontrollerar kirurgen robotsystemets handlingar. Således minskar denna behandlingsmetod byråns belastning, neutraliserar den mänskliga faktorn, gör att du kan utföra de mest komplexa manipuleringarna.

"Räcker" av roboten Da Vinci, exakt upprepande rörelser mänskliga händer, ser ut som ekrarna i en diameter av 1 cm. Denna teknik lösning minskade risken att få en infektion i såret, och undvika kontakt med vävnader hos operationsverktyg hack.

Operationen övervakas genom en skärm som ger en två- och tredimensionell bild av processen, så att doktorn får en komplett bild av den operativa platsen, kan styra djupet av penetreringen av medicinska instrument.

Denna metod har flera fördelar:

Robotisk prostatektomi utförs genom små punkter som snabbt läker och lämnar ärrbildning eller ärrbildning.
Da Vincis "händer" ger större noggrannhet och stabilitet i rörelser;
minskade risken för komplikationer och biverkningar, nämligen impotens och urininkontinens
kort återhämtningsperiod.
Efter operationen är patienten i intensivvården under de första 24 timmarna, på den andra dagen som han överförs till urologiska avdelningen får han sitta och äta. På den tredje dagen är regimen för den opererade mannen inte annorlunda än en hälsosam person. På den sjunde dagen avlägsnas patientens stygn, kateteren installerad under operationen avlägsnas och en kontrollröntgen utförs.

Sålunda är patienten på behandling i ca åtta dagar. Efter urladdning under de första tre månaderna är han banned från fysiska aktiviteter och det rekommenderas att lämna ett systematiskt PSA-test.

Da Vinci Prostatectomy

Robotstödd prostatektomi Da Vinci

Ett annat, mer fullständigt namn för denna metod för prostatacanceroperation - Dao Vincis robotassisterade laparoskopiska prostatektomi. Grunden är de robotiska och laparoskopiska operationerna verkligen lika: båda utförs genom flera små punkter i buken. Skillnaden är att med konventionell laparoskopi, kirurgen själv håller verktyg och styr dem. Med Da Vinci's prostatectomy är instrumenten fixade i Da Vinci-robotmanipulatorerna, som styrs av en kirurg via ett speciellt gränssnitt. Ett sådant system har ett antal obestridliga fördelar. Manipulatorns robotar har mer grader av frihet än den mänskliga handen. De flesta verktyg kan inte bara röra sig och rotera runt sin axel, men också flex, vilket kraftigt påskyndar arbetet och gör det mindre traumatiskt för omgivande vävnader. I princip kan varje laparoskopisk operation utföras med hjälp av Da Vinci-roboten, men det är med radikal prostatektomi att alla dess fördelar är fullt realiserade.

Även erfarna kirurger börjar ackumulera trötthet efter 4-5 timmars operation. Rörelsen blir mindre exakt, det finns en rysning i händerna. Arbetet med en robot kräver mycket mindre fysisk ansträngning, och små onödiga handrörelser elimineras på programnivå. Allt detta gör att du kan behålla maximal noggrannhet och snabbhet vid manipulation under hela ingreppet. Videoutrustningen och kirurgens stativ ger en tredimensionell bild och den nödvändiga förstoringen, vilket också väsentligt påverkar kvaliteten på den utförda operationen.

Den förberedande fasen för Da Vincis prostatektomi (positionering av roboten och dess manipulatorer, installation av verktyg och videokamera) tar längre tid än med laparoskopisk prostatektomi. Men efterföljande steg är snabbare på grund av den utmärkt sikt och enkla hanteringsverktyg. Således är jämförbar inte bara med laparoskopisk, men även med en öppen prostatektomi kirurger med lång erfarenhet runtime prostatektomi Da Vinci.

Urininkontinens efter en Da Vinci prostatektomi

Urininkontinens är den vanligaste konsekvensen av radikal prostatektomi. Hos män är prostata viktigt för att behålla urinen, men detta betyder inte att patienten efter att ha blivit avlägsnat i prostata i cancer är dömd till livslång inkontinens. I den postoperativa perioden antas retentionens funktion av musklerna i perineum (bäckenbotten). Deras utbildning ger en långsam men märkbar förbättring inom några månader efter operationen.

Men ännu viktigare för att förebygga urininkontinens efter radikal prostatektomi är tekniken att utföra operationen själv. När processen är igång, är det ingen fråga om funktionella resultat - radikaliseringen av operationen kommer först. Men i de tidiga stadierna är det viktigt att tydligt skilja prostatakörteln från blåsans och urinrörets hals. Den maximala möjliga bevarande av dessa två strukturer skapar förutsättningarna för den mest fullständiga återhämtningen av urinretention och Da Vincis prostatektomi ger de bästa möjligheterna till detta. Utmärkt retentionskvalitet efter det ser vi i publikationer av utländska kollegor och deras patienter. Robot-aschistirovannaya operation är ibland ännu bättre än perineal prostatektomi, känd bra retention av urin.

Erektil funktion efter en prostatektomi av Da Vinci

Huvuduppgiften för återvinning av erektil funktion efter robot prostatektomi - spara under driften av neurovaskulära buntar, gå på vardera sidan av prostatan. Dessa strukturer är i anslutning nära till kapseln körteln och data för ekstapsulyarnoe spridningen av prostatacancer är nödvändigt att avlägsna dem. Men i början är bevarandet av strålarna möjligt och nödvändigt. För är det nödvändigt att fullt bibehållande av strålarna inte bara för att undvika att använda elektriska koagulatorn eller en ultraljuds skalpell i omedelbar närhet, men inte förhindra överdriven spänning eller kompression. Naturligtvis kan nervsparande teknik användas för alla kirurgiska tillvägagångssätt. Men de flesta smycken det lyckas utföra en robot prostatektomi på bekostnad av en god ökning och hög flexibilitet instrument.

Rehabilitering (rehabilitering) efter en prostatectomy av Da Vinci

Restaureringsperioden efter prostatektomi Da Vinci liknar det efter laparoskopisk prostatektomi. Den första dagen patienter spenderar i intensivvård. På andra gången överförs de till den urologiska avdelningen, och vid slutet av den andra dagen är det möjligt och till och med nödvändigt att sitta i sängen, börja gå, äta. Från och med 3 dagar skiljer sig regimen inte mycket från en sund persons liv, förutom begränsningen av fysisk aktivitet. Urinkatetern, installerad under operationen, håller vi i en vecka. Efter 7 dagar utförs en röntgenundersökning för att säkerställa konsistens och fullständig läkning av anastomosen. Vanligtvis avlägsnas en kateter efteråt. Samtidigt tar jag bort stygn. Sålunda överstiger sjukhusvistelsen sällan 8 dagar.

Efter urladdning i ytterligare 3 månader är det viktigt att undvika fysisk ansträngning och regelbundet, var tredje månad, att ta ett blodprov för PSA efter prostatektomi.

Robot-assisterad radikal prostatektomi. Förberedelser för operationen »» » mer info

Erektil / sexuell funktion efter robotprostatektomi »» » mer info

Postoperativ period efter robot-assisterad radikal prostatektomi (Da Vinci's prostatektomi av roboten »» » mer info

Da Vinci Prostatectomy Prostate Cancer Treatment

Avlägsnande av prostatacancer (radikal prostatektomi) - toppen är en effektiv metod hittills för att bota patienten av prostatacancer. prostatektomi, betyder strålterapi fördel över att under operationen läkaren är i stånd att så exakt som möjligt den drabbade prostatacancer fält bestämma och av att driften inte orsaka skada på friska celler. Prostaten avlägsnas antingen med hjälp av traditionell kirurgisk ingrepp eller med hjälp av Da Vincis prostatektomi.

Traditionell kirurgi (skär buken eller perineum och prostata skalpell excision) kan leda till obehagliga konsekvenser - inkontinens och impotens - för när du tar bort en skalpell prostata kan skada och skada nervknippen som är ansvariga för erektion (de är för prostata sidor) och muskler som är ansvariga för kontinensen (urinretention).

Lyckligtvis moderna kliniker prostata bort med robot prostatektomi Da Vinci, kan minska blodförlust till ett minimum och spara som sexuell funktion och normal funktion av urinblåsan.

Till skillnad från andra metoder för behandling av prostatacancer prostatektomi Da Vinci har att denna laparoskopisk kirurgi (kirurgi utan incision buken eller perineum) hålls av en robot, som styrs av kirurgen. Använda da Vinci robot tillåter kirurgen att göra verksamheten med större precision och som en konsekvens, minskar risken för komplikationer för patienten.

Fördelar med Da Vinci's Prostatectomy

De främsta fördelarna med Da Vincis prostatektomi före traditionell kirurgisk ingrepp är:
- hög sannolikhet bevarande av styrka,
- hög sannolikhet för fullständig återställa funktionen av urinretention,
- minimal smärta efter operationen och återupptagandet av normal daglig aktivitet under de första 24 timmarna efter operationen,
- minimal blodförlust och reducerar behovet av blodtransfusion efter operationen,
- smyckets noggrannhet av operationen små ärr efter laporoskopiska punkteringar i stället för postoperativa suturer,
- snabb rehabilitering, kortare vistelse i kliniken (patienten avgår vanligen efter 5-7 dagar),

Förfarandet för driften av Da Vinci prostatektomi-metoden

Prostatektomi med hjälp av Da Vinci-roboten görs inte med en skalpell, men med exakta instrument, vars storlek är flera millimeter. För att komma till prostata, gör i underlivet 5 små punkteringsstorlek mindre än en centimeter. I dessa punkteringar introduceras 3 operativverktyg och 2 rör med små videokameror som fungerar som kirurgens ögon. Dessa kameror skapar en tredimensionell bild med en ökning på 15-20 gånger vilket ökar noggrannheten hos kirurgens rörelser och minskar sannolikheten för komplikationer efter operationen. Dessutom kan manövreringsverktygen roteras i olika riktningar i en vinkel på 90 grader, så att de har samma manövrerbarhet som den mänskliga handen. Robots händer kopierar rörelsen av läkarens händer med absolut precision och noggrannhet.

Var behandlas prostatacancer av Da Vincis metod för prostatektomi?

Det framgångsrika genomförandet av operationer för att ta bort prostata med en Da Vinci-robot kräver stor erfarenhet av Da Vinci-roboten och kirurgiska talanger. Dessutom är förvärvet av Da Vinci-roboten värt mycket pengar, och för varje operation används en enstaka uppsättning instrument värda flera tusen euro. Därför gör prostatektomi med hjälp av Da Vinci-roboten på ett mycket litet antal specialiserade kliniker.

Da Vinci-roboten uppfanns i Förenta staterna för speciellt korrekta operationer inom kardiologiområdet. För behandling av prostatacancer användes Da Vinci-roboten först i Tyskland. I Tyskland är Europas största klinik för behandling av prostata sjukdomar det europeiska prostatacenteret i Gronau nära Düsseldorf.

UROLOGINKLINIK
Den första Moskva staten
Medical University. I.M. Sechenov

Grundades 1866

 • Om kliniken
 • Symtom på mer
  • Smärta i pungen
  • Ryggsmärta
  • Smärta med urinering
  • Obstruerad urinering
  • Blod i urinen
  • Svullnad (utvidgning) av testiklarna
  • Minskad styrka
  • Frekvent urinering
 • Sjukdomar mer
  • Blåsan och urinröret Mer
   • Urininkontinens
   • Blåsans tumör (cancer)
   • Skleros av blåsans hals
   • Uretral stricture
  • Urolithiasis More
   • ICD. urolitiasis
   • Ureterns sten
   • Blåsans stenar
  • Skrotorgan Mer
   • varikocele
   • Dropsy testis (hydrocele)
   • Testikelcancer
  • Sexuell penis Mer
   • Peyronies sjukdom
   • Medfödd böjning
   • Penisbrott
   • Tätning av huden (oleogranulom)
   • Phimosis och paraphimosis
  • Njur och urin
   • hydronefros
   • Njurknoppar
   • Tumör (cancer) hos njurarna
   • pyelonefrit
  • Prostatisk körtel
   • prostatit
   • Adenom av prostata
   • Tumör (cancer) i prostata
  • Sexuell dysfunktion Mer
   • Förlängd erektion (priapism)
   • För tidig utlösning
   • Erektil dysfunktion
  • Pelvic prolapse More
   • Obstruktion (prolaps) i vagina, livmoder och urinblåsa
 • Rekommendationer Mer
  • Påminnelse för patienten
  • Varför män är infertila
  • Prostatacancer - vilken operation att välja?
  • Sju regler för manlig livslängd
  • Kegel övningar
  • 3D-modellering sparar liv
  • Histoscanning: uppdrag möjlig
 • nyheter
 • recensioner
 • Kontakta oss mer
  • Fråga läkaren
  • Videokonsultation

Hög kvalificering av läkare och personal

Moderna behandlingsprotokoll

Grundläggande vetenskaplig skola

Den bästa medicinsk utrustning

Bekväma sjukhus

JA VINCI - PROSTATECTOMY AV ROBOT

Den mest effektiva behandlingen av prostatacancer i modern urologi

Endoskopiskt instrument med en diameter mindre än en penna sätts i några punkterobotarmar som efterliknar anatomi människans handled, och kontrolleras av kirurgen via en joystick. Den interaktiva plattformen skala kommandon, vilket ger noggrannhet ouppnåelig för personen.

DA VINCI: ROBOT-ASSISTED PROSTHETIC REMOVAL - En ny minimalt invasiv inställning till prostatacanceroperation

Drift av robot Da Vinci hjälper till att upprätthålla kraft och normal urinering

Da Vinci-systemet används för nervsparande prostatektomi. Tack vare robotkirurgen tar läkaren bort prostata, utan att skada närliggande kärl och nerver. Andra operationer är mer benägna att skada det neurovaskulära buntet, vilket kan leda till komplikationer: impotens och urininkontinens.

Den robotstödda operationen använder laparoskopisk åtkomst, vilket i jämförelse med den traditionella öppna kirurgin har följande fördelar:

 • flera punkteringar i stället för ett hålrumssnitt
 • minimal blodförlust och smärtssyndrom
 • patienten återvänder snabbt till vardagen;
 • Det finns ingen stor postoperativ ärr.

Da Vinci prostatektomi är vald för patienter som behöver behålla erektilfunktionen

Betingelser är lokal lokalisering: tumören inte gå utöver gränserna för prostatan, PSA ≤ 20 ng / ml, Gleason ≤ 8. begränsning är svåra samtidig sjukdom som patienten är kontraindicerat narkos.

Da Vincis robot hjälper till att nå svåråtkomliga platser och arbeta säkert i bäckenutrymmet

Manipulatorns robotar roterar i vilket plan som helst 360 grader. En 3D-bild med en tiofaldig ökning hjälper till i den naturliga uppfattningen av djupet i det kirurgiska såret. Elektronik filtrerar ut oförutsägbara rörelser och en mänsklig hand trimmer.

En robot hand håller videokameran, de andra tre-utföra manipulationerna med vävnaderna. Prostatakörteln separeras och evakueras av ett speciellt instrument. Blåsstygn med urinröret.

Tiden för operationen beror på käftens storlek, patientens anatomi och konstitution, mängden kirurgisk ingrepp. Som regel - tar lite mer än två timmar. Patienten släpps ut efter 2-3 dagar, fysisk aktivitet löses efter två till tre veckor.

Robot Da Vinci - kostnaden för en operation i Moskva

Da Vincis verksamhet till ryska medborgare i Ryssland är gratis (enligt den federala kvoten). Utländska medborgare behandlas via kanalen för betalda sjukvårdstjänster. Priset på en prostatektomi av en medicinsk robot överskrider inte 350 tusen rubel. Detta är lägre än i andra urologiska centra.

Över tusen patienter väljer årligen Urologikliniken vid First Moscow State Medical University för behandling av prostatacancer

Installationen av da Vinci Si SurgicalSystem, som används i vår klinik, tillhör den tredje, senaste generationen av robotteknik.

Dela sidan:

LM Rapoport, Biträdande direktör för Vetenskapliga forskningsinstitutet för human veneralfrologi och mänsklig reproduktion, doktor i medicinsk vetenskap, professor

Operationer av "Golden Standard"

Artiklar om Da Vinci

Vanliga frågor: Du behöver veta om ROBOT JA VINCI

En standard uppsättning studier omfattar:

 • Blodprover (kliniska och biokemiska analyser, coagulation - Analys för koagulering, blodanalys och Rh faktoranalyser för HIV, syfilis, hepatit B och C)
 • Ultraljud, MRI eller CT-skanning
 • Elektrokardiogram (EKG)
 • fluorografi
 • Allmän analys av urin

Före proceduren måste du släppa ur blåsan och tarmen, dagen innan, en laxermedel utses eller ett rengörande emalj utförs.

Katetern avlägsnas efter en vecka. Innan avloppet tas bort måste röntgen utföras för att säkerställa anastomosens täthet mellan blåsan och urinröret.

Mer än 95% av patienterna börjar kontrollera urinering fullständigt under de första veckorna, varefter det inte finns något behov av att bära en skyddsplatta. Ibland är det en måttlig stress

spänning) urininkontinens, vilket vanligtvis elimineras genom att utföra Kegel-övningar.

Erektilfunktion hos de flesta patienter återvänder inom 9-12 månader. Vissa patienter kan återuppta sexuell aktivitet på kortare tid.

Ja, det beror på utvecklingsstadiet av prostatacancer.

Exakt - nej. Roboten är helt under en persons kontroll och utför endast sina kommandon.

I flera år med att använda Da Vincis robot i kliniken fanns det inget sådant fall. Roboten finns i ett perfekt tekniskt skick, det underhålls av tillverkarens specialister. Men även om detta händer kan kirurgen slutföra operationen laparoskopiskt eller öppet.

Vad är den mest effektiva operationen för radikal behandling av prostatacancer?

Denna fråga ställs på en eller annan form av alla patienter som har lärt sig om diagnosen. Jag kommer att försöka svara på grundval av min egen 20-åriga kirurgiska praxis.

I moderna oknourologii vanligaste tre alternativ för avlägsnande av en elakartad tumör i prostata: open (retropubic), laparoscopic och robot-prostatektomi. Man tror att det inte finns någon stor skillnad i kvaliteten på dessa operationer. Trots allt är det onkologiska resultatet detsamma - tumören avlägsnas från kroppen. Det är faktiskt inte så lätt.

Läkaren blir inte omedelbart en virtuos. Så du behöver ett visst antal operationer innan han "känner" tekniken och utmärker tekniken. För träning av en retropubisk metod behöver du cirka tvåhundra operationer. För att hantera laparoskopisk åtkomst - inte mindre än hundra. Det betyder att på utvecklingsstadiet kommer läkaren att ta hand om först och främst av det onkologiska resultatet, att "glömma" den funktionella. Risker för patienten - förlust av styrka, inkontinens.

En annan sak är Da Vincis robot. Kirurgen kontrollerar roboten med joysticks, som i ett datorspel. Elektronik och robotteknik ger jämnhet, noggrannhet och volym rörelser som är otillgängliga för människor. Läkaren under operationen blir inte trött fysiskt, till skillnad från laparoskopisk eller öppen kirurgi, vilket kan påverka kvaliteten.

Console styrd backup mentor, påpekar han pennan punkten för tillämpning av kirurgiska instrument och energi, och när det uppstår svårigheter när som helst redo att ta kontroll över verksamheten. För att behärska tekniken är 30-40 operationer tillräckliga. Om kirurgen redan har erfarenhet av andra typer av prostatektomi, så känner han redan efter 10-15 en robot en fisk i vattnet.

En annan viktig punkt är besparingen av de neurovaskulära buntarna för att bevara patientens styrka. Här är tre viktiga villkor för nervbesparande operation:

 1. Låg cancerrisk: tumören gick inte utöver prostatakörteln.
 2. Kirurgens erfarenhet
 3. Driftverktyg

Utan att gå in i komplicerade tekniska detaljer kommer jag att säga detta: laparoskopisk kirurgi är "ax-skärning". Begränsad noggrannhet och jämnhet i rörelser, brist på visualisering och komplicerad detaljering av vävnader - endast en liten lista med brister. De är mycket större.

Självklart finns det kirurger som känner till laparoskopiska tekniker i perfektion, men det finns inte många sådana. Enligt min åsikt har även en öppen prostatektomi mer chanser att vara nervös än en laparoskopisk manuell.

I jämförelse är robotens möjligheter helt enkelt kosmiska, det var inte utan anledning att det skapades för National American Space Agency (NASA). En tredimensionell bild med tjugo gånger förstoring ger bättre visualisering. Det kirurgiska instrumentet har tio grader av frihet och roterar i vilken vinkel som helst 360 grader, vilket inte kan vara det laparoskopiska instrumentet, än mindre den mänskliga handen. Unika elektrokirurgiska tekniker tillåter att bränna blödningskärlet inom en fraktion av en millimeter utan att skada intilliggande vävnader. Behållandet av delar av urinröret och allt urinvägar som stöder fasciala strukturer, inklusive den ligamenta enheten som är ansvarig för urinretention, är möjlig.

Tja om metoderna sa grundaren av radikal prostatektomi, hedersdirektör för Johns Hopkins Institute (USA) Professor Patrick Walsh:

"Och trots att jag fortsätter personligen att utföra öppen kirurgi, ensam fördel av robotkirurgi, för att kunna öka intraabdominellt tryck, följt av neutralisering av blödning från venösa strukturer, vilket möjliggör obehindrat hög nivå nervosberezhenie prestanda är grunden för att erbjuda nämligen robotassisterad operation för en prostatacancerpatient i dessa centra där det är möjligt. "

Vad kan vara mer uppenbart än enkel statistik? Till exempel, i USA står öppen apnéprostatektomi för cirka 15% av alla operationer idag. Andelen laparoskopiska - endast 1%. Resten är robotassisterade manualer.

Jag erkänner, för en tid sedan var jag skeptisk till fördelarna med robotoperationer. Men exakt till det ögonblick då jag försökte da Vinci. Detta är inte bara ett annat sätt att behandla prostatacancer, det är en operation av en annan teknisk nivå.

Författaren till artikeln: Doktor i medicinsk vetenskap, professor Mikhail Enikeev

Prostatectomy robot da vinci

Robotisk prostatektomi - Detta är den nyaste tekniken för minimalt invasiv prostatacancer med 3D-visualisering och speciella robotinstrument för avlägsnande av den drabbade prostatacancer. I allmänhet är den största fördelen med robotprostatektomi en kort återhämtningsperiod efter operationen jämfört med traditionell prostatektomi.

Modern medicin och speciellt oncourology erbjuder idag de senaste resultaten i behandlingen av prostatacancer. Om den tidigare drabbade prostata prostata avlägsnades med ett stort snitt i underlivet eller i perinealområdet, är det tillräckligt att göra flera små mini-snitt med hjälp av endoskopisk teknik.

Med hjälp av en speciell kirurgisk panel och ett högkvalitativt avbildningssystem tar kirurgen bort alla omgivande lymfkörtlar genom dessa miniklipp. Liksom andra laparoskopiska ingrepp utförs robotprostatektomi efter flera (4-5) små inte mer än 1 cm punkteringsinsnitt. Tack vare detta uppnås mycket mindre blodförlust, en kortare postoperativ period och en snabbare återhämtning jämfört med konventionell prostatektomi.

Robotisk prostatektomi möjliggör för doktorn att uppnå filigrenarbete med vävnader. För närvarande är det mest kända systemet för robotprostatektomi Da Vinci®-systemet. Detta system gör att läkaren kan fungera så delikat att det är möjligt att bevara blodkärlen och nerverna som är ansvariga för styrkan.

Operatören är inte tvungen att stå på en obekväm position nära operationsbordet, det vill säga kirurgens utmattning är minimal, och därför är "juvelerheten" för operationen också bättre. Det bör noteras att man inte bör vara rädd att en robot under en operation kan göra något fel. Roboten är helt under kirurgens kontroll och utför exakt alla sina manipuleringar.

En annan skillnad från en enkel laparoskopisk metod för "Da Vinci" är att detta inte används enkla verktyg, och mindre i storlek och med upp till 7 frihetsgrader, vilket gör att kirurgen att flytta dem i olika riktningar.

Laparoskopisk radikal prostatektomi med hjälp av DaVinci Robot-roboten är det sista ordet av teknik och medicin vid behandling av prostatacancer. Användningen av denna teknik kommer inte bara att förbättra den radikala behandlingen av prostatacancer, men kommer också att förbättra patientens livskvalitet på grund av det minsta antalet komplikationer och längden på vistelsen på sjukhuset.

En av de främsta fördelarna med "Da Vinci" -metoden är, som redan angivits i början, minimaliteten av komplikationer.

Mindre än 1% av tarmförstörningar,

Mindre än 1% av tarmarnas skador, vilket kräver att kolostomi införs,

Mindre än 1% av urinblåsan och urinskador som kräver ytterligare ingrepp.

Mindre än 1% av fallen av urinflöde genom den överlagda föreningen, som kräver en långsiktig kateter och lång vistelse på sjukhuset.

Mindre än 1% av blödningen, hematombildning och behovet av blodtransfusioner.

Mindre än 1% av sårets infektion eller bildandet av en bråck.

Mindre än 3% av formationerna av strikturer (stramningar) i urinröret.

Mindre än 5% av inkontinensfallen ett år efter operationen.

Liksom öppen och laparoskopisk prostatektomi, indikeras robotprostatektomi hos patienter med lokaliserade former av prostatacancer. Under robotprostatektomi ersätter kirurgens arm robotarmen. Med hjälp av tvåhandskontroll överförs kirurgens exakta rörelser till roboten och allt detta övervakas på bildskärmen. En manipulator är utrustad med en videokamera av hög kvalitet och den andra med miniatyr kirurgiska instrument.

I vilket fall kan robotprostatektomi användas?

När man bestämmer om patienten är lämplig för prostatektomi hos läkare, måste läkaren ta hänsyn till många faktorer för att fatta rätt beslut.

Vad är dessa faktorer?

För det första är det ett stadium av cancer. Robotisk prostatektomi, som öppen prostatektomi eller laparoskopisk prostatektomi, utförs endast i fallet med lokaliserad prostatacancer. Dessutom, liksom alla andra kirurgiska ingrepp för prostatacancer, präglas robotprostatektomi också av vissa komplikationer, såsom impotens och urininkontinens.

När man väljer denna behandlingsmetod är det därför nödvändigt att ta hänsyn till patientens ålder och hans livsprioriteringar och jämföra dem med möjliga komplikationer och noggrant väga alla dessa faktorer. Dessutom kan valet av denna behandlingsmetod påverkas av patientens allmänna tillstånd, överförda operationer och några andra egenskaper.

I korthet syftet med prostatektomi - är fullständigt avlägsnande av cancervävnad i prostatan och vävnaden runt det - delvis eller radikal. Därför är patienter med stadium prostatacancer är högre än T2 (det vill säga när cancern redan har spridit sig utanför prostata) robot prostatektomi är inte lämpligt, eftersom det i detta fall avlägsnande av prostata och omgivande lymfkörtlar ger liten effekt på utvecklingen av tumören.

Detektionen av scenen av prostatacancer för beslutet om möjligheten att utföra en prostatektomi i robot utförs med hjälp av sådana forskningsmetoder som CT, MR, röntgen. Det bör emellertid observeras att i sig själva är det inte bara avbildningsmetoder som är tillräckliga för att bestämma stadium av prostatacancer. Mycket viktigt är den tidiga diagnosen prostatacancer, eftersom robotprostatektomi gör det möjligt att utföra en operation med bevarande av nerver och blodkärl.

Lokaliserad prostatacancer kännetecknas vanligtvis av en icke-aggressiv kurs, hotar inte patientens liv och återspeglas inte i sitt allmänna tillstånd. Av detta skäl tar kirurger hänsyn till patientens ålder när man bestämmer möjligheten att använda en prostatektomi i robot.

I allmänhet, om den så kallade överlevnadsperioden för en patient i genomsnitt inte är mer än 10 år, överstiger risken för komplikationer av robotprostatektomi vägen för effekten av operationen. Dessutom måste kirurgen ta hänsyn till patientens allmänna tillstånd för att veta om patienten kommer att kunna hantera bristerna vid kirurgisk ingrepp.

Uppskjutna kirurgiska ingrepp från bukorgarna är också viktiga. Patienter med ett kroppsmassindex på mer än 30% och de som genomgått abdominala ingrepp kännetecknas av en längre operationstid, större blodförlust och högre risk för komplikationer.

Resultatet av robotprostatektomi är direkt relaterat till kirurgens erfarenhet och denna procedur bör endast utföras av en specialist som har kompetensen i denna operation.

Hur utförs en robotprostatektomi?

Dagen innan operationen ska patienten förbereda tarmarna. Detta består i att utföra en rengörande enema. På kvällen ska patienten inte äta.

I denna operation utför kirurgen excision, det vill säga avlägsnande av prostata och lymfkörtlar runt den. Dess skillnad från den traditionella operationen är att tillgång till prostata genomförs genom flera små snitt. Detta gör att du kan minska kroppens trauma, minska blödningen under operationen och snabbt ladda ur patienten hemma.

Själva operationen utförs i patientens läge som ligger i ett upphöjt bäcken (den så kallade Trendelenburg-positionen). Operationen utförs under generell anestesi eller epiduralanestesi. Patientens bukhålighet injiceras genom en liten snitt av koldioxid för att skapa ett utrymme så att manipuleringar kan utföras. Genom andra snitt introduceras en videokamera och handenheter för instrument.

Hela insatsen tar i genomsnitt 2 till 4 timmar, och återhämtningsperioden är i genomsnitt en dag.

Stages av laparoskopisk robot prostatektomi

System för robot prostatektomi laparoskopichesekoy, såsom system Ja Vinchi® har tre eller fyra bäddar manipulatorer, varav en är utrustad med en videokamera som gör det möjligt för kirurgen att se hela förloppet av verksamheten i realtid. De andra två manipulator utrustad med instrument som efterliknar kirurgens rörelser, så att du kan uppnå noggranna och precisa rörelser, inklusive rezetsirovanie, klippning, dissekering och andra.

När alla nödvändiga verktyg har införts i patientens bukhålighet utför kirurgen en operation som sitter bakom en specialpanel. Kirurgens assistenter under hela operationen hjälper honom genom att tömma operationsfältet från blodet.

Med hjälp av manipulatorerna på den kirurgiska kontrollpanelen leder läkaren ett stycke av bukhinnan. För att stoppa blödningen appliceras suturer eller klipper eller koaguleras.

Därefter separerar kirurgen prostata från urinblåsan. Om cancer är begränsad endast till prostatas vävnad, utför läkaren en operation med bevarande av nerver i prostata. För detta skiljer han det neuromuskulära buntet snyggt från de omgivande vävnaderna.

Detta är en väldigt filigran manipulation. Det uppnås på grund av exakta rörelser av manipulatorer och en ökning av bild av operativfältet. Därefter avlägsnas lymfkörtlarna som omger prostata och blåsan sys med urinröret. I detta fall försöker kirurgen att minimera skador på musklerna som omger urinröret för en snabbare återhämtning av urinering under den postoperativa perioden.

Kräftad prostata avlägsnas sedan genom navelskäret, sedan tas alla rörportar bort och alla snitt sutureras.

Återhämtning efter robotprostatektomi Vanligtvis får patienterna gå på kvällen på operationsdagen, och nästa dag tömmes de hem. Uretralkatetern, som kvarstår efter operationen, avlägsnas vanligtvis den 4: e dagen. Efter 1-2 veckor kan patienten återgå till sitt normala arbete. I 4 veckor rekommenderas att man undviker tung fysisk ansträngning.

Eftersom robot laparoskopisk prostatektomi är en minimalt invasiv operation är smärtan i återhämtningsperioden mild eller mild och kräver minimal analgesi. Under en tid kan patienter uppleva urininkontinens, som slutligen vanligtvis stannar inom en månad.

Återställande av sexuell aktivitet beror vanligtvis på kirurgens förmåga att hålla nervbunten under operationen. Om prostatacancer bara påverka själva körteln och kirurgen lyckades utföra operationen samtidigt som nerverna är ansvariga för erektil funktion, kan sexuell aktivitet helt återhämta sig på 1-3 år. Resultaten beror på många faktorer, inklusive patientens känslomässiga tillstånd, ålder och libido.

Möjliga komplikationer av robotprostatektomi

Inget kirurgiskt ingrepp är inte utan risk för komplikationer och biverkningar.

Trots sin lilla invasivitet har denna operation samma komplikationer som konventionell prostatektomi. Sannolikheten för komplikationer beror på många faktorer: patientens ålder, patientens allmänna hälsa, scenen för prostatacancer och erfarenheten av kirurgen som utför operationen. I allmänhet visar kliniska studier att resultatet av robotprostatektomi är ekvivalent med traditionell prostatektomi, och risken för komplikationer är mindre.

Trots det faktum att robotprostatektomi är ett minimalt invasivt ingripande kan vissa komplikationer uppstå. Först och främst är detta blödning. Eftersom själva prostata är omgiven av vävnader från blodkärl kan blödning vara under och efter operationen.

För robotprostatektomi finns det liten risk för blödning jämfört med traditionell prostatektomi. Andra komplikationer kan vara - djup venetrombos och postoperativ bråck vid insidan. Risken för dessa komplikationer är mycket liten.

Urininkontinens och impotens efter robotprostatektomi

På grund av den speciella lokaliseringen av prostata kan urininkontinens och erektil dysfunktion (impotens) också inträffa efter denna operation. Under en period efter operationen kan patienter notera inkontinens. Faktum är att två muskler är ansvariga för urinering, varav den ena närmar sig prostata. Efter operationen återställs möjligheten till normal urinering med tiden, eftersom musklerna stärks.

En av de viktiga ögonblicken efter operationen av prostatektomi är möjligheten till sexuell aktivitet. Allt beror på cancerfasen, huruvida tumören påverkar det nervösa bunt som är ansvarigt för erektionen, och hur tidigt prostatacancer detekterades, varför tidig diagnos är så viktig. I det fall det är möjligt utför kirurgen en operation för att avlägsna prostata medan du behåller den neurala bunten. Enligt kliniska studier kan sexuell aktivitet efter robotprostatektomi med bevarande av neurala buntar återställas inom 1-3 år.

+7 495 66 44 315 - var och hur man kan bota cancer

I dag i Israel ger bröstcancer en fullständig botemedel. Enligt Israels hälsovårdsministerium uppnås för närvarande 95% överlevnad i Israel i denna sjukdom. Detta är den högsta hastigheten i världen. För jämförelse: Enligt National Cancer Register ökade incidensen i Ryssland år 2000 jämfört med 1980 med 72% och överlevnadsgraden är 50%.

Hittills är standarden för behandling av kliniskt lokaliserad prostatacancer (dvs. begränsad till prostata), och därför härdbar, antingen en rad kirurgiska metoder eller strålbehandling (brachyterapi). Kostnaden för diagnos och behandling av prostatacancer i Tyskland kommer att sträcka sig från 15 000 € till 17 000 €

Denna typ av kirurgisk behandling utvecklades av den amerikanska kirurgen Frederic Mos och framgångsrikt använts i Israel under de senaste 20 åren. Definitionen och kriterierna för operationen med Mos-metoden utvecklades av American College of Operation Mosa (ACMS) i samarbete med American Academy of Dermatology (AAD).

 • Bröstcancer
 • cancrar
 • Lungcancer
 • Prostatacancer
  • Riskfaktorer för prostatacancer
  • Symtom på prostatacancer
  • Klassificering av prostatacancer
  • Diagnos av prostatacancer
  • Prostatacancer - digital rektal undersökning
  • Prostatacancer - PSA-test
  • Prostatacancer - ultraljud
  • Prostatacancer - biopsi
  • Prostatacancer - MR
  • Prostatacancer - beräknad tomografi (CT)
  • Prostatacancer - cystoskopi
  • Prostatacancer - Genetiska test
  • Prostatacancer - endholgintest
  • Behandling av prostatacancer
  • Prostatacancer - förväntad hantering i behandling
  • Prostatacancer är en radikal prostatektomi
  • Prostatacancer - Robotisk prostatektomi
  • Prostatacancer - komplikationer av kirurgisk behandling
  • Prostatacancer - kirurgisk behandling och överlevnad
  • Prostatacancer - Kryokirurgi
  • Prostatacancer är en högintensiv fokuserad ultraljud (APU)
  • Prostatacancer - Lumpektomi
  • Prostatacancer - lymfadenektomi
  • Prostatacancer - kemoterapi
  • Prostatacancer - Hormonbehandling
  • Prostatacancer - PSA-nivå under hormonbehandling
  • Prostatacancer - hormonbehandling och diabetes mellitus
  • Prostatacancer - strålterapi
  • Prostatacancer - riktade terapi
  • Prostatacancer - experimentella behandlingsmetoder
  • Biverkningar av prostatacancerbehandling
  • Prostatacancer och trötthet
  • Tidigt stadium av prostatacancer
  • Lokalt spridd prostatacancer
  • Behandling av lokalt avancerad prostatacancer
  • Lokalt distribuerad prostatacancer - hormonbehandling
  • Lokalt avancerad prostatacancer - kirurgisk behandling
  • Lokalt avancerad prostatacancer - kryokirurgi
  • Lokalt distribuerad prostatacancer är en högintensiv fokuserad ultraljud
  • Metastatisk prostatacancer
  • Prostatacancer - metastaser i benvävnad
  • Återkommande prostatacancer
  • Förebyggande av osteoporos i prostatacancer
  • Profylax av prostatacancer
  • Prostatacancer - Vaccination
  • Nutrition och prostatacancer
  • Prostatacancer - Vitaminer och mineraler
  • Prostatacancer - Frukt och grönsaker
  • Prostatacancer - rätter från tomater i kost av män
  • Prostatacancer - kött och fett
  • Prostatacancer - ginseng och linfrö
  • Prostatacancer - Rekommenderad kost
  • Prostatacancer - Soy Diet
  • Prostatacancer - Låg kolhydrat Diet
  • Prostatacancer - En vegetarisk kost
  • Behandling av prostatacancer i Tyskland
  • Behandling av prostatacancer i Israel
 • Blåsans cancer
 • Njurcancer
 • Esofageal cancer
 • Magecancer
 • Levercancer
 • Bukspottkörteln
 • Kolorektal cancer
 • Sköldkörtelcancer
 • Hudcancer
 • Bencancer
 • Hjärnans tumörer
 • Behandling av cancer med en cyberkniv
 • Nano-kniv i cancerbehandling
 • Prostatacancerbehandling
 • Cancerbehandling i Israel
 • Cancerbehandling i Tyskland
 • Radiologi vid behandling av cancer
 • Blodcancer
 • Komplett undersökning av kroppen - Moskva

Nano-knivcancerbehandling

Nano-Knife (Nano-Knife) - den senaste tekniken för radikal behandling av bukspottskörtelcancer, lever, njure, lung, prostata, metastaser och återfall av cancer. Nano-Knife dödar en tumör av mjuka vävnader med elektrisk ström, vilket minimerar risken för skador på närliggande organ eller blodkärl.

Behandling av cancer med en cyberkniv

Cyber-Knife-tekniken utvecklades av en grupp läkare, fysiker och ingenjörer vid Standford University. Denna teknik godkändes av FDA för behandling av intrakraniella tumörer i augusti 1999 och för tumörer i kroppens återstående områden i augusti 2001. I början av 2011. Cirka 250 installationer fungerade. Systemet distribueras aktivt runt om i världen.

Prostatacancerbehandling

PROTONTERAPI - Radiokirurgi av en protonstråle eller tungt laddade partiklar. Fri rörliga protoner extraheras från väteatomer. För detta ändamål finns en särskild apparat som skiljer de negativt laddade elektronerna. De återstående positivt laddade partiklarna är protoner. I en partikelaccelerator (cyklotron) accelereras protoner i ett starkt elektromagnetiskt fält längs en spiralbana till en enorm hastighet som motsvarar 60% av ljusets hastighet - 180 000 km / sek.