Huvud
Strömförsörjning

Mått på prostatakörteln och volymen - indikatorerna för normen för åldern för mannen och orsakerna till avvikelserna

Från denna kropps tillstånd beror inte bara nivån på sexuell aktivitet hos män, utan också hälsa i allmänhet. Vid någon onormalitet, oavsett om det är inflammation, adenom eller malign process, ökar prostatakörtelns storlek (prostata). Lär dig hur förändring av storleken på denna kropp påverkar hur sexuellt system fungerar.

Vad är prostatakörteln?

Prostata ger reproduktiv funktion i det starkare könet. Orgeln är den exokrina körteln. Den psykologiska och sexuella hälsan hos en man beror på den senare. Prostatakörteln (PW) ligger under blåsan, innehåller zoner av körtel, muskelvävnad. Den första är ansvarig för sekretionen av sekretionen av prostata och hormoner, medan den andra bidrar till utflödet av seminalvätska. Orgeln har en komplex nervös apparat som reagerar på eventuella förändringar och bestämmer den lokala eller allmänna reaktionen hos organismen till det tillstånd som uppstått.

Den normala storleken på prostatakörteln hos män

När koncentrationen av könshormoner ökar förändras orgelns volym. En liten avvikelse från normen är helt tillåten och indikerar inte förekomst av degenerativa destruktiva förändringar. Patologisk är den snabba tillväxten i prostatakörteln, som åtföljs av sexuell impotens, svårighet att urinera och andra kliniska manifestationer. Den normala prostatastorleken hos män av reproduktiv ålder är 4 cm i längd och bredd, den maximala kroppsvolymen överstiger inte 30 cm³.

Storleken på prostatakörteln är normal genom ultraljud

När en ultraljudsundersökning utförs uppmärksammar läkaren uppmärksamhet på organets struktur och konturer: dess dimensioner bestäms till stor del av människans ålder. Fysiologiska avvikelser på grund av strukturens individuella egenskaper kan vara närvarande. Volymen av prostatakörteln i normal ultraljud bör inte överstiga 25-30 cm³. Ett hälsosamt organ har en homogen struktur, en symmetrisk form och tydliga konturer. Prostata är normalt för ultraljud hos vuxna män från 25 till 45 år:

 1. längsgående - 2,5-4 cm;
 2. tvärgående - 2,7-4,2 cm;
 3. Anteroposterior - 1,5-2,5 cm.

Betygsätt efter ålder

Den genomsnittliga volymen av prostatakörteln för män över 20 år är cirka 25 cm³. Efter 40 år börjar den andra etappen av prostataxtra, under vilken den gradvis ökar och når 30 cm³ vid 60 års ålder. Indikatorer kan variera beroende på kroppens tillväxt, kroppsbyggnad och andra egenskaper. Den normala volymen av prostata efter ålder presenteras nedan:

Varför behöver du veta storleken på prostata

Varje urologisk undersökning ger en grundlig analys av tillståndet hos prostata. Vid upptäckt av patologiska förändringar utsetts ytterligare diagnostiska åtgärder för att identifiera orsaken som ledde till en ökning av organet. Detta kan vara en konsekvens av adenom (prostata hyperplasi), cancer och andra allvarliga sjukdomar. Dessutom, beroende på graden av proliferation av prostata, väljes lämplig behandlingssätt, sjukdomsprognosen formuleras.

Bestämning av prostatakörteln hos män

Precis att veta prostatavolymen tillåter metoden för transrectal ultraljudsdiagnos (TRUS). Under undersökningen sätts en speciell sensor genom lumen i ändtarmen direkt in i det område som studeras. För att få mer exakta resultat rekommenderas läkare att självständigt beräkna organets volym på basis av de erhållna linjära dimensionerna av körteln. Förutom TRUS används följande metoder för att bestämma storleken på prostata i urologi:

 1. Palpation utförs genom rektumets väggar. Metoden bidrar till att bestämma graden av elasticitet i prostatakörteln, närvaron av smärtsyndrom.
 2. MR är en universell diagnostisk metod, det bestämmer även minimala avvikelser från normen.
 3. Transabdominal ultraljud (TAUS) - ger en undersökning av organet genom bukhinnans vägg. TAUS hjälper till att bedöma massan, volymen, konturerna i prostatakörteln.
 4. Radiografi med kontrast - innebär införandet av en närliggande kropp av ett speciellt kontrastmedel. Metoden bestämmer exakt tillståndet för prostata, seminala vesiklar, avslöjar neoplasmer, ocklusion av sekretoriska kanaler.
 5. Intraluminal transuretral metod - innebär introduktion av en speciell sensor genom urinröret, ger omfattande information om tillståndet för prostata.

Hur man beräknar volymen av prostata

Denna parameter beräknas utifrån de exakta dimensionerna som erhålls genom ultraljud. nyanser:

 1. För att bestämma volymen applicerar specialister den stympade ellipsformeln. Det handlar om att multiplicera organets linjära dimensioner med 0,52.
 2. När organvikten överstiger 80 g bestäms volymen av produkten av den tvärgående parametern i kuben och värdet 0,52.
 3. Om massan är mindre än 80 g används en annan formel där volymen är lika med produkten av en anteroposteriorstorlek, en tvärgående dimension i en kvadrat och ett värde av 0,52.

Patologier kännetecknas av ökad RV

Prostatan fungerar som en biomarkör av kroppens tillstånd. En hälsosam körtel indikerar den normala funktionen hos den manliga sexuella funktionen, det endokrina systemet. Om det finns en kropp av degenerativa-förstörande förändringar inträffar extremt negativa effekter i form av minskad sexuell aktivitet, hormonell obalans, psykologiska störningar. Ökningen i prostatakörteln verkar som ett diagnostiskt kriterium för följande patologier:

 • godartade tumörer (t.ex. adenom);
 • prostatacancer;
 • förkalkningar;
 • prostatit;
 • cystor.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Hur prostataformatet beräknas: normen efter ålder

Prostatan växer under hela livet av en man. Men en överdriven ökning i kroppen indikerar problem med hälsan. Kroppens storlek bestäms till stor del av mängden testosteron i kroppen. Så vad beror storleken på prostata och vad är normen i olika åldrar?

Hur förändras storleken på prostata under en livstid?

I linda är prostatan mycket liten (inte mer än en liten ärt). Vid tonåren är det en kraftig ökning av prostata. Under denna period påverkas pojken av hormoner.

Prostata är normal

Vid åldern 18-20 år når orgelet sitt optimala värde. Efter 45 år börjar den andra "spolens tillväxt" av körteln: dess storlek ökar varje år. Den genomsnittliga prostata storleken hos en medelålders man är ca 3 cm i längd och bredd. Tjockleken på kroppen når 2 cm. Dessa parametrar kan fluktuera (på grund av de enskilda egenskaperna hos representanten för det starkare könet).

I de flesta fall har prostatakörteln hos en man under 50 år följande dimensioner: från 2,5 till 4,5 cm (från kanten av den nedre delen av körteln till toppen). Anteroposteriorets storlek på organet överskrider normalt inte 22 mm.

För att bestämma storleken på körteln behöver du kontakta en medicinsk klinik. Utför olika diagnostiska åtgärder: ultraljudsundersökning av prostata, TRUS, tomografi. Specialisten uppmärksammar både organets storlek och struktur.

Prostatakörteln består av två symmetriska halvor. De skiljs åt av en partition. Orgelns halvor består av lobuler, som normalt har en likformig struktur. Flaskor med seminalvätska finns i organets nedre del. Blodcirkulationen i körteln utförs med hjälp av en artär. Det ger ett flöde av blod till rektum, blåsan. I en hälsosam prostata finns ingen förändring i strukturen.

Diagnostiska metoder

Först genomför urologen en primär undersökning av patienten. Vid palpation bestämmer läkaren om det finns en ökning av prostatakörteln. Läkaren uppmärksammar vävnadens elasticitet, närvaron av smärtsamma känslor under undersökningen.

Ultraljud av prostata hos män

Exakt bestämd storlek med hjälp av ultraljud: normer efter ålder ska uppfyllas. Ultraljudsundersökning visar klart vävnader som har en heterogen struktur. På ultraljud kan du se en cyste, en tumör, en nod i prostatakörteln. Cystenen är ett hålrum fyllt med en vätska.

Vid ultraljud kan även kalcater ses. Dessa är steniga avlagringar i kanalernas område. Kalcit kan ha formen av en oval eller en cirkel. Diameteren brukar inte överstiga 2 cm. En representant för det starkare könet har ofta inflammatoriska förändringar i kroppen. Men ultraljud, som genomförs i bukväggen, ger inte i alla fall ett korrekt resultat, speciellt om patienten lider av övervikt.

Då gör patienten TRUZI. Det utförs rektalt. På TRUS är strukturen på körteln tydligt synlig. Förfarandet orsakar inte patienten obehagliga känslor.

Applicera och en diagnostisk metod, såsom radiografi. En speciell lösning injiceras i patientens kropp, på grund av vilken effekt körtlarna och närliggande organ får motsvarande färg. Denna diagnostiska metod är ganska informativ. Men det används ganska sällan, eftersom det medför patientens förberedande förberedelse.

Om rekommendationerna från doktorn inte observeras, reduceras noggrannheten hos de data som erhållits under radiografi avsevärt.

I vissa fall görs magnetisk resonansbildning. Denna diagnostiska teknik är mycket exakt. Det gör det möjligt att upptäcka förekomsten av patologier hos könsorganen.

Orsaker till problemet

Hos hanen, under 50 års ålder, förekommer en ökning av prostata i sådana sjukdomar:

 • Godartad hyperplasi eller adenom. Denna diagnos är vanligtvis gjord för medelålders och äldre män. Därför behöver denna kategori av patienter regelbundet besöka en urolog.
 • Prostatit.
 • Onkologisk sjukdom.
 • Cystiska förändringar i körteln.

Den normala storleken på prostata hos män över 50 år

Vid denna ålder i kroppen genomgår män hormonella förändringar. Mängden testosteron i blodet minskar, men östrogenhalten ökar. Därför växer körteln. I ung ålder ökar det jämnt, så personens välbefinnande försämras inte. Vid vuxen ålder utökar ökat järn tryck på urinvägarna, urinrörets lumen minskar gradvis. Därför har denna kategori män ofta ett adenom. Patienten har ofta problem med urinering.

Den normala storleken bestäms med hjälp av formeln: koefficienten 0,13 multipliceras med åldern för representanten för det starkare könet och indikatorn läggs till 16,4. Till exempel, 0,13 * 30 (ålder) +16,4 cm3 = 20,3 (cm3). Körvolymen bör inte vara mer än 30 cm3. Organets vikt beräknas enligt följande: Prostatkörtelns volym multipliceras med 1,05.

Om prostata-volymen är mer än 28,1 cm3, är patienten ofta biopsierad för att utesluta förekomst av cancer. Därefter utser doktorn honom lämplig behandling med läkemedel.

Ändring av prostata hos prostatit

Prostatit är en inflammatorisk sjukdom i prostata. Det manifesteras i akuta och kroniska former. Sjukdomen uppstår på grund av sexuell infektion, stagnerande fenomen i bäckenområdet. Akut prostatit påverkar ofta unga män. Efter 50 år i starkare kön möter vanligtvis en kronisk prostatit.

De viktigaste symptomen på sjukdom är:

 • Brinner i processen med urinering.
 • Problem i den intima sfären.
 • Svårigheter med att unga ett barn.
Intima problem

I den inflammatoriska processen sker prostataförstoring i storlek. Detta beror på det faktum att pus ofta ackumuleras i kroppen, bildas stenar. Efter lämplig behandling blir storleken på prostata normal, ultraljud visar ingen patologi.

Förändringar i prostata adenom

Med adenom i körtelvävnaderna börjar diffusa förändringar. Det ökar, urinflödet är stört. Adenom är en godartad neoplasma.

Det finns tre huvudfaser av sjukdomen:

 • Vid stadium 1 är kroppens volym ca 40 cm³, dess storlek överstiger inte 4,2 cm. Symptomen på sjukdomen under denna period är dåligt uttryckta.
 • I nästa steg når volymen cirka 55 cm³. Mannen har smärtsamma känslor i sexuell kontakt, han klagar över frekvent uppmaning att gå på toaletten, smärta vid urinering.
 • Vid 3 steg ökar kroppsvolymen (till 65 - 100 cm³). Patienten kan börja blöda, det finns utsläpp från anusen. Han klagar ofta på ofta förstoppning. I allvarliga fall deformeras lymfkörtlarna och benen sväller. Det är möjligt att bli av med sjukdomen i detta skede endast med hjälp av en kirurgisk operation. Efter operationen kan patienten ha ärr.

Patienten är ordinerad medicinering. Vid behandling av prostataadenom är alfa-blockerare effektiva. Den positiva effekten med användningen är märkbar om några dagar. Nackdelen med dessa läkemedel är att de inte hämmar tillväxten i prostatakörteln. Läkemedel kan orsaka biverkningar (sänka blodtrycket, huvudvärk). 5-alfa-reduktashämmare hjälper om prostata inte överstiger 40 cm3 genom ultraljud. De ordineras ofta före operation. De minskar risken för blödning under operationen.

Prostatakörteln och storleken på sin norm

Dimensioner av prostatakörteln i normen enligt ultraljud bestäms av sagittal och djup skanning av orgelet under efterföljande speciella beräkningar, för närvaron eller frånvaron av onormala abnormiteter.

Beräkningar görs i förhållande till dess anatomiska plats i blåsans hals och den övre delen av urinröret i tre riktningar - längsgående, tvärgående, anteroposterior.

norm

Enligt de genomsnittliga statistiska uppgifterna, hos män från 18 år till fyrtio år borde prostatakörteln inte överstiga i millimeter följande valörer:

 • I längdriktningen - 40;
 • Tvärgående - 42;
 • Anteroposterior - 25.

Över tiden ökar alla dessa parametrar. Med dem och kroppens volym.

Volymen av prostata körtel anses vara en av huvudindikatorerna som visar en norm eller patologi. En vuxen man av reproduktiv ålder upp till 40 års ålder har en prostatavolym på 25 till 30 kubikcentimeter.

Beräkning av prostatavolymen

Urologer brukar använda en universell formel för att beräkna volymen av prostatakörteln. Det ser ut så här-patientens ålder x 0,13 + 16,4, där 0,13 och 16,4 är speciella koefficienter som återspeglar normala index. Således är det möjligt att bestämma den normala volymen hos körteln för vilken ålder som helst.

De främsta orsakerna till tillväxten av prostatavolymen är:

 • Åldersrelaterad omplacering av parenkymceller med försvagning av deras funktioner;
 • Allmän hälsa;
 • livsstil;
 • Ärftliga faktorer.

I sig kan den något förstorade storleken på prostatakörteln och dess volym inte prata om någonting. Kritiska för hälsan är bara kliniska manifestationer av denna omvandling:

 • Svårighet vid urinering
 • Ökad nattdiurese;
 • Smärta i ljummen;
 • En försvagad erektion.

Ultraljud av prostata och andra typer av forskning (till exempel analys av nivån av fri PSA i blodet) syftar till att differentiera det vanliga funktionsfel i kroppen från början av dess organiska degenerering.

Hur skiljer man mellan norm och patologi

Ultraljudsdisposition av prostatakörteln hos män tillåter oss att överväga prostatens form, volym och inre struktur i sin helhet. Detta är viktigt för att sammanställa komparativa egenskaper hos olika delar av kroppen i normen och patologi och bestämma strategin och taktiken vid behandling av sjukdomen, såväl som dess förebyggande.

Enligt käftens form ska den se normal ut som en rundad form, uppdelad i två symmetriska halvor med ett längsgående spår som omger urinröret.

Varje halva av normal prostata består av tre till fem dussin delar av en homogen kirtelstruktur med egna kanaler. På dem vid tidpunkten för utlösning inträffar en utsöndring av utsöndringen av prostatakörteln som spädar spermier i urinröret.

Den minsta förändringen i strukturen hos denna glandulära parenchyma kan leda till en uppdelning inte bara av sexuella funktioner utan av hela genitourinary systemet. Oftast uttrycks detta i form av följande dysplastiska patologier:

 • Inflammation i prostata;
 • Bildandet av godartade adenomer eller maligna tumörer;
 • Utseendet av cystiska kapslar med ett hemligt, lymfom eller blodinnehåll;
 • Hyperplasi av prostata med dess efterföljande atrofi.

En formell indikator på närvaron av någon prostatisk sjukdom hos män i alla åldrar kan vara både en ökad volym av prostatakörteln och en avvikande PSA-nivå. Det ömsesidiga inflytandet av dessa faktorer på varandra har bevisats av många år av vetenskaplig forskning.

Vad indikeras av en ökning av prostata

En onormal ökning i prostatakörteln under en kort tid sker normalt huvudsakligen med hyperfunktion i testiklarna, orsakad av ökad sexuell aktivitet. I andra fall är det rimligt att anta närvaro av ett patologiskt fokus eller åldersrelaterade förändringar som påverkar människors hälsa.

PSA-innehållet i sin venösa cirkulation fluktuerar kring åldersindexen.

Ökningen i körtelns storlek under livet uppträder naturligt. Detta påverkas av:

 1. Reduktion av nivån av aktiv testosteron i blodet i det lilla bäckenet med kompensation för dess östrogener, stimulerande prostata proliferation;
 2. Gradvis ackumulering i cellerna i ett orgentorkat testosteron, som inte används i sexuella övningar och utökar volymen parenkym.

I mindre utsträckning påverkas detta av en ärftlig förutsättning för sådana reaktioner.

Den patologiskt förändrade prostatakörteln, när den undersöks på ultraljud, slår ett öga med dess deformitet, asymmetri av sidor och suddning av den inre strukturen. Volymen av den kan ökas på grund av ett antal anledningar:

 • Infektiös eller mekanisk inflammation och svullnad av en del av vävnaderna, liksom hela kroppen som helhet;
 • Formning av en purulent eller blodhaltig cyste i en av glandulära lobes;
 • Tillväxt av en tumör av godartad eller malign etiologi.

Vad exakt från ovanstående kan erkännas som en slutgiltig diagnos hjälper till att specificera ytterligare studier, inklusive bakteriologisk analys, prostata-specifikt antigen-test och prostatabiopsi.

Typiska prostatiska patologier

De vanligaste sjukdomarna, åtföljd av en ökning i prostatakörteln, innefattar prostatit, prostata adenom och dess cancerhypplasi.

Prostatit är en inflammation i kuvertet och parenkymen i prostata, kännetecknad av en ökning i volymen på grund av det framväxande ödemet. Denna patologi kan leda till mekanisk skada, infektion, stillasittande livsstil, övervikt, komplikationer efter ont i halsen, influensa, tuberkulos. Storleken på körteln kan fördubblas. Blodtestet för PSA visar en lämplig ökning av nivån av fritt antigen.

Sjukdomen uppträder i det akuta och, om det är obehandlat, kronisk form.

Akut prostatit åtföljs av följande symtom:

 • Ökad temperatur;
 • Hyppig diuresi, inklusive nattid;
 • Stiklingar och smärta i ljummen vid urinering
 • Försvagad av erektion
 • Smärtsamma känslor i avvärjningsprocessen.

För en kronisk prostatit är karaktäristiska:

 • Uppnå smärta och tyngd i ljumsken, skönhetsområdet;
 • Slemhinnig eller purulent urladdning ur urinröret;
 • Fel i erektionen;
 • Neurologiska störningar.

Behandling av båda formerna av sjukdomen syftar till att arrestera smärta, normalisera diurese och sexuell funktion. I detta avseende är den mest effektiva användningen av antibiotika, hormoner, fysioterapi och fytoterapi, liksom alfa-blockerare, sänkning av blodtrycket och underlättande av diurese.

Adenom i prostatakörteln är en godartad och övervägande åldersrelaterad patologi associerad med parenkym hyperplasi. I de döende cellerna förekommer bindvävsknuder. De växer i riktning mot rektum eller blåsa, vilket orsakar problem med tarmrörelser och urinering.

Sjukdomen påverkar ungefär hälften av vuxna män efter 60 år.

I sin utveckling passerar tumören genom tre steg:

 1. Kompenseras, kännetecknad av ökad diurese, inklusive på natten;
 2. Subkompenseras med utseendet av smärta vid urinering och periodisk urinretention
 3. Dekompenserad, där det finns funktionella störningar i arbetet i mag-tarmkanalen, genitourinärsystemet och generell försämring av välbefinnandet.

I det tredje steget degenererar en godartad tumör ofta till en malign tumör. Utseendet på cancer kan indikeras med en stor ökning av PSA-nivån. I prostatacancer överstiger den ibland normalen med en faktor om tio.

I fallet med cancer och dekompenserat prostata adenom är kirurgisk exponering oundviklig. I cancer är det mest effektiva organet extirpation. För adenom används mer försiktiga metoder som består av transendoskopisk resektion av skadad vävnad.

Under återhämtningsperioden visas konservativ terapi med hormonella preparat, vitaminer och antibiotika.

slutsats

Den förstorade prostatakörteln ska larma varje man. Dess första tecken manifesteras i frekvent nattdiurese, skärning med urinering, smärta i ljummen, problem med erektion. De indikerar en utveckling av akut prostatit.

För att inte utveckla utvecklingen i kronisk form, fylld med allvarligare komplikationer i form av adenom och till och med en cancerous tumor, ska du genast kontakta en urolog.

Storleken på prostata adenom för operation

Adenom är farligt eftersom proliferationen av prostatakörteln inte märks av patienten. Först efter att prostata komprimerar urinröret bryter det om tömningsprocessen. När en man har symtom som ofrivillig urladdning eller urinretention, en försvagad stråle, förstår han då att hans kropp har misslyckats och vänder sig till specialister.

Vad är svaret på prostatakörteln

Anatomiskt är prostatan i bäckenområdet och ovanför är blåsan. Med sin vävnad täcker denna körteln urinröret.

Den bakre delen av prostata är i kontakt med ändarna i ändtarmen.

Den hälsosamma storleken på prostata är inte mer än den genomsnittliga valnöt.

Järn består av två halvor, konjugerade av en märklig isthmus. Halvorna själva är en körtelvävnad som utsöndrar sig. Om prostatan fungerar korrekt, under samlag, sätter den spermierna med energimaterial och, tack vare musklerna, säkerställer deras leverans till destinationen. Ett stort antal av dem utgör en slags ventil som hindrar urin från att komma in i spermierna.

Dessutom fungerar prostatakörteln som ett hinder för tillströmningen av virus och bakterier genom hela urinröret.

Externt är körteln täckt med en speciell bindväv, som bildar en kapsel av prostata. Näring inträffar på urinrörets nedre kärl.

Som vi ser spelar denna körteln en särskild roll i den manliga kroppen.

0 av 13 jobb avslutade

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13

I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%
 2. Prostatitest 0%

Det är allt bra.

Du har inte prostatit. Vi önskar att du fortsätter att behålla din maskulin hälsa!

Vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.

Resultaten av det godkända testet visar att du har måttligt uttryckt tecken på prostatit. Adress till experten och skicka inspektion. Glöm inte att de flesta hälsoproblem kan elimineras redan i de tidiga stadierna!

Det är bråttom att se en läkare!

Du har en tydlig symptomatologi av prostatit. Så snart som möjligt kontakta en läkare!

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i pungen under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du några obehagliga känslor eller smärta i penis under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft obehagliga känslor eller smärtor i underlivet under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta, brännande känsla under urinering?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta eller obehag med utlösning?

 • Ja
 • ingen

Hur många gånger under den senaste veckan har det varit ont eller obehag på ovanstående ställen:

 • Detta var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • vanligtvis
 • Förlorat mitt konto

Hur skulle du bestämma intensiteten av smärta vid en tidpunkt då de stördes på en skala av 1 (inga smärtor) till 10 (smärtan är outhärdlig).

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur ofta har du i den senaste veckan haft en önskan att tömma blåsan före två timmar efter det tidigare besöket på toaletten?

 • aldrig
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur påverkar de ovanstående tecknen på prostatit din livsstil?

 • Påverka inte
 • Nästan stör inte
 • Till viss del påverkar de
 • Betydligt bryta mot det vanliga sättet att leva

Hur ofta har du tänkt på dina tecken på prostatit under den senaste veckan?

 • Jag tänkte inte alls
 • Jag tänkte nästan inte
 • ibland
 • Mycket ofta

Hur skulle du leva om ovanstående symtom på prostatit oroade dig hela livet:

 • Jag skulle inte uppmärksamma
 • Normalt skulle leva
 • tillfredsställande
 • Blandade känslor
 • Jag skulle känna mig otillfredsställande
 • Mycket dåligt
 • fruktansvärt

Hälsosam storlek och dess förändring i hyperplasi

Vanligtvis kan prostatakörteln vara ungefär inställd av fingerundersökning. I norm - det här är 2,5-3,5 cm i diameter och 2,5-3 cm längs.

Även om dimensionerna kan bero på personliga fysiologiska egenskaper.

Nästa steg i undersökningen är ultraljud. Det kommer att bidra till att skapa ett mer exakt värde av prostata och för att avslöja dess ökning. När transrectal ultraljud (TUZI) kan exakt bestämma prostataets tjocklek, volym, längd och bredd.

Den motsvarande storleken på körteln:

 • volym - 20-30 ml;
 • längd - 2,4-4,5 cm;
 • omkrets - 1,6-2,3 cm;
 • latitud är 2,7-4,3 cm.

En mer exakt volym kan beräknas av en specialist oberoende av linjära parametrar. Automatiska metoder kan tolerera felaktighet.

Med adenom förekommer prostataförstoring. Även obetydliga skift, som avslöjades vid TUZI, bestämmer grunden för ytterligare forskning.

När storleken har överskridit 40 ml, hjälper konservativ terapi inte, patienten har problem med urinering, då pratar vi om operation. Detta tar bort fragmentet av prostatakörteln.

Den tillåtna storleken på hyperplasi, där det fortfarande är möjligt att utföra en endoskopisk (inte så traumatisk) operation - upp till 60 ml.

Om ökningen av adenom nått 60-80 ml, kommer en öppen operation att utföras, vilket kan leda till negativa konsekvenser - inkontinens, närvaro av ett ärr, uppdelning av sexuell funktion.

Orsaker och förekomst av hyperplasi

Även om ett litet antal män söker behandling för läkare kan det med säkerhet sägas att tecken på prostata adenom kan avslöjas i ¼ av den manliga befolkningen från fyrtio till femtio år. Och från 50 till 60 - varje sekund. Tyvärr sparar denna sjukdom inte den yngre generationen - män av reproduktiv ålder (30-40 år) har också ökad risk att utveckla adenom. Att leda till en sådan patologi är i grunden en passiv livsstil och "stillasittande arbete".

Roten av adenomutseende har inte studerats än. Många är benägna att associera den med prostatit, men det finns faktiskt ingen vetenskaplig bekräftelse på detta. Förhållandet mellan denna patologins födelse och rökning, sexuell läggning, överdriven konsumtion av alkohol, sexuell aktivitet och överförda sexuellt överförbara sjukdomar avslöjas inte heller.

Det noteras dock att frekvensen för detektering av denna sjukdom klart beror på patientens ålder. Utgående från detta drog forskarna slutsatsen att prostata adenom förekommer med en förändring i hormons nivå av en man, eller snarare - med början av andropause.

Dessutom leder sådana sjukdomar till spridningen av infektioner och bildandet av deponier i urogenitala kanaler. Om du inte konsulterar en specialist i tid, kan du behöva en operation för att avlägsna prostatahyperplasi.

Symtom på hyperplasi

I början av adenom är en ökning av prostatan minimal, men redan ganska märkbar (30-50 ml). Samtidigt känner man inte något obehag och smärtsamma symtom.

Det kan bara finnas mindre tecken:

 • trög (svag och inte fri) ström;
 • frekvent urinering tillsammans med smärta
 • svårighet att dra urin
 • förekomst av kvarvarande urin;
 • Önskningar uppstår på natten och inte en gång;
 • kärnbildning av insättningar i urinväggen.

Om du inte startar behandling, kommer sjukdomen att utvecklas till ett andra, mer komplicerat stadium. Prostatavolymen ökar därefter till 45-50 ml och anses vara patologisk.

Det finns sådana tecken som följer med detta stadium:

 • allvarliga problem med urinflödet;
 • blåsans volym ökar;
 • konservativa metoder hjälper inte.

Ibland överstiger prostata-storleken 60 ml. En sådan ökning medför redan en allvarlig fara och kan inte komma till en sådan utsträckning. När allt kommer omkring ökar prostata i ändtarmen och kan även groda in i den.

På denna nivå uppstår följande symtom:

 • förstoppning;
 • frekventa önskningar;
 • blödning från den analgången;
 • slemhinnor från den bakre kanalen.

Den tredje etappen av sjukdomen sätts när adenomen når 60-80 ml. Denna volym anses vara maximal och öppen kirurgisk ingrepp kan inte undvikas. I det här fallet finns det problem med lymfflödet.

 • urinen avgår partiellt
 • det finns ofrivillig urinering;
 • svullnad av extremiteter;
 • smärta i underlivet
 • anemi;
 • blödning i urinflödet.

Behandling av hyperplasi

Du behöver behandla prostatahyperplasi. Och det första steget är att besöka en urolog.

Vid härdning av prostatahyperplasi används 3 metoder, vars val beror på organismens struktur och sjukdomsstadiet:

 • läkemedelsfria;
 • medicinsk;
 • utförande av operationen.

Vid det inledande skedet kan prostata adenom behandlas konservativt. För att göra detta kommer en professionell urolog att utveckla dagens regim, förorda en viss uppsättning övningar, lära dig hur man kontrollerar vätskeintaget.

Strikt efterlevnad av sådana rekommendationer kommer att bidra till att normalisera blodtillförseln och minska käftens storlek.

Om sjukdomen detekteras senare, kommer det att behövas läkemedel. För detta görs en ytterligare undersökning som hjälper dig att avgöra vilken lösning som är rätt för dig.

När tiden går förlorad och sjukdomen har nått det extrema skedet, finns det ett behov av en operation för att avlägsna adenom i prostatakörteln. I detta fall är nyckeln till framgång valet av en kompetent specialist och en bra klinik. Sedan kan man efter en sådan operation känna sig helt frisk.

Kom ihåg: Tidig upptäckt av sjukdomen - 90% av framgången med behandlingen.

För att övervaka din hälsa är det tillräckligt att känna till parametrarna hos friska organ och genomgå regelbundna läkarundersökningar.

Prostatens storlek och volym

Inte alla vet hur viktigt parametrarna i prostatakörteln är. Kvalificerade specialister känner till informationen om vad som borde vara prostata och vad som är normen för dem i åldrarna. Genom att veta detta kan någon läkare identifiera en man som har kommit för att se en kvinna med en defekt i körteln som behöver behandling.

Anatomisk struktur av prostata

Prostatakörteln är ett sekretoriskt organ som har vänster och höger lobes. De är kopplade till varandra av ett isthmus. Prostata skiljer sig från tubulär-alveolär struktur och ganska tät konsistens. I sin form liknar orgelet starkt en kastanj eller trapezium i en inverterad position.

Prostata ligger under blåsan. Det täcker området av nacken, liksom den proximala delen av urinröret. Organet har utsöndringskanaler som passerar direkt i urinröret. Den främre väggen i ändtarmen ligger intill den bakre delen av körteln. På grund av detta kan läkare göra en undersökning av detta organ genom anuset med hjälp av palpation.

Platsen för prostata i den manliga kroppen

Liksom andra inre organ har prostatan sin egen funktion. Det ger en speciell hemlighet, som är avsedd för flytning av ejakulatet. Dessutom är det körteln under erektionen som blockerar urinröret. De flesta av prostatens huvudfunktioner kontrolleras av hypofysen. I kroppens hemlighet är viktiga enzymer, immunoglobuliner och vitaminer.

Läkare säger hela tiden att körteln är mycket sårbar. För att skydda denna kropp är nödvändig med särskild vård för män i åldern 35-60 år. Under hela livet kan storleken variera något. Detta är en vanlig process, som inte bör ge känslor om det genitourära systemet. Förändringen i prostatakörteln beror direkt på endo- och exogena faktorer. När det gäller dess volym påverkar den hormonella bakgrunden, kroppens individuella egenskaper och människans ålder.

Många efter 50-60 år börjar uppleva problem i genitourinary systemet, som är förknippade med förtjockning av isthmus. Med tanke på sådana förändringar börjar han klämma urinvägarna. På grund av detta har mannen allvarliga hälsoproblem. Om situationen förvärras, leder denna sjukdom till utvecklingen av en patologisk process, som kallas prostata adenom.

Normal storlek av prostata

Närmare 22 år bildar ungdomar slutligen ett sekretoriskt organ. Denna process är förknippad med en ökning av mängden könshormoner i kroppen. Över tiden ökar storleken såväl som volymen av prostatakörteln. En mindre förändring av huvudparametrarna är ingen anledning till oro. Om avvikelsen är för stor kan detta indikera utvecklingen av degenerativa destruktiva störningar i prostata vävnaderna.

Varje man kan känna parametrarna i hans prostata under ultraljudets passage. Med denna metod att undersöka de inre organen kan du bestämma kedjans linjära dimensioner. Det finns flera typer. För att bestämma vilken normal tvärstorlek som ska vara, krävs en tvärgående avsökning av den mittre regionen av det oparmade organet. För att beräkna anteroposterior, liksom längdparametern, krävs en sagittalstudie.

Ultraljud av prostata kan du bestämma storlek och struktur

Den mottagna data är nödvändig för experten för att utföra beräkningar. Deras resultat möjliggör bestämning av prostatakörtelns hastighet och patologi för en viss person.

I avsaknad av patologiska abnormiteter kommer ett sekretoriskt organ att synas på ultraljud som har tydliga konturer och en likformig struktur. Också uppmärksammas på sin symmetri, vilket borde vara idealiskt.

Hos en man som inte har problem med genitourinary systemet och prostatakörteln, kommer prostata storleken att variera i sådana gränser:

Vad borde vara prostatakörteln i normen - storlek, forskning, problem?

Att veta vilken storlek som ska vara normalt i prostatakörteln, kan du säkert dra slutsatser om människors hälsa. Om prostatastorleken inte uppfyller normerna finns det anledning att genomföra en mer detaljerad studie för att ta reda på orsaken till abnormiteterna.

Uppkomsten av manliga sjukdomar, tyvärr, orsakar oftast inte några känslor. Sjukdomen kan under lång tid "få styrka", stärka sin ställning, sedan förstärka, slå bakteriehärden för det mest värdefulla. Enligt manlig kraft.

Prostatit, prostatacancer adenom, impotens, cancer, cancer - är inte akuta former av sjukdomen i ett tidigt skede kan upptäckas genom en enkel årlig inspektion, som rekommenderas för alla män över 35 år. Vad ska vara den normala storleken?

Kännetecken och struktur hos körteln är normala

Prostata körs direkt under blåsan, den bakre delen ligger mycket nära ändtarmen. Vid diagnos används denna platsfunktion för att palpera storleken på prostata. Beroende på manliga hormoner har järn en stor elasticitet. Strukturen i prostata är unik. Den är formad av två lober belägna exakt i början av urinledaren, som strömmar längs sin axel.

Funktionerna i prostatakörteln är fenomenala. För någon självrespektande man är prostatens roll extremt viktig: den producerar testosteron och påverkar direkt spermatets kvalitet. Brist på testosteron är den direkta vägen till en allvarlig sjukdom som kallas prostata adenom.

Dessutom är prostatakörteln ansvarig för retention av urin och dess utsöndring. Som en del av kirtlets utsöndring är en skyddande substans en polyamin som skyddar manens könsorgan från bakterier varje dag. I ett ord är problem med prostata en hemsk dröm för var och en av sina bärare, oavsett ålder och bostad. Inflammationer i prostata upphäver sexlivet, orsakar inkontinens, ökar risken för infektion i genitourinary systemet.

Prostatautveckling, ökning i storlek efter ålder

Sedan födseln har varje pojke en prostatakörtel, som väger bara några gram och utvecklas inte förrän puberteten börjar. När pojken blir 20 år når prostata sin naturliga storlek. Sedan, under åren, står många män inför det faktum att järnet fortsätter att öka något. Detta beror på både normal tillväxt (i enlighet med ålder) och förändringar i den patologiska naturen.

Varje medlem av det starkare könet borde veta om storleken på hans prostatakörtel. Om det vid nästa undersökning av urologen avslöjades en avvikelse, innebär detta i de flesta fall sjukdomsuppkomsten. Ju mer en människa är underkylt än oregelbunden sexliv, desto mer olika partners det väljer, risk möts till 30 år med nedsatt funktion av prostataoperation.

Hälsa och storlek på prostata påverkas också starkt av de överförda sjukdomar som smittats av smittsamma sjukdomar. Volymen av prostatakörteln, det normala tillståndet upp till 60 år - upp till 30 cm 3, och storleken - upp till 4,1 centimeter.

Video, som beskriver prostata körningens struktur och funktioner, vad ska storleken på prostatakörteln, möjliga fysiologiska, samt patologiska förändringar:

Vilken storlek av prostata ska vara efter ålder

Organets slutliga mognad uppstår omkring 20 år. Sexuell mognad slutar, den hormonella bakgrunden är balanserad, den unge mannen blir en fullvärdig man. Åren går, den normala storleken på prostatakörteln ökar, i proportion till åldern. Skillnad i normala förändringar från patologiska i deras obetydliga.

Till exempel är prostas normala storlek vid 50 år ca 22,9 cm3 och vid 25 ca 19,6 cm3. En sådan liten tillväxt av orgeln är helt naturlig för människokroppen. Men om en man vid 50 år gammal prostatastorlek på 40,0 cm 3 är detta en väldigt kraftfull anledning att snarast vädja till urologen.

En ohälsosam ökning är en som inträffade på kort tid och nåde normernas gränser eller gick utöver dem. Vanligtvis är körtelsjukdomen åtföljd av andra symptom, men ibland händer det också att före din irreversibla topp finns inga andra förnuftiga förändringar i kroppen.

För att avslöja normen eller avvikelser i prostatakörteln hos män används en enkel och bekväm formel. Det kallas Gromovs formel och endast kunskapen om patientens ålder är nödvändig för att räkna.

Denna beräkning kan du hitta ungefärliga värden för män 45-50 år gamla, exakta beräkningar är möjliga endast efter att ha studerat kroppen, på grund av storlek, som erhållits under ultraljud, MRI eller TRUS.

Hur studeras storleken och tillståndet hos prostatakörteln?

Behandling och förebyggande undersökningar av manliga organ utförs av en urolog. Det första som denna läkare gör är att fylla patientens medicinska historia och samla in en primär anamnese. Dvs., doktorn undersöker patienten i detalj, åtgärdar svaren och hans antaganden.

Nästa steg är palpation av prostatakörteln. Tack vare denna forskning kan en bra urolog fånga en liten utvidgning av körteln. Palpaterar orgeln noterar doktorn om det finns smärtsamma känslor, hur elastisk vävnaden är, om det finns sälar som kan indikera en tumör. Om urologen har noterat avvikelser är nästa steg att lära sig ultraljud.

Den normala storleken på prostatakörteln med ultraljud är nästan 100% sannolikt att skilja sig från avvikelser. Modern utrustning ger en ganska tydlig bild för att diagnostisera och klargöra de flesta sjukdomar: cyster, tumörer, knölar.

Ju mer specifika strukturen hos neoplasmen är desto lättare är det för urologen att göra en definitiv diagnos och börja den rätta behandlingen. Cystenen är en kavitbildning i körteln som är fylld med vätska. Ultraljud diagnostiserar också en sådan sjukdom som förkalkningar. Dessa är ursprungliga stenar av oval eller rund form. Deras storlek överstiger normalt inte 200 mm.

Före TRUS måste du ordentligt förbereda dina tarmar. För detta kan du välja antingen enema med varmt, kokt vatten eller mikro-emalj. Microclysters är mycket populära. De är ofarliga, slappna av försiktigt, även med stark förstoppning. Avföringsstenar löser upp, vilket underlättar avföringsprocessen.

Ultraljud, som genomförs genom buken hos buken, ger inte alltid ett tillfredsställande resultat. Till exempel, ett stort lager av fett på magen av feta män - en stor barriär mot ultraljud. En annan typ av ultraljud TRUS är tillgänglig för hjälp.

I patientens anus sätts en sensor in, vilket gör att du kan se det orgel som undersöks, bokstavligen som i handflatan. I bifogad video kan du se detaljerna om hur den transrektala ultraljuden utförs, ta reda på hur mycket det kan vara obehagligt och hur man förbereder sig för mottagningen.

Förutom ultraljud, med misstankar om tumör, malign bildning, är patienten MR. Detta är den mest exakta instrumentet som låter dig se den minsta förändringen i prostatavolym, som normalt bör vara mindre, men ultraljud och åldersnormer läkare sluta kan inte på grund av misstänkt cancer eller en tumör.

Röntgenstrålar för att skilja den normala storleken på prostatakörteln från förstorad är mindre och mindre vanligt. Denna metod för att studera prostata-prostatografins storlek kallas. Eftersom järnet mot bakgrunden av andra organ som ligger bredvid varandra, är liten skillnad i form, struktur och färg, är en enkel röntgen av detta organ ineffektivt.

Att skilja prostata, i tömma blåsan, är en kateter införd via en kontrasterande komposition. Friska organ har en tydlig, jämn struktur utan oegentligheter kommer sannolikt att bli diagnostiserad atrofi av prostatan fläckar, novoobrazovaniy.Esli under prostatography identifierades inhomogen struktur. Överskott av den normala volymen av prostata är prostatahyperplasi.

Den normala storleken på prostata hos män över 50 år

Efter 50 år uppstår ett nytt hormonellt uppror i hankroppen. Testosteron faller snabbt, kvinnliga hormoner - östrogen, tvärtom, ökar. Därför är det allmänt troddat att prostas normala storlek i 60-70 år är många gånger större än i 20-30. I unga män växer prostata jämnt, långsamt, så det finns inget obehag.

Och i ålderdomen, på grund av ökningar i hormonella nivåer växer körteln för fort (normalt upp till 39 cm 3, trycket på urinblåsan och lumen i urinledaren, redan hårt fastklämd av prostatakörteln, alla smalnar och smalnar. Patienter lider ofta av ständigt överfyllda blåsan en bubbla och en problematisk tömning. Prostataadenom efter 60 år blir praktiskt taget normen.

Normala värden för ultraljud av prostata

På prostata genom ultraljud ska läkaren korrekt och tydligt identifiera alla dimensioner, notera organets struktur och volym, oavsett om det är en enhetlig form eller inte, kontrollera urinledarens patency.

 • Om specialisten noterade att en patient i åldern 30+ har en körteltillväxt, även om den inte är signifikant, är detta ett tillfälle att kontrolleras mer noggrant. Självklart händer det också att små avvikelser är naturliga, bär ingen fara, men i den här situationen är det bättre att vara säker. Sjukdomsuppkomsten är ofta helt obetydlig och asymptomatisk;
 • Käftarnas kanaler ska vara tydligt synliga. Det är viktigt att noggrant kontrollera sin patency
 • Formen av en hälsosam prostata är monotont, utan asymmetrier.

För att kontrollera normala storlekar på prostata på USA eller avvika från norm är det möjligt under bordet. Det är viktigt att veta att om skillnaderna är mindre, så kan det också vara en variant av normen. Tabellen visar medelvärdena, varje man har rätt att vara unik.

Vad är storleken på prostata i adenom anses vara förstorad och vilken behandling som är tillämplig

Det viktigaste organet i det manliga reproduktionssystemet är prostatakörteln. Det är ansvarigt för syntesen av ämnen som reglerar spermatozoas aktivitet och skyddar dem mot ogynnsamma miljöfaktorer. Liksom andra genitourinary organ, är prostata inte immun mot inflammatoriska eller cancer sjukdomar. Ofta representanter för det starkare könet diagnostiserat med prostata adenom. Om sjukdomen hittade bekräftelse i laboratorieundersökningar, är det först nödvändigt att veta storleken på prostata adenom och rikta alla krafter för att sakta sin tillväxt.

Prostata adenom är en urologisk patologi med ganska omfattande symtom. Samtidigt lever många företrädare för den starka hälften av mänskligheten med sjukdomen i många år utan att ens veta att den existerar. Med början av manlig andropause ökar risken för att utveckla godartade neoplasmer. I den här artikeln kommer vi att lära oss att identifiera patologiska förändringar i volymen och storleken på prostatakörteln som drabbats av adenom och även överväga symptomen och sätten att behandla sjukdomen.

Diagnosera värdet

Diagnos av brott mot funktionerna hos det starkare köns reproduktionssystemet ligger i en urologs eller andrologists kompetens. Faren för prostataadenom är att det inte alltid är möjligt att känna igen symptom på klyftvävnadsproliferation i tid. Först när man på grund av denna process pressar urinröret och urinutflödet störs, börjar man undra hur man stoppar adenomets tillväxt.

För att bestämma den aktuella storleken på prostatakörteln finns det flera sätt:

 • Manuell studie av prostata. Även vid en primär undersökning kan läkaren upptäcka en ökning av prostatavolymen. Palpator doktorn bestämmer storleken, positionen, formen, rörligheten hos körteln och dess ömhet.
 • Ultraljudsundersökning (ultraljud). Denna instrumentella metod används ofta i urologin, med hjälp av dess hjälp bedömer de grundläggande egenskaperna hos prostata. För att exakt bestämma storleken på prostatakörteln bör dess konturer vara klara, eftersom många knölar och jämn övervikt kan förvränga bilden avsevärt. Ultraljudsmetoden har hög noggrannhet i jämförelse med palpation, men är sämre i effektivitet för transrektal åtkomst.
 • Transrectal ultraljud (TRUS). Under TRUS: s gång används en högfrekvent rektalsensor. Eftersom det endast finns en tät bindvävspartition mellan körtel och tarm, är det möjligt att uppnå maximal tillförlitlighet av resultaten. Med en felaktig och något nodulär form av prostata är det önskvärt att specialisten självständigt gör beräkningar, snarare än att automatiskt lita på vissa parametrar.

Transrectal ultraljud (TRUS).

Dessutom, med en ökning i körvolymen krävs det att ett generellt blod- och urintest, ett spermogram, ett test för nivån av prostataspecifikt antigen och testosteron ges. Efter undersökningen undersöker den behandlande läkaren resultaten och gör en diagnos. Kom ihåg att i tidig upptäckt av problemet kan vi skydda den manliga kroppen från utveckling av komplikationer och därigenom påskynda återhämtningen.

Normativa indikatorer

Prostata har vissa normativa index, påverkat av en ålder av en man, förekomsten av kroniska sjukdomar, genetisk predisposition. Oavsett den valda forskningsmetoden bestämmer läkaren främst det interna organets linjära dimensioner.

Från de första dagarna av livet växer körteln som barnet växer upp. Ungefär 22 år förvärvar prostata en normal volym, och upp till den mogna åldern bör det inte finnas några signifikanta avvikelser från normen. Efter 40 år uppträder en gradvis ökning av glandulärorganets storlek, men detta indikerar ännu inte en patologi. Orsaken till oro är snabb och okontrollerad tillväxt av körteln, det är ett tecken på inflammatoriska processer i den manliga kroppen, adenom eller prostatacancer, kronisk prostatit.

Upptagna värden för en hälsosam prostata:

 • Den längsgående dimensionen är 2,4-4,5 cm.
 • Den tvärgående är 2,7-4,2 cm.
 • Den främre-bakre väggen är 1,5-2,5 cm.

Dessa parametrar gäller för män 20-40 år gammal. Efter 50-60 år, varannan man diagnosen "godartad" sjukdom kännetecknas av täta och intermittent urinering, smärtsam ejakulation, obehag i bäckenområdet medan du kör eller promenader. Sådana symtom uppstår på grund av ökningen av prostatakörteln i adenom.

Klippen är normalt 25-30 cm³. För beräkningen kan vi använda Gromovs formel: V = 0,13 V +16,4, där V är orgelns volym och B är den biologiska åldern. Som du kan se, känner du till storleken på prostata, kan du bestämma volymen, såväl som det inre organets massa, genom enkla beräkningar. För att beräkna massan av prostata bör den multipliceras med ett värde av 1,05.

Friska prostata och adenom.

Med prostata adenom ökar körtelvolymen till 3-5,5 cu. se Efter att ha överskridit nivån på 40 cm³ börjar de första symtomen på sjukdomen manifestera, vilket redan kräver behandling. Den maximala storleken på adenomen vid vilken ännu mindre invasiv kirurgisk ingrepp (endoskopi) kan hanteras är 60 cm³.

Terapeutiska händelser

Baserat på resultaten från alla nödvändiga test, sjukdomsfasen och de kliniska manifestationerna av prostata adenom väljer läkaren tillsammans med patienten lämplig terapeutisk taktik.

Det finns flera behandlingsregimer för patienter med prostata adenom:

 • Kontroll av sjukdomsdynamik, konservativ medicin.
 • Terapi med läkemedel.
 • Operativ ingripande.

Ett konservativt sätt att behandla prostata adenom är att justera livsstilen, dagens regim. Läkaren väljer ett individuellt komplex av fysiska övningar, du kan använda växtbaserade läkemedel för att förbättra blodcirkulationen i höftområdet. I de tidiga stadierna av sjukdomen, när körteln förstoras något kan hjälpa till att stoppa tillväxten av prostata adenom och lindra dess symtom folk rättsmedel som ett avkok av bladen och rotstockar av nässlor, pumpafrön, medicinska bad.

Avkok från nässlan tar vid I-och II-stadierna av körtel adenomen. För dess förberedelse måste du ta 1 msk. l av råvaror och häll ett glas varmt vatten, koka i 5 minuter, dränera. Ta 200 ml buljong på morgonen och kvällen. Behandlingsförloppet är en månad.

Med tanke på att prostata är en androgenberoende körtel, när den förstoras, registreras ofta en låg testosteronnivå. Pumpa frön innehåller mycket zink och andra spårämnen, vilket bidrar till snabb återhämtning av hormonet. För att tillgodose det dagliga kravet på kroppen i zink är det tillräckligt att äta ett halvt glas icke-rostade pumpa frön om dagen.

Anti-inflammatorisk och anti-edematös effekt på sjukdomen kommer att vara stillasittande bad. För dessa ändamål kommer apotekskostnader från kamomillblommor, ekbark, salvia eller träskkvist att göra. Ta ett bad i minst 10 minuter, men inte mer än en timme.

Det bör noteras att behandlingen av prostataadenom med folkmetoder är möjlig i situationer där ökningen av körtelns storlek upptäcktes nyligen och i avsaknad av störande symtom. Om prostata-volymen är mer än 40 cm³, är det bättre att vända sig till officiell medicin.

Nettle decoction används som en hjälpbehandling i de första stadierna av sjukdomen.

Vanligtvis, med prostataenom, är behandling med alfa-adrenoblocker och 5-alfa-reduktashämmare ordinerad. Till skillnad från hämmare, vars effekt endast är synlig först efter 3-6 månader börjar alfa-adrenobrokatörer att agera från de första dagarna av upptagandet. Denna funktion orsakar dock biverkningar av kroppen till läkemedlet: yrsel, huvudvärk, svår takykardi, dyspepsi. Adrenoblockers hämmar också förstoringen av körteln, men stoppar inte tillväxten. Inhibitorer av 5 alfa-reduktas används för att minska prostatavolymen och före kirurgisk manipulation.

Kavitet kirurgi används för att behandla stort prostata adenom. I samband med den omfattande användningen av diagnostiska metoder och en god kunskap om män om sexuell hälsa är symtomen på denna sjukdom alltmer konfronterad med avancerade stadier av adenom. Därför, med en patologisk ökning i prostata, är "guldstandarden" transuretral resektion. Inriktningen av inflammation avlägsnas med ett resektoskop, vilket leder till normalisering av körtelvolymen.

Adenom i prostata kan väsentligt försämra livskvaliteten hos en man. Lyckligtvis har många års erfarenhet av att behandla genitourära sjukdomar en garanti för en framgångsrik och effektiv lösning av detta problem. Var frisk!