Huvud
Förebyggande

Symtom och behandling av blåsor hos män

Lämna en kommentar 1,926

Cystitis är en vanlig kvinnlig sjukdom, så frågan uppstår om det finns cystit hos män och varifrån det kan dyka upp och vad händer i kroppen? När sjukdomen uppstår, är inflammation i urinblåsan hos män och det finns ett nederlag i urinvägarna, vilket framkallar uppkomsten av funktionsfel i organs funktion. Vid urinering upplever sjukdomsbärarna smärta och orenheter observeras i urinen. Sjukdomen manifesteras hos patienter som är 40 år och äldre. Det finns många faktorer för sjukdomsutvecklingen, bland annat bakteriens ingrepp och stagnation i blåsan. Sjukdom hos män är mindre vanligt än hos män. För att snabbt bota cystit måste du genomgå en omfattande undersökning och sedan dricka drogerna. Sjukdomen behandlas med hjälp av traditionell medicin. Förteckningen över nödvändiga droger väljs endast av en läkare.

Orsaker till sjukdomen

Trots det faktum att sjukdomsbäraren är kvinnor, i vissa fall har män cystit. Manlig cystitis diagnostiseras sällan på grund av strukturen hos delar av urinvägarna. På grund av den långsträckta och konvoluterade tubeln, genom vilken urinen lämnar, är det svårare för infektioner att komma in i urinblåsan, därför finns det mindre chans att sjukdomen utvecklas. Det är inte möjligt att infektera en partner med en sjukdom.

På mannen lämnar den del som kommer till en urinrör av bakterier tillsammans med urin, och med resten kämpar immunsystemet. Immunceller dödar skadliga mikroorganismer innan de sprids till kroppen, så inflammatoriska processer observeras inte. Orsaker till cystit hos män - det sänkt immunitet, kan provocera stagnation i blåsan, och träffade ett stort antal skadliga mikroorganismer i kroppen, vilket är inflammerad.

Orsaker till sjukdomen

Med respekten för reglerna för personlig hygien kan män lätt rädda sin hälsa. Men inte alla, så det finns olika orsaker till blåsan. Ofta kan sjukdomen börja hos patienter med urolithiasis, sexuella infektioner som är i kronisk form och med ett svagt immunförsvar. Förekomsten av en sjukdom kan sägas i fall där en man inte kan producera en urineringstakt på grund av en smalare urinrör och stagnation av urin. Orsaker till utveckling är:

 • strålningsexponering;
 • allergiska reaktioner;
 • sjukdomar i utsöndringssystemet som orsakade smittspridningen;
 • slog med blod och lymfinfektion;
 • hypotermi på grund av långvarig vistelse hos killen i kylan;
 • sepsis;
 • prostatit;
 • maligna tumörer i reproduktionssystemet;
 • skador på blåsan;
 • närvaro av fistel;
 • spridning av patogener (t.ex. protea)
Tillbaka till innehållet

Klassificering av manskador

Akut och kronisk blåsan

Beroende på kursens art är sjukdomen akut eller kronisk. Akut cystit kan förekomma för första gången eller sällan (upp till 1 gång per år) eller ofta. Efter att ha utfört medicinska åtgärder kommer patientens laboratoriedata till norm. Behandling av akut cystit ger inte alltid ett resultat och utvecklar kronisk cystit, vilket händer av dessa typer:

 • asymptomatiskt utseende, kännetecknat av brist på symtom, en sällan förekommande exacerbation, upprepad 2 gånger om året eller mer;
 • En av formerna är beständig, vilket observeras upp till 3 gånger om året och kännetecknas av förekomsten av inflammation.
 • interstitiella arter, som är den mest allvarliga graden av sjukdomen, kännetecknas denna art ofta av exacerbation, smärta i urinblåsan.
Tillbaka till innehållet

Primär och sekundär form

Genom att sjukdomen fortskrider delas primära och sekundära arter. Den primära typen beror inte på andra sjukdomar börjar sjukdomen oberoende. Denna art har flera subtyper, inklusive akut form (en sjukdom orsakad av en infektion, en kemisk eller toxisk effekt, förlängd läkemedelsintag), kronisk (som har en smittsam natur, strålning, posttraumatiskt och t. D.) Och parasit. Sekundär typ börjar med andra sjukdomar, och har cystisk ursprung (t ex på grund av stenar, främmande kroppar, trauma, tumörer, abnorm utveckling) och extracystic ursprung (visas på grund av ryggmärgsskada, prostatit).

Hals och diffusa typer

I livmoderhalsen av cystit är inflammerad blåsans hals. På grund av inflammation av sfinkter har patienten urininkontinens och urinering är smärtsam. Dessutom utmärks en typ, såsom trigonit, i vilken sphincter och ureteralhålan är mottagliga för inflammation. Till följd av detta är vesikoureteral reflux möjlig, där urinstagnation kan utvecklas. Samtidigt, när man urinerar, finns blod och pus i vätskan, vilket indikerar förekomsten av störningar. För diffus typ är inflammatoriska processer i slemhinnan karakteristiska, åtföljda av typiska tecken.

Katarrhal och ulcerös form

Beroende på vilka förändringar som uppstår i slemhinnan och dess strukturer, skiljer sig flera typer av sjukdom. Katarraltyp skiljer sig från hyperemisk slemhinna, det är mindre farligt för en patients liv. Hemorragisk typ kännetecknas av blödningar, och med cystisk utveckling av cystor observeras. Med sårartad typ påverkas slemhinnan av sår, med en gangrenös typ är blåsans vävnader döda. Den flegmoniska formen utmärks av närvaron av purulenta massor i stora mängder.

Typer av sjukdomar som är sällsynta

I medicinsk praxis, sällan urogenitala schistosomiasis interagerar med sjukdomen. Med aktinomycos påverkas blåsan av svampformationer. Malakoplakia kännetecknas av närvaron av buildups på slemhinnan hos vissa organ som uppträder tillsammans med inflammatoriska processer. Sällsynta arter innefattar formen av cystit, som börjar med purpura.

De viktigaste symptomen på manlig cystitis

Tecken på akut typ av sjukdom

Den akuta formen karaktäriseras av sådana symptom på urinblåsans inflammation hos män som en smärtsam och svår urinering, medan det förekommer felaktiga uppmaningar att agera, särskilt på natten. Utsläpp av en matt skugga med en obehaglig typisk lukt, blod eller purulenta föroreningar observeras. Patientens kroppstemperatur stiger, varför muskler och leder värker, svaghet uppmärksammas, arbetsförmågan sänks. Sjukdomsbäraren känner smärtsamma reaktioner i penis, brinnande tecken känns i urinröret.

Symtom på kronisk blåsan

För den kroniska formen kännetecknas av sådana symptom av cystit hos kvinnor, som en mindre allvarlig smärta, välbefinnande, vilket är i det normala intervallet, som urinering är inte lika bruten. I latent form kan patienten inte veta om förekomsten av cystit och det detekteras endast under undersökningen. Interstitiell art kännetecknas av täta urinträngningar, killarna finns smärta i suprapubisk området, tillsammans med nedstämdhet, ökad ångest och irritabilitet.

Diagnostiska åtgärder

Preliminär inspektion

De första diagnostiska stegen är att patienten beskriver de symptom som stör honom. Då palperas patienten, könsorganen undersöks och prostata undersöks. Detta hjälper till att förstå läkaren om sjukdomen är associerad med ett adenom eller prostatit. Vidare utser doktorn patienten för att ta prov och en instrumental undersökning.

Laboratorium för forskning

Vanliga urinprov avslöjar en ökad leukocytnivå, blodföroreningar eller närvaron av slem, skadliga mikroorganismer. Ett allmänt blodprov ger en möjlighet att bedöma graden av progression av sjukdomen. Med hjälp av såning utvärdera innehållet i urinröret och urinen. Vid genomförande av PCR-diagnostik är det möjligt att bekräfta sambandet med reproduktionssystemets sjukdomar.

Instrumentell forskning

För att klargöra orsakerna till blåsan hos män är det nödvändigt att genomföra uroflowmetri, urodynamisk undersökning, cystoskopi, njur-ultraljud, cystografi. Det är olämpligt att utföra ultraljud av blåsan på grund av det faktum att kroppen med en sjukdom inte är fylld med den maximala vätskan. Och detta gäller både akut och kronisk form av blåsan.

Läkningsåtgärder för sjukdomar

Behandling av akut typ av sjukdom

För att behandla cystit hos män i akut form, måste du hålla sig vid sängstöd. Patienten ska ta mer vätska (cirka 3 liter per dag), utesluta skadlig mat, alkoholhaltiga drycker. Må sluta röka. Tilldela piller för blåsning till män, bland dem antispasmodik ("No-shpa"), borttagande av smärta. Antibiotika för Cystitis hos män klarar av bakterien. Ta bort inflammation i urinblåsan och förstör infektionen kan använda örtdekok.

Helande åtgärder i kronisk form

Behandling av blåsning hos män i hemmet är omöjligt utan att identifiera orsaken till blåsanas manifestation. För att göra detta, ta bort stagnation i urinen, behandla tecken på prostatit och slåss med stenar. Antibiotikum för cystit i kronisk form är berusad efter det har bestämts vilken typ av patogen. Symtom på cystitis avlägsnas genom att tvätta blåsan med en lösning av "furacilin", silver nitrater i 14 dagar. "Furacilin" är ett antibakteriellt medel som ordineras som ett botemedel mot cystit hos män, eftersom det förstör infektionen.

Behandling för speciella typer av sjukdomar

Behandling i hemmet av tuberkulos typ av svaghet innebär användning av bearbetad fiskolja, PASK. Med strålningscystitis, förutom de lokala terapeutiska åtgärderna, tar de medel som främjar tidig läkning av de manifesterade såren. När större slemhinnor behöver plastikkirurgi. En annan typ är den interstitiella sjukdomen. För behandling av cystit, använder män hormonella läkemedel, ett cystitismedel, vilket tar bort smärtssyndromet och bakterierna.

Behandling med folkmedicin i hemmet

Folkmekanismer är ett annat botemedel mot män. Snabb behandling hemma utförs endast på råd av en läkare som väljer ett folkläkemedel så att det inte orsakar biverkningar. För att behandla cystit hemma på sparsamma sätt, föreskriver läkare avkok och infusioner av naturläkemedel. När gräset när cystit rekommenderar att du väljer en huskur som söt flagga rot, citronmeliss, lin, nässlor, tusensköna, knotweed, och så vidare. D.

Vilka komplikationer observeras med sjukdomen?

Om symptom och behandling av cystit börjar framsteg inte ger resultat, utvecklar patienten negativa konsekvenser, bland annat pyelonefrit och vesikoureteral reflux, där urin tillbaka i urinvägarna. Vid akuta former av sjukdomen observeras fistösa formationer och peri-bubbla vävnad är inflammerad. Om de inflammatoriska processerna skadar sfinkterna, finns det en akut form av urinretention.

Förebyggande av cystit

Utseendet hos både akut och kronisk cystit hos män är förknippad med en felaktig livsstil. För att förhindra sjukdomsutvecklingen ska patienterna genomgå en omfattande undersökning 1-2 gånger om året. Dessutom omfattar förebyggande personlig hygien, kampen mot stress, eliminering av situationer av hypotermi. Det är nödvändigt att behandla könsorganens sjukdomar i tid. Det spelar ingen roll, det finns blåsor på sommaren eller vintern, behandlingen bör vara omfattande och aktuell. Läkaren kommer att utse en lista över nödvändiga medicinska åtgärder, individuellt valda för en person.

Orsaken till cystit hos män

Cystitis är en inflammation i blåsans väggar. Vanligtvis män cystit inträffar efter 40 år och är en komplikation av en mångfald andra urologiska sjukdomar, i vilken det finns trängsel i blåsan eller penetration av infektionen.

Om cystit hos kvinnor är vanligt, med tanke på de strukturella drag av urinröret män lider av mycket sällsynta: 6-8 fall per 1000 män med 100-200 fall per 1000 kvinnor.

Varför drabbas män av blåsan sällan?

Hos män är cystit relativt sällsynt på grund av den speciella strukturen av de lägre divisioner av urinsystemet: de har en lång och slingrande urinröret, vilket i de flesta fall förhindrar inträngning av infektion direkt i blåsan.

Under normala omständigheter, även om infektionen är och kommer in i urinröret, den delvis tvättas ut en ström av urin, och de återstående cellerna i immunsystemet förstörs innan infektionen når blåsan.

Hos män uppträder cystit i de flesta fall när immuniteten minskar, stagnation uppstår i blåsan, eller smittämnen tränger igenom det i stor mängd.

Orsaker till cystit hos män

Akut eller kronisk cystit hos en man utvecklas oftast till följd av följande faktorer:

 • strålning,
 • allergier,
 • smittsamma sjukdomar i njurarna, urinledarna,
 • Förekomsten av sexuella infektioner,
 • immunförsvar, liksom en allmän minskning av immunitet på grund av närvaron av en annan sjukdom - till exempel diabetes mellitus eller i blodsjukdomar,
 • penetration i urinblåsan genom lymf, blod eller med urin hos mycobacterium tuberculosis eller andra bakterier, protozoer, virus,
 • långvarig hypotermi,
 • sepsis,
 • prostatit, uretrit,
 • adenom och prostatacancer,
 • omvänd urinflöde, när det är i urinröret börjar det att rör sig turbulent,
 • traumatisk skada på blåsan, inklusive med dess kateterisering och andra medicinska förfaranden,
 • fistlar mellan endotarmen och blåsan, och så vidare.

De vanligaste orsakerna till blåsan är:

 • Proteus,
 • E. coli,
 • patogener av urogenitala infektioner,
 • kocker.

Typer av blåsor

Akut och kronisk

Enligt arten av sjukdomsförloppet är blåsan:

Akut cystit är uppdelad i:

 • först framstod
 • Uppträder sällan (1 gång per år eller mindre),
 • uppstår ofta (årligen från 2 gånger och oftare).

Efter återvinning vid akut cystit, skiljer sig inte alla laboratorieindikatorer och data som erhållits med hjälp av instrumentala metoder från normen.

Kronisk cystit är i sin tur av följande typer:

1. Flödet är asymptomatiskt (latent), vilket har:

 • stabil asymptomatisk kurs (för att identifiera sådan cystitis kan endast baseras på endoskopiska data),
 • sällsynta perioder av förvärmning,
 • exacerbation 2 eller flera gånger om året.

Perioden för exacerbation av latent flöde liknar en bild av akut eller subakut cystit.

2. Persistent cystit. Vanligtvis blir det sämre 2-3 gånger om året, visar laboratorieinstrumentdata från undersökningen förekomsten av en inflammatorisk process.

3. Interstitiell cystit. Den allvarligaste typen av kronisk blåsan, som kännetecknas av frekventa exacerbationer, nästan konstant smärta i blåsans område, progressiva förändringar i dess väggar.

Intressant nog när det gäller akut eller kronisk cystit, dess utseende längre bestämmer vilken typ av identifierade förändringar i urinblåsan slemhinnan än frekvensen av exacerbationer under året.

Primär och sekundär cystitis

Av arten av förekomsten av blåsan förekommer:

Primär cystitis uppträder i sig och är inte associerad med någon annan sjukdom. Bland de primära cystitierna skiljer sig följande typer av:

 • akut cystitis (infektiös, kemisk, medicinsk, giftig, termisk, neurogen, smaksättning);
 • kronisk cystit (infektiös, inlagd, strålning, ulcerös neurotrofisk, posttraumatisk, involutionell, etc.);
 • parasitiska.

Sekundär inflammation utvecklas på grund av någon annan sjukdom. Sekundär cystit kan uppstå:

 • bubbla ursprung (till exempel stenar, främmande kroppar, traumatiska skador, tumörer, utvecklingsavvikelser, kirurgiska ingrepp på blåsan);
 • icke-tuberkulärt ursprung (adenom i prostata, sjukdomar och traumat i ryggraden, prostatit, urinrörsstrikt, etc.).

Cervikal och diffus cystitis

Beroende på vilken del av blåsan som inflammeras, utmärks följande typer av blåsor:

 • Cervical cystitis (endast blåsans hals är inflammerad),
 • trigonitis (inflammerad urocystic triangel som begränsas av mynningsöppningen i urinledaren och urinröret)
 • diffus cystitis (blåsans vägg är involverad i inflammationsprocessen).

Med cystisk blåsan blir blåsans sphincter inflammerad, vilket uppenbaras av smärtsam urinering och urininkontinens. Bland andra symtom - ofta uppmanad att urinera.

När Trigoni inflammation påverkar inte bara sfinktern i urinblåsan, men också mynningen av urinledaren, som är förenat med uppträdandet av komplikationer såsom vesikoureteral reflux (urin kastas tillbaka in i urinledaren och kan nå njurarna, vilket gör att utvecklingen av pyelonefrit och stagnation). Trigonit kännetecknas av sjukdomar i urinering, närvaron av blod och pus i urinen.

Diffus cystit är karakteriserad av total inflammation i slemhinnan och typiska symptom, som kommer att diskuteras nedan.

Katarrhal och ulcerös

Beroende på hur slemhinnan och underliggande strukturer förändras, skiljer sig följande typer av inflammation i cystit:

 • catarrhal - slemhinnan är helt enkelt hyperemisk,
 • hemorragisk - det finns blödningar,
 • Cystisk inflammation åtföljs av utseende av cyster,
 • ulcerativa - sårbildning förekommer på slemhinnan,
 • flegmonous - med närvaron av en stor mängd pus,
 • gangrenous - det finns en nekros av blåsans vävnader,
 • Andra arter (t.ex. krossning, interstitiell, granulomatös).

Formen av inflammation i blåsan beror på egenskaperna hos patogenen själv och tillståndet för kroppens försvar. Med katarral cystit är mukosala förändringar minimala jämfört med andra former. Bestämma en eller annan typ av inflammation kan bara endoskopiskt (t, cystoskopi) med efterföljande biopsi.

Sällan förekommande former av blåsor

Till sällsynta former av blåsor innefattar:

 • cystit med urogenitala schistosomiasis (bilharzios)
 • aktinomycos (skada på blåsan med motsvarande svamp)
 • malakoplaki - framväxten av många plack och tillväxt på blåsans slemhinnor (och några andra organ), tillsammans med inflammatoriska reaktioner,
 • cystit, som förekommer med purpura.

De viktigaste symtomen på cystit hos män

Beroende på om akut cystit eller exacerbation är kronisk, kan sjukdomsförloppet vara mild, måttlig eller svår.

Akut cystitis

De vanligaste symptomen på akut cystit är:

 • smärtsamma,
 • svårigheter
 • med frekventa och falska uppmaningar,
 • observerades på natten.
 • med blod (terminal hematuri)
 • med pus (leukocyturi)
 • grumlig,
 • ibland - med en obehaglig lukt.

3. Andra symptom:

 • temperaturökning,
 • generell svaghet,
 • minskning av arbetskapacitet,
 • ömhet i suprapubic regionen, såväl som i penis, ljumsk, skrotum,
 • inkontinens (med livmoderhals och trigonit)
 • brinner i urinröret,
 • smärta i musklerna, leder på grund av hög feber.

Kronisk blåsan

Kronisk blåsan uppträder mindre våldsamt än akut och karaktäriseras generellt av:

 • mindre smärtsam,
 • mindre kränkning av urinering,
 • den bästa övergripande hälsan.

Den latenta kronisk cystit i allmänhet kan ske obemärkt av patienten och diagnostiseras enbart på förändringar i urinen och data cystoskopi. Men interstitiell cystit leder till mer frekvent urinering (nästan varje timme), uppkomsten av resistenta och ihållande smärta i suprapubisk området och tillhörande irritabilitet, depression, ångest och minskad livskvalitet. Vanligtvis patienter med interstitiell cystit, är inte en kurs av misslyckade antibiotikabehandling så länge de inte upprätta en korrekt diagnos.

diagnostik

Urologisk undersökning

Preliminär diagnos baseras på patientens klagomål samt data om urologisk undersökning, inklusive undersökning och palpation av de yttre könsorganen och fingerprovning av prostata genom rektumets vägg. Redan i detta skede blir det klart huruvida cystit är associerad med närvaron av adenom, prostatit, orkoepididymit eller ej.

Därefter utser doktorn ett ytterligare laboratorium och instrumentanalys, vilket gör det möjligt att identifiera patogenen och klargöra besvärets art.

Laboratorieforskning

1. Allmän analys av urin. För cystit är följande förändringar i urin karakteristiska:

 • ökning i leukocyter (leukocyturi),
 • förekomst av blod (hematuri)
 • i vissa fall - slem, utarmade celler i epitelet, bakterier, protozoer.

2. Den allmänna analysen av ett blod. Blodbilden kommer att återspegla hur allvarlig cystit och några av dess funktioner (t ex leukocytos vid feber ökning av eosinofiler i allergiskt cystit, ökning av ESR,).

3. Bakteriologisk odling av urinrörets innehåll och urin. Med hjälp av denna studie detekteras orsakssystemet av cystitis och dess känslighet för antibiotika bestäms.

4. PCR-studie. Det ordineras för misstänkta sexuella infektioner. Med samma syfte är gjort och skrapa.

Mer komplex och kan inkludera en fördjupad studie immunnogrammu, biokemiska blodundersökning (urea, kreatinin, elektrolytsammansättning), nivån av prostataspecifikt antigen och m. P.

Instrumentell forskning

För att klargöra orsaken till blåsan är män tilldelade:

 • uroflowmetry,
 • komplex urodynamisk undersökning,
 • cystoskopi,
 • Ultraljud av prostata, njure,
 • cystografi.

Blåsans ultraljud under en förvärring av kronisk eller akut cystit utförs inte eftersom det är omöjligt att maximera urinen hos detta organ under denna period.

Behandling av cystit hos män

Behandling av blåsan ska endast utföras av en poliklinik eller, vid konstant smärta, akut retention av urin, hemorragisk cystit - permanent.

De flesta former av cystit behandlas konservativt. För att uppmana till intervention hos män tillgodoses i följande fall:

 1. Gangren cystit. Under operationen frigörs urinblåsan från den nekrotiska vävnaden, ett tillräckligt utflöde av urin tillhandahålls, om så är nödvändigt tillverkas plast.
 2. Kronisk cystit orsakad av prostata adenom. Enligt indikationerna skärs hela prostatakörteln eller en del därav ut, varigenom utflödet av urin normaliseras och inflammation försvinner.

Akut cystitis

 • säng vila i de tidiga dagarna,
 • riklig dryck (2-3 liter per dag),
 • uteslutning från den dagliga kosten av kryddor, kryddor, alkohol, kaffe, kryddiga rätter,
 • vägran för behandlingsperioden från rökning,
 • antispasmodik (t.ex. spa, papaverin),
 • örter som har antiseptiska och antiinflammatoriska effekter,
 • antibakteriella preparat (furagin, svarta, oxacillin, tetracyklin, oletetrin, etc.) i 1-1,5 veckor.

För att minska smärta på recept, kan du använda värme till nedre delen av buken (med undantag för hemorragisk cystit och tuberkulos), varma bad, varma microclysters 2% novokain.

Kronisk blåsan

För framgångsrik behandling av kronisk blåsan är det nödvändigt att identifiera och eliminera orsakerna som orsakar och stöder inflammation. Till exempel, eliminera stagnation av urin, ta bort stenar, behandla prostatit.

Antibiotika utses efter detektering av patogenen och bestämmer dess känslighet för läkemedlet.

Lokal behandling reduceras till utnämningen av att tvätta blåsan med lösningar av furacilin, silvernitrat i 2 veckor. Havtornsoljan införs (injiceras i blåsan), emulsioner av antibakteriella medel.

Av fysioterapi för behandling av kronisk cystit använder UHF, jonfores, lera applikationer, inductotermi.

Funktioner vid behandling av vissa former av blåsor

 1. Tuberkulös cystit. Förutom anti-tuberkulosläkemedel ordineras instillationer för steril fiskolja, salusid, PASK.
 2. Strålningscystitis Lokal behandling kompletteras med instillation av medel som stimulerar läkning. Om stora områden av slemhinnan påverkas utförs en plastikkirurgi.
 3. Interstitiell cystit. Dessutom kompletteras behandlingen med utnämning av instillationer av hormonella droger, antibakteriella och analgetika. Insidan kan ordineras antiinflammatoriska och antiallergiska läkemedel.

fytoterapi

För behandling av cystit används ofta avgifter, vilket kan inkludera följande anläggningar: Calamus rot, johannesört, citronmeliss, njure te, knotweed, mjölon, fänkål, nässlor, kamomill, rosmarin, åkerfräken, majs silke, björk knoppar, lin, mejram, eukalyptus, några andra.

Behandlingsförloppet för kronisk cystit är upp till 1,5 år, alternerande fytogener med varandra varannan månad.

Komplikationer av blåsan

De mest allvarliga komplikationerna av blåsan är förekomsten av vesicoureteral reflux (när urin blöder från blåsan tillbaka till urinledarna) och pyelonefrit. Svåra former av blåsor (till exempel gangrenös) kan leda till utseende av fistler och inflammation i peri-bubbla cellulosa. Inflammation i urinblåsans sphincter åtföljs ibland av akut urinretention.

Förebyggande av cystit hos män

För att förhindra utseende av cystit hos män behöver du:

 • observera könsorganens hygien,
 • Undvik infektion med sexuella infektioner,
 • inte överkylning,
 • snabb behandling av adenom, prostatit eller cancer,
 • drick tillräckligt med vätskor,
 • stärka immuniteten.

slutsats

Trots det faktum att cystit hos män är relativt sällsynt, måste man komma ihåg att efter 40 år kan situationen förändras på grund av utseende av prostatit, prostata adenom eller prostatacancer.

På grund av att cystit kan vara helt asymptomatisk under lång tid, är det nödvändigt att regelbundet genomgå en kontroll, inklusive ett allmänt urintest.

I de flesta fall är tidig cystit väl behandlad och kan kontrolleras.

Cystit hos män: symtom och behandling i hemmet

Cystitis är en inflammatorisk sjukdom som uppstår när blåsemembranet är skadat och irriterat. Patologi kan vara akut eller kronisk, med periodiska exacerbationer.

Representanter för det starkare könet lider av denna sjukdom mycket mindre ofta än kvinnor tack vare de speciella egenskaperna hos urinkanalens struktur.

Viktigt! För att undvika utveckling av komplikationer måste behandlingen påbörjas omedelbart.

Orsaker till cystit hos män

Läkare särskiljer två huvudformer av denna sjukdom hos män - akut och kronisk. Den kliniska bilden uttalas i akut form, och kronisk cystit kan vara i flera år utan symptom.

Faktorer som kan orsaka sjukdom:

 • allergiska reaktioner;
 • infektion i urinledarna och njurarna;
 • införande av mycobacterium tuberkulos i blåsan;
 • kroniska infektionsfett i kroppen;
 • sepsis;
 • Sexuella infektioner;
 • prostatit och uretrit
 • effekter av strålning.

Underkylning av kroppen är den viktigaste faktorn i utvecklingen av cystit hos män. Ofta med denna patologi, män som har cancer eller prostata adenom.

Det orsakande medlet för akut cystit är proteus. Patologi kan också inträffa under påverkan av E. coli, kocker och andra infektioner.

Klassificering av cystit hos män

Korrekt diagnostisera hjälper till att känna till alla typer, former och orsaker till sjukdomen.

Enligt dagens natur

 • Sharp. Emerging för första gången, eller två gånger om året. Efter behandling av akut form återkommer laboratorieparametrarna till normal.
 • kronisk:
  • har en stadig dold ström. Denna form diagnostiseras endast genom endoskopisk undersökning.
  • utvecklas sällan;
  • förvärras två gånger om året eller oftare.

Exacerbation av patologi i latent flöde manifesterar sig i form av subakut eller akut cystit.

 1. Ihållande. Det verkar två gånger om året. Laboratorieindikatorer indikerar en inflammatorisk process i kroppen.
 2. Interstitiell. Svåra former av kronisk cystit hos män. Det manifesterar sig i form av konstanta smärtor och frekventa exacerbationer.

Viktigt! De karakteristiska förändringarna i blåsans slemhinnor bestämmer den akuta eller kroniska formen av cystit.

Primär och sekundär cystitis

 • Primär. Den utvecklas ensam och är inte en följd av patologier i kroppen:
  • Akut ström utvecklas på grund av termiska, medicinska, neurogena, smittsamma, näringsmässiga, toxiska och kemiska orsaker.
  • parasitisk cystit.
 • Sekundär. Förekommer på grund av någon patologi i kroppen:
  • bubbla form;
  • extrahepatisk form.

Diffusiv och cervikal cystit

Typer av blåsor beroende på vilken del av blåsan som är inflammerad:

 • Livmoderhalscancer. Blåsans hals blir inflammerad.
 • Trigon. Urinblåsan blir inflammerad. Med detta formulär finns ofta en vesicoureteral reflux, när urin kastas in i urinledaren när njurarna nås. Mot denna bakgrund kan pyelonefrit och trängsel utvecklas.
 • Diffus cystitis. Blåsans hela vägg blir inflammerad.

Catarrhal, ulcerös och andra

Typer av blåsor som kännetecknas av förändringar i slemhinnan och de djupgående strukturerna:

 • Hemorragisk.
 • Interstitiell.
 • Catarrhal.
 • Granulomatös.
 • Cystisk. Inflammation med bildandet av en cyste.
 • Gangrenous. Blåsans döende vävnad uppstår.
 • Ulcerös.
 • Abscess. Det kännetecknas av en stor mängd pus i urinen.

Typen av inflammatorisk process beror på immunsystemets tillstånd och patogenens patogena egenskaper.

Sällsynta former av blåsor

 • Cystitis med bilharziasis (urogenital schistosomiasis).
 • Med aktinomycos (svampinfektion).
 • Malakoplaktiya. Utseendet av karakteristiska plack på blåsans slemhinnor eller andra organ, som åtföljs av inflammation.
 • Cystitis med purpura.

Korrekt diagnostisera och ordinera en adekvat behandling kommer att möjliggöra en grundlig undersökning av urologen.

Symtom på cystit hos män

De första symptomen som en man kan bestämma av sig själv. För denna patologi är karaktäristiska:

 • generell svaghet och temperaturhöjning upp till 37 grader;
 • urin med tillsats av pus, slem och blod;
 • smärtsamma förnimmelser i underlivet;
 • brinner med urinering
 • frekvent uppmaning att urinera.

Var uppmärksam! Hyppig uppmaning att urinera är huvudsymptomen för akut cystitis.

Även de viktigaste symptomen på sjukdomen är:

 • smärtsam urinering, förefaller ovanför skönhet och brinnande;
 • urinen blir grumlig och en obehaglig lukt uppstår
 • utsöndring av urin i små portioner;
 • ofrivillig urladdning av urin i små portioner;
 • Utseendet av blodets orenhet i urinen.

Symtomen kvarstår i två veckor. Om cystitisen inte behandlas går den i kronisk form.

Diagnos av patologi

För att korrekt bilda cystitisform måste du genomgå en fullständig undersökning, som innefattar:

 1. Inspektion specialist.
 2. Laboratorie- och instrumentforskning.

Urologisk undersökning

Denna diagnossteg innefattar en patientprovning, urologisk undersökning, prostataundersökning genom rektum och palpation av penis. Detta kommer att göra det möjligt att förstå om symtomen är tecken på prostatit, adenom eller orhoepididymit.

Laboratorieforskning

Metoden låter dig förtydliga arten av den inflammatoriska processen och identifiera orsakssystemet av blåsan. Den innehåller:

 • allmän analys av urin och blod
 • bagposerve innehållet i urinröret och urinen;
 • PCR-metod, skrapning.

Om det behövs kan läkaren föreskriva ytterligare studier: blodbiokemi, nivå av prostataspecifikt antigen, immunogram och andra.

Instrumentell forskning

Det utförs med syftet att specificera orsaken som orsakar en cystit hos mannen.

För detta ändamål utse:

 • Ultraljud av prostata och njure.
 • Komplex urodynamisk studie.
 • Uroflowmetry.
 • Cystoskopi, cystografi.

Med förhöjning av en kronisk form utförs inte ultraljud av blåsan, eftersom den under denna period inte kan fyllas med urin.

Behandling av cystit hos män

Behandling av akut cystit är oftast utförd på ett sjukhus och under överinseende av en läkare. Läkemedel förskrivs endast efter den slutliga diagnosen.

De allmänna rekommendationerna för behandling inkluderar:

 • Riklig dryck och sängstöd. Ta feber vid en temperatur. Eliminera saltade, sura och skarpa livsmedel från kosten.
 • Efter bestämning av patogenen och inställning av dess känslighet mot läkemedel, föreskrivs antibiotika.
 • Örtmedicin. Anti-inflammatoriska och diuretiska örtberedningar är angivna. Bevisade medel på växtbasen: Phytolysin, Kanefron, Cyston.
 • För avlägsnande av smärta förskrivna antispasmodika och NSAID.
 • Vid detektering av STDs används vissa behandlingsregimer för beredningarna av var och en av de upptäckta sjukdomarna, vilket provocerade utvecklingen av cystitis.
 • Om nödvändigt tvättas blåsan med antiseptiska lösningar.
 • Genom att avlägsna akuta symptom appliceras behandlingen med hjälp av magnetolaserterapi, mudterapi, ultraljud och UHF.

Fall där kirurgisk behandling krävs:

 • Kronisk cystit, som utvecklades som ett resultat av prostata adenom. Dissektera en del av prostata, eller ta bort den helt. Denna operation kommer att återställa urinflödet och inflammationen försvinner helt.
 • Gangren cystit. Ta bort blöderens döda vävnad. Vid behov, utför plast.

Eventuella komplikationer

Pyelonefrit är den vanligaste komplikationen av blåsan. Denna njursjukdom är så allvarlig att det utan behandling kan göra en person handikappad eller ens leda till döden.

Om en urologs rekommendationer eller otillbörlig behandling inte observeras, kan cystitisen gå till det interstitiella steget, där inflammationen sprider sig till muskelvävnaden. Denna komplikation kan leda till behovet av en blåstransplantation.

En vanlig komplikation av blåsning hos män är också ett urinblåsesår.

Förebyggande av cystit hos män

Överensstämmelse med enkla rekommendationer kommer att förhindra utveckling eller återfall av patologi:

 • Tillåt inte långvarig förstoppning.
 • Observera personlig hygien.
 • Använd kondomer under samlag.
 • Undvik lokal och allmän hypotermi.
 • Använd inte tätt underkläder av syntetväv.
 • Låt inte urin stagnera.

Vid förekomsten av de första, till och med obetydliga tecknen, omedelbart kontakta urologen om att han kunde spendera fullständig inspektion, sätt rätt diagnos och utse adekvat behandling.

Radevich Igor Tadeushevich, en sexuellt patologisk andrologist av 1: a kategorin

3 765 visningar totalt, 5 visningar idag

Cystit hos män - symptom och behandling hemma

Cystitis är en bakteriell infektion som uppstår när bakterierna går in i urinblåsan genom urinröret. Detta smärtsamma tillstånd är hänförligt till infektioner i urinvägarna i underdelen.

Cystit är mindre vanligt hos män, på grund av att deras urinrör är mycket längre än honan, och därför måste bakterierna gå långt för att nå blåsan. Cirka tvåhundrade representanter för det starkare könet finner motsvarande tecken.

Idag kommer vi att titta på cystit hos män, dess symtom, och även vilka läkemedel som används för effektiv behandling hemma.

orsaker till

Varför uppstår cystit hos män, och vad är det? Infektion blir oftast orsaken till blåsan. Bakterier tränger in i blåsan, främst av stigande bana, det vill säga från urinröret, prostata, testikel eller dess epididym, seminalblåsor.

Hos män är urinröret ganska lång, smal och krökt. Dessutom kan slemhinnan och epitelet hos mänens urinblåsa kunna motstå mikrober på egen hand. Detta förklarar sjukdomen sällsynthet i det starkare könet.

 1. Infektiös cystit hos män utvecklar sig som regel mot bakgrund av uretrit, prostatit, orchitis, vesikulit, epididymit.
 2. Specifik cystit orsakas av mykoplasma, klamydia, trichomonader, mykobakteri-tuberkulos, gonokocker.
 3. Mycket sällan följer cystitis sådana sjukdomar som purpura, actinomycosis och schistosomiasis.

Bland andra faktorer som ökar risken för cystit hos kvinnor, bör det noteras diabetes, ryggmärgsskada, transuretral kirurgi (resektion av prostata, urinrör, tumörer i urinblåsan), stress, kyla, alkohol, kryddstark mat.

Symptom på sjukdomen

De första tecknen på cystit hos män kan hittas oberoende, för denna sjukdom kännetecknas av:

Behandling av cystit med antibiotika är inte nödvändigt att skjuta upp, eftersom det är förenat med konsekvenser och kan ge komplikationer i form av inflammation i vävnaden runt blåsan orsaka en minskning av storleken av blåsan, urininkontinens, och pyelonefrit.

Symtom på cystit hos män

Med utvecklingen av akut cystit är det symptom som en man bör ägna särskild uppmärksamhet åt - ofta resor till toaletten för ett litet behov. Om urinering åtföljs av smärta och gener och urinen blir grumlig - det här är ett tillfälle att konsultera en urolog och undersökas.

Så, de viktigaste symptomen på cystit hos män är:

 • urinering blir smärtsamt, det brinner och sticker över puben;
 • frekvent uppmaning att urinera, det är inte alltid möjligt att kissa
 • Urin utsöndras i små portioner, i slutändan kan blod frisättas;
 • Det finns tecken på berusning: svaghet, trötthet, huvudvärk, aptitminskningar;
 • smärta eller obehag ovanför pubis kan förekomma utanför urineringstiden
 • ibland frigörs urin spontant, men i små mängder;
 • urinen blir grumlig, den har ett flockigt sediment, en obehaglig lukt kan kännas;
 • kan öka kroppstemperaturen.

Klagomål kvarstår i 10-14 dagar, varefter övergången från den akuta formen av cystit till en kronisk är möjlig, när det inte finns några symtom alls, eller de är närvarande men är svagt uttryckta.

diagnostik

För att förstå hur man behandlar cystit hos män ska det diagnostiseras korrekt. I det här fallet:

 1. Urinalys genom Nechiporenko-metoden.
 2. Såning av urin på patogenernas mikrober för att bestämma deras känslighet mot antibiotika.
 3. Uroflowmetry - studien av processen att leda urin genom urinröret och dess hastighet.
 4. Cystoskopi - intern undersökning av blåsan med endoskop.

Framgången av blåsbehandlingar beror direkt på diagnosen och orsaken till utvecklingen.

komplikationer

De allvarligaste konsekvenserna av blåsan är förekomsten av vesikoureteral reflux (när urinen överförs från blåsan tillbaka till urinledarna) och pyelonefrit.

Svåra former av blåsor (till exempel gangrenös) kan leda till utseende av fistler och inflammation i peri-bubbla cellulosa. Inflammation i urinblåsans sphincter åtföljs ibland av akut urinretention.

Behandling av cystit hos män

När man upptäckte symtom på blåsan, bör man börja behandling med vissa läkemedel, främst antibiotika. De utses endast av en specialist.

Det allmänna systemet för behandling av blåsor hos män innefattar:

 1. Det är nödvändigt att dricka mycket vätska, upp till tre liter om dagen. Lie mer. Dieten innehåller ett förbud mot salt, sur och kryddig. Om det finns feber, ta antipyretika.
 2. Antibiotika. Tilldela efter isolering av patogenen och fastställa dess känslighet för drogerna. Vanligtvis är dessa tabletter: nitrofuraner (furadonin), fluorokinoloner (Normax, Ciprolet A, Nolitsin), cephalosporiner.
 3. Örtmedicin. Det är obligatoriskt för cystit hos män Behandling bör inkludera växtdiuretika, antiinflammatoriska läkemedel, såsom fyto-te-bärbärte, tranbärsblad, fälthästsail.
  Smärtstillande. Effektivt lindra smärtstillande medel-antispasmodik (Papaverin, No-Shpa) och NSAID (Nimesil, diklofenak).
 4. Om en STI detekteras, ordineras lämpliga läkemedel.
 5. Symptom och behandling av cystit varierar från åtföljande sjukdomar, som ofta - en prostatit, pyelonefrit, prostata adenom, urolitiasis, prostatektomi.
 6. Tvättning av blåsan. Ibland ges patienten denna procedur med en speciell lösning med antiseptika. Detta hjälper till att snabbt förstöra de patogena bakterierna inuti urinblåsan.
 7. Sjukgymnastik. Efter slutet av den akuta perioden av inflammation, för resorption och tidig återhämtning, elektrofores, UHF, ultraljud, magneto-laser terapi, lera behandling.

Cystitis i akut form behandlas med antibakteriella medel hemma, ordinerad av läkaren. Även sådana patienter rekommenderas bäddstöd, en specialdiet och mycket dryck.

Behandling av kronisk form är svårare, här kan du inte undvika fysioterapiprocedurer och lokala antiseptiska instillationer. I detta fall syftar terapin till att förbättra urinpassagen och förebygga återflöde.

antibiotika

Den huvudsakliga medicinen är ett antibiotikum, eftersom cystitisen i de flesta fall orsakas av bakteriefloran. Grupper av antibiotika som tränger in i blåsans slemhinna är fluorokinoloner och cefalosporiner.

Antibiotika av fluoroquinolonserien:

 • lomefloksatsin;
 • gatifloxacin;
 • ofloxacin;
 • ciprofloxacin.

Läkemedel av vegetabiliskt ursprung:

Det är också viktigt att följa en diet som hindrar den aggressiva miljön i urinen.

Nutrition för blåsor

En extremt viktig roll spelas av en riklig dryck (ca 2-2,5 liter per dag).

Kost i denna sjukdom ska vara mild och inkludera produkter som främst har en diuretik effekt - vattenmelon, melon, pumpa, gurka, tranbär och annan vegetabilisk mat. Också tillåtet att äta mjölk, keso, osaltad ost, kli, fullkornsbröd, flingor.

Kategoriskt förbjudet under perioden med alkohol, salt, fet, kryddig, stekt mat, snabbmat, samt sura frukter och bär (undantag - tranbär).

Cystitis hos män

Cystitis hos män - Urinvägens inflammatoriska process, som påverkar blåsans slemhinna och leder till störningar i dess funktioner. Manifestationer av cystit hos män är frekvent smärtsam urinering, smärta i den suprapubiska regionen, utseendet av patologiska föroreningar i urinen. Diagnostisk komplex för blåsan inbegriper studie av urin (mikroskopisk, bakteriologisk), ultraljud av blåsan, cystoskopi, cystografi, MSCT. Behandling av cystit hos män kräver utnämning av antimikrobiell terapi, fytoterapi, fysioterapi, symptomatisk behandling.

Cystitis hos män

Förekomsten av cystit hos män är mycket lägre än bland kvinnor. I urologi diagnostiseras cystit hos 0,5% av männen, mestadels äldre än 40 år. Den ovanliga karaktären hos cystit för män förklaras av karaktären hos hanröret: en lång, smal, krökt urinrör försenar oftast infektionen och förhindrar uppstigningen i urinblåsan. Men utvecklingen av cystit hos män är oftare på grund av en infraröd obstruktion - en sub-tubulär komprimering av urinvägarna (vid urinrörets eller blåsans nacke), vilket förhindrar fritt flöde av urin.

Klassificering av blåsan

På etiofaktoryam isoleras primär och sekundär cystit. Den primära cystit hos män inkluderar akuta och kroniska lesioner av blåsan. I sin tur kan akut cystit vara infektiös genesis (ospecifik och specifik), orsakad av termiska, kemiska, medicinska, toxiska, näringsfaktorer. Primär kronisk cystit kan ha en infektiös, posttraumatisk, parasitisk etiologi. Oftast är cystit hos män sekundär kronisk och utvecklas mot bakgrund av samtidig urologisk patologi av vesikulär eller extra-tuberkulär lokalisering.

När det gäller förekomsten av inflammation i blåsan finns det livmoderhals, fokal och diffus cystitis. Med tanke på de kliniska och morfologiska förändringar och endoskopisk bild av cystit hos män kan bära bluetongue, granulering, hemorragisk, fibrinös, sår, abscess, gangrenous, nekrotisk, cystisk, polypoid, täckt, interstitiell form.

Orsaker till cystit hos män

De främsta orsakerna till cystit hos män är urologiska problem, åtföljd av infarktisk obstruktion och stagnation av urin. Mekaniska hinder för urinflödet kan skapas av främmande kroppar och stenar i blåsan, tumörer, divertikula, prostata adenom, urinrörelse. I pojkarna följs blåsan ofta av phimosis - förminskning av förhuden, neurogen dysfunktion i blåsan.

Infektiös cystit hos män utvecklar sig som regel mot bakgrund av uretrit, prostatit, orchitis, vesikulit, epididymit. Aktivatorer cystit hos män såväl som kvinnor cystit, med fördel sticker ospecifika bakterier - E.coli (80%), St. saprophyticus, Klebsiella, Proteus (15%), Pseudomonas aeruginosa, jästliknande svampar Candida och andra. Specifik cystit hos män orsakas av mykoplasma, klamydia, trichomonader, Mycobacterium tuberculosis, gonokocker. Till sällsynta former av cystit hos män är actinomycosis, purpura, schistosomiasis, etc.

Smitt cystit hos män kan växa uppåt, nedåt, lymphogenous, hematogena direkta sätt. När stigande penetrationen av patogener komma in i urinblåsan från urinröret, prostata, testiklar eller bitestiklar, sädesblåsorna. Den nedåtgående mekanismen observeras oftare med tuberkulos av njurarna, pyelonefriten, pionefros. Hematogen skid patogener i urinblåsan sker från fjärr septisk fokus på tillgänglig halsfluss, bihåleinflammation, furunkulos, pulpitis, etc. Direkt infektion vanligtvis förknippas med att hålla endourological manipulation -.. Bladder kateterisering, cystoskopi. Också en direkt träff patogener i blåsan kan ske i närvaro av fistlar blåsan öppning in i håligheten av blåsan appendicular infiltrat, prostatisk abscess.

Bland andra faktorer som ökar risken för cystit hos kvinnor, bör det noteras diabetes, ryggmärgsskada, transuretral kirurgi (resektion av prostata, urinrör, tumörer i urinblåsan), stress, kyla, alkohol, kryddstark mat.

Symtom på cystit hos män

Ledande manifestationer av akut cystit hos män är frekvent urinering (i t. H. Nokturi), brådskande, svår och smärtsam urinering karaktär (stran) terminal hematuri, urin suddig. Samtidiga symtom kan inkludera feber och frossa, nedsatt arbetsförmåga.

Smärta i processen med urinering, speciellt i sitt första och sista skede, åtföljs av en skarp och brännande känsla i urinröret. Utanför föreläsningen känns ömhet i suprapubisk region, ljumsk, skrotum, penis. Volymen av en enskild del av urinen minskar till 10-20 ml, i vissa fall är det möjligt att utveckla urininkontinens. Typiska tecken på cystit hos män är leukocyturi och pyuria, mikroskopisk eller makroskopisk hematuri.

I svåra former av cystit hos män (hemorragisk, flegmonös, gangrenös) utvecklas förgiftning på grund av hög kroppstemperatur, oliguri. Urin har en mörk färg, en putrefaktiv lukt, innehåller orenheter av blod, fibrin, skikt av frilagd slemhinna.

Kronisk blåsning hos män karaktäriseras av en mer måttlig symptomatologi, kan ha ett vågigt eller kontinuerligt stabilt flöde. Med kronisk cystit hos män är urinering inte så ofta och smärtsamt smärtsam; fortsätter leukocyturi, proteinuri, periodisk mikrohematuri, en blandning av slem i urinen. Komplikationer av blåsning hos män kan innefatta paratitus (inflammation i peri-bubbla cellulosa), pyelonefrit, skleros av blåsans väggar med en kraftig minskning av dess kapacitet.

Diagnos av cystit hos män

Män med misstänkt cystit bör genomgå en omfattande undersökning av urologen. Hos män med cystit är undersökning av könsorganen, palpation av pungen, undersökning av prostatakörteln genom rektum obligatorisk. Dessa studier tillåter oss att bekräfta eller utesluta cystitis associering med phimosis, orchoepidymit och prostatit.

För att bestämma den patologiska floran som orsakar cystit hos män, utförs en bakteriologisk urinkultur och ett urinrörsmärta, en PCR-studie av skrapning för sexuella infektioner. I den allmänna analysen av urin finns erytrocyter, leukocyter, slem och epitel i stora antal; för tuberkulös cystit kännetecknas av en sur reaktion av urin. För att utesluta organisk obstruktion, som ofta är förknippad med cystit hos män, utförs uroflowmetry; med syftet att bekräfta eller exkludera dissemerger och detektions- och urodynamiska undersökningar.

Ledning av blåsans ultraljud i akut cystit hos män är svårt, eftersom patienter inte kan ackumulera urin, vilket gör det möjligt att visualisera blåsans väggar i rakt tillstånd. Därför blir ultraljud av prostata med bestämning av återstående mängd urin och ultraljud av njurarna, vilket gör det möjligt att avslöja patologiska förändringar i urinvägarna, komplikationer av cystit hos män, avgörande.

Vid en makrogemuri och även en kronisk cystit hos män visas cystoskopi. Under endoskopisk undersökning är det möjligt att identifiera inflammationens art och form, för att avslöja stenar, tumörer, blåsans främmande kroppar, för att ta en biopsi. I tvivelaktiga situationer, såväl som för ändamålet med diffodiagnos, utförs cystografi och multislice cystourthrography.

Behandling av cystit hos män

I den akuta fasen av cystit måste män följa bäddstöd, gott om dryck (minst 2-2,5 liter vätska per dag), uteslutning av kryddig, kryddig, salt, sur mat, alkohol, avhållande från sexuell intimitet. Vid akut urinretention eller okontrollerbar smärta kan sjukhusvård vara nödvändigt.

Etiotrop behandling av cystit hos män kräver användning av antimikrobiella medel: oftare fluorokinoloner, cefalosporiner, nitrofuraner; mindre ofta - penicilliner, inom 5-7 dagar. Vid behandling av cystit hos män är utnämningen av fytoterapi, växturoseptika indikerad. För att avlägsna smärtssyndromet, injicerbara och tablettformer av NSAID används antispasmodik.

I vissa fall genomförde blås bevattning med antiseptiska medel som håller predpuzyrnyh, intravesikal, presakrala novokain blockad. Efter lindring av akut inflammation i behandling av cystit hos män kompletteras med sjukgymnastik: sessioner inductothermy, elektrofores, UHF-terapi, ultraljud, magnetisk terapi och magnetiska-, lera applikationer. spasmolytika.

Att identifiera mannen som åtföljer cystit urologiska sjukdomar, är deras avlägsnande är nödvändigt - behandling av pyelonefrit, prostatit, epididimoorhita, njursten, BPH, prostatektomi. När deformationer blåshalsen visas TURBT; med strängning av urinröret, utförs dess blåsan. Ärrbildande skleros blåsan kan kräva fullgörandet av en ensidig nefrostomi, overlay ureteroureteroanastomoza, ureterosigmoanastomoza håller ileotsistoplastiki.

Förebyggande av cystit hos män

Förhindra uppkomsten av cystit hos män gör överensstämmelse med personlig hygien, STD förebyggande, eliminering av stressfaktorer och exponering för kyla, tidig behandling av sjukdomar i det manliga reproduktionssystemet, pyelonefrit, septisk sanitet fokus. När du utför endovezikalnyh forskning och manipulation kräver noggrann iakttagande av aseptik, antibiotika förväg.