Huvud
Behandling

Orsaker och metoder för behandling av cystit hos barn 3-5 år

Cystitis hos ett barn på 3 år är en vanlig förekomst. Detta beror på det faktum att immuniteten under de första åren av livet bara bildas, så påverkan av någon infektion kan leda till utveckling av sjukdomar som under vissa förhållanden blir kroniska. För att utesluta möjligheten att utseendet av symtom på den inflammatoriska processen i framtiden behöver du lära dig mer om vilka faktorer som provocerar det.

Cystitis hos ett barn på 3 år är en vanlig förekomst. Detta beror på det faktum att immuniteten under de första åren av livet endast bildas.

Formen av sjukdomen

Cystitis påverkar blåsan. Det är en inflammatorisk process som påverkar ytan av slemhinnan. Det åtföljs av en överträdelse av organets funktion: urinen lämnar långsamt, det är ofta föremål för urinering. Komplexiteten i denna patologi ligger i det faktum att barnet ännu inte kan beskriva hans tillstånd noggrant och indikera orsaken till smärtan.

Det finns 2 former av blåsor hos barn 3 år gammal:

I det första fallet noteras den snabba utvecklingen av den patologiska processen. Symtom på akut cystit manifesterar sig. Det finns mycket smärta. I detta fall utvecklas inflammation på slemhinnan, inte tränger in i de djupare skikten av blåsans väggar, och behandlingen ger ett snabbt resultat.

Komplexiteten i denna patologi ligger i det faktum att barnet ännu inte kan beskriva hans tillstånd noggrant och indikera orsaken till smärtan.

Kronisk cystit utvecklas smidigt. Tecknen på ett sådant patologiskt tillstånd är mindre uttalade. I detta fall påverkas de djupa lagren av blåsans väggar, vilket gör behandlingen svår.

Den kroniska formen av sjukdomen är farlig eftersom den ofta tar bort endast uppenbara symtom och slutar sedan behandlingen.

Som en följd blir efter en stund den patologiska processen aktiv igen och tecken på inflammation uppträder.

Orsaker till cystit hos barn 3-5 år

Utvecklingen av sjukdomen orsakas av infektioner orsakade av olika patogener:

 • E. coli;
 • ureaplasma;
 • streptokocker;
 • stafylokocker;
 • chlamydia.

Patogener för penetration av patogena mikroorganismer är olika. Det kan vara avföring eller urin i slidan med fel sätt att tvätta barnet efter urinering eller avföring. Markera och nedstigande väg för överföring av infektion - genom njurarna. Smittämnen sprids med lymfflöde. En annan faktor som bidrar till infektionens utveckling är septikprocessen. Flickor diagnostiseras ibland med vulvovaginit, patogener passerar in i blåsan.

En vanlig orsak till blåsor hos barn är installationen av en kateter.

Orsakerna till blåsan kan vara olika faktorer:

 1. Hypotermi. Låga temperaturer bidrar till utvecklingen av infektioner.
 2. Medfödda eller förvärvade patologiska tillstånd, till exempel blåsböjning. I detta fall utvecklas cystit på grund av felaktig urinering.
 3. Drogterapi som syftar till att behandla andra sjukdomar.
 4. Genetisk predisposition.
 5. Förberedelse för operation, återhämtningsperiod efter operationen. En vanlig orsak är installationen av en kateter.

Underkylning provocerar utvecklingen av infektioner.

flickor

Ofta utvecklar cystit med felaktig tvättning. Anledningen till detta är särdragen hos flickornas fysiologi. Urinröret ligger närmare vagina och anus, och mikroberna korsar barriären mycket snabbare och tränger in i urinorganet.

pojkar

Den främsta orsaken till cystit hos pojkar är streptokock / stafylokockinfektion. Pojkar är mindre benägna att utveckla inflammation i blåsan. Om detta hände, leta efter orsaken i mikrofloran.

Den främsta orsaken till cystit hos pojkar är streptokock / stafylokockinfektion.

Symtom på cystit hos barn

Vid barnet på 3 år visas cystitisen av ett antal tecken:

 1. Smärtsamma förnimmelser. Deras intensitet kan vara olika: måttlig, akut, mild. Allt beror på sjukdomsformen.
 2. Vanlig trängsel att urinera (vanligt symptom för barn 2-5 år och äldre). Hos barn i en tidig ålder (2-4 år) är inkontinens möjlig.
 3. Grumligheten, förändringen i urinfärgen (den blir mörkgul, ibland brun), utseendet av sediment.
 4. Smärta i underlivet, i ljummen och i nedre delen av ryggen.

Inflammatorisk process som utvecklas i blåsan, åtföljd av en ökning av temperaturen till + 38 ° C.

Cystitis kan höja temperaturen. Detta symptom är emellertid inte specifikt och indikerar ofta andra patologier. Inflammatorisk process, åtföljd av en ökning av temperaturen till + 38 ° C. Inte alla barn på 3 år är sätt att förklara för vuxna orsaken till smärtan. Om barnet fortfarande talar illa kan man misstänka patologin genom sitt beteende: barnet beter sig rastlöst och gråter ofta.

diagnostik

Först måste du kontakta en barnläkare, han kommer att hänvisa till en barnlig urolog. För att bekräfta cystit är inte extern undersökning tillräcklig. För diagnosen rekommenderas att genomföra ett antal studier:

 • Ett vanligt blodprov hjälper till att bekräfta utvecklingen av inflammatorisk process.
 • analys av urin medan man bedömer avvikelsen av nyckelindikatorer för biomaterialet från normen: färg, transparens, komposition;
 • biokemisk analys av urin - resultaten av studien bestämmer den kvantitativa komponenten av salter och protein i biomaterialet;
 • bakteriologisk odling av urin bidrar till att bestämma vilken typ av mikroorganismer som provocerar cystitis.

För att utesluta andra sjukdomar är en ultraljudsundersökning av organen i genitourinärsystemet ordinerad.

Behandling av cystit hos spädbarn

Terapi bör vara omfattande. Att bota cystit hos ett barn 2-4 år, det rekommenderas att ta droger i form av sirap. Barn över 4 år får ge droger i tabletter. Behandlingssteg:

 1. Drogterapi. Tilldela antiinflammatoriska antibakteriella medel.
 2. Traditionella behandlingsmetoder. Effektivt bad med örter.
 3. Diet. Cystitis blir snabbare om maten ändras. Diet i detta fall syftar till att minska irritationen av slemhinnan.

Terapi bör vara omfattande. Att bota cystit hos ett barn 2-4 år, det rekommenderas att ta droger i form av sirap.

I blåsan indikeras sängstöd. Inflammation kan härdas i 5 snabbare än i 3 år, eftersom barnet redan kan prata om sina känslor. Terapi börjar med de första tecknen på patologi.

Medicinsterapi

Vid en temperatur över + 38 ° C kan antipyretiska läkemedel tas. Mottagning av antibiotika ordineras av en läkare. Läkemedel syftar till att minska intensiteten av inflammation genom att bli av med patogen mikroflora.

Barn är ordinerade antibiotika penicillin-serien. Kursen varar från 3 till 7 dagar.

Tillämpade och naturläkemedel, till exempel, Kanefron. De handlar försiktigt, innehåller inte kemiska komponenter.

Vid bestämning av dosen beaktas barnets ålder och vikt. Följande läkemedel ordineras: Sumamed, Azithromycin, Augmentin, Amoxiclav.

Tillämpade och naturläkemedel, till exempel, Kanefron. De handlar försiktigt, innehåller inte kemiska komponenter. Droger på alkoholbasis ska användas med försiktighet och i minimala doser.

Folkmekanismer

För att behandla cystit hos ett barn följer och topiskt med hjälp av brickor. Principen för deras tillämpning är densamma för tjejer och pojkar: barnet sitter i en behållare fylld med medicinsk buljong. Du kan använda örter med antiinflammatoriska egenskaper: kalendula, kamomill eller salvia. recept:

 1. Förbered råvaror: 2 msk. l. örter, 1 kopp kokt vatten.
 2. Insistera i 30-60 minuter.
 3. Buljong utspätt med varmt vatten (6-8 liter)

För att behandla cystit hos ett barn följer och topiskt med hjälp av brickor.

diet

Med hjälp av en diet kan toxiner avlägsnas från kroppen. Dess principer är följande:

 • riklig dricka
 • minskning av mängden salt
 • Förbud mot användning av kryddiga och feta livsmedel.
 • vägran av socker, användning av dess substitut
 • användningen av jästa mjölkprodukter
 • Basen av kosten bör vara växtmat.

Basen på barnets diet mot blåsor bör vara växtmat.

förebyggande

Att i framtiden inte utvecklar cystitisen igen, rekommenderas att följa ett antal regler:

 1. Det är nödvändigt att behandla infektionssjukdomar, inklusive karies skador på tänderna. Alla bakterier har en tendens att sprida sig i hela kroppen.
 2. Det är viktigt att övervaka barnets hygien: i tid för att tvätta, byt kläder dagligen. Flickorna tvättas bort från slidan till anusen.
 3. Det är förbjudet att använda en vanlig handduk.
 4. Om barnet har en tendens att utveckla cystit bör du regelbundet ta biomaterial för analys.

Det är viktigt att upprätthålla immunitet. För detta behöver du regelbundet ta vitaminkomplex, var uppmärksam på matsmältningssystemet.

Behandling av cystit hos barn 4-8 år

Plötsligt gör en snabb urinering i barnets ögon föräldrarna helt förvirrade. Oftast är utvecklingen av detta ogynnsamma symptom hos barn cystitis. Hur denna sjukdom behandlas hos barn från 4 till 8 år, kommer den här artikeln att berätta.

Vad är det

Inflammatorisk patologi i urinblåsan kallas cystitis. Denna sjukdom kan utvecklas hos alla barn. Oftast förekommer ogynnsamma symtom på sjukdomen hos småbarn i förskole- och skolåldern. Enligt statistiska dokument drabbas flickor av denna patologi något oftare än pojkar.

Läkare säger att i strukturen av det övergripande barnets sjuklighet är cystitis på tionde plats.

Den överväldigande orsaken till sjukdomen är infektiös patologi. Effekterna av virus och bakterier leder till utvecklingen av barnets inflammatoriska process i blåsan.

Det primära sättet att infektera hos barn under 5 år är stigande. I detta fall bringas infektionen från könsorganet in i urinblåsan, vilket bidrar till utvecklingen av en stark inflammation i den.

Enligt vissa studier finns det hos nästan 25% av barnen symtom på blåsan. Vanligtvis går det i dem i en akut form.

Det är viktigt att notera att övergången till kronisk form endast sker om barnet har predisponeringsfaktorer. De innefattar främst: minskad immunitet, förekomsten av kroniska patologier av inre organ, diabetes mellitus, medfödda anomalier och defekter.

Pojkar i åldern 6-7 år lider av kronisk cystit betydligt mindre än tjejer.

Huvudsymptom

Kliniska tecken på cystit hos barn 4-8 år kan vara mycket olika. Graden av symtom beror till stor del på barnets initiala allmänna tillstånd. I en försvagad småbarn ofta förkylningar kan sjukdomsförloppet vara svårare.

I 30% av fallen uppträder cystit i latent form, vilket inte åtföljs av uppkomsten av några ogynnsamma symptom hos barnet.

Inflammation i blåsan hos barn uppstår med följande kliniska tecken:

 • Ökad kroppstemperatur. Med mild sjukdom har barnet ett subfebrilt tillstånd. I vissa fall kan det kvarstå i en sjuk baby i flera veckor. Den allvarliga sjukdomsförloppet åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen till 38-39 grader. På grund av feberfeber kan barnet få feber eller svåra chill.
 • Obehag vid urinering. Bebisar kan klaga till föräldrarna om utseendet av brinnande eller ömhet medan de går på toaletten. Detta symptom kan manifesteras på olika sätt. I allvarlig utsträckning är symtomets allvar starka.
 • Hyppig uppmaning att urinera. Blåsans inflammation främjar utseendet av snabb urinering. Ett sjukt barn kan springa på toaletten upp till 10-20 gånger om dagen. Delarna av urin får inte variera i volymen. I vissa fall minskar mängden urin fortfarande.
 • ömhet i underlivet. Smärta ökar inte efter att ha ätit eller avfekats. I grund och botten har det en dragande karaktär. Lågläget på buken får barnet att öka smärtsyndromet avsevärt. I vissa fall ökar ömheten vid urinering.
 • Försämring av välbefinnande. Inflammatorisk process bidrar till utvecklingen av förgiftningssyndrom. Detta visar en uttalad svaghet och snabb utmattning även efter de vanliga dagliga affärer. Skolbarn kan inte koncentrera sig medan de studerar i skolan.
 • Utseendet av ökad nervositet. Frekvent uppmaning att besöka toaletten gör barnet nervöst nog. Det sjuka barnet blir mer lustfullt och känslomässigt. Även lite stress kan orsaka våldsam reaktion i barnet. Det sjuka barnet störs mycket av sömnen.

Förändring i färg av urinsediment. Vanligtvis blir urinen mer grumlig och förvärvar en brun färg. Normalt bör det vara en strågul, omättad nyans.

Utseendet i urinen av olika patologiska föroreningar kan också indikera närvaron av en inflammatorisk process i urinvägarna eller urinblåsan.

Hur man behandlar hemma?

Att genomföra behandlingen på egen hand följer först efter ett förhandsbesök till läkaren. Sjukdomar i urinvägarna hos barn är barnets urologer.

För att fastställa en korrekt diagnos bör en hel uppsättning diagnostiska åtgärder utföras i förväg, vilket nödvändigtvis innefattar urinanalys och ultraljudsundersökning av njurarna. I komplexa kliniska situationer kan ytterligare diagnostiska tester krävas.

För hembehandling är läkare tillägnade att följa principerna om lämplig hygienvård. Detta inkluderar att hålla ett bad med olika växtdekok. De bör utföras 1-2 gånger om dagen. Vanligtvis utförs dessa procedurer på morgonen och på kvällen.

Varaktigheten av hygienfacket med mediciner bör inte överstiga 10-15 minuter.

Tidpunkten för hembehandling bestäms av den behandlande läkaren. Vanligtvis krävs minst 10-15 dagliga förfaranden för att uppnå en positiv effekt.

Som medicinska örter, som kommer att krävas för sådana brickor, apotek tusensköna, salvia, calendula och sträng. För att förbereda medicinsk infusion, ta 2 matskedar av det krossade råmaterialet och fyll det med 1,5 koppar kokande vatten. Insistera i en glasbehållare i 30-40 minuter.

Att genomföra badet är tillräckligt 100-150 ml av denna medicinska infusion. Dessa buljonger är också perfekta för förtäring som en drink.

Använd växtdelar med försiktighet, eftersom de kan orsaka allergiska reaktioner i barnet.

Innan du utför sådan hembehandling bör du alltid rådgöra med din läkare. Läkaren kommer att säga om barnet har kontraindikation mot badet.

medicinering

Huvudbehandlingen av cystit hos barn är receptbelagd på mediciner. Dessa läkemedel har en uttalad antiinflammatorisk effekt, hjälpa till att kämpa med olika virus och bakterier och har också en sanitiserande effekt på urinen.

Regelbunden användning av läkemedel gör det möjligt för dig att klara av frekvent uppmaning att urinera.

Om barnet har hittats i olika bakterier, måste antibakteriella läkemedel förskrivas till honom.

För närvarande föredrar läkare droger som har ett ganska brett spektrum av åtgärder. Detta gör att du kan uppnå ett beständigt positivt resultat inom en relativt kort tid. Vanligtvis är behandlingen av akuta former av sjukdomen 7-10 dagar.

Vid mer allvarlig och långvarig behandling av patologi kan längre terapi utföras.

Antibakteriella medel kan ges i form av injektioner, tabletter eller suspensioner. Dessa läkemedel har ett komplex av möjliga biverkningar.

Utnämningen av antibiotika utförs endast på strikta medicinska indikationer, vilket bestäms av den behandlande läkaren. Oberoende användning av dessa droger är oacceptabelt, eftersom det kan leda till en signifikant försämring av barnets välbefinnande.

Ta antibiotika ska överensstämma med de instruktioner som finns tillgängliga för varje specifikt läkemedel. Det vanligaste felet hos föräldrarna vid förskrivning av antibiotikabehandling är självständigt återtagande av läkemedel.

Med en förbättring av barnets välbefinnande beslutar fäder och mödrar att sluta använda antibiotika, eftersom de inte längre behövs. Detta är fundamentalt fel! Tidig uppsägning av droger leder endast till utvecklingen av resistens (stabilitet) av bakterier i framtiden för verkan av dessa läkemedel.

Efter behandling med antibiotika är laboratorieövervakning av effektivitet obligatorisk.

Att minska antalet leukocyter i den allmänna analysen av urin indikerar framgången med behandlingen. För slutlig verifikation av adekvat behandling, utförs en kontrollbacillus av urin. Det bör också minska bakteriell tillväxt.

Ganska lång tid i urologisk praxis används och uroseptika. Dessa läkemedel bidrar till att normalisera urinets sediment och återställa urin pH. Dessa medel är också tilldelade kursen mottagande.

En av de populära uroseptikerna är Furazolidon. Det givna läkemedlet ordineras som regel i 7-10 dagar. Multipliciteten och den slutliga användningsperioden bestäms av den behandlande läkaren.

Om barnet har en markerad spasma och ömhet med urinering använde olika typer av antispasmodik. Dessa läkemedel har en ganska långvarig analgetisk effekt, vilket manifesterar sig i en minskning av smärta syndromets intensitet.

Vanligtvis spasmolitics vanligtvis 2-3 gånger om dagen. Långtidsanvändning av dessa läkemedel är inte nödvändig. Vanligtvis utses de i 3-5 dagar.

diet

Terapeutisk kost är en viktig komponent i behandlingen av urinpatologi. Barnens kost under akutperioden måste noggrant planeras.

Med inflammation i blåsan är näringsbasen sura mjölkprodukter, grönsaker och spannmål.

Protein bör begränsas. För mycket intag av proteinfoder i barnets organism främjar sjukdomsprogressionen och engagemanget i njureinflammation.

Effektläget måste vara en bråkdel. Att äta barnet följer 5-6 gånger om dagen i små portioner. Varje måltid bör kompletteras med grönsaker eller frukter.

En bra effekt på barnets immunitet är en mängd sura mjölkprodukter. Försök att välja en sur mjölk med kortast möjliga hållbarhet, eftersom det innehåller mer användbara lakto- och bifidobakterier.

Under den akuta perioden av sjukdomen bör du laga mat på ett försiktigt sätt. Produkterna ska kokas, bakas, kokas eller kokas med ånga.

En bra assistent för mammor blir en vanlig multivar, där du kan laga ett stort antal olika friska rätter.

Med alla patologier i urinvägarna i barnens kost är den dagliga mängden bordsalt begränsad. Läkarna rekommenderar att du använder endast 2-3 gram natriumklorid för hela dagen.

Överdriven salthalt i kokta rätter främjar utvecklingen av barnet på kroppen av uttalad svullnad, som ofta förekommer i ansiktet.

Övervakning av dricksregimen vid behandling av blåspatologier är ett nödvändigt villkor för att uppnå ett positivt resultat.

Som en användbar dryck lämpliga komposit eller fruktdrycker framställda av frukt och bär. Dekoktioner av torkade frukter kommer också att vara ett utmärkt alternativ till konventionellt kokt vatten. Under beredningen av fruktdrycker och kompottar sötnar inte dem kraftigt.

För att berika näring av vitaminer och mineraler som har en återställande effekt är det möjligt med hjälp av multivitaminkomplex. Använd dessa läkemedel bör ligga inom 1 -2 månader. En längre mottagning diskuteras med den behandlande läkaren.

Användningen av multivitaminkomplex under remission av kronisk cystit har en uttalad förebyggande effekt.

När det gäller hur man behandlar barnblåsning kan du ta reda på det genom att titta på en video med den berömda barnläkaren Dr Komarovsky.

Cystit hos barn

Cystitis är en inflammation i blåsans slemhinnor. Blåsans inflammation hos barn är en vanlig sjukdom.

De viktigaste symptomen på cystit hos barn är frekventa och smärtsamma (med brännande smärta), urinering, spasmer i underlivet. Det är viktigt att upptäcka inflammation i urinvägarna, eftersom ett litet barn inte alltid kan förklara vad det gör ont.

Hur är cystit manifesterad hos barn?

 • Barnet urinerar ofta (upp till 4 gånger i timmen), med urinering och omedelbart efter att den gråter, griper handtagen till perineum;
 • det äldre barnet lämnar inte potten eller toaletten länge, för han känner att blåsan inte har tömt helt,
 • klagar på att "skriva smärtsamt", "magevärk";
 • obehaglig uppmaning att urinera - även ett äldre barn kan plötsligt börja urinera i byxor eller i sängen, som ibland föräldrar förklarar av skräck, neuros, etc.;
 • äldre barn kan vara generad att säga vad som stör dem, men frekventa besök på toaletten bör nervositet och irritabilitet göra föräldrarna tveksamt och lugnt fråga barnet.
 • urinmoln, blod kan förekomma i urinen;
 • färgförändring (det kan finnas en grön nyans som indikerar en purulent process) och en lukt av urin;

Temperaturen kan vara normal eller sub-reflux och kan höjas till 39 ° C.

Om barnen och barnen är illa med lika stor sannolikhet, blir från och med en och en halv till två år tjejerna sjuka 3-5 gånger oftare. Frekventa barn cystit hos flickor beror på detaljerna i anatomi: kort och bred urinröret (uretrit), som ligger nära anus och vagina, där urinröret kan matas in oönskad mikroflora. Flickorna - adolescent hormonella förändringar kan orsaka förändringar i mikrofloran i slidan och reproduktion av villkorligt - patogena mikroorganismer som lätt kan ingått urinvägarna.

Cystit vid ursprung är uppdelad i smittsamma och icke-infektiösa.

Infektion orsakas av patogena och villkor - patogena mikroorganismer, kan icke-infektiös uppstå som en biverkan av vissa läkemedel, som ett resultat av exponering för kemikalier, toxiner, kryddig livsmedel, bland annat som en allergisk reaktion.

Icke-infektiös cystit hos barn är mycket sällsynt.

Infektiös cystit kan orsaka ett antal mikroorganismer:

 • bakterier (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Klebsiella, Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia, Streptococcus, Staphylococcus och andra);
 • virus (adenovirus, herpes);
 • svampar, vanligtvis från släktet Candida.

I sällsynta fall utvecklas cystit när den smittas med maskar.

Normalt har slemhinnan skyddsmekanismer, och om det blir smittat, förekommer inte alltid inflammation i blåsan i barnet. Förekomsten av sjukdomar som främjas av flera faktorer, - minskning av den totala och lokal (t ex lokal underkylning) immunitet, lång "patient" med en full blåsa, förstoppning, metaboliska störningar (i synnerhet den ökade koncentrationen av salter i urinen).

Orsaker till cystit hos barn

Orsaker och faktorer vid uppkomsten av infektiös cystit:

 • röra barnets gren med smutsiga händer;
 • otillräcklig hyppig ersättning av blöjor, förekomst av blötsutslag på vilka oönskade mikroflora multiplikationer;
 • felaktig tvättning av barnet bakifrån framför, vilket underlättar införandet av mikrober från ändtarmen i urinvägarna;
 • badar i en smutsig damm, ett barns långa vistelse i våta byxor på stranden, hypotermi (mer sannolikt att orsaka blåsor i en tjej);
 • torka en vanlig handduk i vuxna och barns sexuella organ (sättet att överföra "vuxna" infektioner);
 • Förekomsten av en främmande kropp i urinvägarna, trauma i urinvägarna;
 • Drift av infektion från njurarna i närvaro av inflammation i dem;
 • Drift av infektion från andra inflammationskällor (tonsillit, tonsillit, karies, inflammation i övre luftvägarna med adenovirusinfektion);
 • dysbakterier i vagina hos ungdomar som en följd av hormonell anpassning.

Kan det finnas en orsak till blåsor hos tonåriga tjejer som bär strängar? Ja, det kan vara när man flyttar en vävnadsremsa från anus till vagina, speciellt om det inte finns tillräcklig hygien i anusen. Att bära tunga i kallt väder bidrar självklart till superkylning av det urogenitala systemet.

Några orsaker till icke-infektiös cystit:

 • irritation av blåsans slimhinna med vissa mediciner;
 • användning av extremt kryddig eller salt mat
 • allergier mot läkemedel, hushållskemikalier, främmande proteiner, näringstillskott, födoämnesallergi vitala maskar och orsakas av användning för personlig hygien barnet inte är avsedda för barn tvålar, duschgel med färgämnen, konserveringsmedel och aromatiska tillsatser.

Den akuta formen av cystit utan adekvat behandling blir lätt kronisk när symptom på cystit hos barn är milda eller uppträder periodiskt vid överkylning eller mot andra sjukdomar som försvagar kroppen.

Hur man behandlar cystit hos barn

I akut okomplicerad form, vanligtvis behandlad med cystit hos barnhemma under överinseende av barnläkare eller nephrologist. Barnet bör druckas rikligt. Erbjuda drycker med antiinflammatoriska och uroseptiska egenskaper: fruktdrycker, kompanier av tranbär, kober, havtorn, färska utspädda juicer (morot, äpple).

Att dricka ska vara varmt, det är önskvärt att dricka även på natten. Det bör uteslutas användningen av kryddiga kryddor, marinader och röka produkter, rika buljonger. Mängden salt bör minimeras. Det är nödvändigt att minska barnets motorbelastning, organisera en säng eller en halvbäddssystem.

Behandling av cystit hos flickor har några accenter: det är ofta, flera gånger om dagen, tvätt, byte av underkläder. Läkemedel ordineras av en läkare baserat på testresultaten.

Grundforskning för att bestämma vad som orsakade cystitisen hos ett barn:

 • allmän analys av urin;
 • ett allmänt blodprov
 • biokemiskt blodprov;
 • sådd urin med bestämning av de sådda mikroorganismernas känslighet för specifika antibiotika;
 • Ultraljud av njurarna och urinvägarna.

Bakteriologisk sådd görs under lång tid, och med akut cystit kommer läkaren sannolikt att förskriva ett brett spektrum antibiotikum empiriskt. Inte alla antibiotika som används för att behandla cystit hos vuxna kan ordineras för cystit hos barn.

Barn kan ordineras (till exempel) amoxicillinklavulanat, nitrofurantoin, cefuroxim. Förloppet av ett antibiotikum i akut form är vanligtvis 3 till 5 dagar. Alla antibiotika har kontraindikationer och biverkningar, använd inte dem, speciellt ge barnet!

Med viral eller svampande etiologi av cystit är lämplig behandling nödvändig (antivirala, antifungala läkemedel). I svår form av akut cystit, komplicerad av makrogemuri (rikligt blod), indikeras sjukhusvistelse.

Kronisk cystit hos barn är önskvärd att behandlas på ett sjukhus, där en mer fullständig undersökning utförs och en större mängd medicinska procedurer är möjlig. Förloppet av antibiotika för kronisk cystit är längre, ofta alternerande 2 till 3 antibiotika. För att förhindra utvecklingen av dysbios är probiotika dessutom föreskrivna.

Vid behov föreskrivs sköljning med medicinska lösningar i blåsans hålrum. Allmänt använd fysioterapi (UHF, jonfores, elektrofores, etc.). Med persistent återfallande cystit är förskrivna immunmodulerande läkemedel. Behandling av kronisk cystit är lång och komplicerad, du måste göra allt för att förhindra övergången av sjukdomen till kronisk form.

Behandling av blåsning hos barn med folkmekanismer

Vi måste varna att folkets medel inte alltid är säkra. Så det finns många rekommendationer för uppvärmningsförfaranden: stillasittande bad, ångande skrot över hink med kokande vatten etc. I vissa fall kan de lindra cystitis manifestationer, men med blod i urinen är det kategoriskt kontraindicerat. Uppvärmning i denna situation kan orsaka massiv blödning från blåsans kärl och till och med orsaka sepsis (blodförgiftning).

Infusion från persiljaens rot. Persilja har en diuretikum och bakteriedödande verkan, men det kan också orsaka blödning. Varning!

Te från nätets löv. Har en hemostatisk effekt, innehåller en hel rad vitaminer. Varning! Innehåller myrsyra, som kan irritera magslimhinnan och blåsans slemhinna.

Relativt säker och effektiv buljongbuljong. Men du måste jobba hårt för att få ditt barn att dricka det, eftersom det har en obehaglig smak och en slemhaltig konsistens.

Utföra behandling hemma, konsultera en läkare om lämpligheten av att använda folkmedicinska lösningar. Det är bättre att köpa lämpliga te i apoteket, där de optimala proportionerna av örter och deras doser upprätthålls.

Förutom antibiotika kan behandling av blåsor hos barn förskrivas växtbaserade produkter, som kanefron (möjlig användning från 1 år), cyston (kan användas från 2 år). Dessa läkemedel för behandling av cystit i sjukdomens infektiösa natur kommer att vara en hjälp, men inte den huvudsakliga behandlingen.

Så du misstänkte ett barns blåsor, vad ska man göra? Kontakta läkare. Barn rikligt att dricka, lägga i sängen eller åtminstone minska sin motoraktivitet, ha på sig varma byxor och strumpor. Från menyn är det nödvändigt att utesluta skarpa, salta rätter, röka produkter, rika buljonger. Hur man behandlar en cystit i en tjej? Till de angivna rekommendationerna läggs tonvikten på den striktaste efterlevnaden av personlig hygien, ofta tvättning och byte av underkläder flera gånger om dagen.

Förebyggande av cystit hos barn

Förebyggande underhåll av en cystit hos barn består först och främst av strikt hygien i perineum, frekvent och korrekt undergrävning, använd endast barns tvål och schampo.

Det är viktigt att undvika hypotermi, inklusive lokala (till exempel sitter på den kalla ytan, en lång vistelse i våta byxor eller baddräkt på stranden), förorening av perineum när man spelar i sanden (speciellt hos tjejer).

Det är nödvändigt att behandla möjliga foci av infektion i tid (tonsillit, maxillary bihåleinflammation, karies).

Barnens näring bör balanseras, med tillräckligt med vitaminer.

Cystit hos barn

Under cystitis innebär urologläkare vanligtvis blåsans inflammation på grund av ett antal anledningar, både smittsamma och icke-infektiösa. Denna sjukdom kan vara antingen primär eller som följd av andra sjukdomar.

Tidigare ansågs cystit vara ett kvinnligt problem för kvinnor över 25 år. Modern forskning visar att sjukdomen är utbredd i den pediatriska populationen (vanligare hos flickor än hos pojkar), men ganska ofta patologi förblir odiagnostiserade eftersom tillhörande barnläkare och urologer låg kvalifikationer med tredje part problem att urinera, klassiska pyelonefrit, andra infektioner i urinvägarna.

Hur känner man igen och behandlar cystit hos ett barn? Hur effektivt är förebyggandet av denna sjukdom? Vilka är de möjliga konsekvenserna av sjukdomen och kan den gå på egen hand? Om detta och många andra saker du läser i vår artikel.

Orsaker till cystit hos barn

Det bör omedelbart noteras att tjejer är mer benägna att drabbas av cystit än pojkar. Denna funktion är associerad med den anatomiska strukturen av urinröret, som är den senare, är betydligt längre och längre, vilket skapar ytterligare hinder för penetration av infektionen, nämligen en i 60 procent av fallen är orsaken till de primära formerna av sjukdomen.

De grundläggande provokationsfaktorerna som signifikant ökar risken för blåsning hos barn och ungdomar innefattar:

 1. Infektiösa lesioner av blåsan med stafylokocker, streptokocker, E. coli;
 2. Allmän minskning av immunitet hos barnet;
 3. Otillräcklig hygienvård för reproduktionsorganen;
 4. Funktioner med dålig ärftlighet;
 5. Akut brist eller frånvaro av ett antal vitaminer;
 6. Överkylning av kroppen som helhet och genitala organ i synnerhet;
 7. Kroniska icke-infektionssjukdomar i genitourinary sfären;
 8. Ta ett antal droger - urotropin, steroider, sulfonamider;
 9. Dålig ventilation zon könsorgan på grund av kontinuerlig bär blöjor - intertrigo, avföring, kan urin tränga genom urinröret och provocera utvecklingen av inflammation;
 10. Förekomsten av en främmande kropp i blåsan, konsekvenserna av kirurgisk ingrepp;
 11. Konsekvensen av inflammation av appendicit i bäckens placering av bilagan;
 12. Kronisk gastrointestinal patologi;
 13. Allergiska systemiska manifestationer;
 14. Vid tonåringar i de äldre åldersgrupperna - de sjukdomar som överförts sexuellt av (klamydial, trihomonadnoj och gonorrheal etiologi);
 15. I vissa fall - virala och svampiga skador.

Symtom på cystit hos ett barn

Symtomatiska manifestationer av blåsor hos barn beror på deras ålder, liksom funktionerna i sjukdomsförloppet.

De grundläggande symptomen hos barn under 1 år inkluderar:

 1. Stark tårighet;
 2. Irritabilitet och ångest utan någon uppenbar anledning
 3. Mycket frekventa eller på annat sätt mycket sällsynta handlingar av urinering;
 4. Ibland - en temperaturökning.
 5. Byte av färg av urin, ligger närmare en mörkgul nyans.

För ett barn över 1 år är de karakteristiska egenskaperna:

 1. Svårt smärtssyndrom vid lokalisering av lilla bäckenet
 2. Hyppig uppmaning att urinera - minst 2 gånger per timme
 3. Nästan alltid - en ökning av temperaturen;
 4. Delvis inkontinens av urin.

Akut cystit hos barn

Akut skott av cystit hos barn utvecklas vanligen snabbt. Vid bildandet av en inflammation blir barnet rastlöst, det är avskräckt av ett smärtsamt syndrom i ett suprapubiskt område. Urinering - ofta, men i små portioner, med obehagliga känslor vid avgångstiden på ett litet behov. Urinen själv har en mörk, uttalad gul nyans med en grumlig konsistens, det finns mycket slem i den.

Förloppet av sjukdomen hos denna art åtföljs ofta av feber och allvarlig förgiftning, speciellt om orsaken är bakteriell eller svampinfektion i urinblåsan. Vid utnämning av kvalificerad behandling försvinner symptomatiken av akut cystit hos ett barn - redan på dag 5 i sjukdomen känns det mycket bättre och urinprov börjar normalisera.

Kronisk cystit hos barn

Den kroniska formen av sjukdomen i ett barn är oftast orsakas på grund av sen diagnos av sjukdomen, dålig behandling av cystit, såväl som en konsekvens av medfödda / förvärvade avvikelser i urogenitalsystemet - från kristallurgii till nedsatt cirkulation i bäckenet och andra missbildningar. Ytterligare "bidrag" som gjorts av en mängd olika somatisk sjukdom och infektionsspektrum, immunbrist, vitaminbrist, undernäring, etc., inte är direkt relaterade till det urogenitala området, men har en ytterligare negativ effekt på kroppen.

Om akut cystit, som regel, den primära sjukdomen är nästan alltid sekundär den kroniska scenen, de dominerande symtomen uttrycks mycket dåligt, så länge latent fas av remission ersatt exacerbationer korrekta. Denna patologi försvinner inte på egen hand, den bidrar till konservativ terapi och kan orsaka ett stort antal komplikationer på medellång sikt. Sålunda detekteras pyelonefrit hos 80 procent av små patienter med cystit i kroniskt stadium. Nästan 95 procent lider av vesiculouretral reflux, åtföljd av en systemisk försämring av urinutflödet och omvänd partiell gjutning av det i njurbäckenet.

Diagnos av cystit hos ett barn

Diagnos av blåsan är det viktigaste steget i barnets framtida återhämtning. Tyvärr, upp till hälften av alla fall av sjukdomen i Ryssland fortfarande inte upptäcks i unga patienter i tid, vilket leder till bildandet av ett stort antal komplikationer av sjukdomen och oförmåga dess snabba härdningsmetoder konservativ behandling.

Om du misstänker en cystit, måste barnläkaren rikta barnet till en barnlig urolog för en omfattande undersökning. Primär diagnos kräver bekräftelse, görs på grundval av typiska klagomål om en ung patient -.. Pain klar lokalisering, problem urinera, förändringar i urinen färg etc. Parallellt bär en erfaren professionell en differentialdiagnos och försöker eliminera liknande symptomatisk sjukdom profil - särskilt akut atypiska blindtarmsinflammation (förutom grundläggande manifestationer, svår smärta i buken, vätskekonsistens i avföring med blodproppar och muskelspänning i högra sidan ), pyelonefrit, vulvit, balanit (det finns okarakteristiska urladdningar), blåstumörer.

Vilka tester ska jag ta med cystit hos barn?

Förutom differentialdiagnosen ska läkaren obligatoriskt skicka barnet till leverans av tester - endast på grundval av den huvudsakliga sjukdomen kan definitivt anges.

 1. Allmän urinanalys och Nechiporenko studie;
 2. Den allmänna analysen av blod för upprätthållande av leukocyter och ökade hastigheter av ESR;
 3. Urin kokar, hjälper till att upptäcka potentiella patogener av inflammation;
 4. PCR-diagnos av grundläggande infektioner;
 5. Lokal analys av könsorganens mikroflora på dysbios;
 6. cystoskopi;
 7. Om det behövs - ultraljud av bäckenorganen och en biopsi.

Urinalys för cystit hos barn. indikatorer

Den grundläggande mekanismen för att bekräfta den primära diagnosen "cystitis" hos barn är en allmän urinalys.

Arbetsmaterialet samlas på morgonen i en steril behållare. Den första delen av urinen måste dräneras, med endast medelvärdet. Innan provvätskan tas, måste barnet tvätta sig ordentligt, det är lämpligt att ta behållaren med urin in i laboratoriet senast 1 timme efter insamlingen.

Diagnosen "cystitis" kan göras av en laboratoriearbetare eller en läkare baserat på flera parametrar:

 1. Ökning av leukocyter till 50-60 enheter inom synfältet (i en takt av 5-6);
 2. En liten ökning av proteinet - över 0,033 g / l;
 3. Vätskan har en matt skugga, något genomskinlig, grumlig med en blandning av flingor, ibland av blod;
 4. Antalet utlakning erytrocyter inom synfältet är 10-15 enheter.

Behandling av cystit hos barn

Behandling av cystit hos barn innebär komplex terapi med en rad strikta rekommendationer. Optimal, kommer att vara sjukhusvistelse av en liten patient på ett sjukhus, även om behandling av okomplicerade former av patologi är möjlig på poliklinisk basis och till och med hemma.

Medicin för blåsning för barn

Droger föreskrivs strängt individuellt av en specialistläkare, baserat på sjukdoms svårighetsgrad, patientens ålder, individuella egenskaper hos kroppen och andra faktorer. I standardprogrammet kommer nedanstående droger:

 1. Spasmolytika. Är avsedda för neutralisering av det uttryckta smärtsamma syndromet. Typiska representanter är Drotaverin, Platifillin, Papaverin, oftast i form av injektioner, ibland tabletter;
 2. Uroseptiki. Antibakteriella läkemedel som används för att förstöra den patogena mikrofloran som orsakade inflammation i blåsan. Typiska representanter - trimoxazol, ciprofloxacin, amoxicillin, respektive, i samband med sulfonamider, fluorokinoloner, och den klassiska antibiotika,
 3. Diuretika. Diuretika. Oftast utses hypotiazid, veroshpiron, furosemid, diakarb;
 4. Vitamin-mineralkomplex som tillägg.

rekommendationer

Listan över vanliga medicinska rekommendationer innehåller:

 1. Överensstämmelse med sängstöd. I akuta former av cystit - minst 3 dagar. Det minskar frekvensen av urinering, smärta och maximal kontroll över en liten patients terapi.
 2. Inmatningen av natriumklorid mineralvatten utan gas i en mängd som inte överstiger 1 liter / dag är en lätt antiinflammatorisk effekt;
 3. Torr värme på pubic regionen;
 4. Sittat varmt bad. Den rekommenderade termiska regimen är 37,5 grader, 2 procedurer som varar 15-20 minuter varje dag.
 5. Korrigering av energisystemet. Inklusion i kosten av mjölk- och surmjölkprodukter, rätter på växtbasen. Uteslutning av kryddor, kryddor, kryddig, stekt, söt, sylt mat.

Ovanstående behandlingsregim är den grundläggande och avsedda användningen för terapi av primär akuta former av cystit. I fallet med sekundära inflammatorisk bakgrundsprocess eller kroniska stadier av sjukdomen, med användning av olika enskilda system, inkluderande behandling av samtidig sjukdom, fysioterapi, i sällsynta fall - kirurgi.

Behandling av cystit i hemmet

Behandling av cystit hos barn i hemmet är möjligt endast i fall av okomplicerade former av sjukdomen och under obligatorisk övervakning av en specialist - han borde föreskriva en kurs i läkemedelsbehandling med en indikation på tidpunkten och mängder av användningen av droger, liksom att övervaka ung patient med leverans av preliminära analyser.

Vad kan föräldrar göra förutom att övervaka intaget av föreskrivna läkemedel?

 1. Ge barnet strikt sängstöd och skapa möjlighet till förenklad urinering utan att resa sig upp från sängen (skepp eller flaska);
 2. Justera kosten för behandlingsperioden, med undantag för allt söt, stekt, sylt, kryddig, salt. I behandlingsprocessen bör ytterligare frukter och grönsaker som inte är förbjudna av läkaren, liksom mjölksyra och sura mjölkprodukter, införas i kosten. Förberedelse av rätter - endast matlagning och ångkokning;
 3. Ger chad med måttligt drickande - det ideala alternativet kommer att vara icke-kolsyrade natriumklorid mineralvatten (Borjomi);
 4. Med obligatoriskt överenskommelse med behandlande läkare - fytoterapi baserat på varma bad, applicering av torr värme.

Traditionella behandlingsmetoder

Eventuella recept på traditionell medicin som tillämpas på ett barn med blåsan måste samordnas med den behandlande läkaren utan att misslyckas. Huvudprincipen är ytterligare, och inte substitutionsbehandling, eftersom det är omöjligt att bota även en enkel form av sjukdomen bara med örter och tinkturer.

 1. En tesked torrt ört St John's wort, häll ett glas varmt vatten och låt det vila på ett vattenbad i ungefär en halvtimme. Kyla och töm botemedlet, ge en kvart kopp fyra gånger om dagen i en halvtimme före måltiden i 10 dagar;
 2. Tre matskedar av badans förskjutna torra rhizomer, häll ett glas varmt vatten, sätt på medelvärme och förång ½ av vätskan. Avlägsna från plattan, sval, spänning. Ät 10 droppar 3 gånger dagligen före måltid i 1 vecka;
 3. Ta i lika stora delar 1 glas björkblad, kamille, oregano, ekbark, fyll dem med en liter kokande vatten och låt det brygga i 15 minuter. Stamma och häll vätskan i ett varmt bad, grundligt blanda. Hjälp barnet att ta ett avslappnande förfarande i sittande läge i 15 minuter. Den rekommenderade termiska regimen av vatten är 37-38 grader.

effekter

Till typiska komplikationer av en cystit hos barn läkare bär:

 1. Hematuri. I urinen framträder blodproppar;
 2. Vesicourethral reflux. Ihållande kränkning av urinflödet, delvis omvänd gjutning av denna vätska i njurbäckenet;
 3. Interstitiella störningar. Destruktiva förändringar i blåsans struktur med skada på slemhinnorna, mjuka vävnader och andra organets delar;
 4. Pyelonefrit. Inflammatoriska processer i njurarna, som i vissa fall kan direkt hota livet för en liten patient.

förebyggande

Förteckningen över grundläggande förebyggande åtgärder omfattar:

 1. Tidig behandling av alla sjukdomar i genitourinary sfären;
 2. Allmän och lokal förstärkning av immunitet - härdning, intag av vitaminminerala komplex, användning av immunomodulatorer etc.;
 3. Förebyggande av hypotermi hos könsorgan och närliggande system;
 4. Noggrann hygien med tvätt, regelbunden byte av blöjor, användning av personliga föremål och apparater (handdukar, tvål, etc.);
 5. System effektkorrektionsschema förutom mycket stekt mat, marinader, mat, rik på enkla kolhydrater, liksom utbyggnaden av kosten på bekostnad av grönsaker, frukt, fisk, kött, mjölk och mjölkprodukter;
 6. Regelbundna förebyggande undersökningar hos barnläkare, urolog, nefrolog.

Användbar video

Dr Komarovsky - Cystit: symptom, diagnos, behandling, förebyggande

Frågor och svar

Varför ge ett urintest för cystit hos ett barn?

Resultaten av urinalysen används för att bekräfta eller motbevisa den primära diagnosen hos barn, utan att diagnosen inte kan vara fullständig. På cystit indikerar en signifikant ökning av leukocyter och erytrocyter vyschelochnyh, en liten ökning i proteinet såväl som förändringar i externa parametrar för vätskan - dess suddiga mer intensiva färgning utseende föroreningar.

Vad är det bästa sättet att behandla ett barns blåsan på 3 år?

Cystitis hos ett barn av denna ålder behandlas på poliklinisk grund. Den vanliga behandlingsregimen innehåller:

 1. Läkemedel. Oftast uroseptika, med berusning och smärtssyndrom - smörjning och godkända smärtstillande medel;
 2. Sängstöd;
 3. Inträde av vitamin-mineral komplex;
 4. Torr värme;
 5. Diet med undantag av stekt, tungt saltade och kryddiga rätter;
 6. Måttligt drickande.

Cystitis hos ett barn på 5 år. Än att behandla?

Vid denna återkomst bör behandlingen av blåsan vara under obligatorisk övervakning av en läkare, även om den utförs hemma. Barn register sängläge, måttlig alkoholkonsumtion, torr värme på skrevet, varma bad fytoterapi en särskild strömförsörjningskrets med undantag av rätter och hårt ingå i kosten för mejeri / mejeriprodukter, grönsaker, frukt.

Läkemedel - endast för urologens syfte. Oftast är det uroseptiki (i fallet med den smittsamma naturen hos sjukdomen, diuretika (såsom ett diuretikum) och spasmolytika för att eliminera smärta. Obligatorisk regelbunden övervakning av den lilla tillståndet hos patienten med leverans av interimanalyser.

Snabb behandling av en cystit hos barnet på 5 år folkmord?

Den enda sanna lösningen är att kontakta barnläkaren, urologen, nephrologisten för korrekt diagnos och lämpligt föreskriven behandling. Inte självmedicinera barnet: resultatet kan vara bildandet av dess komplikationer, från kroniska former av sjukdomen till hematuri, interstitiell störningar och även pyelonefrit, i vissa fall, utgör ett hot mot livet på barnet.

Vilka tabletter ska ge ett barn med blåsor?

Det är nödvändigt att ge piller som ordinerats av urologen, nephrologisten eller barnläkaren i den komplexa behandlingsregimen för identifierad och bekräftad cystit. Som regel i de flesta fall uroseptiki / bredspektrumantibiotika, diuretika, diuretika och läkemedel symtomatisk lindring av spasmer och smärta - NSAID, spasmolytika. Det specifika handelsnamnet på drogerna från förstahandsvalet, systemet med mottagning och andra parametrar är uteslutande av den behandlande läkaren!

Vilket antibiotikum ska ge för blåsor hos ett barn 2 år?

Den som kommer att ordineras i komplex behandling av blåsor, är en exceptionellt kvalificerad läkare. Vanligtvis drogen första val - det är amoxicillin och uroseptiki trimoxazol och ciprofloxacin. Det är värt att förstå att de bara kommer att hjälpa till vid sjukdomens infektionsbakteriella natur och inte i alla fall.

Under alla omständigheter, rekommenderar vi att passera en omfattande diagnos och söka professionellt målade regimen till profil expert - vanligtvis en pediatrisk urolog eller nephrologist. Självmedicinera inte!

Symtom och behandling av cystit hos barn

Lämna en kommentar 4,851

Många betraktar patologin för urinvägssjukdom hos vuxna, men detta antagande är bedrägligt. Cystitis hos barn utvecklas ofta och manifesterar sig i olika åldrar. Symtom på cystit hos barn och vuxna är likartad, den största skillnaden i behandling av blåsning hos barn är att den utförs på mer känsliga sätt och kräver ökad försiktighet.

Allmän information

Organen i urinsystemet inuti är täckta med ett mjukt inre skal. Inflammation av detta membran orsakad av infektion kallas cystitis. En inflammerad urinblåsa är en vanlig patologi. Det kan uppstå vid 4 års ålder och upp till 12 år, mycket mindre ofta från 1 år till 3 år, och cystit hos spädbarn är extremt sällsynt.

I flickor förekommer patologin 3 gånger oftare än cystitisen hos pojkar. Denna trend beror på den individuella anatomin i genitourinary systemet. Den sexuella sekvensen i infektion observeras från 3 års ålder och äldre.

Former och typer av patologi

Typer av sjukdom

Enligt lokaliseringsplatsen händer inflammationsprocessen:

 • diffus (påverkar organets hela yta);
 • lokal (observerad i en separat del av slemhinnan).

Beroende på orsakerna som orsakade inflammation i blåsan hos barn är patologin uppdelad i följande typer:

 • Hemorragisk. Ett infektiöst medel provar inflammation i slemhinnan. Gradvis förstöring uppstår, vilket ökar permeabiliteten hos blodkärl. Blodet kommer in i urinen och det påverkar färgen och lukten.
 • Catarrhal. Inflammation sträcker sig endast till slemhinnan.
 • Ulcerös. Kroppens väggar är täckta av sår.
 • Interstitiell. Anledningen till utvecklingen av denna art är långt ifrån smittsam. En karakteristisk egenskap är minskningen av orgelens storlek.
 • Trigon. Lokal inflammation som påverkar blåsantriangeln.
 • Livmoderhalscancer. Processen med inflammation är lokaliserad i orgelns hals.
Tillbaka till innehållet

Former av patologi

Barnets blåsan kan förekomma i två former:

 • Akut - kan utvecklas i flera timmar, ytskiktet på slemhinnan påverkas. Akut cystit hos barn kan botas på 7-10 dagar med snabb hjälp.
 • Kronisk - resultatet av frekvent upprepning av akut form. Kronisk cystit hos barn utvecklas parallellt i närvaro av den underliggande sjukdomen. Bota det svårare, behandlingen tar lång tid.
Tillbaka till innehållet

Orsaker till patologiutveckling

När man talar om orsakerna som provocerade patologi är det viktigt att förstå vad som orsakade inflammationsprocessen. I varje enskild situation är de förhållanden som orsakade patologin helt olika. Men de identifierar de främsta orsakerna till cystit hos barn och provocerar utvecklingen. Vanligtvis är sjukdomen orsakad av infektion med mikrober.

patogener

Det vanligaste sättet att infektera i urinen är stigande, mycket mindre ofta blir infektionen och utvecklas längs nedstigningsvägen eller genom blodet.

 • infektiös infektion i blåsan med en stigande rutt (genom urinröret);
 • penetration av infektion av den nedstigande vägen i njursjukdom (pyelonefrit).
Streptokocker och stafylokocker tjänar som en källa till blåspatologi.

De viktigaste irriterande ämnena, som väcker urinets patologi, innefattar:

Andra skäl

Av ytterligare anledningar som är predisponerade för utvecklingen av sjukdomen, innefattar:

 • Underkylning kroppen, vilket leder till en minskning av lokalt skydd, vilket öppnar vägen mot infektion. En ökande faktor är närvaron av en källa till infektion i njure eller urogenitala systemet.
 • Icke-iakttagande av personlig hygien kan prova blåsning hos en flicka, särskilt i ung ålder, när de skyddande krafterna i slemhinnan är minimala och ingången till urinröret är bred.
 • Ärftlig predisposition.
 • Minskad immunitet, bland annat som ett resultat av att ta mediciner.
Tillbaka till innehållet

Riskgrupper

Cystit hos ungdomar och skolbarn är mycket vanligare än hos spädbarn eller nyfödda barn. Och den största andelen sjukdomar som observerats hos unga tjejer. En särskiljande kännetecken för sjukdomsförloppet hos tjejer är flödet av cystit tillsammans med uretrit, cystit hos pojken och uretrit fortsätter som oberoende sjukdomar. Hos barn upp till ett år är utvecklingen av cystit hos pojkar och tjejer exakt densamma. Mest av allt i riskzonen är barn:

 • med låg immunitet
 • medfödda abnormiteter hos det urogenitala systemet;
 • med den kroniska kursen av andra sjukdomar.
Tillbaka till innehållet

Symtom och tecken på patologi hos barn

Tecken på blåsning hos unga barn skiljer sig inte alltid från deras specifika manifestation, så det är vanligt att skilja symptomen utifrån åldersgränserna:

 • Klinik av symtom hos nyfödda och barn under 1 år
 • Klinik för symtom på äldre barn.

Denna uppdelning är helt berättigad, eftersom barnets diagnos är komplicerad av det faktum att han inte kan beskriva sina känslor, och föräldrar i blåsor hos barn märker inte alltid ovanligt beteende i tid. Barn och om 2 år, och vid 10 inser känslan av ohälsa, beskriver obehagliga symptom.

Yngre ålder

Cystitis hos unga barn kännetecknas av ospecificerade symptom:

 • worriedly;
 • moodiness;
 • klagan;
 • ändrar färg urin (från ljus till mörk);
 • Antalet urinering minskar eller omvänt uppstår urinprocessen oftare;
 • För spädbarn är retention av urinering på grund av spasmer sällsynt;
 • kroppstemperaturen ökar extremt sällan.
Tillbaka till innehållet

Senior ålder

För denna ålder blir manifestationen av symtom mer distinkt:

 • smärta i underlivet (nära blåsan), i nedre delen, ökar med fyllning av blåsan och vid urineringstidpunkten;
 • falsk uppmaning att urinera, minska mängden urin, inkontinens
 • förändring i urinens fysikaliska och kemiska egenskaper (grumlig, strimlar, sediment, ibland pus och dålig lukt);
 • temperaturen stiger, ibland till mycket höga betyg.
Tillbaka till innehållet

Diagnos av sjukdomen

Inledande antaganden läkaren kan göra när man granskar barnet och en detaljerad undersökning av sina föräldrar. Ange deras antaganden och bestämma att diagnosspecifikationen är korrekt efter undersökningen. Föräldrar bör veta vilka tester som hjälper specialister att ställa rätt diagnos och välja nödvändig behandling:

 • Allmän analys av urin. Närvaron av leukocyter i den indikerar en inflammatorisk process. Dessutom finns slem, röda blodkroppar och bakterier närvarande i urinen.
 • För att känna igen vilken typ av infektion i barnens urin, föreskriver läkare urinkulturen. Denna analys används för den kroniska formen av sjukdomen.
 • Blodprov. Om ytterligare komplikationer inte går med i patologin kommer det inte att förändras i blodets sammansättning.
 • USA.
 • Cystoskopi. Användningen av ett endoskop låter dig visuellt undersöka blåsans tillstånd. Vid yngre ålder utförs proceduren för cystoskopi under anestesi.
Tillbaka till innehållet

Behandling av patologi

Hur man hjälper ett barn med blåsor? För att uppnå det snabbaste resultatet är cystit hos barn nödvändig om vissa villkor är uppfyllda. Första hjälpen för cystit innefattar:

 • ge barnet lugn och sängstöd;
 • öka mängden vatten som förbrukas, för att snabbt ta bort bakterier från kroppen;
 • ring alltid till en läkare.
Tillbaka till innehållet

Antibakteriella medel för behandling

Antibiotika är de främsta botemedel mot cystit hos barn. Förberedelser undertrycker infektionens utveckling, därför är behandlingen av kronisk cystit utan dem inte fullständig. Vid behandling av cystit är föreskrivna tabletter under en längre tid (minst 14 dagar), nödvändigtvis under överinseende av en läkare. Preference ges till läkemedel av den skyddade penicillingruppen "Augmentin", "Amoxiclav". Vid individuell intolerans utsetts "Sumamed", "Azithromecin".

Behandling av akut cystit utförs av uroseptika "Furagin", "Monural", "Furamag". Tabletter och pulver av sulfonamider ("Biseptol") används mycket mindre ofta. Behovet av att ta antibiotika, varaktigheten av behandlingstiden bestäms av läkaren. Smärta med denna form avlägsnas genom smärtstillande och spasmavlägsnande tabletter (Baralgin, No-shpa, Spazmalgon).

Letar du efter vitaminer?

Som du vet kan en förändring i surheten i urinen, som är fördelaktig för utvecklingen av patogen mikroflora, provocera beriberi. Med en brist på vitaminer och mikrodelar i kroppen, fortskrider urinbalansen snabbt. Dessutom behöver du övervaka kosten, du måste dessutom ta vitamin E och multivitaminkomplex. Vad som är lämpligt i varje enskilt fall, kommer läkaren att berätta.

Vitaminer är inte huvudmedicin för behandling av cystit, men som ett botemedel mot barn med blåsor, det skadar inte kroppen.

Hygienprocedurer

Ett integrerat tillvägagångssätt vid behandling av cystit kan ha en positiv effekt. Väl etablerade bad för blåsor. Varmt bad med användning av örter (salvia, kamille, calendula) i sittande läge hjälper perfekt till att behandla cystit hos flickor. Vatten bör inte värmas mer än 37 grader. Buken i urinområdet måste förpackas med torr värme (inte mer än 38 grader). Ständigt övervaka noggrannheten i det intima området.

Hemmedicin hemma

Bota kan botas genom att förbättra urinprocessen, vilket bidrar till att avlägsna toxiner, för detta ändamål föreskrivs diuretiska folkmedicin. Klar diuretika eller enskilda örter kan köpas på apoteket. Samma egendom har en riklig dryck och absorberas bättre av barn i form av en drink. Det är nödvändigt att ge för att dricka tranbärsjuice, kompote från cowberry, björksaft eller te från en hundros. Växter - ett effektivt botemedel mot cystit, har antibakteriella och diuretiska egenskaper. Behandling av cystit hos barn med folkmedicin utförs endast med doktorns tillstånd och under sin klara kontroll, ingen självbehandling.

Funktioner av sjukdomen och behandling hos spädbarn

Inflammation av urinsystemet hos barn har karakteristiska egenskaper. Det är sällsynt att hitta cystit i ett spädbarn. Ju mindre ålder barn är, ju mindre vanligt är cystit i sin rena form. Oftast förekommer en utveckling av urinvägsinfektion och inflammationsprocessen sprids till urinledarna, urinväggen och passerar till och med njurarna. Om barnet har tecken på en sjukdom, ska du omedelbart söka hjälp. Behandling av cystit hos ett barn är nödvändigt på ett sjukhus.

Komplikationer av cystit hos barn

Tillhandahållande av sjukvård vid fel tidpunkt eller otillräckligt kan leda till utveckling av komplikationer:

 • inflammation i njurarna;
 • återflöde, i vilken urinen går in från urinen till njurarna eller i urinblåsan ur urinblåsan;
 • ersättning av muskelbindväv;
 • brist på organets väggar.
Tillbaka till innehållet

Förebyggande åtgärder

Att bota barns blåsor är inte en lätt uppgift. Denna sjukdom hör till kategorin av de som är lättare att förebygga än att behandla. Förebyggande är enkelt och kommer ner till genomförandet av elementära regler:

 • följ avföringens regelbundenhet och undvik förstoppning
 • observera personlig hygien: regelbunden tvättning, byte av underkläder och tidig ersättning av blöjor;
 • för att styra temperaturen och undvika superkylning.

Det är viktigt att övervaka barnets övergripande hälsa. Låt inte ens förkylning gå själv och ring en läkare i tid. Du måste ordentligt göra en diet för ett barn, drick vitaminkomplex, eftersom immunsystemet är viktigt för att bibehålla hälsan hos hela kroppen. Och naturligtvis glöm inte bort användningen av den nödvändiga mängden vätska.