Huvud
Strömförsörjning

Behandling och orsaker till prostatit hos män

Om vi ​​ändrar begreppet Achilleshäl till sexuella sfären av representanter för den starka halvan av mänskligheten, kommer dess roll att spelas av prostatakörteln. En akut eller kronisk form av inflammation är alltid ett hot mot hälsan, och orsakerna till prostatit hos män är så olika att det inte är lätt att behandla en sjukdom. Även med medicinens prestationer är urogenital patologi fortfarande en av de vanligaste, dessutom är sjukdomen "yngre". För att korrekt diagnostisera det måste du veta vad som orsakar prostatit.

Vad är prostatit?

Termen som används för att hänvisa till en exceptionell manlig åkomma är baserad på två begrepp: prostata (från latinska "prostata") och det är (från latinska "inflammation"). Prostatit är en andrologisk patologi i form av en inflammatorisk process i prostatakörteln. Av ett antal anledningar slutar det "andra hjärtat" i manliga kroppen att klara sina funktioner och hotar utseendet på sådana obehagliga fenomen som suppuration, förlust av libido, ejakulation, infertilitet.

Vad orsakar prostatit hos män?

Ålder ingår inte i listan över faktorer som är orsakerna till patologins utseende hos män. Den faktiska statistiken är okänd, och de registrerade fallen, med hänsyn till den korrekta diagnosen, indikerar att cirka 35% av unga män mellan 30 och 40 år står inför en sådan diagnos. Andra orsaker till prostatit hos unga och mogna män anses vara viktigare och hotande:

 • infektioner (genitourinary, sexually överförda infektioner) eller tonsillit;
 • stillasittande livsstil;
 • nedsatt cirkulation (stagnation av venöst blod);
 • avbrutet samlag
 • långvarig abstinens
 • hypotermi;
 • hormonell obalans
 • förstoppning;
 • överätande;
 • konstant stress.

Unga män

Extremt aktivt sexliv, liksom långvarig avhållsamhet eller oregelbundet samlag, kan orsaka prostatit hos unga män. Förloppet av urologisk patologi i dem karakteriseras i akut form, och den vanligaste orsaken är en sexuellt överförd infektion. Gonorré, trichomoniasis, klamydia provoserar utseendet av akut prostatit hos unga män, läggs på eventuella strukturella störningar i prostata vävnaden.

Orsaker till kronisk prostatit hos män

Om framväxten av en akut form av urologisk patologi kan orsakas av bakterier och andra patogener av infektionsinflammation, är kroniska faktorer andra faktorer. Faren för en sådan variant av prostatit är en lång och ofta asymptomatisk förlopp av sjukdomen. Identifiera de karakteristiska tecknen kan inte omedelbart, och eftersom sjukdomen förvärras periodvis föredrar männen inte att kontakta en specialist. Den inflammatoriska processen fortsätter att utvecklas, och följande faktorer kan bidra till utseendet av kronisk prostatit:

 • lyft av vikter med full blåsan;
 • anatomiska störningar;
 • trauma;
 • bakteriell infektion av andra organ.

Orsaker till akut form

När infektionen genom de externa sexuella organen träder in i kroppen blir resultatet av bakteriens aktivitet inflammation i prostatakörteln. Den akuta processen är kliniskt uttalad, så med diagnosen prostatit har män sällan problem. För att undvika obehagliga känslor som kan påverka styrkan är det användbart att känna till huvudorsakerna som orsakar akut prostatit hos män, bland annat följande:

 • infektiösa patogener (streptokocker, stafylokocker, Trichomonas, klamydia, E. coli);
 • promiskuitet i sexuella relationer
 • användning av urinvägskatetern;
 • Instrumentintervention vid undersökning av urinrörsområdet
 • hypotermi;
 • stagnation, cirkulationsstörningar.

Infektiös inflammation

Av naturen är orsakerna till prostatit hos män olika, och de vanligaste - effekten av patogener. En typ av bakterier kan provocera utvecklingen av patologi efter sexuell kontakt, och den andra - för att främja uppkomsten av uretrit, pyelonefrit, cystitis. I prostata kommer patogenerna från urinröret eller ändtarmen. En tidig undersökning kan avslöja närvaron av klebsiella, enterokocker, trichomonader och andra bakterier som orsakar prostatit.

Stagnation i prostatakörteln

Denna typ av prostatit är vanligare hos mogna män, medan ungdomar blir sjuka oftare. Erkänna patologi är svårt, så över tiden förvärvar det en kronisk karaktär. Situationen förvärras av det faktum att symptomen på denna form av prostatit hos män kan vara frånvarande helt och hållet, och endast en brännande känsla i perineum, lätt smärta, strålar ut den inre sidan av låret efter en lång promenad kan indikera närvaron av icke-infektiösa urologiska patologi. Vilka faktorer orsakar stagnation av venöst blod i bäckenet?

De främsta orsakerna till prostatit hos män är:

 • stillasittande arbete;
 • Minimal aktivitet av sexuella relationer eller deras upphörande.
 • superkylning av bäckenorganen, hela organismen;
 • hormonella störningar;
 • inflammatoriska processer i genitourinary system, bäckenorgan, rektum;
 • varicosity och andra sjukdomar som är förknippade med brott mot utflödet av venöst blod
 • förstoppning.

Orsaken till stagnation av venöst blod och utsöndring, som leder till prostatit hos män, kan vara medfödda anomalier. En störning i körkroppens struktur kan minska libido eller leda till hämning av sexuell aktivitet. Särskilda hormoner som är ansvariga för erektion, produceras i otillräckliga mängder, vilket gör det svårt att ejakulera. En speciell hemlighet ackumuleras i rörets kanaler, och eftersom ejakulation hos en man försämras och det inte finns någon fullständig tömning av kanalerna, stagnerar det stagnerade fenomenet.

Förvärvade orsaker

I sig kan en urologisk sjukdom inte överföras. Och ändå visar medicinsk praxis att det finns risk: vid samlag kan patogener komma in i vävnaderna, och sedan kommer bakterier in i prostata och orsakar inflammation. Gruppen av de förvärvade orsakerna till utseende av prostatit bildas av följande faktorer:

 1. Traum av perineum, följt av utvecklingen av en kronisk inflammatorisk process, kan prostata-kärlma lida eller en erektil funktion kan uppstå.
 2. Smalning av kanalen, vilket leder till en överträdelse av urinflödet och ökat tryck i urinröret.
 3. Inflammatorisk process i genitourinary system (uretrit), när infektionen kommer in i prostatakörtelvävnaden.
 4. Stenar bildade i prostata.
 5. Negativt inflytande av yrkesverksamhet.

Diagnos av prostatit

Endast baserat på resultatet av en omfattande undersökning kan urologen ställa den korrekta diagnosen till patienten. För att bestämma arten och formen av sjukdomen kommer läkaren att göra en anamnese, hålla en allmän och urologisk undersökning. För att förstå den kliniska bilden och vad som kan orsaka obehagliga symptom, kommer specialisten att utföra en rektal undersökning av prostata, ett förfarande som är smärtsamt men ytterst nödvändigt.

Med regelbunden referens till urologen kan vissa diagnostiska procedurer undvikas. Det huvudsakliga forskningskomplexet, som tillåter att diagnostisera prostatit hos män, innefattar följande aktiviteter:

 • allmän analys av urin;
 • prostatsekretionsanalys;
 • undersökning av ejakulatet
 • ett smet från urinröret
 • Ultraljud av prostata;
 • beräknad tomografi av bäckenorganen;
 • biopsi.

Behandling av prostatit

Att rekommendera, såväl som att tillbringa behandling av en urologisk sjukdom, kan läkaren först efter att ha utfört diagnostiska åtgärder. För att inte orsaka allvarliga komplikationer eller inte fördröja behandlingen av prostatit, är det meningsfullt att en patient använder taktik utvalt av en specialist. Dessutom är det viktigt att följa rekommendationerna. Förfarandet för behandling av prostatit hos män kommer att bero på arten av den inflammatoriska processen: infektiös eller icke-infektiös natur. Det allmänna systemet för behandling av sjukdomen är som följer:

 1. Antibakteriell terapi. Intaget av antibiotika från gruppen av fluorokinoloner med sina unika egenskaper är ledaren på listan över läkemedel som kan göra det svårt och förhindra ytterligare prostatit hos män. Ibland kan läkemedel vara makrolider, amoxicillin och lindras smärt syndrom, antiinflammatoriska (icke-steroid) läkemedel.
 2. Sjukgymnastik. Varje metod syftar till att förbättra blodcirkulationen, för detta används förfaranden som magneto- och laserterapi, elektrofores, terapeutiska bad.
 3. Massage. Detta är det mest effektiva förfarandet efter att ha tagit mediciner, vilket hjälper till att hantera inflammation. När specialisten kommer att röra på detta område, kan smärtan inte undvikas, men massage hjälper till att påskynda återhämtningen avsevärt, ta bort pus, förbättra effekten av antibiotika.
 4. Immunmodulatorisk terapi. Åtgärder och åtgärder för att korrigera immunsystemets tillstånd är nödvändiga för fullständig återhämtning. Vitaminer, återställande läkemedel hjälper till att återställa immunitet, upprätthålla och förbättra välbefinnandet, så att krafter kan komma att bekämpa en obehaglig sjukdom och orsakerna till prostatit.
 5. Folkrättsmedel, förebyggande. Dessa anvisningar används som tillägg vid scenen när det var möjligt att klara de viktigaste symptomen på prostatit hos män. Herbaldekok, ljus och andra recept baserade på naturens gåvor bör användas efter samråd med en specialist. En annan patient är användbar för att revidera kost och kost, öka andelen naturliga produkter, ge upp alkohol, träna regelbundet, undvik nervöst överbelastning.

Video: Orsaker till inflammation i prostata

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Prostatit: orsakerna till akut och kronisk form av sjukdomen hos män

Inflammation av vävnaderna i prostata är mycket vanligt. Enligt statistiken, efter 30 år av denna sjukdom påverkar redan 30% av männen, och med ålder ökas dessa procentsatser. Dessutom har denna sjukdom snabbt blivit yngre yngre. Vad orsakar prostatit hos män?

Som du vet är den bästa behandlingen för någon sjukdom dess förebyggande. Och om källorna till denna eller den här patologin är kända, blir det mycket lättare att förhindra det. Detta gäller helt för orsakerna till prostatit hos män.

Vad orsakar sjukdomen?

Sjukdomens klinik innehåller ett mycket stort antal symptom. De vanligaste och signifikanta är ett brott mot urinering och sexuella störningar. I varje enskilt fall beror symtomen och graden av deras uttryck i stor utsträckning på människans individuella egenskaper, på hans livsstil, allmänna hälsa och immunsystemets funktion.

Enligt vad som är känt inom medicinsk praxis är det vanligt att skilja mellan två former av sjukdomen:

Orsakerna till utvecklingen av sjukdomens infektiösa form

I smittsam form är orsaken till sjukdomen patogena mikroorganismer. Sjukdomen utvecklas när ett infektiöst fokus bildas i prostata. Det kan uppträda både i akuta och kroniska former. Infektiös prostatit är emellertid oftare akut. I det här fallet försvårar mannen den allmänna hälsan, det finns smärta i nedre delen av ryggen, i ljummen försvinner processens urinering, kroppstemperaturen stiger.

Akut prostatit

Akut inflammation, till skillnad från kronisk, uppträder plötsligt och har uttalade symptom, i synnerhet: kroppstemperatur upp till 39 ° C och svår ryggont. I det här fallet kan du inte göra utan omedelbar behandling. Oftast förekommer denna sjukdom hos män i åldrarna 30 till 40 år under inflytande.

De omedelbara orsakerna till sjukdomsuppkomsten hos män är infektionsfält, som kan vara närvarande i andra organ. I prostata faller patogenerna antingen uppåt från endotarmen eller urinröret eller nedåt genom blodet och lymfan.

De vanligaste infektionerna som framkallar utseendet på denna sjukdom är:

 • E. coli;
 • enterokock;
 • staphylococcus aureus;
 • streptococcus;
 • trichomonas;
 • gonococcus.

Vad orsakar prostatit, var är infektionsfokusen som leder till akut inflammation i prostata? Först av allt kan orsaken till sjukdomen vara urologiska och tarminfektioner, venerala sjukdomar, sjukdomar i övre luftvägarna. Även elementära karies kan provocera utvecklingen av prostatit, för i de drabbade tänderna är smittsamma medel.

Den stigande vägen för spridningen av patogena mikroorganismer ligger i deras inträde i vävnaderna i prostata från rectum och urinrör. Oftast är denna process förknippad med urologiska infektioner: uretrit, cystit, pyelonefrit. Möjlig orsak till inflammation i prostata kan uppstå och venerala sjukdomar, oftast gonorré. Om en man blir sjuk med denna sjukdom bildas infokationsfokusen som ligger i omedelbar närhet av prostatakörteln. Därför tränger patogenen lätt in i prostata vävnaden. Intagandet av gonokocker eller trichomonader i prostatakörteln kan ske med oskyddad sex.

Den nedåtriktade infektionsvägen är dess penetration genom blodet eller lymfen från organen som ligger ovanför prostata. I detta fall orsakerna till sjukdomen i infektioner i halsen, övre luftvägarna eller munhålan. Dessa är bronkit, tonsillit, influensa, tuberkulos. Inflammation av prostata i detta fall är en komplikation av dessa sjukdomar, och de första symptomen uppträder två till tre veckor efter huvudinfektionen.

En stor roll i bildandet av prostatit är immunitetstillståndet. Inte alla män utsatta för infektionssjukdomar utvecklar prostatit. Om immunitet hanterar infektion, stannar den patologiska processen utan att prostatacancer uppträder. Svaghet i kroppens försvar leder till utveckling av komplikationer. Prostatakörteln är en av de mest känsliga organen i den manliga kroppen, så det är benäget för negativa effekter i första hand.

Varför försvagar immuniteten? Anledningen till detta är stress, dålig näring, stillasittande livsstil, hypotermi. Infektionerna själva, särskilt venerala infektioner, är en allvarlig faktor för att minska immuniteten och bidra till utvecklingen av komplikationer.

Kronisk prostatit

I den akuta formen av sjukdomen är alla symtom tillräckligt tydliga, det är omöjligt att inte uppmärksamma dem. Män med akut prostatit, som regel, vänder omedelbart till urologen. Men den kroniska formen av sjukdomen har en trög karaktär, symptomen är dåligt uttryckta, hälsotillståndet är vanligtvis tillfredsställande och temperaturen är normal.

Män tenderar inte att omedelbart behandla sjukdom i avsaknad av ljusa, karakteristiska symptom, de brukar inte skynda till läkaren för milda manifestationer av prostatit. Det är på grund av detta att det har blivit så utbrett.

Vad orsakar kronisk prostatit? Vanligtvis är orsaken till den kroniska processen den akuta formen av denna sjukdom, som inte har fått aktuell eller tillräckligt effektiv behandling.

Orsakerna till omvandlingen av den akuta formen av sjukdomen till en kronisk:

 • otrolig start av behandlingen
 • felaktig eller ineffektiv behandling
 • brist på behandling
 • en signifikant minskning av kroppens immunsvar.

Med kronisk prostatit har den inflammatoriska processen i prostatakörtelvävnaden en ospecificerad smurt karaktär, så symptomen kan inte dyka upp förrän en försämring uppträder.

Egenheten hos kronisk prostatit är också att den primära inflammationen i prostata orsakar försämring av organets innervering, vilket påverkar dess funktion negativt och kan orsaka autoimmuna processer. I sådana förfaranden producerar immunsystemet antikroppar riktade mot prostatakörtelns vävnader. Även efter eliminering av den primära infektionen kommer sådan prostatit att utvecklas.

Orsaker till icke-infektiös inflammatorisk process:

Ej infektiös, det vill säga stagnerande, uppstår prostatit från stillastående fenomen i bäckenområdet. Oftast är det kroniskt, utvecklas gradvis, så småningom ökar symtomen. Det är denna form av inflammation i prostata som uppstår oftast.

Vad orsakar prostatit hos män i de flesta fall? Den främsta orsaken är en överträdelse av blodcirkulationen, dess stagnation. Som ett resultat får järn inte kvarvarande näring, syreförsörjning, det finns inget normalt utflöde av sekret. Detta fenomen är vanligare hos män som inte är mycket aktiva. Ibland sker det mot bakgrund av trauma.

Orsaker till kronisk inflammation i prostata:

 • otillräcklig fysisk aktivitet
 • obalanserad näring
 • fetma;
 • förstoppning;
 • stillasittande arbete (på kontoret, kör en bil);
 • oregelbundet sexliv;
 • ofta hindrad urin att urinera
 • rökning och alkoholmissbruk
 • trauma i ländryggsregionen;
 • nervös överbelastning, stress och depression;
 • egenskaper hos strukturen hos det urogenitala systemet.

Alla dessa orsaker har en negativ inverkan på cirkulationssystemet, både lokalt och allmänt.

En stillesittande livsstil är en av de vanligaste orsakerna till att män utvecklar ett inflammatoriskt fokus i prostata. Idag reser vi mycket i transporter, klättrar på de övre våningarna med hiss. Men människokroppen, särskilt hanen, är avsedd för betydande fysisk aktivitet. För att få det måste män gå in för sport. Goda resultat ges av daglig gymnastik, som består av enkla övningar och regelbundna promenader i frisk luft.

Obalanserad näring leder till försämring av kroppens allmänna tillstånd, övervikt, dålig tarmprestanda. Allt detta har också en negativ effekt på blodflödet, särskilt i organen i det genitourära systemet.

Stasis i bäckenorganen påverkas av män med stillasittande arbete, liksom de som spenderar mycket tid på att köra bil eller är vana vid passiv vila på soffan. Långt att sitta är i allmänhet skadligt för den manliga kroppen. Fartyg som levererar blod till bäckenet är klämda och sämre levererar blod till prostata.

Sexuellt liv är mycket viktigt för människors hälsa, det måste vara regelbundet. Otillräcklig sexuell aktivitet leder till stillastående fenomen, eftersom oundvikligt ackumulerande stress inte släpps ut. Det finns stagnation inte bara av blod utan också av prostats hemlighet, där skadliga ämnen ackumuleras.

Överdriven sexuell aktivitet är också skadlig, eftersom det tar mycket energi från en man, leder till fysisk och nervös utmattning, ett brott mot hormonbalansen. Allt detta blir en faktor som orsakar inflammation i körtelvävnaderna.

Rökning och regelbunden användning av alkohol minskar signifikant tonkärlets ton, vilket förvärrar blodflödet. Lider av detta självklart och prostatakörteln.

Stagnerande fenomen i prostata kan orsakas av anatomiska egenskaper hos kärl eller andra organ som ligger i bäckenregionen. Dessa egenskaper kan bero på medfödda anomalier eller defekter, såväl som förvärvade på grund av skador eller andra sjukdomar. Brott mot vävnadsstrukturen, kärlets tillstånd, bildandet av cystor eller tumörer leder ofta till signifikanta förändringar i funktionen av både själva organet och artärerna och venerna som ger blodförsörjningen.

När det är dags att se en läkare

Om en man kände att han hade problem med urinering, började han gå på toaletten oftare, han är orolig för smärta i ländryggsregionen, ljummen, när du urinerar behöver du kontakta en urolog. Även om dessa symptom är mindre, bör de inte ignoreras. Utseendet på sådana tecken tyder på att kroppen upplever negativa förändringar och förändringar som kan leda till inflammation i prostatakörteln. Och du kan inte skämta med honom.

Diagnos och behandling

Orsakerna till prostatit och dess behandling är mycket nära besläktade. För en lyckad seger över sjukdomen är det därför nödvändigt att genomföra en kvalitativ och grundlig diagnos.

Nödvändiga diagnostiska förfaranden

Listan över obligatoriska stadier av diagnosen sjukdomen är:

 • anamnese insamling;
 • rektal finger undersökning
 • ultraljud;
 • bakteriologisk analys av utsöndringen av prostata;
 • analys av PSA-nivån;
 • blod och urintester.

Dessa förfaranden ger en uppfattning om tillståndet i prostatakörteln, förmågan att identifiera förekomsten av inflammation och dess orsaker. PSA-analys är nödvändig för att utesluta prostataadenom och prostatacancer.

Metoder för behandling

Behandling av prostatit är effektiv i ett integrerat tillvägagångssätt med införandet av följande metoder:

 • drogterapi;
 • massage;
 • sjukgymnastik;
 • terapeutisk gymnastik;
 • folkmetoder och recept.

Den tidigare behandlingen startas och ju mer ansvarig patienten är för honom, desto bättre blir hans resultat.

Det optimala är dock att förhindra utvecklingen av sjukdomen, då behöver du inte behandla den. Profylax av prostatit består i eliminering av sjukdomsprovokativa faktorer. Det är också nödvändigt att leda en hälsosam livsstil, vara aktiva sexuellt.

Orsakerna till prostatit hos män: de viktigaste förutsättningarna för inflammation i prostata

Prostatit är en inflammation i prostatakörteln, som ligger hos män under blåsan. Prostata syntetiserar en speciell hemlighet som ger näring och transport av spermatozoa.

Sjukdomen sker i form av en kronisk eller akut inflammatorisk process. Hittills är denna sjukdom den vanligaste urologiska sjukdomen hos män.

Tidigare trodde man att denna patologi är bara manifesteras i de 45 år och äldre, men i dagens värld finns det en tendens att "föryngring" av prostatit, orsaka sjukdom hos unga människor i åldern 20-30 år.

Det är nödvändigt att ta reda på vilken typ av prostatit som händer, och vad är orsakerna till prostatit hos män? Varför uppträder den inflammatoriska processen och vilka faktorer kan provocera det?

Orsakerna till prostatit

Många män är intresserade av utvecklingen av prostatit. I själva verket identifierar sjukvården ett antal skäl som kan prova inflammation och leda till en sjukdom.

En orsak kan vara skadlig för prostata i ett år eller ens alls, och en annan orsak leder till patologins omedelbara utveckling.

Konventionellt kan vi skilja två stora "orsaker till sjukdomen", som är bakteriella och abakteriella. Den bakteriella formen av sjukdomen utvecklas på grund av stagnerande fenomen, och utan bakteriens negativa påverkan.

Abakteriell prostatit kan uppstå av följande skäl:

 • Anatomiskt felaktig struktur av prostatakörteln, sänkning av testosteronnivå, försämring av fullständig blodcirkulation i bäckenorganen.
 • Regelbundna skridskador, överdriven fysisk ansträngning, vilket ledde till förlängningen av ljumskmusklerna.
 • Brist på regelbundet sexuellt liv, vilket är en naturlig massage i prostata; avbrutet samlag.
 • Överdriven sexuell aktivitet, som observeras hos ungdomar i åldern 20-35 år. Vid alltför frekventa sexuella handlingar har människans organism helt enkelt inte tid att återhämta sig, vilket leder till misslyckanden i kroppen, vilket leder till patologi.
 • Rökning, alkohol, droger förvärrar prostatens funktion, leder till en minskning av styrkan.
 • En stillesittande livsstil, stagnation i bäckenområdet; stenar i körtelorganet; förstoppning av kronisk natur.
 • Underkylning av bäckenorganen, stressiga situationer, nervös överbelastning.

Nya kliniska studier har visat att prostatit kan uppstå på grund av undernäring.

Användningen av produkter av dålig kvalitet som innehåller ett stort antal kemiska föreningar, färgämnen, tillsatser och smakförstärkare framkallar inflammation i prostata.

Orsakerna till prostatit hos män av bakteriell form:

 1. Försvagningen av immunsystemet uppstår på grund av dåliga livsstilsval, en mängd dåliga vanor som leder till infektion tränger in i kroppen, inklusive i körtel organ.
 2. Genitourinary infektioner. I detta fall kan patogenerna flytta från könsorganet till prostata.
 3. Sjukdomar överförs sexuellt. I den överväldigande majoriteten av fallen hänvisar den här till ungdomar som har ett aktivt sexliv, men använder inte preventivmedel mot barriärer.
 4. Tarmsjukdomar av infektiös natur. Ett antal skadliga mikroorganismer som sätter sig i människans tarm provocerar patologiska processer som snart kan leda till inflammation i prostata.

Time reservdelar ingen, åldersförändringar kan påverka kroppens fulla funktion, så vi kan säga att premissen för prostatit är en ålderdom.

Som alla ovanstående kan prostatit förekomma vid vilken ålder som helst, om du leder till en felaktig livsstil och vårdslöst behandlar din hälsa.

Typer av sjukdomen enligt patologins särdrag

På grund av vad manlig sjukdom uppträder, upptäcktes det, vidare är det nödvändigt att överväga vilka former av patologi som är och vilka de karaktäriseras.

Den akuta formen av sjukdomen är oftast bakteriell i naturen. Lite mindre ofta kan orsaken vara en svampinfektion eller patogena mikroorganismer.

Som regel uppträder akut prostatit kraftigt och alltid oväntat. Den kliniska bilden kännetecknas av symptom på prostatit: allmän berusning, akut smärta i mellangården, svårigheter att urinera, i vissa situationer, det finns purulent karaktär.

Beroende på svårighetsgraden av patologiska processer är det möjligt att skilja formerna av inflammation i prostata: utveckling av abscess, katarrhal och follikel, parenkymal. Den första formen av sjukdomen kräver kirurgisk ingrepp, och resten kan hanteras genom konservativ behandling.

Den katarrala formen av prostatit kännetecknas av följande egenskaper:

 • Inriktningen av inflammation i prostata är lokaliserad i prostatakörtlarna, vilket resulterar i svullnad, frekvent och smärtsam urinering.
 • Katarrhalformen är aldrig purulent.

Follikulär form av sjukdomen utvecklas som en konsekvens av inte botas katarral form, och svullnad leder till tryck på de folliklar, vilket i sin tur leder till stagnation, det finns mjuk vävnad abscess.

Parenkym sjukdom kännetecknas av bildandet av små foci av inflammatoriska processer, vilket leder till de mest uttalade och smärtsamma symptomen. Om situationen ignoreras kan små foci bryta, vilket leder till inmatning av purulenta massor i urinrörets lumen.

Efter en paus minskar patologins symtomatologi, de smärtsamma förnimmelserna dämpar, men pus visas rikligt ur urinröret.

Klassificering av prostatit av en orsak som orsakade patologi:

 1. Den infektiösa formen av sjukdomen är uppdelad i en icke-specifik, specifik och viral typ.
 2. Candidiasis som en följd av svampinfektioner.
 3. Den protozoa formen orsakas av de enklaste mikroorganismerna.
 4. Icke-infektiös typ är i sin tur indelad i beräknad, stillastående, atonisk och sklerotisk.

I vilket fall som helst, oberoende av sjukdomsformen krävs snabb och adekvat behandling, vilket kommer att undvika många komplikationer i framtiden.

Konservativ terapi

Efter att ha läst varför prostatit inträffar måste man överväga hur behandlingen av prostatit i ålderdom, liksom hos ungdomar.

Det primära målet med terapi är att eliminera smärtssyndromet, vilket gör att en man kan röra sig fritt för att besöka en medicinsk institution. I regel rekommenderas läkemedel av bedövningsmedel i form av injektioner, tabletter och droppar.

För att klara inte bara symptomen, utan också de orsaker som ledde till inflammation, ordinera ZB Prostata Navel Plåster - en unik patch som minskar intensiteten i inflammation och återställa en väl fungerande prostatakörteln.

Det är lämpligt att inkludera följande åtgärder i konservativ terapi:

 • Beroende på orsaken till patologin kan antiinflammatoriska eller antibakteriella läkemedel förskrivas.
 • Elektrostimulering. Genom att utsätta en ström av olika frekvenser är det välgörande effekt på glandulär struktur konstruktionskropp, varigenom utvanns högvärdigt blodcirkulationen, förbättra den lokala metabolismen.
 • Ultraljudsbehandling tillåter, i kombination med mediciner, att snabbt stoppa inflammatoriska processer, eliminera negativa symtom.
 • Massera prostatakörteln. Utan tvekan är förfarandet ganska smärtsamt och obehagligt, men dess effektivitet är obestridligt. Det utförs endast i de fall då det inte finns några abscesser på körtelorganet.

Effektiviteten av behandlingen för inflammation i prostatakörteln beror direkt på behandlingens gång till läkaren, liksom den exakta identifieringen av orsaken som ledde till denna patologi.

Oavsett ålder borde alla lyssna på sin kropp, och i händelse av avvikelse från det normala tillståndet är det viktigt att konsultera en läkare.

Orsaker och symtom på prostatit hos män

Prostatit är en sjukdom hos den manliga sexuella sfären, som rankas först i prevalens i urologisk praxis. Enligt medicinsk statistik drabbas de av 6 till 9% av den manliga befolkningen över hela världen, och mer än en tredjedel av fallen upptäcks hos unga män som ännu inte fyllt 40 år.

Orsaker till prostatit

De främsta orsakerna till sjukdomen är akuta och kroniska infektioner, liksom stagnation i prostata. Mycket ofta avslöjas en kombination av båda faktorerna.

När infektionen kommer in i prostata finns bakteriell prostatit, som kan uppstå både i akuta och kroniska former. Det är med denna typ av sjukdom i resultaten av prostatsekretionsanalys att patogener kommer att identifieras. Bakterier kan komma in på prostatakörteln på följande sätt:

 • genom urinröret (prostatit utvecklas som en komplikation av uretrit);
 • från andra organ med blodflöde (oftast från kroniska foci av infektion med bihåleinflammation, tandkärl, etc.);
 • med en ström av lymf från närliggande inflammerade organ (hemorrojder, inflammatoriska sjukdomar i rektum och pararectal vävnad, etc.).

Icke-infektiösa prostatit (abakteriell) diagnostiserade åtta gånger vanligare än bakterier och den vanligaste orsaken till denna form av sjukdomen - stagnation i prostata sekretion, försämrad blodcirkulation i den och dess omgivande organ.

Faktorer som bidrar till framväxten av stasisutsöndringar i prostatakörteln:

 • långvarig sexuell avhållsamhet
 • avbrott av samlag
 • sämre utlösning;
 • sexuell upphetsning, som inte följs av samlag
 • oregelbundet sexliv;
 • hypotermi;
 • brist på motion;
 • bär för täta kläder (täta jeans, etc.);
 • alkoholism.

Förekomsten av godartad prostatahyperplasi (prostata adenom) betraktas också som en predisponeringsfaktor vid utvecklingen av kronisk abakteriell prostatit.

Varje år ökar antalet unga män som diagnostiseras med kronisk prostatit. Läkare associerar detta faktum med ökad frihet för samlag. Män som har ett promiskuöst sexliv har en mycket stor risk att få sexuellt överförbara infektioner, vilket i sin tur ofta orsakar akut bakteriell prostatit. I avsaknad av adekvat behandling blir akut form av sjukdomen kronisk.

Symtom på prostatit

Oftast i början är prostatit nästan asymptomatisk. Men om en person har känt ett av de tecken som anges nedan ska urologen ansöka omedelbart utan att utlösa sjukdomen.

Huvud tecken på prostatit

De viktigaste symptomen på prostatit: dysursyra, smärtsamt och sexuellt.

Smärta i inflammatoriska sjukdomar i prostatakörteln strålar vanligtvis till perineum, sacrum, skrot, ofta klagar patienter i smärta i ländryggsregionen. Intensiteten i smärtsyndromet kan vara annorlunda: från svag värk till svåra brännskador, vilket även kan störa sömnen. Intensiteten av smärta kan försvaga eller intensifiera med hög sexuell aktivitet, ejakulation eller orealiserad sexuell upphetsning.

Urinledningsstörningar (dysuri) uttrycks i frekvent uppmaning att urinera, liksom i känslan av sämre tömning av blåsan. Dysursjukdomar kan vara föränderliga. Snabb och svår urinering bekymrar män på ett tidigt stadium av sjukdomen, och sedan försvårar dessa fenomen under en tid på grund av kroppens adaptiva förmåga. Men, då progressionen av prostatit fortskrider, upptäcks sjukdomen i urinering igen och de blir mer uttalade.

Störningar i könsorganet tenderar också att öka. I de tidiga stadierna av sjukdomen förekommer hos patienter styrka nedgång kan sådana dispotentsii manifestationer vara mycket varierande: försämring av erektion eller omvänt, den frekventa förekomsten av en erektion på natten, för tidig utlösning, orgasm avtrubbning sensation, ibland även smärta vid utlösning. När sjukdomen fortskrider finns det en ökande hämning av sexuell funktion, slutar med fullständig impotens.

En patient manifesterar inte alltid alla symtom på sjukdomen på en gång. Prostatit är en mycket förändrad sjukdom, med sjukdomsförloppet kan symtomen förändras, deras intensitet varierar.

Symtom på akut och kronisk prostatit är liknande, men i den akuta formen av sjukdomen är betydligt fler symtom, kan de delta i smärta i mellangården under avföring och berusning syndrom. Kronisk inflammation i prostatakörteln sker med perioder av exacerbation och remission.

Akut prostatit botas med antibakteriell behandling, så när tecken på en sjukdom uppträder bör du omedelbart kontakta en urolog. Kronisk form av sjukdomen kräver en längre behandling, det är inte alltid möjligt att helt rensa mannen av honom.

Kom ihåg: prostata är "andra hjärtat av en man", därför bör man vid första misstanken om problem i detta område omedelbart vända sig till en specialist.

Till vilken läkare som ska ansöka

Om du har problem med prostatakörteln behöver du kontakta en urolog. Med tanke på de många orsakerna till sjukdomen, kan du behöva kontrollera öronläkare, läkare, tandläkare, proctologist, infektionssjukdomar, sexolog, psykiater.

Orsaker och de första tecknen på prostatit

Den inflammatoriska processen i prostata hänvisar till andrologiska genitourinära patologier. Patogenes kännetecknas av akuta och kroniska former, klassificerade av bakteriella och icke-bakteriella grupper. Inflammation av prostata är den vanligaste patologin för urogenitalt specialisering.

De första tecknen på prostatit hos män manifesteras i den sexuellt mogna åldern, försummade sjukdomstillstånd leder till extremt negativa konsekvenser. Om tidigare män i riskzonen inkluderade män från 45 år, kan patologi diagnostiseras i 20 år. Prostatapatologi före sexuell mognad som en självständig sjukdom diagnostiseras inte.

Viktigt! Efter kastration (kirurgisk, radiell och kemisk) är prostatakörteln inte föremål för patologiska förändringar.

Huvudfunktioner

Prostatakörteln - är alveolär-rörformig exokrin oparade organandrogenberoende klass urogenitala system av manliga kroppen, som ligger omedelbart under urinblåsan. Den första delen av urinröret passerar genom prostata. Det finns fermenterade element i körteln, syra, zink, vitaminer, immunoglobuliner. Järn producerar hemligheter som kastas i sperma under utlösning. Kroppens funktionalitet är att kontrollera den hormonella bakgrunden av hypofysprocessen för steroidhormoner.

I en sexuellt mogen man utför prostatan följande funktioner:

 1. Utvecklar en hemlighet som spädar den främsta vätskan, säkerställer vitaliteten hos spermatozoa under befruktning.
 2. Producerar prostaglandiner, element som bidrar till leverans av könet med blod.
 3. Producerar testosteron (i kombination med testiklarna).
 4. Ger möjlighet att snabbt lämna spermier från urinröret.
 5. Cures penetrationen av urinvätska i fröet med sexuell upphetsning och erektion.

Prostatakörteln är mycket mottagliga för penetration av patogener som är inblandade i patologiska dysfunktion av urinkanalväggarna, urinblåsa och vas deferens. Flöden av blod och lymf, som cirkulerar genom prostatens kärl, provocerar stasis, ödem och förvärrar vävnadskador. Eftersom prostatakörteln är mättad med nervceller och slut, åtföljs alla lesioner av smärta.

Individuella egenskaper hos strukturen av körtelvävnad

Prostata ligger i den centrala delen av höftområdet, som cirklar blåsan (halshinnan) och närmaste urinröret. Under urinrörets yttre sfinkter kontaktas järn av övre delen med pelvisets membran, en anal-coccyx-ligament.

Bakre delen av prostata ligger på gränsen till ändtarmen, vilket gör att du kan palpera den bakre ytan av körteln. Dorsokranialnaya del ansluten till prostata och testiklar seminiferous kanaler som sträcker sig genom genomföringen kroppen och öppning vid toppen av fröet knölen, lokaliserad proximalt till den yttre sfinktern av kanalen urin.

De faktorer som utlöser uppkomsten av patologi

Inflammation av körtelvävnad uppstår som en följd av smittsam infektion, när ett patogent medel tränger in det från urinvägarna, urinblåsan eller rektum. Men den smittsamma effekten garanterar inte utvecklingen av den patologiska processen, för sjukdomsutbrottet krävs provocerande orsaker.

Orsaker till sjukdomen:

 1. Passiv livsaktivitet, stillasittande arbete.
 2. Störning av funktionaliteten i mag-tarmkanalen.
 3. Kyler kroppen.
 4. Överdriven sexuell aktivitet eller avhållsamhet.
 5. Övervikt, överätning.
 6. Alkoholism.
 7. Äta akuta, brinnande matar.
 8. Stressiga situationer.

Körtel organ producerar hemligheter med bakteriedödande egenskaper, men hypostasis järn enzymerna förlorar sin kvalitet och förmåga att försvara kroppen mot patogena bakterier och därmed börjar utveckla sjukdomen.

Viktigt! Aktiv livsstil, motion och rätt näring hindrar inflammation i prostatakörteln.

Särdrag hos patologiska utveckling

När prostatit börjar hos män kan tecken uttryckas som akuta, kroniska och stillastående former, varje slags sjukdom uppenbarar sig på olika sätt. I det akuta skedet av sjukdomen börjar svår smärta, kroppstemperaturen stiger. Kroniska och kongestiva sjukdomstyper uttrycks i långsamma men progressiva manifestationer. Akut inflammatorisk process av prostata kännetecknas av en ökning av smärta i ljummen under avföring och urinering. Kroppstemperaturen stiger till 39 grader.

Den kroniska typen av sjukdomen har en svagt uttryckt karaktär, därför kan patienten inte reagera på många symtom på utvecklingen av patologiska förändringar. Kroppstemperaturen är normal, stiger ibland till 37 grader, ibland finns det obekväma känslor under urinering, vissa slem och pus från urinröret kan släppas. Dessa substanser är de viktigaste tecknen på sjukdomen.

Det finns sex huvudsakliga prekursorer för inflammation i prostatakörteln, vars närvaro är en allvarlig orsak till den diagnostiska undersökningen:

 1. Svag urinstråle (mindre än 18 cm).
 2. Obtrusiv urinering.
 3. Smärtsamma känslor vid urinering.
 4. Långvarig och instabil process av urinering, bifurcation och stänk av urinflödet.
 5. Känsla av fylld blås även efter flera urinering.
 6. Ökad urinering på natten.

Dessa är allmänna kliniska tecken, om det finns det rekommenderas att besöka läkaren omedelbart.

Diagnos av akut typ av sjukdom

Med den förväntade diagnosen akut inflammation utförs följande studier:

 • mätning av kroppstemperatur på anal och axillärt sätt;
 • palpation av lymfkörtlarna i ljumsk och grenområdet;
 • utvecklade generell klinisk histohematologisk bioanalys för leukocyter;
 • histohematologiska studier för närvaro av C-reaktivt protein och andra proteinkroppar;
 • bioanalys av tumörspecifik främmande gen;
 • allmän klinisk bioassay av urin;
 • Svabbar från urinvägarna för mikroskopisk såning på mottaglighet för antibiotika;
 • grundlig undersökning av prostata.

Om bekräftas av analysen i patologin producera ytterligare diagnos på mikroskopisk blododling och känslighet mot antibiotika, transrektal ultraljud, punktion av misstänkta områden, en biopsi av det skadade området, CT och magnetisk resonansavbildning av bäckenet organ.

Allmän klinisk diagnos

Den akuta formen av sjukdomen provocerar alltid ett överskott av normen för anal temperatur graden. Skillnaden mellan anal och axillär temperatur är minst 0,5 grader Celsius. Urinalys avslöjar ett förhöjt protein och leukocytantal. Ett excitabelt medel för infektiösa skador kan detekteras i urin, swabs, blod, ofrivilligt droppande vätska från urinväggen. Allmän klinisk analys visar neutrofil leukocytos, en minskning av eosinofiler.

Minskad immunitet är en gynnsam grund för komplikationer: infektion i blod, sepsis. Den första symptomatologin manifesteras av en feberisk stat, berusning, svaghet. För att bekräfta den preliminära diagnosen görs extra bioassays för förekomst av putrefaktiva mikrofloror.

Kontraindicerad i sjukdoms akuta åkermark för att genomföra forskning genom att massera prostata, eftersom denna procedur kan orsaka spridning av smittsamma medel i hela kroppen.

Perineum i patologi är vanligtvis extremt smärtsamt, lymfkörtlarna förstoras. Rektalt diagnostik av prostata bestämmer en svullen, het, sträckt och smärtsam körtel med ojämna förseglingar.

Palpation med akut prostatit är ofta omöjligt utan narkos, eftersom det finns bestrålning smärtsamma syndrom i anus och prostata.

Samlingen av material för histologisk undersökning med en akut historia används endast som en sista utväg, eftersom denna process kan provocera en accelererad spridning av smittämnet i prostata.

En akut form av patologi åtföljs alltid av ett överskott av nivån av prostatiska främmande gener. PSA-gränsen överskrids och nedgången i tillväxt sker endast på grund av att en akut attack inträffar.

Klassificering av patologi

Av de särskilda egenskaperna hos förekomsten är den bakteriella och icke-infektiösa prostatit annorlunda.

 1. Bakteriella (infektiösa) patologier orsakas av en patogen mikroflora som har fallit in i kaviteten i körtelvävnaden från yttre rymden. Mikroorganismerna som orsakar prostatit inkluderar Gram-positiva och gramnegativa bakterier Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia coli och andra. Några av mikroorganismerna finns i kroppens mikroflora och när de tas in i körtelvävnaden provar utvecklingen av inflammation. Patologiska förändringar kan bildas och som en komplikation på grund av en venerisk sjukdom.

 • Beräknat är en typ av patologi, i vilken stenar bildar sig i körteln. Sten sätter i sig själv i form av acini, kanalisationer eller registreras ur urinorganen. I grunden finns i kirtlet vävnad oxalater och fosfatsten. Närvaron av stenar orsakar permanent skada på vävnaden, förekomsten av infektion och de övervuxna stenarna orsakar allvarlig smärta vid urinering.
 • Prostatopotichesky prostatit eller prostatodyni: kronisk smärta i bäckenet utan inflammatorisk natur. Ursprungets etiologi har fortfarande ingen vetenskaplig motivering. Genom antagande, en medfödd defekt, förändring av blåshalsen, vilket i sin tur framkallar smärta, fysiska skador på neurala mekanismen av membranet muskeln hos höften och musklerna i perineum.
 • Atypisk prostatit uttrycks av smärtsamma känslor av en otydlig plats. Med patologi kan smärta förekomma i benen, ländryggsregionen. Anledningen till komplext differentialdiagnos är komplexiteten hos körtelns innervation. Kliniska manifestationer beror på sjukdomsperioden, patologin hos närliggande organ och komplikationer.

Behandling av inflammatorisk process

Behandling av inflammation i prostatakörteln är medicinerad, fysioterapeutisk och kirurgisk metod. Varje typ av patologi har sitt eget individuella behandlingskomplex, men alla innefattar antibakteriella, antiinflammatoriska, analgetiska läkemedel, adrenoblocker och massering av prostata.

För att stoppa den akuta attacken, kombinera antibiotika som är effektiva mot infektions orsakssamband. Med ett kompetent utvalt läkemedel bör förbättringen i patientens tillstånd ske 3-5 dagar efter det att behandlingen har börjat, och terapeutiska procedurer utförs under lång tid för att förhindra återfall.

Drogbehandling för akut prostatit utförs med starka bakteriedödande medel, dosen av läkemedlet strikt motsvarar viktkategori, graden av utveckling av sjukdomen och mottagligheten av organismen för antibiotika.

Vid akut berusning, febertillstånd, akut inhalation av patienten och intravenös administrering av antibiotika krävs. Ytterligare terapeutiska åtgärder är sängstöd, eftersom någon fysisk belastning på bäckenområdet kan orsaka bildandet av metastas och blodinfektion. Ytterligare behandlingskomplex:

 • tar smärtstillande medel;
 • antibakteriella läkemedel av NSAID-gruppen;
 • uttalat smärt syndrom stoppas av opiater;
 • riklig drink, diuretika, intravenös hydrering
 • laxermedel;
 • antispasmodik och droger som reducerar blodtrycket;
 • en androgenreceptor blockerare av prostata;
 • med konstant kvarhållande av urinering, införa epicystostom eller periodiskt införa katetrar.

Infektiös prostatit är svår att behandla och består av flera behandlingskomplex i en period av inte mindre än 2 veckor och består av följande:

 • antibakteriella läkemedel - fluorokinoloner;
 • antibiotikabehandlingar med ett brett spektrum av verkan med skyddad penicillin;
 • icke-steroida antiphlogistiska läkemedel i tablett- eller ljusform;
 • antidepressiva medel: medel för selektiv inhibering av serotoninåterupptagning;
 • blockerare;
 • mikroclysters med användning av lösningar av kamomill och kalendula.

När prostats abscess är misstänkt, föreskrivs transrektal ultraljud, vid diagnosbekräftelse utförs kirurgisk dränering.

Näringsrik kost

Det är mycket viktigt att följa en diet med sjukdomen, rationell och korrekt näring kommer att påskynda läkningsprocessen, stärka kroppen och återställa normala funktioner hos organismen, som förlorats under sjukdomen.

Vad kan inte tas för mat i prostatacetologin

 1. Kaffekrukor och kryddiga kryddor, de ökar nivån av blod och lymfflöde till körtlarna, vilket ökar smärtan och förhindrar avlägsnande av inflammatorisk process.
 2. Feta och stekt mat, köttprodukter, ägg, mjöl produkter - provocera bildningen av kolesterol plack på väggarna i blodkärlen, minska blodcirkulationen och vävnadsmikrocirkulation, bryter nivån av blodflödet i prostatan.
 3. Alkoholhaltiga drycker är mycket oönskade i vilken som helst patologi av prostata.
 4. Grov fiber, salt, skarp och rökt mat stör störningen i tunntarmen.
 5. Även på kvällen rekommenderas det inte att använda mycket vatten och salt, vilket ökar vätskenivån i kroppen och bidrar till att den hålls kvar.
 • sallader från grönsaker med vegetabilisk olja;
 • kokta eller kokta grönsaker;
 • frukt, naturliga juicer;
 • nötter, torkade frukter;
 • kycklingbröst;
 • mejeriprodukter med minskat fettinnehåll
 • fettfattig kokad fisk.

Överensstämmelse med elementära regler kommer att hjälpa kroppen att hantera patologin snabbare:

 1. Cures smärt syndrom.
 2. Förbättra blodcirkulationen i körtelorganet.
 3. Öka det naturliga skyddet.
 4. Normaliserar funktionaliteten i matsmältningssystemet.
 5. Kommer att minska antalet producerade natturinering.

Viktigt! Drogterapi kommer inte att ge en synlig effekt utan att iaktta normerna i näringsdiet och det dagliga diabetet. Obalanserad mat väcker komplikationer och hindrar kroppens rehabilitering.

Förebyggande av sjukdom

För att undvika de negativa följderna av prostata sjukdom rekommenderas att om det finns någon misstanke om genitourär dysfunktion, ska en professionell diagnostisk undersökning av kroppen genomföras.

Sjukdomen uppstår ofta i oförutsedda latenta former, och detekteringen av sjukdomen sker redan i de sena stadierna av akut kurs. För att förhindra denna situation rekommenderas därför att genomgå en diagnostisk undersökning en gång per år. För att behandla en farlig sjukdom är det bättre att förhindra det, vilket är ganska möjligt med en noggrann inställning till din egen hälsa och aktuell undersökning av genitourinary systemet.