Huvud
Massage

Prostatacancer: Symptom och tecken på utveckling

Vad är prostatan, dess funktioner. Orsaker till prostatacancer och predisponeringsfaktorer.

Metoder för förebyggande och tidig diagnos. Tecken och symtom på prostatacancer hos män. Metoder och metoder för undersökning. Prognos för sjukdomsutvecklingen.

Prostatakörteln, eller prostata, är ett inre glandulärt organ som ligger under blåsan och täcker urinvägarna.

Om sjukdomen

Järn, som ingår i reproduktionssystemet, utvecklar en hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. I den totala volymen av seminalvätska kan denna hemlighet vara ca 30 procent. Betydelsen av prostata är också att ge möjligheten att hålla urin inuti blåsan.

Vad är prostatacancer: symptom, prognos? Prostatacancer anses vara en vanlig sjukdom, det är en malign tumör som har utvecklats inuti körtelvävnaderna. Prostatacancer kan producera metastaser som någon malign tumör.

Prostatacancer - symtom, livslängd: i enlighet med medicinsk statistik påverkar sjukdomen över 12% av män över 50 år. Död från prostatacancer i världen i frekvens ligger på tredje plats efter hjärt-kärlsjukdomar och lungcancer hos äldre män.

Varje år registreras över 400 000 fall av prostatacancer över hela världen. I lokaliseringsstatistiken rankas tecken på prostatacancer i europeiska länder 2: a efter lungcancer. I Ryssland är incidensen upp till 6% och är ett av de mest rapporterade fallen av cancer.

Det är känt att invånarna i Asien, Sydamerika, Afrika är mindre benägna att få denna typ av cancer än människor i Nordamerika och Europa.

Orsaker till utveckling

Medicin har inte exakta data om faktorerna för sjukdomsframträdande. Det har fastställts att upphovsmannen till en malign tumör är förändringar i DNA i cellerna i körteln, vars orsak inte är etablerad.

Det är känt att den äldre en man, ju högre sannolikheten för en sjukdom.

I enlighet med slutsatserna från medicinsk statistik spelas en viktig roll av den ärftliga faktorn.

Förekomsten av prostatacancer hos direkt släktingar ökar risken för sjukdom med 2 gånger eller mer

Studier har visat att sjukdomen är förknippad med ett alltför stort innehåll av testosteron - det manliga könshormonet.

Sannolikheten för sjukdomen och aggressiviteten hos neoplasmen beror direkt på testosteronhalten i en mans blod.

Officiell medicin förutsätter sådana riskfaktorer vid sjukdomsutbrottet:

 • överdriven konsumtion av animaliska fetter, brist på fiber i kosten
 • ålder över 50;
 • fall av prostatacancer bland direkt släktingar;
 • adenom av prostata;
 • en dålig ekologisk situation
 • skadliga tillverkningsfaktorer (arbete i tryckeriet, svetsarbete).

Risken för sjukdomen ökar för älskare av feta livsmedel, "rött" kött - nötkött, fläsk, lamm mot bakgrund av minskad konsumtion av fiber.

Minska risken för sjukdom kan vara genom flera regler:

 1. Inklusion i kosten av tillräcklig mängd växtfiber.
 2. Aktivt sätt att leva, spela sport.
 3. Behåll normal vikt.
 4. Måttlig konsumtion av animaliska fetter, "rött" kött.

Hur känner man igen sjukdomen?

De första tecknen på prostatacancer känns inte, det finns inget obehag tills malign tumör börjar expandera. Av denna anledning rekommenderas att män över 40 år regelbundet genomgår förebyggande undersökningar för att upptäcka prostatapatologi.

Prostatacancer: Symptom, symtom

Hur förekommer prostatacancer hos män?

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brinnande känsla vid urinering
 • önskemål om upprepad urinering inom 30 - 60 minuter efter föregående;
 • känsla av ofullständig tömning efter urinering
 • minskning av huvudets och intermittens av strålen under urinering;
 • Minskning av tidsintervall mellan besök på toaletten, främst på natten.

Förekomsten av flera eller ett av de angivna symtomen är tillräckligt för att besöka en specialist - en urolog eller en onkolog.

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brist på erektion
 • impotens;
 • minskning av spermiernas volym under utlösning.

Sådana symtom på prokata på onkologi förekommer ofta hos män äldre än 50 år. Samma som med cancer symptom på prostata adenom, vilket är en godartad tumör. Därför är det nödvändigt att genomföra en akut undersökning i en medicinsk institution för en noggrann diagnos.

Vid senare stadier av prostatacancer kan det finnas:

 • blod i sperma eller urin;
 • med smärta i prostatacancer i perinealområdet.

I avancerade fall med metastasering, de första symptomen, tecken på prostatacancer hos män:

 • smärta i ryggraden, höften eller bröstet
 • kan utveckla en fördröjning i urinen på grund av tumöröverväxt.

För de sena stadierna är en cancerförgiftning karakteristisk, vilket manifesterar sig i:

 • en kraftig minskning av kroppsvikt
 • svaghet;
 • snabb trötthet.

Samtidigt förvärvar patientens hud en karakteristisk blek jordgubbsskugga.

Mer information om stadier av utveckling av prostatacancer finns här.

Prostatacancer Symptom - Foto:

diagnostik

Hittills, har sjukdomen en begränsad plats och inte en period av metastaser kan symtomen vara frånvarande, så det är viktigt som ett diagnostiskt regelbundet testas för närvaron av PSA, eller prostataspecifikt antigen, som produceras av friska körteln och finns i blodet.

Ökning av denna faktor i serumet, samt en förändring i förhållandet av fri och bunden antigen är ett sannolikhetsfaktor, vilket indikerar närvaron av cancer. Ju högre PSA, desto högre är risken för cancer.

Vid undersökning av en patient för prostatacancer utförs ett antal analyser och studier:

 1. Avancerat blodprov, vilket inkluderar bestämning av PSA och oncomarkers.
 2. Analyser av urin är allmänna, biokemiska och även sådd.
 3. Ultraljudsundersökning av genitourinvägarna, prostata MR.
 4. Studier av bensystemet med användning av beräknad tomografi för detektering av metastasering.
 5. Konsultativ undersökning av en onkolog.
 6. Palpation, undersökning av körteln genom undersökning.
 7. Prostata vävnadsbiopsi.

Chanser för helande och terapi

Enligt medicinsk statistik överväger mer än 80 procent av patienterna framgångsrikt sjukdomen efter diagnos. Ofta manifesterar uppenbara symtom på sjukdomen sig i de sena stadierna, när sjukdomen är igång, och chanserna för en snabb botning faller snabbt.

Den viktigaste faktorn är den tidiga diagnosen, liksom användningen av avancerade behandlingsmetoder.

Om diagnosen bekräftas bör behandlingen påbörjas omedelbart. Om tumören har en tydlig lokalisering indikeras endoskopisk eller kirurgisk avlägsnande av prostata. En effektiv metod är strålterapi med hjälp av avancerad medicinsk utrustning.

Patienter efter operation eller strålbehandling föreskrivs långvarig antitumörbehandling, som syftar till att blockera testosteron. Kemoterapi används också.

Prostatacancer: orsaker

Inlagd av: admin 09/22/2016

Denna typ av cancerpatiologi är enbart inneboende i det manliga könet, eftersom organet där tumören växer är prostata, det finns bara män. I listan över manliga onkologiska sjukdomar tar detta stabilt första plats och tyvärr är det med tiden uppenbarat oftare.

Prostatacancer kan utvecklas i alla åldrar, men oftast påverkar det män i åldern 35-40 år, och med ökad ålder ökar riskerna signifikant. Till exempel bland 35-åriga män är prostatacancer upptäcks i 10 fall per 10000, för att nå 60 år, den siffran stiger till 10 gånger, och män över 7o år abnormitet förekommer i en av åtta.

En särskiljande egenskap av prostata onkologi är den långa och asymptomatiska utvecklingen av sjukdomen. En man verkar vara okej och han leder ett vanligt sätt att leva, och när märkbara problem börjar (vanligtvis redan i 3 etapper) kan en fullständig botning redan vara omöjlig.

Med tanke på denna sjukdomens insidthet bör män, särskilt de som fyllt 40 år, undersökas regelbundet av en urolog, och helst av en onkolog-urolog.

Funktioner av prostata

Prostaten är den största könsbestämningen hos en man, har en liten storlek - ca 4 cm i diameter och består av 2 lika delar. Ligger i det lilla bäckes hålrum, under blåsan, hästar hon runt urinröret, vilket orsakar problemet med urinering vid inflammation i prostata. Ökar, det pressar på urinläkaren och blockerar den.

Prostaten är ordnad enligt följande - från dess yttre skal, kapsel, avvikande skiljeväggar, mellan vilka prostata körtlar är belägna. Deras vävnad bildas av glandulärt epitel, och i form är de små rör separerade av vesikulära formationer. Kirtlar är av avgörande betydelse, eftersom de är ansvariga för produktion av prostatajuice, en av huvudkomponenterna i fröet. Dessa rör är omgivna av en mjuk muskelvävnad, tjänar till att avlägsna överskott av juice och förhindra stagnation.

När det gäller funktioner som utförs av körteln är de viktigaste:

 • Framställning av halvvätska;
 • Utsöndring av utsöndrade och spädande spermier
 • Ger en naturlig sexdrivenhet.

Dessutom är prostatakörteln huvudleverantören av huvudhormonet - testosteron och några andra.

Vad kan leda till prostatacancer?

Trots alla medicinska ansträngningar kan hon fortfarande inte otvetydigt svara på frågan varför, men den ackumulerade erfarenheten och statistiken visar tydligt orsakerna till att väsentligt öka risken för denna sjukdom.

En enskild värderad riskfaktor är kronisk inflammation i prostata. De kan ha smittsam natur eller vara en konsekvens av hormonella störningar. Konstant irritation av celler kan orsaka deras mutation och utseendet hos en tumör. Dessutom leder inflammation till aktivering av immunceller, vilket kan störa strukturen hos DNA hos körtelcellerna.

Flesta prostatatumörer som är känsliga för ett hormon som produceras av en körtel - till androstendion, testosteron och digdrotestosteronu, så det är logiskt att anta att orsakerna till prostatacancer kan lurar i obalans av dessa hormoner, eller snarare, i deras hypersekretion.

Mycket hög risk hos män med prostata adenom. Trots säkerheten hos denna tumör har den en vana att mutera och bli en malaktig. Därför måste det avlägsnas vid detektering av ett adenom.

Tillsammans med adenom finns det ett antal tillstånd - medfödda och förvärvade, som måste övervakas ständigt, eftersom deras utveckling sannolikt kommer att resultera i prostatacancer:

 • Neoplasi i prostata. Av någon anledning misslyckas körtelceller divisionsprogrammet, och de börjar multiplicera i en accelererad takt. Med tiden blir sådana celler atypiska och förvärvar ofta en malign natur;
 • Hyperplasi av en atypisk natur. Konditionen kännetecknas av utseende av nodulära foci, vars vävnader förändrar naturen och börjar växa. Cellkärnor förstoras gradvis och med tiden framträder foci av tumör, initialt godartade, i knölarna. Gradvis kan det ändra sin natur.

Lyckligtvis leder sådana gränsvärden inte alltid till cancer, men sjukdomen blir nästan oundviklig när den utsätts för ytterligare faktorer:

 • Äldre - över 40 år
 • Ohälsosam kost. För prostata är en stor mängd fettmat och kött av animaliskt ursprung, särskilt nötkött, skadligt.
 • Långvarig kontakt med cancerframkallande ämnen och deras derivat. Detta är relevant för män som är involverade i skadliga industrier i samband med fenoler, kadmium och andra aggressiva ämnen.
 • Brist på vanligt kön är särskilt viktigt för unga män. Deras produktion av frö är väldigt aktiv och otydlig borttagning leder till stillastående fenomen - prostatit och adenom, och detta är ett gränslinje, precancerous tillstånd;
 • Förlängda kroniska sjukdomar i körteln och andra urogenitala organ
 • Virala infektioner är herpes, retrovirus, cyto-megalovirus.

Öka risken för att utveckla cancerceller och dåliga vanor som ofta män är skyldiga till - Rökning, överskott av alkohol, alltför höga krävningar och hård kryddig mat.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt män vars närstående släktingar var sjuk med denna sjukdom i ung ålder - upp till 35 år.

Stages av sjukdomen

Steget bestäms baserat på tumörens storlek, graden av skada på intilliggande vävnader, närvaron och antalet sekundära foci. Vilken cancer som helst, inklusive prostatacancer, för att beskriva tillståndet är bekvämt uppdelat i fyra steg:

 • 1 steg. Synliga symptom är helt frånvarande. Dimensionerna av tumören är miniatyriserade, knappt märkbara, palpation och ultraljudstudier tillåter inte att identifiera sjukdomen. På detta stadium är diagnosen endast möjlig för PSA-testet - ett specifikt antigen. Att hitta en sådan tumör är en sällsynt förmögenhet;
 • 2 steg. Tumören ökar till den storlek som kan detekteras genom palpating och ultraljud, medan hennes kropp inte tränger in i kapseln i körteln. Det finns inga metastaser än, men symtomen uppträder och intensifieras - svårighet, intermittent och frekvent urinering, ibland smärtsam. Symtom är värre på natten. Ofta är det nödvändigt att gå på en liten 4 eller till och med 5 gånger. En växande tumör pressar urinrörets kanal, vilket orsakar de beskrivna symtomen;
 • 3 steg. Tumören förvärvar stora dimensioner, det är lätt att diagnostisera på något sätt. Manifesterar en klar och bestämd symptom - svår smärta i blygd delen av mellangården och ländrygg bälte, smärtsam, brännande, urinering, utvecklade hematuri - blod i urinen. Detta beror på att tumören frigörs utanför prostata med nederlag i sina närliggande organ, särskilt i urinblåsan och urinröret. Vid detta stadium uppstår metastaser ofta, men endast i regionen;
 • 4 - sista steget. Tumörens tillväxt förvärvar en aggressiv karaktär, dess celler, separerade genom blodet och lymfsystemet, fixeras i kroppens avlägsna hörn och producerar sekundära foci-metastaser.

Det sista stadium kännetecknas av svår smärta, förgiftning av de kroppsprodukter av cancer-cellaktivitet, en kraftig minskning av kroppsvikt, livslust och en snabb utrotning av patienten. Behandling av en sådan cancerfas är omöjlig, därför tillgriper palliativ terapi, som om möjligt minskar patientens lidande och förlänger något sitt liv.

Symptomatiska manifestationer

Förutom naturliga orsaker, som i första hand hänför sig till åldersrelaterade förändringar, finns det ett antal andra som provar starten på prostatacancer. Tyvärr båda dessa grupper av faktorer som utlöser sjukdomen under en lång tid inte visar sig klara och specifika symtom, och om de uppstår, är mycket lika symtom på andra mindre allvarliga sjukdomar och inte orsaka ordentlig oro.

Allt detta leder till det faktum att det överväldigande antalet män som lider av denna sjukdom, lär sig om det bäst i sjukdoms 2 etapper, och ofta på den utvecklade - den tredje. Steget för aktiv uppdelning av maligna tumörceller karakteriseras av:

 • Olika sjukdomar mochevyvedeniya systemet - från urinering svårigheter att fullständig blockering av urinledaren, som kräver omedelbar kateterisering eller stagnation uppstår inte bara aktiverar sjukdomen, men det kan förvärra njurproblem. Ibland finns en omvänd bild - partiell och jämn komplett inkontinens;
 • När tumören växer genom kapseln, förvärvar körtlarna som påverkas av intilliggande vävnader och organ atypisk dysfunktion, trofiska processer störs. Detta uttrycks av obehag och smärta, problem med erektion och utseende av blodföroreningar i ejakulatet.
 • Tillväxten av tumörer och förekomst av metastaser orsakar också smärta, vanligen i länd- och benvävnader, och deras intensitet är tillräckligt hög, särskilt nattetid. Vidareutveckling av processen leder till en kraftig minskning av koncentrationen av hemoglobin i blodet, kraftig viktminskning, ödem i benen, medan kompression (kompressiva ryggmärgen) metastaser i ryggraden, kan det vara partiell eller fullständig förlamning.

I händelse av att cancer tumören består av celler av odefinierad natur, fortsätter de beskrivna symptomen så hårt som möjligt, och överlevnadsprognoserna är extremt negativa.

Med tanke på ovanstående blir tidig diagnos av sjukdomen särskilt viktig, och det är omöjligt utan regelbunden undersökning av en specialist. Män som fyllt 35 år måste konsultera en expert varje år och korsa gränsen var sjätte månad. Av stor betydelse är också förståelsen av riskfaktorer och förebyggande av sjukdomen, särskilt för människor som är genetiskt predisponerade.

förebyggande

Tyvärr är inga åtgärder, för att skydda dig med 100% sannolikhet, omöjligt, men om du följer ett antal enkla regler kommer de möjliga riskerna att minimeras. Det här är reglerna:

 • Balansera din kost i riktning mot färska frukter och grönsaker, vilket minskar konsumtionen av animaliska fetter och rött kött. Det kan ersättas med fisk. Lämna helt och hållet halvfabrikaten och produkterna med nitrater, livsmedelstillsatser och konstgjorda färger.
 • Försök att minimera kontakt med cancerframkallande ämnen;
 • För att undvika stagnation, undvik förseningar med tömning av urinblåsan och långvarig sexuell avhållsamhet.
 • Aktivera fysiska aktiviteter - idrott eller fysisk utbildning, till och med en enkel promenad i frisk luft förbättrar både både den totala blodtillförseln och prostata, och det här är hälsorisken.
 • En hälsosam fullvärdig sömn har också en mycket fördelaktig effekt på körtelns tillstånd, eftersom produktionen av melatonin, ett hormon som förhindrar mutation av prostataceller i blodkroppar, aktiveras i sömnen.

Och naturligtvis är den obligatoriska faktorn för förebyggande regelbunden undersökning:

En grupp personer med kronisk prostatit eller ett identifierat adenom bör vara särskilt försiktig - oavsett ålder, bör en detaljerad undersökning göras två gånger om året.

Spännande fakta om orsakerna till prostatacancer

Prostatakörteln eller prostata är ett litet manligt organ i reproduktionssystemet som ligger i den nedre delen av det lilla bäckenet under blåsan. Funktionen hos detta organ är att prostatens hemlighet säkerställer spermatozoas livskraft utanför testiklarna. Prostatkörtelns tumör representerar i stor utsträckning ett hot mot hur det manliga reproduktionssystemet fungerar, såväl som för en människas liv. Orsakerna och symtomen på prostatacancer studeras av många specialister inom onkologi. Oftast är orsakerna till denna sjukdom associerad med åldersrelaterade förändringar i människans kropp och en genetisk predisposition mot sjukdomen.

Symtomatologi av sjukdomen

Prostatacancer eller karcinom är en malign prostatatumör, som i de flesta fall leder till död i ålderdom. Denna sjukdom har en ogynnsam tendens att öka antalet patienter över hela världen. Enligt statistiken finns cancer oftast hos män över 60 år, men hittills är förekomsten av denna sjukdom hos män i åldern 50 år och till och med 40 år.

Sjukdom i många fall på scenen av en godartad tumör har inga symtom. Symptom på sjukdomen börjar manifesteras när tumören blir malign och metastaser uppträder i kroppen. Under denna period börjar tumören att gro i andra organ (lever, binjurar, lungor) eller ben (bäcken, höfter, ryggrad). Egenheten hos denna smutsiga sjukdom är att den fortskrider långsamt och får inte kännas i flera år. Emellertid uppvisar prostatacancer ofta tidiga metastaser, så även en liten tumör kan gro i andra organ. Före utseendet av metastas kan läkare ta bort tumören, vilket kan stoppa sjukdomen. Men om det finns metastatiska manifestationer, kommer kirurgen inte att kunna fullständigt bota av prostatacancer.

Orsakerna till prostatacancer är en öppen fråga för onkologer och forskare som studerar denna sjukdom. Men forskare inom onkologi lyckades hitta en koppling mellan tumörens utseende och ett antal faktorer. Dessa faktorer inkluderar:

 • genetisk predisposition;
 • ålder;
 • ekologi;
 • livsstil;
 • mat.

Genetisk predisposition påverkar direkt möjligheten att utse en tumör i prostatakörteln. Det finns en signifikant risk för karcinombildning om en man har manliga släktingar med en sådan sjukdom. Men det konstaterades också att om sjukdomen drabbade släktingar i första släktskapet och mer, minskar risken för minskning av prostatacancer.

Ålder hänvisar till en av de signifikanta faktorerna för utseende av prostatacancer. Med ålder sker hormonella förändringar i den manliga kroppen. Detta leder i sin tur till en förändring i prostata, vilket kan prova bildandet av en tumör. Forskare har funnit att tumörbildning i prostata körs ihop med testosteronhalten i en mans blod. Som du vet, påverkar testosteron i den manliga kroppen den normala funktionen hos könsorganen. Med otillräcklig produktion av detta hormon, vilket ofta observeras hos män i åldern, ökar risken för karcinom. Hos ungdomar förekommer denna sjukdom ganska ofta i närvaro av en genetisk predisposition och som ett resultat av farliga mutagena processer.

Livsstil kan också påverka bildandet av cancer tumörer i prostata. Även om detta faktum inte har bevisats finns det ett antagande att dåliga vanor kan provocera cancerprocesser i prostata. Malign degenerering av celler i detta sexuella organ kan uppstå på grund av rökning, alkohol och droger.

Dessutom påverkar den mat som en man tar permanent på sig också signifikant de interna processerna i kroppen. Forskarna har inte bevisat, men har etablerat ett direkt samband mellan vissa livsmedel och bildandet av prostatacancer. För sådana produkter bär forskare rött kött och djurfett. Forskare har märkt att överdriven konsumtion av animaliska fetter kan leda till att cancerprocesser inleds i prostata. Experter drar också slutsatsen att om en man minskar fettintaget till 30% av den totala dagliga kosten, kommer han också att minska risken för prostatacancer med 50%.

Ekologi har nyligen påverkat inte bara den naturliga miljön utan även framväxten av cancer. Gruppen med hög risk innefattar de män som arbetar som mekanik, svetsare, industriarbetare och företrädare för andra yrken relaterade till skadlig produktion.

Av okända skäl, enligt studier, är manifestationen av prostatacancer hos svarta män mer uppenbar än hos män med rättvis hud. Dessutom kan orsaken till utvecklingen av tumörprocesser hos män överföras hos venerala sjukdomar. Även tumörprocesser i prostatakörteln kan orsaka hormonella droger, vilket kan öka könsorganens storlek på en man och leda till en malign tumördegenerering. Det noteras också att det geografiska läget också kan provocera tumörutveckling. Detta beror på att D-vitamin är mindre producerat i norra regioner, vilket har en positiv effekt på att förebygga sjukdomen.

Symptom på sjukdomen är för omfattande, så det är oerhört viktigt att konsultera en onkolog och få diagnosen. Den vanligaste symptomatologin av sjukdomen:

 • Utseendet av smärta och brännande under urinering;
 • ständig uppmaning att avge urin;
 • orenheter i blod i urinen, spermier;
 • smärta under avföring eller förstoppning
 • konstant dropputsöndring av urin;
 • smärta i organen och benen;
 • impotens;
 • intensiv viktminskning, blek hud och jordig nyans av ansiktet;
 • svullnad i kroppen;
 • förlamning;
 • en komplikation i form av njursten och kronisk njureinflammation.

Sålunda har symtomatologin hos sjukdomen tre huvudgrupper: brott mot urinering, metastaser bredvid genitala och omfattande symtom på spridningen av metastaser.

Stage av utveckling av sjukdomen

Kräftande tumörer i prostata klassificeras i två typer: vanliga cancerformer och aggressiva cancerformer. Graden av aggression bestäms av Gleason-indexet efter lämplig diagnos. Skalan har det minsta indexet 1 och det största indexet på 10. Ju mer aggressiva tumören desto större är indexet på skalan. Sjukdomen är klassificerad i 2 grundläggande nomenklaturer: TNM och Juit-Whitmore-systemet.

TNM står för:

 1. T betyder att tumören ligger i prostatakörteln.
 2. N betyder att tumörcellerna har spirat bortom könsorganen.
 3. M indikerar omfattande metastaser.

Enligt Juit-Whitemore-systemet är sjukdomen uppdelad i 4 steg. Steg A och B anses vara härdbara, steg C och D är i många fall irreversibla.

I ett tidigt skede A upplever patienten praktiskt taget inget obehag och uppenbara tecken på bildandet av cancerceller som bildar sig i prostatakörteln. Steg B kännetecknas av en aktiv tillväxt av tumörceller inom genitalorganet. Steg C innebär att cancerceller har trängt sig bortom prostatakörteln och nått andra närliggande organ. Detta stadium anses vara oåterkalleligt. Steg D betyder den sista etappen av sjukdomen, där det finns en stor spridning av cancerceller i kroppen. Vid detta tillfälle finns det också återkommande processer efter operationen.

Dessa stadier av sjukdomen är uppdelade relativt godtyckligt, och symtomen på sjukdomen kan vara olika i naturen. Det är därför en grundlig diagnos av sjukdomen är nödvändig.

Diagnos och behandling av sjukdomen

Tidig diagnos av cancerprocesser i prostatakörteln kan lindra de irreversibla stadierna av sjukdomen. Till diagnosen cancer i prostata är följande undersökningsmetoder:

 • fingerundersökningar av könsorganen när de undersöks av en urolog
  leverans av urintest för närvaro av sur fosfatas - en hemlighet som utsöndras i ett canceriskt könsorgan i stora mängder;
 • leveransen av ett blodprov för närvaron av ett ökat prostatiskt specifikt antigen (PSA), ett proteinämne som utsöndras av celler i könsorganet i stort antal i händelse av cancer;
 • utföra ultraljud och röntgen för korrekt upptäckt av cancer och klargöra tillståndet hos andra organ
 • bär en transrectal biopsi i prostatakörteln med att utföra histologin hos det erhållna materialet, vilket idag anses vara den mest pålitliga metoden för bestämning av sjukdommens art;
 • digital undersökning med MRT-bilder för att få en tredimensionell bild.

Det är värt att notera att regelbunden leverans av ett blodprov för närvaron av ett ökat prostatiskt specifikt antigen gör det möjligt att kontrollera bildandet av cancerceller i prostata för de män som är i riskzonen. Denna undersökningsmetod är dock inte utbredd.

Med regelbundna undersökningar har urologen en chans att identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna, då cancer är fortfarande operativ och sannolikheten för botemedel är ganska hög. Därför måste du besöka läkaren var sjätte månad.

Prostatacancer

Prostatacancer är en malign tumör som utvecklas från prostatakörtelns epitel. Hos män är denna cancersjukdom av alla typer av cancer ansedd som vanligast, och under de senaste åren har det varit en trend med tillväxten (ca 3% per år). Enligt olika forskare, bland alla cancerpatienter, observeras prostatacancer hos 10% av patienterna

Orsaker till prostatacancer

Orsakerna till utvecklingen av prostatacancer har inte blivit fullständigt etablerade hittills. Molekylära mekanismer i början och efterföljande utveckling av denna sjukdom studeras djupt. En gen som är ansvarig för familjefall av onkologi avslöjades, vilket indikerar en viss förutsättning för prostatacancer. Utöver detta är det bekräftar teorin att det mänskliga genomet innehåller flera platser som hämmar utvecklingen av prostatacancer, och olika förändringar i sin verksamhet leder till utveckling av sjukdomen.

Utvecklingen av metastaser, liksom sjukdomsprogressionen, påverkar några av de biologiskt aktiva substanserna och tillväxtfaktorerna som ständigt är närvarande i människokroppen.

Prostatacancer kan föregås av olika precancerösa förändringar som uppstår som ett resultat av långvariga inflammatoriska processer och med en genetisk predisposition

Riskfaktorer för prostatacancer

- Race. Oftast är män i Negroid-rasen sjuka, och sjukdomen detekteras redan i de sena stadierna

- En av de viktigaste riskfaktorerna är ålder. Det märks att den äldre en man, risken att utveckla cancer blir mycket högre

- Ärftlig predisposition. I anhöriga till patienter med denna onkologi finns det en ökad risk att utveckla denna maligna neoplasm

- Skadlig produktion, rökning. Utvecklingen av prostatacancer påverkas starkt av kadmium i svetsmaterial, batterier och tobaksrök

- Fel mat. Det noterades att tumören oftast utvecklas hos män som konsumerar mycket fett

Fram till nyligen troddes att risken för att utveckla denna maligna tumör avsevärt minskade användningen av manlig sterilisering (vasektomi), men dessa data bekräftades inte. Identifiera orsakerna till prostatacancer kompliceras av det faktum att ungefär trettio procent av fallen, inte sjukdomen manifesterar sig inte och kan hittas av en slump vid öppnandet av människor som dog av andra orsaker helt

Manifestationer av prostatacancer

Oftast i de tidiga stadierna av prostatacancer visas inte sig själv. Klagomål börjar inträffa när en malign tumör sprider sig och metastaser uppträder. Prostatacancer kännetecknas av en ganska långsam utveckling, så att symptomen på sjukdomsområdet är ganska obetydlig. Symtomen ökar i flera år.

I avsaknad av uppenbara symptom på prostatacancer finns det bara en manifestation som gör att man kan misstänka förekomsten av sjukdomen, denna ökning av blodnivåerna i prostataspecifikt antigen (PSA). I sådana fall är tumören fortfarande mycket liten i storlek, eller endast precancerösa förändringar är närvarande.

Med ökningen i storlek av tumören, och även under groningen av urinröret, triangel, eller blåshalsen av urinblåsan kan uppleva irritation symptom såsom svårighet att urinera, urininkontinens, urineringsfrekvens, trudnosderzhivaemye plötsligt behov av att urinera. Det kan också finnas symtom på övre urinvägsobstruktion (obstruktion): smärta i ländryggen, bildning av njurstenar, utvidgning av njurarna och urinledarna.

Metastatiska benläkningar orsakar smärta i benen, förlamning och parestesi kan uppstå som ett resultat av komprimering av ryggmärgs metastaser. Med metastatisk skada på andra organ ses en överträdelse av deras tillräckliga funktion.

Sammanfattningsvis vill jag notera att alla symptom på prostatacancer är ganska ospecificanta och är olika manifestationer av de drabbade organens störda funktion. Därför, för tidig diagnos av denna maligna neoplasma, screeningsmetoder för alla män över 50 år, liksom män av yngre ålder, som har predisponeringsfaktorer

Symtom på prostatacancer

Adenokarcinom är den huvudsakliga histologiska formen av prostatacancer. Oftast fortsätter cancer i initiala steg med fullständig frånvaro av symtom. Därefter följer utseendet av olika urinlidningsbesvär: frekvent uppmaning att urinera (ofta på natten), en blandning av blod i urinen, urininkontinens eller retention. I vissa fall kan mängden daglig urinering vara upp till tjugo gånger och åtföljas av starka brådskningar och smärta. I fallet med tumörspiring av partiella vesiklar finns det problem med styrka. När tumören når en stor storlek är smärta under avföring och förstoppning möjlig.

Utvecklingen och efterföljande tillväxt av regionala metastaser uppträder genom svullnad av penis, skrot och underdelar. Vid metastasering i benvävnad (lårben, ryggrad och bäckenben) uppstår smärtsamma känslor i dessa områden.

Med metastatisk leverskada beror symtomatologin på storleken och antalet metastaser. Med enskilda metastaser finns det en ökning i levern och tråkig värk i smärtan i höger sida; leverinsufficiens och gulsot utvecklas med flera metastaser.

När lungmetastaser från början kan verka natten torrhosta som utvecklingen av processen blir mycket smärtsamt, hemoptys och eventuellt uppkomsten av varig sputum. Sällan är symptomen andnöd och bröstsmärta (akut eller trubbig)

Diagnos av prostatacancer

På grund av det faktum att nästan ingenting inträffar i början av denna sjukdom är diagnosen prostatacancer ganska svår. Finger rektal undersökning av prostata är en obligatorisk undersökning utförd av en urolog. Under fingerundersökningar kan prostataförseglingar identifieras, vars närvaro utesluter en malign tumör. Förutom att använda följande undersökningsmetoder: TRUS (rektal ultraljudssond prostata) bestämma PSA (prostataspecifikt antigen) blod, en biopsi av prostatakörteln med hjälp av ultraljud. Dessutom, om det finns misstanke om prostatacancer, visas en obligatorisk undersökning av området av lymfkörtlar för att utesluta deras nederlag.

Efter att ha fastställt en definitiv diagnos, för att utesluta metastaser, utförs MR och CT av bäckenorgan samt benscintigrafi. I förekomst av symtom som indikerar nederlag för andra organ, lämpliga metoder för undersökning

Behandling av prostatacancer

För närvarande finns ingen standardtaktik för behandling av prostatacancer, eftersom jämförelser av olika behandlingsmetoder som kontrolleras av studier inte har genomförts. Därför är det svårt att välja den mest lämpliga metoden för behandling av prostatacancer. Hittills, när man väljer en behandlingsmetod, är det vanligt att ta hänsyn till åldern hos en man, risken för komplikationer, cancerprocessen, sannolikheten för en långvarig sjukdomsfri period, läkarens förmåga och patientens önskemål

Grundläggande metoder för behandling av prostatacancer

Förväntande taktik. Eftersom ingen av de studier inte har bevisats fördelar radikala (kirurgiska + strålning + hormon) behandling av prostatacancer, använd standby metod som är avsaknad av behandling så länge som cancern är lokaliserad och offline dess uttalade tillväxt. Förväntande taktik tillämpas oftast på äldre män med långsamt växande högt differentierade maligna tumörer och allvarliga samtidiga sjukdomar. Trots att ingen behandling inte utförs, ska alltid följas patienten vid doktorn, han regelbundet utfört prostata ultraljud och studerade blodnivåer av PSA.

Radikal prostatektomi (kirurgisk behandling) är den huvudsakliga metoden för behandling av prostatacancer. Fram till nyligen var denna behandlingsmetod bland kirurger och patienter mycket impopulär, sedan efter operationen utvecklades komplikationer som impotens och inkontinens. Nu har kirurgiska tekniker utvecklats som möjliggör att bevara den sexuella funktionen och förmågan att behålla urinen. Prognosen efter kirurgisk behandling beror direkt på sjukdomsstadiet. I avsaknad av lymfkörteln är överlevnad över tio år mer än 80%; med omfattande spiring av tumören - mindre än fyrtio procent. Med lesioner av lymfkörtlarna, liksom med spiring av de partiella vesiklarna, försämras prognosen signifikant. I vissa tvivelaktiga fall, efter operationen, används hormonell eller strålbehandling, men ändamålsenligheten och effektiviteten hos sådana kombinationer är fortfarande ifrågasatta

Strålbehandling. Strålningsbestrålning används för att förstöra malign vävnad. Strålningsterapi stör DNA-strukturen hos bestrålade celler, de förlorar möjligheten att reproducera, bli gammal och dö. Som en form av strålterapi används interstitiell strålterapi (brachyterapi). Denna behandlingsmetod består i att implantera strålningskällan direkt i tumören, vilket gör det möjligt att bestråla det inte från utsidan, utan från insidan. På grund av detta är det möjligt att eliminera många biverkningar av strålterapi, som utvecklas på grund av den oundvikliga bestrålningen av närliggande friska vävnader. Med denna metod är nivån på fem års överlevnad mycket högre än efter konventionell strålterapi

kryoterapi. Tumören förstörs av låga temperaturer. Genom dess resultat kan denna metod jämföras med strålbehandling. De bästa resultaten uppnås med en liten tumörvolym och en kombination av kryoterapi med hormonbehandling

Hormonbehandling. Eftersom prostatacancer är en hormonberoende tumör är denna typ av behandling effektiv hos omkring 75% av patienterna med närvaro av vanliga tumörer. Hormonbehandling används endast om andra behandlingsmetoder inte är möjliga. Metoderna för hormonersättningsterapi inkluderar: läkemedlet eller kirurgisk kastrering, androgen blockad målceller, inhibering av 5-alfa-reduktas, maximal androgenblockad. Ju tidigare hormonterapin har startats, desto lägre är incidensen av komplikationer och ju högre överlevnadsfrekvensen.

Prostatacancer: orsaker, klinisk bild, moderna metoder för diagnos och behandling

Prostatacancer är en sjukdom som bara påverkar representanter för den starka halvan av mänskligheten. Alla män över 40 är i fara.

Varje tionde äldre patient dör av denna sjukdom, så många vänder sig till läkaren när sjukdomen har blivit en försummad form.

Orsakerna till prostatacancer hos män är väldigt olika, och den största insidensen är att sjukdomen ofta är nästan asymptomatisk. Men det är på hur tidigt de första tecknen på sjukdomen avslöjas, beror kvaliteten på patientens liv.

symptom

Prostatacancer är en malign neoplasma som växer i prostatakörteln.

Den första delen av sjukdomen är lätt att missa, en person märker inte några förändringar.

De första symptomen liknar de karaktäristiska för prostatit:

 • känsla av inte helt utmattad blåsan;
 • intermittent urinström;
 • frekvent uppmaning till små och inkontinens.

Med den ytterligare spridningen av sjukdomen i cellerna i det sjuka organet observeras:

 • smärta vid urinering och utlösning
 • gemospermiya;
 • smärta i ljummen
 • låg ryggsmärta
 • blod i urinen;
 • sexuell dysfunktion.

Vad orsakar prostatacancer?

Modern medicin diagnostiserar fyra stadier av prostatacancer: tidigt, avancerat, progressivt och metastasiserande till andra organ.

Det finns följande orsaker till prostatacancer hos män:

 1. ärftlig genetisk predisposition. Om en familj var sjuk med någon från nära släktingar, till exempel en bror eller far, riskerar män från närmaste familjemiljö. Och sjukdomen kan övervinnas i en ung ålder, när en man inte ens tänker på förebyggande åtgärder och undersökning av sjukdommens närvaro. Också sannolikt att bli sjuk om någon av kvinnorna i familjen har bröstcancer.
 2. mat. Sannolikheten för att få cancer ökar med ett stort intag av animaliska fetter, liksom fet mat. Användningen av grönsaker och fibrer minskar tvärtom denna sannolikhet. En diet med lågt innehåll av animaliskt fett minskar nivån av testosteron i blodet, vilket är ett steroidhormon och spelar en viktig roll vid tumörens utseende. Sådan näring minskar risken för tumörtumörer i prostatakörteln;
 3. övervikt. Denna faktor är inte en direkt orsak, vilket orsakar prostatacancer, men ett hormonellt misslyckande som uppstår i kroppen som en följd av fetma kan orsaka denna sjukdom.
 4. geografiskt hemvist. De män som bor i södra breddgraderna är mindre benägna att utveckla prostatacancer. Man kan dra slutsatsen att mängden ultraviolett strålning direkt påverkar tumörutvecklingen. Ju mer vitamin D får kroppen, desto mindre sannolikt är de;
 5. bransch. Arbetet med skadliga industrier har alltid varit en försvårande faktor för framväxten av de allvarligaste sjukdomarna, inklusive cancer. Alla typer av giftiga ämnen som tränger in i kroppen bidrar till utvecklingen av cancerceller. Mycket farligt för män cadmium - en mikroelement, som finns i stora mängder i tobaksrök och batterier. Med stora doser kadmium står arbetare i tryckeriet, svetsare, galvanisering. De som arbetar i färg- och lackfabriker, i kemisk produktion, och även genomgår bestrålning, löper också risken för att utveckla prostatacancer.
 6. rökning. Rökning i sig orsakar inte cancer, men nikotin och giftiga ämnen som finns i cigaretter kan prova utseende av maligna tumörer, inklusive prostata.
 7. rasförhållande. Prostatacancer är vanlig bland Negroid representanter för sydafrikanska länder;
 8. några urologiska förfaranden. Risken är för dem som har haft vasektomi (sterilisering).

Besök till läkaren

Bland de främsta orsakerna till prostatacancer, som nämnts ovan, är de äldre patienterna.

Till en specialist ska man kontaktas:

 • om åldern är över 55 år
 • om det senaste besöket till läkaren ägde rum över ett år sedan.

Urologist är en läkare som arbetar med förebyggande och diagnos av sjukdomar i urinvägarna, liksom deras behandling.

Onkologen utför diagnostik och behandling av godartade och maligna tumörer. De kan tränga in i alla vävnader och organ av en person, och symtomen på en sjukdom beror på det drabbade organet och storleken på lesionen.

Vad orsakar prostatacancer?

Prostatacancer är en malign neoplasma som härrör från epitel av de alveolära cellkörtlarna.

Spridningen av malign process anges med fyra grader av prostatacancer:
Den första etappen är som regel mikroskopisk, och den kan inte detekteras under en digital rektalundersökning eller ultraljud.
Det andra steget är en malign tumör som inte sprids utöver prostatakörteln.
I tredje etappen börjar tumören att spridas till närliggande vävnader (seminala vesiklar);
Vid det fjärde skedet sprider tumören bortom kroppen och passerar till andra vävnader.

Cancer i prostata adenom, som är i de tidiga stadierna, kan inte ge metastaser. På detta stadium är spridningsområdet begränsat till prostatakörteln. Om en cancerous tumör fortskrider, d.v.s. är vid 3-4 stadier av processen, är det möjligt att metastaser kommer att gå till lungorna, lymfkörtlarna, lever och ben.

Symtom på prostatacancer

I de inledande stadierna liknar symptomen på prostata adenomcancer liknande prostataenomen. Patienten får del av att gå på toaletten på en liten en på natten, kan urinering vara svårt. Då, som tumören sprider sig, kännetecknas sjukdomen av de smärtor som uppträder i underlivet, spår av blod uppträder i urinen. Patienten har generell svaghet, trötthet och viktminskning. Om prostatacancer lanseras och metastaser har uttalat, kan det visas förekomsten av skelettsmärta, svullna lymfkörtlar, gulsot.

Diagnos av sjukdomen i de tidiga stadierna av malign process är svår. En säker diagnos av förekomst av malign neoplasm i prostata kan göras om bildningen är märkbart tät, tuberös och prostata-storleken förstoras. Endast 10% av prostatacancer, som upptäcks under fingerundersökning, kan behandlas effektivt. Att upprätta prostatacancer i de tidiga stadierna kan använda en punkteringsbiopsi av prostata och utföra ultraljudstomografi.

Vad orsakar prostatacancer?

Alla orsaker kan delas upp i tre grupper. Den första gruppen innehåller de riskfaktorer som bekräftats av studierna. Den största riskfaktorn är ålder. Cancer av prostata adenom förekommer hos cirka 70% av männen, vars ålder är över 80 år. Sannolikheten att prostatacancer kommer att upptäckas hos en 39-årig man är 1 på 10 000, i 59 år - 1 i 103, hos män i 60 års ålder - 1 i 8.

Orsakerna till prostatacancer kan också gömma sig på den arveliga genetiska nivån. Denna faktor är 10% av det totala antalet fall av prostatacancer.

Den andra gruppen av orsaker inkluderar sannolika riskfaktorer, eller bekräftas av studier, men inte alla. Sannolikheten för sjukdomen ökar med konsumtionen av ett stort antal fetter av animaliskt ursprung. Dessa produkter inkluderar snabbmat, flis, hamburgare, saltade livsmedel, rökt produkter, sura mjölkprodukter, stekt mat, fet fisk, fett, kött.

Den tredje gruppen orsaker till prostatacancer inkluderar potentiella riskfaktorer som inte har bevisats genom forskning, men det finns ett förslag på att de är viktiga för utvecklingen av prostata adenomcancer.

Även utvecklingen av prostatacancer främjas av en låg vitamin D-nivå. Studier har visat att människor som lever i söder är mycket mindre benägna att drabbas av denna sjukdom.

Även utvecklingen av prostatacancer påverkas av urogenitala infektioner (mykoplasma, treponema blek, gonokocker, Trichomonas, klamydia). De orsakar irreversibla förändringar i normala, friska celler, vilket är utgångspunkten i tumörutvecklingen.

Utvecklingen av prostatacancer uppträder också på grund av androgenhormoner, som i sig själva inte är cancerframkallande, men spelar en stimulerande roll i utvecklingen av sjukdomen.

Ofta passerar prostatacancer genom scenen av en precancer, vilken förstås som en grupp av sjukdomar som kännetecknas av förändringar i prostatakörtelns epitel. I närvaro av vissa tillstånd av sjukdomen kan gå till prostatacancer.

Att precancerösa sjukdomar bär:
- intraepitelial neoplasi
Atypisk hyperplasi.

Vad är orsakerna till prostatacancer?

Ett av de viktigaste problemen för medlemmar av det starkare könet över 40 år är prostatacancer. orsakerna till förekomsten är olika. Denna maligna formationen är en av de vanligaste bland männen.

Den största faran är att i de första etapperna inte en person misstänker ens om sjukdomen och fortsätter att njuta av livet, vänder sig till en medicinsk institution när det är för sent.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt deras hälsa efter en trettiofemårs milstolpe. Med varje årtionde växer risken för en tumör. För att göra detta utförs prostatacancer screening - hitta tecken på sjukdom hos ett stort antal unga och friska människor.

Den viktigaste riskgruppen är män över 65 år. Vid en tidigare ålder detekteras tumören av en slump. Medan prostatacancer dör enligt statistiken, tre av varje hundra sjuk.

Jag är glad att se dig på bloggen igen, kära läsare. I samband Alexander Burusov och i denna artikel kommer vi att utforska mer detaljerat orsakerna till prostatacancer.

Huvudfaktorer av förekomst

Orsaken till patologin är banal som för de flesta sjukdomar, även om forskare ännu inte har kommit till en gemensam åsikt:

 1. Bostadsgeografi och miljöfaktorer. Det finns en tydlig koppling till förändringen i bostadsområdet, där klimatet skiljer sig från det "inhemska". Stor påverkan av solljus - enligt statistiska data ökar predispositionen till patologi med ökningen i geografisk latitud, där intensiteten av solstrålningen minskar.
 2. Ärftlig predisposition. Forskare rapporterar att risken att bli sjuk ökar 10 gånger i närvaro av tre patienter med liknande sjukdomar hos släktingar.
 3. Strömförsörjning. Faktorn påverkar inte särskilt risken för att bli sjuk, men äta livsmedel som ökar testosteronnivåerna, som annars är lika, kan spela en katalysatorroll.
 4. Professionella aktiviteter. Här är forskare enhälliga med tanke på att produktionen med en hög koncentration av kadmium ökar sannolikheten för att bli sjuk.
 5. Inflammation av prostatakörteln eller prostatit. Denna körtel kämpar ständigt mot alla mikrober som kommer in i kroppen genom genitourinary systemet. En man upplever en inflammation varje gång prostata kämpar med "erövrarna". Om järnet inte kan klara sig, finns det smärtsamma förnimmelser. Och på 25 år och i äldre år skäms en person av någon anledning till att bli specialist. Och detta är en direkt väg till prostatacancer.

Men fortfarande är de främsta anledningarna att läkare anser ålder och förknippas med det hormonella förändringar. Läkare gav ett patologiskt specialnamn - hormonberoende tumör.

Vad är tecken på en tumör?

I början visas inte symtomen. Identifiera förekomsten av en tumör kan bara vara en särskild undersökning. Sjukdomen kan utvecklas 10-15 år, under vilken tecken på prostatacancer uppträder. I de tidiga stadierna är det:

 • svårighet att urinera
 • partiell eller fullständig erektionsstörning
 • Utseendet i spermier och urin av blodig urladdning.

De flesta associerar detta med något annat än en cancerous tumör. Med sin ökning vid senare skeden börjar inkontinens, smärta i ljummen uppträder och viktminskningar. Penetrerande genom blodet i en väns organ orsakar symtom på sjukdomar i de organ där metastaser sprider sig.

Det kan vara och smärta i ben, oftare i en länd och i ett bäckenområde. Det kan vara svullnad i extremiteterna. Vilken som helst av ovanstående manifestationer, en allvarlig anledning att kontakta en specialist.

Diagnos av sjukdomen

Att upptäcka prostatacancer i de inledande stadierna är endast möjlig med en slumpmässig morfologisk studie. I övriga fall gäller

 1. Finger rektal undersökning. Genom rektum kontrollerar läkaren storleken och densiteten hos körteln, utseendet på neoplasmer i den. Detta är viktigt när tumören börjar öka och tecken på sjukdomen uppträder.
 2. Vidare gör blodprov, för att bestämma nivån av prostataspecifikt antigen (PSA). Studier har visat att prostatacancer inte alltid ökar värdet av PSA. Ofta ökar det från orsaker som inte är relaterade till sjukdomen. Men som regel innebär prostatacancer i 25% av fallen en indikation på 4 till 10 ng / ml, 67% mer än 10 ng / ml. Cykling, samlag, medicinska förfaranden påverkar PSA-nivån. Därför, om misstankar utförs ytterligare studier.
 3. Nästa steg är att kontrollera närvaron av noder och densiteter för att bestämma storleken på orgeln med hjälp av en rektalsensor på apparaten ultraljud. Men denna metod garanterar inte 100% noggrannhet i diagnosen.
 4. För att korrekt bekräfta diagnosen cancer, prostata biopsi. Flera partiklar av olika delar av körteln avlägsnas genom ändtarmen. Vidare görs en histologisk analys. Om det är negativt, men under lång tid är PSA-nivån förhöjd, biopsin upprepas.

Behandling av sjukdomen

För att behandlingen ska vara effektiv måste läkaren exakt bestämma sjukdomsfasen. Det bestäms av neoplasmens storlek, graden av spridning av celler av dålig kvalitet i målorganen.

Specialister använder TNM-systemet, som beskriver tumören i sig och sprider sig till andra organ. Kombinera THM med Glisson-skalan, som karakteriserar hur mycket patienter skiljer sig från friska celler. PSA-övervakning utförs också.

Internationell klassificering

 1. THM. Värdet på T - beskriver värdet bildning (har 16 värden, till exempel: T2 - tumören är inom prostatakörteln), N - penetration in i lymfkörtlar (3 värden: N0 - frånvaron av metastaser i bäcken noder), M - metastaser i organ (6 varianter : M0 - frånvaro av metastaser).
 2. Gleeson-skalan. Från 1 till 10 poäng. Mindre än 6 - mindre maligna, 7 - maligna, mer än 8 mycket maligna.

Efter att ha genomfört studierna och etablerat indexerna för TNM och Glisson, gör doktorn diagnos från första till fjärde graden:

 • den första - är asymptomatisk
 • i den andra - tumören detekteras genom rektal undersökning
 • den tredje - manifestation av symtom och början av spridningen av metastaser
 • fjärde - Den startade scenen. Målets organ påverkas, patienten känner allvarlig smärta, tumören lämnar gränserna för prostatakörteln.

Beroende på sjukdomsframsteg är ålder, fysiskt tillstånd, behandling av sjukdomen utvald:

 1. Hifu terapi med prostatacancer används av urologer, från och med 2012. Detta är en ny teknik för blodlösa förstöring av cancerceller genom ultraljud vid en frekvens av 3 MHz. Tyvärr är tekniken endast tillämplig i den första och andra etappen av sjukdomen. En speciell sond injiceras i patienten, med vilken tumören brinner ner till en temperatur av 100 ° C
 2. De mest radikala återstoden kirurgisk metod. Prostatakörteln tas bort. Ibland som ett hämmande medel tas testiklarna bort för att stoppa produktionen av testosteron.
 3. Strålbehandling Den används i fall då kirurgisk metod inte kan användas. Metoden kallas - brachioterapi, när små radioaktiva ämnen införs i lesionen; Kursen varar ungefär en månad.
 4. Som läkemedelsbehandling gäller kemoterapi, när patienten injiceras med speciella toxiner som förstör de drabbade cellerna, men det kan finnas biverkningar - skallighet, störningar i matsmältningssystemet, minskat resistens mot sjukdomar.
 5. Hormonbehandling - nästan det enda sättet att behandla den fjärde graden av prostatacancer. Särskilda droger minskar nivån av manliga hormoner, den så kallade "läkemedelskastrationen" görs i samband med androgenblockaden.
 6. Applicera förstöring av formationer med flytande kväve - kryoterapi.

Urologer kan också använda komplex behandling för prostatacancer. Förväntad taktik används för mycket äldre patienter.

Prognos för patienten kan göras på grundval av stadium av prostatacancer. I första graden är det den mest positiva - patienterna är helt botade.

I andra graden överstiger livslängden 20 år, den tredje - 15. Den fjärde graden - redan påbörjad stadium av prostatacancer - till 3 år.

Det viktigaste är att förebygga och regelbundna kontroller med en urolog. När allt kommer omkring dör de bara från prostatacancer i fallet med fjärde graden, och i början - passerar sjukdomen utan spår.