Huvud
Skäl

Prostatacancer: orsaker, klinisk bild, moderna metoder för diagnos och behandling

Prostatacancer är en sjukdom som bara påverkar representanter för den starka halvan av mänskligheten. Alla män över 40 är i fara.

Varje tionde äldre patient dör av denna sjukdom, så många vänder sig till läkaren när sjukdomen har blivit en försummad form.

Orsakerna till prostatacancer hos män är väldigt olika, och den största insidensen är att sjukdomen ofta är nästan asymptomatisk. Men det är på hur tidigt de första tecknen på sjukdomen avslöjas, beror kvaliteten på patientens liv.

symptom

Prostatacancer är en malign neoplasma som växer i prostatakörteln.

Den första delen av sjukdomen är lätt att missa, en person märker inte några förändringar.

De första symptomen liknar de karaktäristiska för prostatit:

 • känsla av inte helt utmattad blåsan;
 • intermittent urinström;
 • frekvent uppmaning till små och inkontinens.

Med den ytterligare spridningen av sjukdomen i cellerna i det sjuka organet observeras:

 • smärta vid urinering och utlösning
 • gemospermiya;
 • smärta i ljummen
 • låg ryggsmärta
 • blod i urinen;
 • sexuell dysfunktion.

Vad orsakar prostatacancer?

Modern medicin diagnostiserar fyra stadier av prostatacancer: tidigt, avancerat, progressivt och metastasiserande till andra organ.

Det finns följande orsaker till prostatacancer hos män:

 1. ärftlig genetisk predisposition. Om en familj var sjuk med någon från nära släktingar, till exempel en bror eller far, riskerar män från närmaste familjemiljö. Och sjukdomen kan övervinnas i en ung ålder, när en man inte ens tänker på förebyggande åtgärder och undersökning av sjukdommens närvaro. Också sannolikt att bli sjuk om någon av kvinnorna i familjen har bröstcancer.
 2. mat. Sannolikheten för att få cancer ökar med ett stort intag av animaliska fetter, liksom fet mat. Användningen av grönsaker och fibrer minskar tvärtom denna sannolikhet. En diet med lågt innehåll av animaliskt fett minskar nivån av testosteron i blodet, vilket är ett steroidhormon och spelar en viktig roll vid tumörens utseende. Sådan näring minskar risken för tumörtumörer i prostatakörteln;
 3. övervikt. Denna faktor är inte en direkt orsak, vilket orsakar prostatacancer, men ett hormonellt misslyckande som uppstår i kroppen som en följd av fetma kan orsaka denna sjukdom.
 4. geografiskt hemvist. De män som bor i södra breddgraderna är mindre benägna att utveckla prostatacancer. Man kan dra slutsatsen att mängden ultraviolett strålning direkt påverkar tumörutvecklingen. Ju mer vitamin D får kroppen, desto mindre sannolikt är de;
 5. bransch. Arbetet med skadliga industrier har alltid varit en försvårande faktor för framväxten av de allvarligaste sjukdomarna, inklusive cancer. Alla typer av giftiga ämnen som tränger in i kroppen bidrar till utvecklingen av cancerceller. Mycket farligt för män cadmium - en mikroelement, som finns i stora mängder i tobaksrök och batterier. Med stora doser kadmium står arbetare i tryckeriet, svetsare, galvanisering. De som arbetar i färg- och lackfabriker, i kemisk produktion, och även genomgår bestrålning, löper också risken för att utveckla prostatacancer.
 6. rökning. Rökning i sig orsakar inte cancer, men nikotin och giftiga ämnen som finns i cigaretter kan prova utseende av maligna tumörer, inklusive prostata.
 7. rasförhållande. Prostatacancer är vanlig bland Negroid representanter för sydafrikanska länder;
 8. några urologiska förfaranden. Risken är för dem som har haft vasektomi (sterilisering).

Besök till läkaren

Bland de främsta orsakerna till prostatacancer, som nämnts ovan, är de äldre patienterna.

Till en specialist ska man kontaktas:

 • om åldern är över 55 år
 • om det senaste besöket till läkaren ägde rum över ett år sedan.

Urologist är en läkare som arbetar med förebyggande och diagnos av sjukdomar i urinvägarna, liksom deras behandling.

Onkologen utför diagnostik och behandling av godartade och maligna tumörer. De kan tränga in i alla vävnader och organ av en person, och symtomen på en sjukdom beror på det drabbade organet och storleken på lesionen.

Prostatacancer

Prostatacancer - malign tumörskada av prostatavävnad. Prostatacancer manifesteras av symptom på infarktisk obstruktion (trög intermittent urinström, nikturi, konstant urinering urinering); hematuri, hemospermi, smärta i bäckenregionen, erektil dysfunktion. I diagnosen prostatacancer applicera fingerrektal undersökning av körteln, definitionen av PSA, ultraljud, biopsi. Behandling för prostatacancer kan innefatta radikal prostatektomi, fjärr strålterapi, brachyterapi, kemoterapi.

Prostatacancer

I ett antal länder är cancer i prostatacancer nästkommande för lungcancer och magkreft vad gäller frekvens av förekomst hos män. I urologi är prostatacancer ett allvarligt medicinskt problem, eftersom det ofta diagnostiseras endast i steg III-IV. Detta beror både på den långa asymptomatiska utvecklingen av tumören och på den otillräckliga implementeringen av tidiga detektionsåtgärder. Prostatacancer påverkar ofta män över 60 år, men de senaste åren har det varit en tendens att "föryngra" sjukdomen.

Orsaker till prostatacancer

Prostatacancer är en polyetylensjukdom med oförklarliga orsaker. Den viktigaste faktorn i risken att utveckla prostatacancer är åldern hos mannen. Mer än 2/3 av fallen av prostatacancer uppträder vid en ålder av över 65 år; i 7% av fallen diagnostiseras sjukdomen hos män yngre än 60 år. En annan predisponeringsfaktor är rasanslutning: sålunda är prostatacancer vanligast bland afroamerikaner och är minst sannolikt att det uppträder hos asiatiska invandrare.

En viss betydelse i etiologin för prostatacancer ges till en familjehistoria. Förekomsten av sjukdomen hos fadern, bror eller andra män i familjen ökar risken för prostatacancer i 2-10 gånger. Det antas att sannolikheten för prostatacancer hos en man ökar, om familjen har släktingar, patienter med bröstcancer.

Bland andra möjliga riskfaktorer för isolerade särdrag hos kraften i samband med användningen av stora mängder av animaliskt fett, testosteronbehandling, en brist på vitamin D. Vissa studier tyder på en ökad sannolikhet för prostatacancer hos män som genomgått vasektomi (sterilisering). Minskar de möjliga riskerna med att utveckla prostatacancer med hjälp av sojaprodukter rik på fytoöstrogener och isoflavonoider. E-vitamin, selen, karotenoider, en diet med låg fetthalt.

Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer kan representeras av följande histologiska former: adenokarcinom (krupnoatsinarnoy, melkoatsinarnoy, kribroznoy, fast), övergångscell, skvamös och odifferentierat karcinom. Den vanligaste körtelcancer är adenokarcinom, som står för 90% av alla upptäckta prostatatumörer. Förutom morfologisk kontroll är graden av differentiering av prostatacancer viktig (hög, måttlig, låg).

Enligt TNM-systemet isoleras flera steg av adenokarcinom i prostatakörteln. Övergångscellprostatacancer klassificeras på samma sätt som uretalkreft.

 • T1 - adenokarcinom verkar inte kliniskt, visualiseras inte med hjälp av instrumentella metoder och är inte palpabel. kan detekteras endast genom prostatabiopsi och histologisk undersökning som utförs för en ökad nivå av prostataspecifikt antigen (PSA)
 • T2 - infestationen av adenokarcinom är begränsad till körtelvävnaden (en eller två lober) eller dess kapsel. Prostatacancer är palperade och visualiseras med hjälp av instrumentella metoder.
 • T3 - adenokarcinomspiror bortom kapseln i körteln eller i partiella vesiklar.
 • T4 - adenokarcinom sträcker sig till livmoderhalsen eller sfinkteren i blåsan, rektum, muskelälskare av anusen, bäckens vägg.
 • N1 - metastaser detekteras i lymfkörtlarna i det lilla bäckenet
 • M1 - avlägsna metastaser av prostatacancer i lymfkörtlar, ben och andra organ bestäms.

Symtom på prostatacancer

Prostatacancer kännetecknas av en lång latent utvecklingsperiod. De första tecknen på prostatacancer liknar manifestationer av prostatit eller prostata adenom. Symptom på lokaliserad prostatacancer är ökad frekvens av urinering med svårighet att initiera studien; känsla av ofullständig tömning av blåsan; intermittent och svag urinström; frekvent uppmaning att urinera, problem med urinretention.

Med lokalt avancerad prostatacancer, brinner eller smärta uppstår med urinering eller ejakulation. hematuri och hemospermi smärta i perineum, ovanför pubis eller bäcken ryggsmärta orsakad av hydronephrosis; erektil dysfunktion anuri och tecken på njursvikt. Kontinuerliga dumma smärtor i ryggraden och revbenen visar som regel metastasen av prostatacancer i benet. I de avancerade stadierna av prostatacancer kan svullnad i de nedre extremiteterna som orsakas av lymhostasis, viktminskning, anemi och kakexi utvecklas.

Diagnos av prostatacancer

Omfattningen av den undersökning som krävs för att upptäcka prostatacancer innefattar fingerundersökning av körteln, bestämning av PSA i blodet, ultraljud och ultraljud av prostata, prostata biopsi. När fingerprovning av prostata genom rektumets vägg bestämmer tätheten och storleken på körteln, närvaron av palpabla noder och infiltrerar, lokaliseringen av förändringar (i en och båda lobarna). Men med hjälp av palpation kan man inte skilja prostatacancer från kronisk prostatit, tuberkulos, hyperplasi, prostata stenar, så krävs ytterligare verifieringsstudier.

Ett vanligt screeningtest för misstänkt prostatacancer bestämmer nivån av PSA i blodet. I andrologi är det vanligt att fokusera på följande indikatorer: vid en PSA-nivå på 4-10 ng / ml är sannolikheten för prostatacancer cirka 5%; 10-20 ng / ml - 20-30%; 20-30 ng / ml - 50-70%, över 30 ng / ml - 100%. Man bör komma ihåg att ökningen av prostata-specifika antigenvärden också noteras vid prostatit och godartad prostatahyperplasi.

Ultraljud av prostata kan utföras från transabdominal eller transrektal åtkomst: den senare tillåter att detektera även små tumörnoder i prostata. Under den ekokopiska kontrollen utförs en biopsi av prostatakörteln, vilket gör att materialet kan erhållas för morfologisk undersökning och histologisk typning av prostatacancer. En biopsi kan utföras genom perineum, urinrörets vägg eller rektum. Ibland används en transuretral resektion av prostata för att erhålla ett biopsimaterial.

Behandling av prostatacancer

Med tanke på scenen av prostatacancer, kirurgisk behandling, strålbehandling (fjärr eller interstitial) kan kemoterapi genomföras. Den vanligaste typen av kirurgiskt ingrepp i prostata T1-T2 stadier av cancer - en radikal prostatektomi, i vilken järnet är fullständigt avlägsnad, sädesblåsorna, prostatiska uretra separerades och blåshalsen; lymfadenektomi utförs. Genomförande av radikal prostatektomi kan åtföljas av efterföljande inkontinens och impotens.

För att inducera androgenblockad i prostatacancer kan enukleering av testiklarna (bilateral orchiektomi) utföras. Denna operation leder till ett slut på produktionen av endogen testosteron och en minskning av tillväxthastigheten och spridningen av tumören. Under de senaste åren, i stället för det mer vanligt förekommande kirurgisk kastrering drog undertryckande av testosteron LHRH-agonister hormoner (goserelin, buserelin, triptorelin). I ett antal fall av prostatacancer har tillgripit maximal androgen blockad kombinera en kirurgisk eller medicinsk kastrering med antiandrogener mottagning i enskilt steg. Hormonbehandling kan åtföljas av heta blinkningar, utveckling av osteoporos, minskad libido, impotens, gynekomasti.

I prostata-cancer-T3-T4-scenen appliceras strålbehandling genom fjärr- eller interstitial metod. Med interstitiell bestrålning (brachyterapi) sätts ett speciellt radioaktivt implantat in i prostata, vilket selektivt förstör tumörcellerna. Kemoterapi utförs med avancerade stadier av prostatacancer och ineffektivitet av hormonbehandling, vilket möjliggör förlängning av patientens livslängd. På studietrinnet och experimentella studier är sådana metoder för behandling av prostatacancer, som kryoterapi, hypertermi, laserterapi, fokuserad ultraljudsterapi.

Prognos och Prophylax av Prostatacancer

Utsikterna att överleva i prostatacancer beror på scenen av oncoprocess och differentieringen av tumören. En låg grad av differentiering åtföljs av en försämring av prognosen och en minskning av överlevnadsfrekvensen. I steg T1-T2, N0M0 bidrar radikal prostatektomi till 5-års överlevnad hos 74-84% av patienterna och 10-års överlevnad i 55-56%. Efter strålbehandling har 72-80% av männen en gynnsam 5-årig prognos, 48% har en 10-årig prognos. Hos patienter efter orkektomi och som är på hormonbehandling överstiger 5 års överlevnad inte 55%.

Det är inte möjligt att helt utesluta utvecklingen av prostatacancer. Män över 45 år borde genomgå en årlig undersökning med en urolog och androlog för tidig upptäckt av prostatacancer. Den rekommenderade screeningen för män inkluderar en rektal finger undersökning av körteln, en prostata TRUS, en prostatacancermarkör (PSA) i blodet.

Prostatacancer: Symptom och tecken på utveckling

Vad är prostatan, dess funktioner. Orsaker till prostatacancer och predisponeringsfaktorer.

Metoder för förebyggande och tidig diagnos. Tecken och symtom på prostatacancer hos män. Metoder och metoder för undersökning. Prognos för sjukdomsutvecklingen.

Prostatakörteln, eller prostata, är ett inre glandulärt organ som ligger under blåsan och täcker urinvägarna.

Om sjukdomen

Järn, som ingår i reproduktionssystemet, utvecklar en hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. I den totala volymen av seminalvätska kan denna hemlighet vara ca 30 procent. Betydelsen av prostata är också att ge möjligheten att hålla urin inuti blåsan.

Vad är prostatacancer: symptom, prognos? Prostatacancer anses vara en vanlig sjukdom, det är en malign tumör som har utvecklats inuti körtelvävnaderna. Prostatacancer kan producera metastaser som någon malign tumör.

Prostatacancer - symtom, livslängd: i enlighet med medicinsk statistik påverkar sjukdomen över 12% av män över 50 år. Död från prostatacancer i världen i frekvens ligger på tredje plats efter hjärt-kärlsjukdomar och lungcancer hos äldre män.

Varje år registreras över 400 000 fall av prostatacancer över hela världen. I lokaliseringsstatistiken rankas tecken på prostatacancer i europeiska länder 2: a efter lungcancer. I Ryssland är incidensen upp till 6% och är ett av de mest rapporterade fallen av cancer.

Det är känt att invånarna i Asien, Sydamerika, Afrika är mindre benägna att få denna typ av cancer än människor i Nordamerika och Europa.

Orsaker till utveckling

Medicin har inte exakta data om faktorerna för sjukdomsframträdande. Det har fastställts att upphovsmannen till en malign tumör är förändringar i DNA i cellerna i körteln, vars orsak inte är etablerad.

Det är känt att den äldre en man, ju högre sannolikheten för en sjukdom.

I enlighet med slutsatserna från medicinsk statistik spelas en viktig roll av den ärftliga faktorn.

Förekomsten av prostatacancer hos direkt släktingar ökar risken för sjukdom med 2 gånger eller mer

Studier har visat att sjukdomen är förknippad med ett alltför stort innehåll av testosteron - det manliga könshormonet.

Sannolikheten för sjukdomen och aggressiviteten hos neoplasmen beror direkt på testosteronhalten i en mans blod.

Officiell medicin förutsätter sådana riskfaktorer vid sjukdomsutbrottet:

 • överdriven konsumtion av animaliska fetter, brist på fiber i kosten
 • ålder över 50;
 • fall av prostatacancer bland direkt släktingar;
 • adenom av prostata;
 • en dålig ekologisk situation
 • skadliga tillverkningsfaktorer (arbete i tryckeriet, svetsarbete).

Risken för sjukdomen ökar för älskare av feta livsmedel, "rött" kött - nötkött, fläsk, lamm mot bakgrund av minskad konsumtion av fiber.

Minska risken för sjukdom kan vara genom flera regler:

 1. Inklusion i kosten av tillräcklig mängd växtfiber.
 2. Aktivt sätt att leva, spela sport.
 3. Behåll normal vikt.
 4. Måttlig konsumtion av animaliska fetter, "rött" kött.

Hur känner man igen sjukdomen?

De första tecknen på prostatacancer känns inte, det finns inget obehag tills malign tumör börjar expandera. Av denna anledning rekommenderas att män över 40 år regelbundet genomgår förebyggande undersökningar för att upptäcka prostatapatologi.

Prostatacancer: Symptom, symtom

Hur förekommer prostatacancer hos män?

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brinnande känsla vid urinering
 • önskemål om upprepad urinering inom 30 - 60 minuter efter föregående;
 • känsla av ofullständig tömning efter urinering
 • minskning av huvudets och intermittens av strålen under urinering;
 • Minskning av tidsintervall mellan besök på toaletten, främst på natten.

Förekomsten av flera eller ett av de angivna symtomen är tillräckligt för att besöka en specialist - en urolog eller en onkolog.

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brist på erektion
 • impotens;
 • minskning av spermiernas volym under utlösning.

Sådana symtom på prokata på onkologi förekommer ofta hos män äldre än 50 år. Samma som med cancer symptom på prostata adenom, vilket är en godartad tumör. Därför är det nödvändigt att genomföra en akut undersökning i en medicinsk institution för en noggrann diagnos.

Vid senare stadier av prostatacancer kan det finnas:

 • blod i sperma eller urin;
 • med smärta i prostatacancer i perinealområdet.

I avancerade fall med metastasering, de första symptomen, tecken på prostatacancer hos män:

 • smärta i ryggraden, höften eller bröstet
 • kan utveckla en fördröjning i urinen på grund av tumöröverväxt.

För de sena stadierna är en cancerförgiftning karakteristisk, vilket manifesterar sig i:

 • en kraftig minskning av kroppsvikt
 • svaghet;
 • snabb trötthet.

Samtidigt förvärvar patientens hud en karakteristisk blek jordgubbsskugga.

Mer information om stadier av utveckling av prostatacancer finns här.

Prostatacancer Symptom - Foto:

diagnostik

Hittills, har sjukdomen en begränsad plats och inte en period av metastaser kan symtomen vara frånvarande, så det är viktigt som ett diagnostiskt regelbundet testas för närvaron av PSA, eller prostataspecifikt antigen, som produceras av friska körteln och finns i blodet.

Ökning av denna faktor i serumet, samt en förändring i förhållandet av fri och bunden antigen är ett sannolikhetsfaktor, vilket indikerar närvaron av cancer. Ju högre PSA, desto högre är risken för cancer.

Vid undersökning av en patient för prostatacancer utförs ett antal analyser och studier:

 1. Avancerat blodprov, vilket inkluderar bestämning av PSA och oncomarkers.
 2. Analyser av urin är allmänna, biokemiska och även sådd.
 3. Ultraljudsundersökning av genitourinvägarna, prostata MR.
 4. Studier av bensystemet med användning av beräknad tomografi för detektering av metastasering.
 5. Konsultativ undersökning av en onkolog.
 6. Palpation, undersökning av körteln genom undersökning.
 7. Prostata vävnadsbiopsi.

Chanser för helande och terapi

Enligt medicinsk statistik överväger mer än 80 procent av patienterna framgångsrikt sjukdomen efter diagnos. Ofta manifesterar uppenbara symtom på sjukdomen sig i de sena stadierna, när sjukdomen är igång, och chanserna för en snabb botning faller snabbt.

Den viktigaste faktorn är den tidiga diagnosen, liksom användningen av avancerade behandlingsmetoder.

Om diagnosen bekräftas bör behandlingen påbörjas omedelbart. Om tumören har en tydlig lokalisering indikeras endoskopisk eller kirurgisk avlägsnande av prostata. En effektiv metod är strålterapi med hjälp av avancerad medicinsk utrustning.

Patienter efter operation eller strålbehandling föreskrivs långvarig antitumörbehandling, som syftar till att blockera testosteron. Kemoterapi används också.

Prostatacancer

R-körteln r tar tredje plats bland alla dödsorsaker för män från cancer. Men vid upptäckt av denna sjukdom i de tidiga stadierna kan du uppnå signifikanta resultat i behandlingen. Vad är orsakerna och symptomen på prostatacancer. Hur man etablerar diagnosen och hur man behandlar beroende på sjukdomsstadiet kommer vi att försöka presentera i detta avsnitt på webbplatsen.

Vad är prostatacancer?

Prostatacancer är en vanlig sjukdom. Till exempel registreras 234 000 nya fall i USA varje år och 27 000 män dör av denna sjukdom. Prostatacancer skiljer sig från andra cancerformer eftersom det kan existera hos många äldre män utan kliniska manifestationer. Ofta en sådan kurs av prostatacancer hos äldre män åtföljs av en långsam utveckling, begränsad av tillväxt inom kroppen. Sådana män är mer benägna att dö av andra sjukdomar än från prostatacancer. Å andra sidan kan prostatacancer uppträda extremt aggressivt, med snabb tillväxt och metastasering som hotar livet för en man. För korrekt behandling av patienter är det därför extremt viktigt att skilja mellan cancerformer.

Orsakerna och risken för att utveckla prostatacancer.

Orsakerna till prostatacancer är föremål för intensiv forskning. Vi måste anta att sjukdomen är multifaktoriell i naturen. Det bör noteras att ålder är viktigt. Diagnos av prostatacancer i åldern 40 år - Dödsfall. Uppgifterna från det amerikanska nationella institutet för hälsa är kända, varav det följer att i åldern 40 till 59 är förekomsten 1 per 55 män och åldern från 60 till 79 år 1 för 6 män. Detta förhållande med ålder kan spåras och vad gäller mortalitet från cancer. I åldern 60-79 år dör 10% av männen från prostatacancer, medan över 80 år fyller nästan en fjärdedel av män från prostatacancer. I hela världen ligger prostatacancer tredje bland cancer sjukdomar och den sjätte bland orsakerna till döden hos män.

Det finns märkbara skillnader i förekomsten av prostatacancer, beroende på bosättningsområdet. Sjukdomen är störst i Nordamerika och Västeuropa. Mycket sällan finns prostatacancer bland japanska och koreaner, liksom i Centralamerika och Västafrika. Orsakerna till detta fenomen är egenskaper hos näring, genetisk predisposition hos män som lever i olika regioner. Det är också känt om rasens predisposition till prostatacancer. Den vanligaste cancer i prostatakörteln bland svarta män. Förekomsten av cancer hos män i denna hudfärg är 200 fall per 100 000 populationer. Förekomsten bland vita män och asiater är hälften. Dessutom, hos svarta män, upptäcks prostatacancer ofta i avancerade skeden av sjukdomen och har en sämre prognos än andra hudfärg.

Riskfaktor är ärftlighet, och risken är korrelerad med graden av släktskap (far, bror, farbror). Det är viktigt med åldern hos vilka släktingar har en diagnos av prostatacancer. Till exempel, än vid en yngre ålder diagnostiseras med prostatacancer i fadern, desto högre är risken för sjukdomen hos sonen. I allmänhet ökar arvheten risken för att utveckla prostatacancer med 8-10 gånger.

Det finns bevis för att förekomsten av prostatacancer hos män vars kost är hög i fettintag. Skillnaden i incidensen av prostatacancer kan också relateras till den mängd sojaprotein som konsumeras. Det är känt att invånarna i Japan och Korea använder sojabönor 90 gånger mer än företrädare för Nordamerika och Västeuropa. Den skyddande rollen för denna produkt beror på två komponenter som finns i sojabaserad mat - genistein och daidcein, som fungerar som svaga östrogener. Östrogener är kända för att undertrycka tillväxten av prostatacancer. Ett antal forskare tror att den låga förekomsten av prostatacancer hos asiatiska invånare beror på konsumtionen av grönt te. Risken för att utveckla prostatacancer minskar och på grund av andra komponenter i maten. Dessa inkluderar lykopen och selen, som är rikt representerade i tomater och röda grönsaker. Lycopiner är kraftfulla antioxidanter som skyddar celler från cancerförändring. I studier visade man att med användning av tomater, minst två gånger i veckan, minskar risken för att utveckla prostatacancer med 37%.

I utvärderades kliniska studier av effekten av selen på förekomsten av hudcancer har observerats att i den grupp av patienter som behandlats med selen jämfört med placebo förekomsten av prostatacancer minskade med 63%. Vitamin "D" lockade också uppmärksamheten hos specialister som bedriver epidemiologi av prostatacancer. Det noterades att den högre förekomsten av prostatacancer hos äldre män orsakas av en minskning i nivån av vitamin «D» och ultraviolett absorption disorder.

Vad är symptomen på prostatacancer?

I de tidiga skeden av sjukdomen kan det inte finnas några specifika symtom. Symptom av prostatacancer relaterade till urogenitala systemet (snabb, svår, smärtsam urinering, blod i urin eller sperma, smärtsam ejakulation) och cancermetastas i ben i skelettet (smärta i bäckenet, höfter), och allmänna symptom (viktförlust, förlust av aptit, depression).

Diagnos av prostatacancer.

För närvarande är de viktigaste polikliniska metoderna för screening av prostatacancer hos män bestämning av nivån av den prostatiska specifika antigenen (PSA) och digital rektalundersökning. Åldern där en man redan behöver skärpa för prostatacancer och verkar vara urologen är fortfarande kontroversiell. Men de flesta experter är benägna att tro att friska män i åldern 50 ska göra det här. Hos män med höga riskfaktorer (ärftlighet, etc.) måste PSA-nivån och digital rektalundersökning utföras efter 40 år.

Finger rektal undersökning (PRI). Den utförs på sidan eller i knä-armbågens position. Läkaren för in ett finger i ändtarmen och känns prostatakörteln, medan lovordar dess storlek, kontur, likformighet, densitet, ömhet, rörelseomfång av ändtarmen ovanför prostatan. Trots enkelheten är denna forskning ganska värdefull, eftersom den ofta avslöjar en annan patologi från ändtarmen. Fingerrektal undersökning är inte den enda metoden för att utesluta förekomst av prostatacancer. Därför bör PR alltid kombineras med definitionen av PSA.

Prostatiskt specifikt antigen (PSA). PSA i kombination med digital rektal undersökning ökar sannolikheten för att detektera prostatacancer. PSA är ett antigen som produceras av prostatakörteln. Nivån bestäms av venös blodprovtagning och laboratorietestning. Denna analys utförs på poliklinisk basis och kräver ingen speciell patientpreparation. Helst bör blodprovtagning för PSA inte föregås av blåskateterisering och annan instrumentell urinvägsundersökning, transrektal ultraljud. Dessutom kan nivån på PSA öka inom 24-48 timmar efter sexuell kontakt, så det rekommenderas att avstå från sexuella förhållanden tre dagar före PSA-studien.

Med en "frisk prostata" kommer en mycket liten mängd av det prostatiska antigenet att komma in i blodomloppet från prostatakörteln. Det finns dock tillstånd och sjukdomar i prostatakörteln, där en förhöjd PSA-nivå inte existerar, är en följd av cancerorganskador. En av dessa sjukdomar är utvidgningen av prostata, ofta benämnd godartad prostatahyperplasi (BPH). En annan vanlig orsak till ökad PSA är inflammation i prostatakörteln (prostatit).

Det finns också en debatt om frekvensen av PSA-forskning. Enligt rekommendationer från välrenommerade organisationer AUA (American Urological Association) PSA-nivån bör fastställas årligen hos män äldre än 50 år, med samma frekvens, men efter 40 år hos män med hög risk. Vissa experter tror att män med en PSA-nivå av 2,5 ng / ml och normala digital rectal undersökning data vid det första besöket PSA urolog kan bestämmas en gång i två år. Det är dock sannolikt att missa den snabbt växande form av prostatacancer nackdelen med detta tillvägagångssätt. Några ytterligare metoder föreslås PSA utvärdering, såsom hastighet och PSA-täthet, PSA-förhållande till ålder, förhållandet mellan fritt och totalt PSA.

För närvarande är det ingen tvekan om att digital rektalundersökning och bestämning av PSA-nivå är metoder för tidig diagnos av prostatacancer. Det måste dock komma ihåg att ökningen av PSA kan vara en följd av BPH och prostatit. Endast 18% - 30% av männen med en ökning av PSA-nivåerna på 4 till 10 ng / ml bekräftade diagnosen prostatacancer. Hos patienter med en PSA-nivå över 10 ng / ml upptäcks prostatacancer hos 42% - 70% av fallen.

Prostata biopsi.

En biopsi av prostatakörteln utförs under ultraljudskontroll med hjälp av en speciell biopsipistol. Patienten tilldelas en rengörande emalj på kvällen och dagen för biopsin, såväl som en antibakteriell beredning med ett brett spektrum av verkan (till exempel ciprofloxacin). Efter administrering av den antiseptiska lösningen införs en ultraljudssensor i ändtarmen. I det här fallet bedömer doktorn som utför biopsi prostata körtorns storlek och struktur, med uppmärksamhet på närvaron av "mörka" hypoechoiska platser, som kan vittna om cancer. Men inte alltid prostatacancer är "synlig". Då, med hjälp av en speciell nål och en fjäderanordning (pistol), tas bitar av vävnad för histologisk undersökning från olika delar av prostatakörteln. Som regel utförs 10-12 injektioner i prostatakörteln. Antalet pricks beror på nivån på PSA, prostatakörteln och vilken biopsi som utförs på kontot. Ibland sträcker sig antalet kolumner till 24-28. Den genomsnittliga varaktigheten av prostata biopsi är 20-30 minuter. Det resulterande materialet skickas till patomorfologen (en läkare som specialiserat sig på studier av mänskliga vävnader, bestämmer vad som är normalt och vad som skiljer sig från normmen - inflammation, cancer, godartad tumör). Enligt resultaten av histologisk undersökning görs en slutsats om förekomsten av prostatacancer, graden av malignitet och spiring i kapseln. För att bedöma graden av tumör aggressivitet används Gleason-skalan. I enlighet med denna skala betraktas beloppet från 2 till 4 som en tumör med låg aggressivitet, 5-6 mild aggressivitet, 7 - måttlig 8-10 extremt aggressiv prostatacancer.

Vanligtvis tolereras transrektal biopsi av prostata körtelen. En ökning av temperaturen observeras hos högst 2% av patienterna. Antibiotikabehandling fortsätter i 5 dagar efter proceduren. Blandningen av blod i urinen och ejaculatet är ett ganska vanligt fenomen, vilket inte bör vara räddat.

Staging av prostatacancer.

Efter en histologisk undersökning där prostatacancer detekteras bestäms graden enligt T-tumorsystemet.

Kliniska stadier av prostatacancer. Klassificering av TNM AJCC (2002)

T1a - tumören detekterades oavsiktligt under histologisk undersökning av den ryggna körteln (TUR) och tar 5% eller mindre av den totala volymen av läkemedlet (Gleason

Prostatacancer

Prostatacancer är en malign tumör som utvecklas från prostatakörtelns epitel. Hos män är denna cancersjukdom av alla typer av cancer ansedd som vanligast, och under de senaste åren har det varit en trend med tillväxten (ca 3% per år). Enligt olika forskare, bland alla cancerpatienter, observeras prostatacancer hos 10% av patienterna

Orsaker till prostatacancer

Orsakerna till utvecklingen av prostatacancer har inte blivit fullständigt etablerade hittills. Molekylära mekanismer i början och efterföljande utveckling av denna sjukdom studeras djupt. En gen som är ansvarig för familjefall av onkologi avslöjades, vilket indikerar en viss förutsättning för prostatacancer. Utöver detta är det bekräftar teorin att det mänskliga genomet innehåller flera platser som hämmar utvecklingen av prostatacancer, och olika förändringar i sin verksamhet leder till utveckling av sjukdomen.

Utvecklingen av metastaser, liksom sjukdomsprogressionen, påverkar några av de biologiskt aktiva substanserna och tillväxtfaktorerna som ständigt är närvarande i människokroppen.

Prostatacancer kan föregås av olika precancerösa förändringar som uppstår som ett resultat av långvariga inflammatoriska processer och med en genetisk predisposition

Riskfaktorer för prostatacancer

- Race. Oftast är män i Negroid-rasen sjuka, och sjukdomen detekteras redan i de sena stadierna

- En av de viktigaste riskfaktorerna är ålder. Det märks att den äldre en man, risken att utveckla cancer blir mycket högre

- Ärftlig predisposition. I anhöriga till patienter med denna onkologi finns det en ökad risk att utveckla denna maligna neoplasm

- Skadlig produktion, rökning. Utvecklingen av prostatacancer påverkas starkt av kadmium i svetsmaterial, batterier och tobaksrök

- Fel mat. Det noterades att tumören oftast utvecklas hos män som konsumerar mycket fett

Fram till nyligen troddes att risken för att utveckla denna maligna tumör avsevärt minskade användningen av manlig sterilisering (vasektomi), men dessa data bekräftades inte. Identifiera orsakerna till prostatacancer kompliceras av det faktum att ungefär trettio procent av fallen, inte sjukdomen manifesterar sig inte och kan hittas av en slump vid öppnandet av människor som dog av andra orsaker helt

Manifestationer av prostatacancer

Oftast i de tidiga stadierna av prostatacancer visas inte sig själv. Klagomål börjar inträffa när en malign tumör sprider sig och metastaser uppträder. Prostatacancer kännetecknas av en ganska långsam utveckling, så att symptomen på sjukdomsområdet är ganska obetydlig. Symtomen ökar i flera år.

I avsaknad av uppenbara symptom på prostatacancer finns det bara en manifestation som gör att man kan misstänka förekomsten av sjukdomen, denna ökning av blodnivåerna i prostataspecifikt antigen (PSA). I sådana fall är tumören fortfarande mycket liten i storlek, eller endast precancerösa förändringar är närvarande.

Med ökningen i storlek av tumören, och även under groningen av urinröret, triangel, eller blåshalsen av urinblåsan kan uppleva irritation symptom såsom svårighet att urinera, urininkontinens, urineringsfrekvens, trudnosderzhivaemye plötsligt behov av att urinera. Det kan också finnas symtom på övre urinvägsobstruktion (obstruktion): smärta i ländryggen, bildning av njurstenar, utvidgning av njurarna och urinledarna.

Metastatiska benläkningar orsakar smärta i benen, förlamning och parestesi kan uppstå som ett resultat av komprimering av ryggmärgs metastaser. Med metastatisk skada på andra organ ses en överträdelse av deras tillräckliga funktion.

Sammanfattningsvis vill jag notera att alla symptom på prostatacancer är ganska ospecificanta och är olika manifestationer av de drabbade organens störda funktion. Därför, för tidig diagnos av denna maligna neoplasma, screeningsmetoder för alla män över 50 år, liksom män av yngre ålder, som har predisponeringsfaktorer

Symtom på prostatacancer

Adenokarcinom är den huvudsakliga histologiska formen av prostatacancer. Oftast fortsätter cancer i initiala steg med fullständig frånvaro av symtom. Därefter följer utseendet av olika urinlidningsbesvär: frekvent uppmaning att urinera (ofta på natten), en blandning av blod i urinen, urininkontinens eller retention. I vissa fall kan mängden daglig urinering vara upp till tjugo gånger och åtföljas av starka brådskningar och smärta. I fallet med tumörspiring av partiella vesiklar finns det problem med styrka. När tumören når en stor storlek är smärta under avföring och förstoppning möjlig.

Utvecklingen och efterföljande tillväxt av regionala metastaser uppträder genom svullnad av penis, skrot och underdelar. Vid metastasering i benvävnad (lårben, ryggrad och bäckenben) uppstår smärtsamma känslor i dessa områden.

Med metastatisk leverskada beror symtomatologin på storleken och antalet metastaser. Med enskilda metastaser finns det en ökning i levern och tråkig värk i smärtan i höger sida; leverinsufficiens och gulsot utvecklas med flera metastaser.

När lungmetastaser från början kan verka natten torrhosta som utvecklingen av processen blir mycket smärtsamt, hemoptys och eventuellt uppkomsten av varig sputum. Sällan är symptomen andnöd och bröstsmärta (akut eller trubbig)

Diagnos av prostatacancer

På grund av det faktum att nästan ingenting inträffar i början av denna sjukdom är diagnosen prostatacancer ganska svår. Finger rektal undersökning av prostata är en obligatorisk undersökning utförd av en urolog. Under fingerundersökningar kan prostataförseglingar identifieras, vars närvaro utesluter en malign tumör. Förutom att använda följande undersökningsmetoder: TRUS (rektal ultraljudssond prostata) bestämma PSA (prostataspecifikt antigen) blod, en biopsi av prostatakörteln med hjälp av ultraljud. Dessutom, om det finns misstanke om prostatacancer, visas en obligatorisk undersökning av området av lymfkörtlar för att utesluta deras nederlag.

Efter att ha fastställt en definitiv diagnos, för att utesluta metastaser, utförs MR och CT av bäckenorgan samt benscintigrafi. I förekomst av symtom som indikerar nederlag för andra organ, lämpliga metoder för undersökning

Behandling av prostatacancer

För närvarande finns ingen standardtaktik för behandling av prostatacancer, eftersom jämförelser av olika behandlingsmetoder som kontrolleras av studier inte har genomförts. Därför är det svårt att välja den mest lämpliga metoden för behandling av prostatacancer. Hittills, när man väljer en behandlingsmetod, är det vanligt att ta hänsyn till åldern hos en man, risken för komplikationer, cancerprocessen, sannolikheten för en långvarig sjukdomsfri period, läkarens förmåga och patientens önskemål

Grundläggande metoder för behandling av prostatacancer

Förväntande taktik. Eftersom ingen av de studier inte har bevisats fördelar radikala (kirurgiska + strålning + hormon) behandling av prostatacancer, använd standby metod som är avsaknad av behandling så länge som cancern är lokaliserad och offline dess uttalade tillväxt. Förväntande taktik tillämpas oftast på äldre män med långsamt växande högt differentierade maligna tumörer och allvarliga samtidiga sjukdomar. Trots att ingen behandling inte utförs, ska alltid följas patienten vid doktorn, han regelbundet utfört prostata ultraljud och studerade blodnivåer av PSA.

Radikal prostatektomi (kirurgisk behandling) är den huvudsakliga metoden för behandling av prostatacancer. Fram till nyligen var denna behandlingsmetod bland kirurger och patienter mycket impopulär, sedan efter operationen utvecklades komplikationer som impotens och inkontinens. Nu har kirurgiska tekniker utvecklats som möjliggör att bevara den sexuella funktionen och förmågan att behålla urinen. Prognosen efter kirurgisk behandling beror direkt på sjukdomsstadiet. I avsaknad av lymfkörteln är överlevnad över tio år mer än 80%; med omfattande spiring av tumören - mindre än fyrtio procent. Med lesioner av lymfkörtlarna, liksom med spiring av de partiella vesiklarna, försämras prognosen signifikant. I vissa tvivelaktiga fall, efter operationen, används hormonell eller strålbehandling, men ändamålsenligheten och effektiviteten hos sådana kombinationer är fortfarande ifrågasatta

Strålbehandling. Strålningsbestrålning används för att förstöra malign vävnad. Strålningsterapi stör DNA-strukturen hos bestrålade celler, de förlorar möjligheten att reproducera, bli gammal och dö. Som en form av strålterapi används interstitiell strålterapi (brachyterapi). Denna behandlingsmetod består i att implantera strålningskällan direkt i tumören, vilket gör det möjligt att bestråla det inte från utsidan, utan från insidan. På grund av detta är det möjligt att eliminera många biverkningar av strålterapi, som utvecklas på grund av den oundvikliga bestrålningen av närliggande friska vävnader. Med denna metod är nivån på fem års överlevnad mycket högre än efter konventionell strålterapi

kryoterapi. Tumören förstörs av låga temperaturer. Genom dess resultat kan denna metod jämföras med strålbehandling. De bästa resultaten uppnås med en liten tumörvolym och en kombination av kryoterapi med hormonbehandling

Hormonbehandling. Eftersom prostatacancer är en hormonberoende tumör är denna typ av behandling effektiv hos omkring 75% av patienterna med närvaro av vanliga tumörer. Hormonbehandling används endast om andra behandlingsmetoder inte är möjliga. Metoderna för hormonersättningsterapi inkluderar: läkemedlet eller kirurgisk kastrering, androgen blockad målceller, inhibering av 5-alfa-reduktas, maximal androgenblockad. Ju tidigare hormonterapin har startats, desto lägre är incidensen av komplikationer och ju högre överlevnadsfrekvensen.

Prostatacancer hos män - orsaker, symptom, behandling och prognos

Onkologisk patologi i prostatakörteln förekommer i nästan var tionde man av avancerad ålder, där prostatacancer blir dödsorsaken hos mer än 70% av männen över 60 år.

Hur förhindrar utvecklingen av patologi och känner igen det i de tidiga stadierna, och är det möjligt att bota prostatacancer?

En av de vanligaste formerna av cancer hos män är prostatacancer

Varför cancer inträffar i prostata

Prostatakörteln (eller prostata) ligger under en mans blås precis innanför ändtarmen. När några av prostatakörlens celler börjar expandera och dela okontrollerbart utvecklas prostatacancer, som utvecklas mycket långsamt, i flera år utan att visa sig själv.

Orsakerna till DNA-förändringar i prostataceller som leder till cancerutveckling har inte grundligt fastställts av forskare, men de lyfter fram ett antal faktorer som predisponerar patologins utseende:

 • Ålder. Sannolikheten att utveckla prostatacancer hos män över 60 år är mycket högre än hos yngre män.
 • Ärftlighet. Närvaron av släktingar i en rak linje, som har diagnostiserats med en sådan patologi, ökar chansen att utveckla cancer flera gånger.
 • Övervikt och fetma.
 • Felaktig kost, associerad med en överflöd i kosten av kalcium och mättat fett och brist på fiber.

Möjligheten att utveckla en malign tumör ökar som lever i miljöförorenade områden och arbetar i skadliga industrier i samband med kadmium (tryckning, svetsning, gummiprodukter).

Var uppmärksam! Sannolikheten för förekomst i onkologins prostata och dess aggressivitet beror på testosteronns nivå hos en man.

Ondartad neoplasma uppstår oftast på den redan drabbade körteln, vars arbete kan undergrävas av kroniska sjukdomar och andra farliga för människans hälsa:

 • Hormonal misslyckande. En ökning av antalet manliga könshormoner orsakar okontrollerad tillväxt av körteln och reproduktion av celler.
 • Prostata adenom och prostatit de störa körteln och leda till progressiv celltillväxt.
 • Hyperplasi och atypisk adenos - är precancerösa förhållanden

Men inte alltid sådana stater utvecklas till cancer - som producerar faktorer för sjukdomen är dåliga vanor, sjukdomar som överförs genom sexuell kontakt, oregelbundna sexualliv, låg immunitet, infektion av virus (cytomegalovirus, herpes, etc.).

Med prostatacancer utvecklas malign utveckling väldigt långsamt och kan i det inledande skedet fortsätta utan märkbara symptom

Vanligtvis leder en kombination av flera faktorer till prostatacancer, så varje man över 50 år är i riskzonen för denna sjukdom.

Utvecklings- och klasseringsstadier

Grader och stadium av prostatacancer fastställs baserat på tumörens storlek, dess prevalens på andra organ och närvaron av metastaser.

Termerna "grad" och "steg" är distinkta cancer: graden detekteras baserat på cytologisk och histologiska studier morfologiska metamorphoses prostateceller, och graden av uppsättningen efter djupare studier med blod PSA-nivå, biopsi, ultraljud, MRI, CT.

Grader av prostatacancer:

 1. Vävnader vävnader är i förstörelsen, men de brukar inte detekteras under diagnosen.
 2. När prostatacancer i klass 2 bildas, får friska celler patologiska inklusioner, medan trängseln av "ohälsosamma" celler finns i ett fokus (en knut bildas).
 3. Celler i prostata karaktäriseras av en annan morfologi och struktur. Tumören kan börja spridas till vävnaderna intill prostata.
 4. De flesta celler är atypiska för prostata.
 5. Absolut alla celler i prostatakörteln är atypiska.

Det stadium av prostatacancer ofta installeras på TNM system baserat på flera värden: T - omfattning av den primära tumören, N - distribuera tumör till närliggande lymfkörtlar, M - distribuera metastas.

Följande steg av cancer klassificeras:

 1. Neoplasm har mikroskopiska dimensioner, det är omöjligt att se det på ultraljud och sondas vid en rektal undersökning. Det detekteras endast när det undersöks på PSA för prostatacancer. I detta skede ger prostatacancer inte symptom.
 2. Neoplasm ökar i storlek, men går inte utöver kanten av körteln. Patologisk proliferation kan ses på ultraljud och "palpate" i fingerundersökning. I detta skede finns det problem med urinering - täta urinträngningar (på natten - upp till 3-4 gånger), smärta och kramper vid tömning av urinblåsan, "trög" ström av urin.
 3. Tumörspirorna in i angränsande organ, vars första påverkas av blåsan, vesiklarna och ändtarmen. I den kliniska bilden finns det motstånd och smärtor i nedre delen av ryggen, skönhet, perineal, kraftbrott, svår bränning med urinering.
 4. Tumörens storlek är så stor att det ger metastaser även till avlägsna organ - lever, ben, lungor, lymfkörtlar. Prostatacancer i 4: e etappen kännetecknas av starka manifestationer av förgiftning, svår smärta vid urinering, oförmåga att urinera självständigt.

Var uppmärksam! De farligaste manifestationerna av sjukdomen är spridningen av metastaser; Med början av deras bildning är det osannolikt att konservativ terapi och kirurgisk behandling ger ett positivt resultat.

Inställning av tumörprocessen är väldigt viktigt. Behandlingsmetoden väljs ut och prognos ges.

För att veta hur mycket prostatacancer har spridit och för att bestämma den mest effektiva behandlingen används division i scenen

Första tecken och huvudsymptom

Prostatacancer hos män är ganska svår att diagnostisera, för. patologi kännetecknas av långvarig avsaknad av symptom, till dess att den prolifererande tumör börjar att påverka processen för urinering eller sexuell funktion eller låt metastaser i rektum eller urinblåsan.

Dessutom är de första tecknen på prostatacancer hos män liknande i symtomatologin mot andra sjukdomar, och mannen svarar inte ordentligt på deras manifestationer.

 • Utseendet av brinnande känsla när blåsan är tom;
 • Känslan av ofullständig tömning efter urinprocessen
 • Urininkontinens (enuresis);
 • Hyppig uppmaning att urinera (intervall - 30-60 minuter på eftermiddagen, 3-4 gånger - per natt);
 • Periodiskt förekommande dragande smärta i prostata.

Viktigt! Ofta är de första "klockorna" som indikerar utveckling av onkologi sexuella störningar - erektil dysfunktion, minskning av spermiernas volym, impotens.

Symtom brukar inte manifesteras samtidigt och kan öka över flera år, vilket också väsentligt komplicerar diagnosen.

Senare steg kännetecknas av

 • Utseendet av blodproppar i urinen eller sperma;
 • Smärta i perineum;
 • Svårighet med urinering
 • Droppfrisättning urin.

När metastaser i prostatacancer går bortom prostatakörteln börjar symptomen att öka aktivt och orsaka manifestationer från de drabbade organen.

Vid försummade fall uppstå:

 • Retention av urin;
 • Ödem i pungen och basen av penis;
 • förstoppning;
 • Smärta i höftregionen, ryggrad.

I de sena stadierna av personen är symtom på utveckling av stark förgiftning märkbar - stark svaghet och trötthet, en kraftig minskning av kroppsvikt, en blek-jordig hudfärg.

Kom ihåg att prostatacancer i 4: e graden kräver mycket komplicerad och långvarig behandling, så det är värt att se en läkare vid de första alarmerande symptomen

När det förekommer mindre förändringar från kränkningen av urinering eller i händelse av någon av de angivna manifestationerna, är det nödvändigt att snabbt söka medicinsk hjälp. Tidig diagnos av patologi ger en större chans till en positiv prognos.

Metoder för behandling

När diagnosen utfördes prostatacancer, väljer urologist terapi teknik, som vanligen utförs i en komplex och involverar resektion av regionala lymfkörtlar, kirurgisk excision av de påverkade vävnader och organ, medicinsk behandling, strålningsexponering, kemoterapi.

Oftast för behandling av prostata onkologi erbjuder läkaren ett operativt avlägsnande av neoplasmen, om det inte är kontraindicerat för patienten. Kontraindikationer för operationen kan vara: ålderdom, kroniska patologier i hjärt-kärlsystemet, nervsystemet, andningsorganen. I sådana fall kan kirurgiskt ingripande vara farligare för livet än cancer själva.

Den optimala metoden för att behandla prostatacancer i lokaliserade maligniteter är radikal prostata-borttagning

Om det finns kontraindikationer väljer läkaren att vänta och se med användning av läkemedel och konservativa behandlingsmetoder, med kontroll av indikatorerna - PSA-analys och ultraljudsundersökning varje 6-12 månader.

Viktigt! Vid behandling av 1 och 2 etapper av cancer kan radikala metoder för avlägsnande undvikas.

Behandling i de tidiga stadierna är något annorlunda än terapi av senare stadier av onkologi.

Behandling av tidiga stadier

Vid små tumörstorlekar och vid lokalisering direkt i körteln (utan utgångar utanför gränserna) erbjuds följande behandlingsmetoder:

 • Radikal prostatektomi. Prostataavlägsnande genom operation på ett sjukhus. Sjukhusuppehållet och rehabiliteringsperioden sträcker sig från några veckor till tre månader.
 • Brachyterapi. Prostatan implanteras med radioaktiva ämnen, genom vilka strålterapi utförs.
 • Konformal strålbehandling. Strålningsbalkar riktas direkt till det drabbade området, utan att röra friska vävnader.

Samtidigt med strålbehandling behandlas hormonell medicinering.

Behandling av sena steg

Metoden är vald beroende på scenen i patologi, spridningen av metastaser och lokalisering av lesionen.

 • Radikal prostatektomi. Om neoplasm inte går utöver körteln, då kan sjukdomen bli besegrad i de flesta fall. Men med spridningen av metastaser till angränsande organ, krävs strålbehandling eller kemoterapi vanligtvis dessutom.
 • Kemoterapi. Behandlingen med kemoterapi utförs i steg 3 och 4 i cancer, när det finns en spridning av metastaser. Terapi kan ta upp till sex månader och orsakar många biverkningar.
 • Strålbehandling. Strålning stör DNA-tumörcellerna och ordineras för stora neoplasmer när det är nödvändigt att bestråla inte bara tumören utan också intilliggande lymfkörtlar (när prostatacancer diagnostiseras med benmetastaser).

Strålbehandling för prostatacancer utförs även i avancerade skeden, då kirurgisk ingrepp redan är ineffektivt.

Med brachyterapi injiceras beredningen av en radioaktiv substans direkt in i prostatan, så förekomsten av eventuella biverkningar minimeras

medicinering

Drogterapi syftar till att behandla hormoner, med vilka du kan minska koncentrationen av androgener och minska tumörens känslighet för effekterna av hormoner. Sådan behandling är effektiv i de tidiga stadierna av cancerutveckling, även om det i senare steg kan också avsevärt lindra patientens tillstånd och underlätta sitt liv.

Var uppmärksam! Folkcancerbehandling ger vanligtvis inte de förväntade resultaten och kan endast utföras som en extraterapi och efter samråd med läkaren.

Behandling av prostatacancer utan operation:

 • Antiandrogener (anandron, casodex, flucin). Medicin tillåter inte att tumörceller interagerar med binjurhormoner.
 • Analoger av hypofyshormonet (Decapeptil, Diferelin, Lyukrin). Med användning av dessa läkemedel sjunker nivån av manliga hormoner till en sådan nivå, som om hanen avlägsnades testiklar.
 • Gonadotropin-frisättande hormonantagonister (Diethylstilbestrol, Phosphastrol, Firmagon). Effekten av droger syftar till att sänka nivån av testosteron, vilket hämmar tumörtillväxten.

Det bästa resultatet i behandlingen kan uppnås med en kombination av antiandrogener och analoger av hormonet i hypofysen, sådan behandling bär namnet "maximal androgenblockad".

Hos män yngre än 65-60 år kombineras hormonbehandling med kryoterapi, där neoplasmen är frusen.

När hormonbehandling används, undertrycks hormonetestosteronets aktivitet, eller dess effekt på prostatavävnad förhindras

utsikterna

Förväntad livslängd och gynnsam prognos för prostatacancer påverkas av ett antal faktorer:

 • Typ av cancer och dess plats
 • Funktioner av cancer, bestämd under forskning;
 • Steg av cancer (inklusive tumörens storlek och spridning till andra vävnader och organ);
 • Patientens tillstånd och ålder
 • Respekt av patientens kropp till pågående behandling.

Med tidig tillgång av en man till en läkare har prostatacancer i 1: a graden en gynnsam prognos i mer än 80% av fallen. Livslängden är dock inte begränsad och beror på patienten själv (efterlevnad av medicinska rekommendationer).

Prostatacancer i 3: e etappen och 2 etapper av patologi har en mer komplex och lång behandling och beror både på doktorns skicklighet och på villkor av mannen och hans ålder. I genomsnitt är livslängden på andra etappen 15-20 år, på tredje - 5-10 år.

Prostatacancer i 4: e graden med metastaser har en mycket ogynnsam prognos: sällan lyckas män övervinna en treårig gräns och lever 5-7 år.

Vid cancer med metastaser efter diagnos lever bara 30% av patienterna upp till 5 år, oftast är livslängdsprognosen i detta tillstånd 2-3 år.

När en tidig upptäckt av sjukdomen förefaller mer sannolikt att bli framgångsrik behandling

Vanliga frågor om prostatacancer

Är handikapp givet till prostatacancer? Beroende på scenen i patologin och resultaten av behandlingen efter borttagning av prostatacancer kan en man tilldelas en funktionshinder av 1,2 eller 3 grupper.

Hur många lever med prostatacancer? I 80% av fallen lever män ca 5-10 år.

Kan jag bli barn med cancer? Efter att ha genomfört någon behandlingsmetod, försvinner möjligheten till barns uppfattning.

Är sexlivet möjligt med prostatacancer? Diagnosen förbjuder inte sexuell aktivitet.

Vad ska man göra med prostatacancer? Var inte panik och sök professionell medicinsk hjälp.

Är det möjligt att utöva fysisk aktivitet i prostatacancer? Regelbundna fysiska belastningar ger ett antal fördelar vid patientåtervinning efter behandling: minska ångest, förbättra tillståndet i hjärtat och blodkärlen, minska biverkningarna av kemoterapi.

Är det möjligt att undvika återfall av cancer efter behandling? Minimera återkommande prostatacancer kan, om du följer läkarens rekommendationer, leda en hälsosam livsstil, genomgå regelbundet läkarundersökningar.

Cancer i prostatakörteln, som vilken som helst tumör, är ett farligt tillstånd som är mycket svårt att diagnostisera i de tidiga stadierna. Därför är den enda chansen att förebygga sjukdomsutvecklingen ett regelbundet besök hos en urolog eller andrologist av män efter 45-50 år.

För att förhindra utveckling av prostatacancer behöver du regelbundet kontrollera med en läkare och vidta nödvändiga test