Huvud
Behandling

Metoder för att diagnostisera prostatit hos män

Inflammation av prostatakörteln är tyvärr en mycket vanlig sjukdom, särskilt när det gäller medelålders och medelålders män. I avsaknad av terapi kan en sjukdom leda till en massa komplikationer.

Prostatit kännetecknas ofta av en trög kurs, många patienter ignorerar symtom och vägrar sjukvård, leder sjukdomen till svår form. Det är därför korrekt och snabb diagnos av prostatit är så viktigt.

Varje man borde besöka en urolog två gånger om året. Detta gör det möjligt för dig att märka förändringar snabbare, utan att tillåta utveckling av komplikationer. Men om sjukdomen redan har manifesterat sig, är det nödvändigt att bekräfta det.

Hur identifierar, identifierar eller identifierar prostatit hos män? Vilka förfaranden kräver diagnos av prostatit? Hur upptäcker du sjukdomen hemma?

Dessa frågor ställs vanligtvis av de allra flesta patienter som misstänks ha en sjukdom.

Principer för diagnostik

Redan under patientens första besök kan läkaren diagnostisera förekomsten av en inflammatorisk process i prostata. Det är emellertid möjligt att bestämma komplexiteten, scenen och etiologin av sjukdomen endast genom laboratorie- och instrumentstudier.

Sedan 1995 har världsurologerna bestämt sig för att differentiera prostatit från flera studier. De inkluderar:

 • mikroskopisk analys av prostatajuice;
 • differentialdiagnostik av prostatit med andra inflammatoriska processer i nedre urinvägarna.

Ett obligatoriskt ögonblick är insamling av anamnese, rektal undersökning, samt analyser för detektering av infektion i kroppen. Dessutom kan andra diagnostiska metoder tilldelas.

Anamnesis historia

Den första och en av de viktiga metoderna för diagnosläkare kallade anamnesis historia. Med detta begrepp avses i medicin patientens ifrågasättning och analys av yttre symtom från patientens ord. Under en sådan informativ konversation fixar läkaren inte bara de kliniska tecknen på sjukdomen utan bestämmer också preliminärt orsakerna till den patologiska processen.

Historien om prostatit är det viktigaste steget. All behandling beror på dess effektivitet och noggrannhet.

Vanligtvis frågar experten följande frågor:

 1. Hur lång tid kvarstår sjukdomen?
 2. Då var det en sjukdom, och hur utvecklades symtomen? Det är önskvärt att noggrant komma ihåg sekvensen och alla små saker.
 3. Har patienten sexuellt överförbara sjukdomar, har de någonsin varit?
 4. Vilka faktorer påverkar patienten i livet och på jobbet? Livsstil, spelar sport.
 5. Lider patienten av prostatit före? Förklara närvaro och regelbundenhet av sexuell aktivitet.
 6. Om det finns en konstant sexpartner, var han sjuk med något? Huruvida det behandlades?
 7. Vilken allvarlig sjukdom led patienten? Finns det kroniska sjukdomar i bäckenorganen?

I moderna urologiska kliniker för samling av anamnese används speciella frågeformulär med ett bollsystem. Det här är väldigt bekvämt och gör att du objektivt kan ställa in en preliminär diagnos.

Rektal undersökning

Diagnos av prostatit görs på grundval av rektal undersökning. Under palpation bestämmer doktorn:

 • prostata storlek;
 • förekomst av smärtsyndrom
 • svullnad av vävnader;
 • närvaro av sälar.

Bestäm sjukdomen kan bero på närvaron av känslighet, puffiness, smärta vid pressning, utstrålande i ljummen, coccyx, penis.

Normalt passerar palpation av prostata smärtfritt under proceduren du behöver koppla av, och före det - för att göra rengöring mikrobloggtjänst.

Grundläggande analyser

Efter att läkaren undersökt patienten föreskriver han tester för att kontrollera prostatit. Det viktigaste av dessa är en prostatsekretion.

Ta en hemlighet i samband med rektal stimulering. Hos män med akut prostatit under infångningen är det starka smärtsamma förnimmelser.

Före proceduren ska mannen rena ändtarmen. Gör det på ett naturligt sätt eller med enema. I detta fall kommer proceduren att ta mindre smärtsamma och kommer att gå utan svårighet.

Om under körningens massage finns det en önskan att urinera eller avfyra, måste du uthärda. Det är viktigt att vara så avslappnad som möjligt. I varje patient sker utsöndringen av saften på olika sätt. Därför är det nödvändigt att genomföra proceduren till slutet.

När den första delen av hemligheten har kommit ut lägger doktorn en glid. När saften faller på det kan du prata om slutet av proceduren för att ta.

Sekretionen görs under ett mikroskop. Analysen bestämmer:

 • närvaron av leukocyter i ökade mängder;
 • antal korn av lecitin;
 • naturen av mikroflora.

När mer än 3 leukocyter detekteras, bekräftas inflammationsprocessen i prostata. Om bakterier noteras bekräftar läkaren infektion i körteln.

Utöver smeten utser urologen även andra studier:

 1. Fullständig blodräkning ger en komplett bild av tillståndet hos en mans kropp. Det uttrycks som närvaro eller frånvaro av inflammation, antalet erytrocyter och leukocyter, halterna av hemoglobin. Blod överlämnar till en tom mage på morgonen från ett finger.
 2. Biokemiskt blodprov tillåter att bedöma tillståndet av organ som kan prova prostatit. Blod tas från venen.
 3. urinanalys för förekomst av slemhinnor, blodig urladdning, patogen mikroflora, leukocyter och ESR.
 4. Bakteriell analys av urin bestämmer vilken typ av bakterier som ledde till starten av den inflammatoriska processen.
 5. Smörj från urinröret låter dig veta om förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar.

Alla dessa studier är nödvändiga för att avslöja de första störningarna i prostata. Slutligen kan sjukdomen endast bekräftas med tillsättning av ytterligare undersökningar. Detta krävs för korrekt behandling.

Ytterligare forskning

Med hjälp av grundläggande tester är det vanligtvis möjligt att bekräfta med självförtroende eller att avvisa diagnosen. Men i vissa fall krävs ytterligare diagnostik. Den är tilldelad när:

 • kronisk sjukdom;
 • brist på behandlingsresultat
 • Kravet på att klargöra diagnosen
 • misstanke om förekomsten av prostatitrelaterade patologier.

Här är de vanliga ytterligare metoder som behövs för diagnos av prostatacancer:

 1. PSA-analys. Prostatit ger ofta komplikationer i form av prostata adenom och maligna neoplasmer. För att utesluta förekomst av cancerceller är det nödvändigt att skicka in ett blodprov för detektering av prostataspecifikt antigen.
 2. Beräknad tomografi. Under studien bestäms prostataets interna innehåll. Prostatakörteln kan fyllas med pus. Då ska läkaren snabbt utse behandling. Annars kommer kirurgisk ingrepp inte att undvikas.
 3. Polymer-kedjereaktion (PCR) smear. Analysen tillåter att beräkna patogena mikroorganismer som provocerade utseende av prostatit. Detta är särskilt viktigt, eftersom den infektiösa inflammationen i prostata inte kan elimineras utan eliminering av skadlig mikroflora.
 4. sperma. Ofta manifesterar prostatit sig i form av minskad styrka och sexuell aktivitet. För att bestämma överträdelserna utförs ett spermogram. Seminalvätskan undersöks i laboratoriet för förändringar.
 5. Transrectal ultraljud. Förfarandet låter dig studera strukturen i prostatakörteln. Seminala vesiklar och prostata undersöks. Detta gör det möjligt att bestämma närvaro eller frånvaro av en tumör, venens tillstånd och blodkärlsystemet, förekomsten av ett inflammatoriskt fokus, stenar. För studien sätts enheten in i anuset.

Hur man diagnostiserar åkomma hemma

Inte alla vet hur man bestämmer närvaron av inflammation i prostata. Oavsett med absolut säkerhet kan diagnosen inte göras, eftersom detta kräver de ovan beskrivna forskningsförfarandena. Men det finns några tecken som kan indikera utvecklingen av sjukdomen. De inkluderar:

 • minskad erektion
 • för tidig utlösning;
 • smärtssyndrom i perineum, lårets inre sida, penis, skrot, buken av akut och värkande natur;
 • urladdning av slemhinnan från penis
 • feber, feber;
 • frekvent urinering tillsammans med svårighet att ta urin ur
 • känner sig full av blåsan;
 • försvagning och avbrott i urinströmmen;
 • sjuklighet av defekation.

Om en man har åtminstone några symtom, ska han omedelbart kontakta en urolog. Läkaren kommer att ordinera de nödvändiga diagnostiska åtgärderna, vilket kommer att bidra till att bestämma exakt närvaro av överträdelser.

Det finns ett annat, mer objektivt sätt att diagnostisera prostatit i hemmet, som beskrivs i medicinsk litteratur.

Det är nödvändigt att förbereda 3 burkar och i sin tur att urinera (utan att stoppa) i var och en av dem. Var sedan visuellt uppmärksam på färgen och grumligheten. Den grumliga urinen i det första och tredje kärlet indikerar att du har prostatit. Om den molniga urinen endast är i den första banken - infektiös inflammation i urinröret.

Kom ihåg att diagnosen hemma ska påskynda din resa till doktorn, men hjälper inte till att välja självbehandling!

Funktioner av diagnos av kronisk sjukdom

Om akut prostatit inte har botats i tid eller till slutet, ökar sannolikheten för en kronisk sjukdom. Dess fara består i olika komplikationer som kan uppstå efter dess utseende. Även denna typ av sjukdom är inte lätt att diagnostisera i tid.

Med kronisk prostatit är det omöjligt att själv veta om det finns några överträdelser. Läkaren behöver också mer tid att identifiera förändringar.

Symtom på kronisk inflammation är suddig. Att känna kännetecken är det möjligt endast i ett stadium av en förvärring. En man utför olika studier, i motsats till det akuta scenen.

Diagnos kan utföras både med exacerbation och remission. Men i det senare fallet kommer det att bli mer problematiskt på grund av teckenens matthet.

En viktig punkt är en snabb hänvisning till en läkare. När de första tecknen på ett brott uppträder kommer urologen att kunna upptäcka prostatit snabbare. En snabb diagnos är nyckeln till framgångsrik behandling.

Hur diagnostiserar människor prostatit?

Varje andra man som har behandlat ett brott mot urogenitala funktioner till urologen, diagnostiseras med prostatit. Denna sjukdom kan ha en annan etiologi, och är inte selektiv vid valet av sina "offer". Tidigare betraktades inflammation i prostatakörteln som en åldersrelaterad sjukdom som slog män efter 35-40 år, men efter ett mängder av omständigheter blev det ett problem för yngre män.

Med vilka tecken kan du själv identifiera patologi?

Det hände så att förebyggande undersökningar av en urolog inte är särskilt populära bland våra landsmän. De föredrar att hoppas att obehagliga störningar kommer att gå undan utan behandling. Och i halv fall är det så. Bara, tyvärr passerar sjukdomen inte, men förändras bara från en akut form till en kronisk.

Konsekvenserna av sådan vårdslöshet kan vara mycket svåra, bland annat infertilitet, fullständig frånvaro av erektion, och i vissa fall även utveckling av en malign tumör. Undvik denna utveckling och skydda hälsan kan hjälpa till med tidig diagnos av sjukdomen och tidig inledande av behandlingen.

Därför borde alla veta att för att söka hjälp ska det vara omedelbart efter ett eller flera av följande symtom:

 • smärta i ljummen och anus;
 • nedsatt urinering
 • smärtsam avföring
 • förekomst av slemhinna med en specifik lukt av urinröret.

Svårighetsgraden av de ovan beskrivna symtomen på ett tidigt stadium är mycket svagt, men även denna intensitet av manifestationer bör tjäna som ett motiv för att tänka på din egen hälsa.

Professionell diagnostik av prostatit

Redan under patientens första besök kan läkaren diagnostisera förekomsten av en inflammatorisk process i prostata. Det är emellertid möjligt att bestämma komplexiteten, scenen och etiologin av sjukdomen endast genom laboratorie- och instrumentstudier.

Anamnesis historia

Den första och en av de viktiga metoderna för diagnosläkare kallade anamnesis historia. Med detta begrepp avses i medicin patientens ifrågasättning och analys av yttre symtom från patientens ord. Under en sådan informativ konversation fixar läkaren inte bara de kliniska tecknen på sjukdomen utan bestämmer också preliminärt orsakerna till den patologiska processen. Därför bör man inte bli förvånad när urologen frågar om sjukdomen hos de närmaste släktingarna och ärftliga predispositioner.

Rektalt undersökning av prostata

Nästa steg i diagnosen prostatit är undersökningen av könsorganen och prostata i sig. Om det förekommer utslag eller spolning i ljummen och på penisspecialisten, tyder det på att sjukdomen har en viral eller bakteriell etiologi.

Sedan passerar specialisten till undersökningen av det sjuka organet. Palpation utförs genom rektum och gör det möjligt att bestämma närvaron av förändringar i körtelns struktur och storlek. Ett trevligt förfarande kan knappast kallas, och i vissa fall är beröringen av inflammerad prostata vävnad mycket smärtsam.

Om undersökningen avslöjade en ökning av kroppens storlek eller en överträdelse av gränsernas svårighetsgrad kan det inte vara tveksamt om förekomsten av en inflammatorisk process.

Laboratorietester

Nästa steg för att bekräfta prostatit är leveransen av test. Gruppen av diagnostiska laboratorieåtgärder är väldigt omfattande, varför läkaren själv bestämmer vilken av dem som ska överlämnas till patienten i varje enskilt fall. Denna lista beror på resultaten av den samlade anamnese och rektala undersökningen. Med andra ord ger urologen riktning till forskning, som i ett visst fall kan ge en fullständig klinisk bild av sjukdomen.

Huvudförteckningen över laboratorietester för diagnos av prostatit innefattar:

Instrumentell diagnos av prostatit

Moderna diagnostiska apparater gjorde arbetet med läkare mycket enklare, faktiskt om urologer "blint" undersökte patienter och ordinerad terapi, för en tid sedan är det möjligt att bestämma förändringar i strukturen hos inre organ med överraskande noggrannhet.

Ultraljudsundersökning av prostata

Den mest populära instrumentella metoden i våra dagar är ultraljud. Som regel utförs det på två sätt. Vid den första anordningen av apparaten placeras i pubicbenets zon, förutsätter den andra introduktionen av sensorn i ändtarmen. Med denna studie kan echogrammet bestämma storleken på körteln med noggrannhet upp till en millimeter, för att kontrollera gränsvärdet och bestämma förekomsten av strukturella förändringar i vävnaden.

tomografi

I försummade fall av prostatit eller när det finns misstanke om cancer, kan en man förskrivas en magnetisk resonansbildning eller beräknad tomografi. Denna typ av instrumentforskning gör att du kan bedöma tumörens närvaro och dess struktur, samt bestämma det drabbade organets allmänna tillstånd.

Således är det idag inte svårt att diagnostisera den inflammatoriska processen i prostata. Det viktigaste är att söka medicinsk hjälp i tid och att strikt följa de tillhörande läkarnas rekommendationer avseende terapi och metoder för förebyggande av sjukdomar.

Prostatit - symtom och tecken hos män, orsaker, diagnos och behandling

Prostatit kallas prostatisk inflammation. För närvarande tenderar urologer att tro att prostatit inte är en enda sjukdom, men det förenar flera sjukdomar hos den manliga sexuella sfären. Detta är en av de vanligaste patologierna hos det manliga urogenitala området, och enligt experter växer andelen män som lider av prostatit i en eller annan form ständigt.

Vad är orsaken till prostatit, vilka är de första tecknen och symptomen hos män, och vad som ordineras som en behandling för sjukdoms akuta stadium - vi får reda på det senare.

Vad är prostatit?

Prostatit är den vanligaste urologiska patologin hos män av reproduktiv ålder. Enligt undersökningar upplevde en av tre åtminstone en gång i livet symptom som kan behandlas som inflammation i prostatakörteln.

Prostatit utvecklas under penetrering av det infektiösa medlet, som kommer in i prostatavävnaden i den urogenitala kanalen (urinrör, urinblåsan), eller från en avlägsen inflammatorisk fokus (lunginflammation, influensa, angina, furunkulos). Det finns ett antal riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla prostatit.

Prostata: vad är det?

Prostatan är ett runda organ på storleken av en valnöt. Prostata plats hos män - mellan anus och botten av penis. För manlig hälsa är det här orgelet så viktigt att det ibland kallas den andra hjärtat av en man.

Naturligtvis, och i händelse av problem med honom, kan du leva länge, stödja dig själv med mediciner, men det är mycket bättre om du kan behålla prostatahälsan i många år. Med några problem med denna del är behandlingen lång och svår.

Bilden visar att detta är en upplösning av endokrin körtel. Med ålder ökar och förändras utseendet, maximal storlek når normalt cirka 20 år, återstående fysiologiskt korrekt till 45 år.

Efter att ha nått en man på 45-50 år börjar prostatakörteln att växa igen och orsaka BPH. Godartad prostatahyperplasi är ett fenomen som ofta uppträder i medicinsk praxis, liknande senila rynkor, grått hår eller minskad styrka. Kirtlet vävnaden är ansvarig för produktionen av hormoner och juice i prostata, muskulös - för att hålla urinrörets lumen i önskad diameter.

Storleken på kroppen som helhet beror på människans kroppsbyggnad, men de genomsnittliga indikatorerna är följande:

 • 3,5 cm.
 • ungefär 2 centimeter.
 • 20 gr.

Prostata är involverad i bildandet av seminalvätska. Prostatajuice innehåller proteiner, fetter, vissa vitaminer, enzymer. Hennes hemlighet spädar ut spermierna, vilket bidrar till en ökning av spermatozoas vitalitet och passage av en lång väg inuti könsorganen hos en kvinna.

klassificering

Tecken och symptom på prostatit, liksom hans behandling, är ganska olika, vilket beror på förekomsten av flera typer av sjukdomen. Först av allt är prostatit hos män:

Akut prostatit

Sharp. Ofta har purulent karaktär. Tecken på inflammation hos män, både generella och specifika, uttrycks så mycket som möjligt, och patogenen (patogen) floran är orsakssambandet. Därför är behandlingen av män i de flesta situationer utnämningen av antibiotika.

 • infektion under samlag med en infekterad partner
 • närvaro av en kateter i urinröret
 • kirurgiska ingrepp i urinröret;
 • stenar och sand i njurarna.

Denna form av sjukdomen är relativt lätt att diagnostisera och behandla med hjälp av antibiotika. Samtidigt är det bland män ofta fall av kronisk icke-bakteriell prostatit, vilket är svårare att diagnostisera och inte har någon koppling till en viss infektion i en smittsam natur.

Kronisk form

Prostatit med kronisk kurs utvecklas gradvis. I början är symtomen svaga, små bekymmer för en man, men med tiden växer det. Snart blir lätt obehag ett allvarligt problem. Därför vid de första tecknen är det nödvändigt att ta itu med urologen som kommer att hjälpa till att bli av med en inflammation och att trösta ut den i lång eftergift.

Infektiös prostatit. Risken för denna sjukdom är att infektionen påverkar inte bara prostata, men också närliggande organ (blåsan, rektum).

Bakteriell. Den främsta orsaken är försvagningen av kroppens immunförsvar, vilket kan leda till:

 • sjukdomar (aids, tuberkulos, diabetes etc.);
 • hypotermi;
 • stressiga situationer,
 • tung fysisk aktivitet
 • dåliga vanor, narkotikamissbruk.

Orsakerna är bakterier av vissa arter. Dessa inkluderar:

 • E. coli;
 • staphylococcus aureus;
 • Pseudomonas aeruginosa;
 • klamydia och trichomonads;
 • bakterie-mykoplasma.

De första tecknen på en man

De allra första tecknen på prostatit, som en man alltid bör vara uppmärksam på och vända sig till en urolog:

 • Svår smärta vid urinering. I slutet av processen finns en obehaglig brinnande känsla.
 • Ökad kroppstemperatur.
 • Känslan är inte helt tömd av blåsan.
 • Obehag i perineum och ljummen.
 • Otillräckligt tryck på jet under besöket på toaletten.

Alla dessa är de första symptomen på akut prostatit. Efter ett tag kan de passera sig själva. Men det borde inte glädjas. Infektion kvarstår fortfarande i kroppen. Därför måste det nödvändigtvis behandlas för att undvika nya utbrott av smärtssyndrom och komplikationer.

De första tecknen på prostatit hos män i kronisk form är nästan identiska med de i den akuta fasen av sjukdomen, men de läggs dessutom till:

 • en signifikant minskning av njutning från samlag, den så kallade "suddig" orgasmen, där det inte finns någon tidigare skenhet av förnimmelser och fullständig tillfredsställelse uppstår inte.
 • Samma män kan märka hur under avföring, slem frigörs från urinröret.

orsaker till

Prostatit är en inflammatorisk förändring i prostatakörteln och bör förstås att de uppstår inte bara under påverkan av bakteriell mikroflora. Orsakerna till inflammation kan fungera som några faktorer som leder till skador på körtelvävnaden och förstörelsen av dess celler.

De främsta orsakerna till prostatit hos män

 • Fetma och stillasittande livsstil förvärrar blodcirkulationen i hela kroppen, men i synnerhet i bäckenområdet. Stagnerande processer är en vanlig orsak till prostatit
 • Infektionssjukdomar. Detta kan vara som venerala sjukdomar och infektioner som tuberkulos, som påverkar flera organ
 • Skador på ljumsområdet
 • Underkylning blir också en vanlig orsak till inflammation i prostata
 • En mängd olika tarmsjukdomar som överförs till reproduktionssystemet (bakteriell och smittsam)
 • Inflammatoriska processer av närliggande vävnader och organ.

Vissa faktorer ökar risken att utveckla sjukdomen:

 • ung och medelålders
 • episoder av prostatit, som ägde rum tidigare;
 • infektion i urinblåsan och urinröret
 • bäckenskador: oftast händer de när man cyklar och kör en häst;
 • uttorkning (brist på vätska i kroppen, oftast på grund av olika sjukdomar, arbete vid höga temperaturer);
 • användning av en urinkateter (ett speciellt rör som sätts in genom urinröret i urinblåsan - används för olika sjukdomar, under och efter operation);
 • kaotisk kommunikation, oskyddad sex;
 • HIV / AIDS;
 • frekvent stress;
 • ärftlighet: vissa gener kan göra en man mer mottaglig för att utveckla inflammation i prostatakörteln.

Symtom på prostatit

Alla symtom på prostatit kan delas in i tre stora grupper:

 • Nedsatt urinvägsfunktion. På annat sätt kallas denna grupp av symtom "dysursjukdomar". Detta bör även innehålla symptom som indikerar utvecklingen av inflammatorisk process i prostata.
 • Brott mot könsorganet, specifikt för prostatit.
 • Förändringar i nervsystemet på grund av huvudprocessen. Sjukdomens särdrag.

Oavsett sjukdomsförloppet kan flera huvudsymptom särskiljas:

 • kroppstemperatur från 37 till 40 grader;
 • kroppsvärk, frossa;
 • brinner i urinröret
 • smärtsam urinering
 • allmän försvagning av kroppen
 • sömnstörningar och psykologiska tillstånd ökar sannolikheten för stress och depression;
 • färgförändring av urin;
 • smärta i anuset
 • erektil dysfunktion, sällan impotens;
 • för tidig utlösning.

Smärtsamma attacker med prostatit kan vara långvarig och kortsiktig. Om de inte går bort under en längre tid, är människans livskvalitet avsevärt reducerad. Det börjar plåga neuroserna.

Sårhet i prostatit förekommer i följande fall:

 • Vid tidpunkten för uppkomsten av en erektion.
 • Under urinering.
 • Vid intimitetstidpunkten.
 • Under avfasningsprocessen.
 • Efter svår hypotermi.
 • På grund av överdriven fysisk stress

Tecken på akut prostatit hos män

Det finns tre steg av akut prostatit, som kännetecknas av närvaron av en viss klinisk bild och morfologiska förändringar:

 1. Akut catarrhal prostatit. Patienter klagar över frekvent, ofta smärtsam urinering, smärta i hjärtkärnan och perineum.
 2. Akut follikel. Smärtan blir mer intensiv, ibland utstrålar de i anusen, blir värre med avföring. Urinering är svårt, urin följer en tunn ström. I vissa fall finns det en fördröjning i urinen. Subfebril eller måttlig hypertermi.
 3. Akut parenkymal prostatit. Den uttryckta allmänt förgiftningen, en hypertermi upp till 38-40 ° С, frossa. Dysursjukdomar, ofta akut urinretention. Skarp, throbbing smärta i perineum. Svårighetsgrad av avföringens skull.

Vilka andra symptom på prostatit observeras hos män?

 • Ofta lider de av sexuella störningar. Först blir den sexuella lusten något reducerad, erektionen är försvagad.
 • Om inflammationen påverkar testiklarna, kan mannen klaga på för tidig eller smärtsam utlösning.
 • Samlag blir kortlivat och återhämtning efter det tar mycket längre tid.
 • I de sena stadierna av prostatit kan leda till impotens, vilket i många fall är huvudmotivet för en läkare.

Symtom på kronisk form

Kanske hade patienten inte en uttalad akut period, och sjukdomen som gick ombi honom gick in i kronisk form.

I detta fall är symtomen som följer:

 • Tråkig smärta i anus efter avföring, ge till coccyxen;
 • Regelbunden eller oregelbunden smärta i ljummen;
 • Att gå på toaletten är inte särskilt svårt, men för att börja urinera, måste du spänna din mage lite. Patienten betalar inte mycket uppmärksamhet åt detta;
 • Ibland kvarstår urinröret i urinröret efter urinering.

De första tecknen på kronisk prostatit kan manifestera sig under en lång period. De kan försvinna, sedan får man känna sig igen.

I de flesta män manifesterar inflammation i prostatakörteln sig inte explicit. Tecken på prostatit i latent tillstånd manifesteras endast av vissa svagt uttryckta störningar:

 • frekvent urinering,
 • periodisk urladdning ur urinröret,
 • brännande och klåda i urinledaren,
 • minskad styrka,
 • minskningen av spermiernas kvalitet, och som en följd av oförmågan att bli gravid,
 • liksom smärta i området av pubis, perineum och könsorgan.

effekter

Möjliga komplikationer av prostatit inkluderar:

 • bakterieemi - en bakteriell infektion i blodet;
 • epididymit - inflammation av epididymis;
 • prostata-abscesser - bildandet i prostatakörteln av hålrum fyllda med pus;
 • störningar från spermier och infertilitet - en komplikation mer karakteristisk för kronisk prostatit;
 • ökning i blodnivåer av prostataspecifikt antigen (PSA).

Prostata adenom, som är en godartad formning, utvecklas också ofta som en konsekvens av prostatit. Med ett adenom är kirurgiskt ingrepp oundvikligt.

Den mest formidabla komplikationen av prostatit hos män är prostatacancer, som är fylld med de allvarligaste konsekvenserna.

diagnostik

För korrekt diagnos är det viktigt att närma sig diagnosen prostatit på ett komplicerat sätt. För det första utför specialisten en undersökning och undersökning av patienten. Läkaren utför en digital rektalundersökning, där han identifierar några symtom på prostatit - ömhet och svullnad i prostata.

För diagnos av prostatit utförs följande studier:

 • Analys av utsöndringen av prostata;
 • digital rektal undersökning
 • transrectal ultraljud av prostata;
 • Ultraljud av njurarna och urinblåsan;
 • blodprov för PSA (prostatiskt antigen);
 • ett allmänt blodprov
 • allmän analys av urin;
 • urinalys för urogenitala infektioner före och efter prostata
 • uroflowmetri (undersökning av urinering).

Huvuddiagnosen är att identifiera orsaken till prostatit, eftersom detta beror på terapeutiska åtgärder. Ett annat problem med diagnos är uteslutandet av prostatacancer.

Från instrumentala metoder för diagnos utförs:

 • Njur ultraljud;
 • TRUSY prostata med dopplerografi - ultraljudssensorn sätts in i ändtarmen för den bästa visualiseringen av prostatakörteln, dess blodflöde utvärderas dessutom;
 • Stigande urotrografi är nödvändig för en bestående återkommande kurs av prostatit. En röntgenkontrast substans injiceras i urinröret, följt av en serie på varandra följande skott.

För att upptäcka strukturella förändringar (tumörer, cystor, adenom, etc.) och differentiering av prostatit från andra sjukdomar i prostata körteln sker ultraljud av prostata. Att utesluta eller bekräfta utvecklingen av infertilitet möjliggör ett spermogram.

Behandling av prostatit hos män

Behandling av prostatit utförs beroende på sjukdomsformen. Akut inflammation är en indikation på sjukhusvård av en patient i ett urologiskt sjukhus, där kroniska patienter genomgår en behandling i hemmet. Om orsaken till sjukdomen är en sexuellt överförd infektion bör de föreskrivna antibiotika tas av båda parter.

Vid behandling av akut prostatit är det viktigt att genast genomföra systemisk antibakteriell behandling. Oftast föreskriver läkaren att patienten administrerar trimetoprim-sulfametoxazol, tetracyklin och fluorkinoloner. Vid manifestation av prostatit som följd av venerala sjukdomar innefattar behandling även administrering av ceftriaxon, doxycyklin etc.

De viktigaste grupperna av läkemedel är:

 • Antibiotika. Applicera i form av tabletter, kapslar, suppositorier, sirap och andra typer. Dessa inkluderar läkemedel såsom tetracyklin, penicillin, fluorokinolon.
 • Antiinflammatoriska läkemedel - diclofenak, cervilon.
 • Spasmalgiotika och analgetika är novokain, analgin, antipyrin.
 • Läkemedel för att förbättra immuniteten - viferon, tsikloferon, immun.
 • Vitaminer - duovit, velmen, solgar.
 • Anti-stress mediciner är glycidosed, phytosed.

massage

Denna procedur är en av de mest effektiva behandlingarna för prostatit. Tack vare det, ackumulerat i prostatakörteln, pressas hemligheten ut ur det, och sedan tas det självständigt tillbaka genom urinröret. Dessutom bidrar massagen av prostata till att förbättra blodtillförseln i körtelvävnaden, vilket ökar effektiviteten av antibakteriell och lokal terapi.

Prostatamassage i fasen av akut inflammation är kontraindicerat, eftersom detta kan leda till spridning av infektion. Förfarandet utförs när akuta inflammatoriska fenomen sänks.

sjukgymnastik

Fysioterapeutisk behandling förbättrar trophismen i prostatavävnaden och påskyndar återhämtningsprocessen. Följande metoder för fysioterapi är möjliga:

 • transrektal mikrovåg hypertermi,
 • diadynamophoresis,
 • laser terapi,
 • ultraljudsfonofores.

fysisk träning

Under inflammation uppstår stagnation i prostatakörteln, vilket framkallar svullnad och ömhet i kroppen. Fysisk träning hjälper till att sprida blod, leda järn till ton och påskynda metaboliska processer. Terapeutisk träning består av statiska och dynamiska övningar, och det är också möjligt att utföra särskild gymnastik enligt Kegel, som består av sammandragning och avkoppling av musklerna i bäckenregionen.

drift

Kirurgisk behandling av prostatit är endast föreskriven om behandlingen med medicamentliga metoder inte leder till de önskade resultaten, såväl som i fallet då prostata blockerar urinflödet. Dessutom är kirurgiskt ingripande i detta fall inte tilldelat unga människor. Det kan leda en man till infertilitet.

Kirurgi skiljer följande metoder:

 • Transuretral resektion av prostata är avlägsnandet av alla smittade vävnader.
 • Prostatectomy är en operation för att ta bort prostata, omgivande vävnader, inklusive seminalblåsor. Denna operation kan leda till ytterligare impotens och inkontinens hos patientens urin.

Hur man behandlar prostatit med folkmedicin?

Innan du använder folkläkemedel, var noga med att rådgöra med en urolog.

 1. Juice från svarta elderbär bär. Efter sömn drick ett glas vatten. Sedan, efter 15 minuter, drick 1 msk. en sked elderbärsaft. Du måste dricka innan du äter. Minsta behandlingssättet är 10 dagar. En biverkning kan vara en ökning av kroppstemperaturen, vilket kommer att indikera starten på läkningsprocessen från prostatit.
 2. Pumpa pulver. Torkade pumpa frön måste slipas i en mixer eller kaffekvarn innan du får mjöl. Det resulterande torra pulvret rekommenderas att tas flera gånger om dagen, tvättas ner med en riklig mängd vatten. Behandlingsförloppet varar ungefär en månad och upprepas var sjätte månad.
 3. Propolis, som har antibakteriell verkan, är en bra assistent i kampen mot inflammation i prostata. För oral administrering: Ta 40 droppar 20% alkoholisk tinktur av propolis upp i 100 g vatten, ta en halvtimme före måltid. Kursens längd är 45 dagar.
 4. Bee pollen är ett riktigt förråd av vitaminer och mikroelement för mänens hälsa. Eftersom det inte behöver uppfinna inga recept: att minska stressen i grenen, för att förbättra blodcirkulationen i prostatakörteln och normaliseringen av den totala sexuell aktivitet helt har 1-2 teskedar ren produkt 3 gånger om dagen. För att förhindra utvecklingen av sjukdomsupprepningar rekommenderas pollen att användas regelbundet.
 5. Tinktur från bark eller blad av hassel. Ta en matsked blad eller bark av hassel, brygg i ett glas kokande vatten, tätt täckt, låt det brygga i en halvtimme, spänna och ta 1/4 kopp infusion 4 gånger om dagen. Vanligtvis är en vecka tillräcklig för sådana förfaranden. Obs: barkbark ska bryggas dubbelt så länge, eftersom det är styvt. Med varje bryggning är det bättre att använda färska ingredienser, men du kan använda och redan använda.
 6. Persilja. För att behandla prostatit, frön, löv och rötter av växten används. Från frön och rötter bereds tinkturer enligt samma recept: 1 matsked av läkemedlet hälls med 100 gram kokande vatten och insisterade på en dag. Från den lummiga delen av växten rekommenderas att pressa och omedelbart använda juice.

Näring och dieting

Dieten för prostatit hos män är baserad på principerna om hälsosam kost och begränsande skadliga livsmedel. Dieten väljs med hänsyn till svårighetsgraden av manifestationen av sjukdomen och organismens egenskaper. Alla produkter som orsakar allergier eller försämring av symtom är förbjudna.

Grundläggande principer för kosten:

 • vägran av någon form av alkohol och rökning
 • Uteslutning från kryddor, konserveringsmedel, halvfabrikat, kryddiga och salta rätter;
 • regelbundet intag av mat, helst vid samma tidpunkt
 • kompletterar kosten med motion och gå;
 • vägran av feta och röka rätter
 • konsumtion av grönsaksalat, grönsaker;
 • tillsätter vitlök och lök, senap till rätter
 • sammanställning av menyn med hänsyn till fas av förvärmning
 • Minimal värmebehandling av frukt och grönsaker.
 • begränsning av salt och godis
 • konstant underhåll av kosten och avvisning av skadliga produkter.

Användbar mat:

 • Färska örter, frukter och grönsaker (meloner och vattenmeloner squash och pumpa, persilja och sallad, gröna ärtor och blomkål, gurka, tomater, rödbetor, morötter och potatis);
 • produkter av surmjölksgruppen (bifid, yoghurt, ayran, kesost, jästmjölk, kefir, gräddfil);
 • kött av fettfattiga sorter och havsfisk;
 • en mängd olika soppor (oönskade stora buljonger);
 • spannmål (havregryn, hirs, bovete och andra), pasta, spagetti;
 • vegetabiliska fetter (olivolja rekommenderas starkt);
 • bröd är grått
 • torkade frukter;
 • honung.

En av de viktigaste ämnena i förebyggandet av prostatit är zink, så du måste använda ofta användbar skaldjur, pumpafrön som har en hel del zink, vitt kött av fjäderfä, valnötter och nötkött.

Hur förhindrar utvecklingen av prostatit?

För att undvika en obehaglig sjukdom, måste du övervaka tillståndet hos prostata och regelbundet genomgå rutinmässig kontroll. Dessutom kommer några enkla regler att bidra till att minska risken:

 • spela sport;
 • undviker en förlängd sittposition;
 • regelbunden förödelse av körteln - avslutat samlag eller masturbation;
 • härdningsprocedurer.

Prostatit är en allvarlig urologisk sjukdom som kräver ett ordentligt tillvägagångssätt för behandling för avlägsnande av inflammatorisk process och normal funktion av prostata.

Diagnos av prostatit hos män

Nyckeln till framgångsrik behandling är den tidiga diagnosen prostatit hos män, som kan upptäcka sjukdomen i de tidiga stadierna. Modern medicin har ett brett spektrum av diagnostiska förfaranden, inklusive laboratorie- och instrumentstudier. Diagnostiska åtgärder vidtas på sjukhus vid utnämning av urolog.

De första tecknen på denna känsliga sjukdom som en man kan bestämma och självständigt.

Diagnostik hemma

Diagnos av prostatit är möjlig hemma. De första symptomen på sjukdomen hos män utvecklas gradvis och uttrycks av systematisk obehag i bäckenområdet. Det är brännande, smärta och stickningar. Det är viktigt att nämna "symptom på den sista droppen", som ofrivilligt uppträder när du sitter, urinerar. Det finns ett annat sätt att diagnostisera prostata hemma.

Ta 3 rena behållare och fyll dem i sin tur med en kontinuerlig ström. Noggrant studera innehållets färg och grumlighet. Med urinrörets inflammation kommer grumlig urin endast i den första behållaren. Förekomsten av grumlig urin i den första och tredje flaskan, bekräftar inflammationen i prostata. En gång i denna situation måste du utan dröjsmål besöka urologen. Man bör komma ihåg att hemma är det omöjligt att bota sjukdomen helt.

komplikationer

Prostatit är farligt efter komplikationer:

 • Brott mot erektil funktion
 • Kronisk form av prostatit;
 • Godartad prostatahyperplasi;
 • infertilitet;
 • Sällan maligna neoplasmer.

Om patienten inte söker medicinsk hjälp börjar sjukdomen att utvecklas, patienten har symptom som är karakteristiska för det akuta skedet:

 • Violerade processen med urinering (urinströmmen intermittent, försvagad eller utsöndrad genom droppe);
 • Avföringsprocessen är smärtsam;
 • Det finns smärta i bäckenregionen;
 • Erektil dysfunktion, problem med styrka börjar
 • Störa mannen omedelbart att uppmana att urinera, utan att fullständigt tömma blåsan;
 • Svåra fall är komplicerade av enuresis, oftare hos äldre män;
 • Utseendet av en obehaglig lukt från urinröret efter urinering;
 • Ökning av kroppstemperatur hos män;
 • Psykologiskt obehag.

Smärtsamma känslor kan vara orsaken till sjukdomar som osteokondros, ibland observerade med långvarig avhållande från sexuella kontakter eller permanent utlösning.

Diagnostik i medicinska institutioner

Diagnos och behandling av prostatit behandlar en urolog. Baserat på patientens klagomål gör han en preliminär diagnos. Men för att klargöra diagnosen utser ett antal diagnostiska förfaranden.

historia

Den första fasen i diagnosen av en urologs doktor är en anamnese eller en så kallad medicinsk historia. En viktig punkt i sjukdomshistorien är:

 • Tidpunkt för uppkomst och varaktighet av symtom;
 • Professionell verksamhet hos patienten, livsstil;
 • Förekomsten av venerala sjukdomar i nuet eller i det förflutna;
 • Att ha ett sexuellt förhållande, en permanent partner
 • Naturen hos de första tecknen på sjukdomen;
 • Förekomsten av kroniska sjukdomar i det genitourära systemet;
 • Sjukdomar av nära släktingar med sjukdomar i genitourinary systemet.

På grundval av patientens mottagna anamnese och klagomål fortsätter doktorn till nästa diagnossteg.

Rektal palpation

Rektal palpation är ett viktigt verktyg i den första diagnossteget. Manipulation gör att du kan bestämma storleken och gränserna för prostata, strukturen och densiteten hos dess yta. En mycket viktig faktor är smärta när man pressar på prostata. I en frisk man är denna procedur smärtfri, smärtan uppträder med prostatit, liksom med sprickor och hemorrojder.

Rektal palpation gör att läkaren kan bestämma listan över laboratorie- och instrumentstudier. Analyser av blod, urin, utsöndring av prostata och även seminalvätska hjälper läkaren att göra en noggrann diagnos.

Laboratoriediagnostiska test

Listan över de undersökningar som använts vid diagnostik av en prostatit:

 1. Det allmänna blodprovet karakteriseras av leukocytos och ökad ESR (erytrocytsedimenteringshastighet). Dessa blodprov indikerar närvaron av inflammation i hankroppen. Ju högre index, ju starkare inflammationen.
 2. Urinanalys med prostatit kännetecknas av leukocyturi (ökat antal vita blodkroppar), enda röda blodkroppar. En liten mängd protein och bakterier noteras.
 3. Den mest informativa för diagnosen prostatit är analysen av utsöndringen av prostata, urin och seminalvätska för bakteriologiska studier. Genom resultat av undersökningar är det möjligt att definiera inte bara närvaron av mikroorganismer utan också ett slag som är viktigt vid tillsättning av antibiotika. Urinprovtagningen för bakteriologiska studier bör företrädesvis utföras med en kateter.
 4. En analys av utsöndringen av prostata utförs inte med misstanke om akut prostatit. I andra former av sjukdomen tas en droppe sperma på glidbanan via den intra-rectala vägen efter en prostata-massage. Materialet undersöks under ett mikroskop. I en frisk man är prostalkörtelns hemlighet genomskinlig.
 5. Urinalys genom metoden för ett fyrglasprov används ofta av urologer vid diagnosen inflammationsfokus i det urogenitala systemet hos män. 4 sterila flaskor levereras från laboratoriet. Patienten tar en hygienisk dusch. Ge honom en kontinuerlig ström för att samla urinen i den första burken och den andra burken. Gör sedan en prostata massage och samla hemligheten i 3 behållare. Resten av urinen hälls i den sista burken. Det samlade materialet skickas till laboratoriet för följande indikatorer: bakteriologisk, klinisk, mottaglighet för antibiotika. Närvaron av bakterier i 3 och 4 glasögon, indikerar utvecklingen av en infektionssjukdom i prostatakörteln.
 6. Spermogramanalys. Om du har några frågor under diagnosen av sjukdomen bör du hålla ett spermagram. Studien av ejakulat ger mycket information i diagnosen av en reproduktiv funktion hos en man. Prostatit diagnostiseras av resultaten av spermogramanalyser, både fysiska och bakteriologiska indikatorer. Prostatit är följande avvikelser: eyakullyata volymreduktion (hastighet av från 2 till 5 ml), en minskning av surhet hos mediet (pH 7,2-7,6 hastighet), en minskning tid då sperma förvätskning, ökat antal leukocyter, förekomst av slem och enskilda erytrocyter;
 7. Smörj från urinröret. Prostatit och inflammation i urinvägssystemet (uretrit) hos män är samtidiga sjukdomar. Att diagnostisera sjukdomen utnämns till att skrapa ur urinröret. Om resultaten av studier funnit leukocytos, närvaron av slem, bakterier, epitel, så att patienten har inflammation i prostatan och urinvägarna.
 8. En studie av sekretionen av prostatakörteln för närvaro av atypiska celler föreskrivs för att utesluta malign vävnadsbildning.

Ytterligare forskningsmetoder

När det finns svårigheter att diagnostisera sjukdomar i urologisk praxis, föreskrivs ytterligare test:

 • Ett blodprov för ett prostataspecifikt antigen (PSA) används för misstänkt prostatacancer;
 • TRUS (transrectal sonografi) av prostata och seminal vesiklar.

Ultraljudsundersökning av prostata

Ultraljudsundersökning av prostata gör det möjligt att bestämma prostatavolymen, gränsernas klarhet, strukturella förändringar i vävnaden. Används för att diagnostisera prostatit i en differentialdiagnos med andra bäckensjukdomar hos män.

tomografi

Män med försummade fall av prostatit, liksom med misstänkt malign neoplasma, skickas för undersökning med hjälp av dator eller magnetisk resonansbildning. Möjligheterna för denna diagnos ger en tydlig bild av sjukdomen.

I modernmedicinens arsenal finns ett stort utbud av moderna metoder för att diagnostisera urologiska sjukdomar. För att upprätthålla hälsan behöver inte faderns glädje behandlas hemma. Kontakta din vårdgivare för medicinsk hjälp. Tidig diagnos och omfattande behandling leder till en lyckad återhämtning.

prostatit

prostatit - en inflammatorisk sjukdom i prostata, den vanligaste sjukdomen hos det genitourära systemet hos män. Prostatit kan vara akut eller kronisk. Vanligtvis påverkar patienter i åldern 25-50 år. Enligt olika data lider 30-85% av män över 30 år av prostatit. Symtom på prostatit innefattar smärta, svårigheter och smärtsam urinering, sexuell dysfunktion. Diagnosen av prostatit upprättas av urologen och andrologen oftare på en typisk klinisk bild. Dessutom en ultraljud av prostata, bakoposev prostatisk utsöndring och urin.

prostatit

prostatit - inflammation i den prostatala körteln - prostata. Manifest frekvent urinering blandas med blod, pus i urinen, smärta i penis, skrotum, ändtarm, sexuell dysfunktion (erektil dysfunktion, tidig utlösning, etc.), ibland urinretention. Kanske prostatisk abscessbildning, inflammation i testiklarna och bihang, som hotar att infertilitet. Klättring infektion leder till inflammation i de övre sektionerna av urogenitalsystemet (cystit, pyelonefrit).

Prostatit utvecklas under penetrering av det infektiösa medlet, som kommer in i prostatavävnaden i den urogenitala kanalen (urinrör, urinblåsan), eller från en avlägsen inflammatorisk fokus (lunginflammation, influensa, angina, furunkulos). Det finns ett antal riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla prostatit.

Förberedande faktorer

Risken för prostatit ökar med hypotermi, närvaron i anamnesen av specifika infektioner och tillstånd, åtföljd av stagnation i prostatas vävnader. Tilldela följande faktorer som ökar sannolikheten för prostatit:

 • Allmänt förkylning (enkel eller permanent, relaterad till arbetsförhållanden).
 • En stillasittande livsstil, en specialitet som tvingar en person att sitta länge i sittande läge (datoroperatör, förare etc.).
 • Konstant förstoppning.
 • Störa den normala rytmen av sexuell aktivitet (överdriven sexuell aktivitet, långvarig avhållsamhet, ofullständig utlösning under saknar emotionell färgning "vanliga" samlag).
 • Närvaron av kronisk sjukdom (kolecystit, bronkit) eller kronisk infektiös foci i kroppen (kronisk osteomyelit, obehandlade karies, tonsillit, och så vidare. D.).
 • Uppskjutna urologiska sjukdomar (uretrit, cystit, etc.) och sexuellt överförbara sjukdomar (klamydia, trichomoniasis, gonorré).
 • State, vilket hämning av immunsystemet (kronisk stress, oregelbundna och otillräcklig näring, regelbunden brist på sömn, ett tillstånd av överträning i idrottare, och så vidare. D.).

Det antas att risken för att utveckla prostata ökningar av kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, morfin, och så vidare. D.). Några av Urology hålls i området av forskning visar att en predisponerande faktor i förekomsten av prostatit är en kronisk perineal trauma (vibrationer, stötar) av bilister, motorcyklister och cyklister. Men den överväldigande majoriteten av experter tror att alla dessa faktorer är inte de verkliga orsakerna till prostatit, men bara för att förvärra latent inflammation i vävnaderna i prostatan.

En avgörande roll i förekomsten av prostatit spelas av stagnerande fenomen i prostatacentret. Kränkning av kapillärt blodflöde orsakar en ökning av lipidperoxidation, ödem, exsudation prostatavävnad och skapar förutsättningar för utveckling av infektionsprocessen.

etiologi

Såsom det infektiösa medlet i akut prostatit kan verka Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus), enterokocker (Enterococcus), Enterobacter (Enterobacter), Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas), Proteus (Proteus), Klebsiella (Klebsiella) och Escherichia coli (E. coli). De flesta mikroorganismer avser villkor patogena floran och prostatit orsakar endast närvaron av andra predisponerande faktorer.

Inflammation i kronisk prostatit beror vanligtvis på polymikrobiella föreningar.

Symtom på prostatit

Symtom på akut prostatit

Det finns tre steg av akut prostatit, som kännetecknas av närvaron av en viss klinisk bild och morfologiska förändringar:

 • Akut catarrhal prostatit. Patienter klagar över frekvent, ofta smärtsam urinering, smärta i hjärtkärnan och perineum.
 • Akut follikelprostatit. Smärtan blir mer intensiv, ibland utstrålar de i anusen, blir värre med avföring. Urinering är svårt, urin följer en tunn ström. I vissa fall finns det en fördröjning i urinen. Subfebril eller måttlig hypertermi.
 • Akut parenkymal prostatit. Den uttryckta allmänt förgiftningen, en hypertermi upp till 38-40 ° С, frossa. Dysursjukdomar, ofta akut urinretention. Skarp, throbbing smärta i perineum. Svårighetsgrad av avföringens skull.
Symtom på kronisk prostatit

I sällsynta fall blir kronisk prostatit resultatet av en akut process, men i regel utvecklas primär kronisk prostatit med raderade symtom. Temperaturen stiger ibland till subfebrila värden. En patient med kronisk prostatit noterar obehagliga känslor eller svag smärta i perineum, obehagliga känslor under urinering och avföring. Det mest karakteristiska symptomet på kronisk prostatit är skarpt urladdning ur urinröret i avföringens skull.

Man bör komma ihåg att den primära kroniska prostatiten utvecklas under en lång tid. Det föregås av prostatos (stagnation av blod i kapillärerna), som gradvis omvandlas till abakteriell prostatit (den första fasen av inflammation).

Kronisk prostatit är ofta en komplikation av den kroniska inflammatoriska processen orsakad av orsaksmedlet för en specifik infektion (klamydia, trichomonas, ureaplasma, gonokocker). Symtom på en specifik inflammatorisk process maskerar i många fall manifestationerna av kronisk prostatit. Kanske en liten ökning av smärta vid urinering, svag smärta i perineum, mager urladdning från urinröret under avföring. En mindre förändring i den kliniska bilden och tillsatsen av kronisk prostatit går ofta obemärkt för patienten.

Kronisk prostatit kan uppenbaras av en brännande känsla i urinröret och perineum, dysuri, sexuell dysfunktion, ökad total trötthet. Konsekvensen av kraftbrott (eller rädsla för dessa sjukdomar) blir ofta mental depression, ångest och irritabilitet. Den kliniska bilden av kronisk prostatit inkluderar inte alltid alla, utan undantag, de listade grupperna av symtom, varierar i olika patienter och varierar över tiden.

Det finns tre huvudsakliga syndrom, karakteristiska för kronisk prostatit:

 • Smärta syndrom med kronisk prostatit

Det finns inga smärta receptorer i prostata vävnaden. Orsaken till smärta vid kronisk prostatit är nästan oundviklig, på grund av riklig innervation av bäckenorganen, involvering i nervvägarnas inflammatoriska process.

Patienter med kronisk prostatit klagar på smärta av varierande intensitet - från svag, värkande till intensiv, störande sömn. Det finns en förändring i besvärets art (exacerbation eller försvagning) vid utlösning, överdriven sexuell aktivitet eller sexuell avhållsamhet. Smärta utstrålar i pungen, sacrum, perineum, ibland i ländryggen. Man bör komma ihåg att smärtan i nedre delen uppstår inte bara med prostatit. Orsaken till smärta i detta område kan vara osteokondros och ett antal andra sjukdomar.

 • Dysursyndrom (urineringstörning)

Som ett resultat av inflammation med kronisk prostatit ökar volymen av prostata som komprimerar urinläkaren. Ureteralumen minskar. I en patient med prostatit, frekvent uppmaning att urinera, en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Dysuriska fenomen uttrycks som regel i de tidiga stadierna av kronisk prostatit. Då utvecklas kompensationshypertrofi av muskelskiktet i blåsan och urinledarna. Symtom på dysuri under denna period försvagar och växer sedan med dekompensering av anpassningsmekanismer.

 • Sexuella störningar vid kronisk prostatit

Vid de första stadierna av kronisk prostatit kan det utvecklas en diskretion som uppenbarar sig annorlunda hos olika patienter. Patienter kan klaga på frekventa nattliga erektioner, raderade orgasmer eller nedsatta erektioner. Accelererad ejakulation är förknippad med en minskning av tröskelnivån för excitering av orgasmiska centrum. Smärtsamma känslor under utlösning kan leda till att en patient avvisas med prostatit från sexuell aktivitet. Senare blir sexuella störningar mer uttalade. På ett avancerat stadium av kronisk prostatit utvecklas impotens.

Graden av sexuell frustration i kronisk prostatit bestäms av många faktorer, inklusive - den sexuella konstitutionen och den psykologiska stämningen hos patienten. Potensstörningar och dysuri kan bero på både förändringar i prostatan och patienten suggestibility som upptäckten av kronisk prostatit han förväntar oundvikliga utvecklingen av sexuella dysfunktioner och urinvägar. Särskilt ofta utvecklas psykogen dyspotens och dysuri i förtrogna, oroliga patienter.

Impotens, och ibland - och hotet om möjliga sexuella dysfunktioner tolereras starkt av patienter med prostatit. Ofta finns det en förändring i karaktär, irritabilitet, mumling, överdriven oro för ens egen hälsa och till och med "återkallande till sjukdom".

Komplikationer av prostatit

Komplikationer av akut prostatit

I avsaknad av snabb behandling av akut prostatit finns det en signifikant risk att utveckla en prostes abscess. Med bildandet av ett purulent fokus i prostatakörteln, stiger temperaturen hos patientens kropp till 39-40 ° C och kan förvärva en hektisk karaktär. Värmeperioderna alternerar med uttalade frossa. Skarpa smärtor i perineum gör det svårt att urinera och göra avföring omöjligt. Långvarig svullnad i prostatakörteln leder till en akut försening i urinering. I sällsynta fall öppnar abscessen spontant i urinröret eller rektum. När urinröret öppnas i urinröret uppträder purulent grumlig urin med en obehaglig skarp lukt, när den öppnas i rektum innehåller avföringen pus och slem.

Komplikationer av kronisk prostatit

För kronisk prostatit är en vågliknande kurs med perioder av långvarig remission karakteristisk, under vilken inflammationen i prostata fortskrider latent eller manifesterar sig med extremt dåliga symtom. Patienter, som inte störs av någonting, slutar ofta behandlingen och behandlas endast med komplikationer.

Spridningen av infektion längs urinvägarna med kronisk prostatit orsakar förekomsten av pyelonefrit och blåsan. Den vanligaste komplikationen för kronisk prostatit är inflammation i testiklarna och epididymis (epididymorchitis) och inflammation i de partiella vesiklarna (vesikulit). Resultatet av dessa sjukdomar är ofta infertilitet.

Diagnos av prostatit

En typisk klinisk bild förenklar diagnosprocessen för akut och kronisk prostatit. Om prostatit misstänks är rektal undersökning av prostata obligatorisk, under vilken urologen utför en utsöndring av prostatakörteln. Mikroflorans känslighet bestäms (sådd av prostatsekretion och bacussis av urin).

För att upptäcka strukturella förändringar (tumörer, cystor, adenom, etc.) och differentiering av prostatit från andra sjukdomar i prostata körteln sker ultraljud av prostata. Att utesluta eller bekräfta utvecklingen av infertilitet möjliggör ett spermogram.

Behandling av prostatit

Terapi av akut prostatit

Patienter med okomplicerad akut prostatit genomgår behandling i en urolog eller andrologistisk poliklinik. Vid den uttryckta förgiftningen visas misstanke om purulent process sjukhusvistelse. Patienter med akut prostatit genomgår antibakteriell behandling. Förberedelser väljs med hänsyn tagen till det smittsamma medlets känslighet. Bredt använda antibiotika som kan tränga in i prostata vävnad (ciprofloxacin, etc.). Med utvecklingen av prostatisk abscess utförs endoskopisk transrektal eller transuretral öppning av abscessen.

Akut prostatit är en sjukdom med en uttalad tendens till kronisk. Även vid tidig adekvat behandling blir resultatet av en akut behandling hos mer än hälften av patienterna kronisk prostatit.

Terapi av kronisk prostatit

Konvalescens kan uppnås inte alltid med adekvat, konsekvent behandling och iakttagande av läkarens rekommendationer, det är möjligt att eliminera obehagliga symtom på prostatit och uppnå en långvarig eftergift.

Behandling av kronisk prostatit bör vara omfattande. Patienten ordineras långa kurser av antibakteriella läkemedel (i 4-8 veckor). Prostata massage, fysioterapi, korrigering av immunitet. Patienten ges rekommendationer för livsstilsförändringar.

 • Antibakteriell behandling för kronisk prostatit

Val av typ och dos av antibakteriella läkemedel samt bestämning av varaktigheten av behandlingsförloppet utförs individuellt. Läkemedlet är valt baserat på mikroflorans känslighet baserat på resultaten av urinkulturen och utsöndringen av prostata.

 • Prostatisk massage för kronisk prostatit

Prostationsmassagen har en komplex effekt på det drabbade organet. Under massagen pressas den inflammatoriska hemligheten som ackumuleras i prostatakörteln ut i kanalerna och går sedan in i urinröret och avlägsnas från kroppen. Förfarandet förbättrar blodcirkulationen i prostata, vilket hjälper till att minimera stillastående fenomen och säkerställer bättre penetration av antibakteriella läkemedel i vävnaden hos det drabbade organet.

 • Sjukgymnastik för kronisk prostatit

För att förbättra blodcirkulationen används laser exponering, ultraljudsvågor och elektromagnetiska svängningar. Om det är omöjligt att genomföra fysioterapeutiska procedurer ordineras patienten med varma medicinska mikroclyster.

 • Immunkorrektion för kronisk prostatit

Att minska övergripande immunitet är ofta en av de predisponeringsfaktorer som ökar risken för att utveckla kronisk prostatit. Vidare förvärras immunförsvaret av upprepade långsiktiga kurser av antibiotikabehandling. Med en kronisk, långvarig aktuell prostatit visas en immunologs samråd för att välja taktiken för immunokorrigerande terapi.

 • Ändra livsstil och vanor med kronisk prostatit

Införandet av vissa förändringar i livsstilen hos en patient med kronisk prostatit är både en botande och förebyggande åtgärd. Patienten rekommenderas att normalisera sömn och vakenhet, anpassa dietregimen och leda måttlig fysisk aktivitet.

Profylax av prostatit

Profylax av prostatit består i eliminering av riskfaktorer. Det är nödvändigt att undvika hypotermi, alternativa stillesittande arbeten och med perioder av fysisk aktivitet, regelbundet och helt äta. För förstoppning bör laxermedel användas. En av de förebyggande åtgärderna i prostatit är normaliseringen av sexuell aktivitet, eftersom både överdriven sexuell aktivitet och sexuell abstinens är riskfaktorer vid utveckling av prostatit. När symptom på en urologisk eller venerisk sjukdom uppträder, behöver du rådgöra med en läkare i tid.