Huvud
Strömförsörjning

Hyperplasi av prostata

Prostatahyperplasi (BPH) - detta är en vanlig urologisk sjukdom där cellproliferation sker prostataceller, vilket orsakar sammanpressning av urinröret och, som ett resultat, urineringsstörningar. Neoplasm utvecklas från stromalkomponenten eller från glandulärt epitel.

Oftast diagnostiseras sjukdomen på 40-50 år. Enligt statistiken har upp till 25% av män över 50 år symptom på prostatahyperplasi, vid 65 års ålder upptäcks sjukdomen hos 50% av männen och i äldre ålder - i cirka 85% av männen.

Vid tidsmässigt korrekt utvald behandling är prognosen gynnsam.

Prostatakörteln (prostata) är oparade androgen rörformig-alveolära exokrin körtel som ligger under urinblåsan, passerar det genom den inledande delen av urinröret - prostataurinröret cirkulärt omsluter nacken och dess proximala parti. De underlägsna kanalerna i körteln öppnar sig i urinröret. Prostata är i kontakt med bäckens membran, ampulla i ändtarmen.

Funktionerna i prostatakörteln styrs av androgener, östrogener, steroidhormoner och hypofyshormoner. Hemligheten som produceras av prostata utstötas under utlösning, deltar i spädningens utspädning.

Prostatakörteln är formad av själva kärlvävnaden, såväl som av muskler och bindväv. Process hyperplasi, t. E. Onormala utväxter börjar vanligtvis i den transienta zonen i prostata, efter vilken tillväxt sker polycentriska noder med påföljande ökning av volymen och vikten av prostata. En ökning av tumören i storlek leder till förskjutning av prostata vävnader från utsidan, tillväxt är möjlig både i riktning mot ändtarmen och i blåsans riktning

Normalt stör prostatakörteln inte urinprocessen och funktionen av urinröret som helhet, eftersom den inte ligger i den bakre delen av urinröret, men klämmer inte på den. Med utvecklingen av prostatahyperplasi komprimeras den prostatiska delen av urinröret, dess lumen smalnar, vilket gör det svårt att tömma urin.

Orsaker och riskfaktorer

En av huvudorsakerna till prostatahyperplasi är ärftlig predisposition. Sannolikheten för sjukdomen ökar betydligt när det finns nära släktingar som lider av prostatahyperplasi.

Dessutom innefattar riskfaktorerna följande:

 • förändringar i den hormonella bakgrunden (främst obalansen mellan androgener och östrogener);
 • metaboliska störningar;
 • infektiösa och inflammatoriska processer i det urogenitala området;
 • avancerad ålder;
 • otillräcklig fysisk aktivitet, särskilt en stillasittande livsstil, som bidrar till stillastående fenomen i det lilla bäckenet;
 • hypotermi;
 • dåliga vanor
 • otillräcklig näring (högt innehåll av fett- och köttmat i kosten med otillräcklig mängd växtfibrer);
 • inverkan av negativa miljöfaktorer.

De främsta målen med behandling av prostatahyperplasi är eliminering av urinproblem och förebyggande av ytterligare utveckling av sjukdomen, vilket orsakar svåra komplikationer från blåsan och njurarna.

Formen av sjukdomen

Beroende på tillväxtriktningen är prostatahyperplasi uppdelad i:

 • sub-tubuzhnuyu (neoplasm ökar i ändtarmens riktning);
 • intravesikal (tumören växer mot blåsan);
 • retrotrigonal (tumören är lokaliserad under blåsans triangel);
 • multifokal.

Enligt det morfologiska tecknet klassificeras prostata hyperplasi i glandulär, fibrös, myomatös och blandad.

Stages av sjukdomen

I den kliniska bilden av prostatahyperplasi, beroende på tillståndet hos organ och strukturer i urogenitalt kanalen, utmärks följande steg:

 1. Ersättning. Det kännetecknas av kompenserad hypertrofi av urinblåsans detrusor, vilket ger fullständig evakuering av urin, det finns inga störningar i njurarnas och urinvägarnas funktion.
 2. Subindemnification. Förekomst av dystrofa förändringar i detrusor, tecken på resterande urin, dysursyndrom, nedsatt njurfunktion.
 3. Dekompensation. Disorder av blåsens detrusorfunktion, närvaro av uremi, förvärring av njursvikt, ofrivillig urinladdning.

Symtom på prostatahyperplasi

Sjukdomen utvecklas gradvis. Svårighetsgraden av symtom på prostatahyperplasi beror på scenen.

Huvud tecknen på det tidiga skedet av tumörprocessen är frekvent urinering, nocturia. Prostatakörteln är förstorad, dess gränser är tydligt avgränsade, konsistensen är tät, urinvattnet i processen med urinering är vanligt eller något släckt. Palpation av prostata är smärtfri, mittspåret är väl palperat. Blåsan töms helt. Varaktigheten av detta stadium är 1-3 år.

Vid subkompensationsstadiet är urinrörets kompression mer uttalad, närvaron av kvarvarande urin är förtjockningen av blåsans väggar karakteristisk. Patienter klagar på en känsla av ofullständig tömning av blåsan efter urinering, ibland - ofrivillig fördelning av en liten mängd urin (läckage). Det kan finnas tecken på kroniskt njursvikt. Urin under urinering utsöndras i små portioner, det kan vara grumligt och innehåller en blandning av blod. På grund av stagnation i blåsan kan bilda stenar.

Mot bakgrund av godartad prostataförstoring kan utveckla allvarlig sjukdom i urinvägarna: njursten, pyelonefrit, cystit, uretrit, kronisk och akut njursvikt, urinblåsa diverticula.

Vid sönderfallet av sjukdomen är volymen av urin som frigörs obetydlig, urinen kan släppas med droppe, den är grumlig, med ett spår av blod (rostig färg). Urinblåsan sträcker sig med en stor mängd resterande urin.

Symtom på hyperplasi i prostata i senare skeden innefattar viktminskning, torr mun, lukt av ammoniak i andningsluften, minskad aptit, anemi, förstoppning.

diagnostik

Diagnos av prostatahyperplasi är baserad på data som samlats in från klagomål och anamnese (inklusive familjehistoria), undersökning av patienten samt ett antal instrument- och laboratorieundersökningar.

Under den urologiska undersökningen utvärderas tillståndet hos de yttre könsorganen. Fingerforskning gör att du kan bestämma tillståndet i prostatakörteln: dess kontur, ömhet, närvaron av ett spår mellan proppens lobar (normalt närvarande), områdena för förtätning.

Tilldela och biokemiska blodprover (definierade elektrolyter, urea, kreatinin), allmänt urinanalys (närvaro av leukocyter, röda blodkroppar, ett protein av mikroorganismer, glukos). Bestäm koncentrationen i blodet i prostata-specifikt antigen (PSA), vars innehåll ökar med prostatahyperplasi. Det kan krävas bakteriologisk urinodling för att undvika infektionssjukdomar.

De viktigaste instrumentala metoderna är:

 • transrektal ultraljud (bestämning av prostata, blåsans storlek, graden av hydronekros, om någon);
 • urofluometri (bestämning av volymen av urinering);
 • urografi och excretory urografi; och andra.

Oftast diagnostiseras sjukdomen på 40-50 år. Enligt statistiken har upp till 25% av män över 50 år symptom på prostatahyperplasi.

Om differentialdiagnos är nödvändig med blåscancer eller urolithiasis, används cystoskopi. Denna metod visas också i närvaro av en historia av sexuellt överförbara sjukdomar, långvarig kateterisering, trauma.

Behandling av prostatahyperplasi

De främsta målen med behandling av prostatahyperplasi är eliminering av urinproblem och förebyggande av ytterligare utveckling av sjukdomen, vilket orsakar svåra komplikationer från blåsan och njurarna.

I vissa fall begränsad till patientens dynamiska observation. Dynamisk observation innebär regelbundna undersökningar (med ett intervall på sex månader eller ett år) hos läkaren utan någon behandling. Förväntande taktik är motiverad i avsaknad av allvarliga kliniska manifestationer av sjukdomen med frånvaro av absoluta indikationer för kirurgisk ingrepp.

Indikation för läkemedelsbehandling:

 • Förekomst av tecken på sjukdomen, vilket ger patienten ångest och sänker livskvaliteten.
 • förekomst av riskfaktorer för progressionen av den patologiska processen;
 • Förberedelse av patienten för kirurgisk ingrepp (för att minska risken för postoperativa komplikationer).

I läkemedelsbehandling av prostatahyperplasi kan följande ordineras:

 • selektiv a1-blockerare (effektiva i fallet med en akut urinretention, inklusive uppkomsten av postoperativ vid vilken ingen full blåsa tömning över 6-10 timmar efter operation, förbättra hjärtaktivitet med samtidig ischemisk hjärtsjukdom);
 • hämmare av 5-alfa-reduktas (minska prostatakörteln, eliminera makrohematuri);
 • preparat baserade på växtextrakt (minskning av svårighetsgraden av symtom).

I fallet med akut urinretention visas en patient med prostatahyperplasi att bli sjukhus med en kateterisering av blåsan.

Substantiv androgenbehandling utförs i närvaro av laboratorie- och kliniska tecken på åldersrelaterad androgenbrist.

Det fanns förslag på en eventuell malignitet av prostatahyperplasi (dvs. degenerering i cancer), men de var inte bevisade.

Absoluta indikationer för kirurgisk behandling av prostatahyperplasi är:

 • återkommande akut retention efter kateteravlägsnande;
 • ingen positiv effekt av konservativ terapi;
 • bildning av divertikulum eller stora urinblåsor
 • kroniska infektiösa processer i urogenitala systemet.

Kirurgisk ingrepp för prostatahyperplasi är av två typer:

 • adenomektomi - excision av hyperplastisk vävnad;
 • prostatektomi - resektion av prostata.

Operationen kan utföras med traditionella eller minimalt invasiva metoder.

Till transvesikal adenomektomi med åtkomst genom blåsans vägg används vanligtvis vid intra-triagonal tillväxt av neoplasmen. Denna metod är något traumatisk i jämförelse med minimalt invasiva ingrepp, men med stor sannolikhet att ge en fullständig botemedel.

Transuretral resektion av prostata körtel kännetecknas av hög effektivitet och lågt trauma. Denna endoskopisk metod innebär inget behov av att skära frisk vävnad i synen på det drabbade området, gör det möjligt att uppnå tillförlitlig kontroll av hemostas och kan även utföras i äldre patienter med samtidig patologi.

Transuretral nålablation av prostatakörteln består i införandet av nålelektroder i prostatens hyperplastiska vävnad, följt av förstörelsen av patologiska vävnader med hjälp av radiofrekvensexponering.

Transuretral förångning av prostatan utförs med hjälp av en rullelektrod (elektroförångning) eller laser (laserförångning). Metoden består i avdunstning av prostatakörtelns hyperplastiska vävnad med samtidig torkning och koagulering. Också för behandling av prostatahyperplasi kan cryodestruktionsmetoden (flytande kvävebehandling) användas.

Embolisering av prostata artärer hänför sig till endovaskulära operationer och består i obstruktionen av de medicinska polymererna i artärerna som matar prostatakörteln, vilket leder till dess reduktion. Operationen utförs under lokalbedövning genom åtkomst genom lårbensartären.

För att minska risken för att utveckla prostatahyperplasi rekommenderas att du söker tidig tid för de första tecknen på en urinproblem och att du har årliga förebyggande undersökningar av en urolog vid 40 års ålder.

Endoskopisk holmiumlaserukleation av prostatahyperplasi utförs med användning av en Holmium-laser med en effekt på 60-100 W. Under operationen skärs den hyperplastiska prostatavävnaden in i urinhålan, varefter adenomatösa noder ska avlägsnas med hjälp av endomorfatorn. Effektiviteten av denna metod ligger nära den för öppen adenomektomi. Fördelar är en lägre sannolikhet för komplikationer i jämförelse med andra metoder och en kortare rehabiliteringsperiod.

Patienten rekommenderas att hålla sig till en diet med undantag av kost med kryddig, kryddig, fet mat, sprit.

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Mot bakgrund av godartad prostataförstoring kan utveckla allvarlig sjukdom i urinvägarna: njursten, pyelonefrit, cystit, uretrit, kronisk och akut njursvikt, urinblåsa diverticula. Dessutom kan resultatet av att köra hyperplasi vara orchiepididymitis, prostatit, prostatahypertrofi blödning, erektil dysfunktion. Vi spekulerade om en möjlig malignitet (t. E. degeneration i cancer), men visade att de inte var.

utsikterna

Vid tidsmässigt korrekt utvald behandling är prognosen gynnsam.

förebyggande

För att minska risken för att utveckla prostatahyperplasi rekommenderar vi:

 • vid 40 års ålder - Urologens årliga förebyggande undersökningar.
 • snabb tillgång till sjukvård vid första tecken på en micturitionsstörning
 • avslag på dåliga vanor
 • undvikande av hypotermi
 • rationell nutrition;
 • regelbundet sexliv med en vanlig partner
 • tillräcklig fysisk aktivitet.

De främsta orsakerna, symptomen och behandlingarna för prostata hyperplasi

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är ett patologiskt tillstånd som utvecklas hos människor efter 40 års ålder. Enligt statistiken klagar ungefär hälften av människorna efter 50 år om symptom på urinvägskador i samband med denna kränkning. Medan kroppen åldras ökar denna indikator avsevärt. Hos män efter 80 år diagnostiseras denna sjukdom i 90% av situationerna.

skäl

Var försiktig!

Innan jag läser vidare frågar jag dig en fråga. Letar du fortfarande efter en arbetsmetod för att förbättra styrkan?

Jag skyndar mig att varna dig, de flesta läkemedel för styrka är en fullständig skilsmässa av marknadsförare, som vindar hundratals procent på droger, vars kostnad närmar sig noll. Allt skulle vara ingenting, och som förberedelser på typen av Viagra-arbete. MEN.

Nästan alla tabletter för styrka orsakar omedelbar beroende.

Helt enkelt att ha druckit ett par gånger medel för att styrka, kommer du inte att kunna sängen absolut ingenting utan hjälp av detta verktyg. Detta är inte av misstag, eftersom apoteksmafia tjänar stora pengar på återkommande försäljning. Du sitter bara på nålen.

Men hur är det om din styrka inte räcker? Vi studerade en enorm mängd material och viktigast kontrollerade i praktiken de flesta verktyg för styrka. Så visade det sig att det enda läkemedlet som inte orsakar beroende och några biverkningar är Predstanol. Detta läkemedel säljs inte på apotek och annonseras inte på Internet, det består av naturliga komponenter och helt utesluter kemi. Här är en länk till den officiella hemsidan.

Den huvudsakliga faktorn som framkallar utkomsten av prostatahyperplasi är omvandlingen av hormonbalansen i hankroppen. Eftersom den åldrande testosteronmetabolismen störs. I detta fall kommer mer av de kvinnliga hormonerna, östrogener, in i blodet. Dessa substanser är aktiva i prostata.

I detta fall kan östrogen ackumuleras i många år, vilket leder till olika manifestationer av prostatahyperplasi. Det är därför i början av sjukdomsutvecklingen det kan detekteras exklusivt med hjälp av ultraljud. Ju tidigare orsakerna till utseende av prostatahyperplasi upprättas och behandlingen väljs, desto bättre blir resultaten.

Nästan alltid hyperplasi i prostatakörteln kombineras med en kronisk form av inflammatorisk lesion av prostata. Detta leder till en förvärmning av sjukdomen på hösten och våren. Det är vid denna tidpunkt det finns återfall av kronisk prostatit.

Hyperplasi av prostata blir sällan en enda kränkning. Ganska ofta kombineras det med urolithiasis, prostatit, uretrit. Även denna patologi kan kombineras med hematuri, hydronephrosis, cystitis.

Klassificering och symptom

Hyperplasi av prostata är markerad med en uttalad klinisk bild. Tecken beror dock direkt på sjukdomen.

Läkare särskiljer sådana sorter av patologi:

 1. Kompenserat stadium. Detta stadium av prostatahyperplasi anses vara den första och säkraste. Denna form av sjukdomen kännetecknas av en liten försening i urinering. Hos män är det en svag ström av urin, frekventa uppmaningar, som är särskilt störande på natten.

Under diagnosen är det möjligt att upptäcka en förstorad prostata med tydliga gränser. I detta fall kan medianfuren lätt palpaseras, det orsakar inte smärtsamma känslor. Blåsan är helt tömd. Detta steg är 1-3 år.

 1. Subkompenserat stadium. Vid detta stadium är urinröret starkt pressat. Denna situation förhindrar blåsans fulla funktion och förhindrar att den tömmer sig väl. För detta stadium observeras även små volymer urin, som då är okontrollerade, när orgelen är fylld. Även med hyperplasi av prostata förändras urinen sin skugga - det förvärvar en grumlig konsistens och blodiga föroreningar.
 2. Den de-symptomerade scenen. I detta skede sträcker sig bubblan, eftersom det lämnar ganska mycket vätska. Eftersom prostatavolymen ökar för mycket, avlägsnas urinen gradvis. På grund av stillastående fenomen förvärvar den en rik skugga med föroreningar av blod. Korrekt njurefunktion störs även vid detta stadium av prostata hyperplasi, vilket leder till brist på dem.

De första tecknen på hyperplasi i prostata bör göra en person rådfråga en läkare. Tack vare detta kommer det att vara möjligt att eliminera BPH i tid.

Om du kombinerar manifestationerna i alla stadier av prostatahyperplasi är det värt att prata om följande kliniska bild:

 • otillräckligt stark urinstråle;
 • Behovet av konstant spänning i underlivet vid tidpunkten för blåsningstömning;
 • svårighet att urinera
 • Vanliga behov av urinering - speciellt ofta observeras de på natten.
 • oförmågan att helt tömma blåsan;
 • kroniska patologier som härrör från infektion orsakad av trängsel
 • Utseendet av stenar i blåsan;
 • uppenbara problem i njurarnas arbete;
 • en konstant fördröjning i tömning, vilket är förknippat med komprimering av urinvägarna.

Dessa symtom på prostatahyperplasi uppträder hos en man individuellt eller stör honom på ett komplicerat sätt. Eftersom var och en av symtomen uppstår kommer du inte att kunna göra utan ett medicinskt samråd, eftersom specialisten måste göra en detaljerad diagnos.

Dessutom särskiljer läkare följande sorter av prostatahyperplasi:

 • diffundera;
 • alopeci;
 • glandular;
 • glandulär-stromal.

Diagnostiska metoder

För att identifiera BPH analyserar läkare patienternas klagomål. För att standardisera dem används International Prostate Symptom Score. Viktigt för diagnosen prostatahyperplasi är klinisk undersökning och ytterligare forskningsmetoder.

De inkluderar följande:

 1. Fingerstudie av prostata. Tack vare denna teknik är det möjligt att bestämma storleken och strukturen hos körteln, för att avslöja smärtupplevelser och en fur mellan lobarna. Det är viktigt att överväga att det i ett normalt tillstånd borde vara närvarande.
 2. Laboratorietester. Denna grupp omfattar allmän urinanalys, PSA-utvärdering, blodbiokemi.
 3. Ultraljudsundersökning. På grund av denna analys är det möjligt att avslöja storleken på prostata lobes, och också för att bedöma tillståndet av dess parenchyma. Närvaron av knutar och stenar är viktigt för läkaren. Dessutom kan ultraljud detektera kvarvarande urin. I vissa fall används transrectal ultraljud för att detektera prostatahyperplasi, vilket är en modifiering av standardproceduren.
 4. Uroflowmetry. Med hjälp av detta förfarande utförs en objektiv bedömning av urinhastigheten.
 5. Röntgen. Denna kategori innehåller ett granskningsförfarande som utförs utan kontrast och urskiljande urografi - i detta fall används ett kontrastmedel. Tack vare de angivna metoderna avslöjas komplikationer av BPH. Dessa inkluderar stenar, utvidgning av njurarna, divertikula.

Metoder för behandling

För närvarande finns det en hel del metoder för behandling av prostatahyperplasi. Valet av en viss metod utförs av läkaren.

Alla metoder är uppdelade i flera stora kategorier:

 • drogterapi;
 • kirurgisk ingrepp;
 • icke-operativa metoder.

Om de första manifestationerna av BPH uppträder visas patienten läkemedelsbehandling. Fytoterapi och homeopati kan också användas. Målet med sådan behandling av prostatahyperplasi är återställandet av blodcirkulationen i det lilla bäckenet. Tack vare terapin är det möjligt att stoppa utvecklingen av utbildning och klara av smittsamma skador på urinvägarna.

En patient med prostatahyperplasi bör följa en aktiv livsstil. Även läkare råder att begränsa förbrukningen av flytande på natten. Drick inte alkohol och kryddig mat. Under förbudet rökning.

För att återställa den korrekta balansen mellan hormoner och prostatahyperplasi används androgener. Tillsammans med detta måste du behandla komplikationer av BPH - de inkluderar cystit, pyelonefrit, prostatit.

Drogterapi för prostatahyperplasi är uppdelad i två huvudkategorier:

 1. Läkemedel av den första typen används för att minska tonen i släta muskler. På grund av detta minskar förträngningen av kanalen och urinflödet förbättras. Denna kategori av droger innehåller alfa-blockerare, som kan ha en kort och längre åtgärd. Dessa inkluderar droger som tamsulosin, doxazosin.
 2. Läkemedel av den andra typen - är ansvariga för att blockera omvandlingen av hanhormonet till en aktiv form. På grund av detta minskar dess effekt på vävnader, inklusive volymen av prostata. Detta bidrar också till att minska trycket på kanalen. Denna grupp innefattar 5-alfa-reduktasblockerare.

Fytoterapi av BPH är också mycket populär. För att klara av hyperplasi av prostata, applicera de medel som är baserade på växtbaserade extrakt - nässla, prickig päron, palm, afrikansk plommon. Dessutom används metoderna för traditionell medicin aktivt. De innehåller en komposition baserad på misteltav, asp, linne och hassel. Inte mindre effektiv i hyperplasi av prostata lök, burdock, honung.

Det är viktigt att överväga att användningen av växtbaserade läkemedel för kontroll av BPH inte ger mycket snabba resultat. Tack vare användningen av sådana extrakt kan man bara sakta ner utvecklingen av den onormala processen.

I komplexa situationer kan prostatahyperplasi inte undvikas utan operation. Det innebär en adenomektomi - den här operationen innefattar utmatning av utbildning i prostata.

Det finns flera typer av ingrepp:

 1. Öppen, även kallad transvesikal adenomektomi. I denna situation är åtkomst genom bubblan. Sådana operationer används i komplexa fall, eftersom de är mycket traumatiska. Tillsammans med detta tillåter en sådan intervention att helt klara problemet och besegra hyperplasi i prostata.
 2. Minimalt invasiva förfaranden, vilket innebär minimal intervention. I detta fall gör kirurgen inte snittet, men faller in i det önskade området med hjälp av moderna videoendoskopi-enheter.

Beroende på utrustning och uppgifter som används, kan transuretral resektion, elektroförångning och prostata snitt användas. Det visas också ibland prestanda av laserförångning av körtelen.

Icke-kirurgiska behandlingsmetoder innefattar följande:

 • ballongutvidgning - innebär expansion av det önskade området av prostata genom att pumpa en speciell ballong;
 • nålablation;
 • kryokirurgi;
 • mikrovågstorkning;
 • Placera stenter i området av förminskning.

utsikterna

Om du inte omedelbart börjar behandla en sådan sjukdom, finns det en långvarig retention av urin i kroppen. Följaktligen finns risk för urolithiasis, som åtföljs av bildandet av stenar i blåsan. Denna sjukdom bidrar också till utvecklingen av infektion.

Dessutom kan en person utveckla farligare sjukdomar efter hyperplasi av prostata - till exempel pyelonefrit, vilket signifikant förvärrar njursvikt. Om tiden för att starta behandlingen BPH är prognosen ganska fördelaktig.

Möjliga konsekvenser

Denna patologi behöver konstant övervakning. Eftersom prostatahyperplasi utvecklas är risken för att utveckla negativa hälsoeffekter. Om du inte startar terapi i tid ökar prostata, vilket inte bara kränker urinering, utan också provocerar andra komplikationer. För att förhindra detta tillstånd rekommenderas att du kontaktar en specialist i tid.

Så, hyperplasi kan provocera sådana konsekvenser för hälsan:

 1. Infektioner i urinvägarna. Denna kategori innefattar sådana patologier som prostatit, cystitis. Pyelonefrit utvecklas ganska ofta. Sådana processer kompletterar ofta hyperplasi av prostata. Deras utveckling beror på en gynnsam miljö för utvecklingen av bakteriella mikroorganismer, vilket är förknippat med stillastående fenomen.

Med utseende av inflammatoriska processer är livskvaliteten för män avsevärt reducerad. Hyperplasi, som åtföljs av en infektion, framkallar smärta i ländryggen, obehag vid urinering, urininkontinens, utseende av en obehaglig lukt, etc. Genom resultat av urinanalysen är det möjligt att avslöja den ökade kvantiteten leukocyter.

 1. Uttryckt urinretention. Detta tillstånd följer ofta BPH. Det uppstår som en följd av konsumtionen av alkoholhaltiga drycker och mediciner. Orsaken till komplikationen av prostatahyperplasi kan också täckas av de påfrestningar eller operationer som patienten har genomgått.

I en sådan situation observeras svullnad av prostata, vilket provar en fullständig tillslutning av urinrörets lumen. Som ett resultat blir urinering omöjlig. Bubblan är helt fylld, men patienten lyckas inte tömma den. I denna situation finns det starka begär, svårt obehag och smärta i underlivet. Sådana symptom kräver akut läkarvård.

 1. Hydronefros. Med utvecklingen av denna komplikation av prostatahyperplasi lämnar urinen inte kroppens gränser, men fyller njurarna. Det här är en extremt farlig situation som orsakar smärtsyndrom i ländryggsregionen, uttalat trängsel att urinera och svårt att tömma urinblåsan. En person kan också få feber. Ofta i detta tillstånd uppstår illamående och kräkningar.

Denna situation observeras med akut urinretention och kan leda till kroniskt njursvikt. Om det finns manifestationer av hydronephrosis, ska du omedelbart ringa till en läkare.

 1. Utbildning av stenar. Detta är en ganska vanlig komplikation av hyperplasi. Stenar i blåsan detekteras ofta av en slump, och detta blir den enda manifestationen av sjukdomen. Stenbildning med prostatahyperplasi beror på långvarig stagnation av urin.

Med utvecklingen av denna komplikation, en person har smärt syndrom med urinering, blodiga föroreningar uppträder i urinen, urinering blir frekvent. Patienter upplever ofta akut urinretention.

 1. Dödligt utfall. Baserat på studiernas resultat är dödligheten i hyperplasi av prostata på grund av utseendet av komplikationer som beror på bristen på adekvat terapi. Det dödliga resultatet kan leda till kroniskt njursvikt, infektion i blodet och komplikationer efter operationen.

förebyggande

Tyvärr finns det inga effektiva åtgärder för att förebygga prostatahyperplasi idag. Den enda rekommendationen för män är ett regelbundet besök hos läkaren för förebyggande undersökning.

Tack vare detta kommer urologen att kunna detektera prostatahyperplasi vid det initiala utseendet och välja lämplig terapi. Det är också mycket viktigt att behandla den inflammatoriska lesionen av prostata och andra patologier av människors reproduktionssystem i tid.

Godartad prostatahyperplasi är en allvarlig sjukdom som i huvudsak påverkar medelålders män. Denna sjukdom åtföljs av problem med urinering och kan framkalla ett ganska intensivt smärtsyndrom. För att förhindra utveckling av komplikationer är det väldigt viktigt att ringa en läkare i tid, som kommer att kunna ordinera effektiv behandling.

Rita slutsatser

Fick du ett missbrott? Döma av det faktum att du läser denna artikel - seger är inte på din sida.

Och självklart vet du inte av hearsay att ett brott mot styrka är:

 • Lågt självkänsla
 • Kvinnor kommer ihåg alla misslyckanden du gör, berätta för dina vänner och dina vänner
 • Sjukdom i prostata
 • Utvecklingen av depression, som negativt påverkar din hälsa

Och svara nu på frågan: GÖR DU DETTA? Kan detta tolereras? Kommer du ihåg den känslan när man tittar på en naken kvinna och inte kan göra någonting? Tillräckligt - det är dags att bli av med problem med styrka, en gång för alla! Håller du med?

Vi studerade en enorm mängd material och viktigast kontrollerade i praktiken de flesta verktyg för styrka. Så visade det sig att 100% av arbetsdrogen utan några biverkningar är Predstanol. Denna beredning består av naturliga komponenter som helt utesluter kemi.

VARNING! ACTION! Du kan prova drogen gratis, Vänligen följ länken eller fyll i formuläret nedan:

Godartad prostatahyperplasi: symptom och behandling

Godartad prostatahyperplasi - de viktigaste symptomen:

 • Ökad temperatur
 • Frekvent urinering
 • Hyppig natturinering
 • Blod i urinen
 • Smärtsam urinering
 • Urininkontinens
 • Burning med urinering
 • Minskad libido
 • Retention av urin
 • Flingor i urinen
 • Slem i urinen
 • Känsla av ofullständig tarmrörelse efter avföring
 • Försvagning av strålen under urinering
 • Obehag vid urinering
 • Urininkontinens på natten
 • Brist på sexuell lust
 • Falsk uppmaning att urinera
 • Oförmåga att hålla urinen längre än ett par minuter

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en patologisk process som kännetecknas av spridningen av vävnaderna i detta organ. Det bör noteras att denna typ av sjukdom inte hör till den onkologiska gruppen och tenderar inte att degenerera till en malign process.

En sådan sjukdom hos den manliga hälften av befolkningen förekommer ganska ofta efter 50 år. Patologins initiala kurs kan vara helt asymptomatisk. Eftersom sjukdomen förvärras kommer symptomen att uppstå, men av en icke specifik karaktär. Därför rekommenderas starkt inte att engagera sig i självbehandling utan rådfråga en läkare.

Definition av BPH-scenen utförs endast genom laboratorie- och instrumentstudier. Behandlingen utses individuellt, kan vara både konservativ och radikal. Prognosen är relativt fördelaktig om terapeutiska åtgärder initieras i rätt tid.

etiologi

De exakta orsakerna till BPH har ännu inte fastställts, men det föreslås att följande etiologiska faktorer kan framkalla utvecklingen av en patologisk process:

 • åldersrelaterade förändringar i hormonbalansen - ökad produktion av testosteron och dihydrotestosteron;
 • åldersrelaterade förändringar i det endokrina systemet;
 • kroniska infektionssjukdomar i genitourinary system;
 • sjukdomar som är sexuellt överförda i historien;
 • instabilitet av sexuellt liv - oregelbundna sexuella handlingar, långvarig avhållsamhet, överexcitation utan efterföljande ejakulation.

Fördjupningsfaktorer som kan utveckla godartad prostatahyperplasi av den 1: e graden är:

 • övervikt;
 • undernäring, missbruk av alkohol och snabbmat;
 • diabetes mellitus;
 • högt blodtryck;
 • genetisk predisposition mot en sådan sjukdom;
 • obalans av testosteron och östrogen;
 • negativ ekologisk situation.

Dessutom kan denna typ av sjukdom utvecklas på bakgrund av en stillasittande livsstil, vilket leder till stagnation av blod i bäckenet, dålig sexuell funktion och utveckling av komorbiditet. En sådan provokationsfaktor som långvarig hypotermi är inte heller en historia av ländskador.

Med tanke på att en specifik etiologisk bild ännu inte har fastställts finns det inga specifika metoder för förebyggande. Därför ska du omedelbart söka medicinsk hjälp med de första symptomen.

Det är viktigt att inse att trots att sjukdomsprocessen inte är en elakartad, när den lämnas obehandlad kan sjukdomen orsaka allvarliga komplikationer, av vilka några kan ha karaktären av irreversibel.

klassificering

Klassificering av BPH innebär att den delas upp på ett stadium eller examen:

 • BPH 1-steg eller kompenserat stadium - vävnadstillväxten är obetydlig, symtomatologin är nästan helt frånvarande. Den kliniska utvecklingen av detta stadium varar från 1 till 3 år. Om det är möjligt att diagnostisera sjukdomen vid denna tidpunkt är det möjligt att bota med konservativa metoder.
 • BPH i den andra graden eller subkompenserade scenen - det finns redan en signifikant spridning av vävnad, vilket medför uppenbarelse av en motsvarande klinisk bild. Den kliniska bilden av denna sjukdomsform kan vara upp till 8 år.
 • BPH i den tredje etappen eller diffus-nodalformen - uttalade tecken på den patologiska processens gång, vilket beror på en kraftig minskning av urinledaren. Det är ofta denna form av sjukdomen kan orsaka kroniskt njursvikt.

Konservativa åtgärder för att eliminera denna patologiska process kan bara vara i första etappen. I framtiden är en fullständig botning endast möjlig genom kirurgisk ingrepp.

symtomatologi

Den initiala utvecklingen av denna patologi hos män är asymptomatisk.

Vid försvridning av den patologiska processen karakteriseras den kliniska bilden enligt följande:

 • ökad uppmaning att urinera
 • känsla av ofullständig tarmrörelse;
 • en svag ström av urin (för att tömma blåsan, patienten måste göra ansträngningar);
 • fördröjning av urinering, obehaglig känsla under tömning av blåsan;
 • falska önskningar för tömning;
 • patienten kan inte hålla urinen längre än två till tre minuter;
 • på natten, uppmanar toaletten mycket oftare, även om patienten inte dricker mycket vätska före det.

Om behandling inte påbörjas pågår, utvecklas komplikationer som kommer att präglas av följande kliniska bild:

 • brännande och smärta vid urinering
 • blod i urinen och föroreningar av annan art (slem, flingor);
 • urininkontinens, nattlig enuresis;
 • ökad kroppstemperatur;
 • en minskning av sexuell lust, ibland en fullständig brist på det.

Hög kroppstemperatur, och en brännande känsla under tömning - dessa är symptom på det faktum att mot bakgrund av en sådan sjukdom har utvecklat en inflammatorisk eller infektiös process, så söka medicinsk hjälp du behöver omedelbart.

Frånvaro av behandling leder till utveckling av njursvikt, som snabbt går från akut till kronisk. I detta fall bör behandlingen vara snabb.

diagnostik

Behandlingen av godartad prostatahyperplasi utförs endast komplex, men för att bestämma taktiken för terapeutiska åtgärder kommer en grundlig diagnos att krävas.

Diagnostikprogrammet genomförs i två steg.

För det första utför läkaren en fysisk undersökning av patienten, under vilken han fastställer följande:

 • hur länge symptom och karaktär av den patologiska processens gång började dyka upp
 • om patienten har tagit några mediciner för symptomatisk lättnad
 • om det finns kroniska sjukdomar i det genitourära systemet;
 • huruvida de onkologiska sjukdomarna överfördes tidigare
 • familjehistoria, eftersom genetisk predisposition inte utesluts.

Dessutom utförs följande laboratorieinstrumentiska undersökningsmetoder:

 • allmän och biokemisk blodprov;
 • allmän analys av urin;
 • Ultraljud av genitourinary systemet;
 • om det finns misstanke om onkologi, då ett test för oncomarkers;
 • transrektal ultraljudsundersökning
 • uroflowmetry;
 • Röntgenundersökning av genitourinary system.

Enligt resultaten av diagnostiska aktiviteter kan läkaren göra en slutgiltig diagnos, föreskriva en effektiv behandling och förutsätta utvecklingen av komplikationer.

behandling

Behandla godartad prostatahyperplasi endast på ett komplicerat sätt - detta tillvägagångssätt kommer inte bara att eliminera denna sjukdom utan också förhindra utvecklingen av komplikationer. Det bör noteras att behandling av BPH 2 grad är möjlig utan kirurgi.

Behandlingens taktik beror helt och hållet på graden av sjukdomen. Vid det inledande skedet används konservativa åtgärder: läkemedel, fysioterapiprocedurer, kost och allmänna rekommendationer.

Prescribe sådana droger för behandling av BPH, såsom:

 • alfa-blockerare;
 • antispasmodik, analgetika;
 • antiinflammatoriska;
 • om det finns en sekundär infektion, då antibiotika;
 • hormonella preparat - de används i extrema fall och ordineras endast av en läkare.

Om den akuta kursen av urinering (OZM) sker mot bakgrunden av den patologiska processens gång, kan urinröret kateteriseras på ett sjukhus. Sjukhuspassad patient är inte nödvändig.

Till kirurgisk behandling uteslutande sällan. I detta fall utförs en transuretral resektion av prostata. Men denna metod av terapi är ganska traumatisk, så den används mycket sällan.

Andra operativa men mindre traumatiska behandlingsmetoder kan också användas för att behandla sådan patologi:

 • stentning;
 • kryokirurgi;
 • med ultraljud eller laser;
 • med hjälp av artificiell embolisering.

De ovan angivna metoderna för behandling av BPH används när läkemedlet misslyckades med att producera det korrekta resultatet, men det finns inte heller behov av transuretral resektion.

Behandling med folkmedicin är inte utesluten, men endast i samråd med den behandlande läkaren. Det bör förstås att sådana medel endast lindrar inflammation och svullnad, men eliminerar inte sjukdomen vid roten. Annars är återfall inte uteslutet.

Eventuella komplikationer

I avsaknad av snabb behandling utvecklar komplikationer av BPH:

 • kränkning av hormonell bakgrund, vilket kan leda till utveckling av problem i det endokrina systemet;
 • minskad potens, upp till fullständig sexuell dysfunktion;
 • akut njurinsufficiens
 • störning av genitourinary systemet.

För att förhindra utvecklingen av sådana komplikationer är det möjligt om behandlingen av denna sjukdom påbörjas i rätt tid.

förebyggande

Med tanke på det faktum att det inte finns någon specifik etiologisk orsak till en sådan patologisk process finns det inga specifika förebyggande rekommendationer.

I det här fallet är det lämpligt att följa de allmänna reglerna:

 • eliminera alkoholmissbruk
 • att äta ordentligt - kosten ska vara balanserad och i rätt tid;
 • undvik superkylning;
 • att utföra förebyggande av infektiösa och venerala sjukdomar;
 • stärka immunförsvaret.

Om du har en genitourinsystems historia, ska du systematiskt genomgå en läkarundersökning för att diagnostisera sjukdomen i rätt tid. Självmedicinering är utesluten.

Om du tror att du har Godartad prostatahyperplasi och symtomen som är typiska för denna sjukdom, då kan du hjälpa läkare: urolog, kirurg, terapeut.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Dysuri - en patologisk process som orsakas av en överträdelse av urinprocessen. Brott av denna typ kan bero på gynekologisk sjukdom hos kvinnor respektive urologiska hos män. Uteslut inte dysuri hos barn och vuxna i närvaro av sjukdomar i det genitourinära systemet, undernäring, otillräckligt vätskeintag. Den psykosomatiska faktorn sker, särskilt hos småbarn.

Cystitis hos kvinnor är en inflammatorisk process som påverkar blåsans slemhinnor. Denna sjukdom kännetecknas av frekvent och smärtsam uppmaning att avge urin. Efter processen att tömma blåsan kan en kvinna känna brännande och skarpa gummin, en känsla av otillräcklig förödelse. Urin går ofta tillsammans med slem eller blod. Diagnos och behandling av blåsor hos kvinnor består av en hel uppsättning verktyg. Genomföra sådana händelser, samt förklara hur man behandlar cystit hos kvinnor kan bara en högkvalificerad urolog. Dessutom är förebyggandet av denna sjukdom möjligt självständigt hemma.

Inflammation av prostata är en sjukdom som endast kännetecknar män och karakteriseras av den inflammatoriska processen i prostata. Sjukdomen uppstår mellan tjugo och femtio år, men huvudriskgruppen är män över trettio.

Cystitis är en ganska vanlig sjukdom som uppstår som ett resultat av inflammation i blåsans slemhinnor. Cystit, symptomen som i de flesta fall upplevs av rättvisare kön vid en ålder av 16 till 65 års ålder, kan diagnostiseras hos män - i detta fall, sjukdomen oftast utvecklas hos personer 40 år och äldre.

Gonorré hos män (blå gonokockinfektion, överton, gonorré) är en smittsam och inflammatorisk process som påverkar organen i det genitourinära systemet. Förekommer suppuration av slemhinnan, vilket orsakar en karakteristisk symptomatologi. Självmedicinering i detta fall är omöjligt, eftersom det kan leda till allvarliga konsekvenser, i synnerhet infertilitet.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.

Vad är hyperplasi av prostata?

Vad är godartad prostatahyperplasi och hur man behandlar den?

 • Varför prostata behövs
 • Orsaker till patologiutveckling
 • Symtom på prostata adenom
 • Behandling av godartad prostatisk hyperplasi
  • Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen

Hyperplasi av prostata är en mycket vanlig patologi. Denna sjukdom kallas även prostata adenom. Detta är en urologisk sjukdom, en godartad tumör i glandulärorganet.

Varför prostata behövs

Detta viktiga orörda organ i det manliga reproduktionssystemet har en liten storlek. Den ligger framför ändtarmen, under blåsan. Järn producerar huvuddelen av spermierna - en något alkalisk hemlighet. Denna saft ger rörlighet och livskraft för spermatozoa.

Från prostatens normala funktion beror livskvaliteten, den sexuella förmågan hos det starkare könsrepresentanten. Nyligen har experter diagnostiserat en godartad tumör av denna exokrin körtel oftare. Hyperplasi av prostata utvecklas också hos djur. Denna sjukdom utvecklas ofta hos hundar.

Tillbaka till innehållet

Orsaker till patologiutveckling

Etiologiska faktorer för utveckling av överträdelser:

 1. Hormonal omstrukturering av kroppen.
 2. Ökande med åldern, nivån på kvinnliga könshormoner och en minskning av hankön. Som en följd av denna obalans, som förekommer hos de flesta män efter 50 års ålder, ökar prostatakörteln i storlek. Som ett resultat komprimeras den bakre delen av urinröret med den förstorade sexlivet. Det finns spasmer av muskler som omger urinröret.
 3. Komplikation av familjehistoria.
 4. En stillesittande livsstil, när en man inte deltar i fysisk utbildning. Bäckenregionen har många muskler, ledband, som hela tiden måste fungera som en pump.
 5. Hög nivå av testosteron.

Tillbaka till innehållet

Symtom på prostata adenom

Den komplexa nervsystemet i prostata i adenom svarar omedelbart på alla patologiska förändringar, vilket orsakar olika kränkningar av allmän och lokal natur. Det minst mättade symptomatiska tillståndet är hyperplasi av prostata 1 grad.

Den mest slående egenskapen hos patologin är dysuri - en störning av urinproduktionen:

 1. Hennes utflöde störs, eftersom en man med BPH-benign prostatahyperplasi har proliferation - proliferation av celler i den drabbade prostata. Hankörens volym ökar gradvis.
 2. I de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen som ett resultat av att man klämmer urinvägarna uppstår uttunning av strålen. Den riktas vertikalt nedåt.
 3. I andra etappen finns det svårigheter i urinflödet.
 4. Night pollakiuria är en ökning av frekvensen av nattlig smärtsam urinering, som överstiger åldersnorm. En man börjar besöka toaletten upprepade gånger på natten, eftersom kvarvarande urin förblir i blåsan, men lättnad av hans tillstånd uppstår inte. Det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 5. Patienten lider av att gnugga, brinna.
 6. Nocturia-övervägande av nattlig urin över dagen.
 7. Stranguria - fördröjningen av uppkomsten av urinledning genom på grund av förekomsten av en obstruktion till utflödet. Patienten tvingas att dra in bukpressen, så att den nödvändiga åtgärden att ta bort strålen börjar. Vätskeflödet är droppe, okontrollerbart, tunt.
 8. Frekventa avbrott i processen med jetting. Ibland minskar dess intensitet, det stänker. Tömning av urinblåsan är försenad.
 9. Stressfull, intermittent urinering i slutet av urinen.
 10. Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av tyngd i underlivet.
 11. I allvarliga fall kommer den biologiska vätskan knappast att falla ut, tills urinlösningen slutar helt, trots det plötsliga överskottet av blåsan.
 12. Den tredje etappen kännetecknas av en akut retention av urin. Vid sträckning av urinblåsan förekommer en mycket allvarlig smärta.
 13. Imperativ inkontinens av urin är en oemotståndlig uppmaning att avlägsna strålen.
 14. Stress, irritabilitet.
 15. Slöhet, rastlös sömn.
 16. Dålig fysisk hälsa, asthenisk syndrom.
 17. Obalanserat psykologiskt tillstånd. Detta problem ger många upplevelser och olägenheter. Det hotar med allvarliga konsekvenser.
 18. Konsekvenser av prostata adenom
 19. Eftersom den godartade tumören växer, är blåsans funktioner signifikant försämrade. I slutändan leder detta ofta till utveckling av njursvikt.
 20. Med sjukdom i vilken grad som helst, kan akut urinretention förekomma, vilket kräver akut läkarvård. Till och med mot bakgrund av att ta läkemedel som doktorn föreskriver, kommer ett antal män på operationsbordet.
 21. Det kan finnas erektil dysfunktion, en minskning av libido, eftersom denna trend leder till en minskning av testosteronnivåerna.

Det finns en åsikt att prostata adenom kan bli cancer. Denna åsikt är inte helt korrekt, eftersom adenom och prostatacancer är olika sjukdomar. De utvecklas från olika zoner och celler i prostatakörteln. Dessa sjukdomar har en liknande symtomatologi. Det vanliga är att båda sjukdomarna är hormonellt beroende.

Tillbaka till innehållet

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Numera behandlas denna sjukdom framgångsrikt på olika stadier av dess utveckling. De konservativa läkemedelsmetoderna råder i terapeutiska åtgärder. För att läka, måste du uthålligt utföra all doktors utnämningar i minst en månad.

Komplexa åtgärder vidtas. Hittills finns till läkare för att det finns tre grupper av läkemedel för behandling av prostata:

 1. Alpha-adrenoblockers: omniks, delphas, cardura. Läkemedel som påverkar alfa-receptorerna. De slappnar av och bidrar till viss minskning av prostatakörteln. På så vis är det lättare att urinera. De minskar krampen i muskulaturen i blåsans hals och den bakre delen av urinröret. Som ett resultat avlägsnas symptomen. Men dessa droger bidrar inte till en minskning av prostatakörteln.
 2. Inhibitorer av 5 alfa-reduktas: proscar, avadar. Dessa läkemedel verkar på grund av prostata adenom. Ett läkemedel som minskar produktionen av de-yerosteron. Detta leder till en minskning av könkörtelns storlek. Hinder för urinering elimineras. Men dessa droger måste tas under lång tid. Hos vissa patienter orsakar de en försämring av sexuell kraft, minskad sexuell lust.
 3. Det är säkert att stoppa tillväxten av adenom indigal. Det återställer hormonbalansen: en minskad androgensnivå och en förhöjd nivå av östrogener. Detta läkemedel stoppar adenomtillväxten vid något stadium av sjukdomen.
 4. Fytoterapeutiska läkemedel framställda av naturliga råmaterial.
 5. Vid akut urinretention måste patienten sätta en kateter.
 6. Fysioterapeutiska metoder används: Laserbehandling för bestrålning av prostatakörteln. Medicinsk elektrofores, som låter dig injicera medicinska ämnen direkt i prostatakörteln.
 7. Darsonvalisering, massage, galvanisering av körteln för att förbättra blodtillförseln.
 8. Det är viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker från kosten.

Tillbaka till innehållet

Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen

En tumör blockerar ofta urinkanalen. Smärta blir outhärdligt. Slutligen, för att lindra en man av adenom kan bara brådskande kirurgisk ingripande. På många sjukhus utförs traditionell öppen adenomektomi.

 1. Detta är en avancerad teknik för att avlägsna tumör. I civiliserade länder föredrar de att använda denna behandlingsmetod. Modern teknik för shader endoskopiska operationer möjliggör kirurgisk behandling utan snitt.
 2. Under videokontrollerna går in i prostatakörteln genom urinröret. En speciell vass enhet avlägsnar överskottsvävnaden hos detta organ. Utflödet av strålen förbättras efter frisättning av urinröret.

Adenom i prostata är en vanlig åldersstörning. Varje operation är förknippad med en viss risk för komplikationer. Därför är det viktigt att stoppa sjukdomen i början av dess utveckling.

Denna patologi lämpar sig för framgångsrik behandling.

Om symptom på prostata adenom uppträder, är det nödvändigt att kontakta läkaren i god tid och börja den nödvändiga behandlingen. Hälsan normaliserar.

Moderna metoder för behandling av prostatahyperplasi

Bland de urologiska sjukdomarna hos män är en av de vanligaste benign prostatahyperplasi (eller BPH). Detta namn har tillämpats sedan 1998 enligt den nya internationella klassificeringen av sjukdomar istället för "prostata adenom".

Patologi finns främst hos äldre och senila patienter. Sedan de senaste årtiondena har det varit en trend mot ökad livslängd hos män, har antalet patienter med prostatisk BPH ökat markant. I samband med problemets ökande relevans genomförs ständigt en sökning efter nya, mer effektiva och sparsamma behandlingsmetoder.

Orsaker till sjukdomen

Vad är diagnosen "prostata hyperplasi"? När det uppstår störningar i metaboliska processer i prostata vävnaderna observeras en ökning av cellens livslängd. Som ett resultat av en längre livscykel lyckas de dela fler gånger än vanligt, vilket leder till en förändring av kroppsvolymen. Okontrollerad tillväxt av mjölkets vävnader kallas hyperplasi. Eftersom tillväxten uteslutande förekommer inom prostata och inte producerar metastaser anses tumören vara godartad.

Huvudorsaken till misslyckandet av ämnesomsättningen hos blodkroppar är ett brott mot hormonbalansen i processen med åldersrelaterad förändring av kroppen. Vid åldern 50-55 år förlorar män produktionen av manliga könshormoner. Samtidigt ökar koncentrationen av vissa kvinnliga könshormoner, vilket ger upphov till förändring av ämnesomsättningen i prostatacellerna.

Ju äldre mannen, desto större är risken för patologi. Således upptäcks BPH på nästan 55% av männen 55-60 år, i den äldre åldersgruppens starkare kön (75-80 år) är denna siffra redan 80-90%. Samtidiga faktorer som kan öka sannolikheten för att avslöja patologi inkluderar övervikt och ärftlig predisposition.

Former och typer av hyperplasi

Trots de allmänna stunderna i patologins utveckling, kan vävnadsproliferationen ske på olika sätt. När diagnosen görs beaktas strukturen hos neoplasmen, dess placering och tillväxtriktning.

Beroende på dessa egenskaper kan i varje enskilt fall en något annorlunda klinisk bild observeras. Det finns också en gemensam uppdelning i de tre stadierna av sjukdomsutvecklingen, som var och en har en viss lista över symtom.

Typer av adenom på plats och riktning av tillväxt

Genom lokalisering finns tre typer av patologi: intravesikal, pre-tubulär och sub-tubulär. Den mest uttalade symptomatologin är intravesikal hyperplasi. Växten av neoplasmen uppstår i detta fall mot blåsan. Först stöder prostatakörteln botten av blåsan och växer sedan in i den, vilket orsakar en signifikant deformation av livmoderhalsen och övre urinröret. Med den efterföljande tillväxten av tumören ökar det yttre trycket på urinröret, vilket leder till en gradvis minskning av dess lumen. För denna typ av patologi karakteriseras urineringstest: frekvent urinering, svår urinflöde. Om du inte påbörjar behandling på ett tidigt stadium kan en av komplikationerna vara svårt njursvikt.

Med sub-tubulär tillväxt av vävnaderna ökar prostatakörtelns laterala lobar i första hand. En sådan tumör leder inte till signifikanta förändringar i form av blåsan och dess nacke. Sjukdomen har inga uttalade symtom, därför kan man länge inte gissa om sin existens.

En tuberkulär hyperplasi är en tumörbildning som är lokaliserad i den bakre delen av prostatan intill rektalväggen. Denna typ av patologi leder till försämrad urinutflöde process, men kan påverka funktionen hos de övre urin kanaler och njure. En sub-tubulär tumör kännetecknas av en känsla av obehag under avföring.

Med den typ av vävnadstillväxt finns det två former av adenom:

 • med diffus proliferation ökar prostatakörteln i storlek jämnt;
 • Med den nodulära formen i glandulära vävnader bildas enstaka eller flera noduler.

Klassificering av hyperplasi i strukturen hos neoplasmer

Prostatakörteln består av flera typer av celler: muskel, glandulär (hemlig) och stromal (varav bindväv bildas). Strukturen hos neoplasmen beror på vävnaderna i vilka den började bildas. Utseendet av BPH kan bestämmas genom cytologisk analys av vävnadsprover. Provtagningen av materialet utförs genom att man utför en biopsi av prostata.

Efter ett laboratorietest identifieras en av följande typer av adenom:

I tumörens struktur utsöndras celler av prostatajuice och celler i bindväv. Vävnadstillväxten i detta fall kommer att uppstå jämnt.

Det finns en ökning av antalet körtelceller. Denna typ av prostatahyperplasi kan också etableras för en ökad nivå av prostataspecifikt antigen (PSA). I de flesta män är glandular adenom en multipel nodul, som gradvis ökar i storlek. En karakteristisk egenskap hos denna patologi är den långsamma tillväxten av neoplasmer. På grund av frånvaron av symtom, vet många patienter under lång tid inte om sjukdommens närvaro. Identifiera det i de tidiga stadierna är i de flesta fall möjligtvis oavsiktligt under förebyggande undersökningar eller vid undersökning av andra sjukdomar.

Skillnaden mellan fibröst BPH är separationen av knölar och tätningar med en skyddande kapsel gjord av bindväv. Tillväxten av formationerna sker från stromala och glandulära celler. Vid detektering av fibröst adenom hos män krävs konstant övervakning av tillståndet för tumörer på grund av den höga sannolikheten för deras degenerering och malignitet.

Muskelhyperplasi (adenomyom)

Sådan proliferation av vävnader diagnostiseras sällan.

Stage av utveckling av patologi

Det finns tre grader av prostataförstoring. kompenseras, subkompenseras och dekompenseras. Vid bestämning av sjukdomsstadiet beaktas patientens tillstånd, närvaron av karakteristiska symtom samt strukturella och funktionella förändringar i det urogenitala området.

Den kompenserade scenen börjar med mindre sjukdomar i urinering. Först måste männen besöka toaletten mycket oftare. Tömning av urinblåsan kräver ytterligare ansträngning. För att påskynda utflödet av urin måste du påkänna bäckens och bukväggens muskler. Strålen blir samtidigt trög och kan till och med avbrytas i några sekunder. Trots svårigheterna med urinering, är det nu möjligt att helt tömma blåsan medan du besöker toaletten.

Vid undersökning av patienten finns inga störningar i njurarnas och urinvägarnas struktur. Med snabb tillgång till sjukvården utförs BPH-behandling av prostata i kompenserat stadium genom konservativa metoder. Varaktigheten av det första steget kan vara mycket annorlunda: hos vissa män varar denna period 3-4 år, hos andra - från 10 år och längre.

Den subkompenserade scenen börjar med det ögonblick då blåsan inte fullt ut kan uppfylla sin funktion. Detta innebär att blåsans väggar har förlorat sin elasticitet och kan inte helt trycka upp den ackumulerade urinen som ett resultat av regelbunden spänning av bäckensmusklerna under urinering. Initialt överskrider volymen av återstående vätska efter urinering inte 20-50 ml. Med ytterligare framsteg av sjukdomen kan dess mängd uppgå till 500 ml. Vid detta tillfälle noteras de första njurfunktionsstörningarna. Konservativ behandling av män med ett subkompenserat BPH-stadium i prostata ger som regel inte den förväntade terapeutiska effekten. I de flesta fall rekommenderas patienter kirurgisk ingrepp med ett minimalt invasivt endoskopiskt instrument.

Godartad prostatahyperplasi i det dekompenserade steget manifesteras av en ökning av volymen av kvarvarande urin till 800 ml eller mer, medan många män noterar sin spontana urladdning. Regelbunden retention av urin leder till utveckling av komplikationer som urolithiasis, allvarligt njursvikt, kroppsförgiftning med kvävemetabolismsprodukter. Om patienten har symtom som en fullständig aptitlöshet, illamående, svaghet, en påtaglig lukt av aceton, innebär det att omedelbar medicinsk behandling behövs. Brist på behandling kan leda till döden.

diagnostik

Eftersom benign prostatahyperplasi av dess manifestationer liknar vissa andra urologiska sjukdomar, i det inledande skedet av undersökningen som utförs differentialdiagnos för att utesluta inflammation i urinblåsan, neurologiska störningar, diabetes och andra. Om du misstänker ett adenom utförs en rektal fingerundersökning för att fastställa käftens form, närvaron av tätningar och knutar och ömhet.

Efter den första diagnosen utförs undersökningen enligt följande schema:

 • ett frågeformulär för utvärderingen av sjukdomen med hjälp av IPSS-systemet är avslutat;
 • patientens livskvalitet utvärderas;
 • Följande laboratorietester utförs: Allmänna kliniska tester av urin och blod, ett blodprov för bestämning av ureakoncentration, PSA;
 • ultraljudsundersökning av prostata och urinvägar;
 • en studie som uroflowmetry (bestämning av hastigheten på urinutflöde) rekommenderas också.

Innan behandlingen påbörjas får en patient tilldelas en biopsi för att utesluta neoplasmens malignitet.

Val av behandlingstaktik

Behandling av BPH innefattar dynamisk observation, konservativ behandling och kirurgisk ingrepp. Med en liten adenomstorlek, dess långsam tillväxt och frånvaron av symtom i samband med urineringstörningar används sådan behandling som dynamisk observation. Patienten rekommenderas att förändra livsstilen, uteslutande från honom alla faktorer som orsakar intensiv tillväxt av tumören. Särskild uppmärksamhet ägnas åt korrekt balanserad näring och dricksbehandling.

Patienten ska utföra dagliga promenader, göra fysiska övningar, förhindra stillastående fenomen i bäckenområdet. Konservativ behandling av BPH indikeras hos patienter som inte har några komplikationer och strukturella förändringar i urinvägarna.

Den terapeutiska behandlingen innefattar läkemedel för avlägsnande av akuta symptom, normalisering av urinering och stoppande av adenomtillväxten:

Påverka muskelfibrerna i blåsans och prostats hals, minska tonen och underlätta urinflödet. De första positiva förändringarna observeras efter 10-14 dagar. I de fall då effekten av användningen av droger inte uppstår efter 4 veckor anses behandlingen vara oproduktiv.

Denna läkemedelsgrupp hämmar produktionen av 5-alfa-dihydrotestosteron, vilket provar utvecklingen av neoplasmer. Nyligen har det nyutvecklade syntetiska preparatet Finasteride använts alltmer i samband med färre biverkningar och kontraindikationer. Som kliniska studier har visat, med långvarig användning av läkemedlet (från 1 till 2 år) är det möjligt att uppnå inte bara upphörande av BPH-tillväxten utan också en minskning av dess storlek.

Operativ behandling används vid involvering av övre urinvägarna eller i avsaknad av effekten av att ta mediciner. Indikationerna för kirurgi är brådskande urolitiasis, urinretention, svår njurinsufficiens, återkommande inflammatoriska processer i urinsystemet organ.

Huvudmålet med något kirurgiskt ingrepp är att minska trycket på urinrörets övre del och öka lumen för att normalisera urinflödet. Om sjukdomen inte startas och det inte finns några allvarliga komplikationer, är det i de flesta fall endast den del av körteln som komprimerar urinröret.

Kirurgisk behandling kan utföras med någon av följande metoder:

Det används när det är nödvändigt att helt avlägsna det markant förstorade prostata. Adenomektomi utförs genom ett snitt i bukhålan. Varaktigheten av den postoperativa perioden är från 10 till 14 dagar. Rehabilitering efter appliceringen av denna behandlingsmetod varar från 1,5 till 2 månader.

För manipuleringar används ett speciellt instrument som sätts in i bukhålan genom små punkteringar. Då, med hjälp av en elektrisk ström eller laser, avlägsnas den del av körteln som komprimerar urinröret. Ett sådant kirurgiskt ingrepp kräver en mycket kortare rehabiliteringsperiod.

Om en äldre patientens ålder och förekomst av bakgrunds avvikelser inte tillåter dig att använda en av ovanstående metoder, är det nödvändigt att använda mindre traumatiska sätt: Microwave terapi och nål ablation. Effekten av deras beteende är något lägre, men sannolikheten för postoperativa komplikationer är minimal.

Om patientens tillstånd inte tillåter kirurgisk behandling används ett av följande sätt att normalisera utflödet av urin:

Symtom och behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Vad är BPH? Hyperplasi av prostata (en sjukdom kallad prostata adenom) är en godartad patologi som är vanlig bland medelålders och avancerade män. Sjukdomen är väl mottaglig för läkemedelsbehandling, särskilt - i tid. Godartad prostatahyperplasi har inget att göra med prostatainflammation (prostatit).

Vad är patologi?

Frågan om vad som är prostatahyperplasi förlorar inte sin relevans. Sjukdomen är vanligt vid urologisk övning, mest av allt denna patologi påverkar män som har korsat tröskeln för den fyrtionde. Omkring 75-80% av männen möts tidigare eller senare med denna sjukdom.

Huvudfunktionen hos prostatan: utvecklingen av en viktig hemlighet (juice) som är ansvarig för den vitala aktiviteten hos spermatozoa. En man med en hälsosam prostatakörtel har sällan problem med psyken. Eventuella prostata sjukdomar kan orsaka problem i det intima livet, liksom provocera ömhet av urinering.

BPH i prostata är extremt sällsynt hos ungdomar. Patologi är lokaliserad i prostata, det ger påtagligt obehag vid de sista stadierna av utvecklingen. Vad är prostatahyperplasi? Denna godartade tumör i form av en nodul, bildad från celler i epitelet (glandulärt). Sjukdomen behandlas i de flesta fall på samma sätt som det vanliga adenomen. Den diffusa nodulära neoplasmen avlägsnas med hjälp av en laser.

Varför syns patologin?

BPH kan utvecklas av många anledningar, allt från ålder till fel livsstil. Nästan alla män är i fara. Många experter tror att huvudorsaken till patologins utveckling är klimakteriet. Problem med hormoner börjar hos män efter 40 år, samtidigt finns det en fullständig omstrukturering av kroppen. Faktum är att de flesta patienter med BPH lider av klimakteriet eller "medelålders kris".

Andra faktorer som kan utlösa sjukdomsutvecklingen:

 • Rökning och regelbundet alkoholintryck
 • stillasittande livsstil;
 • Förekomsten av fetma i vilken grad som helst;
 • obalanserad näring (fet mat orsakar särskild skada);
 • dålig ärftlighet.

Godartad prostatahyperplasi kan utvecklas på grund av andra sjukdomar, men detta sker extremt sällan.

Vilka faktorer påverkar inte utvecklingen av adenom? Det finns en vanlig missuppfattning att sexuell läggning påverkar utvecklingen av prostata adenom. Det är i själva verket inte alls fallet. Ökad sexuell aktivitet eller tvärtom, fullständigt avhållande från intima relationer, är inte heller orsakerna till patologins utseende. Och viktigast av allt orsakar inte venerala sjukdomar prostata adenom. Liksom alla andra infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i det lilla bäckenet.

symtomatologi

Symtom på godartad prostatahyperplasi vid de första stadierna av sjukdomsutvecklingen liknar tecken på prostatit. Alla patologier i prostata är likartade i deras symtom, så det här är inte förvånande. Frekvensbehov på toaletten, obehag vid urinering - dessa tecken borde vara anledningen till att gå till läkaren. På grund av sjukdomens utveckling kan så kallade ekosymtom uppstå. Sådana symptom avslöjas under undersökningen och är mycket individuella, eftersom de beror på vilken typ av patologi. Den viktigaste symptomatologin:

 1. Problem med urinering. De mest karakteristiska tecknen: alltför frekventa önskningar för tömning, en känsla av för svag stråle och smärtsam urinering. Smärta kan vara som dra eller skarp. Tömning visar sig vara intermittent, mannen måste överdriven bukmusklerna. I vissa fall finns det en ofrivillig frisättning av urin (i små portioner). Efter tömning finns det en känsla av ofullständig urinering, vilket också orsakar svår obehag.
 2. Trögt tillstånd. Patienter kännetecknas av problem med sömn och aptit, isolering, apati. Patienter minskar gradvis arbetsförmågan, sexuell lust. Sexuella handlingar orsakar obehag, medan orgasmen verkar svag eller till och med smärtsam.
 3. Smärta. Det är lokaliserat i perineum. Oftast förekommer godartad prostatahyperplasi inte allvarligt för patienten. Obehagliga känslor förekommer ibland, snabbt passerar.

Med komplikationer blir symtomen mer aggressiva. Det finns en akut retention av urin (oförmåga att tömma under lång tid). Symptomen åtföljs av akut och skärande smärta i könsorganet. Obehag kan också kännas i underlivet. Komplikation av prostata adenom kan orsaka infektionssjukdomar, urinblåsning eller utseende av stenar i den. BPH orsakar ofta uppkomsten av svåra och oträckliga patologier.

klassificering

BPH i prostatakörteln klassificeras enligt lokaliserings- och utvecklingsstadiet. Detta hjälper dig att orientera dig själv i symtomen på sjukdomen, för att göra de mest exakta förutsägelserna. Klassificering efter plats:

 • om tumören växer i ändtarmen är den en sub-tuberkulär form;
 • spridning av blåsans neoplasma - intravesikal form;
 • Att hitta en ny formation under bubbelns triangel är en retrotrigonal form.

Adenom av prostata är ännu vanligare än arteriell hypertension. Detta är en av de vanligaste patologierna inte bara i urologi utan även i medicin i allmänhet. Hyperplasi i prostatakörteln har tre utvecklingsstadier. De skiljer sig i symptomatisk och svårighetsgrad av behandlingen.

Under första etappen känner patienten milda åkommor, frekvent uppmaning att gå på toaletten. För en natt kan patienten tömma upp till 10 gånger, medan mannen kommer att ha en känsla av ofullständig urinering.

Den första etappen (kompenserad) kan vara upp till 10 år utan några synliga förändringar i symtomen.

I det andra steget inflammerad blåsan, vilket ger svåra obehag för patienten (speciellt under samlag och urinering). Förutom att man ofta vill gå på toaletten har patienter okontrollerad tömning. Urin kommer ut i små portioner, men sådana incidenter orsakar fortfarande obehag.

Om under det andra (subkompenserade) steget att inte använda moderna droger och andra terapeutiska metoder kommer sjukdomen att börja öka snabbt.

Den tredje etappen kännetecknas av ett symptom som akut urinretention. Patienten kan inte gå på toaletten, medan personen känner att hans blåsan är full. Om kroppen ackumulerar kvävebaser (de finns i urinen), börjar på grund av munnen också att ge en obehaglig lukt av urin.

Urin stagnation provocerar förekomsten av allvarliga sjukdomar (inflammatorisk). I detta skede behöver patienten inte bara läkemedel utan också kirurgiskt ingrepp för behandling.

diagnostik

Följande procedurer används för diagnos:

 • patientintervju och rektal undersökning;
 • biopsi;
 • urinalys (allmänt);
 • ett blodprov (för PSA-antigen).

Ytterligare studier är extremt sällsynta, eftersom det inte finns något speciellt behov av dem. Det finns flera typer av BPH:

 1. Klinisk-stromal prostatisk hyperplasi. Förekomsten av patologi bestäms av biopsi. Med denna typ av hyperplasi i prostata är stromala och glandulära celler utsedda. De delar vissa delar av prostatakörteln. Denna typ av patologi är diffus (vanlig).
 2. Glandulär hyperplasi. Det diagnostiseras av ett blodprov för PSA-antigen. Med glandulär hyperplasi ökar sekretoriska celler. Förhöjda nivåer av PSA (cirka 2,5 ng / ml) indikerar direkt en ökning av prostatacancer hos blodkroppar.
 3. Adenomatös hyperplasi av prostata. Det diagnostiseras av flera test. En vanlig form av godartad hyperplasi.
 4. Nodulär form av BPH. Det diagnostiseras redan efter en rektal undersökning. Den nodulära formen karakteriseras av bildandet av små områden av hyperplasi. De är väl probed under undersökningen av ändtarmen.

För diagnos användes även radiografi, TRUS (ultraljud), uroflowmetri (bestämning av urinhastigheten under tömning). Den sista studien utförs med hjälp av en speciell enhet - uroflowmetry.

Hur man behandlar prostata adenom? Förberedelser och procedurer som är nödvändiga för behandling väljs av en läkare. BPH har flera former och etapper, så det finns helt enkelt ingen universell behandlingsregim. Dessutom beror mycket på patientens ålder och kroppens tillstånd. Vissa läkemedel för behandling av kronisk prostatit hos män är lämpliga för behandling av prostata adenom. Hyperplasi av prostata innebär behandling med droger från följande grupper:

 1. Alfa-blockerare. Läkemedel från denna grupp gör det lättare att urinera. Drogerna slappna av i blåsan, vilket påverkar de släta fibrerna. På grund av detta blir utflödet av urin bättre och resor till toaletten orsakar inte smärta. Alfa-adrenoceptorer verkar ganska snabbt (en märkbar effekt uppträder på 1 eller 2 dagar efter appliceringen). Preparat från denna grupp: Doxazosin, Tamsulosin, Terazozin.
 2. Inhibitorer av 5-a-reduktas. Effektiv behandling av BPH kräver ofta användning av dessa läkemedel, eftersom de avsevärt saktar tillväxten i prostatakörteln. Läkemedel från denna grupp är förskrivna med ett överskott av adenom. Läkemedel har specifika biverkningar: de minskar libido och aktiverar bröstkörtlarna.
 3. Cialis. Denna manliga läkemedel marknadsförs som en analog av Viagra. Cialis påverkar verkligen styrkan, vilket kan vara användbart för personer med BPH. Produkten används också för att behandla prostata adenom. Det kan inte användas tillsammans med alfa-blockerare, men kan användas samtidigt med olika nitrater.
 4. Naturläkemedel. Olika naturliga avkroppar kan endast påverka symtomen på sjukdomen: minska smärta, minska inflammation. Tumören påverkar inte denna tumör på något sätt.

Andra behandlingsmetoder: TUR (operation utan snitt), stenting (proceduren bidrar till att förbättra urinflödet), kryostruktion (verkan av flytande kväve på hyperplasi). Den behandlande läkaren kan omedelbart ordinera en operation, men det är inte nödvändigt att skynda med detta. Kirurgisk ingrepp är endast nödvändig i försummade fall.

BPH - vad är det? Prostata adenom är inte en dödlig sjukdom. Patologi behandlas framgångsrikt även utan operation. Dessutom gör det inte mycket skada på kroppen. Vad ska jag frukta? Komplikationer. Olika smittsamma sjukdomar, stenar i urinblåsan är vanliga komplikationer från BPH. Behandling ska ske i tid, och nödvändigtvis - i kliniken. För att inte bli sjuk alls måste du hålla dig självtonad, äta bra och undvika stress.