Huvud
Förebyggande

Läkemedel och antibiotika för urolithiasis

De patologiska processerna i njurarna diagnostiseras med ökande frekvens. Det är mycket viktigt när du har de första symptomen på urolitisk sjukdom att kontakta en urolog som korrekt kan välja läkemedel för behandling av urolithiasis. Med hjälp av läkemedelsterapi är det möjligt att förebygga farliga konsekvenser och komplikationer av sjukdomen.

Våra läsare rekommenderar

Vår konstanta läsare har blivit av med problem med njurar genom en effektiv metod. Hon kontrollerade det själv - resultatet av 100% - komplett lättnad från smärta och problem med urinering. Detta är en naturlig botemedel baserad på örter. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Allmän information

Urologer har identifierat infektiösa och icke-infektiösa njursjukdomar. Smittsamma processer utvecklas på grund av infektion av smittämnen i stigande grad, det är en följd av cystit, uretrit och andra sjukdomar. De kan också utvecklas på grund av infektioner i andra organ, så att de flyttas så till njurarna tillsammans med blodflödet. Ofta från sådana sjukdomar drabbas kvinnan, hos mannen i de viktigaste diagnoskomplikationerna och en kraftig mkb.

Läkemedel för urolithiasis väljs beroende på infektionskällan och på typ av patogen, under den patologiska processens varaktighet och på svårighetsgraden av symtomen.

De huvudsakliga målen med terapeutiska effekter är:

 • avlägsna orsaken till sjukdomen - eliminering av inflammatorisk process, upplösning och utsöndring av sand och stenar;
 • eliminering av svårighetsgraden av kliniska manifestationer, så att njuren återfår sina funktioner;
 • förebyggande av framväxten av sjukdomar i framtiden (immunstärkande terapi, vitaminterapi).

antibiotika

Antibiotikum vid urolithiasis är nödvändigt för att uppnå maximal effektivitet från den terapeutiska effekten. Antibiotika som används vid behandling bör ha sådana egenskaper:

 • antimikrobiell aktivitet mot patogener;
 • eliminering av hindret i mikroorganismernas stabilitet;
 • skapandet av aktiva komponenter i urinen och i blodvätskan.

Antibiotika som används i terapi är indelade i flera huvudkategorier. De utnämns av urologer, med tanke på den provokerande faktorn för utvecklingen av sjukdomen, utvecklingsstadiet. Kategorin fluorokinoloner representeras av följande medel: Ciprofloxacin, Levofloxacin, Maxifloxacin. En annan kategori av droger är sulfonamider: Biseptol, Sulfadimezin. Gruppen nitrofuraner innefattar: Furadonin, Furamag. Aminopenicilliner inkluderar: Ampicillin, Amoxiclav.
För närvarande ordineras urologer mindre ofta aminopenicilliner, nitrofuraner och tetracykliner, eftersom patogena mikroorganismer snabbt bildar motstånd mot dem. Alla doser och varaktigheten av behandlingstiden ordineras endast av den behandlande läkaren, med hänsyn till sjukdoms svårighetsgrad och svårighetsgraden av symtomen. Långtidsanvändning av antibiotika kan bilda resistens mot det patogener.

Stenbrytande preparat

Urolitiasis behandlas också med medicin för att lösa upp kalkyler i njurarna. Dessa läkemedel - citrater, minskar surheten hos urinen. Om syrabasbasen i kroppen hålls på en hög nivå under en längre tid, hjälper det stenarna att gradvis lösa sig. Längden av läkemedlet bestäms av stenarnas diameter, i genomsnitt håller terapin minst tre månader (i vissa fall upp till sju månader).

Spasmolytiska droger

För att bota njurarna av urolithiasis, applicera dessutom myotropa eller neurotropa läkemedel. Med deras hjälp utförs en avslappnande effekt på de smidiga musklerna i urinkanalerna, mot vilken funktionen återställs. Spasmolytika används även i händelse av att akut njurkolik förvärras. Med hjälp av spasmolytiska droger kan du uppnå följande resultat:

 • förbättra blodcirkulationscirkulationen i blodet, när kärlen utvidgas efter användning av droger;
 • för att avlägsna latent ödem från vävnaderna;
 • expandera lumen i urinvägarna, så att konkrementen kommer att utsöndras snabbt och smärtfritt.

Neurotropa läkemedel förhindrar kramp i musklerna och utseende av obehag, eftersom de hämmar nervimpulser som stimulerar sammandragning av glatt muskelvävnad. Dessa läkemedel inkluderar: Platifillin, Scopolamine.

Myotropa läkemedel är avslappnande på muskelfibrer och därmed lindrar spasmen. Effekten av sådana droger i genomsnitt varar inte mer än tre timmar, så de utses två eller tre gånger om dagen. De vanligaste drogerna i denna kategori är: No-shpa, Papaverin, Euphyllinum, Dibasol. Urolithiasis behandlas ofta med No-shpa, det är en säker medication för kroppen, det verkar snabbt. Urologer myotropic läkemedel för akut urinstensjukdom under utsetts en pipett för intravenös injektion på morgonen och på kvällen kommer det snabbt söva.
Effektivt är läkemedlet, vars namn är Tamsulosin. Det minskar muskeltonen, förbättrar detrusorfunktionen. Han utses en gång om dagen. Det kan inte användas i fall av allvarlig leversjukdom och i närvaro av hypertensiv sjukdom. Med njurkolik, åtföljd av urolithiasis, används analgetika-antispasmodika: Maxigan, Spazmalgon, Trigan. En tablett är ordinerad två gånger om dagen.

diuretika

Urindrivande medicin behövs för att återställa normal leverfunktion kommer att ta bort patogener härleda concrements i exacerbationer av njurstenar. Diuretika varierar beroende på handlingsprincipen. De vanligaste är: Furosemid, Torasemid, Dykare. Men oftare föredrar urologer att förskriva diuretika av vegetabiliskt ursprung. Läkemedel växter mjukt, de är säkra, det finns inga sidreaktioner. Ofta innehåller de: Björnbär, majsstammar, björkknoppar.
Växtbaserade preparat med de angivna örterna har inte bara en diuretisk egenskap, men är också antiseptika. De utses för 14 dagar, varefter de tar en paus i en månad och tar igen. En mild diuretisk effekt är besad av njurte.

smärtstillande medel

Analgetika, som används för att bota urolitisk sjukdom, hör till kategorin alkansyror eller till en grupp icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. De lindrar de smärtsamma förnimmelserna, eliminerar inflammation. Till läkemedelsgruppen innefattar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel: Diklofenak, Indometacin, Ibuprofen.
Sådana läkemedel kan konsumeras under lång tid. Ett annat effektivt läkemedel för att behandla ICD, säger Baralgin. Han bedövar och dilaterar blodkärl. Dess urologer utses oftare än andra medel.

Läkemedel av vegetabiliskt ursprung

När läkare ordinerar, rekommenderar läkare också att använda växtbaserade läkemedel. De hjälper till att bota sjukdomar och förhindra deras förvärring i framtiden. De mest populära bland denna kategori är: Kanefron, Tsiston, Urolesan, Gentos, Phytolysin.
Kanefron är ett effektivt antiinflammatoriskt, diuretiskt och antispasmodiskt läkemedel. Med hjälp är krossande stenar snabbare. Endast en sådan härdande effekt kommer efter en långvarig användning av läkemedlet. Det återställer också njurefunktionen, lindrar smärta, lindrar inflammation. Efter att ha startat behandlingen känner en person lättnad efter några dagar. I sammansättningen av Kanefron finns sådana växter: Rosemary, Zolotosysyachnik, Lyubistok. Det antiinflammatoriska läkemedlet frisätts i form av tabletter (för patienter över 7 års ålder), droppar (för patienter yngre än 7 år). Behandlingstiden är 60 dagar.
Cyston - i basen innehåller medicinalväxter och mumier. Den har en bakteriedödande egenskap, ökar kroppens naturliga försvar, förhindrar bildandet av konkrement. Ofta utsedd för behandling av antibakteriella läkemedel. Kan användas som förebyggande medicin. Rekommenderade doser är två på morgonen och på kvällen.

Nephroleptin - ett modernt läkemedel för urolithiasis. Den är baserad på: Propolis, Licorice root, Bear Ears, lämnar Cowberry, gräs av fågeln Gorce. Den har följande egenskaper:

 • ett diuretikum;
 • antiinflammatoriska;
 • reparativ.

Eftersom de uppräknade aktiva komponenterna är närvarande i formuleringen administreras läkemedlet med försiktighet i barndomen och under fertil fertilitet. Varaktigheten av behandlingen är minst tre veckor.
I dess egenskaper är det identiskt med ovanstående preparat, bara form av frisättning är klistret, den innehåller följande medicinska växter:

 • Fältets ryttare
 • lökskalor;
 • bockhornsklöver;
 • persilja;
 • vetegräs;
 • fågeln Highlander;
 • Libbsticka.

Det innehåller också eteriska extrakt, tallolja. En tesked pasta är omrörd i ett glas lite värmt vatten. För att uppnå en bestående effekt, ta Phytolysin i två månader. Med hjälp av detta utförs både terapi och förebyggande av patologiska processer i urinvägarna.
Alla växtbaserade läkemedel är inte avsedda som oberoende för behandling av njursjukdomar. De måste tas med andra läkemedel som föreskrivs av en läkare. I varje enskilt fall föreskrivs ett annat behandlingsschema, alla utnämningar utförs först efter en preliminär diagnos.
Det är också viktigt att utföra aktiviteter för att stärka kroppens immunförsvar. I detta syfte föreskriver läkare immunmodulerande läkemedel, komplex av multivitaminpreparat, i vilka mikroelement (kalcium, kalium, natrium) är närvarande. Så kroppens naturliga skyddsfunktioner kan bättre klara smittsamma och virala medel som kan orsaka inflammatoriska processer i urinvägarna. För att förhindra bildandet av sten och sand i njurarna är det viktigt att äta och dricka ordentligt.

Besegra allvarlig njursjukdom är möjligt!

Om följande symptom är kända för dig som är första hand:

 • konstant smärta i nedre delen av ryggen;
 • svårighet att urinera
 • brott mot blodtrycket.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Sjukdomen kan botas! MÖJLIGT! Följ länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling.

Metoder för behandling av urolithiasis

Detekteringen av stora stenar i njurarna slutar nästan alltid med en operation. Behandling av urolithiasis (ICD) hotar kirurgiskt komplikationer och försämrad hälsa. Det är mycket bättre att använda förebyggande åtgärder eller tillämpa konservativ terapi vid de första tecknen på nefrolitias än att överleva ett kirurgiskt ingrepp på njurarna. Det är mycket lättare att ta läkemedel för att lösa upp stenar än att uppleva smärta från frisättningen av små fragment efter litotripsy. Drogbehandling av urolithiasis under överinseende av en läkare är ett effektivt och säkert sätt att bli av med njurstenar. Emellertid, enligt indikationerna eller ineffektiviteten av läkemedelsbehandling används metoden för att krossa stenar eller kirurgisk operation.

Behandlingsalternativ

Icke-kirurgisk behandling av urolithiasis kan delas in i tre grupper:

 1. Dietterapi med ökande vattenbelastning.
 2. Drogterapi.
 3. Sjukgymnastik och sanatoriumbehandling.

Med ineffektivitet eller oförmåga att ta bort calculi konservativt krävs en mer aggressiv effekt på njurstenar. För att göra detta, använd 2 alternativ:

 1. Krossning av stenar med hjälp av fjärr lithotripsy med efterföljande användning av läkemedel för gradvis utsöndring av fragment.
 2. Kirurgisk ingrepp för att avlägsna stora konkrement från njurarna.

Alla medicinska och profylaktiska åtgärder i ICD bör utföras enligt avsedd användning och under överinseende av läkaren. Optimal att göra allt i steg: Först, mot bakgrund av korrigering av ätbeteende, öka mängden vätska som är full och börja ta mediciner som läkarna ordinerat. Efter avlägsnande av mikroliter eller kirurgisk avlägsnande av makroliter, bör rehabiliteringsrehabilitering utföras i ett sanatorium för patienter med njursjukdom.

Vattenbelastning

Huvudmålet med en signifikant ökning av volymen av vatten som är full, är en minskning av de upplösta mineralsalterna i urinen. Mängden vätska som tas bort från njurarna bör ökas till 3 liter. Det är svårt att göra detta eftersom det är nödvändigt att dricka ett glas vatten varje timme under hela vakningsperioden (ca 4 liter). Dessutom bör man komma ihåg att det är på natten att en cykel med maximal urinkoncentration uppträder. Därför måste du dricka 2 koppar vätska innan du lägger dig. På kvällen stå upp för ett besök på toaletten med obligatorisk användning av ett glas vatten efter varje urinering. Och på morgonen omedelbart efter uppvaknandet, drick 1 glas. Den totala mängden vatten per dag kan nå 5-6 liter.

Var noga med att följa läkarens råd om valet av drycker:

 • surgjorda juice (citron, apelsin) och söta fruktdrycker hjälper till att ta bort kalcium från njurarna.
 • alkaliskt mineralvatten är mer effektivt vid uratnefrolitiasis;
 • Drycker med högt kaliuminnehåll är nödvändiga mot bakgrund av att man tar diuretikabletter.

dietterapi

Effektiv behandling av urolithiasis utan att ändra äterbeteende och kost är omöjligt. Inga droger och droger kan inte garanteras bli av med stenar i njurarna, tills principerna för ICD-dietterapi är uppfyllda. Efter undersökning kommer läkaren att hitta den förväntade typen av njursten och ge råd om näring:

 • dieten bör innehålla alla nödvändiga komponenter för livet (proteiner, fetter, kolhydrater, vitaminer och spårämnen);
 • urvalet av produkter måste ta hänsyn till stenernas kemiska sammansättning;
 • Det är nödvändigt att ta hänsyn till effekten av mat på surheten hos urinen.
 • Det är nödvändigt att minimera intag av pickles, marinader och konserver.

Det är önskvärt att avlägsna allt från livsmedel till alla livsmedel som kan skapa förutsättningar för stenbildning. Kost i urolithiasis är det optimala alternativet för förebyggande och behandling av nefrolitiasis.

Medicinsterapi

Effekter på njurarna med droger är effektiva och motiverade: sand och små stenar kan sparkas ut ur njurarna. Små betongar påverkas väl av droger som löser upp saltinsättningar.

Det viktigaste är att använda medicinen korrekt. Därför bör man inte tänka på hur man behandlar urolithiasis: läkaren kommer att beskriva behandlingsförloppet, vilket tydligt visar tabletterna, doserna och varaktigheten av den medicinska effekten på njurarna.

De viktigaste grupperna av droger som används i ICD:

 • antimikrobiella och antiinflammatoriska medel;
 • droger för att minska koncentrationen av mineraler i urinen;
 • preparat för upplösning av calculi i njurarna;
 • antispasmodik och smärtstillande medel.
 1. Bekämpa inflammation.

Nephrolithiasis uppträder nästan alltid mot bakgrund av infektion och åtföljs av kroniska inflammatoriska processer i njurarna, vilket skapar optimala förhållanden för stenbildning. Därför är behandling av det urolitiska problemet omöjligt utan att påverka en av de faktorer som bildar kalkylen. Om läkaren i analyserna finner en akut infektion, är det nödvändigt att genomföra en antibiotikakurs. Mot bakgrund av en kronisk process kan du använda växturoseptika eller antimikrobiella medel.

 1. Läkemedel för att minska spårämnen i urinen.

Ju mindre mineralsalterna i urinen desto effektivare är behandlingen. För att minska koncentrationen av saltrester, kommer läkaren att ordinera läkemedel, vars verkan strikt motsvarar typen av njurstenar:

 • Tiaziddiuretika minskar mängden kalcium i urinen.
 • ortofosfater är effektiva vid förkalkning och fosfatering.
 • Magnesiumpreparat fungerar bra för oxaluri;
 • Citratblandningen alkaliserar urinen, vilket effektivt påverkar uraturen.

När du använder det här alternativet, överskrid inte dosen av droger: det är otillåtet att skapa förutsättningar för en uttalad förlust av spårämnen i urinen. Dessutom kan du inte ersätta läkemedlet själv, vilket var ordinerat av en läkare.

En bra terapeutisk effekt kan ges genom behandling som syftar till att lösa upp njurstenar (litolys). I det här fallet är det också extremt viktigt att ta hänsyn till varianten av metaboliska störningar och den kemiska sammansättningen av calculi. Med uraturi används vanligtvis läkemedel som påverkar purinmetabolism. Med oxaluri är magnesiumsalter en utmärkt effekt. Den senare inleder en kemisk reaktion med kalcium och oxalsyra, vilket resulterar i att mikroliterna löses upp. Men med urolithiasis med en blandad typ av stenar är litolys ineffektivt.

Uttagandet av spasmer i någon del av urinvägarna kommer att vara ett utmärkt sätt att bedöva. Detta gäller speciellt för njurkolik: användning av antispasmodiska läkemedel vid smärthöjden, ger avlastning av urinledaren och passage av mikroliten. I själva verket är användningen av spasmolytisk ett förstahjälp för alla människor. Du kan säkert ta medicinen utan rädsla för skada.

Förutom akuta situationer används de ovan beskrivna läkemedlen aktivt i ICD-behandlingsregimen för att förbättra avlägsnandet av sand och små konkrement från njurarna. Verkningsmekanismen hos alla antispasmodiska är inte bara för att lindra spasmen, men också för att förbättra urinflödet. Användning i den kursbehandling som föreskrivs av en läkarmedel från gruppen av antispasmodika kommer att säkerställa ett enkelt och snabbt avlägsnande av mikroliter och sand från njurarna.

litotripsi

Shock-wave metod för att krossa stenar kan undvika kirurgi. Remote lithotripsy används aktivt i urologisk träning, vilket i vissa fall hjälper till att bryta stora och korallstenar. Vanligtvis krävs flera sessioner för att helt krossa stenen. Därefter måste du använda antispasmodik och diuretika för att ta bort fragment från urinvägarna. Ibland finns akuta situationer som njurekolik. När du använder litotripsy kommer det nästan alltid att finnas blod i urinen.

Kirurgisk behandling av ICD

Om det är omöjligt att ta bort sten från njuren genom icke-kirurgiska metoder, kommer läkaren att föreslå ett kirurgiskt ingrepp. Vanligtvis används:

 • en radikal operation, när det är omöjligt att rädda njuren mot en bakgrund av komplikationer (nephrectomy);
 • Orgelskyddsförfaranden, när doktorn avlägsnar stenen med ett minimalt trauma mot renal parenkymen.

Av de orgelskyddande operationerna används följande alternativ:

 • resektion av njuren i flera konkretioner;
 • pyelolithotomi (snitt i bäckenregionen);
 • kalikolitotomiya (dissektion av kalyx);
 • nefrolitotomi (lokal del av parenkymen).

Om det behövs kommer läkaren att kombinera flera alternativ för operation för att optimalt och säkert ta bort beräkningen från njurarna. I den postoperativa perioden är läkemedelsbehandling obligatorisk (antispasmodik, analgetika och antiinflammatoriska läkemedel, uroseptika).

Sanatoriella behandlingsfaktorer

Vid rehabiliteringsstadiet eller när sand och mikroliter detekteras i njurarna, kan behandling i sanatoriumsbetingelser utföras. Optimalt alternativ - orter med att dricka mineralvatten. Beroende på arten av metabolisk störning, kommer läkaren att ge råd till en plats för återställande behandling. Kontraindikering av sanatoriumrehabilitering i följande fall:

 • med bilaterala makroliter eller coracoquin i njurarna;
 • om efter borttagning eller borttagning av stenar under 2 månader har passerat
 • mot bakgrund av förvärring av kronisk pyelonefrit.

Förutom användningen av mineralvatten använder sanatoriet dietterapi, fysioterapi och terapeutiska bad.

Effektiv behandling av urolithiasis är en komplex och gradvis process som gör det möjligt att ta bort beräkningar från njurarna, behålla urinfunktionen och återvända en person till ett helt liv med minimal hälsoförlust. Efter avslutad behandling bör du fortsätta att övervaka läkaren och vidta förebyggande åtgärder för att förhindra återfall av urolithiasis.

Effektiva läkemedel för behandling av njursjukdom

Behandling av urolitiasis, beroende på etiologiska faktorer, funktioner, urinorgan, urin pH tillstånds urodynamik och metaboliska störningar, utförs snabbt eller konservativt, förutsägelsen beror på hur exakt man kan identifiera och eliminera orsakerna till stenbildning, såväl som från effektiviteten av den föreskrivna förebyggande metoden och förekomsten av komplikationer. För att välja rätt medicin för njursjukdomar i njursstenar måste du först bestämma kalkylens natur och dess plats i urinvägarna.

Den kemiska sammansättningen av huvudtyperna av stenbildning

Enligt innehållet i kemiska element är stenbildning uppdelad i huvudgrupperna:

 1. Kalciuminnehållande - blandade fosfater och kalciumoxalater
 2. Smittsamma - ammoniumfosfat-magnesium och struvit
 3. Neoplasmer från urinsyra.

Korallstenar kallas konkrementer, som upptar absolut hela njurbäckenet. Det bör noteras att förhållandet mellan den kemiska sammansättningen av stenbildning hos patienter inte är densamma och helt beroende av typen av mat, mat, salthalt i dricksvatten, miljöförhållanden, klimatzon och patientens ålder. Njurstens njursjukdom hos en äldre person förekommer i regel oftast i form av fosfat- eller uratpålagringar och hos unga oxalat.

Konservativa metoder för eliminering av urolithiasis

Narkotika och droger från njursten, utsedda av en urolog, bör syfta till att förbättra urinvägarnas utveckling av fasta kemiska avlagringar, fullständigt lösa upp det och förhindra ny stenbildning.

Den konservativa metoden måste utföra vissa viktiga funktioner:

 1. Korrigera störningarna i metaboliska processer
 2. Att motstå inflammationer av olika slag med njurstenar
 3. Stärka en sjuk persons immunförsvar
 4. Ha en positiv effekt på organens hemodynamik.

Upplösning av koncentreringar bestående av urinsyra

Praktiskt taget alla urates upplöses snabbt och effektivt nog med speciell alkaliserande oral terapi, användning av blandningar av bikarbonat och kaliumcitrat lösningar - URALITA Y blemaren och solurana magurlita. Det är viktigt att notera att dessa lösningar ska appliceras tre gånger om dagen i en nyberedd form. Typiskt, den tre månader terapi på grundval av citrat blandningar säkerställer fullständig upplösning av stenbildning, men det bör utföras under överinseende av en urolog, i avsaknad av tillfredsställande pyelonefrit och urodynamik. Preparat för behandling av renal urolitiasis citrat karaktär doseras beroende på pH hos patienten, varvid pH bör ligga mellan 6,2-6,9, med en skarp alkalisering urinkoncentrat kan leda till ansamling av fosfatsalter hindra upplösnings urat, fullt omslöt dem.

Krossning av cystinstenformationer

När njursten karaktär bör minimera införandet i patienten till användning av oxalsyra och magnesiumsaltet till tre gånger om dagen, som positivt påverka bindningen av oxalat i tarmen och reducerande salter i urinen hos deras innehåll. För att minska syntesen av urinsyrakoncentrationen kan en urolog föreskriva en tablettbehandling som allopurinol - tre gånger om dagen. Det är bevisat att denna terapi kan minska frekvensen av återfall och neoplasmer innehållande kalciumoxalater i deras komposition.

Metod för krossning och utsöndring av fosfater

Läkemedel för behandling av njurstenar i fosfathalten bör syfta till fullständig alkalisering av urinkoncentratet, vilket innefattar alkalier och citroner. De huvudsakliga medicinska läkemedel med förmåga att ändra alkalisk urin tills sur, är - methionol, ammoniumklorid, askorbinsyra, bensoesyra och borsyra som skall appliceras upp till tre gånger per dag.

Mer information om njurarnas och ICD: s funktioner anges i den här videon:

Modern sten-kasta terapi

Nyligen har urologer runt om i världen i stor utsträckning för njursten kamneizgonyayuschuyu terapi, med visat sig vara effektivt för att minska smärta och samtidigt främja konkretion i urinvägarna, och en ökning av frekvensen av självurladdning av stenar. Typiskt kan urolog gripa metoden kamneizgonyayuschey aggressiv terapi endast om en tillräckligt hög sannolikhet för ursprunget för tumörer naturligt. Hittills har ett botemedel mot njursten blivit mycket mer mångsidig, effektiv och prisvärd, men innan du väljer en av dessa, bör du kontakta din läkare, för att undvika eventuella biverkningar, och ett antal komplikationer.

Läkemedel för behandling av urolithiasis och njurar är effektiva för patienter som har konkrement med en diameter av tre till sju mm och med korrekt vidhäftning mot droger ökar sannolikheten för självavlägsnande av fasta insättningar till 65%.

De främsta stenförstörande läkemedlen är:

 1. Progesteron - är utformat för att expandera urinhinnan genom att påverka adreno-receptorerna och därigenom minska tonen i muskelfibrerna
 2. Glukagon - är en relaxant av glattmuskelfibrer belägna i urinväggarnas väggar, som kan stoppa starka sammandragningar hos urinledarna
 3. Icke-steroida antiinflammatoriska - smärtstillande medel, vars huvuduppgift är att minska inflammation i njurstenar, som anses vara den vanligaste mediciner - ketorolac, imuprofen och indometacin atsetomenofen
 4. Amlodipin och nifedipin - en speciell kalciumkanalblockerare som är avsedda att lindra spasmer och ökar sannolikheten för stenbildning befordran, sålunda, för att uppnå maximal effekt vid behandling av urolog ordinera en kombination av dessa läkemedel med hormonell terapi som prednisolon
 5. Alfa-blockerare - har en uttalad avslappnande effekt på urinväggen och därigenom helt avlägsnande av muskelskiktet.

Läkemedel som är avsedda för självbestämning av konkrementen

I närvaro av små stenformationer som är utsatta för oberoende uttag, utser urologer speciellt särskilda läkemedel för behandling av njurstenar med närvaron av terpener, vilka har spasmolytiska, bakteriostatiska och lugnande egenskaper.

De främsta fördelarna med läkemedlet för behandling av njurstenar baserade på terpener, som enantin, cysten, artemisol och avisan:

 1. Förorsakar hyperemi, ökar blodcirkulationen
 2. Öka diuresen
 3. Ta bort spasmen av släta muskler i urinledarna och bäckenet
 4. Signifikant öka peristaltiken, vilket påverkar avvikelsen av neoplasmer
 5. Den mikrobiella floran har en bakteriostatisk effekt.

De vanligaste drogerna baserade på terpener:

 1. Enatin är tabletter från stenar, som ordineras tre till fyra gånger om dagen, medan en kapsel innehåller 0,17 g pepparmint; 0,034 g renad terpenolja; 0,25 g eterisk olja; 0,92 g olivolja och 0,0034 g renad svavel
 2. Olimetin - tabletter med urolithiasis, som liknar innehållet i enatin och appliceras tre till fem gånger om dagen i två veckor
 3. Spasmocystenal - används tre gånger om dagen med njurkolik på en bit socker och består av eteriska oljor, belladonna och alkaloider
 4. Rovatinex-liknande cystenal, i dess sammansättning har eteriska oljor och oljestoffer: pinen, ren terpen, camphene, rubia-glukosid och fenol
 5. Kanefron - en särskild beredningar i urolitiasis avsedda att förbättra det allmänna tillståndet hos patientens kropp, maximala förstärknings UPPHOSTNING kristaller urin salter förbättra färgen på urin, liksom normalisering av index av urinanalys, kalcium-fosformetabolism, urea, kreatinin och urinsyra
 6. Tsiston - botemedel för njursten naturläkemedel som syftar till att utsöndringen av urinsyra och små stenar som reglerar kristall kolloid urin balans, har antimikrobiell och urindrivande effekt, vilket ger ett positivt resultat i STEN- pyelonefrit
 7. Phytolysin är i form av en speciell pasta som har en diuretikum, bakteriostatisk, antispasmodisk och anti-återfallseffekt i den postoperativa perioden och appliceras fyra gånger om dagen efter måltid på ett glas sötat vatten
 8. Palin - antibakteriell och antimikrobiell läkemedel avsett i infektions- och inflammationssjukdomar i urinvägarna, som måste tillämpas 2 gånger om dagen, med en kurs av intensiv behandling bör pågå minst 10 dagar från inledningen av läkemedlet.

För att veta vilka läkemedel som är bäst hjälper till med njursten sjukdom, är det först nödvändigt att bestämma den kemiska sammansättningen, storlek och placering av stenbildning, samt att konsultera en expert urolog som hjälper dig att välja en enskild metod för att krossa med urolitiasis.

Fördelar med Palina i urolithiasis

Palin är en unik antimikrobiell och antibakteriell medicin som används allmänt vid gynekologisk och urologisk övning, på grund av effektiv eliminering av olika infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna. Detta läkemedel har i sin komposition en aktiv komponent av pipemidsyra, som har en uttalad bakteriedödande egenskap. Det är viktigt att notera att eventuell oberoende behandling av njursten med tabletter kan leda till oönskade konsekvenser och komplikationer av varierande svårighetsgrad. Därför måste du konsultera en behandlings urolog innan du börjar ta mediciner.

Drogens huvudsakliga mekanism är förmågan hos pipepidsyra att starkt hämma bakterieformen av DNA-topoisomeras, reglera replikationen, transkription och reparation av DNA-bakterier. Det bör noteras att användningen av stora doser leder till bakteriedödande verkan och i minimala doser - till bakteriostatiska. Nyligen använder urologer i allt större utsträckning i sin praktik i ICD detta moderna läkemedel: Njurstenen i det här fallet löser sig snabbt och dras av naturligt.

De viktigaste indikationerna för användningen av läkemedlet:

 1. Som en intensiv behandling
 2. Vid akuta och kroniska sjukdomar i urinvägarnas organ, provocerad av mikroorganismer
 3. Som förebyggande medel för patienter med återkommande urinvägsinfektioner
 4. I kombination med andra läkemedel förskrivs kvinnor som har vaginala infektioner.

Urolitiasis: hur man behandlas

Urolithiasis (IBD) är ett brott mot metabolismen, vilket leder till bildandet av stenar (konkrement) i urinvägarna (urolithiasis) och njurarna (nephrolithiasis). Användningen av termerna "urolithiasis" och "nefrolithiasis" som synonymer är inte helt sant.

Diagnosen av ICD är inställd på olika åldrar. Men hos de flesta patienter faller denna sjukdom under arbetskraftsperioden (30-50 år).
Lite oftare är lokaliseringen av calculi den rätta njuren och bilateral njurskada uppträder i vart femte fall av urolithiasis.

De främsta orsakerna till uppkomsten av ICD är exogena och endogena faktorer:
endogen

 • Störningar av urinegenskaper (störningar i metabolism av oxalsyra, purinmetabolism).
 • Medfödda defekter och skador på urinvägarna.
 • Bakteriella infektioner.
 • Pathologier i det genitourinära systemet, vilket leder till urinproblem (pyelonefrit, nefroptos, hydronephrosis, cystit och andra).
 • Ärftliga genetiska sjukdomar (cystinuri).
 • Tar droger med kalcium, sulfonamider.
 • Bristen på vitamin A och B6 i kroppen, en överflöd av D, C.
 • En stillasittande livsstil och kvaliteten på konsumerad mat.

Metoder för behandling av ICD är konservativa, instrumentala, operativa. De utnämns beroende på:

 • etiologi;
 • störningar av metaboliska processer;
 • Urodynamikens tillstånd
 • urin pH;
 • njurfunktion
 • platser för lokalisering av sten;
 • Stens kemiska sammansättning och dess storlek;
 • associerade komplikationer.

Diagnosen och syftet med behandlingen är baserad på resultaten av följande undersökningar: allmän urinanalys, ultraljud, bäckenröntgen, intravenös urografi, cystoskopi.

För att välja rätt behandling måste du bestämma vilka komponenter stenarna består av.

Den kemiska kompositionen är uppdelad i flera typer. Cirka 60-80% av alla konkretioner är oorganiska kalciumföreningar: veddellit, flätat (kalciumoxalat), vitlokit, apatit, pensit, hydroxiapatit (kalciumfosfat). Framkallad ur urinsyra och dess salter uppträder konkrement (urinsyra dihydrat, ammonium urat och natrium) hos 7-15% av patienterna. Stenar med magnesiumhalt (neuberit, struvit) utgör ca 7-10% av alla konkrement och följer ofta infektionen. Cystinstenar är sällsynta (1-3%). Concrements, som helt upptar njurskyddet, kallas korall.

Om den samtidiga överträdelsen i flera metaboliska länkar och samtidig infektion talar blandad sammansättning av stenar, som i de flesta fall upptäcks. Det är bevisat att den klimatografiska faktorn, levnadsförhållandena, innehållet i olika salter i dricksvatten och livsmedelsprodukter påverkar stenarnas kemiska sammansättning.

Läkemedel som används för nephrolithiasis och urolithiasis

Behandling av ICD baseras på användning av farmakologiska läkemedel. När de tas, minskar risken för upprepad stenbildning på grund av korrigering av biokemiska parametrar i urin och blod.

Dessutom underlättar de processen att ta bort små stenar (upp till 5 mm).

Metoden för litolys, som regel, påverkar urat. Med tanke på att sådana konkrement bildas med ett sänkt urinhalt, är det nödvändigt att bibehålla pH-balansen i nivå med ökade index (6,2-6,8) - för att genomföra urinalkalisering. Denna effekt uppnås med preparat av blemar, uralit U, soluran, margulit och andra.

Blemarin finns i form av brännbara tabletter eller granulärt pulver, en kontrollkalender och indikatorpapper är anslutna till den. Den innehåller salter av citronsyra - kalium eller natriumcitrat, som i komplexet skapar en ökad koncentration av kalium- och natriumjoner i urinen. Men vi får inte glömma att mot bakgrund av användningen av citratblandningar kan fosfat och oxalatstenar bildas (vid urin pH mer än 7). Detta beror på att citronsyra ökar koncentrationen av oxalsyra i urinen.

Användningen av litolys i stenar med en annan kemisk struktur är av en extra natur. Medicin baserade på citrater främjar upplösningen av inte bara urater utan också förkalkningar av små storlekar, blandade stenar. Dessutom bidrar de till att hämma processen med stenbildning. Alkaliseringsmetoden bör emellertid utföras i frånvaro av andra sjukdomar i det genitourära systemet.

Spazmoanalgetiki

Spasmolytiska läkemedel lindrar smärta i attacker av njurkolik. De underlättar utsläpp av små stenar, sänker svullnaden i vävnaden med förlängd sten i organen. Kolik åtföljs typiskt av svår smärta och feber, så det är i vissa fall viktigt att kombinera användningen av antispasmodik med antiinflammatoriska icke-steroida läkemedel.

Med hjälp av verkningsmekanismen delas spasmolytiska läkemedel in i neurotropa och myotropa läkemedel.

Den spasmolytiska effekten av neurotropa läkemedel syftar till att blockera överföringen av nervimpulser till nervändar som stimulerar glattmuskelvävnad. Myotropa antispasmodik reducerar muskeltonen.

Neurotropa läkemedel - M-holinoblokatory (atropin, metacin, skopolamin) vid MKB används inte ofta eftersom de har allvarliga biverkningar och låg spasmolytisk aktivitet.

Myotropa spasmolytiska drotaverin används ofta i Ryssland. Det blockerar selektivt PDE IV (fosfodiesteras), som innehåller smidig muskel i urinvägarna. Detta åstadkommer en ökad koncentration av cAMP (adenosinmonofosfat), på grund av vilket det finns en avslappning av musklerna, minskar svullnad och inflammation orsakad av PDE IV.

Stimulanter med oberoende avlägsnande av stenar kan fungera som adrenoblocker (tamsulosin, alfuzosin och andra).

Tamsulosin hjälper till att minska tonen och förbättra detrusorfunktionen. Detta läkemedel används en gång om dagen för 400 mg. Allvarlig leversjukdom och ortostatisk hypotension är kontraindikationer för användningen av detta läkemedel.

I närvaro av stenar i urinledarna och åtföljande processen för njurkolik föreskrivna analgetika, antispasmodika, såsom maksigan, spazmalgon, Trigan, Baralgin. För lindring av smärta rekommendera användning Baralginum oralt eller intramuskulärt i kombination med avisanom eller but-shpoy (drotaverin) en tablett. Om deras insatser är ineffektivt genom intramuskulär administrering av diklofenak (diklorana, Voltaren och liknande). Även i dessa fall det finns en anledning att tilldela icke-specifika anti-inflammatoriska läkemedel (indometacin, piroxikam), och terapin gepaprotektorami har antioxidantaktivitet (Essentiale, lipostabil, fosfolipo och andra). Ofta vid urolitiasis visar användning av lytiska blandningar innehållande analgetika eller promedola typ pentazocin, tramadol, butorfanol.

Antimikrobiella och antiinflammatoriska läkemedel

Antibiotika ordineras till patienter med struvitstenar, eftersom betong från blandade magnesium- och ammoniumsalter bildas på grund av mikroorganismerinducerad infektion. Oftast smittas urinvägsinfektioner med E. coli, mindre ofta - med stafylokocker och enterokocker.

Behandling med antibiotika är känd som effektiv vid det inledande skedet av behandlingen. Iakttagande av den kliniska bilden av sjukdomen utförs administreringen av läkemedel genom oral eller intravenös väg. Antibiotikumet har förmågan att tränga in i inflammationsfokus och ackumuleras i den nödvändiga koncentrationen.

Samtidig administrering av bakteriostatiska och bakteriedödande antibiotika är oacceptabelt. För att förhindra förekomsten av en bakterio-toxisk chock bör antibakteriella läkemedel inte tas vid störningar i urinflödet. Tidsperioden för antibiotikabehandling ska vara minst en eller två veckor.

När urinvägarna påverkas av bakterier, är den vanligaste användningen av följande typer av droger:

 1. Fluoroquinoloner (ofloxacin, ciprofloxacin, lomefloxacin, pefloxacin, gatifloxacin, levofloxacin).
 2. Cefalosporiner III (ceftriaxon, ceftazidim) och IV-generering (cefepim).
 3. Aminoglykosider (amikacin, gentamicin).
 4. Karbapenem (meropenem, imelen / cilastatin).

Fluoroquinoloner används för infektioner som uppstår lesioner av aeroba bakterier - stafylokocker, Pseudomonas aeruginosa, shigella.

Cephalospores har en hög grad av baktericid aktivitet, har ett brett verksamhetsområde. Preparationer av de sista generationerna är aktiva mot gram-positiva och gramnegativa mikroorganismer, inklusive stammar som är resistenta mot aminoglykosider.

Alla antibiotika-aminoglykosider i små doser orsakar bakteriostas (stoppa syntesen av protein), i stor utsträckning en bakteriedödande effekt.

Karbapenem är lika aktiva i aeroba och anaeroba bakterier. Vid behandling av dessa läkemedel inhiberas syntesen av peptidoglykan, bakteriell lysering uppträder. Men med långvarig behandling finns det risk för pseudomembran enterocolit.

Anti-inflammatoriska icke-steroidala läkemedel (NSAID) förskrivs i kombination med antibiotika när en infektion detekteras för att förstöra det inflammatoriska fokuset. Dessa läkemedel innefattar ketoprofen, ketorolak, diklofenak och andra. Dessa läkemedel har emellertid ulcerogenicitet, så de måste tas med stor omsorg.

Om svag inflammationsprocessen föreskrivna betyder nitrofuran-serien (furadonin, furangin, furazolidon) pipemidievoy syra (pimidel, Palin) oksolinievoy syra (dioksatsin, gramurin), norfloxacin (norfloks, nolitsin), sulfonamider (etazol, Biseptolum och andra).
Läkemedel som korrigerar biokemiska förändringar i blod och urin

Allopurinol är ett läkemedel som minskar bildningen av urinsyra i både frisättningsprodukter och serum, vilket förhindrar att det ackumuleras i vävnader och njurar. Allopurinol är ordinerad till patienter med återfall av urolithiasis med kalciumoxolatberäkningar. Detta läkemedel ordineras omedelbart vid detektering av biokemiska förändringar.

Till de medel som korrigerar den biokemiska sammansättningen av urin ingår tiaziddiuretika (indapamid, hypotiazid).

Även när du tar mediciner ICD viktig bidragande mikrocirkulation i vävnader (Trental, pentilin, pentoxifyllin, pentilin, relofekt och andra) samt mottagning av antagonister till kalcium (verapamil). Dessa läkemedel ordineras tillsammans med antibiotika.

Om stenen bryter mot urodynamiken förekommer emellertid inte fullständig eliminering av infektion med urolithiasis. Som regel ordineras terapi med antibakteriella medel före det operativa ingripandet och efter det.

Preparat som innehåller växtkomponenter

Om det finns stenar i kroppen, vilka läkare förutspår kommer att kunna gå bort på egen hand, förskriva läkemedel som innehåller terpener. De förbättrar blodcirkulationen i njurarna, ökar diuresen.

Dessutom bidrar förstärkning av peristaltik till att ta bort stenar. Till denna grupp av läkemedel, cystein, enatin, fytolysin, avisan, artemizol. De flesta av dessa läkemedel är kontraindicerade hos patienter med magsår, med nedsatt njurfunktion, med kronisk och akut glomerulonephritis.

Cystenen, en beredning där det finns en tinktur av roden av madderfärgningen, olika eteriska oljor, magnesiumsalicylat. Den finns i form av alkoholtinktur. För att blockera attacken rekommenderar kolikar att ta 20 droppar av läkemedlet på socker.

Alkoholtinktur Artemisol innehåller eteriska oljor av malurt och pepparmyntsblad, persikolja. Dess farmakologiska verkan liknar cysten. Applicera några droppar (beroende på den kliniska bilden) under tungan på en sockerbit. Kursbehandling är 10-20 dagar.

Olimetrin och enatin är likartade i sammansättning: pepparmynta, terpenerolja, aira, olivolja, svavelrenad. De tar 1 drage till 5 gånger om dagen.

Tsiston bestående av många växtextrakt (saxifrage tungan, dvuplodnika skaftade, Cyperus membranös, onosomy pritsvetkovoy, madder serdtselistnoy, Vernon aska, solomotsveta grovt) pulver mumie silikat och lime, därigenom reducerande spontan kristallurgii stabiliserar kristall kolloid balans. På grund av dess verksamma ämnen, minskade koncentrationen av de faktorer som bidrar till stenbildning, är ett diuretikum, antimikrobiella, spasmolytisk, antiinflammatorisk effekt.

Användningen av cyston kan ordineras som en monoterapi och i kombination med ytterligare läkemedel för urolithiasis och andra sjukdomar i urinvägarna. I ICD i komplex terapi utnämna ett dagligt intag av cyston 2 tabletter 2-3 gånger. Behandlingen kan bestå upp till sex månader eller till utgången av stenarna.

Kompositionen polska formuleringen Phytolysinum innehåller terpener och andra eteriska oljor innehållande flavin, saponiner, inositol glykosider (salvia, barr, pepparmint), extraherar persilja frön, björk löv, gräs, åkerfräken, rhizomer vetegräs et al.) Pasty medel har spasmolytisk, bakteriostatisk, diuretisk effekt. Han har en utmärkt anti-återfall efter operationen. En tesked av pasta, späds 100ml sötaktig vatten som används 3-4 gånger om dagen. Med långvarig administrering av detta läkemedel observerades ingen negativ effekt på kroppen.

Det tyska läkemedlet innehåller en tinktur av Ammi-tand, madder av färgämne, fältbeslag, kalendula, oxalsyra. Det förbättrar njurens blodtillförsel, muskulaturen, har en intensifierande effekt på peristaltiken i urinvägarna, har en diuretikum och bakteriostatisk effekt. Nieron dricker upp till 3 gånger om dagen för 30-35 droppar 1-2 månader. I den postoperativa perioden ordineras urinen som ett anti-återfall och antiinflammatoriskt medel.

Kanefron förbättrar tillståndet hos organismen som helhet bidrar till ökat utbyte litogena urat, förbättrar de totala urinanalys parametrar, kalcium-fosformetabolism, kreatinin, reducerar permeabiliteten av blodkärl ökar effekterna av antibiotika. Kanaferona terapeutiska verkan beror på dess sammansättning centaury extrakt, libbsticka, nypon, rosmarin, askorbinsyra, citronsyra, äppelsyra och pektin, vitaminer.

Örterbehandling

Örtberedningar är en viktig del av komplex terapi och förebyggande åtgärder av urolithiasis. Antiseptisk, kramplösande, urindrivande effekt är fitosbory, som i sin sammansättning innehåller åtminurinvägsstenar: rötterna av persilja, madder, åkerfräken, harv, enbär, nypon, blad av pepparmynta, nässla och andra växtkomponenter. Det är viktigt att veta att vissa örtte inte kan tas i glomerulonefrit.

Förebyggande åtgärder

Urolithiasis är benägen för upprepade manifestationer, så förebyggande åtgärder är mycket viktiga. Vid den första diagnosen är det nödvändigt att känna till de stenar som bildas i urinvägarna. Tack vare detta är det möjligt att justera kosten, samt förskriva anti-återfall, förebyggande medicinering.

Förberedelser för urolithiasis

Urolitiasis eller urolitiasis (grekisk uron urin + LITHOS sten.) - en kronisk sjukdom som kännetecknas av metaboliska störningar i kroppen, förändringar i njurarna och urinvägarna med bildandet av urinstenar i dem. De främsta orsakerna till denna sjukdom är en metabolisk störning oxalsyra, purin eller fosfor-kalciummetabolism, njur- och urinvägsinfektioner, medfödda eller förvärvade anatomiska defekter, urinvägarna tumör, vilket leder till urinstörning, etc. Spridningen av urolithiasis underlättas av levnadsförhållanden: hypodynami, vilket leder till en störning av fosfor-kalciummetabolism. förändring av näringens natur i riktning mot att öka andelen protein i mat, hög konsumtion av puriner som ingår i lamm, fläsk, soja och andra liknande produkter. Sådana faktorer som ålder, kön, ras, klimat, geografiska förhållanden och bostadsförhållanden, yrke och ärftliga genetiska egenskaper är också föremål för denna sjukdom.

Framväxten av de första symptomen på urolithiasis faller som regel vid den effektivaste åldern i intervallet 20-50 år. Det finns en del dominans av kvinnor, som är förknippad med en högre förekomst av infektionssjukdomar i urinvägarna, vilka är predisponeringsfaktorer för bildandet av en sten, ofta korall, som kan nå stora proportioner.

Barnen och äldre kännetecknas av blåstensbildning och hos medelålders människor - njurstenar och urinledare. Ännu oftare är stenarna lokaliserade i rätt njure. I närvaro av stenar i njurens håligheter förekommer atrofi av det cerebrala skiktet av renal parenchyma. Speciellt är det farligt i närvaron av sådana stenar i båda njurarna (bilaterala njurskador utgör ca 1/5 av alla fall av urolithiasis). Den vanligaste formen av urolithiasis är njurstenssjukdom.

Subjektiva tecken på urolithiasis är naturligtvis smärta - dumma, värkande, ihållande, periodiskt akuta orsakade av njurkolik. Kanske kan den långsiktiga asymptomatiska banan av sjukdomen, särskilt med korallstenar och de första tecknen på sjukdomen i dem, identifieras endast utifrån urinanalysdata. Renal kolik kan vara dess första manifestation och förekommer hos 2/3 av patienterna, oftast med rörliga stenar av små dimensioner, särskilt i urinledarna. Smärta i nedre delen uppträder plötsligt, det är väldigt intensivt, skiftar längs urinledaren till ljummen. På attackens höjd kan illamående, kräkningar, avföring, urinering av urin förekomma. Med renal kolik uppfattas svaghet, hjärtklappning, törst, torr mun, feber, frossa. I urinen - leukocyter, erytrocyter, protein, ökar mängden leukocyter i blodet.

Den kliniska bilden av urolitiasis hos äldre är mindre uttalad: njurkolik inträffar i 3 gånger mindre än i unga vuxna, och nästan 30% procent av sjukdomen observeras utan smärta, på grund av lägre urinvägarna tonen.

Behandling av urolithiasis kan utföras konservativt eller operativt beroende på de uppenbarade etiologiska faktorerna, metaboliska processer, urodynamik, njurefunktion, urin pH och komplikationer. Prognosen beror på i vilken utsträckning det är möjligt att identifiera och eliminera de etiologiska faktorerna för stenbildning, liksom förekomsten av komplikationer och effektiviteten hos operativ och konservativ behandling.

I konservativ terapi utmärks följande områden:

1) upptäckt och korrigering av metaboliska störningar

2) antiinflammatorisk terapi;

3) effekter på organs hemodynamik

Patienten, som är predisponerad för urolithiasis, rekommenderas att ta promenader, helst utomhus, vilket förbättrar blodcirkulationen och urodynamiken. Det är nödvändigt att hålla sig till en rationell diet, eftersom bara rätt kost bidrar till återställandet av ämnesomsättningen.

För det korrekta valet av behandling är det nödvändigt att fastställa arten av stenarna. Enligt den kemiska sammansättningen av de viktigaste typerna av berg kan klassificeras i kalciuminnehållande (kalciumoxalat, kalciumfosfater, blandat - 70%), infektion stenar (struvit, ammoniumfosfat, magnesium -15-20%) av urinsyrastenar - 5-10%. Stenar som upptar hela njurskyddet kallas korall. I 65-75% av fallen uppstår kalciumstenar i 15-18% - blandat innehållande magnesiumfosfat, ammonium och kalcium i 5-15% urat. Förhållandet mellan stenar med olika kemisk sammansättning hos patienter är inte densamma och beror på den klimatografiska zonen, miljöförhållandena, salthalten i dricksvatten och mat, näringens och ålderns natur. Hos äldre upptäckas urat- och fosfatstenar oftare i unga oxalatet.

Vilken typ av sten är det möjligt att lösa upp det?

Stenar, som endast består av urinsyra (urat), kan nästan alltid lösas med oral terapi alkaliserande citrat blandningar (Ural Y blemaren, soluran, magurlit etc.) eller kaliumbikarbonat. Lösningarna ska vara nyberedda, applicera 10 ml 3 gånger om dagen. Terapi citrat blandningar för 2-3 månader ofta leder till fullständig upplösning av dessa stenar, men det bör bära med god njurfunktion och inga urodynamik pyelonefrit. Doseringen av citratpreparat är individuell och reglerad under behandlingen, beroende på urinets pH (pH 6,2-6,9 måste bibehållas). Den skarpa alkaliseringen av urin leder till utfällning av salter av fosfater som, vilket omsluter uraterna, gör det svårt att lösa upp dem.

Konservativ behandling av patienter med urate stenar och uraturia avsedda också att begränsa innehållande puriner konsumentprodukter (kakao, kaffe, choklad, lever, kött) - andelen av proteiner i maten måste vara högst 1 g per 1 kg patientvikt. Uteslutning från kosten av kött, fisk, vegetabiliska fetter som främjar urinoxidation, motiveras av det faktum att i denna grupp av patienter minskas mängden citrater i urinen vilket medför kristallisering av urinsyra. Samtidigt rekommenderas att öka volymen av förbrukad vätska till 2-2,5 liter per dag.

Principerna för behandling med cystinstenar är desamma som för urat.

Med oxalatstenar är det nödvändigt att begränsa införandet av oxalsyra i kroppen. Dietkonsumtion är avlägsnandet av de produkter som innehåller oxalsyra och citronsyra (sallad, spenat, ängssyra, potatis, mjölk, peppar, rabarber, böna, krusbär, vinbär, jordgubbe, citrus, etc). Förutom att begränsa produkterna med högt innehåll av oxalatsalter, föreskrivs magnesiumsalter för 150 mg 2-3 gånger om dagen. Magnesiumsalter "bindar" oxalatsalter i tarmarna och minskar deras innehåll i urinen.

Hos patienter med hyperuricosuri kan förbättring uppstå när en diet med en purinrestriktion är föreskriven. Det är dock inte tillräckligt med kostkorrigering. För att minska syntesen av urinsyra används allopurinol 0,1 g 2-3 gånger om dagen. Terapi bör utföras under kontroll av serumurinsyrahalten. Dess förmåga att minska frekvensen av återfall och stenar som består av kalciumoxalat bevisas.

Med fosfat och fosfatstenar har urin en alkalisk reaktion. Det rekommenderas att begränsa kalciuminnehållet i livsmedel (mejeriprodukter, potatis, ägg), utesluta produkter och läkemedel, alkalinera urin (citroner, alkalier). Produkter som främjar urinoxidation visas. Detta kött, fisk, fett, vegetabiliska oljor, smör. Att ändra alkalisk urin mot sura ordinerade läkemedel: ammoniumklorid, 0,5 g metionin 3-4 gånger om dagen, askorbinsyra, borsyra, bensoesyra, 0,2 g av 2-3 gånger per dag.

Den övermättade urinlösningen utgör grunden för stenbildning. Patienter med oxalsyra och urinsyrastenar ökar därför diuresen. Med fosfat är rekommenderad diurese inte, eftersom urin pH (alkalos) ökar, vilket främjar bildandet av fosfat och karbonatstenar. Det mest använda och förmodligen det bästa studerade läkemedlet är hydroklortiazid, vilket i sådana fall är mest effektivt.

Hos patienter med blandad och förändrad kemisk sammansättning av urinsalter bör maten varieras, men med begränsningen av produkter som främjar bildandet av stenar.

I närvaro av stenar som brukar separera, använd läkemedel som innehåller terpener (cysten, artemisol, enatin, avisan, etc.). Dessa läkemedel har bakteriostatiska, spasmolytiska och lugnande effekter. Förorsakar hyperemi i njuren, förbättrar njurscirkulationen och ökar diuret; Dessutom lindrar de krampen i mjukmusklerna i bäckenet och urinledarna. Samtidigt ökar dessa läkemedel peristaltis, vilket bidrar till borttagning av stenar. Samtidigt har rena terpener en bakteriostatisk effekt på den mikrobiella floran. En omfattande tjeckoslovakisk förberedelse av cystenal användes i stor utsträckning i vårt land. Cystenal och artemisol utse 4-5 droppar på socker i 30-60 minuter före måltid 3 gånger om dagen (med njurkolik - 20 droppar).

Enatin - 1 kapsel innehåller 0,17 g pepparmint, olja renades terpen 0,0341 g, Ahearn 0 olja, 25 g, 0,9205 g av olivolja, olja renad svavel 0,0034 g Tilldela 1 g kapslar 3- 4 gånger om dagen.

Olimetin - i dess sammansättning och verkan ligger nära enatin. Finns i 0,5 gram i kapslar. Båda drogerna tas 1 kapsel 3-5 gånger om dagen i 7-15 dagar.

Spasmocystenal består av eteriska oljor, alkaloider, belladonna. I renal kolik administreras 20 droppar en gång, under interictalperioden - 3-5 droppar per socker 3 gånger om dagen.

Rovatinex - består av väsentliga och oljiga ämnen (pinen, camphene, ren terpen, fenol, rubia-glukosid, etc.); ordineras på samma sätt som cystenen.

Kanefron bör vara inom 4 veckor med 50 droppar eller 2 tabletter 3 gånger per dag, vilket leder till en förbättring av allmäntillståndet, förbättrad othozhdeniiyu kristaller urin salter med förbättrad färg av urin, såväl som normalisering av index av urinanalys, urinsyra, kalcium-fosfor metabolism, urea, kreatinin.

Cyston är en kombinerad örtberedning som reglerar kristallkolloidbalansen i urinen. Läkemedlet främjar utsöndringen av små stenar, liksom urinsyra, har en diuretikum och antimikrobiell effekt. Det indikeras för urolithiasis och beräknad pyelonefrit. Det ordineras 2 tabletter 2-3 gånger om dagen.

Phytolysinum (Polen) består av terpener och andra eteriska oljor innehållande flavin, inositol, saponiner, glykosider, cineol, kamfen och andra. Preparatet har kramplösande, urindrivande, bakteriostatisk verkan. På grund av ytspänningen hos saponiner skyddskolloid reduceras och de är emulgerade, vilket hindrar bildningen av urin "sand", och njursten. Det är ett bra anti-återfall läkemedel i den postoperativa perioden. Den produceras i rör på 100 gram. En tesked pasta sätts i 1/2 kopp sött vatten 3-4 gånger om dagen efter måltiden. Läkemedlet tolereras väl och kan tas under lång tid.

Nieron (FRG) innehåller tinktur ammi tand (2 ml), tinktur av galnare (2 ml), fält harv (1 ml), calendula (1 ml), oxalyl-syra (1 ml). Nieron förbättrar renalt blodflöde, minskar spasm av glatt muskulatur, slem och lyserar proteinmatris, förbättrar urinvägarna motilitet, ökar diures och har en bakteriostatisk verkan. Framställd i ampuller på 10-20 ml. Det ordineras för 30 droppar 3 gånger om dagen efter måltiden i 1-2 månader. Den fördelaktiga effekten ökar kraftigt om uronen tas i samband med Nieron-Tea. Ta två tsk te och fyll den med kokande vatten. Infusionen ska vara full i högst 5 minuter. Det är mest lämpligt att använda det efter det operativa avlägsnandet av stenen som ett antiinflammatoriskt och anti-återfall läkemedel.

Uralit (FRG). Innehåller tinkturer galnare (0,55 g) zamanihi (0,6 g), arnika blomma (0,1 g), magnesiumoxid fosforsyra (0,222 g), lilja (0,025 g). Producerad i tabletter. Det tar 2 tabletter 3-4 gånger om dagen.

Nephrolith (FRG). Innehåller extrahera galnare (0,065 g), lilja extrakt, kellinu (0,005 g), salicylamid (0,0775 g) sulfaminobenzoynoy syra (0,0125 g), glukuronsyra (0,005 g), kalium hyaluronsyra (0,00025 g ). Producerad i tabletter med 200 och 600 st. i förpackningen. Det tar 2 tabletter 3 gånger om dagen efter måltid i 1-2 månader.

Extraktet av madderfärgning torrt, med diuretikum och spasmolytiska egenskaper, oxiderar urin; Applicera 2-3 tabletter per halvt glas varmt vatten 3 gånger om dagen. För oxiderande urin kan saltsyra (10-15 droppar) ordineras för ett halvt glas vatten 3-4 gånger om dagen under måltiden, ammoniumklorid 0,5 g 5-6 gånger om dagen.

Njurkolik attack är möjligt att stoppa den termiska förfarandet (badkar, värmare) i kombination med antispasmodika (drotaverin och liknande). Syftet atropin platifillina, metatsina, papaverin, Arpenans, spazmolitin (difatsila) Halidorum, shpy, antihistamin difenhydramin, Pipolphenum och andra droger bör utföras i vissa kombinationer, förstärkande spasmolytisk effekt. Om inga effekt producerar injektions analgetika och kramplösande läkemedel (5 ml metamizol natrium intramuskulärt eller intravenöst, 0,1% atropin lösning till 1 ml till 1 ml av 1,2% lösning subkutant omnopona eller promedol, 0,2% platifillina lösning till 1 ml subkutant, papaverinhydroklorid vid 0,02 g 2-3 gånger per dag oralt).

En av de bästa läkemedlen för att stoppa njurekolik är för närvarande känd som baralgin. Detta läkemedel har den bästa effekten när den administreras 5 ml intravenöst, och injektionen kan upprepas om det behövs. Dess användning är möjlig och 1-2 tabletter 3-4 gånger om dagen i kombination med andra droger. Det är rationellt att förskriva baralgin med avisan - till 0,05 g (1 tablett) eller barn till 0,04 g (1 tablett). Liknande effekt har spasmalgon (föreskrivs 1-2 tabletter 2-3 gånger om dagen). I njurkolik ges spadolzin för 1 ljus i anus 1-4 gånger om dagen. Trigan, Spazgan, Maxigan används.

Tabell 1. Receptbelagda läkemedel som används för att behandla urolithiasis (IBD). Lista A