Huvud
Behandling

Vad är godartad prostatahyperplasi och hur man behandlar den?

Hyperplasi av prostata är en mycket vanlig patologi. Denna sjukdom kallas även prostata adenom. Detta är en urologisk sjukdom, en godartad tumör i glandulärorganet.

Varför prostata behövs

Detta viktiga orörda organ i det manliga reproduktionssystemet har en liten storlek. Den ligger framför ändtarmen, under blåsan. Järn producerar huvuddelen av spermierna - en något alkalisk hemlighet. Denna saft ger rörlighet och livskraft för spermatozoa.

Från prostatens normala funktion beror livskvaliteten, den sexuella förmågan hos det starkare könsrepresentanten. Nyligen har experter diagnostiserat en godartad tumör av denna exokrin körtel oftare. Hyperplasi av prostata utvecklas också hos djur. Denna sjukdom utvecklas ofta hos hundar.

Orsaker till patologiutveckling

Etiologiska faktorer för utveckling av överträdelser:

 1. Hormonal omstrukturering av kroppen.
 2. Ökande med åldern, nivån på kvinnliga könshormoner och en minskning av hankön. Som en följd av denna obalans, som förekommer hos de flesta män efter 50 års ålder, ökar prostatakörteln i storlek. Som ett resultat komprimeras den bakre delen av urinröret med den förstorade sexlivet. Det finns spasmer av muskler som omger urinröret.
 3. Komplikation av familjehistoria.
 4. En stillesittande livsstil, när en man inte deltar i fysisk utbildning. Bäckenregionen har många muskler, ledband, som hela tiden måste fungera som en pump.
 5. Hög nivå av testosteron.

Symtom på prostata adenom

Den komplexa nervsystemet i prostata i adenom svarar omedelbart på alla patologiska förändringar, vilket orsakar olika kränkningar av allmän och lokal natur. Det minst mättade symptomatiska tillståndet är hyperplasi av prostata 1 grad.

Den mest slående egenskapen hos patologin är dysuri - en störning av urinproduktionen:

 1. Hennes utflöde störs, eftersom en man med BPH-benign prostatahyperplasi har proliferation - proliferation av celler i den drabbade prostata. Hankörens volym ökar gradvis.
 2. I de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen som ett resultat av att man klämmer urinvägarna uppstår uttunning av strålen. Den riktas vertikalt nedåt.
 3. I andra etappen finns det svårigheter i urinflödet.
 4. Night pollakiuria är en ökning av frekvensen av nattlig smärtsam urinering, som överstiger åldersnorm. En man börjar besöka toaletten upprepade gånger på natten, eftersom kvarvarande urin förblir i blåsan, men lättnad av hans tillstånd uppstår inte. Det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 5. Patienten lider av att gnugga, brinna.
 6. Nocturia-övervägande av nattlig urin över dagen.
 7. Stranguria - fördröjningen av uppkomsten av urinledning genom på grund av förekomsten av en obstruktion till utflödet. Patienten tvingas att dra in bukpressen, så att den nödvändiga åtgärden att ta bort strålen börjar. Vätskeflödet är droppe, okontrollerbart, tunt.
 8. Frekventa avbrott i processen med jetting. Ibland minskar dess intensitet, det stänker. Tömning av urinblåsan är försenad.
 9. Stressfull, intermittent urinering i slutet av urinen.
 10. Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av tyngd i underlivet.
 11. I allvarliga fall kommer den biologiska vätskan knappast att falla ut, tills urinlösningen slutar helt, trots det plötsliga överskottet av blåsan.
 12. Den tredje etappen kännetecknas av en akut retention av urin. Vid sträckning av urinblåsan förekommer en mycket allvarlig smärta.
 13. Imperativ inkontinens av urin är en oemotståndlig uppmaning att avlägsna strålen.
 14. Stress, irritabilitet.
 15. Slöhet, rastlös sömn.
 16. Dålig fysisk hälsa, asthenisk syndrom.
 17. Obalanserat psykologiskt tillstånd. Detta problem ger många upplevelser och olägenheter. Det hotar med allvarliga konsekvenser.
 18. Konsekvenser av prostata adenom
 19. Eftersom den godartade tumören växer, är blåsans funktioner signifikant försämrade. I slutändan leder detta ofta till utveckling av njursvikt.
 20. Med sjukdom i vilken grad som helst, kan akut urinretention förekomma, vilket kräver akut läkarvård. Till och med mot bakgrund av att ta läkemedel som doktorn föreskriver, kommer ett antal män på operationsbordet.
 21. Det kan finnas erektil dysfunktion, en minskning av libido, eftersom denna trend leder till en minskning av testosteronnivåerna.

Det finns en åsikt att prostata adenom kan bli cancer. Denna åsikt är inte helt korrekt, eftersom adenom och prostatacancer är olika sjukdomar. De utvecklas från olika zoner och celler i prostatakörteln. Dessa sjukdomar har en liknande symtomatologi. Det vanliga är att båda sjukdomarna är hormonellt beroende.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Numera behandlas denna sjukdom framgångsrikt på olika stadier av dess utveckling. De konservativa läkemedelsmetoderna råder i terapeutiska åtgärder. För att läka, måste du uthålligt utföra all doktors utnämningar i minst en månad.

Komplexa åtgärder vidtas. Hittills finns till läkare för att det finns tre grupper av läkemedel för behandling av prostata:

 1. Alpha-adrenoblockers: omniks, delphas, cardura. Läkemedel som påverkar alfa-receptorerna. De slappnar av och bidrar till viss minskning av prostatakörteln. På så vis är det lättare att urinera. De minskar krampen i muskulaturen i blåsans hals och den bakre delen av urinröret. Som ett resultat avlägsnas symptomen. Men dessa droger bidrar inte till en minskning av prostatakörteln.
 2. Inhibitorer av 5 alfa-reduktas: proscar, avadar. Dessa läkemedel verkar på grund av prostata adenom. Ett läkemedel som minskar produktionen av de-yerosteron. Detta leder till en minskning av könkörtelns storlek. Hinder för urinering elimineras. Men dessa droger måste tas under lång tid. Hos vissa patienter orsakar de en försämring av sexuell kraft, minskad sexuell lust.
 3. Det är säkert att stoppa tillväxten av adenom indigal. Det återställer hormonbalansen: en minskad androgensnivå och en förhöjd nivå av östrogener. Detta läkemedel stoppar adenomtillväxten vid något stadium av sjukdomen.
 4. Fytoterapeutiska läkemedel framställda av naturliga råmaterial.
 5. Vid akut urinretention måste patienten sätta en kateter.
 6. Fysioterapeutiska metoder används: Laserbehandling för bestrålning av prostatakörteln. Medicinsk elektrofores, som låter dig injicera medicinska ämnen direkt i prostatakörteln.
 7. Darsonvalisering, massage, galvanisering av körteln för att förbättra blodtillförseln.
 8. Det är viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker från kosten.

Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen

En tumör blockerar ofta urinkanalen. Smärta blir outhärdligt. Slutligen, för att lindra en man av adenom kan bara brådskande kirurgisk ingripande. På många sjukhus utförs traditionell öppen adenomektomi.

 1. Detta är en avancerad teknik för att avlägsna tumör. I civiliserade länder föredrar de att använda denna behandlingsmetod. Modern teknik för shader endoskopiska operationer möjliggör kirurgisk behandling utan snitt.
 2. Under videokontrollerna går in i prostatakörteln genom urinröret. En speciell vass enhet avlägsnar överskottsvävnaden hos detta organ. Utflödet av strålen förbättras efter frisättning av urinröret.

Adenom i prostata är en vanlig åldersstörning. Varje operation är förknippad med en viss risk för komplikationer. Därför är det viktigt att stoppa sjukdomen i början av dess utveckling.

Denna patologi lämpar sig för framgångsrik behandling.

Om symptom på prostata adenom uppträder, är det nödvändigt att kontakta läkaren i god tid och börja den nödvändiga behandlingen. Hälsan normaliserar.

De främsta orsakerna, symptomen och behandlingarna för prostata hyperplasi

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är ett patologiskt tillstånd som utvecklas hos människor efter 40 års ålder. Enligt statistiken klagar ungefär hälften av människorna efter 50 år om symptom på urinvägskador i samband med denna kränkning. Medan kroppen åldras ökar denna indikator avsevärt. Hos män efter 80 år diagnostiseras denna sjukdom i 90% av situationerna.

skäl

Var försiktig!

Innan jag läser vidare frågar jag dig en fråga. Letar du fortfarande efter en arbetsmetod för att förbättra styrkan?

Jag skyndar mig att varna dig, de flesta läkemedel för styrka är en fullständig skilsmässa av marknadsförare, som vindar hundratals procent på droger, vars kostnad närmar sig noll. Allt skulle vara ingenting, och som förberedelser på typen av Viagra-arbete. MEN.

Nästan alla tabletter för styrka orsakar omedelbar beroende.

Helt enkelt att ha druckit ett par gånger medel för att styrka, kommer du inte att kunna sängen absolut ingenting utan hjälp av detta verktyg. Detta är inte av misstag, eftersom apoteksmafia tjänar stora pengar på återkommande försäljning. Du sitter bara på nålen.

Men hur är det om din styrka inte räcker? Vi studerade en enorm mängd material och viktigast kontrollerade i praktiken de flesta verktyg för styrka. Så visade det sig att det enda läkemedlet som inte orsakar beroende och några biverkningar är Predstanol. Detta läkemedel säljs inte på apotek och annonseras inte på Internet, det består av naturliga komponenter och helt utesluter kemi. Här är en länk till den officiella hemsidan.

Den huvudsakliga faktorn som framkallar utkomsten av prostatahyperplasi är omvandlingen av hormonbalansen i hankroppen. Eftersom den åldrande testosteronmetabolismen störs. I detta fall kommer mer av de kvinnliga hormonerna, östrogener, in i blodet. Dessa substanser är aktiva i prostata.

I detta fall kan östrogen ackumuleras i många år, vilket leder till olika manifestationer av prostatahyperplasi. Det är därför i början av sjukdomsutvecklingen det kan detekteras exklusivt med hjälp av ultraljud. Ju tidigare orsakerna till utseende av prostatahyperplasi upprättas och behandlingen väljs, desto bättre blir resultaten.

Nästan alltid hyperplasi i prostatakörteln kombineras med en kronisk form av inflammatorisk lesion av prostata. Detta leder till en förvärmning av sjukdomen på hösten och våren. Det är vid denna tidpunkt det finns återfall av kronisk prostatit.

Hyperplasi av prostata blir sällan en enda kränkning. Ganska ofta kombineras det med urolithiasis, prostatit, uretrit. Även denna patologi kan kombineras med hematuri, hydronephrosis, cystitis.

Klassificering och symptom

Hyperplasi av prostata är markerad med en uttalad klinisk bild. Tecken beror dock direkt på sjukdomen.

Läkare särskiljer sådana sorter av patologi:

 1. Kompenserat stadium. Detta stadium av prostatahyperplasi anses vara den första och säkraste. Denna form av sjukdomen kännetecknas av en liten försening i urinering. Hos män är det en svag ström av urin, frekventa uppmaningar, som är särskilt störande på natten.

Under diagnosen är det möjligt att upptäcka en förstorad prostata med tydliga gränser. I detta fall kan medianfuren lätt palpaseras, det orsakar inte smärtsamma känslor. Blåsan är helt tömd. Detta steg är 1-3 år.

 1. Subkompenserat stadium. Vid detta stadium är urinröret starkt pressat. Denna situation förhindrar blåsans fulla funktion och förhindrar att den tömmer sig väl. För detta stadium observeras även små volymer urin, som då är okontrollerade, när orgelen är fylld. Även med hyperplasi av prostata förändras urinen sin skugga - det förvärvar en grumlig konsistens och blodiga föroreningar.
 2. Den de-symptomerade scenen. I detta skede sträcker sig bubblan, eftersom det lämnar ganska mycket vätska. Eftersom prostatavolymen ökar för mycket, avlägsnas urinen gradvis. På grund av stillastående fenomen förvärvar den en rik skugga med föroreningar av blod. Korrekt njurefunktion störs även vid detta stadium av prostata hyperplasi, vilket leder till brist på dem.

De första tecknen på hyperplasi i prostata bör göra en person rådfråga en läkare. Tack vare detta kommer det att vara möjligt att eliminera BPH i tid.

Om du kombinerar manifestationerna i alla stadier av prostatahyperplasi är det värt att prata om följande kliniska bild:

 • otillräckligt stark urinstråle;
 • Behovet av konstant spänning i underlivet vid tidpunkten för blåsningstömning;
 • svårighet att urinera
 • Vanliga behov av urinering - speciellt ofta observeras de på natten.
 • oförmågan att helt tömma blåsan;
 • kroniska patologier som härrör från infektion orsakad av trängsel
 • Utseendet av stenar i blåsan;
 • uppenbara problem i njurarnas arbete;
 • en konstant fördröjning i tömning, vilket är förknippat med komprimering av urinvägarna.

Dessa symtom på prostatahyperplasi uppträder hos en man individuellt eller stör honom på ett komplicerat sätt. Eftersom var och en av symtomen uppstår kommer du inte att kunna göra utan ett medicinskt samråd, eftersom specialisten måste göra en detaljerad diagnos.

Dessutom särskiljer läkare följande sorter av prostatahyperplasi:

 • diffundera;
 • alopeci;
 • glandular;
 • glandulär-stromal.

Diagnostiska metoder

För att identifiera BPH analyserar läkare patienternas klagomål. För att standardisera dem används International Prostate Symptom Score. Viktigt för diagnosen prostatahyperplasi är klinisk undersökning och ytterligare forskningsmetoder.

De inkluderar följande:

 1. Fingerstudie av prostata. Tack vare denna teknik är det möjligt att bestämma storleken och strukturen hos körteln, för att avslöja smärtupplevelser och en fur mellan lobarna. Det är viktigt att överväga att det i ett normalt tillstånd borde vara närvarande.
 2. Laboratorietester. Denna grupp omfattar allmän urinanalys, PSA-utvärdering, blodbiokemi.
 3. Ultraljudsundersökning. På grund av denna analys är det möjligt att avslöja storleken på prostata lobes, och också för att bedöma tillståndet av dess parenchyma. Närvaron av knutar och stenar är viktigt för läkaren. Dessutom kan ultraljud detektera kvarvarande urin. I vissa fall används transrectal ultraljud för att detektera prostatahyperplasi, vilket är en modifiering av standardproceduren.
 4. Uroflowmetry. Med hjälp av detta förfarande utförs en objektiv bedömning av urinhastigheten.
 5. Röntgen. Denna kategori innehåller ett granskningsförfarande som utförs utan kontrast och urskiljande urografi - i detta fall används ett kontrastmedel. Tack vare de angivna metoderna avslöjas komplikationer av BPH. Dessa inkluderar stenar, utvidgning av njurarna, divertikula.

Metoder för behandling

För närvarande finns det en hel del metoder för behandling av prostatahyperplasi. Valet av en viss metod utförs av läkaren.

Alla metoder är uppdelade i flera stora kategorier:

 • drogterapi;
 • kirurgisk ingrepp;
 • icke-operativa metoder.

Om de första manifestationerna av BPH uppträder visas patienten läkemedelsbehandling. Fytoterapi och homeopati kan också användas. Målet med sådan behandling av prostatahyperplasi är återställandet av blodcirkulationen i det lilla bäckenet. Tack vare terapin är det möjligt att stoppa utvecklingen av utbildning och klara av smittsamma skador på urinvägarna.

En patient med prostatahyperplasi bör följa en aktiv livsstil. Även läkare råder att begränsa förbrukningen av flytande på natten. Drick inte alkohol och kryddig mat. Under förbudet rökning.

För att återställa den korrekta balansen mellan hormoner och prostatahyperplasi används androgener. Tillsammans med detta måste du behandla komplikationer av BPH - de inkluderar cystit, pyelonefrit, prostatit.

Drogterapi för prostatahyperplasi är uppdelad i två huvudkategorier:

 1. Läkemedel av den första typen används för att minska tonen i släta muskler. På grund av detta minskar förträngningen av kanalen och urinflödet förbättras. Denna kategori av droger innehåller alfa-blockerare, som kan ha en kort och längre åtgärd. Dessa inkluderar droger som tamsulosin, doxazosin.
 2. Läkemedel av den andra typen - är ansvariga för att blockera omvandlingen av hanhormonet till en aktiv form. På grund av detta minskar dess effekt på vävnader, inklusive volymen av prostata. Detta bidrar också till att minska trycket på kanalen. Denna grupp innefattar 5-alfa-reduktasblockerare.

Fytoterapi av BPH är också mycket populär. För att klara av hyperplasi av prostata, applicera de medel som är baserade på växtbaserade extrakt - nässla, prickig päron, palm, afrikansk plommon. Dessutom används metoderna för traditionell medicin aktivt. De innehåller en komposition baserad på misteltav, asp, linne och hassel. Inte mindre effektiv i hyperplasi av prostata lök, burdock, honung.

Det är viktigt att överväga att användningen av växtbaserade läkemedel för kontroll av BPH inte ger mycket snabba resultat. Tack vare användningen av sådana extrakt kan man bara sakta ner utvecklingen av den onormala processen.

I komplexa situationer kan prostatahyperplasi inte undvikas utan operation. Det innebär en adenomektomi - den här operationen innefattar utmatning av utbildning i prostata.

Det finns flera typer av ingrepp:

 1. Öppen, även kallad transvesikal adenomektomi. I denna situation är åtkomst genom bubblan. Sådana operationer används i komplexa fall, eftersom de är mycket traumatiska. Tillsammans med detta tillåter en sådan intervention att helt klara problemet och besegra hyperplasi i prostata.
 2. Minimalt invasiva förfaranden, vilket innebär minimal intervention. I detta fall gör kirurgen inte snittet, men faller in i det önskade området med hjälp av moderna videoendoskopi-enheter.

Beroende på utrustning och uppgifter som används, kan transuretral resektion, elektroförångning och prostata snitt användas. Det visas också ibland prestanda av laserförångning av körtelen.

Icke-kirurgiska behandlingsmetoder innefattar följande:

 • ballongutvidgning - innebär expansion av det önskade området av prostata genom att pumpa en speciell ballong;
 • nålablation;
 • kryokirurgi;
 • mikrovågstorkning;
 • Placera stenter i området av förminskning.

utsikterna

Om du inte omedelbart börjar behandla en sådan sjukdom, finns det en långvarig retention av urin i kroppen. Följaktligen finns risk för urolithiasis, som åtföljs av bildandet av stenar i blåsan. Denna sjukdom bidrar också till utvecklingen av infektion.

Dessutom kan en person utveckla farligare sjukdomar efter hyperplasi av prostata - till exempel pyelonefrit, vilket signifikant förvärrar njursvikt. Om tiden för att starta behandlingen BPH är prognosen ganska fördelaktig.

Möjliga konsekvenser

Denna patologi behöver konstant övervakning. Eftersom prostatahyperplasi utvecklas är risken för att utveckla negativa hälsoeffekter. Om du inte startar terapi i tid ökar prostata, vilket inte bara kränker urinering, utan också provocerar andra komplikationer. För att förhindra detta tillstånd rekommenderas att du kontaktar en specialist i tid.

Så, hyperplasi kan provocera sådana konsekvenser för hälsan:

 1. Infektioner i urinvägarna. Denna kategori innefattar sådana patologier som prostatit, cystitis. Pyelonefrit utvecklas ganska ofta. Sådana processer kompletterar ofta hyperplasi av prostata. Deras utveckling beror på en gynnsam miljö för utvecklingen av bakteriella mikroorganismer, vilket är förknippat med stillastående fenomen.

Med utseende av inflammatoriska processer är livskvaliteten för män avsevärt reducerad. Hyperplasi, som åtföljs av en infektion, framkallar smärta i ländryggen, obehag vid urinering, urininkontinens, utseende av en obehaglig lukt, etc. Genom resultat av urinanalysen är det möjligt att avslöja den ökade kvantiteten leukocyter.

 1. Uttryckt urinretention. Detta tillstånd följer ofta BPH. Det uppstår som en följd av konsumtionen av alkoholhaltiga drycker och mediciner. Orsaken till komplikationen av prostatahyperplasi kan också täckas av de påfrestningar eller operationer som patienten har genomgått.

I en sådan situation observeras svullnad av prostata, vilket provar en fullständig tillslutning av urinrörets lumen. Som ett resultat blir urinering omöjlig. Bubblan är helt fylld, men patienten lyckas inte tömma den. I denna situation finns det starka begär, svårt obehag och smärta i underlivet. Sådana symptom kräver akut läkarvård.

 1. Hydronefros. Med utvecklingen av denna komplikation av prostatahyperplasi lämnar urinen inte kroppens gränser, men fyller njurarna. Det här är en extremt farlig situation som orsakar smärtsyndrom i ländryggsregionen, uttalat trängsel att urinera och svårt att tömma urinblåsan. En person kan också få feber. Ofta i detta tillstånd uppstår illamående och kräkningar.

Denna situation observeras med akut urinretention och kan leda till kroniskt njursvikt. Om det finns manifestationer av hydronephrosis, ska du omedelbart ringa till en läkare.

 1. Utbildning av stenar. Detta är en ganska vanlig komplikation av hyperplasi. Stenar i blåsan detekteras ofta av en slump, och detta blir den enda manifestationen av sjukdomen. Stenbildning med prostatahyperplasi beror på långvarig stagnation av urin.

Med utvecklingen av denna komplikation, en person har smärt syndrom med urinering, blodiga föroreningar uppträder i urinen, urinering blir frekvent. Patienter upplever ofta akut urinretention.

 1. Dödligt utfall. Baserat på studiernas resultat är dödligheten i hyperplasi av prostata på grund av utseendet av komplikationer som beror på bristen på adekvat terapi. Det dödliga resultatet kan leda till kroniskt njursvikt, infektion i blodet och komplikationer efter operationen.

förebyggande

Tyvärr finns det inga effektiva åtgärder för att förebygga prostatahyperplasi idag. Den enda rekommendationen för män är ett regelbundet besök hos läkaren för förebyggande undersökning.

Tack vare detta kommer urologen att kunna detektera prostatahyperplasi vid det initiala utseendet och välja lämplig terapi. Det är också mycket viktigt att behandla den inflammatoriska lesionen av prostata och andra patologier av människors reproduktionssystem i tid.

Godartad prostatahyperplasi är en allvarlig sjukdom som i huvudsak påverkar medelålders män. Denna sjukdom åtföljs av problem med urinering och kan framkalla ett ganska intensivt smärtsyndrom. För att förhindra utveckling av komplikationer är det väldigt viktigt att ringa en läkare i tid, som kommer att kunna ordinera effektiv behandling.

Rita slutsatser

Fick du ett missbrott? Döma av det faktum att du läser denna artikel - seger är inte på din sida.

Och självklart vet du inte av hearsay att ett brott mot styrka är:

 • Lågt självkänsla
 • Kvinnor kommer ihåg alla misslyckanden du gör, berätta för dina vänner och dina vänner
 • Sjukdom i prostata
 • Utvecklingen av depression, som negativt påverkar din hälsa

Och svara nu på frågan: GÖR DU DETTA? Kan detta tolereras? Kommer du ihåg den känslan när man tittar på en naken kvinna och inte kan göra någonting? Tillräckligt - det är dags att bli av med problem med styrka, en gång för alla! Håller du med?

Vi studerade en enorm mängd material och viktigast kontrollerade i praktiken de flesta verktyg för styrka. Så visade det sig att 100% av arbetsdrogen utan några biverkningar är Predstanol. Denna beredning består av naturliga komponenter som helt utesluter kemi.

VARNING! ACTION! Du kan prova drogen gratis, Vänligen följ länken eller fyll i formuläret nedan:

Hyperplasi av prostata - i riskgruppen alla män

Hyperplasi av prostata - En ökning av prostata, en vanlig manlig patologi bland dem vars ålder har överträffat fyrtioårs varumärket. Med adenom, så kallad igen hyperplasi, proliferation av körtelvävnad, är i grunden en godartad karaktär inneboende.

Med tillväxten av prostata blir cellerna större, men de degenererar inte. Ökat järn, stör den normala arbetsförmågan hos närliggande organ.

Ibland är den "anklagade" för att förstora prostata storleken erkänd som en illamående process som skapar metastaser. Återfödda patogena (tumör) celler, tillsammans med blod, tränger in i andra organ, skapar sekundära foci för den patologiska processen.

Då pratar vi om malign hyperplasi, eller med andra ord prostatacancer.

Prostatacancer, adenom och prostatit är sjukdomar som praktiskt taget inte har gemensamma förbindelser mellan sig.

Några misstänker att dessa sjukdomar har ett visst stegvis förhållande. De säger att den första manliga hälsan undergrävs av prostatit, utvecklas sedan adenom, men och toppen av denna patologiska triangeln är cancer. Denna åsikt är inkorrekt, eftersom cancer kan detekteras utan närvaro av prostata hyperplasi.

Den kroniska formen av prostatit och proliferation av prostata är ledsjukdomar, eftersom den manliga organismen kan genomgå samtidig "attack" av båda patologierna. Efter femtio år anges den gemensamma förekomsten av sjukdomar i 80% av fallen.

Med ålder ökar riskerna för godartad prostatahyperplasi (hädanefter benämnd BPH). Män som har korsat livmärket på 50 år borde regelbundet (minst en gång per år) besöka urologiska rummet.

Varför finns det ett adenom

I en mans kropp upprätthålls hormonbalansen mellan manliga och kvinnliga könshormoner. Ja, ja, östrogener, i små mängder produceras av en manlig kropp. Efter fyrtio år är balansen bruten, kroppens produktion av testosteron reduceras.

Samtidigt växer avvikelsen från normen för det mest aktiva kvinnliga könshormonet, kallat östradiol,. Detta hormon, som stimulerar, påverkar prostatakörtlarna, "tvingar" dem att växa och föröka sig, vilket orsakar en ökning i storlek.

Låg nivå av testosteron, skapar förutsättningar för BPH.

Med tanke på att under årens lopp sjunker kroppens testosteronproduktion, riskgruppen för prostataadenom är imponerande, eftersom alla män ingår.

Men salt är att vissa problem med prostata börjar redan vid 40 års ålder, och andra sådana problem är inte kända även efter åttio år.

Här är en lista över faktorer som framkallar utvecklingen av sjukdomen:

 • ålderskriterium - efter fyrtio risker ökar
 • relaterat symptom - patologi diagnostiseras i nära släktingar
 • skadliga vanor (alkohol, cigaretter)
 • högt blodtryck
 • ignorerar grunden för en hälsosam kost (överdriven konsumtion av feta, kryddiga, stekt, salt mat)
 • minimal motorisk aktivitet

Symtom på prostata adenom

Initialt levererar BPH inte konkreta problem i kroppen. I framtiden blir trängseln att urinera ofta, speciellt intensivare på natten. Jeten urin svag, processen med urinering sker med en fördröjning. Den nödvändiga tömningen uppnås på grund av utövandet av musklerna i blåsans kompensationsfunktioner.

Ett sådant symptom är karakteristiskt för det första utvecklingsstadiet av ett adenom, kallat kompenserat.

På detta stadium är patologins progression måttlig, kan sträcka sig i många år, eller till och med ett decennium.

Då, då kompensationsmuskelfunktionen är uttömd, inträffar nästa, subkompenserade stadium av sjukdomsutvecklingen.

Urinering är en svag ström. Du måste pressa så att urin frigörs.

Önskningar blir frekventa, tidsintervall, mellan besök på toaletten minskas. Urinströmmen är intermittent. Expanderande, körtelvävnad stör den vanliga processen med urinering.

Blåsan är inte helt tömd.

Det negativa är att återstående urin är katalysatorn för starten av den inflammatoriska processen i blåsan, njurbäckenet.

En systematisk kränkning av sömn noteras, vilket leder till slöhet, apati. I avsaknad av korrekt behandling vid detta skede går sjukdomen till det tredje dekompenserade steget, vilket medför maximal problem för kroppens hälsa.

Önskningar på toaletten är frekventa, medan urinen fördelas i små portioner. Denna ackumulering av urin i blåsan är extremt farlig, eftersom andelen skadliga kväveämnen (slagg) ökar i blodet. Volymen ackumulerad urin är imponerande (1-2 liter), påverkar blåsans väggar negativt, sträcker dem ytterligare och minskar förmågan att minska. Symptomatisk bild kompletterad med en omfattande lista över standard för många patologiska tecken:

 • illamående och kräkningar
 • allmän försvagning av kroppen
 • en känsla av regelbunden törst
 • aptitlöshet
 • förhöjd temperatur
 • viktminskning
 • möjlig förstoppning

Stagnation av urin framkallar inflammation i urinvägarna, njurarnas normala funktion är nedsatt. Omedelbar intervention av urologen krävs, en läkemedelsbehandling på detta stadium kommer inte att räcka, kirurgi kommer att krävas - operation.

Hur man klassificerar adenom

 • en intravesikal-tumör "rör sig" mot blåsan
 • dopuzyrnaya - fast klyftformig proliferation i ändtarmen
 • retrotrigonal - "dislocated" under blåsan

Komplikationer av BPH

En av de kritiska komplikationerna är en störning av det funktionella urinvägarna. Den uppkomna inflammatoriska processen skapar bördig jord för framgångsrik reproduktion av bakterier. Som ett resultat är "dörren öppen" för följande patologier: uretrit, pyelonefrit, cystitis.

Växande i storleken av järn pressar urinröret och kanalerna prostata. Detta leder till ett extremt farligt patologiskt tillstånd - akut urinretention, vilket kräver omedelbar behandling på sjukhuset.

Sekundära katalysatorer för denna komplikation är: ARVI, frostskador, stressiga situationer, alkoholberoende. Tidig medicinsk vård kan förhindra eventuella komplikationer på njurarna.

Om det finns ett brott mot urinflödet, anger de ofta en inflammatorisk process. Hög koncentration av salter, i samband med stagnation av urin, gynnar bildandet av stenar i njurarna, blåsan. Urinröret är "blockerat", och resultatet är ackumulering av resterande urin.

Blodig urin är ett viktigt argument för allvarlig olycka i kroppen. Provoke massiv hematuri kan vara olika orsaker: skada på slemhinnan, inflammation, svullnad i blåsan. Symptom som hotar, så att man utesluter diagnosen BPH i senare skeden, även med ett enda utseende av blodfärgad urin, besöker urologens kontor.

För att rätta till situationen krävs en kateterisering av blåsan. Till dess att droppen i svullnad av prostatan uppnås, avlägsnas kateteret inte.

Om urinrörets bredd inte är tillräcklig för att installera en gummikateter, vilket minskar avsevärt, utförs en cystoskopiprocedur. Utflödet av urin utförs med hjälp av ett specialiserat rör genom den främre bukväggen.

Slutsats: med diagnos, hyperplasi i prostatakörteln är systematiska besök på urologiska rummet obligatoriska.

diagnostisera

Lista över standardaktiviteter:

 • En detaljerad konversation med läkaren, under vilken det är nödvändigt att beskriva i detalj alla symptomatiska störningar
 • digital rektal undersökning
 • Ultraljud av prostata
 • leverans av test

Förutom de ovan nämnda förfarandena, nödvändigtvis att fastställa den aktuella nivån av prostataspecifikt antigen. Med ålder ökar intervallet av denna indikator.

Hjälp identifiera prostata adenom är kapabel att genomföra diagnostiska tester:

 1. Bestämning av hastigheten på urinproduktionen - proceduren kallas uroflowmetry.
 2. Produceras genom ändtarmen ultraljud - den mest informativa tekniken, eftersom prostata ligger i närheten av den främre väggen i ändtarmen. Detekterar närvaron av noduler i vävnaderna, den aktuella storleken, närvaron av urolithiasis, mängden resterande urin.

Behandling av adenom

Kampen mot prostatahyperplasi utförs på två fronter: läkemedelsbehandling och kirurgisk ingrepp.

Det är värt att notera att uroselektiva preparat inte i sig har någon signifikant effekt på adenomstorleken.

Läkemedel "saktar ner" tumörens tillväxt.

Med korrekt inträde finns det en effektiv eliminering av den medföljande spridningen av negativa symtom:

 • musklerna i prostata slappna av
 • urinprocessen upplever inte allvarliga svårigheter
 • Lusten att besöka toaletten på natten är mindre sannolikt
 • strålen blir mättad
 • det finns inget behov av påfrestningar
 • det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan

Konservativ tillvägagångssätt bygger på användningen av två grupper av läkemedel: alfa-blockerare, inhibitorer av 5-alfa reduktas.

I den första ingår en stor lista över droger som gör att vi kan slappna av musklerna i blåsan, prostata, vilket gör "bekväm" för patientens urinering. Efter några dagars mottagning är de första resultaten synliga, men biverkningar är möjliga: hypotension, takykardi, yrsel.

Dessa inkluderar:

 • alfuzosin
 • terazosin
 • doxazosin
 • tamsulosin
 • silodosin

Den andra gruppen, som kallas hämmare, riktar sin terapeutiska potential till hormoner som ökar prostataformen. Detta inkluderar: proscar, advokat.

Drogerna agerar med en viss tidsfördröjning. Ett konkret resultat bör förväntas några veckor efter starten av användningen. I vissa fall finns det möjlighet till en kortvarig manifestation av biverkningar i könsorganet.

Mer detaljerat kommer vi att fokusera på två droger: cardura och proscar.

Doxazonin, igen kallad cardura, hjälper till att förbättra patientens urodynamik. Gör det möjligt att minimera manifestationer av karakteristiska tecken på patologi. Den uppsättning positiva egenskaper är omfattande:

 • eliminerar spänningar från urinrörets muskler, blåsans hals
 • i närvaro av högt blodtryck stabiliserar blodtrycket
 • i fallet med existerande sjukdomar, påverkar potensen positivt
 • har en hög antisklerotisk effekt

Proscar, eller i en annan finasterid. Effektiviteten av upptagningen noteras även med adenomens imponerande storlek.

Hjälper till att minska prostata, upp till 20%.

Utbytesintervallet är långt, konkreta resultat bör förväntas efter sex månader efter det att förfarandet påbörjats.

Kom ihåg att valet, utnämningen av ett specifikt botemedel, ska utföras av en urolog, inte självmedicinera.

Kirurgiska behandlingsmetoder

Här är en lista över indikationer när ett operativt ingrepp är oundvikligt:

Beslutet om operationen görs med hänsyn till organismens tillgängliga individuella egenskaper, samtidiga sjukdomar och naturligtvis patientens ålder.

När en 40-årig patient skapar prostata vävnadsproliferation kardinal hinder för ett fullvärdigt liv, skulle det vara mer tillrådligt att ge samtycke till operationen. I annat fall kommer de återstående åren att hålla i "plågor" och på tabletter.

Samtidigt är det med den äldre patienten oftast en stor bukett med andra sjukdomar som kan påverka resultatet av operationen negativt. Om tecken på prostatahyperplasi först manifesterade sig i en sådan mogen ålder, är den medicinska riktningen av terapi att föredra. I sådana situationer bestäms frågan alltid individuellt.

Låt oss nu korta sig om huvudtyperna av verksamheten.

 1. Transuretral mikrovågsterapi - metoden är effektiv med en liten ökning av prostata. Driftstiden varar en timme, anestesi är lokal. En tunn sond med en gren (antenn) sätts in i urinröret. Genom den når elektromagnetiska vågor med hög frekvens prostata. Läkaren justerar energinivån och skapar den nödvändiga balansen. Uppnår önskad effektivitet och minimerar prostata trauma. Komplikationer är möjliga, beror mycket på kirurgens erfarenhet och karaktären hos patientens kropp.
 2. Nålablation - införa tunna nålar som sedan värms upp med hjälp av radiofrekvensvågor. Nekros hos förstorad prostata vävnad uppstår. Däremot förstörs cellerna gradvis och i framtiden utsöndras de naturligt från kroppen. Förfarandet utförs på poliklinisk basis, i taget upp till 6 punkter.
 3. Plasmaförångning är en mild operation för patienten, eftersom tidsintervallet för exponering för plasmametallet är försumbar. Av prostatatumörerna "avdunstas" av lasern. Cellerna dör, storleken på prostata minskar. Samtidigt orsakar laserens effekt koagulering ("tätning, klibbning") av de omgivande blodkärlen. Sannolikheten för blödning med ett sådant kirurgiskt ingrepp minimeras, såren läker snabbare. Eventuella tillfälliga komplikationer: Förbränning i urinröret, urin med blod, muskelspasmer i urinblåsan.
 4. Transuretral resektion - överskott av prostatavävnad "avlägsnas" genom termisk exponering. Operationen är lämplig för små volymer av prostata, kvarvarande urin. Ett antal komplikationer är möjliga, så den genomsnittliga längden på vistelsen på ett sjukhus är två veckor.
 5. Öppen operation (prostatektomi) - utförs i stora volymer (från 80 cm) i prostatakörteln. Gör ett snitt i pubic regionen, ta bort den extra volymen av körtelvävnad med en skalpell. Sedan såras såret, och en kateter sätts in i urinröret.
 6. Embolisering av prostataadenom är blockeringen ("blockering") av artärkärl som levererar blod till den förstorade prostata. Vänster utan föda förekommer nekros av prostatavävnad, en minskning i storlek förekommer. En sådan operation utförs av endovaskulär kirurg.

Profylax av prostata adenom

Metoder som helt skyddar kroppen existerar inte. Det finns emellertid grundar som följer vid vilken proliferation av körtelvävnad kommer att skjutas upp till ett senare datum.

 1. Från en ung ålder, håll dig till en hälsosam och aktiv livsstil
 2. Ät rätt, äta en rimlig mängd vätska.
 3. Tillåt inte förstoppning.
 4. Glöm inte att besöka urologens kontor.

När det gäller alternativa folkmetoder för behandling, då med avseende på prostatahyperplasi, är deras effektivitet minimal. Folkets förtroende för folkmedicin spekuleras, många "dummy medications" utfärdade av "pseudo-healers" för en panacea. Det rekommenderas att med högsta kritik behandla reklam för ett sådant mirakel av läkemedel och enheter. Lägg inga experiment med din egen hälsa, kontakta urologen i god tid.

Hyperplasi av prostata

Varje man borde ha en så obehaglig sjukdom i det genitourära systemet - adenom. Funktionaliteten hos det manliga genitourinära systemet tillhandahålls av prostata. Hyperplasi av prostata (adenom) är en icke-cancerös sjukdom, vilket orsakar avsevärt obehag för mannen.

Vad är prostatahyperplasi?

Godartad prostatahyperplasi (BPH) - en ökning av prostata-icke-cancerframkallande karaktär. Det gamla namnet är prostata adenom. Sjukdomen är en naturlig följd av åldrande. Onkologiska sjukdomar och denna sjukdom är inte kopplade på något sätt. Dess symptomatologi utvecklas inte i alla fall, för vilka det har en flyktig karaktär.

Kirurgiskt ingrepp i de allra flesta fall eliminerar symptomen på sjukdomen helt. Med medicinska läkemedel och folkmedicin, behandlas sjukdomen om symptomen inte har en allvarlig grad.

Könskörteln, prostata, liknar formen av en valnöt. Dess placering ligger under blåsan och framför ändtarmen. Körteln är omgiven på alla sidor av det övre segmentet av urinröret - röret (kanalen) som börjar från blåsan och drar ut från utsidan. Det är denna körtel som producerar en del av den seminalvätska (± 0,5 ml) och innehåller de näringsämnen som är nödvändiga för spermier.

Urenozny bubbla har en hals, som bildar tillsammans med prostatan genital sfinkter, en sådan anordning ger antegrad ejakulation, samt utbrott av sperma i rätt riktning - utåt och inte in i urinblåsan.

Godartad prostatahyperplasi är en överdriven utvidgning av prostata på grund av spridningen av dess vävnader. Utvecklingen av sjukdomen påverkar manliga hormoner: testosteron och dihydrotestosteron. Sjukdomen på något sätt påverkar med tiden alla män, inklusive de som testiklar och prostata fungerar normalt. Förstoring av körtelvävnaden deformerar urinröret, urinflödet är stört, obstruktivt, irriterande (irriterande) symptom uppträder.

På svårighetsgraden av symtom har prostata inte någon direkt effekt. Ibland har förloppet av prostata sjukdomar av mycket stor storlek inga svåra symptom. Och vice versa: En relativt liten prostata kan ha svåra symptom.

Statistiken för sjukdomen

BPH med tecken på klinisk grad finns närvarande hos 50% av männen 60-69 år. En annan hälft av denna mängd kräver allvarlig behandling. Statistiken visar att möjligheten till prostatakirurgi för en man i hela sitt liv är 10%.

Enligt andra uppgifter minskar åldersgruppens åldersgrupp: hälften av männen över 40-50 år måste gå till en läkare med BPH. I sällsynta fall utvecklas sjukdomen hos yngre män.

Ju äldre mannen, desto större risk att utveckla denna sjukdom. I alla fall utvecklas det hos 85% av männen över tiden, och hos 15-20% av äldre män, i stället för BPH, finns en annan grad av utvidgning av körtel- eller atrofi-processerna. Sjukdomen är den första i prevalensen bland urologiska sjukdomar hos äldre män.

I åldersgruppen från 51 till 6 år lider histologisk BPH. Men bara en fjärdedel av 55-åringarna och hälften av 75-åringarna är oroade över symtomen på en förstorad könkörtel.

Orsaker och mekanism av sjukdomen

Prostata består av körtelvävnader och stroma. Stroma är en slätmuskelfibrer och bindväv. I BPH ökar alla delar av prostata och dess vävnader. Stroma ökar mest.

Manliga hormoner - testosteron, dihydrotestosteron - är nödvändiga för prostata tillväxt. Dessa hormoner är inte orsaken till hyperplasi, men är involverade i utvecklingen.

Helt bekräftade riskfaktorer som provocerar sjukdomen är två:

Sjukdomen uppstår i varje man med en hälsosam körtel och testiklar, om han lever tillräckligt länge. Ägg är ansvariga för att producera 95% testosteron i kroppen. Prostata omvandlar den till dihydrotestosteron, den är mer känslig än testosteron. Enzymet 5-alfa-reduktas fungerar som en intermediär länk i cykeln av omvandling av testosteron till dess aktiva form. Den innehåller uteslutande hemligheten hos den manliga könsorganen. Detta förklarar det faktum att män som lider av sin brist aldrig står inför BPH. För att reglera detta enzym tas speciella droger. Sådana droger saktar ner enzymproduktionen.

Med tiden stimulerar DHT tillväxten av prostatavävnad, och detta i sin tur leder till störningar av balansen mellan cellutveckling och programmerad död (apoptos). Som ett resultat ökar prostatakörteln långsamt. Sjukdomen i sig orsakar inte nödvändigtvis symtom eller leder till komplikationer.

Symptomen av olika svårighetsgrad uppstår och uppträder som BPH påverkar järn eller ett utlopp i blåsan, orsakar denna obstruktion (förträngning).

De första mikroskopiska deformationerna manifesteras i körteln när en man fyller 35 år. Endast hälften av männen med en histologisk bekräftad diagnos av denna sjukdom visar symtom.

Trolig faktor är genetik. Potentiella faktorer:

 • Mat av dålig kvalitet;
 • högt blodtryck;
 • diabetes;
 • övervikt;
 • dålig ekologi;
 • en störning i androgenreceptorer;
 • brist på normal fysisk aktivitet
 • obalans av testosteron och östrogen.

Det finns också möjlighet till en genetisk predisposition till sjukdomen. Risken för kirurgisk ingrepp ökar med 2 gånger, om den närmaste släkting opererades med denna sjukdom. Anknytningen av en genetisk karaktär är särskilt stark för män under 60 år med en stor prostata.

Medicinsk forskning har visat att antalet receptorer av manliga hormoner (androgenreceptorer) ökas i cellerna i BPH. Situationen är komplicerad genom att lägga till en dålig ekologi, ohälsosam kost, övervikt. Ett intressant faktum är att bland östliga män, särskilt japanska, är sjukdomen mycket mindre vanligt. För dem är en typisk mat mättad med fytoöstrogener, som kanske har en skyddande effekt.

symptom

Särskildheten hos sjukdomen är att den kan förekomma utan symptom och med dem. Symtomatologin manifesteras genom att klämma urinröret med en alltför stor prostata, sekundärblåsförändringar i obstruktion, komplikationer av hyperplasi.

Obstruktion - förträngning eller blockering av urinblåsans öppning för urinledningen - leder till olika konsekvenser, bland annat förtjockning, instabilitet i urinblåsans muskler. Instabilitet orsakar irriterande (irriterande) symtom.

Urinrörets lumen smalnar, vilket leder till en liten sammandragning av blåsans muskler och förvärrar deras tillstånd. Som följd uppstår obstruktiva symptom i varierande grad, ofullständig tömning av blåsan. Den naturliga processen med åldrande är just denna faktor i svaret för manifestationen av dessa symtom. Trots detta är det obstruktion som förvärrar dessa tecken på manlig kroppsslitage.

Obstruktiva symtom

 • trög ström;
 • känslan av en ofullständig handling av urinering, inte till slutet av en förödad uropenisk blåsan;
 • fördröjning eller svårighet att urinera
 • spänning under frisättning av urin.

Symtom på irriterande natur (irriterande)

 • frekventa önskningar och gå på toaletten;
 • Urgent (akut, brådskande) uppmaning att urinera;
 • nocturia - nattlig urinering, eller under sömn brådskande (akut) natur.

Tecken på komplikationer

 • blodproppar i urinen (hematuri). I sällsynta fall är sjukdomen orsaken till detta. Men BPP ensam anses inte vara den skyldige för blödning, såvida det inte finns mer allvarliga skäl till detta.
 • infektion i urinröret och organ som är förknippade med det: brinner i processen med urin, smärta i urinrörets blåsor, feber, frekvent uppmaning att urinera;
 • retention av urin tills fullständig oförmåga att urinera;
 • inkontinens. Förekommer på grund av överflöde av urinblåsan inte helt tömd.
 • njursvikt
 • försämring av allmän hälsa: trötthet, viktminskning, ökad blodvolym (hypervolemi).

Den förstorade könsklämman orsakar inte alltid obstruktion eller manifestation av symtom. Symtom och tecken på sjukdomen, vars orsak är en ökning av prostata kallas flera termer:

 • BPH;
 • MRSA - symptom på det nedre urinvägarna;
 • prostatism;
 • obstruktion av urinvägarna.

Sjukdomsförloppet

Den naturliga processen att utveckla en sjukdom som inte behandlas är olik och oförutsägbar. Det är uppenbart att prostatahyperplasi inte nödvändigtvis är progressiv. Studier visar att symtomatologin hos en tredjedel av patienterna kan ha en positiv tendens att minska över tiden eller till och med försvinna helt.

Andelen män med symtom som förblir stabila är 40%, medan 30% är sämre. I 10% av männen som inte drabbade operationen kommer en fördröjning av urin att utvecklas över tid. 30-40% av patienterna som avvisade operation för en tid och som tar droger, behöver fortfarande hålla den.

Behovet av besök hos läkaren och förberedelsen

Ett besök hos urologen rekommenderas att tillämpas omedelbart när följande tecken noteras:

 • fördröjning och oförmåga att avge urin
 • svårigheter med urinering
 • i urinen är blod;
 • inkontinens;
 • infektion i urinröret, brännande och andra komplikationer;
 • symtom på njursvikt.

Den plötsliga oförmåga att urinera orsakar smärta. Vid förekomst av denna symtomatologi är det även lätt att ta itu med läkare omgående. Fördröjningen utvecklas långsamt, gradvis försvagning av strålen i slutresultatet leder till inkontinens på grund av en alltför fylld urinblåsan. Med denna symtomutveckling tömmer den aldrig helt (helt), det orsakar obstruktiv njursvikt, andra komplikationer: infektion, stenbildning.

Du behöver inte ansluta utseendet av blodproppar i urinen med en ökning i könkörteln medan andra mer farliga sjukdomar (onkologi) inte kommer att uteslutas. Om en man redan har haft en operation på könkörteln betyder det inte att risken för cancer är utesluten. Det förekommer vanligtvis på käftens yttre delar, som inte avlägsnas vid behandling av BPH.

Före ett besök hos en läkare ska patienten vara beredd. Han kan bli ombedd att fylla i ett frågeformulär för att bedöma svårighetsgraden av symtomen, för att utföra en fingerundersökning av ändtarmen. Omedelbart är ett urintest förskrivet, kan också bli ombedd att avge det i enheten för att utvärdera flödesstyrkan. Innan du går till doktorn rekommenderas att du inte tömmer urinblåsan.

diagnostik

Diagnosen av BPH är baserad på sådan data:

 • medicinsk historia;
 • fysisk undersökning
 • bekräftar studier och analyser.

Läkare diagnostiserar inte "godartad prostatahyperplasi" baserat endast på symptom, eftersom många sjukdomar efterliknar dess symtom.

Studien av medicinsk historia avslöjar också andra patologier som skiljer sig från den undersökta patologin, men liknar det i symptomatologin för det:

 • urinrörets struktur. Det kan uppstå på grund av andra skador, användning av droger i behandlingen (kateter), infektioner (gonorré);
 • blåsans cancer;
 • infektionssjukdomar, prostatit;
 • en neurogen urinblåsan;
 • diabetes mellitus.

Blod i urinen kan vittna om cancer, brännande och smärta - om infektion, stenar. Orsaken till vanliga önskningar och ofullständig förödelse kan vara diabetes: med det fungerar inte urinblåsans muskler och nervsystemet inte korrekt. Svårighetsgraden av prostata-symtom utvärderas av poäng och poäng på en skala som utvecklats av den amerikanska urologiska föreningen.

Fysisk undersökning

I en sådan undersökning analyserar urologen patientens hälsotillstånd, sondrar bukhålan för närvaron av en fylld urinblåsan. Fingeravkänning av rektum utförs för att bestämma prostataens storlek, form, konsistens. Därför lägger doktorn på handsken och sätter fingret i handen i ändtarmen. Körteln ligger intill den främre tarmväggen, den är lätt att förstå.

Hyperplasi i prostatakörteln kännetecknas av en jämn, jämn ökning, med en cancer är det nodulärt och ojämnt. Storleken på körteln är inte viktig för symptomen och obstruktionen. En hälsosam stor kökkirtel i sig är inte en indikator på behandlingen. Dess storlek kan endast påverka valet av behandling.

Forskning och analys

En studie för neurologiska störningar utförs om det finns misstankar om symtomens neurologiska karaktär:

Den minsta listan av undersökningar för diagnos av BPH:

 • sjukdomshistoria, symptomsträngighetsindex
 • fysisk undersökning (digital rektal undersökning);
 • analys av urin, såning
 • Analys av jethastighet;
 • Analys av njurfunktion (kreatinin).

Ytterligare undersökningar

 • urodynamik;
 • definitionen av prostataspecifikt antigen (PSA) i blodet;
 • ultraljudsundersökning (njure, bukorgan, ureter, urinblåsan);
 • transrektal ultraljud.

Om urin med blod utförs ytterligare undersökningar för att utesluta andra orsaker till detta symptom. Flödet av urin bestäms av en speciell anordning för att urinera patienten. En svag stråle är ett indirekt tecken på obstruktion av urinvägarna. Men orsaken till ett svagt tryck kan inte bara vara det, men också nedsatt muskelfunktion.

Nivån av kreatinin kommer att ge en uppfattning om funktionaliteten hos njurarna. Nivån på detta ämne ökar om det finns obstruktion.

Vissa läkare rekommenderar inte urodynamik för patienter med svåra symptom. Samtidigt är det oumbärligt om det finns tvivel om diagnosen. Det utförs nödvändigtvis med några neurologiska störningar, diabetes, som tidigare leds av en misslyckad operation på prostata.

Nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) ökade i BPH, därför utförs denna studie också. Dessutom avslöjar han prostatacancer innan hans symtom blir kliniskt uttalad.

Ultraljud i bukhålan avslöjar en möjlig hydronephrosis (expansion) av njurarna, analyserar dess resultat, bestämmer volymen av urinrester i blåsan efter att patienten urinerat. Denna indikator förklarar inte direkt utseendet av symtom på prostatism, men det gör det möjligt att indirekt bestämma överträdelserna i organens arbete.

Med obstruktion uppstår njurfel på grund av den växande utvidgningen av njurarna. Ultraljudsundersökning med förhöjd kreatin bidrar till att avgöra vad som orsakar misslyckandet av urinrörets kanal eller andra störningar.

Transrectal ultraljud görs inte alltid, men det bestämmer noggrant körvolymen och vid misstänkt onkologi bidrar det till att göra en biopsi.

behandling

Behandlingen inkluderar sådana metoder:

 • dynamisk observation. Detta är en strategisk metod för icke akut behandling. Det består av regelbunden medicinsk övervakning av hälsotillståndet. För sådan behandling är män med symptom av mindre svårighetsgrad utan komplikationer lämpliga;
 • medicinska preparat;
 • kirurgisk ingrepp;
 • behandling med folkmekanismer.

För patienter som inte rekommenderas för operation, och när läkemedel och behandling med folkmedicin är ineffektiva används följande åtgärder:

 • permanenta ytterligare katetrar;
 • Intermittent (periodisk) självkateterisering;
 • inre urethralstent.

Komplikationer tjänar vanligtvis som en signal för kirurgisk ingrepp. Till sådana patienter tillämpar inte dynamisk eller medicinsk behandling.

läkemedel

Drogerna är indelade i två grupper:

 • alfa-blockerare, sänka tonen i musklerna i prostata och urinblåsans hals. Dessa läkemedel: prazosin, doxazosin, terazosin, tamsulosin. De har biverkningar: yrsel, hypotoni.
 • hämmare av 5-alfa-reduktas: finasterid etc. Drogerna tillåter inte att testosteron blir till dihydrostosteron. Biverkningar: bröstförstoring, impotens, minskning av ejakulat, minskning av PSA-nivån.

Folkmekanismer

Behandling med folkmedicin omfattar fytoterapi. Popularitet behandlades med extraktet av en dvärgpalm ("palm serenosa"). Framgången av sådan behandling kan bero på placebo-effekten. Folkmedel är också alla typer av dieter.

Andra metoder för förebyggande av folkmedicin: ta 2 tesked linolja, ta fastande infusioner på en tom mage. Terapi med folkmedicin innehåller också regelbunden förbrukning av lök.

Ekdysoner är hormonella ämnen. Folkrättsmedel är mottagningen av levzeya safflower växten. Ekdyserna som ingår i det tonifiera musklerna och öka immuniteten. Folkmekanismer är också användningen av ginseng, eleutherococcus, rhodiola rosea, magnolia vinstockar.

Fytoterapibehandlingar som innehåller steroler används: aralia, arnica, basilika, periwinkle, immortelle, elecampan. Behandlingen med småfärgade Cyprulae accepteras universellt i örtmedicin för denna sjukdom.

kirurgi

Behandling av BPH med hjälp av kirurgiska metoder kallas prostatektomi. Detta är den mest effektiva behandlingen och den vanligaste urologiska proceduren. I USA utförs 200 000 sådana operationer per år. Oftast är en av typerna av denna procedur transrektal resektion av prostatakörteln. Detta är ett minimalt invasivt ingripande: det finns inga ärr, eftersom resektoskopet sätts in i urinröret och avdunstar den onödiga vävnaden med en elektrisk slinga.

Metoden består i att avlägsna vävnaderna i den inre delen av könsorganet, i motsats till den radikala prostatektomi av cancer, där hela vävnaden av körteln avlägsnas. Detta är det bästa sättet att ta bort symtomen på sjukdomen, men behandlingen kan inte lindra alla irriterande symptom - detta gäller män över 80 år.