Huvud
Massage

Översikt över läkemedel för behandling av prostatahyperplasi

Prostata hänvisar till den manliga urogenitala systemet och deltar i bildandet av spermier, passerar det genom uringången och förstorad prostata leder till komprimering och manliga hälsofrågor.

Hyperplasi är en allmän term i medicin, som refererar till en onaturlig ökning av celler. Ett prostatiskt adenom är ett patologiskt tillstånd hos prostatakörteln, där den är mycket förstorad i storlek.

Prostata hyperplasi av prostata leder till en utvidgning av körteln, problem med urinering och sexuell dysfunktion. Denna sjukdom är inte relaterad till onkologi och leder inte till utseende av prostatacancer.

Orsakerna till prostata adenom

Oavsett hur man försöker medicinska armaturer, men för att noggrant förklara orsakerna till celltillväxten, kunde ingen någonsin. Man tror att prostatahyperplasi är en manifestation av mänens klimakterium, vilket hotar alla män utan undantag, äldre.

Det finns inga medicinska bevis på att hyperplasi är förknippad med venerala eller inflammatoriska sjukdomar, överdriven konsumtion av alkohol och nikotin, sexuell aktivitet och sexuella preferenser. För att förvärra ett adenom kan alla ovanstående burkar, men leda till förekomst, nej.

Läkare tenderar att tro att leda till celltillväxt åldersrelaterade förändringar i kroppen av en man - en minskning androgennivåer leder till störningar i hormon bakgrunden, som ansvarar för regleringen av sexuell funktion och som en konsekvens, är det prostataförstoring.

De viktigaste faktorerna påverkar sjukdomens utseende

Riskfaktorer för prostatisk utvidgning:

 1. Ålder från 60 år. Äldre människor är mer benägna att utveckla prostataceller. Mer än 50% av sextioåriga män lider av BPH, och bland personer över 85 år är numret redan 85%. Hos män mindre än fyrtio är symptomen på adenom sällsynta.
 2. Ärftlighet. Förekomsten av BPH i en familjehistoria ökar dramatiskt sannolikheten för att utveckla prostatacellpatologi.
 3. Kardiovaskulära sjukdomar. Allt som påverkar kärlets tillstånd och hjärtats arbete - fetma, stillasittande livsstil, högt blodtryck, diabetes - kan leda till störningar i prostatakörteln och provocera celltillväxt.
 4. Skadliga vanor och låg rörlighet. Rökning, alkohol, undernäring, stillasittande arbete och brist på belastningar som är lämpliga för ålder.

Symptom på sjukdomen

 • täta önskningar för tömning;
 • intermittent och mild urinering, ibland åtföljd av stress och ofullständig
 • tömma urinblåsan;
 • brännande och smärtsamma känslor vid urinering.

Svårigheter att tömma blåsan är ett allvarligt skäl för att gå till urologen.

Svårighetsgraden av symtomen beror inte på prostata och manifestationer kan vara närvarande även om prostatan är normal eller något förstorad. Och ändringar kan åtföljas av endast ett eller flera symptom. Om manifestationerna av sjukdomen uttalas, ger de obehag och urinering störs, då är det definitivt värt att börja behandling med BPH. BPH leder till utvecklingen av symtom på det nedre urinvägarna och försämrar kvaliteten på sexuellt liv.

Diagnostiska metoder för forskning

Diagnosen av BPH är gjord i närvaro av symtom på det nedre könsorganet, blod och urintester, efter en läkarundersökning och en urologs samråd.

Om misstänkt för hyperplasi utförs ett antal studier som är utformade för att utesluta prostata och blåscancer, störningar av njurarna.

Vanligtvis går diagnosen av sjukdomen igenom följande punkter:

 1. Familjens historia och personliga historia av sjukdomen studeras.
 2. Medicinsk undersökning. Vid utförande av rektal palpation undersöks storlekarna och närvaron av prostata noduler. Förfarandet är nästan smärtfritt och tar några minuter. Njurarna och blåsans yta undersöks också.
 3. Blodtest för specifikt prostatantigen (PSA). Denna analys låter oss identifiera prostatacancer, och närvaron av BPH ökar antigennivån i blodet.
 4. Urinanalys. Genomförs för detektering av blödning och infektion i genitourinary systemet.
 5. Klinisk och kemisk forskning kommer att bidra till att identifiera cancerceller i blåsan.
 6. Mätning av hastigheten på urinproduktionen. Med andra ord uroflowmetry - elektronisk testning av urinströmmen används när urinering är svår.
 7. Cystoskopi eller uretrocystoskopi. Det spenderas av urologen för att avslöja sjukdomar i det nedre urinvägarna.
 8. USA. En smärtsam ultraljudsundersökning hjälper läkaren att bestämma prostatens fysiska egenskaper noggrant. Låter också att bedöma det allmänna tillståndet hos det genitourära systemet, identifiera närvaron av onaturliga formationer.
 9. Mätning av återstående urinvolym. I denna analys bestäms den mängd urin som återstår efter tömningen av urinblåsan. Norm - upp till 50 ml, upp till 200 ml - möjliga avvikelser, allt det mer - tecken på allvarlig anomali. De använder:
  - en uretralkateter genom vilken alla rester hälls i mätbehållaren;
  - Ultraljud.

Vid diagnos kan alla möjliga sjukdomar som kan orsaka symtom som är viktiga vid diagnos av hyperplasi uteslutas. Vanligtvis uppvisar strukturella abnormiteter sammandragning av urinkanalen, svaghet i blåsans muskler, ofrivillig sammandragning av muskelvävnad.

Metoder och metoder för behandling av prostata adenom

Applicera flera behandlingsmetoder, vars val beror på sjukdomsstadiet. Eftersom BPH är en följd av åldersrelaterade förändringar i kroppen och sällan leder till komplikationer väljer många patienter förväntad hantering. Efter diagnos, vanor och livsstil förändras, genomförs regelbundna undersökningar. Eftersom hyperplasi har egenskapen att utvecklas, är det nödvändigt att strikt övervaka regimen och genomgå systematiska undersökningar, ta prov. Patientens tillstånd bör kontrolleras av den behandlande läkaren.

Vid detektering av prostatahyperplasi är behandlingen mestadels symptomatisk och består i att förbättra utflödet av urin, koppla av och minska prostata. Används som läkemedelsterapi och folkmedicin, såväl som kirurgisk manipulation - laserresektion och kirurgisk ingrepp.

Vad ska man välja - kardinal intervention eller förväntad taktik? Svaret beror på graden av sjukdomen och det obehag som orsakas. Vanligtvis sker bedömningen av patientens tillstånd enligt de symptom som visas inom en månad.

För en adekvat analys av situationen föreslås det att man svarar på flera frågor:

 1. Hur ofta efter att ha gått på toaletten finns det en känsla av en oblodad blåsa?
 2. Hur ofta urinerar du i 2 timmar?
 3. Hur ofta har du avbrott i urinering i taget?
 4. Hur ofta har du svårt att urinera?
 5. Hur ofta uppfattas en svag urinström?
 6. Hur ofta måste du spänna dina muskler för att börja urinera?
 7. Hur många gånger har du uppmaning att urinera under natten?

De första sex frågorna föreslår svar från "sällan", "ibland" till "ofta", "nästan alltid". Den senare beräknas på en skala från 0 till 5 eller mer. Varje svar får en utvärdering av omfattningen av symtom och summan reduceras till en siffra. Resultatet är mellan 0 och 35.

Lätta symtom och lågt värde på skalan möjliggör att skjuta upp ingripandet och välja förväntad hantering utan hälsorisk. Om du får en hög poäng, är behandlingen oundviklig och du måste börja omedelbart.

Samma bedömning görs efter behandlingen:

 • en fempunktsminskning indikerar en liten symptomavlastning;
 • en minskning i intervallet 5-10 poäng är redan en måttlig lindring av hälsotillståndet;
 • en minskning med mer än 10 poäng indikerar en allvarlig positiv effekt av behandlingsprocessen.

Med mindre manifestationer av symtom används förebyggande åtgärder och folkmedicin, men om seriösa brott i genitourinärsystemet identifieras används mer konservativa metoder:

 • drogbehandling;
 • kirurgisk ingrepp;
 • inte kirurgiskt ingrepp.

Vid val av läkemedelsbehandling används beta-blockerare, antiandrogena läkemedel eller en kombination av dessa läkemedel. Modern medicin och innovationer inom farmakologin gör det möjligt att undvika kirurgisk ingrepp, förutsatt att patienten regelbundet genomgår undersökningen och exakt uppfyller rekommendationerna från den behandlande läkaren. Läkemedlets verkan syftar till att minska tonen i släta muskler och minska prostataformen. Efter deras användning förbättras urinflödet och symptomen på sjukdomen minskar.

Varje läkemedel har sina egna kontraindikationer, vilka anges i anteckningen

När man utför medicinsk behandling är det nödvändigt att ta medicinen noggrant, eftersom många av dem kan försämra människans hälsa avsevärt. Dessa inkluderar antihistaminer och läkemedel som lindrar svullnad av vävnader, diuretika, antidepressiva medel och läkemedel för behandling av spasticitet. Upptagandet av dessa läkemedel är mycket ofta viktigt för människors hälsa och annullering eller substitution för andra bör endast göras under strikt övervakning av en läkare.

Mindre än hälften av män med svaga symptom är överens om operation och nästan alla som har en allvarlig manifestation av sjukdomen. Kirurgi i det här fallet erbjuder flera alternativ för att lösa problemet:

 1. Transuretral resektion av prostata. Ett standardiserat och effektivt förfarande, varefter symptomen på BPH reduceras signifikant genom att urinröret frigörs från prostatatrycket.
 2. Laseroperation. Det är ett försiktigt kirurgiskt ingrepp med enkel reparativ behandling.
 3. Öppna prostatektomi. I detta fall avlägsnas prostatakörteln genom bukhålan. Detta är en allvarlig kavitoperation med ofta förekommande konsekvenser, efter att det krävs en lång återhämtningsperiod för att fortsätta normal livsaktivitet.
 4. Transuretral mikrovågstermoterapi (TUMT). Varma mikrovågspulser används för att minska prostata vävnad. Operationen utförs genom urinröret. Patienten släpps omedelbart efter ingripandet.
 5. Transuretral nålablation. Med nålar? Genomförande av högfrekventa radiovågor värms och förstörs prostatavävnad.
 6. Transuretral elektroförångning (TEWEU). Förångningen av prostata vävnad utförs i detta fall med hjälp av en elektrisk ström genom ett resektoskop.
 7. Prostatic stents. Installerad i urinröret för expansion. Ett litet effektivt sätt att behandla med ett stort antal komplikationer är utseendet på infektion och irritation.

Kirurgisk ingrepp är angiven för:

 • systematiska fall av urinvägsinfektion;
 • Förekomsten av blod i urinen;
 • problem med njurarna.

Vid icke kirurgisk behandling används terapeutiska metoder som kan lindra patientens allmänna tillstånd och avlägsna de flesta symptomen. Vanligtvis används:

 • ballong dilatation;
 • termisk terapi;
 • hypertermi;
 • kateterisering av blåsan.

Medicinska produkter som används för behandling

Med läkemedelsbehandling används grupper av läkemedel för att förbättra patienternas tillstånd:

 1. Blockers av 5-alfa-reduktas. Denna grupp innehåller medel som blockerar förändringen i testosteron till dihydrotestosteron, vilket påverkar tillväxten av prostataceller. Preparat förskrivs med en ökning av prostata. Deras användning leder till symptomlindring, vilket ökar trycket i strålen under urinering. Det fulla resultatet uppnås under perioden från sex månader till ett år. Dessa inkluderar - finasterid (proscar), avodart, jalin, Prostrol, Prosteride, Alfater.
 2. Alpha-blockerare. Med hjälp av dessa verktyg uppnås maximal avslappning av de smidiga musklerna i prostata, vilket leder till lindring av urinering. Förbättring av symtom uppnås på kort tid, men läkemedlet kan inte stoppas, eftersom alfa-blockerare har en kort verkningsaktivitet och efter att effekten har upphört, går effekten snabbt igenom dem. Effekterna av droger hjälper inte till att minska prostatavolymen.

Alfa-blockerare är uppdelade enligt handlingsprincipen:

 1. Icke-selektiva alfa-blockerare verkar på alla kroppens smidiga muskler, så de ska användas noggrant för personer med lågt blodtryck. Dessa inkluderar Terazozin (Haytrin) och Doxazosin (Cardura).
 2. Selektiva alfa-blockerare påverkar målmedvetet smidig muskel i prostata, men kan också påverka fundus. De har färre kontraindikationer än icke-selektiva och används oftare i medicinsk praxis. Dessa inkluderar Tamsulosin (flomaks) Alfuzosin (Uroksatral) och Silodosin (Rapaflo) Ksatral, Ranoprost, Setegis kapslar Bazetu, Dalfaz CP Ipertrofan 40.

Med alla fördelar med mediciner finns det biverkningar - det kan vara huvudvärk, minskad styrka och libido, svaghet, nässäppa. Minskar blodtrycket och därmed svimning och yrsel - även konsekvenserna av att ta mediciner.

Erektila störningar med användning av alfa-blockerare elimineras med undertryckande medel. Som en bieffekt med positiv effekt på att ta 5-alfa-reduktasblockerare, slutar håravfall.

Läkemedlet ska endast tas efter läkarens råd och under strikt medicinsk övervakning. Dessa läkemedel har en annan effekt på människokroppen, och deras kombination gör det möjligt att maximera patientens tillstånd. Intag av ett läkemedel är indicerat för patienter med lätt uttryckta symtom.

En separat grupp är läkemedel som är i strukturen har bara naturliga och växtsubstanser som hjälper vid behandling av störningar i det urogenitala systemet, störa testosteron förändring, förbättra tillståndet för erektion, har anti-inflammatorisk, kramplösande och smärtstillande, lindra svullnad av vävnader, utöva immunmodulerande, smärtstillande och antiandrogen effekt.

Dessa inkluderar Unoprost och Adeno-Ritz, Fitokaps Adenom-komplex och Bioline Prosteyt, testikel compositum, tinktur Prostatofit, Cernilton Forte och Tsernitol, Tadenan, Ogopleks, Easy Veda Prostagut Forte och ljus Adenoprosin, rektala suppositorier Bioprost.

Läkemedlet för prostata adenom hos män - en lista över antikolinerger, alfa-blockerare, växt och hormonella

Om prostata är inflammerat, är det nödvändigt att välja en effektiv botemedel mot prostata adenom hos män, och listan över mediciner är mycket omfattande. Eftersom prostatit utsatt för kronisk kurs är det bättre att inte tveka med behandling och omgående vända sig till en urolog. Korrekt utvalda tabletter från prostata adenom återvänder manlig kraft, lindrar patienten av symtom med periodiska smärtstillande.

Vad är prostata adenom hos män

Denna godartade neoplasma, lokaliserad i prostatakörteln, som bryter mot det naturliga utflödet av urin, minskar den sexuella aktiviteten hos en man, utan tidig behandling leder till impotens. Spridningen av vävnad (epitel) är fylld av allvarligare komplikationer, till exempel, när väl benign hyperplasi är benägen för malignitet. Sjukdomen fortskrider i en mans kropp efter 40 år, svår att behandla med konservativa metoder.

När läkemedelsbehandling anges

Som en följd av prostata-inflammation upplever en man svårigheter när han går på toaletten, möter han smärtsamma känslor av återkommande natur. För att bota sjukdomen är det viktigt att i god tid reagera på en alarmerande symptomatologi för att bli av med den negativa påverkan av patogena faktorer. Misstanke om utvecklingen av godartad hyperplasi uppträder när det finns sådana klagomål från män:

 • lägre buksmärtor;
 • obehag med urinering
 • smärtsamma känslor och brännande känslor när man går på toaletten;
 • retention av urinering
 • natt och dag pollakiuria;
 • spänningar i bukmusklerna med urinering;
 • falsk uppmaning att gå på toaletten;
 • en känsla av en oblodad urinblåsa.

medicin

Läkaren föreskriver komplex terapi, som inte bara riktar sig till att ta bort tecken på prostata adenom utan också att utrota själva inflammatoriska processen. I de inledande stadierna ger långvarig medicinsk användning en positiv dynamik, medan en kronisk sjukdom utan kirurgi inte längre behandlas. Med överträdelser av urinering och progressiv prostatit bestäms namnen på läkemedel och dagliga doser strikt på individuell basis.

Alfa-blockerare i prostata adenom

Representanter för denna farmakologiska grupp ger ett smärtfritt utflöde av urin och minskar tonen i blåsans smidiga muskler. I den första etappen av prostata adenom återställer sådana konservativa behandlingsmetoder urineringsprocessen, ökar blåsans elasticitet, minskar inflammation och hypertrofi hos blåsans väggar. Med uttalad svullnad i prostatavävnaden - dessa är effektiva droger från gruppen av alfa-blockerare:

 1. Terazosin. Läkemedlet finns i form av tabletter, där den dagliga dosen visas gradvis. Aktiva komponenter dilaterar vener och kärl, förhindrar stillastående fenomen av blod i bäckenorganen. Kurs - 2 - 3 veckor.
 2. Alfuzosin. Läkemedlet finns i form av tabletter, som tas som 2-3 veckor i 1 piller 10 mg en gång om dagen eller 1 tablett 5 mg 2 gånger om dagen - på morgonen och på kvällen.

Cholinolytika för prostata adenom

Dessa är effektiva medel för prostatit och prostata adenom, som framgångsrikt kombinerar i ett schema med alfa-blockerare. Deras terapeutiska effekt i hankroppen syftar till att blockera den ökade aktiviteten av acetylkolin med avseende på blåsans smidiga muskler. En sådan medicinsk metod klarar av att kontrollera blåsans hyperaktiva tillstånd. Vid akuta attacker rekommenderar läkare att använda sådana mediciner:

 1. Prostatilen. Medicinen normaliserar mikrocirkulationsprocesserna i vävnaderna, minskar det ökade ödemet och har en bakteriostatisk effekt. Producerad i form av rektala suppositorier, som krävs för att injicera en man i anusen i ett ljus. Kurs - 10 - 14 dagar.
 2. Atropin i injektioner. Detta är ett av derivaten av belladonna, vilket hjälper till att lindra smärta, minska spänningen i musklerna i blåsan och lindra svullnaden i vävnaderna. Injektioner ska ges intramuskulärt på morgonen och på kvällen är dosen överens om individuellt.

Preparat baserade på hormoner

Förekomsten av hormonbehandling är lämplig i komplicerade kliniska bilder i samband med obalans mellan hormoner och purulenta sekret, problem i det endokrina systemet. Det är nödvändigt att ta långverkande hämmare av 5-alfa-reduktas, individuell korrigering av dagliga doser. Nedan presenteras effektiva hormonella preparat av olika frisättningsformer:

 1. Hydroxiprogesteron. Läkemedlet stabiliserar nivån av hormoner i prostatakörteln, är avsedd för intramuskulär injektion. För en dag ska en man utföra en injektion. Kurs - 5 injektioner.
 2. Finasterid. Läkemedlet blockerar processen att omvandla testosteron till en aktiv form, vilket resulterar i att den extremt oönskade proliferationen av endometrium upphör. Behandlingsförloppet är upp till 6 månader, dagliga doser bestäms individuellt.

Växtberedningar

Att välja pålitliga droger för prostatit och prostata adenom, lita många patienter på fytoterapi med stabil terapeutisk effekt. Förekomsten av växtbaserade komponenter minskar listan över kontraindikationer och risken för biverkningar men minskar inte de farmakologiska egenskaperna hos den valda medicinen. Bland de mest effektiva drogerna för prostataadenom hos män bör följande farmakologiska positioner vara:

 1. Raveron. Läkemedlet är tillgängligt i form av suspensioner och tabletter för oral administrering. Läkemedlet är ordinerat på ett tidigt stadium av adenomen, och den terapeutiska effekten säkerställer närvaron av naturliga komponenter i form av extrakt från nötkreaturs prostata. Behandlingsförloppet är flera veckor vid individuella doser.
 2. Speman. Tabletter för oral administrering innehåller 9 aktiva komponenter, som framgångsrikt behandlar prostata adenom. Bland de potentiella biverkningarna finns risken för allergiska reaktioner. Dagliga doser - inuti 2 piller 2 till 3 gånger om dagen.

Spasmolytika och muskelavslappnande medel

För att eliminera smärta och andra obehagliga symptom med frekventa resor till toaletten, med prostata adenom är det nödvändigt att använda antispasmodik, till exempel Papaverin. Dessutom bedövar de den inflammerade prostatakörteln, reducerar muskeltonen, inre obehagsmassageavslappnande medel, till exempel, baclofen. För att underlätta det allmänna välbefinnandet är här vad du behöver veta om de karakteristiska läkemedlen:

 1. Baklofen. Tabletter lindrar inflammation, förhindrar den patologiska processen att förstora prostata. Den initiala dosen av en man är 5 mg 3 gånger om dagen, ökar gradvis till 10 mg per dag. Kurs - 10 - 14 dagar.
 2. Buscopan. Detta läkemedel för prostataadenom hos män är tillgängligt i form av tabletter och rektala suppositorier, har ett antal biverkningar. Behandlingsförloppet är 14 dagar. Patienterna ordineras 1 till 2 suppositorier per rektum tre gånger per dag.

immunmodulerande

När man väljer mediciner för prostatit och prostata adenom är det viktigt att inte glömma att stärka försvagad immunitet. För dessa ändamål bör den komplexa terapin vara närvarande immunostimulerande medel, som stimulerar produktivt immunsvaret hos den manliga kroppen. Här är effektiva mediciner:

 1. Tsikloferon. Läkemedlet kännetecknas av systemiska positiva effekter, det är tillgängligt i form av tabletter för oral administrering. Med prostata adenom ska 1 till 2 tabletter per dag tas i 2 till 3 veckor.
 2. Polyoxidonium. Läkemedlet har samma verksamhetsprincip som det ovan beskrivna läkemedlet, det föreskrivs om det finns en ökad känslighet hos den vuxna organismen för analogen.

Kombinationsdroger för prostatahyperplasi

Drogbehandling av prostata adenom för att påskynda den naturliga processen med återhämtning innefattar universella läkemedel i närvaro av analgetiska, antiinflammatoriska, anti-edematösa och regenererande egenskaper. Dessa kan vara följande mediciner för intag, vilket säkerställer den normala funktionen av den inflammerade prostata hos män:

 1. Sounirid Duo. Komponenterna med alfa-adrenoblockering och 5-alfa-reduktas-blockerande effekt råder samtidigt, hämmar modifieringen av testosteron till dihydrotestosteron, reducerar proliferationen av tumörceller och ordineras för prostatacancer. Läkemedlet är tillgängligt i kapslar och tabletter, avsedda för oral administrering av en månadskurs.
 2. Prostamol Uno. Aktiva komponenter - extrakt av dvärg palm och palmer krypande, förbättra funktionen av den svaga prostata. Läkemedlet kan beställas från katalogen och köpas billigt i onlinebutiken, eller göra ett sådant förvärv i apoteket. Ta in 1 kapsel per dag i 3 till 6 månader.

Läkemedel för behandling av äldre prostata adenom

Med ålder växer antalet kroniska sjukdomar i kroppen snabbt, så när man väljer ett effektivt läkemedel från prostataadenom är det lämpligt att inte glömma den potentiella läkemedelsinteraktionen, risken för komplikationer. För äldre män med ett sådant pikande hälsoproblem rekommenderar läkare följande droger:

 1. Impaza. Detta är en örtberedning, vars enda kontraindikation är kroppens ökade känslighet. Producerad i form av tabletter, daglig dos - 1 pille per dag, 7 till 14 dagar. pris - upp till 500 rubel.
 2. Afala. En annan bevisad och säker homeopatisk behandling, som har en lämplig form av frisättning - tabletter för resorption i adenom och prostatit. Aktiva komponenter förbättrar urinflödet och stimulerar blodtillförseln i prostatakörteln, tar bort inflammation, normaliserar prostatafunktionerna.

Ny medicin för prostatit

Eftersom den karakteristiska sjukdomen är benägen för kronisk kurs, finns varje år i modern farmakologi mer och mer droger i kampen mot prostata adenom. Här är effektiva läkemedel av den nya generationen:

 1. Prostakor. Läkemedlet har ett animaliskt ursprung, ett minimum av kontraindikationer och biverkningar. Producerad i form av injektioner avsedda för intramuskulär injektion. Vuxna patienter rekommenderas att administrera 5-10 mg en gång om dagen i 5-10 dagar.
 2. Prostatilen. Det är ett djurpreparat för behandling av prostata sjukdomar. Det är önskvärt att välja frisättningsformen i form av rektala suppositorier för en snabbare effekt och en lokal effekt på patologins fokus. För en dag är det nödvändigt att administrera 1 stiftpiller varje morgon och kväll. Behandlingsförloppet - minst 15 dagar.

Populära droger med prostata och adenom

Ofta för att minska tumörens storlek, föreskriver urologer tidstestade läkemedel som avsevärt förlänger perioden av eftergift, minskar inflammation. Dessa är:

 1. Diklofenak. Pillerna lindrar smärtan, normaliserar urinprocessen.
 2. Tsifran. Antibiotikum för utrotning av patogen flora utan att njurarna skadas till överkomlig kostnad.

Hur man inte skadar när man tar medicin

För att fixa i livet för män frekvent urinering, smärta eller brännande när man går på toaletten, och återställnings potensen och lösa problemet med godartad prostataförstoring, är det viktigt att styras inte av översynen av de tidigare patienterna och rekommendationerna från urolog, terapeuten i utnämningen av intensivvård. Ytbehandling av ytan är helt utesluten.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Drogbehandling för hyperplasi, eller vilka läkemedel som ska tas för att minska prostatakörteln

Hyperplasi av prostatakörteln är en sjukdom som kännetecknas av mycket förstorade storlekar av detta organ. Detta beror på överdriven spridning av dess vävnader. För närvarande finns det ingen överenskommelse om varför detta händer. De flesta medlemmar av det medicinska samhället antar emellertid en teori enligt vilken hyperplasi uppstår som ett resultat av förändringar i hormonell bakgrund.

Denna åsikt är betingad av att man upptäcker en lämplig korrelation och för det andra av det faktum att denna sjukdom är mer typisk för män från 45 år och äldre.

Det är vid denna ålder att många börjar utveckla avvikelser vid produktionen av hormoner. Denna teori accepteras också eftersom vissa terapeutiska metoder baserade på den är användbara.

Är det möjligt att bota BPH utan operation?

Många skulle vilja tro att prostata adenom kan elimineras utan operation.

Under de senaste decennierna har medicin gjort betydande framsteg, och nu finns det verkligen tekniker som kan leda kroppen till ett normalt tillstånd utan att skära bort överflödig vävnad.

Men de är fortfarande långt ifrån perfekta. Drogbehandling hjälper inte alla och är inte alltid fullständiga. Dessutom bör de endast användas enligt instruktionen av läkaren. Detta beror på det faktum att ett lämpligt verktyg endast kan fastställas på grundval av en omfattande undersökning.

Patienten behöver i alla fall se en läkare. Endast han kommer att kunna avgöra om det är möjligt att prova medicinerapi eller att gå till operationsbordet så snart som möjligt.

Typer av läkemedel som föreskrivs för hyperplasi

Under de senaste decennierna har det farmakologiska företaget skapat många verktyg för att minska prostata. Några av dem visar bra resultat i kliniska prövningar. Nu används tre typer av dessa läkemedel.

De första är inhibitorer av 5-alfa-reduktas. De arbetar eftersom deras beståndsdelar har en effekt på dihydrotestosteron, vilket är ett hormon som kan orsaka vävnadstillväxt för det aktuella orgelet. Betydande resultat från mottagandet av sådana medel observeras först efter sex månader, och det är inte alltid fallet.

Det mest kända läkemedlet i 5-alfa-reduktashämmare är Proscar. Även efter en enda inträde efter ungefär en dag har patienten märkbara positiva förändringar. I synnerhet i patientens kropp minskar innehållet av dihydrotestosteron både i plasma som helhet och direkt i prostata.

En annan grupp droger är alfa-adrenoreceptor-blockerare. Till skillnad från det första är uppgiften med dessa medel inte att minska prostata, utan att förbättra det genitourära systemet och att ta bort symptom.

När du tar lämpliga läkemedel slappar musklerna i prostatakörteln. Detta minskar på nytt trycket i urinröret, så att urinen passerar över det lättare.

När hyperplasi ofta används betyder följande:

 • Testosteronpropionat;
 • metyltestosteron;
 • sustanon;
 • progesteron;
 • Hydroxiprogesteron.

Dessa droger är androgener. De är samma som blockerare och alfa-blockerare förbättra funktionen av det urogenitala systemet (i själva verket, - underlätta processen för urinering), men också öka libido.

Nyligen har Prostatilen blivit mycket populär, vilket visar hög effektivitet. Det beror på det faktum att den aktiva ingrediensen som går in i dess komposition normaliserar blodplätt-vaskulär hemostas. Det förbättrar också blodmikrocirkulationen. Dess mottagning leder till avlägsnande av ödem och minskning av antalet vita blodkroppar i organet.

Suppositorier och injektionsvätska, lösning Prostatilen

Dessutom förbättrar läkemedlet kvaliteten hos spermipatienten. Studier visar att spermierna efter administreringen har en högre aktivitet. Detta är mycket viktigt, eftersom adenom främst påverkade manlig sexuell funktion, och utan användning av lämpliga medel att han kunde förlora fullt möjligt att föreställa sig ett barn.

Behandling med dessa och andra läkemedel utförs vanligen vid tidiga stadier av patologin utveckling. I sådana fall är det mycket hög sannolikhet att de kommer att vara effektiva. Men när prostatan når en viss storlek är deras utnämning meningslös.

Medel som är baserade på naturliga ingredienser

Också på försäljning finns också medel som är baserade på växter. De används aktivt som ett komplement till andra droger.

En av de mest kända växtbaserade läkemedlen är Tykveol. Det tas för att minska inflammationen som uppstod som en följd av en ökning av prostata. Action Tykveol grund av det faktum att den innehåller en mängd olika vitaminer och flavonoider, karotenoider och andra nödvändiga och nyttiga kropps ämnen.

Prostagut - annan naturlig medicinering. Den är baserad på: nätets rott, och även extraktet av palmfrukter av sabalarter. Det visar hög effektivitet vid behandling av hyperplasi i första etappen. Oftast föreskrivs det för inflammation och svaghet i blåsans sfinkter.

Ett annat sätt är Trianol. Dess aktiva substans hjälper epitelet att regenerera snabbare. Det hjälper också till att eliminera inflammation, vilket i sin tur orsakar prostata att öka i storlek ännu mer.

Moderna preparat för behandling av prostatahyperplasi

Konservativ terapi för godartad prostatahyperplasi (BPH) eller prostataadenom är ordinerad för män med milda och måttliga kliniska manifestationer. Enligt den internationella bedömningsskalan av symptom på prostata sjukdomar är den från 8 till 18 - 19 poäng.

Det bör noteras att antalet patienter med prostatahyperplasi ökar varje år, vilket är förknippat med ökad livslängd.

Indikationer för läkemedelsbehandling av prostatahyperplasi

Indikationer för konservativ terapi:

 • summan av poäng på skalaen för att bedöma livskvaliteten är minst 3;
 • Den maximala flödeshastigheten är inte mindre än 5 ml / s;
 • Mängden urin som frigörs per gång är inte mindre än 100 ml;
 • volymen av kvarvarande urin är mindre än 150 ml;
 • samtidig svår patologi, vilket inte tillåter på grund av stor risk att utföra operationen.

Praktisk taktik för dynamisk observation med obligatorisk blodvärdering för PSA och kontroll TRUZI 1 gång per år.

I modern urologisk praxis kan de flesta patienter med prostata adenom hållas konservativt.

Användningen av läkemedel för att behandla BPH började i mitten av 1970-talet med användning av icke-selektiva alfa-blockerare. Med utvecklingen av farmakologin utvecklades läkemedel för adenom till moderna alfa-1-adrenoblocker, vilka anses vara förstahandsläkemedel.

Effekten av droger i BPH är inriktad på följande aspekter:

 • reduktion / eliminering av störningar i det nedre urinvägarna;
 • förebyggande av komplikationer (akut urinretention, renal hydronephrosis, kronisk återkommande inflammatoriska processer, kroniskt njursvikt etc.);
 • förbättring av livskvaliteten.

Alfa-1-blockerare

I adenom symptom associerade med dysuric störningar spelar en särskild roll i den glatta muskulaturen i prostatan stroma spänningen, prostatiska uretra och blåshalsen, vilket stöds av de alfa-1-receptorer. Blockaden av dessa receptorer leder till en avslappning av glattmuskelstrukturer och en förbättring av urinströmmens kvalitet.

Det finns tre subtyper av receptorer: 1a, 1b och 1c. Av dessa är det största antalet alfa-1-a-receptorer koncentrerat i blåsans och prostats hals. Det är dessa receptorer som selektivt påverkas av läkemedel baserade på silodosin och tamsulzin.

Den mest uroselektiva av de moderna preparaten från adenom är silodosin (Urerek) på grund av dess höga affinitet för subtypen av alfa-1a-receptorerna. Det började användas sedan 2008.

Intaget av Doxazosin och Terazosin är dosberoende, det vill säga det är nödvändigt att välja en individuell dosering. Den maximala tillåtna dosen är inte definierad, men det anses att ju högre det är desto större är sannolikheten för biverkningar. Så, biverkningar kan vara som följer:

För närvarande föreskrivs Doxazosin och Terazosin mindre ofta, eftersom det finns mer effektiva läkemedel. Den genomsnittliga dosen 2 - 4 mg / dag.

Föredragen från de alfa-1-adrenerga blockerare idag är utnämningen av silodosin (urereka).

Ta det 8 mg en gång om dagen under lång tid.

Antalet patienter med utveckling av arteriell hypotension med silodosin var bara 1,3%, medan placebo-effekten var 1%.

Läkemedlet är säkert med samtidig administrering med hypotensiva läkemedel hos patienter med högt blodtryck.

Den minsta effekten av silodosin på blodtrycksnivå anses vara en signifikant fördel.

Mot bakgrund av Silodozin-behandling visar upprepade resultat av frågeformuläret en minskning av det totala antalet punkter med 4-6 och en ökning av den maximala flödeshastigheten för urin med 20%. Symtomen på den infrosiska obstruktionen minskar med 30,5% från början, i Tamsulosin - med 14,7%.

Fördelarna med silodosin i jämförelse med Tamsulosiner inkluderar utvecklingshastigheten av den terapeutiska effekten: Snabba insatser gör det möjligt att använda läkemedlet även hos patienter med akut urinretention i bakgrunden av BPH.

Efter 2-6 timmar från konsumtionstillfället ökar den genomsnittliga flödeshastigheten för urin med 2,8 ml / sek. Positiva åtgärder upprätthålls under hela behandlingen.

Den första testningen på IPSS-skalan kan utföras så tidigt som en vecka efter procedurens början.

Om en kombinerad behandlingsplan är planerad med hjälp av hämmare av fosfodiesteras-5 (tadalafil, sildenafil), är det sannolikheten för yrsel.

Samtidig administrering med hypotensiva läkemedel i 1,4% av fallen kan leda till ortostatisk hypotension.

Studier utfördes som visade effekten av alfa-1-adrenerge blockerare vid utlösning. Nästan 90% av patienterna minskade ejakulationsvolymen och 35% visade anejaculering.

Till överträdelser av utlösning leder ofta mottagandet av Tamsulosin eller Silodosin hos relativt unga patienter, med ett bevarat sexuellt liv.

Tamsulosin ordineras en gång om dagen för 0, 4 mg, under lång tid. Vissa patienter kan ta dessa läkemedel för livet, förutsatt att de tolereras väl.

Patienter som tog Alfuzosin eller placebo upplevde inte problem med utlösning.

Vid behandling av prostatahyperplasi har följande grupper av läkemedel:

 • icke-selektiva alfa-blockerare: fenoxibensamin (nu ej längre tillämplig);
 • selektiva alfa-1-blockerare med kort åtgärd: Prazozin, Alfuzozin, Indoramin;
 • selektiva alfa-1-blockerare av långsiktig åtgärd: Terazozin, Doxazosin;
 • selektiva alfa-1 alfa långverkande blockerare: Silodosin, Omnik, Omnik-Okas (med gradvis frisättning), Fokusin, Proflosin;
 • hämmare av 5-fosfodiesteras: Cialis, Levitra;
 • hämmare av 5 alfa-reduktas typ 2.

Inhibitorer av 5-fosfodiesteras

Inhibitorer av 5-fosfodiesteras ordineras i fall av stor volym av prostata och en förhöjd nivå av PSA-blod.

Statistiskt signifikanta symtomatiska förbättringar har rapporterats hos patienter som får Tadalafil, Vardenafil eller Sildenafil. Dessa läkemedel godkändes för en enstegsbehandling av BPH och erektil dysfunktion. Inhibitorer av 5-fosfodiesteras bidrar till avkoppling av de släta musklerna i nedre urinvägarna.

För de flesta män med diagnos av godartad prostatahyperplasi är bevarande av sexuell aktivitet viktig, mot bakgrund av konservativ terapi. Hos 33% av patienterna konstateras missnöje med kvaliteten på spontana erektioner, vilket är förknippat med att ta mediciner. Inklusion i systemet med Tadalafil, Vardenafil eller Sildenafil förbättrar livskvaliteten avsevärt och bidrar till normaliseringen av inte bara urinströmmen utan även erektilfunktionen.

Inhibitorer av 5 alfa-reduktas typ 2

Inhibitorer av 5-alfa-reduktas typ 2 blockera omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron genom att blockera enzymet, de resulterande saktar prliferatsiya celler.

Inhibitorer av 5-alfa-reduktas lindrar dysursjukdomar genom att minska prostatakörteln. För att uppnå bästa möjliga resultat är läkemedel lång, minst 6 månader.

Representanter: Finasterid och Dutasterid.

Som ett resultat av Finasterid (Finasta, Proscar) och Dutosterida (Avodart) nivå av dihydrotestosteron blockeras av 80%, saktar urinering och minskar intensiteten av obstruktion av nedre urinvägssymtom. På samma gång, det finns biverkningar, vilka inkluderar minskade sexualdrift, erektil dysfunktion, ejakulationsstörningar, gynekomasti).

Finasterid och Dutosterid reducerar resultatet av prostata-specifikt antigen med en faktor 2, för att beräkna det sanna resultatet rekommenderas att multiplicera den totala PSA-nivån med 2.

Studier har visat att båda drogerna är lika effektiva vid behandling av godartad prostatahyperplasi.

Nackdelarna innefattar varaktigheten av upptagande till utvecklingen av den terapeutiska effekten.

Antalet biverkningar i kombinationsbehandling är högre, därför är det inte motiverat att behandla patienter med lindriga symtom på urinvägsskador i prostataadenom.

Det finns bevis för att efter 2- 4 sommaren användning av hämmare av 5-alfa-reduktas prostatavolymen minskades till 1/3 - 1/4, och den maximala urinflödeshastigheten ökade till 1,5 - 2,0 ml / sek. Ta 5 mg 1 gång per dag oralt upp till 6 månader.

Alfa-1-receptorblockerare ger snabb lindring av symtom, medan 5-alfa-reduktashämmare bidrar till att minska prostata-storleken. Läkemedelsterapi av urineringsstörningar hos BPH studier har visat att kombinationsterapi minskade risken för progression av adenom, utveckling av akut urinretention, sannolikheten för kirurgi och mer effektiva mot symptomen på BPH.

Resultaten av studier läkemedelskombinationen (alfa-1-blockerare + inhibitor av 5a-reduktas) måste användas endast hos män med prostatavolym på minst 40 ml, och PSA-nivå av 1,5 ng / ml.

Behandlingens varaktighet fastställs i varje enskilt fall. För en mild symtomatologi är det 6 månader. Vid längre tidsmottagning är det möjligt för patienter med svåra sjukdomar i urinering.

antikolinergika

Cholinolytika används praktiskt taget inte på grund av den höga sannolikheten för akut urinretention.

Fytoterapi och livsmedelstillsatser

Fytoterapi och näringstillskott rekommenderas inte för behandling av BPH på grund av bristande bevisning för närvarande, men som en hjälp till grundterapi används ofta över hela världen.

De flesta fytoterapeutiska läkemedel är gjorda av rötter, frön eller frukter av växter som anges nedan:

 • dvärg palm;
 • Afrikansk plommon;
 • nässla, dioecious;
 • råg;
 • pumpa frön.

Några av de föreslagna komponenterna innehåller fytosteroler, fettsyror, pektiner, flavonoider, vegetabiliska oljor och polysackarider.

Det finns preparat som innehåller komponenter av endast en växt, i andra finns det flera.

Förväntade effekter av växter med BPH:

 • antiandrogen;
 • antiöstrogen;
 • blockerande alfa-receptorer;
 • saktar proliferation av prostataceller;
 • anti-edematös och antiinflammatorisk;
 • protektektivny.

Att ta läkemedel på växtbasen med ett adenom är möjligt, eftersom inga oönskade åtgärder registrerades.

Amerikansk dvärg palm

Utdrag av bär av dvärg palm - den mest populära örtmedicin för BPH. Aktiva ingredienser är komponenter som representeras av fettsyror, fytosteroler och alkoholer. Verkningsmekanism:

 • antiandrogen effekt
 • inhibering av 5-alfa-reduktas;
 • antiinflammatorisk effekt.

Den rekommenderade dosen är 160 mg oralt 2 gånger om dagen. Inga omfattande studier har genomförts, men vissa visar en subjektiv förbättring av symtom utan att förbättra objektiva indikatorer på urodynamik.

Kliniska prövningar fortsätter.

Afrikansk plommonträd

Föreslagna verkningsmekanismer innefattar inhibering av fibroblasttillväxt, antiinflammatoriska och antiöstrogena effekter. Ytterligare forskning pågår.

Extraktet erhålls från pollen av råg, som växer i södra Sverige. De föreslagna åtgärdsmekanismerna är följande:

 • blockering av alfa-1-receptorer;
 • ökning av zinknivån i vävnaderna i prostata;
 • inhibering av aktiviteten av 5-alfa-reduktas.

Det finns tecken på signifikant förbättring av symtom jämfört med placebo.

Pumpa frön

Storskaliga studier har visat att pumpa frön kan minska urineringens frekvens och nödvändiga insatser mot bakgrund av prostata adenom.

Det finns praktiskt taget inga biverkningar.

Utsiktsmekanismer: ökad syntes av prostaglandin, på grund av den stora mängden linolsyra och den antiinflammatoriska effekten av gamma-tokoferol och salpetersyra.

Kontraindikationer mot läkemedelsbehandling:

 • misstanke om prostatacancer;
 • cicatricial process i det lilla bäckenet;
 • mellersta delen;
 • tsistolitiaz;
 • återkommande hematuri
 • en neurogen blåsan;
 • överkänslighetsreaktioner på profilpreparat;
 • njursvikt, som stöds av prostatahyperplasi.

prostatilen

Prostatilen, Prostakor, Vitaprost, Vitaprost plus, Vitaprost forte - läkemedel som endast används i Ryssland. Storskaliga studier har inte genomförts, men många experter tror att effekten efter applicering i kompositionen av den första raden av droger är.

Arbetskomponenten är ett komplex av peptider, isolerade på ett speciellt sätt från prostatakörteln hos tjurar.

Den aktiva substansen är förmodligen följande::

 • Organotropona;
 • antiinflammatoriska;
 • avsvällande medel;
 • trombocytaggregationshämmande;
 • normaliserande erektil funktion
 • underlätta förbättringen av mikrocirkulationen etc.

Det finns data som använder Vitaprost forte suppositorier dagligen, i en månad, en gång om dagen, till och med som monoterapi, förbättrar livskvaliteten och lindrar symptomen på BPH.

Mishina Victoria, urolog, medicinsk granskare

2 262 visningar totalt, 9 visningar idag

De mest effektiva läkemedlen för behandling av prostata adenom hos män

Adenom i prostatakörteln är en mer oskadlig sjukdom än prostatacancer, men inte mindre insidious. Enligt statistiken är detta den vanligaste patologin för genitourinary systemet, som väntar på män efter 45 år. Hyperplasi i prostatakörteln (BPH) ger mycket ångest. Effektiv behandling av prostata adenom hos män - läkemedel av medicinsk natur.

Vad är prostata adenom och dess symptom?

Adenom av prostata uttrycks i en okontrollerad proliferation av körtelvävnad. Som ett resultat sker en ny tillväxt. Och detta är inte en "inbyggd" vävnad, men en utländsk, modifierad.

Utvecklingsriktningen för denna nya tillväxt kan vara annorlunda: både inom prostata och från dess yttre väggar. Beroende på växtriktningen kan adenom orsaka problem med urinering, eller kan inte orsaka.

 • Mer än 60% av männen över 60 år har histologiska tecken på adenom;
 • Mer än 40% har sina kliniska tecken;
 • 20% av männen känner en minskning av livskvaliteten på grund av nedsatt urinering.

För fullständig återhämtning behöver du veta exakt vad du ska behandla. Symptom på adenom och prostatacancer är till stor del identiska. För att utesluta onkologi är det nödvändigt att gå några studier:

 • Genomgå ett test för allmän och fri PSA;
 • Genomgå digital rektal undersökning
 • För att passera eller äga rum USA;
 • Gör en biopsi med syftet att prova biomaterialet för histologi.

Symtom på prostata adenom

De första tecknen på att utveckla patologi är komplexiteten i processen med urinutflöde. De kan manifestera sig på olika sätt, men oftare än inte - i talrika för och för natten falsk uppmaning att urinera. Det kan finnas smärtssyndrom. Ett karakteristiskt symptom på adenom upprepas nattliga resor till toaletten.

I vissa fall måste män väcka minst 7 gånger.

Allt detta är skadligt för patientens känslomässiga och fysiologiska tillstånd. Kronisk sömnlöshet utlöser depressionen, orsakar systematisk trötthet. Patienten kan uppleva ökad irritabilitet, vilket direkt påverkar kvaliteten på kommunikationen med andra.

Den allvarligaste komplikationen med att utveckla adenom är akut urinretention, som manifesteras i omöjligheten med spontan urinering, trots starka uppmaningar till det. I detta sammanhang samlas urin i blåsan. Dess mängd kan nå 3 liter. Utgång två: kateterisering, och om det är omöjligt - en punktering i underdelen av bukväggen.

Med sjukdomsprogressionen börjar en man bli orolig av svår smärta i underlivet, urin och sperma kan ha en blandning av blod. Allt detta kan inte men skrämma, och personen börjar intensivt söka möjligheten att bli av med sjukdomen. I detta fall ignorerar män ofta behovet av att besöka kliniken och vända sig till doktorn i de mest extrema och försummade fallen.

Metoder för behandling av prostata adenom

Det finns bara tre möjligheter att bli av med adenom.

 1. Drogterapi;
 2. Operativt (kirurgiskt) ingripande;
 3. Fitopreparat.

Vid självmedicinering finns det en fara: du kan felaktigt välja ett recept eller det kommer att vara felaktigt, med förvrängda uppgifter om preparatet, dosering och schema för antagning (gäller folkmedicin). Under behandlingen med ett sådant läkemedel kommer den patologiska processen att utvecklas. Och dyrbar tid kommer att gå vilse.

Det är bättre att inte testa ödet, men börja omedelbart med bevisade läkemedel. Det finns dock också "fallgropar" här.

För att undvika komplikationer bör du få läkares råd. För att göra en noggrann diagnos är det tillräckligt att göra tre saker:

 • Besök det närmaste laboratoriet själv och testas för PSA;
 • Besök närmaste sjukhus och gör ultraljud av prostata;
 • Att komma till ett poliklinik på bosättningsorten eller besöka en kommersiell sjukvårdsinstitution och få en urologs samråd genom att ge läkaren informationen om forskning.

De flesta män vägrar att gå till doktorn på grund av det möjliga förfarandet för rektal palpation. Enligt de medicinska normerna för urologisk administrering är det en obligatorisk undersökningsmetod vid misstänkt prostatisk patologi.

Men det finns många läkare som, som förstår palpationens låga informationskvalitet, vägrar det och skickar omedelbart patienten till TRUS (provar biomaterialet med samtidig ultraljud). De data som erhålls som ett resultat av denna procedur gör att du kan göra en noggrann diagnos.

Medicin för adenom

Adenom i prostatakörteln är en stabilt progressiv patologi. Tillväxten av godartad neoplasm är konstant, men processens hastighet kan vara annorlunda. Med patientens ålder ökar risken för olika komplikationer. I början av sjukdomsutvecklingen är den mest effektiva läkemedelsbehandlingen upptagande av läkemedel som föreskrivs av läkaren. Det är garanterat att eliminera överträdelsen av urinprocessen.

För närvarande finns tre grupper av läkemedel för behandling av prostata adenom:

 • Alfa-blockerare;
 • 5-alfa reduktashämmare;
 • Medel baserade på naturliga ingredienser: fytopreparationer.

Valet av en terapeutisk teknik beror på två egenskaper hos sjukdomen: dess stadium och flödeskomplexitet. Effekten av läkemedel syftar till att eliminera orsaken och symtomen på den här smittsamma sjukdomen.

Som en samtidig behandling föreskrivs ofta probiotika (preparat och kosttillskott som innehåller levande mikrokulturer). Dessa lösningar hjälper till att återställa tarmmikrofloran, vilket ökar immuniteten.

Det är viktigt att förstå att alfa-blockerare kan eliminera endast symptom på BPH. Och hämmare av 5-alfa reduktas påverkar orsaken till denna patologi. Därför hjälper drogerna i den första gruppen snabbt, vilket eliminerar smärtan i underlivet och krampen. Och drogerna i den andra gruppen eliminerar orsaken, de botar.

Alfa adrenoblocker vid behandling av prostata adenom

Alfa-blockerare är effektiva mediciner som snabbt kan eliminera symptomen på patologiska processer i prostata. Men för att eliminera symptomen, inte orsaken till sjukdomen.

Hjälp av dessa droger uttrycks i avslappningen av prostata och blåsans muskler, vilket bidrar till ett fritt urinflöde. Samtidigt har den nya bildningen av alfa-blockerare ingen effekt. De kan inte minska tumörens storlek eller stoppa tillväxten.

Alpha Blocker Action

En signifikant roll i det geniturära systemet hos män ges till de alfa-adrenerga receptorerna i blåsans hals och proximala kalvning av urinröret. Det finns tre typer av receptorer:

 1. Alfa-1A-adrenerge receptorer. Ligger i prostata, den prostatiska delen av urinröret, blåsan. Funktionen hos dessa receptorer är att reglera aktiviteten hos den smidiga muskulaturen i prostata, blåsans botten och nacke, de seminala vesiklarna och de ejakulatoriska kanalerna.
 2. Alfa-1B-adrenerga receptorer. Finns i blodkärl och kontrollerar tonen i artärerna vid omfördelning av blod. Antal receptorer ökar med ålder.
 3. Alfa-1D-adrenerga receptorer. Ligger i blåsan, ryggmärgen och näsbihålorna. Syftet med dessa receptorer har inte klarats fullständigt, men det är känt att de spelar en viktig roll i blåsans muskulaturarbete.

Läkemedel alfa-adrenoblockerare

CARDURA-förberedelse "Cardura"

Formen av frisättning - runda tabletter med liten diameter. Levereras i doser av 1,2 och 4 mg. På ena sidan av 1 mg tabletter är inskriften CN 1, å andra sidan - Pfizer. I 2 mg tabletter - CN 2 och Pfizer. I 4 mg tabletter - CN 4 och Pfizer.

Den aktiva substansen är doxazosinmesylat. Läkemedlet har en effekt på alla grupper av alfa-adrenoreceptorer, normaliserar det genitourära systemet. Startdosen är 1 mg per dag och tar på morgonen eller kvällen på natten. Baserat på indikatorerna för urodynamik kan dosen vara upp till 2 och 4 mg per dag.

Läkemedlet Omnic

Den mest efterfrågade är blockeringen av alfa-1 receptorer. Ta bort spasmolytiska fenomen, normaliserar blåsans arbete. Den finns i kapslar av gulgrön färg i en dos av 400 mg. Ta 1 kapsel 1 gång per dag före måltid. Ett paket kan ha 10 eller 30 kapslar.

Drogen har ett stort antal kontraindikationer, har orsakat många negativa recensioner.

Eventuella biverkningar som illamående, kräkningar, klåda i huden. diarré, huvudvärk och yrsel.

Läkemedlet "Dalfaz Retard"

Aktiv aktiv substans är alfuzosinhydroklorid. Har en uttalad effekt på adrenoreceptorer, främjar normalisering av det urogenitala systemet, eliminerar symptomen på BPH. Effektiv i prostata adenom 1 och 2 grader.

Den dagliga dosen är 10 mg. Läkemedlet tas två gånger: på morgonen och på kvällen. Produkt: kapslar.

5-alfa reduktashämmare: hur de fungerar och varför de hjälper

Den andra gruppen läkemedel för behandling av prostataadenom är hämmare (blockerare) av 5-alfa reduktas. Det är en proteinförening och det finns två typer av enzymer (ioenzym): 5-alfa reduktas typ I och typ II.

Ioenzymer av den första typen är huvudsakligen koncentrerade i levervävnader, i hårsäckar, hudintegritor. Ioenzymer av den andra typen finns i prostata. Specifikt: i kärnorna i dess stromala celler. För att påverka den godartade proliferationen av prostata är 5-alfa-reduktas typ II-hämmare nödvändiga.

Den farmakologiska industrin erbjuder flera typer av läkemedel för behandling av adenom. Bland dem:

 • Avodart;
 • Proscar (analoger av Finasteride, Propecia);
 • Prosterid.

Många år av urologisk praxis visade att Finasteride och Dugasteride är de mest effektiva. Var och en av dessa läkemedel har sina egna farmakologiska och kliniska egenskaper.

Den rekommenderade varaktigheten av medicineringen är 5-6 månader. Jämförande analyser av effektiviteten av dessa läkemedel har inte genomförts. Det noteras att effektiviteten hos "Finasterid" och "Dugasterida" är praktiskt taget densamma. En av de positiva effekterna: en minskning av PSA.

Möjliga reaktioner på att ta 5-alfa reduktashämmare:

 • Depressiva tillstånd
 • Minskad libido;
 • Kraftöverträdelser
 • Hjärtklappningar;
 • Klåda kliar.

Biverkningar av droger kan uttryckas i olika typer av sjukdomar i det genitourära systemet.

Ofta finns det olika grader av smärta i testiklarna i bröstkörtlarna. Det finns fall av sämskvalitet, mindre ofta - manlig infertilitet.

Effekten av 5-alfa reduktashämmare

Eftersom dessa läkemedel påverkar patologins orsak, går mycket tid innan fullständig återhämtning. Beroende på storleken på den godartade tumören och graden av dess progression, tar det från 5 månader till 1 år.

Vid de första stadierna av adenomutveckling kan 5-alfa reduktashämmare helt stoppa utvecklingen av tumören och eliminera den därefter. I genomsnitt kan dessa lösningar minska indexet för adenom-symptom med 3 poäng på AAU-skalan.

Fytopreparationer för behandling av adenom

Fytopreparationer är en mer profylaktisk än ett läkande läkemedel. De kan hjälpa till i början av sjukdomen. Så, med de första överträdelserna med urinering, kan du ta Prostamol Uno. Detta är en helt naturlig produkt, gjord på basis av sereniosal och finpulveriserad. Hjälper snabbt, men orsaken till patologi kan inte elimineras.

Eventuella medel, som inkluderar pumpafrön, är garanterade att hjälpa till vid det inledande skedet av patologiska processer i prostata.

Den mest populära är Tykveol, som inte bara normaliserar urinflödet utan också har en analgetisk effekt.

Dekoktioner av bladen av hassel eller hassel kommer också att hjälpa till att klara av mindre störningar i det genitourära systemet. Att förbereda ett hälsofrämjande medel är enkelt: du behöver 1 matsked av en växt för att hälla 1 kopp kokande vatten. Infusera i 30-40 minuter. Ta 1/3 kopp 3 gånger om dagen.

Användbar för prostata av svängen. Avkok av denna ört kan tas som te flera gånger om dagen. Effekten kommer inte sakta ner för att bevisa sig: urinering blir lätt och smärtfri. Vätskens buljong är beredd enligt följande: en matsked ört bryggs 1 liter kokande vatten. De insisterar hela natten. Ta på dagen.

Effektiv med stagnation i bäckenområdet och proliferation av prostatavävnad, nässla, dioecious. Denna allestädes närvarande växt kan ge god hjälp i de första stadierna av sjukdomen och stoppa tumörens tillväxt.

Kombinerade preparat

En relativt ny lösning är Sonirid Duo. Det finns två huvudsakliga aktiva substanser: finasterid och tamsulosin. Detta läkemedel kan snabbt eliminera symptomen på BPH, samtidigt som det påverkar orsaken till sjukdomen. Men det finns en bred lista över kontraindikationer och biverkningar, vilket påverkar populariteten av detta läkemedel i klinisk praxis.

För ett framgångsrikt resultat krävs konstant terapeutisk kontroll. Det är nödvändigt att genomföra studier som avslöjar graden av exponering för ett givet läkemedel.

Det är omöjligt att förutse hur mottagningen av tabletter kommer att påverka kroppen. Endast en läkare kan korrekt bedöma alla risker. Självmedicinering är fylld med allvarliga komplikationer. Därför rekommenderas vid första tecken på prostataadenom att konsultera en urolog.