Huvud
Förebyggande

Orsaker till cystit

Cystitis är en vanlig sjukdom där en inflammatorisk process uppträder i blåsans vägg. Patologi kan förekomma i alla åldrar, även hos små barn, men flickor och kvinnor är mer benägna att cyst, på grund av de särdrag som strukturen i urinvägarna har. Kvinnor har en kort urinrör, och det finns också en vagina i närheten, menstruation uppträder, alla dessa faktorer ökar risken för att utveckla cystitis.

Orsakerna till cystit i en kvinna är olika, sjukdomen kan vara smittsam och icke-infektiös, och även akut och kronisk. I vilket fall som helst för att identifiera orsakerna till cystit och förskriva en behandling ska en läkare vara en urolog. Därför måste du gå till sjukhuset när du har frekvent uppmaning att urinera och smärta i underlivet.

Orsaker till cystitis

Orsakerna till akut cystit med blod hos kvinnor består i infektion av blåsans slemhinna med patogena mikroorganismer. I de flesta fall väcker sjukdomen intestinala pinnar, streptokocker, stafylokocker och andra opportunistiska mikroorganismer. I sällsynta fall kan orsaken till blåsan vara jämn en svamp av släktet Candida.

Patogena mikrober kan tränga in i urinblåsan på flera sätt. Först och främst kommer naturligtvis infektion genom urinröret. Risken för infektion ökar med oskyddad samlag under menstruation under graviditeten, eftersom immunosuppression uppträder. Och under månadsperioden i könsorganet skapas ständigt en fuktig miljö, där bakterierna multipliceras.

Men inte alltid patogena mikroorganismer kommer in i urinblåsan från den yttre miljön, infektionen kan spridas och inuti kroppen, genom lymfflödet och blodflödet. Cystitis kan således vara en följd av angina, adnexit och andra infektiösa och inflammatoriska sjukdomar. Men att infektionen har spridit, är det nödvändigt att ha försvagad immunitet och dåligt behandlad.

Förutom infektionsfaktorn identifierar läkare flera orsaker till blåsan. Dessa är som regel negativa faktorer som främjar aktivering och snabb reproduktion av patogena mikroorganismer:

 • Hypotermi. Under superkylning finns blodkärlskramper och immunceller går inte till smittkällan dåligt. Till följd av detta är infektionen utom kontroll och inflammation uppträder.
 • Alkohol och rökning. Dessa substanser skapar samma effekt som förkylningen, det vill säga förvärra blodcirkulationen. Dessutom alkohol och tobak förgiftar kroppen och skadar organen i matsmältningskanalen, lever och njurar.
 • Slumpmässigt sex. Frekventa förändringar av partners, avvisande av preventivmedel i barriären ökar risken för att man får kontrakt med STI. Följaktligen ökar risken för cystit och inflammation hos andra bäckenorgan.
 • Dålig hygien. Om de sexuella organen ständigt är fuktiga, behåller de länge sekreten där bakterierna multiplicerar. Mikroorganismer kan lätt komma in i urinröret och orsaka blåsor.
 • Vitaminbrist, obalanserad diet. I det här fallet finns det en generell försämring av kroppens immunförsvar.
 • Operationer på bäckenorganen - öka risken för infektion i organen i genitourinärsystemet.

Om en kvinna har blivit diagnostiserad med blåsor, är hon ordinerad medicinering, inklusive antimikrobiella läkemedel, antispasmodik och vitaminer. Efter lindring av exacerbationen kommer det att vara användbart att ta en kurs av fysioterapi.

Blodkirtlet kompliceras ofta genom övergången till kronisk form, i vilket fall mikroorganismer från slemhinnan tränger in i de djupare skikten av blåsans vägg. I det här fallet är det mycket svårt att besegra mikrober, efter att ha tagit antibiotika går enheterna fortfarande inuti. Således är orsaken till frekvent cystit hos kvinnor övergången av sjukdomen till kronisk form.

Orsakerna till kronisk cystit hos kvinnor är dålig behandling eller brist på det och en felaktig livsstil. Även om en kvinna botade akut cystit och fortsatte att äta dåligt, superkool, röka och konsumera alkohol, finns det stor sannolikhet för återkommande och kronisk behandling av processen.

Orsaker efter intimitet

Många kvinnor av reproduktiv ålder är oroade för cystit efter kön, det är postkolital. Orsakerna till cystit efter intimitet kan vara olika. Först och främst är det värt att överväga om patienten har en kronisk form av sjukdomen.

Om det är, är cystitis efter kön ganska förståeligt: ​​under friktioner uppstår irritation av blåsan och det åtar sig igen och igen och gör ont. I det här fallet uppträder symtomen omedelbart eller några timmar efter intimitet.

En annan situation är när tecken på sjukdomen uppträder stabilt efter en dag eller två efter samlag. Orsaken till blåsor dagen efter närhet är blåsans infektion omedelbart efter samlag.

Detta är möjligt om kvinnan inte är korrekt placerad urinrör. Om det finns misstanke om detta tillstånd, är det nödvändigt att konsultera en erfaren urolog. Behandling av anatomiska abnormiteter är kirurgisk.

Ökad risk för cystit, om det under samlag finns en växling av vaginalt och analsex. I detta fall överförs penis från tarmarna i slidan och på vulkanen tarmstift. Det är dessa villkorligt patogena mikroorganismer som oftast provar cystit hos kvinnor. Därför ska analsex utföras i kondom, och före införandet av penis i slidan måste kondomen ersättas.

Självklart bör vi inte utesluta ett oordnat sexuellt liv. Om en kvinna ofta byter sin sexpartner, är sannolikheten för postkolisk blåsan mycket hög, därför ökar risken för infektion med sexuellt överförbara infektioner.

Dessa kan vara trichomoniasis, gonorré, genital herpes och andra STD. Sådana infektioner är mycket aggressiva, de orsakar inflammation med purulent urladdning, utslag och kan lätt tränga in i urinröret.

Psykosomatika av cystit hos kvinnor

Psykosomatics är en riktning i medicin som behandlar undersökningen av inflytandet av en persons psykologiska tillstånd på inre organens arbete och processen med förekomsten av olika sjukdomar. Man tror att ett instabilt mentalt tillstånd ökar risken för smittsamma och inflammatoriska sjukdomar.

De psykologiska orsakerna till cystit är förknippade med känslor av förödmjukelse, vrede, ångest. Det noterades att kvinnor som lider av kronisk cystit ofta störde med sin far eller andra manliga släktingar och inte kunde bygga ett hälsosam förhållande med en man.

Att dela med de psykosomatiska orsakerna till cystit, rekommenderas att glömma det förflutna och leva idag. Det är nödvändigt att tro att allting är säkert och ingen kommer att orsaka smärta och leva ett normalt liv.

Psykosopati är en mycket intressant del av medicinen, och ofta bidrar en förändring i tänkandet till att normalisera kroppens funktion. Men vi bör inte försumma fysisk behandling, eftersom infektionen fortfarande måste elimineras med antibiotika.

Orsaker till cystit hos män

Cystitis kan uppstå inte bara hos kvinnor av reproduktiv ålder, även om de oftast lider av patologi. Sjukdomen uppstår hos män, och även hos små killar.

Oftast uppträder cystit hos män efter 40 år på grund av åldersrelaterade förändringar, mot vilka det kan finnas en minskning av urinröret och stagnation av urin. Anledningen till detta kan vara följande avvikelser:

 • godartad prostatahyperplasi (adenom);
 • stenar i prostata och urinblåsa;
 • neoplasmer i genitourinary systemet;
 • striktur av urinröret;
 • prostatit.

Några negativa faktorer kan också bidra till utvecklingen av blåsor:

 • passivt sätt att leva
 • promiskuösa samlag
 • hypotermi;
 • dålig näring.

Behandling av cystit hos män utförs enligt samma schema som hos kvinnor, föreskriver antibiotika, antispasmodik, antiinflammatoriska läkemedel. Men att terapin var riktigt effektiv och det inte fanns några återfall av sjukdomen, är det nödvändigt att eliminera orsaken till förekomsten av cystit, det vill säga samtidiga sjukdomar.

Det är viktigt att notera att cystit hos män inte alltid är förknippad med infektion. Exempelvis blir en sådan sjukdom ofta en komplikation av prostatacancerbehandling på grund av effekten av kemoterapi och strålbehandling på blåsans vägg. Under behandlingen uppträder irritation och inflammation.

Dysbacteriosis och utveckling av cystit hos barn

Cystit hos flickor är en frekvent sjukdom, eftersom barnets genitourinary system är mycket sårbart. Om kvinnor redan har en hälsosam mikroflora i vagina, stark immunitet, begreppet personliga hygienregler, vilket minskar risken för att utveckla smittsamma och inflammatoriska sjukdomar, är tjejerna helt olika.

För det första har spädbarn några problem i slidan. Insidan har den lokala immuniteten ännu inte bildats tillräckligt, så det kan finnas fenomen som vulvit och vaginit. I detta fall observeras rodnad av labia, klåda i detta område.

En bakteriell infektion i vulkanen ökar naturligtvis sannolikheten för infektion i urinröret. Och på grund av att flickans urinrör är mycket kort penetrerar mikrober nästan genast i blåsan.

Dessutom kan en liten tjej inte alltid genomföra personlig hygien. Till exempel, om du tvättar och torkar dig, flyttar du från anus till vagina, kan du enkelt överföra tarmstiftet till urinröret. Dessutom är barnen mycket förtjust i att rör könsorganen med smutsiga händer.

Den provokerande faktorn är ofta hypotermi. Om flickan spelade på det kalla golvet eller för en eller annan anledning gick i våta trosor för ett tag, är risken för inflammation kraftigt ökad.

Fördjupande faktorer för utveckling av cystit hos pojkar:

 • Phimosis är en sjukdom där penisens huvud inte exponeras på grund av den smala forhudan. Hos barn upp till 5-6 år är detta tillstånd en variant av normen, men om den inte försvinner före 7 års ålder skapar det några problem. Dessutom, med phimosis, är penisens hygien svår, under förhuden multipliceras ständigt bakterier som går in i urinröret och sedan migrerar till blåsan.
 • Neurogen blåsan - en överträdelse där det finns problem med ackumulering och utsöndring av urin. Stagnation av vätska i blåsan, som en konsekvens, och inflammation kan uppstå.
 • Infektionssjukdomar i njurarna. I detta fall kan infektionen migrera från njurarna till blåsan, provocerande cystitis.
 • Om en kateter placeras i urinröret, särskilt under lång tid, ökar risken för blåsor signifikant.
 • Bidra till förekomsten av cystit hos barn och sådana fenomen som tarmdysbios, helminthiosis, tarminfektioner.

Andra negativa faktorer, såsom hypotermi, vitaminbrist, dålig hygien, dålig näring, stillasittande livsstil, utmattning och fetma påverkar också. Hos tonåringar kan både tjejer och ungdomar, urinrör och blåsor också förekomma som ett resultat av infektion med ett STD i oskyddad samlag.

Förebyggande av cystit hos barn och vuxna

Cystitis är en mycket obehaglig, men ofta vanlig sjukdom, som åtminstone en gång i livet nästan alla kvinnor har varit sjuk. För att undvika utveckling av en cystit är det möjligt att iaktta grundläggande regler för förebyggande underhåll:

 • Stärka immuniteten, det vill säga äta bra, motion och temperament.
 • Behandla smittsamma sjukdomar, oavsett om det är ARVI, bronkit, adnexit eller till och med karies, du behöver se en läkare och genomgå en fullständig behandlingskurs. Du kan inte tåla förkylning på fötterna.
 • Varje år genomgår medicinska undersökningar för att utesluta tumörer, kroniska sjukdomar, problem med blodkärl och så vidare.
 • Att titta på personlig hygien. Män måste tvätta varje dag, kvinnor uppmanas att tvätta två gånger om dagen på grund av bildandet av excreta. Byt kläder behövs också varje dag. Under månadsdynor och tamponger byts var 3-4 timmar eller när du besöker toaletten. Det är också mycket viktigt att använda en personlig handduk och en loofah, de borde vara rena.
 • Undvik promiskuösa sexuella relationer, och om det var spontan sexuell kontakt med en partner som inte har förtroende, behöver du använda kondom. Om du har oskyddat sex, är det starkt rekommenderat att få testas för sexuellt överförbara sjukdomar, för att bota infektionen omedelbart utan att vänta på komplikationer såsom cystit och inflammation i prostatan, livmoder, etc.
 • Koka inte över. Du måste alltid klä sig i vädret, var inte i 30 grader frost följ mode på tunna tunna jeans. Efter att ha simat i behållarna rekommenderas att omedelbart bytas in i en torr baddräkt.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt förebyggande av urininfektioner hos barn. Även om det verkar föräldrar att deras 14-åriga dotter eller son fortfarande är små barn, borde man fortfarande prata om möjligheten att få infektion med sjukdomsbesvär. I de flesta fall beror tidiga graviditeter och infektioner hos ungdomar på att föräldrar inte förklarade för dem om hygienen hos sexuell aktivitet.

slutsats

Orsaker till cystit hos kvinnor, män och barn är ganska varierande, men i de flesta fall framkallar sjukdomen urogenitala infektioner, vilket är fullt möjligt förhindras genom att observera regler för förebyggande.

Om det fortfarande fanns tecken på en blåsning, rekommenderas att man snarast behandlar läkaren och börjar behandlingen. Ju tidigare en patient börjar ta antibiotika, desto mindre är sjukdomen mindre kronisk.

Orsaker till cystitis

Hyppig uppmaning att urinera, urininkontinens, åtföljd av smärta? Dessa tecken kan vara symtom på en form av en vanlig sjukdom, såsom cystit.

Vad är cystitis?

Det moderna namnet på sjukdomen är symtomatisk urininfektion (media). Mediet åtföljs av inflammatoriska processer i blåsan, vilket stör dess normala funktion. Nedan kommer symtomen på sjukdomen att behandlas mer detaljerat.

Olika former av blåsan blir ibland orsaken till felaktig diagnos. Det måste sägas att ofta cystit är inte en självständig sjukdom, men samtidigt. Det är också sant att förvärring av sjukdomen, orsakad av felaktig behandling eller avvisning av den, kan orsaka inflammation i njurarna och könsorganen.

Det vill säga, beroende på arten av de infektioner som orsakar sjukdomen, kan processen gå i två riktningar (bottom-up och top-down). Cystitis kan vara en konsekvens av sjukdomen i bäckenorganen, liksom även orsaka uppkomsten av nya sjukdomar.

Formen av blåsor

Basera på sjukdomshistoria, skilja mellan primär och sekundär cystit. Primärmedia uppstår på grund av infektion i urinvägarna och framväxten av inflammation i blåsan.

Sekundär cystit - är inflammation i urinblåsan inducerade av andra sjukdomar genitala organ, njure, lägre tarmkanalen, eller av andra skäl (allergier).

Av den inflammatoriska processen, Cystitis är kronisk och akut.

Orsaken till sjukdomen är oftast infektioner. Därför är den vanligaste formen infektiös cystit. I sin tur kan denna typ av media vara specifik eller icke-specifik.

Oftast den specifika cystit, som delas av olika typer av infektioner orsakade dem, som initierats av E. coli, instängda i urinvägarna. Därför är en tidig regelbunden intim hygien hos friska människor, och särskilt de som lider av akuta tarmsjukdomar, en bra förebyggande åtgärd.

Trots det faktum att cystitis infektiösa natur är mer utbredd, vet medicin ett stort antal fall av icke-infektiös cystit, eftersom kroppen reagerar på ogynnsamma faktorer.

Detta manifesteras i form av inflammation i urinvägarna, och kan inträffa vid överkylning eller överhettning under bestrålning eller kemoterapi vid behandling av cancer, allergier i livsmedel, läkemedel, pollen, hushållskemikalier och andra allergener.

Förutsättningar för utveckling av blåsan

Som någon sjukdom uppstår inte cystit från början. Uppkomsten av sjukdomen är ett felaktigt beteende hos en person som leder till stress, infektion mot infektioner, skador.

Prekursorer är frekventa inflammationer i underkylning eller överhettning, dålig cirkulation i de riktade infektioner organ, försvagat immunförsvar, närvaron av infektioner eller inflammatorisk foci (akne, skrubbsår, tandröta, klamydia, oläkta trauma, sår, etc..). Allt detta gäller för sjukdomar i bäckenorganen, inklusive blåsan.

Beteendestörningar är också nedsatt dynamik vid urinering (långvarig retention, frekvent urinering, svårighet eller ofullständig tömning). Som ett resultat minskar detrusortonen, urinstagnation och dess sönderdelning uppträder. Och inflammation är kroppens mest logiska reaktion.

Om villkoret för den föreslagna regelbundna vistelsen på något ställe är omöjligheten med tidig urinering (längre än 3,5 timmar) är det bättre att vägra ett sådant erbjudande. Särskilt när detta förslag till anställning. Många odefinierade marknader, kiosker, små butiker idag, synnerligen synd sådan "defekt".

Cystitis är mer av en "kvinnlig" sjukdom. Detta beror på den fysiologiska strukturens särdrag. Kvinnor har en mycket kortare urinrör. Infektioner uppnår lätt och snabbt blåsans hålrum.

Orsaken till sjukdomen är ofta oförmågan att gå på toaletten i tid och tömma urinblåsan.

Mycket ofta, särskilt på landsbygden under den kalla årstiden, är cystit hos kvinnor beroende på användningen av en toalett av typen "grop". Därför bör en av löntagarnas krav på arbetsgivare vara obligatorisk tillhandahållande av toaletternas tillgänglighet och deras korrekta utformning.

Nästa förutsättning för utveckling av cystit är en stillasittande livsstil. Som ett resultat, permanent stagnation av blod i bäckenorganen. Mot den här bakgrunden uppträder inflammation oftare, och det fortsätter mer komplicerat.

Överdriven, som en konsekvens av en stillasittande livsstil, förkroppar kroppen till inflammatoriska processer. Dessutom får blåsan en extra belastning i form av ökat tryck på livmodern och tarmarna.

Diskret sexliv ökar risken för infektioner. Därför är monogami inte så mycket en social eller moralisk norm som upprättats av samhället som en norm för hygien. Samma som att duscha, borsta tänderna, göra övningar, äta på rätt sätt etc.

För kvinnor har stort värde ett bekvämt underkläder som helt täcker labia. Specialister har motsatte sig modet att bära linne som "strängtango". Särskilt om den här typen av trosor bärs under en mini-kjol. Trots allt är området för kvinnans perineum praktiskt taget oskyddat.

Och platser som stadstransporter, parkbänkar, platser i polykliniker, utbildningsinstitutioner eller andra offentliga institutioner är bärare av miljontals infektioner av olika slag! Här kan inte bara orsakerna till blåsan vara oavsiktligt "plockas upp", och en veneral bukett samlas in i all sin mångfald.

Symtom på cystit och dess diagnos

Beroende på sjukdomsformen och dess natur är symtomen på cystit är ganska olika.

Vanliga funktioner är:

 • Förekomsten av en inflammatorisk process. Sjukdomen kan vara nästan asymptomatisk. Indikatorn för inflammation i detta fall är ett högt innehåll av leukocyter i blod och urin.
 • Obehag vid urinering (smärta, brännande, smärta). Detta tecken kan vara vägledande inte bara för cystit, men också för ett antal andra sjukdomar.
 • Ökningen i önskningar, upp till flera fall per timme.
 • Smärta i underlivet, intensifierar med urinering. Vid medicinsk undersökning orsakar palpation i den nedre buken zonen smärta hos patienterna.
 • Subfebril kroppstemperatur, svaghet, slöhet.
 • Urinmolnighet eller närvaro av blod i det (hematuri).

Cystitis diagnostiseras genom en allmän analys av urin och närvaron av en eller flera av ovanstående egenskaper.

En karakteristisk egenskap hos denna typ av sjukdom är dess relativt snabba övergång från akut form till kronisk.

Oftast är diagnosen cystitis av en läkare, baserat på patientens otuktiga ord, inte associerad med andra sjukdomar som är de sanna orsakerna till blåsans inflammation.

Uppgiften för läkaren och patienten är inte bara att diagnostisera blåsan, men också för att förstå arten av sitt utseende. Förmågan att behandla är inte en följd, men orsaken till sjukdomen förekommer i en kompetent dialog.

Självbehandling av patienter leder i de flesta fall till framväxten av en kronisk form av sjukdomen. Därför, vid de första tecknen på obehag i genitourinområdet måste du se en läkare, främja korrekt diagnos och följa alla hans rekommendationer. Detta kommer att bli av med cystitisen för alltid.

Förebyggande av cystit

Förebyggande underhåll av en cystit är det nödvändigt att vara förlovad sedan barndomen. Speciellt handlar det om utbildning av hygieniska och beteendevanor hos små tjejer. Med blåsningens uppenbara harmlöshet kan den leda till en beklaglig tillstånd hos patienten i mogen och ålderdom.

Den konstanta närvaron av inflammation i det genitourinära systemet med en kronisk form av sjukdomen leder till tidig inkontinens av urin. Och detta är bara en av de möjliga obehagliga konsekvenserna.

Barn måste lära sig att göra dagliga intima badningar, byta regelbundet underkläder, förklara de grundläggande hygien- och sexuella reglerna.

Sedan barndomen, är det nödvändigt att inte bara klämma barnen, men också för att visa genom exempel att någon inflammation måste behandlas för att gå till tandläkaren två gånger om året, hygienreglerna är bindande för alla medlemmar i familjen. Det personliga exemplet är viktigt!

Tjejer måste förklara risken för hypotermi på de möjliga konsekvenserna av blåsor. Ett sådant exempel kommer att ge en mycket större effekt än en förklaring av den långsiktiga komplikationen av framväxtens funktion. Att lära barn att klä sig i vädret, spela sport och tempereras är en av föräldrarnas huvuduppgifter.

Alla vuxna och barn måste komma ihåg att fördröjningen av urinering i mer än 3,5 timmar under dagens aktiva dag bidrar till förekomsten av problem i könsorganet och inflammatoriska processer i urinvägarna. Därför innefattar förebyggande åtgärder normal urinering.

Användbar att veta Alla artiklar

Utsträckning av livmodern

Utrullning av livmodern (hysterektomi) är en gynekologisk operation för att ta bort livmodern. Oftast utförs den i närvaro av maligna neoplasmer, liksom andra livmoderhalssjukdomar (myom, endometrios), om det inte finns någon effekt av konservativ terapi.

Konjunktion av livmoderhalsen

Konjunktion av livmoderhalsen - kirurgisk manipulation, där kirurgen använder speciella verktyg för att excisera vävnaderna i livmoderhalsen och livmoderhalsen. Detta namn gavs till det, eftersom den borttagna delen har formen av en kon. Denna operation används i gynekologi för detektering av svårighetsgraden av en patologisk process i vävnaden i livmoderhalsen, samt för bortskaffande av icke-invasiv cancer genom steg (när de onormala cellerna inte har trängt ytterligare epitel). Dessutom betraktas conization som en av sorterna...

Avlägsnande av äggstockscystor

Ögoncystret är ett godartat neoplastiskt system som kräver snabb behandling. Den mest effektiva metoden för kirurgisk ingrepp i detta fall kommer att vara laparoskopi - en delikat operation som åtföljs av ett minimalt abdominalt trauma och som inte påverkar funktionen hos äggstocken. Laparoskopi används för att behandla follikulära maligniteter hos den gula kroppen. I de överväldigande majoriteten av fallen lyckas läkare rädda orgelen och inte påverka det...

Cystit - symptom, orsaker, komplikationer och behandling hos vuxna

Cystitis är en inflammation i blåsans slemhinnor. I de flesta fall är cystit är av infektiös natur. Sjukdomen är utbredd, påverkar det svaga och starkare könet, men är vanligare hos kvinnor på grund av några anatomiska drag i kvinnokroppens struktur.

Vad är denna sjukdom, vilka orsaker och symtom hos vuxna, och hur man behandlar cystit korrekt, och vad är komplikationerna farliga - vi kommer att överväga ytterligare.

Vad är cystitis?

Cystitis är en sjukdom där blåserväggens inflammatoriska process uppträder. Som regel blåses slemhinnan med blåsan.

Statistiken visar att varje andra kvinna lider av denna sjukdom under sitt liv. Bland män är sjukdomen mycket mindre vanligt, även om de inte är immuniska mot utseendet av dess symtom.

Cystitis är en smittsam sjukdom. Endast hans patogener lever i vår egen organism. I 85-95% av fallen är orsaken till urinvägsinfektioner E. coli, en gemensam invånare i tarmarna. En annan typisk patogen är Staphylococcus saprophyticus, en representant för hudmikrofloran. Och de kommer in i blåsan på ett stigande sätt: från huden eller från ändtarmen genom urinröret.

klassificering

Klassificering av cystit är byggd på olika tecken. Beroende på patogenesen kan blåsans inflammation vara:

 • primärt - om det inte finns några sjukdomar i andra urinorgan
 • sekundär - åtföljer kroniska infektioner i urinvägarna (uretrit, pyelonefrit), utvecklas på bakgrunden av urolitiasis, hydronefros, kongenitala anomalier, tumörtillväxt, benign prostatahyperplasi, vilket bidrar till stagnation av urin.

Beroende på infångning och spridningsområde, utmärks följande typer av blåsor:

 • totalt - hela blåsans inre yta är inflammerad;
 • Trigonite - processen täcker endast området för den anatomiska triangeln;
 • Cervikal - lokal inflammation i nedre delen.

Dessutom finns en klassificering av cystit enligt deras ursprung:

 1. Cystitis, som är av infektiös ursprung, diagnostiseras huvudsakligen. Men ibland finns inflammation i urinblåsan som utvecklas som en följd av kemisk påverkan (som en följd av behandling av vissa medicinska droger), den termiska påverkan (konsekvens blåsan spolvätska är för varmt).
 2. Cystor kan leda till brännskador, liksom trauma på blåsans slemhinna. Men även med sådana fenomen spelas en viktig roll i sjukdomsutvecklingen av infektion, som snabbt går ihop.

Utgående från detta sker blåsning:

 • infektiös;
 • kemikalie;
 • termisk;
 • toxisk;
 • medicinsk;
 • neurogen;
 • radioterapi;
 • involution;
 • postoperativ;
 • viral;
 • parasit.

Akut cystitis

Framväxten av cystit i akut form präglas av suddenness, liksom utseendet av uttalad ömhet med urinering, klåda och brinnande, och i vissa fall - med temperatur.

Kronisk form

Kronisk cystit avslöjas mer av laboratorieindikatorer. Externt eller subjektivt kan patienten inte klaga eller presentera. Laboratorieindikatorer för blod och urin vittnar dock för förekomst av infektion i nedre delen av urinvägarna. Vid varje tillfälle kan kronisk cystit förvärras, och alla tecken på akut cystit kommer att uppträda.

skäl

Cystitis är en vanlig sjukdom i alla åldrar. Det orsakas huvudsakligen av följande skäl:

 • superkylning av bäckenområdena;
 • trauma till slemhinnan i urinblåsan;
 • stillasittande livsstil;
 • akuta och feta livsmedel;
 • Förekomst av kroniska gynekologiska eller venerala sjukdomar;
 • Förekomst av infektionsfoci i kroppen
 • oskyddad sex;
 • brist på hygien.

Den omedelbara orsaken till inflammation i blåsan är patogena patogener. Oftast orsakas det av en E. coli (hos 90% av patienterna). Andra smittämnen är:

För att provocera inflammation kan infektion införs vid utförandet av olika terapeutiska åtgärder (inklusive med avseende på instrumentdiagnostik) och som infektionsmetod anses mekaniska skador. Symptomen på cystit kan orsakas inte bara av påverkan av infektioner, men också svampar, mykoplasma, trichomonas, klamydia, virus och så vidare.

Blåsans inre yta är utrustad med kraftfulla skyddsmekanismer som förhindrar införandet av mikroorganismer i organets vägg. Lokal immunitet minskar emellertid och patogeniteten hos mikrober ökar, vilket orsakar sjukdomen, med utseendet av provokerande faktorer:

 • hypotermi;
 • hypovitaminosis;
 • utmattning;
 • tillgängliga sammorbiditeter;
 • hormonella störningar;
 • överförda verksamheter
 • immunbrist.

Symtom på cystit hos vuxna

Symtomen på denna sjukdom beror på dess form. Om akuta fall finns det en ljus klinisk bild med svåra kraftiga smärtor när påskyndas till flera gånger i timmen urinering, då kroniskt förlopp i remission symptom kan vara frånvarande helt och hållet.

Det mest karakteristiska symtomet för blåsan är:

 • smärtsam urinering, åtföljd av återstående känslor av bränning och gnidning.
 • Dessutom är patienter med cystit bekymrad över smärta i underlivet och en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 • Ibland utvecklar cystitis urininkontinens, vilket framträder med en stark önskan att urinera.
 • Urin kan bli grumligt eller förvärva en rödaktig nyans på grund av blandningen av röda blodkroppar.
 • Utseendet av blod i urinen
 • frekvent urinering
 • bäckensmärta
 • smärta när tömmer urinblåsan
 • frekvent urinering
 • brinner i urinröret
 • ökning av kroppstemperaturen.

I den utsöndrade urinen kan det finnas blod, vilket uppträder i slutet av urineringstiden.

 • urininkontinens
 • blod i urinen;
 • frekvent urinering
 • en minskning av blåsans volym;
 • utseendet av fistel.
 • ständig uppmaning att gå på toaletten;
 • smärta i pubic regionen och perineum
 • klåda och brännande vid urinering
 • färgförändring av urin.

Symtom på akut cystitis

Akuta fenomen senaste 2-3 dagarna och kan försvinna på egen hand. Sjukdomens varaktighet beror på kroppens skyddskrafter. Det går i genomsnitt upp till två veckor. I det här fallet lider det allmänna tillståndet inte. Sällan klagar patienter på svaghet, en liten temperaturökning.

Symptom på ett akut stadium:

 • frekvent urinering. I svåra fall urinerar en person varje femton till tjugo minuter, dygnet runt. Urin med detta går väldigt lite. I detta fall har patienten en brännande känsla i urinröret.
 • Akut smärta i perineum och urinblåsa. Ofta sker det efter urinering. Ju starkare inflammationen är, desto starkare smärtar.
 • Blod vid slutet av urineringstiden berättar för hemorragisk blåsan.
 • Muddy urin med en skarp obehaglig lukt.
 • Frossa och feber.
 • Illamående och kräkningar.

Symtom på kronisk form

I detta skede liknar sjukdomen akut cystit: symptomen är desamma, men de har mindre intensitet. När den kroniska formen av katarrala karaktär registreras är följande tecken på inflammation i blåsan:

 • frekvent urinering
 • skarp smärta
 • smärta i underlivet
 • Närvaron av föroreningar i urinen (blod, flingor);
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan.

Förutom dessa former diagnostiseras ibland dugg cystit, för vilka uttalade exacerbationer inte är karakteristiska. Patienter klagar dock fortfarande ständigt på vanligt urinering, där det finns en viss ömhet. Dessutom är tecken på cystit i denna form periodiska hopp i kroppstemperatur till subfebril, och även en allmän känsla av svaghet och svaghet.

Exacerbation av kronisk cystit manifest liksom i den akuta process - rezyami vid urinering, vilket blir mycket ofta smärta, grumling inkontinens, hematuri, lätt feber.

Effekter på kroppen

Vid korrekt administrerad terapi försvinner symtomen inom 5-10 dagar. Men ofta efter ett hem eller snabbt utförd behandling försvinner symtomen bara en stund. Den sanna orsaken till sjukdomen förblir i kroppen och får sig att känna sig omedelbart efter den minsta superkylningen. I detta fall sägs att cystiten har gått in i en kronisk form.

Komplikationer av cystit innefattar:

 • Interstitiell cystit. Med denna farliga form av sjukdomen fångar inflammationen inte bara blåsans slemhinna, utan också dess muskelskikt. Vad som i slutändan leder till rynkningen av detta viktiga organ. I slutändan kan den rynkade blåsan inte längre utföra sina funktioner och det finns ett behov av dess transplantation.
 • Hematuri eller blod i urinen - detta problem kan uppstå som en komplikation av blåsan. Med svår blödning kan du behöva blodtransfusion.
 • Pyelonefrit. Med obehandlad cystit kan infektionen stiga upp urinröret och orsaka inflammation i njurarna.

diagnostik

Vid den första episoden av en cystit är det möjligt att adressera till terapeuten. Om sjukdomen tar en återkommande eller kronisk kurs bör du få ett urologsamråd och vara säker på att genomgå cystoskopi.

Bekräftelse av diagnosen "akut cystit" baseras på två huvudkriterier:

 • Typiska manifestationer av symtom som är karakteristiska för blåsor
 • snabb förbättring av patientens allmänna tillstånd med användning av antibiotika.

I avsaknad av effektivitet vid behandling av sjukdomen sker övergången till kronisk form, det vill säga blir det långvarigt under kursen. I det här fallet är det mycket viktigt att bestämma, i samband med vilken det händer, det är lika viktigt att göra och differentiera kronisk blåsan med andra typer av patologiska tillstånd.

Vid diagnos bör det också beaktas att för en cystit finns ingen karakteristisk ökning i temperaturen över 37,5 grader. Om en patient har detta symptom behöver han ett urologsamråd för att utesluta njursjukdom.

 1. Allmän klinisk analys av urin i den inflammatoriska processen kännetecknas vanligtvis av en ökning av leukocyterna till 8-10 (med en hastighet av upp till 5 i synfältet).
 2. Nechyporenko analys för att bestämma närvaron i urin, inte bara av bildade blodceller (leukocyter, erytrocyter), men även celler som bekläder urinvägarna (epitelceller och deras skräp - cylinder).
 3. Bakterie urin kultur (göras inom 2 dagar) spelar en nyckelroll i valet av antibiotikabehandling, eftersom det hjälper till att identifiera den specifika typ av bakterier som orsakade inflammationen.
 4. Om det behövs kan din läkare ordinera en cystoskopi - studera insidan av urinblåsan med en speciell optisk enhet - en cystoskop, gör det möjligt att utforska alla sina avdelningar och korrekt diagnos.

Hur man behandlar cystit

Den huvudsakliga uppgiften mot den läkare som behandlar cystit är förstörelsen av patogener som trängde in i urinblåsan och orsakade inflammation i slemhinnan. Valet av läkemedel för att utföra antibiotikabehandling för blåsor bestäms av sådana parametrar som sjukdomsperioden och svårighetsgraden av symtomen. Vidare beaktas följande vid val av läkemedel:

 • möjliga biverkningar,
 • absorption av läkemedlet,
 • metod och hastighet av dess borttagning,
 • närvaro av samtidiga sjukdomar etc.

Standarden för cystitisbehandling, oavsett om den är akut eller det är en förvärring av kronisk behandling, är rationell antibiotikabehandling. Medicin från grupper appliceras:

 • nitrofuraner (furadonin),
 • fluokinoloner (levofloxacin, norfloxacin, ofloxacin, pefloxacin),
 • makrolider (monoral),
 • cefalosporiner (cefixim).

Spasmolytiska läkemedel (No-shpa, papaverin, baralgin) minskar spänningen i muskelvävnad, vilket minskar sårhet i urinblåsan.

Rekommendationer för behandling av cystit i hemmet

 1. Mottagning av medicinska preparat för oral administrering (tabletter, avkok, suspensioner, droppar och andra);
 2. Överensstämmelse med standardbehandlingsbehandlingsregimer, rekommenderas av läkaren, efter en detaljerad målsättning, laboratorie- och instrumentundersökning.
 3. Överensstämmelse med dagens regim, näring, riklig dryck, personlig hygien;
 4. Kombination av läkemedelsbehandling med metoder för traditionell medicin;
 5. Användning av värmeprocedurer i blåsans område, förebyggande av hypotermi, omklädning av varma kläder, drickning av varm dryck.

Läkemedelsmedicin kan förbättra tillståndet efter endast 3-4 dagar. Behandling av blåsningstiden varar upp till 10 dagar. Efter ytterligare 2-3 veckor rekommenderas att begränsa de akuta disken, ta infusioner av medicinska örter.

diet

För att uppnå den maximala terapeutiska effekten är det viktigt vid formuleringen av kostnäring, styrd av följande principer:

 1. Mat och dryck bör ha en diuretisk effekt;
 2. Salt bör avlägsnas från kosten till det maximala.
 3. Vilken kryddig mat som helst kommer att förbjudas.
 4. Innehållet i proteinprodukter bör minimeras.
 5. Fetter bör uteslutas;
 6. Socker och någon av dess ersättare bör tas bort från menyn.
 7. Diet bör inte orsaka förstoppning.
 8. Bearbetning av alla produkter bör vara minimal, stekning, rökning, konservering är förbjuden.

Tillåtna produkter för blåsor:

 • Varierade färska grönsaker i stora mängder.
 • Brewed rödbetor.
 • Frukt som växer i området.
 • Fermenterade mjölkprodukter - kefir, ryazhenka, yoghurt, naturlig yoghurt.
 • Kashi.
 • Vegetabiliska soppor, inte kokta på buljong.
 • Kokt kött och fisk.

Från patientens kost bör följande livsmedel uteslutas:

 • Rökt, sylt och saltat mat.
 • Spicy rätter och kryddor, kryddiga kryddor, inklusive lök, persilja, vitlök, pepparrot.
 • Kakor, bakverk och andra bakverk.
 • Godis, inklusive choklad och godis.
 • Feta och salta ostar.
 • Kaffe, kakao och starkt te.

Dricka under hela dagen under minst 2 liter vanligt vatten (mineral möjligt utan gas), dryck bär fruktdrycker, juicer i koncentrerad form, örtteer (s mjölon, majs silke, njure te) buljong höfter.

Med tanke på läkarens huvudrekommendationer kan du självständigt göra en meny som inte skadar patienten:

 • På morgonen får man äta några spannmålsprodukter.
 • Vegetabiliska soppor, sallader med vegetabiliska oljeblandningar och ångad kötträtter bereds till lunch.
 • Middagen ska vara lätt och består huvudsakligen av de grönsaker som är tillåtna för konsumtion.

Folkmedel för behandling av blåsor

Innan du använder folkläkemedel, var noga med att rådgöra med din läkare. individuella motstånd är möjliga.

 1. Hantera cystitisrosa, men inte bär, men dess rötter. Krossa hundrosens torra rötter och häll två fulla skedar i fem hundra ml varmt vatten. Koka upp och koka i en kvart i timmen. Ta bort och efter fullständig kylning, spänning. Dricka avkok av rötterna ska vara ett hundra tjugofem ml fyra gånger om dagen före måltiderna.
 2. Brew 2 sekunder. l. lämnar gyllene med ett glas kokande vatten, simma över låg värme i 20 minuter, insistera en halvtimme, belastning. Ta 1 sekund vardera. l. 3 gånger om dagen efter måltiden.
 3. Cope med frekvent urinering hjälper ek bark: brew ett gram av bark i ett glas kokande vatten, sjud på låg värme i 15 minuter, dra i en halvtimme, avlopp.. Ta 1 sekund vardera. l. 3 gånger om dagen.
 4. Bearberry och cowberry är erkända växter för behandling av urologiska sjukdomar. På en sked av torra löv tranbär och bärbärsmjöl, häll två glas vatten och värme på ett ångbad i fyrtio minuter. Ta bort, kyla, spänna och dricka innan du äter ett fjärdedel av ett glas medicinskt buljong.
 5. Broth rowan bark dricka som te, lägga honung till drycken. Koka tio minuter i en liter vatten, ett hundra och femtio gram färsk rowan bark.
 6. Seabuckthorn och jordgubbsblad tas i lika delar och blandas. 1 msk. l. blandningen hälls 1 st. kokande vatten, det insisteras i en halvtimme, och sedan filtreras. Ta infusion av ett glas i 30 minuter innan du äter två eller tre gånger om dagen. Behandlingsförloppet är en till två månader.

Fytoterapi är mest effektiv i form av avgifter, apotek erbjuds alltid färdiga. Örter kan brygga ditt eget, men du kan använda tabletter (Cystone, Kanefron) droppar (Urolesan, Spazmotsistenal) eller pasta (Phytolysinum) - detta är inte bara ett naturläkemedel bara "kompakt packade."

cystit

cystit - inflammation i blåsans väggar Det kännetecknas av ofta (var 15-20 minuter), kraftigt smärtsam urinering i små portioner, ibland med en blandning av blod, subfebril kroppstemperatur. Eventuell övergång av sjukdomen till kronisk form, uppkomsten av infektion och utvecklingen av inflammatorisk process i njurarna, med nedstigningen - i urinröret. I diagnosen cystitis assisteras urologen av urinanalysdata och ultraljud av blåsan. För att bestämma cystitis etiologi utförs en bakteriekultur av urin och ett smet från urinröret. Behandling av blåsan innebär först och främst en effektiv medicinsk effekt på de smittämnen som orsakade det.

cystit

cystit - Inflammation av blåsans slemhinnor. I de flesta fall är cystit är av infektiös natur. Sjukdomen är utbredd, påverkar det svaga och starkare könet, men är vanligare hos kvinnor på grund av några anatomiska drag i kvinnokroppens struktur.

Urinröret (urinröret) är bredare och kortare än hanen, så det är lättare för patogener att komma in i urinblåsan. Detta orsakar mer frekvent förekomst av cystit hos kvinnor. Oftast blir kvinnor med fertil ålder infekterad med blåsor. Det finns ofta fall då cystit utvecklas i en kvinna flera gånger, vilket försämrar livskvaliteten.

Allmänhet, är cystit orsakas av representanter patogena floran - Escherichia coli, streptokocker, stafylokocker, etc. Ibland cystit uppstår på grund av infektion med patogener, sexuellt överförbara sjukdomar, -.. Mycoplasma och ureaplasma.

Symtom på blåsan

Det mest karakteristiska symtomet på cystit är smärtsam urinering, åtföljd av återstående känslor av bränning och gnidning. Dessutom är patienter med cystit bekymrad över smärta i underlivet och en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Ibland utvecklar cystitis urininkontinens, vilket framträder med en stark önskan att urinera.

Urin i blåsan kan bli grumlig eller förvärva en rödaktig nyans på grund av blandningen av röda blodkroppar. Temperaturen stiger ibland till 37,5 grader. En ökning i temperaturen med cystit kan signalera en eventuell njursjukdom, så i sådana fall är det nödvändigt att snabbt söka kvalificerad sjukvård.

Förekomst av blåsor

Akut cystit är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna. Mest vanliga okomplicerade blåsor, där mikrober påverkar endast slemhinnan, utan att påverka submukosa. Enligt inhemska studier inom urologi i Ryssland, akut cystitis varje år från 26 till 36 miljoner människor. Samtidigt är incidensen bland kvinnor 500-700 episoder per 1000, medan bland män i åldern 21-50 år är samma siffra endast 6-8 fall per 1000.

Tjejer får blåsan tre gånger oftare än pojkar. Sjukdomen är extremt sällsynt hos nyfödda och barn under 1 år och är mer utbredd hos barn i åldrarna 1-3 år och 13-15 år. Oftast förekommer cystit hos barn i åldern 4 till 12 år.

Kronisk blåsan är också en av de vanligaste urologiska sjukdomarna. Enligt forskning lider kronisk cystit från 11 till 21% av befolkningen. Ett betydande utbud av data beror på ett annat tillvägagångssätt vid definitionen av kronisk cystit. Vissa författare av forskningen tror att diagnosen kronisk blåsan ska göras om frekvensen av exacerbationer är 2 gånger per år eller mer, och frekvensen av exacerbationer är inte specificerad.

Cystitis på sommaren

Det är osannolikt att det kommer att finnas en kvinna som vill att nöjen från varma sommardagar är överskuggad av en så obehaglig sjukdom som cystitis. Samtidigt, på sommaren, speciellt om en kvinna lämnar sig långt hemifrån och befinner sig i en obekant miljö, finns det många orsaker till förekomsten av cystitis.

De vanligaste orsakerna till cystit i den varma årstiden:

 • lever på en ny plats under semestern, vilket orsakar problem med respekt för hygienreglerna
 • hypotermi på grund av långvarig badning i kallt vatten;
 • kränkning av den vanliga sättet att urinering i samband med flygningen, flytta eller att hitta en ny plats (under sådana omständigheter, kvinnor har ofta utstå en lång tid, väntar på ett tillfälle);
 • skarpa klimatförändringar som påverkar immuniteten negativt.

En ytterligare riskfaktor för utvecklingen av cystit blir ibland en ökning av sexuell aktivitet mot bakgrunden av de angivna villkoren som är ogynnsamma för kvinnokroppen.

Om din semester fortfarande skadade förekomsten av en sådan obehaglig sjukdom som cystit, behöver du omedelbart kontakta en urolog. För att klargöra diagnosen är det nödvändigt att genomgå ultraljud av urinblåsan och ge urinanalysen. Moderna antibakteriella läkemedel påverkar effektivt de blötande orsakerna av cystit, kan accelerera återhämtningen och förhindra övergången av akut cystit till kronisk.

Till skillnad från tidigare generationer av läkemedel som påverkar hela kroppen, moderna antibiotika som används för behandling av cystit, selektivt verka på den inflammerade blåsvävnad, väsentligen utan att påverka andra organ och system. Koncentrationen av läkemedel når maximala värden endast i urin och inflammerat slemhinna i blåsan. Detta gör det möjligt att minimera den toxikologiska belastningen på kroppen vid behandling av cystit och att öka läkemedlets effektivitet.

Av drogerna som används för att behandla cystit, bör det noteras fosfomycin, som tillsammans med hög selektivitet av verkan och minimal toxikologisk belastning på kroppen har en annan anmärkningsvärd kvalitet. Detta läkemedel orsakar inte fototoxicitet.

Fototoxicitet är en obehaglig bieffekt som orsakas av många läkemedel för behandling av blåsor. Det förekommer i ökad känslighet mot solljus, utseende av rodnad och brännskador även när den utsätts för ultravioletta strålar med låg intensitet. Det utvecklas på grund av närvaron i beredningarna av ämnen som har egenskaperna hos fotosensibiliserande medel och fotoreaktiva ämnen. Sådana substanser leder till utseendet i huden av ett stort antal fria radikaler, vilket i sin tur orsakar förstöring av hudceller, inflammation och brännskador.

Till skillnad från andra läkemedel för behandling av cystit, orsakar fosfomycin inte fototoxicitet, och därför kan du ta det utan att bryta mot det planerade läget för viloläge. Fördelarna med fosfomycin kan också hänföras till den nästan fullständiga frånvaron av biverkningar, vilket möjliggör en säker och effektiv behandling av cystit hos barn och gravida kvinnor. I akut okomplicerad cystit är en enda dos av fosfomycin tillräcklig, och därför behöver du inte bära tabletter med dig och distraheras under behandlingen under din semester. fosfomycin klarar sig väl med kroniska och komplicerade former av cystit, men i dessa fall tas det ett mer komplext schema.

Cystitis i graviditet

Cystitis kan utvecklas när som helst under graviditeten. Sannolikheten för att utveckla cystit ökar på grund av förskjutningen av inre organ, där den ökande livmoderpressen förändras i hormonell bakgrund och hemodynamik. Effekten av dessa faktorer orsakar ofullständig tömning av blåsan, och rester av urin i blåsan tjänar som en gynnsam miljö för utveckling av bakterier.

Vid de första tecknen på blåsan bör en gravid kvinna genomgå ett akut samråd med en gynekolog som utför graviditet och berätta för de symptom som har uppstått. Om det behövs kommer läkaren att ge patienten ett hänskjutande till urologen.

Barnblåsning

Cystit kan förekomma i ett barn i alla åldrar, men för förskola och skolåldern flickor, sjukdomsrisken ökar med 5-6 gånger. De viktigaste orsakerna till den frekventa utvecklingen av cystit hos barn i denna grupp är ett antal faktorer. flickor äggstockar har ännu inte börjat producera östrogen, barriäregenskaperna hos de slemhinnor är låga och breda och korta urinröret tillåter patogener lätt att falla in i håligheten av blåsan.

Sannolikheten för att utveckla cystit ökar med förekomsten av andra sjukdomar på grund av en minskning av immunitet och bildandet av gynnsamma förhållanden för multiplikationen av patogener i urinröret. Det främsta sättet att förebygga blåsor hos flickor är att noggrant följa hygienreglerna.

Orsaker till cystit

I 70-95% av patienter med akut cystit, orsaken till sjukdomen blir Escherichia coli (E.coli), 5-20% av patienterna visar aureus (Staphylococcus saprophyticus), och resten i motsats cystit excite (Proteus mirabilis) eller klebsiella (Klebsiella spp). Vanligen är cystit orsakad av företrädare för den opportunistiska floran. Med utvecklingen av cystit på grund av instrumentella eller kirurgiskt ingrepp orsaken till sjukdomen är ofta negativa bakterier. Undersökningar bekräftar att agenter cystit kan vara inte bara bakterier, men även virus, mykoplasma, Trichomonas, klamydia och olika svampar.

Den breda förekomsten av cystit hos kvinnor beror på både urinrörets korta längd och breda lumen och dess placering i förhållande till andra organ. Den kvinnliga urinröret, till skillnad från hanen, ligger nära anusen. Anatomiska egenskaper och topografi hos den kvinnliga kroppen bidrar till penetrering av patogener i urinröret, deras migrering till blåsan och utvecklingen av blåsan.

Hos män utvecklar cystit sällan. Orsaken till cystit hos män blir vanligtvis inflammation i urinröret, prostata, epididym och vesiklar. Ibland uppträder infektion i urinröret på grund av kateterisering av blåsan hos kvinnor och män.

Risken för att utveckla cystit ökar med blåskateterisering hos män som lider av prostataadenom, en av vilka symptomen är den konstanta retentionen av urin. Risken för att utveckla cystit ökar med införandet av en kateter i en gravid kvinna eller en kvinna som nyligen föddes, vilket beror på en minskning av urinvägstonen.

Behandling av blåsan

Snabb återhämtning av blåsan och fullständig återhämtning av blåsans slemhinnor är möjlig med omedelbar behandling och användning av läkemedel med tillräcklig effektivitet. Det bör understrykas att chanserna för fullständig blödningslöshet ökar med tidig diagnos och användning av droger som har en skadlig effekt på infektions orsakssamband. Sen inledande av behandling och administrering av läkemedel som endast eliminerar symtomen på cystit utan att påverka den patogena miljön kan leda till övergången av akut cystit till kronisk.

Den huvudsakliga uppgiften mot den läkare som behandlar cystit är förstörelsen av patogener som trängde in i urinblåsan och orsakade inflammation i slemhinnan. Valet av läkemedel för att utföra antibiotikabehandling för blåsor bestäms av sådana parametrar som sjukdomsperioden och svårighetsgraden av symtomen. Dessutom tar urvalet av läkemedel hänsyn till eventuella biverkningar, absorption av läkemedlet, dess metod och hastighet, bortkomsten av samtidiga sjukdomar etc.

Läkemedlets effektivitet vid behandling av blåsan bestäms av detta läkemedels förmåga att påverka vissa mikroorganismer. Man bör komma ihåg att patogena bakterier anpassar sig och blir okänsliga mot antibiotika. För flera årtionden användes sulfametoxazol plus trimetoprim, ampicillin, nitroxalin och pipemidin framgångsrikt för att behandla cystit. Men över tid blev det huvudsakliga orsaksmedlet för cystit (E. coli) resistent mot effekterna av dessa läkemedel. Dessutom hade preparat för behandling av cystit, som relaterade till den tidigare generationen antibiotika, en tillräckligt hög toxicitetsnivå och orsakade olika bieffekter.

När man väljer ett läkemedel för behandling av blåsan bör man också ta hänsyn till kostnaden för behandlingen, som inte bara bestäms av kostnaden för ett enda piller, men också antibiotikares faktiska effektivitet, upptagningstiden och eventuell risk för patientens hälsa. Idag finns det tillgängliga läkemedel för behandling av blåsor, som selektivt påverkar sjukdoms orsakssamband. In i kroppen koncentrerar läkemedlet i blåsan, vilket gör det möjligt att öka effektiviteten. Dessutom minskar användningen av den senaste generationen antibiotika tidpunkten för cystitisbehandling, minskar sannolikheten för biverkningar och minskar risken för patientens kropp.

Ett av de moderna drogerna för behandling av cystit är fosfomycin. Läkemedlet når den maximala koncentrationen i urinen, vilket gör det möjligt att avsevärt förkorta behandlingens varaktighet. Den låga sannolikheten för förekomst av biverkningar och deras svaga uttryck gör det möjligt att använda läkemedlet vid behandling av cystit hos gravida kvinnor och barn. Bristen på fototoxicitet (ökar hudens känslighet mot solljus, orsakad av många läkemedel för behandling av cystit) möjliggör användning av fosfomycin för behandling av blåsor även under en solig sommarperiod. När en akut cystit uppstår, är en enstaka dos av fosfomycin tillräcklig. Vid behandling av kronisk cystit är det möjligt att öka dosen till två paket av läkemedlet, vilket måste tas en gång om dagen.

Ta med fosfomycin, glöm inte andra sätt att behandla cystit. Det bör uteslutas från kosten av fett och kryddig mat, öka vätskeintaget och undvika överkylning. En varm varmare, placerad på underlivet, hjälper till i blåsor. Eventuellt en omfattande cystitisbehandling vid användning av jontofores, UHF eller inductotermi. Glöm inte att i förekomst av vissa gynekologiska sjukdomar är fysioterapi och värmeprocedurer kontraindicerade.