Huvud
Skäl

Kronisk prostatit: symptom, behandling och förebyggande

En av de vanligaste sjukdomarna i könsorganen hos män är kronisk prostatit. Enligt statistiken diagnostiseras patologi i varje tolfte medlem av det starkare könet, med 40% av fallen uppstår mellan 20 och 40 år. Medför fysiskt lidande orsakar denna sjukdom ofta förlust av styrka, vilket förhindrar full sexuell och social aktivitet. Denna artikel ger information om ämnet "Kronisk prostatit: symtom och behandling av patologi."

Beskrivning av sjukdomen

Kronisk prostatit är en sjukdom i prostatakörteln i den inflammatoriska naturen, kännetecknad av smärta i bäckenregionen och sexuell dysfunktion. Dessutom har patienter med denna diagnos vanligen problem med urinering, som åtföljs av nedskärningar och obehag.

Prostata är en tubulär-alveolär körtel med en droppformad form som endast finns hos män. Det ramar den första delen av urinröret. Prostatan består av flera delar som är fristående i bäckenregionen. Endast en av dem har en körtelvävnad, som består av en mängd folliklar och så kallade utloppskanaler. De ackumulerar ständigt en hemlighet, det vill säga en prostatajuice. Det spelar rollen som ett näringsmedium, inte bara för spermatogenes, men också för olika bakterier och virus. På grund av bristen på eget blodflöde i inflammatoriska processer börjar stasis direkt i körtelns vävnad.

Prostatit, som regel, utvecklas hos ungdomar. I många städer med hög luftfuktighet och ganska skarpa temperaturförändringar är incidensen 70%. Mycket ofta diagnostiseras patologi hos män som tidigare bodde i en region med ett varmt klimat, men av olika skäl flyttades till ett område med lägre lufttemperaturer.

Former av prostatit

 • Pelvic pain syndrom. Detta är en speciell form av sjukdomen, där det finns smärta i könsorganet och perineum. Inflammation i prostatakörteln kan vara frånvarande.
 • Asymptomatisk inflammatorisk form. Tecken på prostatit är frånvarande, trots förekomsten av inflammation i kirtlens vävnader.
 • Kronisk bakteriell prostatit. Denna form av sjukdomen utvecklas på grund av bakteriens eller virusens vitala aktivitet. Diagnosen görs när en infektion detekteras i ett utsöndringsprov.
 • Kronisk icke-infektiös prostatit. Med denna patologi i sekretionen av prostata infektion detekteras inte.

De främsta anledningarna

Kronisk prostatit, vars symptom beskrivs senare i denna artikel hör till kategorin polytheologiska sjukdomar. Den vanligaste orsaken till dess utveckling är en infektion som överförs med oskyddad sex, genom blod eller lymf. I de två senaste fallen uppträder infektion på grund av bakteriens penetration genom urinröret. Ibland är kronisk prostatit en följd av tidigare urinrör.

Noninfectious form av sjukdomen diagnostiseras 8 gånger oftare bakteriell. Förutsättningar för förekomst är stillastående processer och cirkulationssjukdomar i själva prostata, liksom närliggande organ.

Bland de främsta orsakerna till stagnation av sekretionen i prostata innefattar läkare följande:

 • Oregelbunden kön, långvarig avhållsamhet.
 • Orealiserad sexuell upphetsning.
 • Underlägsen ejakulation.

Risken att utveckla sjukdomen ökar flera gånger hos män med hypodynami, i ett tillstånd av stress eller som lider av alkoholism. Förstöring av kronisk prostatit observeras ofta mot bakgrund av nedsatt immunitet.

Vilka är symtomen på sjukdomen?

Kronisk prostatit uppträder vanligtvis som ett resultat av bristen på snabb behandling eller ineffektiv behandling av den akuta formen av sjukdomen. Detta är en långsammande inflammatorisk process som påverkar prostatakörteln.

Sjukdomen är i regel asymptomatisk. Patologi avslöjas under nästa förebyggande undersökning. Därför rekommenderas alla män utan undantag regelbundet att besöka läkare för sjukdomar av urologisk natur. Det så kallade latenta skedet av patologi kan ersättas med akut efter överförd stress, inflammatoriska sjukdomar eller på grund av hypotermi. I det här fallet bör följande tecken på prostatit fungera som ett slags samtal om behovet av omedelbart besök hos en specialist:

 • Förhöjd svettning, mer uttalad i perineum.
 • Ofta, men falsk uppmaning att urinera.
 • Obehag och klåda i ljummen.
 • Mindre ökning av kroppstemperatur, försämrad prestanda, svaghet.
 • Isolering av prostats utsöndring efter urinering.
 • Sexuell dysfunktion (minskad libido, svag erektion, snabb utlösning).
 • Smärta i zonen på de yttre könsorganen.

Alla ovanstående symtom kan leda till CNS-störningar, som kännetecknas av ett fokus på problemet och neurotiska tillstånd.

Steg för utveckling av inflammatorisk process

Specialister delas upp i flera stadier av utveckling av kronisk prostatit, vars symptom har sina egna särdrag.

 1. Den exudativa scenen kännetecknas av accelererad ejakulation och svår smärta obehag i skrot, ljumskan.
 2. Det alternativa skedet kännetecknas av obehagliga känslor i skönhetsområdet, frekvent urinering.
 3. Vid spridningsskedet är det vanligen en pollakiuri som saktar ut ejakulationen.
 4. Steget för cicatricial förändringar kännetecknas av sklerotiska transformationer av prostata vävnaden. Patienter klagar på obehag i sårbenet, erektionssvaghet, "radering" av orgasm.

Inte alla patienter har samma manifestation av kronisk prostatit. Symtom och behandling av sjukdomen kan variera i varje enskilt fall. I regel finns det flera ljusa symptom som gör att patienten kan söka hjälp från en läkare.

Deklaration av diagnos

Om du misstänker en kronisk prostatit, bör du söka hjälp av en läkare. Primär mottagning innefattar vanligtvis insamling av patientklagomål, anamnese och fysisk undersökning. Dessutom kan en mer detaljerad undersökning krävas, som vanligtvis innefattar:

 • Analyser för identifiering av olika infektioner.
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen.
 • Rektalt undersökning av prostata.
 • CT.

Under diagnosen gör doktorn ett staket av prostatajuice för forskning i laboratoriet för bakterier eller patologier. Lämna inte de föreslagna undersökningsmetoderna. Specialisten bör presentera en fullständig klinisk bild av sjukdomen för att därefter erbjuda den mest effektiva botningen för kronisk prostatit.

Medicinsterapi

Behandlingen av sjukdomen börjar med en förändring i patientens vanliga sätt att leva, vilket senare kommer att bidra till att sakta utveckla sjukdomen. Det är viktigt att fullständigt övervinna alla dåliga vanor (alkohol, rökning, kronisk hypotermi). Läkarna rekommenderar att man normaliserar sexuell aktivitet.

Drogbehandling av kronisk prostatit hos män innefattar utnämning av droger av olika grupper som direkt påverkar alla stadier av den patologiska processen. Patienter rekommenderas att ta antibakteriella läkemedel ("Ciprofloxacin", "Norfloxacin"), immunomodulatorer och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Antibiotika är också föreskrivna för att förhindra förvärring av sjukdomen.

Vid komplex behandling av prostatit används ofta fyto-läkemedel. "LIKOPROFIT®" är ett komplex av naturliga komponenter. Komponenter "LIKOPROFIT®" selektivt ansamlas i prostatavävnaden, minskar manifestationerna av inflammation, öka den skyddande funktionen, skydda celler från skada genom fria radikaler och processkontroll kraftig tillväxt av prostatavävnader. På grund av den komplexa och balanserade kompositionen elimineras svårigheterna i samband med urinering, försvagning av smärtssyndromet. (1) Komponenterna i "LIKOPROFIT®" på en bakgrund av standardterapi för att effektivt påverka de viktigaste symptomen på kronisk prostatit, bidra till en förbättring av urinering: minska frekvensen av urinering och öka urinflödet, må bättre och har en reparativ effekt hos patienter med kronisk prostatit.

När en bakteriell form av prostatit vanligen föreskrivs läkemedel från gruppen av a-adrenoblockerare ("Terazonin", "Tamsulosin"). Under sitt inflytande minskar trycket i blåsans nacke och mjuk muskler i prostata.

Drogbehandling av kronisk prostatit i hemmet är en lång och mycket tidskrävande process, vilket kräver mycket styrka och tålamod. Från rätt val av läkemedel påverkar effekten av hela behandlingen direkt. Om, under behandlingen, inte alla patogena bakterier förstörs, kommer sjukdomen förr eller senare att föda igen. Särskild uppmärksamhet ägnas åt immunkorrigering. Mottagning av antibiotika bidrar till att försvaga kroppens försvar. Huvudmålet med immunkorrigering är den maximala restaureringen av patientens hälsa. Detta underlättas av normaliseringen av livsstilen och samråd med immunologen.

Näring är nyckeln till framgångsrik behandling

Korrigering av näring är en omedelbar komponent i litteraturbehandling. Alla patienter rekommenderar utan undantag läkare att analysera den dagliga kosten. Raffinerad mat kombinerad med hypodynamia leder till allvarliga metaboliska störningar.

Det är viktigt att förstå att en hälsosam kost ska fylla kroppens behov i ett komplex av mineraler och vitaminer, mikro- och makroelement. Behandling av kronisk prostatit hemma innebär total avhållsamhet från alkohol, fet och stekt mat, rökt kött, halvfabrikat och bakning. Dieten bör diversifieras med skaldjur, grönsaker och frukt, porridger, jästa mjölkprodukter. Efter en så enkel nog kan receptet förbättra patientens tillstånd och sakta sjukdomsprogressionen.

Traditionella behandlingsmetoder

Många underskattar möjligheterna till naturläkemedel och tvivlar på att fytopreparationer kan bota kronisk prostatit. Symtom på den här smutsiga sjukdomen förvärrar livskvaliteten, att fler och fler patienter på senare år vänder sig till alternativ icke-traditionell terapi. Preliminärt är det bättre att konsultera en läkare i denna fråga.

Växtbaserade läkemedel påverkar inte bara prostatakörteln, de förstärker hela kroppen som helhet, vilket ofta krävs efter en antibiotikakurs. Som regel använder man tinkturer och avkolning av följande växter för behandling: kamomill, aloe, ginseng, nässla, burdockrot. Deras huvuduppgift syftar till att minska den befintliga inflammationen och återställa blodcirkulationen.

Behandling av kronisk prostatit med folkmedicin innebär att man använder pumpa frön. De kan konsumeras i orörda tillstånd före måltiden eller göra infusion av honung. Det rekommenderas också att dricka juice från sparris varje dag före måltid med tillsättning av morötter och betor.

Fytoterapi kräver inte mycket ansträngning eller materialkostnader. Man bör komma ihåg att behandlings enbart folkmusik rättsmedel inte tillåter att glömma att ha en sjukdom, är det bättre att ta till hans hjälp, i kombination med läkemedel plan.

Sjukgymnastik och kronisk prostatit

Symtom på denna smittsamma sjukdom kan minskas med hjälp av den vanligaste massagen av prostatakörteln. Det började användas aktivt under det tjugonde århundradet. Idag uppger experter enhälligt effektiviteten av detta förfarande, tack vare vilket det är möjligt att ge utflöde av utsöndring och öka blodtillförseln i det drabbade området.

Prostatmassage rekommenderas vanligtvis mot bakgrund av antibiotikabehandling. Det ska utföras av en kvalificerad specialist. Det är ganska svårt att hantera denna procedur självständigt. Dessutom är det möjligt att minimera hela terapeutisk effekt.

Förutom massage kan en laser eller ultraljudsvågbehandling ordineras till en patient.

Konsekvenser av kronisk prostatit

Hur man behandlar kronisk prostatit, har vi redan sagt. Nu är det nödvändigt att prata om möjliga komplikationer om patienten försummar läkarens råd.

En av de vanligaste konsekvenserna av sjukdomen är ett brott mot kraften. Nästan alla patienter måste möta detta problem. Det manifesterar inte bara en överträdelse av utlösning, utan en fullständig brist på erektion.

Om du inte behandlar kronisk prostatit ökar sannolikheten för att utveckla cancer. Detta faktum har bevisats av många studier på detta område. I sjukdomsprocessen kan friska celler omvandlas till cancerceller. Oftast observeras en sådan bild med en ökning av fria radikaler, vilka är ansvariga för skador på DNA-molekyler.

På grund av kronisk prostatit kan det finnas en överträdelse av den urogenitala funktionen. I det här fallet är urinprocessen åtföljd av brännande och svår smärta, önskningar blir frekventa och oproduktiva. Sådana symtom ska varna varje man och bli en ursäkt för omedelbar uppmaning till en läkare. I receptionen kommer experten att berätta för dig hur man behandlar kronisk prostatit, vad man ska göra för att undvika utveckling av komplikationer. Senare, som ett resultat av denna sjukdom, kan patologier som uretrit, pyelonefrit och cystit utvecklas.

I 40% av männen med denna diagnos utvecklas infertilitet. En sådan bild är som regel orsakad av brist på snabb behandling. Saken är att i processen med inflammation produceras hemligheten i prostatakörteln i mindre mängder. Detta påverkar direkt spermatozoas aktivitet. Om sjukdomen inte behandlas under lång tid minskar prostata först i storlek och upphör sedan att utföra sina primära funktioner.

Hur man undviker en smutsig diagnos?

Profylax av prostatit innebär att man ändrar det vanliga sättet att leva till en mer aktiv. Om det inte finns någon möjlighet att gå in för sport, är det möjligt att göra gymnastik eller elementära gymnastikövningar.

Det är nödvändigt att undvika hypotermi och minst en gång per år för att besöka en urolog för profylax. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto lättare är det att bota det.

För förstoppning bör laxermedel användas. Om problemet löper i kronisk form bör du söka kvalificerad hjälp. Läkare rekommenderar att man försöker normalisera sexuellt liv, men samtidigt undvika oavsiktligt samlag. Överdriven sexuell aktivitet och långvarig abstinens påverkar negativt tillståndet samt prostata körningens funktion.

Profylax av prostatit innefattar ett fullständigt avslag på dåliga vanor, inklusive användning av alkoholhaltiga drycker. Vid första misstanke om STD: er är det viktigt att konsultera en läkare, ta alla nödvändiga tester och genomgå en behandling. Du borde inte försöka hantera sådana problem av sig själv.

slutsats

Tyvärr diagnostiserar idag läkare i allt högre grad kronisk prostatit. Recensioner av många patienter som var tvungna att möta denna sjukdom, bevisade behovet av snabb behandling av patologi. Modern medicin erbjuder flera alternativ för hur man besegrar denna sjukdom. Drogterapi, massage sessioner, fytoterapi - alla dessa metoder för behandling möjliggör en stabil remission. Var frisk!

* Instruktioner för användning av kosttillskott till mat LYKOPROFIT® 1. Spivak L.G. Effekt och säkerhet för Lycoprofit ® hos patienter med kronisk prostatit och prostatisk adenom. Urology. 2013, nr 2, sid. 118-122.

Kronisk prostatit: symtom, orsaker till utveckling, behandling och förebyggande

Prostatit diagnostiseras uteslutande hos män. Det här är en av de vanligaste sjukdomarna hos könssjukdomar hos män. 4 av 5 män har någonsin haft symtom på prostatit.

Oftast påverkar prostatit män i åldrarna 20-40 år i toppen av sin sexuella aktivitet. Kronisk prostatit diagnostiseras hos var tionde man. Det kännetecknas av perioder av exacerbation och remission och masker för ett antal andra sjukdomar.

Symptom på kronisk prostatit inkluderar följande manifestationer:

 1. Obehag och värk i smärtan i underlivet, med periodiska nedskärningar som inte går över ett kvartal eller längre. Smärta kan förekomma i nedre rygg, ben, skrot, anus. Det är särskilt smärtsamt att bli med urinering och ejakulation.
 2. Uppförandet av penis förvärras och den sexuella lusten försvagas. Först utvecklas för tidig utlösning, och med tiden uppträder ejakulation, det blir mycket svårt att uppnå detta.
 3. Urinering blir smärtsam och ofullständig. Hela tiden finns det en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 4. Kvaliteten på en mans liv förvärras ibland.

Det finns 2 typer av kronisk prostatit: bakteriell och abakteriell.

Bakteriell (infektiös) prostatit uppträder med en konstant växling av skarpa exacerbationer och remissioner, medan i prostata utsöndring är infektion och bakterier.

I detta fall kan påverkas och närliggande organ, såsom urinröret, blåsans hals, vas-deferenserna, och därför manifesterar sjukdomen sig på olika sätt. En noggrann diagnos kan göras efter en noggrann undersökning.

Oftast uppenbarar sig sjukdomen som följer:

 • Hyppig och smärtsam urinering.
 • Brinner i urinröret.
 • För tidig utlösning.
 • Smal slemhinnor ur urinröret.
 • Allvarliga sjukdomar i sexuell funktion.

Allt detta påverkar kraftigt arbetsförmågan och mentala tillståndet hos en man, vilket leder till långvarig depression och neurastheni.

Abakteriell kronisk prostatit Är en sjukdom där bakterier inte finns i utsöndringen av prostata. Denna form är mycket svår att diagnostisera, vilket framgår av de många recensionerna av män i olika forum. Det är också mycket svårt att hitta rätt behandlingsregim.

Hittills står läkare inför ett antal oklara faktorer för sjukdommens ursprung. Detta komplicerar behandlingsprocessen mycket.

Även ultraljud och laboratorieundersökningar av sekretion kan inte visa förekomsten av en inflammatorisk process. Genom rekommendationer Den europeiska föreningen för urologiska specialister identifierar huvuddragen i bakteriell prostatit:

 • Det förekommer hos medelålders män.
 • Långvarig smärta i bäckenregionen och i ljummen.
 • Överträdelse av funktionen ur urinering och frekventa nödvändiga uppmaningar.
 • Erektil dysfunktion och smärta med ejakulation.

Kronisk kronisk prostatit: förvärmning och remission

 1. exsudativ - Mannen känner en smärtsmärta i ljummen, skrot och i skönhetsområdet.
  Det finns problem med erektion och accelererad ejakulation.
 2. alterative - patienten klagar över obehag i ljumsk, skrot och pubic område.
  Det finns frekvent uppmaning att urinera och snabb utlösning under samlag.
 3. proliferation - patienten observerar frekvent urinering med en svag stråle, en konstant känsla av inte helt tömt blåsan. Och ejakulation blir ganska svår och långsam.
 4. Cicatricial förändringar - På detta stadium börjar prostata vävnaderna att intensifiera intensivt. Patienten klagar över obehag i bäcken och skönhetsområdet, frekvent uppmaning att urinera med en tunn ström och ofullständig tömning. Erection är mycket svag eller obefintlig, ejakulation blir nästan omöjlig, och orgasm är svag, utan levande intryck. Prostatit passerar in i scenen för kronisk prostatit instabil remission, där det finns konstant smärta och remission kommer bara några timmar.

När det gäller klassificering är det tillåtet att använda klassificeringen av den amerikanska NIH, som delar sjukdomen efter typer: akut och kronisk bakteriell, kronisk utan tecken på inflammation och stillastående och histologisk.

Faktorer och orsaker till kronisk prostatit hos män

Trots det faktum att vissa mikrober av kronisk prostatit är i kroppen av nästan varje person, är bara några få sjuka. Hur kan man förklara utvecklingen av en sådan sjukdom i ett visst fall?

Framväxten av kroniska prostatitspecialister avgör inte bara närvaron av infektion i kroppen utan även de tillstånd som påverkar sjukdomsutvecklingen.

De vanligaste orsakerna till kronisk prostatit hos män är:

 • Stagnation av blod, som finns i prostata, orsakad av stillasittande livsstil;
 • instabilt sexuellt liv;
 • obekväma och ganska smala kläder;
 • frekvent hypotermi
 • trauma, liksom infektioner av olika organ i genitourinary systemet;
 • felaktig kost;
 • konstant stress tillstånd;
 • frekvent användning av alkoholhaltiga drycker och rökning.

Diagnos börjar med ett samtal med patienten, som måste exakt och helt berätta vad som stör honom. Läkaren ska ta reda på varför patienten utvecklade kronisk prostatit, ta reda på alla möjliga orsaker och symtom, som de manifesterar sig. Läkaren ska tala om allt till minsta detalj, detta kommer att avgöra hur korrekt diagnosen ska göras och effektiv och komplex behandling föreskrivs.

Vidare är det nödvändigt att utföra palpation och ge hemligheten till bakteriologisk analys, genom vilken det är möjligt att bestämma närvaron av infektioner och att bestämma bakteriens resistens mot antibiotika.

Palpation utförs av urologen genom ändtarmen. Denna procedur gör det möjligt att känna till prostatens storlek och ömhet. När probing kan hemorrojder, adenom eller prostata också detekteras. Ultraljud av prostata kommer att ge exakta uppgifter om organets tillstånd.

Att bestämma nivån av PSA i blodet gör det möjligt att utesluta eller bekräfta närvaron av adenom och prostatacancer.

Om urologen misstänker närvaron av en tumör måste du ta bitar av prostatavävnad för en biopsi, som kommer att visa hennes närvaro eller frånvaro.

Behandling av kronisk prostatit är en komplex och tidskrävande process. Idag används olika metoder för att behandla denna sjukdom.

Behandling med antibiotika. I detta fall används antibiotika av makrolidgruppen och tetracyklin.

Endast den behandlande läkaren kan korrekt välja läkemedel, dosering och behandlingsvaraktighet.

Vanligtvis tas läkemedel i 10-15 dagar. Därefter utförs upprepade tester enligt vilka läkaren kommer att bestämma huruvida patienten har botats eller ytterligare behandling krävs.

Prostatisk massage Det är nödvändigt att se till att prostatens hemlighet inte stagnerar och dess mikrocirkulation uppstår. Detta bidrar till en snabb återhämtning.

Massage är dock förbjudet för akuta former av prostatit, hemorrojder och rektala fissurer.

Massage ordineras vanligen som en tilläggsbehandling för antibiotikabehandling.

sjukgymnastik ordineras för att förbättra tillståndet i prostatakörteln, så att läkningsprocessen accelereras.

För behandling används laserterapi och ultrafores. Också effektiv användning av lera, svimma med mineralvatten som är rik på vätesulfid.

fytoterapi Det används som en ytterligare stimulans för patientens återhämtning och används alltid i samband med andra metoder. För behandling gäller Pygeum africanum, peon och andra växtbaserade preparat.

I vissa fall kan det visas och kirurgisk ingrepp, om urinröret är kraftigt inskränkt, finns förekomsten av abscesser eller prostata adenom.

Diagnos och behandling bör genomföras i en medicinsk institution under konstant övervakning av kvalificerade läkare.

När du vänder dig till doktorn i tid, kan du uppnå en snabb botning. Efter behandlingens början kommer det att finnas en långsiktig eftergift. Om fullständig återhämtning kan sägas när alla symtom på sjukdomen försvinner, och laboratorietester kommer att visa goda resultat.

De mest populära frågorna från patienter om kronisk prostatit

Hur man bota kronisk prostatit folkmekanismer snabbt och effektivt?

Behandling kan utföras med hjälp av folkmedicinska lösningar. I folkmedicin är den mest populära användningen av kamomill, höst och salvia. Dessa mikrocykler lindrar väldigt bra inflammation som passerar i prostata.

För att förbereda sådana mikroclysters ta två matskedar av kamomill och fyll gräset med 100 gr. kokande vatten. Också för behandlingen kan du använda skallen av hästkastan, som hälls med alkohol och hålls i 10 dagar på en mörk plats.

Hjälper också avkokningen av glödlampan. Det är nödvändigt att finhacka två stora lökar och häll dem med kokande vatten i en halv liter burk. Krukan är insvept i en handduk och fick stå i 2 timmar. Sedan ska du varje timme dricka 50 gram buljong.

Hur man botar impotens i kronisk prostatit?

Impotens kan botas hemma med en uppsättning åtgärder.

Det är nödvändigt att välja lämpliga droger som hjälper till att fylla penisens cavernösa kroppar med blod. Men före detta är samråd med urologen obligatorisk. Moderna droger för att förbättra styrkan - Levitra och Viagra.

Det är nödvändigt att justera kosten och gå på en diet. Ät inte fet mat och mat som minskar testosteron. Det är nödvändigt att luta på gröt och luta kött, dricka juice och grönt te.

Glöm inte heller fysisk aktivitet. Mycket effektivt i detta avseende går och lätt joggar i frisk luft. Det är också nödvändigt att göra gungor med ben. Detta bidrar till att minska musklerna i anus och perineum.

Hur mycket behandlas kronisk prostatit och hur blir du av med det permanent?

Antibiotisk terapi varar 1-3 månader beroende på sjukdomsmisslyckandet. Vid behov kan de förskriva ytterligare behandling med små doser antibiotika. Lipofila antibiotika fungerar bäst med denna uppgift.

För att alltid glömma detta problem måste du förändra livsstilen, äta rätt, inte överkolla och ge kroppen en vila.

Vad är risken för kronisk prostatit?

Kronisk prostatit kännetecknas av kraftiga exacerbationer av sjukdomen, som ersätts av remissioner. När smärtan försvinner blir det lättare och mannen bestämmer att han kan klara av det här problemet på egen hand istället för att snabbt kontakta urologen. Fördröjning hjälper emellertid inte här, liksom vid varje förvärring blir inflammationen mer och mer.

Inflammation kan påverka närliggande organ, vilket leder till cystit, pyelonefrit och vesikulit. Som ett resultat kan en man utveckla infertilitet.

Vilka antibiotika ska man ta med kronisk prostatit?

Används ofta av ett antal penicilliner (Amoxylove, Amoxicillin). Tetracyklinantibiotika ordineras ofta för mykoplasma och klamydia.

Fluoroquinoloner är mycket effektiva och tränger in i prostata vävnader (Ofloxacin, Ciprofloxacin). Makrolider ackumuleras väl i prostatakörteln och tar snabbt bort toxiner.

Kan jag få sex med kronisk prostatit?

Om sjukdomen orsakas av en infektion, är det bättre att avstå från sex, för att inte infektera din partner. Även om du kan använda en kondom. Det är bara nödvändigt att ha sex, för när du är upphetsad flyter blodet till prostatakörteln och det börjar bli kontrakt. Även vid utlösning reduceras bäckensmusklerna kraftigt, vilket anses vara en bra självmassage.

Profylax av kronisk prostatit hos män och dess egenskaper

Profylax av kronisk prostatit hos män innebär en hälsosam livsstil och daglig träning. Du kan ständigt stressa och slappna av i pungen från tid till annan.

Med varje urinering sätter du lätt på strålen, så blåsans sphincter härdas på ett sätt. Sådana kvalitativa övningar kommer att tillåta blod att cirkulera väl genom venerna i prostata, samt förbättra metaboliska processer i kroppen.

Profylax av kronisk prostatit

Fler och fler män vänder sig till gynekologi, urologi, ultraljud med prostata sjukdomar. Inte undra på att det finns uttrycket "fokus localis minoris prostatae" - en svag mans plats är prostata. Den vanligaste prostata sjukdomen är prostatit, som ofta blir till kronisk form. Enligt officiella uppgifter har 10% av alla män kronisk prostatit och 25% av patienterna identifierar det när de går till kliniken. Det bör noteras att förekomsten av prostatit under det senaste decenniet nästan har fördubblats. Därför anser vi att mass screening (dvs. den årliga överklagan hos män över 25 år i kliniken för undersökning) kan bidra till behandling och förebyggande av denna sjukdom. Profylax av kronisk prostatit kan avsevärt minska frekvensen av exacerbationer av kronisk prostatit.

Grunden för moderna mediciner bör inte vara behandling av sjukdomen, men dess förebyggande och förebyggande av utveckling.
Förebyggande syftar huvudsakligen till att upprätthålla normal mikrocirkulation och trofism i prostatakörteln, både för att förhindra sjukdomen och för att upprätthålla långvarig eftergift.

Profylax av kronisk prostatit består av enkla men mycket effektiva regler som varje man kan och bör observera:
• Det är nödvändigt att leva ett regelbundet sexliv för att undvika avhållsamhet. Sexuella överskridanden påverkar också prostatas hälsa (överdriven sexuell aktivitet, långvarigt och avbrutet samlag). Löftet om människors hälsa är ett regelbundet regelbundet sexliv.
• Det är nödvändigt att undvika spontana sexuella relationer och glöm inte skydd. Skydd mot sexuella infektioner kan endast hindra preventivmedel (kondomer). eftersom oavsiktligt sexliv och frekvent förändring av sexuella partners förändrar signifikant mikrofloran i urinröret och urinvägarna, vilket ökar sannolikheten för att utveckla inflammatoriska processer som bidrar till att förvärra sjukdomen.
• Periodiskt 1-2 gånger om året för att besöka en läkare och genomföra en ultraljudsstudie - TRUS och ultraljud av skrotorganen. • Det är mycket viktigt att du begränsar dig från att dricka alkohol. Alkohol är fienden av manlig hälsa och kan leda till manlig infertilitet. Det påverkar negativt hormons status hos en man, reducerar testosteron och ökar östrogen, påverkar negativt, inklusive prostata. Detta gäller särskilt för "lätta" alkoholhaltiga drycker, som öl, vin, olika cocktails.
• Du bör sluta använda akuta och alltför salta livsmedel, missbruk av citrusfrukter, rökt mat, mat med smakförstärkare. Dessa produkter bidrar till bäckens venösa fullhet, vilket påverkar prostata negativt. Korrekt och balanserad näring är en av huvudpunkterna i människans hälsa.
• Det är mycket viktigt att undvika hypotermi. När allt kommer omkring kan även kortvarig hypotermi prova en förvärring av sjukdomen. Därför behöver du inte sitta på kalla ytor, du måste bära kläder på vädret, speciellt uppmärksamt att detta gäller på vintern.
• Det kan inte tolereras länge när man uppmanar att urinera, på grund av blåsans nära anatomiska läge i förhållande till prostata. Detta kan inte bara bidra till exacerbation av prostatit men orsaka till exempel myofascial syndrom.
• Män 1-2 gånger om året ska ta prov. En studie om sexuella infektioner bestämmer den möjliga etiologiska faktorn för utveckling av riktade behandlingar.
• Mycket ofta patienter med diagnos av kronisk prostatit Under eftergivningsperioden vänder de till kliniken med frågan: "Är det möjligt att gå in för sport?" Vi tror att svaret är ja, med endast begränsade begränsningar. Negativ påverkar prostataövningen sådan sport som cykling, simning, lyftning av vikter. Andra sporter (motion, kampsport, yoga, formning) har en positiv effekt på människors hälsa. De bidrar till att förbättra mikrocirkulationen i bäckenregionen och bidra till en ökning av eftergivningsperioden.
• Andra aspekter som hjälper till att bibehålla ett adekvat tillstånd i bäckensmusklerna kan läggas till träningsbehandling:
1. Använd inte täta kläder och underkläder.
2. Ergonomiskt arrangera en arbetsplats
3. Sova på sängen med en ortopedisk madrass;
4. Försök att undvika hypodynamier, flytta mer;
5. Undvik skada på perineum;
6. Försök att inte utföra fysiska övningar som har en skadlig effekt på ryggraden.
• Psykisk hälsa är också mycket viktigt, det är i sig förknippat med alla system, inklusive kön. Det är nödvändigt att undvika stress, skandaler, problem på jobbet.
• Det är mycket viktigt att vara uppmärksam på dina tarmar. Tillståndet i mag-tarmkanalen är inte minst i utvecklingen av prostata sjukdomar, inklusive kronisk prostatit. Så långvarig förstoppning, diarré eller deras utbyte kan leda till en överträdelse av prostatakörteln, risken för bildning eller förvärring av prostatit ökar. Men förstoppning är mycket farligare än diarré, för med stasis i tarmen och dess starka fyllning pressas prostata, blodcirkulationen och utsöndringen störs. Förstoppning skyddar en mobil livsstil och överflöd av fiber i näring.
• Prostatamassage anses verkligen vara en oumbärlig och unik metod för behandling. Lägg inte höga förväntningar på de tekniker som lovar att bota prostatit utan att använda den.
Även när långvarig remission uppnås, bör läkare inte försumma periodiska undersökningar. Om tillståndet förvärras igen är det osannolikt att du bestämmer det i tid.
Det bör komma ihåg att inflammation i prostatakörteln är en sjukdom, förebyggande är mycket lättare än att bekämpa det. Det noteras att mänens reproduktiva funktion också beror på prostata. Parametrarna i spermogrammet är mycket bättre hos patienter med en hälsosam prostata. Tänk på det - det är mycket lättare att göra en mindre betydande förändringar i deras sätt att leva, som kommer att ha en positiv effekt inte bara på en del av förebyggandet av prostatit, men också allmän hälsa, än då att drabbas av denna obehagliga och allvarlig sjukdom.

Grundläggande principer för effektivt förebyggande av kronisk prostatit

Prostatakörteln är det andra maskulin hjärtat som syntetiserar substanser som stöder den normala balansen mellan hormoner, vilket främjar mognad av ett tillräckligt antal spermatozoer och ger en erektil funktion.

Trots kirtlens lilla storlek är även små problem i sin funktion farliga allvarliga brott mot reproduktionssystemets funktion. Vilka förebyggande åtgärder kommer att bidra till att undvika symtom på sjukdomen och förlänga ungdomar och styrka.

Prostatit - faran med inaktivitet

Prostatit är en av de vanligaste patologierna, som diagnostiseras hos 40% av hela manliga befolkningen. Om tidigare sjukdomen manifesterade sig hos äldre män, uppenbarar sig sjukdomen i en ung ålder idag i förhållande till dålig ekologi, otillräcklighet och undernäring.

Det finns fall där patologi diagnostiseras hos ungdomar. Utan ett tidigt besök hos en specialist omvandlas prostatit till kronisk form och följer med en man under hela sitt liv och kan leda till en fullständig brist på intimt liv.

Sådana symptom kan uppstå mellan 20 och 55 år. Endast kompetent förebyggande skyddar en man mot obehagliga tecken på patologi.

Profylax av kronisk prostatit

Förebyggande åtgärder är framför allt inriktade på

 1. Eliminering av stillastående fenomen i orgeln;
 2. Skydda prostata från infektion.

Profylax av kronisk prostatit är ett visst sätt att leva, vilket måste följas hela tiden.

Sådana åtgärder hindrar utvecklingen av symptom på prostatit och förbättrar människans övergripande tillstånd och livskvaliteten.

Huvudsakliga förebyggande åtgärder:

 • Ändra sättet att leva;
 • Mottagning av läkemedel;
 • Kompetenta näring och vitaminkomplex;
 • Fysisk stress;
 • Folk recept.

livsstil

Människans hälsa bestäms först och främst genom livet. Utan tvekan finns det faktorer som inte kan ändras. Till exempel bostadsort, ärftlighet. Men det finns faktorer som kan och kan behöva påverkas.

Kontrast temperaturer

Förfarandena stärker immunsystemet och aktiverar blodflödet. Den regelbundna effekten av kontrastduschen hjälper till:

 • Normalisera blodomloppet i körteln;
 • Eliminera stagnerande processer inom kroppen;
 • Förbättra ditt humör och återställ ditt emotionella tillstånd.

Kön som profylax av prostatit

Regelbundet, säkert kön är ett oumbärligt villkor för förebyggande av patologi. Aktivt intimt liv, framför allt, är relevant för män över 40 år. Regelbunden sexuell aktivitet hindrar utvecklingen av prostatit och upprätthåller kroppens allmänna tonen. Huvudvillkoren är att utesluta risken för infektion.

Medicinsk administrering

Profylax innebär att man tar mediciner som förhindrar stillastående processer som lindrar svullnad och eliminerar inflammation i körteln.

Förebyggande behandling bör ordineras av en specialist (urolog eller andrologist). I vissa situationer ordinerar läkaren läkemedel i form av suppositorier.

Näring, vitaminkomplex

Förebyggande och näring är oupplösligt kopplade. Faktorer som påverkar hälsan, käftens smidiga funktion:

 • Korrekt vatten-saltbalans;
 • Intensitet av blodflödet;
 • Fartygs hälsa.

Korrigera kosten kan du påverka ovanstående faktorer.

I förebyggandet av kronisk prostatit betyder termen "riktig näring" följande:

 1. Uteslut från menyn kemiska komponenter, vegetabiliska fetter och färgämnen;
 2. Som regel är mat som är behagligt för receptorer farligt för kroppen.
 3. Ät mat utan kryddor och salt, eftersom smaken av naturliga livsmedel är mycket trevligare.
 4. Det är viktigt att glömma majonnäs och snabbmat.
 5. Huvuddelen av kosten - färska grönsaker och frukter, fetma sorter av kött, fisk;
 6. Det är nödvändigt att dricka mycket vatten.

Förteckning över användbara produkter för förebyggande av kronisk prostatit

Grundläggande näringsämnen för förebyggande av kronisk prostatit:

 • Utesluta användningen av kolesterol - det gäller fett kött och fisk, är överskottet dåligt kolesterol farligt för hjärtat och cirkulationssystemet, syntetiserade substanser som utlöser inflammation i urinvägarna;
 • Stekt minimum - denna regel gäller alla stekt mat, bättre att stuka och laga mat, detta kommer att undvika inflammation i urinvägarna;
 • Minsta alkohol och kaffe - det är inte nödvändigt att helt ge upp kaffe, ett glas vin kan också ges, men det är viktigt att observera åtgärden för att utesluta irritation i urinvägarna.

Vitaminer för förebyggande av kronisk prostatit:

 1. Vitamin A - allmän profylax av körteln;
 2. D-vitamin - män över 55 år måste dricka, eftersom det återställer cirkulationssystemets funktion, aktiverar blodomloppet.
 3. I kosten måste vara närvarande zink, eftersom detta element ger ett normalt arbete i körteln, för detta använd kycklinglever, nötter, vegetabiliska oljor.

Vitaminkomplex tas för förebyggande och som ett av stadierna av terapi för kronisk prostatit.

Fysisk aktivitet

Som du vet ger adekvat fysisk aktivitet hälsa och förlänger livet.

Om du vill förlänga mäns ungdom och hälsa är det viktigt att inte låta blodet stagnera och regelbundet jaga det i kroppen. Stagnerande processer förorsakar utseendet av övervikt, vilket är orsaken till trötthet vid utvecklingen av patologier.

 • Måste gå varje dag, promenader längden på varje fastställas individuellt utifrån ålder och tillstånd av människan, om när hon gick känns obehag i knäna, kan du använda speciella pinnar;
 • Försök att springa två gånger i veckan eller gå i snabbaste takt;
 • Besök regelbundet bastun, men bara efter att ha hört en specialist.

Betydelsen är inte antal kilometer, men regelbundenhet av promenader.

På apoteket kan du köpa en speciell simulator för massage eller besöka en specialist.

Övningar är en annan nödvändig åtgärd för förebyggande av patologi. För att skydda dig från patologiska manifestationer är det viktigt att regelbundet utföra en uppsättning speciella övningar.

Först och främst talar vi om Kegel-komplexet, som syftar till att minska bäckenorganen. Kärnan i komplexet är enkelt - det är nödvändigt att sträcka och slappna av musklerna i perineum 30-45 gånger.

Komplexa Kegel män är mer benägna att använda för att förlänga samlag, men experter rekommenderar motion som förebyggande av patologi. Kategoriskt förbjuden att visa överdriven entusiasm, i detta fall, rektumets prolapse och utseende av inguinal brok.

Övningar för att stärka bäckens inre muskler:

 1. Stå rakt, fötterna ihop, händerna ner längs kroppen, inandnings bäcken glider tillbaka, sila det, andas att slappna av, upprepa 15 gånger den maximala långsamt;
 2. Ligg på rygg, benen raka, tillsammans, händer att vila på golvet bredvid midjan, höja raka ben vinkelrätt mot golvet 15 gånger, och lägre den maximala rörelsen långsamt och smidigt,
 3. Inta en position liggande stödarmarna (för push), bäcken och undre lyft upp på golvet, upprepades 15 gånger, utövar populärt bland Yogins för sexuellt aktivitet chakras avslöjande;
 4. Stå rakt, släta händer ner längs din kropp, måste du sträcka ut musklerna i perineum och bäckenet som om du behöver för att hålla tillbaka lusten att urinera (denna övning - Kegel analog av komplexet).

Folkmetoder

Folkmetoder används effektivt för att förhindra kronisk prostatit. Flera populära recept.

 • Fröer av pumpa - För förebyggande ändamål måste du äta dagligen från 25 till 30 stycken frön i en tom mage. Om det inte finns någon allergi mot honung kan du förbereda ett läkningsmedel - 0,5 kg markfrön blandat med ett glas honung. Från blandningen rulla bollar och äta några bitar om dagen.
 • Skogen. Två matskedar av krossad växt (löv och bark) bryggas från 15 till 45 minuter i en halv liter kokande vatten (bladen bryggs snabbare och barken längre). Avkok drick ett glas om dagen på en tom mage;
 • Kastanjeskal bryggs och fylls i stället för te;
 • Elderbärsaft är full 1 matsked innan du äter, du måste först dricka ett glas rent vatten;
 • Propolis är en effektiv produkt för förebyggande av manlig patologi.

Örtberedningar för prostata hälsa:

 1. Björk- och cowberryblad, bärbär - aktivera urinutskiljningen;
 2. Blomstring av kalendula, kamomill, salvia - har antiinflammatorisk effekt;
 3. Pil, kastanj, labaznik - eliminera stillastående fenomen.

Skydd mot infektioner

Förebyggande syfte är också att skydda kroppen från sjukdomar som är sexuellt överförda. De orsakande agenterna för sexuella infektioner är bakterier och virus. Förutom prostatit orsakar sådana sjukdomar infertilitet, inflammatoriska processer i det genitourära systemet.

Hur man undviker infektion med en sexuell infektion:

 • Kön bör endast vara säkert och skyddat
 • Man bör undvika oavsiktliga och avvikande intima relationer;
 • Om du inte är säker på partnern måste du skicka test för förekomsten av sexuella infektioner.
 • Kom ihåg att patogen mikroflora sprider sig väl i munnen på en person, så oralsex kan också bli en orsak till infektion;
 • Efter oskyddat samlag behöver använda en antiseptisk och för att behandla genital för detta ändamål "Miramistin" drog försiktigt hantverk könsorganen och det omgivande området, kan du hälla en liten mängd i urinröret.

sammanfattning

Korrekt formulerade förebyggande åtgärder och deras regelbundna genomförande garanterar människors hälsa och livslängd. Dessutom kommer genomförandet av enkla rekommendationer att förbättra humöret, återställa självförtroendet. Hur du spenderar din ålder beror bara på dig själv.

Förebyggande av exacerbationer av kronisk prostatit

Förebyggande av exacerbationer av kronisk prostatit

Allmänna rekommendationer för förebyggande av kronisk prostatit

Först och främst bör du observera en hälsosam livsstil. Mycket viktigt här är den optimala förändringen av arbetskraft och vila, adekvat mental och fysisk belastning, liksom iakttagande av grunden för rationell nutrition. Vissa krav ställs på sammansättningen och kvaliteten på maten: proteiner, fetter och kolhydrater bör komma in i kroppen i fysiologiska mängder (de flesta kolhydrater, mindre protein och slutligen fetter). Bland kolhydrater ges företräde för färska grönsaker och frukter som innehåller den erforderliga mängden fibrer. Vegetabiliska och mjölkprodukter som innehåller proteiner måste dominera köttet. Fetter grönsaker bör vara mer än djur. Bland djur bör fett av fisk dominera över fetter av kött. Det är bättre att distribuera mat jämnt (4-6 gånger om dagen). Det är att föredra att använda surmjölkprodukter som främjar normalisering av tarmfunktionen och förebyggande av förstoppning. Det är nödvändigt att använda en mängd olika grönsaker, örter, bär och frukter, så att man kan mätta organismen hos patienten med vitaminer och mikrodelar så mycket som möjligt.

Del av en hälsosam livsstil och läget av kronisk prostatit är tillräcklig fysisk aktivitet (företrädesvis dagliga promenader eller jogging i den friska luften), är absolut nödvändigt förkastande av dåliga vanor (alkohol, tobak).

Prophylax av inflammation i prostatakörteln ger först och främst förebyggande av dess infektion. Av stor betydelse är identifieringen, liksom eliminering av reservoar av infektioner i kroppen och effektiv behandling av identifierade sjukdomar. Med vanliga sjukdomar (furunkulos, tonsillit, influensa, etc.) utförs antibakteriell eller antiviral terapi. Framväxten av ännu mindre smärta i mellangården, täta urinträngningar och nokturi hos patienter med akut respiratorisk virusinfektion är en indikation hänvisar till en urolog.

Autonomi sex par skyddar mot gonorré infektion, som i vissa patienter kan leda till ärrbildning i prostatakörteln, som därefter (ibland år senare) predisponerar för uppkomsten av ospecifik prostatit. Ett viktigt steg i att förhindra prostatit är också skydd mot andra infektioner, sexuellt överförbara infektioner (klamydia, trichomoniasis, ureaplasmosis, bakteriell vaginos) och deras behandling tidigt.

Undvik infektion med samlag och följaktligen möjliggör utvecklingen av inflammation i könsorganen användningen av kondomer. Kvinnors mekaniska anordningar med spermatocyter och antimikrobiella ämnen är av särskild betydelse. Att förhindra gonokock, Trichomonas infektioner och andra sexuellt överförda sjukdomar, rekommenderas att använda vattenlösningar miramistina (0,01%) eller gibitana (0,05%).

Miramistin har en bred antimikrobiell effekt, orsakar inte irriterande effekter på hud och slemhinnor och förlorar inte sin aktivitet under lång tid. Det har gjorts experimentellt att preparatet har uttalat antimikrobiella egenskaper mot gram-positiva och gramnegativa bakterier, patogena svampar, ett antal virus och protozoer. I bakteriedödande koncentrationer orsakar inte lokala irriterande, mutagena och cancerframkallande effekter. I detta avseende är dess användning för förebyggande av gonorré och ett antal icke-gonokocksjukdomar i genito-urinvägarna motiverade. Effekten av extern förebyggande behandling av könsorganen fastställdes med en 0,01% vattenlösning av miramistin efter 15 minuter - 2 timmar efter tillfälligt samlag. Behandling består av en enda instillation i urinröret 6-8 ml av en 0,01% vattenlösning av myramistin och gnidning av samma externa genitala organ.

Gibitane (klorhexidin) för individuell profylax finns i två doseringsformer. De första glasflaskorna på 100 ml och en droppvolym på 1,5 ml. Lösningen från injektionsflaskan behandlas med externa könsorgan, och innehållet i ett dropprör införs i urinröret. Den andra doseringsformen är polyvinylkloridpåse av 100 ml, som slutar med en kanyl. Först genom kanylen injiceras 1-2 ml av lösningen i urinröret och resten av vätskan behandlas med penis. Utför behandlingen är nödvändig senast 2 timmar efter samlag (ännu bättre genast).

Med samma syfte kan du använda en 2% lösning av silvernitrat, 1% lösning av protargol eller 2-3% lösning av collargol.

Undvik inte heller ett sådant tillgängligt och lätt genomförbart sätt att skydda mot sexuellt överförbara sjukdomar, såsom urinretention före samlag. Den sexuella handlingen själv bör göras en gång, utan att utvidga den med starka metoder. Efter samlag måste du urinera. Den mekaniska effekten av stark flödande ström av urin på uretral slemhinnan och den kemiska sammansättningen av den sura urin påverka mikrobiell "landskap" av urinröret negativt.

Efter oavsiktlig samlagning rekommenderas följande förebyggande metod. Omedelbart efter samlag bör du urinera och tvätta de yttre könsorganen med varmt tvålvatten och tvål, än det mekaniska avlägsnandet av de patogener som kommer på dem uppnås. Pipetteras sedan manliga urinröret introducerar 5 - 10 droppar av 1% silvernitratlösning eller en 5% lösning protargola och fördröja här bot för 5 minuter. Effekten av metoden bevaras även efter 5 timmar efter samlag.

kan användas Punkterna personlig förebyggande tillgänglig i STI kliniker, läkare profylaktisk lavage uretra 0,02-0,05% vattenhaltig lösning av kaliumpermanganat i en mängd upp till 1 liter. En 2-3% vattenlösning av protargol, såväl som gibitan eller cidipol, används också.

I fall av etablerade virala eller klamydia uretrit i hustru, och efter slumpmässiga sexuella relationer kan användas endogent interferon inducerare (levande enterovirus vaccin) administreras oralt vid 1 ml var 2 veckor för fyra doser.

För att förhindra återkommande av en virusinfektion i genitourinary sfären används ett herpesvirusvaccin på 0,2 ml intrakutant efter 2-3 dagar i en mängd av 5 injektioner minst 2 gånger per år.

För det etiologiska och kliniska bota kronisk uretrit och förhindra dess komplikationer kronisk prostatit skall ske snabbt etiotropic komplex, patogenetiska (immunologiska, fermento-, örtmedicin), liksom lokala behandlingar under överinseende av ureteroscopy.

Att undvika utveckling av prostatit kan elimineras med en annan etiologisk faktor - trängsel (venös stasis) och stasis av prostata hos sekretionen. I det sammanhanget är det nödvändigt att sexlivet är rytmiskt med hänsyn till partnerns konstitution och ålder. Minskar risken för stasis, predisponering mot prostatit, ömsesidig sexuell tillfredsställelse. Skadan av avbruten samlag är välkänt. Congestions främjas av konstant användning av alkohol, visning av erotiska och pornografiska filmer. I kosten bör män inte vara ständigt skarpa irriterande mat och kryddor i stora mängder.

Profylax av prostatit för män med inaktiva yrken är i aktiva rörelser, i måttlig fysisk aktivitet, idrott och fysisk träning. Patienter med kronisk prostatit rekommenderas fysiska övningar som leder till en minskning av bäckensbottenmusklerna. Mycket viktigt är den rationella organisationen av den dagliga rutinen (iakttagande av en hälsosam livsstil, vila och näring). Undvik överarbete, hypotermi, som påverkar kroppens immunförsvar negativt. Dieten bör föreskriva begränsning av kryddig och salt mat, kryddor, marinader och kolsyrade drycker.