Huvud
Massage

Effekt av PSA-test vid diagnos av urologiska patologier

Prostatiskt specifikt antigen är en mycket viktig indikator vid diagnos av inflammatoriska processer och urologiska patologier. Genom att genomföra en korrekt analys av den gör det möjligt att identifiera förekomst av en malign tumör i prostata vid de tidigaste utvecklingsstadierna, vilket positivt påverkar den ytterligare komplexa terapin.

Innehållet i artikeln

Beteckning av PSA

Prostata-specifikt antigen är en proteinliknande substans som produceras av prostatakörteln. Detta enzym deltar aktivt i processen för att sänka viskositeten hos sädesvätskan genom klyvning av proteinmolekylen på mikrocellerna. Det mesta av prostata-specifikt antigen (PSA) går in i spermierna och i en mindre volym är den närvarande i blodet. Detta protein avser organspecifika markörer, d.v.s. Det är endast associerat med manlig prostata. Detta betyder emellertid inte att det endast är specifikt vad gäller en sjukdom. Genom att analysera av prostataspecifikt antigen i blod läkarna identifiera särdragen hos de olika urologiska sjukdomar: cancer i närvaro av cancerceller, akut eller kronisk prostatit formen perkolering, benign adenom.

Analysen för detektering av detta proteinsubstans har framgångsrikt använts sedan 1980 och orsakade verkligen en revolution i screeningen av körtelens karcinom. Rysslands ministerium för hälsa och social utveckling anser det lämpligt att inleda årlig diagnostik av PSA-nivå i blodet från 45 års ålder av en man. Eftersom 30% av de urologiska patienterna bekräftade utvecklingen av prostatacancer är det ytterst viktigt för en man i äldre ålder att övervaka sin hälsa och vidta förebyggande åtgärder för diagnos, även om sjukdomar saknas.

Som läkarundersökning visar, är karcinomens initiala steg mottagliga för effektiv behandling, medan irreversibiliteten hos de sena stadierna av sjukdomsutvecklingen leder till ett dödligt utfall hos de flesta urologiska patienter.

Faktorer som påverkar nivånivån

Förhöjda nivåer av PSA i en mans blod är inte alltid associerade med att diagnostisera en malign neoplasma i prostata. Nivån av prostata-specifikt antigen växer i karcinom i körteln på grund av den progressiva utvecklingen av cancerceller och skador på basalmembranet, som utför en viktig funktion för att kontrollera cellulärt beteende. Vid diagnostisering av godartad prostatahyperplasi ökar PSA-halten i blodet på grund av svullnad i körteln och tillväxten av den drabbade vävnaden.

Infektiösa inflammatoriska processer i bäckenorganen orsakar epitelskador och hängning av prostataspecifik antigennivå. Prostatisk ischemi, långvarig smärtsam retention av urin, som åtföljer utvecklingen av adenom, leder också till en ökning av mängden av denna proteinsubstans i blodserumet.

Läkare identifierar följande faktorer, vars närvaro måste beaktas för korrekt tolkning av resultaten av PSA-testet:

 1. På grund av effekten av prostata-TRUS-proceduren (transrectal ultraljud) på antigennivå rekommenderas att analysen tas minst en vecka efter undersökningen.
 2. Mekanisk skada på cellbarriärer under insamlingen av biopsimaterial för laboratorieanalys orsakar ett signifikant inflöde av PSA i blodet. Av detta skäl utser testläkarna urologiska patienter att gå igenom 1,5 månader.
 3. Ejaculation kort före blodgivning för analys (48 timmar) provocerar falska antigennivåer.
 4. PSA-testet kan utföras när som helst, eftersom substansens dagliga fluktuationer är obetydliga.
 5. Hos patienter med prostatahyperplasi reduceras prostata-specifikt antigen med 50% på grund av intag av läkemedel från den farmakologiska gruppen av inhibitorer.
 6. Rektal palpation, utförd för att diagnostisera strukturella förändringar i körteln, påverkar minimalt PSA i blodet. Samtidigt orsakar terapeutisk massage genom ändtarmen sin signifikanta ökning, så testet utförs 3-4 dagar efter den medicinska manipulationen.
 7. En analys av antigeninnehållet kan ges efter 6 månader till patienter som genomgått kirurgisk resektion av prostata genom urinröret (urinröret).

Former av specifikt antigen

Prostataspecifikt antigen som faller i plasman närvarande i mediet i tre former: fri (inte ansluten till ett blodprotein) associerad med kymotrypsin (ett proteolytiskt enzym av bukspott) som är associerad med makroglobulin (protein blockerare proteolytiska enzymer).

Dessa former av antigen utgör grunden för standard medicinska tester, bland annat läkarna noterar: total PSA, fri och deras proportionella förhållande.

Under kliniska studier fann man att fri PSA-indikatorn inte är bundet till blodproteiner signifikant lägre hos män med prostatakarcinom i jämförelse med urologiska patienter vars screening visade benigna neoplasmer.

PSA: s totala / fria förhållande används av läkare för att diagnostisera en godartad och malign prostatatumör. Testresultaten kan visa ett ökat innehåll av bunden proteinsubstans och en lägre andel av friantigen hos män med diagnos av prostatakarcinom.

Indikationer för analys av total och fri PSA

Allmänna PSA är en viktig markör för cancer. Male prostata producerar ett specifikt antigen självständigt och avvikelsen av dess nivå från normen indikerar förekomsten av en urologisk patologi. Analys av hans blod detektering av urologiska patienter, läkare ordinera följande situationer: diagnos av adenom hyperplasi, prostatakarcinom definition skede, spårning av resultaten av farmakologiska effekter på maligna och benigna tumörer.

Prostataspecifikt antigenspecifik antigen kan nå upp till 1000 ng / ml och högre i svåra faser av körtelkarcinom, följt av proliferation av metastaser utanför bäckenorganen.

Gratis enkelspecifikt antigen verkar också som ett proteinenzym och ökar med ålder hos män. Testet för att detektera denna indikator i blodet ordineras av urologer för att: övervaka patientens hälsa med redan identifierade maligna former, övervaka patienter med diagnostiserat prostataenom, förebyggande underhåll hos män i äldre ålder (över 50 år). Som framgår av medicinsk praxis är värdet av fri PSA i plasman lägre för cancer i körteln än för en godartad tumör.

Indikatorer för normen

Innehållet i prostataspecifikt antigen i normen i urologiska patientens serum bör inte överstiga 4 ng / ml. Många faktorer påverkar dock detta värde, vilket väsentligt komplicerar uppgiften att bestämma det normala innehållet av proteinämnen. Läkaren avgör testets resultat och ställer den påstådda diagnosen utifrån människans ålder. Detta beror på att unga män är lägre än hos äldre.

Värden av PSA i blodet, typiska för en viss ålder av en man:

PSA-norm: Analysens huvudsakliga egenskaper och indikationer för leverans

Prostatiskt specifikt antigen (PSA) produceras av prostataceller.

Om dess värde överstiger de fastställda normerna, är detta en följd av patologiska processer i körteln, så PSA-testet hjälper till att diagnostisera organsjukdomar.

PSA-testet är det mest informativa bland andra test som avslöjar sjukdomar i prostatakörteln. Med hjälp av det kan inflammatoriska processer i prostata och godartad spridning av vävnad bestämmas, men huvudsyftet med PSA-studien är detektering av cancerceller.

När ett blodprov är ordinerat för PSA:

 • med symptom som är karakteristiska för en malign tumör i prostata;
 • Vid en ålder av femtio år utförs en årlig analys för att fastställa PSA-räntan.
 • årlig undersökning efter fyrtio år i närvaro av släktingar som har cancer;
 • med förstorad prostatakörtel
 • att identifiera scenen hos en cancerous tumör;
 • med syftet att övervaka behandlingsförloppet.

Fram till nyligen troddes att PSA-frekvensen var i intervallet upp till 4,0 ng / ml, men medicinsk praxis visade att cancer också kan utvecklas till lägre nivåer. Därför kan ett tecken på malign bildning vara en PSA som överstiger 2,5 ng / ml, men endast om det finns andra indirekta faktorer.

Totalt PSA

Det totala prostataspecifika antigenet är lika med summan av fri och bunden PSA.

Upptäckten av det totala PSA-indexet tillåter:

 • diagnostisera utvecklingen av patologi;
 • undersöka prostata för förebyggande
 • avslöja PSA-normen, för att utvärdera resultaten av behandlingen av prostatakörteln;
 • Om en man genomgick operation, hjälper den allmänna PSA-analysen att identifiera återfall.

Gratis och bunden PSA:

 • fri form - PSA är inte bundet till proteiner;
 • bunden form - PSA är associerad med alfa 1-anti-chymotrypsin.

Gratis PSA i kroppen hos en man är bara 10%. Analys av det fria antigenet gör det möjligt att skilja godartade formationer från maligna.

PSA-testet är en onkarkör som identifierar onkologiska förändringar i prostata, men en hög nivå av antigen kan indikera närvaron av andra sjukdomar i prostatakörteln. Om förhöjd PSA orsakas av prostatit eller ett adenom, säger de ett falskt positivt test.

För att undvika misstag i diagnosen använder läkaren PSA-förhållandet, vilket gör att man kan uppskatta förhållandet mellan fritt och bundet prostataspecifikt antigen. Om den associerade PSA är förhöjd, förespråkas cancer, och om fritt benign hyperplasi.

Hundens norm i människornas blod och avvikelsen från denna indikator

PSA hos män anses inte vara högre än 4,0 ng / ml. Om detta värde överskrids kan patienten få en biopsi-riktning, men förhöjd PSA är inte alltid ett tecken på cancer. Om misstänkt för en malign tumör ges patienten ytterligare tester.

Ökad PSA-nivå i blodet, normen är mer än 4.0ng / ml:

Överstiger normen tyder på att prostatakörteln påverkas av några processer, internt eller externt. Det stiger först när barriären mellan prostata cellerna och cirkulationssystemet är bruten.

Externa effekter på prostata:

 • undersökning av körteln genom palpation
 • massera prostata
 • långa cykelturer;
 • åker på en häst;
 • stormigt kön på kvällen för analysen;
 • utför cystoskopi;
 • placera katetern i blåsan;
 • åldrande av kroppen (åldersrelaterade avvikelser);
 • tar droger för att behandla godartad vävnadsproliferation och vissa droger.

Om det inte finns någon liknande yttre påverkan på prostata, så talar de om själva blodkärlens patologier eller andra interna problem.

Normen för PSA i blodet hos en man avviker från följande sjukdomar:

 • akut prostatit;
 • exacerbation av kronisk prostatit;
 • inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna;
 • ischemi av prostata;
 • förstorad prostata;
 • godartad hyperplasi
 • en hjärtinfarkt av prostata
 • malign tumör.

Minskad PSA-nivå i blodet, normen är mindre än 2,0 ng / ml:

Ett lågt PSA-index är normen, vilket indikerar att risken för att utveckla patologiska processer i körteln är minimal. Minskningen i prostata-specifikt antigen indikerar effekten av behandling av prostata sjukdomar.

Tolkning av resultatet

PSA-normen hos män karaktäriserar en hälsosam prostatakörtel. Om PSA är förhöjd, avgör läkaren indexen, medan det är mycket viktigt att ta två analyser samtidigt - fritt och vanligt. Det är förhållandet mellan indikatorerna som gör det möjligt att diagnostisera cancer och differentiera den från andra patologier som liknar symptomatologi till malign bildning.

Koncentrationen i blodet av den totala PSA varierar något, ökningen i indexet kan tala om både cancer och prostatit och adenom. Med malign utbildning är nivån på fri PSA låg, och med godartad hyperplasi eller inflammatoriska processer i prostata är hög. En specialist som tolkar dessa indikatorer kan konfidentiellt diagnostisera cancer eller utesluta en sådan tumör.

Värdet av fri PSA till summan bestäms i intervallet från 12 till 100 procent. Ju högre hastighet desto mindre är risken för cancer.

Om läkaren bestämmer cancer, utför sedan ytterligare studier för att bestämma lämplig behandling.

Den traditionella behandlingen för prostatacancer är som följer:

 1. Fjärr strålbehandling - Den vanligaste metoden att bekämpa cancer. Det består i bestrålning av det sjuka organet, organets projicering bestäms av MR.
 2. brakyterapi - är en typ av strålbehandling, som utförs i frånvaro av metastaser. Det anses vara den mest effektiva tekniken hittills, fördelen med operationen är att strålkällan levereras direkt till det drabbade organet, med undantag för skadliga effekter på andra vävnader.
 3. prostatektomi - Kirurgisk ingrepp för behandling av prostatacancer. En sådan radikal åtgärd användes om andra metoder inte är effektiva, som en följd av operationen, är prostata körteln, iliumlymfkörtlar och seminalblåsor helt borttagna.

Ett blodprov för PSA: åldersstandarden för män

För att veta nivån på PSA måste du donera blod för analys. Blodprovtagning utförs från venen på morgonen, det är viktigt att överföra analysen till 11 timmar, då risken för förstöring av blodkroppar i blodserum är minimal.

Innan du går igenom analysen måste du följa ett antal regler:

 • under dagen före testet kan du inte äta feta livsmedel;
 • På dagen för bloddonation bör nervös och fysisk överansträngning undvikas.
 • Det är inte lämpligt att röka minst 30 minuter innan du tar blod.
 • Du kan inte ta testet om det är mindre än 10 dagar efter prostata-massage;
 • För att undvika ett falskt positivt resultat, gör inte en analys om det finns inflammation i urinvägarna eller efter kateterisering.

Ju äldre en man, desto mer prostataspecifikt antigen i blodet, är det därför rekommenderat att äldre tar blod varje år för att bestämma PSA-indexet. Uppgifterna anges i tabellen och läkaren kan tydligt se hur indikatorerna förändras och om det finns skäl till oro.

Blodtestet för hunden är normen efter ålder (ng / ml):

 • upp till fyrtio - 1,4-2,5;
 • upp till femtio - 2,0-2,5;
 • upp till sextio - 3,1-3,5;
 • upp till sjuttio - 4,1-4,5;
 • efter sjuttio - 4,4-6,5.

Kvinnan har en PSA-nivå på 0,2 ng / ml och används inte för att upptäcka cancer.

Prostata-specifik antigen-vanlig (PSA-vanlig)

Prostata-specifikt antigen är den totala mängden serinproteas tillgängligt i blodet för att bestämma fraktionerna av substansen som är en del av prostatakörtelns utsöndring. Prostata-specifikt antigen är en laboratoriemarkör för tillståndet av prostatavävnad.

Ryska synonymer

Prostatisk specifik antigen är vanlig, en markör för prostatacancer.

synonymer engelska

Prostataspecifik antigenantall, PSA totalt.

Metod för forskning

Måttenheter

Ng / ml (nanogram per milliliter).

Vilket biomaterial kan användas för forskning?

Hur förbereder man sig ordentligt för studien?

 • Eliminera fettmat från kosten 24 timmar före testet.
 • Eliminera fysisk och känslomässig överansträngning inom 30 minuter före studien.
 • Rök inte i 30 minuter före donation av blod.
 • Efter prostata-massage måste minst 10 dagar passera före provet.

Allmän information om studien

Prostataspecifikt antigen (PSA) är ett proteinämne, ett enzym som är relaterat till serinproteaser. Detta är en av prostats synteseprodukter.

Prostatakörteln består av muskelvävnad och ett stort antal (cirka 50) små körtlar. Muskelvävnad är utformad för att flytta vätskan som prostata producerar i de inre kanalerna mot urinrörets lumen. Dessutom ger intensiva sammandragningar av prostats muskler processen med utlösning under samlag.

prostatakörteln producerar prostata sekretion, som har flera funktioner: a del av sädesvätska och är en viktig komponent i odlingsmediet för spermier. Detta är en komplex sammansättning av biologiskt aktiva substanser som ger den vitala aktiviteten hos manliga könsceller. En liten del av hemligheten i blodet och utför en komplex hormonell funktion - säkerställer den normala funktionen av testiklarna, arbetet i urinblåsan, reglerar sexlusten påverkar cirkulationen, neurala processer och mentala tillstånd.

En av komponenterna i sekretionen av prostata är PSA. Enligt sin kemiska struktur är det ett glykoprotein - en förening av protein och kolhydrater, med biokemiska egenskaper - ett enzym som utför funktionen att dela upp stora proteinmolekyler i mindre fragment. På grund av denna förmåga spädar den den huvudsakliga vätskan. Tillsammans med den delen av utsöndringen av prostatakörteln som kommer in i det systemiska blodet tränger en liten del av prostata-specifikt prostataspecifikt antigen också dit. Funktionen av prostata-specifik antigen i kroppen är okänd, och i laboratoriediagnos används den för att detektera sjukdomar i prostatakörteln. Vissa av dess fraktioner har antigena egenskaper, vilket gör det möjligt att identifiera dem med hjälp av immunokemiska laboratoriemetoder. Kombinationen av dessa egenskaper och definierade namnet för detta ämne som "prostataspecifikt antigen".

I serum finns PSA i flera former. Två av dem är tillgängliga för bestämning genom immunokemiska metoder:

1) det associerade prostata-specifika antigenet - är kemiskt bindande med en annan förening som blockerar sin enzymatiska funktion (alfa-1-anti-chymotrypsin),

2) Fritt prostataspecifikt antigen - finns i ett fritt (obundet) tillstånd.

Sammanfattningsvis reflekterar de nivån av den totala prostataspecifika antigenen.

Små fluktuationer i värdet av total PSA är nära relaterade till förändringar i prostatakörteln, som inte är patologi och med olika sjukdomar i prostata. Så exempelvis är PSA-nivån påverkad av individuella skillnader i prostatans massa: den stora prostata producerar respektive mer PSA. Dessutom är patientens ålder viktig: mängden PSA ökar gradvis under livet. Mekaniska effekter på prostatakörteln, till exempel massage eller cykling, kan också orsaka en ökning av denna indikator. Samma effekt har ejakulation.

Total PSA ökar måttligt med hypertrofi (adenom) av prostata, akuta och kroniska inflammatoriska sjukdomar i prostatan (prostatit), urinvägsinfektioner, men den huvudsakliga diagnostiska värdet av denna analys är den tidiga upptäckten av prostatacancer.

Prostatacancer är en av de vanligaste onkologiska sjukdomarna hos män. Särskilt ofta uppträder denna sjukdom hos män äldre än 50 år. I Ryssland, hos nästan 70% av patienterna, detekteras det bara vid 3-4: e scenen. Samtidigt är effektiviteten av behandlingen mycket snabb vid tidig upptäckt av prostatacancer. Men, tyvärr, är sjukdomen i ett tidigt stadium asymptomatisk. I detta hänseende har 70% av patienterna i första hand vädjan till onkologen en tumörspridning till omgivande vävnader eller avlägsna organ. Det är därför det är så viktigt för män att regelbundet ta en analys för PSA. Klassiska metoder för att upptäcka prostatacancer - palpation av prostata genom ändtarmsväggen i samband med USA - har begränsad känslighet, och ofta inte ge tid att upptäcka tumören, medan PSA-testet gör det möjligt att diagnostisera även tidigt, asymtomatiska former av sjukdomen.

Ökande PSA-nivåer i början av sjukdomen är en följd av dysfunktion av prostataceller och öka vaskulär permeabilitet, som stimulerar frisättningen av specifika substanser från prostataceller in i den extracellulära miljön. Tumörcellerna själva syntetiserar prostata-specifikt antigen i mindre mängder än normala vävnader. Således är detta test mycket specifikt för prostatavävnad, men inte för prostatatumörer. Med en ökning av den totala massan av tumörceller ökar dock deras andel i produktionen av prostataspecifikt antigen, vilket ökar ett ökande inflytande på resultaten av laboratorieanalys.

Ju högre PSA-nivån i blodet är desto säkrare kan du prata om förekomsten av en malign process i prostatakörteln. Emellertid, när total PSA är ökade något, är noggrannheten hos diagnosen tveksamt, eftersom samma resultat kan erhållas med andra prostatasjukdomar såsom benign prostatahypertrofi eller prostata.

Känsligheten hos PSA-indexet ökar signifikant med samtidig analys av den totala och fria fraktionen av detta ämne i blodet och bestämningen av förhållandet mellan de erhållna resultaten. Andelen fria PSA i serum i prostatacancer är signifikant lägre än nivån i någon godartad process. På grund av detta är det möjligt att mer exakt skilja mellan godartade och maligna sjukdomar i prostata med en minsta ökning av total PSA.

Tidig diagnos av prostatacancer utförs också genom en årlig förebyggande undersökning. Överdriven ökning av PSA-nivån för året indikerar en ökad risk för sjukdomen.

Analysen för total PSA används också vid behandling av prostatacancer. Enligt denna indikator bedöms framgången med terapin: en signifikant minskning av PSA-nivån indikerar ett positivt resultat av terapeutiska åtgärder. Denna analys är mycket viktig för att i tid upptäcka återkommande sjukdom efter sin kirurgiska behandling.

Vad används forskningen för?

 • För tidig diagnos av adenom och inflammatoriska sjukdomar i prostata.
 • Att diagnostisera ischemi eller hjärtattack i prostata.
 • För tidig diagnos av prostatacancer.
 • För differentiell diagnos av prostatacancer och dess godartade sjukdomar, såväl som infektiösa och inflammatoriska processer i urinvägarna.
 • Att bedöma effektiviteten av läkemedelsbehandling för prostatacancer.
 • Att övervaka resultaten av kirurgisk behandling av prostatacancer.
 • För snabb diagnos av återkommande prostatacancer efter kirurgisk behandling.
 • Som en del av en förebyggande checkup för tidig diagnos av godartade sjukdomar och prostatacancer.

När är studien tilldelad?

 • Med symtom på prostata sjukdom.
 • När undersökt för att bekräfta eller utesluta en malign tumör i prostata.
 • Vid kontroll av effektiviteten av läkemedelsbehandling för prostatacancer.
 • Vid övervakning av tillståndet hos en patient efter en operation för att avlägsna prostatacancer (i syfte att tidigt upptäcka ett eventuellt sjukdomsfall).
 • Vid profylaktisk undersökning av prostata.

Vad betyder resultaten?

Referensvärden: 0 - 4 ng / ml.

Mängden total PSA kan öka måttligt under vissa förhållanden som inte är relaterade till prostata sjukdom, såväl som i ett antal patologiska tillstånd. Graden av ökning i dess nivå är direkt proportionell mot svårighetsgraden av prostata sjukdom. Lågt innehåll av total PSA indikerar en låg risk för prostata sjukdom eller framgången med behandlingen.

Skälen till ökningen av den totala PSA: ns nivå:

 • relativ ökning av prostata-massan,
 • prostata massage / cykling / utlösning mindre än 24 timmar före testet,
 • infektion / inflammation i urinvägarna,
 • adenom i prostata,
 • prostatit,
 • ischemi / hjärtinfarkt,
 • prostatacancer.

Skälen till den låga nivån av total PSA:

 • låg risk för att utveckla prostata sjukdom,
 • framgångsrik behandling av prostatacancer.

Viktiga anteckningar

 • Ett negativt resultat av analysen utesluter inte förekomsten av prostata sjukdom.
 • Olika laboratorier kan använda sina analystekniker, så resultaten är inte alltid desamma. I detta avseende rekommenderas upprepade tester att utföras i samma laboratorium där den ursprungliga undersökningen genomfördes.

Det rekommenderas också

Vem utser studien?

Allmänläkare, terapeut, urolog, onkolog, kirurg.

litteratur

 1. Andriole GL, Crawford ED, Grubb RL, et al. Dödligheten härrör från en randomiserad prostata-cancer screeningförsök. N Engl J Med 2009; 360: 1310-9.
 2. Schroder FH, Hugosson J, Roobol MJ, et al. Screening och prostatacancer i en randomiserad europeisk studie. N Engl J Med 2009; 360: 1320-8.
 3. Osterling JE, Jacobsen SJ, Chute CG, et al. Serumprostataspecifikt antigen i en samhällsbaserad population av friska män: inrättandet av ålderspecifika referensområden. JAMA 1993; 270: 860-4.
 4. Carter HB, Pearson JD, Metter EJ, et al. Longitudinal utvärdering av prostataspecifika antigennivåer hos män med och utan prostata sjukdom. JAMA 1992; 267: 2215-20.
 5. Beduschi MC, Osterling JE. Procent-specifikt antigenprocentprocent: Nästa gräns i prostata-specifik antigenprovning. Urologi 1998; 51 (Appendix 5A): 98-109.
 6. Modi P, Helfand BT, McVary KT. Modifikationer och kirurgiska ingrepp för godartad prostatahyperplasi är potentiella confounders av prostata-specifikt antigen. Curr Urol Rep 2010; 11: 224-7.
 7. Gleason DF. Histologisk gradering och staging av prostatacancer. I: Urologisk patologi: Prostata. Philadelphia, Lea och Febiger 1977, sid. 171-8.
 8. Oesterling JE. Använda PSA för att eliminera onödiga diagnostiska test. Urologi 1995; 46 (Bilaga 3A): 26-33.
 9. Mitchell DM, Swindell R, Elliott T, Wylie JP, Taylor CM, Logue JP. Analys av prostata-specifikt studsning I (125) permanent fröimplantat för lokaliserad prostatacancer. Radioter Oncol 2008; 88: 102-7.

När det är nödvändigt att bestämma nivån av prostataspecifikt antigen

Prostatic Specific Antigen (PSA) är ett ämne som syntetiseras av prostatas vävnader. Dess funktion är att bryta ner proteiner i mindre partiklar, vilket bidrar till en förändring av spermakvaliteten, som, under påverkan av PSA, blir mer flytande. Prostata-specifikt antigen är närvarande i en större volym i sämskvätskan, i mindre - i blodet.

Varför är en analys av PSA

Bestämning av antigennivå är nödvändig för att detektera patologiska förändringar i prostatakörteln. Om ett prostataantigen detekteras i analysen kan läkaren misstänka att patienten har en malign neoplasma. PSA kan vara högre än normalt för prostata hyperplasi eller inflammatoriska processer i den.

Eventuella störningar som utvecklas i prostatakörteln åtföljs av ökad produktion av PSA, vilket bidrar till tillväxten av dess serumnivå.

Med den här funktionen kan du diagnostisera olika ändringar i detta organ.

Det prostataspecifika antigenet, som faller in i blodomloppet, finns i det i olika former. PSA-fri är inte kopplad till blodproteiner. I plasma kan det prostataspecifika antigenet associerat med makroglobuliner bestämmas. Ett ämne som produceras av prostata kan vid intag i blodet ansluta sig till dess enzymer som uppvisar särskild aktivitet.

För en urolog vid diagnos av en sjukdom är det fria och totala PSA-värdet viktigt, liksom deras förhållande. I analysens riktning indikerar läkaren vilken typ av ämne som ska bestämmas. Vanligtvis ges en allmän PSA-studie. Om hans nivå är högre än normalt rekommenderas patienten att genomgå ytterligare diagnostiska förfaranden, liksom att överföra analysen till andra typer av antigen.

Norm av indikatorer

Prostataspecifikt (PSA) -antigen bestäms i blodplasman. Hans hastighet är 4 ng / ml. Om PSA inte överskrider den här siffran kan vi prata om frånvaron av patologiska förändringar i prostatakörteln. Man bör komma ihåg att prostataspecifikt antigen kan öka med åldern, så PSA-totala hos män över 70 år kan vara 6,5 ​​ng / ml.

Läkaren ger särskild uppmärksamhet om resultatet av analysen är mycket lägre än det lägsta normalvärdet. Fri PSA i förhållande till totalen kan vara 15-100%. PSA-deltaet (ng / ml per år) är normalt 0,75.

Avvikelse från de etablerade antigenvärdena observeras i följande situationer:

 • hyperplasi i körteln;
 • ischemi eller hjärtattack av prostata;
 • inflammation i prostata
 • svullnad i körteln.

Analysen kan visa en avvikelse av värden under normen om en testosteronbrist observeras i människans kropp, såväl som med prostatahypotrofi och involutionsprocessen.

PSA-fri kan påverkas genom att ta mediciner som ordineras för att förbättra prostata-funktionen.

Läkare-urologer har en sådan sak som en "gråzon", där PSA överstiger 10 ng / ml. I detta fall är en biopsi av körteln ofta tilldelad, vilket hjälper till att bestämma om det finns maligna celler i körteln.

Histologisk undersökning är nödvändig om antigentäthetsindexet eller dess ökning ökar. På den patologiska neoplasmen i orgelet anger värdet av PSA mer än 20 ng / ml. En ökning av värdet upp till 50 ng / ml och högre indikerar prostatacancer och metastasering i lymfkörtlarna och organen.

Det normala blodprovet för prostataantigen är inte en 100% garanti för avsaknad av någon prostatisk sjukdom. Analysmetoder i olika laboratorier kan skilja sig. Det är därför bättre att genomföra PSA-studien på samma plats.

Forskningsregler

För att studera tillståndet i prostatakörteln är det nödvändigt att skicka venös blod. Män som föreskrivs antigenfria tester bör vara medvetna om vissa regler. Om de inte observeras är indikatorernas avvikelse från normen möjlig.

Blod måste tas på tom mage på morgonen. Alkoholhaltiga drycker, kryddiga rätter, kryddor kan påverka resultatet av analysen. Under dagen genomgår koncentrationen av antigen i serum ingen speciella förändringar, så bloddonationstiden spelar inte en viktig roll, men eftersom antigenprov måste tas i tom mage är det lättare för män att göra detta på morgonen eller före lunchen.

Nervös spänning eller fysisk stress kan i viss utsträckning påverka resultaten, så det är oönskade att bli nervös inför helgedomen och göra hårt arbete. Rökning ska också vägras 1-2 timmar före analysen.

Om män tillbringar någon manipulation av urinröret eller prostatan, inklusive prostata massage och ultraljud rektalt, leasa analys kan bara vara i två veckor.

Den transuretrale metoden för resektion av körteln kan också ändra värdet av antigenet.

Nivån på PSA kan påverkas av samlag, begåtts före studenten. Läkare rekommenderar sexuell avhållsamhet i tre dagar före dagen för att donera blod till prostataspecifikt antigen. Före urologens utnämning ska patienten fråga patienten om de mediciner som tagits över en lång tid.

Läkare rekommenderas att utesluta några dagar före blodprovet för en antigenresa på en cykel- eller riddarsport, eftersom detta stimulerar körteln och prostatajuice och antigen börjar produceras av prostata i en större mängd.

Mål av analysen

Inom urologi antigen indikatorer är av stor betydelse, vilket är anledningen till misstänkta prostata patologiska förändringar eller en kronisk inflammatorisk sjukdom, rekommenderas för män att ge blod för att studera PSA. Resultaten av PSA-analysen är extremt viktiga i följande situationer:

 • tidig diagnos av hyperplasi hos körteln och inflammatorisk process i den;
 • bestämning av närvaron av en ischemisk process i prostatan;
 • detektion av patologiska neoplasmer;
 • differentiering av prostatacancer och godartad neoplasm;
 • bestämning av effekten av den föreskrivna behandlingen av körtelkörteln
 • kontroll av resultaten av en kirurgisk operation utförd för prostatacancer
 • Diagnos av ett bröstinfarkt;
 • tidig upptäckt av återkommande malign sjukdom.

Studien är föreskriven i följande fall:

 • Förekomsten av symtom på prostatacancer
 • behovet av att utesluta eller bekräfta en illamående process i prostata
 • kontroll i dynamiken i prostatacancerbehandling
 • förebyggande undersökning av körteln.

Reduktion av antigenvärden i serumet på bakgrunden av behandlingen kan prata om effektiviteten av behandlingen och förbättra tillståndet i prostatakörteln.

Ett blodprov för ett antigen kan ordineras inte bara av en urolog, utan också av en terapeut, en kirurg, en onkolog. Som regel rekommenderar den behandlande läkaren att ge blod till andra indikatorer (hemoglobin, järn, etc.) samt urin. För att bestämma tillståndet i prostatakörteln undersöks prostats hemlighet också, vilket tas vid förfarandet för att massera körteln, utförd av urologen. Läkaren kan ordinera en ultraljudsundersökning till patienten, om några förändringar, sälar, avslöjas under klyftning av körteln.

Det komplicerade tillvägagångssättet gör att du snabbt kan bedöma statusen för prostata och bestämma valet av behandlingstaktik.

Profylaktisk undersökning av prostatakörteln bör utföras regelbundet av alla män, minst en gång per år. Om patienten behandlas ska en urolog besöka det föreskrivna schemat. Detta bidrar till att bestämma effektiviteten av behandlingen och förhindra förvärringen av olika sjukdomar. Om några tecken på dysfunktion i prostatakörteln bör kontrolleras så snart som möjligt.

Vad är PSA och vad dess värden anses vara normen - se i videon:

Vad är det allmänna prostataspecifika antigenet?

Prostato-specifikt antigen är en allmän indikator som bestäms genom screening för cancer. Faktum är att enligt dessa siffror kan du identifiera många fler sjukdomar. Det är det som orsakar det ögonblicket att det är helt enkelt nödvändigt att veta om sådana saker.

Prostataspecifikt antigen

Prostata-specifikt antigen i medicin har förkortad förkortning PSA. Han kan berätta om prostatavävnadens natur. Denna produkt hjälper Liquefy sperma, och från denna i sin tur beror på hur sperman kommer att vara aktiv och hur länge de kommer att leva.

I allmänhet finner en specifik antigengenerisk sin väg ut med spermier, även om en liten mängd fortfarande kommer in i blodet. I utseende är det svårt att skilja det, eftersom det har utseendet av ett proteinämne som produceras av prostata.

Detta medför en metod för diagnos, såsom ett överkänsligt blodprov från en ven. Resultaten erhålls med ett speciellt nanogram, som beräknar milliliter blod.

Mänskligt blod innehåller två typer av antigen:

 • fritt;
 • bunden, som också har proteiner.

Detta medför olika analyser. Vissa visar PSA general, och den andra - gratis. Men med korrekt undersökning innebär diagnosförloppet överlämnandet av båda testen.

Vad är viktigt att veta i analyserna

Om det finns ett brott mot barriären mellan prostatacellerna och de kärl genom vilka blodet flyter, kommer koncentrationen av ett sådant antigen att förändras.

Det specifika antigenet i den vanliga prostatan visar andra viktiga punkter:

 1. Vad är förhållandet mellan fri och bunden PSA mellan varandra.
 2. Vad är densiteten hos antigenet i prostata. Här sker beräkningen genom att bestämma mängden antigen per 1 cc. vävnad.
 3. Ökningen av PSA för året.
 4. För vilken tid fordras det specifika antigenet i prostata.

Alla dessa indikationer är av stor betydelse vid diagnos av sjukdomen och vid efterföljande behandling.

Prostata, PSA och dess indikatorer

Alla ovanstående punkter hjälper specialisten att identifiera problemet och sätta en av de möjliga diagnoserna nedan:

 1. Cancer-tumörer. Även om den maligna neoplasmen bara börjar, kommer PSA-värdena att vara högre än normalt, men det fria antigenet kommer tvärtom att reduceras.
 2. Adenom i prostata. Godartade formationer förekommer ganska ofta bland moderna män. Med ålder uppstår prostataförstoring, och detta framkallar en ökning i produktionen av antigen, inte bara vanlig, men också fri.

Av ovan nämnda punkter är det tydligt hur viktigt det är att känna till de allmänna indikatorerna och det fria och deras förhållande. Dessutom, på grund av PSA kan diagnostisera en sjukdom som är associerad med prostata, kan du också kontrollera utvecklingen av dess utveckling och behandling.

Innan en patient med en eventuellt ohälsosam prostata undersöks behöver han ett blodprov.

Det bör noteras direkt att specialisten uppmärksammar patientens ålder, eftersom PSA-indexet beror på detta. Normen är 4 ng / ml och mindre, men ju äldre mannen, desto högre är det här numret. Men du borde veta att siffran är mer än 10 ng / ml är en direkt signal till en ytterligare, grundligare undersökning.

När det gäller förhållandet mellan total och fri PSA, bör indikatorn vara minst 0,1. Om värdet är lägre har patienten cancer.

I de fall analyserna visar negativa resultat eller om det finns kontroversiella poäng utser experten ytterligare prov. Det kan vara:

 • ultraljudsundersökning av prostata;
 • biopsi;
 • återgivning av blod till nivån av ett specifikt antigen.

Biopsi låter dig exakt fastställa närvaron av cancerceller. Men specialister tillgriper denna metod redan som en extrem metod.

Varför förändras nivån av specifikt antigen i prostata?

PSA-analys görs flera gånger (1-2 gånger). Denna procedur upprepas på grund av det faktum att värdena tenderar att fluktuera, och detta kan inte nödvändigtvis vara associerad med närvaron av adenom eller cancer. Det finns ett antal skäl som kan utlösa denna obalans:

 • om prostata har inflammation eller en sådan process har påverkat blåsan, exempelvis med akut prostatit eller vid förvärring av den kroniska formen;
 • innan man gav testet hade mannen sex;
 • procedurer som prostata massage, ultraljud, digital rektal undersökning, kan orsaka fluktuationer i prestanda (inom de första två veckorna);
 • med en "fräsch" operation som var associerad med urinrör eller blåsan, speciellt om styva katetrar användes;
 • Vissa läkemedel innehåller komponenter som påverkar värdet av PSA;
 • strålningsterapi;
 • om en man diagnostiserades med en cancerous tumör.

Men det händer också att en biopsi länge visar höjda data (4-10 ng / ml), men prostatakörteln saknar cancer.

Alla dessa stunder orsakar variabla värden. Därför, om åtminstone ett objekt kan kryssas av patienten, bör den behandlande läkaren veta om den.

Ett par ögonblick om undersökningen

Prostata är en plats "ömt nog", därför rekommenderas att män i åldrarna 40-50 år minst en gång var sjätte månad ska genomgå ett test och donera blod till PSA. Och det är inte att nämna det faktum att de första obekväma känslorna i detta område kräver expertens öga för att identifiera problem i tid och eliminera dem i tid.

Det är också värt att veta att om antigenvärdena ökas, indikerar det inte nödvändigtvis förekomst av någon sjukdom. Det är möjligt att prostata påverkas av externa eller interna faktorer. Eventuella förändringar kontrolleras av den behandlande läkaren.

Läkaren ser på patientens övergripande hälsa, på resultaten som visar en ökning, stabilitet eller minskning i PSA.

I det första fallet kan en läkare misstänka cancer, så han tittar på hur tumören växer, om behandlingen är effektiv och om det finns behov av kirurgisk ingrepp. När det gäller sista ögonblicket indikerar en låg nivå av antigen direkt den framgångsrika behandlingen av behandlingen.

Om testen upptäcker en indikator på 30 ng / ml eller mer är detta en direkt signal om förekomst av illamående tillväxt. Normalt jämför läkare primära analyser med varje efterföljande, så att det var möjligt att spåra utvecklingsdynamiken.

För att undvika problem måste män över 40 år åtminstone en gång om året ansöka om medicinsk anläggning. Analyser ges på morgonen på tom mage, men endast om:

 • två veckor före det fanns inga procedurer relaterade till prostata, såsom massage, cystoskopi eller kateterisering av blåsan;
 • om 30 dagar före analysen genomgick patienten prostata biopsi.

Antalet tester som måste överföras till patienten bestäms av den behandlande läkaren, som styrs av diagnos och omfattning av exponeringen.

Slutligen bör det noteras att det finns fall där patienten, som ger test för PSA, får bra resultat, men i själva verket lider han av prostatacancer. Därför måste du gå till en bra klinik, så att de har en fullvärdig undersökning där.

Vad betyder det prostatiska specifika antigenet (PSA) och vad är dess norm?

Prostatic Specific Antigen (PSA) är ett proteinämne som produceras på cellnivå genom prostatakörteln. En förändring från en normal indikator indikerar vanligtvis närvaron av inflammation, adenom, prostatacancer eller hypertrofi.

En ökad övergripande nivå av indikatorn indikerar emellertid inte alltid malign utbildning. I de flesta fall är ett sådant test föreskrivet för män med diagnos av hypertrofi, vilket i slutändan kommer att hjälpa läkaren att göra den korrekta diagnosen.

PSA-markör - vad är det?

PSA-testet anses nu vara den mest pålitliga och informativa blodindikatorn som används för att göra en diagnos. Antigenet produceras av cellerna i det manliga epitelet hos den hälsosamma körteln och är en proteinsubstans. Den fysiologiska betydelsen av antigenet ligger i dess effekt på prostatajuice. Hög aktivitet av enzymer påverkar positivt spermier och funktionella förmågor hos prostata.

Om PSA-nivån överskrids, har man i detta fall tilldelats ett antal test, tack vare vilka läkaren kan diagnostisera förekomsten av patologi, särskilt: godartad hyperplasi, onkologi eller prostatit.

Normalt värde bör inte överstiga 3,9 ng / ml. En ökad testnivå kan observeras hos män som diagnostiserats med prostatacancer, men en lägre nivå kan också betyda förekomst av onkologi.

Tidig analys av PSA kommer att möjliggöra en noggrann diagnos och förskriva behandling i ett tidigt skede av sjukdomen. Läkarnas rekommendation - om du är ungefär 50 år gammal, gör sedan analysen. Och om en man är genetiskt lokaliserad för sjukdomen, kan en sådan analys tilldelas och inom 40 år.

0 av 13 jobb avslutade

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13

I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%
 2. Prostatitest 0%

Det är allt bra.

Du har inte prostatit. Vi önskar att du fortsätter att behålla din maskulin hälsa!

Vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.

Resultaten av det godkända testet visar att du har måttligt uttryckt tecken på prostatit. Adress till experten och skicka inspektion. Glöm inte att de flesta hälsoproblem kan elimineras redan i de tidiga stadierna!

Det är bråttom att se en läkare!

Du har en tydlig symptomatologi av prostatit. Så snart som möjligt kontakta en läkare!

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i pungen under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du några obehagliga känslor eller smärta i penis under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft obehagliga känslor eller smärtor i underlivet under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta, brännande känsla under urinering?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta eller obehag med utlösning?

 • Ja
 • ingen

Hur många gånger under den senaste veckan har det varit ont eller obehag på ovanstående ställen:

 • Detta var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • vanligtvis
 • Förlorat mitt konto

Hur skulle du bestämma intensiteten av smärta vid en tidpunkt då de stördes på en skala av 1 (inga smärtor) till 10 (smärtan är outhärdlig).

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur ofta har du i den senaste veckan haft en önskan att tömma blåsan före två timmar efter det tidigare besöket på toaletten?

 • aldrig
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur påverkar de ovanstående tecknen på prostatit din livsstil?

 • Påverka inte
 • Nästan stör inte
 • Till viss del påverkar de
 • Betydligt bryta mot det vanliga sättet att leva

Hur ofta har du tänkt på dina tecken på prostatit under den senaste veckan?

 • Jag tänkte inte alls
 • Jag tänkte nästan inte
 • ibland
 • Mycket ofta

Hur skulle du leva om ovanstående symtom på prostatit oroade dig hela livet:

 • Jag skulle inte uppmärksamma
 • Normalt skulle leva
 • tillfredsställande
 • Blandade känslor
 • Jag skulle känna mig otillfredsställande
 • Mycket dåligt
 • fruktansvärt

Typ av test

Prostatiskt specifikt antigen i blodet kan vara i 3 tillstånd:

 • Fri tillstånd - med plasmaproteiner är inte ansluten;
 • Förbindelsen med chymotrypsin är ett blodenzym med hög aktivitet;
 • Förbindelsen med makroglobulin är ett plasmaprotein.

Sådana föreningar utgör grunden för prostata-diagnos, bland vilka följande typer utmärks:

 • Den totala PSA-nivån är ett antigen, som är i fri form och i samband med chymotrypsin;
 • Fri prostata-specifik antigen;
 • Förhållandet mellan den totala PSA och friheten.

Vid godkännande av ett PSA-test måste urologen ange vilken av de angivna indikatorerna som ska undersökas. Detta är i regel en allmän indikator. Om det överskrids, tilldelas en utökad analys, som inkluderar de återstående 2 indikatorerna: fri och förhållandet mellan den totala och den fria indikatorn.

Regler för insamling av PSA

För att uppnå de mest exakta resultaten måste patienten följa vissa regler för att förbereda provet, bloddonation och få resultatet.

Framställning av

Varje läkare vill få tillförlitliga resultat av analysen, för att undvika att få felaktiga indikatorer, bör man ge upp alkohol, cigaretter, kryddig och stekt mat för en dag eller två före den planerade leveransen. Analysen görs endast på tom mage. Dessutom är det mycket viktigt att patienten, innan analysen ges, inte äter något, endast dricksvatten kan konsumeras.

Uppfyllande av analysen

Blodprovtagning tas från åren, strikt till elva på morgonen, eftersom det är vid denna tidpunkt att blodcellerna är praktiskt taget opåverkat. Det är strängt förbjudet att ta provet, om mannen inom en vecka före leveransdagen genomgår sådana förfaranden som:

 • Fingerundersökning
 • cystoskopi;
 • Massage i prostatakörteln;
 • Laserpåverkan på prostata;
 • ergometri;
 • Transrectal ultraljud;
 • Koloskopi.

Dessutom kan analysens effektivitet påverka urologiska sjukdomar:

 • onkologi;
 • Infarction ;;
 • Inflammatorisk process i körteln;
 • Godartad hyperplasi.

resultat

Glöm inte att en ökad norm är det första tecknet på förekomst av onkologi. En ökad koncentration kan emellertid innebära förekomsten av andra sjukdomar. Nivånivån kan förändras som ett resultat:

 • Åldersgränser. Sjukdomen observeras hos personer med avancerad ålder. Hos sådana patienter kommer PSA-räntan att vara något högre än hos ungdomar.
 • Läkemedel. Många medicinska läkemedel kan modifiera testens nivå, särskilt de läkemedel som används för att behandla sjukdomen.

Falskt positivt test

Denna indikator uppträder vanligen i fallet då indikatorns nivå har ökat inte på grund av onkologi, men på grund av andra orsaker, i synnerhet prostatit eller prostata adenom. Man måste komma ihåg att även en sådan standardprocedur som fingerforskning kan ändra testresultatet.

För ett mer exakt resultat förbättrar läkare ständigt testresultatet. Så, för att säkerställa en högre noggrannhet i analysen, använder läkare PSA-koefficienten, vilket tillåter att uppskatta förhållandet mellan det fria indexet och det bundna antigenet.

Indikatorer för normen

Indikatorens genomsnittliga norm bör inte överstiga 4 ng / ml. Om indikatorerna motsvarar ramen nedan beskrivs kan patienten vara lugn när det gäller onkologi. Men när man mottar resultaten måste det obligatoriska villkoret uppfyllas - för att ta hänsyn till åldern hos mannen. Normativa indikatorer på ålder och antigennivå:

 • Från 40 till 50 år - 0-2,5 ng / ml;
 • Från 50 till 60 år - 0-3,5 ng / ml;
 • Från 60 till 70 år - 0-4,5 ng / ml;
 • Från 70 till 80 år - 4-6,5 ng / ml.

Som nämnts påverkar antigennivån inte bara de åldersrelaterade fluktuationerna utan även volymen av prostata. Denna indikator måste också beaktas eftersom onkologi uppträder hos nästan 50% av männen med BPH.

PSA är det enda testet?

Användningen av prostatacancer screening för PSA idag är en mycket kontroversiell fråga, eftersom det inte är helt klart om testresultaten kan betraktas som pålitliga för att rädda en patients liv. Oavsett hur "högt" det låter, men ekonomisk vinst för vår stat är inte helt klart. Med andra ord kommer inte screening att leda till ett antal andra test som kan vara förgäves.

I själva verket utförs för närvarande ett stort antal olika studier som kan ersätta PSA-analys. Det finns dock ingen mer effektiv och specifik markör för detektering av prostatacancer. Trots alla framgångsrika försök att hitta ett bättre sätt slutade de i misslyckande. Och hittade markörer, i relation till analysen på PSA, har ett antal minusar, varav en är en bra kostnad.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta: