Huvud
Analyser

Symtom på cystit hos ett barn och tillvägagångssätt för behandling

Klagomål av barn för att brinna i perineum under urinering tvinga föräldrar att tänka på barnets hälsa. Barn tolererar inte smärta och brinnande, så börjar de genast gråta och pressar hårt på urinrörets yttre sfinkter. Denna bild kan observeras varje gång barnet går på toaletten. Föräldrar ska alltid söka specialmedicinsk hjälp, eftersom barnet har uppenbara tecken på blåsans inflammation. Vad man ska göra och hur man behandlar denna sjukdom kommer att besvaras av urologer.

Cystitis, oavsett barn eller vuxen, är en inflammation i blåsans slemhinnor. Denna sjukdom påverkar både vuxna och barn. Immunsystemet sänks i en tidig ålder, plus en skyddande barriär, det vill säga epitel och slemhinnor, tunnare och mer sårbar än vuxna. Denna faktor leder till lätt penetrering av infektionen i kroppen. Enligt statistiska data är cystit hos barn 70% av alla barndomssjukdomar. Till patologi är oftare predisponerade tjejer, pojkar är sjuka oftare. Här spelar urinrörets anatomi en stor roll: hos tjejer är det kortare, pojkarna är längre.

OBS! Faren för en obehandlad sjukdom hotar övergången av infektionsprocessen längs urinledarna till njurarna. Som ett resultat kommer pyelonefrit att utvecklas, så behandling av blåsning hos barn krävs omedelbart med de första symtomen

Faktorer av utveckling av cystit hos barn

Stimulera utvecklingen av urinbiologiens urologiska patologi, två faktorer: mikrober och vissa villkor. Cystitis hos ett barn är resultatet av mikrobes livsaktivitet. Det orsakar följande smittämnen:

 • grupp coccal bakterier (Staphylococci och Streptococci) - dessa mikrober är på ytan epitel, men med dålig hygien de kan lätt orsaka cystit genom att helt enkelt röra vid grenområdet smutsiga händer;
 • intestinala mikrober (Escherichia coli): detta villkorligt patogena infektionsmedel anses vara den viktigaste faktorn vid sjukdomsutvecklingen;
 • Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas aeruginosa) intar den tredje positionen i utvecklingen av sjukdomen, kan det finnas inom kroppen i en inkapslad form, och kan även tränga utanför kontaktmetoden;
 • Proteus (Proteus) är en gramnegativ bakterie som förekommer i ett barns kropp med nedsatt immunitet eller efter en överdos av antibiotika eller långvarig användning.
 • kombinerad flora (gram-negativa och gram-positiva mikrober);
 • helminths (pinworms, ascarids och feline fluke) - i praktiken finns det sällsynta fall av denna typ av cystitis.

Särskilda specifika bakterier, t ex som hos vuxna, oftast på grund av anslutningen av opportunistiska patogener för infektion i urinblåsan slemhinnan hos barn inte finns, så cystit hos barn. För att starta inflammatorisk mekanism är vissa villkor nödvändiga. De bidragande faktorerna inkluderar:

 • skarp temperaturgradient (solstråle eller hypotermi);
 • ohälsovillkor i livet eller brist på hygienisk kultur (i synnerhet avser detta föremål flickor);
 • anatomiska patologier;
 • traumat ur urinvägarna;
 • förgiftning (av kemiskt, biologiskt eller livsmedels ursprung);
 • lång avhållande urinering
 • Användning av andras hygienartiklar (handdukar, tvättmedel och tvättdukar).

Föräldrars uppmärksamhet! Barnet ska inte använda föräldrahygienprodukter, han kan bli smittad med sådana patogener som klamydia, herpes eller enterovirus. I 50% av fallen är cystit hos barn av den anledningen.

Mekanism för utveckling av inflammation i blåsans slemhinnor

Banorna för penetration av ovanstående patogener kan stiga upp eller nedåt. Infektionsinflammatorisk process av stigande typ är penetrering av patogener genom urinröret. Övergången av sjukdomen till det kroniska skedet beror på den dåliga behandlingen av primär cystitis. Barnet ska behandlas omedelbart efter detektering av huvudfaktorn, det vill säga källan till infektionen.

Den nedstigande typen av infektiös cystit börjar med njurarna, den utvecklas på grund av penetreringen av mikrober från det inflammerade njurbäckenet som senare överfördes pyelonefrit. Kronisk pyelonefrit orsakar cystit i 65% av fallen. Varje barn kan drabbas av pyelonefrit. Åldersdata varierar från ett år till puberteten (11-13 år), eller för vissa vitala tecken kommer sjukdomen att förbli till slutet av livet, och förändra stadierna av förvärring av remission.

Förändringar i blåsan efter infektion

Cystit hos barn med extern undersökning uttrycks i rodnad i urinrörets sfinkter och svullnad i slemhinnan. Varje patient, oavsett hur gammal han är, är oroad över frekvent urinering och brännande smärta. Antiinflammatoriska celler, isolerade i patologi av människans skyddande funktion, orsakar svullnad och smärta genom irritation av blåsans och sfinkterens nervändar. Denna mekanism leder till störningar i arbetet: frekvent tömning eller inkontinens.

Symtomatiska manifestationer av blåsan

Symtom på blåsan delas upp villkorligt i två typer: allmän och lokal. Den allmänna symptomatologin utvecklar efteråt förgiftning av kroppen med produkterna av mikrobes vitala aktivitet som kommer in i blodomloppet och uttrycks:

 • i subfebrile temperatur (37-37,5 ° C), ibland temperaturen stiger till 39 ° C, det beror på barnets immunförsvar, och dess följdsjukdomar (behandla sådana barn behöver bara stationärt!);
 • i ökad irritabilitet (små barn (2-5 år) gråter hela tiden, barn mer vuxna (från 7 år) är väldigt nervösa.
 • i yrsel, illamående och kräkningar.

Den lokala symtomatiska bilden är:

 • värk, stygn eller skarpa smärtor i underlivet;
 • brännande smärta i processen att tömma urinblåsan;
 • frekvent urinering med inkontinensens natur (det här händer bara hos tjejer, oavsett hur många år);
 • känslor av en komplett urinblåsa utan fysiologisk tillfredsställelse efter tömningsbehandlingen (barnet vet inte vad man ska göra och vill inte gå av toaletten tills lättnad kommer);
 • visuell missfärgning av urinen (grumlighet och analyser få en grönaktig nyans som indikerar närvaron av variga process - du behöver för att behandla barnet omedelbart, annars infektionen kommer att stiga på urinledarna till njurarna och kan utveckla bölder);
 • fetid lukt av urin.

Cystitis hos barn är klassificerad i akut och kronisk:

 • akut inflammation i blåsans slemhinna - sist från två veckor till 2 eller 3 månader. Den symptomatiska bilden är ljus, med skarp smärta och brännande. Barn från 1 år är sjuka och även barn under 7 år. Blodkärl i åldern 11 år är inte uteslutna. Under perioden av puberteten och full fysiologiska formation (på 12-17 år), upphör sjukdomen att manifestera sig själv, eftersom det vid denna tidpunkt immunskyddsbarriär och ett väl utvecklat system för skydd av kroppen är mycket högre än 3 eller 5 år.
 • kronisk inflammation i urinblåsan - denna typ av cystit utvecklas efter felaktig behandling av den akuta fasen, och bidrar också till den minskade aktiviteten hos den immunskydd av barnets kropp och somatiska sjukdomar (akut, respiratoriska, intestinala sjukdomar, såväl som diabetes och endokrina störningar). Symtom på cystit hos barn på detta stadium är mager. Den kliniska bilden är trög, så du behöver göra laboratorie- och instrumentstudier för att klargöra fasen och den exakta platsen för det infektiösa fokuset.

Diagnostisk manipulation för blåsor

Diagnos av cystit hos ett barn i åldern 1 till 7 år kan baseras på symtom, anamnese och grundlig undersökning. Alla manipuleringar måste endast göras i en stationär miljö. I medicinska institutioner utförs en fullständig lista över laboratorie- och instrumentstudier, nämligen:

 • allmän analys av blod och urin;
 • mikrobiologisk såning för närvaro av ett infektiöst medel och bestämning av dess känslighet mot antibiotika (denna laboratorieanalys kommer att bidra till att bestämma de valfria läkemedlen för fullständig behandling av ett barns cystit).

Efter laboratorietester måste du göra instrumentella undersökningar. Förfarandena är följande:

 • Blåsans cystoskopi.
 • Excretory urografi.

OBS! Gör cystoskopi och excretory urografi - alltid! Den första visar blåsans inre tillstånd och graden av dess skada, och den andra - den anatomiska strukturen hos det urogenitala systemet.

För att utesluta pyelonefrit måste alla patienter (från 2 till 7 år) göra dessa två studier. Att behandla ett barn rekommenderas individuellt enligt det schema som läkarna föreskriver. Detta beror på doseringen av läkemedel. Inte alla droger är lämpliga för små patienter, många har intolerans mot en viss grupp antibiotika.

Schema för behandling av blåsans inflammation hos ett barn

Behandling av cystit hos barn bör börja med en diet. Skarpa, sura och salta rätter är uteslutna. Kost tilldelas varje barn individuellt, allt beror på hur gammal han är och vad hans allmänna tillstånd är. Vad ska man göra nästa? Välj droger från gruppen antibiotika och sulfonamider (Cephalosporin, Furadonin och Norfloxacin). De agerar selektivt och eliminerar bakterier som påverkar blåsans slemhinnor. Behandlingen av antibiotikabehandling beror på barnets tillstånd.

När cystitis ska göras tvättar blåsan med antiseptika, för detta är lämpliga preparat av uroseptika (furacilin). Barn i åldern 3 år rekommenderas vegetabiliska preparat - Urolesan. Slutligen är det nödvändigt att utföra en allmän avgiftning av kroppen med hjälp av en droppinfusion. Om smärta är närvarande, föreskrivs smärtstillande läkemedel (Nimesil, Ibuprofen, Paracetamol och No-shpa).

OBS! För att utesluta komplikationer måste du göra alla laboratorietester och instrumentundersökningar i tid, och barnet kommer inte att drabbas av blåsning och pyelonefrit.

Från videon kan du lära dig i detalj om infektioner i urinvägarna:

Orsaker och metoder för behandling av cystit hos barn 3-5 år

Cystitis hos ett barn på 3 år är en vanlig förekomst. Detta beror på det faktum att immuniteten under de första åren av livet bara bildas, så påverkan av någon infektion kan leda till utveckling av sjukdomar som under vissa förhållanden blir kroniska. För att utesluta möjligheten att utseendet av symtom på den inflammatoriska processen i framtiden behöver du lära dig mer om vilka faktorer som provocerar det.

Cystitis hos ett barn på 3 år är en vanlig förekomst. Detta beror på det faktum att immuniteten under de första åren av livet endast bildas.

Formen av sjukdomen

Cystitis påverkar blåsan. Det är en inflammatorisk process som påverkar ytan av slemhinnan. Det åtföljs av en överträdelse av organets funktion: urinen lämnar långsamt, det är ofta föremål för urinering. Komplexiteten i denna patologi ligger i det faktum att barnet ännu inte kan beskriva hans tillstånd noggrant och indikera orsaken till smärtan.

Det finns 2 former av blåsor hos barn 3 år gammal:

I det första fallet noteras den snabba utvecklingen av den patologiska processen. Symtom på akut cystit manifesterar sig. Det finns mycket smärta. I detta fall utvecklas inflammation på slemhinnan, inte tränger in i de djupare skikten av blåsans väggar, och behandlingen ger ett snabbt resultat.

Komplexiteten i denna patologi ligger i det faktum att barnet ännu inte kan beskriva hans tillstånd noggrant och indikera orsaken till smärtan.

Kronisk cystit utvecklas smidigt. Tecknen på ett sådant patologiskt tillstånd är mindre uttalade. I detta fall påverkas de djupa lagren av blåsans väggar, vilket gör behandlingen svår.

Den kroniska formen av sjukdomen är farlig eftersom den ofta tar bort endast uppenbara symtom och slutar sedan behandlingen.

Som en följd blir efter en stund den patologiska processen aktiv igen och tecken på inflammation uppträder.

Orsaker till cystit hos barn 3-5 år

Utvecklingen av sjukdomen orsakas av infektioner orsakade av olika patogener:

 • E. coli;
 • ureaplasma;
 • streptokocker;
 • stafylokocker;
 • chlamydia.

Patogener för penetration av patogena mikroorganismer är olika. Det kan vara avföring eller urin i slidan med fel sätt att tvätta barnet efter urinering eller avföring. Markera och nedstigande väg för överföring av infektion - genom njurarna. Smittämnen sprids med lymfflöde. En annan faktor som bidrar till infektionens utveckling är septikprocessen. Flickor diagnostiseras ibland med vulvovaginit, patogener passerar in i blåsan.

En vanlig orsak till blåsor hos barn är installationen av en kateter.

Orsakerna till blåsan kan vara olika faktorer:

 1. Hypotermi. Låga temperaturer bidrar till utvecklingen av infektioner.
 2. Medfödda eller förvärvade patologiska tillstånd, till exempel blåsböjning. I detta fall utvecklas cystit på grund av felaktig urinering.
 3. Drogterapi som syftar till att behandla andra sjukdomar.
 4. Genetisk predisposition.
 5. Förberedelse för operation, återhämtningsperiod efter operationen. En vanlig orsak är installationen av en kateter.

Underkylning provocerar utvecklingen av infektioner.

flickor

Ofta utvecklar cystit med felaktig tvättning. Anledningen till detta är särdragen hos flickornas fysiologi. Urinröret ligger närmare vagina och anus, och mikroberna korsar barriären mycket snabbare och tränger in i urinorganet.

pojkar

Den främsta orsaken till cystit hos pojkar är streptokock / stafylokockinfektion. Pojkar är mindre benägna att utveckla inflammation i blåsan. Om detta hände, leta efter orsaken i mikrofloran.

Den främsta orsaken till cystit hos pojkar är streptokock / stafylokockinfektion.

Symtom på cystit hos barn

Vid barnet på 3 år visas cystitisen av ett antal tecken:

 1. Smärtsamma förnimmelser. Deras intensitet kan vara olika: måttlig, akut, mild. Allt beror på sjukdomsformen.
 2. Vanlig trängsel att urinera (vanligt symptom för barn 2-5 år och äldre). Hos barn i en tidig ålder (2-4 år) är inkontinens möjlig.
 3. Grumligheten, förändringen i urinfärgen (den blir mörkgul, ibland brun), utseendet av sediment.
 4. Smärta i underlivet, i ljummen och i nedre delen av ryggen.

Inflammatorisk process som utvecklas i blåsan, åtföljd av en ökning av temperaturen till + 38 ° C.

Cystitis kan höja temperaturen. Detta symptom är emellertid inte specifikt och indikerar ofta andra patologier. Inflammatorisk process, åtföljd av en ökning av temperaturen till + 38 ° C. Inte alla barn på 3 år är sätt att förklara för vuxna orsaken till smärtan. Om barnet fortfarande talar illa kan man misstänka patologin genom sitt beteende: barnet beter sig rastlöst och gråter ofta.

diagnostik

Först måste du kontakta en barnläkare, han kommer att hänvisa till en barnlig urolog. För att bekräfta cystit är inte extern undersökning tillräcklig. För diagnosen rekommenderas att genomföra ett antal studier:

 • Ett vanligt blodprov hjälper till att bekräfta utvecklingen av inflammatorisk process.
 • analys av urin medan man bedömer avvikelsen av nyckelindikatorer för biomaterialet från normen: färg, transparens, komposition;
 • biokemisk analys av urin - resultaten av studien bestämmer den kvantitativa komponenten av salter och protein i biomaterialet;
 • bakteriologisk odling av urin bidrar till att bestämma vilken typ av mikroorganismer som provocerar cystitis.

För att utesluta andra sjukdomar är en ultraljudsundersökning av organen i genitourinärsystemet ordinerad.

Behandling av cystit hos spädbarn

Terapi bör vara omfattande. Att bota cystit hos ett barn 2-4 år, det rekommenderas att ta droger i form av sirap. Barn över 4 år får ge droger i tabletter. Behandlingssteg:

 1. Drogterapi. Tilldela antiinflammatoriska antibakteriella medel.
 2. Traditionella behandlingsmetoder. Effektivt bad med örter.
 3. Diet. Cystitis blir snabbare om maten ändras. Diet i detta fall syftar till att minska irritationen av slemhinnan.

Terapi bör vara omfattande. Att bota cystit hos ett barn 2-4 år, det rekommenderas att ta droger i form av sirap.

I blåsan indikeras sängstöd. Inflammation kan härdas i 5 snabbare än i 3 år, eftersom barnet redan kan prata om sina känslor. Terapi börjar med de första tecknen på patologi.

Medicinsterapi

Vid en temperatur över + 38 ° C kan antipyretiska läkemedel tas. Mottagning av antibiotika ordineras av en läkare. Läkemedel syftar till att minska intensiteten av inflammation genom att bli av med patogen mikroflora.

Barn är ordinerade antibiotika penicillin-serien. Kursen varar från 3 till 7 dagar.

Tillämpade och naturläkemedel, till exempel, Kanefron. De handlar försiktigt, innehåller inte kemiska komponenter.

Vid bestämning av dosen beaktas barnets ålder och vikt. Följande läkemedel ordineras: Sumamed, Azithromycin, Augmentin, Amoxiclav.

Tillämpade och naturläkemedel, till exempel, Kanefron. De handlar försiktigt, innehåller inte kemiska komponenter. Droger på alkoholbasis ska användas med försiktighet och i minimala doser.

Folkmekanismer

För att behandla cystit hos ett barn följer och topiskt med hjälp av brickor. Principen för deras tillämpning är densamma för tjejer och pojkar: barnet sitter i en behållare fylld med medicinsk buljong. Du kan använda örter med antiinflammatoriska egenskaper: kalendula, kamomill eller salvia. recept:

 1. Förbered råvaror: 2 msk. l. örter, 1 kopp kokt vatten.
 2. Insistera i 30-60 minuter.
 3. Buljong utspätt med varmt vatten (6-8 liter)

För att behandla cystit hos ett barn följer och topiskt med hjälp av brickor.

diet

Med hjälp av en diet kan toxiner avlägsnas från kroppen. Dess principer är följande:

 • riklig dricka
 • minskning av mängden salt
 • Förbud mot användning av kryddiga och feta livsmedel.
 • vägran av socker, användning av dess substitut
 • användningen av jästa mjölkprodukter
 • Basen av kosten bör vara växtmat.

Basen på barnets diet mot blåsor bör vara växtmat.

förebyggande

Att i framtiden inte utvecklar cystitisen igen, rekommenderas att följa ett antal regler:

 1. Det är nödvändigt att behandla infektionssjukdomar, inklusive karies skador på tänderna. Alla bakterier har en tendens att sprida sig i hela kroppen.
 2. Det är viktigt att övervaka barnets hygien: i tid för att tvätta, byt kläder dagligen. Flickorna tvättas bort från slidan till anusen.
 3. Det är förbjudet att använda en vanlig handduk.
 4. Om barnet har en tendens att utveckla cystit bör du regelbundet ta biomaterial för analys.

Det är viktigt att upprätthålla immunitet. För detta behöver du regelbundet ta vitaminkomplex, var uppmärksam på matsmältningssystemet.

Symtom och behandling av cystit hos barn

Lämna en kommentar 4,851

Många betraktar patologin för urinvägssjukdom hos vuxna, men detta antagande är bedrägligt. Cystitis hos barn utvecklas ofta och manifesterar sig i olika åldrar. Symtom på cystit hos barn och vuxna är likartad, den största skillnaden i behandling av blåsning hos barn är att den utförs på mer känsliga sätt och kräver ökad försiktighet.

Allmän information

Organen i urinsystemet inuti är täckta med ett mjukt inre skal. Inflammation av detta membran orsakad av infektion kallas cystitis. En inflammerad urinblåsa är en vanlig patologi. Det kan uppstå vid 4 års ålder och upp till 12 år, mycket mindre ofta från 1 år till 3 år, och cystit hos spädbarn är extremt sällsynt.

I flickor förekommer patologin 3 gånger oftare än cystitisen hos pojkar. Denna trend beror på den individuella anatomin i genitourinary systemet. Den sexuella sekvensen i infektion observeras från 3 års ålder och äldre.

Former och typer av patologi

Typer av sjukdom

Enligt lokaliseringsplatsen händer inflammationsprocessen:

 • diffus (påverkar organets hela yta);
 • lokal (observerad i en separat del av slemhinnan).

Beroende på orsakerna som orsakade inflammation i blåsan hos barn är patologin uppdelad i följande typer:

 • Hemorragisk. Ett infektiöst medel provar inflammation i slemhinnan. Gradvis förstöring uppstår, vilket ökar permeabiliteten hos blodkärl. Blodet kommer in i urinen och det påverkar färgen och lukten.
 • Catarrhal. Inflammation sträcker sig endast till slemhinnan.
 • Ulcerös. Kroppens väggar är täckta av sår.
 • Interstitiell. Anledningen till utvecklingen av denna art är långt ifrån smittsam. En karakteristisk egenskap är minskningen av orgelens storlek.
 • Trigon. Lokal inflammation som påverkar blåsantriangeln.
 • Livmoderhalscancer. Processen med inflammation är lokaliserad i orgelns hals.
Tillbaka till innehållet

Former av patologi

Barnets blåsan kan förekomma i två former:

 • Akut - kan utvecklas i flera timmar, ytskiktet på slemhinnan påverkas. Akut cystit hos barn kan botas på 7-10 dagar med snabb hjälp.
 • Kronisk - resultatet av frekvent upprepning av akut form. Kronisk cystit hos barn utvecklas parallellt i närvaro av den underliggande sjukdomen. Bota det svårare, behandlingen tar lång tid.
Tillbaka till innehållet

Orsaker till patologiutveckling

När man talar om orsakerna som provocerade patologi är det viktigt att förstå vad som orsakade inflammationsprocessen. I varje enskild situation är de förhållanden som orsakade patologin helt olika. Men de identifierar de främsta orsakerna till cystit hos barn och provocerar utvecklingen. Vanligtvis är sjukdomen orsakad av infektion med mikrober.

patogener

Det vanligaste sättet att infektera i urinen är stigande, mycket mindre ofta blir infektionen och utvecklas längs nedstigningsvägen eller genom blodet.

 • infektiös infektion i blåsan med en stigande rutt (genom urinröret);
 • penetration av infektion av den nedstigande vägen i njursjukdom (pyelonefrit).
Streptokocker och stafylokocker tjänar som en källa till blåspatologi.

De viktigaste irriterande ämnena, som väcker urinets patologi, innefattar:

Andra skäl

Av ytterligare anledningar som är predisponerade för utvecklingen av sjukdomen, innefattar:

 • Underkylning kroppen, vilket leder till en minskning av lokalt skydd, vilket öppnar vägen mot infektion. En ökande faktor är närvaron av en källa till infektion i njure eller urogenitala systemet.
 • Icke-iakttagande av personlig hygien kan prova blåsning hos en flicka, särskilt i ung ålder, när de skyddande krafterna i slemhinnan är minimala och ingången till urinröret är bred.
 • Ärftlig predisposition.
 • Minskad immunitet, bland annat som ett resultat av att ta mediciner.
Tillbaka till innehållet

Riskgrupper

Cystit hos ungdomar och skolbarn är mycket vanligare än hos spädbarn eller nyfödda barn. Och den största andelen sjukdomar som observerats hos unga tjejer. En särskiljande kännetecken för sjukdomsförloppet hos tjejer är flödet av cystit tillsammans med uretrit, cystit hos pojken och uretrit fortsätter som oberoende sjukdomar. Hos barn upp till ett år är utvecklingen av cystit hos pojkar och tjejer exakt densamma. Mest av allt i riskzonen är barn:

 • med låg immunitet
 • medfödda abnormiteter hos det urogenitala systemet;
 • med den kroniska kursen av andra sjukdomar.
Tillbaka till innehållet

Symtom och tecken på patologi hos barn

Tecken på blåsning hos unga barn skiljer sig inte alltid från deras specifika manifestation, så det är vanligt att skilja symptomen utifrån åldersgränserna:

 • Klinik av symtom hos nyfödda och barn under 1 år
 • Klinik för symtom på äldre barn.

Denna uppdelning är helt berättigad, eftersom barnets diagnos är komplicerad av det faktum att han inte kan beskriva sina känslor, och föräldrar i blåsor hos barn märker inte alltid ovanligt beteende i tid. Barn och om 2 år, och vid 10 inser känslan av ohälsa, beskriver obehagliga symptom.

Yngre ålder

Cystitis hos unga barn kännetecknas av ospecificerade symptom:

 • worriedly;
 • moodiness;
 • klagan;
 • ändrar färg urin (från ljus till mörk);
 • Antalet urinering minskar eller omvänt uppstår urinprocessen oftare;
 • För spädbarn är retention av urinering på grund av spasmer sällsynt;
 • kroppstemperaturen ökar extremt sällan.
Tillbaka till innehållet

Senior ålder

För denna ålder blir manifestationen av symtom mer distinkt:

 • smärta i underlivet (nära blåsan), i nedre delen, ökar med fyllning av blåsan och vid urineringstidpunkten;
 • falsk uppmaning att urinera, minska mängden urin, inkontinens
 • förändring i urinens fysikaliska och kemiska egenskaper (grumlig, strimlar, sediment, ibland pus och dålig lukt);
 • temperaturen stiger, ibland till mycket höga betyg.
Tillbaka till innehållet

Diagnos av sjukdomen

Inledande antaganden läkaren kan göra när man granskar barnet och en detaljerad undersökning av sina föräldrar. Ange deras antaganden och bestämma att diagnosspecifikationen är korrekt efter undersökningen. Föräldrar bör veta vilka tester som hjälper specialister att ställa rätt diagnos och välja nödvändig behandling:

 • Allmän analys av urin. Närvaron av leukocyter i den indikerar en inflammatorisk process. Dessutom finns slem, röda blodkroppar och bakterier närvarande i urinen.
 • För att känna igen vilken typ av infektion i barnens urin, föreskriver läkare urinkulturen. Denna analys används för den kroniska formen av sjukdomen.
 • Blodprov. Om ytterligare komplikationer inte går med i patologin kommer det inte att förändras i blodets sammansättning.
 • USA.
 • Cystoskopi. Användningen av ett endoskop låter dig visuellt undersöka blåsans tillstånd. Vid yngre ålder utförs proceduren för cystoskopi under anestesi.
Tillbaka till innehållet

Behandling av patologi

Hur man hjälper ett barn med blåsor? För att uppnå det snabbaste resultatet är cystit hos barn nödvändig om vissa villkor är uppfyllda. Första hjälpen för cystit innefattar:

 • ge barnet lugn och sängstöd;
 • öka mängden vatten som förbrukas, för att snabbt ta bort bakterier från kroppen;
 • ring alltid till en läkare.
Tillbaka till innehållet

Antibakteriella medel för behandling

Antibiotika är de främsta botemedel mot cystit hos barn. Förberedelser undertrycker infektionens utveckling, därför är behandlingen av kronisk cystit utan dem inte fullständig. Vid behandling av cystit är föreskrivna tabletter under en längre tid (minst 14 dagar), nödvändigtvis under överinseende av en läkare. Preference ges till läkemedel av den skyddade penicillingruppen "Augmentin", "Amoxiclav". Vid individuell intolerans utsetts "Sumamed", "Azithromecin".

Behandling av akut cystit utförs av uroseptika "Furagin", "Monural", "Furamag". Tabletter och pulver av sulfonamider ("Biseptol") används mycket mindre ofta. Behovet av att ta antibiotika, varaktigheten av behandlingstiden bestäms av läkaren. Smärta med denna form avlägsnas genom smärtstillande och spasmavlägsnande tabletter (Baralgin, No-shpa, Spazmalgon).

Letar du efter vitaminer?

Som du vet kan en förändring i surheten i urinen, som är fördelaktig för utvecklingen av patogen mikroflora, provocera beriberi. Med en brist på vitaminer och mikrodelar i kroppen, fortskrider urinbalansen snabbt. Dessutom behöver du övervaka kosten, du måste dessutom ta vitamin E och multivitaminkomplex. Vad som är lämpligt i varje enskilt fall, kommer läkaren att berätta.

Vitaminer är inte huvudmedicin för behandling av cystit, men som ett botemedel mot barn med blåsor, det skadar inte kroppen.

Hygienprocedurer

Ett integrerat tillvägagångssätt vid behandling av cystit kan ha en positiv effekt. Väl etablerade bad för blåsor. Varmt bad med användning av örter (salvia, kamille, calendula) i sittande läge hjälper perfekt till att behandla cystit hos flickor. Vatten bör inte värmas mer än 37 grader. Buken i urinområdet måste förpackas med torr värme (inte mer än 38 grader). Ständigt övervaka noggrannheten i det intima området.

Hemmedicin hemma

Bota kan botas genom att förbättra urinprocessen, vilket bidrar till att avlägsna toxiner, för detta ändamål föreskrivs diuretiska folkmedicin. Klar diuretika eller enskilda örter kan köpas på apoteket. Samma egendom har en riklig dryck och absorberas bättre av barn i form av en drink. Det är nödvändigt att ge för att dricka tranbärsjuice, kompote från cowberry, björksaft eller te från en hundros. Växter - ett effektivt botemedel mot cystit, har antibakteriella och diuretiska egenskaper. Behandling av cystit hos barn med folkmedicin utförs endast med doktorns tillstånd och under sin klara kontroll, ingen självbehandling.

Funktioner av sjukdomen och behandling hos spädbarn

Inflammation av urinsystemet hos barn har karakteristiska egenskaper. Det är sällsynt att hitta cystit i ett spädbarn. Ju mindre ålder barn är, ju mindre vanligt är cystit i sin rena form. Oftast förekommer en utveckling av urinvägsinfektion och inflammationsprocessen sprids till urinledarna, urinväggen och passerar till och med njurarna. Om barnet har tecken på en sjukdom, ska du omedelbart söka hjälp. Behandling av cystit hos ett barn är nödvändigt på ett sjukhus.

Komplikationer av cystit hos barn

Tillhandahållande av sjukvård vid fel tidpunkt eller otillräckligt kan leda till utveckling av komplikationer:

 • inflammation i njurarna;
 • återflöde, i vilken urinen går in från urinen till njurarna eller i urinblåsan ur urinblåsan;
 • ersättning av muskelbindväv;
 • brist på organets väggar.
Tillbaka till innehållet

Förebyggande åtgärder

Att bota barns blåsor är inte en lätt uppgift. Denna sjukdom hör till kategorin av de som är lättare att förebygga än att behandla. Förebyggande är enkelt och kommer ner till genomförandet av elementära regler:

 • följ avföringens regelbundenhet och undvik förstoppning
 • observera personlig hygien: regelbunden tvättning, byte av underkläder och tidig ersättning av blöjor;
 • för att styra temperaturen och undvika superkylning.

Det är viktigt att övervaka barnets övergripande hälsa. Låt inte ens förkylning gå själv och ring en läkare i tid. Du måste ordentligt göra en diet för ett barn, drick vitaminkomplex, eftersom immunsystemet är viktigt för att bibehålla hälsan hos hela kroppen. Och naturligtvis glöm inte bort användningen av den nödvändiga mängden vätska.

Cystit hos barn: symtom, behandling och förebyggande

Cystitis är en inflammatorisk process som ligger i slemhinnan och det submukosala skiktet i blåsan. Det är blåsan är den vanligaste manifestationen av urinvägsinfektion i barndomen. Samtidigt är cystit diagnos i vårt land fortfarande inte korrekt antingen går okända sjukdom (symptom belastar SARS), eller om det finns överdiagnostik (cystit behandlas av läkare som pyelonefrit). Båda är dåliga: oigenkänd cystit återstår obehandlad och kan leda till komplikationer eller förändras till kronisk form; och behandling av pyelonefrit är mer hållbar och allvarlig än vad som är nödvändigt för ett barn med blåsor.

Förekomsten av cystit hos barn

Exakta statistiska uppgifter om cystit hos barn i Ryssland är inte just på grund av problem i diagnosen. Cystit förekommer hos barn i alla åldrar, men om förekomsten bland spädbarn cystit är ungefär densamma, och pojkar och flickor, i förskola och skolåldern flickor är sjuka oftare (3-5 gånger) än pojkar. Den högre känsligheten hos tjejer till blåsor beror på följande faktorer:

 • Funktioner i den anatomiska strukturen: hos tjejer är urinröret kortare och bredare, de naturliga behållarna av infektion (anus, vagina) ligger nära varandra;
 • hormonella och immunologiska fysiologiska förändringar i kroppen av unga flickor som predisponera för infektion i genitaltrakten (vaginit, vulvovaginal) och reducera barriäregenskaperna hos blåsan slemhinnan.

Typer av blåsor

Cystitis kan klassificeras enligt flera tecken:

 1. Ursprung: infektiös (den vanligaste formen hos barn) och icke-infektiös (kemisk, giftig, medicinsk, etc.).
 2. Adrift: akut och kronisk (i sin tur uppdelad i latent och återkommande).
 3. Av arten av förändringar i blåsan: katarrhal, hemorragisk, ulcerös, polypos, cystisk, etc.

Orsaker till cystit hos barn

Som det redan sagts, förekommer oftast hos barn (och även hos vuxna) infektiös cystit.

Det är uppenbart att orsaken till infektiös cystit är infektion. Det kan vara:

 • bakterier (Escherichia coli, Proteus, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus och Staphylococcus, Ureaplasma, Chlamydia, Mycoplasma, och andra.);
 • virus (adenovirus, parainfluensavirus, herpesvirus);
 • svampar (vanligtvis från släktet Candida).

Patogenens penetration är möjlig på flera sätt:

 • Stigande (från könsorganen i närvaro av kolpit, vulvovaginit hos tjejer eller balanoposthit hos pojkar, stiger infektionen upp i urinröret);
 • fallande (härstammar från tidigare infekterade njurar);
 • limofgennym och hematogen (genom blodomloppet eller lymfan mikroorganismer penetrerar blåsan avlägsen foci av infektion - i tonsiller, lunga, etc.);
 • kontakt (mikroorganismer tränger igenom blåsans vägg från närliggande organ - med inflammatoriska processer i tarmarna, livmodern och bilagorna).

Normalt har blåsans slemhinna tillräckligt höga skyddsegenskaper, och med införandet av mikroorganismer i blåsan utvecklas inte alltid cystit. "Fixeringen" av mikroorganismer på slemhinnan och sjukdomsuppkomsten underlättas genom ytterligare predisponeringsbetingelser:

 1. Störningar och konstant ström urin (urin stasis vid oregelbundna tömma blåsan, olika medfödda anomalier som komplicerar urinproduktion från blåsan funktionell störning - neurogen blåsa).
 2. Kränkningar av de skyddande egenskaperna hos de mukosala cellerna i urinblåsan - märkta med dizmetabolicheskih kränkningar när den kontinuerligt närvarande i urinen av salt, Samt hypovitaminosis, kronisk administrering av läkemedel (oxalat, urat, fosfater, och andra.).
 3. Minskning av kroppens allmänna skyddskrafter (med hypotermi, kronisk trötthet och stress, allvarliga infektioner, frekventa förkylningar).
 4. Otillräckligt intag till blåsan slemhinnan av syre och näringsämnen vid cirkulationsrubbningar i bäckenorganen (för tumörer, kronisk förstoppning, förlängd immobilisering, eller brist på rörelse, exempelvis vid bedrest efter skada eller kirurgi).

Orsaker till kronisk blåsan

Övergången av akut cystit i kronisk form underlättas av:

 • otillbörlig och otillräcklig behandling av akut cystit
 • medfödda och förvärvade genitourinary systemsjukdomar (neurogen blåsdysfunktion, diverticula - utskjutning av blåsväggen, som ackumuleras och urin stagnerar; dizmetabolicheskie störningar; vulvovaginit).

Symtom på cystit hos barn

Akut cystitis

Urineringstörningar

Det främsta symptomet på akut cystit är en störning av urinering (dysuri). I de flesta fall, frekvent urinering tillsammans med smärta. Barn klagar på smärta, gnugga och brinna i underlivet, ovanför pubis under, och även omedelbart före och efter urinering. I vissa fall kan buksmärtor vara permanent, intensifieras under och efter urinering. Ibland finns det svårigheter i slutet av urineringshandlingen (barnet kan inte kissa på grund av smärta eller han behöver spänning för att helt tömma urinblåsan). Vid pojkar i extremiteten eller slutet av en utbränd förekomst av droppar av nytt blod (terminal hematuri) är möjligt.

urinering frekvens är direkt relaterad till svårighetsgraden av cystit - med mildare former av urinering quickens något (med 3-5 gånger jämfört med ålder och det individuella normen), med svår behov av att urinera inträffar i ett barn bokstavligen varje 10-15 minuter (barnet är ständigt kör på toaletten, pisses i små portioner). I detta fall slutar uppmaningen inte alltid med urinering (felaktighet). Karaktäristisk imperativ (imperativ) uppmaning att urinera, när barnet inte kan fördröja uppkomsten av urinering. Mot denna bakgrund är urininkontinens, enuresis även hos äldre barn möjliga.

I vissa fall barn i stället för täta urinträngningar, säger det motsatta fenomenet - sällsynt urinering eller urinretention som orsakas av en spasm i sphincter och bäckenbottenmuskulatur eller godtycklig begränsning av ett barn driften på grund av rädsla för smärta.

Färgförändringar av urin

Om du visuellt utvärderar den uppsamlade urinen i en transparent behållare eller till och med bara i en kruka, blir förändringar i färg och transparens märkbar. På grund av närvaron av leukocyter och bakterier i urinen blir det grumligt, med hemorragisk cystitisurin förvärvar en brunrött färg ("köttbitar"). Dessutom finns urin ofta klumpar av slem och en grumlig suspension av utarmade epitelceller och salter.

Andra symptom

För akut cystit är även svår, feber och symtom på förgiftning (letargi, aptitlöshet, etc.) inte karaktäristiska. Barnets tillstånd som helhet är tillfredsställande, hälsotillståndet är bara stört av frekvent uppmaning att urinera och smärta.

Funktioner av akut cystit hos spädbarn och barn (upp till 2-3 år)

Unga barn kan inte beskriva sina känslor och klargöra klagomål. Cystit hos småbarn kan misstas av ökad urinvätskning, ångest och gråt under urinering.

I samband med barnets kropp lutning vid en tidig ålder till en generalisering (spread) av den inflammatoriska processen, med cystit kan uppleva allmänna tecken på infektion (feber, vägran att äta, letargi, dåsighet, blek hud, kräkningar och uppstötningar). Men dessa symtom är alltid misstänkta för pyelonefrit eller andra infektioner och kräver en noggrannare undersökning av barnet.

Kronisk blåsan

Kronisk blåsan kan förekomma i två former - latent och återkommande.

Med återkommande form noteras periodiska exacerbationer av den kroniska processen med symptom på akut cystit (frekvent smärtsam urinering).

Latent form förekommer nästan asymtomatiska hos barn, återkommande brådskande undanhålla urin, enures, som föräldrar (och ibland läkare) inte betalar tillräckligt med uppmärksamhet, som förbinder dem med ålders eller neurologiska sjukdomar.

Diagnos av blåsan

En läkare kan misstänka cystit vid tidpunkten för undersökning av barnet och föräldern undersökningen när identifierade specifika klagomål (ofta smärtsam urinering hos patienter utan symtom på förgiftning och temperatur). För att klargöra diagnosen akut cystitis:

 1. Urinanalys (detekterad leukocyter däri i en mängd av 10-12 för att fullständigt täcka hela synfältet, enskilda erytrocyter i normal cystit och ett flertal erytrocyter i hemorragisk, spår av protein, stora mängder av övergångs epitel, bakterier, slem och ofta salt). Urinanalys är önskvärd i allmänhet för att samla på morgonen, efter grundlig toalett vulva, från mittdelen (första barnet urinerar i potten, då burken är sedan igen i en kruka).
 2. Allmän analys av blod (med okomplicerad blåsning bör det inte finnas förändringar i det).
 3. Dvuhsosudnaya urinprov: en första del av urin i en mängd av ca 5 ml uppsamlades i en behållare, en andra del av större (cirka 30 ml) - det andra kärlet, men inte helt all urin - urinering barn måste fyllas i potten. Provet kan du skilja mellan inflammation i vulva och urinrör cystit: inflammatoriska förändringar i könsorganen de mest uttalade inflammatoriska förändringar som observerats i den första delen, i cystit - förändringarna är densamma i båda proven.
 4. Urinkultur för sterilitet och känslighet mot antibiotika: staketet utförs i ett sterilt rör från mitten av urinen (på ett sjukhus, urin tas av kateter). Sedan utförs såning på näringsmedia; efter tillväxten av kolonier av mikroorganismer, bestämma deras känslighet mot antibiotika. Metoden används ofta för att diagnostisera kronisk cystit och ger dig möjlighet att välja den optimala behandlingen (antibiotikum och / eller uroseptisk).
 5. US blåsan före och efter miktsii (urinering) - och vid akut exacerbation av kronisk cystit detekterade förtjockning av slemhinnan och uppslamningen i kaviteten av blåsan.
 6. Endoskopisk undersökning (cystoskopi) används för att klargöra diagnosen kronisk cystit. Genom urinröret sätts ett tunt zodoskop in, utrustad med en glödlampa och en projektionskamera, och läkaren kan visuellt inspektera slemhinnan. Cystoskopi hos unga barn (upp till 10 år) utförs under generell anestesi. Under perioden av förvärring av sjukdomen utförs en sådan undersökning inte.
 7. Vidare, i den subakuta perioden efter lindring av cystit eller exacerbation av kronisk användning, och andra metoder: Annullera cystografi (blåsan är fylld med ett kontrastmedel och göra en serie bilder under urinering); Studie av rytmen av urinering (registrering av urineringstiden och volymen av utsöndrad urin i minst 24 timmar); uroflowmetry (bestämning av hastighet och intermittens av urinflödet - barnet urinerar på toaletten, utrustad med en speciell enhet).

Hur skiljer man cystit från frekvent urinering mot bakgrund av SARS och förkylning

Med förkylning har barn ofta mer urinering i samband med reflexeffekter på blåsan, liksom en förlängd dricksregim.

Men till skillnad från cystit, påskyndar urin måttligt (med 5-8 gånger jämfört med ålders norm), medan det inte finns någon smärta och rezey under eller efter urinering, det finns ingen brådska och andra sjukdomar (enures, icke-undanhållande av urin).

Hur skiljer man cystit från pyelonefrit

För pyelonefrit ledande är bara symptom på förgiftning (feber, kräkningar, blek hud, slöhet, aptitlöshet), och urinvägar förbigångna. Buksmärtor i bakgrunden av pyelonefrit är vanligtvis permanent, medan smärta i ländryggen är vanligt. I cystitis är huvudsymptomen dysuri och buksmärta i samband med urinering, det finns ingen berusning eller det är mildt uttryckt.

Dessutom med pyelonefrit är det specifika förändringar i det allmänna blodprovet (ökat antal leukocyter med en ökning av stavinnehållet, acceleration av ESR, tecken på anemi).

behandling

Akut cystitis

Behandling av akut cystit utförs vanligtvis hemma (under överinseende av en nefrolog eller barnläkare). Endast i fall av komplicerad cystit (med utveckling av pyelonefrit eller misstänkt för det), liksom cystit hos spädbarn kräver sjukhusvistelse.

Behandling av akut cystit är utnämningen av en förlängd drinkregim, kost och medicinering.

Avancerad dricksregim

Att säkerställa en kontinuerlig tvättning av urinflöde och mikroorganismer från blåsan kaviteten barnet behöver överdrivet drickande (inte mindre än 0,5 liter per år av ålder och mer än ett år efter l; i skolåldern - 2 liter per dag). Särskilt föredragna är drycker med antiinflammatorisk och uroseptic (rengöring och desinficering av urinvägarna) egenskaper - it fruktdrycker, fruktdrycker och buljonger från tranbär, havtorn, tranbär; te med citron, svart vinbär. Du kan ge kompott (från torkad frukt och färska bär), kokt vatten, utspädd färskpressad juice (vattenmelon, morot, äpple och andra), fortfarande mineralvatten. Drickning serveras i varm form, ständigt under dagen (inklusive på natten).

diet

Av kraft med cystit barn uteslutna produkter med en irriterande effekt på slemhinnan i urinblåsan, ökar blodflödet till det och förvärrar symptomen på inflammation: akuta kryddor, marinader och rökta produkter, salta produkter, majonnäs, starka köttbuljonger, choklad. Om det finns brott dizmetabolicheskih lämplig diet rekommenderas:

 1. Med oxaluri och uraturi är uteslutning av sorrel, spenat, gröna lök, persilja, restriktion av köttprodukter nödvändig - köttet serveras i kokt form, varannan dag. Det rekommenderas inte att använda buljonger, slaktbiprodukter, röka produkter, korv och korv, kakao, starkt te, bönor.
 2. Med fosfat är mjölk begränsad; mjölk och mejeriprodukter är tillfälligt begränsade Rationen är berikad med försurande produkter och drycker (färska juicer, bär och frukter).

medicinering

I de flesta fall, för behandling av akut cystit är tillräckligt ändamål uroseptikov (furagin, FURAMAG, nevigramon, monural). Mindre vanliga sulfonamid (Biseptolum). Antibiotika är olämpligt, men i vissa fall kan din läkare rekommendera dem (särskilt i fall av misstänkt pyelonefrit) - vanliga läkemedel är skyddade penicilliner (amoxiclav, flemoklav soljutab, Augmentin) och cefalosporiner 2-3 generationer (Zinnat, tseklor, alfatset, tsedeks). Uroseptiki antibiotika eller utses inåt takten i 3-5-7 dagar beroende på sjukdomens svårighetsgrad, svaret på terapi och dynamik laboratorieparametrar. Valet av läkemedel och behandlingslängd bestämn uppbär en läkare.

För att lindra smärt syndrom används anestetika och krampfria droger (nej-spa, papaverin, baralgin, spasmalgon).

Funktioner vid behandling av kronisk blåsan

Kronisk blåsning hos barn är önskvärd att behandlas på ett sjukhus där det finns fler möjligheter till en detaljerad undersökning av barnet och hela behandlingen.

Principerna för behandling av kronisk blåsan är samma: förlängt dricksbehandling, kost och medicinering. Emellertid läggs stor vikt vid att bestämma orsaken till processkronisering och eliminering (behandling av vulvovaginit, förstärkning av immunitet etc.).

Vid läkemedelsbehandling används ofta antibiotika, och under lång tid (14 dagar eller mer) växlar 2-3 läkemedel. Och efter det att antibiotikumet kan utses uroseptiskt långt, i en liten dos - för att förhindra återfall.

I samband med långtidsantibiotikabehandling hos barn benägna att utveckla dysbios, så du behöver individuellt anpassade recept pre- och probiotika, och kombinationer av dessa (Linex, Atsipol, Narine, etc.).

Vanligen används topisk administrering uroseptikov och antiseptika (instillation av läkemedelslösningar in i håligheten i urinblåsan), fysioterapi (UHF, lera applikationer, jontofores med antiseptika, inductothermy, jontofores).

Med persistent återfallande cystit, indikeras immunmodulerande läkemedel (en kurs av viferon eller geneferon).

Funktioner för att övervaka ett barn efter att ha blivit cystitis

Barnet observeras i polikliniken på bosättningsorten - inom 1 månad efter akut cystit och minst ett år efter kronisk behandling, med periodisk allmän urinanalys och andra studier på rekommendation av den behandlande läkaren. Vaccinationer för barn kan utföras inte tidigare än 1 månad efter återhämtning (och vaccination mot difteri och stelkramp - endast efter 3 månader).

Cystit hos barn

Under cystitis innebär urologläkare vanligtvis blåsans inflammation på grund av ett antal anledningar, både smittsamma och icke-infektiösa. Denna sjukdom kan vara antingen primär eller som följd av andra sjukdomar.

Tidigare ansågs cystit vara ett kvinnligt problem för kvinnor över 25 år. Modern forskning visar att sjukdomen är utbredd i den pediatriska populationen (vanligare hos flickor än hos pojkar), men ganska ofta patologi förblir odiagnostiserade eftersom tillhörande barnläkare och urologer låg kvalifikationer med tredje part problem att urinera, klassiska pyelonefrit, andra infektioner i urinvägarna.

Hur känner man igen och behandlar cystit hos ett barn? Hur effektivt är förebyggandet av denna sjukdom? Vilka är de möjliga konsekvenserna av sjukdomen och kan den gå på egen hand? Om detta och många andra saker du läser i vår artikel.

Orsaker till cystit hos barn

Det bör omedelbart noteras att tjejer är mer benägna att drabbas av cystit än pojkar. Denna funktion är associerad med den anatomiska strukturen av urinröret, som är den senare, är betydligt längre och längre, vilket skapar ytterligare hinder för penetration av infektionen, nämligen en i 60 procent av fallen är orsaken till de primära formerna av sjukdomen.

De grundläggande provokationsfaktorerna som signifikant ökar risken för blåsning hos barn och ungdomar innefattar:

 1. Infektiösa lesioner av blåsan med stafylokocker, streptokocker, E. coli;
 2. Allmän minskning av immunitet hos barnet;
 3. Otillräcklig hygienvård för reproduktionsorganen;
 4. Funktioner med dålig ärftlighet;
 5. Akut brist eller frånvaro av ett antal vitaminer;
 6. Överkylning av kroppen som helhet och genitala organ i synnerhet;
 7. Kroniska icke-infektionssjukdomar i genitourinary sfären;
 8. Ta ett antal droger - urotropin, steroider, sulfonamider;
 9. Dålig ventilation zon könsorgan på grund av kontinuerlig bär blöjor - intertrigo, avföring, kan urin tränga genom urinröret och provocera utvecklingen av inflammation;
 10. Förekomsten av en främmande kropp i blåsan, konsekvenserna av kirurgisk ingrepp;
 11. Konsekvensen av inflammation av appendicit i bäckens placering av bilagan;
 12. Kronisk gastrointestinal patologi;
 13. Allergiska systemiska manifestationer;
 14. Vid tonåringar i de äldre åldersgrupperna - de sjukdomar som överförts sexuellt av (klamydial, trihomonadnoj och gonorrheal etiologi);
 15. I vissa fall - virala och svampiga skador.

Symtom på cystit hos ett barn

Symtomatiska manifestationer av blåsor hos barn beror på deras ålder, liksom funktionerna i sjukdomsförloppet.

De grundläggande symptomen hos barn under 1 år inkluderar:

 1. Stark tårighet;
 2. Irritabilitet och ångest utan någon uppenbar anledning
 3. Mycket frekventa eller på annat sätt mycket sällsynta handlingar av urinering;
 4. Ibland - en temperaturökning.
 5. Byte av färg av urin, ligger närmare en mörkgul nyans.

För ett barn över 1 år är de karakteristiska egenskaperna:

 1. Svårt smärtssyndrom vid lokalisering av lilla bäckenet
 2. Hyppig uppmaning att urinera - minst 2 gånger per timme
 3. Nästan alltid - en ökning av temperaturen;
 4. Delvis inkontinens av urin.

Akut cystit hos barn

Akut skott av cystit hos barn utvecklas vanligen snabbt. Vid bildandet av en inflammation blir barnet rastlöst, det är avskräckt av ett smärtsamt syndrom i ett suprapubiskt område. Urinering - ofta, men i små portioner, med obehagliga känslor vid avgångstiden på ett litet behov. Urinen själv har en mörk, uttalad gul nyans med en grumlig konsistens, det finns mycket slem i den.

Förloppet av sjukdomen hos denna art åtföljs ofta av feber och allvarlig förgiftning, speciellt om orsaken är bakteriell eller svampinfektion i urinblåsan. Vid utnämning av kvalificerad behandling försvinner symptomatiken av akut cystit hos ett barn - redan på dag 5 i sjukdomen känns det mycket bättre och urinprov börjar normalisera.

Kronisk cystit hos barn

Den kroniska formen av sjukdomen i ett barn är oftast orsakas på grund av sen diagnos av sjukdomen, dålig behandling av cystit, såväl som en konsekvens av medfödda / förvärvade avvikelser i urogenitalsystemet - från kristallurgii till nedsatt cirkulation i bäckenet och andra missbildningar. Ytterligare "bidrag" som gjorts av en mängd olika somatisk sjukdom och infektionsspektrum, immunbrist, vitaminbrist, undernäring, etc., inte är direkt relaterade till det urogenitala området, men har en ytterligare negativ effekt på kroppen.

Om akut cystit, som regel, den primära sjukdomen är nästan alltid sekundär den kroniska scenen, de dominerande symtomen uttrycks mycket dåligt, så länge latent fas av remission ersatt exacerbationer korrekta. Denna patologi försvinner inte på egen hand, den bidrar till konservativ terapi och kan orsaka ett stort antal komplikationer på medellång sikt. Sålunda detekteras pyelonefrit hos 80 procent av små patienter med cystit i kroniskt stadium. Nästan 95 procent lider av vesiculouretral reflux, åtföljd av en systemisk försämring av urinutflödet och omvänd partiell gjutning av det i njurbäckenet.

Diagnos av cystit hos ett barn

Diagnos av blåsan är det viktigaste steget i barnets framtida återhämtning. Tyvärr, upp till hälften av alla fall av sjukdomen i Ryssland fortfarande inte upptäcks i unga patienter i tid, vilket leder till bildandet av ett stort antal komplikationer av sjukdomen och oförmåga dess snabba härdningsmetoder konservativ behandling.

Om du misstänker en cystit, måste barnläkaren rikta barnet till en barnlig urolog för en omfattande undersökning. Primär diagnos kräver bekräftelse, görs på grundval av typiska klagomål om en ung patient -.. Pain klar lokalisering, problem urinera, förändringar i urinen färg etc. Parallellt bär en erfaren professionell en differentialdiagnos och försöker eliminera liknande symptomatisk sjukdom profil - särskilt akut atypiska blindtarmsinflammation (förutom grundläggande manifestationer, svår smärta i buken, vätskekonsistens i avföring med blodproppar och muskelspänning i högra sidan ), pyelonefrit, vulvit, balanit (det finns okarakteristiska urladdningar), blåstumörer.

Vilka tester ska jag ta med cystit hos barn?

Förutom differentialdiagnosen ska läkaren obligatoriskt skicka barnet till leverans av tester - endast på grundval av den huvudsakliga sjukdomen kan definitivt anges.

 1. Allmän urinanalys och Nechiporenko studie;
 2. Den allmänna analysen av blod för upprätthållande av leukocyter och ökade hastigheter av ESR;
 3. Urin kokar, hjälper till att upptäcka potentiella patogener av inflammation;
 4. PCR-diagnos av grundläggande infektioner;
 5. Lokal analys av könsorganens mikroflora på dysbios;
 6. cystoskopi;
 7. Om det behövs - ultraljud av bäckenorganen och en biopsi.

Urinalys för cystit hos barn. indikatorer

Den grundläggande mekanismen för att bekräfta den primära diagnosen "cystitis" hos barn är en allmän urinalys.

Arbetsmaterialet samlas på morgonen i en steril behållare. Den första delen av urinen måste dräneras, med endast medelvärdet. Innan provvätskan tas, måste barnet tvätta sig ordentligt, det är lämpligt att ta behållaren med urin in i laboratoriet senast 1 timme efter insamlingen.

Diagnosen "cystitis" kan göras av en laboratoriearbetare eller en läkare baserat på flera parametrar:

 1. Ökning av leukocyter till 50-60 enheter inom synfältet (i en takt av 5-6);
 2. En liten ökning av proteinet - över 0,033 g / l;
 3. Vätskan har en matt skugga, något genomskinlig, grumlig med en blandning av flingor, ibland av blod;
 4. Antalet utlakning erytrocyter inom synfältet är 10-15 enheter.

Behandling av cystit hos barn

Behandling av cystit hos barn innebär komplex terapi med en rad strikta rekommendationer. Optimal, kommer att vara sjukhusvistelse av en liten patient på ett sjukhus, även om behandling av okomplicerade former av patologi är möjlig på poliklinisk basis och till och med hemma.

Medicin för blåsning för barn

Droger föreskrivs strängt individuellt av en specialistläkare, baserat på sjukdoms svårighetsgrad, patientens ålder, individuella egenskaper hos kroppen och andra faktorer. I standardprogrammet kommer nedanstående droger:

 1. Spasmolytika. Är avsedda för neutralisering av det uttryckta smärtsamma syndromet. Typiska representanter är Drotaverin, Platifillin, Papaverin, oftast i form av injektioner, ibland tabletter;
 2. Uroseptiki. Antibakteriella läkemedel som används för att förstöra den patogena mikrofloran som orsakade inflammation i blåsan. Typiska representanter - trimoxazol, ciprofloxacin, amoxicillin, respektive, i samband med sulfonamider, fluorokinoloner, och den klassiska antibiotika,
 3. Diuretika. Diuretika. Oftast utses hypotiazid, veroshpiron, furosemid, diakarb;
 4. Vitamin-mineralkomplex som tillägg.

rekommendationer

Listan över vanliga medicinska rekommendationer innehåller:

 1. Överensstämmelse med sängstöd. I akuta former av cystit - minst 3 dagar. Det minskar frekvensen av urinering, smärta och maximal kontroll över en liten patients terapi.
 2. Inmatningen av natriumklorid mineralvatten utan gas i en mängd som inte överstiger 1 liter / dag är en lätt antiinflammatorisk effekt;
 3. Torr värme på pubic regionen;
 4. Sittat varmt bad. Den rekommenderade termiska regimen är 37,5 grader, 2 procedurer som varar 15-20 minuter varje dag.
 5. Korrigering av energisystemet. Inklusion i kosten av mjölk- och surmjölkprodukter, rätter på växtbasen. Uteslutning av kryddor, kryddor, kryddig, stekt, söt, sylt mat.

Ovanstående behandlingsregim är den grundläggande och avsedda användningen för terapi av primär akuta former av cystit. I fallet med sekundära inflammatorisk bakgrundsprocess eller kroniska stadier av sjukdomen, med användning av olika enskilda system, inkluderande behandling av samtidig sjukdom, fysioterapi, i sällsynta fall - kirurgi.

Behandling av cystit i hemmet

Behandling av cystit hos barn i hemmet är möjligt endast i fall av okomplicerade former av sjukdomen och under obligatorisk övervakning av en specialist - han borde föreskriva en kurs i läkemedelsbehandling med en indikation på tidpunkten och mängder av användningen av droger, liksom att övervaka ung patient med leverans av preliminära analyser.

Vad kan föräldrar göra förutom att övervaka intaget av föreskrivna läkemedel?

 1. Ge barnet strikt sängstöd och skapa möjlighet till förenklad urinering utan att resa sig upp från sängen (skepp eller flaska);
 2. Justera kosten för behandlingsperioden, med undantag för allt söt, stekt, sylt, kryddig, salt. I behandlingsprocessen bör ytterligare frukter och grönsaker som inte är förbjudna av läkaren, liksom mjölksyra och sura mjölkprodukter, införas i kosten. Förberedelse av rätter - endast matlagning och ångkokning;
 3. Ger chad med måttligt drickande - det ideala alternativet kommer att vara icke-kolsyrade natriumklorid mineralvatten (Borjomi);
 4. Med obligatoriskt överenskommelse med behandlande läkare - fytoterapi baserat på varma bad, applicering av torr värme.

Traditionella behandlingsmetoder

Eventuella recept på traditionell medicin som tillämpas på ett barn med blåsan måste samordnas med den behandlande läkaren utan att misslyckas. Huvudprincipen är ytterligare, och inte substitutionsbehandling, eftersom det är omöjligt att bota även en enkel form av sjukdomen bara med örter och tinkturer.

 1. En tesked torrt ört St John's wort, häll ett glas varmt vatten och låt det vila på ett vattenbad i ungefär en halvtimme. Kyla och töm botemedlet, ge en kvart kopp fyra gånger om dagen i en halvtimme före måltiden i 10 dagar;
 2. Tre matskedar av badans förskjutna torra rhizomer, häll ett glas varmt vatten, sätt på medelvärme och förång ½ av vätskan. Avlägsna från plattan, sval, spänning. Ät 10 droppar 3 gånger dagligen före måltid i 1 vecka;
 3. Ta i lika stora delar 1 glas björkblad, kamille, oregano, ekbark, fyll dem med en liter kokande vatten och låt det brygga i 15 minuter. Stamma och häll vätskan i ett varmt bad, grundligt blanda. Hjälp barnet att ta ett avslappnande förfarande i sittande läge i 15 minuter. Den rekommenderade termiska regimen av vatten är 37-38 grader.

effekter

Till typiska komplikationer av en cystit hos barn läkare bär:

 1. Hematuri. I urinen framträder blodproppar;
 2. Vesicourethral reflux. Ihållande kränkning av urinflödet, delvis omvänd gjutning av denna vätska i njurbäckenet;
 3. Interstitiella störningar. Destruktiva förändringar i blåsans struktur med skada på slemhinnorna, mjuka vävnader och andra organets delar;
 4. Pyelonefrit. Inflammatoriska processer i njurarna, som i vissa fall kan direkt hota livet för en liten patient.

förebyggande

Förteckningen över grundläggande förebyggande åtgärder omfattar:

 1. Tidig behandling av alla sjukdomar i genitourinary sfären;
 2. Allmän och lokal förstärkning av immunitet - härdning, intag av vitaminminerala komplex, användning av immunomodulatorer etc.;
 3. Förebyggande av hypotermi hos könsorgan och närliggande system;
 4. Noggrann hygien med tvätt, regelbunden byte av blöjor, användning av personliga föremål och apparater (handdukar, tvål, etc.);
 5. System effektkorrektionsschema förutom mycket stekt mat, marinader, mat, rik på enkla kolhydrater, liksom utbyggnaden av kosten på bekostnad av grönsaker, frukt, fisk, kött, mjölk och mjölkprodukter;
 6. Regelbundna förebyggande undersökningar hos barnläkare, urolog, nefrolog.

Användbar video

Dr Komarovsky - Cystit: symptom, diagnos, behandling, förebyggande

Frågor och svar

Varför ge ett urintest för cystit hos ett barn?

Resultaten av urinalysen används för att bekräfta eller motbevisa den primära diagnosen hos barn, utan att diagnosen inte kan vara fullständig. På cystit indikerar en signifikant ökning av leukocyter och erytrocyter vyschelochnyh, en liten ökning i proteinet såväl som förändringar i externa parametrar för vätskan - dess suddiga mer intensiva färgning utseende föroreningar.

Vad är det bästa sättet att behandla ett barns blåsan på 3 år?

Cystitis hos ett barn av denna ålder behandlas på poliklinisk grund. Den vanliga behandlingsregimen innehåller:

 1. Läkemedel. Oftast uroseptika, med berusning och smärtssyndrom - smörjning och godkända smärtstillande medel;
 2. Sängstöd;
 3. Inträde av vitamin-mineral komplex;
 4. Torr värme;
 5. Diet med undantag av stekt, tungt saltade och kryddiga rätter;
 6. Måttligt drickande.

Cystitis hos ett barn på 5 år. Än att behandla?

Vid denna återkomst bör behandlingen av blåsan vara under obligatorisk övervakning av en läkare, även om den utförs hemma. Barn register sängläge, måttlig alkoholkonsumtion, torr värme på skrevet, varma bad fytoterapi en särskild strömförsörjningskrets med undantag av rätter och hårt ingå i kosten för mejeri / mejeriprodukter, grönsaker, frukt.

Läkemedel - endast för urologens syfte. Oftast är det uroseptiki (i fallet med den smittsamma naturen hos sjukdomen, diuretika (såsom ett diuretikum) och spasmolytika för att eliminera smärta. Obligatorisk regelbunden övervakning av den lilla tillståndet hos patienten med leverans av interimanalyser.

Snabb behandling av en cystit hos barnet på 5 år folkmord?

Den enda sanna lösningen är att kontakta barnläkaren, urologen, nephrologisten för korrekt diagnos och lämpligt föreskriven behandling. Inte självmedicinera barnet: resultatet kan vara bildandet av dess komplikationer, från kroniska former av sjukdomen till hematuri, interstitiell störningar och även pyelonefrit, i vissa fall, utgör ett hot mot livet på barnet.

Vilka tabletter ska ge ett barn med blåsor?

Det är nödvändigt att ge piller som ordinerats av urologen, nephrologisten eller barnläkaren i den komplexa behandlingsregimen för identifierad och bekräftad cystit. Som regel i de flesta fall uroseptiki / bredspektrumantibiotika, diuretika, diuretika och läkemedel symtomatisk lindring av spasmer och smärta - NSAID, spasmolytika. Det specifika handelsnamnet på drogerna från förstahandsvalet, systemet med mottagning och andra parametrar är uteslutande av den behandlande läkaren!

Vilket antibiotikum ska ge för blåsor hos ett barn 2 år?

Den som kommer att ordineras i komplex behandling av blåsor, är en exceptionellt kvalificerad läkare. Vanligtvis drogen första val - det är amoxicillin och uroseptiki trimoxazol och ciprofloxacin. Det är värt att förstå att de bara kommer att hjälpa till vid sjukdomens infektionsbakteriella natur och inte i alla fall.

Under alla omständigheter, rekommenderar vi att passera en omfattande diagnos och söka professionellt målade regimen till profil expert - vanligtvis en pediatrisk urolog eller nephrologist. Självmedicinera inte!