Huvud
Analyser

Proktologen: Vad han gör, vilken typ av sjukdom läker och hur man förbereder sig för undersökningen

Proctology är ett fält av medicin, vars huvudsakliga inriktning är studien av tjocktarmen i tjocktarmen. Också inom detta område utför diagnostik, terapi och utvecklar nya metoder för behandling av olika sjukdomar i rektum och tarmdelar som ligger intill den.

En person som är expert på detta område kallas en prokolog. Hans uppgifter innefattar att studera och diagnostisera de stora tarmarnas patologier, särskilt rektum, analöppning och vävnader som är nära.

Proktolog och hans specialisering

Proctologist är en läkare

Läkaren, vars huvudsakliga specialisering är sjukdomar i tjocktarmen och närliggande tarm- och vävnadsområden som angränsar dem, är en prokolog. Inte så länge sedan hade läkare, som kallades proktologer, ett smalare fokus - de fungerade bara med patologier i endotarum, anus och perianala områden.

Specialister, vars studierätt var mycket bredare, kallades koloproktologi. Med tiden har dessa områden kombinerats, och specialisterna på prokologerna har expanderat. Bland de sjukdomar som kan diagnostiseras och behandlas proctology innefattar sjukdomar av olika ursprung: inflammatoriska, parasitiska, onkologiska, smittsamma och medfödda sjukdomar och anomalier.

Patienten, på läkarens tid, svarar på olika frågor, kommer att genomgå en undersökning och få det nödvändiga samrådet. Specialiseringen av prokologer är indelad i två huvuddelar: läkare av den kirurgiska profilen och terapeutiska. Den första typen behandlar problem, vars lösning beror på det brådskande kirurgiska ingreppet i tjocktarmen.

Således stannar en prokolog kirurg blödningar vid en hemorrhoid knäckningsbrist i patienten, om den senare lider av åderbråck i ändtarmen. Proctologist-terapeuten är engagerad i behandling av olika tarmförgiftningar, helminthsjukdomar, infektiös kolit och andra.

För att hjälpa läkaren att vara effektiv måste du kontakta honom för hjälp i god tid. Om de första obehagliga tecknen och obehag inträffar, ska du gå till en specialist så snart som möjligt. Således är det möjligt att förhindra utvecklingen av sjukdomen och utseendet av komplikationer. Var inte rädd för att gå till en prokolog, för han är den enda som kan hjälpa till med tarmtvättens problem.

Proktologen är en doktor vars specialisering är tillräckligt stor. Han är engagerad i patologier i tunntarmen, rektum, analöppning, liksom närliggande vävnader. Proktologer kan vara både kirurger och terapeuter.

Sjukdomar som proktologen behandlar

Doktor-proktolog - diagnostiserar många sjukdomar

Av de särdrag som en proctologists doktor består av är det tydligt att hans yrke innebär behandling av tarmsjukdomar, särskilt rektum och anus. Sålunda innefattar de patologier som kan botas av en prokologer följande sjukdomar:

 • hemorrojder. Denna sjukdom består i negativa förändringar i anusens ader, vilket resulterar i bildning av hemorrojder - formationer som kan blöda, brista och falla ur anusen.
 • analfissurer. Visas som ett resultat av skada på rektumets väggar.
 • kolit. Patologi, som är en inflammatorisk process i tjocktarmen.
 • polypos i tjocktarmen. Tung sjukdom, som leder till att polyper bildas i kroppen. Sjukdomen har en ärftlig form. Utbildning är godartad.
 • alla andra ärftliga störningar vid utveckling av rektala och närliggande områden
 • sårbildning av endets yttre skal
 • cancer
 • utvinning av främmande kroppar
 • helminthic invasions
 • paraproctitis. Patologi, som resulterar i att rektala vävnader blivit inflammerade och fistel bildas

För att konsultera en prokolog måste du ha anledning till oro. Bland de olika symtomen på nedsatt tarmsjukdom kan följande symtom noteras:

 1. smärta under avföring, eller när man sitter
 2. känsla av klåda i perianala regionen
 3. blödning från anusen
 4. förändringar i avföring, vilket resulterar i olika ämnen i avföring: slem, blod, pus
 5. obstruerad tarmrörelse
 6. förstoppning eller diarré
 7. känsla av oupplösta tarmar efter avföring

Proktologen kan diagnostisera och behandla ett stort antal patologier. Om du vänder dig till proktologen för hjälp, borde du ha vissa orsaker till detta.

Hur man förbereder sig för en undersökning med en prokolog

För att se en prokolog måste du ordentligt förbereda!

Behandlingens aktuella behandling beror i många fall på hur framgångsrikt behandlingen av hemorrojder och andra sjukdomar kommer att vara. Därför blir ju snabbare en patient blir en läkare, desto bättre. Proktologen, som har precis definierad sjukdom, utser adekvat behandling.

Receptionen tar vanligtvis inte mer än en timme. Ändå tar förberedelserna för införandet mer tid än mottagningen själv. Utbildningsunderlaget är rengöring av tarmarna. Detta bidrar till en noggrann diagnos och låter läkaren göra sitt jobb korrekt.

Innan du går till en prokolog, behöver du inte följa några speciella dieter eller använda olika enemas. Det viktigaste är att förbereda mentalt för undersökningen och inte vara rädd. Under det första besöket kommer kontoret att förklara vad förberedelsen består av.

För användbarheten av besöket är det extremt viktigt att patientens tarmar är rena. Ofta är det tillräckligt att släppa det med hjälp av laxermedel. Om patienten har en tendens till förstoppning, så är det ett behov av att använda rengörande enemas. Bland annat förberedelser för ett besök hos proktologen måste patienten överge vissa livsmedel som kan orsaka ökad bildning av gaser i tarmarna. Gör detta senast en dag före undersökningen.

Om patienten inte kan bli av med rädsla, kan han ta lugnande innan han besöker en specialist. Det rekommenderas också att du förbereder dig för undersökningen genom att granska de patienter som redan har undersökts. Detta kommer att bidra till att säkerställa undersökningens säkerhet och lindra en person av onödig rädsla.

En specialist som behandlar tarmarnas problem kallas proctologist.

Under besöket ska läkaren först intervjua patienten för att ta reda på sjukdoms detaljer. Efter en anamnese börjar specialisten en proktologisk undersökning, under vilken han utför en undersökning av perianalområdet och utför en rektal undersökning med fingrarna. För många sjukdomar är en sådan undersökning tillräcklig, men i vissa fall kan det vara nödvändigt att ha ytterligare undersökningsmetoder.

Att vara blyg läkare-prokolog är det inte nödvändigt!

Specialisten kan diagnostisera analfissurer, skador på skalets rektum, maligniteter, polyper, hemorrojder och andra patologier. Efter att ha bestämt sjukdomen, föreskriver läkaren terapi. Om det finns behov, kontrolleras effektiviteten av behandlingen med ytterligare undersökningar.

Om det finns en första misstanke om några prokologiska sjukdomar, skjut inte upp besöket till läkaren i den långa rutan. Under det första besöket kommer specialisten att göra en undersökning och, om nödvändigt, en undersökning, förklara hur man korrekt förbereder en direkt proktologisk undersökning. I undersökningen av proktologen finns inget att oroa sig för.

Läkaren diagnostiserar olika patologier av både rektum och tjocktarmen och föreskriver också nödvändig terapi. För att förbereda sig för inspektion bör du inte vidta några komplicerade åtgärder. All nödvändig information kan lämnas direkt på specialistens kontor.

Memo på patienten: hur är proktologens undersökning och vad ska man förbereda sig för? Videon kommer att berätta:

proctologist

Proctology som ett fält av medicin är koncentrerad till diagnos, forskning och behandling i samband med förebyggande åtgärder för alla typer av sjukdomar som är relevanta för endotarmen, tarmarna och organen intill dem. Den officiella definitionen av namnet på detta medicinska område är koloproktologi, men proctology är vanligare i vardagen, trots viss otrohet - i sig är proctology kirurgisk medicin.

Vad är en prokolog?

Baserat på ovanstående detaljerna i Coloproctology, kan man förstå att en proctologist (coloproctologist) - en specialist som behandlar diagnos och behandling av sjukdomar associerade med direkt och obodyachnoy tarmen och anus. Något tidigare, som bestäms proctologists smalprofil yrkesverksamma, vars verksamhet uteslutande fokuserat på området behandling av sjukdomar förknippade uteslutande ändtarmen, medan Coloproctologists aktiviteter mer allmänt. Deras kompetens innebär i synnerhet identifiering och behandling av någon typ av patologi som påverkar var och en av de avdelningar som är koncentrerade i tjocktarmen, det vill säga både rektum och tjocktarmen.

Låt oss sammanfatta det som bokstavligen för några år sedan var proktologi från den smala delen av medicin omdöpt till koloproktologi med motsvarande utvidgning av specialisering. Av denna anledning är proctologisten, som koloproktologen, idag i princip samma specialist, trots den vanliga definitionen av våra medborgare som proctologist.

Proctology: huvudavsnitt

 • Kirurgisk proctology - fokuserar på upplösning av frågor om akuta tillstånd som orsakas av rektumssjukdomar. Till exempel kan det vara en blödning, som bildas som ett resultat av ruptur av hemorrhoidnoden, förstorad under påverkan av åderbråck.
 • Terapeutisk proctology - i detta fall görs en bot av tarmtypen av berusning, infektiös kolit, helminthic invasioner.

Vilka organ behandlas av en prokolog?

Av ovanstående särdrag i denna specialisering blir det tydligt att behandlingen av prokologen innebär behandling av följande organ:

Hur är proktologens undersökning?

Att besöka denna specialist innebär följande:

 • En undersökning som innefattar insamling av anamnese och faktiska klagomål.
 • digital rektal undersökning
 • ytterligare studier (instrument, laboratorium), om det behövs - en anoskopi, avföringanalys, irrigografi, koloskopi.

Vilken typ av sjukdomar behandlas av en läkareproctologist?

För en bredare övervägning av vad proktologen gör, finns det en lista över sjukdomar som han är direkt oroad över:

 • trauma;
 • polyper;
 • tarmförlängning
 • främmande kroppar
 • helminthic invasions;
 • analfissurer;
 • abscess;
 • proktit;
 • kolit;
 • tumör.

Proctologistråd: hemorrojder

Visst vet du att den främsta sjukdomen, som är adresserad till prokologen och i själva verket som behandlas av proktologen, är hemorrojder. Förloppet av denna sjukdom kan förekomma i en komplicerad form, och i form av okomplicerad. Utseendet på de första symptomen på hemorrojder kräver en obligatorisk lösning på frågan om var man hittar proktologen och, naturligtvis, hans besök. Om symptomen på hemorrojder ignoreras av patienten kan han senare möta cancer i rektum - denna sjukdom ger ett tryck till hemorrojder.

Hur man förbereder sig för att få en prokolog?

Innan du besöker denna specialist måste du förbereda din kropp i enlighet med detta. Denna beredning görs i okomplicerade manipuleringar. Så, det är nödvändigt att tömma tarmen på ett självständigt sätt, med enema eller ett laxermedel för detta. Det rekommenderas också att utesluta produkter som främjar gasproduktion, inklusive kolsyrade vatten och liknande drycker, från kvällen före receptionen.

När ska man gå till proktologen?

Låt oss nu bo direkt på de punkter som kan bli viktiga manifestationer för det efterföljande behovet av ett besök hos proktologen. Särskilt de situationer som kräver detta är följande:

 • vanlig diarré, förstoppning
 • Utseendet av smärta i anuset, vilket är viktigt för långvarigt sittande, promenader;
 • Utseendet av smärta under avföring eller efter det;
 • bildning av kottar, ödem i området runt anusen;
 • Utseendet på toalettpapper av blodspår, utseendet av blodspår på avföringen, dess färg kan vara antingen skarlet eller väldigt mörkt;
 • Utseendet av slemhinnor;
 • rodnad, svullnad, klåda i anus eller anus;
 • känsla av närvaro i anus av en främmande kropp;
 • utsöndring genom fekala fistler;
 • utgången av hemorrhoidnoden utåt efter avföring.

Obligatoriskt besök hos proktologen: när är det nödvändigt?

Med tanke på att sjukdomar i rektumområdet är extremt vanliga är frågan om nödvändigheten att besöka en prokolog inte mindre vanlig hos vuxna. Framväxten av proktologiska sjukdomar åtföljs av ett antal fysiologiska orsaker, som i sin tur provoceras av vissa stater där kroppen är en gång eller annan. Det är av den anledningen att ett obligatoriskt besök hos en prokolog är i följande situationer:

 • Graviditetens sista trimester, nyfödda barn (cirka 70% av det totala antalet gravida kvinnor har symtom som är karakteristiska för hemorrojder).
 • premenopausala perioden och även klimakteriet;
 • övervikt;
 • lång vistelse på grund av vissa omständigheter i sittande ställning
 • överföra operationer relaterade till hemorrojder;
 • nått fyrtio år i närvaro av nära släktingar med diagnos av rektal cancer.

Om inga tydliga tecken på någon av de möjliga sjukdomar behandlade området proktologa kontor besök rekommenderas för att förhindra vad som är viktigt på grund av att det inledande skedet av hemorrojder kännetecknas av frånvaron av allvarliga symtom.

Besöker en prokolog vid ett barn: När ska jag gå för en undersökning?

Vissa situationer kräver ett besök hos proktologen och barnet. I synnerhet är detta nödvändigt vid manifestation av symtom, som liknar de symptom som uppstår hos vuxna. Dessutom är mottagning av en prokolog är nödvändig för barnet med frekvent ångest eller gråt som uppstår under avföring.

Vad behandlar proktologen och hur går undersökningen?

En proctologists yrke är lika hedervärd och respekterad som någon annan medicinsk specialitet. Specifikiteten i denna riktning är att förutom att ge kvalificerad vård, ska läkaren behandla varje patient så noggrant som möjligt, eftersom behandlingsobjektet är ett organ vars sjukdomar inte accepteras för allmän diskussion.

Så vad behandlar proktologen? Låt oss betrakta mer detaljerad vad den här branschgrenen är engagerad i, och i vilka fall är det nödvändigt att ansöka om hjälp till prokologen.

Proctology som ett område för medicin

Proctology (coloproctology) är en gren av klinisk medicin som behandlar studier av kolon och rektumsjukdomar, anus och anorektala områden. Följaktligen utför proktologen diagnostik, behandling och förebyggande av patologiska tillstånd i tunntarmen och analområdet. Läkare av denna specialitet utför diagnostiska aktiviteter med moderna endoskopiska tekniker och utför inte bara medicinsk behandling utan ger också en mängd olika kirurgiska ingrepp.

Hittills är det mer korrekt att kalla detta avsnitt av medicin - koloproktologi, eftersom denna definition återspeglar mest prokologins omfattning. Och om tidigare smala specialister var engagerade bara i endotens patologier, nu är alla avdelningar i tjocktarmen, inklusive rektum och kolon, nu i sin kompetens.

Jobb kräver proctologist omfattande kunskap inom medicin, får det inte bara identifiera sjukdomen i samband med proktologi, men också att ha kunskap om området urologi, gynekologi, venereologi, onkologi och därmed hitta för varje patient en speciell psykologisk metod. Oftast blir patienter i denna profil personer över 45 år, eftersom sådana vanliga patologier som hemorrojder och koloncancer är sällsynta hos unga.

I proktologiska centra på basen av stora medicinska institutioner genomförs komplexa rekonstruktiva kirurgiska operationer, vilket kräver användning av den mest avancerade och innovativa utrustningen. Samtidigt har moderna, minimalt invasiva icke-kirurgiska tekniker, såsom laserbehandling, radiofrekvensoperation, skleroterapi, etc., blivit mycket utbredd vid behandling av sjukdomar i denna profil.

Kolorektala Specialister inom området, förutom diagnostik, forskning och utveckla åtgärder för att förebygga tjocktarmssjukdom, behandla en rad olika missbildningar och sjukdomar i smittsamma, parasit, inflammatoriska och onkologisk natur. Beroende på specialiseringen är prokologerna indelade i två huvudgrupper:

 1. Specialister av terapeutisk profil. Engagerade i behandling av intestinala patologier med en infektiös och parasit karaktär (kolit av olika etiologi, mask angrepp) och sjukdomar i ändtarmen (hemorrojder, analfissurer).
 2. Specialister av kirurgisk profil. Utför rutin- eller akutoperation för komplikationer som utvecklas mot bakgrund av skador i tjocktarmen och ändtarmen.

Låt oss i detalj se över listan över sjukdomar som proktologen står inför under hans arbete.

Sjukdomar som behandlas av en prokolog

 • hemorrojder
 • Rektum sprickor, anal klåda
 • Förstoppning, diarré
 • Akut och kronisk kolit
 • Incontinens (insufficiens) hos anala sfinkteren
 • Dysbacteriosis, intestinal candidiasis
 • skador
 • Avlägsnande av främmande organ
 • polypos
 • Paraproctit, proctit
 • CRYPTO
 • proktosigmoidit
 • Condylomor perianal
 • Glistulär invasion
 • Medfödda anomalier i den rektala regionen
 • Coccygeal cyst
 • Smärta Neurologiskt Syndrom
 • Rektal prolapse
 • fistlar
 • Onkologiska sjukdomar

Med medfödda anatomiska lesioner i ändtarmen kan barn ha inkontinens av gaser och avföring, samma symptom, men endast förvärvade, är hos äldre. Hos kvinnor observeras ofta postpartumsfinkterbrist, orsakad av perineumbrott. Dessa patologiska tillstånd kräver kompetent och snabb kirurgisk behandling.

De vanligaste förutsättningarna är analfissurer och inflammatoriska fenomen som är förknippade med förvärringar av hemorrojder. De åtföljs av smärtsyndrom, blödning, svullnad och klåda i det anorektala området. Dessa manifestationer behandlas framgångsrikt med en konservativ medicinering. I de senaste fallen, i de sista etapperna av hemorrojder, när det förekommer en prolaps av noder och komplikationer, är proktologer tvungna att tillgripa kirurgiska operationer eller minimalt invasiva behandlingsmetoder.

Komplikationer av hemorrojder innefattar trombos av de hämmande noderna, anistens fistel, utveckling av proktit och paraproktit. Kroniska inflammatoriska processer kan utvecklas: enterokolit, kolit av olika etiologier. Samtidigt finns det kränkningar av tarmmotilitet, svullnad och lesioner i kolonets slemhinnor.

Det finns också lesioner av neurologisk karaktär, som manifesteras i svår smärta i coccyxen. De intensifieras när de spänner, går och sprider sig till underlivet och perineum. Sådan kvarhållande smärta kan vara i åratal och leda till fysisk utmattning av patienter.

Den största faran representeras av maligna tumörer i tjocktarmen. I dessa fall är tidig diagnos och detektering av neoplasmer i de tidiga stadierna viktigt. I de flesta fall är cancersystemet i analkanalen asymptomatisk i de tidiga stadierna, så profylaktiska undersökningar i proktologen är så viktiga, så att diagnosen diagnostiseras i rätt tid.

I vilka fall är undersökningen nödvändig?

För många patienter är ett besök hos proktologen associerat med en sådan obehaglig sjukdom som hemorrojder. Han tar en ledande plats i strukturen av dessa sjukdomar och kan diagnostisera i okomplicerad form vid de inledande skeden eller manifestera olika farliga komplikationer i försummade fall. Många patienter besöker doktorn till sist, hoppas på folkliga behandlingsmetoder och vägrar att undersöka på grund av en falsk synd.

Resultatet av en sådan orimlig inställning till ens egen hälsa kan vara livshotande komplikationer, upp till förekomsten av maligna tumörer. För att undvika detta är det nödvändigt att uppmärksamma i tid på utseendet av ogynnsamma symptom och att besöka en läkare om följande manifestationer uppträder:

 • Persistent kronisk förstoppning, alternerande med diarré.
 • Smärta i anusen, ökar med långvarigt sittande, under eller efter tömningen av tarmarna.
 • Utseendet i pallarna av patologiska föroreningar i form av blod, pus eller slem.
 • Blödning från anus.
 • Inflammation, klåda, hyperemi eller svullnad i perianala området.
 • Känslan av ofullständig tömning av tarmen och främmande kropp i ändtarmen.
 • Inflammerade hemorrojder i anusen.
 • Pustulära utbrott i analområdet.
 • Förlorade noder av hemorrojder eller en del av ändtarmen.
 • Konstant smärta i buken, uppblåsthet, flatulens.

Utseendet på minst ett av dessa symptom tyder på att det är nödvändigt att genomgå en undersökning med en prokolog.

Inspektions- och diagnostikmetoder

Under utnämningen kommer specialisten att göra en undersökning och lyssna på patientens klagomål. För att fastställa rätt diagnos krävs ett antal undersökningar. Inledningsvis används de enklaste metoderna. Med hjälp av palpation kan läkaren undersöka tarmarna. För detta läggs patienten på soffan och tarmen probes med fingrar genom bukväggen.

Sedan utför specialisten en fingerundersökning av ändtarmen genom anusen. Således analyseras analkanalen och de delar av rektum som är närmast den. Detta gör att du kan identifiera skador på dess väggar eller patologiska formationer. Instrumentala metoder används för att undersöka andra delar av tarmarna.

Många patienter är orimligt rädda för sådana manipuleringar, med tanke på dem mycket smärtsamma. Detta är inte sant. Undersökningar utförs med hjälp av speciella enheter - ett anoskop eller ett sigmoidoskop, som gör det möjligt att visuellt inspektera rektumets inre yta och se patologiska förändringar. I många fall indikeras en koloskopi. Låt oss mer ingående överväga hur dessa diagnostiska åtgärder utförs:

anoscopy. Diagnosen utförs med hjälp av en speciell enhet - ett anoskop, som är utformat för att visuellt inspektera rektumets inre yta. Ett anoskop är ett ihåligt rör, inuti vilket är en fiberoptisk adapter med en belysningsenhet.

Efter digital rektal undersökning, är patienten läggs ned på sidan med knäna åtdragna till magen och anus noggrant administreras instrument till ett djup av 14 cm. Förutom inspektion under manipulation kan ta bomullstoppen eller biopsimaterial. När man hänvisar till en prokolog, anses denna metod för undersökning vara obligatorisk.

Undersökningen tar inte mycket tid, men åtföljs av ett visst obehag. Vid allvarlig smärta är det nödvändigt att informera läkaren om det. Bedövning används i sådana situationer. Kontraindikationer för att utföra en sådan studie kan vara akuta inflammatoriska processer i anuset (trombos av noder av hemorrojderna, akut paraproktit).

sigmoidoskopi. Det är den mest exakta diagnosmetoden för undersökning av sigmoid och ändtarmen. Med hjälp av en speciell enhet - ett sigmoidoskop kan doktorn visuellt undersöka tarmens slemhinna i djupet upp till 40 cm från anus.

Anordningen är ett fiberoptisk rör med belysning i slutet. Proceduren utförs i knä-armbågspositionen, som patienten upptar i den medicinska stolen. Denna position anses vara den mest lämpliga för forskning, eftersom det underlättar övergången av enheten från ändtarmen till sigmoiden.

Under förfarandet bedömer doktorn slemhinnans tillstånd, dess ton- och motorfunktioner och förekomsten av patologiska förändringar. Förfarandet är absolut säkert, och när det utförs av en erfaren läkare - smärtfri och utförs i de flesta fall utan anestesi.

koloskopi. Endoskopisk metod, som anses vara den mest informativa för tidig diagnos av tjocktarm, ulcerös kolit, Crohns sjukdom och andra sjukdomar. Det låter dig undersöka tjocktarmen nästan hela sin längd. Dessutom kan ytterligare terapeutiska manipuleringar utföras under proceduren: ta bort en liten godartad tumör, sluta blöda, ta bort en främmande kropp eller ta en bit vävnad för histologisk analys.

Förfarandet utförs med hjälp av en särskild anordning - ett koloskop, under lokalbedövning. I allvarliga fall görs koloskopi under generell anestesi. Förfarandet är ganska komplicerat, vilket kräver uppmärksamhet och erfarenhet från läkaren. Koloskopet sätts in i anuset och börjar röra sig framåt, samtidigt som luften sprids ut för att sprida ut tarmen.

Patienten kan ha smärtsamma känslor vid det ögonblick som enheten passerar genom bukningarna i tarmslingorna, dessutom när luften levereras uppstår en känsla av tarmflöde. Vid slutet av proceduren sugs luften in i tarmen av endoskopet.

Under de diagnostiska aktiviteterna föreskriver läkaren laboratorietester, inklusive blodprov, avföring (för latent blod, helminter). I många fall gör de ett coprogram, forskning om candidiasis, svampinfektioner, papillomavirus, oncomarkers.

Om allvarliga sjukdomar misstänks används moderna diagnostiska metoder. Patienten är ordinerad radiografi med ett kontrastmedel, ultraljud, beräknad tomografi, hydrokolonterapi, ozonering av tarmarna.

Hur förbereda sig för en prokolog?

Innan du går för att se en specialist måste du ordentligt förbereda dig för undersökning och rensa tarmarna. Det finns flera sätt att göra detta:

 1. Ta avtagande medel. Bäst för dessa ändamål är läkemedlet Fortrans. Dess mottagning enligt ett visst system gör det möjligt att effektivt rengöra alla delar av tarmarna. Läkemedlet tolereras väl, påverkar inte det allmänna välbefinnandet, rengöring kan utföras hemma. Fortans orsakar inte spasmer, buksmärtor och är idealisk för patienter med samtidig sjukdomar i gallblåsan och levern.
 2. Förberedelse med en rengörande enema. Förfarandet görs på kvällen, på kvällen före provet och på morgonen 2-3 timmar före upptagning. För en enema, använd en mugg av Esmarch, som är fylld med varmt kokt vatten i en mängd av en och en halv liter. Förfarandet är mer lämpligt att göra med hjälp av nära människor. Muggen måste lyftas uppåt och hållas i ett sådant läge, eller det måste vara fixat på något. Patienten bör ligga på sin sida, dra benen till magen. Spetsen av enema är utsmält med petroleumgel, kranen öppnas och luften släpps före utseendet av vattendroppar. Sedan sätts spetsen försiktigt in i anusen. Vätskan bör hållas minst 10 minuter. För det bästa resultatet kan du göra två enemas med en paus på en halvtimme. Således är det nödvändigt att komma ihåg att om orsaken till referensen till proktologen är en blödning från en anus, att göra eller göra en enema är det förbjudet.

Två dagar före tillträdet måste patienten följa en viss diet för att undvika överdriven gasbildning och bildandet av en stor mängd fekalitet. För detta är svart bröd, potatis, baljväxter, grönsaker och frukt, mjölk, kolsyrade drycker uteslutna från kosten.

Det är nödvändigt att uppmärksamma en speciell kategori av patienter som är i fara och som behöver ett planerat besök hos proktologen. Denna grupp omfattar:

 • Människor som är överviktiga.
 • Kvinnor under graviditetens sista trimester, unga mödrar i postpartumperioden.
 • Kvinnor under perioden av premenopaus och klimakteriet.
 • De vars arbete är förknippat med långvarigt sittande eller med ökad fysisk ansträngning.
 • Idrottare engagerade i tyngdlyftning.
 • Personer som lider av ihållande förstoppning och matsmältningssystem.
 • Patienter som tidigare hade en operation för att ta bort hemorrojder.
 • Personer med nära släktingar med onkologiska sjukdomar i tarmarna och ändtarmen.
 • Personer i äldre ålder (från 40 år). De måste genomgå förebyggande undersökningar för att i tid upptäcka neoplasmer.
Förebyggande åtgärder

Rådgivning av specialister i proktologer hjälper till att förebygga sjukdomar i rektum och tjocktarmen.

 • Försök att skapa en balanserad och vanlig diet, uppnå normal funktion av matsmältningssystemet, förhindra förekomsten av förstoppning eller diarré.
 • Avvisa dåliga vanor (alkohol, cigaretter).
 • Håll kroppen i en ton, led en hälsosam livlig livsstil, gå mer. Ge inte upp motion, spring, simma, gör fysiska övningar.
 • Observera personlig hygien. Det är bäst att sluta använda toalettpapper och efter tömning av tarmarna, tvätta anusen med kallt vatten och tvål. För att förhindra exacerbationer bör man ta stillasittande bad med en svag lösning av kaliumpermanganat, i flera minuter efter varje avföring.
 • För att förhindra förstoppning, hålla sig till en viss laxerande diet. Ät mer mat som innehåller fibrer (frukt, grönsaker, spannmål). Undanta från kosten av feta och stekta livsmedel, godis, rökt produkter, saltad, kryddig mat, mjöl och konfekt, bekvämlighetsmat, konserver. Avvisa kolsyrade drycker, starkt kaffe och te.
 • Drick mer flytande, minst 2 liter per dag. Det kan vara grönt, frukt och örtte, dricksvatten, juice, komposit.
 • Använd vitaminkomplex och hälsosamma surmjölkprodukter.
 • Gå till en delad måltid, äta små måltider, ta mat 5-6 gånger om dagen.
 • Under graviditeten rekommenderas långa promenader, daglig gymnastik och laxerande diet för att förhindra utveckling av hemorrojder.
 • För att förebygga tarmsjukdomar, kontakta läkaren i god tid. Detta kommer att bidra till tidig upptäckt av patologier (kolit, dysbios, tumörer) och kommer framgångsrikt att bekämpa sjukdomen.

Observera dessa enkla tips, du kan hålla dig i god fysisk form under lång tid och behöver inte en proctologists tjänster.

Proctologist: Funktioner inom medicinsk specialisering

Proctologist - en läkare med smal specialisering, som behandlar behandling av olika patologier i tjocktarmen. Han tillhandahåller kvalificerad medicinsk vård, och han utövar ett individuellt tillvägagångssätt för varje patient. Eftersom sjukdomar i denna del av mag-tarmkanalen inte är föremål för allmän diskussion, är ett av kraven för proktologen att bli den maximala manifestationen av delikatess. Ofta utsätter representanter för det starkare könet att besöka en läkare, vilket är orsaken till patologins progression. Ett tidigt besök hos proctologisten gör att du kan diagnostisera endotarum i ett tidigt skede och börja omedelbart adekvat behandling.

Vad proctologin studerar

Proctology är en medicinsk bransch vars specialister studerar sjukdomar i tjocktarmen och anorektalområdet. Detta gör det möjligt för dig att snabbt och effektivt diagnostisera och behandla patologier, samt förhindra deras utveckling. Proktologer använder moderna endoskopiska tekniker för att upptäcka neoplasmer eller degenerativa destruktiva förändringar.

Behandlingsprocessen tillämpas:

 • farmakologiska preparat;
 • fysioterapeutiska förfaranden.

Om det behövs utför kirurgiska prokologer kirurgiska minimala invasiva eller kavitetsmanipuleringar. Sådana kirurgiska ingrepp tar inte mycket tid och kräver inte en lång rehabiliteringsperiod.

Varning: "Nyligen har omfattningen av prokologerna ökat avsevärt. Om tidigare de var engagerade i behandling av ändtarmen, är det för närvarande coloproctologist behandla sjukdomar i tjocktarmen, inklusive kolon. "


En proctologist är en specialist som har omfattande kunskaper, inte bara inom sitt yrke. Vid diagnos från en läkare behöver de differentiera symptomen på tjocktarmen i samband med tecken på urologisk, gynekologisk, venerologisk eller onkologisk patologi. Behandlingen av många patienter kräver en speciell psykologisk inriktning, eftersom en mängd hemorrojder och cancer tumörer ofta finns hos personer som är äldre än 40 år.

Typer av medicinsk specialisering

Förutom patologiska processer som utvecklas i tjocktarmen, utförs specialister inom proktologi sina studier för att utveckla förebyggande åtgärder. Läkare är engagerade i behandling av medfödda och förvärvade anomalier av olika etiologi:

 • infektionssjukdomar;
 • parasitisk;
 • inflammatorisk;
 • onkologi.

Under träningen kan proktologen välja en specialisering som gör det möjligt för honom att behandla patienter. Det finns två huvudtyper av yrkesverksamhet:

 • Terapeutisk profil. Proctologist behandla tarminfektionssjukdomar eller parasitursprung (olika ursprung kolit, sjukdomar framkallade av penetration in i människokroppen eller ascarid springmask). Till doktorn av denna specialisering adress patienter som lider av hemorrojder och (eller) anal sprickor;
 • Kirurgisk profil. Huvudfältet hos en sådan läkare är genomförandet av planerade eller akut kirurgiska ingrepp i utvecklingen av komplikationer av kolonier eller kolonens patologier.

Om det är nödvändigt kan proktologer av olika profiler framgångsrikt ersätta varandra. Till exempel har en läkare-proctologist kompetens för att stoppa farliga blödningar inträffar vid brott av hemorrojder hos personer som diagnostiserats med åderbråck stora och små vener i ändtarmen.

Vilka sjukdomar behandlas av en prokolog

En prokolog är läkaren som snabbt kan diagnostisera maligna eller godartade neoplasmer i endotarmen och erbjuda effektiva terapeutiska tekniker. Den största risken för cancer i tjocktarmen är dess asymptomatiska kurs i ett tidigt skede. Därför blir proktologerna inte trött på att påminna patienter om behovet av årliga förebyggande undersökningar. Läkare av denna specialisering är engagerade i behandling av sådana sjukdomar:

 • sprickor i ändtarmen;
 • akut och kronisk förstoppning av olika geneser, diarré
 • störningar i tarmbiokenos hos någon etiologi
 • intestinal candidiasis
 • akut och kronisk kolit;
 • inkontinens, orsakad av en minskning av den analala sphincters funktionella aktivitet;
 • skador i ändtarmen efter klämning eller stansning;
 • proctit, kryptiter, paraproctit;
 • coccyxcysten;
 • proktosigmoidit;
 • anal condylomas;
 • helminthic invasions;
 • medfödda anomalier hos anorektala regionen hos vuxna och barn;
 • endotation i ändtarmen
 • fistlar;
 • smärta i tjocktarmen av ett neurogent ursprung.
Ofta klagar patienter på svår smärta i anorektalområdet, intensifierar när man försöker tömma tarmarna och med allvarlig fysisk ansträngning. Sådana obekväma känslor kan vara i åratal, vilket leder till fysisk utmattning. Och problemet löses endast av ett besök av en kvalificerad prokolog. I diagnosprocessen bekräftas patologins neurogena natur, vilket kräver ett speciellt tillvägagångssätt för terapi, användning av läkemedel för att eliminera neurologiska störningar.

Medfödda patologier

Anatomiska lesioner i tjocktarmen kan detekteras omedelbart efter barnets födsel. Detta är exakt den patologi som proctologen i den kirurgiska profilen behandlar. Hjälp av läkare med terapeutisk specialisering är nödvändig för inkontinens av tarmgas och pall hos äldre patienter. Hos kvinnor i postpartumperioden är orsaken till detta patologiska tillstånd brottet av perineum vid tidpunkten för barnets födelse. Proktologer hanterar behandlingen av postnatal sfinkterbrist, vilket kräver kompetent och snabb medicinsk intervention.

hemorrojder

Men det vanligaste problemet som behandlas av patienter i olika åldrar med prokologer är hemorrojder och rektala fissurer. Med en exacerbation av patologi kan en person inte fullt ut genomföra avverkningen på grund av svår smärta. Ett karakteristiskt kännetecken för den delikata patologin är en droppe blod på toaletten efter en avföring. Även symptomen på hemorrojder är:

 • klåda i ändtarmen
 • svullnad i den anorektala regionen.

Proktologer utövar ett integrerat tillvägagångssätt för hemorrojeterapi. Behandling av sjukdomen syftar till att minska svårighetsgraden av symtom, stoppa inflammatorisk process, eliminera orsaken till smärta och blödning. Efter att lindra patientens tillstånd ordinerar läkaren förloppet att ta mediciner som hjälper till att reparera skador och förhindra återkommande hemorrojder.

Varning: "Endast om konservativ behandling inte är effektiv, utförs operationer, och minimalt invasiva procedurer föredras. Som regel, till hjälp proctologists, kirurger tillgripas i händelse av upptäckt av hemorrojder i det sista steget, kännetecknas av prolapsed noder. "

Hur man förbereder sig för mottagning

I människans tarm bildas stallmassor ständigt, vilket kommer att förhindra endoskopisk undersökning. Därför, före inspektionen bör förberedas. För en noggrann rening av tarmarna kan du använda flera grundläggande metoder. Läkaren väljer metoden, med hänsyn till patientens ålder, allmän hälsa, förekomsten av sjukdomshistoria. Hur man förbereder sig för en proctologists möte:

 • Några dagar före undersökningen är det nödvändigt att utesluta livsmedel som kan orsaka överdriven gasbildning från kosten. Dessa inkluderar bönor, linser, ärter, helmjölk, vitkål, rädisa, potatis;
 • För 2-3 dagar om dagen borde minst två liter rent stillvatten förbrukas. Starkt kaffe och te ersätts bäst med infusion av blommor av kamomill eller rosa höfter.

Innan bör tvätta könsorganen och anorektala området under rinnande varmt vatten med hygienprodukter, och sedan torka med en handduk.

Användning av laxermedel

Proktologer rekommenderar oftast denna metod för snabb rengöring till patienter. Dess otvivelaktiga förmåga är möjligheten att utföra proceduren hemma, utan medverkan av junior medicinsk personal. Tidigare har övningen av att använda laxermedel ökat tonen i tarmens glattmuskelmuskler:

Gradvis proctologists vägrade att använda dem på grund av en stor lista över kontraindikationer och biverkningar. Det första valet var Fortrans. Laksmedlet eliminerar snabbt och effektivt fekalt material vid olika stadier av bildning, rensar föroreningen i alla delar av tarmarna. Innan du tar drogen behöver du inte hålla fast vid en kost eller svälta, och under proceduren upplever inte en person obekväma känslor.

Tillämpning av rengörings enemas

Den optimala tiden för proceduren är sen kväll på kvällen före undersökningen hos proktologen eller tidigt på morgonen. I det senare fallet bör det tas med i beräkningen att rengöring av tarmarna med en lavemang kan ta flera timmar. För proceduren behöver du en Esmarch-rån i volymen 2 eller 3 liter, som kan köpas på något apotek. Enheten fylls med en halv liter vatten vid rumstemperatur och hängs på en krok eller hålls helt enkelt i en höghöjd hand. Rening utförs enligt följande algoritm:

 • patienten ligger på hans sida och drar benen till magen;
 • Kukan öppnas och luft släpps från enheten.
 • smörjs med vegetabilisk olja eller vaselin, är spetsen försiktigt införd i anuset;
 • Varmvatten behålls i rektum i 10-15 minuter.


Patienter med en stor kroppsvekts prokologer rekommenderar att man utför proceduren för rengöring av tarmen med en enema två gånger. Denna procedur är kontraindicerad för personer som lider av intestinal blödning av någon etiologi.

Hur är läkarens möte?

Efter beredningsskedet för undersökning av proktologen sker en primär diagnos. Det börjar med en bedömning av patientens tillstånd och att lyssna på hans klagomål. Då utövar proktologen en serie undersökningar som hjälper till att fastställa den påstådda sjukdomen. Läkaren undersöker tjocktarmen genom palpation för att bedöma tillståndet hos sin inre vägg och möjlig detektion av tumörer. För att bekräfta den initiala diagnosen krävs endoskopiska studier. De låter dig visualisera de destruktiva förändringarna i endotarmen på datorskärmen och skissera också planen för den kommande behandlingen. De mest effektiva endoskopiska manipuleringarna innefattar:

 • Anoscopy. Med hjälp av en speciell anoskopanordning undersöker proktologen den inre ytan av tjocktarmen. Före förfarandet kan patienter administreras läkemedel med analgetisk aktivitet;
 • Sigmoidoskopi. Manipulation hänvisar till de mest exakta metoderna, vilket möjliggör en detaljerad undersökning av sigmoid och rektum. Genom att använda rektomanooskopet undersöker proktologen tillståndet av slemhinnorna på ett avstånd av 35-40 cm från det anorektala området;
 • Koloskopi. Detta är det mest informativa sättet att diagnostisera godartade och maligna neoplasmer. I processen att utföra endoskopisk manipulation kan proktologen undersöka innerytan av nästan hela rektummet.

Om det behövs utser doktorn patienterna till instrumentstudier, som inkluderar radiografi, ultraljud, dator eller magnetisk resonansbildning.

Tips: "Om de första tecknen på en minskning av tjocktarmen fungerar, bör du omedelbart söka kvalificerad hjälp från en prokolog. Självmedicinering kommer att orsaka allvarliga komplikationer som är svåra att behandla. "

Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning?

Vi rekommenderar att du läser historien om Olga Kirovtseva, hur hon botade hennes mage. Läs artikeln >>

proctologist

Proctologist är en läkare som studerar, diagnostiserar och behandlar patologierna i tunntarmen och analområdet. Denna specialist handlar inte bara om rektumsjukdomar utan också av kolonens patologer, så ett mer noggrant men inte ofta använt namn för denna specialist är koloproktologin.

innehåll

Proktologens verksamhet är parasitiska, inflammatoriska, infektiösa och onkologiska sjukdomar i ändtarmen och kolon, anus och pararektala områden.

Behandling kan utföras med konservativa metoder, och med brådskande förhållanden och ineffektivitet av konservativ terapi används kirurgiska metoder.

Proktologen av den terapeutiska profilen behandlar infektiösa och parasitära tarmpatologier (kolit, helminthisk invasion), analfissurer och hemorrojder.

Kirurgen-proktologen utför nödsituation och planerad operation för blödning, suppuration, prolaps i ändtarmen eller under utveckling av andra komplikationer som uppstår i nederlag i kolon och rektum.

Vad proktologen behandlar konservativa metoder

Läkare-prokologen är engagerad i behandlingen:

 • Hemorrojder - sjukdomar som utvecklar trombos, inflammation, onormal utvidgning och izvivistosti hemorrhoidal ådror och bildar noder runt ändtarmen. Det kan vara akut (anorektal trombos, varvid thrombosing interna och externa hemorrojder och därigenom orsakar svår smärta), och kronisk (inflammation i hemorrojder med svag smärtsyndrom). Oftast utvecklas långsamt, obehagskänsla i anus provocerade genom intag av alkohol, kryddig mat och ibland fysisk ansträngning. Sjukdomen åtföljs av hemorrhoidal blödning (i typiska fall under eller omedelbart efter en tarmtömning) och förlusten av noder som befinner sig i det inledande skedet av utvecklingen av patologi visas under avföring och enkelt reducera, men senare falla ansträngning, lyfta tunga föremål, och inte själv reducera.
 • Trauman rektum som uppstår vid kirurgiskt ingrepp vid behandling av hemorrojder och andra sjukdomar i rektum, när analt samlag, närvaron av fekala vassa föremål under förlossning (spalt perineum, vagina och rektum väggen) och i olyckor.
 • Anal sprickor - En plötslig störning av den analoga slemhinnans integritet, som har karaktären av en akut (upp till 4 veckor) eller en kronisk sjukdom. Det åtföljs av smärta av stygn, klämande eller brännande karaktär, klåda och obehag, liksom utsöndring av skarlet blod som inte blandas med avföring. Brottet i den linjära formen är lokaliserad på slemhinnan i den analkanalen eller på anusens hud, sprickans djup och utsträckning varierar. Det utvecklas med kronisk förstoppning, mekaniskt trauma, förlossning och inflammatoriska förändringar i tarmslimhinnan.
 • Proktit - (. Klamydia orsak, Campylobacter, E. coli, Streptococci och andra) rektala slemhinnan inflammation som utvecklas i närvaro av tarminfektioner, syfilis, tuberkulos, gonorré, dysenteri, snäck infestationer och skador i ändtarmen. Alimentary proktit uppstår när undernäring (frekvent användning av alkohol, akut och aromatiska), vilket orsakar överdriven bildning av slem och leder till irritation av slemhinnan av ändtarmen.
 • Kolit - akut eller kronisk inflammation i kolon slemhinna. Sjukdomen kan påverka alla delar av denna del av tarmen (Pancole), endast cekum (tyflit), slemhinnan i tvärgående kolon (transverzit), colon sigmoideum (sigmoid) och rektum (proktit). Kanske ulcerös (inträffar av okänd anledning), infektiös (utvecklar vid exponering specifik banala och villkor patogena), ischemisk (överträdelse uppstår när blodtillförseln till kolon), toxisk (för förgiftning) och strålning. Akut kolit utvecklas samtidigt med enterit (inflammation i tunntarmen) och gastrit (inflammation i magen).
 • Sår i ändtarmen, som kan vara singel och flera. Innebär mekanisk skada på tarmväggen, med rektumets prolapse (lokaliserad i dess nedre del) eller i närvaro av infektionssjukdomar. De åtföljs av smärtsamma förnimmelser av olika intensitet, som intensifieras under avföring. Efter evakuering av tarmen kan blödning eller blodig urladdning uppträda i närvaro av infektion - purulent och slemhinnor. Det finns också kronisk förstoppning, tenesmus (falsk uppmaning), en falsk känsla av närvaro i en främmande kropps analkanal och en känsla av ofullständig tömning under avföring.
 • Kryptit - akut eller kronisk inflammation i Morganic Crypt (anatomisk depression i änddelen av ändtarmen). Det åtföljs av en känsla av tyngd och brinnande, fuktgivande huden av den analala öppningen, smärtan och lumbago i ändtarmen. Det utvecklas när krypans väggar blir edematösa på grund av långvarig diarré, när de traumatiseras med fasta partiklar av avföring eller när täta klumpar sätts in i kryptan. Med stagnation i kryp av avföring och en minskning av skyddande egenskaper hos utsöndringen av analkörtlarna utvecklas patogena mikroorganismer aktivt och inflammation utvecklas.

Proktologen behandlar också behandling av sjukdomar som inte är relaterade till tarmens organiska patologier:

 • Glistovyh invasioner (helminthiaser) - parasitiska sjukdomar som orsakar helminths (parasitiska maskar). I den mänskliga kroppen helminter faller genom jord och vatten vid användning av otvättade frukter och grönsaker, genom kontakt från person till person (springmask), vid användning av orena eller dåligt termiskt bearbetat kött eller fisk, insektsbett. Den huvudsakliga infektionsmekanismen är fekal-oral. Sjukdomen åtföljs av störningar i aptit och gastrointestinala funktioner, anemi, sjukdomskänsla, allergiska reaktioner, minskning av immunitet, viktminskning, klåda i anus. Symptom beror på vilken typ av parasit, eventuellt asymptomatisk förlopp av sjukdomen.
 • Candidiasis i tarmarna. Medel som förorsakar denna sjukdom är svampar av släktet Candida (normalt Candida albicans, Candida glabrata, Candida dubliniensis, Candida krusei, clavispora lusitaniae, Candida parapsilosis, Candida tropicalis). Candidiasis utvecklas under förhållanden med nedsatt immunitet hos kroppen. För candidiasis riskfaktorer är tillståndet av immunbrist, närvaron av cancer, antibiotiska, allergisk, autoimmuna och endokrina sjukdomar, organtransplantation. intestinal candidiasis kan vara invasiva (filamentösa former av svampen införs in i vävnaden) och icke-invasiv (vävnad inte inbäddad i lumen av tarmen inträffar kraftig tillväxt av svampen kolonier som bryter cavitary och parietal digestion). Icke-invasiv form av sjukdomen åtföljs av svåra systemiska immunreaktions oformade avföring, flatulens, uppsvälldhet, buksmärtor, spastisk, möjligt klåda i anus och måttliga tecken på toxicitet. Den kliniska bilden av den invasiva formen liknar ulcerös kolit eller duodenalsår.
 • Det smärtsamma neurologiska syndromet (procalgia), ett smärtsyndrom som uppträder i anus och rektum, orsakas av muskelspasmer och är inte av organiskt ursprung. Uppenbaras av angrepp med skarp smärta, som bestrålar in i buken, coccyx och perineum. Smärta efter avföring eller ett varmt sittande bad kan stoppas ensam.

Dessutom är proktologen en läkare som behandlar sådana vanliga manifestationer av olika sjukdomar som förstoppning, diarré och anal klåda.

Vad kirurgen-proktologen behandlar

Kirurgen-proktologen är engagerad i behandlingen:

 • Paraproctitis - akut eller kronisk inflammation adrectal fiber som utvecklar under inverkan av en blandad mikroflora (ledande värde har E. coli). Patogen flaggade adrectal vävnadsskador vid platsen för den rektala slemhinnan, genom analkörteln kan tränga från grann organ hematogen och lymphogenous sätt. Paraproctitis ursprung kan vara triviala, och posttraumatiskt specifika, flödet - akut eller kronisk infiltrativ (rektal fistelbildning). Beroende på lokalisering av sår kan vara subkutan, submukosal, ishiorektalnym, pelviorektalnym, retrorektalnym, ytlig och djup, och beroende på lokaliseringen av den inre öppningen av fisteln - fram, bak och sida.
 • Kolonpolyps - benigna mjuka konvexa strukturer som bildas i skikten av epitelet och är belägna på slemhinnan i kolon (oftast påverkar rektum och sigmoid). De kan ha en bred bas eller stanna på ett ben (globulärt, grenigt och svampformat), varierar i storlek och kvantitet (singel och multipel). I vissa fall kan långvariga polyper degenerera till maligna. Under en lång tid visar de sig inte på något sätt (särskilt ensamma), de uppträdande symtomen skiljer sig inte åt i specificitet. Patienten kan störa diarré med förekomsten av blod och slem i avföringen, klåda och irritation i det anala området, obehag under tarmrörelser, och ibland - smärta i buken.
 • Rektal prolapse (rektal prolapse) är en sjukdom där rektum är delvis eller helt utanför anusen. Livshotar representerar inte, men skiljer sig från försvagande symtom. Den exakta orsaken till denna sjukdom har ännu inte ställts in, men predisponerande faktorer inkluderar anatomiska drag av strukturen, leverans, konstant ansträngning under defekation, förekomst av neurologiska sjukdomar och operationer i historien. Genom anatomiska funktioner inkluderar svaghet kvarhållande rektum muskel avlång colon sigmoideum eller tarmkäx rektum, att öka avståndet mellan anus muskelsvaghet eller fel på analsfinktern, vertikalt anordnade korsbenet och svanskotan, ökning av intraabdominellt tryck, kvinnor - mycket djup recto-uterin påse. Förlust inträffar vanligen under avföring och andra typer av kroppsspänning, ofta tillsammans med fekal inkontinens, förstoppning och mindre anal blödning.
 • Godartade tumörer i ändtarmen. Sådana tumörer innefattar villous adenom (långsträckt eller cirkulär bildning av en röd-rosa färg med liten papiller, och håren på ytan, är det svårt att få diagnosen och har benägenhet för degenerering vid malign), myom (framkallande av subslemhinnevävnad eller longitudinella muskelfibrer liknar fast polyp, sällsynta ), lipom (lobulär tumör submukosal skikt, en mjuk struktur, växer långsamt nästan aldrig urartar till malign extremt sällsynt), fibrom (kompakt skiljer Art ukturoy består av bindväv kan degenerera till maligna), mullrande angiom (fylld med blod ljusa crimson hålighet svampig struktur kan gro och sår).
 • Epithelial svans (svanskotan cysta) - en medfödd defekt i mjuka vävnader i området för svanskotan och korsbenet. Svans stroke är smal, är fodrad med epitelceller fistel, vars ena ände slutar blint i den subkutana fettsvansregionen, och öppnar den andra pinhole i huden (kan vara ett eller flera). Under en lång tid inte visas patienten hänvisar till proctologist endast med utvecklingen av inflammation som utlöses genom mekanisk trauma och tätnings hål (epitel förhindrar utflödet av avfallsprodukter).
 • Perianala kondylom är papillatformationer av grårosa färg, som kan slå samman och bilda konglomerat (liknar blomkål). Ligger i perianalområdet kan genitalvårdar täcka analkanalen när den är stor till stor. De orsakas av humant papillomavirus. Sjukdomen är kronisk.
 • Brist på analfinkter - Delvis eller fullständig störning av frivillig retention av innehållet i tjocktarmen, som kan vara posttraumatisk, postpartum, funktionell och medfödd. Enligt graden av uppenbarelse av insufficiens isoleras 1 grad (ej bevarad av gaser), 2 grader (inkontinens av flytande avföring), 3 grader (inkontinens av gaser, flytande och fast avföring).
 • Medfödda anomalier i den rektala zonen (fistel, Hirschsprungs sjukdom, etc.).
 • Onkologiska sjukdomar. Den cancer utvecklas från cellerna som kantar tarmen rak (sjukdomen utvecklas hos patienter med diffus polypos eller om det vorsinistoy tumörer), påverkar helt rektum från 1,5 - 2 år, och först då går utöver det. I de flesta fall förekommer det hos äldre människor.

Även proktologen tar bort främmande kroppar.

Vad är en barnproktolog?

Barnens proktolog är en läkare som behandlar diagnos och behandling av rektumsjukdomar och avföringstest hos barn från födsel till 18 år.

Proktologen hos barn behandlar:

 • förstoppning;
 • fekal inkontinens;
 • helminthic invasions;
 • analfissurer;
 • anal blödning;
 • barns hemorrojder (förekommer med kronisk förstoppning);
 • endotation i ändtarmen
 • tumörer och cyster i analkanalen, rektum;
 • trauma mot anusen.

Dessutom behandlar proktologen kirurgiskt barn med medfödda anomalier i anorektala regionen:

 • atresi (frånvaro, infektion) av anuset (det observeras när kloacalmembranet är underutvecklat);
 • åderi i ändtarmen (förekommer när det ectodermala rudimentet är underutvecklat);
 • ektopi (fel plats) i anuset;
 • medfödd fistel (i urin- eller reproduktionssystemet, perineum);
 • medfödd förträngning av anus och rektum;
 • ihållande cloaca i flickor (rektum, vagina och urinvägar sammanfogade till en enda kanal).

Ett möte med en prokolog är nödvändigt om barnet lider:

 • förstoppning;
 • smärta i anuset
 • blödning under avföring
 • anal klåda;
 • ofullständig, obstruerad tarmrörelse.

När ska jag gå till proktologen?

Konsulterande prokolog är nödvändig om patienten markerar utseendet:

 • smärta i anuset
 • frekvent diarré eller förstoppning
 • ödem och kottar i anala regionen;
 • spår av blod (skarlet eller mörkt) i avföring eller på toalettpapper efter avföring
 • slemhinnor eller purulent urladdning från anuset;
 • klåda och rodnad i analaområdet
 • känslor av en främmande kropp i analkanalen.

Ett besök hos proktologen krävs när hemorrhoidnoden faller ut efter avföring, med inkontinens av avföring och utåtflöde av rektal slemhinna.

Proktologen behövs också för förebyggande undersökning av personer som riskerar att utveckla hemorrojder och andra ändamål i ändtarmen:

 • gravida kvinnor i sista trimestern eller kvinnor efter ny leverans;
 • kvinnor i klimakteriet;
 • personer med övervikt
 • människor som leder en stillasittande livsstil eller ofta lyfter vikter.

Obligatorisk förebyggande undersökning är nödvändig för personer som genomgått operation för hemorrojder samt för personer efter 40 år med släktingar som diagnostiserades med "rektal cancer".

Samrådsskeden

Många patienter skjuter upp besöket till doktorn, för att de känner sig skamma och inte vet hur man ska genomgå en undersökning med proktologen. Till följd av detta uppstår patienter med antagning till prokologen ofta redan med försummade sjukdomar, vilket i många fall kräver kirurgisk behandling. För att bli av med känslan av psykologisk obehag bör du i förväg bekanta dig med samrådsstadierna.

Inspektionen av proktologen omfattar:

 • Studier av patientens klagomål och anamnese av sjukdomen. Läkaren under samtalet anger vilka symtom patienten är orolig för, när de inträffade och vilka åtgärder som vidtagits för att eliminera dem.
 • tarm undersökning genom palpation genom bukväggen (denna patient läggs på soffan) och rektal finger diskussioner under vilka proktolog sonderar analkanalen och rektum närmast detektera skada på tarmväggen eller närvaron av patologiska enheter.
 • Ytterligare studier av andra delar av tarmarna (anoskopi, sigmoidoskopi och koloskopi). Oftast genom anoscopy under vilken proktolog inträder i anus till ett djup av 14 cm anoscope - ett ihåligt rör med en tunn optisk fiber inuti, gör det möjligt att undersöka rektum för att ta ett cellprov eller biopsimaterial. I närvaro av smärta använder proktologen lokalbedövning under proceduren. Sigmoidoscopy och koloskopi proctologist innehar vid behov översyn av hela tjocktarmen.

I närvaro av indikationer är också avföringanalys och irrigografi förskrivna.

Förberedelser för inspektion

Eftersom en rektum undersöks på rektum (fingerforskning eller anoskopi) måste tarmarna rengöras på förhand, annars kommer undersökningen inte att vara informativ.

För att rengöra tarmarna kan du använda:

 • Laxerande preparat. Det rekommenderas laxermedelberedning Fortrans, som har en osmotisk effekt, tas i enlighet med schemat, renar alla tarmar väl och tolereras väl.
 • Rengöring av lavemang, vilket görs kvällen före undersökningen och några timmar före inträde. För denna procedur används Esmarch-rånen, fylld med 1,5 liter varmt vatten. Patienten ligger på hans sida och drar benen i magen. Esmarchs rån under förfarandet måste lyftas upp och antingen säkras i den här positionen till någonting eller hållas hela tiden, så hjälp av nära och kära är önskvärt. Spetsen ska smörjas med petroleumgel, det introduceras först efter att vatten har visat sig. Det är önskvärt att hålla vätskan i minst 10 minuter, och emmen för ett bättre resultat kan upprepas om en halvtimme. Det är viktigt att komma ihåg att om patienten har blödning från anusen är emmen kontraindicerad.

Om avföringen är frånvarande i flera dagar är illamående, kräkningar och uppblåsthet närvarande (tecken på tarmobstruktion), intaget av laxermedel är kontraindicerat. Vid tvivel rekommenderas att i kliniken ange hur man ska förbereda sig för en tid med prokologen.

För att utesluta ökad gasning i tarmarna, från kosten 2 dagar före inspektionen bör elimineras kolsyrade drycker, råa frukter och grönsaker, baljväxter, svartbröd och mjölk.