Huvud
Skäl

Om du inte behandlar prostatit: komplikationer, konsekvenser och förebyggande

Enligt statistiken är prostatit en mycket vanlig sjukdom som diagnostiseras i nästan var tionde man, och detta problem påverkar alltmer ungdomar och medelålder. Om du inte behandlar prostatit kan det orsaka mer än ett allvarligt slag mot människors hälsa.

Innehållet i artikeln

Beroende på typen av komplikationer på formen av prostatit

Inflammation av prostata kan orsakas av olika faktorer. Först isoleras prostatit från infektiös och icke-infektiös etiologi. Var och en av dessa former har sina egna versioner, men denna grundläggande division spelar en avgörande roll i konsekvenserna och komplikationerna.

Icke-infektiös prostatit

Prostatit av icke-infektiös natur är mycket mer utbredd än bakteriell. Det kan utlösas av trängsel i bäckenorganen. Följande orsaker leder till stagnation:

 • hormonella störningar;
 • åderbråck
 • olika kroniska sjukdomar;
 • stillasittande livsstil;
 • brist på regelbunden sexuell aktivitet
 • oordnad kommunikation, ständig förändring av partners, frekvent utlösning;
 • dåliga vanor, undernäring etc.

Symtom på prostatit är något uttalad eller de saknas under lång tid, så de ges sällan vikt. Underkylning eller andra provokationsfaktorer kan orsaka ömhet i perinealområdet, svårighet att urinera. Smärta kan bli värre efter en lång vistelse på benen. Ofta skrivs dessa första tecken på en prostatit på banalköld, när de passerar och utan behandling. Det är emellertid denna frivolous attityd som gör att sjukdom utvecklas till en kronisk form. En kronisk prostatit behandlas inte helt, men övergår bara till en annan under remissionsfasen, som kan ersättas av återfall.

Infektiös prostatit

Den infektiösa formen av prostatit orsakas av olika virus och bakterier som kommer in i kroppen från utsidan. Beroende på den specifika patogenen är olika typer av bakteriell prostatit uppdelade. Oavsett de patogena mikroorganismerna som orsakade den inflammatoriska processen utvecklas det emellertid mycket intensivt och kraftigt.

Om icke-infektiös form av uppkomsten av sjukdomen före uppkomsten av komplikationer går tillräckligt lång tid för att ohärdat prostatit infektion så snart som möjligt kan ansluta sig till en mycket noggrann med alla problemen i urogenitalsystemet och andra organ. Dessutom, med inflytande av infektion i blodet, är utvecklingen av sepsis möjlig, vilket redan är ett direkt hot mot livet.

Konsekvenser av icke-infektiös prostatit

Vad händer om prostata inte behandlas med de första manifestationerna av inflammation? Räckvidden av möjliga konsekvenser är ganska bred:

Sexuella övergrepp

På grund av kronisk prostatit, i frånvaro av adekvat behandling, bildas ibland irreversibla störningar hos den manliga könsfärden:

 • Utvecklingen av erektil dysfunktion, försvinnandet av spontan erektion på grund av ett brott mot blodflödet;
 • raderade eller smärtsamma förnimmelser under orgasmen orsakad av inflammation i det sällsynta tuberkletet;
 • tidig utlösning
 • minskning av blodhalten hos manliga könshormoner, i synnerhet - testosteron, ansvarig för libido;
 • försvagning av sexuell lust på grund av funktionsstörningar som är ansvariga för excitering av receptorer.

Mot bakgrund av ovanstående problem kan impotens utvecklas både fysiologiskt och psykologiskt.

Störningar i urinvägarna

Kronisk prostatit leder till sjukdomar i urinering. Det finns en brännande känsla och smärtsamt obehag eller oförmåga att tömma en fylld urinblåsa, vilket kräver brådskande medicinsk intervention. Det kan finnas falska önskningar, samt ett utmärkande drag av kronisk prostatit är den så kallade symtom på den sista droppen, det vill säga efter utgången av vattenkastning det finns en liten läckage av urin. Men senare kan det utvecklas till en inkontinens.

Brott på reproduktionsområdet

En av de allvarligaste komplikationerna i kronisk prostatit är utvecklingen av infertilitet. Prostatakörteln är ansvarig för att utveckla en hemlighet som stimulerar spermatozoas rörlighet. Med långsam inflammation i prostata utsöndringen är sönder, och spermatozoer förlorar sin rörlighet, så att de inte kan befrukta ägget. Dessutom leder droppen i testosteronnivåerna till infertilitet, vars påverkan av produktionen av seminalvätska uppträder.

På grund av låg spermobilitet, försämring av spermiernas kvalitet och förminskning av vasdeferenserna reduceras möjligheten till befruktning till nästan noll. Och även om det uppstår, är risken för spontan avslutning av graviditeten avsevärt ökad på grund av embryonets oöverlevnad och bildandet av svåra utvecklingsmissbildningar hos fostret.

Nervsystemet

Psykoterapeutiska svårigheter noteras i betydelsen av vissa män med försummade kroniska former av prostatit, särskilt hos ungdomar. Det kan finnas ångest, trötthet, irritabilitet. Det undertryckta känslomässiga tillståndet leder till somatiska störningar som förvärrar de redan existerande hälsoproblemen.

En man lever i en outhärdlig stress, som orsakas av dålig hälsa, regelbundet uppstår smärtor, misfires när man har sex, och mot detta kommer en känsla av egen insolvens. Särskilt här är människor som har personlighetsdrag hos ångest-hypokondri. En sluten ond cirkel bildas - ju mer en person upplever på grund av deras komplexitet desto intensiv blir de. I slutändan kan allt detta leda till nervösa nedbrytningar och långvarig, allvarlig depression.

Skleros av prostata

Vad händer om prostatit inte behandlas i tid? En försummad sjukdom kan leda till fibros och skleros i prostata. Hennes vävnader prolifererar, börjar ersättas av bindemedel, och processen för ärrbildning sker faktiskt. I detta fall kläms urinröret och blåsans hals. Det finns en svårighet och frekvens av urinering, en känsla av ofullständig tömning av blåsan, smärta i ljummen och ändtarmen. Erektion är trasig, sexuellt intyg eller handling kan orsaka smärta.

Skleros av prostata är en mycket allvarlig patologi, som i framtiden kan leda till utveckling av maligna tumörer, infertilitet, impotens.

Behandling av den utförs endast kirurgiskt.

Konsekvenser av infektiös prostatit

Prostatit av infektiös etiologi kan bli en källa till mycket obehagliga och farliga komplikationer.

cystit

Utseendet av ömhet med urinering och ständig uppmaning att gå på toaletten är ofta inte förknippad med prostatit. Många föredrar att köpa på apoteket några vänner rekommenderade piller som kan lindra symptomen, men risken för denna sjukdom är bara att om inte behandlas oundvikliga återfall och blir kronisk.

vesiculitis

Inflammation av seminala vesiklar manifesteras av uppkomsten av signifikanta smärtsymptom i området hos sakrummet, frekvent urinering, utseendet av smärta vid sexuell upphetsning, ejakulation. I sperma kan spår av blod eller pus observeras. I framtiden leder vesikulit till infertilitet.

Adenom av prostata

Benign prostatahyperplasi, även känd under föråldrade begreppet BPH sker oftast hos äldre män, men bakteriell prostatit utan adekvat behandling kan leda till dess bildande och yngre patienter. Det finns en ständig uppmaning att urinera, rezi och obehag i skrot och underliv. Det finns också problem i den sexuella sfären.

pyelonefrit

Med denna sjukdom penetrerar bakterierna som orsakade utvecklingen av prostatit i njurarna, vilket orsakar inflammation. I njurformad pus. Med en kännetecken för prostatit, stagnation av urin, lingrar den i njurarna finns en aktiv proliferation av patogen mikroflora. Det finns en signifikant temperaturökning, kroppsvärk, slöhet, illamående, svullnad, ökat tryck, smärta i den drabbade njuren.

Abscess av prostata

Konsekvensen av försummad prostatit kan bli en abscess (ackumulering av pus i prostatakörteln). Detta är inte en mycket frekvent men mycket farlig komplikation. Temperaturen stiger kraftigt, svaghet, svettning, markerade smärtor i skrot och skrot och sakrum observeras. En abscess orsakar vävnadsnekros och om spontan obduktion kan leda till peritonit och sepsis. Enligt olika data resulterar från 3 till 15% fall av abscesser i patientens död.

sepsis

Om åtgärderna för behandling av bakteriell prostatit inte har tagits i tid, finns det risk för att blodinfektion utvecklas - sepsis, vilket kräver akut inhalation. Annars är ett dödligt resultat oundvikligt.

Förebyggande åtgärder

Ju mer uppmärksam du tar för din hälsa, desto större chans du har för att fånga prostatit i ett tidigt skede, när det kan botas på relativt kort tid och förhindra utvecklingen av en kronisk form. Endast kvalificerade specialister kan dock förskriva behandlingen efter att ha utfört alla nödvändiga prov och undersökningar.

Varför behandlas prostatit inte av folkläkemedel utan att gå till en läkare? Först och främst är det omöjligt att bestämma orsaken till prostatit själv, "vid ögat". Och utan att veta orsaken är det omöjligt att eliminera konsekvenserna. För behandling av vissa typer av inflammation behövs effektiva och effektiva läkemedel, såväl som fysioterapi och andra metoder som urologen kommer att rekommendera för varje enskilt fall, med beaktande av sjukdomskursens egenskaper och patientens kropp.

För att klara av prostatit måste du först och främst ompröva ditt vanliga sätt att leva och göra anpassningar till det:

 • att utveckla en lämplig diet med en specialist
 • försök att äta mer mat rik på zink, vilket är viktigt för hälsan hos den manliga reproduktionssystemet (fjäderfä, lamm, ostron, vetekli, ost, linser, bovete, bönor, valnötter och pinjenötter, jordnötter, hasselnötter, fikon, dadlar);
 • konsumerar mycket vätskor;
 • Avstå från att röka, eftersom cigarettrök bidrar till spasmer av blodkärl, vilket leder till en kränkning av full blodtillförsel till bäckenorganen.
 • För att undvika hypotermi, i kallt väder, bära högkvalitativ termisk under byxorna;
 • att engagera sig i fysisk kultur, för att inkludera i dagens regim som laddning;
 • att upprätta ett regelbundet, intimt liv utan kinks i en eller annan riktning;
 • med stillasittande arbete ungefär varje timme för att gå upp och göra övningar för uppvärmning, efter arbetet att gå.

Varför ska du inte vara lightheaded om prostatit? Utan ordentlig behandling kan han leda till de allvarligaste komplikationer som kan undvikas, bara omedelbart kontakta läkaren för eventuella misstänkta symtom. Fångat i början av prostatit är härdbar nästan alltid.

Konsekvenser av prostatit: varför är det farligt att inte behandla?

Precis som alla andra, är prostatainflammation tillsammans med de klassiska tecknen: en ström av blod, svullnad och ömhet. Om du inte betalar tillräckligt med uppmärksamhet på problemet och be om kvalificerad hjälp till urolog, kan effekterna av prostatit vara allvarliga, allt från minskad libido och potensstörningar och slutar cancer. Så, låt oss försöka lista ut hur farlig prostatit är.

Termen "prostatit" i bokstavlig översättning betyder inflammation i prostatakörteln. Orsakerna till inflammation kan vara så smittämnen (specifika och icke-specifika mikroorganismer, virus), och stagnation i bäckenet (med en stillasittande livsstil, tarmsjukdom, ryggrad, etc.) eller i prostatan själv (den långa frånvaro av sexuella relationer, gemensamma olöslig erektion, etc.).

Anatomi och fysiologi av prostata

Prostatan är belägen i bäckenet, som ligger mellan blygdbenssammanfogningen och ampullen av ändtarmen, är prostata bas intill blåshalsen och spetsen - det urogenitala diafragman. Genom tjockleken på prostata passerar urinröret (urinröret), liksom vasdeferenserna.

I prostatavävnad omedelbart omger urinröret, den innehåller ett stort antal muskelfibrer, som är på grund av minskningen av urinflödet i urinröret under erektion och ejakulation är omöjligt.

Funktionell prostatavävnad består av alveolär-rörformiga körtlar, vars kanaler kombineras till större och öppnas direkt i urinröret.

Den hemlighet som utvecklas av dem klämmer ut muskelfibrerna, som kontraheras under utlösningen. Och bindväven, som utgör stroma i körteln, innehåller blodkärl, nervfibrer, som är nödvändiga för näring och funktion av de "arbetande" cellerna i många körtlar.

Blodtillförseln av körteln kommer från flera små fartyg som avgrenar sig från blåsans och rektumets kärl.

Presentera prostatan, det är lättare att förstå varför prostatit hos män är med dessa eller andra symtom.

Den patologiska processens gång kan vara akut och kronisk. Vid akut prostatit kan konsekvenserna, om man ignorerar symptom eller försök till självbehandling, inte vara den trevligaste. Omvandlingen av en akut process till en kronisk är oundviklig. Och än den kroniska prostatit är farlig, kommer vi att överväga ytterligare.

Symtom på prostatit

Symtom är förknippad med svullnad och blodflöde i prostatakörteln:

 1. På grund av kompressionen av urinröret genom förstorade körtelvävnader:
 • Urineringstörningar bildas: Patienterna klagar som regel ofta, smärtsamma, urinerar i små portioner (droppvis).
 • lätt genomskinlig urladdning ur urinröret.
 1. På grund av arten av innervation av prostatisk (åtföljer nervfibrer) - bildandet av prostata nerv plexus av den nedre bålen splanchnicus nerv, vilket orsakar:
 • smärta i underlivet, i perineum, som kan ges till den suprapubiska regionen;
 • minskad sexuell lust.
 1. På grund av kompression av sädesledaren vävnadsödem, och även på grund av den inflammatoriska processen, vilket leder till en minskning i regleringen av körtel hormon (testosteron), inträffar:
 • förändring av samlagets varaktighet (snabb utlösning eller omvänt, långvarigt samlag)
 • svag erektion
 • smärta med ejakulation.

Dessutom leder organs blodtillförsel, bristen på sina egna stora kärndammar, till en svår cirkulation i körteln och stöder stagnerande fenomen i den. Och det betyder att prostatit och dess konsekvenser är ganska komplicerade i behandlingen, kräver ett komplett komplex av medicinska åtgärder. Och utan ett professionellt tillvägagångssätt kan tal om full återhämtning inte gå.

Fördelar och nackdelar med inflammation

Självklart är inflammation naturens inneboende process att skydda kroppen från en skadlig faktor, riktad mot dess förstörelse. Detta är den positiva sidan av processen.

Men vi bör inte glömma att det första vävnad infiltrerad med inflammatoriska celler, dödas tillsammans med "skadedjur", och i deras ställe är alltid och i varje organ bildas av bind ärrvävnad. Dimensionerna av den senare beror direkt på inflammationsområdet.

För det andra är inflammatoriska celler effektivt klara inte med alla skadliga ämnen, har många smittämnen lärt sig att lura vårt immunförsvar att försvara sig, och därmed kvar i kroppen under många år, att göra en akut process vid kronisk trög.

En person kanske inte vet att han har en kronisk sjukdom, eftersom han har en kronisk sjukdom. exacerbationer kan fortsätta obemärkt, tills konsekvenserna av prostatit utvecklas.

För det tredje kan den skadliga faktorn vara så stark att immunitetscellerna inte kan innehålla det och inflammationen kommer att ta en akut karaktär. För det fjärde, när den nuvarande långsiktiga kronisk process ständigt uppdaterade körtlar epitelceller kan en dag mutera och urartar till elakartade.

Så låt oss sammanfatta och namnge följderna av prostatit.

Än den här sjukdomen är farlig

Konsekvenser av akut prostatit

 1. Cystit, uretrit, vesikulit, epididymoorkhit, pyelonefrit.
 2. Abscess (bildning av ett purulent hålrum i vävnaden) i prostata.
 3. Kronisk prostatit.

Konsekvenser av kronisk sjukdom

 1. Fibros av prostata.
 2. Brott mot erektion.
 3. Infertilitet.
 4. Njurinsufficiens.
 5. Urolitiasis.
 6. Godartad prostatahyperplasi (adenom).
 7. Prostatacancer.

Samma lista kan inkludera minskad livskvalitet, förändrade karaktär (uppkomsten av aggressivitet, irritabilitet, etc.), brott mot familjeförhållanden och andra störningar i den privata sfären.

Tidig överklagande till doktorn och den komplexa behandlingen som påbörjats kommer att avhjälpa behovet av att bekämpa följderna av prostatit.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

prostatit

prostatit - en inflammatorisk sjukdom i prostata, den vanligaste sjukdomen hos det genitourära systemet hos män. Prostatit kan vara akut eller kronisk. Vanligtvis påverkar patienter i åldern 25-50 år. Enligt olika data lider 30-85% av män över 30 år av prostatit. Symtom på prostatit innefattar smärta, svårigheter och smärtsam urinering, sexuell dysfunktion. Diagnosen av prostatit upprättas av urologen och andrologen oftare på en typisk klinisk bild. Dessutom en ultraljud av prostata, bakoposev prostatisk utsöndring och urin.

prostatit

prostatit - inflammation i den prostatala körteln - prostata. Manifest frekvent urinering blandas med blod, pus i urinen, smärta i penis, skrotum, ändtarm, sexuell dysfunktion (erektil dysfunktion, tidig utlösning, etc.), ibland urinretention. Kanske prostatisk abscessbildning, inflammation i testiklarna och bihang, som hotar att infertilitet. Klättring infektion leder till inflammation i de övre sektionerna av urogenitalsystemet (cystit, pyelonefrit).

Prostatit utvecklas under penetrering av det infektiösa medlet, som kommer in i prostatavävnaden i den urogenitala kanalen (urinrör, urinblåsan), eller från en avlägsen inflammatorisk fokus (lunginflammation, influensa, angina, furunkulos). Det finns ett antal riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla prostatit.

Förberedande faktorer

Risken för prostatit ökar med hypotermi, närvaron i anamnesen av specifika infektioner och tillstånd, åtföljd av stagnation i prostatas vävnader. Tilldela följande faktorer som ökar sannolikheten för prostatit:

 • Allmänt förkylning (enkel eller permanent, relaterad till arbetsförhållanden).
 • En stillasittande livsstil, en specialitet som tvingar en person att sitta länge i sittande läge (datoroperatör, förare etc.).
 • Konstant förstoppning.
 • Störa den normala rytmen av sexuell aktivitet (överdriven sexuell aktivitet, långvarig avhållsamhet, ofullständig utlösning under saknar emotionell färgning "vanliga" samlag).
 • Närvaron av kronisk sjukdom (kolecystit, bronkit) eller kronisk infektiös foci i kroppen (kronisk osteomyelit, obehandlade karies, tonsillit, och så vidare. D.).
 • Uppskjutna urologiska sjukdomar (uretrit, cystit, etc.) och sexuellt överförbara sjukdomar (klamydia, trichomoniasis, gonorré).
 • State, vilket hämning av immunsystemet (kronisk stress, oregelbundna och otillräcklig näring, regelbunden brist på sömn, ett tillstånd av överträning i idrottare, och så vidare. D.).

Det antas att risken för att utveckla prostata ökningar av kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, morfin, och så vidare. D.). Några av Urology hålls i området av forskning visar att en predisponerande faktor i förekomsten av prostatit är en kronisk perineal trauma (vibrationer, stötar) av bilister, motorcyklister och cyklister. Men den överväldigande majoriteten av experter tror att alla dessa faktorer är inte de verkliga orsakerna till prostatit, men bara för att förvärra latent inflammation i vävnaderna i prostatan.

En avgörande roll i förekomsten av prostatit spelas av stagnerande fenomen i prostatacentret. Kränkning av kapillärt blodflöde orsakar en ökning av lipidperoxidation, ödem, exsudation prostatavävnad och skapar förutsättningar för utveckling av infektionsprocessen.

etiologi

Såsom det infektiösa medlet i akut prostatit kan verka Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus), enterokocker (Enterococcus), Enterobacter (Enterobacter), Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas), Proteus (Proteus), Klebsiella (Klebsiella) och Escherichia coli (E. coli). De flesta mikroorganismer avser villkor patogena floran och prostatit orsakar endast närvaron av andra predisponerande faktorer.

Inflammation i kronisk prostatit beror vanligtvis på polymikrobiella föreningar.

Symtom på prostatit

Symtom på akut prostatit

Det finns tre steg av akut prostatit, som kännetecknas av närvaron av en viss klinisk bild och morfologiska förändringar:

 • Akut catarrhal prostatit. Patienter klagar över frekvent, ofta smärtsam urinering, smärta i hjärtkärnan och perineum.
 • Akut follikelprostatit. Smärtan blir mer intensiv, ibland utstrålar de i anusen, blir värre med avföring. Urinering är svårt, urin följer en tunn ström. I vissa fall finns det en fördröjning i urinen. Subfebril eller måttlig hypertermi.
 • Akut parenkymal prostatit. Den uttryckta allmänt förgiftningen, en hypertermi upp till 38-40 ° С, frossa. Dysursjukdomar, ofta akut urinretention. Skarp, throbbing smärta i perineum. Svårighetsgrad av avföringens skull.
Symtom på kronisk prostatit

I sällsynta fall blir kronisk prostatit resultatet av en akut process, men i regel utvecklas primär kronisk prostatit med raderade symtom. Temperaturen stiger ibland till subfebrila värden. En patient med kronisk prostatit noterar obehagliga känslor eller svag smärta i perineum, obehagliga känslor under urinering och avföring. Det mest karakteristiska symptomet på kronisk prostatit är skarpt urladdning ur urinröret i avföringens skull.

Man bör komma ihåg att den primära kroniska prostatiten utvecklas under en lång tid. Det föregås av prostatos (stagnation av blod i kapillärerna), som gradvis omvandlas till abakteriell prostatit (den första fasen av inflammation).

Kronisk prostatit är ofta en komplikation av den kroniska inflammatoriska processen orsakad av orsaksmedlet för en specifik infektion (klamydia, trichomonas, ureaplasma, gonokocker). Symtom på en specifik inflammatorisk process maskerar i många fall manifestationerna av kronisk prostatit. Kanske en liten ökning av smärta vid urinering, svag smärta i perineum, mager urladdning från urinröret under avföring. En mindre förändring i den kliniska bilden och tillsatsen av kronisk prostatit går ofta obemärkt för patienten.

Kronisk prostatit kan uppenbaras av en brännande känsla i urinröret och perineum, dysuri, sexuell dysfunktion, ökad total trötthet. Konsekvensen av kraftbrott (eller rädsla för dessa sjukdomar) blir ofta mental depression, ångest och irritabilitet. Den kliniska bilden av kronisk prostatit inkluderar inte alltid alla, utan undantag, de listade grupperna av symtom, varierar i olika patienter och varierar över tiden.

Det finns tre huvudsakliga syndrom, karakteristiska för kronisk prostatit:

 • Smärta syndrom med kronisk prostatit

Det finns inga smärta receptorer i prostata vävnaden. Orsaken till smärta vid kronisk prostatit är nästan oundviklig, på grund av riklig innervation av bäckenorganen, involvering i nervvägarnas inflammatoriska process.

Patienter med kronisk prostatit klagar på smärta av varierande intensitet - från svag, värkande till intensiv, störande sömn. Det finns en förändring i besvärets art (exacerbation eller försvagning) vid utlösning, överdriven sexuell aktivitet eller sexuell avhållsamhet. Smärta utstrålar i pungen, sacrum, perineum, ibland i ländryggen. Man bör komma ihåg att smärtan i nedre delen uppstår inte bara med prostatit. Orsaken till smärta i detta område kan vara osteokondros och ett antal andra sjukdomar.

 • Dysursyndrom (urineringstörning)

Som ett resultat av inflammation med kronisk prostatit ökar volymen av prostata som komprimerar urinläkaren. Ureteralumen minskar. I en patient med prostatit, frekvent uppmaning att urinera, en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Dysuriska fenomen uttrycks som regel i de tidiga stadierna av kronisk prostatit. Då utvecklas kompensationshypertrofi av muskelskiktet i blåsan och urinledarna. Symtom på dysuri under denna period försvagar och växer sedan med dekompensering av anpassningsmekanismer.

 • Sexuella störningar vid kronisk prostatit

Vid de första stadierna av kronisk prostatit kan det utvecklas en diskretion som uppenbarar sig annorlunda hos olika patienter. Patienter kan klaga på frekventa nattliga erektioner, raderade orgasmer eller nedsatta erektioner. Accelererad ejakulation är förknippad med en minskning av tröskelnivån för excitering av orgasmiska centrum. Smärtsamma känslor under utlösning kan leda till att en patient avvisas med prostatit från sexuell aktivitet. Senare blir sexuella störningar mer uttalade. På ett avancerat stadium av kronisk prostatit utvecklas impotens.

Graden av sexuell frustration i kronisk prostatit bestäms av många faktorer, inklusive - den sexuella konstitutionen och den psykologiska stämningen hos patienten. Potensstörningar och dysuri kan bero på både förändringar i prostatan och patienten suggestibility som upptäckten av kronisk prostatit han förväntar oundvikliga utvecklingen av sexuella dysfunktioner och urinvägar. Särskilt ofta utvecklas psykogen dyspotens och dysuri i förtrogna, oroliga patienter.

Impotens, och ibland - och hotet om möjliga sexuella dysfunktioner tolereras starkt av patienter med prostatit. Ofta finns det en förändring i karaktär, irritabilitet, mumling, överdriven oro för ens egen hälsa och till och med "återkallande till sjukdom".

Komplikationer av prostatit

Komplikationer av akut prostatit

I avsaknad av snabb behandling av akut prostatit finns det en signifikant risk att utveckla en prostes abscess. Med bildandet av ett purulent fokus i prostatakörteln, stiger temperaturen hos patientens kropp till 39-40 ° C och kan förvärva en hektisk karaktär. Värmeperioderna alternerar med uttalade frossa. Skarpa smärtor i perineum gör det svårt att urinera och göra avföring omöjligt. Långvarig svullnad i prostatakörteln leder till en akut försening i urinering. I sällsynta fall öppnar abscessen spontant i urinröret eller rektum. När urinröret öppnas i urinröret uppträder purulent grumlig urin med en obehaglig skarp lukt, när den öppnas i rektum innehåller avföringen pus och slem.

Komplikationer av kronisk prostatit

För kronisk prostatit är en vågliknande kurs med perioder av långvarig remission karakteristisk, under vilken inflammationen i prostata fortskrider latent eller manifesterar sig med extremt dåliga symtom. Patienter, som inte störs av någonting, slutar ofta behandlingen och behandlas endast med komplikationer.

Spridningen av infektion längs urinvägarna med kronisk prostatit orsakar förekomsten av pyelonefrit och blåsan. Den vanligaste komplikationen för kronisk prostatit är inflammation i testiklarna och epididymis (epididymorchitis) och inflammation i de partiella vesiklarna (vesikulit). Resultatet av dessa sjukdomar är ofta infertilitet.

Diagnos av prostatit

En typisk klinisk bild förenklar diagnosprocessen för akut och kronisk prostatit. Om prostatit misstänks är rektal undersökning av prostata obligatorisk, under vilken urologen utför en utsöndring av prostatakörteln. Mikroflorans känslighet bestäms (sådd av prostatsekretion och bacussis av urin).

För att upptäcka strukturella förändringar (tumörer, cystor, adenom, etc.) och differentiering av prostatit från andra sjukdomar i prostata körteln sker ultraljud av prostata. Att utesluta eller bekräfta utvecklingen av infertilitet möjliggör ett spermogram.

Behandling av prostatit

Terapi av akut prostatit

Patienter med okomplicerad akut prostatit genomgår behandling i en urolog eller andrologistisk poliklinik. Vid den uttryckta förgiftningen visas misstanke om purulent process sjukhusvistelse. Patienter med akut prostatit genomgår antibakteriell behandling. Förberedelser väljs med hänsyn tagen till det smittsamma medlets känslighet. Bredt använda antibiotika som kan tränga in i prostata vävnad (ciprofloxacin, etc.). Med utvecklingen av prostatisk abscess utförs endoskopisk transrektal eller transuretral öppning av abscessen.

Akut prostatit är en sjukdom med en uttalad tendens till kronisk. Även vid tidig adekvat behandling blir resultatet av en akut behandling hos mer än hälften av patienterna kronisk prostatit.

Terapi av kronisk prostatit

Konvalescens kan uppnås inte alltid med adekvat, konsekvent behandling och iakttagande av läkarens rekommendationer, det är möjligt att eliminera obehagliga symtom på prostatit och uppnå en långvarig eftergift.

Behandling av kronisk prostatit bör vara omfattande. Patienten ordineras långa kurser av antibakteriella läkemedel (i 4-8 veckor). Prostata massage, fysioterapi, korrigering av immunitet. Patienten ges rekommendationer för livsstilsförändringar.

 • Antibakteriell behandling för kronisk prostatit

Val av typ och dos av antibakteriella läkemedel samt bestämning av varaktigheten av behandlingsförloppet utförs individuellt. Läkemedlet är valt baserat på mikroflorans känslighet baserat på resultaten av urinkulturen och utsöndringen av prostata.

 • Prostatisk massage för kronisk prostatit

Prostationsmassagen har en komplex effekt på det drabbade organet. Under massagen pressas den inflammatoriska hemligheten som ackumuleras i prostatakörteln ut i kanalerna och går sedan in i urinröret och avlägsnas från kroppen. Förfarandet förbättrar blodcirkulationen i prostata, vilket hjälper till att minimera stillastående fenomen och säkerställer bättre penetration av antibakteriella läkemedel i vävnaden hos det drabbade organet.

 • Sjukgymnastik för kronisk prostatit

För att förbättra blodcirkulationen används laser exponering, ultraljudsvågor och elektromagnetiska svängningar. Om det är omöjligt att genomföra fysioterapeutiska procedurer ordineras patienten med varma medicinska mikroclyster.

 • Immunkorrektion för kronisk prostatit

Att minska övergripande immunitet är ofta en av de predisponeringsfaktorer som ökar risken för att utveckla kronisk prostatit. Vidare förvärras immunförsvaret av upprepade långsiktiga kurser av antibiotikabehandling. Med en kronisk, långvarig aktuell prostatit visas en immunologs samråd för att välja taktiken för immunokorrigerande terapi.

 • Ändra livsstil och vanor med kronisk prostatit

Införandet av vissa förändringar i livsstilen hos en patient med kronisk prostatit är både en botande och förebyggande åtgärd. Patienten rekommenderas att normalisera sömn och vakenhet, anpassa dietregimen och leda måttlig fysisk aktivitet.

Profylax av prostatit

Profylax av prostatit består i eliminering av riskfaktorer. Det är nödvändigt att undvika hypotermi, alternativa stillesittande arbeten och med perioder av fysisk aktivitet, regelbundet och helt äta. För förstoppning bör laxermedel användas. En av de förebyggande åtgärderna i prostatit är normaliseringen av sexuell aktivitet, eftersom både överdriven sexuell aktivitet och sexuell abstinens är riskfaktorer vid utveckling av prostatit. När symptom på en urologisk eller venerisk sjukdom uppträder, behöver du rådgöra med en läkare i tid.

Vad som är farligt är prostatit

Prostatit - den vanligaste sjukdomen hos det genitourära systemet hos män. Det är fel att anse denna sjukdom uteslutande åldersrelaterad.

Risken för att utveckla prostatit är vid vilken ålder som helst. Inflammation av prostatakörteln ger mannen inte bara fysiologiskt obehag, men leder också till en nedbrytning i det psykologiska tillståndet.

Tyvärr vänder de flesta medlemmarna av det starkare könet till doktorn för hjälp, det är för sent. Sjukdomen har tid att förvärva ett kroniskt stadium, vars fara ligger i allvarliga komplikationer.

Kortfattat om orsakerna till prostatit

De viktigaste faktorerna som påverkar utvecklingen av prostatit är:

 • kränkning av termisk regim. Systematisk hypotermi hos hela organismen eller könsorganen. En kraftig förändring i kroppstemperatur under badprocedurer;
 • brist på rationell fysisk aktivitet. Hypodynamisk livsstil och låg sportaktivitet;
 • ohälsosam mat. Förekomsten av feta livsmedel, brist på tillräckliga vitaminer och mineraler, alkoholmissbruk;
 • instabilt sexliv;
 • venerala infektioner, särskilt i kronisk form;
 • inte iakttagande av regimen av arbete och vila. Överarbete och brist på ordentlig sömn;
 • kroniska sjukdomar i urinvägarna.

Prostatit klassificeras enligt formuläret: akut och kronisk.

Den andra formen karaktäriseras av en mild symptomatologi. På grund av detta är den inflammatoriska processen förlängd, risken för komplikationer ökar.

Hotet och risken för komplikationer

Att försumma symptomen på prostatit, bristen på snabb behandling, komplicerar i hög grad eliminering av sjukdomen och ökar utvecklingen av patologier.

Konsekvenser av akut prostata skada

Den allvarligaste komplikationen av akut prostatit är ackumuleringen av pus i prostata vävnaderna (abscess i prostatakörteln). Behandling av denna patologi är enbart en operation för att dissekera suppuration och buketturetra (urinrörets utvidgning med hjälp av en speciell metallplugg). I detta fall är patienten extremt svårt tillstånd:

 • ökning i temperatur till 40 grader;
 • allvarlig skärsmärta i perineum och könsorganen
 • frossa;
 • svullnad av prostata.

Den vanligaste komplikationen är sjukdoms kroniska stadium.

Vad som är farligt är kronisk prostatit

Den kroniska formen av prostatit ligger i den förändrade symtomatiska banan av sjukdomen. Perioder av återfall, kännetecknad av akuta manifestationer: smärta, utsöndring av prostats utsöndring, brott mot styrkan, frustration av urinering. Detta tillstånd ersätts av remission, under vilken patienten inte kan uppleva obehagliga känslor, förutom att det ofta är svårt att tömma blåsan. Sjukdomen är nästan asymptomatisk, men fortsätter att utvecklas, vilket manifesterar sig i en regelbunden period av förvärring.

Om man tar remission för att bli av med sjukdomen, improviserar man behandlingen ledsen, vad som inte kan göras under alla omständigheter.

Terapi måste spenderas länge och gå igenom hela kursen.

Farliga komplikationer:

 • adenom i prostata. Schema: normen och prostata adenom

En populär komplikation är en godartad tumör som bildas på prostatakörteln. Vid felaktig behandling kan den omvandlas till en cancer tumör;

 • uretrit. Schema: urinrör hos män

Urinflammation. Antibiotika och procedurer för tvättning av urinröret med antiseptiska lösningar används för behandling;

 • vesiklar. Schema: Placering av partiella vesiklar

  Akut inflammation av sämsta vesiklar. Behandlingen av sjukdomen är komplex och lång. Inte iakttagandet av villkoren för terapi garanterar i praktiken infertilitet

 • epdidimoorhit. Schema: orsaken till eppidimorchitis

  Inflammation av testiklarna, som sällan hittades som en självständig sjukdom. Vid akut sjukdom indikeras ett kirurgiskt förfarande för borttagning av testikel (orchiektomi);

 • pyelonefrit. Schema: pyelonefrit

  Bakteriell njursjukdom, vilket ofta orsakar njursvikt. Kronisk form av sjukdomen kan leda till funktionshinder;

 • cystit. Schema: Cystitis

  Blåsans inflammation, ofta komplicerad genom återflöde (kasta) urin i njurarna;

 • infertilitet. Schema: minskning av spermatozoids antal och patologi

  Texturen och kvalitetssammansättningen av spermierna ändras. Den första graden av sjukdomen kräver lång, dyr behandling. Den andra - ger praktiskt taget ingen behandling;

 • brott mot erektion. Schema: reduktion av erektion

  Ödem i prostatakörteln med prostatit, framkallar smärtsamma känslor under samlag och ejakulation. Detta leder till misslyckande av erektil funktion och minskad sexuell lust;

  I avsaknad av behandling för prostatit är fullständig erektil dysfunktion oundviklig över tiden;

  Systematiska misslyckanden i sexuella relationer leder till depression och psykogen impotens;

 • scleros av prostata. Den mest fruktansvärda skadorna är döden av prostatakörtlarna. Det är en allvarlig och obotlig sjukdom. Patienten kan bara existera på smärtstillande medel. Sjukdomen leder alltid till ett dödligt utfall.
 • Det är viktigt att:Eventuell lesion av prostata behöver behandling i tid. Det är oacceptabelt att starta en sjukdom. Efter att ha blivit bekant, än prostatit är farligt, bör mannen lyssna på egna känslor. Om du har obehag i könsorganet bör du alltid kontakta en läkare.

  De mest utsatta för prostatacancer är män som:

  • leda en stillasittande livsstil, undvik sportaktiviteter
  • lider av kronisk förstoppning
  • älskare av tillfälliga intima relationer (särskilt oskyddad sex);
  • avstå från sexuella relationer (oavsett vilka skäl).

  Förebyggande av prostatit

  För att undvika sjukdomen måste man följa åtgärder för att förhindra inflammation i prostata:

  • rätt näring
  • vanligt kön
  • högkvalitativ vila;
  • rationella systematiska sportbelastningar;
  • förebyggande av sexuellt överförbara infektioner;
  • undvikande av hypotermi
  • Urologiska årliga förebyggande undersökningar
  • regelbundet intag av vitamin mineral komplex och biologiskt aktiva tillsatser för män.

  Liksom någon annan sjukdom är prostatit lättare att förebygga än att behandla. I videon nedan talar en specialist om det obligatoriska för var och en, omhändertagande av sin hälsa, männens procedurer för att förebygga denna gemensamma sjukdom.

  Förekomsten av konsekvenserna av prostatit beror bara på mannen själv. Med tiden kan den upptäckta sjukdomen behandlas med moderna läkemedel.

  Prostatit - tecken på män, behandling och symtom

  Prostatit är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna hos män efter 30 år. Varje medlem i det starkare könet vet vad prostatit är, och alla hoppas att en obehaglig sjukdom kommer att omgå honom.

  Prostatit - en inflammation i prostatakörteln, som behandlas inte bara med läkemedel, men vissa folk rättsmedel, beprövade. I sin tur, prostatakörteln eller prostata - en glandular-muskel organ hos män, som ligger i området för urinblåsan och urinkontroll, samt att ge en speciell hemlighet som ger sperma en flytande konsistens.

  Beroende på ursprunget kan sjukdomen vara bakteriell eller icke-bakteriell, beroende på kursen - akut eller kronisk. Akut prostatit orsakas oftast av gramnegativa bakterier, det är lätt igenkänt och behandlat med antibiotika.

  De viktigaste symptomen på prostatit inkluderar smärta, svårigheter och smärtsam urinering, sexuell dysfunktion. Symtomatiker är mycket obehagliga, därför är det nödvändigt att behandla prostatit när de första tecknen återfinns.

  skäl

  Den främsta orsaken till prostatit är penetrering av infektion i körteln, vilket i stor utsträckning underlättas av prostata i det lilla bäckenet.

  De viktigaste sätten att infektera i prostata:

  • fallande - infektionen kommer in i prostatakörteln med urin.
  • Stigande - infektionen kommer in i prostatakörteln genom urinröret.
  • hematogen - infektionen kommer in i prostatakörteln med blodflöde.
  • lymfogen - infektionen träder in i prostatakörteln med en ström av lymf.

  De främsta orsakerna och riskfaktorerna för prostatit hos män:

  • stillasittande livsstil, brist på fysisk aktivitet (stagnation av blod i prostatakörteln).
  • kränkningar av normal rytm av sexuell aktivitet - oregelbundet kön, långvarig avhållsamhet.
  • hypotermi i barndom, ungdom eller vuxen ålder (speciellt den motsvarande delen av kroppen).
  • Sexuellt överförbara sjukdomar (klamydia, trichomoniasis, gardnerellez eller gonorré).
  • En annan orsak kan vara ett trauma mot det lilla bäckens vävnader och organ.
  • minskad immunitet hos pojkar, pojkar och män.
  • obalanserad mat (stekt, fet, söt mat är 70% av kosten). Överdriven användning av alkohol.

  Alla av dessa tillstånd kan bidra till både penetration av bakterier i prostata och orsaka stagnerande processer, dålig blodtillförsel till bäckenorganen, vilket i sin tur leder till en ökning av antalet mikroorganismer och progression av inflammation. I detta avseende är det nödvändigt att bota prostatit i tid, då kommer komplikationer inte stör dig.

  Tecken på prostatit hos män

  Täta urinträngningar, svag urintryck och skarp smärta under processen, kroppstemperaturen stiger, en brännande känsla i perineum, smärtsamma tarmrörelser - dessa är de första tecknen på akut prostatit hos män. Det är också nödvändigt att uppmärksamma sådan klinisk symptomatologi:

  • intermittent och svår urinering;
  • kränkning av mekanismen för erektion
  • Utseendet av att brinna i urinröret och i perineum;
  • ökad brådska för tarmrörelse;
  • sträcker urladdning ur urinröret;
  • flytande fibrer i urinen;
  • långa erektioner, accelererad ejakulation;
  • manifestation av orgasm i en raderad form;
  • ökning av övergripande kroppsutmattning
  • ångest, mental depression;
  • en signifikant minskning av styrkan.

  Det är värt att notera att i kronisk form av prostatit kan symptom inte uppträda alls och ytterligare tecken läggs till.

  Symtom på prostatit

  I de flesta fall börjar akut prostatit med symtom på feber till 39-40 ° C, feber och frossa. Urinering är svår och smärtsam. Prostata svullnad utvecklas, vilket kan orsaka en akut försening i urinering. Dessutom är smärtan i perineum, som ges till inguinalområdena, ganska ljusa.

  När det gäller kronisk prostatit, blir det i sällsynta fall resultatet av en akut process, men i regel utvecklas den primära kroniska prostatit med raderad symptomatologi. Från den akuta formen av kronisk skiljer det sig att det sker utan uttalade tecken, det vill säga latent, utan märkbara symptom.

  Under perioden av akuta prostatit patienter orolig symptomen av tryckkänsla i mellangården och anus, dov smärta, som sträcker sig till rumpa, perineum, ändtarm, ljumsken.

  Tecken på kronisk prostatit hos män:

  • signifikant försämring av erektionen
  • minskad libido;
  • försvagning av strålen under urinering;
  • värkande smärta i perineum, sacrum, rektum
  • obehagliga känslor och brinner i urinröret;

  Ibland försummar patienter symptomen på prostatit och hoppas på närvaron av prostata adenom. Detta bör under inga omständigheter tolereras, eftersom behandlingen av adenom är fundamentalt annorlunda än hur man behandlar prostatit.

  effekter

  Vad händer om du inte behandlar prostatit med antibiotika och andra medel? Du väntar på sådana komplikationer:

  • minskad styrka;
  • infertilitet;
  • utmattningssmärta i perineum;
  • depression etc.

  För att förhindra effekterna av prostatit, måste du ägna mer uppmärksamhet åt din hälsa, bli screenad och behandlad hos en urolog i tid.

  Behandling av prostatit

  Vid den uttryckta förgiftningen visas misstanke om purulent process sjukhusvistelse. Patienter med okomplicerad akut prostatit genomgår behandling i en urolog eller andrologistisk poliklinik.

  För att bota prostatit måste du följa ett komplex av speciella händelser som konsekvent ersätter varandra. Än att behandla en prostatit, läkemedel som utnämner eller nominerar i första hand - antibiotika, speciellt om det är en fråga om ett infektiöst sjukdomssjukdom.

  Drogbehandling består av utnämningen av sådana läkemedel:

  • antibakteriella läkemedel - behandling görs för att döda infektionen;
  • Antiinflammatoriska läkemedel används för att lindra inflammation, vilket är typiskt för denna sjukdom;
  • droger som förbättrar blodcirkulationen;
  • droger som lindrar spasmen i urinröret

  Som en extra åtgärd föreskrivs ofta massage i prostata. Det främjar en snabb återhämtning, liksom en minskning av smärta. Enligt feedback är detta en mycket användbar procedur. Intervention av kirurger rekommenderas om den urogenitala kanalen minskas och borttagning av prostata adenom krävs.

  Hur man behandlar prostatitkomplexet? För att göra detta, använd alla möjliga metoder, utse:

  • diet, livsstil förändring;
  • drogbehandling;
  • fysioterapeutiska förfaranden;
  • prostata massage och motionsterapi;
  • symptomatisk behandling;
  • folkmekanismer för prostatit
  • behandling av samtidig patologi
  • psykoterapi.

  Också glöm inte att behandlingen av prostatit med folkmedicin ger bra resultat endast i samband med huvudterapin. Därför rekommenderas att inte engagera sig i självmedicinering hemma.

  Behandling med antibiotika

  Antibiotika är nödvändiga för akut och kronisk bakteriell prostatit, även i en symptom med lågt symptom, och även som en testbehandling i den icke-infektiösa karaktären av prostatit, som en testbehandling. Därför måste du, innan du påbörjar en behandlingsperiod, genomgå ett test och bestämma typen av patogen.

  Läkemedelsbehandling av prostatit innefattar användningen av olika antibiotika, som har ett brett spektrum av åtgärder:

  1. Makrolider (Zitrolid, Vanilid, Sumamed).
  2. Tetracykliner (Doxycyklin).
  3. Penicilliner (Amoxiclav, Augmentin, Flemoclav, Flemoxin Solutab).
  4. Cefalosporiner (Suprax, Cefotaxime, Kefadim, Cefspane).
  5. Fluoroquinoloner (Ciprinol, Ofloxin, Eleflox, Zanocin, Tavanic)

  Det är värt att komma ihåg att behandlingsregimen ordineras strikt av en specialist, där användningen av antibiotika tar en av de ledande länkarna i kedjan.

  Hur man behandlar prostatit i hemmet

  Behandling av prostatit hemma är tillrådligt i kronisk form. I detta fall kan behandling med folkläkemedel hjälpa till att öka kroppens övergripande motstånd och lindra smärta.

  1. Ta 2-3 gram torra, pulveriserade knölar i orkidéerna, dra en liten mängd vatten, häll sedan 500 ml kokande vatten och koka i 10 minuter över en liten eld. Därefter insistera 30 minuter, belastning och ta tre gånger om dagen för en halv kopp.
  2. Avkok från altheas rot - 40 gram fyll med 200 ml vatten och koka i en halvtimme, ta 60 ml måltider 3 gånger om dagen.
  3. Propolis extrakt är inte dåligt. Den erhålles genom indunstning av 40 gram propolis i 0,2 liter 96% alkohol. Gör från 0,1 gram extrakt och 2 gram kakaosmörsstearin och sätt in dem rektalt en gång om dagen. Kursens längd är 2-3 månader, med avbrott per månad.
  4. Avkok av selleri - 20 gram fyll med 200 ml vatten och koka 12 minuter, drick 100 ml från 3 till 4 gånger om dagen.
  5. Som ett hjälpmedel rekommenderar folkmedicin användningen av frön från vissa växter. De mest användbara är pumpa frön, eftersom de berikar din kropp med linolsyra och zink. Om du bestämmer dig för att göra av med prostatit, använd frön av vallmo, sesam och solrosfrön.

  Dessutom innebär behandling med folkrättsmedel ett fullständigt avslag på alkohol.

  Stearinljus med propolis från prostatit

  För behandling av prostatit i första etappen kan du använda speciella ljus med propolis, som du själv kan göra hemma.

  För att göra detta, ta 50 g mark propolis och häll 50 mg 96% etylalkohol. Insistera på en avskild plats i 2 veckor, glöm inte att skaka dagligen. Vid slutet av perioden indunstas infusionen av propolis i ett vattenbad tills brungul färg erhålls och mjukas till konsistens av honung.

  Parallellt smälter 20 g kakaosmör i ett vattenbad och blandas med 1 g av den erhållna propolen. Av den resulterande massan tillverkas 10 rektala ljus och skickas till förvaring i kylskåp. Ett ljus injiceras rektalt på natten varje dag. Ansökningsperiod 30-35 dagar. Det rekommenderas att gå igenom 3-4 kurser med ett intervall mellan dem i 30-60 dagar.