Huvud
Skäl

Hur man gör en massager för prostata själv: anpassning och kontraindikationer

Dessutom kan det vara ganska trevligt för en man om det genomförs på rätt sätt.

I artikeln pratar vi om hur du kan göra en massageapparat för din prostata med egna händer, hur man applicerar det ordentligt och om det finns kontraindikationer för en sådan massage.

Fördelar och skador från en sådan massage

fördelar:

 1. Den mekaniska effekten på prostatakörteln irriterar nervändarna. Följaktligen utökar och förbättrar blodkärlen. Ett bra blodflöde bidrar till det faktum att droger har den bästa effekten.
 2. Med denna procedur kan du få ett ämne som produceras av prostata. Det kan vara nödvändigt för analys. Enligt denna analys kan läkaren ordinera den nödvändiga behandlingen.
 3. Man tror att denna procedur kan förbättra kvaliteten på sexuellt liv. När allt är så förbättras sekretionsutflödet från prostatakörteln.
 4. Med denna procedur återställs muskeltonen i prostata. Dessutom kan du med denna procedur i allmänhet förbättra tonen hos alla muskler i perineum.

skada:

 1. Felaktiga massage tekniker kan leda till utveckling av sjukdomar, såsom prostata adenom och prostatit.
 2. Om massagen är för intensiv kan den orsaka en autoimmun reaktion i kroppen.
 3. Felaktig massage kan skada endotmen och prova utvecklingen av hemorrojder, samt prova utseendet på analfissurer.

Varianter av förfarandet

Innan någon variant av genomförandet är nödvändig, måste man förbereda sig:

 1. För det första ska mannen som kommer att genomgå förfarandet göra en rengörande emalj.
 2. Om massagen är klar med händerna, måste du skära naglarna så att de inte skadar tarmarna.
 3. Det är lämpligt att dricka lite vatten före proceduren.

Under massagen släpps en sekretion.

Hemligheten förekommer i urinröret. Och det är mycket önskvärt att man efter proceduren kunde urinera, så att urinen tvättade denna hemlighet.

Du måste också helt slappna av. Gör det varmt bad och avkopplande massage. Procedurens varaktighet är cirka 1,5 minuter, längre rekommenderas inte.

Independent. Massage kan ske självständigt. Du kan göra denna procedur i badkaret, ligger i varmt vatten. Du måste sätta dina fötter på badets sidor. Fingeren bör smörjas med någon fettkräme och införas i anusen i full längd. Du kan hitta kanten av prostata. I sin form är det som en valnöt. Du kan se prostatas anatomi i den här artikeln.

Men kanten av prostata är inte så svårt, det är fibröst nog. Det är nödvändigt att flytta fingret försiktigt från prostatens kant till centrum. Styrkan som du behöver massage beror på prostatens känslor och tillstånd. När det härdras kan du öka trycket. Men det borde inte finnas några smärtsamma förnimmelser.

Om smärtan uppstår bör du sluta massera en stund. Inte bara huvuddelen av prostata, utan även dess laterala kanaler är utarbetad för att få önskad effekt. Det finns speciella anordningar för prostata massage med egna händer, som är utformade för att förenkla hela processen.

Med hjälp av en partner eller partner. Denna procedur utförs ibland och inte självständigt. Den optimala positionen i detta fall är en där mannen kommer att kunna slappna av helt. Ligga på ryggen måste du sprida benen och böja dem i ditt knä. Fingeren hos personen som utför massageen är utsmält med en fet kräm.

Fingeret skrivs in hela längden. Den person som utför massage ska hitta kanten av prostata och leda rörelser från kanten till mitten. Det är nödvändigt att se till att det inte finns någon smärta. En sådan massage bör också duscha inte mer än 1,5 minuter.

Med hjälp av en stimulator massage. Massage kan också göras med en speciell massage. Före användning måste det desinficeras. Användning för detta kan vara sådana antiseptika, som miramistin eller klorhexidin. Då sätts en kondom på massageapparaten.

Då smörjs den analöppna med ett smörjmedel. Det är nödvändigt att använda ett smörjmedel på vattenbasis. Kompositionen bör inte ha några fettämnen. När allt kommer omkring leder de till förstörelsen av latex. En massage utförs i den bakre positionen på sidan. Benen måste böjas och pressas till magen.

Om en vibrationsmassager används, måste vibrationsläget aktiveras. Det första förfarandet bör utföras inom 3-5 minuter, varaktigheten kan ökas.

Och förbättra sexlivet hjälper till med följande artiklar: hur man gör massage för att öka styrkan och huruvida det är möjligt att uppnå orgasm genom att stimulera prostatakörteln?

Kontra

Denna massage har vissa kontraindikationer:

 1. Hemorrojder. I närvaro av denna sjukdom kan prostatamassage bara förvärra den.
 2. Anal sprickor. De, som hemorrojder, kan få en mer uttalad form efter proceduren.
 3. Rektumets cancer,prostatacancer. Förfarandet intensifierar blodflödet, ökar cancertumören.
 4. adenom prostata i försummad form.
 5. Blåsans sjukdomar, som blåsor, problem med urinering i oförklarliga skäl.

Prostata massager med egna händer: hur man gör?

Hur man gör en prostata massager själv? Massager för prostata med egna händer hemma är svår att producera. När allt kommer omkring bör dess form vara anatomisk, och detta är svårt att uppnå, med självtillverkning. Denna blankett är nödvändig för att undvika skador under förfarandet.

Hur man gör en massager för prostata själv? Att göra en prostata stimulator med egna händer är lättast att använda lera. Du kan också använda trä, men i det här fallet måste du slipa massageraren så att det inte finns några skarpa delar kvar på den som kan orsaka skada.

För att göra en prostata stimulator måste du bestämma sin form:

 1. Massagerns diameter bör inte överstiga 5 cm och dess längd ska vara ca 10 cm.
 2. Det är nödvändigt att det är cirkulärt i tvärsnitt.
 3. Det är också nödvändigt att det har ett rundat huvud.
 4. Dessutom bör det vara något krökt längs.
 5. Om det är av lera, måste det härdas före användning. Med den här versionen av tillverkningen rullar du ut lera, runt sina spetsar, böjer sig något och torkar den. Använd en hemlagad prostata massager kan bara bäras med kondom.

Prostata massager med egna händer - foto:

slutsats

Massage i prostatakörteln är nödvändig för de flesta män. Förutom att bibehålla hälsan förbättrar han också sexuell styrka. Det är därför det är värt det om det inte finns kontraindikationer.

Hur man gör en prostata massager med egna händer

Stimulering av prostatakörteln vid vissa sjukdomar kan utföras med hjälp av ett antal enheter som kan köpas på apoteket. Våra rekommendationer - om hur man gör en prostata massager med egna händer, vilket inte kommer att ge till apotekets motsvarigheter.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

En sådan allvarlig sjukdom, såsom prostatit, som utvecklas på grund av infektionssjukdomar, brist på regelbunden samlag, en stillasittande livsstil och andra skäl, kan du inte rida. Dess behandling är obligatorisk, eftersom den kan leda till:

 • Övergången av inflammation till kronisk form;
 • utveckling av venös stasis;
 • en minskning av kärlväggen;
 • störning av blodcirkulationen;
 • minskad testosteronproduktion;
 • infertilitet förekomst;
 • ökad risk för maligna tumörer;

Massage kan hållas på sjukhuset (i det här fallet kommer det att vara manuellt), men många föredrar att göra det själv hemma. Använd i detta fall speciella massageapparater. De är av två typer - invasiv och icke-invasiv. Om du av någon anledning är blyg om att köpa en enhet i ett apotek eller beställa det på Internet, kan det göras hemma.

Det största problemet är att tillverkare av färdiga massager tar hänsyn till kroppens anatomi, enhetens diameter och form. Du måste ta itu med det själv.

Om du planerar att göra en direktmassager är det värt att överväga endast dimensionerna. För att göra en krökt enhet (vilket är mer föredraget), var inte lat för att lära dig några punkter.
Om allt är gjort korrekt kommer hemmodellen att vara lika bekväm och effektiv som köpmodellen.

Hur man gör en invasiv prostata massage själv

Invasiv massage kallas också kontakt. De nedsänks direkt i ändtarmen, därför anses de vara mest effektiva. Först och främst måste du välja rätt material. För en hemmagjord massager är det bättre att använda en speciell värmebeständig lera eller lera.

Det är viktigt att vara uppmärksam på storleken. Diametern hos arbetssektion får inte vara större än 5 cm (när överstiga denna parameter kommer att vara svårt att komma in i anordningen och förfarandet kommer att ta smärta sensationer), och längden bör inte överstiga 10 cm. För att massage var lätta att använda, kan arbetsdelen böjs något. Vid val av formulär rekommenderas att se bilder på fabriksprodukter.

Använd massagemaskinen först efter att den har fullständigt stelnat (ungefär en dag). Nackdelen med sådana anordningar är att materialen från vilket de kan tillverkas hemma är vanligtvis plast, så det kommer inte att finnas den nivå av tryck som en inköpad analog kan ge.

Elektrisk stimulator av prostata

Sådana massager är gjorda på grundval av invasiva anordningar. För dem kan du ta en liten elektrisk motor (dra ut den ur en rakhyvel eller telefon med en vibrationsfunktion). Motorn drivs av en strömkälla (till exempel ett vanligt batteri eller en nätadapter). Men batteriet är mer lämpligt.

Skalet av en sådan anordning är tillverkad av samma lera, plast eller gips. En massager används såväl som en enkel invasiv en - skillnaden kommer endast att vara i närvaro av vibrationer.

Non-invasiv massage

För män som inte verkar använda en invasiv massager, finns det icke-invasiva enheter. De är mindre effektiva, men behöver inte införas i ändtarmen, men verkar genom perineum.

Du behöver inte göra dessa enheter. För dem kommer många praktiska saker att göra. Till exempel kan en tennis eller gummiboll, handduk, tätt rullade in en sele, en påse med sand, gummi pyramid, eller ens ett barns leksak. Ett stort plus på sådana enheter är att du kan massage dem inte bara hemma utan även på kontoret eller i bilen. Dessutom orsakar dessa massörer inte praktiskt psykiskt obehag.

Låt oss påminna de grundläggande kraven för massageapparaten:

 1. Korrekt storlek (diameter är inte mer än 5, längd - högst 10 cm).
 2. Böjd arbetsdel.
 3. Det är inte okej att det kommer att finnas ett handtag (vilket gör massage mer bekvämt).
 4. Massagern ska vara tillverkad av material som inte medför obehag. Lera, hushållslera eller gips kommer att göra. Vissa rekommenderar en enhet av trä. Å ena sidan är det här materialet tillräckligt svårt för effektiv massage. Å andra sidan, även med kondom, är det möjligt att få en splinter.
 5. För den hemlagade elektriska massagen är samma skal som för den konventionella lämpliga. Se till att motorn är noggrant dold och bildar inte oegentligheter, vilket kan orsaka obehagliga känslor under massage.

Hur man korrekt utför proceduren för exponering för prostatakörteln

Villkoren och särdrag vid stimulering av prostatit påverkar direkt den terapeutiska effekten, så det är nödvändigt att närma sig denna fråga noggrant.

Först och främst, innan du börjar en massage kurs, bör du kontakta en urolog, eftersom det finns ett antal sjukdomar där prostata massage är kontraindicerad.

Om läkaren godkände massage, är det rekommenderat hemma och inte på sjukhuset. Detta minimerar de bashfula förnimmelserna som kan uppstå hos en man (detta påverkar även behandlingsförloppet).

Viktigt!
Korrekt utförd massage ska inte vara smärtsam!

Om du använder en invasiv massageapparat

Före början av sessionen rekommenderas att ta ett bad - det här hjälper till att slappna av och samtidigt bli av med bakterier. Var noga med att tvätta enheten själv (oavsett om du använder kondom eller gel) och behandla den med en antiseptisk lösning.

För enklare införande av enheten och lindring av obehagliga känslor rekommenderas att man använder kondom, petroleumgel eller smörjmedel. Om du har en mycket känslig kropp, kan du lagra för massage med en narkosgel (den har en speciell komposition som hjälper till att ta bort smärta).

Innan proceduren påbörjas (ungefär en timme) är det nödvändigt att avficka och rengöra tarmen med en lavemang (det är användbart att använda kamillebuljong). För att öka effekten och minska smärta kan du dricka ungefär en liter vatten. Senast måltiden ska ske senast två timmar före förfarandet.

En man borde ta en bekväm ställning. Om massagen är klar i badrummet, ska benen placeras på kanterna och höja bäckenet något. Om du gillar tanken på massage i sängen, måste du ligga på din sida, knäna böjda till bagaget. Rektumområdet och arbetsdelen av massageapparaten smörjer gelén och börjar försiktigt massera inmatningen och sakta sätta in enheten i ändtarmen.

Gå massage är osannolikt att ta den önskade positionen, så försök inte rotera den eller flytta den. När du introducerar ett problem kan du bara uppstå med böjda enheter, men glöm inte att de är placerade efter införandet på så sätt att effekten på körteln maximeras.

Efter att du har gått in i massageapparaten i fem centimeter, må du försiktigt massera prostata från periferin till mitten. Om järnet härdar, kan trycket på det stärkas (det är viktigt att inte överdriva det). Denna procedur bör inte orsaka smärta.

Fortsätt massage den nödvändiga tiden, och tryck försiktigt försiktigt mitt i prostata för att skjuta hemligheten mot blåsan. Från ordentligt genomförd massage bör allokeras några droppar av utsöndring. Efter proceduren är det nödvändigt att tömma blåsan (stillastående sekretorisk vätska och patogen mikroflora kommer att lämna kroppen).

Med vätskans färg och konsistens kan du bestämma tillståndet för prostata. Till exempel, i ett normalt, hälsosamt tillstånd måste hemligheten vara transparentvitt. Om den har en matt gulaktig nyans, indikerar detta bildandet av pus. I det här fallet måste du alltid kontakta en läkare.

Varaktigheten av en session är en och en halv till två minuter två gånger om dagen.

Massage med en partner

Många män, trots det faktum att det är nödvändigt att producera en prostata massage, kan inte göra det själv och tanken på en massage på sjukhuset gör dem till en tyst fasan. I det här fallet kan du rekommendera en massage med en partner. Som regel går kvinnor villigt att hjälpa sin man att återställa sin hälsa.

I en sådan massage finns det fördelar. Först och främst kan en man ta en idealisk position: på ryggen, med knä böjda. Plus - prostasmassage orsakar i många fall sexuell upphetsning, och kombinationen av en sådan massage med orala smärtor ger ett större resultat.

Non-invasiv massage

Icke-invasiva massageapparater används både för förebyggande av impotens och prostatit och för behandling. I det första fallet är procedurens varaktighet sju till åtta minuter om dagen, i andra till tjugo.

Om du är hemma, då för massage rekommenderas att välja en bekväm plats (favoritstol eller stol). På den placeras den anpassning du själv har valt. På den måste du sitta försiktigt och försöka rocka fram och tillbaka och snurra på den.

Amplituden för rörelserna bör inte vara stor, och det är inte heller nödvändigt att trycka kraftigt. Det viktigaste är att du känner dig bekväm och inte känner smärta i bäckenområdet.

Du kan göra denna massage i bilen. När det gäller psykologisk komfort är detta det mest föredragna alternativet - ett litet slutet utrymme, stängt från nyfikna ögon. Mycket bra, om du har tonade fönster - att göra en användbar procedur kan vara och i trafikstockningar, utan rädsla för att orsaka andra förare förvirring.

hydromassage

Det finns ett annat alternativ för att massera prostata - en bubbelpool.

Det tar en och en halv till två timmar före sänggåendet. Före proceduren är det också nödvändigt att göra enemas och hålla toaletten i yttre organ. Efter 10-15 minuter injiceras 400 till 700 ml av en lösning av furacilin eller avkokning av kamomillblommor med rumstemperatur i tunntarmen med en speciell päron.

Volymen av vätska bör vara sådan att det orsakar trängsel att avta. Kärnan i en sådan massage är att begränsa dessa önskemål i 30-40 minuter. Under denna tid slappar de distala delarna av tjocktarmen, den muskelformiga strukturen i prostatakörteln och de partiella vesiklarna. Läkemedel som kommer med enema har en positiv effekt: tonisk eller spasmolytisk.

Den enklaste typen av massage

Den mest enkla och helt gratis typen anal massage är massage för hand. Tekniken är densamma som för invasiva enheter. Det är nog att lägga en handske på handen. Ett viktigt plus med dessa procedurer är att när du masserar ditt finger, kommer du att styra proceduren "från och till". Därför är manuella förfaranden mer föredragna än att använda verktyg.

Vad gör prostationsmassage?

Förbättrat utflöde av stillastående sekret, vilket orsakar svullnad av kärlen, sekundär blodstockning i körteln och bäckenorganen. Från värmeeffekten ökar sekretionen av enzymer i prostatakörteln, aktiviteten hos lokala immunitetsceller ökar, och följaktligen ökar kroppens motstånd mot yttre aggressionsfaktorer förkylningar.

Vibrationseffekt har en effekt på kroppen, är en tidig hjälp för att lösa problemet. Vätskor som bildar bollarna i prostata parenchyma försvinner snabbt under vibrationens verkan.

Oavsett vilken typ av massage du föredrar - invasiv eller icke-invasiv, kan du göra det i en månad.

Kontra

För att massera prostata medför exceptionella fördelar, och inte skadar hälsan, måste du vara säker på att inga kontraindikationer finns:

 • malign prostata-tumör (stimulering kan orsaka en snabb ökning av tumören i storlek);
 • sprickor och skada på ändtarmen;
 • akut form av prostatit;
 • hemorrojder;
 • beräknad prostatit;
 • tuberkulös inflammation i körteln;
 • förhöjd temperatur.

Om du bestämmer dig för att massera dig själv och göra en prostata-massageapparat med egna händer, var noga med att konsultera alla funktioner i denna procedur och apparaten från specialister för att säkerställa att stimuleringssessionen lyckades.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

Enhet för massage av prostata med egna händer

Adaptrar för massage av prostata

Massage i prostata är en bra assistent vid behandling av manliga sjukdomar. Det bidrar till att eliminera stillastående processer, vilket positivt påverkar prostatakörteln. Det finns två sätt hur man gör en prostata massage. Den första är manuellt, med hjälp av ett finger. Förfarandet måste utföras av en specialist. Det varar inte mer än en minut, men åtföljs av ganska obehagliga, ibland smärtsamma förnimmelser. Den andra metoden är hårdvaruteknik, massage utförs med hjälp av enheten.

Hårdvara teknik för prostata massage

Försäljning på apotek finns tillgängliga speciella enheter som gör att du kan massera prostatan på ett säkert och bekvämt sätt hemma. Anpassningar klassificeras enligt typ av exponering för prostatakörteln. Alla enheter är indelade i:

 1. Elektrisk stimulator;
 2. Vibrationsstimulerande medel;
 3. Vibroakustiska instrument;
 4. Ultraljudsutrustning;
 5. Termiska apparater;
 6. Laserapparater;
 7. Instrument för magnetoterapi.

Massage i prostatakörteln är nödvändig för effektivare behandling av sådana sjukdomar som prostatit i kronisk form, prostata adenom. Med hjälp av den här typen av stagnerande juice, som består av suppuration och vätska, där patogena mikroorganismer aktivt odlar, härleds. Massage förbättrar blodcirkulationen i bäckenorganen anger nödvändiga näringsämnen i prostatavävnad, förbättra muskeltonus.

Förutom intag av droger, hjälper denna teknik för att snabbt bli av med obehagliga symptom på sjukdomar och bota dem på kort tid.

Innan du köper en apparat för massage i prostatakörteln, bör du alltid rådgöra med en läkare. Det finns ett antal kontraindikationer för användningen av sådana anordningar. Om du inte blir bekant med dem ökar risken för biverkningar och komplikationer.

Effektiviteten av hårdvara prostata massage är inte sämre än effektiviteten av fingermassage och den nästan totala avsaknaden av mental obehag gör etotmetod föredra.

Elektrostimulatorer

Enheter i denna grupp agerar på prostatakörteln med elektrisk ström. Som ett resultat, aktiverad fysiologisk prostata dränering trängsel i epitelial vävnad och körtlar verkar mycket snabbare, ökar peristaltiken limfokapillyarov som är i ett passivt tillstånd.

Den mest populära enheten i denna grupp är Electron. Det verkar på prostata genom ändtarmen. Anordningen är en förseglad kapsel med en hållare. Hemma kan det användas under hela behandlingsperioden för prostatit. Innan användning ska kapslan smörjas med petroleumgel. Enheten arbetar på batterier, som varar i 75 timmar, och det här är 450 sessioner av massage.

Instrument för laserterapi

Laserapparater påverkar prostatakörteln genom infraröd strålning. Som ett resultat accelereras regenereringsprocesser i prostataceller, inflammationer och smärta elimineras, blodcirkulationen förbättras.

"Matrix-Urologist" - en modern, säker apparat för prostata massage, kan användas i samband med kirurgisk och terapeutisk behandling. Beredning utrustad vibromagnitolazernoy huvud, som verkar på den sjuka prostatan infraröd, vibrationer, magnetisk puls.

Vibrationstimulatorer

Hårdvararterapi med instrument som påverkar vibrationer erkänns som det mest effektiva och säkra. Fördelarna med vibrationsstimulatorer är att de har mycket mindre kontraindikationer. Instrument kan användas hemma eller på kontoret hos en urolog. Som en följd av användningen av sådana anordningar förbättras blodcirkulationen och muskeltonus i prostatakörteln, patienten av kanaler återställs.

En populär enhet från denna grupp är Markelovs "Massage Simulator". Det är lätt att använda, kräver ingen penetration. Patienten kan välja ett program som är mest bekvämt för honom. Hemma utförs proceduren i 20 minuter.

En effektiv anordning för massor av prostatakörteln, som har en komplicerad effekt på organet, är Mavit-apparaten. Det verkar genom vibrationer, genom pulser av magnetisk ström och genom värme. Förfarandet utförs på en tom mage. Som ett resultat av att använda denna enhet ökar erektionen hos patienterna, urinering normaliseras och intensiteten av smärtsamma känslor minskar.

Kontra

Det finns ett antal kontraindikationer för användningen av anordningar för prostata-massage. Innan du köper någon enhet ska du alltid kontakta din läkare. Endast efter en noggrann undersökning och undersökning av testresultaten kan en specialist rekommendera en eller annan apparat. Hårdvararterapi är kontraindicerad i följande fall:

 1. Inflammation i ändtarmen, som förekommer i akut form;
 2. Förstöring av prostatit i kronisk form;
 3. Akut prostatit;
 4. Prostatatuberkulos i det aktiva tillståndet;
 5. Tumörer i rektum eller prostata;
 6. Inflammation i ändtarmen
 7. Stenar i prostatakörteln.

Detta kommer att hjälpa till att snabbt och effektivt bota prostatit, eliminera smärta, återställa manlig kraft. Terapi med hjälp av enheten är inte så effektiv, om den inte backas upp genom att ta mediciner. Endast ett integrerat sätt att lösa manliga problem kommer att ge de mest positiva resultaten. 1046

Piezo massager prostata: recensioner, bästa video handledning, hur man gör sig själv

Sjukdomar i prostata observeras hos var tredje manliga representant efter 40 år. Många män har inte bråttom i denna situation att konsultera läkare, vilket leder till utvecklingen av allvarliga konsekvenser av överträdelser. För förebyggande, behandling av sjukdomar inom sexuell struktur, experter rekommenderar att man använder prostata massager, har apotek idag ett ganska stort urval av sådana droger, och det finns alternativ för självmassage. Hur man väljer den bästa prostata massager Hur använder man det? Och kan jag själv göra en prostata massager?

Om förfarandet

Prostationsmassagen, enligt läkare, anses vara en viktig del av den terapeutiska kursen som syftar till att förebygga / behandla prostata sjukdomar. Dessa manipuleringar utförs med manuella eller hårda medel för att påverka organet genom ändtarmen. Företrädare för den starka hälften av mänskligheten brukar föredra att utföra proceduren hemma och inte doktorn. Massage i denna situation kan positivt påverka reproduktionssystemet:

 • Förbättra kraften;
 • Ta bort faktorerna för kronisk prostatit;
 • Öka frövolymen.

Indikation för processen:

 • Kraftöverträdelser
 • Atoni av prostata;
 • Kronisk form av sjukdomen;
 • Prostatit, som följd - infertilitet.

Om proceduren utförs korrekt är följande effekt möjlig:

 • Eliminering av stillastående fenomen i prostata, bakterier;
 • Förlängning av sexuell kontakt;
 • Förstärkning av styrkan, erektilfunktionell;
 • Framväxten av livliga känslor under orgasm.

Men för att få en positiv effekt måste du använda en massager i enlighet med anvisningarna från enheten, efter att ha hört en medicinsk professionell. Det borde också vara snyggt och i fallet då den applicerade prostata massageren appliceras av sig själv.

Typer av enheter

En medicinsk prostata massager anses vara en urologisk enhet som hjälper till att stimulera prostatakörteln, utan närvaro av främlingar, hemma. Idag finns det olika typer av denna apparat för prostata-massage, vilken är bättre - valet beror på de individuella tecknen på människokroppen, svårighetsgraden av sjukdomen. Innan du köper enheten bör du konsultera en specialist. Prostata massage: recensioner om denna procedur är positiva, män som använder olika massageapparater noterar först och främst deras fördelaktiga effekt på reproduktionssystemet.

Prostata massager är nödvändiga om:

 • Kronisk prostatit;
 • uretroprostatita;
 • Adenomer av prostata;
 • Prostatovezikulita;
 • Erektil dysfunktion.

Vibromassagers bidrar till effektiv avlägsnande av faktorer i kronisk form av prostatit. Processen kommer inte att medföra känslomässigt obehag, kommer inte att leda till några svårigheter i genomförandet. Denna massager för prostata kännetecknas av god säkerhet - enheten är utrustad med en timer som styr procedurens period. Vanliga enheter är:

 • Mavit;
 • Instrument från tillverkaren Aneros;
 • Enhet Gopaldas Curvehead;
 • Toy Joy massager;
 • Hertigenhet;
 • Nexus revo, Power Probe, Zini.

Elektrisk stimulator utan vibrationselement - för att utföra en process som används av läkare med en kateterelektrod, har det visat sig i området för urinröret, är den andra elektroden placeras i svans zonen. I denna massagespecialist väljer man strömmen av strömmen enligt patientens vittnesbörd.

Uppgiften att manipulera är mottagandet av små obehagliga känslor i bäckenområdet.

Endorektal stimulering utförs med hjälp av elektroder - en av dem är fäst vid pubic regionen, den andra - genom anusen.

En icke-invasiv prostata massager är ovanligt efterfrågad bland befolkningen, eftersom användningen inte kräver penetration i zonen av interna strukturer, det är säkert, lätt att använda. Den bästa enheten är "Straw Bull", dess positiva egenskaper:

 • Använd enheten är möjlig under alla tidsperioder, på olika ställen - på jobbet, hemma;
 • Ett nätverk borde fästas på enheten, vilket gör bältesomvandlingsrörelserna.
 • Processen varar inte mer än 10 minuter, 1 gång per dag.

Invasiva enheter - hjälper till att producera massage efter införandet av enheten i anus.

Massage i prostata i detta fall kommer att uppnå följande effekter:

 • Termisk åtgärd - återuppbyggnad av blodtillförseln i de drabbade organens område
 • Vibrationer - prostatens muskeltona normaliseras, puffiness minskar, inflammatoriska processer elimineras;
 • Effekten av magnetfältet - smärta attacker minskar vid urinutsöndring, regenerering normaliseras, inflammation, svullnad i körteln minskar.

Läkare rekommenderar att köpa utrustning för prostata massage i apotekskedjor, men även en sådan anordning, kan du göra det själv i denna situation i sin tillverkning är skyldig att uppmärksamma sådana indikatorer som bockningslinjen, storlek, form, diameter enheten.

Prostamassagen med egna händer är gjord av plastin, lera. Den ska vara smidig, upp till 10 cm lång, upp till 5 cm i diameter.

Det är också nödvändigt att massera prostatan i det här fallet, för att desinficera, då - att sätta en kondom på det, smeta den med vaselin och ange den i anus, hitta önskad punkt för stimulering för att utföra massage enligt läkarens rekommendationer. Används ofta och piezo massager.

ansökan

Anal prostata massager är ofta nödvändig för att eliminera kränkningar i den manliga sexuella strukturen, normaliseringen av prostatakörteln. Men du borde använda den här enheten korrekt så att det inte finns några sidreaktioner:

 • Rensa tarmarna med enema, töm blåsan, förbered anus genom smörjning;
 • Ligga på ryggen, benen är böjda, knäböjda (ofta utförs massage på sin sida, med benen upphöjda till buken);
 • Enheten sätts på en kondom, bearbetad med ett smörjmedel;
 • När enheten är påslagen ska massagern sättas in i anusen, anordningens yta bör riktas uppåt med sikte på det bästa tillvägagångssättet för prostatakörteln.
 • Slutförandet av förfarandet inträffar efter det att anordningen har signaliserat processens slut;
 • Ta långsamt av enhetens munstycke från ändtarmen, ta av kondomen, rengör smörjmedlets arbetsyta.

Massager appliceras 1 gång per dag, tidsperioden för dess användning bestäms av enhetsinstruktionen. Behandlingsförloppet är vanligtvis upp till 10 dagar, varefter en paus görs och sedan återupptas proceduren. I händelse av smärta bör manipulering stoppas.

Kontra

Användningen av en mängd olika anordningar för körningens massage bör avtalas med läkaren i förväg. Urologen hjälper till med valet av nödvändig apparat, instruerar om användningen, kommer att bekanta sig med de positiva och negativa konsekvenserna (på grund av missbruk). Använd inte massageapparater i händelse av närvaro av följande överträdelser:

 • Akut form av prostatit;
 • Förstöring av kronisk prostatit;
 • Maligna tumörer i prostata, rektum;
 • Inflammation i den rektala zonen;
 • Stenar med prostatit;
 • Utveckling / misstänkt tuberkulos i prostatakörteln;
 • Akut form av hemorrojder;
 • cystit;
 • Anala sprickor, proctit;
 • Ökad kroppstemperatur;
 • Smittsamma fenomen;
 • Retention av urin.

Negativ påverkan av massage är endast möjlig vid felaktig användning av enheten, patienten har kontraindikationer att använda enheten, och även om en inflammatorisk process observeras i den sexuella strukturen.

Några representanter för hanen utför en prostata massage med hjälp av fingrarna, med närvaron av en viss skicklighet kommer denna procedur att ge väsentliga fördelar som inte är värre än en inköpt massager. Används också ofta hydromassage - införandet av analöppning av en lösning med kamomill eller med kaliumpermanganat med vatten.

Massage i prostatakörteln är ett nödvändigt förfarande och effektivt förebyggande

Massage i prostatakörteln är en extremt effektiv och nödvändig procedur för någon man i händelse av känsliga problem i samband med urinering och sexliv.

Mekanismen för terapeutisk verkan av denna massage består i att exponera prostata nervändarna, vilka i sin tur stimulerar sekretion och utflöde av stillastående sekret genom en inflammerad och dukter av prostatakörteln, som härrör delvis patogener.

Massagen förbättrar penetreringen av antibakteriella läkemedel i prostata vävnaden, ökar tillströmningen av syreat och näringsrikt blod i prostata och har en fördelaktig effekt på prostata hos musklerna.

Således är, trots det psykologiska obehaget för en man, prostata massage obligatorisk i följande fall:

 • Den nödvändiga metoden för behandling av kronisk prostatit;
 • förebyggande / behandling av impotens orsakad av komplikationer av prostatit;
 • diagnos av prostatit, erhållande av ett prov av prostatsekretion för laboratorieundersökningar.

I vissa fall kan detta förfarande orsaka komplikationer eller förvärra en redan existerande sjukdom, så det finns ett antal medicinska kontraindikationer för att utföra en prostata massage:

 1. Akut prostatit.
 2. Adenom av prostata.
 3. Misstänkt prostatacancer / prostatacancer.
 4. Stenar i prostatakörteln.
 5. Stora cyster i prostata.
 6. En stor mängd resterande urin med uppenbara fördröjningar i urinering.
 7. Akut inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet.
 8. Akuta sjukdomar i rektum (hemorrojder, analfissur, proktit).

Därför, som vid något annat medicinskt förfarande, bör ett beslut om behovet av och säkerheten att utföra en prostata-massage göras av en specialist, i detta fall är ett samråd med andrologen eller urologen nödvändig.

Hur man masserar prostata: grundläggande regler

Prostatakörteln är belägen på ändtarmen i ändtarmen, därför är det nödvändigt att massera prostata med urologen omgående.

Huvudpositionen hos en mans kropp under en massage är knälål, vilket är mest lämpligt för både läkaren och patienten.

Du kan utföra en prostata-massage när mannen står, lutar framåt i 90 graders vinkel och lutar på händerna eller ligger på höger sida med benen böjda till det maximala.

För att genomföra massageterapeut vara säker på att bära latexhandskar och smörjer arbets finger med vaselin eller särskild medicinsk gel, och sedan, utan en hård ansträngning, vilket gör att patienten att hantera obehag, introducerar pekfingret på hans högra hand in i hans ändtarm.

Det finns vissa regler för att massera den prostata: första pumprörelser försiktig massage en och sedan en annan fraktion av prostatakörteln, från kanterna i riktning mot ett centralt spår längs utsöndringstrummorna från toppen nedåt, avslutningsvis finger uppbärs av ett centralt spår djup av utsidan. I början av massagen bör trycket på prostata vara minimalt, gradvis styrt av patientens sinnen, trycket kan ökas.

Graden av smärtsamma känslor beror på patientens psykiska humör och avslappning av bäckenorganen. Prostatakörteln är belägen på ett avstånd av 3-5 cm från anus, palpation definieras som kompakte smärtfri men något känslig, utbildning (utsprånget) tätt-elastisk konsistens som liknar en "mutter".

Efter att ha bestämt prostata körningens placering, utvärderar sin form, storlek och enhetlighet i konsistens, med uppmärksamhet på patientens reaktion under denna undersökning, kan läkaren omedelbart börja massage.

Det finns tre huvudalternativ för fingerrörelser, hur man masserar prostata:

 • i form av "åtta" eller tecknet "oändlighet";
 • från sidokanterna till det centrala spåret, sedan från topp till botten längs det centrala spåret;
 • "Funnel" -massage från periferin till mitten med tryck på kardans mitt.

Massage i prostatakörteln varar från 1 till 2 minuter, men inte mindre än 30 sekunder. I olika kliniska situationer utför läkaren en mer sparsam eller mer "aggressiv" massage, och läkaren bestämmer också sin längd.

Det viktigaste kriteriet att massagen utförs korrekt är frånvaron av smärtsamma känslor hos patienten. Den optimala behandlingsförloppet, det vill säga antalet massageprocedurer och intervallen mellan dem, för varje patient är också individuell.

Utför detta förfarande är möjligt att inte bara på sjukhus utan också hemma, men det är underförstått att, baserat på strukturen på fingrarna, och den anatomiska placeringen av prostatakörteln själv helt utföra prostata massage är nästan omöjligt, så hemmet är bättre att utföra prostata massage från sin fru.

Hur man gör en prostata massager?

Inte alla män är redo att överlåta sig till en annan person med prostata-massage, för dem är frågan om hur man gör en prostata-massager med egna händer relevant. Denna procedur är vanligtvis föreskriven för dem som redan har problem med prostatakörteln eller för deras förebyggande. Effektiviteten av massagen är ganska hög, men sättet som det utförs är inte acceptabelt för alla.

Varför prostata massage behövs

Med prostata massage kan lösa många problem, eftersom det stimulerar arbetet i denna kropp, förbättrar blodcirkulationen och leverans av syre till det eliminerar stagnation i bäckenorganen. Mannen efter behandlingen förbättrar processen med urinering, inflammation och smärta går bort, förbättringen av erektionen. Prostationsmassagen kan vara intern och extern. Det inre utförs med penetration genom ändtarmen. Prostatakörteln är belägen så att den är den här vägen som ger tillgång till det, och effekten är direkt på körteln själv. Extern massage görs i perineum, det är mindre effektivt, eftersom effekten sker genom huden.

Indikationer för prostata-massage

 • prostatit,
 • Överträdelser av urinering,
 • Förstöring av erektion,
 • Neurogena urineringstörningar,
 • Stagnerande fenomen på grund av stillasittande livsstil eller sjukdomar.

I de fall då en man behöver en massage, men han är inte redo att gå till en specialist, kan du försöka klara dig själv. Det är dock mycket obekvämt att massera med ett finger i det här fallet, så en massager för prostatan hjälper till. En sådan anpassning kan köpas eller tillverkas oberoende.

Vad är massörerna?

Instrument och anordningar som är utformade för att utföra massage i prostata körteln är av två typer:

 • Kontakt eller invasiv,
 • Icke-kontakt eller icke-invasiv.

Kärnan i deras ansökan är densamma som för manuell massage. De är utformade för att påverka prostatakörteln. Kontaktlösa tillhållare används för manipulation i grenområdet, är kontakt genom anus införas i kroppen hos människan och matas direkt till järnet.

Invasiva massageapparater

Enheten för prostata massage är ganska enkel. Huvuddelen är att en av dess ändar kan sättas in i anuset omkring 5-6 cm. Se hur enheten ser ut på ett foto eller i ett apotek. Massagerörelser kan göras av dig själv, eller du kan leverera massageapparaten med en vibrerande enhet. Det är viktigt att observera de grundläggande parametrar som gör proceduren säker.

Invasiv prostata massager

Grundkrav för prostata massager

 • Diameter högst 5 centimeter,
 • Arbetsytans längd är högst 10 centimeter,
 • Spetsen ska vara jämn och ha en rund form.

Om dessa parametrar är uppfyllda kommer det inte vara svårt att sätta in enheten i analöppningen, en känsla av obehag blir minimal och kommer snabbt att passera.

För att göra en prostata massager behöver du skapa en lämplig form. Det är bättre om enheten är krökt så att den ena änden sätts in i ändtarmen, och efter det andra skulle det vara möjligt att hålla det och göra massagebevegelser. Som ett material väljes man som kan transformeras. Det kan vara gips, frusen lera, silikon. För större bekvämlighet och effektivitet kan du utrusta din massager med en vibrerande enhet. Du kan köpa den, du kan använda ett vibrerande element från en gammal mobiltelefon. Tänk bara på att du fortfarande behöver ett batteri för att slå på vibrationen.

Hur man använder en massageapparat

Tekniken att använda prostata-massagerna som köpts på apoteket och tillverkas av egna händer är densamma. För hygien, använd en kondom före användning. I apoteket finns idag speciella kondomer för sådana enheter, det är också bekvämt att använda kondom för transrektal ultraljud. Det är viktigt att ordentligt förbereda processen och göra allt väldigt lugnt och så exakt som möjligt.

Innan massage, rekommenderas att rengöra tarmarna, du kan göra det med en lavemang. För en bekvämare introduktion av en massager, använd ett smörjmedel. Ställ för en massage för dig själv - ligger på hans sida, knäböjda. Det är önskvärt att blåsan är fylld, då kommer åtkomsten till prostatan att bli bättre. Prostatan är placerad på ett sådant sätt att för att komma åt det, bör den kurvade spetsen av massageapparaten vändas mot naveln. Massagerörelser är mycket enkla: lätt tryck och små cirkulära rörelser. Töm blåsan omedelbart efter proceduren.

Innan en massage rekommenderas att rengöra tarmarna med en lavemang

Icke-invasiva massageapparater

Inte för alla män, intern manipulation som prostata massage är acceptabelt. I sådana fall kan du tillgripa extern massage. För att göra detta behöver du inte ens göra något speciellt, för vanliga föremål som alla har i huset kommer att göra. Idealisk - en boll för tennis. Det är ganska elastiskt och samtidigt säkert ur synvinkel av möjlig traumatisering av vävnader. Om ett sådant stort objekt inte är lämpligt för en man, kan du hämta något annat.

Hur man gör en extern massage i prostata? Det utförs under sittande. Ämnet, med vilket prostatan kommer att masseras, placeras på sätet i perinealområdet, som ligger direkt under prostata. Mannen sätter sig ner på detta föremål och rör sig fram och tillbaka med en liten amplitud. Tryckkraften bestäms av graden av känslomöjligheter. Det viktigaste är att det inte finns någon smärta.

Vad du behöver tänka på

Gör en massage för prostata själv är inte svårt, och själva massageproceduren är ganska enkel. Men innan du börjar konsultera en urolog, för att i vissa fall måste massage överges helt eller tillfälligt.

Begränsningar och kontraindikationer

 • Akut prostatit,
 • Akut cystit,
 • Förstöring av hemorrojder,
 • Sprickor i anuset,
 • urolitiasis,
 • Tumörprocess i prostatakörteln.

Prostasmassage är självklart ett effektivt förfarande som leder till lättnad från sjukdomar och är ett bra förebyggande av olika sjukdomar hos människors hälsa. Men bara massage är inte tillräckligt, det måste kombineras med andra behandlingsmetoder och nödvändigtvis optimera livsstilen. En människas liv måste vara fysiskt och sexuellt aktivt. Det innebär att du ska träna en lämplig sport, var noga med att gå, en bra helande effekt ger dig en körning. Regelbundet sexuellt liv är också en viktig komponent i prostata och hela kroppen. Du måste äta rätt, missbruk inte alkohol. Vid de första tecknen på problemet med prostatakörteln behöver du gå till urologen och genomgå en undersökning, eftersom det med något problem är lättare att klara i början.

Hemlagad prostata massager - hur man gör en enhet själv?

Vid behandling av prostatit tillgriper en mängd olika metoder och tekniker. Sjukdomen är ganska vanlig, och därför uppträdde en mängd olika terapier mycket.

En av dessa är massage. Den kan utföras utan eller med hjälp av specialanordningar. Du kan köpa eller skapa en prostata massage med egna händer.

Typer av stimulanser av prostata

Invasiva vibrationsmassagerare

Invasiv prostata massage är en anordning som direkt påverkar prostatakörteln efter införandet av spetsen i ändtarmen. Denna enhet är mycket populär på grund av det effektiva inflytandet av vibromassage.

Invasiv vibro-massager av prostata

Varje modell av en invasiv vibro-massager har en annan effekt på prostatakörteln. Det finns också sådana varianter som inte bara skapar vibrationer utan också ett magnetfält, vilket ger ännu större effektivitet från applikationen.

Invasiva vibro-massageapparater används i följande fall:

Invasiv typ vibromassazherov har sådana egenskaper:

 • på grund av den konstanta användningen av en invasiv vibro-massager noteras en ökning av effektiviteten hos antiinflammatorisk såväl som antibakteriell behandling;
 • Aktiva ämnen som uppstår på grund av magnetfältets verkan ackumuleras i det patologiska fokusområdet, vilket i sin tur ökar återhämtningsprocessen.
 • en termisk effekt som förbättrar blodcirkulationen och fluidutflödet samt acceleration av enzymatiska processer;
 • Vibrationsmassage återställer tonen i bäckenbotten och prostata strukturer;
 • Magnetfältet stannar inflammatoriska processer i prostatakörteln, minskar ödem och accelererar cellreparation.

Icke-invasiva enheter

Denna typ av massager ger en terapeutisk effekt genom bäckens golvmuskler. Enheten har en konisk form med en jämn yta.

Skillnader i användningen av en icke-invasiv vibro-massager:

 • Det finns inga obehagliga känslor efter och under proceduren.
 • Utför en cirkulär rotation medurs;
 • säkert förfarande på grund av fullständig kontroll över uppförandet
 • manuell mjuk massage i prostata.

Principen för enheterna

På grund av effekterna av värme ökar utsöndringen av enzymerna i prostatakörteln kraftigt. Dessutom förbättras aktiviteten hos lokala immunitetsceller, vilket ökar organens motståndskraft mot faktorer med yttre aggression.

Hur man gör en prostata massager med egna händer hemma?

Först och främst måste du bestämma storleken på enheten själv. Den rekommenderade längden får inte överstiga 10 centimeter.

Också, kom ihåg att anordningens diameter borde vara mindre än 5 centimeter för att förhindra svårigheter att komma in i anus och bli av med oönskade smärta. För tillverkning av en mer korrekt formulär rekommenderas att du bekanta dig med apoteksenheterna.

Material för att skapa en massager med egna händer är bättre för att använda sådana:

Det är också värt att komma ihåg att designen skulle visa sig vara tillförlitlig, det är därför som man skapar sådana apparater, att man föredrar inhemska material.

Formen på enheten är gjord för din personliga preferens, men används först efter fullständig torkning.

Är det möjligt att göra en hemlagad elektrostimulator hemma?

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Innan du skapar den här enheten är det nödvändigt att förstå vad den är avsedd för. Elektrostimulatorer behövs för att genomföra en fysioterapiprocedur, som utförs med hjälp av en ström med låg effekt eller frekvens. Denna metod är en hjälpmetod vid behandling av kronisk prostatit.

I medicin används flera tekniker för elektrisk stimulering. Det finns tre typer:

 • extern;
 • transrektal;
 • transuretral.

Transrectal och transuretralteknik kan endast utföras av en specialist inom medicinområdet, och de anses vara de mest effektiva. Extern elektrisk stimulering kan appliceras hemma, det är ganska bekvämt för självständig användning.

Grundproceduren för den senare sorten hemma utförs genom att placera elektroder på sådana delar av kroppen:

Driftsläget väljs individuellt baserat på känslor och varaktigheten av exponeringen för denna enhet bör vara från 8 till 20 minuter.

Det rekommenderade antalet procedurer för den första kursen är 12, varefter det är nödvändigt att konsultera en läkare för att diagnostisera tillståndet i prostatakörteln. Om välbefinnandet förbättras kan proceduren för elektrostimulatorverkan fortsättas.

När det gäller tillverkningen av en sådan anordning är det nödvändigt att ha tillräckligt med kunskap, så att verktyget inte skadar ännu mer. Det är bättre att köpa en elektrostimulator i apoteket.

Fingermassage och elektrostimulering: vad är bättre för män?

elektro

Tekniken för elektrostimulering anses framgångsrik över hela världen, och av den anledningen har den använts vid behandling av prostata. Denna metod för behandling av prostatit är inte grundläggande, den används som en ytterligare läkemedelsbehandling.

Elektrostimulering främjar:

 • expansion av vävnadernas kapillärer;
 • aktivering av lokal immunitet
 • minskning av ödem i vävnaden, vilket gör det möjligt att påskynda återhämtningsprocessen;
 • förbättring av blodcirkulationen
 • regenerering av skadade vävnader.

Sällan är förfarandet föreskrivet för patienter med diagnos av uretrit och prostatit i kronisk form.

Elektrostimulering utförs också i följande fall:

 • med metaboliskt syndrom;
 • med infertilitet
 • med för tidig utlösning
 • med bäckensmärta.

Fingermassage

Denna metod för behandling av prostatit används oftast hemma. Innan proceduren startas är det dock nödvändigt att veta i vilken form prostatit sker, detta är ett viktigt villkor för att inte leda till försämring av patientens tillstånd. Fingermassage är endast tillåten vid icke-infektiös prostatit.

Massage i prostata med ett finger

I vissa fall, nämligen när den akuta formen av prostatit uppstår, är det kontraindicerat att göra fingermassage hemma. Denna procedur kan utföras endast av medicinska specialister på ett sjukhus med olika antibiotika och antiandrogener.

Före manipulation är det nödvändigt att förbereda:

 • rensning av tarmarna från avföring med enema med en varm lösning av kamomill;
 • en timme före början av förfarandet patienten kommer att behöva dricka en liter vätska för att fylla blåsan, varigenom ytterligare tryck kommer att tillhandahållas på prostatan, vilket möjliggör effektivare behandling;
 • Under proceduren måste du koppla av för att undvika negativa känslor.
 • Preliminär studie av hållning för proceduren, som maximalt effektivt och bekvämt påverkar prostatakörteln.
 • massage ska utföras i speciella kirurgiska handskar med användning av vaselin för att undvika biverkningar: irritation och smärta.

Relaterade videoklipp

Prostatit har under lång tid behandlats med massageprocedurer, under vilka flera genomförandekoder har bildats. Förutom stimulering med fingret används nu vibrering och elektriska stimulatorer, vilket gör det möjligt att klara sig mer effektivt med symtomen på sjukdomen. Dessa enheter kan både köpas och tillverkas självständigt med nödvändig kunskap.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits