Huvud
Symptom

Det viktigaste musculo-glandularorganet i reproduktionssystemet hos män är prostatakörtel: vad är det och vilka funktioner utför det?

En av de viktigaste organen i det manliga reproduktionssystemet är prostatakörteln. Det är hon som ansvarar för en mans förmåga att leda ett sexuellt liv och reproduktion.

Därför är det nödvändigt att känna alla representanter för det starkare könet om dess funktioner, friska tillstånd och möjliga patologier.

Prostata: vad är det?

Prostatakörteln (prostata) är ett organ som består av glandulära och muskulösa vävnader.

Huvudfunktionen hos körteln är utvecklingen av en speciell manlig hemlighet, som sedan levereras till spermien med hjälp av musklerna under utlösningen.

Spermatozoa som finns i seminalvätska och fångade inuti kvinnokroppen behöver bra förutsättningar att röra sig inuti livmodern och befrukta ett moget ägg. De skapar prostatens hemlighet.

Sammansättningen av substansen som produceras av kroppen innehåller aminosyror och andra komponenter som reducerar viskositetsindexet för spermier, vilket ökar aktiviteten hos spermatozoa.

Prostata och prostata är samma, eller inte?

Faktum är att i den medicinska litteraturen i artiklar i motsvarande ämne finns sådana termer ofta förekommande.

De används eller tillsammans, som synonymer, eller separat från varandra, vilket därigenom ytterligare förknippas med vanliga människor långt ifrån medicin.

Faktum är att båda termerna hänvisar till samma - det manliga organet, som består av körtel- och muskelvävnad och ansvarar för utvecklingen av manliga hemligheten. Därför kan du vara säker på att detta är en prostatakörtel efter att du har sett ordet "prostata".

Anatomisk struktur

Platsen för prostata är området under blåsan. Det täcker hela nedre delen av urinröret. Som vi nämnde ovan består organet av körtel- och muskelvävnad.

Körteln kan ha en annan form och densitet - det beror helt på de enskilda egenskaperna hos en mans kropp. Med ålder kan de angivna indikatorerna variera.

Prostatan kompletteras med en komplex neuralbunt som reagerar på de minsta förändringarna i den patologiska naturen, vilket resulterar i utveckling av lokala och allmänna störningar hos det manliga reproduktionssystemet.

Organets utveckling kommer från flera embryonala zoner som fortfarande finns i moderns livmoder. De viktigaste är perifer och central.

Huvudfunktionerna i kroppen

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Prostata i den manliga kroppen utför en uppsättning viktiga funktioner:

 • sekretorisk. Järnet producerar den hemlighet som krävs för det normala funktionen hos människors reproduktionssystem. Sammansättningen av saften som produceras av kroppen innefattar proteiner, fetter, elektrolyter och hormoner. Prostatens hemlighet består av en flytande och tät texturfraktion;
 • transport. Under utlösningen kontraheras glattmuskelfibrerna i de partiella vesiklarna och kapslarna, vilket leder till att den seminalvätska transporteras till urinröret;
 • utspädande. På grund av de ämnen som förekommer i prostasjuice förekommer flytning av spermier, vilket ger spermier med livskraft och goda förutsättningar för intag och befruktning av kvinnliga celler.

Förutom de ovan angivna funktionerna ger prostatakörteln också testosteronproduktion och kontrollerar erektilfunktionen.

Sjukdomar i prostatakörteln hos män

Prostata är ett organ som kräver extra omsorg och uppmärksamhet, särskilt efter 45 år.

En stillasittande livsstil, dåliga vanor, brist på regelbunden sexliv, familjehistoria, sexuella infektioner och andra faktorer kan utlösa utvecklingen av patologiska processer av varierande svårighetsgrad.

Tidig upptäckt av överträdelser och kompetenta åtgärder för att förhindra försämringen av människors hälsa. Om de plågor som oftast påverkar prostata, stör hennes arbete och det allmänna tillståndet för hanehälsan, kan du läsa nedan.

Akut och kronisk prostatit

Dessa är sorter av samma sjukdom som påverkar män i åldern 45 år och äldre.

Prostatit är en inflammatorisk process som uppträder i prostatakörteln. Förloppet av inflammation orsakar en man ett mycket konkret obehag.

Orsaken till utvecklingen av både akuta och kroniska sjukdomar kan vara hypotermi, traumatiserat könsorgan, sexuellt överförbara sjukdomar, infektioner eller hormonavbrott.

Om utvecklingen av en specifik form av inflammation i prostata kan man se på symtomen och egenskaperna vid sjukdomsförloppet. Akut prostatit fortsätter med uppenbara symtom, vilket framträder, som de säger, på ett ögonblick.

Det faktum att en man lider av akut prostatit, vittnar om:

 • ökad kroppstemperatur;
 • allvarlig smärta i ljummen och i perinealzonen (särskilt vid tarmtömning);
 • utveckling av sepsis
 • frekvent uppmaning att besöka toaletten;
 • svaghet och svettning;
 • några andra manifestationer.

Symtom på akut prostatit kan manifesteras separat från varandra eller alla tillsammans.

 • smärta i ljummen och i perinealzonen (särskilt vid tarmtömning);
 • depression och trötthet
 • erektil dysfunktion
 • frekvent uppmaning att besöka toaletten och en känsla av en oblodad urinblåsa.

Dessa symtom kan vara försumbar eller från tid till annan, vilket leder till att män förväxla dem ofta med symtom på cystit, kolit och andra sjukdomar i bäckenorganen. Behandling av både akut och kronisk prostatit börjar med definitionen av grundorsaken till sjukdomsutvecklingen.

Adenom (BPH)

Prostataadenom eller BPH är en godartad tumör (eller benign prostatahyperplasi) som utvecklas i prostatavävnaden.

På grund av hormonella förändringar utvecklas denna sjukdom oftast hos män äldre än 50 år. Under utvecklingen av adenom växer organs vävnader in i körteln, på grund av vilket urinröret passerar genom prostata.

Normal och förstorad prostata

Som ett resultat börjar mannen uppleva svårigheter med urinering. På grund av den trånga kanalen kan urinen inte snabbt lämna blåsan, så patienten behöver mer tid och ansträngning för att tömma urinorganets organ.

Detta är dock inte alltid möjligt. I vissa fall stagnerar urinen, vilket leder till inflammation i blåsvävnaden.

I de fall då sjukdomen är i ett tidigt skede, är det möjligt att bli av med sjukdomen med hjälp av mediciner. Om läkemedlet efter behandlingen slutar elimineras adenomen genom kirurgisk ingrepp.

Prostatacancer är en typ av cancer, under vilken cancerceller bildar en malign, ständigt växande tumör.

Patologi kan sippra genom prostatavävnad och låta metastaser i andra organ. Eftersom onkobrazovanie växer långsamt ökar sannolikheten för fullständig återhämtning av detektion av tumören i de tidiga stadierna.

För behandling av patienten tillämpar specialister ett komplett utbud av åtgärder, som börjar med hormonbehandling, bestrålning och kemoterapi, och avslutar med kirurgisk ingrepp.

abscess

Denna patologi, i vilken purulenta sekret ackumuleras i prostatas vävnader.

Den främsta orsaken till utvecklingen av en abscess kan vara prostatit eller en infektiös purulent process som förekommer i den extragenitala zonen.

Sjukdomen åtföljs av en skarp smärta i rektum och perineum, hög feber, frossa, smärtsamma känslor när tömma blåsan eller tarmarna. Behandlingen av abscessen beror på utvecklingsstadiet.

Om suppuration upptäcks i ett tidigt skede, är det möjligt att bli av med sjukdomen med hjälp av mediciner. Om fokuset är påtagligt under undersökningen öppnar specialisterna abscessen, ger tillgång till inflammerat område och installerar dränering genom det skårna skottet.

skleros

Med skleros ersätts muskulär- och körtelvävnaden med en bindväv, vilket resulterar i en störning i organets funktion.

Den främsta orsaken till skleros är prostatit, vilket stör blodcirkulationen i prostatavävnaderna. Störningen kan också orsaka uretroprostatisk återflöde, liksom autoimmuna och några andra faktorer.

Symtom som indikerar förekomst av sklerotiska processer är ett brott mot processen med urinering, njursvikt, smärta i bäckenområdet.

tuberkulos

Sjukdomens orsaksmedel är en käpp av Koch, som faller i prostatavävnaden eller från närliggande sjukdomar, eller ur urinröret eller från lungorna.

I de tidiga stadierna är tuberkulos asymtomatisk och börjar manifestera sig endast när infektionen påverkar testiklarna, blåsan eller urinröret.

Symtom på utveckling av tuberkulos är närvaron av blod och purulenta formationer i urinen, brinnande smärta när tömmer blåsan, frekvent uppmaning att besöka toaletten, anemi, trötthet.

Behandlingen av tuberkulos har lång tid (ca 4-6 månader). Vanligtvis utser doktorn en patient ett komplex som består av flera läkemedel, valda individuellt.

stenar

Stenar bildas vanligtvis på grund av stillastående processer i prostata, liksom på grund av uretro-prostatisk återflöde.

Dessutom kan orsaken till stenernas utseende bli skadliga vanor, skador på könsorganet, urogenitala infektioner och andra sekundära faktorer.

De viktigaste symptomen på närvaron av stenar i prostata är smärta i tömningen av tarmarna och urinblåsan, med erektioner och utlösning, smärta i ländryggen och sakrum, blod i spermier och urin och några andra manifestationer.

Att behandla sjukdomen kan användas medicinska produkter, laser, kirurgi, samt folk recept.

Metoder för diagnos och behandling

För att identifiera patologier i prostata och bestämma de korrekta strategierna för att kontrollera dem kan olika diagnostiska metoder användas: ultraljud, TRUS, MR, palpation, PSA blodprov, prostatajuiceanalys och många andra.

Relaterade videoklipp

På prostatakörteln hos män i videon:

Med full förståelse för orgeln, dess funktionella förmågor, patologier och symptom på olika avvikelser är det möjligt att övervaka prostatens hälsa och förhindra utvecklingen av farliga processer i tid.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Prostatacancer hos män

Sjukdomar i prostatakörteln hos män - en mycket vanlig sjukdom som drabbar cirka 50% av den manliga befolkningen vid 50 års ålder och nästan 90% äldre än 75 år. Därför måste alla äldre män känna till metoderna för förebyggande, orsakerna till utseendet och sättet att härda denna sjukdom.

Vad är prostatakörteln?

Prostatakörteln är ett organ i den manliga kroppen, som består av två trapezformiga lober i form av en kastanj, som är förbundna med en isthmus. Körteln är placerad under blåsan och rör den med sin konkava bredare bas, i urinrörets område, som smalnar, girdling urinröret med sin isthmus. Den vänstra och högra delen av prostatan består av muskelvävnad och körtelformationer (cirka 30 i kroppen), utsöndringskanalens mun befinner sig i urinrörets väggar.

Funktioner av prostata

Prostata utför olika funktioner i kroppen av män, de viktigaste är:

 • Sekretoriska. Kroppen utvecklar en hemlighet i form av en slemhaltig fraktion, som är en viktig del av spermier och reglerar testosteron i hankroppen. Hemligheten spelar en viktig roll i sammansättningen av manlig spermier, som är ansvarig för spermatozoas aktivitet. Hos män utvecklas hemligheten ständigt, men vissa sjukdomar kan leda till misslyckande av dess bildningsmekanism. Spermierna hos män blir för flytande eller tjocka, och spermatozoer förlorar sin rörlighet, vilket bidrar till manlig infertilitet.
 • Motor. Fibrino-membranfilmmembranet som skiljer prostatens lobar får det att krympa, bildar en urinhållande ring (sphincter).
 • Barriär. Järn syntetiserar ämnen som neutraliserar infektioner som tränger in i organen genom urinvägarna.

Sjukdomar i prostata

 • Adenom - en ökning i kroppen på grund av den ofrivilliga spridningen av dess vävnader.
 • Prostatit är en prostatatumör hos män, denna komplikation orsakar ibland vesikulit.
 • Cancer är en malign tumör, hos unga män finns dess variation - sarkom.
 • Stenar - förekommer i prostatakörteln på grund av njursvikt.
 • Abscess är ett försummat stadium av den inflammatoriska processen med utseendet av pustulära foci.
 • Tuberkulos-Kochs bakterie, tillsammans med lungorna, påverkar andra organ.

Det vanligaste adenom, prostatit och cancer.

Adenom av prostata

Synen att adenomen (prostatakörtelns cysta) - en följd av den naturliga åldrandet hos den manliga kroppen är ganska välkänt. Detta bekräftas av statistik - hos äldre män är risken för sjukdom hög. Prostatit och prostata adenom diagnostiseras hos män över 50 år, cirka 90% av den manliga befolkningen över 75 år påverkas i varierande grad.

Faktorer som påverkar manifestationen av adenom är i studietrinnet, men studierna avslöjade följande mönster som påverkar processen för bildandet av sjukdomen:

 • Genetics. Utseendet hos manlig adenom efter 50 år har en arvelig karaktär av predisposition. Studier har visat att hos manliga släktingar i prostatacystosen börjar utvecklas, vanligtvis i samma ålder och har samma symtom och flöde.
 • Hormonella förändringar. Här är förhållandet mer naturligt, sjukdomen utvecklas i ålderdom under åldringen av det manliga reproduktionssystemet och en minskning av antalet könshormoner.
 • Fetma. Risken för utseende av adenom hos män med övervikt ökar i tider - fet vävnad förhindrar blodflöde i bäckenregionen.
 • Felaktig mat. Överskott av skadlig mat medför risk för inflammation i prostatakörteln. Män som upprätthåller en balanserad diet, möter symtom på sjukdomen mycket senare.
 • Livsstil. Prostatan ligger i bäckenet och eventuell stagnation av blod och muskelsvaghet med en lång sittställning påverkar dess funktionalitet negativt.
 • Dåliga vanor. Användningen av alkoholhaltiga drycker och tobaksrökning avslöjade inte ett direkt samband med prostata sjukdomar, utan snarare är de faktorer som accelererar åldrande av organismen som predisponerar utvecklingen av patologi.

Symtom och behandling

Sjukdomen fortskrider långsamt, så många uppmärksammar inte omedelbart det och börjar behandlas sent.

När adenom i körteln växer och knölarna komprimerar urinkanalen - det här gör det svårt att få urinen ur kroppen, så att tecken på adenom är huvudsakligen förknippade med urinering. Det finns tre stadier av prostata adenom, som kännetecknas av manifestationer:

 • Kompenseras. I detta skede uppstår urinering oftare än vanligt och är svårt, strömmen är svag och trög. Symtomen är mest uttalade på natten - det kan kräva tömning 5 till 8 gånger;
 • Subcompensated. Symtom inkluderar ofullständig frisättning från urin, ökar ökar, urin börjar släppa ut. Det är torr mun och törst, vilket indikerar njurarnas kränkningar.
 • Dekompenserad. Omöjligheten att rensa urinblåsan, mängden urin kan vara ca 2 liter, blåsan sträcker sig, dess känslighet går förlorad. Urin går ofrivilligt när som helst på dagen, funktionen av njurarna är helt nedsatt.

Effektiv behandling i komplexet, som, förutom att ta medicin, innefattar fysioterapi och överensstämmelse med arbets- och vilaregimen:

 • Läkemedelsmetoder. Behandling med läkemedel är ett effektivt sätt att minska tumörens storlek. De viktigaste läkemedlen för behandling är alfa-adrenoreceptor-blockerare, vilket bidrar till att minska muskeltonen. Detta leder till en minskning av trycket i urinblåsan och underlättar väsentligt urinering.
 • Dessutom förskrivs alfa-reduktashämmare-substanser förhindrar omvandling av testosteron till dihydrotestosteron, och anti-exudativa och antiinflammatoriska läkemedel kan också ordineras.
 • Sjukgymnastik. En uppsättning fysiska övningar för att förbättra blodflödet i musklerna och organen i det lilla bäckenet. Metoden att värma cysten med en elektrisk ström används också av enheter som sätts in genom ändtarmen. I det här fallet är en balanserad kost som ger kroppen nödvändiga ämnen för att återställa urinsystemet.
 • Kirurgiska metoder. Med förhöjning av prostata adenom till 2 och 3 grader blir droger kraftlösa och kirurgiska operationer används.

De mest smärtfria och med få komplikationer är transuretral kirurgi. Det finns ett borttagning av övervuxna vävnader genom urinröret med hjälp av en rezisskop. Om det är omöjligt att utföra en transuretral operation, används en prostatektomi - en smärtsam och traumatisk operation med fullständigt avlägsnande av prostatakörteln.

prostatit

Prostatit är en inflammatorisk sjukdom som orsakas av kapillär stagnation (abakteriell prostatit) eller genom infektion i en manlig kropp. Infektion kan överföras sexuellt eller gå in i organ genom urinröret eller rektum.

Orsaker till prostatit

I ett överväldigande antal fall har inflammation i prostatakörteln en kronisk, icke-bakteriell form i samband med stillastående processer i orgeln. Huvudorsakerna och faktorerna för uppkomsten av denna sjukdom är följande

 • Hormonala abnormiteter uppstår vid otillräcklig minskning i kroppen av hormoner som är ansvariga för erektion och ejakulation.
 • Brott mot blodcirkulationen som orsakas av svullnad eller klämning av blodkärl kan orsaka inflammation;
 • Skador i perineum och urinblåsa, åtföljd av stagnation i blodkärlen - detta kan orsaka kronisk inflammation;
 • Missbruk av alkohol orsakar inflammation och minskar kroppens skyddsfunktioner.
 • Sjukdomar i urinvägarna, vilket leder till en minskning av urinröret och en överträdelse av urinproduktionen.
 • Ett sällsynt sexliv ökar risken för blodflödesstagnation i prostatakörteln. När utlösning sker en naturlig massage i körteln, vilket är det bästa förebyggande mot prostatit. För att minska risken rekommenderas att ha sex minst 3 gånger i veckan.
 • Professionell aktivitet eller stillasittande livsstil orsakar stagnation av blod i organ som finns i bäckenområdet.

Symtom och behandling

Den mest kända urologiska manliga sjukdomen har följande symtom:

 • Buksmärta i urinproduktion
 • Konstant smärta i perineum och skrotum;
 • Kort samlag med nedsatt erektion;
 • Försvinnande av spontan morgonrörelse vid fyllning av blåsan.

Inflammation av prostata hos män behandlas med läkemedel och komplex: antibakteriella medel används efter detektering av patogenen, läkemedel som lindrar inflammation, diet och terapeutiska förfaranden.

Drogbehandling. Antibiotika av fluoroquinolonserierna (levofloxacin), antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen) används. Alfa-adrenoblocker (proflosinom) visas, vilket underlättar urinprocessen. Hormonala preparat av två grupper ordineras: glukokortikoider och androgenhaltiga hormoner. Sjukgymnastik. Massage i prostatakörteln, terapeutisk gymnastik, akupunktur, vattenprocedurer visas.

Prostatacancer (karcinom) är en malign tumör lokaliserad i sitt område. Skadliga sexuella och urinfunktioner, hotar patientens liv. Carcinom är ganska vanligt och står för cirka 10% av alla manliga cancerformer.

Vad är karcinom

Orsakerna till karcinom har ännu inte avslöjats, men följande mönster observeras:

 • Ålder. Manliga hormonella förändringar orsakar sjukdomar i prostatakörteln som leder till cancer. Det är uppenbart att utseendet av carcioma är direkt relaterat till mängden testosteron i kroppen, det sänks hos äldre.
 • Ärftlighet. Om genus av män var cancerpatienter, då riskerar sjukdomen att fördubbla. Ärftlighet skiljer sig från det vanliga åldersrelaterade karcinom i början av starten (6 till 7 år).
 • Livsstil. Beteende hos en person har en signifikant effekt på förekomsten av prostatacancer. Alkoholhaltiga drycker, rökning och droger på grund av deras höga mutagena effekter på kroppen leder till degenerering av en godartad tumör till en cancerös.
 • Ström. Överdriven konsumtion av fettrött kött orsakar cancer, även om det inte finns någon tydlig koppling mellan läkarna.
 • Försämrad urinproduktion: intermittent process, frekventa önskningar, brännande och smärtsamma förnimmelser.
 • Smärta i rektal palpation under den fysiska undersökningen.
 • Blod i urin och sperma, impotens.

Utvecklingen av karcomen leder till metastaser i bäckenområdet, med skador på benvävnad, ryggmärg och organ som ligger i bäckenet. Manifestationer med karzio 3 och 4 grader:

 • Benvärk i bäckenet.
 • Ödem i lemmar och kropp, anemi.
 • Förlamning.

Cancerbehandling

Sjukdomen är svår att identifiera i ett tidigt skede utan en särskild undersökning, ett effektivt sätt att övervaka är PSA.

Carcinoma benägna att äldre patienter, så om män över 65 år och sjukdomen är utdragna och metastaser inte är tillämpliga, är det ingen mening att tillämpa ett komplicerat och mycket smärtsam cancerbehandling på grund av den höga dödligheten hos patienter från andra orsaker.

Befintliga metoder för cancerbehandling innefattar följande förfaranden:

 • Kemoterapi och riktade behandlingar. Användningen av droger i kemoterapi hämmar tillväxten av cancerceller, skadar det friska och skadar hela kroppen.
 • En alternativ metod är riktade läkemedelsbehandling, där cancerceller genomgår en målad attack av monoklonala antikroppar med minimal skada och lättare behandling;
 • Hormonala effekter. Användningen av en uppsättning hormoner kan stoppa eller signifikant sakta ner utvecklingen av cancerceller. Metoden tjänar vanligtvis som ett komplement till en kirurgisk operation eller bestrålning, men det är möjligt att endast behandlas av hormoner.
 • Ray. Röntgenbestrålning av en lokaliserad tumör medför många negativa effekter och är inte särskilt lämplig. För behandling gäller mer sparsamma metoder - brachyterapi och ultraljudsbehandling;
 • Brachyterapi är leveransen till organet genom ändtarmen med hjälp av en nål av en radioaktiv isotop av jod. Lokalisering av injektionsstället är korrekt, strålning förstör cancercellerna i körteln utan att skada andra organ;
 • USA - terapi - en lokal ultraljudseffekt på cancerceller, vilket leder till deras fullständiga förstöring.

Kirurgiska metoder är effektiva i de tidiga stadierna, två metoder för kirurgisk ingrepp används.

 • Prostatektomi - prostatan är helt utskurad - det här är en traumatisk kirurgisk operation;
 • Transuretral resektion - borttagning av cancer tumör genom urinröret i delar med hjälp av en reziskopa.

Hane prostata och dess behandling är en viktig fråga för många äldre människor. Prostata behandlas ganska effektivt med användning av medicinska läkemedel, behandlingen med folkmedicin är ganska förebyggande.

I cancer effekt kan uppnås genom att lokalisera metastaser med sjukdom kropp (karcinom i 1 och 2 grader), aktuella metoder för behandling i motsats till konventionellt mer effektiv och smärtfri.

Allt om prostatakörteln - struktur, funktioner, diagnostik av patologier

Prostatakörteln hos män kallas "andra hjärtat". Från sitt fullfjädrade arbete beror både den sexuella funktionen, det normala funktionen hos urinvägarna och det psykologiska tillståndet. Detta är den främsta hjälpkörteln hos hanen, som utför en viktig sekretorisk funktion.

Funktioner av strukturen

I en frisk man är prostata upp till 25 kubikcentimeter, vilket motsvarar 25 ml. Den genomsnittliga densiteten hos körteln är 1,05 g / cm3. Längden av järnet når 3,2-4,5 cm, bredd - 3,5-5 cm, i tjocklek - 1,7-2,5 cm.

I olika perioder av människans liv förändras formen och konsistensen av prostata körteln. Före puberteten har järn små dimensioner och består huvudsakligen av muskelvävnad. Under puberteten börjar den glandulära komponenten att dyka upp. Prostatakörteln hos vuxna män består av körtelvävnad, glattmuskel och bindväv.

I form liknar prostata en kastanj, uppdelad i mitten av en fur. Spetsen (den så kallade smala delen av orgeln) riktar sig mot membranet. I jämförelse med henne är basen av körteln bredare och i kontakt med blåsan.

Den främre delen (mot pubicområdet) och baksidan av orgeln (vänd mot tarmen) har en konkav form och en slät yta. På varje sida finns sektioner av rundad form - lägre glansiga ytor.

Prostatakörteln ligger i bäckenområdet mellan ändtarmen och puben under botten av blåsan. Prostatan täcker delvis urinröret och ejakulatorisk kanal (ejakulatorisk kanal).

Glatt muskelvävnad kan vara från fjärdedel till hälften av volymen av prostata, och glandulär komponenten (30 till 50 körtlar) har parade kanaler och öppna hål (det kan finnas från 15 till 25) vid kanterna av fröet utbuktning. Den senare ligger på baksidan av urinröret i tjockleken på prostatakörteln.

Seed tubercle spelar rollen för receptionszonen och är ansvarig för reglering av sexuell upphetsning, liksom utlösningen av utlösning och orgasm. Varje del av prostata är omgiven av buntar av glatta muskelfibrer (belägna i längsgående och cirkulära lager). Smidiga muskler i körteln är ett enda kontraktilsystem.

Blod och lymfkärl runt prostata

Utanför är prostatakörteln omgiven av en fibrös kapsel, som har en ganska tät struktur. Från henne inuti körteln är riktad bindvävssepta. De omgivande orgaskärlen bildar en prostatisk venös plexus förknippad med penisens djupa dorsala vena och rektumets hemorrhoidala plexus.

På samma sätt fördelas lymf - det strömmar längs de kärl som är anslutna till lymfkärlen i rektum och närliggande organ. Det är oerhört viktigt att bibehålla normal drift av båda systemen, för annars ökar risken för sänkning i prostatakörteln av mikroorganismer som kan tränga in från blodet och lymfan.

Kommunikation med nervsystemet

Prostatakörteln är rik på nervändar. Vi talar om nervfibrer i det autonoma nervsystemet (sympatiska och parasympatiska), känsliga nerver och ändpunkter.

Sympatisk stimulering är förknippad med utlösning. På grund av det faktum att sympatiska nerverna är involverade i kontrollen av den prostatiska muskulaturen är det möjligt att effektivt använda alfa-adrenoblocker under komplex behandling av adenom.

funktioner

Prostatakörteln har tre huvudfunktioner:

 1. Sekretorisk exokrin - utvecklar en hemlig utspädning av spermier, aktiverar spermiernas rörelse och ger en normal nivå av syra-basbalans.
 2. Motor - organets muskelvävnad kontraherar rytmiskt och kastar ut den prostatiska hemligheten med semen vid utlösning. Hemligheten innehåller: zink (ger antimikrobiell aktivitet hos den seminala vätskan), hormoner, fetter, proteiner, kolhydrater och enzymer som är nödvändiga för reproduktionssystemets normala funktion.
 3. Barriär - förhindrar penetration från urinröret i övre urinvägarna hos mikroorganismer.

Bland de utsöndrade produkterna av prostatakörtlar är de mest studerade sura fosfatas-, citronsyra- och prostatiska specifika antigener (PSA). Det är det senare som analyseras i studien av sannolikheten för att utveckla prostata sjukdomar. I synnerhet bestäms risken för att utveckla adenom och cancer eller närvaron av malign bildning.

Om en av funktionerna bryts, lider genitourinary systemet och reproduktionsfunktionen försämras. Prostatakörteln spelar en stor roll i processen att producera huvudkönshormonet, testosteron.

Inuti prostata omvandlas detta hormon under inverkan av ett speciellt enzym (5-alfa-reduktas) till dihydrotestesteron. Läkemedel som påverkar 5-alfa-reduktas används för att behandla prostata adenom.

I prostata vävnaden finns också alfa-adrenerge receptorer som stöder orgelens smidiga muskler i tonus. Detta används vid behandling av adenom och prostatit.

När cancer börjar, ökar prostata på allvar i storlek - upp till 300 ml och mer. Detta indikerar närvaron av godartad hyperplasi (ademe) eller malign bildning (cancer). Det är svårt att självständigt bedöma graden av utvidgning av prostata. Det rekommenderas att göra detta exklusivt med en urolog vid en rektal undersökning.

Genom rektumets främre vägg kommer en specialist att sondra ytan på prostatakörteln. Förändringar i dess struktur kan uppskattas genom ultraljud TRUS (transrektal ultraljud), MRI (magnetisk resonanstomografi) och CT (datortomografi) av bäckenorganen.

Forskningsalternativ

För att bedöma tillståndet hos prostatakörteln och förekomsten av möjliga patologier utförs ett antal laboratorietester, inklusive:

 • Urinalys (för studie erhålls i tre portioner);
 • Prostatsekretionsanalys;
 • Undersökning av ejakulat (spermier);
 • Bakteriologisk undersökning av urin, sperma och utsöndring av prostata.

Om du misstänker en prostatit börjar en medicinsk undersökning med urinanalys. På urinrörets funktion kan erhållas detaljerad information från den första mottagna urinen. I händelse av att förhöjda nivåer av leukocyter registreras kan det tala om urinrör (inflammation i urinröret).

Normen är antalet vita blodkroppar som inte överstiger 15 i synfältet, i den första delen av urinen efter en fyra timmars försening i urinering. Den andra delen av urinen kommer att berätta om arbetet med blåsan och njurarna. Följaktligen föreslår en ökning av antalet leukocyter en inflammatorisk process i blåsan (cystit) eller njurar (pyelonefrit).

Om hemligheten efter massagen inte kunde erhållas i tillräckliga mängder för hela studien (detta indikerar att mängden utsöndring är liten och han var antingen i urinblåsan eller åsna på väggarna i urinröret), och undersöker en tredje del av urin.

När det är nödvändigt att kontrollera förekomsten av den inflammatoriska processen av de partiella vesiklarna, utföra deras massage och undersöka urinen. Vid behov, kontrollera åtgärden för vänster och höger sädesblåsan separat.

Diagnos av patologier

Utsöndringen av prostata eller urincentrifugen undersöks genom mikroskopi. En droppe testvätska appliceras på glidbanan och undersöks under ett mikroskop. Normalt bör inte mer än 10 leukocyter ligga inom synfältet. Om det finns mer kan prostatit diagnostiseras. Hemligheten och urinen undersöks också för närvaron av lecitinkorn (en minskning av deras antal kan indikera en funktionell brist på prostatakörteln), amyloidkroppar, epitelceller.

I vissa fall beslutar läkaren om en mer detaljerad studie: spendera upp till fyra massager med ett intervall på 1-2 dagar. Om det behövs ges patienten alfa-blockerare.

Även om tillväxten av mikrofloran inte bekräftades med en enda sådd av sekretionen av prostata eller den tredje delen av urinen, kan hundra procent inte utesluta närvaron av dolda infektionsfält i prostata. I detta fall utförs upprepade undersökningar för att exakt identifiera patogenen hos den inflammatoriska processen.

I närvaro av kronisk prostatit utförs extra test. Bland dem - en studie av arten av kristallisering av utsöndringen av prostatakörteln. Kristallisation sker på grund av beroendet av formen av de utfällda kristallerna av natriumklorid på de fysikalisk-kemiska egenskaperna hos den prostatiska sekretionen.

Om kristalliseringsprocessen passerar utan störningar, sättes kristallerna till ett mönster som liknar ett fernblad. I närvaro av patologiska förändringar i prostata och i närvaro av ett kroniskt inflammationsfokus, är kristallmönstret allvarligt stördat eller inte bildat alls. Denna process påverkas starkt av manliga könshormoner - androgener.

Symtomatiska störningar

Början för uppkomsten av akut prostatit kan fungera som hypotermi eller ARVI. Kroppstemperaturen går upp till 39-40 ° C och åtföljs av frysningar. Dessutom är en stark smärta lokaliserad i ljummen, perineum och underlivet. Smärta syndrom ökar vid urinering, i urinen kan det förekomma en blandning av blod.

Orsaken till bakteriell prostatit, som i isolerad form förekommer i endast 10% av det totala antalet fall) verkar alltid infektion som har trängt in i prostatan från njurar, urinblåsa, urinrör. I vissa fall är orsaksmedlet en svamp- eller virusinfektion.

Vid eventuellt obehag är det viktigt att inte tveka att besöka en läkare, eftersom risken för komplikationer är hög:

 • Abscess av prostata (bildandet av ett purulent hålrum i körtelvävnaden);
 • Orchitis (inflammation i testiklarna);
 • Epididymit (inflammation av epididymis);
 • cystit;
 • uretrit;
 • Blåsor.

Faktorer som bidrar till utvecklingen är följande:

 1. Kronisk infektion i urinvägarna, andningsorganen;
 2. Felaktig behandling av akut prostatit;
 3. brist på motion;
 4. Oregelbunden kön;
 5. Underkylning och reducering av immunitet.

Om inga åtgärder vidtas för att behandla kronisk prostatit leder fokusen på inflammation och stagnation av blod i bäckenområdet till skada på prostatavävnaden. Sjukdomen blir en svår form som med stor svårighet ger behandling.

Upp till 90% av fallen uppstår i kronisk icke-bakteriell prostatit, vilket uppträder som nedsatt urinering och konstant smärta i perinealområdet. Sjukdomen börjar med en inflammatorisk process och fortsätter under påverkan av autoimmuna mekanismer. Sjukdomen kännetecknas av närvaron av kronisk infektion och nedsatt nervreglering av bäckenorganen, såväl som blodtillförsel till prostata.

Kronisk prostatit i avsaknad av adekvat behandling kan uppstå efter komplikationer:

 • urolitiasis;
 • infertilitet;
 • Erektil dysfunktion;
 • Fibros av prostata;
 • adenom;
 • Prostatacancer.

Korrekt behandling

I samband med diagnosen är huvudproblemet fortfarande definitionen av sjukdomsformen. Det svåraste att behandla är kronisk bäckensmärksyndrom eller kronisk icke-bakteriell prostatit. Om det är en akut prostatit eller en kronisk bakteriell prostata, är det mycket lättare att diagnostisera och bota det. Kursen kan ta från två till tre veckor.

I kronisk form av prostatit kan behandlingen förlängas till sex månader. Antibiotikabehandling används. Kursen börjar med två veckor av att ta det föreskrivna läkemedlet. Om det finns förbättringar, förläng det till sex veckor. Särskilt effektiva är alfa-blockerare. Preparat lindrar signifikant sådana symptom:

 • Minskning av trycket i urinströmmen;
 • Snabb urinering under dagen och på natten;
 • Uncontrollable och plötslig uppmaning att urinera.

En analgetisk effekt kommer att ge antiinflammatoriska läkemedel (används rektalt). För att minska inflammatorisk process och eliminera symtomen på sjukdomen i komplexa terapin kan inkludera växtberedningar, immunmodulatorer, adaptogener, vitaminer och läkemedel som förbättrar mikrocirkulationen.

Vid kronisk prostatit indikeras en långvarig dränering av prostata körtlar för att förskriva korrekt behandling och utnämning av ett lämpligt antibiotikum. Undersökningen är i regel inte begränsad till en enda bacaule utsöndring av prostatakörteln.

I de svåraste fallen, om ingen positiv effekt av långvarig behandling föreligger, kan kirurgi rekommenderas:

 • Transuretral resektion av prostata;
 • Radikal prostatektomi
 • Laserbehandling av prostata.

Vid tidig diagnos och utnämning av kompetent behandling av farliga symptom och effekterna av prostatit kan helt undvikas.

Prostatakörteln - vad är det?

Prostatakörteln eller prostata är ett manligt organ som är en kastanjens storlek belägen under blåsan. Prostatakörteln täcker urinröret och de halvledande kanalerna.

Betydelsen av prostatakörteln hos män

I människor kallas prostata människans andra hjärta, eftersom det är mycket viktigt för människornas kropps fullständiga funktion. Om det finns problem med körteln, störs det vanliga urinprocessen, det finns problem med erektion och ejakulation och manuell infertilitet utvecklas.

Struktur av prostata

Konventionellt kan prostatakörteln delas upp i flera delar. En av dem, kallad apexen, är smalare och riktad nedåt. Den övre delen av körteln, kallad basen, har en bredare yta.

Prostaten består av två lober, nära varandra och förbundna med ett isthmus. Med ålder har den egenskapen att förtjocka, jämföra i storlek med en av prostataaktierna. På grund av detta smälter urinröret som passerar genom kroppen, vilket leder till en överträdelse av urinflödet.

Funktioner av prostata

I kroppen av män, prostata:

 • utvecklar en hemlighet som deltar i befruktningen av ägg;
 • producerar hormoner som går in i blodet;
 • Det släpper ut de ämnen som är nödvändiga för kolhydrat och proteinmetabolism.

Andra viktiga funktioner i prostatakörteln är att säkerställa transporten och livskraften hos spermatozoa, liksom kontrollen av urinering.

Läkare har fått reda på att prostata fungerar i en tandem med testiklarna, och efter kastration blir intensiteten av dess funktion väsentligt reducerad. Alla biosyntetiska processer som äger rum i järnet upphör, varefter det minskar i storlek.

Sjukdomar i prostata

Efter att ha behandlat vad som är prostatakörteln, är det värt att prata om hennes sjukdomar. De vanligaste är:

I de flesta fall uppstår sjukdomar i prostatakörteln på grund av infektion i kroppen efter oskyddade sexhandlingar. Problem med prostata kan uppstå på grund av frekvent hypotermi, stillasittande livsstil och hormonella störningar. Patologier i prostatakörteln utvecklas med frekvent förstoppning, långvarig sexuell avhållsamhet och förekomsten av kroniska inflammatoriska processer i kroppen.

Diagnos och behandling

Fördiagnosticera prostatit och andra sjukdomar i körteln kan vara på följande symtom:

 • ökad urinfrekvens;
 • Utseendet av smärta i perineum och i underlivet;
 • Utvecklingen av erektil dysfunktion.

Misstänkt för inflammation i prostata eller andra medicinska problem, bör en man konsultera en läkare. Endast en kvalificerad urolog kan korrekt diagnostisera sjukdomen. För att göra detta, läkare tillgripa transrectal ultraljud, utföra en digital rektal undersökning, gör urin och prostatic juice test.

Behandling av kronisk prostatit och andra sjukdomar bör vara under strikt ledning av en urolog. Rusa inte för att köpa mediciner och utföra en prostata massage utan att ha råd med en specialist - så du kommer bara att förvärra problemet.

Prostatakörteln hos män: varför behövs det och varför ska det skyddas?

Prostatakörteln hos män är det viktigaste muskel-glandularorganet i reproduktionssystemet, vars fulla funktion beror inte bara på sexuella möjligheter utan också på det normala livet för en representant för den starka hälften av mänskligheten. Under de senaste åren diagnostiseras inflammationen oftare av specialister.

Om före problemen med den andra människans hjärta oroliga människor i femte eller sjätte tio, har denna åldersgräns idag minskat avsevärt. Anledningen till inflammationen i prostata är många.

Det är väldigt viktigt att identifiera och korrekt behandla patologi i rätt tid. Annars tillhandahålls erektil dysfunktion, dåligt fysiskt välbefinnande, stress och ett obalanserat psykiskt tillstånd till mannen.

Vad är så viktigt om prostata? Vilka funktioner fungerar det och varför kräver det ökad uppmärksamhet? Låt oss försöka förstå.

Prostata är ett organ som måste skyddas

Vad är prostatakörteln? Osparat organ bestående av ett stort antal körtlar, i form som liknar en kastanj. Det utvecklar en specifik hemlighet, som ger näring och skyddar spermatozoa.

Prostata är nära besläktad med urinrörets organ och har därför ett betydande inflytande på dem. På hur det fungerar är manens sexuella hälsa och sexuella förmåga, fysiskt välbefinnande och psykisk hälsa beroende.

I det normala tillståndet överstiger prostasvikt inte 20-50 g, inflammationen ökar storleken på körteln, vilket kan kännas till även med rektal palpation.

Struktur av prostata

Prostatakörteln ligger under blåsan och täcker den övre delen av urinröret. Formen och densiteten hos varje man är individuell och varierar med åldern. För prostatan kännetecknas en komplex nervös apparat som omedelbart reagerar även vid mindre patologiska förändringar, vilket orsakar lokala och allmänna störningar.

Hanorganet har en originalstruktur och utvecklas från flera embryonala zoner. Från en medicinsk synvinkel är två zoner i prostata körteln väsentligen viktiga: perifera och centrala. Den perifera zonen är mottaglig för palpation rektal undersökning, ofta utvecklas mer än 70% av cancern i den. I övergångszonen utvecklas 30% av cancer.

Grundfunktionerna i prostata

Funktionerna i prostatakörteln är mångfacetterade. De viktigaste är:

 • sekretorisk: den producerar hemligheten består av en tät vätskefraktionen innefattar fetter, proteiner, elektrolyter, hormoner, som är nödvändiga för normal drift av det reproduktiva systemet;
 • transport: när de glatta muskelfibrerna i de partiella vesiklarna och kapslarna i prostata-kontraktet utsöndras seminalvätskan i urinrörsutlösningen;
 • Liquefying: Orgelet, som försvinner spermierna, säkerställer spermatozoas livskraft och rörlighet.

Dessutom spelar prostata inte den sista platsen i systemet för reglering av testosteronproduktion. Det säkerställer också att funktionen av erektionsmekanismen fungerar fullt ut.

De främsta orsakerna till inflammation i kroppen

inflammation i prostatan kan orsakas av virus, bakterier, microplasma, svampar, Chlamydia och Trichomonas, ofta i kombination med vesiculitis, uretrit i högre ålder - med prostatahyperplasi.

Bakterier kan komma in i prostata från urinblåsan, rektum, urinrör, genom lymfatiska och blodkärl i bäckenorganen. Den inflammatoriska processen i prostata vävnaden kan också orsakas av:

 1. Inaktivt sätt att leva: prostata näring med nödvändiga ämnen och syre störs hos män med "stillasittande" yrken (programmerare, författare, förare).
 2. Hypotermi. Det rekommenderas att alltid klä sig i vädret, inte sitta på kalla föremål.
 3. Felaktig mat. Mäns diet bör vara olika och omfatta skaldjur, vegetabilisk mat, animaliska produkter. Det är lämpligt att utesluta akuta, salta, sura rätter, alkoholhaltiga drycker.
 4. Dåliga vanor.
 5. Alltför ofta samlag.
 6. Brist på regelbunden sexuell aktivitet med en vanlig partner eller avhållsamhet.

Dessa faktorer leder speciellt till akut eller kronisk inflammation i prostata.

Akut inflammation i körteln hos män: när och varför verkar det?

Akut inflammation i prostatan, eller akut prostatit, - Urologic patologi orsakad av smittsamma och kronisk faktorer: Gram (E.coli, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa), grampositiva (stafylokocker, streptokocker, enterokocker) och atypiska floran av mikroorganismer (klamydia, mykoplasma, ureaplasma, Gardnerella och så vidare).

Hur hittar man de viktigaste patogenerna patogener? Det är nödvändigt att adressera till urologen och skicka nödvändiga diagnostiska förfaranden.

Akut prostatit med rätt tillvägagångssätt och omedelbart svar är behandlingsbar, så om du har identifierat symptom som indikerar akut prostatit, kontakta en specialist omedelbart.

Symtom på akut prostatit

Hur man förstår att prostatakörteln är inflammerad? Symptomen på patologin är följande:

 • frekvent urinering
 • svag stråle urin;
 • brinner med urinering
 • ökad kroppstemperatur;
 • smärta i buken och urinblåsan;
 • frossa;
 • känsla av klämning och smärta i bäcken och perineum.

Vid den första förekomsten av dessa symtom är det nödvändigt att genomgå en uppsättning lämpliga diagnostiska förfaranden.

Metoder för diagnos av akut inflammation i prostata

Med den största noggrannheten diagnostiserar akut prostatit följande diagnostiska metoder:

Den mest effektiva klassiska metoden för att upptäcka inflammation i prostata anses vara hennes palpation undersökning. Organets anatomiska placering är mycket bra ur medicinsk synvinkel, så en specialist kan enkelt sondra och bestämma sjukdomsfasen.

Kronisk inflammation i prostata - patologi med outtryckt etiologi

Kronisk prostatit är en sjukdom med en långvarig inflammatorisk process, en konsekvens av otillbörlig eller otillbörlig behandling av akut prostatit. Orsaken till dess utveckling kan vara närvaron av en manlig bakteriell infektion i kroppen.

Om den akuta formen av den smittsamma processen sker snabbt, då i kronisk form, kan den vara i åratal utan att manifestera sig. En person som inte vet var prostatakörteln är, kanske inte ens misstänker att de symptom som uppenbaras indikerar exakt hennes kroniska inflammation.

Kronisk prostatit kan orsakas inte bara av infektion, men också av andra negativa fenomen, såsom:

 • Stagnation av blod i ett litet bäcken, på grund av stillasittande livsstil, bristen på regelbundet sexliv och smala kläder;
 • operationer och skador;
 • hypotermi och stress;
 • alkoholmissbruk, undernäring och rökning.

Etiologi av kronisk prostatit

Känna till kronisk inflammation i körteln kan vara på sådana symptom som:

 • känsla av smärta och kompression i könsorganen och perinealområdet
 • smärtsam utlösning
 • smärta i urinblåsan;
 • brinner med urinering
 • erektil dysfunktion
 • ökad uppmaning att urinera
 • dra smärta i ljummen.

Hur känner man igen sjukdomen i rätt tid?

För att bekräfta diagnosen vid manifestationen av denna symptomatologi är det nödvändigt att genomgå ett komplex av diagnostiska studier:

 • Traditionell undersökning med en urolog: Frågor och palpation av prostata;
 • ultraljudsundersökning
 • computertomografi;
 • Röntgenundersökning
 • studie av enzymer i prostata.

Efter att experten exakt har diagnostiserat kan du fortsätta med effektiv behandling av inflammation i prostata.

Behandling av prostatainflammation hos män

Behandling av prostatakörteln, som har blivit inflammerad, är en komplex och ganska lång process som kräver regelbunden övervakning av en specialist. Under inga omständigheter är självmedicinering av sjukdomen tillåten, det är strängt förbjudet att ta mediciner och traditionell medicin utan kunskap från behandlingsläkaren. Annars kan de negativa konsekvenserna som hotar livet inte undvikas.

I modern medicin praktiseras flera metoder för behandling av akut och kronisk prostatit. Låt oss prata mer om dem.

Medicin eller etiotropisk terapi

Denna metod för att behandla inflammation i prostatakörteln är baserad på intag av antibiotika, vars verkan kan undertrycka sjukdomsinfektionsfokus.

Valet av läkemedel, dosering och varaktighet av deras applicering utförs av den behandlande läkaren med hänsyn till patientens individuella egenskaper. Tänk på stadierna och orsakerna till sjukdomen, förekomsten av andra sjukdomar, allergiska reaktioner på komponenterna i medicineringen.

I processen med etiotropisk behandling övervakas de uppnådda resultaten ständigt.

Massage i prostata

Denna effektiva sätt att förbättra mikrocirkulationen i prostatavävnader och sekret dränering tillåter lindra inflammation, minska smärta i perineum, ljumske och bäckenet, för att förbättra flödet av urin, lätta urinering och andra symptomatiska manifestationer.

Kontraindicerad prostationsmassage i akut form av sjukdomen.

Sjukgymnastik som en snabbverkande metod för att lindra inflammation i prostata

Denna behandlingsmetod innefattar ett komplex av fysioterapiprocedurer som förbättrar processen med cellulär näring av prostata vävnader och påskyndar återhämtningen.

De huvudsakliga förfarandena som föreskrivs för patienter med prostatit: laserterapi, ultraljudsbehandling, elektrofores, transrektal mikrovågs hypertermi, magnetotermoterapi. Positivt påverka patientens tillstånd och svimma med mineralvatten.

Kirurgisk behandling av prostatit

Denna metod anses vara den sista förekomsten. Gripa det bara i sällsynta fall med svåra former av sjukdomen när konservativa metoder inte ger förväntat resultat: prostatakörteln abscess, när sammandragning av urinröret.

Hur man behandlar prostatakörteln bestämmer specialisten på grundval av de diagnostiska förfaranden som utförs. För att skydda dig från ett sådant öde rekommenderas det att du inte ignorerar förebyggande åtgärder.

Förebyggande åtgärder för att förebygga prostatit

För att minska sannolikheten för att utveckla prostatit tillåter:

 • rätt balanserad näring
 • konstant fysisk aktivitet och regelbunden motion;
 • aktivt sätt att leva på;
 • avslag på dåliga vanor
 • stabilt sexliv med en vanlig partner;
 • regelbundna undersökningar av urologen.

Man bör komma ihåg att prostata är en av de viktigaste organen hos ett människors reproduktionssystem, därför måste det skyddas.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast: