Huvud
Förebyggande

Hur diagnostiseras prostatit?

Prostatit är en inflammatorisk process som uppstår av många anledningar. Metoderna för behandling beror på ursprungsorsaken och skiljer sig från varandra. För korrekt behandling är det nödvändigt att korrekt bestämma vad som orsakade sjukdomen.

Denna sjukdom påverkar var tredje man, det börjar mest från 25 till 30 år. Cirka 40% av alla drabbade män lider av en kronisk form av prostatit.

Funktioner av prostata

Prostatens huvudfunktion är att utveckla sekret. Det är 90% vatten. De återstående 10% är spårämnen, fosfolipider, sperminaminosyror och proteiner.

Det upprätthåller en normal alkalisk balans i urinröret och spermierna. Det später spermierna för att förhindra att spermierna sticker ihop och är näringsämnet för dem.

Hur kommer infektionen in i körteln:

 1. Med blod från infektionsfokusen genom kärlens venösa kärl.
 2. Genom lymfkärlen.
 3. Genom urinröret.

Smittspridning bidrar till hormonella störningar i kroppen, hemorrojder, åderbråck i de nedre extremiteterna, bråck, alkoholförgiftning och sjukdomar som diabetes, low back pain, frekvent spänning och psykologiska effekter på kroppen.

diagnostik

Bestäm sjukdomsuppkomsten kan vara av följande skäl:

 • smärta i ljummen som ger sig i ändtarmen
 • brinner i perineum och urinröret;
 • i urinen finns filiformformationer;
 • erektion blir långvarig;
 • snabb utlösning
 • snabb utmattning
 • problem med styrka;
 • problem med att gå på toaletten "på ett litet sätt";
 • smärta under avföring
 • efter urinering utsöndras en hemlighet med en obehaglig lukt
 • frekvent urinering på toaletten på natten;
 • omöjlighet att tömma blåsan till slutet;
 • ökad kroppstemperatur;
 • psykologisk depression.

Vid urinering upplever en man svårigheter. När inflammationen ökar prostata och pressar på urinvägarna. På grund av detta utvecklas skleros av blåsans hals. Om du inte startar behandlingen i tid kommer situationen att förvärras. Detta kan leda till dysfunktion av könsorganen och problemen i sexuellt liv.

Diagnos av prostatit i hemmet är inte så svårt. Det viktigaste är att lyssna på din kropp och när misstankar uppträder måste du se en läkare så snart som möjligt.

Tecknen manifesterar inte alla tillsammans. Från listan uppräknade kan endast ett fåtal symptom uppstå. Om dessa symptom upptäcks ska du genast kontakta en urolog. Läkaren kommer att ordinera nödvändiga prov och undersökningar för att fastställa en noggrann diagnos.

Diagnos av prostatit utförs i flera steg:

 1. Samla informationen från anamnesen.
 2. Undersökning av prostata är rektal.
 3. Forskningar av analyser i laboratoriet.
 4. Studier med specialverktyg;

Klagomål och anamnese

Med hjälp av frågor upptäcker doktorn från mannen närvaron eller frånvaron av sjukdomar där symptom som liknar prostatit uppträder. Information om förekomst av ärftlig predisposition till sjukdomar i prostatakörteln är specificerad. Om det finns män med prostatit i familjen ökar risken att bli sjuk, många gånger.

Rektal undersökning

Det utförs genom palpation av prostata genom ändtarmen. Med den här metoden kan du noggrant bestämma förändringar i körteln.

Vad läkaren uppmärksammar på:

 • ytstruktur;
 • tryckreaktion (smärta);
 • löshet och täthet;
 • kroppens storlek och form.

Denna procedur orsakar inte allvarlig smärta hos män. Allvarlig smärta uppstår endast med akut inflammation i prostata, i närvaro av sprickor i slemhinnan eller noder av hemorrojder i anusen.

Forskning i laboratoriet

Vid undersökning av blod och urin etableras orsaken till inflammatorisk process och andra processer som äger rum i körteln. För analysen behöver du också en manlig sperma och prostatsekretion. Ibland krävs det att man skickar en biopsi för att identifiera cancerceller.

Vad läkaren kommer att lära av från testresultaten:

 • Urinanalysen bestämmer elementets sammansättning och deras antal.
 • Ett treglasat prov tillåter att detektera inflammatoriska processer i prostata, urinblåsor, urinrör och urinrör.
 • Analys av sekretionen av körteln visar närvaron av mikroorganismer och människans förmåga att framkalla.
 • En biopsi hjälper till att upptäcka närvaron eller frånvaron av cancerceller.

Forskning med verktyg

Det innefattar ultraljud, där sensorn sätts in i ändtarmen, bedömer volymen och strukturen hos prostatakörteln och identifierar tillståndet för partiella vesiklar. Med hjälp av ultraljudsundersökning i närvaro av suppuration är det lätt att se. För undersökningen ordnas även magnetisk resonansbildning eller datortomografi. Det låter dig bestämma neoplasmen och storleken på körteln.

Riskgrupp

 • Män som leder en stillasittande livsstil;
 • med sittande bild av arbetet;
 • personer som lider av frekvent förstoppning och har haft sjukdomar i det genitourära systemet;
 • med oregelbundet sexuellt liv
 • personer som har ett stort antal sexpartner
 • vid användning av alkoholhaltiga drycker.

Prostatit av akut form är praktiskt taget frånvarande. Män går oftast till läkaren direkt. När det förekommer inflammation i prostata, blir det nästan omedelbart till en kronisk form. Sällan kan någon bota sjukdomen efter den första exacerbationen.

Med denna sjukdom är det inte alltid, det visar sig för första gången en noggrann diagnos, eftersom symtomen är, inte omedelbart märkbara och har en trög karaktär.

Symtomen är indelade i tre typer enligt deras natur:

 1. Smärtsamt - uppenbaras av kraftig bränning och smärta i skrot och blåsan.
 2. Dysursyra - manifesterar sig i form av problem med urinering.
 3. Sexuellt - med honom finns en uppdelning i könsorganens funktioner.

I fall av prostataproblem ges smärta till sakrum, perineum och skrotum. Prostatan i sig skadar inte, men nervändarna, som ligger i närheten av det, sprider obehagliga smärtor. Styrkan av sådana smärtor kan vara från svag värk till stark och intensiv. Men inte alltid smärtan i dessa områden indikerar förekomst av prostatit. Smärta sensioner i perineum och skrot kan uppstå från lång avhållsamhet eller omvänt från frekventa ejakuleringar. Smärta i sakrummet kan uppstå med osteokondros.

Manifestationer av prostatit. Så här identifierar du det och hittar reda på det.

innehåll:

Enligt medicinska skäl hittills en inflammation i prostatan drabbar mer än 50% av män över 30-35 år, och denna siffra kan öka för varje år, om inte att vidta några åtgärder för att förebygga.

För att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede är det nödvändigt att kontakta urologen vid de första tecknen på prostatit, men för detta borde alla veta hur man identifierar prostatit och hur det manifesterar sig.

Hur man identifierar prostatit

Bestäm prostatit kan vara många symptom, främst manifest en stark känsla av obehag av inflammation i prostatan, så finns det obehagliga kramper i buken, smärta i pungen och perineum, en avsevärd försämring av erektion och minskning av varaktigheten av samlag.

De uppräknade symtomen kan förekomma en i taget eller flera åt gången, oftare eller oftare, och efter ett tag försvinner de. Alla är beroende av prostatakörtelns inflammationstakt: akut eller kronisk.

Vanligtvis glömmer män genast de symptom som uppenbaras och rusar inte för att konsultera en läkare. Och det är förgäves, eftersom som prostatit - inte en ofarlig sjukdom och vara säker på att ändå påminna om sig själv: ett fåtal kvar obevakade akuta attacker och kronisk prostatit förvärva form.

Symtom på prostatit av akut form

Akut prostatit är sällsynt, diagnos och behandling av en sådan form är inte särskilt svår. Inflammation i prostatakörteln föregås av akuta luftvägsinfektioner, hypotermi och andra förkylningar.

Den kliniska bilden av akuta former av prostatit manifestation kompletterat berusning (det finns en feber, svaghet, led- och muskelsmärta, kroppstemperatur stiger över 38 ° C) som inträffar under penetration av bakterietoxiner och produkter prostatavävnad upplösning i blod.

Det finns ett starkt smärtssyndrom i inguinalområdet, såväl som i underlivet och perineum. Smärtan ökar med urinering, urinflödet kan vara med blod. Även med akut prostatit är sexuella dysfunktioner möjliga, men de är tillfälliga och försvinner helt med patientens återhämtning.

Orsaken till akut bakteriell inflammation i prostata är någon infektion, vars källa inte alltid är möjlig att identifiera. Till exempel kan orsaken till en akut form av prostatit vara en bakteriell infektion som har trängt igenom prostatakörteln från urinröret, urinblåsan och njurarna. Också orsaken till sjukdomen kan bli virala och svampinfektioner.

Vid felaktig eller sen börjat behandling av akut prostatit kan leda till allvarliga komplikationer - utveckling av inflammation i testiklarna, prostata abscess, epididymit (inflammation i bitestiklarna), eller gå in i en lång och svår kronisk.

Hur man känner igen kronisk bakteriell prostatit

Liksom akut är kronisk bakteriell prostatit sällsynt nog (i 7-10% av fallen).

Kronisk bakteriell inflammation i prostatakörteln börjar helt obemärkt, men manifesteras senare av följande symtom:

Periodisk ökning av kroppstemperaturen

Temperaturen stiger från tid till annan till 37 ° C.

Störningar av urinflödet

Det är en markant minskning av trycket i urinströmmen, frekvent urinering, både på natten och på dagtid, plötslig och irrepressibel uppmaning att urinera)

För kronisk bakteriell prostatit kännetecknas av frekvent förbränning i urinröret (urinröret), vilket endast uppstår vid urinering eller omedelbart efter det. Bränning sprider sig längs urinröret och når glanspenisen.

Hyppig uppmaning att urinera beror på en konstant känsla av ofullständig tömning av blåsan. En liknande känsla framträder på grund av det faktum att urinläkaren pressas av den förstorade prostata.

Dessa symtom uppenbarligen uppenbaras i sjukdoms tidiga skede, senare anpassar sig människans kropp till sig och tecken passerar, men när sjukdomen fortskrider ökar åsidosättandet av urinering igen.

Smärtsamma känslor som kan intensifiera i slutet av dagen

Smärta i inflammation i prostata, som regel, bestrålning, det vill säga att ge till perineum, sakrum och skrotum. Från prostata är nervändarna till bäckenorganen, så smärtan kan fortfarande återspeglas i nedre delen av ryggen.

Smärta sensioner varierar i intensitet: de kan knappt märkas värkande eller kraftigt uttalad, störande sömn. De kan också försvaga eller vice versa, öka med långvarig sexuell avhållsamhet eller efter överdriven sexuell aktivitet, med ejakulation. Men smärtan i sakrummet indikerar inte nödvändigtvis förekomst av prostatit - de är typiska för osteokondros.

Sexuell dysfunktion (erektil dysfunktion)

I den kroniska formen av sjukdomen i strid med den sexuella sfären blir resistenta och hållbara. Oftast hos män som har erektionsproblem: det kan förvärra eller plötsligt visas på natten, vilket ofta observeras för tidig utlösning, infertilitet, blod i sperma, etc.

Alla dessa symtom är en följd av prostatakörtelns inflammatoriska process, vilket involverar nerverna som är involverade i erektilfunktionen. Den försummade formen av prostatit kan leda till impotens.

Men sexuella störningar i människokroppen beror till stor del på patientens psykologiska tillstånd. Sexuella störningar uppstår inte omedelbart, och alla tecken i samband med dem visas inte omedelbart.

Utvecklingsgraden av erektil dysfunktion beror mer på hur mycket patienten blir hypokondriac: ju oftare börjar han tänka på dessa brott, desto snabbare kommer de.

Ändring av spermiernas kvalitet

Det blir mer flytande, grumligt i färg, och antalet spermatozoer som rör sig i det minskar.

Irritabilitet och utmattning ökar

Sådana symtom tar ofta en uttalad karaktär och påverkar patientens sociala och professionella sfär negativt.

Gradvis, i frånvaro av behandling, ökar alla ovannämnda symtom och som en följd leder inflammation av bakteriellt ursprung och stagnering av blod i bäckenorganen till undertryckande av immunsystemet och skador på vävnaderna i prostata. Med tiden blir sjukdomen till en tyngre form, vilket är mycket svårt, nästan omöjligt att läka.

Vilka är manifestationerna av kronisk icke-bakteriell prostatit

Syndromet för kronisk bäckensmärta uppträder i 85-90% av fallen - detta är den vanligaste formen av prostatit hos medelålders och äldre män.

Den största svårigheten, inte bara vid behandlingen utan också vid diagnosen icke-bakteriell prostatit, är en rad olika manifestationer av sjukdomen: från små störningar av urinflödet till persistent och svår smärta i bäckenregionen.

Symtomen med denna form av prostata sjukdom kan också vara helt frånvarande eller mycket sällsynta. Kronisk prostatit är resistent mot behandlingen och kan uppstå igen.

Den främsta manifestationen av den kroniska icke-bakteriella formen av prostatit är ett långvarigt smärtssyndrom. Konstant utmattande smärta i bäckenet, könsorganen och perineum, allvarlig miktur och varierande grader av sexuell dysfunktion minskar dramatiskt livskvaliteten hos varje man.

Orsakerna till icke-bakteriell kronisk prostatit är olika: reduktion av lysozym och zink i blodet (dvs. en kränkning av barriärfunktionen av prostata), försämrad immunitet, närvaron av en mängd olika kroniska infektioner, blodstockning på grund av en stillasittande livsstil, störningar i det nervösa reglering av bäckenorganen.

Tecken på prostatit hos män

Prostatit - det här är den vanligaste diagnosen sjukdom i det starkare könet. Det kan förekomma både i mogen och ung ålder. För att undvika komplikationer och allvarlig sjukdom vid första tecken på prostatit är nödvändigt att ta itu med urolog, så varje människa bör veta hur man diagnostisera prostatit, och några symptom på prostatit hos män visas först.

Sjukdomssjukdom

Alla av det starkare könet vet hur man bestämmer prostatit. Om sjukdomsuppkomsten kan signalera förekomsten av sådana tecken:
Urinströmmen försvagas, dess fall är mindre än 20 centimeter;

 • urinering intermittent, smärtsam;
 • det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • mer frekvent uppmaning att urinera på natten.

Oftast utlöses starten av en inflammatorisk process av en infektion. Detta bidrar också till stagnation av blod i bäckenorganen, vars utseende bidrar till stillasittande arbete och övervikt. När blodcirkulationen störs i det lilla bäckenet, kan patogena mikroorganismer som orsakar utveckling av prostatit reproduceras. För att sjukdomen ska börja manifestera sig måste kroppen dock vara försvagad.
Detta underlättas av: hypotermi, förstoppning, stillasittande arbete, inaktiv livsstil, avhållsamhet, sexuellt aktiva med flera partners, alla otillräckligt behandlade kroniska sjukdomar, hormonella rubbningar, förekomsten av situationer som kan orsaka suppression av immunsystemet: sömnbrist, bearbetning, dålig kost, stress.

Dysfunktion i prostatakörteln, kan uttryckas på olika sätt. Därför är prostatit hos män uppdelad i 2 arter, som var och en har sina egna egenskaper - akut och kronisk.

Akut prostatit

Akut prostatit har tre stadier av klinisk manifestation:

 • bluetongue;
 • follikulär;
 • parenkymal.

För att lära känna igen akut prostatit, måste du överväga symptomen som är karakteristiska för varje stadium.
Uppkomsten av akut prostatit uppträder vid catarrhalstadiet. I människokroppen ökar antalet bakterier kraftigt, vilket säkerställer sin normala funktion och därmed framkallar inflammationsprocessens början. Också orsaka inflammation kan infektion, fångad i prostata från miljön.
Som ett resultat av inflammation expanderande lober i prostata, sväller det och ökar i storlek, störde exkretoriska kanaler.

På hur prostatit manifesterar hos män i catarrhalstadiet, ange sådana symptom:

 • liten ökning av kroppstemperaturen;
 • smärta i perineum
 • frekvent urinering tillsammans med smärta.

Symptomen är milda, men om tid för dem att uppmärksamma och börja behandling kan sjukdomen botas under 7-10 dagar.
Om de första tecknen på prostatit hos män avslöjade nebyli, utvecklas sjukdomen till nästa steg. Den follikulära formen av sjukdomen utvecklas.
Några av klövarna i körteln börjar bli inflammerade, purulenta foci bildas. Symtomen blir mer uttalade:

 • kroppstemperaturen stiger till 37 ° C - 38 ° C;
 • smärtor i perineum intensifierar, de ger in i sakrummet, anus;
 • processen med urinering åtföljs av akut smärta;
 • smärta under avföring.

Efter att ha inte fått ordentlig behandling fortskrider sjukdomen och går till tredje etappen. Antalet purulenta foci ökar, de förenar, är en abscess av prostatakörteln möjlig.

Uppenbart sådana tecken och symtom på prostatit: temperaturen stiger till 39 ° C eller högre, frossa, svaghet, törst, smärtor bli mycket stark, ges i ändtarmen på grund av svår smärta, hindrar en man lust att uträtta sina behov, vilket resulterar inträffa förstoppning, det är möjligt att stoppa urinering.

Således, för att börja behandlingen bättre när de första symtomen på sjukdomen, så att skadan som orsakats av kroppen av sjukdomen var minimal och återhämtningen uppnåddes så snabbt som möjligt.

Diagnos av akut prostatit

Ett bestämt stadium i detektering och behandling av prostatit diagnostiseras. Om du diagnostiserar sjukdomen i tid, hjälper den omedelbart att börja behandlingen och förhindra komplikationer av sjukdomen.
För att diagnostisera sjukdomen behöver du se en läkare urolog eller andrologist. Om en man ställs frågan: "Hur man får reda på om det finns prostatit?", Är det bättre att omedelbart gå till en läkare för råd.
Baserat på patientens klagomål kommer läkaren att utföra en primär undersökning och föreskriva den nödvändiga undersökningen. För effektiv behandling är det nödvändigt att förstå vad som orsakar sjukdomen.
För laboratorieundersökning utses leveransen:

 • utsöndring av prostata;
 • allmän analys av urin;
 • urinanalys i tre delar.

Bacillus av urin, dopplometri och ultraljud av prostatakörteln utförs också.
Ultraljud med akut prostatit görs transektalt eller transabdominalt. Som ett resultat bestäms körkroppens form, dess storlek och fokaländringar. Resultaten av studien bestämmer scenen för akut prostatit och dess vidare behandling bestäms av läkaren.

Kronisk prostatit

Om behandlingen av akut prostatit försummade, kommer den i 1-2 månader att gå över i kronisk form. Kronisk prostatit kan delas in i två typer: systematiskt manifesterad och trög. Symtom på prostatit hos män är inte omedelbart uppenbart och är dåligt uttryckta, så denna typ av sjukdom är svår att upptäcka. I de flesta fall kommer manifestationen av sjukdomsuppkomsten att man inte uppmärksamma omedelbart och kan försenas med en adress till en läkare.
Män som lider av kronisk prostatit, klagar över allmän sjukdomskänsla: uppkomsten av letargi, sömnlöshet, minskad prestanda, utseende skurar av irritabilitet, irascibility.

Detekterar prostatit i kronisk form kan vara självständigt om huvuddraven på prostatit hos män är kända.
Lokala tecken på prostatit, symtom:

 • frekvent smärtsam urinering
 • oupphörlig smärta i ljummen;
 • hud i bäckenet kan ändra färg;
 • ofrivillig urladdning ur urinröret;
 • försämring av sexuell funktion.

Med prostatit kommer tecken på nedsatt sexuell funktion att visas nästan omedelbart. Eftersom den inflammatoriska processen negativt påverkar nervändar, "deltagande" i sexuallivet och därmed överföringen av nervimpulser störs. Detta påverkar överträdelsen av erektion och ejakulation. Ejakulation sker för tidigt, accelererad och orgasmens känslighet minskar också.

Diagnos av kronisk prostatit

Om du hittar de första tecknen på sjukdomens utseende, ska du omedelbart söka läkare från en läkare. Han kommer att tilldela nödvändiga prov och vid behov en ytterligare undersökning.
Vid diagnosering av utnämning:

 • allmän analys av urin;
 • analys av den genomsnittliga delen av urin;
 • urinalys i tre delar;
 • Ultraljud av prostata;
 • uroflowmetry - mätning av graden av urinering.

Andra ytterligare studier kan också ordineras, vid behov för att fastställa rätt diagnos.
På ultraljud kan detekteras sådan kronisk prostatit echopriznaki:

 • Storleken på prostatakörteln. Det borde förbli normalt, annars kan det betyda förekomsten av en tumör.
 • Konturerna är otydliga.
 • Fiberförseglingar i körteln.
 • Förekomst av ekogena ställen.
 • Cystor.
 • Expansion av sädesblåsor.

Hur och vad som ska behandlas bestäms av doktorn på grundval av den genomförda forskningen och den diagnostiserade diagnosen.
Om en man inte uppmärksammar de primära symtomen och inte har fått kvalificerad vård, kan den startade prostatit uppträda som vävnadskärning. Samtidigt är urinvägsorganets livmoderhalsorgan involverat i ärrprocessen, vilket i sin tur leder till utvecklingen av uretrohydronfoser.

De flesta män frågar sådana frågor som hur farlig prostatit är. Men de har något att frukta, obehandlad prostatit är farliga komplikationer - inflammation i urinvägarna, infertilitet, impotens.

slutsats

Varje man borde vara uppmärksam på sin hälsa. För att eliminera uppkomsten av prostatit, efter fyrtio års ålder åka utomlands, att besöka en urolog rekommenderas minst en gång var sjätte månad. Vid en ung ålder ska prostatakörteln fungera korrekt i närvaro av klagomål eller när de första symptomen på sjukdomen hittas. Således är det nödvändigt att uppmärksamma att om det finns några kroniska sjukdomar i en organism, är det bättre att regelbundet överföra eller genomföra undersökning hos urologen. Att bli registrerad hos en läkare rekommenderas för frekventa manifestationer av sjukdomen.
Tidig upptäckt av sjukdomen och tidig behandling startad hjälper dig att snabbt återhämta sig och njuta av ditt liv fullt ut.

Hur identifierar och känner igen prostatit: tecken och symtom

Hur man bestämmer prostatit? Denna fråga ställs ofta av läkare. Enligt läkare, för att identifiera den inflammatoriska processen i prostatakörteln kan endast göras genom en omfattande undersökning.

För att göra en diagnos sker ett muntligt frågeformulär och en fysisk undersökning. Därefter utser läkaren patientens instrument- och laboratorieundersökningar. Baserat på de erhållna uppgifterna görs en slutlig diagnos och behandlingens taktik väljs.

Eliminera prostatit kan vara medicinskt eller kirurgiskt. Prioritering är alltid läkemedelsbehandling. Kirurgiska ingrepp är endast föreskrivna om abscesser, suppuration eller andra komplikationer av sjukdomen utvecklas.

Vad är symptomen på prostatit?

Prostatit är en sjukdom där prostata körs upp. I det här fallet kan kroppen öka i storlek och svälla. Som ett resultat av utvecklingen av inflammatoriska processer finns det dysursjukdomar, minskning av spermiernas kvalitet, sexuella störningar utvecklas.

Hur identifierar man prostatit hos män och skiljer den från andra patologier? Allt är enkelt nog, eftersom denna sjukdom har karakteristiska tecken. Men tyvärr kan sjukdomen vara asymptomatisk under lång tid, så det diagnostiseras ofta i senare skeden.

Följaktligen är följande symptom inherent i prostatit:

 1. Dysursjukdomar. Illamående kan uppstå genom frekvent uppmaning att urinera, intermittent urinering och till och med urinretention. På natten lider patienten av falsk uppmaning att urinera. Efter tömning av blåsan kan det finnas en känsla av ofullständig tömning.
 2. Smärtsamma förnimmelser. Med prostatit ömt skrot. Symtomets svårighetsgrad under urinering och under sexuell kontakt ökar. Smärta kan bestrålas i testiklarna, nedre delen av ryggen och penis.
 3. Förstoppning. Observerad med kronisk form av kongestiv prostatit.
 4. Brott mot sexuell funktion. Patienten har minskad styrka och libido, det finns för tidig utlösning. Det händer att en man tvärtom - det är svårt att avsluta under sex. Orgasmens svårighetsgrad med prostatit reduceras.
 5. Utseendet av blod eller slem i urinen. Således under urinering kan det finnas en stark klåda i en urinrör. Dessa symptom observeras i bakterieformen av sjukdomen.
 6. Minska kvantitativa och kvalitativa indikatorer på spermier.
 7. Känsla av illamående, frossa, feber, generell svaghet, kroppssmärtor. Dessa tecken är typiska för akut bakteriell prostatit.

Om dessa symptom uppträder bör du omedelbart kontakta en urolog.

Hur utförs diagnosen?

Fysisk undersökning och muntlig förhör

Låt oss i mer detalj behandla frågan om hur man identifierar prostatit hos män. Först bör patienten konsultera en urolog. Läkaren undersöker nödvändigtvis uppgifterna om patientens anamnese och bestämmer huruvida mannen tidigare haft kroniska sjukdomar i det genitourinära systemet.

Ursprungligen en fysisk undersökning av prostata. Läkaren sätter in ett finger i patientens anus och kontrollerar körteln vid beröring. Att skilja en frisk prostata från en patient är väldigt enkel. Om kroppen är inflammerad, då när palpaterar medicinen märker att prostata är edematöst och har en ojämn struktur. I princip kan du på detta stadium diagnostisera prostatit.

För att få en korrekt klinisk bild utförs en muntlig frågeformulär. Urologen klargör:

 • Vilken typ av livsstil är patientens ledande.
 • Hur länge har symptom på prostatit.
 • Var det tidigare infektiösa / virala sjukdomar.
 • Vad är patientens arbete förknippat med?
 • Huruvida patienten utförde operationer under vilka interventioner i bäckenorganen utfördes.

Dessutom kan doktorn genomföra en fysisk undersökning av pungen. Medicinen uppmärksammar storleken på pungen, dess form och konsistens, liksom testikelns rörlighet.

Instrumentdiagnostik

För detektion av prostatit är instrumental diagnostik alltid nödvändig. Den huvudsakliga diagnostiska åtgärden är ultraljud (ultraljud) av prostata.

Ultraljud utförs på flera sätt. Organet kan undersökas genom den främre bukväggen eller med en specialtransretal sensor. Genom att använda sensorn kan en mer noggrann klinisk bild erhållas.

Förutom ultraljud kan man utses:

 1. Uroflowmetry.
 2. MRI av prostata.
 3. CT i prostata.

Om en godartad / malign tumör misstänks, kan en biopsi hos körtelorganet rekommenderas till patienten.

Laboratorieforskning

När inflammation i prostata är nödvändig för att passera ett antal test. Laboratoriediagnostik gör det möjligt att förstå vad som exakt utlöste de patogena processerna i glandulärorganet och om prostatit är bakteriellt / infektiöst i detta fall.

Först och främst ges patienter ett blodprov för PSA - en prostataspecifik antigen. Analysen är nödvändig för att ta reda på om det finns en förutsättning för BPH / cancer. Normalt bör PSA-nivån ha en tendens till noll.

Förutom blodprovet för PSA rekommenderas följande:

 • Sperma.
 • Allmänt blodprov.
 • Cytologisk, allmän och bakteriologisk analys av urin.
 • Ta ett smet från urinröret.
 • Studie av prostats hemlighet.
 • Forskning genom PCR.

Baserat på resultaten kan läkaren göra en slutlig diagnos och följaktligen välja behandlingens taktik.

Hur man behandlar prostatit?

Med hur man upptäcker inflammation i prostata är det helt klart. Beakta nu metoderna för behandling av prostatit. Så som redan nämnts ovan finns det två sätt att lösa problemet - att genomgå konservativ eller kirurgisk behandling.

Kirurgi föreskrivs om prostatit åtföljs av komplikationer som BPH, abscess, urinretention, anuri, utseende av stenar i glandulärorganet. Tre huvudmetoder används: prostatektomi, prostata resektion och laserterapi.

Konservativ behandling är mer föredragen och används i de allra flesta fallen. Det föreskriver:

 1. Underhålla en hälsosam livsstil. Patienten bör förstå att dåliga vanor kommer att sakta ner läkningsprocessen. Från cigaretter och alkohol måste ge upp en gång för alla.
 2. Balanserad näring. När urologiska sjukdomar alltid ska följa en diet. Det rekommenderas att ta bort feta livsmedel, halvfabrikat, snabbmat, stekt mat från kosten. Även kolsyrade drycker är förbjudna eftersom de provar irritation i tarmen, vilket inte är användbart för prostatit.
 3. Besökande fysioterapiprocedurer. Bli av med inflammatoriska processer kan vara genom akupunktur, moxoterapi, elektrofores, UVT, thailändsk massage. Också mycket användbart är prostata massage.
 4. Undvikande av hypotermi, eftersom det är den främsta orsaken till kronisk prostatit.
 5. Ta vissa mediciner för prostatit. Antibiotika, bioregulatoriska peptider, alfa-1-adrenoblocker, NSAID, antispasmodik och fytopreparationer är föreskrivna.
 6. Att leda ett fullvuxet sexuellt liv (om möjligt). Om en man avstår från kön kan han få prostata igen efter behandlingen. Sexuell aktivitet i inflammation i bukspottkörteln kommer att vara användbar. Det viktigaste är att använda preventivmedel i barriären.

Dessutom kan patienter använda traditionella behandlingsmetoder. Men vi måste komma ihåg att de bara är ett tillägg. När inflammation i prostata är användbar avkok av asp, honung sbiten, mikroclyster med kamomill.

Hur identifierar och identifierar symptomen på prostatit hos män

Hur man bestämmer prostatit hos en man? Det finns flera tecken på denna sjukdom, enligt vilken du kan identifiera dig själv med sjukdomen. Men om du bara behöver bestämma prostatit, måste du använda en läkares tjänster.

Självidentifiering av tecken

Det är möjligt att identifiera prostatit på ett antal symtom. De mest uppenbara tecken som hjälper till att identifiera sjukdomen är:

 1. Mannen upplever regelbunden smärta i buken och ger i ljummen, perineum. Smärtan kan bestämma sjukdomsformen: med kronisk prostatitvärk är måttlig och under perioder av förvärmning blir det mycket skarpt och förlängt.
 2. Det finns en försämring av libido, ett brott mot styrka, brist på morgonrörelse.
 3. I både de kroniska och akuta skeden upplever människa smärta när man går på toaletten och under en erektion. Allvarlighet av smärta sensioner gör det möjligt att känna igen scenen av patologi
 4. Om en infektion förenar sjukdomen kan du identifiera symtom på förgiftning: temperatur, illamående, svaghet.

Även med prostatit är det nästan alltid svårt att urinera. En man är orolig för att man ofta vill gå på toaletten på toaletten, men urin är svår att extrahera (droppe för droppe). Med kronisk prostatit är vitt utflöde från penis möjligt (inte spermier, eftersom de förekommer utan erektion).

Professionell undersökning av patienten

Symtom på prostatit är inte karaktäristiskt för denna sjukdom, därför är det omöjligt att identifiera sjukdomen med enbart 100% noggrannhet. Tecken på sjukdomen kan variera beroende på graden och formen av sjukdomen, patientens allmänna tillstånd och till och med åldern och livsstilen hos mannen.

Rektaltest möjliggör en preliminär diagnos och kräver ingen komplex utrustning.

Symtom på prostatit kan enkelt förväxlas med tecken på andra sjukdomar (inklusive mycket farliga, som adenom och prostatacancer). Därför, om du känner dig värre, måste du gå till sjukhuset där läkaren bestämmer den exakta diagnosen på grundval av undersökningar och laboratorietester. Specialister använder följande metoder för att korrekt identifiera eller avvisa diagnosen prostatit:

 • Rektal digital undersökning av patienten.

Obligatorisk undersökning för misstänkt eventuella sjukdomar i prostata. Läkaren genom rektum av patienten utför palpation, lär prostataens storlek, plats, form. Förfarandet är obehagligt, men obehaget är mer psykiskt än fysiskt. Det är omöjligt att avstå från rektal undersökning, eftersom denna analys gör att vi kan få tillräckligt noggranna uppgifter och bestämmer sjukdomen korrekt.

För denna analys fattar mannen ett prov av prostatakörtelns utsöndring. Det erhållna materialet undersöks under ett mikroskop - det tillåter att avslöja nivån av leukocyter, att känna igen möjliga bakterier, svampar. Cytologisk undersökning gör det möjligt att bestämma inflammation i prostata, som uppträder med kronisk bakteriell prostatit. Under en exacerbation används inte analysen, eftersom det är omöjligt att ta prov på en hemlighet på grund av starka smärtor.

Denna analys kallas också en "trepunktsfördelning", eftersom det är nödvändigt att försöka samla tre material under en urinering - i början, i mitten och i slutet. Denna undersökning tillåter läkare att bestämma den infektiösa karaktären hos prostatit.

 • Ultraljud av prostata och CT.

För att genomföra ultraljud introduceras en rektalsensor i patienten med en speciell sensor med en diameter på 1,5-2 centimeter. På skärmen ser läkaren en tydlig bild av prostatan, längs vilken du kan känna igen sin form, konturer, dimensioner. Om det finns misstanke om tumör förkalkning (stenar i prostata) eller bölder, mannen skickades till datortomografi (CT).

Med prostata rheografi är det möjligt att bestämma graden av blodpåfyllning av prostata (hemodynamik) genom att registrera det elektriska motståndet. Denna diagnosmetod låter dig mer exakt känna igen diagnosen kronisk prostatit och identifiera problemen med blodtillförsel till prostata. Den utförs med hjälp av två elektroder: den första elektroden införs rektalt och den andra placeras på huden i pubicområdet.

Rheografi av prostatakörteln görs med en speciell enhet.

 • Uroflowmetry.

Med uroflowmetry görs flera mätningar - hastigheten och varaktigheten av urinering, den totala mängden urin som släpptes. Som ett resultat kan läkaren bestämma de faktorer som förhindrar normal urinering.

Om en läkare misstänker cancer under undersökning för prostatit kan ytterligare diagnostiska metoder förskrivas. Om du misstänker en onkologi måste du bestämma nivån av specifikt antigen i prostata (PSA) i blodet, och du måste också göra en biopsi, prostatacancerets MR. Dessa studier bidrar till att identifiera cancer, klargöra tumörens storlek och bestämma metastaser.

Varför går allt fram till slutet?

Enligt statistiken kan i 75% av fallen prostatit hos män endast bestämmas när den går över i en försummad kronisk form. Vad är orsaken till detta? Faktum är att prostatit är en ganska trög sjukdom som kan utvecklas i många år.

I de allra första stadierna störs mannen av milda indispositioner, exacerbationer är toleranta nog och remisserna är ganska långa. Symtom i sjukdomsens ursprungliga form är suddig, och de kan inte erkännas eller tillskrivas virussjukdom, förgiftning och till och med hemorrojder (på grund av symtom som smärta och tyngd i anus och ljumskan).

Som en följd av brist på behandling i de tidiga stadierna av prostatit utvecklas sjukdomen och åtföljs av komplikationer. Att inte erkänna detta är väldigt enkelt: du måste bara reagera noga på alla signaler som kroppen ger mannen. Även med små buksmärtor, till enstaka "misslyckanden" med urinering eller erektion är det nödvändigt att gå till sjukhuset för att kolla på prostatan. Om sjukdomen är erkänd i början, kommer den att elimineras mycket snabbt.

De huvudsakliga typerna av behandling är antibiotika, termiska förfaranden och prostata massage. Från termiska förfaranden används mikroclystrar och elektrofores av prostatan (upphettning med elektroder). Ett mer exakt behandlingsprogram bestäms av läkaren baserat på undersökningen.

Vet du tillräckligt om hur man identifierar prostatit hos män

Prostatit är en sjukdom hos män, där prostatakörteln infaller.

Med denna sjukdom kan du möta vilken som helst ålder, men som regel observeras dess utveckling när:

 • underkylning;
 • regelbunden förstoppning
 • långvariga vistelser i sittande läge
 • en överflöd av sexuell aktivitet eller dess brist
 • kronisk, och överförde även tidiga kärnsjukdomar;
 • Villkor som bidrar till en minskning av immuniteten (detta är en konstant depression, sömnbrist, en olämplig diet).

De angivna tecknen är särskilt relevanta för manliga representanter som är över 50 år gamla. Några av männen i mer mogen ålder är engagerade i sport, förutom att det finns funktionsfel i immunsystemet, det finns förutsättningar som leder till stillastående processer. Det är därför de som är 50 år gamla är det önskvärt att regelbundet komma till receptionen för en urolog.

Principer för detektering av prostatit

Sjukdomen börjar med smärtsam och svår urinering. På natten flera gånger finns det ett behov av att besöka toaletten. Men i detta skede går nästan ingen till doktorn, även om problemet i det här fallet kan elimineras ganska snabbt. Efter ett tag har män skjutit obehagligt smärta i perinealregionen, eller över den pubic delen kan det vara obehag i anus och smärta i penis.

Frekvent urinering blir en smärtsam process, medan urin förvärvar grumlighet. Utseendet och smärtsam känsla i avvärjningsprocessen utesluts inte. Vissa människor noterar utseendet på droppar av utsöndring av vit färg i slutet av avföring, eller på morgontimmarna. Det finns en ökning i kroppstemperaturen. I de flesta fall kommer människor att höras under denna period.

Om du inte utför behandlingen, då hälsotillståndet förvärras, smärtan förvärras, börjar urinen att bli dålig och smärtsam. Allt detta har en fördröjning i processen med urinering, liksom ytterligare störningar av njurarna.

Således är inte svårt att identifiera prostatit, eftersom dess huvudsakliga manifestation - är det obehag och smärta i nedre delen av buken, pung, försämring av excitation, vilket minskar tiden för sexuell kontakt. Dessa symtom uppträder samtidigt eller en åt gången, ofta eller inte, och efter en viss tid kan de försvinna. Tecknen och deras manifestationer beror på scenen i den inflammatoriska processen: akut eller kronisk.

I grund och botten skyndar patienten inte till hjälp till läkaren. Och detta är förgäves, för efter flera attacker kan prostatit utvecklas till en kronisk form.

Symtom på akut prostatit

Denna form är inte vanlig och kan behandlas. Akut prostatit åtföljs av starka smärtsamma känslor av ljummen, med urinering kan det finnas blod i urinen, frysningar, ledsmärta, svaghet kan också uppstå. Det är inte uteslutet minskningen av sexuell lust som försvinner efter återhämtning.

Orsaken till den inflammatoriska processen med akut prostatit är en infektion som har kommit in i prostatakörteln från urinblåsan, kanalen av urinering och njurarna. Dessutom blir svampar och virusinfektioner orsaken till inflammation. I avsaknad av en behandlingskurs blir den akuta formen kronisk, vilket är svår att behandla.

Symtom på kronisk prostatit

Sjukdom kan uppenbaras, allt från små urinflöden, som slutar med outhärdlig smärta i bäckenregionen. Men med denna form kan symtom hos män vara frånvarande, vilket manifesterar sig extremt sällan. Prostatit i kronisk form är resistent mot terapi, det är möjligt att exacerbationen upprepas.

Huvudskylten är den oupphörliga smärtan i bäckenet, perineum under lång tid, överträdelsen av urinproduktionen. Orsakerna till prostatit av kronisk form är mycket olika, inklusive låg immunitet, lågt innehåll av zink och även lysozym i blodet, blodstasis på grund av bristande rörlighet.

Den lanserade formen blir orsaken till infertilitet hos män, den inflammatoriska processen i olika organ.

Analyser för bekräftelse av diagnos

För prostatit kännetecknas en ovanligt uttalad symptomatologi. Det är av den anledningen att det är problematiskt att identifiera det hos män på utvecklingsstadiet utan ytterligare diagnos. I detta avseende är leverans av tester och förebyggande åtgärder mycket viktiga.

Vad behöver jag ta prov?

Först och främst när han kommer till läkarmottagningen undersöker han patienten, frågar vad klagomålen är. Efter att ha uteslutit möjligheten att utveckla akut prostatit utförs palpation av prostatakörteln för att bedöma det allmänna tillståndet hos den manliga kroppen.

Då ges patienten en hänvisning till analysen.

För att förstå svårighetsgraden av sjukdomen, för att ta reda på närvaron av infektionsmedel måste du klara sådana tester som:

 • urin;
 • blod;
 • smet i urinröret
 • MRI;
 • bakteriologisk urinkultur;
 • blodprov;
 • utföra PCR-diagnostik.

Dessutom kan urologen individuellt ordinera en ytterligare undersökning, såväl som ultraljud, spermieranalys och ett antal andra test.

När det är nödvändigt att undersökas?

Utan en fullständig undersökning kan du inte undvika att observera följande symtom:

 • intermittent eller problematisk urinering;
 • sexuell dysfunktion;
 • bränna urinröret, liksom i perineum;
 • långvariga erektioner under natten sömn;
 • frekvent urinering
 • låg styrka hos män;
 • snabb utlösning
 • permanent utmattning
 • långvarig depression.

behandling

De tidiga stadierna av prostatit behandlas på ett polikliniskt sätt. En man är ordinerad speciella antibiotika, anestetiska ljus, bad, kompresser och massage. Under behandlingens gång är det nödvändigt att utesluta alkoholhaltiga drycker och kryddig mat från kosten. I regel utförs behandling i 10 dagar.

Ta inte del i självmedicinering, vilket kan leda till en långsam latent form med början av en kronisk sjukdom. När prostatit startas, genomgår patienten behandling i patienten. Under sjukhusvården utförs en behandlingscykel, liksom ett antal förfaranden. Vistelsetiden i sjukhusförhållanden når minst några veckor.

Förebyggande åtgärder

Om man talar om förebyggande åtgärder, så föreskriver de att de orsaker som utmärker utseende av prostatit utesluts. Först och främst är det viktigt att undvika frysning, hypotermi. Om du vet att du måste stanna länge i kylan, ta hand om varma saker.

Om du lider av förstoppning, ta avtagande läkemedel regelbundet. Om du leder ett inaktivt sätt att leva, sitta många timmar på arbetsplatsen, så ordna så ofta som möjligt en fysisk träning eller bara stå upp och gå oftare.

Regelbundet har kön, eftersom det kommer att göra det möjligt att undvika inte bara prostata, men också bli av med andra problem. Det är nödvändigt att äta balanserad och regelbunden motion, så lite som möjligt sjuk och självklart ta hand om sin egen hälsa.

Hur man bestämmer sjukdomen hos prostatit?

Hur man bestämmer prostatit? Denna fråga ställs av män som vill förhindra utvecklingen av sjukdomen, att känna igen symptomen. Inflammation av prostatakörteln hos män kan förekomma mot bakgrund av infektiös och icke-infektiös etiologi. Det är viktigt att veta inte bara de första symtomen på sjukdomen, i tid för att se en läkare, men också vad är skottet av prostatit, vilket orsakar konsekvenserna.

Denna patologi anses vara den vanligaste bland den manliga befolkningen. Varje sekund medlem av det starkare könet vädjar till läkare. Som ett resultat diagnostiseras de med kronisk prostatit.

Vad orsakar sjukdomen

Att veta hur man definierar en sjukdom måste du ha ett tydligt koncept som kan bli orsak. Prostatit, inklusive kronisk, som någon patologi, uppstår inte av sig själv.

Det finns faktorer som blir provokatorer av den inflammatoriska processen:

 1. Minskad immunitet hos män. Detta tillstånd är den första och främsta orsaken till alla sjukdomar, inklusive prostatit. Skyddssystemet kan inte undertrycka infektionen som kommer in i kroppen, som en konsekvens av den inflammatoriska processen. Även stress kan orsaka en minskning av immuniteten. Därför riskerar män som äter dåligt, upplever daglig fysisk och psykisk stress.
 2. Stagnation av blod. Med en stillasittande livsstil stagnerar människornas blod i det lilla bäckens organ. Detta framkallar utvecklingen av patogena mikroorganismer. De invandrar till prostata - inflammation utvecklas.
 3. Stagnation av halvvätska. Vid oregelbunden sex (om man är i armén, fängelser, inte har en permanent partner, eller inte ha sex religiösa motiv) utvecklar trängsel. Med tiden dör spermatozoa och orsakar en kronisk inflammerad process.
 4. Regelbunden förstoppning. Prostatakörteln är nära approximerad till tarmarna. Med stillastående fenomen är det totala blodflödet avbrutet, kärlens väggar blir permeabla. Om avföringen är i rektum under lång tid börjar förfallna produkter och toxiner absorberas i blodet. Som en följd uppstår inflammation, och i de flesta fall är det i prostata. Detta förklaras av organets nära arrangemang till tarmarna.
 5. Kroniska sjukdomar hos män. Kronisk cystit, uretrit, pyelonefrit, bihåleinflammation, halsfluss, och även på lång sikt obehandlad karies kan orsaka inflammation i prostatakörteln.
 6. Venereal sjukdomar. Klamydia, syfilis, gonorré, mykoplasmos är fienderna i prostatakörteln.

Det bör noteras att prostatit hos män kan förekomma med uttalade tecken eller nästan asymptomatiska. Många män gör ett stort misstag: efter att ha märkt lite obehag i bäckenområdet kan de självständigt behandla en odiagnostiserad sjukdom. Att göra detta kategoriskt kan inte, eftersom prostatit kan bli kronisk om det är otillbörligt och felaktig behandling.

0 av 13 jobb avslutade

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13

I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

Hur man bestämmer prostatit i tid: symtom på sjukdomen, diagnosen och behandlingen

Prostatit är en av de mest diagnostiserade sjukdomar i urologisk praxis. Orsaken till utseendet av denna sjukdom är den inflammatoriska processen som äger rum i prostatakörteln. Infektionen utvecklas oftast hos män under avhållsamhet, när prostatens hemlighet är i ett tillstånd av stagnation. Hur man bestämmer prostatit på egen hand, vilket inte tillåter utseendet på olika komplikationer, kan du förstå genom att studera huvudsymptomen och formen av deras utveckling.

Innehållet i artikeln

Prostatit - vad är det?

Det finns en stereotyp att prostatit är en åldersrelaterad sjukdom som drabbar främst äldre män. Men tyvärr har de senaste åren ofta denna diagnos och mycket ungdomar, vars ålder inte överstiger 30 år. Statistiken visar att 30 till 60% av den fackliga manliga befolkningen under 40 år redan lider av prostatit.

Prostatakörteln är en liten process som är en valnöt, som ligger direkt i området under blåsan.

Prostatens huvudroll i kroppen hos en man är att blockera utblåsningen av urinblåsan under erektion och producera en liten procentandel av semen, kallad prostats utsöndring.

Orsaken till detta organs sårbarhet ligger i särdragen i dess anatomiska struktur och blodförsörjningsprocessen.

Hur man känner igen prostatit i sitt första skede - denna fråga ställs av många män. Förstå sjukdomsutvecklingen kommer att bidra till att upptäcka uppenbara symtom och deras kombination. Klassificeringen av sjukdomen har två huvudformer: akut och kronisk. Studien av symtomen på varje form är det enklaste sättet att ta reda på vilken typ av sjukdom som är inneboende för patienten.

Symtom på kronisk prostatit

Kronisk prostatit är vanligtvis en följd av en tidigare akut typ av sjukdomen och anses vara mer förtärkt eftersom den inte har tydligt uttryckta tecken. I detta avseende är det lätt förvirrat med många andra sjukdomar och är ganska svårt att diagnostisera. De viktigaste symtomen på prostatit i kronisk form:

 • smärta i ländryggsregionen, sakrum och bäckenregionen;
 • känsla av obehag i underlivet och perineum
 • ökad smärta vid tidpunkten för urinering
 • svårigheter med ett fullständigt flöde av urin;
 • frekvent uppmaning att gå på toaletten;
 • erektil dysfunktion
 • för tidig utlösning;
 • nervositet, trötthet och irritabilitet
 • regelbunden smärta i urinröret, skrot och urinrör.

Symtom på prostatit kan agera på ett komplicerat sätt eller manifestera en åt gången.

Huvudskyltar av kronisk typ

Smärta syndrom sträcker sig ofta till buken eller faller lägre, ger till benen. Sådana tecken tas ofta för radikulit eller osteokondros, vilket fördröjer formuleringen av den korrekta diagnosen. Kronisk prostatit skiljer sig från att dra, regelbunden smärta, utan akuta manifestationer.

Urinen att urinera uppstår ofta och ganska snabbt. Patienten får intrycket att mycket vätska har ackumulerats i blåsan. Urineringens början åtföljs av smärta, och själva processen är ganska svår.

Att utveckla inflammation i prostata leder till olika negativa processer i männs sexuella sfär. Den negativa inverkan av infektion på nervändarna provar utvecklingen av för tidig utlösning. Senare leder sjukdomen till problem med styrka och upphörande av produktionen av manliga könshormoner. Sexuellt samlag kan också medföra betydande obehag och smärta.

Liknande förändringar i den manliga sexuella sfären, såväl som regelbunden smärta, har en signifikant effekt på patientens psykologiska tillstånd, som noteras för irritabilitet, apati och ökad nervositet.

Konsekvenser av kronisk prostatit

Den vanligaste komplikationen för kronisk prostatit hos män är ärrbildning i kirtlens vävnad och organs rynkning. Ärrbildning utsätts ofta för urinrörets urinblåsa och urinblåsans bakre vägg. Detta hotar utvecklingen av allvarliga kroniska störningar vid urineringsprocessen, som i sin tur har en betydande inverkan på urinledarens och njurarnas arbete, vilket leder till urolithiasis.

I fallet med att öka fria radikaler i prostatacellerna som skadar molekylens DNA, är malignitet hos friska celler och cancerframkallande möjliga. Orsaken till onkologisk sjukdom vid kronisk prostatitprocess kan vara syntesen av cytokiner och kemokiner.

Dessutom har cirka 35-40% män som har haft en kronisk form av prostatit utveckla fullständig infertilitet eller en signifikant minskning av spermatozoas aktivitet.

Symtom på akut prostatit

Den akuta formen av sjukdomen i sig är mycket lättare att bestämma, eftersom detta stadium har mer uttalade och uttalade tecken. Huvudsymptomen och anledningen till att besöka en läkare är den allmänna förgiftningen av kroppen som orsakas av smittsamma processer. Tecken på akut prostatit innefattar också:

 • ökning i kroppstemperatur till 38-39 grader;
 • feberförhållanden, frossa;
 • illamående kan uppstå
 • huvudvärk;
 • frekvent uppmaning att urinera, åtföljd av bränning och skärning i perineum;
 • vidhäftning av purulent eller blodutmatning ur urinröret;
 • minskning av strålens huvud
 • smärta under avföring
 • allvarlig smärta är möjlig i ländryggen, underlivet eller korsbenet.

Konsekvenser av akut form

Den allvarligaste komplikationen av den akuta formen är utvecklingen av en abscess. Det är bildandet av ett hålrum fyllt med purulenta sekretioner, med vidare spridning av vätska bortom prostatakörteln. Om det inte sker någon snabb behandling, blir den akuta formen av prostatit kronisk, vilket i praktiken inte lånar sig för att slutföra botemedel.

Oftast är ungdomar i åldrarna 25-50 år mottagliga för utveckling av akut prostatit. Den kroniska formen finns oftast hos äldre män, i åldern 50 år och äldre. Ofta sjukdomen är en följd av BPH, den viktigaste funktionen som - dålig cirkulation och stagnation i bäckenorganen.

Diagnos av sjukdomen

Innan diagnosen prostatit bestämmer specialisten sjukdomsformen och graden av utveckling. Tyvärr kan endast den akuta formen av sjukdomen botas. I ett kroniskt stadium måste patienten genomgå regelbundna undersökningar med urologen och upprepa den föreskrivna behandlingsförloppet.

Det finns flera grundläggande metoder för att bestämma prostatit, även i de tidigaste stadierna. Diagnos och behandling av denna sjukdom handlar om en urolog. Den allmänna bilden av sjukdomen görs efter insamling av anamnese, samt bekräftelse av resultaten från analyserna och diagnostiska studier. Trots symptomens likhet och allvarligheten av sjukdomsförloppet väljes terapi för varje enskild patient strikt individuellt.

Undersökning och fysisk undersökning

Hur man bestämmer prostatit? Det allra första och viktigaste steget är insamlingen av nödvändig information och undersökning av patienten. De kommer att hjälpa till att bestämma ytterligare diagnostiska uppdrag och upprätta ett behandlingsschema.

Vid samling av anamnesis beaktas följande faktorer:

 • när de första symptomen på sjukdomen uppträdde;
 • sekvensen av huvudfunktionerna;
 • om det finns samtidiga sjukdomar;
 • huruvida venerala sjukdomar behandlades tidigare
 • varaktighet av prostatit;
 • faktorer som påverkar sjukdomens förvärmning
 • några data på patientens sexuella sfär
 • information om kirurgiska operationer
 • uppgifter om yrkes- och bostadsförhållanden.

Det är undersökningen som gör det möjligt för specialisten att få nödvändig information och göra en förmodad bild av sjukdomen. Ett viktigt steg i hur man kontrollerar prostatakörteln är palpation av pungen och palpation av organet genom rektalöppningen. Om prostata inte kan detekteras med denna metod, föreskrivs ytterligare differentialdiagnos.

Laboratorieforskning

Analyser gör det möjligt att ta reda på det allmänna tillståndet hos en man, sjukdommens art och förekomsten av eventuella följdskador. Standardlista med obligatoriska tester:

 • blodprov;
 • urinalys: bakteriell, cytologisk, generell;
 • urinrör
 • sperma;
 • polymeras kedjereaktionstest;
 • prostatsekretionsanalys.

Diagnos med hjälp av medicinsk utrustning

Hårdvara ultraljud studie hjälper en specialist för att fastställa sådana faktorer som: kontrollera prostatan till vävnads ärrbildning, samt att identifiera formen av sjukdomen och förekomsten av stenar eller bölder i prostatakörteln. På grund av det faktum att denna testning har en hög grad av informativitet gör det det möjligt för urologen att göra en mer noggrann klinisk bild och snarare börja den nödvändiga behandlingen.

En annan ganska vanlig metod för undersökning är uroflowmetry. Med denna studie utförs en direkt grafisk bestämning av hastigheten av urinflödet. Resultaten visar urinkanalens patency och kontraktile detrusorförmågan.

Ytterligare undersökningar

Hur kontrolleras prostata hos män om alla tidigare metoder misslyckades med att visa den fullständiga bilden av sjukdomen? I detta fall utnämns ett antal ytterligare aktiviteter som inkluderar:

 • cystoskopisk undersökning;
 • Tomografi av bäckenorganen;
 • biopsi;
 • transuretral ultraljud.

Behandling av prostatit

Den mest aktuella terapin för någon form av prostatit idag är fortfarande användningen av antibakteriella läkemedel. De tillåter att eliminera inflammatoriska processer, på grund av vilka sjukdomens huvudsakliga tecken snabbt passerar.

Metoderna för fysioterapeutisk behandling användes också i stor utsträckning. De är också lämpliga för förebyggande åtgärder, vilket minskar risken för återfall efter behandling och används också vid komplex terapi av både akut och kronisk prostatit. Metoderna för fysioterapi innefattar termiska förfaranden, prostata massage, zoneterapi, ultraljud och mycket mer.

Behandlingsmetoderna är strikt individuella, och prognosen för en fullständig botemedel beror till stor del på hur prostatit börjar, vilken form som är inneboende i patienten och hur länge sjukdomen har observerats.

förebyggande

Att stärka kroppen efter behandling rekommenderas medicinering mätta diet användbara produkter med en hög halt av vitamin B, A, C, E, mineraler zink, kalcium, järn, och vägrar dåliga vanor. I den kroniska formen av patienter sjukdomen är ofta rekommenderas att genomgå en kurs av psykoterapeutiska insatser och revidera sitt sätt att zhizni.A komma ihåg att någon form av sjukdomen är inte en mening, och i rätt tid prostata check för att se en läkare kommer att starta den nödvändiga behandlingen och glömma obehagliga symptom.