Huvud
Förebyggande

prostatit

prostatit - en inflammatorisk sjukdom i prostata, den vanligaste sjukdomen hos det genitourära systemet hos män. Prostatit kan vara akut eller kronisk. Vanligtvis påverkar patienter i åldern 25-50 år. Enligt olika data lider 30-85% av män över 30 år av prostatit. Symtom på prostatit innefattar smärta, svårigheter och smärtsam urinering, sexuell dysfunktion. Diagnosen av prostatit upprättas av urologen och andrologen oftare på en typisk klinisk bild. Dessutom en ultraljud av prostata, bakoposev prostatisk utsöndring och urin.

prostatit

prostatit - inflammation i den prostatala körteln - prostata. Manifest frekvent urinering blandas med blod, pus i urinen, smärta i penis, skrotum, ändtarm, sexuell dysfunktion (erektil dysfunktion, tidig utlösning, etc.), ibland urinretention. Kanske prostatisk abscessbildning, inflammation i testiklarna och bihang, som hotar att infertilitet. Klättring infektion leder till inflammation i de övre sektionerna av urogenitalsystemet (cystit, pyelonefrit).

Prostatit utvecklas under penetrering av det infektiösa medlet, som kommer in i prostatavävnaden i den urogenitala kanalen (urinrör, urinblåsan), eller från en avlägsen inflammatorisk fokus (lunginflammation, influensa, angina, furunkulos). Det finns ett antal riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla prostatit.

Förberedande faktorer

Risken för prostatit ökar med hypotermi, närvaron i anamnesen av specifika infektioner och tillstånd, åtföljd av stagnation i prostatas vävnader. Tilldela följande faktorer som ökar sannolikheten för prostatit:

 • Allmänt förkylning (enkel eller permanent, relaterad till arbetsförhållanden).
 • En stillasittande livsstil, en specialitet som tvingar en person att sitta länge i sittande läge (datoroperatör, förare etc.).
 • Konstant förstoppning.
 • Störa den normala rytmen av sexuell aktivitet (överdriven sexuell aktivitet, långvarig avhållsamhet, ofullständig utlösning under saknar emotionell färgning "vanliga" samlag).
 • Närvaron av kronisk sjukdom (kolecystit, bronkit) eller kronisk infektiös foci i kroppen (kronisk osteomyelit, obehandlade karies, tonsillit, och så vidare. D.).
 • Uppskjutna urologiska sjukdomar (uretrit, cystit, etc.) och sexuellt överförbara sjukdomar (klamydia, trichomoniasis, gonorré).
 • State, vilket hämning av immunsystemet (kronisk stress, oregelbundna och otillräcklig näring, regelbunden brist på sömn, ett tillstånd av överträning i idrottare, och så vidare. D.).

Det antas att risken för att utveckla prostata ökningar av kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, morfin, och så vidare. D.). Några av Urology hålls i området av forskning visar att en predisponerande faktor i förekomsten av prostatit är en kronisk perineal trauma (vibrationer, stötar) av bilister, motorcyklister och cyklister. Men den överväldigande majoriteten av experter tror att alla dessa faktorer är inte de verkliga orsakerna till prostatit, men bara för att förvärra latent inflammation i vävnaderna i prostatan.

En avgörande roll i förekomsten av prostatit spelas av stagnerande fenomen i prostatacentret. Kränkning av kapillärt blodflöde orsakar en ökning av lipidperoxidation, ödem, exsudation prostatavävnad och skapar förutsättningar för utveckling av infektionsprocessen.

etiologi

Såsom det infektiösa medlet i akut prostatit kan verka Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus), enterokocker (Enterococcus), Enterobacter (Enterobacter), Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas), Proteus (Proteus), Klebsiella (Klebsiella) och Escherichia coli (E. coli). De flesta mikroorganismer avser villkor patogena floran och prostatit orsakar endast närvaron av andra predisponerande faktorer.

Inflammation i kronisk prostatit beror vanligtvis på polymikrobiella föreningar.

Symtom på prostatit

Symtom på akut prostatit

Det finns tre steg av akut prostatit, som kännetecknas av närvaron av en viss klinisk bild och morfologiska förändringar:

 • Akut catarrhal prostatit. Patienter klagar över frekvent, ofta smärtsam urinering, smärta i hjärtkärnan och perineum.
 • Akut follikelprostatit. Smärtan blir mer intensiv, ibland utstrålar de i anusen, blir värre med avföring. Urinering är svårt, urin följer en tunn ström. I vissa fall finns det en fördröjning i urinen. Subfebril eller måttlig hypertermi.
 • Akut parenkymal prostatit. Den uttryckta allmänt förgiftningen, en hypertermi upp till 38-40 ° С, frossa. Dysursjukdomar, ofta akut urinretention. Skarp, throbbing smärta i perineum. Svårighetsgrad av avföringens skull.
Symtom på kronisk prostatit

I sällsynta fall blir kronisk prostatit resultatet av en akut process, men i regel utvecklas primär kronisk prostatit med raderade symtom. Temperaturen stiger ibland till subfebrila värden. En patient med kronisk prostatit noterar obehagliga känslor eller svag smärta i perineum, obehagliga känslor under urinering och avföring. Det mest karakteristiska symptomet på kronisk prostatit är skarpt urladdning ur urinröret i avföringens skull.

Man bör komma ihåg att den primära kroniska prostatiten utvecklas under en lång tid. Det föregås av prostatos (stagnation av blod i kapillärerna), som gradvis omvandlas till abakteriell prostatit (den första fasen av inflammation).

Kronisk prostatit är ofta en komplikation av den kroniska inflammatoriska processen orsakad av orsaksmedlet för en specifik infektion (klamydia, trichomonas, ureaplasma, gonokocker). Symtom på en specifik inflammatorisk process maskerar i många fall manifestationerna av kronisk prostatit. Kanske en liten ökning av smärta vid urinering, svag smärta i perineum, mager urladdning från urinröret under avföring. En mindre förändring i den kliniska bilden och tillsatsen av kronisk prostatit går ofta obemärkt för patienten.

Kronisk prostatit kan uppenbaras av en brännande känsla i urinröret och perineum, dysuri, sexuell dysfunktion, ökad total trötthet. Konsekvensen av kraftbrott (eller rädsla för dessa sjukdomar) blir ofta mental depression, ångest och irritabilitet. Den kliniska bilden av kronisk prostatit inkluderar inte alltid alla, utan undantag, de listade grupperna av symtom, varierar i olika patienter och varierar över tiden.

Det finns tre huvudsakliga syndrom, karakteristiska för kronisk prostatit:

 • Smärta syndrom med kronisk prostatit

Det finns inga smärta receptorer i prostata vävnaden. Orsaken till smärta vid kronisk prostatit är nästan oundviklig, på grund av riklig innervation av bäckenorganen, involvering i nervvägarnas inflammatoriska process.

Patienter med kronisk prostatit klagar på smärta av varierande intensitet - från svag, värkande till intensiv, störande sömn. Det finns en förändring i besvärets art (exacerbation eller försvagning) vid utlösning, överdriven sexuell aktivitet eller sexuell avhållsamhet. Smärta utstrålar i pungen, sacrum, perineum, ibland i ländryggen. Man bör komma ihåg att smärtan i nedre delen uppstår inte bara med prostatit. Orsaken till smärta i detta område kan vara osteokondros och ett antal andra sjukdomar.

 • Dysursyndrom (urineringstörning)

Som ett resultat av inflammation med kronisk prostatit ökar volymen av prostata som komprimerar urinläkaren. Ureteralumen minskar. I en patient med prostatit, frekvent uppmaning att urinera, en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Dysuriska fenomen uttrycks som regel i de tidiga stadierna av kronisk prostatit. Då utvecklas kompensationshypertrofi av muskelskiktet i blåsan och urinledarna. Symtom på dysuri under denna period försvagar och växer sedan med dekompensering av anpassningsmekanismer.

 • Sexuella störningar vid kronisk prostatit

Vid de första stadierna av kronisk prostatit kan det utvecklas en diskretion som uppenbarar sig annorlunda hos olika patienter. Patienter kan klaga på frekventa nattliga erektioner, raderade orgasmer eller nedsatta erektioner. Accelererad ejakulation är förknippad med en minskning av tröskelnivån för excitering av orgasmiska centrum. Smärtsamma känslor under utlösning kan leda till att en patient avvisas med prostatit från sexuell aktivitet. Senare blir sexuella störningar mer uttalade. På ett avancerat stadium av kronisk prostatit utvecklas impotens.

Graden av sexuell frustration i kronisk prostatit bestäms av många faktorer, inklusive - den sexuella konstitutionen och den psykologiska stämningen hos patienten. Potensstörningar och dysuri kan bero på både förändringar i prostatan och patienten suggestibility som upptäckten av kronisk prostatit han förväntar oundvikliga utvecklingen av sexuella dysfunktioner och urinvägar. Särskilt ofta utvecklas psykogen dyspotens och dysuri i förtrogna, oroliga patienter.

Impotens, och ibland - och hotet om möjliga sexuella dysfunktioner tolereras starkt av patienter med prostatit. Ofta finns det en förändring i karaktär, irritabilitet, mumling, överdriven oro för ens egen hälsa och till och med "återkallande till sjukdom".

Komplikationer av prostatit

Komplikationer av akut prostatit

I avsaknad av snabb behandling av akut prostatit finns det en signifikant risk att utveckla en prostes abscess. Med bildandet av ett purulent fokus i prostatakörteln, stiger temperaturen hos patientens kropp till 39-40 ° C och kan förvärva en hektisk karaktär. Värmeperioderna alternerar med uttalade frossa. Skarpa smärtor i perineum gör det svårt att urinera och göra avföring omöjligt. Långvarig svullnad i prostatakörteln leder till en akut försening i urinering. I sällsynta fall öppnar abscessen spontant i urinröret eller rektum. När urinröret öppnas i urinröret uppträder purulent grumlig urin med en obehaglig skarp lukt, när den öppnas i rektum innehåller avföringen pus och slem.

Komplikationer av kronisk prostatit

För kronisk prostatit är en vågliknande kurs med perioder av långvarig remission karakteristisk, under vilken inflammationen i prostata fortskrider latent eller manifesterar sig med extremt dåliga symtom. Patienter, som inte störs av någonting, slutar ofta behandlingen och behandlas endast med komplikationer.

Spridningen av infektion längs urinvägarna med kronisk prostatit orsakar förekomsten av pyelonefrit och blåsan. Den vanligaste komplikationen för kronisk prostatit är inflammation i testiklarna och epididymis (epididymorchitis) och inflammation i de partiella vesiklarna (vesikulit). Resultatet av dessa sjukdomar är ofta infertilitet.

Diagnos av prostatit

En typisk klinisk bild förenklar diagnosprocessen för akut och kronisk prostatit. Om prostatit misstänks är rektal undersökning av prostata obligatorisk, under vilken urologen utför en utsöndring av prostatakörteln. Mikroflorans känslighet bestäms (sådd av prostatsekretion och bacussis av urin).

För att upptäcka strukturella förändringar (tumörer, cystor, adenom, etc.) och differentiering av prostatit från andra sjukdomar i prostata körteln sker ultraljud av prostata. Att utesluta eller bekräfta utvecklingen av infertilitet möjliggör ett spermogram.

Behandling av prostatit

Terapi av akut prostatit

Patienter med okomplicerad akut prostatit genomgår behandling i en urolog eller andrologistisk poliklinik. Vid den uttryckta förgiftningen visas misstanke om purulent process sjukhusvistelse. Patienter med akut prostatit genomgår antibakteriell behandling. Förberedelser väljs med hänsyn tagen till det smittsamma medlets känslighet. Bredt använda antibiotika som kan tränga in i prostata vävnad (ciprofloxacin, etc.). Med utvecklingen av prostatisk abscess utförs endoskopisk transrektal eller transuretral öppning av abscessen.

Akut prostatit är en sjukdom med en uttalad tendens till kronisk. Även vid tidig adekvat behandling blir resultatet av en akut behandling hos mer än hälften av patienterna kronisk prostatit.

Terapi av kronisk prostatit

Konvalescens kan uppnås inte alltid med adekvat, konsekvent behandling och iakttagande av läkarens rekommendationer, det är möjligt att eliminera obehagliga symtom på prostatit och uppnå en långvarig eftergift.

Behandling av kronisk prostatit bör vara omfattande. Patienten ordineras långa kurser av antibakteriella läkemedel (i 4-8 veckor). Prostata massage, fysioterapi, korrigering av immunitet. Patienten ges rekommendationer för livsstilsförändringar.

 • Antibakteriell behandling för kronisk prostatit

Val av typ och dos av antibakteriella läkemedel samt bestämning av varaktigheten av behandlingsförloppet utförs individuellt. Läkemedlet är valt baserat på mikroflorans känslighet baserat på resultaten av urinkulturen och utsöndringen av prostata.

 • Prostatisk massage för kronisk prostatit

Prostationsmassagen har en komplex effekt på det drabbade organet. Under massagen pressas den inflammatoriska hemligheten som ackumuleras i prostatakörteln ut i kanalerna och går sedan in i urinröret och avlägsnas från kroppen. Förfarandet förbättrar blodcirkulationen i prostata, vilket hjälper till att minimera stillastående fenomen och säkerställer bättre penetration av antibakteriella läkemedel i vävnaden hos det drabbade organet.

 • Sjukgymnastik för kronisk prostatit

För att förbättra blodcirkulationen används laser exponering, ultraljudsvågor och elektromagnetiska svängningar. Om det är omöjligt att genomföra fysioterapeutiska procedurer ordineras patienten med varma medicinska mikroclyster.

 • Immunkorrektion för kronisk prostatit

Att minska övergripande immunitet är ofta en av de predisponeringsfaktorer som ökar risken för att utveckla kronisk prostatit. Vidare förvärras immunförsvaret av upprepade långsiktiga kurser av antibiotikabehandling. Med en kronisk, långvarig aktuell prostatit visas en immunologs samråd för att välja taktiken för immunokorrigerande terapi.

 • Ändra livsstil och vanor med kronisk prostatit

Införandet av vissa förändringar i livsstilen hos en patient med kronisk prostatit är både en botande och förebyggande åtgärd. Patienten rekommenderas att normalisera sömn och vakenhet, anpassa dietregimen och leda måttlig fysisk aktivitet.

Profylax av prostatit

Profylax av prostatit består i eliminering av riskfaktorer. Det är nödvändigt att undvika hypotermi, alternativa stillesittande arbeten och med perioder av fysisk aktivitet, regelbundet och helt äta. För förstoppning bör laxermedel användas. En av de förebyggande åtgärderna i prostatit är normaliseringen av sexuell aktivitet, eftersom både överdriven sexuell aktivitet och sexuell abstinens är riskfaktorer vid utveckling av prostatit. När symptom på en urologisk eller venerisk sjukdom uppträder, behöver du rådgöra med en läkare i tid.

Prostatit - symtom, orsaker och behandling av prostatit

Prostatit (Lat. prostatit) - inflammation (svullnad) av prostatavävnad.

Sjukdomens namn kommer från orden "prostata" (prostata) + "itis" (inflammation).

Prostata (prostata) - Detta är ett rent manligt organ, så sjukdomen prostatit refererar till manliga sjukdomar. Prostatakörteln är ett litet järn-muskulärt organ belägna i bäckenet nedan blåsan på ett sätt som omfattar den initiala urinröret (uretra). När prostata inflammerar, kläms det urinröret och därigenom skapar en man med ett urinproblem, vilket är huvudsymptomet hos en prostatit hos en man. På bilden, ett tydligt exempel:

Prostatens roll (prostata) - Utveckling av en speciell hemlighet, som blandas med seminalvätska, stöder spermatozoas aktivitet, liksom deras motståndskraft mot ogynnsamma förhållanden.

Enligt statistiken är för närvarande (2015) nästan hälften av männen på hela jorden sjuka med prostatit, i grunden är de från 20 till 50 år gamla.

Symtom på prostatit

Huvud tecken på prostatit:

- upprörd urinering
Smärta i underlivet, skrot, perineum;
- Störning av sexuell funktion (sexuell dysfunktion)
- problem med utlösning
- Förändring av kvantiteten och kvaliteten på ejakulatet (spermier).

Tecken på akut prostatit (första tecken på prostatit):

- ökning av kroppstemperatur till 39-40 ° C
huvudvärk
- frossa, feber
- smärta i musklerna och nedre delen av ryggen
- smärta i lederna
- känslor av obehag (svullnad och överdriven värme) i perinealområdet
- smärtsam beröring av perineum
- frekvent urinering med frekventa uppmaningar
- smärtsam urinering, brinnande med urinering
- grumling av urin
blod i urinen
- urladdning ur urinröret

Symtom på kronisk prostatit

Kronisk prostatit skiljer sig från akut akut och ihållande sjukdom, ofta utan tydliga kliniska symptom.

Symtom på kronisk prostatit:

feber
Smärta mellan skrot och anus
- smärta i nedre delen av ryggen
- Cystit, särskilt återkommande cystit.

Komplikationer av prostatit

Om symptomen på prostatit inte uppmärksammas och inte söka läkarvård kan följande komplikationer uppstå:

 • utveckling av manlig infertilitet
 • vesikulit (inflammation av sällsynta vesiklar);
 • epididymit (inflammation i testiklarna och deras bilagor);
 • övergången av sjukdomen från akut till kronisk;
 • smalning och ärrbildning i urinröret
 • obstruktion av blåsan med akut urinretention, vilket kräver kirurgisk behandling
 • svår smärta i perineum
 • frekvent cystit
 • abscess (suppuration) av prostata, vilket kräver kirurgisk ingrepp;
 • pyelonefrit och annan njurskada
 • sepsis.

Orsaker till prostatit

Nu överväga de främsta orsakerna till prostatit.

 • infektion (sexuellt överförda sjukdomar) - chlamydia, herpesvirus, Trichomonas, ureaplasma, mykoplasma, cytomegalovirus, gonokocker, svamp släktet Candida (anroparen som trast), E. coli (Escherichia coli), enterokocker och andra kan påverka urinröret och identifieras i prostatavävnad;
 • stillasittande och stillasittande livsstil;
 • kränkningar av blodcirkulationen och lymfcirkulationen i det lilla bäckens organ
 • långvarig sexuell avhållsamhet, samt avbrutet samlag eller artificiell förlängning av samlag
 • stress: mental och fysisk överbelastning
 • hyppig hypotermi hos kroppen;
 • ett felfunktion i immunsystemet
 • brist på vitaminer (beriberi) och mikroelement
 • hormonell obalans
 • överträdelse av allergisk status.

Typer av prostatit

Enligt kriterierna från American National Institute of Health (NIH USA) från 1995 utmärks fyra kategorier av prostatit:

- Kategori I - Akut prostatit;
- Kategori II - Kronisk bakteriell prostatit;
- Kategori III - Kronisk prostatit / kronisk bäckensmärksyndrom (CP / CPPS):
• Kategori IIIa - Kronisk prostatit / kronisk bäckensmärksyndrom med tecken på inflammation;
• Kategori IIIb - Kronisk prostatit / kronisk bäckensmärksyndrom utan tecken på inflammation.
- Kategori IV - Asymptomatisk (asymptomatisk) kronisk prostatit.

Ibland nämns inte heller denna klassificering av kronisk granulomatös prostatit.

I sin tur skiljer sig de flesta specialister:

Under sjukdomsförloppet:

Akut prostatit;
- kronisk prostatit

Beroende på orsakerna till sjukdomen:

- bakteriell prostatit
- icke-bakteriell prostatit

Basera på detta, urskilja:

Akut bakteriell prostatit;
- kronisk bakteriell prostatit
- kronisk abakteriell prostatit

Diagnos av prostatit

Diagnosen av prostatit fastställs av läkaren under en personlig undersökning. Vid undersökning:

- En digital rektal undersökning av prostatakörteln utförs.
- tar en hemlighet av prostata
- blodprov och urinprov
- Tester för sexuellt överförbara infektioner tas.
- Ultraljud (ultraljud) eller TRUS (transrectal ultraljud);
- uroflowmetri, övervakning av dygnrytmen vid urinering
- sådd urin och utsöndring av prostatakörteln med bestämning av floraens känslighet för olika antibakteriella läkemedel;
- Prostata biopsi (om nödvändigt).

När diagnosen är viktigt att se till symptomen orsakas inte av uretrit (inflammation i urinröret) eller andra sjukdomar som kan leda till ihållande infektion i urinblåsa eller njurar.

Behandling av prostatit

Behandling av prostatit kan börja först efter den exakta etableringen av sjukdoms typ och form, där ytterligare framgång i behandlingen beror på att behandlingsmetoderna är olika.

Patienter med akut prostatit med allvarlig förgiftning, feber, dåligt allmäntillstånd kräver akut inhalation och intravenös administrering av antibiotika. Lätta fall av akut prostatit kan behandlas och poliklinik.

Behandling av prostatit utförs på följande sätt:

Medicinsterapi

Vid komplex behandling av prostatit används ofta fyto-läkemedel.

"LIKOPROFIT®" är ett komplex av naturliga komponenter. Komponenter "LIKOPROFIT®" selektivt ackumuleras i prostatavävnaden, minskar manifestationerna av inflammation, öka den skyddande funktionen, skydda celler från skada genom fria radikaler och processkontroll kraftig tillväxt av prostatavävnader. * På grund av den komplexa och balanserad komposition inträffar eliminerar svårigheter associerade med urinering, försvagning av smärtssyndromet. (1) Komponenterna i "LIKOPROFIT®" på en bakgrund av standardterapi för att effektivt påverka de viktigaste symptomen på kronisk prostatit, bidra till en förbättring av urinering: minska frekvensen av urinering och öka urinflödet, må bättre och har en reparativ effekt hos patienter med kronisk prostatit *.

Antibiotika. Antibiotika ordineras för bakteriell (infektiös) prostatit. Om orsaken till sjukdomen inte är bakterier och virus kommer behandling med antibiotika inte att ge ett resultat. Samtidigt kan antibiotika bota nästan alla akuta infektioner. Valet av antibiotika för akut prostatit bör baseras på resultaten av att bestämma typen av mikroorganism som orsakade infektionen och dess individuella känslighet mot antibiotika.

Bland antibiotika mot prostatit kan identifieras - "Trimetoprim-sulfametoxazol" fluorokinoloner ( "levofloxacin", "Moxifloxacin", "sparfloxacin" "Ciprofloxacin"), makrolider ( "erytromycin", "midecamycin," "spiramycin"), "Chloramphenicol". "Tetracyklin" och derivat används oftast ("Minocycline", "Doxycyklin").

I prostatit associerad med sexuellt överförbara sjukdomar används "Ceftriaxone" och "Doxycyklin" eller "Ofloxacin".

Läkemedel tas från 48 timmar till 1 vecka (se anvisningar för beredningar).

För avlägsnande av kronisk smärta i perineala och bäckenregionerna, föreskrivs alfa-adrenoblocker och muskelavslappnande medel.

Alfa-blockerare ( "Tamsulosin", "prazosin") och spasmolytika slappna också musklerna i prostatan och urinblåsan, vilket bidrar till att förbättra urinflödet och minska symtomen.

För att avlägsna den skyddande effekten hos bäckenbottenmuskulaturen, för att minska kompression av inflammerad prostata, samt minska smärta kan utse muskelavslappnande medel ( "Diazepam", "baklofen", "Pregabalin").

Tunga patienter tilldelade intravenösa vätskor och diuretika som framkallar överdriven urin, och som en konsekvens - profilaktiruet berusning, och utvecklingen stigande urinvägsinfektioner (cystit, pyelonefrit).

För att lindra symtomen på icke-bakteriell prostatit förskriva analgetika, antipyretika och antikolinerga läkemedel.

När förstoppning rekommenderas användningen av mjukgörande laxerande typ vaselinolja.

Vidare föreskrivs underhållsbehandling.

Stödjande terapi

Stödande terapi för prostatit innefattar:

- vila
- viloläge
- riklig drink (inte mindre än 8 glas vatten om dagen)
- Sessile varma badkar
- Mjukt sittplatser efter behov.

Massage i prostata (prostata). Med kronisk prostatit är ordinär prostata massage ordinerad, vilket är det mest effektiva botemedlet för prostatit.

Diet. Vissa patienter i behandlingen av prostatit föreskrev en diet: uteslutande av akuta och feta livsmedel, sura drycker och koffein.

Gynnsam för behandling av prostatit påverkar och regelbunden ejakulation, vilket kan främja dränering av prostatsekretionerna.

Patienter med akut urinretention uppvisar överlagrad temporal suprapubisk fistel eller periodisk kateterisering av blåsan.

Kirurgisk ingrepp

Kirurgisk behandling av prostatit är endast föreskriven om behandlingen med medicamentliga metoder inte leder till de önskade resultaten, såväl som i fallet då prostata blockerar urinflödet. Dessutom är kirurgiskt ingripande i detta fall inte tilldelat unga människor. Det kan leda en man till infertilitet.

Kirurgi skiljer följande sätt att behandla prostatit:

Transuretral resektion av prostata - Avlägsnande av alla smittade vävnader.

prostatektomi - kirurgi för att ta bort prostata, omgivande vävnader, inklusive seminala vesiklar. Denna operation kan leda till ytterligare impotens och inkontinens hos patientens urin.

Behandling av prostatit med folkmekanismer

prostatit behandling hemma folkmusik rättsmedel gör att patienten inte besöker en läkare, men det är inte alltid motiverat, eftersom om orsaken är inflammation i prostatan infektion bota sin egen är osannolikt att hända. Ändå nådde följande folkrättsmedel från prostatit oss från morföräldrar:

Pumpa frön (vita frön). Vita frön med prostatit användes i antiken, då ordet "medic" ersattes av en "healer". Pumpa frön har mycket zink, vilket är nödvändigt för att någon ska behålla hälsan hos det geniturära systemet. För behandling behöver du bara äta innan du äter 30 frön om dagen.

Du kan också använda följande metod: 500 g stekt vita frön, avlägsna skalet och vrid i köttkvarn. Lägg till dem 200 g honung och blanda noggrant. Gör från medelstora bollar, storleken på en valnöt. Dessa bollar måste tas för 1 st. 30 minuter före måltid, lösa 2-3 minuter, 1-2 gånger om dagen. Förvara produkten i kylskåp, men innan du tar det, ta en halvtimma bort från kylskåpet, så att de ligger vid rumstemperatur.

Hasselnoten (hasselnöt). 1 msk. Sked bladen eller barken av hasselnöt bryggs i ett glas kokande vatten (stäng glaset i 30 minuter tätt lock). Därefter spänna och ta ¼ kopp 4 ess per dag. Du kan brygga en efter en, då barken, då bladen. Kurs - 1-2 veckor.

Aspen. I andra hälften av april, när aspen sapflödar, innan knopp och träd löv börjar blomma, samlar vi en bark 3-5 mm tjock. Torka sedan barken i ugnen eller i skuggan. Efter torkning, ta 100 g bark, krossa den något och sätt i en halv liter burk. Bark häll 200 gram vodka, men så att den helt täcker den krossade barken. Stäng burken med lock och sätt den på ett mörkt ställe i 2 veckor. Sedan spänna och ta innan måltider 3 gånger om dagen, spädning 20 droppar tinktur av ¼ kopp vatten.

Kastanj. Kastanj, som sitt skal, gör ett utmärkt jobb, inte bara med prostatit, men också med adenom. För att förbereda ett läkningsmedel använd ett skal med spines, vilket måste bryggas och berusas istället för te. Även från denna buljong kan du göra mikroclysters, 250 ml 2 gånger i veckan.

För att förbereda ett botemedel från kastanjen i sig, är det nödvändigt att skala det från skalen, vid en tidpunkt då kastanjen redan är brun. Skala skalen. 3 msk. Skedar av strimlad skal häll 600 g kokande vatten över natten. Torka sedan av botten och förånga det till 200 g i ett vattenbad. För att använda detta medel är det nödvändigt på en tom mage, 3 gånger om dagen för 30 droppar. Behandlingsförloppet är tills behandlingen är klar. Därefter måste du göra en 2 månaders paus och upprepa kursen. Sammanlagt gör 3 kurser av behandling.

Propolis (bilim). Propolis används för att behandla kronisk prostatit. denna biprodukt är en kraftfull antiinflammatorisk och antispasmodisk. Det kan också användas i kombination med läkemedelsbehandling av prostatit.

För att förbereda produkten behöver du 20 g propolis för att indunstas i 200 ml alkohol. Därefter blandas 0,1 g av den erhållna produkten med 2 g kakaosmör. Från den erhållna produkten, gör ett ljus som sätts in i ändtarmen på natten. Behandlingsförloppet är 1 månad, sedan pausen i 4-6 veckor och kursen upprepas.

Stearinljus. För beredning av medicinska ljus från prostatit från degen är det nödvändigt i 3 msk. Skedar av rågmjöl lägger till en tesked honung och ägg. Alla blandar och tillverkar av detta tunna tunna ljus, inte mer än 1 cm i diameter. Gjutna ljus fryser i frysen. Frosna ljus sätts in i anusen på morgonen och kvällen, helst efter avföringen. Behandlingsförloppet - 4 veckor, en vecka paus och igen 4 veckor.

Persilja. Persilja är en anmärkningsvärd ört, berikad med ett stort antal vitaminer och mineraler, tar bort prostataens inflammatoriska process och återställer kroppens sexuella funktioner.

För att behandla prostatit med persilja, måste du ta sin juice för 1 msk. sked 3 gånger om dagen, en halvtimme före måltiderna. För samma ändamål kan du applicera och frön av persilja, som måste slipas i ett pulver. 4 tsk pulver häll 1 kopp kokande vatten och låt produkten koka i ytterligare 15 minuter, sedan kallt. Ta ett avkok av 1 msk. sked 4-6 gånger om dagen.

Celandine och Hemlock (hemlock - giftigt gräs). För en halv matsked av varje ört, häll 100 g alkohol. Låt agenten brygga på en mörk plats i 10 dagar. Tincture stam och dricka varje morgon i en halvtimme före måltiderna. För detta, i ett glas med vatten på den första dagen lägg till 1 droppe tinktur, på andra dagen 2 droppar, 3 - 3, och så vidare tills 30 dagar (droppar). Räkna sedan ner i omvänd ordning för att minska. Hel kurs - 60 dagar.

Juice från sparris. För behandling av prostatit är juice från asparges med betor, morot och gurka juice utmärkt. För det önskade resultatet ska en dag dricka minst 600 ml juice.

Specialister noterar också att om saft från asparges är mycket obehagligt för dig och du inte kan dricka det, tvinga inte dig själv och ge upp denna åtgärd.

Juice från svarta elderbär bär. Efter sömn drick ett glas vatten. Sedan, efter 15 minuter, drick 1 msk. en sked elderbärsaft. Du måste dricka innan du äter. Minsta behandlingssättet är 10 dagar. En biverkning kan vara en ökning av kroppstemperaturen, vilket kommer att indikera starten på läkningsprocessen från prostatit.

Profylax av prostatit

För att förhindra utseende av prostatit måste du följa följande rekommendationer från specialister:

- att avstå från ett oordnat sexuellt liv
- vägrar att ta alkoholhaltiga drycker, rökning och narkotiska droger
- Att äta mat berikad med vitaminer, och också för att undvika skadlig mat.
- upprätthålla immunsystemet på rätt nivå
- undvik hypotermi
- delta i sport eller motionsterapi
- försena inte samlag
- tillåta inte långvarig överexcitation utan utlösning.

Till vilken läkare ska man ta itu med?

Video om prostatit

Diskutera prostatit på forumet

* Instruktioner för användning av kosttillskott till mat LYKOPROFIT®
1. Spivak L.G. Effekt och säkerhet för Lycoprofit ® hos patienter med kronisk prostatit och prostatisk adenom. Urology. 2013, nr 2, sid. 118-122;

tags: prostatit behandling av prostatit, prostatit symptom symptom på prostatit, smärta i prostatit, kronisk prostatit behandling av prostatit hos män hemma, hur man behandlar prostatit botemedel mot prostatit, ljus från prostatit, en diet för prostata örter från prostatit behandling av prostatit folk botemedel, prostatitvideo, förebyggande av prostatit, prostatitmassage, prostatitläkare, diagnos av prostatit, de första tecknen på prostatit.

Prostatit - en detaljerad granskning

tillträde


prostatit beskrivs ofta som prostatinfektion. Men det kan manifestera sig i form av inflammation, utan infektion. Endast 5-10% av fallen orsakas av bakteriell infektion. Detta ökar inte risken för prostatacancer.

Prostatit kan påverka män i alla åldrar. Enligt National Institutes of Health, 25% av läkarbesök i samband med frågor om könsorganen och urinvägarna, män unga och medelålders kan vara prostatit.

I själva verket kronisk prostatit är den främsta orsaken till män under 50 år för att besöka en urolog. I vissa fall kan kronisk prostatit orsaka anfall akut prostatit.

Kronisk prostatit kan vara associerad med urinvägsinfektioner.

Huvudsymptomet för kronisk infektiös prostatit är vanligtvis en återkommande infektion i blåsan. Prostatit kan anses vara kronisk om den varar mer än tre månader.

Prostatit - video

Inflammation av prostata. Om prostatit berättar Dr Myasnikov:

Orsaker till prostatit

Kronisk prostatit

I de flesta män med prostatit är det kroniskt, det kan också kallas bäckensmärksyndrom. Orsaken till denna typ av prostatit är okänd.

Akut prostatit och kronisk bakteriell prostatit

Bakterier infekterar prostata och orsakar akut prostatit eller kronisk bakteriell prostatit.

Infektionen uppträder oftast av:

 • Infektioner genom urinröret.
 • Förekomst i urinen, på grund av blåsans infektion.
 • Användning av en urinkateter.

Hur prostatan blir smittad är ännu inte klar. Bakterier som orsakar prostatit kan komma tillbaka i urinröret med ett urinflöde eller avföring från ändtarmen.

Vid en tidpunkt betraktades prostatit venerisk sjukdom, men senaste studier har visat att endast i en liten andel fall är infektion resultatet av sex.

Vissa kroppsbetingelser, som medicinsk intervention, kan öka risken för prostatit.

Du har en ökad risk att utveckla prostatit om:

 1. Nyligen användes en medicinsk kateter (ett mjukt smörjat rör som användes för att tömma urin från blåsan) införd under den medicinska proceduren.
 2. Deltagit i anala samlag.
 3. Du har en annan urinväg än normalt.
 4. Nyligen lidit en blåsinfektion.
 5. Du har en förstorad prostata.

Andra orsaker är autoimmuna sjukdomar (inte en normal reaktion från kroppen till prostata vävnad)

Vad ökar riskerna?

En ökad risk för prostatit kan förekomma i:

 • Nya infektioner är urinvägarna.
 • Införandet av en urinskateter eller cystoskopi.
 • Sexuellt överförda infektioner.
 • Skador, till exempel, från att cykla eller häst.

Om du har kronisk bakteriell prostatit, du har en ökad risk för återutveckling.

Typer av prostatit

 • Kronisk prostatit. Kronisk prostatit går ofta bort med tiden utan allvarliga komplikationer. Men symptomen kan komma tillbaka oväntat.
 • Akut prostatit. Män med akut prostatit upplever svår smärta och feber. De flesta män återhämta sig helt efter att ha tagit antibiotika. Att avbryta behandlingen ökar risken för komplikationer som sepsis eller abscess i prostatakörteln.
 • Kronisk bakteriell prostatit. Kronisk bakteriell prostatit kan vara svår att behandla, eftersom vissa droger tar för lång tid att nå prostata. Män med kronisk bakteriell prostatit upplever ofta återkommande urinvägsinfektioner. Infektion kan spridas till epididymis. Förekomsten av infekterade stenar i prostata (prostatakörteln) kan göra behandlingen av kronisk prostatit en komplex process.

Tecken på prostatit: Vad ska man leta efter?

Symtom på kronisk prostatit kan innefatta:

 • Hyppig uppmaning att urinera, även om en liten mängd urin resulterar i slutändan.
 • Burning med urinering (dysuri).
 • Svårigheter vid början av urinering, är urinflödet avbrott (urineringsvågor snarare än kontinuerligt flöde) mindre kraftfull än det normala flödet av urin.
 • Överdriven urinering på natten (nocturia).
 • Känslan är inte helt tömd av blåsan.
 • Smärta eller obehag i nedre delen av ryggen, i området mellan testiklarna och anus, i underlivet eller övre låret eller över pubicområdet. Smärta kan bli värre under tarmrörelsen.
 • Smärta eller suddigt obehag under eller efter utlösning.
 • Smärta i spetsen av penis.

Med akut prostatit uppträder symptomen plötsligt, inkluderar frossa och feber.

Symtom på kronisk bakteriell prostatit kan verka mildare, inträffa plötsligt eller gradvis, inom några veckor eller månader kan symtomen försvinna på egen hand.

Ett symptom kan inte vara avgörande för valet av typ av prostatit.

Andra sjukdomar, såsom blåsinfektion eller godartad prostatahyperplasi, kan orsaka symtom som liknar prostatit.

Hur diagnostiseras prostatit?


Om läkaren misstänker dig för prostatit, kommer han att börja med att studera hela medicinsk historia och fysisk undersökning. Typen av prostatit kan inte bestämmas endast med hjälp av en medicinsk historia och symtom.

Läkaren ska göra test för att ta reda på orsaken till din prostatit. Akut prostatit är den vanligaste typen av prostatit, men det är lättare att diagnostisera det.

Om misstänkt för akut prostatit kan urinkulturen göras för att bestämma typen och närvaron av bakterier.

Om historia och fysisk analys visar att det finns ett akut prostatit, kan genomföras före och efter massage eller ett test för prostatacancer sekretion, för att avgöra vilken typ av prostatit.

Snabb test för prostatasekre inte utförs i fall av misstänkt akut prostatit, eftersom prostatan kan vara inflammerad och infekterad, kan en prostata massage vara mycket smärtsamt och farligt.

Följande tester kan vara nödvändiga om:

 • Dina symtom minskade inte.
 • Du har fortfarande en infektion i prostata.
 • Symtom kan orsakas av blåsan eller prostatacancer
 • Din läkare misstänker att du har en abscess eller andra komplikationer i samband med prostatit.

Tester inkluderar:

 • Fullständig blodräkning.
 • Digital rektal undersökning för att kontrollera närvaron av neoplasmer i prostatakörteln eller för att kontrollera om den har ökat.
 • Så blod för att kontrollera närvaron av bakterier i ditt blod, med akut prostatit.
 • Beräknad tomografi eller magnetisk resonansbildning av bäckenområdet.
 • Transrectal ultraljud i bäckenregionen.
 • Prostataspecifikt antigen.

Behandling av prostatit

Behandling av prostatit innefattar:

 1. Antiinflammatoriska läkemedel tillsammans med varma sittande bad (sitter i en position vid 8-12 cm varmt vatten).
 2. Antibiotika för behandling av infektiös prostatit: dessa läkemedel är inte ett bra sätt att behandla icke-infektiösa typer av prostatit. Nästan alla akuta infektioner kan botas genom sådant förebyggande.
 3. Smärtstillande.
 4. Muskelavslappnande medel.
 5. Kirurgisk avlägsnande av de drabbade områdena i prostata
 6. Stödjande terapi för kronisk prostatit, inklusive kuddar på stolen och prostata massage.

Kronisk icke-infektiös prostatit behandlas med alfa-blockerare, såsom:

Dessa läkemedel är utformade för att slappna av i prostata och blåsans muskler, förbättra urinflödet och minska symtomen. Andra droger som sänker nivån av hormoner, till exempel Proscar, kommer att bidra till att minska storleken på prostatakörteln hos vissa män.

Vissa människor kan förbättra sitt tillstånd genom att undvika kryddig mat, koffein eller sura drycker. Verksamhet som förvärrar sjukdomen, som cykling, måste elimineras.

I många fall, är abakteriell (icke-bakteriella) prostatit (kroniskt bäckensmärtsyndrom) en förbättring med en kombinationsbehandling bestående av motion, progressiv avslappning och permanent rådgivning.

Prostatit kan botas. Även om du inte kan göra det, kan du vanligtvis lindra symtomen, enligt läkares rekommendationer. Var noga med att följa den kurs som rekommenderas av läkarna, även om symptomen har passerat helt.

Vid infektiös prostatit kan symtomen försvinna redan innan infektionen är helt eliminerad.

Vad är långtidseffekterna av kronisk prostatit?

Kronisk prostatit påverkar män på många sätt eller med varierande grad av obehag och smärta.

prostatit - inte smittsam sjukdom. Du kan inte vara rädd för att få det, leva ett normalt sexliv.

Förekomsten av prostatit ökar inte risken för utveckling prostatacancer eller någon annan prostata- och njursjukdom. Även om du blir av med prostatit, bör du fortsätta att genomgå regelbundna undersökningar för att upptäcka prostatacancer.

Prostatit - förebyggande

Du kan förhindra prostatit själv:

 1. Öva kvalitetshygien, håll din penis ren.
 2. Drick en tillräcklig mängd vätska för att orsaka regelbunden urinering.
 3. Använd metoder för tidig behandling av urinvägsinfektion.

Vad är prostatit - orsakerna, symtomen, behandlingen

Vad är prostatit?

Prostatit (prostatit) - inflammation (svullnad) av prostatavävnad.

Funktioner av prostata:

 • Utvecklingen av en speciell hemlighet som, blandad med seminalvätska, stöder aktiviteten hos spermatozoa, liksom deras motståndskraft mot ogynnsamma förhållanden.
 • säkerställa sin egen immunitet mot infektioner
 • upprätthålla en normal erektion
 • utveckling av testosteron;
 • säkerställande av normal urinering.

Prostatakörteln (prostata) är ett rent manligt organ, så prostatit refererar till manliga sjukdomar. Prostatakörteln är ett litet järn-muskulärt organ belägna i bäckenet nedan blåsan på ett sätt som omfattar den initiala urinröret (uretra).

Prostatit är en inflammation i prostata som orsakar svullnad av det manliga organet. Nästan alltid inflammation hos män åtföljs av förkalkning (bildning av stenar). Eftersom prostatakörteln omger urinröret och vasdeferenserna, leder ormens svullnad till komprimering av urinledaren. Hon klämmer urinröret och därmed skapar en man med ett urinproblem, vilket är huvudsymptomet hos prostatit hos en man.

Klassificering av prostatit

I enlighet med kriterierna från American National Institute of Health (NIH USA) från 1995 utmärks följande kategorier av prostatit:

 1. Kategori I - Akut prostatit.
 2. Kategori II - kronisk bakteriell prostatit.
 3. Kategori III kronisk prostatit med kronisk bäckensmärksyndrom.
 4. kategori IIIa - kronisk prostatit med kronisk bäckensmärksyndrom med tecken på inflammation
 5. Kategori IIIb - kronisk prostatit med syndrom av kronisk bäckensmärta utan tecken på inflammation.
 6. Kategori IV - asymptomatisk (asymptomatisk) kronisk prostatit.

Det finns också klassificeringar beroende på sjukdomsförloppet och orsaken till sjukdomsuppkomsten.

Enligt typ av sjukdom:

 • akut prostatit;
 • kronisk prostatit.

Beroende på orsakerna till sjukdomen:

 • bakteriell prostatit;
 • icke-bakteriell prostatit.

Sammanfattar de två senaste klassificeringarna, urskilja:

 • akut bakteriell prostatit;
 • kronisk bakteriell prostatit;
 • kronisk abakteriell prostatit.

Orsaker till sjukdomen

Framdriften till utseende av prostatit och en provocerande faktor kan vara vissa sjukdomar eller livsstilsegenskaper. Åldersändringar efter 40 år utan adekvata förebyggande åtgärder leder snabbt till stagnation i bäckenorganen och till utveckling av inflammation i prostata.

Det noteras att oftast prostatit diagnostiseras hos män som hör till vissa grupper. Riskgrupper är äldre män som leder en stillasittande livsstil, missbrukar alkohol. Den ökade risken för att utveckla prostatit hos de som har haft urologiska infektioner har också problem med tarmarna, i synnerhet lider av förstoppning. Om en man tillhör en av dessa grupper, borde han vara mer benägna att genomgå en diagnostisk undersökning, eftersom prostatit diagnostiseras dubbelt så ofta i riskgruppen.

Så orsakerna till prostatit:

 • infektion (sexuellt överförda sjukdomar) - chlamydia, herpesvirus, Trichomonas, ureaplasma, mykoplasma, cytomegalovirus, gonokocker, svamp släktet Candida (trast orsakar också), E. coli (Escherichia coli), enterokocker och andra kan påverka urinröret och prostatavävnad;
 • stillasittande och stillasittande livsstil;
 • kränkningar av blodcirkulationen och lymfcirkulationen i det lilla bäckens organ
 • långvarig sexuell avhållsamhet, samt avbrutet samlag eller artificiell förlängning av samlag
 • påkänning;
 • fysisk överbelastning
 • hyppig hypotermi hos kroppen;
 • störningar i immunsystemet;
 • brist på vitaminer (beriberi) och mikroelement
 • hormonell obalans
 • överträdelse av allergisk status.

Symptom på sjukdomen

Även om manifestationer av prostatit kan likna andra sjukdomar i genitourinary systemet finns det fortfarande signaler från kroppen som bör varna mannen och bli ett tillfälle för honom att gå till doktorn. Det är bäst att göra detta, så snart som de minsta störningarna i manlig hälsa uppstår, blir behandlingen enklare och effektivare. För att förstå hur man behandlar prostatit hos män måste man ha en uppfattning om sjukdoms manifestationer.

Huvud tecken på prostatit:

 • upprörd urinering
 • smärta i underlivet, skrot, perineum
 • störning av sexuell funktion (sexuell dysfunktion);
 • problem med utlösning
 • förändring i kvantitet och kvalitet av ejakulat (sperma).

Symptom på akut form:

 • ökning i kroppstemperatur till 39-40 ° C;
 • huvudvärk;
 • frossa, feber;
 • smärta i musklerna och nedre delen av ryggen
 • smärta i lederna;
 • känslor av obehag (svullnad och överdriven värme) i perinealregionen;
 • smärtsam beröring av perineum
 • frekvent urinering med frekventa uppmaningar;
 • smärtsam urinering, brinnande med urinering
 • suddig urin;
 • blod i urinen;
 • urladdning ur urinröret.

Symtom på kronisk form:

 • feber;
 • smärta mellan skrot och anus
 • smärta i nedre delen av ryggen
 • cystit, särskilt återkommande cystit.

diagnostik

Diagnosen av prostatit upprättas av läkaren vid undersökning av patienten. Följande procedurer och studier utförs:

 • anamnese insamling;
 • digital rektal undersökning av prostata
 • staket av prostatsekretionen;
 • blod- och urintest;
 • definition av PSA;
 • analyser för sexuellt överförbara infektioner;
 • Ultraljud (ultraljud) eller TRUS (transrectal ultraljud);
 • uroflowmetry, övervakning av cirkadianrytmen av urinering;
 • sådd urin och utsöndring av prostatakörteln med bestämning av floraens känslighet för olika antibakteriella läkemedel;
 • prostata biopsi (om nödvändigt).

När diagnosen är viktigt att se till symptomen orsakas inte av uretrit (inflammation i urinröret) eller andra sjukdomar som kan leda till ihållande infektion i urinblåsa eller njurar.

Behandling av prostatit

Den mest effektiva behandlingen av prostatit hos män på grundval av ett integrerat tillvägagångssätt, som innehåller flera metoder. Specifika behandlingsmetoder beror på scenen, tidpunkten för sjukdomen, graden och svårighetsgraden av symtomen, och även på organismens individuella egenskaper i varje specifikt fall. Som regel utförs all behandling av en poliklinisk specialist-urolog. I sällsynta fall, i närvaro av farliga komplikationer, är patienten på sjukhus.

 • medicinsk;
 • sjukgymnastik;
 • massage;
 • terapeutisk gymnastik;
 • kirurgisk operation
 • populära recept.

medicinering

Preparat för behandling av prostatit:

 • antibakteriella medel (med bakteriell prostatit);
 • antivirala läkemedel (i viral form);
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel;
 • alfa-blockerare;
 • smärtstillande;
 • avsvällande medel;
 • antipyretika.

Många läkemedel i behandlingen av inflammation i prostata utses i form av ljus. Den här blanketten låter dig få en snabbare effekt.

Under inga omständigheter ska du förskriva läkemedel själv, eftersom varje läkemedel har kontraindikationer och biverkningar som endast kan beaktas av en specialist.

Fysioterapeutisk behandling

Modern medicin erbjuder minimalt invasiva metoder för behandling av prostatit hos män, som har utvecklats ganska nyligen. De används i fall då komplexet av åtgärder med konservativ terapi inte tillåter att lösa problemet. Sådana metoder visas i fall då det är nödvändigt att säkerställa utflödet av urin och minska inflammation:

 • transuretal mikrovågsterapi hjälper till att minska prostata storlek på grund av effekterna av hög temperatur;
 • Ultraljudsinflytande på prostatakörteln möjliggör avlägsnande av inflammation;
 • Lasermetoder tillåter vävnadstorkning, vilket leder till förnyelse och förstärkning av lokal immunitet.
 • kryostruktion - en metod för att avlägsna områden av inflammerade vävnader med hjälp av låga temperaturer;
 • ballettutvidgning av urinröret - mekanisk expansion av urinröret med hjälp av en speciell uppblåsningsballong, vilken introduceras genom kateterisering;
 • Stentur i urinröret kan användas antingen ensam eller tillsammans med ballongdilatation. Expansion av urinröret utförs med en stent.

massage

Denna metod för behandling av sjukdomen används som en ytterligare metod vid användning av läkemedelsbehandling. Det ger snabbare behandling av prostatit och bättre resultat. Interna och externa massagemetoder används.

Det viktigaste och mest effektiva sättet att massera prostata är digital rektal stimulering. En specialist som utför massage, sätter ett finger i patientens rektum, groper för prostatakörteln och utför massagerörelser.

Extern massage involverar inte penetration i kroppen, massörrörelser görs genom huden i perineum. Denna procedur är en bra profylax av prostatit hos män, men för behandling av sjukdomen är dess effektivitet inte tillräckligt.

Användbara massageeffekter:

 • förbättring av blodtillförseln
 • stimulering av körteln;
 • avleda stillastående sekretioner.

Terapeutisk gymnastik

Hur kan prostatit behandlas med terapeutisk gymnastik? Vid övningar flyter arteriellt blod till prostatakörteln och venös utflöde förbättras, det vill säga stagnation i organet elimineras. Självklart händer detta gradvis med regelbunden motion.

Komplexet, som syftar till att upprätthålla människors hälsa, är en uppsättning enkla övningar som utförs i liggande, sittande eller stående.

En av de enklaste och mest effektiva övningarna är periodisk spänning och muskelavslappning i anusen. Det kan utföras när som helst nästan var som helst, även på jobbet, eftersom det är helt osynligt för andra. En sådan övning är en utmärkt profylax för prostatit hos män, det möjliggör en god muskelton i perineum och aktiv cirkulation.

Kirurgisk ingrepp

Kirurgisk behandling av prostatit är tilldelad endast om behandlingen är medicinering och andra metoder som inte ger önskat resultat, liksom i fallet där prostatakörteln blockerar flödet av urin. Dessutom är kirurgi, även i detta fall inte tilldelas unga människor, eftersom det kan leda en man till infertilitet.

Tilldelar följande kirurgiska metoder för behandling av prostatit:

 • transuretral resektion av prostata - avlägsnande av alla infekterade vävnader;
 • prostatektomi - kirurgi för att ta bort prostata, omgivande vävnader, inklusive seminala vesiklar.

Folk recept

Som en hjälpmetod för behandling av prostatit används ofta folkrecept. Här är de två mest effektiva och populära:

 1. Pumpa frön redan mycket lång tid använder för behandling av sjukdomar i en prostata. De innehåller en stor mängd zink. Detta element är en av de viktigaste för den manliga kroppen. Det är nog att äta 30 frön om dagen. Denna mängd innehåller den dagliga zinknivån. En mycket viktig punkt är att fröna endast ska användas som råa. Ett av de vanliga recepten är att markfrön blandas med honung i lika stora mängder. Gör från denna blandning bollar och ätit i 30-40 minuter innan du äter 2 gånger om dagen.
 2. Aspen bark. Det gör infusioner, extrakt, avkok. Denna naturliga komponent har astringent, antipyretisk, antiinflammatorisk, diforetisk och diuretisk verkan. Med hjälp av avkok av barken kan du snabbt stoppa inflammationen. Plus, buljongerna hjälper till att snabbt ta bort toxiner från organismerna och deras nedbrytningsprodukter. För att förbereda den medicinska kompositionen behövs 200 g bark och 2 liter vatten. Koka barken i 30 minuter, sedan svalna och spänna. Dryck ska vara i stället för te 4-5 gånger om dagen.

Komplikationer av prostatit

Om symptomen på prostatit inte uppmärksammas och inte söka läkarvård kan följande komplikationer uppstå:

 • utveckling av manlig infertilitet
 • vesikulit (inflammation av sällsynta vesiklar);
 • epididymit (inflammation i testiklarna och deras bilagor);
 • övergången av sjukdomen från akut till kronisk;
 • smalning och ärrbildning i urinröret
 • obstruktion av blåsan med akut urinretention, vilket kräver kirurgisk behandling
 • svår smärta i perineum
 • frekvent cystit
 • abscess (suppuration) av prostata, vilket kräver kirurgisk ingrepp;
 • pyelonefrit och annan njurskada
 • sepsis.

förebyggande

Åtgärder för att förebygga kronisk prostatit syftar främst till att förebygga förvärring. Om detta redan har hänt bör inflammationen avlägsnas så snart som möjligt.

För att minimera risken för återfall är det nödvändigt att helt överge eller minimera effekterna av följande negativa faktorer:

 1. Alkoholförbrukning. Det betyder inte att du ska ge upp det helt, men du måste begränsa dig själv. Ingen förbjuder ett glas rött vin, men det är inte värt att dricka en hel flaska.
 2. Rökare. Prostatakörteln är det organ som ständigt upplever syreförlust på grund av dålig blodtillförsel. Vid inandning av tobaksrök finns blodkärl och blodcirkulationen är ännu mer störd. Dessutom kommer alla rökare förr eller senare att drabbas av högt blodtryck.
 3. Brist på rörelse. Du måste tvinga dig att riva dig själv från soffan och börja flytta.
 4. Stress. Du borde lära dig att ta bort allt negativt som mottogs under dagen. Familjen i detta fall kommer att vara det bästa antidepressiva. Helger som hålls nära släktingar kommer att ersätta några lugnande medel.
 5. Överkylning, förkylning. Dessa negativa faktorer påverkar direkt prostatakörteln. Om det finns en bil, bör man se till att det har upphettat sätet.
 6. Fysisk utmattning är inte mindre farlig än brist på rörelse. Lyft inte vikten om kroppen inte är förberedd för detta.