Huvud
Strömförsörjning

Varför prostatakörteln ökar, tecken på avslag och vad man ska göra för män

Enligt resultaten av kliniska studier är i nästan 80% av männen efter 40 års ålder en gradvis ökning av prostata. Tänk på huvudorsakerna till prostataförstoring, symtom på patologi och möjliga behandlingsmetoder.

Vilka är normerna?

Prostata är det orörda organet i det manliga reproduktionssystemet, som ligger under blåsan. Prostatakörteln i den manliga kroppen utför flera funktioner.

 1. Järnet producerar en hemlighet som hjälper spermierna att befrukta ägget.
 2. Delta i urinering.
 3. Under erektion förhindrar spermier att komma in i urinblåsan.

Prostatan har tre grundläggande storlekar. Vid indikatorer över norm eller hastighet anses prostata ökad och den detaljerade kontrollen för att finna ut av orsaken till ökningen är nödvändig.

 • Anteroposterior - 16-23 mm.
 • Tvärgående - 27-43 mm.
 • Övre näten - 24-41 mm.

Vid födseln liknar prostatan form av kastanj, vid 17 års ålder växer körteln till normal storlek och ökar inte senare. Även om storlekarna ligger inom det normala intervallet och till exempel är 20, 37 och 30 mm, men med en dynamisk undersökning växer orgeln, detta är en förstorad prostata, vilket är orsaken till en noggrannare undersökning.

Än visar sig själv

Oavsett orsaken kommer förstorat järn i en man att leda till utveckling av vissa symtom. Alla har en ospecifik karaktär för att ta reda på orsaken, det är nödvändigt att genomföra analyser och undersökningar. Alla huvudsymptom är förknippade med tryck på blåsan i den förstorade prostata.

För att fastställa en noggrann diagnos är det nödvändigt att klara ett urintest.

Först problem med urinering. Detta är ett helt block av symtom, inklusive frekvent urinering, spontan urinering, en svag ström, smärta i blåsans och nedre delen. Med en ytterligare ökning av körtelvolymen noteras fullständig blockering av urinröret, det finns inga urinströmmar, urindroppar utsöndras. För det andra, ett brott mot erektion, en minskning av styrkan, frånvaron av sexuella kontakter. Nonspecifika symtom inkluderar också allmän sjukdom, feber, svaghet.

Vilka är orsakerna till obehag

Anledningarna till en ökning av prostata hos en man några. Förutom den felaktiga livsstilen (rökning, alkohol, brist på fysisk aktivitet), oregelbundet sexuellt liv, trauma, ökning av körteln kan förändra den hormonella bakgrunden på grund av åldrandet. Dessa orsaker är bara en utlösare för att förstora prostata.

I framtiden, om tillståndet förblir oförändrat, fortsätter prostata att öka i storlek, vilket kommer att leda till olika sjukdomar. Det finns tre sjukdomar, som är huvudorsakerna till organförstoring.

Den första är prostatit. Sedentär livsstil, brist på adekvat sexuellt liv, kan trauma leda till stillastående fenomen i det lilla bäckenet. Detta kommer att leda till framväxten av en bakterieprocess och som ett resultat - inflammation i prostata. Som ett resultat av inflammation har man svullnad av celler och vävnader, vilket leder till en ökning av körvolymen. Ofta blir den akuta prostatit kronisk.

Godartad prostatahyperplasi (BPH). Denna sjukdom uppträder hos män över 45 år och är förknippad med naturliga åldringsprocesser på grund av hormonella omarrangemang. Nivået av testosteron minskar, och östrogen ökar, vilket leder till proliferation av prostatavävnad. Förstorad prostata kan vara 2 gånger eller mer.

I 10% av fallen degenererar godartad prostatahyperplasi i en man till cancer. I samband med vetenskaplig forskning hittades ett förhållande mellan testosteronivån och prostatakörtelns tillväxt. Om familjen hade fall av att utveckla prostatacancer, är det nödvändigt att genomföra en genetisk studie. Nyligen har en gen som är ansvarig för utvecklingen av prostatacancer hos män upptäckts.

Hur man identifierar och skiljer

När de första symptomen på prostataförstoring uppträder är det nödvändigt att konsultera en urolog och androlog. Vid undersökning kommer läkaren att bestämma storleken, ömhet i körteln, vidhäftning till andra närliggande organ med hjälp av rektal undersökning. Om läkaren hittar några symtom och förändringar, skickar han ultraljud. Ultraljud av körteln hjälper till att skilja sjukdomen.

När de första symptomen på prostataförstoring uppträder är det nödvändigt att konsultera en urolog och androlog.

Med prostatit kommer organ att förstoras i storlek, men på grund av ödem kommer därför ultraljudsmaskinen att finnas tecken på vävnadsödem. I BPH kommer organ också att förstoras, men ökningen kommer att bero på noderna i själva vävnaden. Med prostatacancer kommer knölar med oregelbunden form och fuzzy konturer att ses i körtelvävnaden. Efter avslutningen av ultraljudsläkaren kommer urologen att förskriva olika tester, inklusive blod- och urintester, ett test för nivån på det prostatiska specifika antigenet (PSA) och även testosteronhormonnivån.

Alla dessa studier visar vad som är den sanna orsaken till utvidgningen av prostata. Om testen är klar och studierna utförs, och orsaken inte är klar, utförs en prostata biopsi eller prostataknut för detta. Detta gör att du kan skilja cancer från godartad hyperplasi.

Metoder för korrigering av överträdelser

Vad ska man göra nästa? Efter att ha utfört diagnosen och fått en definitiv diagnos, föreskriver läkaren en behandlingsförlopp. Beroende på sjukdomen kommer behandlingen av en förstorad prostata att skilja sig, men för alla sjukdomar finns allmänna behandlingsmetoder.

 1. Konservativ.
 2. Surgical.
 3. Sjukgymnastik.
 4. Traditionella behandlingsmetoder.

Inflammation i körteln. För behandling av prostatit för idag har många terapimetoder utvecklats. Medicinska och hormonella metoder är de två huvudsakliga behandlingsalternativen. Det är svårt att behandla prostatit, och endast en bra specialist kan välja rätt behandlingsregim.

Farmakologiska metoder innefattar användning av antibakteriella läkemedel för att eliminera bakteriemedlet som orsakar utvecklingen av den smittsamma processen. Hormonala läkemedel stabiliserar nivån av manliga och kvinnliga könshormoner, vilket förhindrar ytterligare ökning av prostatakörteln. Inträde av alfa-adrenoblocker hjälper till att minska trycket och avslappningen i musklerna i blåsan och prostata. Fytoterapi avser såväl folkmetoder som behandling, och används ofta i allmän klinisk praxis. Läkemedlet väljs av läkaren. Fytoterapi orsakar inte biverkningar och bidrar till minskning av symtom: normalisering av urinutflödet, blåsning och prostata.

Vid purulenta komplikationer används kirurgiska behandlingsmetoder.

Fysioterapeutiska metoder syftar till att förbättra utflödet av sekretionen av körteln och normalisering av mikrocirkulationen i prostata. Vid purulenta komplikationer används kirurgiska behandlingsmetoder.

Dobacquely förstorad prostatakörtel. Vid initiala manifestationer används farmakologiska preparat, vars verkan syftar till att förbättra blodcirkulationen i bäckenområdet, stoppa tillväxten av körteln, normalisera arbetet i mag-tarmkanalen och urinprocessen. Det rekommenderas att förändra livsstilen, utesluta rökning, dricka alkohol, kryddig och fet mat.

De viktigaste läkemedlen för behandling av BPH är alfa-adrenoblocker, avslappnande muskler i körteln och urinblåsan och 5-alfa-reduktasblockerare som blockerar bildandet av den aktiva formen av testosteron. Allt detta leder till en minskning av körtelns storlek.

Med avancerade fall används kirurgisk behandling. Avlägsnandet av övervuxen vävnad eller fullständigt avlägsnande av körteln.

När borttagningen av den övervuxna körteln är omöjlig, och ökningen orsakar problem med urinering på grund av stängning av urinröret, används icke kirurgiska behandlingsmetoder. Utbyggnad av kanalens lumen genom ballong eller installation av en stent utförs.

Om BPH har utvecklats till prostatacancer hos män, används många metoder för att behandla den. Behandlingens framgång beror på cancerfasen. Vetenskap och medicin står inte stilla, men utvecklas ständigt, så prostatacancer har idag bättre chans att återhämta sig.

 • Kirurgiska metoder (fullständigt avlägsnande av körteln).
 • Strålningsterapi (bestrålning av cancer med radioaktiva strålar).
 • Kemoterapi och hormonbehandling.
 • Kryoterapi (avlägsnande av tumören med flytande kväve).
 • Radiokirurgi (för behandling av tumörer i svårtillgängliga platser).
 • Biologisk terapi (användning av läkemedel som stärker immunförsvaret för att bekämpa sjukdomen).

Således kan en ökning av prostataens storlek orsakas av olika orsaker som måste klargöras. Därför, om några symptom på prostataförstoring uppträder, bör du kontakta en specialist.

Analysen av de sanna orsakerna till prostataförstoring i 2 gånger

Prostatit är en av de vanligaste manliga sjukdomarna, vilket kräver kompetent behandling. Hur börjar sjukdomen och hur utvecklas den? Vad är konsekvenserna för patienten och vad ska man göra om det finns en ökning av prostatakörteln i hälften? Frågor relaterade till manliga hälsan så mycket, och ju förr du få svar på dem, desto mer troligt att du kan upptäcka tecken på förekomst av problem, och boka tid med en specialist.

Ändra storleken på prostata. Vad säger det?

Förstoring av prostata är ett vanligt fenomen som observerats i den manliga kroppen efter en 30-årig period. Nästan varje man lider av detta problem och möter också irritationer, inflammatoriska processer och andra obehagliga förändringar i kroppen.

Prostata hos någon person vid födseln är liten. Förstoring av prostatakörteln i hälften eller mindre utförs gradvis. I de första stadierna händer detta när pojken växer upp. Vid puberteten ökar testosteronnivåerna. Dessa processer orsakar en förändring av prostata, men de är ganska naturliga och talar inte om förekomsten av hälsoproblem. Med nått 17 års ålder har prostatan redan full funktionell förmåga.

Under den följande perioden, i högst 30 år, är ökningen i denna kropp gjord till en lägre takt. Hos män i trettio år observeras nästan inga sjukdomar i prostatakörteln. Men så snart denna kategori av människor passerar märket på 40 år förändras situationen väsentligt. Det finns en signifikant ökning av prostatakörteln, och detta beror på en mängd olika faktorer. Ett stort antal män, vars ålder är 60 år eller mer, har förändringar i kroppens storlek nästan 2 gånger.

Vid puberteten görs processen med prostataförstoring jämnt, vilket inte kan sägas om förändringarna som inträffar efter en 40-årig period. I dessa fall är utvidgningen koncentrerad till urinrörets miljö. Så snart tillväxten når vissa värden observeras pressningen av denna kanal, och detta orsakar allvarliga problem. Denna ökning har sitt eget namn, vilket är känt för många - adenom eller godartad prostatahyperplasi.

Vad är prostatens funktioner?

Prostatakörteln är ett litet organ av mäns storlek. Det ser ut som en kastanj och ligger direkt bredvid urinröret, på toppen av det, men under blåsan.

Prostata är uppdelad i två komponenter:

Denna kropp kännetecknas av närvaron av olika vävnader, nämligen muskulär samt glandulär. Skapandet av hormoner är ansvarig för körtelvävnad, och reglering av urinrörets lumen utförs av muskeldelen. Närvaron av muskelvävnad bidrar till utflödet längs kanalen i den prostatiska sekretionen. Denna process stoppar utvecklingen av prostatit och blir ett hinder för stillastående formationer.

Prostatakörteln utför en mycket viktig funktion och ansvarar för:

 • särdrag hos spermiernas sammansättning
 • sexlivets funktioner
 • naturlig urinrör
 • ett hinder för fröets penetrering i blåszonen.

Arbetet i denna kropp påverkar väsentligt funktionen hos det genitourära systemet, och även mindre störningar kan påverka människornas reproduktiva förmåga.

Dessutom ger denna körtel en speciell vätska, som har en betydande skyddsfunktion. Huvudbeståndsdelen av denna utsöndrade substans är citronsyra, som effektivt kan förstöra mikroorganismer som kan skada människors hälsa. I den intima närheten av detta lilla organ verkar som ett slags ventil i urinrörets område.

Som du kan se är den här kroppen väldigt viktig och de minsta misslyckandena i sitt arbete kan orsaka allvarliga problem som inte alltid kan elimineras. Faktum är att prostatan ligger på ett sådant sätt att specialister har svårt att diagnostisera det och om det behövs behandling.

Vad orsakar prostataförstoring?

För att utan tvekan säga att utvidgningen av prostata är nödvändigtvis orsakad av utvecklingen av någon sjukdom är omöjligt. Snarare är denna funktion beroende av naturlig åldrande. Men det finns en annan faktor som aktivt påverkar detta lilla organ - testiklarnas funktion. Vid genomförda undersökningar har det visat sig att förändring av storleken på en prostata inte utförs hos de män som har bestämt sig för att avlägsna ett ägg i en ung ålder.

En viktig roll tilldelas den hormonella bakgrunden, som också har en signifikant effekt. Med en minskning av produktionen av testosteron (vanligtvis händer med ålder) ökar östrogenvärdet. Dessa processer leder till utseende av prostata adenom eller hyperplasi av godartad. Detta är inte alla anledningar som har en negativ inverkan på det manliga genitourära systemet.

De vanligaste faktorer som bidrar till en 2-faldig ökning av prostata är:

 • förekomsten av övervikt
 • otillräcklig aktivitet (stillasittande livsstil);
 • överdriven sexuell intimitet, eller vice versa brist på sex;
 • lidit skador
 • Rökning, samt överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker.

Svårigheter med människors hälsa, för det mesta, väntar på de personer vars arbete är förknippat med ett ständigt sittande på ett ställe.

Riskgruppen innehåller sådana kategorier av yrken som:

När man sitter på ett ställe länge finns det ett brott mot blodcirkulationen i bäckenområdet. Detta orsakar stagnation, vilket leder till abnormiteter i prostata körningens funktion. Enligt undersökningen är det genetiska programmet, som aktiverar deras expansion, inte mindre viktiga orsaker till ökningen av prostata i 2 gånger eller mindre.

Tecken på prostataförstoring

Symtom på problem med prostatakörteln manifesterar sig efter ett tag. Mängden vävnader ökar vid låga halter, så om prostatan är något förstorad, finns det inget obehag. Dessutom är tecknen på patologi beroende av orsakerna som har påverkat klyftans utvidgning.

Följande typer av sjukdomar kan leda till utvidgning av denna kropp:

 • prostatit;
 • BPH (eller adenom);
 • utveckla prostatacancer.

I fall med godartad hyperplasi observeras utveckling av nodulära neoplasmer. Adenomets placering kan göras på olika sätt. I vissa fall kan den komma in i blåsans område, ibland expanderar den direkt i rektumets zon.

Experter definierar tre steg i BPH:

Vilka sjukdomar är förstorad prostata?

Många män över 40 år har en förstorad prostata. Det patologiska tillståndet kan detekteras av misstag under en förebyggande undersökning. Eller sjukdomen börjar ge en man mycket obehag och tvinga honom att gå till sjukhuset. Oftast är utvidgningen av prostatakörteln ett symptom på kongestiv prostatit.

Prostata ligger i mitten av det lilla bäckenet och är anatomiskt kopplat till många genitala organ av män. Därför leder en ökning av dess storlek till utseende av obehagliga symtom och olika komplikationer. Det är ganska farligt att förstora prostata i en ung ålder. Varför det fanns ett sådant tillstånd - bara läkaren kan på ett tillförlitligt sätt ta reda på det. I vilket fall måste du börja behandlingen så snart som möjligt.

karakteristiska symptom

Den förstorade prostatakörteln ligger bredvid blåsan och ändtarmen, så det börjar trycka på dessa organ och irritera dem. Det är också möjligt att blockera urinrörets lumen på grund av detta kan akut urinretention förekomma. Kompressionen av urinvägarna orsakar stasis av den prostatiska utsöndringen. Vanligen uppvisar en ökning av prostata sig genom sådana symtom:

 • svårighet vid urinering, trög urinström;
 • känner att blåsan inte tömdes helt
 • utsöndring av urin efter urinering
 • smärta i ljummen och skrotum, värre när du besöker toaletten
 • smärta i ryggen och underlivet;
 • minskad libido, brist på sexuell lust;
 • dålig erektion, snabb och smärtsam utlösning;
 • raderade känslor och obehag under samlag.

Svårighetsgraden av symtomen beror på prostata. Om det ökar något - kan en man inte ens märka det. Men om körteln förstoras två eller flera gånger kommer den kliniska bilden att vara starkt uttalad.

Ibland leder sjukdomar i prostatakörteln till inflammation i blåsan eller njurarna. I detta fall kan en liten mängd blod uppträda i urinen. Kanske en skarp kränkning av urinrörets patency, vilket leder till akut retention av urin. Mannen har skarpa smärtor och en känsla av sprickbildning i underlivet. Under lång tid kan han inte urinera.

Möjliga orsaker

Kronisk inflammation eller utvidgning av prostatakörteln är vanligare hos män över fyrtiotalet. Vid yngre ålder utvecklar akut bakteriell prostatit. Orsaken till sjukdomen är penetrering av skadliga mikrober - ofta patogener är klamydia eller trichomonads. En ökning av körvolymen kan orsaka sådana sjukdomar:

 • kronisk kongestiv eller infektiös prostatit;
 • hyperplasi, adenom, fibros eller andra godartade neoplasmer;
 • prostatacancer stadium II-IV.

Godartade tumörer är ofta maligna, det vill säga de blir till maligna tumörer. Prostatacancer svarar väl på I-II-behandling, men prognosen för III och IV är mer ogynnsam. Utvecklingen av prostata sjukdomar hos män främjas av sådana faktorer:

 • oregelbundet intimt liv, avbrott i samlag
 • låg fysisk aktivitet
 • användning av alkoholhaltiga drycker, rökning
 • minskning av lokal och allmän immunitet
 • undernäring, brist på vitaminer och mineraler i kosten.
 • frekvent stress, psyko-emotionell stress;
 • konstant superkylning, arbete vid låga temperaturer;
 • störning av det endokrina systemet;
 • Förekomst av foci av kronisk infektion i kroppen.

På grund av låg rörlighet har män lymfo- och blodflöde från bäckenorganen, vilket orsakar blodstasis. En sällsynt utlösning leder till ackumulering av en prostatisk hemlighet i körteln, på grund av vilket stagnerande fenomen utvecklas. Mot bakgrund av försvagad immunitet skapas gynnsamma betingelser för infektion.

Viktigt! Oftast indikerar prostataförstoring prostatit. Cirka 80% av all prostatit är kronisk abakteriell (eller stillastående). I det här fallet är det inte möjligt att isolera patogenen (virus, svamp eller bakterie).

Akut och kronisk prostatit

En ökning i körvolymen som är mer karakteristisk för kronisk prostatit. Med akut inflammation kommer andra symptom framhäva - hög feber, frossa, förgiftning, svår smärta i ljummen. Det första att göra när dessa tecken visas är att gå till doktorn.

Med stillastående prostatit är det möjligt att öka körtelvolymen med 2-3 gånger. Med fingersökning av ändtarmen kan du känna den komprimerade och smärtsamma prostata. För att klargöra diagnosen behöver du TRUS - ultraljud, om vilken sensorn sätts in i rektummen hos män. Urin, sperma och prostatiska sekretioner behövs också. Närvaron av leukocyter och bakterier indikerar en inflammatorisk process.

För att förstå vilken mikroorganism som orsakade utvecklingen av prostatit - krävs en bakteriologisk (eller kultur) studie. Baserat på hans resultat kan läkaren ordinera de mest lämpliga antibiotika.

Tillvägagångssättet vid behandling av akut och kronisk prostatit är väldigt annorlunda. I det första fallet behövs antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel. I andra hand är fysioterapi av stor betydelse. Mycket effektiva terapeutiska bad och enemas, prostata massage, örtmedicin.

Tips! Det är aldrig värt att behandlas självständigt - det kan orsaka obehagliga konsekvenser. Till exempel kan prostata massage med akut prostatit leda till generalisering av infektion.

Undersökningsplan

Många sjukdomar i prostatakörteln utvecklas på grund av otillbörlig eller felaktig behandling av kronisk prostatit. De är ganska farliga, och det kan vara mycket svårt att behandla dem. Till exempel behandlas uttalad hyperplasi, åtföljd av en överträdelse av urinering eller återflöde, kirurgiskt.

Med rektal undersökning kan prostataförstoring bestämmas, men det räcker inte för att göra en diagnos. För att förstå, vilken sjukdom hos män är det möjligt först efter inspektion som inkluderar:

 • En allmän analys av urin och blod är en allmän klinisk studie som måste göras av alla utan undantag.
 • Bakteriologisk undersökning av urin, sperma, prostatisk sekretion - är nödvändig för att fastställa etiologin hos sjukdomen.
 • Transuretral ultraljud (TRUS) - låter dig se komprimerade vävnader, stenar, cyster, abscesser.
 • Bestämning av PSA-nivån i blodet - koncentrationen av prostataspecifikt antigen ökar i många sjukdomar i prostatakörteln.
 • Beräkning av prostata hälsoindex - ger möjlighet att bedöma risken för att utveckla cancer hos män.
 • MR är en mer informativ, men också dyrare metod för att diagnostisera prostata patologi.
 • Biopsi och histologisk undersökning - är endast föreskriven om misstänkt för prostatacancer. Detta är en invasiv diagnosmetod, som endast utförs vid behov.

Viktigt! För att göra en diagnos behöver du flera undersökningsmetoder. Endast efter att ha fått resultaten av testen kan läkaren bestämma vilken sjukdom en man har. Först efter denna behandling är föreskriven.

De huvudsakliga behandlingsmetoderna

I vissa fall väljer läkare observationstaktik. Det indikeras för mindre hyperplasi av prostata, liten storlek cyst, cancer (om behandlingen kan skada patienten mer än själva tumören). Dynamisk observation innebär noggrann övervakning av människors tillstånd.

I detta fall rekommenderar läkare en gång var 6-12 månader att genomgå ett test med en prostata TRUS, en PSA-nivå, ibland behövs en biopsi. Allt detta hjälper till att upptäcka sjukdomsprogressionen i tid och vidta lämpliga åtgärder.

Vid akut och kronisk prostatit visas män konservativ behandling, inklusive mediciner och fysioterapi. Med krävande cyster, abscesser, komplicerad hyperplasi eller adenom är kirurgisk behandling nödvändig. Läkare punkterar abscess eller cyster, tar bort proliferationen av prostatavävnad eller hela körteln.

De mest säkra operationerna är TUR (transuretral resektion), laserbehandling och laparoskopisk prostataavlägsnande. I pre- och postoperativperioden måste antibiotika förskrivas.

Läkemedel för prostata sjukdomar

Valet av läkemedel utförs individuellt med hänsyn till människans allmänna tillstånd, orsak och svårighetsgrad av sjukdomen, förekomst av kontraindikation och samtidiga sjukdomar. För behandling av prostata sjukdomar används följande grupper av läkemedel:

 • antibakteriella medel;
 • alfa-blockerare;
 • antiinflammatoriska läkemedel från NSAID-gruppen;
 • speciella ljus;
 • naturläkemedel;
 • immunomodulatorer;
 • multivitaminkomplex.

För att bekämpa prostatacancer anges kemoterapi, strålbehandling och kirurgisk behandling. I de sista etapperna visas en palatal terapi, smält för att minska en sjuk persons lidande.

Anledningarna till ökningen av prostata, symptomens egenskaper och behandling

Ett av de vanligaste problemen med människors hälsa är prostata sjukdom. Det är en liten körtel som utför många olika funktioner. Om prostatan är förstorad, krävs en tidig behandling. Den här irreversibla processen, som är närvarande i de flesta medlemmarna av det starkare könet i en ålder, kan i vissa fall manifesteras mot bakgrund av farliga sjukdomar eller tjäna som deras konsekvens.

Vilka är orsakerna till ökningen i prostatakörteln?

Sedan gossens födelse är prostatakörteln liten i storlek. Hon börjar öka när hon växer upp. Genom att öka produktionen av hormon testosteron under puberteten blir prostata större i storlek. Men denna process är naturlig. Vid 17 års ålder är prostatakörteln fullt funktionell.

Sedan, under de närmaste 20 till 30 åren minskar tillväxten av detta manliga organ. Om man i 30 år av sjukdomen hos hankörteln observeras hos män ganska sällan, ändras allt efter att ha gått över den fyrtioåriga gränsen. Hälften av män som fyllt 60 år har en förstorad prostata, olika orsaker kan bidra till detta. Vi borde ta del av denna fråga mer ingående.

Om det finns en ökning av prostatakörteln hos män, är det nödvändigt att ta reda på orsakerna och föreskriva adekvat behandling. För att göra detta gör doktorn en undersökning enligt resultaten av vilka han gör en slutsats på grund av vad en man blev sjuk. Bland de främsta anledningarna är följande:

1. Hyperplasi eller adenom. Det provocerar tillväxten av körtelceller dihydrotestosteron - den slutliga produkten av hormonmetabolism av testosteron, den kan provocera tillväxten av körtelceller som ackumuleras i prostata.
2. Prostatacancer är en annan av de patologier där prostatakörteln är förstorad, här är behandlingen ofta försenad, eftersom det inte finns någon specifik symptomatologi vid de inledande stadierna.
3. Infektiös infektion i prostata är en annan vanlig anledning till att prostatakörteln kan öka. Prostata ökar också med bakteriell prostatit. Som ett resultat är det medföljande symptomatologi:

• onormal urinering på grund av att urinröret är krossat;
• Närvaro av blod i sperma, urin;
• Blåsan är fylld med resterande urin;
• problem med njurarnas funktion.

Prostatit - orsaken till ökningen i prostata 2 gånger

Om infektionen går in i genitourinary systemet observeras inflammation och stagnation i bäckenorganen. Det är inget annat än prostatit.
Denna sjukdom uppträder mot bakgrund av en stillasittande livsstil. Dessutom, efter hypotermi, är en inflammatorisk process i hankörteln också möjlig.

Orsaken kan vara penetration av infektion i den manliga kroppen, överviktig. Ibland blir prostatit en följd av tuberkulos eller ont i halsen, influensa.

Förstorad prostata - symptomatologi

Patologi kan vara akut eller kronisk. Beroende på denna symptomatologi är också annorlunda. Den akuta formen präglas av följande symtom:

• kroppen är försvagad, mannen känner en sjukdom
Huvudvärk
• kroppstemperaturen stiger;
• stark smärta sensation i perineal regionen, intensifierar med urinering
• vill ofta gå på toaletten, medan blåsan inte kan tömmas helt.

När det gäller den kroniska formen av patologi är i detta fall symptomen frånvarande eller svagt uttryckta. Mycket ofta förvirrar män en förstorad prostata med ett adenom, men de är två olika sjukdomar, och behandlingen här är också annorlunda. Varför inte självmedicinera. Det är obligatoriskt att se en läkare om det finns några symtom på en förstorad prostata.

Vad ska jag göra? Hur identifierar man den kroniska formen av sjukdomen? För detta bör en årlig inspektion genomföras. Genom resultaten blir det möjligt att identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna. Om de nödvändiga åtgärderna vidtas i tid kommer det inflammatoriska förfarandet i prostatakörteln inte att leda till störningar i sexuellt liv. I försummade fall kan det inte finnas någon sexuell lust, liksom andra problem, även infertilitet. I värsta fall är oåterkalleliga patologiska förändringar möjliga, förknippade med ett brott mot urinflödet, skleroserar väggarna mot bakgrunden att sjukdomen täcker hela blåsan.

Hur diagnostiseras sjukdomen?

En mängd olika metoder används för studien. Med hjälp av ultraljud utförs en fysisk undersökning. Ibland krävs en magnetisk resonansbildning för att utesluta onkologiska sjukdomar.

Ett smet tas från patientens urinrör - det här är ett ganska smärtsamt förfarande, men man kan inte klara sig utan det. Det är således möjligt att studera innehållet i urinrörets mikroflora.

Dessutom samlas urin och blod upp. Vid identifiering av stillastående fenomen introduceras en särskild kateter, vilket hjälper till att frigöra blåsan från ackumulerad vätska.

Förstorad prostatakörtel - behandlingsmetoder

1. Läkemedelsbehandling innefattar användning av hormonella och antibakteriella läkemedel. Med hjälp av hormoner är det möjligt att reglera processen att förstora prostatakörteln. Dessutom kan en läkare ordinera alfa-blockerare. De normaliserar arbetet i prostata blodkärl, förbättrar blodtillförseln. Antineoplastiska medel används vid behandling av prostatacancer. Dessa eller andra läkemedel kan endast ordineras av en läkare. Självmedicinering är oacceptabel. Så, alfa-blockerare med felaktig upptagning kan leda till ökad hjärtfrekvens, liksom lägre blodtryck, yrsel.

2. Hjälp att lindra smärta och eliminera andra obehagliga känslor av fytopreparationer. Med hjälp av läkemedel med växtextrakt kan kompositionen effektivt behandla prostataförstoring. Mot bakgrund av att ta sådana läkemedel minskar inflammatoriska processer minskar syntesen av prostaglandiner i prostatakörteln, tillväxten av förstorade celler saktar eller slutar helt.

3. Kirurgisk behandling är en av de mest effektiva metoderna för att bekämpa sjukdomen. Operationen krävs endast i fall då andra metoder inte hjälper eller i närvaro av vissa försvårande faktorer:

• Stenar i blåsan;
• allvarliga problem med urinering
Blödning från urinröret.

Kirurgisk ingrepp är kontraindicerad i:

- allvarliga sjukdomar i hjärta, njurar och lungor,
levercirros
- allvarliga sjukdomar av mental karaktär
- Diabetes mellitus.

En väntanriktning - Ett annat sätt att bekämpa prostataförstoring

Om symptomatologin är enkel, är det ofta möjligt att utan medicinering, såväl som kirurgisk ingrepp. I det här fallet är det tillräckligt att kontrollera symptomatologin, dess utveckling. Det bör regelbundet kontrolleras med en specialist. Således kan du alltid vara medveten om att med patientens tillstånd: om det förbättras eller förblir oförändrat. Och kanske värre?

Fördelen med att vänta under överinseende av en läkare är bristen på fullständig behandling. Men det finns risk, eftersom tillståndet kan försämras kraftigt. För att detta ska ske bör du ändra din livsstil lite:

1. Du bör dricka vätska i begränsade mängder, och innan du lägger dig i några timmar - drick inte alls. Så på natten behöver du inte ofta gå på toaletten.
2. Sprit är tabu eller väldigt lite. Alkohol ökar urinering.
3. När du besöker toaletten ska du se till att blåsan är helt tömd.
4. Var försiktig med doseringen av läkemedel som har en diuretisk effekt. Överdriven användning av dem kan leda till svårigheter att urinera.
5. Du borde vara aktiv, sitta inte på ett ställe ständigt, så att det inte finns någon stagnation av urinen.
6. Det är viktigt att inte vara superkylda.

Termisk terapi

I termoterapi används olika typer av energi för att skapa en temperatur som förstör cellerna i prostatakörteln. Vi talar om radiofrekvens och laser energi.

Huvudmålet är att ge tillräckligt med värme under en kort tidsperiod för att förstöra prostatacellerna. Användningen av denna metod utesluter förekomst av biverkningar.

Det finns följande typer av termoterapi:

• transuretral mikrovågsugn;
• radiofrekvens;
• Electrovaporization;
• Laserterapi.

Hur snabbt kommer återhämtningen?

Beroende på vad behandlingen var, är varaktigheten av återhämtningsperioden annorlunda. Så, när du tar medicin, behöver du inte sängstöd. Ja, och behöver inte ta sjukskrivning. Procedurer för värmebehandling utförs också utan sjukhusvistelse. Ibland är det nödvändigt att tillbringa natten på kliniken.

När du utför en öppen prostatektomi måste du ta en semester i en månad på jobbet. Cirka 60 dagar efter operationen, tabuer - för att lyfta vikter, för att vibrera området längst ner i ljummen. Spänningen av musklerna i den nedre pressen är också utesluten.

För att vara hälsosam under hela livet måste du äta rätt, träna, missbruka alkohol och andra dåliga vanor. I händelse av att det finns alarmerande symtom, skjut inte ut resan till doktorn för senare. Med tiden startade behandlingen kommer att leda till bra resultat. Det är viktigt att inte utlösa sjukdomsförloppet. Undvik panik om symtom åtföljer utvidgningen av prostata. Det är bättre att lita på en specialist. Han kommer att genomföra den nödvändiga undersökningen och utse rätt behandling.

Förteckning över orsaker och metoder för behandling av prostatakörteln med ökande

En ökning i prostatakörteln hos män är en åldersprocess som oftast diagnostiseras hos äldre patienter. Hypertrofi hos det manliga organet i reproduktionssystemet utvecklas under påverkan av olika faktorer, men oavsett orsakerna kan processen med att förstora prostatakörteln inte försummas.

"Evolution" av storleken

När varje nyfödd pojke är född, har prostatakörteln en liten volym, liknande i form som en kastanj. Med ålder ökar orgeln och vid puberteten förvärvar den sin naturliga storlek, som förblir oförändrad i ca 20 år.

Normerna i prostatakörteln för sexuellt mogna män 18-40 år varierar inom följande gränser:

 • Längd - 2,4-4 cm;
 • Tvärgående - 2,7-4,2 cm;
 • Fram och bak är 1,5-2,5 cm.

Vid en ålder av 30 år diagnostiseras cirka 10% av männen med prostatacancer, efter att ha korsat den 40-åriga gränsen, ökar denna procentsats med en faktor 3. Vid 50 års ålder lider varje andra manlig medlem av en förstorad prostata, och vid 1980-talet har denna irreversibla process observerats hos nästan alla.

Orsaker och symtom

Inte varje man med förstorad prostata känner obehag och observerar några symtom. Vissa lever tyst, inte ens vet om möjligheten att utveckla hypertrofi hos orgelet, men andelen av dessa män är väsentligen liten. I de flesta fall förstör den förstorade prostatakörteln människans levnadsstandard.

Inflammation av prostata

Alltid i den inflammatoriska processen i prostatakörteln ökar organet i storlek, och ökningen sker både ute och inne. Orgeln i reproduktionssystemet täcker helt urinröret, trycket i urinströmmen på dessa väggar ökar.

Om urinen kommer in i prostatavävnaden, ökar svullnaden ytterligare och patienten konfronteras med följande symtom:

 • Smärtsamma känslor när man går på toaletten på ett litet sätt;
 • Frekvent urinering med dåligt urinflöde;
 • Irriterande pulsation i ljummen;
 • Problem av sexuell art;
 • Brist på aptit och generell svaghet.

Adenom av prostata

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en ökning av hanorganet som ett resultat av kaos i hormonbalansen, förändringar i androgener och cellulära tillväxtfaktorer.

Ökad i storlek, prostata utövar tryck på urinröret och en progressiv sjukdom leder till det faktum att mannen upplever:

 • Svårighet tömning med en svag och intermittent ström av urin;
 • Spasmer i bäckenområdet;
 • Känsla av ofullständig tömning;
 • Svaghet och generell sjukdom
 • Problem med styrka.

Prostatacancer

Förstoring av prostatakörteln i sällsynta fall orsakas av cancerceller som är lokaliserade i orgeln. Symtom på prostatacancer är tillräckligt stor för att noggrant diagnostisera utan att besöka en specialist. I början kan sjukdomen i allmänhet inte manifestera sig på något sätt.

Prostatacancer kan inkludera alla symtom som presenteras nedan och kan begränsas till en eller två:

 • Smärta i ljummen;
 • Obehag när tömningen av urean och efter det;
 • Urininkontinens
 • hematuri;
 • Svag erektion eller fullständig impotens.

Andra skäl

Ökade DHT-nivåer

Prostata producerar ett ämne från testosteron-dihydrotestosteron, som ackumuleras med ålder, vilket resulterar i tillväxt av prostataceller.

Testosteron abnormitet

Med ålder minskar antalet androgener (manliga könshormoner), och följaktligen minskar produktionen av testosteron. Som ett resultat av dessa processer ökar andelen naturliga östrogen, vilket direkt påverkar utvidgningen av prostatakörteln.

genetik

Om farfar och far hade en förstorad prostatakörtel, är det mer troligt att samma öde kommer att vänta arvtagaren till deras slag. Forskare har visat att inom några celler i prostata är ett genetiskt program inbäddat, vilket "aktiverar" i vuxenlivet och påverkar tillväxten hos manliga organ.

Även ökning i prostata kan tjäna som sådana faktorer som:

 • En stillesittande livsstil, stillasittande arbete;
 • Överdriven kroppsvikt;
 • Skadliga vanor (rökning och alkoholberoende);
 • Luta sexliv eller vice versa, ett överflöd av kön;
 • Uppskjuten trauma.

diagnostik

Om diagnosen prostatahypertrofi märks av patienten och erkänns av läkaren i god tid, är förutsägelser för framtiden positiva. För att exakt bestämma prostatavolymen och orsakerna till ökningen måste patienten genomgå en grundlig undersökning:

 • Undersökning med urologen: Läkarens palpation kan bestämma ökningen av prostata i storlek och smärtkänslighet. Det är emellertid inte möjligt att bestämma graden av urinrörets klämning genom rektal undersökning - mer noggrann diagnos behövs.
 • Analyser av blod och urin kommer endast att vara effektiva om prostatakörteln orsakas av en inflammatorisk process.
 • Ultraljudet hos diagnostikern visar hur mycket prostatan är förstorad, även ultraljudsundersökningen kommer att se om den kvarvarande volymen urin efter urinering har avvikit från normen.
 • MR - visar en mer exakt bild av sjukdomen än ultraljud. Användningen av kontrast i tomografi gör det möjligt att visualisera den inflammatoriska processen, eftersom inflammatoriska vävnader skiljer sig från friska.
 • Cystoskopi är lämplig, blod finns i patientens blod. Patienten injiceras i penis med ett flexibelt rör och ser på tillståndet i urinröret, urinblåsan och prostata. Förfarandet utförs under lokalbedövning.
 • Urinflödet produceras nu med hjälp av elektroniska apparater. För att kvalitativt bedöma graden av komprimering av urinröret med en förstorad prostata, är det nödvändigt att undersöka hastigheten och trycket i urinblåsan.

behandling

Eftersom utvidgningen av prostatakörteln är en naturlig ålder fenomen, kommer förr eller senare varje man att möta det. En följd av utvecklingen av denna process kan vara olika återkommande infektioner i njurarna och urinvägarna. Om hypertrofi inte kan undvikas kan alla minska sin utvecklingsprocess.

Behandlingsförloppet väljs tillsammans med urologen och endokrinologen individuellt. Förloppet av terapeutiska åtgärder påverkar många faktorer, nämligen patientens ålder, orsaken till sjukdomen och graden av försummelse.

I den inflammatoriska processen i prostata kommer läkemedelsbehandling att vara ineffektiv. Detta problem måste lösas genom att ansluta fysioterapiprocedurer: ultraljud, elektrostimulering, laserterapi och massage. Detta beror på det faktum att med inflammation i prostata ökar organs organs storlek och klämmer de blodgivande arteriolerna, vilket i sin tur leder till en störning av cellulär näring.

I BPH bör behandlingen också vara omfattande. Prostatkörteln är ca 20 gram och en vuxen hane är 60-80 kilo. För att de medicinska preparaten målmedvetet ska påverka reproduktionssystemets manliga organ är det därför nödvändigt att maximera blodflödet till det. Och utan den fysioterapeutiska effekten av en kvalitativ blodtillförsel är det omöjligt att uppnå.

Medicinsterapi

Alfa-blockerare minskar inte prostata, men slappna av i mjukvarorna i prostata och blåsans hals. Mottagandet av dessa läkemedel påverkar positivt återhämtningen av urinflödet.

Alfa-blockerare har ett stort antal biverkningar, inklusive: slöhet, apati, dåsighet och konstant yrsel. Män med högt blodtryck och de som har godartad prostatahyperplasi, dessa läkemedel är kontraindicerade.

Hormonbehandling

Användningen av hormonella droger är viktig om prostatakörteln orsakas av maligna celler, det vill säga cancer. En viss uppsättning hormoner kan sakta eller helt stoppa uppdelningen av cancerceller. Ofta förstärks hormonanvändningen genom strålbehandling eller rekommenderas före operation.

hypertermi

Vid behandling av prostataförstoring är det ibland lämpligt att påverka kroppen med hög temperatur. Oftast används transrectal mikrovågs hypertermi för maligna neoplasmer i prostata. Dess fördel är att förfarandet har praktiskt taget inga tunga konsekvenser som uppkommer efter operationen. Kateteriseringen av blåsan utförs på ett sådant sätt att mikrovågsstrålningen riktas mot prostata och verkar på dess vävnader.

Kirurgisk ingrepp

Kirurgi för att minska prostatakörteln är endast föreskriven i det försummade fallet, när ingen terapeutisk metod redan hjälper och patientens tillstånd är konsekvent svår.

Om inflammationen i prostata och BPH behandlas terapeutiskt, då i diagnosen cancer, en operation är föreskriven. Maligna celler avlägsnas bäst tills tumören har börjat grilla bortom prostatakörteln (metastaser kan "delegera" till några avlägsna organ).

Förebyggande åtgärder

Förstoring av prostatakörteln är en irreversibel fysiologisk process som inte kan stoppas. Men för att minska risken för att utveckla sjukdomar som påverkar storleken hos androgenberoende organ kan man följa de elementära rekommendationerna:

 • Led en aktiv livsstil, besök sport sektioner. Även dagliga aktiviteter med låg aktivitet (promenader, morgonjogging, primitiv träning) ger fördelar för människors hälsa.
 • Få tillräckligt med sömn. Resultaten av testning bekräftar att män vars sömn inte överstiger 5 timmar är mycket mer benägna att möta inflammatoriska processer och prostata fascination. Slutsats - sömn bör alltid ges med vederbörlig uppmärksamhet, så att alla kroppar har tid att "vila och återhämta sig".
 • Var inte nervös över bagage. Frekventa överbelastningar och orimliga stressiga situationer provar utvecklingen av stillastående processer i prostatakörteln, jämförbar med inflammatoriska sådana.
 • Levande sexliv. Sex - inte bara en trevlig, men också en användbar lektion för prostata och könsorgan. "Passiva" män är dubbelt så sannolikt att lida av prostataförstoring.
 • Du måste genomgå schemalagda urologiska undersökningar varje år, även om du inte är orolig för någonting. Speciellt detta råd bör följas vid vuxenlivet!

De män som inte följer näringens kvalitet, missbrukar fet och stekt mat, är risken för en ökning av prostata körteln högre. Fortfarande inte helt utforskat detta förhållande, men det faktum att komplexa kolhydrater, protein och nyttiga fetter har en positiv effekt på fortplantningsorganen av kroppen - ett faktum. Kraftrepresentant för det starkare könet ska vara balanserat, mångsidigt och innehålla alla nödvändiga vitaminer och mineraler för kroppen.

Vad är orsaken till prostataförstoring och hur behandlas detta tillstånd?

Med ålder har alla män en högre risk att utveckla prostata hyperplasi. Prostataförstoring diagnostiseras oftare hos patienter från 60 år. De främsta orsakerna är ett brott mot hormonbalansen och stillastående processer. Infektionssjukdomar och onkopatologi i prostata körteln leder också till en förändring i sin storlek. Normalt är prostatens longitudinella och tvärgående dimensioner 2-4 cm, bakre och främre - från 1,5 till 2,5 cm. Dessa siffror är korrekta för män från 25 till 45 år.

Inflammation av prostata

Inflammatorisk sjukdom i prostata förekommer hos män av flera skäl. Oftast är dess utveckling orsakad av en smittsam process som uppstår på grund av ingrepp av patogena mikroorganismer i körteln. Som ett resultat börjar vävnaderna svälla, öka i storlek och pressa urinvägarna. Allt detta leder till problem med urinering, utseendet av blodiga ingrepp i sperma, smärta vid utlösning och minskning av sexuell aktivitet.

Inflammerad prostatakörtel kan orsaka utveckling av pyelonefrit och försämrad njurefunktion.

Ökning av prostata uppträder ofta på grund av stagnerande processer i den. Detta underlättas av inaktivitet, stillasittande arbete, oregelbundna sexuella handlingar, hypotermi, undernäring.

På grund av dålig mikrocirkulation börjar körteln att stagnera inte bara prostatajuice utan även lymfevätska, vilket resulterar i symtom som tyngd i bäckenområdet, smärta, försvagning av styrkan.

Om behandling inte är tillgänglig uppstår allvarliga problem med urinering, inklusive frekvent urinering på natten, svår obehag under urinflödet, en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan. Inflammad och förstorad prostata blir orsaken till obehag under samlag. På grund av detta utvecklar manens irritabilitet, nervositet, depression.

Behandla inflammation i körteln omedelbart efter utseendet av de första symptomen på sjukdomen. Om en bakteriell infektion upptäcks ges patienten en kurs av antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel.

Vid akut smärtssyndrom indikeras injektioner med anestesimedel. En urolog kan föreskriva terapi med rektala suppositorier som innehåller antiseptiska och analgetiska komponenter.

När stillastående processer i körteln visas fysioprocedurer, massage och droger som förbättrar mikrocirkulationen. Efter en sådan behandling minskar de flesta män obehag i perineum, urinering återställs, kraften normaliseras.

Adenom av prostata

Den normala prostatavolymen 30 cm ^. Ökningen i storleken av prostata ytterligare 2 gånger och möjligen på grund av proliferation av körtelvävnad, vilket leder till störningar och försvagning av urinering urinstråle.

Symptom på adenom manifesteras oftast i form av känsla av tryck i blåsan, försämring av styrka och utveckling av erektila störningar.

Förstoring av prostatakörteln är farlig på grund av utvecklingen av fullständig urinretention, utseendet av konkrement i blåsan, vilket i vissa fall orsakar en inflammatorisk process som kräver uttag av antiseptiska läkemedel. Som ett resultat av akut dysuri utvecklar patienten tecken på förgiftning - gulsot av huden, anemi, illamående, kräkningar. Uremiskt syndrom kräver brådskande behandling.

Forskare har upptäckt att körtel hyperplasi utvecklas på grund av obalansen hos könshormoner som oftast förekommer hos äldre män. Behandlingens taktik bestäms beroende på svårighetsgraden av problem med urinering.

Det finns en särskild skala som speglar dessa överträdelser. Med en poäng på mindre än 9, föreskriver urologer inte terapi. Vid frekvenser över 9 men mindre än 18 poäng behandlas patienten med medicinering. Kirurgisk ingrepp utförs med en poäng på 19.

När tumören är upp till 1 cm används läkemedel. Drogterapi innebär användning av 5-alfa reduktashämmare. Om en godartad utvidgning av prostatavävnaden åtföljs av inflammation, ges patienten en kurs av antibiotika och probiotika som hjälper till att normalisera tarmmikrofloran. Vid vissa män tillsammans med ett körtelns adenom finns också ateroskleros av kärl, störande penetration av aktiva komponenter i medicinska preparat. I detta fall visas de medel som normaliserar blodcirkulationen.

Den kirurgiska operationen tilldelas patienten om prostatan förstoras och seriösa symtom på urineringstörningen uppträder. Intervention är kontraindicerad i dekompenserade sjukdomar i hjärtat och andningsorganen. I sådana situationer genomgår patienter kateterisering.

Körteln

Malign tumör i prostatavävnaderna förekommer av olika skäl. Utvecklingen av sjukdomen bidrar inte bara till ärftlighet, men också dåliga vanor, dålig näring. Ålder är också en faktor som provar utseendet på patologiska celler i körteln.

Tecken på prostatacancer är mycket lik de symptom som är karakteristiska för adenom och prostatit. Varannan man märker uppkomsten av smärtsyndrom, svårigheter med urinflödet. I urinen finns blodintegrationer. När tumören ökar betydligt, är det impotens, hematospermi. Med metastas har patienten smärta i bäckenet, svullnad i extremiteterna, tecken på anemi.

Cancerbehandlingens taktik bestäms beroende på scenen av patologi och patientens ålder.

Patienten kan ordineras kemoterapi, strålning, hormonbehandling. Kirurgisk ingrepp indikeras i början av en onkologisk sjukdom. Prostata avlägsnas fullständigt genom prostatektomi eller transuretral resektion.

I vissa fall, efter behandlingen, är ett återfall av den onkologiska sjukdomen möjlig. Det beror på graden av aggressivitet hos den maligna neoplasmen. Med lågviktiga tumörer är risken för återfall sannolikt att det uppstår om 5 år. Behandlingen lämpar sig för cancer i steg 1, för 4 prognosen anses vara ogynnsam.

Diagnos av prostata sjukdomar

Undersökning av prostatan är obligatorisk när en jord såsom svårighetsgraden och smärta i perineum, rektum, kränkning av potens, obehag under utflödet av urin. Om denna symptomatologi åtföljs av hypertermi, frysningar, muskelsvaghet, yrsel, diagnostiseras patienten med akut prostatit, vilket kräver obligatorisk recept på antibakteriella medel. Vid hög temperatur är patienten på sjukhus i den urologiska avdelningen.

Med tecken på dysfunktion i prostatakörteln och dess ökning ordinerar läkaren en studie av blod och urin. Bakteriologisk analys av urin och seminal vätska är också nödvändig för att fastställa rätt diagnos. Hemligheten hos prostata måste undersökas för bakteriell infektion.

Vid den första hänvisningen till mannen utförs palpation av en körtel. Läkaren bedömer närvaron eller avsaknaden av sälar, förändringar i storlek, prostatas elasticitetsgrad. Om det finns tecken på förändringar i järn patienten rekommenderas att gå TRUS som hjälper till att identifiera tätningar, cystisk tumörer, variga fickor av konkretioner.

Att göra ett blodprov för prostataspecifikt antigen rekommenderas för alla män över 40 år.

Satserna ökar två eller flera gånger för olika sjukdomar i körteln. Med malign patologi av prostata växer PSA snabbt nog.

MR har tilldelats för att bestämma tumörens lokalisering, graden av förändringar i prostatas vävnader. Om läkaren misstänker förekomsten av prostatacancer, kommer en patient under övervakning av ultraljud att genomgå en biopsi som är nödvändig för insamlingen av körtelvävnaden. Materialet skickas till histologilaboratoriet. Resultatet kan hittas 7 eller 9 dagar efter biopsi.

Profylax av sjukdomar i körteln

Prostata är ett litet men betydande organ för män. Med dysfunktionen minskar effekten, sämmkvaliteten försämras, det finns risk för förlust av organismens reproduktionskapacitet. Därför måste alla män från 40 år genomgå en urolog undersökning.

Att förebyggande åtgärder inkluderar livsstilsförändringar. Alkoholhaltiga drycker och nikotin påverkar hälsan hos både prostata och hela manliga kroppen. Järn gillar inte hypotermi. Med försvagad immunitet i kroppen börjar skadliga mikroorganismer aktivera, vilket orsakar inflammation i bäckenorganen, inklusive prostata.

Hankörteln är mottaglig för stagnation, så det är så viktigt att utföra daglig gymnastik, gå till fots, bada i poolen. Många uppmärksamhet bör ägnas åt näring. I kosten borde vara grönsaker, magert kött, frukt, gröna. Eftersom skälen för tillväxt av prostatavävnad kan bero på en försämring av dess blodtillförsel, är det nödvändigt att minska förbrukningen av koffein, som leder till uttorkning som kan försämra mikrocirkulationen. Övervakning av vattenregimen förhindrar utvecklingen av stillastående fenomen i prostata.

Från videon kommer du att lära dig om vad som är normala storlekar av prostata: