Huvud
Skäl

Storleken på prostata adenom

Adenom i prostatakörteln är en patologisk proliferation av prostatavävnad. Sjukdomen är farligt eftersom upp till en viss punkt patienten inte kan märka det, men då den adenom växer till en sådan utsträckning att överfördes med urinröret, vilket leder till problem på den del av utsöndringssystemet. För att bestämma den optimala behandlingen för varje specifikt fall behöver urologen bestämma storleken på prostata adenom. Ju mindre tumörens storlek desto större är sannolikheten för fullständig botning utan operation.

Innehållet i artikeln

Grundfunktionerna i prostata

Prostatakörteln refererar till det manliga reproduktionssystemet och tjänar till att utveckla en speciell hemlighet som bidrar till att stärka spermatozoas aktivitet och skydda dem från de negativa effekterna av yttre faktorer. Prostata, valnöt-formade, ligger i bäckenet i närhet till urinblåsan, passerar urinröret genom den, och den bakre delen av prostatakörteln intill ändtarmen.

Prostata är som en valnöt inte bara i form och storlek, men också i struktur. Den består av två halvor som förbinder isthmusen. Utanför är prostatan omgiven av en bindväv som bildar kapseln, och inuti innehåller en körtelvävnad, vilket ger en hemlighet.

Huvudfunktionerna i prostatan innefattar följande:

 • produktion av en speciell hemlighet och dess transport till testiklarna med hjälp av speciella muskler;
 • skydd av utsöndringssystemet för män mot virus och infektioner.

Normal prostata storlek

I nyfödda pojkar är prostata liten och väger ca 1 g. Sedan blir pojken växande, prostata ökar i storlek och stoppar tillväxten med 18 år. Sedan efter 50 år börjar prostatakörteln minska, eftersom nivån av manliga hormoner i blodet sjunker. Det är förknippat med detta faktum att manprostata i närvaro av vissa endokrina sjukdomar inte kan utvecklas till ett normalt tillstånd.

För en normal prostata är följande dimensioner karakteristiska:

 • volym - 20-26 ml;
 • längd (mätning från topp till botten) - 2-4,6 cm;
 • bredd (mätning från höger till vänster) - 2-4,3 cm;
 • bredd (mätning framifrån och bak) - 1-2,6 cm.

De angivna parametrarna är medelvärden, främst storleken på prostata beror på individuella faktorer.

Adenomets storlek

Eftersom denna sjukdom är en godartad tumör, kan utvidgningen av prostatakörteln inte undvikas. Storleken på adenomen i prostatakörteln beror på manifestationen av huvudsymptomen och behandlingsmetoden.

Bestämning av adenom

Det finns flera tekniker som tillåter en läkare att bestämma hur mycket prostata har ökat. För att på ett tillförlitligt sätt bestämma dimensionerna är det nödvändigt att använda alla metoder i komplexet.

Finger inspektion

Denna metod är extremt enkel och används först för inspektion. Det består i att doktorn försiktigt kommer in i pekfingret i patientens rektum och proberar prostata på försiktigt. Om prostatan är mycket förstorad, kommer läkaren att märka.

Storleken på prostatakörteln kan vara strikt individuell, därför, om det finns misstankar om prostata adenom, ska patienten skickas för ytterligare diagnos.

Ultraljud och TRUS

Vad är ultraljud, alla vet. Det är den här metoden som tillåter den mest exakta bestämningen av förekomsten av patologi i interna organ. TRUS är samma ultraljud, men enheten sätts in i ändtarmen, vilket möjliggör den mest exakta undersökningen av organen i det manliga reproduktionssystemet.

TRUS hjälper till att identifiera alla parametrar i prostatakörteln. Det är möjligt att beräkna adenomets storlek med hjälp av en dator, men ett mer tillförlitligt resultat kommer att vara om läkaren manuellt beräknar hur stor prostatahyperplasi är.

Orsaker till adenom

Hittills har det inte fastställts exakt vad som orsakar den patologiska tillväxten av prostataceller. Forskare lyckades bara fastställa beroende av adenomtillväxt från hormonell bakgrund, desto mer testosteron producerar den manliga kroppen, desto mer sannolikt är den patologiska proliferationen av prostata.

Men, även om huvudorsaken inte har klargjorts, har forskare identifierat riskfaktorer som ökar sannolikheten för prostata adenomtillväxt:

 • stillasittande livsstil;
 • ateroskleros;
 • felaktig kost;
 • övervikt.

Sannolikheten för att utveckla adenom ökar också med åldrandet av en man och en naturlig förändring i hormonell bakgrund.

Symptom på adenom

Medan adenom inte överstiger 40 ml kan patienten inte märka några patologiska förändringar i hans kropp. När tumören ökar kan förändringar i urinprocessen förekomma. De uttrycks i följande:

 • urinströmmen blir svag;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • patienten går ofta på toaletten på natten;
 • en man kan inte tömma blåsan till slutet, för detta måste du påkänna dina peritoneummuskler.

Ovanstående symtom är de första tecknen på en ökning av prostata adenom. Det är i detta skede är det nödvändigt att träffa en läkare, eftersom det i ett tidigt skede kommer sannolikt att bli botade, även utan medicinering med rätt livsstil, kost och motion.

När adenom utvecklas till nästa steg, ökar dess dimensioner, det smalnar urinröret, som åtföljs av följande symptomatologi:

 • i patientens urinblåsa finns alltid en viss mängd urin, vilket ökar med adenomtillväxten;
 • blåsan fylls hela tiden, den kan inte tömmas helt, ökar blodtrycket.

I sista skeden ökar hyperplasi så mycket att det börjar trycka på ändtarmen, vilket kan leda till problem med avföring. Patienten kan uppleva förstoppning, blödning, slemhinnor från anusen.

Behandling av prostatahyperplasi

Det finns tre behandlingsmetoder, som ordineras beroende på storleken på en godartad tumör.

medicinering

Sådan terapi kommer endast att träda i kraft om adenomen inte är för stor. Patienten är ordinerad läkemedel som hjälper till att slappna av blåsans smidiga muskler och för att underlätta urineringsprocessen. Dessutom är det nödvändigt att förskriva mediciner som saktar processen för adenomtillväxt.

Transuretralektomi (TUR)

Denna metod anses vara den mest effektiva och säkra att det inte gör fler nedskärningar är enheten in i urinröret och prostatavävnaden ut, frigör urinröret. Risken för komplikationer efter operation är mycket liten och återhämtning tar kortast möjliga tid.

Adenektomiya

Denna metod är en öppen operation, där skärningen av bukhinnan och blåsan utförs. Utan en sådan intervention har adenomen nått en mycket stor storlek. Det viktigaste med kirurgi är att du också kan få stenar från blåsan.

Sammanfattningsvis

Adenom i prostatan kan vara säker tills den når en stor storlek. Om du inte följer din hälsa kan situationen sluta ogynnsamt för patienten. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt processen för urinering, eftersom han är den första förebud om problemen med adenom och män klev in tröskeln till 40 år, helst minst en gång per inspektion år på urolog för att övervaka storleken på prostatan och undanröja risken för dess tillväxt.

Mått på prostatakörteln och volymen - indikatorerna för normen för åldern för mannen och orsakerna till avvikelserna

Från denna kropps tillstånd beror inte bara nivån på sexuell aktivitet hos män, utan också hälsa i allmänhet. Vid någon onormalitet, oavsett om det är inflammation, adenom eller malign process, ökar prostatakörtelns storlek (prostata). Lär dig hur förändring av storleken på denna kropp påverkar hur sexuellt system fungerar.

Vad är prostatakörteln?

Prostata ger reproduktiv funktion i det starkare könet. Orgeln är den exokrina körteln. Den psykologiska och sexuella hälsan hos en man beror på den senare. Prostatakörteln (PW) ligger under blåsan, innehåller zoner av körtel, muskelvävnad. Den första är ansvarig för sekretionen av sekretionen av prostata och hormoner, medan den andra bidrar till utflödet av seminalvätska. Orgeln har en komplex nervös apparat som reagerar på eventuella förändringar och bestämmer den lokala eller allmänna reaktionen hos organismen till det tillstånd som uppstått.

Den normala storleken på prostatakörteln hos män

När koncentrationen av könshormoner ökar förändras orgelns volym. En liten avvikelse från normen är helt tillåten och indikerar inte förekomst av degenerativa destruktiva förändringar. Patologisk är den snabba tillväxten i prostatakörteln, som åtföljs av sexuell impotens, svårighet att urinera och andra kliniska manifestationer. Den normala prostatastorleken hos män av reproduktiv ålder är 4 cm i längd och bredd, den maximala kroppsvolymen överstiger inte 30 cm³.

Storleken på prostatakörteln är normal genom ultraljud

När en ultraljudsundersökning utförs uppmärksammar läkaren uppmärksamhet på organets struktur och konturer: dess dimensioner bestäms till stor del av människans ålder. Fysiologiska avvikelser på grund av strukturens individuella egenskaper kan vara närvarande. Volymen av prostatakörteln i normal ultraljud bör inte överstiga 25-30 cm³. Ett hälsosamt organ har en homogen struktur, en symmetrisk form och tydliga konturer. Prostata är normalt för ultraljud hos vuxna män från 25 till 45 år:

 1. längsgående - 2,5-4 cm;
 2. tvärgående - 2,7-4,2 cm;
 3. Anteroposterior - 1,5-2,5 cm.

Betygsätt efter ålder

Den genomsnittliga volymen av prostatakörteln för män över 20 år är cirka 25 cm³. Efter 40 år börjar den andra etappen av prostataxtra, under vilken den gradvis ökar och når 30 cm³ vid 60 års ålder. Indikatorer kan variera beroende på kroppens tillväxt, kroppsbyggnad och andra egenskaper. Den normala volymen av prostata efter ålder presenteras nedan:

Varför behöver du veta storleken på prostata

Varje urologisk undersökning ger en grundlig analys av tillståndet hos prostata. Vid upptäckt av patologiska förändringar utsetts ytterligare diagnostiska åtgärder för att identifiera orsaken som ledde till en ökning av organet. Detta kan vara en konsekvens av adenom (prostata hyperplasi), cancer och andra allvarliga sjukdomar. Dessutom, beroende på graden av proliferation av prostata, väljes lämplig behandlingssätt, sjukdomsprognosen formuleras.

Bestämning av prostatakörteln hos män

Precis att veta prostatavolymen tillåter metoden för transrectal ultraljudsdiagnos (TRUS). Under undersökningen sätts en speciell sensor genom lumen i ändtarmen direkt in i det område som studeras. För att få mer exakta resultat rekommenderas läkare att självständigt beräkna organets volym på basis av de erhållna linjära dimensionerna av körteln. Förutom TRUS används följande metoder för att bestämma storleken på prostata i urologi:

 1. Palpation utförs genom rektumets väggar. Metoden bidrar till att bestämma graden av elasticitet i prostatakörteln, närvaron av smärtsyndrom.
 2. MR är en universell diagnostisk metod, det bestämmer även minimala avvikelser från normen.
 3. Transabdominal ultraljud (TAUS) - ger en undersökning av organet genom bukhinnans vägg. TAUS hjälper till att bedöma massan, volymen, konturerna i prostatakörteln.
 4. Radiografi med kontrast - innebär införandet av en närliggande kropp av ett speciellt kontrastmedel. Metoden bestämmer exakt tillståndet för prostata, seminala vesiklar, avslöjar neoplasmer, ocklusion av sekretoriska kanaler.
 5. Intraluminal transuretral metod - innebär introduktion av en speciell sensor genom urinröret, ger omfattande information om tillståndet för prostata.

Hur man beräknar volymen av prostata

Denna parameter beräknas utifrån de exakta dimensionerna som erhålls genom ultraljud. nyanser:

 1. För att bestämma volymen applicerar specialister den stympade ellipsformeln. Det handlar om att multiplicera organets linjära dimensioner med 0,52.
 2. När organvikten överstiger 80 g bestäms volymen av produkten av den tvärgående parametern i kuben och värdet 0,52.
 3. Om massan är mindre än 80 g används en annan formel där volymen är lika med produkten av en anteroposteriorstorlek, en tvärgående dimension i en kvadrat och ett värde av 0,52.

Patologier kännetecknas av ökad RV

Prostatan fungerar som en biomarkör av kroppens tillstånd. En hälsosam körtel indikerar den normala funktionen hos den manliga sexuella funktionen, det endokrina systemet. Om det finns en kropp av degenerativa-förstörande förändringar inträffar extremt negativa effekter i form av minskad sexuell aktivitet, hormonell obalans, psykologiska störningar. Ökningen i prostatakörteln verkar som ett diagnostiskt kriterium för följande patologier:

 • godartade tumörer (t.ex. adenom);
 • prostatacancer;
 • förkalkningar;
 • prostatit;
 • cystor.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Vilka är tillåtna storlekar av prostata adenom?

För att lösa ett sådant viktigt problem som behandling av prostatahyperplasi hos män (prostata adenom) och välja rätt metod för behandling, behöver läkaren känna till den exakta storleken på detta organ i patienten. Prostataens storlek gör det möjligt för specialisten att korrekt diagnostisera graden av ökning och välja metoder för behandling av sjukdomen - på ett konservativt sätt eller med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Den första används för att eliminera godartad adenom med liten tumörstorlek eller genom att använda metoden för transuretral resektion.

Om, med prostataadenom, dess storlek har genomgått en ökning större än en viss storlek, kommer kirurgi att krävas genom att använda en kavitoperation eller bränna ut överflödiga vävnader med en kraftfull laser i en specialiserad klinik.

Vad borde en man veta om prostatakörteln? Adenom behandlas för stora tumörstorlekar? Vilka metoder bestämmer storleken på prostata adenom?

För att besvara dessa frågor måste vi vara klart vad prostatan, dess läge och funktion, och de kan ändra storlek vid adenom, vilket kan leda till en sjuk människa att impotens eller infertilitet.

Huvudfunktionerna hos könkörteln och dess placering hos män

Denna kropp utför en viktig roll i kroppen och ligger i ett litet bäcken. Ovanför detta glandulärt muskelorgan är blåsan. Prostatan täcker med sin vävnad det första segmentet i urinröret (urinröret). Denna körtel är ansvarig för produktionen av en speciell hemlighet som, när den blandas med seminalvätska, reglerar spermatozoas aktivitet och skyddar dem mot yttre negativa faktorer. Järnet rör rörens ändar med sin bakre del. I normalt skick, i form och storlek, liknar det en valnöt med liten diameter.

Organets fysiska struktur och dess effekt

Anatomiskt består prostatan av två halvor. De är förbundna med varandra av ett isthmus och består av glandulära celler, vilka är sekretoriska producenter. Under normal drift av prostata under samlag, mättas spermatozoer med olika energiförsörjningar och transporteras till deras destination. Detta beror på samtidig reduktion av körtelmuskler för utsöndring av utsöndring. Deras stora antal i aggregat bildar den så kallade sfinkteren, som under den sexuella processen krymper och tillåter inte urin att gå in i ejakulatet.

Samma organ fungerar som en barriär när man skyddar hela urinröret och reproduktionssystemet från invasionen av bakterier och virus.

Den yttre sidan av prostaten är täckt med en bindväv som bildar kuppen i könsstycket. Arteriell blodtillförsel av kroppen sker genom urinrörets nedre artär. Den venösa plexus samlar blod från körteln.

Prostatstillväxt och utveckling

Vid pojkens födelse börjar pojken öka storleken på prostatakörteln, som redan har en vikt på ca 1 g. Den växer upp under en mans pubertet och slutar i grunden när han fyller 18 år. I det vanliga tillståndet av järn börjar minska efter att ha nått en 55-årig man på grund av en naturlig minskning av mängden androgener i kroppen. Med olika endokrina sjukdomar som orsakar patologi i utvecklingen av könsorganen, kan prostatakörteln inte nå sin normala storlek.

Med utvecklingen av inflammatoriska processer eller utseendet på en malign tumör ökar körtelvolymen, vilket vanligen observeras hos män som har fyllt 45 år.

De viktigaste symptomen på prostata adenom

Utseendet hos sjukdomen som en man kan bestämma genom sådana tecken:

 • En viss extra spänning i bukmusklerna krävs för att tömma blåsan.
 • urinflödet blir släckt och minskar märkbart i diameter, medan tiden för utsöndring från kroppen förlängs;
 • intermittent urinering inträffar.

I de ovan beskrivna manifestationerna av sjukdomen kan faktorer såsom:

 • människans ålder
 • förekomsten av hormonella störningar
 • ateroskleros;
 • högre än normal viktökning
 • stressiga situationer
 • stillasittande livsstil;
 • olika miljöfaktorer
 • åldersrelaterade förändringar i testosteronnivåer hos män.

Vid vidare utveckling av adenomen kommer följande symtom att visas i ett senare skede:

 • frekventa önskningar för natturinering;
 • oförmåga att behålla urinen
 • Utseendet av svår smärta vid utlösning;
 • sjuklighet i processen med urinproduktion från kroppen.

Detta beror på ökningen av prostata och kompressionen av urinröret genom dess vävnader. Denna process orsakas av infektion i infektion i könsorganen och urinvägarna. Utan behandling leder sjukdomen till sådana komplikationer:

 • Det finns en utveckling av akut retention med urinering.
 • i urinen finns bloddroppar;
 • frossa och ryggsmärta
 • värker över hela kroppen

Alla dessa symptom indikerar ett brott mot urinflödet, penetrering av patogena mikrober i det lilla bäckenet och utvecklingen av olika patologier. Detta i sin tur leder till stagnation i utvecklingen av urinblåsan och njurstenar, akut njursjukdom, utveckling av cystit och framväxten av en hel massa av smittsamma sjukdomar och sjukdomar av olika slag.

Patienten ska snarast samråda med en läkare för diagnos och val av metod för behandling av sjukdomen.

Bestämning av prostata storlek

Denna operation utförs vid en primär undersökning med en läkare. För att bestämma volymen av prostatakörteln och dess linjära mätningar används följande metoder:

 1. En manuell undersökning av prostata utförs av en urolog. Han sätter in ett finger i patientens rektum och känner av körteln, bestämmer sin ungefärliga storlek och struktur. Om studien visade en signifikant ökning av prostata, så bestäms ultraljuden för att bestämma dess storlek mer exakt.
 2. Ultraljud är en metod för instrumentell diagnos av prostata-tillståndet, det har stor informativitet. Med ultraljudsvågor kan du uppnå stor noggrannhet när du bestämmer volymen, storleken och vikten på körteln. Samma metod används vid behandling av adenom och för postoperativ observation av förändringen (minskning) i prostata, för att bestämma riktigheten av den valda behandlingsstrategin.
 3. Ibland används i samma syfte (men sällan) en metod med röntgenutrustning med hjälp av en speciell (kontrasterande) vätska för färgning av de organ som studeras. Det kallas en prostatografi och är inte sämre i exakta mätningar av prostata storlek till andra metoder, men kräver preliminär beredning av patienten.

Vad ska storleken på prostata vara?

Den genomsnittliga tillåtna storleken på ett organ bör motsvara sådana parametrar:

 • längd - 3 cm;
 • bredd - 30 mm;
 • tjocklek - 0,02 m.

Den minsta tillåtna storleken på ett adenom:

 • längd - 2,5 cm;
 • bredd - 22 mm;
 • tjocklek - 0,015 m.

De maximala möjliga parametrarna för prostata:

 • längd 4,5 cm;
 • bredd - 40 mm;
 • tjocklek - 0,023 m.

Att veta dimensionerna, kan du använda matematiska åtgärder för att hitta volymen hos körteln - den borde ligga i intervallet 20 till 30 cc.

Vikten av ett hälsosamt organ är vanligtvis 16-19 g.

De angivna uppgifterna är ungefärliga, eftersom de är beroende av fysikaliska, ålder och andra individuella egenskaper hos den manliga organismen.

För att bestämma prostatavolymen används följande formel ofta:

 • där W är volymen hos körteln;
 • A är patientens ålder.

Automatiska beräkningsmetoder baserade på ultraljudsdata ger ofta ett stort fel i mätningar, så läkare föredrar att läsa alla dessa parametrar manuellt.

Ändra storleken på prostata i adenom

Parametrarna i körteln under utveckling av adenom genomgår en signifikant ökning. De minsta avvikelserna från normala storlekar som finns på doktorns undersökning gör det möjligt för specialister att rikta patienten till en mer detaljerad undersökning, eftersom försummelse i denna fråga kan vara dyrt - adenomen kan utvecklas mycket snabbt.

Korrekt diagnos och snabb behandling hjälper i tid för att stoppa den böljande tillväxten av prostatavävnader och använda konservativa metoder för behandling av sjukdomen eller moderna sparande metoder för kirurgisk ingrepp.

I länder med ett utvecklat system för tidig diagnos av prostata adenom utförs operationer endast i 1/5 fall av sjukdomsdetektering. Vid kirurgiska metoder är det ofta olika komplikationer.

Vid detektering under inspektion till patientens prostata med en volym på 30 till 50 cm ^, och Just märk funktionella störningar organdrifts läkare ordinera konservativ behandling med olika läkemedel som fördröjer eller fullständigt stoppa tillväxten av prostata.

För att göra detta, använd läkemedel som påverkar prostatens glatta muskler och försvagning av urinvägs hals, minska motståndet mot rörelse av urin.

De kallas vanligtvis alfa-blockerare. Deras positiva effekt noteras i 2 veckor efter starten av antagandet. Samtidigt avslöjades sådana biverkningar i sin ansökan:

 • sänkning av blodtrycket i patienten;
 • förekomsten av huvudvärk
 • utlösning av retrograd natur.

Används och droger från gruppen av hämmare - de hjälper till att minska storleken på den förstorade prostata vävnaden. Deras terapeutiska effekt manifesteras efter 5 månader från början av användningen av läkemedlet. Några av dem minskar storleken på körteln med 30%.

Om kirtlens storlek överstiger 36-42 cc och det inte finns någon effekt att ta mediciner, och patienten har problem med urinering, utförs en operation för att avlägsna en del av prostatavävnaden.

För att operationen ska vara mindre traumatisk för patienten, bör adenomets storlek inte vara mer än 63 cc.

Vid stora parametrar av prostatavolym (upp till 80 cc) ordineras en öppen kirurgisk operation som kan leda till sådana komplikationer för patienten:

 • urininkontinens
 • olika överträdelser av sexuell funktion
 • närvaron av synligt ärr.

De metoder genom vilka kirurgiskt ingrepp utförs:

 1. Den vanligaste - en öppen prostatektomi, som förskrivs med en körtelmassa mindre än 40 g och närvaron av kvarvarande urin inte mer än 0,14 l.
 2. Transuretralmetoden utförs genom penetration i patientens kropp genom urinröret utan användning av snitt. I detta fall bör adenomets vikt inte överstiga 55 g, kvarvarande urin - 0,13 l. Denna metod är inte tillämplig för patienter som lider av njursjukdom.
 3. Laserterapi - en av de mest moderna blodfria metoderna för kirurgi, är baserad på att bränna ut överflödiga prostatavävnader med en kraftfull laser som samtidigt ger koagulering av blodkärl.
 4. En relativt ny metod är embolisering av blodkärl i prostata adenom.

Förutom behandlingen av adenom spelar prostataformen en stor roll vid utnämning av behandlingsmetoder för sjukdomar som prostatit, prostatacancer. De har också en signifikant förändring i körvolymen i riktning mot ökningen. I det här fallet föreligger en försening i urinering och en nästan fullständig kränkning av patientens sexuella funktion.

Med en sådan klinisk bild är utvecklingen av patologin hos blodkärlen eller venös plexus i prostatakörteln möjlig.

Därför är det extremt viktigt att bestämma storleken på prostatakörteln vid diagnos av en sjukdom och föreskriva en behandlingsmetod. Vid den minsta misstanken om utvecklingen av prostataadenom, bör en man konsultera en urolog. Tidig diagnos av sjukdomen möjliggör en mer kvalitativ behandling och snabbare sätter patienten på fötterna.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Prostatens storlek: normen efter ålder, på grund av vad som kan öka

Hälsan i prostatakörteln bestämmer inte bara det sexuella livets fullhet utan också den allmänna konditionen hos den manliga kroppen. Prostataförstoring är ett säkert tecken på patologiska organs förändringar: adenom, prostatit, tumörformationer, inflammatoriska reaktioner.

Därför är storleken på prostatakörteln en viktig parameter som indikerar närvaron eller frånvaron av organs patologier. Prostataundersökning utförs av instrumentella metoder, huvudsakligen ultraljud. Genom ultraljudsövervakning bestäms storleken på prostata, patologiska förändringar upptäcks tydligt och behandlingsförloppet övervakas.

Struktur och funktioner i prostata

Prostatakörteln är det viktigaste endokrina organet hos det genitourära systemet för män.

Dysfunktion i prostata leder till en försämring av sexuellt liv, en minskning av reproduktiv hälsa.

Prostata är ett organ med inre utsöndring som bildas av två lober förbundna med ett tunt band av vävnad.

Körteln avser komplexa alveolar-rörformiga organ, har en elastisk och tät struktur och har en trapezformig form.

Prostatakörteln ligger strax under blåsan. Det griper nedre delen av urinblåsan, liksom den övre delen av urinröret.

Körtlarna går ut i urinröret. Prostatens bakre vägg ligger intill tarmarna, så doktorn kan lätt fästa körteln genom att komma in i fingrarna i rektumet hos patienten.

Huvudfunktionen hos kroppen är syntesen av hemlig, utspädd sperma. Sekretionen innehåller vitaminer, enzymer, antikroppar, mikroelement.

Dessutom stänger järnet urinröret under en erektion. Prostatens aktivitet regleras av hormoner som utsöndras av hypofysen.

Prostata är ett skottigt organ, hos män är det 40-60 år det orsakar många problem. Prostatvolymen förändras genom livet, bestäms av många externa och interna faktorer.

Storleken på prostatakörteln bestäms vanligen av människans ålder, den hormonella bakgrunden, kroppens allmänna tillstånd. Hos män efter 50 år börjar vävnaden som förbinder prostataflödena expandera, gradvis klämma ur urinblåsan och urinröret. Detta grovt fenomen kallas prostatiskt adenom.

Ändra storleken på prostata under livet

Storleken på prostatakörteln bestäms i tre plan. Beräkna följande parametrar:

 • tvärgående längd - från 2,7 till 4,3 cm;
 • längd från fram- och bakvägg - från 1,6 till 2,3 cm;
 • längden från toppen till bottenväggen är från 2,4 till 4,1 cm.

Ovanstående värden är normen för män från 20 till 50 år. Mindre avvikelser är tillåtna.

Värdena för normal prostatastorlek varierar hos män som har olika arveliga egenskaper hos kropp, höjd, ålder och hud.

Men i alla medlemmar av det starkare könet i 50 år av järn börjar öka.

Spädbarn har en liten prostata, inte mer än en ärt. Hos pojkar som gick in i pubertalperioden börjar körteln att växa aktivt. Vid 20 års ålder fullbordas prostataformationen.

Men i åldern 50 år börjar orgelet att växa in i andra fasen, det ökar långsamt år efter år.

Om det hos unga män är prostata ca 3 cm i längd, 3 cm i bredd, 2 cm i tjocklek, då hos män i åldern 50 når organet en längd och bredd på 4,5 cm, i en tjocklek av 2,2-2,5 cm.

För att öka POTENTIALS och behandla PROSTATIT rekommenderar våra läsare Urologiska patchar. Ur översynen: "Den urologiska gipsen bekämpar sjukdomen från alla håll, eliminerar inte bara symptomen, men också det viktiga, inflammation i sig.

Och speciellt var jag förvånad över det urologiska gipset behandlar hela sjukdomen helt, men inte några av dess delar. Det innebär att det startar en återhämtningsmekanism. Försvinn alla sjukdomar, och det spelar ingen roll - du vet om dem eller inte! Du blir bara bättre.

Den normala prostatavolymen hos män är 50 år gammal

Den optimala prostatavolymen hos en man efter 20 år är inte mer än 25 cm3. Hos män över 50 år borde prostatakörteln inte vara mer än 30 cm3.

Hos de äldre i den manliga kroppen omvandlas den hormonella bakgrunden.

I blodet hos en man minskar koncentrationen av testosteron, och östmängden ökar däremot. Sådana hormonella förändringar orsakar tillväxten av prostatakörteln.

I ungdomar ökar kroppen smidigt och långsamt, så unga killar trivs förblir normala. Hos äldre män växer körteln kraftigt och ojämnt, börjar trycka på urinröret och urinblåsan.

Urinrörets lumen pressas, urinen hämmas, så prostata adenom utvecklas.

Okonventionell teknik med en fantastisk effekt!

Metoder för att bestämma storleken på prostata

Parametrarna i prostata kan bestämmas med maximal noggrannhet genom transrektal ultraljud. Givaren matas till prostatakörteln genom ändtarmen. Det stora pluset med denna undersökningsmetod är att för proceduren är blåsans fullhet inte obligatorisk.

Det är önskvärt att samma medicinska specialist ska engagera sig i ultraljudsövervakning och avkodning av resultaten.

När doktorn ser egenskaperna hos patientens prostata på ultraljudskärmen själv gör han mer exakta beräkningar, vilket ger rätt diagnos.

Faktum är att prostatens linjära dimensioner kan snedvrida om det finns knollar och knutar på orgelns yta. En läkare som inte såg körteln på bildskärmen hos ultraljudsmaskinen vet inte om sådana egenskaper, så han gör fela diagnostiska beräkningar.

Förutom transrektal ultraljud används följande procedurer för att mäta prostatakörteln.

 1. palpation. Läkaren proberar körteln med fingrarna genom rektumets vägg. Denna metod bestämmer elasticiteten, densiteten, elasticiteten, kroppens struktur, svårighetsgraden eller frånvaron av smärta.
 2. Magnetic resonance imaging. Modern och mycket effektiv metod för att avslöja patologier av interna organ. Genom MR kan detektera även de minsta kränkningarna av prostatakörteln.
 3. Transabdominal ultraljud. I detta fall utförs undersökningen av prostatakörteln externt genom bukväggen. Detta är den enklaste och vanligaste metoden för urologisk diagnos. Organet skannas tvärs och i längdriktningen. Med hjälp av studien kan du ta reda på inte bara storleken utan även vikten, volymen, formen på körteln. Transabdominal ultraljud är problematisk om patienten är överviktig.
 4. prostatography. Röntgenundersökning av prostata. Denna diagnosmetod är informativ, hjälper till att identifiera organpatologier, upptäcka stenar, tumörer och cystiska formationer. För att genomföra studien injiceras en kontrastlösning i prostata och intilliggande vävnader. Kontrasten gör att du tydligt kan se orglet på röntgenbilderna, bestämma dess linjära dimensioner.

Om du utför ultraljud i samband med en MR, kan du identifiera prostatens patologi i de tidigaste stadierna.

Dechiffrera resultaten av forskningen är urologen som leder patienten. Med utgångspunkt från forskningsresultatet utser doktorn patienten den optimala terapin som syftar till att normalisera kroppens inre utsöndringens storlek och funktion.

Rekommenderas för läsning:

Läs vad Alipax är;

Beräkning av prostatavolymen

För att beräkna prostatavolymen använder läkare Gromovs formel: V = 0,13 × B + 16,4. I denna formel är V organets volym, B är ålderns ålder. Till exempel är en man 32 år gammal. Detta betyder: 0,13 × 32 + 16,4 = 20,5. Det visar sig att den optimala volymen av körteln för en 32-årig man är 20,5 cm3. Kroppens normala volym överstiger aldrig 30 cm3. Och för att beräkna vikten av prostata måste du multiplicera volymen med en faktor på 1,05.

Tabellen nedan ger normen för prostatakörteln.

Hur prostataformatet beräknas: normen efter ålder

Prostatan växer under hela livet av en man. Men en överdriven ökning i kroppen indikerar problem med hälsan. Kroppens storlek bestäms till stor del av mängden testosteron i kroppen. Så vad beror storleken på prostata och vad är normen i olika åldrar?

Hur förändras storleken på prostata under en livstid?

I linda är prostatan mycket liten (inte mer än en liten ärt). Vid tonåren är det en kraftig ökning av prostata. Under denna period påverkas pojken av hormoner.

Prostata är normal

Vid åldern 18-20 år når orgelet sitt optimala värde. Efter 45 år börjar den andra "spolens tillväxt" av körteln: dess storlek ökar varje år. Den genomsnittliga prostata storleken hos en medelålders man är ca 3 cm i längd och bredd. Tjockleken på kroppen når 2 cm. Dessa parametrar kan fluktuera (på grund av de enskilda egenskaperna hos representanten för det starkare könet).

I de flesta fall har prostatakörteln hos en man under 50 år följande dimensioner: från 2,5 till 4,5 cm (från kanten av den nedre delen av körteln till toppen). Anteroposteriorets storlek på organet överskrider normalt inte 22 mm.

För att bestämma storleken på körteln behöver du kontakta en medicinsk klinik. Utför olika diagnostiska åtgärder: ultraljudsundersökning av prostata, TRUS, tomografi. Specialisten uppmärksammar både organets storlek och struktur.

Prostatakörteln består av två symmetriska halvor. De skiljs åt av en partition. Orgelns halvor består av lobuler, som normalt har en likformig struktur. Flaskor med seminalvätska finns i organets nedre del. Blodcirkulationen i körteln utförs med hjälp av en artär. Det ger ett flöde av blod till rektum, blåsan. I en hälsosam prostata finns ingen förändring i strukturen.

Diagnostiska metoder

Först genomför urologen en primär undersökning av patienten. Vid palpation bestämmer läkaren om det finns en ökning av prostatakörteln. Läkaren uppmärksammar vävnadens elasticitet, närvaron av smärtsamma känslor under undersökningen.

Ultraljud av prostata hos män

Exakt bestämd storlek med hjälp av ultraljud: normer efter ålder ska uppfyllas. Ultraljudsundersökning visar klart vävnader som har en heterogen struktur. På ultraljud kan du se en cyste, en tumör, en nod i prostatakörteln. Cystenen är ett hålrum fyllt med en vätska.

Vid ultraljud kan även kalcater ses. Dessa är steniga avlagringar i kanalernas område. Kalcit kan ha formen av en oval eller en cirkel. Diameteren brukar inte överstiga 2 cm. En representant för det starkare könet har ofta inflammatoriska förändringar i kroppen. Men ultraljud, som genomförs i bukväggen, ger inte i alla fall ett korrekt resultat, speciellt om patienten lider av övervikt.

Då gör patienten TRUZI. Det utförs rektalt. På TRUS är strukturen på körteln tydligt synlig. Förfarandet orsakar inte patienten obehagliga känslor.

Applicera och en diagnostisk metod, såsom radiografi. En speciell lösning injiceras i patientens kropp, på grund av vilken effekt körtlarna och närliggande organ får motsvarande färg. Denna diagnostiska metod är ganska informativ. Men det används ganska sällan, eftersom det medför patientens förberedande förberedelse.

Om rekommendationerna från doktorn inte observeras, reduceras noggrannheten hos de data som erhållits under radiografi avsevärt.

I vissa fall görs magnetisk resonansbildning. Denna diagnostiska teknik är mycket exakt. Det gör det möjligt att upptäcka förekomsten av patologier hos könsorganen.

Orsaker till problemet

Hos hanen, under 50 års ålder, förekommer en ökning av prostata i sådana sjukdomar:

 • Godartad hyperplasi eller adenom. Denna diagnos är vanligtvis gjord för medelålders och äldre män. Därför behöver denna kategori av patienter regelbundet besöka en urolog.
 • Prostatit.
 • Onkologisk sjukdom.
 • Cystiska förändringar i körteln.

Den normala storleken på prostata hos män över 50 år

Vid denna ålder i kroppen genomgår män hormonella förändringar. Mängden testosteron i blodet minskar, men östrogenhalten ökar. Därför växer körteln. I ung ålder ökar det jämnt, så personens välbefinnande försämras inte. Vid vuxen ålder utökar ökat järn tryck på urinvägarna, urinrörets lumen minskar gradvis. Därför har denna kategori män ofta ett adenom. Patienten har ofta problem med urinering.

Den normala storleken bestäms med hjälp av formeln: koefficienten 0,13 multipliceras med åldern för representanten för det starkare könet och indikatorn läggs till 16,4. Till exempel, 0,13 * 30 (ålder) +16,4 cm3 = 20,3 (cm3). Körvolymen bör inte vara mer än 30 cm3. Organets vikt beräknas enligt följande: Prostatkörtelns volym multipliceras med 1,05.

Om prostata-volymen är mer än 28,1 cm3, är patienten ofta biopsierad för att utesluta förekomst av cancer. Därefter utser doktorn honom lämplig behandling med läkemedel.

Ändring av prostata hos prostatit

Prostatit är en inflammatorisk sjukdom i prostata. Det manifesteras i akuta och kroniska former. Sjukdomen uppstår på grund av sexuell infektion, stagnerande fenomen i bäckenområdet. Akut prostatit påverkar ofta unga män. Efter 50 år i starkare kön möter vanligtvis en kronisk prostatit.

De viktigaste symptomen på sjukdom är:

 • Brinner i processen med urinering.
 • Problem i den intima sfären.
 • Svårigheter med att unga ett barn.
Intima problem

I den inflammatoriska processen sker prostataförstoring i storlek. Detta beror på det faktum att pus ofta ackumuleras i kroppen, bildas stenar. Efter lämplig behandling blir storleken på prostata normal, ultraljud visar ingen patologi.

Förändringar i prostata adenom

Med adenom i körtelvävnaderna börjar diffusa förändringar. Det ökar, urinflödet är stört. Adenom är en godartad neoplasma.

Det finns tre huvudfaser av sjukdomen:

 • Vid stadium 1 är kroppens volym ca 40 cm³, dess storlek överstiger inte 4,2 cm. Symptomen på sjukdomen under denna period är dåligt uttryckta.
 • I nästa steg når volymen cirka 55 cm³. Mannen har smärtsamma känslor i sexuell kontakt, han klagar över frekvent uppmaning att gå på toaletten, smärta vid urinering.
 • Vid 3 steg ökar kroppsvolymen (till 65 - 100 cm³). Patienten kan börja blöda, det finns utsläpp från anusen. Han klagar ofta på ofta förstoppning. I allvarliga fall deformeras lymfkörtlarna och benen sväller. Det är möjligt att bli av med sjukdomen i detta skede endast med hjälp av en kirurgisk operation. Efter operationen kan patienten ha ärr.

Patienten är ordinerad medicinering. Vid behandling av prostataadenom är alfa-blockerare effektiva. Den positiva effekten med användningen är märkbar om några dagar. Nackdelen med dessa läkemedel är att de inte hämmar tillväxten i prostatakörteln. Läkemedel kan orsaka biverkningar (sänka blodtrycket, huvudvärk). 5-alfa-reduktashämmare hjälper om prostata inte överstiger 40 cm3 genom ultraljud. De ordineras ofta före operation. De minskar risken för blödning under operationen.

Storleken på prostata adenom för operation

Adenom är farligt eftersom proliferationen av prostatakörteln inte märks av patienten. Först efter att prostata komprimerar urinröret bryter det om tömningsprocessen. När en man har symtom som ofrivillig urladdning eller urinretention, en försvagad stråle, förstår han då att hans kropp har misslyckats och vänder sig till specialister.

Vad är svaret på prostatakörteln

Anatomiskt är prostatan i bäckenområdet och ovanför är blåsan. Med sin vävnad täcker denna körteln urinröret.

Den bakre delen av prostata är i kontakt med ändarna i ändtarmen.

Den hälsosamma storleken på prostata är inte mer än den genomsnittliga valnöt.

Järn består av två halvor, konjugerade av en märklig isthmus. Halvorna själva är en körtelvävnad som utsöndrar sig. Om prostatan fungerar korrekt, under samlag, sätter den spermierna med energimaterial och, tack vare musklerna, säkerställer deras leverans till destinationen. Ett stort antal av dem utgör en slags ventil som hindrar urin från att komma in i spermierna.

Dessutom fungerar prostatakörteln som ett hinder för tillströmningen av virus och bakterier genom hela urinröret.

Externt är körteln täckt med en speciell bindväv, som bildar en kapsel av prostata. Näring inträffar på urinrörets nedre kärl.

Som vi ser spelar denna körteln en särskild roll i den manliga kroppen.

0 av 13 jobb avslutade

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13

I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%
 2. Prostatitest 0%

Det är allt bra.

Du har inte prostatit. Vi önskar att du fortsätter att behålla din maskulin hälsa!

Vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.

Resultaten av det godkända testet visar att du har måttligt uttryckt tecken på prostatit. Adress till experten och skicka inspektion. Glöm inte att de flesta hälsoproblem kan elimineras redan i de tidiga stadierna!

Det är bråttom att se en läkare!

Du har en tydlig symptomatologi av prostatit. Så snart som möjligt kontakta en läkare!

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i pungen under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du några obehagliga känslor eller smärta i penis under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft obehagliga känslor eller smärtor i underlivet under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta, brännande känsla under urinering?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta eller obehag med utlösning?

 • Ja
 • ingen

Hur många gånger under den senaste veckan har det varit ont eller obehag på ovanstående ställen:

 • Detta var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • vanligtvis
 • Förlorat mitt konto

Hur skulle du bestämma intensiteten av smärta vid en tidpunkt då de stördes på en skala av 1 (inga smärtor) till 10 (smärtan är outhärdlig).

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur ofta har du i den senaste veckan haft en önskan att tömma blåsan före två timmar efter det tidigare besöket på toaletten?

 • aldrig
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur påverkar de ovanstående tecknen på prostatit din livsstil?

 • Påverka inte
 • Nästan stör inte
 • Till viss del påverkar de
 • Betydligt bryta mot det vanliga sättet att leva

Hur ofta har du tänkt på dina tecken på prostatit under den senaste veckan?

 • Jag tänkte inte alls
 • Jag tänkte nästan inte
 • ibland
 • Mycket ofta

Hur skulle du leva om ovanstående symtom på prostatit oroade dig hela livet:

 • Jag skulle inte uppmärksamma
 • Normalt skulle leva
 • tillfredsställande
 • Blandade känslor
 • Jag skulle känna mig otillfredsställande
 • Mycket dåligt
 • fruktansvärt

Hälsosam storlek och dess förändring i hyperplasi

Vanligtvis kan prostatakörteln vara ungefär inställd av fingerundersökning. I norm - det här är 2,5-3,5 cm i diameter och 2,5-3 cm längs.

Även om dimensionerna kan bero på personliga fysiologiska egenskaper.

Nästa steg i undersökningen är ultraljud. Det kommer att bidra till att skapa ett mer exakt värde av prostata och för att avslöja dess ökning. När transrectal ultraljud (TUZI) kan exakt bestämma prostataets tjocklek, volym, längd och bredd.

Den motsvarande storleken på körteln:

 • volym - 20-30 ml;
 • längd - 2,4-4,5 cm;
 • omkrets - 1,6-2,3 cm;
 • latitud är 2,7-4,3 cm.

En mer exakt volym kan beräknas av en specialist oberoende av linjära parametrar. Automatiska metoder kan tolerera felaktighet.

Med adenom förekommer prostataförstoring. Även obetydliga skift, som avslöjades vid TUZI, bestämmer grunden för ytterligare forskning.

När storleken har överskridit 40 ml, hjälper konservativ terapi inte, patienten har problem med urinering, då pratar vi om operation. Detta tar bort fragmentet av prostatakörteln.

Den tillåtna storleken på hyperplasi, där det fortfarande är möjligt att utföra en endoskopisk (inte så traumatisk) operation - upp till 60 ml.

Om ökningen av adenom nått 60-80 ml, kommer en öppen operation att utföras, vilket kan leda till negativa konsekvenser - inkontinens, närvaro av ett ärr, uppdelning av sexuell funktion.

Orsaker och förekomst av hyperplasi

Även om ett litet antal män söker behandling för läkare kan det med säkerhet sägas att tecken på prostata adenom kan avslöjas i ¼ av den manliga befolkningen från fyrtio till femtio år. Och från 50 till 60 - varje sekund. Tyvärr sparar denna sjukdom inte den yngre generationen - män av reproduktiv ålder (30-40 år) har också ökad risk att utveckla adenom. Att leda till en sådan patologi är i grunden en passiv livsstil och "stillasittande arbete".

Roten av adenomutseende har inte studerats än. Många är benägna att associera den med prostatit, men det finns faktiskt ingen vetenskaplig bekräftelse på detta. Förhållandet mellan denna patologins födelse och rökning, sexuell läggning, överdriven konsumtion av alkohol, sexuell aktivitet och överförda sexuellt överförbara sjukdomar avslöjas inte heller.

Det noteras dock att frekvensen för detektering av denna sjukdom klart beror på patientens ålder. Utgående från detta drog forskarna slutsatsen att prostata adenom förekommer med en förändring i hormons nivå av en man, eller snarare - med början av andropause.

Dessutom leder sådana sjukdomar till spridningen av infektioner och bildandet av deponier i urogenitala kanaler. Om du inte konsulterar en specialist i tid, kan du behöva en operation för att avlägsna prostatahyperplasi.

Symtom på hyperplasi

I början av adenom är en ökning av prostatan minimal, men redan ganska märkbar (30-50 ml). Samtidigt känner man inte något obehag och smärtsamma symtom.

Det kan bara finnas mindre tecken:

 • trög (svag och inte fri) ström;
 • frekvent urinering tillsammans med smärta
 • svårighet att dra urin
 • förekomst av kvarvarande urin;
 • Önskningar uppstår på natten och inte en gång;
 • kärnbildning av insättningar i urinväggen.

Om du inte startar behandling, kommer sjukdomen att utvecklas till ett andra, mer komplicerat stadium. Prostatavolymen ökar därefter till 45-50 ml och anses vara patologisk.

Det finns sådana tecken som följer med detta stadium:

 • allvarliga problem med urinflödet;
 • blåsans volym ökar;
 • konservativa metoder hjälper inte.

Ibland överstiger prostata-storleken 60 ml. En sådan ökning medför redan en allvarlig fara och kan inte komma till en sådan utsträckning. När allt kommer omkring ökar prostata i ändtarmen och kan även groda in i den.

På denna nivå uppstår följande symtom:

 • förstoppning;
 • frekventa önskningar;
 • blödning från den analgången;
 • slemhinnor från den bakre kanalen.

Den tredje etappen av sjukdomen sätts när adenomen når 60-80 ml. Denna volym anses vara maximal och öppen kirurgisk ingrepp kan inte undvikas. I det här fallet finns det problem med lymfflödet.

 • urinen avgår partiellt
 • det finns ofrivillig urinering;
 • svullnad av extremiteter;
 • smärta i underlivet
 • anemi;
 • blödning i urinflödet.

Behandling av hyperplasi

Du behöver behandla prostatahyperplasi. Och det första steget är att besöka en urolog.

Vid härdning av prostatahyperplasi används 3 metoder, vars val beror på organismens struktur och sjukdomsstadiet:

 • läkemedelsfria;
 • medicinsk;
 • utförande av operationen.

Vid det inledande skedet kan prostata adenom behandlas konservativt. För att göra detta kommer en professionell urolog att utveckla dagens regim, förorda en viss uppsättning övningar, lära dig hur man kontrollerar vätskeintaget.

Strikt efterlevnad av sådana rekommendationer kommer att bidra till att normalisera blodtillförseln och minska käftens storlek.

Om sjukdomen detekteras senare, kommer det att behövas läkemedel. För detta görs en ytterligare undersökning som hjälper dig att avgöra vilken lösning som är rätt för dig.

När tiden går förlorad och sjukdomen har nått det extrema skedet, finns det ett behov av en operation för att avlägsna adenom i prostatakörteln. I detta fall är nyckeln till framgång valet av en kompetent specialist och en bra klinik. Sedan kan man efter en sådan operation känna sig helt frisk.

Kom ihåg: Tidig upptäckt av sjukdomen - 90% av framgången med behandlingen.

För att övervaka din hälsa är det tillräckligt att känna till parametrarna hos friska organ och genomgå regelbundna läkarundersökningar.