Huvud
Behandling

Hur många lever med prostatacancer

För närvarande prognosen för överlevnad för prostatacancer beror på hur terapeutiska åtgärder som genomförs i tid, eftersom kroppen bekämpar tumörprocessen, men också på vilket stadium cancern är och hur den kan behandlas.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Prognos överlevnad

Beroende på det stadium där prostatacancer ligger, kan du göra en förutsägelse för livslängd. Det är viktigt att genomföra snabb behandling, vilket kommer att bidra till att eliminera en farlig komplikation.

På steg 1

Detta stadium av sjukdomsutvecklingen är vanligtvis mycket svår att upptäcka. Detta beror på det faktum att tumören vanligtvis inte sprider sig utanför prostatakörteln, i receptionen kan urologen inte känna det. Ultraljudsdiagnos kan inte bestämma närvaron av tumörer.

Identifiera sjukdomen i detta skede kan endast genom regelbunden förebyggande undersökning av blodvätskan för antigener eller oncomarkörer. Om koncentrationen av antigen i blodvätskan överskrids, är det möjligt att tala om en predisposition för cancer eller de processer som utvecklas i kroppen av det första stadiet av sjukdomen.

Med den tidiga diagnosen patologi vid detta utvecklingsstadium kan du öka livslängden med mer än 17 år. Vanligtvis förutspås inte döden på detta stadium. I frånvaro av metastaser kan patologi enkelt behandlas med terapeutiska effekter.

Ett bevisat hemhjälpmedel för att öka Potential:

 • ett fantastiskt resultat,
 • låg kostnad,
 • fullständig säkerhet,
 • orsakar inte överskott.

Att bestämma andelen överlevnad från en malign neoplasma vid detta stadium är inte lätt, eftersom det är problematiskt att diagnostisera en korrekt diagnos. Detta stadium kännetecknas av isoleringen av den patologiska processen och placeringen av patogena medel i olika könsorgan av könsorganet. Vanligtvis är lokaliseringens fokus klyftens yta, den patologiska processen är ännu inte införd i orgeln själv. Överlevnad vid detta skede är hög. Mer än 95% av patienterna i 10 år kan leva efter att de har diagnostiserats.

I 2 steg

Denna grad av utveckling av sjukdomen kännetecknas av snabb utveckling i kroppen. Den prostatiska sjukdomen kan redan diagnostiseras med hjälp av en ultraljudsundersökning av orgeln. Med en snabb undersökning och behandling på gång förutspår onkologen att ett dödligt utfall elimineras inom de närmaste fem åren.

I detta skede tumör växer i storlek så att det redan kan testa läkare, men i detta skede ingen ytterligare metastaser, är tumören placerad i vävnaden i prostata. Vanligtvis i denna period tar det ungefär 50% av kroppsvävnad. Operationen och behandlingen ska utföras så snabbt som möjligt. Avlägsnande av neoplasma och efterföljande terapi kommer att förhindra utvecklingen av metastaser eller en annan följd av sjukdomen.

I vissa fall föreslår onkologi förväntad hantering för en patient som har någon kontraindikation till en radikal eller konservativ effekt.

I detta skede finns det föreslagna alternativ för att eliminera den underliggande sjukdomen:

 • radikal prostatektomi med excision av lymfkörtlar;
 • exponering;
 • brakyterapi;
 • komplex bestrålning;
 • kryokirurgi.

Att dö i det här skedet borde en person inte, trots hans ålder. Med prostatektomi är överlevnadshastigheten 99% i fem år, 90% i 10 år, 85% i 15 år. Förfarandet för brachyterapi är ett effektivt alternativ för att bekämpa patologi. Om sjukdomen fortskrider långsamt, är prognosen 95% av 10 års överlevnad. Om cancercellerna sprider sig snabbt minskar dessa indikatorer till 80-85%.

För att minska risken för att sjukdomen återkommer med en radikal avlägsnande av organet, parallellt med onkologer, föreskrivs komplex strålbehandling. Tillförlitligheten av överlevnadsprognoserna för den utförda kryokonstruktionen har ännu inte angivits. Det är känt att frånvaron av återfall observeras hos 80% av patienterna i 5 år.

I 3 steg

Vid detta tillfälle är utsikterna i många fall negativa. Tumören sträcker sig bortom gränserna för prostata kapseln, passerar till de seminiferösa tubulerna. Men metastaser är inte tillgängliga än. Metoden för terapeutisk påverkan är direkt betingad av resultaten av diagnostiska åtgärder. Under denna period antas behandlingen:

 1. Utför komplexa radiella och medicinska inflytande.
 2. Behandling genom att ta hormonella medel.
 3. Radikal prostatektomi med excision av lymfkörtlar.

Det finns ingen väntetaktik. I tredje etappen är den femåriga överlevnadsprognosen cirka 50%. Specialisternas huvuduppgift är hämning av spridningen av maligna processer i kroppen och lindring av uttalad symtomatologi. Valet av terapiens taktik tar läkarna hänsyn till alla indikatorer och individuella egenskaper hos patientens kropp.

I de sista stegen

4 och 5 grader av sjukdomsutveckling kännetecknas av ett ogynnsamt resultat. Under denna period sprider sig spridningen till andra organ. I vissa fall kan de bildas på en dag. Med blod och lymfvätska transporteras cancermedel. Detta orsakar skador på de regionala och centrala lymfkörtlarna. Eftersom metastasen växer intensivt under den pre-dödliga perioden, lider patienten av svår svullnad. När metastaser tränger in i benvävnaderna, uppenbarar sig sig genom uttalade smärtsamma förnimmelser påverkas kraniala, femorala, vertebrala, kalkbenar.

På vad kommer livslängden att påverkas direkt av den valda behandlingen och individuella egenskaper hos varje patients organism. Om det finns metastaser i närliggande eller avlägsna organ, blir kampen svårare. När prostatacancer diagnostiseras vid etapperna 4 och 5 är vanligtvis förutsägelserna ogynnsamma. Och oavsett vilken typ av terapi som väljs av en onkolog är det omöjligt att fullständigt bli av med sjukdomen. Och om behandlingen väljs fel är den totala överlevnadsgraden inte mer än 30% inom 5 år. Det finns ingen möjlighet att botas av någon av behandlingsalternativen.

Vid dessa stadier av sjukdomsutvecklingen är det omöjligt att kontrollera spridningen av metastaser och cancerceller i kroppen. Det finns flera nya foci av patologiska processer. Vävnaderna hos de organ som ligger i närheten av prostatakörteln påverkas - blåsan, rektum, urinrörsslangen. Patientens allmänna tillstånd försämras skarpt. Uppgiften av läkare i dessa steg är att förlänga patientens liv. Varianter av terapi - strålning och medicinering, som syftar till att lindra patientens tillstånd och maximera livslängden.

Beroende på prognosen på symtom

De första två utvecklingsstadierna präglas av tumörtillväxt, metastaser är frånvarande. Det förekommer redan i tredje etappen. Personen känner en stark smärta.

Fjärde och femte etappen kännetecknas av spridningen av metastaser till andra organ. Med cancer med metastaser minskar livslängden och livskvaliteten. Om den patologiska processen snabbt sprider sig via organ och system, kan patientens livslängd inte vara mer än två år.

Riskfaktorer som påverkar prognosen

Livslängden kan påverkas av sådana faktorer:

 • aktualitet i behandlingen
 • Åldersgruppens åldersgrupp
 • närvaro eller frånvaro av tillväxt
 • upprätthålla en rätt eller fel sätt att leva
 • sjuka näring
 • variant av den valda terapeutiska effekten;
 • individens egenskaper hos organismen
 • Spridningshastighet av patologiska processer;
 • korrekt diagnos.

Hur man ökar risken för överlevnad

Prognosen för överlevnad beror på utvecklingsstadiet av patologi och typen av detekterad tumör. Det är självklart inte möjligt att förhindra utvecklingen av en patologisk process. Men det är viktigt att genomgå förebyggande undersökningar med en urolog efter 45 års ålder en gång per år. Så du kan identifiera patologin i de tidiga utvecklingsstadierna och hantera det effektivt.

Med tiden spent ultraljud och screening av prostata, kan du bestämma de minsta förändringarna i organets vävnader. En väl valda behandling hjälper till att förbättra risken för överlevnad. Även inflammation i reproduktionssystemets organ bör behandlas i tid, oavsett arten. En man bör inte ignorera sjukdomssymptomen, i tid för att kontakta en urolog, andrologist, en onkolog.

När prostatacancer diagnostiseras, för att minska reproduktion och aggressivitet av cancerceller, rekommenderar läkare att du utesluter från dietprodukter som innehåller cancerframkallande ämnen och fetter av animaliskt ursprung:

 • stekt mat;
 • Produkter som tillagades på öppen eld;
 • snabbmat;
 • feta livsmedel;
 • rökt produkter;
 • margarin.

För att förhindra utveckling av patologi i framtiden, rekommenderar läkare systematisk användning av produkter som inkluderar lykopen: tomater, grapefrukt, aprikoser, papaya.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

Prognos för prostatacancer. Hur många lever med prostatacancer?

Idag fördelar läkare fem grader av prostatacancer bland maligna tumörer i prostata. I samband med tumörforskning diagnostiserar onkologer inte bara diagnosen diagnosen, utan formulerar även förutsägelser för behandling och väljer effektiv terapeutisk taktik.

Nästan alla maligna neoplasmer i prostatakörteln detekteras innan de sprider sig utanför området av denna körtel. I så fall Om sjukdomen inte upptäcks vid det sista skedet kommer 99 procent av patienterna att kunna leva mer än 5 år. Självklart, om denna tumör redan har metastasiserats till andra organ, försämras överlevnadsprognosen avsevärt.

Om ett år efter behandlingen gjordes prostatacancer igen, kände sig ett återfall. Vanligtvis upprepas sjukdomen i prostata, men ibland sprider den sig till andra organ eller ben. Som regel behandlas återfall med andra metoder som inte tidigare användes vid behandling av den ursprungliga tumören.

Prognos och behandling av prostatacancer

I händelse av att metastasin detekteras vid 3: e eller 4: e etappen av cancer krävs akut behandling, medan förutsägelserna förvärras.

Metoder för behandling vid detektering av metastaser

 • Bestråla avlägsnat prostatakörteln och regionala lymfkörtlar, medan du förskriver hormonbehandling.
 • Medicinering eller kirurgisk kastrering. I det första fallet kommer det att bli en omvänd effekt efter att läkemedlet avbrutits.
 • I närvaro av metastaser i ett tidigt skede kan cancer ge kemoterapi.

Med den avancerade formen av cancer med metastaser som förekommer i benen eller i de inre organen utanför bäckenområdet, föreskrivs symptomatisk behandling. Strålning och hormonbehandling används vanligtvis för att förlänga patienternas livslängd.

Behandlingsprognosen beror direkt på indexet för tumör aggressivitet, graden av onkologisk process och på valet av effektiv behandling.

Prognos för prostatacancer 1 st grad

Med visuell undersökning och en röntgen kan inte detektera en tumör. Cancerceller finns i vävnadsprover som tas under kirurgisk ingrepp för glandular hyperplasi. De kan också detekteras med biopsi, vars orsak är det ökade innehållet i prostataspecifikt antigen i blodet.

 • Om cancerceller finns i mindre än fem procent av vävnaden tilldelas en poäng mindre än sju på Gleason-poängen.
 • Om sådana celler finns i mer än fem procent av vävnaden är en uppskattning större än sju.
 • Cancerceller kan hittas i vävnaden som tas av metoden för punktering.

På detta stadium är canceren isolerad, sjukdomen är lokaliserad endast i prostatakörteln. Tumören växer uteslutande på ytan av organet utan att tränga in i vävnaden. Överlevnad i 10 år är hög - cirka 95-100 procent.

Den bildade tumören kan probes, den går inte utöver kapslingsområdet, vilket har vuxit runt körteln.

 • Neoplasm kan ta mindre än 50 procent av hälften av körteln.
 • Upptar mer än 50 procent av körteln.
 • Den ligger på två halvor av prostatakörteln.

I det andra steget är cancern isolerad, den är lokaliserad i körteln, medan tumören redan har penetrerat djupt in i vävnaden. I 10 år är överlevnadsgraden 60.

I det här fallet kan inte utan kirurgi, bestrålning och hormonbehandling. Behandlingen syftar till att minska tillväxten av den maligna processen och för att lindra de smärtsamma symptomen. Vid val av effektiv behandling tar onkologerna hänsyn till organismens individuella egenskaper.

Prognosen för överlevnad beror på sjukdomsstadiet och typen av tumör. Tyvärr, i tredje etappen är den här prognosen ogynnsam, i 5 år är överlevnadsgraden 50-60.

Helt eliminera utvecklingen av sjukdomen är omöjlig. För att bestämma cancer på ett tidigt stadium, efter 45 år rekommenderas det att genomgå en förebyggande kontroll en gång per år. Således kan du få en chans till en framgångsrik botemedel. Screening innefattar rektal undersökning av körteln, ultraljud och detektering av PSA.

I tredje etappen sjukdomen ger metastaser till bäckenorganen, som också sprider sig till de regionala lymfkörtlarna. Den genomsnittliga överlevnadsgraden är mindre än 60 procent.

Prognos för prostatacancer i 4: e och 5: e graden

Vid 4: e och 5: e stadiet av sjukdomsutvecklingen uppträder metastaser mycket snabbt, om några dagar, och detta är kanske det enda kliniska tecknet på cancer.

Maligna celler sprider sig genom blodet och lymfsystemet. Det finns ett nederlag av de hypogastriska, iliac och obturativa lymfkörtlarna. På grund av spridningen av metastaser kan svullnad i könsorganen och underbenen observeras. Om metastaser tränger in i benvävnad, uppträder allvarlig smärta, vilket signalerar närvaron av cancer. Ofta påverkas höft-, kranial-, bäcken-, vertebral- och kostben.

När metastaser påverkar inre organ är binjurarna, leveren och lungorna de första som drabbas av.

Om fel behandling väljs är överlevnadsgraden mindre än 50 till 5 år.

slutsats

I fallet när en man diagnostiseras med prostatacancer i fjärde eller femte graden är prognosen för livslängd extremt ogynnsam. Det är inte möjligt att fullständigt bota patienten med hjälp av moderna medicinska metoder.

Livslängden kommer att bestämmas av sjukdomsutvecklingsstadiet och behandlingsförloppet. Ju tidigare canceret diagnostiseras desto större är risken för fullständig eller partiell botemedel.

Om metastaser utvecklas i nära eller avlägsna organ under utvecklingen av cancer är det mycket svårare att behandla och kontrollera sjukdomen.

Prognos överlevnad i prostatacancer

Den vanligaste och farliga sjukdomen hos män är prostatacancer, en överlevnadsprognos, som trots allt kan vara mycket positiv.

Vad är farligt för prostatacancer för en människas hälsa?

Bildandet av en malign tumör i prostata är den vanligaste sjukdomen bland män. Nyligen har prostatacancer blivit yngre, förekommer hos män efter 40 år.

Sjukdomsförloppet i de tidiga stadierna är långsamt och latent. Utvecklingssteget kan endast detekteras med ett speciellt blodprov för antigen PSA. Senare, när tumören växer och pressar på blåsan och tarmarna, börjar männen känna obehag, då smärta:

 • Antalet urinering ökar på dagtid - upp till 10, och ibland 20 gånger;
 • på natten är det nödvändigt att vakna upp för urinering minst tre gånger;
 • plötsliga begär som är svåra, och ibland omöjliga att behålla;
 • under urinering skär och gör ont i urinblåsan;
 • det finns smärtor i anusen.

I allt högre grad pressar tumören på urinröret, som det upplever. I detta fall upplever patienten:

 • svårigheter i början av tömningen;
 • urinen följer intermittent;
 • det finns en känsla av att tömningen inte är färdig, droppar urinen.

Med vidare utveckling av sjukdomen, när tumören helt komprimerar urinläkaren, kan mannen inte tömma sig själv, urinen stagnerar. Njurbäckenet och uretern dilaterar, det finns smärtor i nedre delen av ryggen, nyreuritrit utvecklas.

I framtiden är följande komplikationer möjliga:

 • det finns blod i urinen;
 • svullna könsorgan och ben;
 • förfallet lockar till motsatt kön;
 • förstoppning och smärta under tarmrörelsen
 • smärta i levern, utveckling av gulsot;
 • icke-beständig torrhosta.

Vid det sista skedet av sjukdomsutvecklingen påverkas ofta benvävnad. Det finns allvarlig smärta i ryggraden och bäckenområdet.

Prognos överlevnad i prostatacancer i etapper

Förväntad livslängd beror på följande faktorer:

 • det stadium där sjukdomen diagnostiseras
 • efterlevnad av patientens rekommendationer och behandling
 • Förekomsten av samtidiga sjukdomar;
 • viljan hos patienten, en önskan att besegra cancer.

Intensiv undersökning visar en klinisk bild. Baserat på det är det möjligt för varje enskild patient att göra en överlevnadsprognos. Den genomsnittliga överlevnadshastigheten för prostatacancer är som följer:

Sjukdomen som finns i ett tidigt skede är en stor framgång för patienten. Cancerbehandling i detta fall är effektiv, prognosen för majoriteten är positiv. Om en patient med cancer fullständigt genomgår en behandlingssätt, följer alla doktors rekommendationer. - Överlevnadsgraden i fem år är 100%. Den 10-åriga indikatorn behandlas 90%, men inte under 75%.

Även om sjukdomen endast upptäcks i detta skede är behandlingen effektiv och leder till positiva resultat. Terapeutisk behandling i andra etappen kan ge överlevnad om en femårsperiod till 100% och inte mindre än 90%. Inom en tioårsperiod är överlevnadsgraden 60-65%. Vid detta stadium av sjukdomsutvecklingen, är prostata och några av de intilliggande vävnaderna ofta helt borttagna.

Från och med detta stadium förlorar prognosen för överlevnad en positiv tendens, strålbehandling och hormonbehandling används, vilket är oumbärligt. Bestrålning syftar till att förstöra metastaserande cancerceller. I vissa fall utförs kirurgi, vilket inte garanterar en 100% botemedel, men förbättrar patientens tillstånd. Överlevnad i fem år - 50-55%.

Detektionen av cancer vid detta sena skede ger svåra förutsägelser. Behandlingen syftar till att förbättra patientens livskvalitet och förlänga den. Utför hormonbehandling och behandla kemoterapeutiska medel. Överlevnadsprognosen för fem år är cirka 30%. Om sjukdomen inte behandlas vid detta skede kommer patienten att leva i bästa fall om två år.

Prostatacancer med metastaser

Malign tumör, i motsats till godartad (adenom), kännetecknas av närvaron av metastaser. Cancerceller spridas genom kroppen, som påverkar olika organ.

I de två första stadierna av sjukdomsutvecklingen växer tumören men ingen metastasering uppstår. I tredje etappen uppträder de första metastaserna. Det finns svåra smärtor, men de kan undertryckas av smärtstillande medel.

Vid fjärde etappen delar cancerceller, blod och lymf bär dem genom kroppen. Först påverkas orgorna bredvid prostatakörteln, då benen, njurarna. Lungor och hjärnan påverkas sällan, eftersom patienter ofta dör före njurinsufficiens.

Prostatacancer med metastaser förkortar längden och livskvaliteten. De beror på hur mycket tumören fortskrider, på antalet oncoceller, deras lokalisering. Under fem år efter behandlingen når dödligheten 30%. Dödligt utfall av komplikationer orsakade av den underliggande sjukdomen beaktas inte.

Vid fjärde etappen med en mängd metastaser lever patienterna en till tre år. Om kompetent behandling utförs, förlängs livslängden i ett år eller två. Penetration av benmetastaser minskar livslängden till ett år.

Hur ökar chanserna att överleva?

Metoden för behandling av en patient beror på scenen av tumörutveckling, ålder och allmän hälsa, patientpreferenser. Först av allt utförs diagnosen.

Hittills har traditionell behandling av prostatacancer begränsats på två sätt: borttagning av prostata och extern (radioterapi) eller intern (brachyterapi) bestrålning. Metoderna är ganska effektiva, men de orsakar biverkningar som negativt påverkar livskvaliteten. Bland dem:

 1. problem med urinering (inkontinens eller svårighet);
 2. inflammerad blåsan eller rektum
 3. sämre sexuell lust.

En komplicerad bukoperation utförs, prostatakörteln och testiklarna avlägsnas fullständigt, urinvägarna återanslutes till blåsan. Efter operationen utförs en patologisk analys av den borttagna vävnaden, vilket gör att du kan utvärdera livets chanser.

Efter operationen krävs inlämning av sjukhus, ibland krävs blodtransfusion och en kateter bör bäras i tre veckor. På grund av möjliga komplikationer för äldre män rekommenderas inte kirurgi. Det finns biverkningar: urinering störs - 5% och erektion - ca 70%.

Inuti prostatan introduceras en källa till radioaktiv strålning. Det används i de tidiga stadierna för att behandla lokaliserade cancerformer. Metoden användes först 1910. Amerikanska kliniker hävdar att 79% av patienterna lever under de kommande 10 åren. Biverkningar efter brachyterapi är minimala: Urininkontinens - högst 4%, impotens - högst 15%. Några dagar senare börjar patienten leva ett normalt liv.

Den används för förstörelse av en tumör lokaliserad i prostata, när kirurgisk ingrepp är kontraindicerat. Patienten ges en ultraljudssond som sänder en tredimensionell bild. Strålarna passerar genom hela prostatakörteln och förstör det helt.

Proceduren varar 2-4 timmar, med ett normalt utfall ur patienten nästa dag. Det kan finnas smärre smärta som snabbt passerar, vissa komplikationer i samband med urinering, urinrör, urinblåsa.

Den används för kombinerad behandling, den kombinerar bra med andra metoder, kompletterar dem. Det hålls 5 gånger i veckan i 7-8 veckor. Doser av strålning är små för att minimera skador på friska vävnader. Komplikationer är mindre vanliga: erektioner - upp till 50%, urinering - upp till 4%. Läkare rekommenderar ofta denna metod till äldre män.

Radiosurgical behandling med användning av Cyberknife

Detta är ett modernt alternativ till operation, har följande fördelar:

 • smärtfri och blodlös metod utan biverkningar
 • friska vävnader skadas minimalt
 • Den mest exakta strålningsriktningen i små doser;
 • Det är tillgängligt för svåra patienter som är kontraindicerade vid operation
 • använd inte anestesi.

Bland andra behandlingar använder traditionell medicin också kemoterapi och hormonbehandling.

Traditionella behandlingsmetoder

Användningen av folkmetoder innebär att man i första hand normaliserar näring. Dieten ska vara:

 • mejeriprodukter, grönsaker, frukt, grönsaker;
 • havsfisk med låg fetthalt;
 • animaliska fetter, kryddor, kryddor - använd minimalt
 • att utesluta stekta rätter och röka produkter;
 • överge bevarande, rött kött, röka, alkohol.

En varm vattenlösning av sodavatten är berusad innan du äter. En sådan alkalisk lösning tillåter inte cancerceller att växa och saktar utvecklingen av sjukdomen. Det används inte för diabetes eller ulcerös sjukdom i mag-tarmkanalen.

Behandling med mjölkvalle

Serum innehåller mineraler och aminosyror som hjälper till att återställa immuniteten. De substanser som ingår i det undertrycker aktivt glutation, vilket främjar reproduktion av cancerceller. Ett glas om dagen ökar terapeutisk effekt av kemoterapi.

Behandling med aprikosben

I aprikosben finns det mycket vitamin B17 med anti-cancer egenskaper. Används som en tinktur.

Många onkologer känner igen den helande effekten av användningen av örter. För att behandla cancer är malurt och celandine det mest lämpliga, vilket i stor utsträckning begränsar tillväxten av oncocellerna.

Torrgrå malurt insistera 40 minuter på ett glas kokande vatten, filtrera, lagra i mörkret. På en dag, ta 3 droppar med 15 droppar innan du äter med vatten. Efter 10 dagar, ta en paus i 2 veckor.

Samla en blommande celandine, finskivad, sätt i en liter burk, hälld med medicinsk alkohol, 2 veckor insistera på en mörk plats. Ta första 5 droppar per dag under den första veckan. Varje nästa dos fördubblas och justeras till 50. Behandlingsförloppet är 6 månader i frånvaro av berusning.

Folkläkemedel läker inte helt, men deras kombination med traditionell medicin kommer att underlätta sjukdomsförloppet. Traditionell medicin, i kombination med folkmetoder, om inte helt botad, då minst långsam prostatacancer, är prognosen för överlevnad mestadels positiv i de flesta fall.

Prostatacancer - Prognos för överlevnad

Prognos för sjuklighet och dödlighet

Enligt WHO: s europeiska kontor, i de fem största länderna i Europa, registreras cirka 80100 nya fall av malign neoplasma i prostatakörteln varje år. Olyckligtvis detekteras denna patologi i de sena stadierna i 55-60% av fallen. I världen registreras 200250 fall av prostatasjukdom årligen. Hos 70% -80% av patienterna tenderar den patologiska processen att utvecklas.

Prostatacancer ligger på tredje plats bland onkologiska sjukdomar hos manliga könsorgan i Västeuropa och vid första i USA. Denna ganska vanliga tumör i de flesta länder rankar andra tredjedel i frekvens bland maligna tumörer hos män, och i Förenta staterna - den första platsen. Årligen registreras 1500 nya fall av maligna tumörer i Ryska federationen, i Ukraina - 25000 och i Europeiska unionen - 86000.

Förekomsten av prostatacancer påverkas av männenas etnicitet. Således fastställdes att representanter för Negroid-rasen är mest mottagliga för denna sjukdom, och den lägsta incidensen är noterad i de östasiatiska staterna (Kina, Japan).

Dödligheten från prostatacancer beror på scenen i den sjukdom där tumören detekteras och adekvat behandling. Det är känt att tyvärr bara 30% av patienterna diagnostiseras i första eller andra etappen. Metastaser av cancerceller från prostatakörteln finns hos 65% -80% av män som har en första gången sjukdom.

Vissa forskare indikerar att i 33% av männen efter femtio år finns en latent form av prostatacancer. Trots sjukdomsförloppet är 1% av dessa personer den primära diagnosen. Eftersom 76% av äldre män har godartad prostatahyperplasi, är det en komplex process att erkänna att de har cancer.

Riskfaktorer som påverkar prognosen för förekomsten av prostatacancer

Det finns några riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla prostatacancer:

A. Ålder. Prostatacancer detekteras i 75% av fallen efter 50 år.

B. vägde ner Om det finns en sjukdom i nästa släkting ökar risken med 2 gånger, och om cancer diagnostiseras hos 3 nära personer, ökar risken för sjukdomen 9 gånger.

C. Etniskt ursprung. Svarta afroamerikaner är 1,5-2 gånger mer benägna att utveckla prostatacancer än vita män.

D. Näring. En hög mängd i djurets diet man gånger 3 gånger ökar risken för sjuklighet. Tvärtom förhindrar användningen av sojaprodukter utveckling och progression av PCa. Vitamin E minskar risken för sjuklighet med 1/3 och selen - med 2/3. Carotenoider minskar också risken för prostatacancer.

I sjukdoms naturliga förlopp beror dödligheten i stor utsträckning på graden av differentiering av tumörceller. Så med sin låga differentiering är sannolikheten att dö inom 10 år 10%, och med en hög grad av differentiering av cancervävnad ökar denna indikator till 60%. Om patienten diagnostiseras med prostata sjukdom i senare skeden lever de från 30 till 35 månader. Inom fem år dör 75% av patienterna i tredje och fjärde etappen av prostatacancer och inom 10 år - 90%.

Prognos överlevnad beroende på symtom på sjukdomen

Prostatacancer har skarpa tidiga tecken på sjukdomen. Detta kan vara smärta (99%), obstruktion av urinvägarna (54%) eller hematuri (87%). Men dessa symptom är typiska för andra sjukdomar i prostata, så deras utseende orsakar inte onkologisk alertness. I 43% av fallen är de första tecknen på prostatacancer benvärk, vilket indikerar förekomst av tumörmetastaser.

Detekterbarheten av sjukdomen förbättrade screeningsprogram med användning av onkologiska markörer, i synnerhet PSA (prostata-specifikt antigen). Före introduktionen i screeningprogrammet för definitionen av PSA detekterades lokaliserade former av prostatacancer i 33% av fallen och efter 60% -70%.

Ett karakteristiskt kännetecken för neoplasi av prostatavävnader är aneuploiditeten av deoxiribonukleinsyra i punkta i prostatakörteln. Det finns i 50% av prostatacancer. Dess definition gör det möjligt att upptäcka malign neoplasm hos nästan 50% av patienterna.

Screeningsprogrammet för prostatacancer inkluderar sådana metoder för att undersöka patienter:

digital rektalundersökning gör det möjligt för 87% av patienterna att identifiera prostatahyperplasi, närvaron av noder, för att bedöma deras densitet och ytan, hos 37% av patienterna för att identifiera prostatacancer.

känsligheten hos PSA-testet når 95%;

TRUS-metoden är informativ i 605 fall;

kombinationen av PSA + TRUS-metoden är effektiv i 80% av fallen och PSA + PRI hos 83% av patienterna;

nålbiopsi bekräftar diagnosen av tumörer i 15% av patienter med isolerad förhöjning av PSA-nivån och 80% av män som genomgick digital undersökning av ändtarmen + PSA-nivån;

ultraljudsundersökning av prostata med en rektal sensor avslöjar cancer 1 95% av patienterna är i riskzonen;

transuretral biopsi av prostata är informativ hos 81% av patienterna;

aspirationsbiopsi utförs från små mellanslag som bestäms påtagligt under fingerundersökningen;

CT och MR har 100% känslighet vid bestämning av tumörmetastaser.

Överlevnad med olika behandlingsmetoder

En av metoderna för kirurgisk behandling av prostatacancer är radikal prostatektomi. Nyligen, i 93% av fallen, utförs det med ett laparoskop. Dödligheten efter operationen varierar från 0% till 1,2%. Under de första 6-7 veckorna efter operationen utvecklas stricture hos 8% av patienterna. Hos 6% av patienterna som upplever stressinkontinens, är tiden för fysisk ansträngning, vilket kräver användning av pads. Användningen av nervbesparande tekniker under operationen resulterade i en kvarvarande effekt hos 60% -80% av männen som genomgått operation.

Ett antal patienter diagnostiseras med prostatacancer i 2: a graden. Prognosen är följande: patientens överlevnadsfrekvens efter denna operation var 99%, den 10-årige - 90% och femtonåret - 82%. Om operationen utfördes för patienter diagnostiserade med prostatacancer i grad 3, blir prognosen något annorlunda. Indikatorn för en tioårig överlevnadsnivå överstiger inte 79%.

Patienter i tredje etappen av prostatacancer efter operationen visas adjuvansbehandling med kemoterapeutiska läkemedel. Det minskar risken för lokal tumöråterfall med 70% och förbättrar överlevnadshastigheten.

Adjuverande terapi med hormonella läkemedel indikeras för patienter med lymfkörtelmetastaser. I den postoperativa perioden ökar adjuvans monoterapi med antiandrogener i kombination med strålbehandling 65% överlevnad under en 3 års uppföljning.

Indikationer av strålbehandling är en prostatacancer 1 och 2 grader, vilket är en optimistisk prognos, men de vill inte drivas eller har kontraindikationer för kirurgi. Det är indicerat för prostatacancer i tredje graden. Efter strålbehandling visade 98% av patienterna inte uttryckta reaktioner från tjocktarmen och urinvägarna. Hos 55% -60% av patienterna finns en minskning eller brist på styrka. I 6% av patienterna har diarré hos 13% av rektal blödning, och 10% - hematuri och 14% -striktura urinröret.

Brachyterapi är en alternativ metod för strålbehandling. Med tillämpningen av denna metod har 99% av patienterna ingen skada på friska vävnader. Vid en cancer i en prostata av 1 och 2 grader prognosen vid utförandet av brachyterapi bra. Återvinning sker i 95% av fallen.

Hos patienter som diagnostiserats med cancer i grad 3 är prognosen värre; Brachyterapi bör kombineras med extern bestrålning. Hos män som har prostatacancer i grad 4 är prognosen mycket värre. Han har visat en komplex behandling, inklusive symptomatisk behandling.

Patienter som diagnostiserats med prostatacancer i grad 4, vars prognos kan försämras över tid, kan behöva smärtlindring. De växande smärtorna behandlas enligt trenivåprogrammet:

a. 1 nivå - i närvaro av icke-uttryckt smärtsyndrom utse icke-narkotiska analgetika som blockerar syntesen av smärtstillande medel.

b. 2 nivå - med måttlig smärta är utnämningen av icke-opioida läkemedel och svaga opioider indikerade;

c. Nivå 3 används när smärta ökar och analgesi är ineffektivt; föreskriva en kombination av icke-opioida analgetika med starka opioider.

Strålbehandling, som hålls i obotliga patienter, minskar intensiteten av smärta i 36% -70% av patienterna och leder till dess fullständigt försvinnande i 36% -65% av fallen. Effekten av termoterapi vid behandling av patienter med prostatacancer är 79% och standard bestrålning - 48%. Patienter som lider av prostatacancer i 4: e graden, vars prognos kan förbättras, ordineras kombinerad strålbehandling och östrogenbehandling. Dess effektivitet är 96%.

Vissa onkologer pekar på den speciella effekten att behandla prostatacancer med en kombination av strålbehandling med östrogenbehandling. Positiv effekt uppnås i 96% av fallen och vid kombinerad strålbehandling, polykemoterapi och östrogenbehandling var effekten 93%. Hos 87% av patienterna uppnåddes fullständig regression av tumören. De hade ingen återfall inom 3 år.

Tumörrepetensen i prostatacancer sker huvudsakligen under det första året efter operationen. Det ökar när scenen i den patologiska processen ökar. I den första etappen av prostatacancer förekommer exempelvis inte återfall hos 90% -100% av patienterna och vid behandling av andra stegs cancer är dessa siffror signifikant sämre (69% -79%).

Ett viktigt kriterium för radikaliteten hos den utförda prostatektomi är en låg PSA-nivå under postoperativ period. Sjukdomens återfall kan bedömas om PSA-nivån ökar kraftigt. Detta kan sägas endast med säkerhet när de två senaste analyserna överskrider koncentrationen av PSA med 2 gånger jämfört med den ursprungliga studien. Hos 25% av patienterna med avancerade stadium av prostatacancer utförs palliativ kirurgi, vilket innefattar epicystektomi.

Trots det verkliga iridescensutsikterna i närvaro av prostatacancer är även dess lokala form ett hot mot människans liv och i framtiden kan det leda till döden. Vid undersökning av serum för PSA kan diagnosen göras 6-7 år tidigare, och detta förbättrar signifikant prognosen för överlevnad. Vid tidig diagnos av sjukdomen utförs radikal prostatektomi, varefter överlevnadsfrekvensen i 15 år är mycket hög. Endoskopisk kirurgi reducerar signifikant perioden av postoperativ rehabilitering.

Prostatacancer: Prognos överlevnad vid olika stadier

Prostatakörteln är den viktigaste delen av reproduktiv funktion hos män. Prostatakörteln är en körtel med inre utsöndring av en liten storlek som ligger under blåsan och omger urinläkaren.

Prostatakörteln spelar en ganska viktig roll för en mans fulla liv. Det justerar inte bara förseningen eller passage av urin genom urinröret, genom att vara i hennes muskler, men också producerar manliga hormoner samt sädesvätskan som gör att spermierna att överleva utanför kroppen av mannen som ansvarar för en stabil erektion och manliga produktivitet.

Den ovanliga prostatacancer ligger i dess ganska långsamma utveckling och nästan okända symtom och därmed komplex diagnos vid de första utvecklingsstadierna. Det finns emellertid ingen tvekan om att ju tidigare diagnosen avslöjar förekomsten av cancer, och behandlingen kommer att startas, desto bättre prognos för överlevnad i prostatacancer.

Tyvärr är prostatacancer den vanligaste maligna neoplasmen hos män. Och om före prostatacancer diagnostiserades vanligtvis inom området 55-60 år, så har de under de senaste åren snabbt blivit yngre, och alltmer män utsätts för det från 40 år. Toppet av denna sjukdom är 65 till 70 år.

Vad är karaktäristiken för prostatacancer vid olika stadier av sjukdomen?

 • Den första etappen av prostatacancer - En cancer tumör är försumbar, dess struktur är inte detekterbar genom palpation och går inte bortom prostatakörteln.
 • Den andra etappen av prostatacancer - Patienten känner fortfarande inte några symptom på cancer, men tumören har redan växt så mycket att det kan ses med ultraljud, även om neoplasmen fortfarande ligger i prostatakörteln.
 • Den tredje etappen av prostatacancer - Oncobrazovanie har blivit ännu mer utbredd och har nu gått bortom gränserna för prostatakörteln, vilket orsakar förändringar i närliggande organ. I de flesta fall är de första som lider av detta seminalblåsor, vas deferens, inguinal lymfkörtlar och andra närliggande bäckenorgan.
 • Det fjärde stadiet av prostatacancer - Cancercancer har radikalt förvrängt prostatens gränser. På grund av de blodomloppet aggressiva tumörceller spridda i hela kroppen hos patienten, infiltration gro i olika vävnader i kroppen. De kan upptäcka nästan överallt, men metastaser av prostatacancer finns oftast i levervävnad, lungor, bäcken, revben och ryggrad, liksom i lymfkörtlarna.

Vad är prognosen för överlevnad och överlevnad?

I många avseenden beror det på:

 • På vilket stadium av sjukdomen är tumören diagnostiserad.
 • Förekomsten eller frånvaron av metastaser.
 • Huruvida patienten följer rekommendationerna och behandlingsförloppet som föreskrivits av den behandlande läkaren är korrekt.
 • Samtidiga sjukdomar.
 • Kommer till liv och önskan att besegra cancer.

Att bestämma graden av utveckling av sjukdomen är oerhört viktigt för utvecklingen av optimal behandling, så patienten vid den första misstanke om prostatacancer bör intensivt undersökas. Detta kommer att hjälpa, baserat på den kliniska bilden, att bestämma prognosen för överlevnad i prostatacancer för en viss patient.

Så, låt oss överväga vad som är prognosen för överlevnad i prostatacancer:

 • Den första etappen av prostatacancer. Upptäckten av denna sjukdom i början av dess utveckling är en stor framgång. I detta skede kännetecknas den av den mest gynnsamma strömmen. Med full överensstämmelse med de behandlingsregler som doktorn föreskriver vid detta stadium av sjukdomen är femårsöverlevnaden en hundra procent. En överlevnadsprognos för tio år, med hänsyn till behandlingen är 75-90 procent.
 • Den andra etappen av prostatacancer. Om sjukdomen detekteras på detta stadium är behandlingen fortfarande mycket effektiv och i de flesta fall ges en positiv prognos. Under tillståndet av prostatacancer vid detta stadium når överlevnadsgraden inom fem år 90-100 procent. Den 10-åriga prognosen för överlevnad i prostatacancer är 60-65 procent. I detta skede är sjukdomen ofta utförs radikal prostatektomi - prostata borttagning helt och vissa angränsande kroppar - en vanlig metod för behandling av resectable prostatacancer, när en elakartad cancertumör har ännu inte gått längre än prostatakörteln.
 • Den tredje etappen av prostatacancer. Från och med det tredje steget upphör prognosen för fullständig botemedel att vara positiv och utan strålbehandling och hormonbehandling kan inte ges ut. Gamma bestrålning, både fjärr och interstitiell, är i detta fall inriktad på förstörelsen av metastatiska onceller. Också ibland kan patienten genomgå prostatektomi för att minska komprimering av urinläkaren hos patienten med en förstorad prostata och följaktligen för att lindra symtomen. Operativ intervention lovar inte 100% bortskaffande av onkogenes, men bidrar samtidigt till att förbättra patientens livskvalitet i stor utsträckning. Överlevnadsprognosen för fem år i detta fall är 50-55 procent.
 • Det fjärde stadiet av prostatacancer. Efter diagnosen vid en så sen tid av sjukdomen ger modern medicin en nedslående prognos och alla medicinska manipuleringar i detta fall kommer endast att vara avsedda att förbättra kvaliteten och förlänga patientens livslängd. När hormonbehandling och sparsam dosering av kemoterapeutiska medel används, är den femåriga överlevnadsprognosen cirka 30 procent. I avsaknad av behandling vid detta stadium av sjukdomen, på grund av en kombination av negativa faktorer, reduceras patientens livslängd till ett år eller två.

Stage av prostatacancer och deras symtom. Metoder för behandling och prognos för läkare

Ondartad neoplasma, bildad i den manliga sexuella sfären - prostatacancer. Medicinsk statistik bevisar övertygande att sjukdomen är snabbt "yngre". Och om före patologin ansågs mycket män efter 65-75 år, för närvarande diagnostiseras det hos människor 45-50 år gammal.

Många människor som står inför en sådan situation - detekteringen av en malign nod i prostata vävnader, som främst berörde frågan om överlevnadsprognos. Onkologer tar hänsyn till många faktorer, men särskild uppmärksamhet ägnas åt scenen av prostatacancer vid onkologi. Således har individer med stadium 1-2 cancer stora möjligheter till återhämtning. Mindre ljusa utsikter hos personer med 2-3 grader av metaplasi. Det är nödvändigt att ta hänsyn till förekomsten av den primära tumören, förekomsten av metastaser och svårighetsgraden av negativa symtom.

Klassificering av TNM

Som regel styrs specialister runt om i världen av det allmänt accepterade systemet för att klassificera onkoprotsessov «tumör-nod-metastas», där det är vanligt att specificera:

 • symbolen «T» förekomsten av tumörprocessen - från noll när centrum själv ännu inte har bildats, och 4 - neoplasi sprids inte bara till de angränsande vävnader och organ, men också till den övre strukturen;
 • symbolen "N" beskriver regionala lymfkörtlar - allvaret av deras medverkan i cancerprocessen, som regel 1 indikerar frånvaron av metastaser, nummer 2 - diagnos av lesioner av regionala lymfkörtlar;
 • symbolen «M» indikeras fjärrmetastaser, 0 - frånvaro av lymfatisk, hematogen metastas till 1C onkoprotsessa inblandning i även de mest avlägsna organ.

Specialister, förutom att definiera kategorierna av TNM, behöver emellertid nödvändigtvis jämföra information med resultaten från PSA i blodbanan hos män, liksom andra laboratorie- och instrumentdiagnostiska metoder.

Gleason klassificering

Stegen av prostatacancer bestäms vanligen på basis av en biopsi. Samtidigt beräknas en viss mängd poäng på den skala som Gleason utvecklar. Ju högre antal, desto mer aggressivt blir tumörfokuset erkänt. Trots allt är skillnaderna mellan atypiska element från friska prostata vävnader betydligt större.

Så om onkockorna är praktiskt taget oskiljbara från friska, tilldelas tumörplatsen numret 1. Den maximala variationen i prostataceller beräknas till fem punkter.

Emellertid kan neoplasmen fånga flera delar av kroppen på en gång. Om, som ett resultat av diagnostiska förfaranden, identifierades 2 noder, och båda visade sig vara maligna, kan den totala mängden på Gleason-skalan nå 7 poäng. Mindre hotande för människors hälsa känns igen tumörfoci med ett antal 6 eller mindre. Medan 8-10 poäng ger den mest ogynnsamma prognosen för överlevnad.

Men i det här fallet, ge inte upp, i vilket fall som helst. Prestationerna från moderna antitumourmedicin kan förlänga patienternas liv många gånger, och ibland uppnå återhämtning även vid medelhöga och höga Gleason-poäng.

Klassificering enligt Jyuit-Whitmore-systemet

Liksom i andra klassificeringssystem, styrs de i detta fall av allvarligheten av differentiering av oncoceller, förekomsten av tumörprocessen, skador på intilliggande vävnader och organ.

Det tidigaste steget i bildandet av fältet av atypia kallas "A". Vid A1 observeras en god differentiering av oncoelements, men när A2 är cancercellerna inte så lika i olika regioner i prostatavävnaden.

Steget, när cancerfokus inte går utöver kroppen, men palperas av en specialist i fysisk forskning, och parametrarna i PSA är redan upptagna, kallad "B" -fasen. Siffrorna från 0 till 2 indikerar allvarlighetsgraden av oncoprocessen - från det minsta, när fokuset diagnostiseras endast i en lob av orgelet, före infångningen av all prostatavävnad.

I prostatacancer i stadium "C" sträcker metaplasi bortom organets kapsel, med skador på både spermatkabeln och de närliggande organen. Vid C1 var fokusen för atypi bara bara bortom prostata. Men med C2 som redan överlappar urinrörets lumen eller går ut i urinblåsan.

Diagnos av metastasin indikerar onkoproteinövergången till steg "D". Figurerna 0-3 indikerar allvarligheten hos regionala lymfkörtelskador och avlägsna organ. Ju högre det är, ju mer negativ prognosen.

Cancer-symptomatologi i steg

Faren för patologi är att i den första etappen av prostatacancer är negativ symptomatologi helt frånvarande. En man känner inte något obehag, inga problem med urinering eller sexuell attraktion.

De första tecknen på sjukdomen börjar manifestera sig endast med en signifikant ökning av tumörfokus i storlek. I vissa fall lär en man bara om sin diagnos vid scenen av oncoprocess utgå bortom prostata.

Till sjukdomens alarmerande manifestationer kan framförallt hänföras till onaturligt mer frekvent uppmaning att tömma blåsan, särskilt på natten, liksom svårigheten vid urinutsöndringsprocessen. Smärtsamma känslor kan observeras inte alltid. I urinen finns element av blod och spermier.

Men dessa symptom är ofta hänförda till män att åldras förändringar i prostata - adenom, prostatit, och helt enkelt ignoreras. Det var först under övergången till nästa skede av sjukdomen, när smärtimpulser blir långvarig och mer intensiv, flytta till området för korsbenet, med tanke på fötter, företrädare för en stark hälften av mänskligheten söka medicinsk hjälp.

Efterföljande steg onkoprotsessa ske med fortsatt smärta sensation inte bara i prostata området, men även i revbenen, bäckenet, ryggrad. Patienten börjar gå ner i vikt, han har en konstant trötthet, ökad svaghet. Aptit är antingen signifikant minskad eller helt frånvarande i magen, obehag kan kännas, det finns illamående. På nedre extremiteterna är det svullnad, sällan finns det förlamning.

Alla de ovanstående kliniska tecknen kan åtfölja inte bara prostatacancer, men också andra sjukdomar i det genitourära systemet för män. Endast genom att utföra diagnostiska studier sätter allt på plats.

Symptom på den första etappen av prostatacancer och dess behandling

Vid den första fasen av bildandet av tumörfokus noterar patienten inga förändringar i hans hälsotillstånd. Det kan finnas en försämring av arbetsförmågan, intermittent misslyckande med urinering - urinströmmen blir svagare, dess mängd minskar. Mindre vanligt måttlig förbränning i urinröret.

När blodprovet för PSA ges - ett specifikt antigen för den manliga delen av befolkningen, avslöjas en avvikelse från normens parametrar med 18-20%. Detta resultat är nödvändigtvis jämfört med en specialist med information från andra laboratorie- och instrumentdiagnostiska tekniker.

Vid detektering av prostatacancer i detta skede är risken för återhämtning 85-95% efter lämpliga behandlingsmetoder:

 • operativ ingrepp - maximalt organhärdningsoperation, med excision av tumörfokus i friska vävnader;
 • strålbehandling - före och efter operationen, i syfte att minska neoplasmens storlek, förstöra de onkologiska cellerna;
 • hormonbehandling - skapandet av tillstånd som är ogynnsamt för tillväxten och reproduktionen av cellerna atypia i prostata.

Det optimala komplexet av terapeutiska åtgärder väljs av en specialist individuellt.

Symptom på stadium 2 prostatacancer

Onkologiska sjukdomar på detta stadium känner ofta obehag och ömhet när man besöker toaletten. Obehagliga manifestationer åtföljer och ögonblicket av samlag. Ejakulation är också smärtsam. I blodomloppet är parametrarna för PSA förhöjda, vilket inte alltid är typiskt, eftersom liknande manifestation kan följa godartade processer i prostata.

Eftersom det i 2: e etappen av onkologiprocessen går fokus som regel inte utöver organets gränser, trots att det redan finns flera noder, förblir prognosen för botemedel ganska hög upp till 80-90%. Vid snabb och adekvat behandling når prognosen för en femårs överlevnad 85-95%.

Experter tenderar att tillgripa de minimalinvasiva metoder att ta bort en cancer fokus - laparoskopisk prostatektomi procedur. I avsaknad av möjligheten för dess genomförande, till exempel i fallet med nuvarande cancerpatienter i olika stater, förebygga kirurgi, genomfört en omfattande behandling - strålbehandling, brachyterapi. Essensen av den senare är placeringen av en miniatyrkälla för radioaktivitet i prostata vävnaden. Förfarandena upprepas flera gånger, med en obligatorisk bedömning av behandling och avbrott av 6-8 dagar. Kombinerad behandling framgångsrikt i 70-80%.

Brachyterapi tillåter specialister att välja doser av exponering för tumören i en individuell ordning, vilket är nästan omöjligt att uppnå med fjärrbestrålning. Därför minskar risken för ytterligare traumatisering av närliggande vävnader och vävnader.

Symptom och taktik vid behandling av prostatacancer Steg 3

När det gäller höga parametrar av PSA, Gleason-index och information om utgången av utbrottet av tumören bortom prostatakörteln, kan det redan vara en illamående process i 3: e etappen av dess bildning.

Onkobolnoy gör klagomål att han nästan ständigt plågas av smärtsamma impulser i ljumsken, sacrum eller deras rörelse längs höfterna, nedre delen av ryggen. Att besöka toaletten orsakar allvarliga svårigheter - behovet av urinering uppstår ofta. Men urinströmmen är slät, tunn, med en liten volym utsöndrad vätska. Ibland finns det en närvaro av rodnad i det, sperma. Efter att ha besökt toaletten känns inte tillfredsställelse, det är obehag och ofullständighet att tömma urinblåsan.

Ömhet stör människan och vid samlag. De åtgärder han vidtagit för att eliminera obehag är ineffektiva, smärtstillande medel slutar bara smärta för en kort stund. Antingen har ingen effekt.

Med progressionen av det negativa tillståndet försvårar aptiten, symtomen på utmattning, skadan av närliggande organ - tarmarna, njurarna, fluktuerar temperaturen.

Taktiken att behandla prostatacancer i detta skede är nödvändigtvis komplex:

 • excision av onkologi foci med olika metoder;
 • strålning och kemoterapi
 • kryoterapi, hormonbehandling.

Det är dock ganska svårt att stoppa tumörprocessen i 3 steg. Ofta stoppar medicinska ingrepp bara tumörens utbredning, förbättrar patienternas livskvalitet. Det är nödvändigt att ständigt övervaka patientens hälsa från den närvarande onkologen, för att genomföra komplexa undersökningsmetoder.

Symtomatik och taktik vid behandling av stadium 4 prostatacancer

I sista hand, det fjärde stadiet av dess bildning, är oupphörlig i prostata vävnader så karakteristisk att diagnosen inte orsakar svårigheter för specialister.

Män klagar över följande förändringar i deras hälsotillstånd:

 • falsk frekvent uppmaning att tömma blåsan, speciellt på natten;
 • utsöndring av urin i extremt små portioner - strålen är intermittent, trög;
 • episoder av akut urinretention
 • känsla av allvarligt obehag, brinner i urinröret, förorening av blod i urinen;
 • intensiva och långvariga smärtimpulser i inguinalområdet, vilket ger till sakrummet, höfterna, revbenen;
 • Aptit är nästan helt frånvarande, ner till anorexi, vikten sänks stadigt.

Genomförda instrumentstudier avslöjar multipla metastaser i närmaste och avlägsna organ. En snabb progressiv sekundär cancer bildas, vilket ytterligare förvärrar en persons tillstånd.

Behandlingens taktik syftar till att behålla de grundläggande vitala funktionerna:

 • infusionsterapi;
 • plasmaferes, hemosorption;
 • kemoterapi;
 • när tumören skadas av njurarna och urinledarna - kirurgiskt ingrepp utförs på nefrostomi
 • vitaminterapi, en fullbalanserad diet, användning av hepatoprotektorer.

Stor betydelse ges för adekvat anestesi, upp till användningen av narkotika - strikt under överinseende av en specialist, med korrigering av doser och multiplikationer.

Helt botar prostatacancer vid sitt slutstadium för tillfället är omöjligt. Men med korrekt valda medicinska åtgärder är det möjligt att förlänga cancerpatientens livslängd under högsta möjliga tidsperiod. I avsaknad av allvarliga samtidiga patologier och omfattande lesioner av prostatavävnaden genom tumörprocessen kan det vara omkring 5-7 år av ett fullkomligt liv. Stor vikt är kopplad till efterlevnaden av rekommendationerna från en onkolog.

Prognos överlevnad

I avsaknad av adekvat antitumörbehandlingstaktik och åldern för män efter 65-75 år är prognosen för fem års överlevnad vid något stadium av prostatacancer extremt ogynnsamt. En person kan leva inte mer än 2,5-3 år.

Men med snabb behandling och tillämpning av moderna metoder för att bekämpa antitumör lesioner i prostatan, chanserna att bli av med sjukdomen är ganska höga - når 85-95%.

Vid diagnos av en cancernod inom organets kapsel i steg 2 kan vi prata om en femårig överlevnad i 75-85% av fallen. Onkologisk patient måste genomgå komplex flerstegsbehandling.

Chanserna för en man med stadium 3-cancer i prostata är något mindre sannolika - endast en av tre cancerpatienter har en chans att återhämta sig. Specialisternas ansträngningar syftar till att maximera patientens liv och upprätthålla aktiviteten hos viktiga funktionssystem.

Den mest ogynnsamma prognosen, naturligtvis, när man diagnostiserar patologi i 4 steg. I det här fallet talar vi bara om utförandet av palliativ behandling - för att höja livskvaliteten: farmakoterapi med smärtstillande mål.