Huvud
Massage

Prostatacancer - Prognos för överlevnad

Prostatacancer diagnostiseras vid incheckning proliferation av körtelceller i prostatakörteln, som kännetecknas av närvaron av endast män. På grund av den betydande bidrag till den sexuella organismens liv prostatan kallas "hjärtat" av manlighet - det påverkar frisättningen av androgener (manliga könshormoner) och vätskedelen av sperma som behövs för att transportera och mata spermier vid befruktningen.

Precis som tumörerna i bröstkörtlarna, äggstockarna och livmodern hos kvinnor är prostatakarcinom den vanligaste maligna neoplasmen hos män. I det här fallet finns det en speciell korrelation i raserna: i Negroider, ungefär 1,5 gånger oftare än i Kaukasoiderna, och representanter för mongoloidernas ras, i synnerhet japanerna, är hälften så ofta.

Det är uppenbart att ålder är den avgörande riskfaktorn för prostatacancer, eftersom den efter 35 år endast finns hos en av 10 tusen män, efter 60 - redan för varje hundra, och bland de 75-åringar har varje åttonde man karcinom. I samband med denna situation rekommenderar WHO-experter alla män som fyllt 50 år, att vidta alla nödvändiga test för att förhindra sjukdomens försämring.

Vad är prostatacancer?

Prostatacancer Är en malign neoplasma som utvecklas från prostatakörtlarna.

Anatomi av prostata. Prostata -. Denna endokrin körtel som är belägen vid de män i bäckenområdet, dess storlek med i genomsnitt 3 till 4 cm Eftersom prostatan ligger runt urinröret, dess ökning, utlöst cancer, orsakar störningar urin funktion.

Prostata körs in i kapseln från bindväv, innehåller elastisk septa som skiljer prostatakörtlarna. Den består av tre delar - höger, mitten, vänster. I denna körtel produceras prostatajuice, den utsöndras genom sammandragning av glattmuskelmuskulaturen. Prostata är involverad i produktion av spermatozoa, ökar deras aktivitet och lönsamhet, ansvarar för kvaliteten på spermierna och utsöndringen. Det spelar en viktig roll i utövandet av manlig sexuell funktion.

Funktioner av prostata. För en mer exakt förståelse av arten av sjukdomen är det nödvändigt att noggrant förstå de grundläggande funktionerna i prostatakörteln. Huvudfunktionerna i prostatens funktion är att den producerar en viss del av den seminalvätska. Enligt experter talar vi om mer än en tredjedel av den totala. Hon är också ansvarig för att delta i utbrottsprocessen av fröet.

En annan viktig funktion i prostatan är att den har det mest direkta förhållandet till evnen hos någon av männen att fördröja urin. Det är därför denna körtel har stor betydelse för människokroppens hälsa.

Hur många lever med prostatacancer?

I detta såväl som i något annat fall i samband med onkologi är det väldigt viktigt att upptäcka sjukdomen så tidigt som möjligt. Prognosen är emellertid oftast ogynnsam på grund av sen upptäckt och förekomst av ett betydande antal tidiga metastaser. Således verkar cirka 90% av fallen av prostatacancer detekteras i det tredje eller fjärde steget.

Därför svarar frågan om hur många som lever med prostatacancer, det kan sägas att allt beror på sjukdomsstadiet där behandlingen startades. Prostatektomi av den radikala typen, som utfördes i tidigt stadium av onkologi hos patienter under 70 år, är en garanti för 10 eller till och med 15 år av överlevnad. I allmänhet är den femåriga överlevnadsfrekvensen för första eller andra etappen efter en tidig behandlingskurs 85%, den tredje 50%, den fjärde - högst 20%.

Orsaker till prostatacancer

Moderna studier kopplar orsakerna till prostatacancer till kroniska sjukdomar och inflammatoriska processer som påverkar prostata och orsakar patologiska förändringar i vävnaderna.

Bland de vanligaste orsakerna till prostatacancer:

Hormonal obalans - eftersom tumören i prostatakörteln är hormonberoende kan utseendet och tillväxten utlösas av en ökning av dihydrotestosteron och androstenedion (manliga könshormoner).

Prostatit är en inflammation i prostatakörteln, vilket leder till att blodcirkulationen och syreutbytet i dess vävnader störs.

Prostata adenom - godartade neoplasmer bidrar till utseendet på celler som normalt inte förekommer i prostatakörteln, de är mer benägna att mutation och malignitet, vilket utlöser påbörjandet av onkologisk process.

Bakteriella lesioner av prostataceller och autoimmuna processer skadar cellens genetiska apparat, vilket bidrar till deras okontrollerade uppdelning och bildande av en tumör.

Precancerösa tillstånd, som inkluderar atypisk adenos och prostata hyperplasi leder till bildandet av en cancerous tumör. När atypisk adenos i mitten av körteln uppträder nodulära formationer, vilka cellerna snabbt delar upp och under påverkan av mutagena faktorer kan degenerera till maligna. Hyperplasi - aktiv fokaldelning av celler med efterföljande degenerering eller malignitet risken för onkologisk tumör i detta fall ökar signifikant.

Riskfaktorer för prostatacancer är förknippade med ärftliga anlag och livsstil. Sålunda kan en ökad halt av animaliska fetter i kosten intag av cancerframkallande ämnen i kroppen som en del av tobaksrök och alkohol, skadliga förhållanden i textil-, kemisk industri, svetsverkstäder och tryckning bidra till tumorigena formationer. Stasis av prostata juice på grund av stillasittande livsstil och oregelbunden sexuell aktivitet kan vara en predisponerande faktor för utvecklingen av patologi.

Andra riskfaktorer är sexuellt överförbara sjukdomar, äldre ålder, infektion med retrovirus, cytomegalovirus och deprimerat immunförsvar.

Symtom på prostatacancer

De första symptomen på prostatacancer (i ett tidigt skede av sjukdomen) är frånvarande, därför är det möjligt att endast bestämma närvaron av onkogener med en särskild undersökning - diagnosen utförs med blodprov för PSA (specifikt prostatiskt antigen).

De första symptomen på prostatacancer kan betraktas som svårigheter att urinera, kränkning av sexuell funktion, förekomst av blod i urinen och sperma. Alla dessa manifestationer som patienten associerar med andra sjukdomar, innebär förekomsten av någon av dem inte närvaron av cancerframkallande, men kan vara en av symtomen.

Prostatacancer uppträder vanligen när tumören når en signifikant storlek och utövar tryck på blåsans väggar. Som en följd kan en man uppleva frekvent urin att urinera - från 15-20 gånger om dagen och mer än 2 gånger på natten. Med detta lämnar urinen långsamt, strålen avbryts, det finns en känsla av överflöd av blåsan. Processen blir oerhört smärtsam, brinner inträffar, urinen kommer ut med droppar. Patienten tvingas pressa pressen, eftersom blåsans ton är försvagad, i vissa fall behövs en kateter.

Urininkontinens och smärta i ljummen kan också vara symptom på prostatacancer.

Svullnad i nedre extremiteterna, könsorganen, pungen, provocerad av metastaser i lymfkörtlarna;

Njurstenar, smärta i ländryggsregionen - urinret och njurskyddet utvidgas på grund av urinflödet i motsatt riktning, vilket kan utlösas av en cancerous tumör;

Om en onkologisk skada skadar kärl i urinröret eller sällsynta vesiklar, kan det i urin och sperma finnas blodföroreningar.

Brottförstöring sker när nervändarna skadas av en cancerous tumör;

En smärtsam torrhosta indikerar metastasering av cancer i lungorna;

Gulsot i huden och tyngd i högra sidan - symtom på sekundära tumörer i levern;

Om, under avföring, en person upplever smärtsamma förnimmelser, då kan tumören påverka tarmen;

I senare skeden av cancer kan benvärk uppstå vid metastasering av tumören i benvävnader.

Ökningen i intensiteten hos alla ovanstående symtom kan observeras i flera år, de framträder gradvis. Några av de ovanstående tecknen - anledningen att se en läkare och bestå undersökningen med en urolog.

Stage av prostatacancer

Det är nödvändigt att skilja mellan sådana begrepp som stadium och omfattning av prostatacancer. Graden av den presenterade formen av cancer bör betraktas som en klinisk indikator som bestämmer graden av morfologiska fluktuationer i prostatakörlens celler. Det vill säga att det är nödvändigt att studera en cellulär typ, till exempel en biopsi. Det är hon som gör det möjligt att bestämma diagnosen bokstavligen i det första skedet av sjukdomsbildningen.

Steget för prostatacancer bestämmer ökningen i storleken av tumörbildning och ytterligare tillväxt av lesionsfokus. Identifiering av scenen är inte mindre viktigt än graden av sjukdom, eftersom det gör det möjligt att exakt bestämma vad som exakt händer med tumören och om det finns metastaser.

Den första etappen av prostatacancer

Vid det första steget kan tumören inte sonderas, eventuella förändringar i körtelns struktur och dess separat placerade celler kan uteslutande fastställas genom mikroskopisk undersökning.

Den andra etappen av prostatacancer

I det andra steget är den ökande bildningen märkbar på ultraljud, men dess läge är fortfarande begränsad till endast glandulära kapslar och har inga andra distributionsfält.

Den tredje etappen av prostatacancer

I tredje etappen sprider en tumör av invasiv natur utöver prostatens gränser, som inte är direkt relaterade till körteln eller ligger intill den.

Det fjärde stadiet av prostatacancer

Förutom en signifikant proliferation av tumören växer metastaser vid de fyra stadierna av prostatacancer i levern, lymfkörtlar, lungor och skelettben.

Diagnos av prostatacancer

Även med de minsta problemen med urinutsläpp är det lämpligt att snarast möjligt konsultera en specialist i urologi. Det kan inte bara vara prostatacancer, men också adenom, liksom inflammation i prostata.

Den primära metoden för diagnos är en rektal rektal undersökning av ändtarmen. Denna metod är den enklaste och ger chansen att misstänka en onkologi. I det fall då utbildning redan är möjlig att sond, indikerar den att sjukdomen är i ett av sista steg. I detta sammanhang, även när utbildning är omöjlig att proba, ges patienten en ytterligare studie: ett blodprov för förekomst av ett prostataspecifikt antigen (PSA).

För att göra en mer noggrann diagnos kan en man också tilldelas prostata-ultraljud, computertomografi, röntgen- och radioisotopprov.

Den slutliga diagnosen kan göras efter att ha utfört en biopsi av prostatakörteln - en specifik nål genom perineum eller rektum, specialisten tar en obetydlig del av körteln för att genomföra en studie.

Vad är nivån på PSA i prostatacancer?

Begränsad av prostatakörteln är en cancerous tumör ofta asymptomatisk och uppenbarar sig inte på något sätt. Därför rekommenderas det att män regelbundet genomgår ett test som bestämmer nivån av det prostatiska specifika antigenet (PSA) i blodet för tidig och tidig upptäckt av endast den begynnande aggressiva sjukdomen.

Prostatiskt specifikt antigen (PSA) i blodet är ett protein som syntetiseras i prostatakörteln, vars normala nivå representeras i följande tabell:

Människans ålder (år)

PSA serumnivåer av serum

Testet måste skickas till män, från och med femtioårsåldern. Och om släktet var cancerpatienter, rekommenderas denna procedur att börja tidigare.

Definitioner av nivån av specifikt antigen i prostatakörteln korrelerar med dess storlek. I närvaro av en stor körtel är nivån av PSA i blodet hög, men det är inte viktigt. En tumör kan också bildas med ett lågt antigenvärde. Antigenet kan vara i blodet i både fria och bundna former.

Det finns ett omvänt förhållande mellan fri PSA och en cancerous tumör. Ju lägre koncentrationen i antigenets serum är desto högre är sannolikheten att dess förhöjda nivå orsakas av närvaron av en cancerous tumör i prostatakörteln.

Ett sådant beroende presenteras i följande tabell:

Koncentration av fri PSA (%)

Sannolikheten för cancer som procentandel (%)

Behandling av prostatacancer

Typ av behandling för prostatacancer beror på patientens ålder, hälsotillståndet, onkologins stadium och hans önskemål. Äldre män med sjukdomar i lungorna, hjärtan, blodkärlen och svåra kroniska sjukdomar rekommenderar en förhoppningsfull förvaltning, eftersom kirurgi kan göra mer skada på kroppen än en cancerös tillväxt. Samtidigt är det nödvändigt att göra prostata-ultraljud var 6: e månad och PSA-analys för att förhindra intensifiering av tumörtillväxt.

Operativ behandling av prostatacancer

Kirurgisk behandling av prostatacancer utförs av radikal prostatektomi - patienten under narkos och epiduralbedövning utförs excision av prostata och omgivande vävnader om tumören hunnit sprida sig utanför prostata. Ibland krävs excision av lymfkörtlar, borttagning av en del av en tumör i närliggande organ, då prognosen för återhämtning är mindre gynnsam, kemoterapi utförs dessutom. Praktiskt taget hundraprocent chans att återhämta sig hos patienter vars tumör inte gick utöver bindvävskapseln.

Varaktigheten av operationen är från 2 till 4 timmar, den är ordinerad för patienter yngre än 65 år på grund av möjliga risker och komplikationer. Ett snitt görs i ljummen eller i buken. Modern kirurgisk behandling av prostatacancer utförs med hjälp av en Da Vinci-robot kontrollerad av en läkare. Operationen utförs utan snitt genom små punkteringar, vilket påskyndar vävnadsläkningsprocessen och minskar antalet postoperativa komplikationer, minimerar risken för impotens och andra obehagliga konsekvenser.

Orchiektomi behandling

En annan åtgärd för att bekämpa prostatacancer är orchiektomi - avlägsnandet av en eller två testiklar.

Det presenterade kirurgiska ingreppet leder till stopp i produktionen av endogen testosteron och en minskning av tillväxten och vidareutveckling av malign bildning. Intervention är önskvärt att utföras enbart på grundval av en diagnos efter en biopsi hos körteln.

Intervention kan utföras inte bara på poliklinisk basis, under lokalbedövning, men även under fullständig anestesi. Under operationen används en teknik där förändringar av visuell karaktär förblir obemärkt (reservation av ledningen, införande av testiklar av en artificiell typ).

Orkotektomi är meningsfullt i följande fall:

Processen med behandling med hormonella droger är omöjligt som ett resultat av satellitsjukdomar, som inte på något sätt är associerade med malign bildning.

om det inte finns någon möjlighet att ta varje dag föreskrivna hormonella läkemedel eller injektioner.

Behandling av prostatacancer genom kemoterapi

Kemoterapi är användningen av droger med toxiner som påverkar snabbt delande celler. Med tanke på det faktum att tumörceller präglas av snabb tillväxt och delning, tillåter kemoterapi selektiv verkan på deras skal och kärnor, vilket orsakar förstöring. Sådan behandling är ordinerad i tredje och fjärde etappen av cancer, när tumören ger metastaser - toxiska ämnen bärs genom hela kroppen och förstör patologiska celler. I tidigare stadier av prostatacancer är denna behandling olämplig, eftersom den har många biverkningar, de vanligaste är illamående, håravfall, trötthet och trötthet.

De vanligaste läkemedlen vid behandling av kemoterapi är följande:

"Mitoxantron" - används oftast i kombination med prednisolon i de sena stadierna av behandling av cancer tumörer, vid bildandet av metastaser i benvävnader;

"Doxorubicin" - erkänns som en av huvudämnena i kemoterapi, som framgångsrikt används inte bara vid behandling av prostatacancer. Algoritmen för läkemedelsexponering för några celler innebär interaktion med cellens DNA. Detta åtföljs av att blockera produktionen av protein i dem, vilket i sin tur är nästan huvudbyggnadsmaterialet.

"Paclitaxel" - det sänker aktiviteten av cancer, som påverkar deras skelett, som består av ett stort antal mikroskopiska rör. På grund av detta får de större flexibilitet, och detta provocerar det faktum att celler inte längre kan dela på normalt sätt och dö snart tillräckligt.

"Extramustinfosfat" - är länken mellan två strängar av DNA, vilket gör att algoritmen för dess kopiering misslyckas. Resultatet är omöjligheten att utveckla en cancercell, som i slutänden dör.

Behandlingen av kemoterapi läkemedel är sex månader, de finns i form av tabletter eller injicerbara lösningar (Paclitaxel).

Behandling av prostatacancer genom strålbehandling

Radioterapi består i exponering för röntgencancerceller, vilket medför att deras DNA är skadat och förmågan att dela är nedsatt. Genom användning av en linjär accelerator, som distribuerar neuronala, gamma- och betastrålning till tumören och, i vissa fall, till området i lymfkörtlarna stoppa dess tillväxt och spridning av onormala celler i hela kroppen.

Fjärr strålbehandling behandlas fem dagar i veckan i två månader. Förfarandet i sig är smärtfritt och tar bara femton minuter, varefter det rekommenderas att en person vilar i två timmar. Det är endast föreskrivet för stora tumörer med metastaser, eftersom bestrålning kan påverka friska celler och prova ett antal biverkningar.

Brachyterapi har färre biverkningar på grund av sin selektiva funktion - radioaktiva ämnen (iridium, jod) injiceras i prostata och verkar direkt på tumören, praktiskt taget utan att påverka friska celler och vävnader. Detta ökar effektiviteten av förfarandet och minimerar biverkningar. Nål med en bestrålande substans injiceras under anestesi, avlägsnas antingen omedelbart eller under dagen.

HIFU-terapi är en annan modern metod för strålbehandling, som används för att selektivt döda en tumör utan att skada friska vävnader. Det påverkas ultraljud av en onkogen neoplasma som förstör de strukturella proteinerna från patologiska celler.

Behandling av prostatacancer med brachyterapi

Brachyterapi är ett alternativt sätt för strålningseffekt på den presenterade körteln vid de inledande stadierna av sjukdomsbildningen. Kärnan i metoden ligger i det faktum att under kontroll av ultraljud i järnet injiceras joderade granuler med en hög grad av radioaktivitet. På grund av detta bildas ett ökat strålningsförhållande inom utbildningsområdet och vävnader som ligger sida vid sida påverkas praktiskt taget inte.

Förfarandet för införande av kapslar tar inte mer än en timme och utförs i en poliklinisk inställning. Det här skiljer det från andra typer av strålbehandling.

Det är viktigt att veta! Lykopen minskar risken för prostatacancer med 34%! Vilka livsmedel innehåller lycopen?

Behandling av prostatacancer med läkemedel

Tillväxten av prostatakörtelns cancer påverkas av manliga könshormoner, där den ökade koncentrationen leder till en ökning av neoplasmens storlek. Detta är orsaken till effektiviteten av läkemedelsbehandling - med en minskning av antalet androgener och en minskning av mottagligheten av tumörceller till deras effekter minskar tillväxten signifikant. Resultatet av sådan behandling är mer uttalad om den används i ett tidigt skede av sjukdomen. Men för att sakta tillväxten av cancer tumör och öka patientens livslängd med hjälp av läkemedelsbehandling kan vara ens vid ett sent stadium av cancer.

Det används i den fjärde etappen av cancer när operationen är ineffektiv och kan bara förvärra patientens tillstånd, är det den enda tillgängliga medel för behandling av cancertumörer hos äldre personer med kroniska sjukdomar.

Hormonala preparat för läkemedelsbehandling av prostatacancer:

Analoger av hypofyshormoner - efter deras applicering faller androgenhalten i männens blod till ett tillstånd som uppstår efter kirurgisk kastrering. Men i motsats till operationen för att ta bort testiklarna är detta fenomen reversibelt - vid slutet av hormonintaget återställs testosteronnivåerna. Preparat av denna grupp - Lucrin, Diferelin, Decapeptil, appliceras genom injektion.

Antiandrogener - interferera med interaktionen av patologiska celler med hormonerna i binjurarna, är en kombination av antiandrogener med hypofyshormoner i medicinsk praxis kallas maximal androgenblockad, och är en av de mest effektiva metoderna för medicinsk behandling av cancer. Beredningarna av denna grupp innefattar Flucin, Casodex, Anandron.

Antagonister av gonadotropin hormon riziling att lägre testosteron, bromsa tillväxten av cancerframkallande tumörer, och dessutom - för att stimulera differentiering av celler, vilket är varför de är av patologiska celler transformeras in i typiska för prostatavävnader. Beredningar av denna grupp - fosfestrol, Firmagon, dietylstilbestrol.

Börja med behandling med antiandrogener - i vissa fall tillräckligt med Casodex för att sänka tumörtillväxten, samtidigt som man behåller den sexuella funktionen hos män.

Hormonbehandling hos patienter under 60 år utförs i kombination med kryoterapi - frysning av tumören. Vid frysning i patologiska celler bildas iskristaller som förstör dem. Hormoner ordineras också i kombination med strålbehandling.

En radikal metod att behandla prostatacancer inom ramen för hormonbehandling är borttagandet av testiklarna, varefter produktionen av testosteron minskar irreversibelt. Det används sällan på grund av det svåra psykologiska traumet som de flesta män upplever efter denna operation.

Monoklonala antikroppar hänvisas till metoder för cancerimmunterapi, som i vårt land sällan används, och i USA godkändes de under 2006. Vacciner utvecklas baserat på dessa läkemedel, innehållande antikroppar som använder kroppens eget immunförsvar för att bekämpa cancerceller.

En av de moderna metoderna för behandling av prostatacancer innefattar användningen av virus som selektivt förstör cancerceller, vilket gör det lättare för kroppen att bekämpa onkogenesen. Ett av de mest lovande läkemedlen i denna grupp är ECHO 7 Rigvir, vilket möjliggör stoppande av tumörtillväxt och aktivering av immunsystemet för att bekämpa patologiska celler. Det ordineras i de tidiga stadierna av cancer före och efter kirurgisk behandling.

I det fjärde etappen är cancer ordinerad terapi som inte förstör tumören, men saktar tillväxten och spridningen av cancerceller i kroppen, och förbättrar också patientens välbefinnande och minskar smärta. Efter kirurgisk behandling kan patienterna leva från femton år och mer med framgångsrik behandling. Behandlingen av prostatacancer i avancerade skeden hindras av tumörcellernas intensiva tillväxt och spridning, men modern forskning i denna riktning kommer att möjliggöra att inom kort framkalla sjukdomar.

Prognos för prostatacancer

Prognosen för patienter med prostatacancer beror på det stadium då behandlingen utfördes. Specialisterna har begreppet "fem års överlevnad", vilket gör det möjligt att utvärdera framgången med behandlingen. Så för patienter som har rådfrågat en läkare i första etappen av cancer är femårsöverlevnaden mer än 90% - det vill säga mer än 90% av befolkningen bor 5 år och längre efter behandlingen. För den andra etappen av cancer är denna indikator 80%, för respektive tredje och fjärde - 40 respektive 15%.

Om patienten söka medicinsk hjälp i det första skedet av sjukdomen, som en följd av behandlingen är det möjligt att helt återta kontrollen över blåsfunktionen, sexuell funktion, avlägsna tumören och återställa prestanda. Efter framgångsrik behandling elimineras negativa manifestationer av prostatacancer, sjukdomen minskar inte livslängden.

I andra och tredje etappen beror framgången av behandlingen i stor utsträckning på doktorns professionalism och patientens hälsa, ålder och allmänt välbefinnande. Behandlingen tar längre tid, behandlingen är mer komplicerad, men chanserna för framgång är ganska höga. De flesta patienternas livslängd efter behandling är 15 år eller mer.

Vid den fjärde etappen av prostatacancer är förutsägelserna ogynnsamma - sällan kan en av patienterna överleva mer än sju år efter långvarig kombinationsbehandling.

Det är viktigt att veta! Selen minskar risken för att utveckla prostatacancer med 63%! Vilka produkter innehåller selen?

Profylax av prostatacancer

Hittills kan medicin inte erbjuda en hundra procent metod för att förebygga cancer, men om du följer de allmänna riktlinjerna för att upprätthålla en hälsosam livsstil minimeras risken för cancercancer.

Regelbunden sömn är ett nödvändigt villkor för att upprätthålla hälsan hos hela organismen, det är under sömnen att produktionen av melatonin, ett hormon som förhindrar uppkomsten och tillväxten av en tumör uppträder.

Hälsosam kost - inkludera mer frukt och grönsaker i menyn, korsfisk, baljväxter, vitlök, lök, citrus, gröna och gröna grönsaker är särskilt användbara för att bibehålla kroppens antioxidantförsvar. Ät fettfattigt kött, fisk och skaldjur, ge företräde till vegetabiliska fetter och spannmål, som är rika på kostfiber, smältämne, vitamin E och fytosteroler.

Undvik cancerframkallande ämnen - cancerframkallande ämnen som framkallar tumörutveckling, kan komma in i kroppen med mat, från förorenad luft eller vatten. tobaksrök, produkter med aromatiska och smakstillsatser innehåller cancerframkallande ämnen, deras koncentration ökar hos kemiska industrin.

Förebyggande undersökning av en specialist - i en ålder av över 50 män rekommenderas att screena prostatacancer för cancerväxter minst vartannat år och en gång om året för män med adenom, prostatit och andra patologier. Screening innefattar ultraljud av prostata och ett blodprov för prostataantigenet.

Fysisk aktivitet undviker stagnation i prostata, och förstärker kärlväggarna är förebyggande av ateroskleros och hjärt-kärlsjukdomar. Gymnastik på morgonen och kvällen joggar eller går i fyrtio minuter kan neutralisera skador på kroppen stillasittande och stillasittande livsstil.

Regelbundet sexuellt liv - förhindrar stagnation och inflammation i prostatakörteln, ökar bäckenscirkulationen och metaboliska processer i prostata vävnaderna.

Prostatacancer i Israel: Prognos

Prognos i onkologi - kliniskt stödd hypotes på den efterföljande utvecklingen och resultatet av sjukdomen. Det kan vara fördelaktigt när patienten förväntas återhämta sig fullständigt och vara ogynnsamt, vilket innebär ofullständig återhämtning eller död.

Huvud kvantitativ parameter, vilka arbetar med läkare pronozirovanii cancerpatologi är överlevnadsgraden, som bestämmer varaktigheten av livet hos en patient med en viss typ och stadium av cancer från ögonblicket då hans diagnos. Överlevnadshastigheten avgör inte hur mycket patienten ska leva men används för mer exakt förutsägelse av sjukdomsutfallet och bestämma sannolikheten för framgångsrik cancerbehandling i Israel. I Ichilov Cancer Center är prognosen för prostatacancer öppen information och kan rapporteras till patienten och hans släktingar.

Artikelnavigering

Prostatacancer överlevnadshastighet

I onkologi är standarden en 5-årig överlevnadsindikator och visar andelen personer som lever minst fem år från diagnosdagen av onkologi. Det är inte vanligt att bestämma livslängden, för många patienter med prostatacancer lever mycket längre än fem år, men är en jämförande egenskap som jämför statistik över onkologiska patienter med data om den allmänna befolkningen. Det bör förstås att överlevnadshastigheten är ett relativvärde, och att prognosen baseras främst på specifik information som erhållits under diagnostiska aktiviteter.

Vad är prognosen för prostatacancer beroende av?

Den viktigaste faktorn som bestämmer prostatacancerprognos, diagnostiserar sjukdomen på ett tidigt stadium. Det finns två grundläggande kriterier för att förutsäga:

 • tumörgrad
 • sjukdomsstadiet

Graden av malignitet hos tumören visar sin aggressivitet och bestäms av Gleason-skalan från 1 till 5. Glisson system baserat på mikroskopisk undersökning av ett fragment av prostata och cancerceller jämfört med normala celler: deras skillnad med minimal tumördelad en punkt, vid den maximala - 5. Typiskt testade två prov av vävnad som tas från olika delar av körteln och sedan summera dem genom skal indikatorer Gleason:

 • 6 eller mindre poäng - väl differentierad och icke-aggressiv tumör
 • 8-10 poäng - en lågkvalitativ och aggressiv tumör

Sjukdomens stadium bestäms av tumörens förekomst. Oftast prostatacancer sprider sig in i inguinal lymfoder och ben. Onkologicentrum Ihilov använder modern utrustning för att diagnostisera cancer i ett tidigt skede redan innan det började metastasera till avlägsna organ och vävnader vilket avsevärt förbättrar prognosen.

Prognos för prostatacancer

5-årig indikator överlevnadsfrekvens för icke-spridad onkologi av prostata, när tumören är lokaliserad i körteln (cancerstadierna 1 och 2) närmar sig till 100%. I 90% fall av sjukdomen diagnostiseras vid detta stadium av dess utveckling.

En vanlig cancer som har trängt in i avlägsna lymfkörtlar, ben och andra organ är svårast att behandla. 5-årig indikator överlevnad i detta fall kommer att vara 26%.

Man bör komma ihåg att dessa indikatorer är utvärderande och inte kan användas vid prognoser för specifika kliniska fall. Även för 4 steg det finns terapeutiska alternativ som kan förlänga patientens liv avsevärt. Ichilov Oncology Center (Moskvas) materiella och tekniska bas och personalresurser gör det möjligt att framgångsrikt lösa de svåraste problemen.

Överlevnad vid 4: e etappen av prostatacancer

Vid terminalt stadium av prostatacancer bor cirka hälften av patienterna inte mer än två år. Det värsta alternativet för stadium 4 oncopatology av prostata är castrationsresistent cancer, när tumören inte längre svarar mot hormonbehandling.

Under de senaste åren har dock en livslängd för sådana patienter med en tendens att öka med ankomsten av ett antal nya droger (de så kallade "testosteron-tillskott"). En försvårande faktor som påverkar överlevnaden är närvaron av samtidiga sjukdomar - kardiovaskulär patologi, diabetes mellitus. När tumören utvecklas börjar den på allvar att påverka njurarnas funktion, vilket förhindrar urinflödet från urinblåsan. Denna omständighet påverkar också betydande prognoser.

Innovationer i prognosen för prostatacancer

Den första tumörmarkören i onkologi i fjärran 1939 var alkaliskt fosfatas, vilket tillsammans med PSA länge användes för diagnos av onkopatologi hos prostata. Under de senaste åren har dock flera nya tester uppstått, vilket möjliggör mer noggrannhet förutsäga kursen och eventuellt utfall av sjukdomen:

 • definition av prostata hälsa index (förhållandet mellan total PSA och fri PSA). Används för att bestämma graden av malignitet hos tumören med normal PSA;
 • PSA-3-test. Med hjälp av detekteras cancerceller i urinen, vilket hjälper till att identifiera cancer i prostatakörteln i ett tidigt skede.
 • MDx-testet. Identifierar cancer genom metylerat DNA från normala celler som omger tumören;
 • OncotypeDX, Prolaris och dechiffrera

Prognos för återkommande prostatacancer

Prostatacancer diagnostiseras årligen i 900 tusen män runt om i världen. I 90% av fallen sjukdomen detekteras på ett tidigt stadium när tumören är lokaliserad i prostata. Behandlingen av sådana patienter är som regel framgångsrik, och cancer lyckas vinna. I ett antal fall finns emellertid en återkommande tumör. Sannolikheten för en sådan utveckling av händelser beror på ett antal faktorer, inklusive PSA-nivå, stadium av sjukdomen, grad av malignitet hos tumören, bestämd av Gleason-poängen.

Till exempel hos en patient med 2-3 steg av cancer, hög PSA och hög Gleason score är den sämsta prognosen och högsta sannolikheten för cancer recurrence efter en period av remission. Från dessa samma faktorer kommer att bero på den terapeutiska alternativ med återkommande cancer, t ex hos patienter med lokaliserad cancer kan användas bevarande kirurgi, medan de med framskriden sjukdom är kandidater för systemisk behandling, till exempel hormonterapi.

Faktorn för en belastande anamnese

Personer med ärftlig ärftlighet, i vars familjer fanns onkopatologiska fall av prostatakörteln (i fråga om bröder, fäder, farfar) efter att ha fyllt 40 år bör de utsättas för årlig screening, inklusive rektal palpation och ett blodprov för PSA. Denna åtgärd kommer att göra det möjligt att bedöma initialtillståndet hos patientens prostatakörtel, dynamiken i möjliga förändringar och reagera snabbt på skarpa förändringar i PSA-nivån i blodet.

Regelbunden screening av maligna sjukdomar i prostata ökar sannolikheten för ett gynnsamt resultat sannolikt: sålunda under åren av sitt beteende, dödligheten från denna sjukdom har minskat med nästan 40%. Diagnostik i Cancer Center Ichilov (Moskva, Ryssland) - är förmågan att upptäcka cancer i de tidigaste stadierna av utvecklingen av den patologiska process som säkerställer högsta möjliga överlevnad och minskar sannolikheten för tumörrecidiv efter behandling.

Kostnad för behandling av prostatacancer i Israel

Nedan finns en tabell där du hittar priserna på vissa typer av diagnos och behandling av prostatacancer i Ichilovs onkologiska centrum.

Stage av prostatacancer och deras symtom. Metoder för behandling och prognos för läkare

Ondartad neoplasma, bildad i den manliga sexuella sfären - prostatacancer. Medicinsk statistik bevisar övertygande att sjukdomen är snabbt "yngre". Och om före patologin ansågs mycket män efter 65-75 år, för närvarande diagnostiseras det hos människor 45-50 år gammal.

Många människor som står inför en sådan situation - detekteringen av en malign nod i prostata vävnader, som främst berörde frågan om överlevnadsprognos. Onkologer tar hänsyn till många faktorer, men särskild uppmärksamhet ägnas åt scenen av prostatacancer vid onkologi. Således har individer med stadium 1-2 cancer stora möjligheter till återhämtning. Mindre ljusa utsikter hos personer med 2-3 grader av metaplasi. Det är nödvändigt att ta hänsyn till förekomsten av den primära tumören, förekomsten av metastaser och svårighetsgraden av negativa symtom.

Klassificering av TNM

Som regel styrs specialister runt om i världen av det allmänt accepterade systemet för att klassificera onkoprotsessov «tumör-nod-metastas», där det är vanligt att specificera:

 • symbolen «T» förekomsten av tumörprocessen - från noll när centrum själv ännu inte har bildats, och 4 - neoplasi sprids inte bara till de angränsande vävnader och organ, men också till den övre strukturen;
 • symbolen "N" beskriver regionala lymfkörtlar - allvaret av deras medverkan i cancerprocessen, som regel 1 indikerar frånvaron av metastaser, nummer 2 - diagnos av lesioner av regionala lymfkörtlar;
 • symbolen «M» indikeras fjärrmetastaser, 0 - frånvaro av lymfatisk, hematogen metastas till 1C onkoprotsessa inblandning i även de mest avlägsna organ.

Specialister, förutom att definiera kategorierna av TNM, behöver emellertid nödvändigtvis jämföra information med resultaten från PSA i blodbanan hos män, liksom andra laboratorie- och instrumentdiagnostiska metoder.

Gleason klassificering

Stegen av prostatacancer bestäms vanligen på basis av en biopsi. Samtidigt beräknas en viss mängd poäng på den skala som Gleason utvecklar. Ju högre antal, desto mer aggressivt blir tumörfokuset erkänt. Trots allt är skillnaderna mellan atypiska element från friska prostata vävnader betydligt större.

Så om onkockorna är praktiskt taget oskiljbara från friska, tilldelas tumörplatsen numret 1. Den maximala variationen i prostataceller beräknas till fem punkter.

Emellertid kan neoplasmen fånga flera delar av kroppen på en gång. Om, som ett resultat av diagnostiska förfaranden, identifierades 2 noder, och båda visade sig vara maligna, kan den totala mängden på Gleason-skalan nå 7 poäng. Mindre hotande för människors hälsa känns igen tumörfoci med ett antal 6 eller mindre. Medan 8-10 poäng ger den mest ogynnsamma prognosen för överlevnad.

Men i det här fallet, ge inte upp, i vilket fall som helst. Prestationerna från moderna antitumourmedicin kan förlänga patienternas liv många gånger, och ibland uppnå återhämtning även vid medelhöga och höga Gleason-poäng.

Klassificering enligt Jyuit-Whitmore-systemet

Liksom i andra klassificeringssystem, styrs de i detta fall av allvarligheten av differentiering av oncoceller, förekomsten av tumörprocessen, skador på intilliggande vävnader och organ.

Det tidigaste steget i bildandet av fältet av atypia kallas "A". Vid A1 observeras en god differentiering av oncoelements, men när A2 är cancercellerna inte så lika i olika regioner i prostatavävnaden.

Steget, när cancerfokus inte går utöver kroppen, men palperas av en specialist i fysisk forskning, och parametrarna i PSA är redan upptagna, kallad "B" -fasen. Siffrorna från 0 till 2 indikerar allvarlighetsgraden av oncoprocessen - från det minsta, när fokuset diagnostiseras endast i en lob av orgelet, före infångningen av all prostatavävnad.

I prostatacancer i stadium "C" sträcker metaplasi bortom organets kapsel, med skador på både spermatkabeln och de närliggande organen. Vid C1 var fokusen för atypi bara bara bortom prostata. Men med C2 som redan överlappar urinrörets lumen eller går ut i urinblåsan.

Diagnos av metastasin indikerar onkoproteinövergången till steg "D". Figurerna 0-3 indikerar allvarligheten hos regionala lymfkörtelskador och avlägsna organ. Ju högre det är, ju mer negativ prognosen.

Cancer-symptomatologi i steg

Faren för patologi är att i den första etappen av prostatacancer är negativ symptomatologi helt frånvarande. En man känner inte något obehag, inga problem med urinering eller sexuell attraktion.

De första tecknen på sjukdomen börjar manifestera sig endast med en signifikant ökning av tumörfokus i storlek. I vissa fall lär en man bara om sin diagnos vid scenen av oncoprocess utgå bortom prostata.

Till sjukdomens alarmerande manifestationer kan framförallt hänföras till onaturligt mer frekvent uppmaning att tömma blåsan, särskilt på natten, liksom svårigheten vid urinutsöndringsprocessen. Smärtsamma känslor kan observeras inte alltid. I urinen finns element av blod och spermier.

Men dessa symptom är ofta hänförda till män att åldras förändringar i prostata - adenom, prostatit, och helt enkelt ignoreras. Det var först under övergången till nästa skede av sjukdomen, när smärtimpulser blir långvarig och mer intensiv, flytta till området för korsbenet, med tanke på fötter, företrädare för en stark hälften av mänskligheten söka medicinsk hjälp.

Efterföljande steg onkoprotsessa ske med fortsatt smärta sensation inte bara i prostata området, men även i revbenen, bäckenet, ryggrad. Patienten börjar gå ner i vikt, han har en konstant trötthet, ökad svaghet. Aptit är antingen signifikant minskad eller helt frånvarande i magen, obehag kan kännas, det finns illamående. På nedre extremiteterna är det svullnad, sällan finns det förlamning.

Alla de ovanstående kliniska tecknen kan åtfölja inte bara prostatacancer, men också andra sjukdomar i det genitourära systemet för män. Endast genom att utföra diagnostiska studier sätter allt på plats.

Symptom på den första etappen av prostatacancer och dess behandling

Vid den första fasen av bildandet av tumörfokus noterar patienten inga förändringar i hans hälsotillstånd. Det kan finnas en försämring av arbetsförmågan, intermittent misslyckande med urinering - urinströmmen blir svagare, dess mängd minskar. Mindre vanligt måttlig förbränning i urinröret.

När blodprovet för PSA ges - ett specifikt antigen för den manliga delen av befolkningen, avslöjas en avvikelse från normens parametrar med 18-20%. Detta resultat är nödvändigtvis jämfört med en specialist med information från andra laboratorie- och instrumentdiagnostiska tekniker.

Vid detektering av prostatacancer i detta skede är risken för återhämtning 85-95% efter lämpliga behandlingsmetoder:

 • operativ ingrepp - maximalt organhärdningsoperation, med excision av tumörfokus i friska vävnader;
 • strålbehandling - före och efter operationen, i syfte att minska neoplasmens storlek, förstöra de onkologiska cellerna;
 • hormonbehandling - skapandet av tillstånd som är ogynnsamt för tillväxten och reproduktionen av cellerna atypia i prostata.

Det optimala komplexet av terapeutiska åtgärder väljs av en specialist individuellt.

Symptom på stadium 2 prostatacancer

Onkologiska sjukdomar på detta stadium känner ofta obehag och ömhet när man besöker toaletten. Obehagliga manifestationer åtföljer och ögonblicket av samlag. Ejakulation är också smärtsam. I blodomloppet är parametrarna för PSA förhöjda, vilket inte alltid är typiskt, eftersom liknande manifestation kan följa godartade processer i prostata.

Eftersom det i 2: e etappen av onkologiprocessen går fokus som regel inte utöver organets gränser, trots att det redan finns flera noder, förblir prognosen för botemedel ganska hög upp till 80-90%. Vid snabb och adekvat behandling når prognosen för en femårs överlevnad 85-95%.

Experter tenderar att tillgripa de minimalinvasiva metoder att ta bort en cancer fokus - laparoskopisk prostatektomi procedur. I avsaknad av möjligheten för dess genomförande, till exempel i fallet med nuvarande cancerpatienter i olika stater, förebygga kirurgi, genomfört en omfattande behandling - strålbehandling, brachyterapi. Essensen av den senare är placeringen av en miniatyrkälla för radioaktivitet i prostata vävnaden. Förfarandena upprepas flera gånger, med en obligatorisk bedömning av behandling och avbrott av 6-8 dagar. Kombinerad behandling framgångsrikt i 70-80%.

Brachyterapi tillåter specialister att välja doser av exponering för tumören i en individuell ordning, vilket är nästan omöjligt att uppnå med fjärrbestrålning. Därför minskar risken för ytterligare traumatisering av närliggande vävnader och vävnader.

Symptom och taktik vid behandling av prostatacancer Steg 3

När det gäller höga parametrar av PSA, Gleason-index och information om utgången av utbrottet av tumören bortom prostatakörteln, kan det redan vara en illamående process i 3: e etappen av dess bildning.

Onkobolnoy gör klagomål att han nästan ständigt plågas av smärtsamma impulser i ljumsken, sacrum eller deras rörelse längs höfterna, nedre delen av ryggen. Att besöka toaletten orsakar allvarliga svårigheter - behovet av urinering uppstår ofta. Men urinströmmen är slät, tunn, med en liten volym utsöndrad vätska. Ibland finns det en närvaro av rodnad i det, sperma. Efter att ha besökt toaletten känns inte tillfredsställelse, det är obehag och ofullständighet att tömma urinblåsan.

Ömhet stör människan och vid samlag. De åtgärder han vidtagit för att eliminera obehag är ineffektiva, smärtstillande medel slutar bara smärta för en kort stund. Antingen har ingen effekt.

Med progressionen av det negativa tillståndet försvårar aptiten, symtomen på utmattning, skadan av närliggande organ - tarmarna, njurarna, fluktuerar temperaturen.

Taktiken att behandla prostatacancer i detta skede är nödvändigtvis komplex:

 • excision av onkologi foci med olika metoder;
 • strålning och kemoterapi
 • kryoterapi, hormonbehandling.

Det är dock ganska svårt att stoppa tumörprocessen i 3 steg. Ofta stoppar medicinska ingrepp bara tumörens utbredning, förbättrar patienternas livskvalitet. Det är nödvändigt att ständigt övervaka patientens hälsa från den närvarande onkologen, för att genomföra komplexa undersökningsmetoder.

Symtomatik och taktik vid behandling av stadium 4 prostatacancer

I sista hand, det fjärde stadiet av dess bildning, är oupphörlig i prostata vävnader så karakteristisk att diagnosen inte orsakar svårigheter för specialister.

Män klagar över följande förändringar i deras hälsotillstånd:

 • falsk frekvent uppmaning att tömma blåsan, speciellt på natten;
 • utsöndring av urin i extremt små portioner - strålen är intermittent, trög;
 • episoder av akut urinretention
 • känsla av allvarligt obehag, brinner i urinröret, förorening av blod i urinen;
 • intensiva och långvariga smärtimpulser i inguinalområdet, vilket ger till sakrummet, höfterna, revbenen;
 • Aptit är nästan helt frånvarande, ner till anorexi, vikten sänks stadigt.

Genomförda instrumentstudier avslöjar multipla metastaser i närmaste och avlägsna organ. En snabb progressiv sekundär cancer bildas, vilket ytterligare förvärrar en persons tillstånd.

Behandlingens taktik syftar till att behålla de grundläggande vitala funktionerna:

 • infusionsterapi;
 • plasmaferes, hemosorption;
 • kemoterapi;
 • när tumören skadas av njurarna och urinledarna - kirurgiskt ingrepp utförs på nefrostomi
 • vitaminterapi, en fullbalanserad diet, användning av hepatoprotektorer.

Stor betydelse ges för adekvat anestesi, upp till användningen av narkotika - strikt under överinseende av en specialist, med korrigering av doser och multiplikationer.

Helt botar prostatacancer vid sitt slutstadium för tillfället är omöjligt. Men med korrekt valda medicinska åtgärder är det möjligt att förlänga cancerpatientens livslängd under högsta möjliga tidsperiod. I avsaknad av allvarliga samtidiga patologier och omfattande lesioner av prostatavävnaden genom tumörprocessen kan det vara omkring 5-7 år av ett fullkomligt liv. Stor vikt är kopplad till efterlevnaden av rekommendationerna från en onkolog.

Prognos överlevnad

I avsaknad av adekvat antitumörbehandlingstaktik och åldern för män efter 65-75 år är prognosen för fem års överlevnad vid något stadium av prostatacancer extremt ogynnsamt. En person kan leva inte mer än 2,5-3 år.

Men med snabb behandling och tillämpning av moderna metoder för att bekämpa antitumör lesioner i prostatan, chanserna att bli av med sjukdomen är ganska höga - når 85-95%.

Vid diagnos av en cancernod inom organets kapsel i steg 2 kan vi prata om en femårig överlevnad i 75-85% av fallen. Onkologisk patient måste genomgå komplex flerstegsbehandling.

Chanserna för en man med stadium 3-cancer i prostata är något mindre sannolika - endast en av tre cancerpatienter har en chans att återhämta sig. Specialisternas ansträngningar syftar till att maximera patientens liv och upprätthålla aktiviteten hos viktiga funktionssystem.

Den mest ogynnsamma prognosen, naturligtvis, när man diagnostiserar patologi i 4 steg. I det här fallet talar vi bara om utförandet av palliativ behandling - för att höja livskvaliteten: farmakoterapi med smärtstillande mål.

Om du hittar en bugg, välj textfragmentet och klicka på Ctrl + Enter.