Huvud
Symptom

Prostatektomi - vad är det: kirurgi och återhämtning

Den urologiska operationen, där avlägsnandet av prostatakörteln utförs, kallas prostatektomi. Idag används sådant kirurgiskt ingrepp ofta i kirurgisk praxis för behandling av prostata onkologi. Under operationen avlägsnas glandulärvävnaden, kapslarna, de partiella vesiklarna och om nödvändigt det ileala lymfatiska systemet.

Indikationer och kontraindikationer för ledning

Avlägsnande av prostata är ett traumatiskt, invasivt kirurgiskt ingrepp, men ibland är det enda behandlingens taktik. Liksom vid någon annan operation har prostatektomi egna indikationer och kontraindikationer. I grund och botten skickas patienter för radikal intervention med lokaliserade former av malign prostata som inte har metastaser i andra organ och vävnader.

Med ett bra resultat förbättrar operationen inte bara patientens livskvalitet utan botar också helt sjukdomen. I närvaro av allvarlig onkologi är prostatektomi eller cystoprostatektomi (med blåsskada) palliativ, vilket lättar patientens tillstånd bara en stund. Andra indikationer för kirurgi:

 • akut urinretention
 • fibros eller stenar i prostatakörteln;
 • en försummad form av prostata adenom som orsakade en smalning av urinröret (om andra behandlingsmetoder är ineffektiva);
 • godartad prostatahyperplasi;
 • prostatacancer med metastaser (med kombinationsbehandling).

Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi, vilket orsakar kontraindikationer i sitt beteende. Förskriv inte kirurgi om:

 • patienten har en avancerad ålder av 70 år;
 • Dekompensation av hjärtat;
 • i anamnesen finns en njur-, leverinsufficiens;
 • i närvaro av akuta inflammatoriska sjukdomar eller infektioner av någon etiologi;
 • patienten tar antiplatelet droger (frangmin, aspirin, frakseparin, heparin);
 • det finns patologier i hemostasystemet.

Typer av prostatektomi

Operationen att ta bort prostatakörteln är enkel och radikal. Skillnaden är att i den första varianten utesluts endast noden av adenom, och i den andra varianten avlägsnas all prostata med en del av urinröret. Utvidgad radikal prostatektomi är excisionen av omgivande vävnader, lymfkörtlar, seminala vesiklar. Det är gjort i närvaro av ett svårt stadium av en malign tumör. När operationen är öppen utförs flera typer av åtkomst: suprapubic, postural, pericolour, perineal. Innan du väljer en åtkomst tar doktorn en prostatabiopsi.

Förberedelser för en operation

När kirurgiskt ingrepp redan är oundvikligt är det viktigt att förbereda en patient för att undvika postoperativa risker och komplikationer. Majoriteten av dem som behöver prostatektomi är äldre män med olika somatiska patologier: diabetes, högt blodtryck, bronkopulmonala sjukdomar, ateroskleros. Av denna anledning är en grundlig undersökning och behandling av samtidiga sjukdomar nödvändiga före operationen.

Grunden för diagnos av prostatektomi är den histologiska undersökningen av ett stycke körtel tas med transrektal eller transuretral biopsi. Omedelbart före operationen skickas patienten till en standard uppsättning undersökningar. Alla studier utförs utom patienten, vanligtvis på patientens hemvist. Läkaren bestämmer individuellt listan över nödvändiga förfaranden, vars passage tar 1-2 veckor. Innan det kirurgiska ingreppet utförs:

 • allmän analys av urin, blod;
 • bakteriekultur på floran;
 • koagulogram för blodkoagulation;
 • ett blodprov för socker;
 • EKG (elektrokardiografi);
 • Bröst röntgen;
 • Fluorografi av lungorna;
 • ett blodprov för koagulering av plasma;
 • blåsans cystoskopi för att bestämma närvaron av urinvägsjukdom, divertikulum och en stor genomsnittlig andel;
 • transuretral ultraljud och / eller transrektal ultrasonografi av prostata.

Framsteg av operationen

Metoden genom vilken excisionen av prostatakörteln kommer att utföras väljs av den behandlande läkaren. Detta beror på att resultatet av någon typ av prostatektomi alltid är densamma, bara rehabilitering är annorlunda. Oavsett den valda metoden att genomföra ett operativt ingripande innefattar förfarandet:

 • generell anestesi
 • utförande av en sektion för tillträde till det drabbade organet genom en av ovanstående metoder
 • skär blodkärl som matar prostata
 • avlägsnande av prostata och närliggande organ / vävnader (vid behov);
 • sysar såret med en silktråd;
 • insättning av katetern genom penis.

De första dagarna efter operationen behandlas lederna med antiseptiska lösningar, varefter en förband appliceras. Denna procedur visas 2 gånger om dagen. Efter 8-10 dagar från tiden för prostatektomi avlägsnas sömmarna och efter 3 veckor avlägsnas kateteret, vilket under hela postoperativperioden tvättas och bearbetas för att undvika ackumulation av salter.

Pseudorontal prostatektomi

Under operationen avlägsnas prostatan med en kapsel, änden av vasdeferenserna och de seminala vesiklarna. Om prostatakörteln är väldigt förstorad i storlek, görs ett median snitt i underlivet (i området mellan naveln och benet). Patienten ligger på baksidan, och nedre extremiteterna är fastsatta på specialstöd (lägre litotomiposition). Kirurgen skär genom skikten av bukväggen vävnad, växelvis fördela prostata hals, blåshalsen, iliaca stora kärl beläget nära bäcken lymfkörteln.

Vidare utförs mobilisering och resektion av prostata med seminala vesiklar. Tillsammans med dem avlägsnas den prostatiska delen av urinröret och resten av det sys med blåsans hals. Därefter utförs hemostas, dränering av prostatakörteln och skikt sår suturering. Fördelen med retropubisk prostatektomi är möjligheten att undersöka och avlägsna lymfkörtlar intill bäckenet. Beroende på komplexiteten hos operationen kan det vara mellan 2,5 och 3,5 timmar.

grenen

Avlägsnande av prostatakörteln utförs genom att skära vävnaderna mellan anus och pungen. Genom denna åtkomst extraheras prostata med seminalblåsor. Denna typ av prostatektomi bevarar inte nerverna som är ansvariga för urinretention och erektion. Den positiva faktorn för ett sådant ingrepp är en god kosmetisk effekt, eftersom sömmen inte är synlig för andra.

När perineal prostatektomi appliceras på en onkologisk patient, skärs väggarna i bukhålan ytterligare för att avlägsna lymfkörtlarna i det lilla bäckenet. I dag används gräsåtkomst sällan, vilket ger plats för de senaste teknikerna som möjliggör att alla bäckens organ fungerar normalt. Driftens varaktighet är 2,5-3 timmar.

suprapubisk

För manipulering av patienten läggs horisontellt med ett upphöjt bäcken. Snittet utförs på huden under naveln. Före operationen införs en kateter i blåsan, genom vilken en uppvärmd saltlösning matas. Kirurgen fixar bukväggarna med speciella hållare, varefter hon växelvis skär alla lager. Efter att doktorn undersökt det inre skiktet letar du efter urinrörets och urinrörets mun. Blåsans slemhinna skärs av en elektrokirurgisk kniv, som omedelbart läker blodkärlen, vilket hjälper till att undvika blödning.

Om prostata inte kan detekteras, sätter kirurgen ett finger in i patientens anus för att exponera organet uppåt. Efter prostata utskuras och sängen av sin placering studeras. Den slutgiltiga beröringen av proceduren är hemostas, under vilken vävnadskonstruktionerna torkas från överskott av blod, varefter skiktet i skiktet genom skikt utföres. Den genomsnittliga varaktigheten av operationen är ca 4 timmar.

radikal

Laparoskopisk operation, som utförs med hjälp av en robotanordning "Da Vinci", har en högupplösningskamera som hjälper till att utföra de mest exakta manipulationerna. Kirurgen på operationsdisplayen ser en tredimensionell bild av de inre organen, vilket kan öka. Roboten flyttar instrumenten, och doktorn kontrollerar den med hjälp av ett mjukvaruinterface. Robotsystemet kräver minimala fysiska utgifter för kirurgen, operationen utförs snabbare, graden av traumatisering minskas avsevärt.

Under kirurgisk ingrepp görs snitt i bäckenunderlivet, genom vilket instrumenten sätts in. Efter att ha tagit ut prostata och urinblåsan och urinvägsförbindelsen sätter kirurgen Foley-katetern och dränerar in i blåsan, då alla styckningar sys. Operationen varar från 2 till 4 timmar. Fördelar med denna teknik:

 • noggrannhet att genomföra nervbräckande radikal prostatektomi
 • bevarande av nervstrålarna som styr retentionen av urin, urinering, sexuell upphetsning, erektion
 • eliminering av symptom på obstruktion av det nedre urinvägarna vilket förbättrar patientens livskvalitet.

Postoperativ period

Vid slutet av operationen är mannen på sjukhuset från 7 dagar till 3 veckor, beroende på metoden för prostatektomi. Med den öppna metoden för operativ inblandning är patienten på sjukhusvård från 14 till 21 dagar. Efter avlägsnande av prostatakörteln genom laparoskopisk metod reduceras återhämtningstiden till 7-10 dagar. Under de första dagarna sker urinering genom Foley-katetern, vilken avlägsnas efter 2 veckor.

I den postoperativa perioden, för att förhindra smittsamma komplikationer, föreskrivs patienten en kurs av antibakteriella läkemedel, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel och smärtstillande läkemedel. Gå ut ur sängen och gå är tillåtet så tidigt som den andra dagen. Suturer avlägsnas på dag 7 efter operationen. Nivån av PSA (tumörmarkör) efter operationen bör minskas till 0,2 ng / ml.

Efter en radikal prostatektomi rekommenderas en speciell diet. Det viktigaste målet med näring är att lindra tarmarna, för att förhindra gasbildning och förstoppning. Detta uppnås genom att konsumera en stor mängd fibrer - grönsaker, frukter. Rehabilitering efter operationen syftar till att återställa erektil funktion och oberoende urinering.

För att stärka bäckensmusklerna, blåsans väggar och förbättra det allmänna tillståndet efter operationen rekommenderas patienten speciell gymnastik. En bra effekt visar övningarna, som utvecklades av den californiska läkaren Arnold Kegel. De hjälper till att förbättra blodtillförseln, avlägsna urininkontinens. Efter en vecka med regelbunden träning kommer en stadig effekt redan att märkas. Återgå till föregående aktivitet är gradvis och fullständig återhämtning efter prostatektomi tar 3 till 6 månader.

Konsekvenser av prostatektomi

Förutom de komplikationer som är möjliga efter en operation (lungemboli, trombos i venerna i de nedre extremiteterna, smittsamma processer), har prostektionens excision andra konsekvenser. Lymfocele efter prostatektomi är en lokal ackumulering av lymf i vävnaderna. I vissa fall måste läkare göra en punktering för att evakuera den. Andra komplikationer av prostatektomi:

 • Skleros av blåsans hals. Bindeprocessen, som utvecklas på grund av inflammatoriska processer i tidig postoperativ period. Frekvensen av denna komplikation observeras i 2-10% av fallen. Den enda metoden för behandling av skleros i blåsans hals är kirurgi.
 • Impotens. För närvarande har utvecklingen av erektil dysfunktion minskat på grund av användningen av laparoskopiska metoder för prostatektomi. De minskar sannolikheten för nedsatt funktion av bäckenna som ansvarar för erektion. För behandling av impotens används vakuumreaktorer, vasodilatorer och kirurgiska proteser i penis.
 • Urininkontinens. Alla patienter i de första veckorna efter avlägsnande av katetern noterar denna komplikation. Sex månader senare kvarstår urininkontinens endast hos 40% av de opererade patienterna, om ett år - endast i 10%. Om denna komplikation inte inträffar inom 12 månader erbjuds patienten ett operativt ingrepp för att injicera den formativa substansen under urinhinnan eller för att installera en artificiell sfinkter i blåsan.
 • Postoperativa blödningar. En av de farligaste komplikationerna. Blödning från ändtarmen kan ske i mild (akut), måttlig (massiv) och svår (hemorragisk chock). Enligt statistiken förekommer det i 2 fall av 10. Behandling av komplikationer utförs på ett konservativt eller operativt sätt. I allvarliga fall kan blodtransfusion krävas.
 • Retrograd ejakulation. Till följd av denna komplikation bryts utflödet av sperma vätska, varigenom spermierna inte går ut efter utlösning utan omedelbart injiceras i blåsan. Detta leder en man till infertilitet.

utsikterna

Den genomsnittliga livslängden efter radikal prostatektomi, som utförs hos cancerpatienter, uppskattas till 5-10 år. Sannolikheten för återkommande onkologi inom de första 10 åren är 27% för tumörer med strikt lokalisering och 53% för cancer med metastaser. Den långsiktiga prognosen beror på adekvat föreskriven behandling och den individuella hastigheten hos patientens återvinningsprocesser. Effektiviteten av operationen bestäms av flera villkor:

 • stadium av prostatacancer;
 • histologisk gradering;
 • allvarlighetsgraden av samtidiga patologier
 • patientens ålder.

Prostatektomi bedrivs i stora multidisciplinära medicinska centra eller specialiserade medicinska institutioner. De tekniska detaljerna i det kirurgiska ingreppet kan variera kraftigt beroende på förekomsten av den patologiska processen, den valda åtkomsttekniken, klinikkategorin, kirurgens kvalifikationer och andra faktorer. Priserna för prostatektomi i Moskva bestäms av verksamhetsvolymen, användningen av modern teknik, antal och typ av preoperativa studier, behovet av terapeutiska ingrepp.

Den genomsnittliga kostnaden för borttagning av prostatakörteln:

Radikal prostatektomi - indikationer, förberedelse, drift och återhämtningsperiod

Idag används prostatektomi allmänt för att behandla onkologiska sjukdomar. Det här är en kirurgisk operation, under vilken prostatakörteln är helt avlägsnad: körtelvävnad, kapslar, seminalvesiklar och systemet av ileala lymfkörtlar efter behov. Radikal prostatektomi, speciellt retropubisk (nevrosohranayuschaya) teknik, hjälper i vissa fall till att upprätthålla sexuella funktioner, så att män ofta lyckas undvika de negativa följderna av operationen i form av erektil dysfunktion.

Vad är radikal prostatektomi?

Avlägsnande av prostatakörteln hos en man ordineras för maligna neoplasmer på orgeln. Den första radikalprostatektomi utfördes 1866. Först användes gråtillträde till hanorganet, och lateral öppen prostatektomi föreslogs. När de 1982 beskrev anatomin hos de neurovaskulära buntarna och venous plexus i körteln, blodförlust, inkontinens och risken för impotens minskade kraftigt efter operationen.

Prostatektomi är den enda behandlingen som har visat en dramatisk minskning av mortaliteten från en prostatacancer jämfört med andra. Den största fördelen är möjligheten till en fullständig botemedel mot cancer. Om operationen utförs av en erfaren kirurg, är den förknippad med en minimal risk för komplikationer, vilket ger en stor chans till återhämtning. Den viktigaste uppgiften för läkare är att återställa potensen efter borttagning av prostatakörteln.

Indikationer och kontraindikationer för ledning

Liksom andra operationer har prostatektomi egna indikationer och kontraindikationer. Kirurgiskt ingripande för en man föreskrivs i följande patologier:

 • prostatacancer;
 • kronisk prostatit med misstänkt karcinom;
 • akut prostatit med abscesser eller phlegmon i lilla bäckenet;
 • prostatit med stenar i prostatakörteln;
 • ett allvarligt stadium av prostatahyperplasi.

Operationen är traumatisk, utförs under generell anestesi och har därför ett antal kontraindikationer. Utför inte prostatektomi med ett allmänt allvarligt tillstånd hos patienten, personer över 70 år, med dekompenserad patologi av inre organ, blodproppar. En obstruktion mot operation kan vara en akut inflammeringsfas i det lilla bäckenet, då risken för postoperativ infektion hos patienten är mycket hög.

Framställning av

För att minska operativa risker och eventuella komplikationer är det viktigt att patienten ordentligt förbereder sig för intervention. Om en person lider av någon somatisk patologi (diabetes mellitus, ateroskleros och andra), krävs en grundlig undersökning och korrigering av behandlingen av dessa sjukdomar. Innan operationen måste du skicka följande prov:

 • biokemisk och allmän blodanalys;
 • forskning om hepatit B, C, HIV-infektion, syfilis;
 • Röntgen eller fluorografi av bröstet;
 • EKG (äldre patienter);
 • scintigrafi av ben (om metastaser förekommer);
 • prostata biopsi.

Framsteg av operationen

Prostatektomi, oavsett typ av operation, utförs under generell anestesi. Intervallets gång är beroende av vilken teknik som väljs. I klinisk praxis används två metoder: öppen manipulation och laparoskopisk prostatektomi. I den första varianten används flera åtkomster: chresper. perineal, retropubisk. Laparoskopisk nervsparande prostatektomi är en minimalt invasiv teknik som utförs med hjälp av en assistentrobot som heter "Da Vinci".

Den bakre delen

Med denna öppna åtkomstmetoden är den nedre buken snittet 7-9 cm lång. Kirurgen dissekerar vävnadsskiktet för skikt, isolerar blåsans hals, prostata och stora kärl längs vilka bäckens lymfkörtlar passerar. Efter resektion av prostata utförs tillsammans med de partiella vesiklarna. En del av urinröret skärs också ut, och resten sys ihop med blåsans hals. Därefter utförs hemostas, dränering av prostata bädden och lagssår suturering. Driftens varaktighet är 2,5-3 timmar.

grenen

Antag kirurgisk åtkomst till prostata från perineum. Kirurgen gör ett snitt mellan pungen och slemhinnan i ändtarmen. Metoden är effektiv i prostatacancerstadiet 1 och steg 2, när metastaser är små och cancerceller sprider sig inte till närliggande organ. Perineal prostatektomi går inte längre än 3 timmar och har nackdelar: det finns ingen möjlighet att hålla neuralbunten i sin helhet, och det är svårt att ta bort lymfkörtlar. Efter ett sådant ingrepp uppstår dysfunktion i bäckenorganen, vilket väsentligt påverkar patientens livskvalitet.

Radikal robotassisterad

Den tillverkas med hjälp av en sofistikerad robotanordning "Da Vinci", som har en högupplöst kamera. Det kirurgiska systemet ger en utmärkt överblick över prostata och omgivande strukturer. Under operationen görs snitt i bålen i patientens mage, genom vilken miniatyrinstrument sätts in. Detta låter dig noggrant dissekera prostata och skapa en koppling mellan urinröret och urinblåsan. Efter uttagning av prostatakörteln, en kateter och dränering installeras, blåsesåren och andra snitt sys ihop. Operationen varar 2-4 timmar.

Rehabilitering efter prostatektomi

Efter en radikal kirurgisk avlägsnande av prostata måste patienten vara på sjukhus i 2 veckor. Det är föreskrivet medicinering och vid behov strålbehandling. Efter avlägsnande av katetern föreskrivs en kurs av antibiotika för att undvika bakteriell kontaminering. Hemma behöver patienten ha ett speciellt bandage i en månad. Inom 3 månader är en man förbjuden att höja mer än 3 kilo vikt och fysiskt arbete. Det rekommenderas att gå mer och gå utomhus.

Strömförsörjning

För en snabb återhämtning behöver patienten en speciell diet. Omedelbart efter att prostata har avlägsnats har näring starka begränsningar: de första 12 timmarna kan bara bli full och maten kan konsumeras från andra dagen. Du måste börja med yoghurt med låg fetthalt, mjölkfria spannmålsprodukter, mashedta soppor. Nya produkter kan introduceras, men inte mer än 2 artiklar per dag.

Efter att du har tagit bort prostata måste du konsumera mer vegetabiliskt protein, vilket minskar risken för återfall av cancer. Bland de förbjudna produkterna: animaliska fetter, snabbmat, konservering, rött kött, stekt mat, kryddor. Rekommenderas för användning:

 • fisk och skaldjur;
 • bönor, linser, bönor, sojabönor;
 • yoghurt, yoghurt, kefir, stallost;
 • grönt te.

Restaurering av erektil funktion

Det svåraste efter prostatektomi är bevarande av erektilfunktionen. Processen att återställa kraften tar längre tid än återupptagandet av normal urinering. Övervakning av doktorandens alla recept och en positiv attityd kommer att bidra till att återvända människors hälsa inom 2 månader efter radikal excision av det manliga organet. För att snabbt återställa potensen efter att prostata har avlägsnats för att förbättra blodcirkulationen och påskynda läkning rekommenderar läkare en ljus massage i pubic-coccyx-zonen. Rehabiliteringsperioden kräver följande villkor:

 • förekomst av en god erektion före operation
 • Bevarande av nervnoder under prostatektomi
 • brist på sexuell intimitet inom en månad efter ingripandet
 • Vanligt sex efter en månad
 • överensstämmelse med regimen av stress, näring, drogbehandling
 • psykiskt stöd av sexpartnern.

Normen för det prostatiska specifika antigenet (PSA) passar i värde från 2,5 (40-50 år) till 6,5 (över 70 år). De flesta experter tror att denna siffra efter prostatektomi bör ligga inom 0-0,3, men nivån av antigen i en mans blod är väldigt individuell. Bevis på vidareutveckling av sjukdomen kan bara vara en kraftig ökning av PSA-värdet ett år efter operationen. Av denna anledning är det nödvändigt att ta detta test var tredje månad efter behandlingens gång.

Eventuella komplikationer

Efter en traumatisk radikal operation är den totala komplikationsgraden ca 10%. Bland dem:

 • skada på rektum, blockering av nerver, urinledare;
 • blödning;
 • anastomos;
 • tromboembolism;
 • inguinal bråck;
 • störning av läkning av postoperativa sår;
 • urininkontinens
 • erektil dysfunktion
 • stigande urininfektion;
 • patologi i det kardiovaskulära systemet;
 • urinblåsan och rektumfisteln.

effekter

Den femåriga överlevnaden efter radikal avlägsnande av prostata är 100%, den tioåriga överlevnadsgraden är 90%. Negativa följder av operationen, som regel, avslöjas på ett tidigt stadium av rehabiliteringsperioden. Om det i behandlingen av radikal behandling skadades lymfkörteln, så finns det lymfocele efter prostatektomi. I sällsynta fall kan det finnas en fusion av urinröret, en sklerotisk lesion i blåsans hals. Dessa patologier behandlas exklusivt kirurgiskt.

kostnaden för

En radikal operation för att avlägsna prostata körs ut i multidisciplinära medicinska centra eller specialiserade medicinska institutioner. Priserna för prostatektomi bestäms av modifieringen och omfattningen av ingreppet, en funktion av preoperativ förberedelse, användningen av modern teknik, längden på sjukhusvistelsen. Medelpriset för en operation i Moskva-regionen:

Typer av prostatektomi

Prostatektomi är ett operativt ingrepp, vars gång är att ta bort prostata från en man. Det ordineras under behandling av prostatacancer eller med avancerade former av prostata adenom, när konservativ behandling inte ger det önskade resultatet. I vissa fall avlägsnas prostata tillsammans med närliggande vävnader och lymfkörtlar.

När kirurgisk ingrepp är föreskriven

I de flesta fall är kirurgi för att ta bort prostata hos män förskrivna för onkologiska neoplasmer på orgeln. Prostatektomi är mycket mindre vanligt vid adenom, men det föreskrivs endast efter konservativ behandling, vilket inte gav den önskade förbättringen.

Carcinom i prostata i de inledande stadierna förekommer hos män nästan asymptomatiska. Dess manifestationer kan likna andra sjukdomar i det genitourära systemet. Detta leder till det faktum att prostatacancer i de flesta fall diagnostiseras redan i sena steg, när tumören ger metastaser utanför kroppen. I sådana fall är behandlingen att ta bort prostata. Men tyvärr går det inte om full återhämtning i cancer med metastaser. Sådan kirurgi för att avlägsna organet utförs för att återställa det normala utflödet av urin. Hennes kurs slutar ofta med borttagandet av inte bara tumören och organet utan även närliggande vävnader, lymfkörtlar, nervändar.

Men om prostatakarcinom diagnostiseras i tid, då kan behandlingsförloppet ha positiva resultat. Införandet av fingerforskning och analys i PSA i diagnostikprocessen har lett till det faktum att cancer idag, när en man vänder sig till en medicinsk institution, lätt identifieras i de tidiga stadierna.

 1. Analysen för prostatisk specifik antigen (PSA) är den mest avslöjande metoden för undersökning. I en mans blod är PSA i små kvantiteter och dess index varierar under åldern. Så är normen 3,5 ng / ml för åldern 45-55 år, men om denna siffra ökar till 10 ng / ml, är sannolikheten för att utveckla en malign tumör cirka 50%. Det var PSA som gjorde det möjligt att upptäcka prostatacancer innan det börjar manifestera sig med specifika symtom.
 2. Rektaltest är den första metoden som utförs av en urolog. Med hjälp av honom bestämmer doktorn alla förändringar som observeras i en mans prostatakörtel, och ger möjlighet att bestämma vidareutvecklingen.

Efter att ha fastställt rätt diagnos bestämmer läkaren inte bara behandlingsmetoden. Kanske, för detta behöver han andra forskningsresultat (ultraljud, biopsi). Det kirurgiska förfarandet för avlägsnande av prostata bestäms endast av kirurgen och har till hands alla nödvändiga studier på patientens hälsa. Det kommer också att bidra till att förutse och minimera möjligheten till komplikationer.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

Prostatectomy: vad är det, arter, konsekvenser

Prostatektomi är en urologisk operation som innebär att prostatakörteln avlägsnas.

Indikationer för öppen operation:

 • stor storlek på prostatakörteln;
 • samtidig patologi: urinblåsor eller divertikula;
 • omöjlighet att genomföra en transuretral intervention.

Öppen prostatektomi utförs endast på ett sjukhus, efter operationen är patienten på sjukhusvistelse i minst 10-14 dagar.

Kirurgi utförs under allmän eller spinalanestesi. Med öppen prostatektomi krävs blodtransfusion ofta, eftersom intraoperativ blodförlust kan vara signifikant.

Positiva aspekter av öppen operation i prostata sjukdomar inkluderar effekt när det gäller att återställa normal urinering och eliminera symptom på obstruktion av nedre urinvägarna.

Relativt nyligen i stora kliniker började använda laparoskopisk prostatektomi. För närvarande är användningen av laparoskopisk prostatektomi begränsad, eftersom den nödvändiga utrustningen inte är tillgänglig i alla medicinska centra.

Typer av prostatektomi

Det finns en öppen enkel prostatektomi och en radikal. Skillnaden mellan en enkel operation och en radikal är att i det första fallet avlägsnas noder av adenomen i prostata körteln, och i det andra fallet tas prostata bort tillsammans med en del av urinröret.

Utvidgad radikal prostatektomi innebär en större volym kirurgi (excision av lymfkörtlar, omgivande vävnader, seminal vesiklar), denna operation görs med prostatacancer.

Prostatektomi används om mindre invasiva metoder och läkemedelsbehandling för BPH har misslyckats. Medelåldern hos patienter som genomgår prostatektomi är ungefär 60 år och äldre.

En fördel med öppna (enkelt) mot prostatektomi TUR (transuretral resektion) är fullständig borttagning under direkt visualisering adenom suprapubisk eller retropubic åtkomst.

Det bör noteras att onkostorozhennost kvarstår, eftersom det finns risk för att utveckla prostatacancer.

Öppen prostatektomi har 3 olika tillträden: retropubic, suprapubic och perineal.

När utförs en öppen prostatektomi?

Indikationer för prostatektomi liknar dem för transuretral resektion:

 • akut urinretention
 • persistenta eller återkommande urinvägsinfektioner;
 • störningar i urinflödet, som inte kan elimineras genom minimalt invasiv eller läkemedelsterapi;
 • kroniskt njursvikt, stöds av stagnation av urin i blåsan.

Pseudorontal prostatektomi

Fördelar med retropubisk prostatektomi:

 • direkt visualisering av prostatakörteln och dess noder;
 • möjligheten att bevara urinvägens anatomi;
 • direkt visualisering av körteln efter klyvning av noder för att kontrollera blödning;
 • minimalt trauma av blåsan.

Ibland, under operationen med denna åtkomst sänds vävnad för histologisk analys, och om resultatet som bevisar för prostatacancer förändras, förändras mängden intervention (utföra en förlängd prostatektomi).

Varaktigheten av operationen är ca 4 timmar.

Fördelar med suprapubisk prostatektomi

Den främsta fördelen med suprapubisk prostatektomi anses vara den bästa avbildningen av blåsans hals och ureterala öppningar, därför är denna typ av kirurgi att föredra om följande inträffar:

Fördelar med enkel perineal (perineal) prostatektomi

Fördelarna med perineal prostatektomi inkluderar följande:

 • möjligheten till kirurgisk behandling av en prostatisk abscess eller cystor;
 • mindre uttalat postoperativt smärtsyndrom;
 • bevarande i integriteten hos ett retropubiskt utrymme;
 • bättre tolerans hos obese män.

Operationen varar ca 2,5 - 3 timmar. Används för närvarande sällan.

Kontraindikationer för öppen (enkel) prostatektomi

Öppen (enkel) enkel prostatektomi är kontraindicerad i närvaro av prostatacancer, så före val av en åtkomst utförs en prostatabiopsi.

I mellersta loben utförs suprapubisk prostatektomi, vilket anses vara en mer fysiologisk inriktning.

Dessutom begränsar retropubisk prostatektomi tillgång till blåsan, vilket gör det omöjligt att exkisera divertikulum.

Perineal tillvägagångssätt är oönskad för patienter i vilka persistens av sexuell aktivitet är av största vikt. I denna typ av ingrepp genomgår den vaskulära neurala anatomin hos perineum signifikant traumatisering.

Nackdelar med öppen enkel prostatektomi

Öppen prostatektomi har ett antal nackdelar i jämförelse med transuretral resektion av prostata.

De inkluderar:

 • större traumatism
 • långvarig sjukhusvistelse
 • risk för intraoperativ blödning
 • urininkontinens
 • brott mot erektil funktion.

Tänk på öppen (enkel) prostatektomi med hjälp av retropubisk eller suprapubisk åtkomst, med en prostatavolym på 75 g eller mer.

När du utför TUR i 60 till 90 minuter kan för mycket körtel inte användas för att normalisera ett tillräckligt urinflöde. En längre operation innebär ett antal risker.

Prostatvolymen på 75 g eller mer anses vara stor.

Hos män med samtidig sjukdom i blåsan öppen prostatektomi förblir metoden för val, såväl som för patienter med sjukdomar i det muskuloskeletala systemet, för vilka det är omöjligt att ta ställning för TURP.

Vad är en enstegs och tvåstegs prostatektomi

Ibland, i akut urinretention, införa epitsistostomu - röret i blåsan, och fördröja driften tills ett komplett undersökningsresultat eller normalisering kliniska och laboratorieparametrar (mild inflammation, normalisering av urea, kreatinin, sockerarter, etc). Ofta - en prostatektomi - ett planerat kirurgiskt ingrepp, och sedan genomförs operationen i ett skede.

Förebyggande av komplikationer

För att minska riskerna under operationen och postoperativperioden är det nödvändigt att patienten undersöks fullständigt.

Det är viktigt att utesluta prostatacancer före prostatektomi hos patienter med symptom på infarktisk obstruktion.

Alla patienter måste donera blod till PSA (prostata-specifikt antigen) och ge en digital rektalundersökning av prostata. Om en cancer misstänks utförs en prostatabiopsi efter att ha utfört TRUS (transrectal ultraljud).

Laboratorie- och instrumentstudier före prostatektomi för BPH

 • allmän analys av urin och såning på flora
 • ett allmänt blodprov
 • blodelektrolyter;
 • koagulering;
 • blodsocker;
 • cal på n / g;
 • blod för HIV, hepatit B och C, syfilis genom ELISA;
 • TRUS;
 • radiografi eller lungfluorografi;
 • EKG.

I vissa fall utförs en cystoskopisk undersökning som diagnostiserar urinrörets strukning, stenar, divertikulär av blåsan, utbuktande medianprostatakörtel. Resultaten av cystoskopi hjälper till att bestämma åtkomsten.

Preoperativa studier av nedre urinvägarna kan innefatta KUDI (uroflowmetry, etc.).

Före operationen måste du sluta ta antikoagulantia (warfarin, aspirin, Cardiomagnyl, Tromboass, droger från gruppen av NSAID, kommer det att bidra till att minska riskerna till följd av koagulopati.

Patienten bör vara medveten om att det finns risk för följande biverkningar efter operationen:

 • urininkontinens
 • erektil dysfunktion
 • retrograd ejakulation (frånvaro av sperma under utlösning på grund av att den kastas i blåsan);
 • infektion i postoperativ period;
 • Behovet av blodtransfusion på grund av blödning.

Dessutom, liksom vid alla öppna operationer, finns risk för djup venetrombos och tromboembolism.

Självklart är sannolikheten för komplikationer högre hos patienter med samtidig patologi.

Laparoskopisk robot enkel prostatektomi

Den första robotoperationen utfördes 2002, och de flesta studier visar att laparoskopisk prostatektomi är ett möjligt alternativ till en öppen prostataoperation. Denna metod kräver emellertid nödvändig utrustning och hög kvalifikation av specialutbildad personal.

Antalet komplikationer är mindre och återhämtningsperioden efter detta ingrepp är kortare.

Läkaren under robotprostatektomi kontrollerar tekniken med hjälp av en dator.

Da Vincis prostatektomi är dyrare än vanligt.

Postoperativ period efter prostatektomi

En viktig punkt är upprättandet av ett bevattningssystem för adekvat dränering av urin, avlägsnande av blodproppar, fibrin, slem, nekrotisk massa från blåsan och tillförsel av antiseptiska lösningar. Urinblåsan dräneras från 2 sidor (transuretral och transabdominal).

Vätskan går in i blåsan med en hastighet av 60 cap / min, vilket är en förebyggande åtgärd för infektion och utveckling av vesicoureteral reflux. Efter 3 dagar avlägsnas bevattningssystemet.

Ibland utmatas patienten med epicystostomhem, och sedan avlägsnas den på poliklinisk basis. Fisteln stängs som regel inom 7 till 10 dagar, och normal urinering återställs.

Suturer avlägsnas i 10 dagar. För förebyggande av sekundär infektion föreskrivs en antibakteriell beredning med ett brett spektrum av åtgärder, eller med hänsyn till mikrofloraens känslighet för antibiotikumet.

På den första dagen efter operationen är matintag uteslutet, du kan bara dricka vatten, i framtiden - mild mat, med undantag av irriterande livsmedel.

För att förbättra tarmens arbete i kosten tillsätts kokta grönsaker, surmjölkprodukter, ångad pommes frites. Gradvis introducera mager kött / kyckling, fisk och ägg. Efter normalisering av tarmen (den vanliga stolen, dekorerad) går till den vanliga kosten, men utesluter hett, saltt, surt, alkohol.

Trots det kirurgiska ingreppet, en gång om året måste patienten genomgå TRUZI och donera blod till PSA.

Återhämtningsperioden efter operationen kan ta upp till 2 månader, det är strängt förbjudet att lyfta vikter.

Stå upp från sängen efter att operationen kan vara efter 2-3 dagar, till den vanliga fysiska ansträngningen kan du återvända efter en fullständig återhämtning.

I den postoperativa perioden rekommenderas att man bär ett speciellt bandage för att förebygga bråck, det läggs på ljungposition. Det är inte nödvändigt att bära det hela tiden, endast under motoraktivitet.

Komplikationer av enkel (öppen) prostatektomi

Postoperativa komplikationer efter suprapubisk och retropubisk prostatektomi inkluderar blödning, urininkontinens och urinbildning (urinhöjning).

Infektiösa och inflammatoriska processer, inklusive cystit och orkoepididymit, är sällsynta, eftersom antibiotikabehandling utförs.

Eftersom risken för skador på den yttre sfinktern inkontinens är minimal under suprapubisk och retropubic prostatektomi ansträngningsinkontinens, eller fullständig urininkontinens - en sällsynt men möjlig komplikation.

Erektil dysfunktion utvecklas hos 2 - 3% av patienterna efter prostatektomi med suprapubisk tillgång.

Beroende på incidensen av urininkontinens före operation kan postoperativ inkontinens vara närvarande i flera veckor eller månader.

Radikal prostatektomi

Målet med radikal prostatektomi är fullständig härdning av patienten från lokalt avancerad prostatacancer. Mindre ofta används denna operation som en palliativ åtgärd för att avlägsna en del av tumören för att öka effektiviteten hos konservativa terapier.

Operationen utförs genom en retropubisk, perineal och laparoskopisk tillvägagångssätt.

Man tror att radikal prostatektomi är ett bra sätt att behandla patienter med prostatacancer vars livslängd är längre än 15 år.

Indikation för denna operation:

stadium av onkologisk process T1aG1-G2; T1aG3; Т1в - Т2с; T3a.

I steg T3a beaktas följande aspekter ytterligare:

 • det finns ingen spiring av cancer i kapseln;
 • Gleason-poängen är mindre än 8;
 • nivån av prostata-specifik antigen är mindre än 20 ng / ml.

Kontraindikationer mot radikal prostatektomi är följande:

 • Det finns möjlighet att genomföra konservativ terapi, vilket inte är mindre effektivt i det här fallet.
 • stadium T1 med en grad av celldifferentiering mindre än 7 poäng enligt Gleason;
 • Livslängden är mindre än 15 år med det etablerade stadiet T1a.

Vid steg T3B, grobarhet kapslar, Gleason score på 8 eller högre PSA-nivåer större än 20 ng / ml, detektion av metastaser i lymfkörtlarna på någon T - effektiviteten i driften tveksamt prognos.

Vilka är fördelarna med radikal prostatektomi före andra behandlingar?

Låt oss lista fördelarna med radikal prostatektomi:

 • möjligheten att avlägsna hela neoplasmen;
 • etablering av det exakta steget av tumörprocessen
 • samtidig avlägsnande av adenomatösa noder;
 • eliminering av kliniska manifestationer av obstruktion av nedre urinvägarna, återställande av normal urinering
 • medvetenhet om patienter av det faktum att tumören på detta stadium avlägsnas;
 • minskning i PSA-nivå till 0 ng / ml.

Nackdelar med metoden:

 • postoperativ dödlighet
 • stor mängd ingripanden
 • större risk för komplikationer.

Ofta utförs radikal prostatektomi genom retropubisk tillgång. Vid behov, ta bort bäckens lymfkörtlar.

Perineal prostatektomi tillåter inte excision av bäckens lymfkörtlar.

Är erektilfunktionen bevarad efter radikal prostatektomi?

Det beror på huruvida den nervbärande tekniken användes eller ej. Om den funktionella kapaciteten hos cavernösa vaskulära neurala buntar har bevarats, är hanteringen av sexuellt liv möjligt.

Huruvida det är möjligt att behålla den sexuella funktionen efter operationen beror på flera faktorer:

 • Enligt biopsi data är cancerceller frånvarande i toppunktet och i de posterolaterala regionerna i prostata;
 • PSA är mindre än 10 ng / ml;
 • före operationen fanns inga problem med styrka.

Prognoser för 5-årig sjukdomsfri överlevnad efter radikal prostatektomi, enligt olika källor, från 69 till 87%.

Om operationen utförs i ett senare skede, frågan om strålbehandling, brachyterapi, hormonella droger, biorhektomii och så vidare. Det här problemet är löst i onkokonsiliume.

Mishina Victoria, urolog, medicinsk granskare

Typer av prostatektomi. Konsekvenser och rehabilitering

Prostatakörteln är ett viktigt manligt organ som ansvarar för styrkan och förmågan att reproducera. Emellertid är denna kropp på tredje plats hos män för cancer.

De flesta medlemmar i en stark stat är generad att se en läkare vid de första symptomen på sjukdomen. De vänder sig till doktorn redan på scenen när det är omöjligt att rädda orgeln.

I detta fall är prostataavlägsnande föreskriven. Detta förfarande kallas "prostatektomi". Denna operation kan vara av två typer: öppen och laparoskopisk.

Öppna prostatektomi

Öppen prostatektomi är den första metoden som har använts i medicin för att ta bort prostata. Idag är den här metoden fortfarande den mest använda - det här sättet tar bort mer än 65 procent av cancertumörer över hela världen.

Öppen prostatektomi kan vara ytlig och perineal.

Över-posterior prostatektomi

Detta är en kirurgisk operation som innebär utförande av ett snitt längs den främre bukväggen. Inskärningen är gjord i ett centimeter från navelns undersida och fortsätter till toppen av könsbenet. Klippets längd är 10-12 centimeter. Mjuka bukvävnader utsöndras med speciella instrument, vilket gör att kirurgen kan komma till prostata.

Först avlägsnas prostatakörtelns blodkärl och cauteriseras, varefter prostata i sig tas bort. Under operationen försöker de hålla nervplexuserna i närheten av prostata, vars funktion är att behålla urin och erektion. När prostata avlägsnas genom buken, är nervplexuserna lätta att hålla, eftersom de är helt synliga.

Varaktigheten av denna typ av prostatektomi är cirka fyra timmar.

Perineal prostatektomi

Detta är en kirurgisk operation som innebär att man utför en snitt längs perineumets längd från pungen till anusen. Denna typ av operation är obekvämt, eftersom läkaren inte kan se hela operativfältet, vilket ofta leder till att nervplexet och lymfkörtlarna avlägsnas.

Denna typ av prostatektomi har en stor positiv punkt - efter operationen finns det inget ärr på magen som kan ses av andra. Driftens längd är högst tre timmar.

Perineal prostatektomi används för avlägsnande av tumörer hos avancerade åldrar, för vilka erektionen inte längre är viktig.

Det är förbjudet att genomföra en öppen prostatektomi i följande fall:

 • inflammerade eller purulenta processer i organen i genitourinary system, bukhålan eller litet bäcken;
 • virussjukdomar i kroppen;
 • kardiovaskulära sjukdomar;
 • sjukdomar i andningssystemet;
 • patientens ålder överstiger 70 år
 • problem med blodkoagulerbarhet (t.ex. hemofili);
 • tar läkemedel som spädar blod
 • Sköldkörtelsjukdomar i allvarlig form;
 • diabetes mellitus av de sista stegen.

borttagning av prostatan öppna metoden är mycket sämre än den laparoscopic metoden, men dess användning beror på närvaron av ett stort antal kvalificerade tjänstemän och en minimal mängd av modern teknik som behövs för verksamheten.

Man kan utesluta sådana brister i öppen prostatektomi:

 • hög risk för komplikationer (brott mot styrka och urinering);
 • återhämtning tar flera veckor;
 • smärta efter operation
 • stor blodförlust
 • risken för infektion.

Laparoskopisk prostatektomi (radikal prostatektomi)

Radikal prostatektomi är en minimalt invasiv metod för kirurgisk ingrepp, under vilken en speciell enhet används, ett laparoskop. Med den här metoden kan du återhämta sig mycket tidigare efter operationen.

För att utföra proceduren utförs nedskärningar i underlivet med en storlek på upp till tre centimeter. I dessa avsnitt introduceras ett laporoskop, i slutet av vilket en videokamera och specialkirurgiska instrument placeras.

Kirurgen sitter bakom en speciell fjärrkontroll och styr instrumenten. Med hjälp av kirurgiska instrument placerade på laparoskopet, separeras prostatan från omgivande vävnader, ledband och lymfkörtlar. Efter detta avlägsnas prostatakörteln från kroppen.

Efter att ha utfört radikal prostatektomi fortsätter patienten på sjukhuset i högst sju dagar. Uppehållstiden beror på hans ålder och sitt tillstånd.

Metoden för radikal prostatektomi har flera fördelar jämfört med den öppna metoden:

 • minskar risken för infektion och uppkomst av komplikationer som är förknippade med operationer av öppna ingrepp i kroppen;
 • vilken patient som helst
 • kort period av rehabilitering och rehabilitering
 • förlust av en liten mängd blod.

radikal prostatektomi teknik har två stora nackdelar: det höga priset jämfört med öppen kirurgi och ett litet antal kvalificerade kirurger som kan driva en laparoskop, eftersom det är nödvändigt att utföra precisa rörelser och kräver en mycket laparoscope.

Under de senaste åren, i utlandet för borttagning av prostata används speciella robotlaparoskop, som självständigt utför operationen. Människans ingripande är minimal, vilket förbättrar operativets noggrannhet avsevärt. Sådana robotar är dock mycket dyra.

Effekt av prostatektomi: komplikationer och möjlighet till återfall

Den främsta faran och listning av prostatacancer är dess återfall. Detta händer i 30 procent av fallen. Med borttagning av prostata kan du dock bli av med cancer hos de flesta patienter. Livet hos sådana patienter efter operation kan vara från 10 till 20 år.

För att upptäcka en återkommande, övervakas nivån av prostataspecifikt antigen i blodet ständigt. Prostatektomi sänker nivån av detta hormon till noll. Om antigennivån ökar indikerar detta en biokemisk återkommande sjukdom.

Under operationen togs inte alla drabbade vävnader bort, de fortsätter att expandera. Därför rehabilitering efter radikal prostatektomi och öppen prostatektomi innebär nödvändigtvis en speciell hormonell och kemoterapi, som inte är tillåtet att utveckla sjukdomen.

Varje patient vill fördröja avlägsnandet av prostatakörteln, vars konsekvenser är farliga och beklagliga. Särskilt män är rädda för impotens. Det är värt att notera att detta händer i 65 procent av fallen. Här beror mycket på omfattningen av metastaser och kirurgens skicklighet.

En människas hälsa kan påverkas negativt av borttagandet av prostatakörteln, vars konsekvenser kan orsaka komplikationer.

Sådana komplikationer innefattar:

 1. Utseende av en bråck inom området kirurgisk ingrepp. Inom sex månader efter avlägsnandet av prostata är allvarlig fysisk ansträngning förbjuden för patienten, inklusive träning (körning, kraft), lyftande vikter. Att ignorera denna rekommendation kommer att leda till bildandet av en bråck som kan orsaka sjukdomens återfall.
 2. Brott mot kanalens integritet mellan urinröret och urinblåsan. De första tre månaderna efter operationen är cyklar, hästar och motorcyklar förbjudna, liksom sport som kräver avsevärd sträckning av perinealregionen.
 3. Sårinfektion. Detta är en frekvent komplikation, särskilt på organen i genitourinary systemet. Infektion kan tränga igenom urinröret, vilket kan orsaka sårbildning, uretrit, inflammation i njurarna eller cystit. Alla dessa sjukdomar är mycket farliga under de första månaderna efter prostatektomi.
 4. Urininkontinens. Under de första veckorna efter operationen observerades 80 procent av patienterna urininkontinens. Detta problem uppstår eftersom två muskler i perineum svarar mot retentionen av urin. En av dessa muskler pressas noga till prostata. Efter att ha tagit bort körteln börjar muskeln sakta, men efter ett tag stärker och anpassas det till ett nytt tillstånd.
 5. impotens. Som redan nämnts ovan är de flesta män mest rädda för denna komplikation. Känslighet kvarstår om den neurala bunt som omger prostata inte har skadats. Om nerverna inte påverkas av metastaser, måste läkaren försöka hålla det. Självåterställande av potens efter avlägsnande av prostata utan användning av speciella mediciner förekommer från en till tre år. Det rekommenderas inte att ha sex tidigare än tre månader efter operationen. För att återställa styrkan kan stimulanter användas.
 6. Konstruktion av urinröret (urinrörelse). Denna komplikation kan uppträda vid eventuella urologiska operationer. Urinering blir smärtsamt och svårt. Urinen att urinera blir frekvent. Urin lämnar en svag spatterande ström. I urinblåsan finns en konstant ackumulering av vätska, vilket kan leda till sträckning och mikrofrakturer. För att ta bort denna komplikation krävs ytterligare en åtgärd.
 7. lymfocele. Detta är processen för ackumulering av lymfatisk vätska i intilliggande vävnader. Vätskan kommer in i vävnaderna från de skurna lymfkärlen efter avlägsnande av lymfkörtlarna. Lymfsvullnad i benen kan observeras. Lymfocele efter prostatektomi är ganska ovanligt eftersom kroppen ger en mekanism för tillbakadragande av lymfvätska, men det kan brytas med betydande bildning av metastaser.

Rehabilitering efter radikal prostatektomi

Efter prostatektomi är patienten på sjukhuset i tre till sju dagar. Öppna prostatektomi innebär att suturer endast avlägsnas den sjunde dagen efter operationen. Den här patienten måste hela tiden följa läkarens instruktioner.

Rehabilitering efter radikal prostatektomi efter urladdning från sjukhuset ger följande regler:

 • Det är nödvändigt att ta speciella vitaminkomplex och antibiotika, som ordineras av en läkare för att förebygga smittsamma komplikationer och snabbvävnadsreparation.
 • Det är nödvändigt att följa en speciell diet som utesluter intaget av salt, fet och kryddig mat. Det är mycket viktigt att använda flytande mat för att undvika förstoppning, eftersom de kan orsaka rubbning av ärr.
 • Använd mycket vätska (detta hjälper till att undvika bildandet av urinrörsträngning);
 • fysisk ansträngning är förbjuden, men det rekommenderas att spendera mer tid utomhus, särskilt i en park eller skog.
 • Det är nödvändigt att besöka läkaren vid den bestämda tiden och informera honom om alla de minsta obekväma känslorna i operationsplatsen.
 • Det rekommenderas under de första tre månaderna varannan vecka, och sedan hela månaden, att kontrollera nivån av prostataspecifikt antigen i blodet, vilket möjliggör att upptäcka sjukdomens återfall.
 • Återgång till sexuellt liv borde inträffa tidigast tre månader, men innan du behöver rådfråga en läkare,
 • en månad efter operationen rekommenderas Kegel övningar, vilket bidrar till att stärka bäckensbottenmusklerna.

Prostatacancer kan förekomma hos någon man. Det förekommer emellertid mot bakgrund av försummad prostatit. Enligt urologer, om du kommer in i en obligatorisk prostata kontroll, kommer mängden prostatektomi att minskas tre gånger, eftersom behandlingen kommer att börja i början av sjukdomen.