Huvud
Skäl

Orsaker och symtom på infertilitet hos män

Infertilitet - ett brott i människokroppen, som ett resultat av vilket ett par med ett konstant sexliv utan skydd kan inte bli barn. Infertilitet kan lida både kvinnor och män. Enligt experter är 25-50% av männen orsaken till reproduktiv skada. Hur diagnostiseras sjukdomen? Vad är tecknen på infertilitet hos män?

Symtom på infertilitet hos män

Vad är symtomen på infertilitet hos män?

Oftast observeras inga tecken på brott.

Mannen ser frisk ut, leder ett aktivt sexliv, vilket ger honom nöje.

Hur är det då att fastställa att en man är infertil? Hur är tecknen på infertilitet hos män? Sjukdomen detekteras som regel av en olycka. Om ett par bestämmer sig för att få barn, men en kvinna kan inte bli gravid, börjar undersökningarna. Som regel kontrolleras en kvinna först. Och efter att det avslöjas att kvinnan är frisk börjar kontrollen med den manliga organismen. Män kan drabbas av infertilitet på grund av en mängd olika sjukdomar och sjukdomar i kroppen.

Det är värt att uppmärksamma mängden spermier som släpps under samlag, oavsett om det finns några problem med styrkan, om det finns smärta i könen.

Om en man har upptäckt en av dessa tecken, ska du omedelbart kontakta en läkare - urolog eller andrologist. Endast en specialist kommer att kunna genomföra de nödvändiga undersökningarna, identifiera orsaken till överträdelserna, för att avgöra om patienten är infertil och att ordinera lämplig behandling. Du kan inte använda olika recept av traditionell medicin, särskilt om den exakta orsaken till överträdelserna inte är etablerad. Som ett resultat kommer inte bara dyrbar tid att gå vilse, men komplikationer kan uppstå.

Orsaker till infertilitet hos män

Infertilitet kan leda till olika faktorer. Nedan är huvudorsakerna till överträdelser:

 • venerala sjukdomar. Ofta blir infektioner som är sexuellt överförda orsak till infertilitet hos män. De orsakar inflammatoriska processer som påverkar könsorganens hälsa, kvaliteten på spermierna. Allt detta leder till infertilitet. Det avslöjades att även chlamydia påverkar människans hälsa negativt.
 • inflammatoriska processer. Olika inflammationer påverkar kvaliteten på sperma, spermatogenesen är försämrad. Som ett resultat av sådana vanliga sjukdomar som uritrit och prostatit kan förmågan att bli gravid minska eller försvinna helt och hållet;
 • trauma och svullnad i testiklarna. Olika skador på testiklarna påverkar signifikant kvinnornas reproduktiva förmåga. Därför bör det också beaktas, återkalla alla tidigare sjukdomar och organtrauma;
 • hormonella störningar. Misslyckande i den hormonella bakgrunden orsakar ofta infertilitet hos både manliga och kvinnliga populationer. I representanterna för den starka halvan av mänskligheten blir brott mer uttalade med åldern, när produktionen av testosteron minskar. På grund av detta förvärras erektionen, processen med utsöndring av spermier;
 • medfödda sjukdomar i könsorganen. Det finns många olika patologier som senare blir orsaken till infertilitet. Till sådana defekter ingår phimosis, outvecklade könsorgan och mycket mer. Ofta som ett resultat av sådana patologier kan en man inte utföra ett fullständigt samlag och därmed uppfattas inte ett barns uppfattning.
 • dåliga vanor. Sådana skadliga vanor, som alkohol och rökning, har en negativ effekt på spermier, spermatozoer börjar flytta till en lägre hastighet;
 • stress. Stressiga situationer, ständig stress på jobbet orsakar i regel inte infertilitet, men påverkar könsorganens funktion, vilket också bör beaktas.
 • åtgärder av kemikalier. Olika kemikalier och föreningar påverkar människornas reproduktiva förmåga negativt. Och om få människor arbetar inom kemisk industri, kör nästan alla bilar. Men bensin och dess rök påverkar förmågan att bära förlossning negativt.

Typer av infertilitet

Det finns olika typer av infertilitet hos män. Det finns följande typer:

 • sekretorisk. Detta är den vanligaste typen av infertilitet hos män. Det är förknippat med abnormiteter i testiklarna, på grund av vilka det finns otillräcklig produktion av spermatozoa eller de är inaktiva. Oftast används medicinska eller hormonella metoder för behandling;
 • immunologisk. Orsakerna till denna typ av infertilitet är en autoimmun process, som kan orsakas av olika faktorer. Bli av med sjukdomen genom enskild medicinering;
 • obstruktiv. Det utvecklas på grund av förekomsten av något hinder i vägen för spermierisolering (cysta, svullnad, ärr, etc.). I det här fallet löses problemet kirurgiskt;
 • släkting. Den mest oförtäckta arten. Sådan infertilitet uppstår i händelse av att en man och en kvinna är friska, men uppfattningen förekommer fortfarande inte. Ofta är orsaken stress. Behandling i detta fall är inte längre en reproduktiv medicin, utan en psykoterapeut.

Således är infertilitet uppdelad i olika arter. Metod för behandling väljs i enlighet med orsakerna och typen av sjukdom.

Diagnos av infertilitet

Inledningsvis måste läkaren ta reda på om mannen har några klagomål (problem med urinering, smärta i underlivet etc.). Vidare samlas en anamnese, information om förekomsten av kroniska sjukdomar, överförda sjukdomar, ärftlig infertilitet.

Efter detta avslöjs den sexuella funktionen. När man tänker ett barn är det normalt att begå sexuella handlingar 2 gånger i veckan.

Nästa steg är en undersökning av en man. En undersökning av könsorganen, en studie av karaktären hos en man.

Det viktigaste steget i undersökningen är undersökning av spermiernas tillstånd. Om du inte kan få det på ett naturligt sätt utförs en punktering. Därefter analyseras i det speciella laboratoriet det erhållna ejakulatet enligt vilket ytterligare slutsatser görs om närvaron och kvantiteten av spermier i spermierna, deras operativa tillstånd.

Det är nödvändigt att genomföra och infektera screening. För att göra detta måste du skicka test för infektioner som är sexuellt överförda.

Om undersökningen visade att mannen är frisk, börjar studien av den hormonella bakgrunden. För vad är mängden könshormoner i blodserumet. Fel i den hormonella bakgrunden leder ofta till infertilitet.

För undersökning kan ultraljud och tomografi också användas.

Beroende på resultaten, föreskriver en man, om han är infertil, en eller annan behandling.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Manlig infertilitet

Manlig infertilitet - Överträdelse av manlig reproduktiv funktion, uttryckt i omöjligheten att ha avkomma. I de flesta fall, är hansterilitet resultatet av kvalitativa och kvantitativa förändringar av sperma i ejakulatet av inflammatoriska sjukdomar i de genitala organen tidigare migrerade, infektiösa och kroniska sjukdomar, effekter på de kemiska faktorer. I 40-50% av fallen orsakar det ett sterilt äktenskap. Kan förvandlas till familiens sammanbrott och personliga tragedier.

Manlig infertilitet

Manlig infertilitet - Överträdelse av manlig reproduktiv funktion, uttryckt i omöjligheten att ha avkomma. I de flesta fall, är hansterilitet resultatet av kvalitativa och kvantitativa förändringar av sperma i ejakulatet av inflammatoriska sjukdomar i de genitala organen tidigare migrerade, infektiösa och kroniska sjukdomar, effekter på de kemiska faktorer. I 40-50% av fallen orsakar det ett sterilt äktenskap. Kan förvandlas till familiens sammanbrott och personliga tragedier.

En tiondel av alla par har inte möjlighet att bli barn utan medicinens hjälp. Samtidigt är andelen kvinnlig infertilitet 40% och andelen infertilitet hos män är 45%, för de återstående 15% finns det fall av immunologisk oförenlighet hos makar och sällsynta former av infertilitet.

Funktion av det manliga reproduktionssystemet

Den manliga könscellen är en spermatozon, den innehåller genetisk information om fadern. Genetisk information är koncentrerad i spermiehuvudet, och med hjälp av svansen kan spermierna flytta runt för att nå äggstocken. Spermatogenes förekommer i testiklarna; Först passerar spermatzonen längs de tvättade tubulerna, som gradvis passerar in i de raka linjerna och sedan in i epididymis. Tubulans totala längd är cirka 500 meter, tack vare den långsamma rörelsen längs de krängda rören, mognar spermierzonen och blir kapabel att befruktad äggcellen. I epididymal spermier genomgår slutfasen av tillväxten, och sedan genom sädesledaren de kommer in sädesblåsorna, som ansamlas och blanda med epitelial hemlighet som innehåller näringsämnen för spermier. Från sällsynta vesiklar avlägsnas seminalvätska vid tidpunkten för ejakulation, blandning med prostatakörtelns utsöndring, den resulterande vätskan kallas sperma.

Av ovanstående är det uppenbart att de främsta orsakerna till manlig infertilitet kan vara någon tilltäppning av kanalen, där spermierna på grund av hinder inte kan rycka från urinröret eller störningar i den sekretoriska funktion i något skede.

Sekretionsform av manlig infertilitet

Med sekretorisk form av manlig infertilitet producerar testorna inte den rätta mängden spermatozoer, vilket gör att äggcellerna befruktning är omöjlig. Om denna form av infertilitet sägs också i fall då spermatozoa är nedsatt rörlighet eller de har brister i strukturen.

Den frekventa orsaken till sekretorisk manlig infertilitet är åderbråck i testiklarna (varicocele). Utflödet av venöst blod genom de förstorade venerna är svårt, därför uppstår stagnerande fenomen, blodtillförseln störs och testiklarnas funktion hämmas. I huvudvaricocele påverkas vänster testikel, men över tiden går processen till den andra friska testikeln. Som ett resultat hämmas funktionen hos båda testiklarna kraftigt, produktionen av spermatozoa minskar och utsöndringsformen för manlig infertilitet utvecklas.

Hydrocele testiklar i vilka testiklarna ansamlas vätskekläm testikel, också kan orsaka sekretorisk manlig infertilitet, så länge kläm testiklar vätska bryter blodtillförseln till vävnaden spermatozoidoprodutsiruyuschey. Vid inguinalbråck observeras en liknande process. Cryptorchidism, det vill säga att ej testiklarna i pungen är mindre sannolikt orsakar manlig infertilitet. Behandling av kryptorchidism bör utföras före åldern sju, så att testiklarnas funktion bevaras, annars ökar risken för att utveckla manlig infertilitet flera gånger.

Epidemisk parotit, vars virus påverkar klyftvävnaden, påverkar primärt spytkörtlarna och könkörtlarna. Därför kan epidemisk orchit med tillräckligt stark inflammation och brist på behandling avsevärt minska männens reproduktiva funktioner eller orsaka manlig infertilitet.

Skador på seminiferiepitel kan också orsaka manlig infertilitet, eftersom verkan av penetrerande strålning på ett dosberoende manifest antingen totalt nederlag - strålsjuka, eller nederlag av individuella vävnader och organ, är mest känsliga för strålningsexponering spermatogent epitel. Elektromagnetiska svängningar leder ofta till samma resultat, och bär på något sätt för kommunikation på bältet innan forskare inte har fattat en slutgiltig dom är också en riskfaktor.

Hög temperatur har en deprimerande effekt på hela processen med spermatogenes och kan i tid leda till irreversibla konsekvenser för manlig infertilitet. Riskgruppen omfattar både personer som arbetar i varuhus och missbrukar bastu och bastu. Eventuella vattenprocedurer måste slutas med en kall dusch så att temperaturen i testiklarna återgår till det normala. Uppvärmda säten i bilen på ena sidan ökar komforten och å andra sidan höjer temperaturen i testiklarna. Krama skrotet med smala underkläder och kläder, frekventa slag leder till dysfunktion av testiklarna och för att slutföra manlig infertilitet. Professionella cykelklasser påverkar ofta den reproduktiva funktionen, manlig infertilitet hos män, som är långt ifatt cykling, diagnostiseras flera gånger oftare.

Syfilis, tuberkulos, tyfus, antitumör, antiepileptiska och antibakteriella läkemedel och hormonella störningar kan provocera utvecklingen av manlig infertilitet. Tillfällig manlig infertilitet utvecklas som ett resultat av långvarig stress, proteinbrist i kroppen, hypovitaminos och alkohol och missbruk av rökning. I regioner med negativa miljöförhållanden är andelen par med manlig infertilitet högre.

Diagnos av sekretorisk infertilitet hos män är baserad på spermogrammet och på den cytologiska undersökningen av testikelvävnader, vilket bidrar till att bestämma både graden av det patologiska tillståndet och den bakomliggande orsaken. Efter korrigering av den underliggande sjukdomen som leder till manlig infertilitet utförs en kurs som förbättrar spermatogenesen.

Obturation form av manlig infertilitet

Med denna form av manlig infertilitet är spermiernas rörelse till en eller båda vasututgångarna omöjliga på grund av blockering. Den främsta orsaken till kanalobstruktion är inflammatoriska processer i testiklarna, vilket leder till att kanalerna är limmade eller täppta. Obehandlade skador på testiklarna och inguinalområdet, skada under operationer på bäckenorganen eller kompression av cysterna i vasdeferenserna är den andra huvudorsaken till obturation hos infertilitet efter orchitis. Mindre ofta är orsaken till manlig infertilitet frånvaron av epididym eller seminal kanal, syfilis och tuberkulos.

Under diagnosen obstruktiv manlig infertilitet är det viktigt att bestämma omfattningen och lokaliseringen av obturationen. Behandlingen består i excision av en plats med oöverskridlighet eller vid bildandet av ett nytt sätt för spermatozooner genom att anastomoserna införs.

Symtomatologi av andra former av manlig infertilitet

10% av infertila par visar inga patologier, medan de kan få barn från andra äktenskap. En mer sällsynt orsak till infertilitet är den immunologiska oförenligheten eller överkänsligheten hos en kvinna till spermier. Om öppningen av urinröret befinner sig under penisens spets, når spermierna inte går in i livmodern vid tidpunkten för utlösningen, så uppfattas inte. Manlig infertilitet diagnostiseras och i fall där en månad begår en man inte mer än ett fullständigt samlag (på grund av sjukdom eller på grund av preferensen för andra typer av sex).

Diagnos av manlig infertilitet

Efter att ha undersökt och ifrågasatt en man, för att identifiera en sjukdomshistoria som kan leda till infertilitet, måste du göra ett spermogram. Analysen bör upprepas 2-3 gånger, medan före undersökningen krävs avhållande från samlag och onanering i 2-3 dagar. Vid mottagning till andrologu är det redan möjligt att komma med färdiga analyser som sparar tid för diagnostik. Om man och kvinna undersöks för infertilitet är det bättre att undersökningen genomförs i samma klinik så att läkare mer noggrant kan fastställa orsaken till infertilitet hos ett par och förskriva rätt behandling.

Normalt är volymen ejakulerad 3-5 ml (ungefär en tesked), men om mängden ejakulat är mindre än normen kan det prata om testikelns hypofunktion. Om spermiernas volym är mindre än 2 ml, och alla parametrar i spermogrammet ligger inom normens gränser, är det inte troligt att uppfattningen är på grund av den lilla mängden spermier. I 1 ml sperma borde det normalt finnas minst 20 miljoner spermier, om deras antal är under denna extrema talar de om oligozoospermi. Oligozoospermi kan utvecklas på grund av ensidig obstruktion av vas deferens eller på grund av testikelhypofunktion, vilket resulterar i manlig infertilitet. Om patienten har en bilateral obturation, är spermierna helt frånvarande i spermier, då säger de om azoospermi. Dessutom, trots att det bara behövs en sperma för fertilisering av ett ägg, minskar antalet spermatozoer upp till 1 miljon uppfattningen omöjlig. Vid tidpunkten för utlösning på livmoderhalsen blir cirka 200 Mill. Spermier halv vinner livmoderhalscancer slemhinnor kontakten, men bara en liten del når mynningen av äggledarna. Eftersom ägget bara finns i ett äggledare faller bara hälften av spermierna i röret med ägget. Det vill säga, ju lägre spermier i ejakulatet är, desto lägre är risken för graviditet är därför ett av symptomen på manlig infertilitet en kritisk minskning av spermieantalet. De flesta av spermier bör ha en rak eller kaotisk rörelse om samma antal rörliga spermier minskar, det kallas astenozoospermi, den totala avsaknaden av rörliga spermier kallas nekrozoospermiey.

Rörlighet och antal spermier i ejakulatet beror på frekvensen av samlag, vilket är varför en man som passerar diagnos av manlig infertilitet är nödvändigt att avstå från samlag för att erhålla tillförlitliga resultat sperma. Och med konsekutiva sexuella handlingar förlorar spermierna dess fertilitet, så det finns inget behov av preventivmedel.

Infertila par kan vara, som inte avstå före befruktningen, eftersom de gemensamma kontakterna finns i spermier omogna former av spermier med låg rörlighet och vitalitet, och det maximala antalet mogen och livskraftig spermier i sädesvätskan finns efter 2-3 dagar av avhållsamhet.

Morfologisk analys av spermier gör det möjligt att uppskatta hur stor andel av spermier har normal struktur, om mer än hälften har en komplett struktur, då detta är normen, minska antalet normala spermier kallas Teratozoospermia. Hos män som genomgår tester för manlig infertilitet uppvisar de ofta agglutinering av spermier, vilket normalt inte borde vara. Normalt bör spermier inte innehålla platser för kluster (aggregering) av spermatozoa, medan visuell sådan sperma ser ojämn ut, och aggregeringsställen har större densitet och en mer mättad nyans. Sammansättning av spermatozoa följer ofta en minskning av rörelsehastigheten. Sådana förändringar i spermier som kan leda till manlig infertilitet observeras i inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen och med hormonella störningar i hankroppen.

Ett signifikant antal leukocyter i spermierna vittnar om den inflammatoriska processen i urogenitalt distrikt. Och en man, förutom ett test för manlig infertilitet, bör undersökas av en urolog för att identifiera orchitis, epididymit, vesiculit eller prostatit.

Eftersom dessa spermogram är labila, om nödvändigt, upprepas undersökningen för att få en objektiv bedömning av möjligheten till befruktning.

Behandling av manlig infertilitet

Modern andrologi har stora möjligheter att behandla manlig infertilitet. Först och främst är det nödvändigt att normalisera arbetssättet och vila, för att eliminera yrkesskador och hushållsrisker. Behandling av sjukdomar i det urogenitala området, vitaminterapi, normalisering av näring och utnämning av lugnande medel, om nödvändigt, utförs hos alla män som genomgår manlig infertilitetsbehandling.

Med nedsatt spermatogenes, behandling av urininfektioner, korrigering av endokrina störningar; androgenutbytesbehandling anges. Behandlingsschema och val av läkemedel väljs individuellt i varje enskilt fall.

Om en av makarna har inflammatoriska sjukdomar i könsorganen, börjar behandlingen av manlig infertilitet med behandlingen av båda makarna. Det är viktigt att inte bara undertrycka mikroorganismer utan också att identifiera källan för att eliminera den. Efter etiologisk och patogenetisk behandling rekommenderas en kurs av immunokorrigeringsmedel och restorativa läkemedel. Vissa infektions urogenitala sjukdomar kräver långvarig behandling, är kriterierna återhämtning frånvaro eller närvaro av inte mer än 2 med tanke på leukocyter i sperma, inga mikroflora och stafylokocker patogener STDs och sperma normalisering andra indikatorer.

Om det inte förekommer några år efter korrigering av manlig infertilitet på grund av infektioner i geniturinvägs graviditet, är hormonstimulerande terapi indikerad.

Konstgjord insemination med mans sperma eller givarsperma indikeras i närvaro av koitalstörningar som förhindrar att ejakulatet kommer in i vagina. Vid manlig infertilitet, på grund av mild försämring av spermatogenes eller immunologisk aggression av slemhinnan i livmoderhalsen, möjliggör artificiell insemination av mans sperma att barnet uppfattas för många par. Konstgjord insemination med mans sperma kallas homolog artificiell insemination, och insemination med donorsperma är heterolog.

Artificiell insemination visas i närvaro av en kvinna gamla perineal eller anatomiska hinder från slidan och livmodern, i allvarliga former av vaginism, ankyloserande höftskada och negativa effekter på innehållet i slidan spermier.

Om manlig infertilitet beror på otillräcklig erektion eller prematur utlösning, visar dessa par också artificiell insemination med mans sperma. Med en hydrocell med stora storlekar och inguinal och skrotbråck, är svår hypospadier och oligozoospermi i I-II-graden, används även artificiell insemination. Manlig sperma kan cryopreserveras, särskilt före långvarig användning av droger som kan orsaka manlig infertilitet eller innan man steriliserar mannen.

Genom att tillgripa insemination spermadonator för manlig sterilitet, orsakade aspermi, azoospermi, oligospermi III examen och andra gravt nedsatt spermiebildning. Om maken är en sjukdom där födelsen av barn rekommenderas inte, såsom i genetiska sjukdomar, födelsen av barn med svåra medfödda missbildningar eller dödfödda barn med symptom på allvarlig hemolytisk sjukdom på grund av oförenligheten makar till Rh-faktorn.

För att förbättra spermierantalet delas ejakulatet i fraktioner, varvid de mobila formerna separeras genom filtrering, med användning av flera olika delar kryopreserverad sperma. För att förbättra spermierna hos män som har behandlats för manlig infertilitet, adderar de agrinin, koffein och prostaglandiner.

Effektiviteten av administrering av nativa spermie flera gånger högre än under insemination spermier kryokonserverade, men med användning av kryokonserverade sperma minskar dess antigena egenskaper, som används vid behandling av kvinnlig eller manlig infertilitet i par, som är närvarande i kvinnor antikroppar mot spermier. I detta fall injiceras sperma antingen i livmoderhalsen eller intrauterin dagen efter dagen för förväntad ägglossning.

Hormonal terapi vid manlig infertilitet

Hormonal terapi av manlig infertilitet indikeras för olika sjukdomar i spermatogenes, främst på grund av nedsatt spermobilitet, som stimulering efter korrigering av underliggande sjukdomar och mindre ofta som primär behandling.

Ersättningshormonbehandling för behandling av manlig infertilitet indikeras vid hypogonadism, idiopatiska störningar i spermiermotilitet (patozoospermi) och hypoandrogenism. Med blockeringsmetoden för behandling av manlig infertilitet tar en man flera månader av läkemedel som undertrycker spermatogenes, efter förbättring förbättras kvalitativa och kvantitativa egenskaper hos spermatozoa. Fastän denna antifertilmetod för behandling av manlig infertilitet sällan används.

Hormon i manlig infertilitet bygger på införandet av små doser av hormoner, som är fördelaktigt för metabola och andra processer, men det påverkar inte hypotalamus-hypofys systemet. Behandling av manlig infertilitet med hjälp av hormoner under en lång, åtminstone 9 månader med kontroll av effektiviteten av behandlingen minst var tredje månad. Doseringar och valet av läkemedel och regimen beror på typ av patologi och tilldelas individuellt. Med en spermakoncentration på mindre än 5 miljoner / ml spermier, om den mobila formen av spermier är mindre än 20% hormonbehandling av manlig infertilitet är obeskrivande.

Kirurgisk behandling av manlig infertilitet

Vid manlig infertilitet, orsakad varicocele, förbättrar kirurgiskt utflöde av venöst blod från testiklarna. Som ett resultat försvinner stagnerade fenomen, metaboliseringen normaliseras och spermatogenes återställs. De testiska venerna är antingen bandagerade eller skleroserade eller ligerade. Prognosen för operation med ensidig varicocele är gynnsam, om processen är bilateral, så krävs ibland ytterligare mediciner för manlig infertilitet.

Om kryptorkism kirurgi för testikelnedvandring i pungen utförs vid en tidig ålder, men nödvändigt att utesluta Kallmann syndrom och andra missbildningar. Ju tidigare en operation för att orchiopexy, mindre oåterkalleliga förändringar i spermatogent epitel, och desto mindre troligt att en vuxen kommer att kräva behandling av manlig infertilitet. Om att få ned av testiklarna utfördes efter tre års ålder, har behandlingen inte ge goda resultat och många män i följd måste genomgå behandling för manlig infertilitet. Behandling av kryptorchidism med gonadotropa hormoner är ineffektivt.

Kirurgisk behandling av inguinal-testikelcancer bråck är viktigt att minimera risken för skador på sädesledare, om operationen lyckas, är det oftast ytterligare behandling av manlig infertilitet är inte nödvändigt, eftersom den reproduktiva funktionen är helt återställd. Om det finns medfödda abnormaliteter i urinröret, så är plastikkirurgi för att återställa kanalen med bildandet av ett yttre hål på huvudet tillräckligt att vid tidpunkten för utlösningen kommer spermien på livmoderhalsen. Om det finns en plats för att minska urinröret, är kirurgisk behandling av manlig infertilitet att påföra anastomoser med hjälp av endoskopisk kirurgi. Operationer på vas deferens används för obstruktiv azoospermi, vilket ytterligare eliminerar orsaken till obturation (cyste, plats för inflammatorisk obstruktion, etc.).

Ett gemensamt besök hos psykoterapeuten under behandlingen av kvinnlig eller manlig infertilitet kommer att skapa en gynnsam atmosfär för uppfattningen. Eftersom många par efter nyheten om tillfällig omöjlighet att ha barn finns det en kris baserad på hånar, förlust av ömhet under samlag och känslor av underlägsenhet. Samtal med psykoterapeuter och psykologer kommer att bidra till att upprätthålla normala relationer i familjen och hitta en väg ut ur situationen, till exempel adoption av ett barn eller användandet av donormaterial för uppfattning. Det är viktigt att förstå att kunna vara en pappa är en möjlighet att utbilda ett barn och inte vara hans biologiska förälder. Och om en man, oavsett orsak, inte ens efter att ha genomgått infertilitetsbehandling, kan inte bli en biologisk far, så betyder det inte hans underlägsenhet. Psykologen kommer att bidra till att övervinna krisen utan ytterligare svårigheter (depression, alkoholism, skilsmässa), eftersom det ofta avgått till oförmåga att föreställa sig ett barn, och använda alternativa metoder för att bygga en komplett familj, föds friska och efterlängtade barn.

Infertilitet hos män: orsaker, typer och diagnostik

Manlig infertilitet eller infertilitet blir idag aktuellt på samma sätt som kvinnan. Om tidigare var andelen infertila par, där ansvaret för barnlöshet föll på mäns axlar, var 30%, för närvarande är det redan 45%! Statistik tyder på att situationen för kvinnornas reproduktiva funktion i vårt samhälle blir allt allvarligare.

En man kan betraktas som infertil, om hans partner inte blir gravid under 12 månader med regelbundna sexuella kontakter utan att använda preventivmedel.

Observera: Det är vetenskapligt bevisat att det starkare köns förmåga att bli gravid är mer beroende av sådana spermaparametrar som kvantitet och kvalitet.

Infertilitet hos män: orsaker

Det finns många anledningar som i slutändan berövar en människas lycka till faderskap. Detta kan vara allmänna patologiska processer i kroppen, såväl som kränkningar av funktionen hos genitala organ. Ibland är det en orsak till en störning i den reproduktiva funktionen, i vissa fall kan det finnas en kombination av flera. Den slutliga prognosen för sjukdomen beror till stor del på korrekt diagnos och adekvat föreskriven behandling.

De allmänna statistiska uppgifterna om alla möjliga orsaker till infertilitet ges nedan:

Varicocele som en av orsakerna till infertilitet hos män

Denna patologi är orsaken till infertilitet hos cirka 7 män. Sjukdomen är baserad på åderbråck i spermatkabeln, som fungerar som en ledning för borttagning av spermier. Eftersom varicocele finns en liten ökning i temperaturen i testiklarna, som över tiden återspeglar spermatozoas tillstånd. Bestäm närvaron av denna patologi kan bara en läkare, så behandlingen av infertilitet beror i stor utsträckning på snabb behandling av män för kvalificerad medicinsk hjälp.

Infertilitet på grund av utvecklingsfel och könsskador

Uppskjuten trauma eller förekomsten av defekter i utvecklingen av könsorganen spelar också en viktig roll för en mans förmåga att befruktas.

Orsaken till infertilitet kan vara:

 • kryptorchidism - oscenerade testiklar i pungen;
 • hypospadier - abnormitet i penisutvecklingen, där urinrörets kanal öppnar sig inte vid huvudets topp, men under;
 • monarkismen är en testikel;
 • epispadi.

Genetiska avvikelser

Sådana förhållanden är ofta orsaken, som infertilitet, och födelsen av barn med medfödda defekter, som därefter överförs genom arv. Förekomsten av genetiska misslyckanden gör det inte alltid möjligt att tillämpa metoden för IVF, vilket innebär att barnet kan födas med obotliga sjukdomar eller att förfarandet i allmänhet kommer att vara ineffektivt.

Infertilitet av infektiös genesis

Mycket ofta kan en man inte bli en far på grund av förekomsten av en inflammatorisk process i genitourinärsystemet. Närvaron av ett infektiöst medel (virus, bakterier, svamp) orsakar ökad produktion av leukocyter, och dessa celler i stora mängder medför att spermierna håller fast och ökar viskositeten hos spermierna.

Oftast upptäcker de under dessa undersökningar sådana patogener:

 • blek treponema;
 • trichomonas;
 • gonococcus;
 • chlamydia;
 • infektiös parotit (överförd i barndom eller pubertalet).

Var uppmärksam: penetration i genitourinary organen av infektiösa medel orsakar uretrit och prostatit av olika genes. Behandling av dessa sjukdomar bör väljas uteslutande av läkaren, med hänsyn tagen till patogenen och dess känslighet för drogerna.

Sexuella övergrepp

Omfattningen av uppfattningen kan bestå av för tidig utlösning under samlag, impotens eller erektil dysfunktion.

Infertilitet på grund av immunologiska problem

Misslyckanden i arbetet med immunitet i kroppen av män kan provocera produktionen av speciella ämnen. De skadar sina egna spermier, vilket gör dem olämpliga för befruktning.

Hormonala störningar

Bland patologier av hormonell karaktär, som orsakar infertilitet, isoleras:

 • hypotalamus insufficiens
 • testosteronbrist;
 • diabetes mellitus;
 • testikelinsufficiens (medfödd eller förvärvad);
 • hyperprolaktinemi;
 • hypofysinsufficiens
 • problem i sköldkörteln.

Kirurgiska ingrepp

Efter sådana operationer som borttagning av inguinalbråck, strängning av urinröret, vasektomi, återblåsning av blåsan, sympathektomi, prostatektomi, kan en man bli infertil.

Några typer av behandling och systemiska patologier

Vissa typer av terapi påverkar det manliga reproduktionssystemet negativt. I synnerhet kan infertilitet provocera sådana faktorer:

 • hormonbehandling
 • lugnande medel;
 • nitrofuraner;
 • strålbehandling
 • anabola steroider;
 • kemoterapi;
 • sulfonamider;
 • antihypertensiva medel;
 • droger.

Sådana systemiska patologier som bronkial astma, diabetes, tuberkulos, levercirros, etc. påverkar även fertiliteten hos män.

Externa orsaker till infertilitet

De inkluderar:

 • användning av alkoholhaltiga drycker,
 • rökning,
 • narkotiska ämnen,
 • ekologi,
 • åtgärder av bekämpningsmedel,
 • brist på vissa vitaminer eller mineraler,
 • vanliga bad, allmän överhettning av kroppen,
 • överdriven tung fysisk aktivitet under idrottsutbildning,
 • kronisk förgiftning med tungmetaller, skadliga ångor,
 • joniserande strålning.

Typer av manlig infertilitet

Beroende på orsak och närvaro eller frånvaro av barn ges männen:

 • infertilitet 1 grad;
 • infertilitet 2 grader.

Infertilitet hos män på 1 grad

Denna grad av infertilitet innebär regelbunden sexuell aktivitet hos en man utan användning av skyddsutrustning under hela året, varigenom hans partners graviditet inte uppstod.

Diagnosen görs till en man om han har hittat följande villkor som kan framkalla infertilitet:

 • kränkningar av hormonell status
 • patologi av könsorganen av en medfödd och förvärvad karaktär
 • varicocele;
 • traumor av sexuella organ i anamnesen;
 • problem på den genetiska nivån;
 • minskad immunitet.

Infertilitet hos män i 1 grad är av 3 typer:

 • sekretorisk med allvarliga störningar i spermatogenesprocessen på grund av hormonella störningar
 • immunologiska, när en man utvecklar anti-spermierantikroppar på ytan av spermatozoerna själva, för vilka de inte helt kan röra sig, gå in i ägget och därmed delta i fertiliseringsprocessen;
 • obstruktiv, vid vilken det finns en obstruktion av vas deferenserna.

Infertilitet hos män i 2: a graden

En sådan diagnos är legitim när det gäller en mans barn eller graviditet med sin partner tidigare, men omöjligheten av uppfattningen just nu.

Skälen till detta infridningsstadium är desamma som för 1: a graden. I vissa fall kan infertilitet av grad 2 uppträda när:

 • tar anabola, lugnande medel;
 • varicocele;
 • operativa ingrepp för inguinalbråck, hydrocell osv.
 • övergången till kemoterapi och strålbehandling
 • obstruktionen av vasutstöden hos den förvärvade karaktären på grund av prostatevikulit, epididymit, trauma;
 • prostatit, uretrit
 • Allmänna systemiska patologier (diabetes, levercirros, tuberkulos, astma i bronkier).
 • sjukdomar i sköldkörteln.

Symtom på infertilitet hos män

Oftast gör en man inga klagomål med infertilitet, med undantag för oförmåga att bli gravid. Han känner sig normal, leder ett aktivt sexliv tills han bestämmer sig för att han är redo att bli en pappa. När han, efter att ha stoppat användningen av barriärprevention, inte kan bli gravid, börjar de första misstankarna krypa in. Infertilitet hos män är baserad på tre patologiska processer:

 • en kraftig minskning av antalet spermatozoer i ejakulatet;
 • defekta, immobila spermatozoa;
 • kränkningar av framväxten av spermier längs vas deferens och dess yttre frisättning.

Manlig infertilitet: undersökning

Diagnos är en obligatorisk del av infertilitetsbehandling, eftersom den korrekta definitionen av orsaken till infertilitet i slutet maximerar chanserna för en man att framgångsrikt bli gravid.

Vid misstanke om manlig infertilitet bör undersökningen bestå av sådana föremål:

 • Andrologistrådgivning. Läkaren utför en fysisk undersökning av patienten. Fruktbarhetens historia måste nödvändigtvis samlas in, och de överförda patologierna bör beaktas.
 • Instrumentala diagnosmetoder.
 • Laboratoriemetoder för forskning.

Instrumentella forskningsmetoder:

 • Skrotets ultraljud gör det möjligt att bedöma det aktuella tillståndet, förekomsten av strukturella formationer och patologiska förändringar i prostata och testiklar.
 • Color Doppler-skanning av venerna i testiklarna och pungen är utformad för att avgöra om det finns en venös reflux och en subklinisk form av varicocele i dem.
 • Biopsi av testisvävnader (om nödvändigt för att erhålla genetiskt material för IVF).

Förteckningen över laboratoriemetoder för att diagnostisera infertilitet hos män inkluderar:

 • en studie av nivån av hormoner i blodet;
 • genetisk diagnostik;
 • immunologisk studie;
 • sperma;
 • molekylär forskning av spermatozoa;
 • sådd av ejakulat
 • urinanalys efter förändring
 • analys av centrifugerad ejakulat;
 • studera förekomsten av patogener av sexuellt överförbara sjukdomar.

Manlig infertilitet: nödvändiga test

Om testen för infertilitet och deras lista bör sägas separat. Det finns många undersökningar och var och en har ett viktigt diagnostiskt värde.

Hormonal screening

Infertilitetstest för hormoner föreslår studier av nivån på sådana ämnen:

 • testosteron;
 • FSH;
 • LH;
 • könshormonbindande globulin;
 • prolactin (med en misstänkt hypofysomoplasma).

viktigt: ghypersekretion av hormoner påverkar alltid kroppens övergripande hälsa, eftersom den humorala reglering är bruten, vilket i sin tur kan orsaka infertilitet hos män och andra problem.

Immunologisk diagnos av infertilitet hos män

Ett särskilt MAR-test är tilldelat för att bedöma andelen friska spermatozoer till de som är täckta med antispermantikroppar. Immunoenzymatisk analys av blodserum hos en man och en kvinna på titer av antispermantikroppar bestämmer deras närvaro i blodet.

Inokulering av ejakulat

Det är nödvändigt vid ett dåligt spermogram om ett stort antal leukocyter finns i spermierna (

Orsaker, tecken på infertilitet hos män, behandling

Hittills är ett av de aktuella problemen med medicin och samhälle manlig infertilitet. Det förekommer med samma frekvens som för kvinnor, och leder till både personlig tragedi män och upplösningen av familjen. Diagnosen "infertilitet" sker om paret försöker bli gravid, använder ingen av de typerna av preventivmedel, men inom 12 månader misslyckas deras försök. I en sådan situation bör en kvinna och en man undersökas för att identifiera orsakerna och deras efterföljande eliminering.

Om varför den manliga infertiliteten utvecklas lär du dig om tecknen, diagnosprinciperna och behandlingen av detta tillstånd från vår artikel.

skäl

Att orsaka infertilitet hos en man kan ett antal patologiska processer som orsakar en kränkning av produktionen av könshormoner, förändringar i kompositionen, spermiernas egenskaper, avsaknaden av sätt för utflödet.

 1. Brott mot nervsystemet. Spermatogenes regleras av komplexa fysiologiska processer, som tar fyra del struktur: barken av hjärnbarken, hypothalamus-hypofys systemet och manliga könskörtlar - testiklar, liksom några av de andra endokrina körtlar. Det första reagerar att betona det centrala nervsystemet: svårt trauma stör hypotalamus, det minskar produktionen av ett antal hormoner, vilket leder till en minskning eller fullständig frånvaro av spermier i ejakulatet (azoospermi och oligo respektive). Psykoterapeutiska påfrestningar orsakar obalans i det autonoma nervsystemet. Detta kan också leda till manlig sterilitet även med ett tillfredsställande testikulärt tillstånd. Skador ilioinguinala nerv (såsom under ett bråck operation eller postoperativt på grund av ärrbildning i reproduktionsorganen vävnader) medför ofta degenerering och till och med testikulär atrofi.
 2. Genetiska och medfödda faktorer. Frekvensen av medfödda testikulära patologier idag är ca 4-5%, det vill säga de äger rum i nästan var tionde man. Det kryptorkism (kryptorkism i pungen), monorchism (ingen 1 ägg), anorchia (medfödd frånvaro av både testiklarna i pungen), dysgenesi (utvecklingsstörning) gonader, och andra kränkningar.
 3. Infektion. Orsaken till infertilitet hos män kan vara sådana sjukdomar:
 • parotit (en av de ledande etiologiska faktorerna leder till inflammation i testikeln - orchitis, med nederlag av alla dess vävnader);
 • tyfus och tyfusfeber;
 • brucellos;
 • tuberkulos;
 • sepsis;
 • venerala sjukdomar och så vidare.

Infektionssjukdomar står för mer än en tredjedel av fallen av manlig infertilitet. Det orsakande ämnet frisätter ofta toxiner som skadar det spermatogena epitelet (testikelvävnad som är ansvarig för att producera spermier), störa testikelns trofism (matning).

4. Förgiftning. Ekologi, kemiska, yrkesrisker i samband med ökande industrialisering blir alltmer oroande för männen. Intoxications kan fungera direkt på testikelvävnad eller på nervsystemet som helhet med de konsekvenser som beskrivs i punkt 1.

5. Kosttillskott, läkemedel, industriella föreningar, bekämpningsmedel - utsatt för dessa faktorer exponeras en person dagligen, och många av dem är mutagena och skadar testikelets embryonala epitel. Följande gifter är särskilt farliga för män:

Konstant kontakt med dessa gifter kan orsaka att en man utvecklar infertilitet. Även i detta avseende är avgaser av motorfordon och syrebrist ganska farliga, särskilt mot bakgrund av stress och trötthet.

Ha en negativ effekt på testikelvävnad producera spermier, vissa antibiotika (särskilt gentamicin, penicillin kaliumsalt, etc), och sulfonamid (såsom trimetoprim), nitrofuraner, samt östrogener och cytostatika.

Kroniska förgiftningar med nikotin och alkohol orsakar signifikanta förändringar i ejakulatet i form av nedsatt rörlighet och utseendet av patologiska former av spermatozoa.

6. Nödbrist. Näringsfaktorn är också mycket viktig för full spermatogenes. Till patologiska förändringar i testiklarnas vävnader kan leda inte bara absolut svält, men också partiell fastning, såväl som otillräcklig näring. Av särskild betydelse är den rationella näringen hos barn och ungdomar. Det bör noteras att degenerativa förändringar uppträder inte bara i testikelvävnaderna utan också i hypotalamus-hypofyssystemet.

7. Joniserande strålning. Bestrålning kan vara antingen direkt orsaks infertilitet (celldöd inträffar germinal epitel) och mutagena effekter (leda till avvikelser i processen för sperma bestrålas manlig avkomma).

8. Endokrine körtors och andra organers patologi. Ett av manifestationerna av ett antal sjukdomar är testiklarnas dysfunktion. Men om sjukdomen inte är allvarlig, dessa störningar går ofta oupptäckt, som också uttryckt, som i fallet med allvarlig bakomliggande sjukdom fertilitet fråga går till det andra och det huvudsakliga syftet med att avlägsna patientens underliggande sjukdom får under medicinsk övervakning. Efter återhämtning återställs spermatogenesen som regel.

9. Överhettning. Den optimala temperaturen för att producera spermiekomponenter är 2-3 ° C under hela kroppens temperatur. Överhettning skadar testiklarna och leder till deras degenerering. Även en kort ökning av kroppens övergripande temperatur till febrila värden (39 ° C och högre) stör processen för spermierbildning, och det tar bara 2-3 månader efter återhämtning. Här är det viktigt som en allmän (infektionssjukdom, arbete i heta affärer) och lokal hypertoni (testikelbråck, varicocele).

10. Underkylning. Exponering för testkroppen med låg temperatur leder också till skador på cellerna som producerar spermier. Emellertid är fall av infertilitet sällsynta av denna anledning, därför att för störningen av spermatogenesen är det nödvändigt att testikeln i pungen utsätts för en temperatur av mindre än -10 ° C under åtminstone en timme.

11. Cirkulationssjukdomar. Spermatogent epitel är mycket känsliga för även kortsiktiga ischemi, så sjukdomen som bryter blodtillförseln till testiklarna (i synnerhet, ett bråck eller hydrocele), kan orsaka infertilitet. Eftersom detta bidrar till stagnation av blod i könsorganen (t.ex. varicocele (åderbråck i testikeln), strukturen av anomalier i den venösa plexus i urinorganen och andra sjukdomar).

12. Traumatiska skador på könsorganen. Beroende på typ och styrka av trauma, kan det orsaka blödning, inflammation, nekros av drabbade vävnader, utplåning (ocklusion av lumen) vas vägar deras impaktion och / eller blodkärl som transporterar blod till ägget, hematom och andra patologiska förändringar. Resultatet av dem är reversibla eller irreversibla patologiska förändringar i testiklarnas vävnader eller vas deferens.

13. Autoimmuna processer i könkörtlarna. Det spermatogena epitelet fungerar normalt på grund av närvaron av den så kallade hematotestickbarriären mellan blodet och innehållet i de seminiferösa tubulerna, som endast passerar cellerna och inte passerar genom de andra. Som ett resultat av överhettning ökar hypotermi, infektionssjukdomar, cirkulationssjukdomar, permeabiliteten hos denna barriär och spermiekomponenter kan komma in i blodomloppet. De är kända är antigener, men organismen reagerar för att bilda antikroppar mot cellerna av sädeskanalerna som producerar spermier. Utvecklad autoimmun infertilitet.

Mekanismen för utveckling och klassificering av infertilitet

Det finns 5 former av manlig infertilitet:

 • sekretorisk;
 • utsöndrings;
 • autoimmun;
 • samtidig;
 • släkting.

Låt oss betrakta var och en mer detaljerat.

Sekretion infertilitet

Det är som regel med en minskning av testikelfunktionen - hypogonadism. Det finns 2 typer av detta tillstånd: primär och sekundär.

Med primär hypogonadism lokaliseras den patologiska processen direkt i testikelns vävnader. Det kan vara antingen medfödda utvecklingsanomalier eller kryptorchidism, såväl som skador av en traumatisk eller infektiös natur. Denna form av sjukdomen åtföljs av ökad produktion av gonadotropa hormoner - i blodet ökar deras koncentration.

Sekundär hypogonadism uppträder när hypofysen är skadad, hypotalamus, endokrina organ. Det utvecklas i tumörer, neuroinfections, hjärnskador och består i en kraftig minskning av produktionen av gonadotropiner, vilket leder till hypofunktion av testiklarna. När prostata, seminalblåsor och andra endokrina körtlar påverkas, utvecklas testikelfel också. Innehållet i gonadotropa hormoner kan sedan öka, minska eller stanna inom det normala intervallet.

Excretory infertilitet

Det är resultatet av sjukdomar eller missbildningar av adnexalkirtlarna, urinröret, obstruktion av lumen av vas deferens och aspermatism. Ejakulat i detta fall förlorar antingen dess egenskaper (på grund av brist på spermatozoer i den eller en förändring i deras struktur och egenskaper), eller har en normal komposition men kan inte komma in i könsorganet hos en kvinna.

Aspermatism är ett tillstånd som kännetecknas av att ejakulation saknas under samlag. Det uppstår som ett resultat av kränkningen av nervsystemet (både centrala och perifera) funktioner och anses också som en form av excretionsinfertilitet hos en man.

Immun infertilitet

Det kan uppstå i en immunologisk konflikt mellan en man och en kvinna som utvecklas som svar på ankomsten av spermier, vilket är ett antigen i kvinnans vagina. Det här är den så kallade isoimmuna formen av infertilitet. Risken för att utveckla en sådan konflikt kan öka brottsligheten i immunitetssystemet, oförenlighet med blodgruppen och några andra faktorer.

En autoimmun form av infertilitet uppträder när permeabiliteten hos hematotestickbarriären försämras. Anledningen till detta tillstånd beskrivs ovan.

Kombinerad infertilitet

Det kombinerar hormonella störningar och excretionskomponenter.

Relativ infertilitet

En sådan diagnos görs om man, efter en fullständig undersökning av en man och en kvinna, inte upptäckte några patologiska förändringar i någon av dem. Denna term används med stor försiktighet, eftersom underlåtenhet att upptäcka patologi betyder inte att det inte - det kan bero på brist av undersökningen.

Tecken på infertilitet hos män

Som nämnts tidigare i denna artikel, är den ledande tecken på infertilitet hos män icke-förekomst av graviditet vid regelbundna (2 gånger per vecka) samlag under 12 månader, under förutsättning att preventivmedel inte har tillämpats, kvinnan är helt granskas och patologi hon inte avslöjas (även om det kan finnas situationer, när både man och kvinna är sterila).

diagnostik

Omfattningen av diagnostiska aktiviteter innefattar:

 • anamnese insamling;
 • allmän undersökning
 • spermier forskning
 • diagnostik av excretory funktion av testes och andra körtlar;
 • testiklar av biopsi
 • genitografiyu.

historia

Eftersom det finns många orsaker till manlig infertilitet, kommer endast noggrant samlade anamneser att hjälpa till att identifiera dem. De betyder:

 • patientens ålder (den äldre manen, den lägre spermiernas befruktningskapacitet);
 • yrke (arbetsförhållanden: hypertermi, industriella gifter och andra giftiga ämnen);
 • dåliga vanor (alkohol, rökning);
 • kroniska infektiösa eller andra sjukdomar i hjärnan och andra organ;
 • traumatiska skador och smittsamma processer inom könsområdet
 • operativa ingrepp på könsorganen;
 • tar ett antal mediciner;
 • stillasittande, stillasittande livsstil.

Även varaktigheten av äktenskapet, användningen av preventivmedel, det faktum att ha barn är viktigt.

Allmän examination

Här lägger läkaren noggrann uppmärksamhet åt den fysiska utvecklingen, människans kroppsbyggnad, hårets natur, hudens tillstånd, muskuloskeletala systemet, utvecklingen av de yttre könsorganen.

När manlig könshormon testosteron är bristfällig i kroppen, stör människans utseende: mustaschen och skägget växer dåligt, musklerna är dåligt utvecklade och kraften försämras.

Vid undersökning av de yttre könsorganen kan anomalier av deras utveckling, inflammatoriska processer, konsekvenser av traumor, tumörer och andra patologier avslöjas.

Undersökning av ejakulat

Denna undersökningsmetod är mycket viktig vid diagnos. Få ejakulera, vanligtvis av onani, mindre ofta - med ett avbrutet samlag. Därefter utförs makro- och mikroskopiska studier och biokemiska och immunologiska index utvärderas. Innan man tar provet rekommenderas en man att avstå från sexuella relationer i 4-6 dagar. Det är nödvändigt att ejakulatet samlas helt, eftersom olika delar av det innehåller ett annat antal spermier.

Inom ungefär en halvtimme efter att ha fått ejakulatet är flytande, fortsätt sedan till studien under ett mikroskop först efter det att denna tid har gått.

vid makroskopisk undersökning uppskatta volymen, färg, lukt, viskositet, pH i ejakulatet. Normalt, det belopp - 2,5 ml, lukt som påminner om den hos en kastanj färg, färg - mjölk, viskositet - 0,1-0,5 cm gänga bildad mellan ytan av ejakulatet och en glasstav, som tas ut ur den, pH - 7,3-7,7.

vid mikroskopisk undersökning bedöma agglutinationen (vidhäftning) av spermatozoa, deras kvalitativa och kvantitativa sammansättning såväl som kompositionen av ytterligare celler i ejakulatet.

Särskild vikt är spermiernas rörlighet sedan minskning bedöma kvaliteten på ejakulat resulterar i minskad sannolikhet för graviditet. Friska, normala spermatozoa rör sig progressivt framåt och roterar som om de spiraler runt sin axel. Sådana celler bör vara minst 75-80%.

För att bestämma det totala antalet spermatozoer, använd en speciell formel. Den nedre gränsen för normen är 50-60 miljoner celler i 1 ml ejakulat. Något under detta värde kallas oligozoospermia, som särskiljs av 3 grader:

 • Jag - mild grad; antalet spermatozoa är 60-30 * 10 9/1; förmågan att befruktas reduceras;
 • II - medel grad; antalet spermatozoa är 29-10 * 10 9/1; förmågan att befrukta är avsevärt reducerad;
 • III - svår grad; antalet spermatozoer är mindre än 10 * 10 9/1; befruktning är omöjligt.

Om mer än 200 miljoner spermatozoer finns i 1 ml ejakulat kallas detta polysooospermi. I det här fallet är dess huvudkomponent normalt spermatozoa med låg kapacitet för befruktning.

Om bara död sperma finns i ejakulatet och det är omöjligt att återuppliva dem är detta nekrospermi.

Azoospermi - om det finns celler av spermatogenes i ejakulatet och spermatozoa inte hittas.

Aspermi - om det inte finns spermatozoa i spermatogenesens ejakulat eller celler.

Teratozoospermia är ett tillstånd av ejakulatet, där mer än en tredjedel av spermatozoa utgör deras degenerativa former.

Asthenozoospermi är ett tillstånd där antalet otillräckligt rörliga former av spermatozoa är mer än en tredjedel.

Aspermatism är ett tillstånd som kännetecknas av brist på utsöndring av sperma under samlag.

Utvärdera spermatozoas morfologi, bestäm procentandelen av normala och förändrade former. Unga former av dessa celler, former med modifierat huvud, nacke, svans och även gamla former kan hittas. Normalt bör andelen morfologiskt förändrade former inte överstiga 24%.

Celler av spermatogenes och andra cellulära element är normalt inte mer än 10%.

Biokemisk studie av ejakulat

Den friska människans sperma innehåller kolhydrater, lipider, proteiner, aminosyror, hormoner, enzymer, vitaminer och andra ämnen. Spermas förmåga att befruktas beror också på koncentrationen av var och en av dem. Det viktigaste i detta avseende är fruktos och citronsyra.

Fruktos bildas i partiella vesiklar. Koncentrationen i ejakulatet är normalt vid 14 mmol / l. Minskning i nivån av detta ämne är ett tecken på brist i patientens kropp av manliga könshormoner (androgener).

Citronsyra syntetiseras i prostata. I den friska människans halvvätska är koncentrationen 2-3 mmol / l.

Immunologisk forskning

De hjälper till att upptäcka antikroppar mot spermatozoa i ejakulatet. Det finns tre typer: spermatoagglutinerande, spermatoimmobiliserande och spermatogen. De orsakar agglutination (limning ihop), immobilisering (immobilisering) av spermatozoa, och förstör också vävnaden som producerar spermiernas komponenter.

Biologiska tester

Om misstänkt inkompatibilitet av sperma och slem i livmoderhalsen, görs ett test för spermatozoas kompatibilitet och penetrationsförmåga.

Prostatsekretskontroll

Numret inom synvinkeln för leukocyter (norm 6-8) och lecitinkorn är av särskild betydelse. Om det finns en inflammatorisk process i prostata minskar antalet av dessa element i en hemlighet.

Bestämning av karaktären av kristallisering av prostatsekretionen

Gör det möjligt för dig att utvärdera testets endokrina funktion (om androgenbrist föreligger, är kristallstrukturen bruten eller de är helt frånvarande).

Studien av hormoner

Bestäm nivån i blodet och urinen av testosteron och östradiol samt gonadotyper.

Testikulär biopsi

Undersökning av strukturen i testikelvävnaden gör det möjligt att bestämma arten av den patologiska processen och / eller graden av degenerativa förändringar i den.

Vanligen används en öppen biopsi av testikeln (under lokalbedövning skärs skrotet med ett blad av testikelns testikel och en del av dess parenchyma skärs ut, defekten sutureras). Utför en sådan operation i en poliklinisk inställning.

Genitografiya

Detta är namnet på radiokontraststudien av vas deferenserna. Med hjälp av det är det möjligt att bedöma nivån och graden av inskränkning av vas deferens, liksom tillståndet för dess inledande sektion, svansen av epididymis och seminala vesiklar.

Gör en studie under lokalbedövning. Vassen utsöndrar kanalen och introducerar ett kontrastmedel i dess lumen, varefter dess spridning längs vasdeferenserna i röntgenundersökningar undersöks.

Baserat på resultaten från ovanstående studier fastställer doktorn den slutliga diagnosen och bestäms med en behandlingsplan.

Principer för infertilitetsbehandling hos män

Behandlingens taktik beror direkt på vilka orsaker som ledde till infertilitet.

Infertilitet i excretion, som uppstod som ett resultat av inflammatoriska processer i könsorganen, är föremål för konservativ behandling.

Ocklusion (obstruktion av lumen) hos vasdeferenserna avlägsnas vanligtvis kirurgiskt.

Effektiviteten av behandlingen bestäms genom omprövning av ejakulat och andra diagnostiska metoder.

Allmänna aktiviteter

 • sluta röka
 • överge alkohol;
 • sluta ta vissa läkemedel
 • Eliminera påverkan på kroppen av ogynnsamma yrkesfaktorer, förändra arbetsförhållandena.
 • undvik psyko-emotionell stress, trötthet;
 • leda en aktiv livsstil
 • regelbundet och helt äta.

Det är också mycket viktigt att observera sexuellt liv. Frekventa sexuella kontakter minskar spermatets förmåga att befruktas, eftersom antalet mogna spermatozoer i den minskar och unga former - ökar. Konsekvensen av sällsynta sexuella handlingar är en ökning av antalet gamla spermatozoer. Den optimala perioden av abstinens är 3-5 dagar. Det är nödvändigt att ta hänsyn till dagarna med ägglossning i partnern, för det är under denna period som uppfattningen inträffar. Efter samlag är kvinnan rekommenderad att förbli horisontellt i ytterligare 30-40 minuter.

Allmänna medicinska åtgärder

Patienten kan tilldelas:

 • vitaminterapi (vitamin A, B, E, D, K, multivitaminer) - normaliserar testikelns generativa funktion
 • beredningar av fosfor (fytoferrolactol, kalciumglycerofosfat), glutaminsyra - med överarbete och utmattning av nervsystemet;
 • tinktur av kinesisk magnolia vinstock, eleutherococcus - med depressiva sjukdomar;
 • sedativa (tinktur av moderna, brom och andra) - med irritabilitet, ökad spänning;
 • hepatoprotektorer (väsentliga, metionin och andra) - för normalisering av leverfunktionen;
 • biostimulanter (FIBS, aloextrakt och andra) - för att aktivera metaboliska processer;
 • konsultationer av specialiserade specialister - neuropatolog, psykoterapeut.

Behandling av sekretionsinfertilitet

 • Vid primär hypogonadism - droger androgener (testosteronpropionat, metyltestosteron och andra).
 • I sekundär hypogonadism - gonadotropin (chorionic, menopausal gonadotropin), progestiner (klomifen, gravosan, klostilbegit) eller läkemedel som stimulerar deras val (Aevitum, vitamin B1, metilandrostendiol och så vidare).

Behandling av excretionsinfertilitet

Beror på vilken sjukdom det orsakade.

 • Med hypospadier och episoder - kirurgisk ingrepp. Med fullständig oenighet om patienten på operationen - artificiell insemination (befruktning).
 • Vid kroniska inflammatoriska sjukdomar i könsorganen - droger beroende på orsaksfaktorn (antibiotika, sulfonamider och andra). Eftersom enbart dessa läkemedel kan hämma spermatogenes, tillämpa dem parallellt med läkemedel för att förhindra negativa effekter på levern och testiklar (cystein, metionin, vitaminer och andra).

Operativ ingripande

En direkt indikation på den är obstruktiv azoospermi med spermatogenes som bevaras av biopsi. Syftet med operationen är att återställa patenteringen av vas deferenserna.

Behandling av immuninfertilitet

Makar rekommenderas att ha samlag med en kondom och inte skyddas under ovulationstiden. I detta fall kommer mängden antigener till en manlig sperma att minska i en kvinnas kropp och sannolikheten för befruktning kommer att öka. Parallellt med den här mannen eller kvinnan (beroende på de upptäckta överträdelserna) föreskrivs mottagning av antihistaminer (cetirizin, loratadin och andra). Även för att uppnå en antiallergisk effekt kan glukokortikoider (dexametason, prednisolon och andra) användas.

Med en kronisk inflammatorisk process i en mans kropp kan han rekommenderas att ta immunostimulerande medel (tidalin, T-aktivin och andra).

Den metod som valts vid behandling av immuninfertilitet - artificiell insemination. Således kvinnor i livmoderhalsen eller i håligheten i kroppen administreras sperma, just fått från mannen.

förebyggande

För att förhindra utvecklingen av infertilitet bör en man noga behandla sin hälsa, behandla omedelbart sjukdomar som negativt påverkar reproduktionsfunktionens funktion och förhindrar deras utveckling. Det är också nödvändigt att observera regim arbete och vila, sexuell aktivitet, hälsosam kost, att inte genomföra urskillningslöst samlag, inte ta droger okontrollerat, överge eller åtminstone begränsa konsumtionen av alkohol och rökning.

slutsats

Infertilitet hos män är inte en självständig patologi, utan en följd av ett antal andra sjukdomar. Denna diagnos görs om det inte förekommer graviditet under året med regelbundna sexuella kontakter utan användning av preventivmedel. Den ledande metoden för diagnos är studien av ejakulat. Behandlingstaktiken beror på formen av infertilitet och kan innefatta normalisering av ett sätt att leva, mottagning av vissa medicinska preparat eller kirurgisk ingrepp. I de flesta fall hjälper den korrekta diagnostiska tillvägagångssättet och i rätt tid initierat adekvat behandling för att återställa förmågan hos manlig fertilitet, men ibland tyvärr förändringar i hans kropp är oåterkallelig och att återställa generativa funktion är inte möjligt.

Till vilken läkare som ska ansöka

Den manliga infertiliteten behandlas av en andrologist. Patienten behöver också ett urologsamråd. Vid överträdelser av körtlarna med inre utsöndring indikeras behandling i endokrinologen. I fall där infertilitet är associerad med hjärnans patologi bör det undersökas med en neurolog och neurokirurg.

Specialist på medicinsk center "Medic" talar om manlig infertilitet: