Huvud
Skäl

Hur man tar bort prostata hos män

Konsekvenserna av sådana patologier i det genitourära systemet för män, som adenom, kan leda till behovet av att avlägsna prostata. Kirurgi för att ta bort prostatakörteln bär inte risken för dödsfall, men har sannolikheten för postoperativa komplikationer som påverkar livskvaliteten. Den operativa vägen är ofta den enda alternativa vägen för att undvika den allvarliga utvecklingen av sjukdomen. Ta reda på den information som hjälper dig att fatta rätt beslut, förbered dig själv moraliskt för operationen på prostata och få en uppfattning om utsikterna till postoperativ återhämtning.

Vad är prostataavlägsnande?

Prostatektomi är en kirurgisk operation för att ta bort prostata eller en del av det. Körteln utsöndrar en speciell hemlighet som stimulerar spermatozoas motoriska aktivitet och förlänger deras livskraft utanför hankroppen. Prostata ökar risken för naturlig befruktning väsentligt. Avlägsnande av kroppen betyder inte automatisk infertilitet. Modern operation innefattar flera operativa tekniker. Valet av den mest effektiva metoden är individuell och förblir efter eget gottfinnande hos läkaren och patienten.

Indikationer för borttagning

Kirurgisk ingrepp är alltid en extrem åtgärd, vilken medicin sanktioner bara om mot en bakgrund av progressiv sjukdom alla metoder för konservativ terapi har uttömt sig och inte fått ett tillfredsställande resultat. Patienterna kommer in i operationsbordet på grund av följande skäl:

 1. Onkologiska processer av prostatakörteln.
 2. Bildandet av steniga formationer i prostata-kanalerna (kalkylformig prostatit). Den tyngsta läckande formen av prostatit, där urinering blir svårt, och blod finns i urinen.
 3. Det avancerade stadium av prostata hyperplasi (orgelförstoring), som har en godartad natur - adenom.
 4. Cancer maligna neoplasmer - cancer har egenskapen att öka och sprida metastaser, vilket hotar hela livsorganets vitala aktivitet. Avlägsnande i onkologi bör utföras medan sjukdomen är i första eller andra etappen, och tumörstorleken översteg inte normen.

Metoder för adenomavlägsnande

Kirurgi har utarbetat flera sätt att prostatektomi. Hittills tillämpas alla. Valet tar hänsyn till patientens ålder, samtidiga sjukdomar, sjukdomsstadiet och PSA i blodet (prostatiskt specifikt antigen). Kirurgens kvalifikation är mycket viktigt. Det finns följande val av metoden för kirurgisk ingrepp:

 1. Transuretral resektion av prostata. Det utförs med godartad prostataförstoring. Operationen för partiell borttagning utförs genom laparoskopisk väg genom urinröret.
 2. Induktion av prostata. Metoden för intervention för prostataadenom, där det normala utflödet av urin återställs. Det utförs när prostata förstoras något, är risken för en tidig komplikation i form av retrograd ejakulation (att få spermierna utanför men inuti urinblåsan) hög.
 3. Radikal prostatektomi. Metoden används för tumörer och för att avlägsna hyperplasi av godartade egenskaper. Tillsammans med prostata tas lymfatiska kärl och noder bort.
 4. Laseravlägsnande av prostatakörteln. Progressiv metod, som på grund av låg traumatism är särskilt visad för äldre. Effekten av laserresektion är bevisad av ett relativt litet antal postoperativa komplikationer.

Hur utförs operationen på prostatakörteln

Under preoperativperioden måste all doktors rekommendationer följas strikt. Det är nödvändigt att sluta ta läkemedel som utspätt blod (Clopidogrel, Warfarin, Aspirin och andra). Preoperativ beredning är individuell beroende på vilken metod som används. För att få en fullständig bild av patientens tillstånd före operation kan läkaren ordna en serie prov:

 • analys på PSA;
 • transuretral ultraljud;
 • biopsi (efter läkarens bedömning);
 • rektal finger undersökning.

Transuretral resektion

Före operationen måste urin och blod analyseras. För anestesi praktiseras lokalbedövning. Eftersom den operativa instrumentationen utgår från direkt strömförsörjning, ligger en elektrod för jordning under patientens lår. Under operationen sätts ett resektoskop in i patientens urinblåsa genom urinröret.

Adenomen avlägsnas med hjälp av en anordning som kallas en slinga. Den nya bildningen avlägsnas gradvis, som om "skrapar" den tills det bara finns en hälsosam vävnad kvar. I slutet av operationen är den patologiska vävnaden i form av "chips" i blåsan. Dessa fragment tvättas ut med användning av en speciell anordning. Arbetsstandarderna är utformade under högst en timme. För tiden för efteroperationsperioden införs en särskild kateter för att återställa urinering.

Radikal prostatektomi

Om en betydande del av prostata påverkas av onkologi, anses minimalt invasiva metoder vara obegripliga. Läkaren är tvungen att göra ett val till förmån för en radikal kavitetsprostatektomi, vilket innebär att prostata avlägsnas. Driftstiden är cirka 2-3 timmar. Det finns tre tekniker för denna typ av operation:

 1. Vid kraftig ökning av prostata i underlivet görs ett snitt, åtkomst till körteln säkerställs, följt av borttagning.
 2. Patienter med överdriven kroppsvikt eller redan traumatiserad operation med excision i buken eller bäckens hålighet, är tillgång till prostata genom ett snitt i perineum.
 3. Metoden för laparoskopi involverar flera små snitt i bukväggen för införande av instrument och ett laparoskop, som är utrustat med en videokamera.

Endoskopisk resektion

En mindre vanlig typ av operation är samtidigt mycket effektiv. Avlägsnande sker med en laserstråle under lokalbedövning. För att utföra nedskärningarna krävs inte, utbrändes de skadade vävnaderna genom urinväggen. Fördelarna med kirurgi innefattar frånvaron av blodförlust, lågt trauma och en minskning av tidpunkten för återhämtningsperioden. För att underlätta processen använder kirurger en kamera i slutet av instrumentet.

Laserförångning

Den senaste metoden för avlägsnande av prostatakörteln är laserförångning, som använder egenskaperna hos en grön laser. Det skiljer ljuskänslighet mot hemoglobin, påverkar endast de körtelvävnader som har god vaskuläritet. Laserstrålen tränger in i vävnaden endast med 1 mm, så förångningen görs skikt för skikt. Patienten ges en lokalbedövning genom urinröret. Fördelarna med processen inkluderar den minsta risken för blödning.

komplikationer

Med den otvivelaktiga effekten av metoderna för kirurgisk manipulation finns det möjlighet till komplikationer och överträdelser både under och efter operationen:

 1. I 2,5% av fallen kan en stor blodförlust inträffa under operationen, vilket kan leda till behovet av transfusion.
 2. Efter operationen kan blödning förekomma och leda till blodproppar i blåsans område.
 3. Vattenförgiftning: En vätska avsedd för bevattning av blåsan kan komma in i blodomloppet.
 4. Fördröjd urinering som ett resultat av kirurgiska felaktigheter.
 5. Inflammation.
 6. Urininkontinens

Konsekvenser för människors hälsa

Livet utan prostata kännetecknas av sexuell dysfunktion för 20% av patienterna. Det finns inget överraskande eller särskilt dramatiskt i detta, eftersom sjukdomslogiken initiellt antog förtryck av sexuell funktion och en minskning av volymen av seminalvätska. I efteroperationsperioden återställs erektilkapaciteten långsamt. Separat bör man nämna konsekvenserna av att prostatakörteln avlägsnas hos män i form av retrograd ejakulation (i urinblåsan), vilket ökar risken för infertilitet och återfall av cancer.

Återvinning av potens efter prostataavlägsnande

Svaghet eller förlust av erektion hos män är en bieffekt av borttagning av prostatakörteln. Särskilt komplicerade fall är fall om nervfibrer som är ansvariga för utseende av erektion under operationen skadades. Om operationen var framgångsrik och det fanns inga problem innan ingreppet tog återhämtningen enligt recensioner från tre månader till ett år. Stor hjälp för rehabilitering kommer att ges med läkemedel för styrka baserad på Sildenafil och Tadalafil, mekaniska enheter (pumpar och erektila ringar).

Kostnaden för en operation för att ta bort prostatakörteln beror på kirurgens skicklighet och den valda kirurgiska metoden. Ungefärliga priser på kliniker:

Avlägsnande av prostatakörteln och konsekvenserna av sådan operation

Under senare år sjukdomar i prostata finns ganska ofta i klinisk praxis.

Den farligaste av dem är prostatacancer, där läkare måste tillgripa radikalt avlägsnande av kroppen.

Inte mindre farligt är prostata adenom.

Sådana operationer leder ofta till komplikationer och obehagliga konsekvenser.

Detta kan påverka patientens ytterligare personliga liv, vilket leder till psykiska och fysiologiska störningar.

Vad är prostatakörteln?

Prostatakörteln (prostata) är ett muskulärt glandulärt upplösat organ i genitourinary system, som ligger under blåsan i mitten av bäckenet. En del av urinröret passerar genom detta organ.

Det dorsalt gränsar ändtarmen, kommer i kontakt med bäckens membran, täcker blåsans hals och en del av urinröret.

Vilken roll spelar kroppen?

Prostata anses vara en av de viktigaste organen, på villkor och hälsa som en sexuell funktion av en man beror på, såväl som hans psyko-emotionella och fysiska tillstånd.

Huvudfunktioner

Tack vare denna kropp, under utlösningen produceras en hemlighet, som är en integrerad del av manlig sperma. Hemligheten hjälper flytningen av ejakulatet, innehåller enzymer, zinkjoner och andra ämnen.

Prostatan kontrollerar hypofys hormoner, steroidhormoner, östrogener, androgener, vilket är viktigt för människors hälsa. Det spelar också rollen som en ventil som stänger utgången från blåsan under en erektion.

Således kan vi skilja mellan tre huvudfunktioner: transport, sekretor och utspädning.

Sjukdomar i prostata

Patologier i prostata kan delas in i tre huvudkategorier:

 • Inflammatoriska sjukdomar som kan associeras med bakteriell infektion, hypotermi, stagnation av blod i bäckenorganen etc.
 • Godartad neoplasma. Denna kategori innefattar adenom eller godartad prostatahyperplasi. Det kännetecknas av onormal utvidgning av körtelvävnaderna, vilket leder till komprimering av urinröret och problem med urinutsöndring.
 • Maligna neoplasmer (prostatacancer). Den farligaste och smutsigare sjukdomen, som är vanligare hos män över femtioårsåldern. I motsats till godartad adenom, där den inre delen av vävnad ingår i den patologiska processen, växer tumören på organets yttre delar i cancer.

Vilka patologier kräver borttagning av prostata

Kirurgi för att ta bort prostata kan ordineras i två fall:

 1. Malign tumör Tidig operation är helt enkelt nödvändig för patienter med denna diagnos. Detta är en chans för framgångsrik återhämtning och förebyggande av metastaser av cancerceller.
 2. Godartad hyperplasi. När adenom operation för att avlägsna kroppen kan administreras för svår sjukdom, som är svår att behandla, liksom närvaron av tunga sekundära patologier (urolitiasis, infektion, inflammation, hematuri, urinretention).

Video: "Laparoskopisk prostataavlägsnande"

Andra metoder och metoder för prostata terapi

Patienterna bör vara medvetna om att även en allvarlig sjukdomsförlopp inte alltid kan vara orsaken till en radikal borttagning av organ. En sådan operation visas i de mest extrema fallen när andra metoder och terapimetoder inte gav det önskade resultatet.

I modern medicin finns det olika sätt att behandla manliga sjukdomar: medicinska preparat (salvor, tabletter, rektala suppositorier), fysioterapi, örtmedicin, medicinsk gymnastik, etc.

Vissa patienter får tilldelas sparsamma operationer (stenting, laseroperation), som inte medför radikal avlägsnande av orgeln. Vanligtvis utnyttjas sådana operationer med adenom i prostatakörteln.

Således utförs TUR (transuretral resektion) med hjälp av ett miniatyr kirurgiskt instrument, som sätts in genom urinröret till de drabbade vävnaderna. Under operationen avlägsnas endast adenom. Läkaren producerar inga snitt, vilket minimerar konsekvenserna och återhämtningsprocessen sker fortare.

Med cancer måste läkare tillgripa radikala metoder, minst sparsamma, men låta bibehålla hälsan och förlänga patientens liv.

Konsekvenser av fullständigt avlägsnande av prostata

Konsekvenserna av radikal prostataavlägsnande är indelade i två grupper.

Till den första gruppen inkluderar komplikationer som patienter kan möta på kort tid efter operationen. Dessa inkluderar:

Den farligaste och vanligaste komplikationen, som utvecklas i cirka 2-2,5% av männen efter operationen. En mild form kan orsaka blockering av urinröret med blodproppar, och en tung kan leda till stor blodförlust, vilket kräver blodtransfusion.

Det förekommer av olika anledningar: ett blockering av urinröret med blodproppar, ett medicinskt fel, anatomiska egenskaper hos blåsans muskler, etc. Ibland uppstår förseningen om du håller dig borta från anestesi under lång tid. I detta fall stoppas det lätt genom installation av en kateter.

Patienter bör komma ihåg att ett "postoperativt sår" (snitt) är en risk för penetration av skadliga bakterier och utvecklingen av inflammation. Denna komplikation är inte ovanlig, men med snabb behandling är det lätt att sluta med mediciner (speciellt antibiotika).

Det är anmärkningsvärt! Identifiering av egenskaper hos blodkoagulering, avskaffande av vissa läkemedel (t.ex. aspirin) och konstant övervakning av patientens fysiologiska tillstånd kommer att minska risken för denna komplikation.

Till den andra gruppen konsekvenserna som män möter i tiden efter det kirurgiska ingreppet.

Ett tillstånd där sperma under orgasmen inte släpps utåt, men kastas in i blåsan. Överträdelsen kan vara fullständig eller delvis. Det är anmärkningsvärt att ejakulation för hälsa inte utgör en fara, men det kan bli ett "stötfång" när man försöker att bli barn.

Kan orsakas av både psykologiska och fysiologiska faktorer. Det finns ungefär 4-10% av männen efter prostataavlägsnande.

En sällsynt komplikation, observerad hos 1-1,5% av männen. Det förekommer ofta bara med fysisk stress. Det kan bero på instabiliteten hos sphincter och blåsans muskler, som inte återvände till normal efter operationen.

Profylax av prostata sjukdomar

Alla vet att det är bättre att styra krafterna för att undvika problemet än att försöka eliminera det. Detta gäller också för sjukdomar i prostatakörteln. Män ska vara uppmärksamma på sin hälsa och observera enkla förebyggande åtgärder.

Vi måste försöka leda en hälsosam livsstil, äta rätt, motionera, ha ett regelbundet sexliv, genomgå rutinmässiga förebyggande undersökningar. Särskild försiktighet bör uppvisas för män efter trettio år, som med ålder ökar risken för att utveckla genitourära sjukdomar.

En stor roll spelas av rätt återhämtningsperiod efter operationen!

Patienterna bör följa alla läkares instruktioner för rehabilitering: glöm inte att ta antibiotika, håll på en diet, inte luta dig med att ta bort försäkringsdränering och ta bort stygn, kom och kolla läkning av urinröret.

Dessutom kommer läkaren nödvändigtvis att ge rekommendationer som du behöver följa hemma länge. Under de första 3-4 månaderna måste du minska den fysiska belastningen på kroppen.

Det kommer att vara nödvändigt att följa en viss diet, observera ditt hälsotillstånd, ta mediciner (enligt expertens vittnesbörd), delta i schemalagda undersökningar, utföra medicinsk gymnastik och så vidare. Vanligtvis tar återhämtningsperioden 11-12 månader.

slutsats

Kirurgi för att ta bort prostata är alltid en risk för människors hälsa. De leder sällan till obehagliga följder som män måste möta omedelbart (eller efter ett tag) efter att ha utfört ett kirurgiskt ingripande. Lyckligtvis står inte läkemedlet stilla och fortsätter att utvecklas. Hittills använder medicinen moderna metoder för diagnos och behandling av prostata sjukdomar, vilket hjälper till att undvika konsekvenser och bidra till tidig återhämtning.

Konsekvenserna av prostataavlägsnande för den manliga kroppen: Prophylax efter proceduren

Många män i livet står inför problem med erektil funktion. De faktorer som orsakar denna överträdelse kan vara många.

En av de vanligaste faktorerna är förekomsten av prostatacancer.

Med detta resultat kommer den vanliga medicinen inte att hjälpa, i detta avseende hänvisas män till kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln.

Varje man är säker på att han efter operationen kommer att falla i en kvinnas ögon, eftersom hon kommer sluta att föra henne nöje i sängen. Faktum är att avlägsnandet av prostata är inte en dom. Det viktigaste är att hitta problemet i tid och snabbt lösa det.

När är det nödvändigt att göra proceduren?

Prostatakörteln är en av de mest utsatta delarna av den manliga kroppen. I de första stadierna av prostata sjukdomen utför ofta vanlig medicinering. Men det finns problem mycket svårare. Till exempel prostatacancer eller prostata adenom. Om dessa sjukdomar upptäcks, kommer läkemedelsbehandling inte att vara effektiv, därför borde man ge krediter till kirurgiska metoder.

Innan han utför ett sådant ingripande i hankroppen utför doktorn en fullständig undersökning, varefter han gör en slutsats.

Huvudindikationerna för uppförandet av ett liknande förfarande för avlägsnande av prostata innefattar:

 • en stor mängd återstående urin, som är relaterad till prostata adenom;
 • alla typer av infektionssjukdomar i genitourinary system;
 • förekomsten av akut urinretention i blåsan;
 • njursvikt
 • Närvaron av stenar i blåsan;
 • hematuri;
 • förekomsten av komplikationer av prostata adenom;
 • aktiv progressiv prostatacancer.

Vad händer om du tar bort prostata som läses nedan.

Drift och Mäns hälsa

Varje man som genomgår operation för att ta bort prostatakörteln är säker på att han inte längre är en man, han kommer inte att kunna ha sex, ha barn och överhuvudtaget för att få en kvinna njutning i sängen.

I själva verket, om prostatakörteln är borttagen, hade endast 25% av fallen av 100% mindre störningar i erektilfunktionen. Men detta beror inte på kirurgiskt ingrepp, utan till det stadium som problemet löstes på. Ju tidigare du blir av med prostatacancer, desto bättre blir din manliga hälsa.

Avlägsnande av prostata: konsekvenser för människors hälsa efter operationen

Det finns vissa konsekvenser för borttagandet av prostata, som en man borde veta om.

Konsekvenserna av borttagning av prostatakörteln hos män:

 • problemet med inkontinens
 • oförmåga att utföra fullständig urinering
 • Utseendet i urinen av små mängder blod;
 • utseendet av en inflammatorisk process.

Omedelbart finns urininkontinens efter operation för att avlägsna prostatakörteln. Detta beror på att blåsan ska återgå till normal drift.

Och detta kräver extra tid. Män kan märka att i processen att urinera efter avlägsnandet av prostata är blåsan inte helt tömd.

Detta är en normal reaktion, eftersom i blåsan efter operationen kommer en kateter att installeras, längs vilken urinen kommer att flöda. Efter några veckor ska allt komma tillbaka till det normala. Under den första veckan kan du märka små mängder blod i urinen, detta kan anses vara normen, eftersom den borttagna prostatan blöder under en tid.

För mer information om återställningsförfarandet, klicka här.

I slutet av tiden

Efter avlägsnande av prostatakörteln är konsekvenserna minimala. Beroende på hur länge proceduren utfördes beror ytterligare manifestationer.

Efter operationen för att ta bort prostata - konsekvenserna:

 • små problem med erektil funktion
 • infertilitet;
 • frånvaro av ejakulation
 • ihållande urininkontinens.

Oavsett om det är möjligt att leva utan prostatakörtel nedan.

potens

Om du är orolig att efter att du har tagit bort prostatakörteln, kommer ditt sexuella liv att sluta, du är felaktig. Enligt många studier som genomfördes på män som genomgick en operation för att ta bort prostata, är konsekvenserna av en mans sexuella liv på den nivå som han var före operationen. Endast i vissa fall kan det minskas med en liten mängd.

Efter avlägsnande av prostata kan en man helt engagera sig i sex och känna orgasmen, som han kände före avlägsnandet av prostata. Det enda som kommer att vara frånvarande i detta fall är utlösning.

Erektilfunktionen kommer att vara densamma som före operationen, och mannen kommer att kunna uppleva orgasmer.

Du bör förbereda för det faktum att under det första året efter operationen kommer det att finnas ett återhämtningsstadium, under vilket sexlivet utan prostata kommer att nå den önskade nivån.

Om före operationen du hade problem med styrkan, då efter operationen kan det finnas allvarliga problem med erektion. I andra fall kommer du att vara en fullvärdig man, kunna ha kul och tillfredsställa din partner i sängen.

förebyggande

För att manliga sexuellt liv ska gå in i normal kurs efter avlägsnandet av prostata, bör en normal livsstil bibehållas i ett år eller flera år.

I vilket fall som helst påverkar borttagningen av prostatakörteln människors hälsa, så det är nödvändigt att vidta vissa preventiva åtgärder:

 1. Det är inte nödvändigt att sitta ner efter avlägsnande av prostata och vänta på att erektilfunktionen återhämtar sig själv. Ju tidigare och oftare du börjar ha sex med en kvinna, desto snabbare blir din erektion återställd.
 2. Det är inte alltid efter avlägsnandet av prostata som man kan älska i sin helhet. Därför, om du är rädd för att bli skämd för din fru, onanera dig i flera veckor. Detta hjälper dig att känna vad som hände efter operationen och hur din orgasm kommer att se nu.
 3. Vid maximalt försök att inte bära tunga saker och inte belasta för mycket i avvärjningsprocessen.
 4. På din fritid, försök att flytta, inte sitta still.

övningar

Efter avlägsnande av prostata bör det finnas en liten uppsättning övningar som kommer att hjälpa till att få bäckensbottenmusklerna till normala.

Sådana övningar inkluderar:

 • övningar som syftar till uppfattningen av bäckens muskulatur
 • övningar som syftar till spänningar i bäckenmusklerna
 • övningar som syftar till att slappna av i bäckensmusklerna.

Det här är de så kallade Kegel-övningarna, som inte bara hjälper till att återskapa bäckensgolvets muskler utan också helt återställer det manliga genitourinary systemet.

Strömförsörjning

Vad kan du äta efter prostataavlägsnande?

För att snabbt återställa livskvaliteten efter borttagning av prostatakörteln är det nödvändigt att följa några rekommendationer:

 • drick mycket vätskor, särskilt grönt te;
 • öka antalet konsumerade frukter och grönsaker;
 • att ge upp feta livsmedel i riktning mot proteinmat
 • åtminstone en gång i veckan finns det behov av skaldjur;
 • ge upp kaffe, från salt mat och snabbmat;
 • Rött kött, stekt mat och alkoholhaltiga drycker bör uteslutas från kosten.
 • mer äter mat av mjölk ursprung.

Att följa en sådan diet är önskvärt i flera år efter operationen. Detta kommer att bidra till att snabbt återhämta din manliga hälsa.

slutsats

Om din läkare har diagnostiserat en sjukdom som kräver avlägsnande av prostatakörteln, var inte rädd och acceptera operationen så fort som möjligt. Ju snabbare du tar bort prostata, desto snabbare kommer ditt urogenitala system att återgå till det normala.