Huvud
Behandling

Prostata (prostata)

Prostatakörteln (prostata) är ett orört muskel-glandulärt organ som ingår i tillbehörskörtlarna hos den genitala apparaten.

Prostata körs i det lilla bäckenet mellan botten av blåsan och ampulla i ändtarmen. Det täcker blåsans hals och den bakre delen av urinröret (Fig.).

Vid vuxna har prostata körningen 2,5-4 cm lång, 2,5-3 cm bred och väger 17-28 g. Medianspåret passerar längs prostata körningens bakre yta och delar upp den i höger och vänster lobes. Genom prostatakörteln passerar urinröret och två ejakulatoriska kanaler. Blodförsörjningen utförs genom de kärl som kommer från blåsan och från ändtarmen. Venös utflöde sker genom systemet med inre iliac venen. Prostatakörteln är omgiven av en tät kapsel som bildas av muskler och bindvävsfibrer. Den prostatiska körtelvävnaden bildar de rörformiga alveolära körtlarna som öppnar in i urinröret.

Utvecklingen och funktionen av prostatakörteln beror på utvecklingen av testiklarna hos det manliga könshormonet. Prostatakörteln deltar i den sexuella funktionen, utvecklar en hemlighet som stöder aktiviteten hos spermatozoa när den blandas med den seminalvätska. Castration orsakar atrofi av körtelvävnaden i prostatakörteln.

Den huvudsakliga forskningsmetoden är en prostata palpation - känsla finger genom ändtarmen, som produceras i knät-armbåge patientens position eller sin position på höger sida med de som ges till buken benen eller i ryggläge med böjda ben och skilda. Palpation bör utföras efter tömning av urinblåsan.

Normalt är gränserna för prostatakörteln tydliga, konsistensen är elastisk, ytan är jämn. Slimhinnan i rektum ovanför prostatakörteln är mobil.

Studien av sekretionen av prostatakörteln hjälper till att diagnostisera prostata sjukdomar. Hemligheten erhålls genom en prostata-massage (se).

Om en prostatacancer är misstänkt utförs en cystologisk sekretionsstudie, en biopsi utförs genom krets eller rektal punktering av körteln. För differentiell diagnos av adenom och prostatacancer utförs en instrumentell studie - cystoskopi (se). Bland sjukdomar i prostatakörteln i åldern 20-40 år är dess vanligaste inflammation prostatit (se).

embryologi
Prostata deponeras den 11: e-12: e veckan av embryonalt liv i området av sinus urogenitalis genom reproduktion av det primära urinrörets ektopoderma epitel. Vid 15-16: e veckan börjar bildandet av kanaler, tillväxten av muskel och bindväv. Under den 4: e månaden uppstår nya grupper av körtlar: under slimhinnan i blåsans triangel och i blåsans hals. Vid 5: e-6: e månaden börjar körtlarna utveckla hemlighet, storleken och antalet ökar.

anatomi
Prostatan (fig. 1 och 2) som är belägen under bottnen av blåsan, cirkulärt täcker dess hals och övre urinröret separeras. Dess bas är i kontakt med sädesblåsorna, spetsen - med den urogenitala diafragman (DIAPHRAGMA urogenitale), den främre ytan ansluten blygd-prostata ligamentet (. Lig puboprostaticum) Med blygdbenet, bakre yta ligger i anslutning till den nedre rektum, sidoytorna som gränsar levatormuskeln av ryggen passage (mm. levatores ani). På käftens baksida är ett spår som delar upp det i höger och vänster lobes; ibland finns det en genomsnittlig andel. Genom prostata passerar urinröret och ejakulatoriska kanaler. Körets storlek, form och vikt kan variera. Hos vuxna är det oregelbunden konisk form, som vägde 17-28 g, bredden på 2,5-3 cm, längd 3,4 cm, en tjocklek av 2-2,5 cm.

prostata blodtillförsel utförs: den nedre blås artären (a vesicalis inf..), mitten rektal artären (a rectalis media.), prostata artären. Utflödet av det venösa blodet passerar genom interlobulära ven vid ett venösa plexus ligger runt urinröret, genom den venösa plexus längs sädesledaren, en plexus vesicoprostaticus och sedan hypogastric ven. Lymfsystemet består av ett nätverk av kapillärer och vaskulära plexusar.

Prostatens innervation sker med deltagande av sympatiska och parasympatiska delar av nervsystemet. I sin vävnad finns nervfibrer, intramurala ganglier, motor, sensoriska, sekretoriska nervändar.

Histologi. Prostatakapseln belagd med en tät, dess bas består av glatta muskelfibrer av bindväv med många elastiska fibrer och körtelvävnad, 30- 50 bildade körtlar rörformig-alveolära strukturer är grupperade i skivor. Sekretoriska enheter är fodrade med kubiska eller prismatisk epitel, ledningar - prismatisk och övergångs epitel. De underlägsna kanalerna är öppna i eller runt det orala tuberkletet. Kompositionen inkluderar periuretral prostatakörteln, mer grenade än prostata- och öppen in i urinröret.

Beroende på ålder varierar förhållandet mellan körtel-, muskel- och bindväv.

fysiologi
Nära embryologisk och topografisk förhållande av prostatan med utgångsbanor av det manliga reproduktionssystemet, beroendet av denna körtel genom androgena hormoner, förekomsten av ett särskilt muskelsystemet som ger prostata tömning under samlag och blanda det hemligt till den utsprutade spermier, tyder på att prostatan är involverad i manlig sexuell funktion, så mycket mer som den utrotande prostata och sädesblåsor förhindrar befruktning (Steinach (E. Steinach), 1894].

Beroende på tillståndet i prostatakörteln på könshormoner. Atrofi av prostata, särskilt dess glandulära epitel, under betingelser för kastration och eliminering av dessa fenomen genom införandet av androgener visar att tillväxten, differentieringen och funktionen av prostatan stimuleras av det manliga könshormonet. Därför försökte man använda kastration som ett terapeutiskt medel i prostatacancer, vilket i vissa fall hade en gynnsam klinisk effekt. Å andra sidan inhiberar administreringen av östrogener till män tyst prostatens sekretoriska aktivitet, vilket åtföljs av en minskning av höjden av cellerna i glandularepitelet och deras funktionella inaktivitet. Samtidigt finns det viss hypertrofi av prostas fibromuskulära stroma.

Om vi ​​antar att tillväxt och utveckling av prostata specifikt stimuleras av det manliga könshormonet, är det svårt att förstå varför BPH sker som regel i ålderdomen, när endokrina aktiviteten hos testiklarna klart försvagas. Antagandet att under dessa omständigheter är utvecklingen av BPH orsakas av östrogenproduktionen i testiklarna som förstärks i hög ålder på grund av försvagningen av androgen produktion också, inte ge en förklaring, eftersom överskottet östrogen är att hämma snarare än stimulera prostata epitelial tillväxt. Enligt Hvally (R. Chwalla, 1954), prostata adenom, i viss mån kopplat till den sekretoriska funktionen hos binjurebarken. Om vi ​​anser att binjurebarken i det antal av dess aktiva substanser producerar kortikosteroider (cm.) Med androgena egenskaper, verkar ganska troligt detta antagande.

Prostatakörteln (prostata) ligger mellan blåsan och det urogenitala membranet. Den täcker tätningen av urinrörets prostatiska del, i form liknar en kastanj. Den breda delen - basen - är fäst vid blåsan; prostatens topp är anliggen mot genitourinary membranet. Dess främre yta är vänd mot pubicartikulationen, och den bakre ytan vetter mot ändtarmen (Figur 7). Storleken på den normala prostatakörteln hos en vuxen är 4-4,5 cm i längd, ca 2,5 cm bred.

Prostatan är omgiven av sin egen bindvävskapsel och förstärks i bäckenregionen med lumbosakrala ligament. Median spåret delar upp det i två symmetriska lober - höger och vänster.

Den prostatiska parenkymen består av egna klonvävnader och parauretralkörtlar. Egen glandulär vävnad i prostatan består av alveoler, vilka, grupperade ihop, bildar separata lobuler omgivna av fibromuskulär septa. Parauretralkörtlar är separerade från prostata som är korrekta av ett lager av smidig urinrörsmuskulatur. De underlägsna kanalerna i prostatakörteln öppnas med 30-50-punktsöppningar i urinrörets prostata-del på sidans ytor av det orala tuberkletet. Genom prostata passerar de ejakulatoriska kanalerna, som öppnar vid toppen av fröetubberet. Blodtillförsel till prostata förekommer från de nedre artärerna och mellersta hemorrojderna. Vene i prostata körteln är rikliga, mycket anastomerade med varandra och med blåsans vener, som bildar en kraftig venös plexus (plexus venosus periprostaticus).

Prostata lymfatiska kanaler går i tre riktningar: längs vas deferens till iliac lymfkörtlar, till de hypogastriska lymfkörtlarna, till de nedre ländryggen.

Kärlens innervering kommer från vagusnerven och den hypogastriska plexusen.

Prostens hemlighet består av opaliserande vätska och lecitin (lipoid) korn, vilka under mikroskopet ser ut som små, glänsande punkter brytande ljus. Det finns konglomerat av lipoidkorn i form av så kallade stärkelse- eller amyloidkroppar. Den fysiologiska betydelsen av utsöndringen av prostata är att den kommer i kontakt med immobila spermatozoer, ger dem förmåga att aktiva rörelser. Dessutom neutraliserar den genom sin alkaliska reaktion den spermier-skadliga effekten av den sura miljön i vagina.

prostata

Prostatakörteln är ett hjälporgan av genitourinary system, som finns i nästan alla män av däggdjur, inklusive människor.

Järnet spelar den viktigaste rollen i en mans kropp. Hon är ansvarig för förekomsten av sekundära sexuella egenskaper, bestämmer kvaliteten på spermier, reglerar urineringsprocessen, manlig libido och förmågan att begå sexuella handlingar.

Foto 1: Tyvärr tänker män sällan på prostatens hälsa. Och detta händer tills kroppen börjar fungera. Källa: flickr (röd säger).

Vad är prostata

Normalt liknar prostata form och storlek på en vanlig kastanj eller valnöt. Dess vikt når 20 gram och dimensionerna är ca 2 cm i tjocklek och 3 cm i längd och bredd. En viss avvikelse från dessa värden är givetvis tillåtet.

Orgeln ligger i bäckens främre region, direkt mellan manens rektum och hans urinblåsa. Dess främre del ligger an mot benet. Liknande plats för prostata tillåter det att utföras undersökning genom palpation direkt genom ändtarmen. Dessutom finns i prostatan 30-50 av de finaste sockerarterna som bildar excretionskanalerna. Utanför omger organet skiktet av bindväv, och inuti det passerar urinröret och de halvledande kanalerna.

Detta är viktigt! För profylax kan vanlig prostatamassage vara mycket användbar (det är möjligt att utföra upprepad rytmisk sammandragning av anus eller direkt exponering genom ändtarmen).

Struktur av prostata

I medicin är prostata uppdelad i tre delar - höger, vänster och mitten, vilket är ett slags isthmus mellan de två första. Organet består i huvudsak av två typer av vävnad:

Prostens hemlighet syntetiseras i cellerna i körtelvävnaden, i acini - små lobuler, omgivna av glatta muskler. Det var Muskulaturen reglerar passage av sekretioner längs kanalen, och vid störningar i körtelns funktion - orsakar stagnation av vätska och inflammation.

Nutrition av prostata sker genom ett nätverk av blodkärl som dräner från den stora bukaderien. Arbetsorganets kontraktile funktion utförs av en komplex neuromuskulär struktur.

Vad är prostata ansvarig för?

Prostatens huvudfunktion är utvecklingen av en speciell hemlighet (ejaculat), vilket är ett idealiskt näringsmedium för miljontals spermier, vilket ger dem den nödvändiga rörligheten. Detta beror på närvaron av specifika enzymer i vätskan som kan späda spermierna. För en hälsosam organism är utsöndringshastigheten 1-2 ml per dag.

En annan funktion hos orgeln kan övervägas justering av urinprocessen. Prostata är ansvarig för det faktum att urinen inte sticker ut spontant.

Grundfunktionerna i prostata

Prostatakörteln kan med rätta betraktas som en av de viktigaste organen i någon mans kropp. Dess fysiologiska funktioner är ganska komplexa och många, och alla misslyckande i arbetet med prostata kan vara fyllda med de allvarligaste konsekvenserna.

Foto 2: För att förhindra utvecklingen av prostata sjukdomar måste män regelbundet ta preventiv mottagning från en urolog. Källa: Flickr (Eugene Evehealth).

Sekretorisk funktion

Hemligheten som produceras av prostatakörteln spelar en avgörande roll för att bevara genitalfunktionen manlig kropp. Den slemhinniga fraktionen är en av komponenterna i den primära vätskan, vilket ger spermierna den nödvändiga rörligheten och vitaliteten.

Den kemiska sammansättningen av prostatahemligheten kan tillskrivas svagt alkaliska föreningar. I sammansättningen hittar du ett dussin olika mineraler och spårämnen. Här finns fosfor, zink, natrium, olika organiska syror, fetter och enzymer.

I en frisk man sker syntesen av utsöndring kontinuerligt, men utsöndringen av vätska uppträder endast under utlösningen. Om prostatas hälsa inte är okej kan kroppen inte fungera ordentligt - Spermier kan vara alltför täta eller flytande och spermatozoa - inaktiva. I de mest försummade fallen kan detta hota en man med full infertilitet.

Motorfunktion

Körtelns motorfunktion realiseras på två sätt:

 1. Hemlig utsöndring med ejakulation. För detta svarar de smidiga musklerna som omger kroppens acini.
 2. Arbetet med en ofrivillig sfinkter av blåsan. Denna roll tas av glatta muskelfibrer i prostata kapseln och i den prostatiska delen av urinröret.

Barriärfunktion

Prostata kan betraktas som en typ av "kontrollpunkt", som skiljer två fundamentalt olika fysiologiska processer: urinering och utlösning. Prostatisk muskelvävnad fungerar som en sfinkter, vilket förhindrar att fröet från den manliga vätskan kommer in i urinblåsan. Å andra sidan håller organet urinen och säkerställer utflödet vid en viss tidpunkt.

En annan viktig egenskap hos prostata - skydd av det manliga reproduktionssystemet mot infektioner. Järn förhindrar spridningen av patogener från urinväggen till övre urinvägarna.

Relaterade artiklar

Vad är prostata fibros (skleros), vad är dess symptom och sätt att behandla?

Man tror att prostata fibros är den logiska slutsatsen av vävnadens kroniska inflammatoriska process, när den funktionella vävnaden gradvis ersätts av en bindväv. Sjukdomen har fyra steg. Den sista sklerotiska scenen i sjukdomsbanan är irreversibel, och endast organresektion kan hjälpa till här.

Inflammation av prostata: symtom och behandling

Närvaron av ett virus- eller bakteriemedel är en viktig faktor vid utvecklingen av inflammation i prostata. Men provar ofta sjukdomen: fysisk inaktivitet, brist på fullt sexuellt liv, trauma, inflammatoriska processer i genitourinary system och försvagad immunitet.

Hur man gör en prostata massage hemma?

Prostasmassage är en effektiv metod för att eliminera stillastående fenomen i prostatakörteln. Det är att föredra att utföra sådan massage i en medicinsk institution, men det är ganska acceptabelt att göra det hemma, med noga studerat tekniken: från förberedelse till resultat, så att förfarandet är effektivt och säkert.

Behandling av prostatacyst

Prostatacysten kan hotas av brott, bildandet av en purulent process i prostatakörteln och deformationen av dess vävnad. I försummade fall kan det leda till infertilitet och impotens.

Orsaker och behandling av förstorad prostata

Hyperplasi i prostatakörteln är en sjukdom som drabbar 50% av männen vid femtioårsåldern. Hur känner man igen sjukdomsuppkomsten och börjar behandlingen i tid, för att inte förlora sexuell och reproduktiv funktion och undvika problem med urinering? Det finns ett antal tecken som indikerar förekomst av prostataproblem, vilket under inga omständigheter inte kan ignoreras.

Den normala storleken på prostatakörteln efter ålder

Den första indikatorn på en överträdelse av prostatakörtelns funktion är en förändring i storlek. Reguljära undersökning, ultraljud, gör det möjligt att få mer exakta uppgifter i tid för att diagnostisera problemet, starta behandlingen, för att undvika obehagliga konsekvenser, livshotande komplikationer.

Allt om sjukdomar i prostata

Sjukdomar i prostata kan delas in i två grupper: inflammatoriska sjukdomar och sjukdomar associerade med tumörbildning. Symtom på alla sjukdomar i prostatakörteln liknar varandra, så de är svåra att diagnostisera. Samtidigt beror effektiviteten av behandlingen på det aktuella upptäckandet av problemet.

Prostata massage för behandling och förebyggande av prostata sjukdomar

Prostatamassage är ett nödvändigt förfarande för både behandling och förebyggande av manliga sjukdomar. Med hjälp kan du inte bara förbättra blodcirkulationen i prostatakörteln, släppa den från patogena bakterier, utan också förbättra kraften kraftigt.

Har kvinnor prostata och var ligger den

Runt denna kropp är mycket kontrovers, eftersom dess funktion inte är helt förstådd. Ofta är forskare överens om att kroppen exklusivt är rudimentär i naturen och utför inte några viktiga funktioner för kroppen. Men som den manliga prostata kan Skinas körtel också bli inflammerad och orsaka den så kallade skinhead - kvinnlig prostatit.

Effekter av prostataavlägsnande för hanehälsan

Avlägsnande av prostata (prostatektomi, resektion av prostata) är en operation som används i de mest extrema fallen. Det har strikta indikationer och kan leda till ett antal komplikationer. Ibland är resektion av prostata den bästa behandlingsmetoden.

Prostatsekretionsanalys: procedurförfarandet, tolkningen av resultaten, normerna och avvikelserna

Tyvärr är prostatakörteln ett extremt sårbart organ som är mottagligt för många sjukdomar. Använda sekretionen av prostata kan identifiera orsakerna till dessa sjukdomar.

Var i den manliga kroppen är prostata: anatomiska foton och videor

Så länge funktionerna som utförs av prostata är okej, tänker mannen inte på var det här orgelet är beläget och hur det fungerar.

Förfarandet för att analysera utsöndringen av prostata

För att göra slutsatser om tillståndet hos prostatakörteln, för att bekräfta eller utesluta förekomsten av patologi, gör en analys av prostatahemligheten. Indikationer för analysen är patientens klagomål, behovet av att övervaka effekten av behandlingen, övervakningen av mikroflorans tillstånd.

Prostatamassage: fördelarna och nackdelarna

Den terapeutiska effekten på prostatakörteln är den mest tillgängliga metoden för behandling och förebyggande av manliga sjukdomar. Dess fördel ligger i att öka kroppens mottaglighet mot läkemedel, minska ödem, minska smärta. Men i vissa fall kan massage vara mycket skadligt.

När och varför prostata massage är klar: indikationer och fördelar med förfarandet

Prostata Massage främjar en snabb återhämtning och restaurering av sexuell funktion, hjälper till att återställa muskeltonus i kroppen, vilket avsevärt ökar styrkan och förlänger samlag. Denna procedur har en hög terapeutisk och helande effekt och ligger till grund för diagnosen.

Misstankar för smärta i prostata: Vad ska man göra om det upptäcks och vad man ska göra nästa

Smärta, orsakerna till vilka är associerade med prostata, kan lätt tas för tecken på andra sjukdomar. Och, efter att ha riktat behandling i andra riktningen, är det möjligt att förvärra situationen ännu mer. Därför kräver eventuella smärtsamma känslor i bäckenet noggrann undersökning.

Dechiffrera resultaten av prostata-ultraljud

Ultraljudsundersökning möjliggör differentiell diagnos av olika patologiska tillstånd i prostatakörteln. Studien är säker och smärtfri, i sig är den inte en diagnos, men beskriver bara patologin, som hjälper till att identifiera avvikelser.

Massage prostatakörteln med ditt finger ensam hemma (videoinstruktion)

På grund av mekanisk påkänning, är järn frisätts från stillastående sekret, patogener och toxiska metaboliska produkter av bakterier som fungerar som förebyggande av prostatasjukdomar och bra metod för komplex behandling.

Övning för att träna prostata

Som en följd av träningsgymnastik mot prostatit kommer bäckensmusklerna snabbt att komma in, de metaboliska processerna accelererar och blodcirkulationen förbättras. Således förebyggandet av utseendet eller minskningen av befintlig inflammation i prostata och ökningen av körtelns storlek.

Vad är prostatahypertrofi och hur manifesterar den sig själv

Hypertrofi i prostatakörteln är en obehaglig men härdbar sjukdom. I modern medicinsk praxis är sjukdomen lätt behandlig, men orsakerna till den patologiska proliferationen av celler är inte fullständigt förstådda.

Tekniken för att utföra en extern massage i prostata

Den främsta fördelen med extern massage i prostata är dess icke-invasivitet. Detta eliminerar den mekaniska effekten på urinröret och rektumvävnaden, som kan vara smärtsamt för en man.

Hur är rektal undersökning av prostata (undersökning av prostata genom ändtarmen)

En regelbunden undersökning, även för helt friska män, låter dig diagnostisera sjukdomar i tidiga skeden. När allt kommer omkring, fortsätter patologiska processer i kroppen ofta asymptomatiskt. En av de viktigaste metoderna för att diagnostisera sjukdomar är digital rektal undersökning.

Vad ska man göra om man genomgår hypotermi i prostata: symptom och behandling

Hane prostatakörteln är ett mycket känsligt organ som inte tolererar hypotermi. Trots det faktum att prostata är djupt i det lilla bäckenet är det mer sannolikt än andra organ i det manliga genitourära systemet att genomgå förändringar på grund av hypotermi.

Massage i prostata med vibro-massager: teknik, regler och rekommendationer

Vibro-massager för prostata är ett oumbärligt verktyg för behandling och förebyggande av många sjukdomar, på något sätt relaterat till prostatakörteln. Maximal effektivitet vid användning av vibro-massager för prostata observeras under massagen i kombination med läkemedelsbehandling.

Anledningarna till vilka utsöndringen av prostata inte får utsöndras

Diagnos av sekret från utsöndring av prostata under medicinsk massage utförs för att analysera dess tillstånd. Sekretessens natur eller deras fullständiga frånvaro kan säga mycket, även vid visuell analys.

Användbara produkter för att förbättra styrkan och förstärkningen av prostata

Korrekt näring är nödvändig för att alla organ ska fungera fullt och prostatakörteln är inget undantag. Det finns skadliga och hälsosamma livsmedel som har antingen en positiv eller negativ effekt på prostata.

Staphylococcus i prostata: symtom och behandling

Av de olika befintliga sorter för stafylokock hud och slemhinnor av det mänskliga rymmer 14. Och bara tre av dem kan utgöra en risk för hälsa och provocera utvecklingen av olika sjukdomar, bland annat stafylokocker och prostatit.

Leukocyter i utsöndringen av prostata

Närvaron av leukocyter i prostasjuice indikerar inte alltid inflammatoriska processer i prostata. Och ändå är den vanligaste orsaken till att hitta leukocyter i prostatajuice prostatit.

Diffusa förändringar i prostatakörteln

Själva begreppet "diffus förändring" har en något diffus betydelse, eftersom det inte är möjligt att exakt säga om närvaron av en specifik sjukdom när strukturella förändringar detekteras under en TRUS. En noggrann diagnos bestäms endast av resultaten av komplexa studier.

Adenomatous nod i prostata

Den adenomatösa noden är en tät formation i prostata som kan palperas genom ändtarmen, ses på en MR, ultraljud eller detekteras under operationen. I regel bildas noder flera gånger och de är symmetriskt placerade i körtelvävnaderna.

Vad gör lecitinkorn i prostatahemlighet: normen och avvikelsen

Man tror att ju större koncentrationen av lecitinkorn, ju lägre risken för utveckling av prostatakörtelns patologiska tillstånd. Frånvaron av lecitinkorn i den erhållna analysen kan indikera en täppt kanal eller en kronisk inflammatorisk process.

Hur man korrekt stimulerar prostata med ett finger och varför det behövs

Stimulering av prostata utförs i kroniska okomplicerade former av prostatit för att underlätta och påskynda utsöndringen. Detta bidrar till att förbättra organs cirkulation, underlätta lymfdränering och utflöde av utsöndrade sekret.

Så här kontrollerar du prostatakörtelns status på egen hand hemma

Att genomföra förebyggande undersökningar av något kroppssystem, inklusive genitourinary system, är en viktig aspekt av förebyggande och tidig upptäckt av absolut alla sjukdomar. Tidig diagnos av sjukdomen och tidig behandling började underlätta sjukdomsförloppet och har en bättre chans till snabb återhämtning.

Hur man reducerar ödem i prostata: droger och folkmedicin

En ökning av prostatavolymen uppstår på grund av prostatit eller hyperplasi av godartad eller malign. Ödem i körtelvävnaderna är en följd av kroppens immunsvar mot inflammation, eller en följd av patologisk bildning, som i tiden bara kommer att växa om den inte tas.

Prostatimassage hemma: rätt teknik att utföra

Urologer rekommenderar att prostata massage för män efter 40 år för förebyggande och användning av massage som en del av en omfattande behandling av prostata sjukdomar, som föreskrivs av en läkare. Proceduren hemma har dock sina fördelar och nackdelar.

Allt om prostatakörteln hos män

Prostatakörteln är en av de viktigaste organen i det manliga reproduktionssystemet. Storleken på järn är liten, men den utför de grundläggande hormonella funktionerna. Hon ansvarar för den viktigaste syntesen av aktiva element, liksom för reproduktiva maskulin funktioner. Prostata och prostatakörtel är en och samma.

Anatomi och plats

Prostatan är inne i kroppen, så du kan inte se den med dina ögon. Detta kräver särskild medicinsk utrustning. Orgeln är uppdelad i två delar, som är sammanlänkade, vilka är tätt pressade mot urinvägarna och rektummet ligger bakom. Den manliga prostaten fungerar inte alltid korrekt.

Vilken specialist som helst vet hur prostatan ligger hos män. Det har en direkt effekt på genitourinary systemets funktion.

Denna kropp består av följande delar:

 • Fusiform vävnad - är separata delar som utför sekretionens funktion
 • muskelvävnad - belägen mellan delar av körteln. Genom sin struktur är denna del av kroppen inte annorlunda än andra mjukvävnader.

OBS! Det finns situationer när normal prostata i män överskrids. Detta talar åtminstone om förekomsten av en inflammatorisk process.

Om prostata är inflammerad, hur farligt är detta tillstånd? Organets storlek är ganska liten, men i medicin finns det tre huvudparametrar:

 • bredd - 27-43 mm;
 • längd - 40 mm;
 • diameter - 20 mm.

Prostatavolymen passerar ibland normala gränser. I det här fallet säger de att den patologiska processen har börjat. Om ovanstående överskott är litet, behöver du inte oroa dig.

Men inte alla patienter har naturliga indikatorer som kan motsvara denna norm - en liten avvikelse tillåts, eftersom varje persons organism är individ. Därför kan ökningen av indikatorer utlösas inte bara av infektionssjukdomar.

Prostata hälsoindex phi är ett multifaktorindex som används för att beräkna den potentiella bildandet av prostatacancer.

Funktioner av prostata

Vad är prostata? Det påverkar direkt sexuella organens effektivitet.

För att förstå vad prostata är, är det nödvändigt att veta vilka funktioner den utför:

 • barriär - är nödvändig för korrekt tillförsel av urinvätska till kroppen. I prostatakörteln finns en viss ventil som inte tillåter hemlig juice att komma in i urinvägarna. Det förhindrar också smittsamma sjukdomar att komma in i njursystemet.
 • endokrina - är nödvändigt för att organet ska fungera korrekt Det innehåller vissa ämnen som är ansvariga för smärtan. Därför är det möjligt att upptäcka ett brott i prostata på grund av denna funktion vid diagnos. Eftersom det i analysen är en indikator som ligger betydligt under normen, indikerar detta förekomsten av abnormiteter i kroppen.
 • sekretorisk - Denna funktion är mycket viktig, eftersom den är ansvarig för styrkan, erektionen och sexuella relationer. Det är hon som värmer den vätskeformiga vätskan och låter den komma ut;
 • motor - ansvarig för korrekt avlägsnande av urinvätska från kroppen. Och påverkar också produktionen av hemlig juice.

Prostatakörteln och dess alla funktioner är viktiga för könsorganets fulla funktion.

diagnostik

Varje undersökning som läkaren börjar med patientens ifrågasättning: Vad smärter det känner under vilka omständigheter sjukdomen med prostata upptäcktes. Därefter utför läkaren en primär undersökning av patienten. I detta fall används palpationsmetoden, vilket gör det möjligt att upptäcka ett antal patologier i patienten. Prostaten kontrolleras av en specialist för elasticitet av vävnader och dimensioner. Vid primär undersökning avslöjas graden av smärtsamma känslor hos patienten.

Strukturen i prostata gör att du kan bedöma närvaron av en patologisk process. Om det finns misstankar om en förstorad organs storlek, riktar specialisten patienten till ultraljud. Denna undersökning kommer exakt att ange graden av överskridande av normen. Sedan studien med hjälp av ett ultraljudsprodukt hjälper en specialist att se de interna vävnaderna helt. Enheten kan detektera en neoplasma i form av en cyste. Prostatens storlek ska normalt vara ca 3 cm i längd och bredd. Dess tjocklek är 2 cm.

När prostatafunktionerna är i ett normalt tillstånd upplever det starkare könet inga alarmerande symptom.

Platsen för prostata hos män, enligt anatomi, är karakteristisk. Prostatakörteln är lokaliserad under blåsan. Vid undersökning kan läkaren, med hjälp av enheten, avslöja tecken på en patologi. De innehåller kalcater, vilka bildar sig i flödesstället. Ultraljud är den enda studien som kan utföras på personer med överdriven kroppsvikt.

I extrema fall, när en läkare tvivlar på den korrekta diagnosen, kan ett förfarande som radiografi förskrivas till patienten. En speciell vätska injiceras i kroppen, vilket fläckar de inre vävnaderna i en annan färg. Denna undersökning ger läkaren en fullständig beskrivning av patientens tillstånd. Innan du använder denna typ av diagnos behöver en person dock genomgå ett antal ytterligare undersökningar för att utesluta möjligheten till manifestationer av allergiska reaktioner mot det läkemedel som administreras.

Om det finns misstanke om risken för tumörer i prostata, föreskrivs en MR. Denna studie gör det möjligt att diagnostisera problemet i sin helhet och i detaljer. Dessutom kan tomografi skilja en malign från en godartad tumör. MR kan bestämma neoplasmer tidigt på cancer, vilket gör att läkaren kan göra en noggrann diagnos och börja en kompetent och omfattande behandling.

Prostata och dess möjliga sjukdomar:

 • prostatit;
 • adenom;
 • cystbildning
 • maligna och godartade tumörer.

Förändringar i organ i adenom

Vid uppkomsten av adenom finns inga karaktäristiska symptom i kroppen. Först när man undersökts på en ultraljudsmaskin kan man se att prostatan har ökat något i storlek.

Anatomi av körtelns placering ger skäl att identifiera de exakta tecknen på sjukdomen. Eftersom adenomen påverkar körteln börjar det öka kraftigt. Därför har patienten stark smärta vid samlag och urinering uppträder också ständigt.

Hur kan hemorrojder och prostata vara associerade? Sår i prostata och inflammation i ändtarmen kan följa med varandra.

Alkohol och prostata kan också ha ett förhållande. Destruktiva förändringar i denna kropp kan utlösas av alkoholhaltiga drycker.

Vid det sista skedet av sjukdomen orsakar adenom bildandet av blödning under urinering. Symtom som förstoppning, svullnad och förstorade lymfkörtlar framträder också. En mild grad av adenom kan härdas med en medicinsk metod, men en svår form kan endast behandlas kirurgiskt.

Prostata förändring i prostatit

Data från anatomi gör det klart hur det ligger, hur det ser ut och vilka normala storlekar prostata har. Normal volym kan variera beroende på ålder. Mänsklig anatomi är sådan att körteln ligger under blåsan. I de fall där det finns en patologisk plats är det nödvändigt att förstå orsakerna till att detta kan hända.

Prostatit är en av de vanligaste sjukdomarna. Det förekommer i två former:

Bilder av den patologiska processen i det aktiva tillståndet tillåter oss att bedöma de tecken som kan orsaka oro. Akut form förekommer i ung ålder, på grund av förekomsten av infektioner i kroppen. Efter 50 år har män en kronisk form. Sedan i denna ålder försvagas inre vävnader, och kroppen genomgår åldersrelaterade förändringar.

Den viktigaste symptomatologin:

 • vid urinering uppträder bränning
 • Under samlag bildas problem;
 • infertilitet.

På grund av denna åkomma ökar prostaten i storlek, eftersom pulsformiga formationer ackumuleras i vävnaderna, och stenar kan också uppstå. Med korrekt behandling kan denna sjukdom botas helt.

Maligna former

Som regel sker prostatacancer redan i ålderdom och förekommer hos många män. De främsta orsakerna till tumörutveckling är:

 • åldersfaktorn
 • ärftlighet;
 • den sista etappen av adenom;
 • dåliga vanor
 • stillasittande livsstil;
 • oregelbundna sexuella relationer
 • arbeta i skadlig produktion.

När prostatacancer bildas, förblir prostatakörteln i normal storlek under lång tid. Av denna anledning konsulterar patienten en läkare väldigt sent.

Symtomatologi av sjukdomen:

 • stark smärta
 • Vid urinering finns blodig urladdning;
 • dysfunktion i könsorganen;
 • i sista skedet kan det finnas en berusning av kroppen.

Hittills behandlas prostatacancer vid något tillfälle, och du kan inte försena i det här fallet. Dessutom rekommenderar läkare inte självmedicinering, eftersom denna sjukdom inte kan botas hemma.

Som regel används två standardmetoder för läkning. Strålningsterapi används vid vilken tidpunkt som helst, oavsett ålder. Denna terapi har emellertid en signifikant nackdel - det är vanliga fall av återfall. Kirurgi används också - denna behandlingsmetod används endast i de mest allvarliga fallen.

Sammanfattningsvis

Prostatakörteln är ett viktigt manligt organ som påverkar hela organismens arbetsförmåga. Därför, med de minsta symptomen på sjukdomen, bör du söka läkarvård.

Prostatakörteln - vad är det och vad är dess funktioner

Ett av huvudorganen i det manliga sexuellt systemet kan kallas prostatakörteln, som i utseende ser ut som ett inverterat trapezium eller kastanj. Prostata är ett viktigt organ som är ansvarig för sexuell funktion hos en man. Tyvärr har sjukdomar hos detta organ nyligen diagnostiserats mycket ofta hos människor som inte är 50 år gamla. I medicin kallas den andra människans andra hjärta.

För att förstå hur och hur det här organet ser ut, räcker det med att föreställa sig ett gäng druvor, där bär är personifierade med körtlar och grenar med kanaler i orgeln. I körtlarna utsöndras vätska - prostatens hemlighet, som är ansvarig för kvaliteten på spermier och ärftlighet hos en man. Det är därför det här är ett mycket viktigt organ för varje medlem av det starkare könet. Det är värt att klargöra att prostata och prostata är samma sak.

Struktur och funktioner i prostata

Prostatakörteln hos män är ett orört organ som består av många körtlar. Han har ett viktigt inflytande på reproduktionssystemet, om han arbetar fullt ut. Om inga komplikationer av prostata uppmärksammas, överstiger dess vikt inte 30 g. Men med inflammatoriska processer kan detta antal fördubblas. Med inflammation i prostatakörteln i en mans kropp kan detta tillstånd känns av palpation.

Tätheten och formen hos orgeln i varje man är individuell och kan bero på olika faktorer. Genom åren ändras det, och med sjukdomar i reproduktionssystemet växer i storlek. Det är värt att veta att ett organ som utför viktiga funktioner har en komplex struktur med egna egenskaper:

 • De viktigaste områdena är centrala och perifera
 • Att upptäcka cancerceller i den centrala zonen kan vara i 30%;
 • en tumör i periferzonen diagnostiseras i 70% av fallen.

Detta sexuella organ är mycket viktigt för en person och utför olika syften. Läkare har identifierat tre huvudfunktioner av prostatakörteln som utförs av prostata hos män, som ligger under blåsan:

 1. Sekretorisk funktion. Det styrs av det mänskliga endokrina systemet och regleras av testosteron. Om mängden av hormonet underskattas i kroppen, producerar prostata det. Denna funktion är ansvarig för de hemligheter som är involverade i fertiliseringsprocessen. Hemligheter i hela kompositionen innehåller hormoner, fetter och proteiner, utan vilka manens reproduktionssystem inte kommer att kunna fungera.
 2. Motorfunktion. Dess genomförande beror på utsöndring av utsöndring under ägglossningen och med glatta muskelfibrer. På grund av denna funktion förvärvar spermatozoa aktivitet och vital aktivitet.
 3. Barriärfunktion. Tack vare henne skyddar kroppen mot infektion.

Funktionen hos prostatakörteln beror inte bara på en människas könsorgan, men också på en persons allmänna tillstånd, hans psykologiska vila och fysiologiska balans. Dessa funktioner bestämmer varför ett organ är nödvändigt för varje person.

Orsaker till prostata sjukdom

Sjukdomar i prostata kan uppstå på grund av penetration av virus, svampar eller bakterier i kroppen. Inflammatoriska sjukdomar i prostatavävnad hos män kan uppstå av följande skäl:

 • dåliga vanor
 • felaktig kost;
 • stillasittande livsstil;
 • frekvent samlag
 • hypotermi;
 • frånvaro av en fast partner.

Ofta härrör den inflammatoriska processen i prostata från den obehandlade sjukdomen hos det genitourära systemet. Om du ignorerar sjukdomen kan den spridas till andra - närliggande organ.

Vanliga sjukdomar i prostata

Inte alla vet vad som kallas prostatakörteln - det här är en så komplicerad definition. Läkare särskiljer två stora grupper av patologier som kan påverka prostata, vilket endast en läkare kan behandla:

 1. Tumörer är adenom och cancer.
 2. Kroniska och akuta inflammatoriska sjukdomar.

Om vi ​​talar om sjukdoms akuta sjukdom, förekommer det huvudsakligen hos män efter 45 år. Om en person störs prostatakörteln, utveckla sedan komplexa sjukdomar som bryter mot livskvaliteten hos någon man. När problem med prostatakörteln uppträder sådana symptom: problem med urinering, genitalorganens smärta, obehag under samlag, spasmer i buken, erektionstiden. De vanligaste prostata sjukdomar är:

Förutom de obehagliga symtomen som var och en av dessa sjukdomar strömmar kan det hota en person med impotens eller infertilitet. Att behandla sådana tillstånd hos personen kan endast besvaras av en skicklig expert. Det är värt att notera att dessa sjukdomar hittills ofta finns hos män, och därför bör regelbundna kontroller hos proktologen besöks regelbundet.

diagnostik

I regel är det tillräckligt att undersöka patienten och lyssna på sina klagomål för att bestämma vilken sjukdom i prostata som orsakas av patienten. Men för att förhindra obehagliga konsekvenser är det nödvändigt att genomgå en fullständig diagnos. Med ovanstående symtom bör en man ta kontakt med terapeuten, som kommer att skriva till honom riktningen för ultraljud och undersökning från en smal specialist. Det är inte alltid möjligt att känna prostata sjukdomar, ibland ser behandlingsläkaren dem först efter en noggrann undersökning av prostatakörteln. Ytterligare åtgärder för att diagnostisera prostata inkluderar:

 • avbildning;
 • rektal finger undersökning
 • kliniskt blodprov;
 • biopsi;
 • blod på PSA.

Bestäm diagnosen kan bara vara en läkare efter en fullständig studie. Om det är möjligt att upptäcka sjukdomen i början, då kommer det att vara möjligt att bli av med det på ett konservativt sätt. Män efter 55 år rekommenderas att ta de nödvändiga testen två gånger per år för att inte missa inflammationen i prostata.

Behandling av prostata

Om någon organsjukdom diagnostiseras, bör prostatakörteln behandlas i rätt tid. För detta är det värt att samråda med en läkare och starta den återhämtning som han kommer att utse. Om sjukdomen är i ett tidigt skede kan du bli av med det med komplexa metoder. Endast i de sista etapperna av sjukdomen krävs kirurgisk ingrepp.

Om inflammationen i prostata beror på infektion, kommer det inte att fungera utan behandling med antibiotika. De kan endast ordineras av en läkare i enlighet med de enskilda egenskaperna hos en mans kropp och de mikroorganismer som orsakade sjukdomen. Oftast för behandling av prostata sjukdomar, föreskriver läkaren rektala suppositorier, som har en omedelbar effekt. De bästa drogerna är diklofenak, protein.

För att behandla inflammation är det nödvändigt omedelbart efter detektering, för att sjukdomen inte fortskrider. Som en ytterligare metod för återhämtning kan proktologen ordinera en prostata massage, för att lindra svullnad och bli av med smärtsamma förnimmelser. Men om sjukdomen är akut, bör denna behandlingsmetod avstå. En läkare kan också ordna en fysioterapi till en patient:

 • ultraljudsbehandling;
 • laser exponering
 • microclysters;
 • Mikrovågs hyperthermia;
 • magnet.

Också ibland för att avlägsna smärtsamma symptom ordinerar läkaren folkmedicin i kombination med läkemedel. Men om alla dessa metoder var ineffektiva hos män, utförs behandling av prostata kirurgiskt. Omedelbart utförde sådana förfaranden med proliferation av prostata eller förminskning av urinröret.

förebyggande

Åtgärderna för att förebygga prostata sjukdomar inkluderar följande:

 • aktivt sätt att leva på;
 • konstant sexuell partner
 • regelbundet samlag från 2 gånger i veckan
 • rätt näring
 • besöka en urolog för en rutinundersökning
 • kondom användning med lediga partners;
 • dressing för vädret.

Man måste komma ihåg att någon sjukdom är lättare att förebygga än att bota.

Sammanfattningsvis vill jag säga att rollen i prostatakörteln är mycket viktig för varje man, och tack vare henne uppnås den viktigaste dygden i det starkare könet. Om du inte förstår varför prostata behöver ett starkt kön, rekommenderas det att söka läkare från en läkare.

Senaste publikationer på webbplatsen:

Prostatakörteln är ett manligt organ som ligger strax under blåsan i bäckenavdelningen. Det omger blåsan och en liten del av urinröret. Prostata är ansvarig för fördelningen av sperma,...

Apparel Markelova - elektroimpuls fysioterapeutisk anordning, utformad för att behandla sjukdomar som är förknippade med störningar i musklerna och ligamenten. Med hjälp av denna enhet kan du bli av med ryggsmärta, leder, muskler, artrit och artros,...

Oftast är män diagnostiserade med en sexuellt överförd infektion och påverkar urinröret, uretrit. Sjukdomen är i de flesta fall subakut (inte särskilt allvarliga symptom). Infektion kännetecknas av små purulenta slemhinnor (vanligtvis i...

Innehållsrättigheter

© 2015-2018 ProProstatu.ru - Webbplats om prostatakörteln.

Kopiering av material är endast tillåtet med en indikation på en aktiv länk till källan.

Prostatacancer hos män

Sjukdomar i prostatakörteln hos män - en mycket vanlig sjukdom som drabbar cirka 50% av den manliga befolkningen vid 50 års ålder och nästan 90% äldre än 75 år. Därför måste alla äldre män känna till metoderna för förebyggande, orsakerna till utseendet och sättet att härda denna sjukdom.

Vad är prostatakörteln?

Prostatakörteln är ett organ i den manliga kroppen, som består av två trapezformiga lober i form av en kastanj, som är förbundna med en isthmus. Körteln är placerad under blåsan och rör den med sin konkava bredare bas, i urinrörets område, som smalnar, girdling urinröret med sin isthmus. Den vänstra och högra delen av prostatan består av muskelvävnad och körtelformationer (cirka 30 i kroppen), utsöndringskanalens mun befinner sig i urinrörets väggar.

Funktioner av prostata

Prostata utför olika funktioner i kroppen av män, de viktigaste är:

 • Sekretoriska. Kroppen utvecklar en hemlighet i form av en slemhaltig fraktion, som är en viktig del av spermier och reglerar testosteron i hankroppen. Hemligheten spelar en viktig roll i sammansättningen av manlig spermier, som är ansvarig för spermatozoas aktivitet. Hos män utvecklas hemligheten ständigt, men vissa sjukdomar kan leda till misslyckande av dess bildningsmekanism. Spermierna hos män blir för flytande eller tjocka, och spermatozoer förlorar sin rörlighet, vilket bidrar till manlig infertilitet.
 • Motor. Fibrino-membranfilmmembranet som skiljer prostatens lobar får det att krympa, bildar en urinhållande ring (sphincter).
 • Barriär. Järn syntetiserar ämnen som neutraliserar infektioner som tränger in i organen genom urinvägarna.

Sjukdomar i prostata

 • Adenom - en ökning i kroppen på grund av den ofrivilliga spridningen av dess vävnader.
 • Prostatit är en prostatatumör hos män, denna komplikation orsakar ibland vesikulit.
 • Cancer är en malign tumör, hos unga män finns dess variation - sarkom.
 • Stenar - förekommer i prostatakörteln på grund av njursvikt.
 • Abscess är ett försummat stadium av den inflammatoriska processen med utseendet av pustulära foci.
 • Tuberkulos-Kochs bakterie, tillsammans med lungorna, påverkar andra organ.

Det vanligaste adenom, prostatit och cancer.

Adenom av prostata

Synen att adenomen (prostatakörtelns cysta) - en följd av den naturliga åldrandet hos den manliga kroppen är ganska välkänt. Detta bekräftas av statistik - hos äldre män är risken för sjukdom hög. Prostatit och prostata adenom diagnostiseras hos män över 50 år, cirka 90% av den manliga befolkningen över 75 år påverkas i varierande grad.

Faktorer som påverkar manifestationen av adenom är i studietrinnet, men studierna avslöjade följande mönster som påverkar processen för bildandet av sjukdomen:

 • Genetics. Utseendet hos manlig adenom efter 50 år har en arvelig karaktär av predisposition. Studier har visat att hos manliga släktingar i prostatacystosen börjar utvecklas, vanligtvis i samma ålder och har samma symtom och flöde.
 • Hormonella förändringar. Här är förhållandet mer naturligt, sjukdomen utvecklas i ålderdom under åldringen av det manliga reproduktionssystemet och en minskning av antalet könshormoner.
 • Fetma. Risken för utseende av adenom hos män med övervikt ökar i tider - fet vävnad förhindrar blodflöde i bäckenregionen.
 • Felaktig mat. Överskott av skadlig mat medför risk för inflammation i prostatakörteln. Män som upprätthåller en balanserad diet, möter symtom på sjukdomen mycket senare.
 • Livsstil. Prostatan ligger i bäckenet och eventuell stagnation av blod och muskelsvaghet med en lång sittställning påverkar dess funktionalitet negativt.
 • Dåliga vanor. Användningen av alkoholhaltiga drycker och tobaksrökning avslöjade inte ett direkt samband med prostata sjukdomar, utan snarare är de faktorer som accelererar åldrande av organismen som predisponerar utvecklingen av patologi.

Symtom och behandling

Sjukdomen fortskrider långsamt, så många uppmärksammar inte omedelbart det och börjar behandlas sent.

När adenom i körteln växer och knölarna komprimerar urinkanalen - det här gör det svårt att få urinen ur kroppen, så att tecken på adenom är huvudsakligen förknippade med urinering. Det finns tre stadier av prostata adenom, som kännetecknas av manifestationer:

 • Kompenseras. I detta skede uppstår urinering oftare än vanligt och är svårt, strömmen är svag och trög. Symtomen är mest uttalade på natten - det kan kräva tömning 5 till 8 gånger;
 • Subcompensated. Symtom inkluderar ofullständig frisättning från urin, ökar ökar, urin börjar släppa ut. Det är torr mun och törst, vilket indikerar njurarnas kränkningar.
 • Dekompenserad. Omöjligheten att rensa urinblåsan, mängden urin kan vara ca 2 liter, blåsan sträcker sig, dess känslighet går förlorad. Urin går ofrivilligt när som helst på dagen, funktionen av njurarna är helt nedsatt.

Effektiv behandling i komplexet, som, förutom att ta medicin, innefattar fysioterapi och överensstämmelse med arbets- och vilaregimen:

 • Läkemedelsmetoder. Behandling med läkemedel är ett effektivt sätt att minska tumörens storlek. De viktigaste läkemedlen för behandling är alfa-adrenoreceptor-blockerare, vilket bidrar till att minska muskeltonen. Detta leder till en minskning av trycket i urinblåsan och underlättar väsentligt urinering.
 • Dessutom förskrivs alfa-reduktashämmare-substanser förhindrar omvandling av testosteron till dihydrotestosteron, och anti-exudativa och antiinflammatoriska läkemedel kan också ordineras.
 • Sjukgymnastik. En uppsättning fysiska övningar för att förbättra blodflödet i musklerna och organen i det lilla bäckenet. Metoden att värma cysten med en elektrisk ström används också av enheter som sätts in genom ändtarmen. I det här fallet är en balanserad kost som ger kroppen nödvändiga ämnen för att återställa urinsystemet.
 • Kirurgiska metoder. Med förhöjning av prostata adenom till 2 och 3 grader blir droger kraftlösa och kirurgiska operationer används.

De mest smärtfria och med få komplikationer är transuretral kirurgi. Det finns ett borttagning av övervuxna vävnader genom urinröret med hjälp av en rezisskop. Om det är omöjligt att utföra en transuretral operation, används en prostatektomi - en smärtsam och traumatisk operation med fullständigt avlägsnande av prostatakörteln.

prostatit

Prostatit är en inflammatorisk sjukdom som orsakas av kapillär stagnation (abakteriell prostatit) eller genom infektion i en manlig kropp. Infektion kan överföras sexuellt eller gå in i organ genom urinröret eller rektum.

Orsaker till prostatit

I ett överväldigande antal fall har inflammation i prostatakörteln en kronisk, icke-bakteriell form i samband med stillastående processer i orgeln. Huvudorsakerna och faktorerna för uppkomsten av denna sjukdom är följande

 • Hormonala abnormiteter uppstår vid otillräcklig minskning i kroppen av hormoner som är ansvariga för erektion och ejakulation.
 • Brott mot blodcirkulationen som orsakas av svullnad eller klämning av blodkärl kan orsaka inflammation;
 • Skador i perineum och urinblåsa, åtföljd av stagnation i blodkärlen - detta kan orsaka kronisk inflammation;
 • Missbruk av alkohol orsakar inflammation och minskar kroppens skyddsfunktioner.
 • Sjukdomar i urinvägarna, vilket leder till en minskning av urinröret och en överträdelse av urinproduktionen.
 • Ett sällsynt sexliv ökar risken för blodflödesstagnation i prostatakörteln. När utlösning sker en naturlig massage i körteln, vilket är det bästa förebyggande mot prostatit. För att minska risken rekommenderas att ha sex minst 3 gånger i veckan.
 • Professionell aktivitet eller stillasittande livsstil orsakar stagnation av blod i organ som finns i bäckenområdet.

Symtom och behandling

Den mest kända urologiska manliga sjukdomen har följande symtom:

 • Buksmärta i urinproduktion
 • Konstant smärta i perineum och skrotum;
 • Kort samlag med nedsatt erektion;
 • Försvinnande av spontan morgonrörelse vid fyllning av blåsan.

Inflammation av prostata hos män behandlas med läkemedel och komplex: antibakteriella medel används efter detektering av patogenen, läkemedel som lindrar inflammation, diet och terapeutiska förfaranden.

Drogbehandling. Antibiotika av fluoroquinolonserierna (levofloxacin), antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen) används. Alfa-adrenoblocker (proflosinom) visas, vilket underlättar urinprocessen. Hormonala preparat av två grupper ordineras: glukokortikoider och androgenhaltiga hormoner. Sjukgymnastik. Massage i prostatakörteln, terapeutisk gymnastik, akupunktur, vattenprocedurer visas.

Prostatacancer (karcinom) är en malign tumör lokaliserad i sitt område. Skadliga sexuella och urinfunktioner, hotar patientens liv. Carcinom är ganska vanligt och står för cirka 10% av alla manliga cancerformer.

Vad är karcinom

Orsakerna till karcinom har ännu inte avslöjats, men följande mönster observeras:

 • Ålder. Manliga hormonella förändringar orsakar sjukdomar i prostatakörteln som leder till cancer. Det är uppenbart att utseendet av carcioma är direkt relaterat till mängden testosteron i kroppen, det sänks hos äldre.
 • Ärftlighet. Om genus av män var cancerpatienter, då riskerar sjukdomen att fördubbla. Ärftlighet skiljer sig från det vanliga åldersrelaterade karcinom i början av starten (6 till 7 år).
 • Livsstil. Beteende hos en person har en signifikant effekt på förekomsten av prostatacancer. Alkoholhaltiga drycker, rökning och droger på grund av deras höga mutagena effekter på kroppen leder till degenerering av en godartad tumör till en cancerös.
 • Ström. Överdriven konsumtion av fettrött kött orsakar cancer, även om det inte finns någon tydlig koppling mellan läkarna.
 • Försämrad urinproduktion: intermittent process, frekventa önskningar, brännande och smärtsamma förnimmelser.
 • Smärta i rektal palpation under den fysiska undersökningen.
 • Blod i urin och sperma, impotens.

Utvecklingen av karcomen leder till metastaser i bäckenområdet, med skador på benvävnad, ryggmärg och organ som ligger i bäckenet. Manifestationer med karzio 3 och 4 grader:

 • Benvärk i bäckenet.
 • Ödem i lemmar och kropp, anemi.
 • Förlamning.

Cancerbehandling

Sjukdomen är svår att identifiera i ett tidigt skede utan en särskild undersökning, ett effektivt sätt att övervaka är PSA.

Carcinoma benägna att äldre patienter, så om män över 65 år och sjukdomen är utdragna och metastaser inte är tillämpliga, är det ingen mening att tillämpa ett komplicerat och mycket smärtsam cancerbehandling på grund av den höga dödligheten hos patienter från andra orsaker.

Befintliga metoder för cancerbehandling innefattar följande förfaranden:

 • Kemoterapi och riktade behandlingar. Användningen av droger i kemoterapi hämmar tillväxten av cancerceller, skadar det friska och skadar hela kroppen.
 • En alternativ metod är riktade läkemedelsbehandling, där cancerceller genomgår en målad attack av monoklonala antikroppar med minimal skada och lättare behandling;
 • Hormonala effekter. Användningen av en uppsättning hormoner kan stoppa eller signifikant sakta ner utvecklingen av cancerceller. Metoden tjänar vanligtvis som ett komplement till en kirurgisk operation eller bestrålning, men det är möjligt att endast behandlas av hormoner.
 • Ray. Röntgenbestrålning av en lokaliserad tumör medför många negativa effekter och är inte särskilt lämplig. För behandling gäller mer sparsamma metoder - brachyterapi och ultraljudsbehandling;
 • Brachyterapi är leveransen till organet genom ändtarmen med hjälp av en nål av en radioaktiv isotop av jod. Lokalisering av injektionsstället är korrekt, strålning förstör cancercellerna i körteln utan att skada andra organ;
 • USA - terapi - en lokal ultraljudseffekt på cancerceller, vilket leder till deras fullständiga förstöring.

Kirurgiska metoder är effektiva i de tidiga stadierna, två metoder för kirurgisk ingrepp används.

 • Prostatektomi - prostatan är helt utskurad - det här är en traumatisk kirurgisk operation;
 • Transuretral resektion - borttagning av cancer tumör genom urinröret i delar med hjälp av en reziskopa.

Hane prostata och dess behandling är en viktig fråga för många äldre människor. Prostata behandlas ganska effektivt med användning av medicinska läkemedel, behandlingen med folkmedicin är ganska förebyggande.

I cancer effekt kan uppnås genom att lokalisera metastaser med sjukdom kropp (karcinom i 1 och 2 grader), aktuella metoder för behandling i motsats till konventionellt mer effektiv och smärtfri.