Huvud
Förebyggande

Konsekvenserna av prostataavlägsnande för den manliga kroppen: Prophylax efter proceduren

Många män i livet står inför problem med erektil funktion. De faktorer som orsakar denna överträdelse kan vara många.

En av de vanligaste faktorerna är förekomsten av prostatacancer.

Med detta resultat kommer den vanliga medicinen inte att hjälpa, i detta avseende hänvisas män till kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln.

Varje man är säker på att han efter operationen kommer att falla i en kvinnas ögon, eftersom hon kommer sluta att föra henne nöje i sängen. Faktum är att avlägsnandet av prostata är inte en dom. Det viktigaste är att hitta problemet i tid och snabbt lösa det.

När är det nödvändigt att göra proceduren?

Prostatakörteln är en av de mest utsatta delarna av den manliga kroppen. I de första stadierna av prostata sjukdomen utför ofta vanlig medicinering. Men det finns problem mycket svårare. Till exempel prostatacancer eller prostata adenom. Om dessa sjukdomar upptäcks, kommer läkemedelsbehandling inte att vara effektiv, därför borde man ge krediter till kirurgiska metoder.

Innan han utför ett sådant ingripande i hankroppen utför doktorn en fullständig undersökning, varefter han gör en slutsats.

Huvudindikationerna för uppförandet av ett liknande förfarande för avlägsnande av prostata innefattar:

 • en stor mängd återstående urin, som är relaterad till prostata adenom;
 • alla typer av infektionssjukdomar i genitourinary system;
 • förekomsten av akut urinretention i blåsan;
 • njursvikt
 • Närvaron av stenar i blåsan;
 • hematuri;
 • förekomsten av komplikationer av prostata adenom;
 • aktiv progressiv prostatacancer.

Vad händer om du tar bort prostata som läses nedan.

Drift och Mäns hälsa

Varje man som genomgår operation för att ta bort prostatakörteln är säker på att han inte längre är en man, han kommer inte att kunna ha sex, ha barn och överhuvudtaget för att få en kvinna njutning i sängen.

I själva verket, om prostatakörteln är borttagen, hade endast 25% av fallen av 100% mindre störningar i erektilfunktionen. Men detta beror inte på kirurgiskt ingrepp, utan till det stadium som problemet löstes på. Ju tidigare du blir av med prostatacancer, desto bättre blir din manliga hälsa.

Avlägsnande av prostata: konsekvenser för människors hälsa efter operationen

Det finns vissa konsekvenser för borttagandet av prostata, som en man borde veta om.

Konsekvenserna av borttagning av prostatakörteln hos män:

 • problemet med inkontinens
 • oförmåga att utföra fullständig urinering
 • Utseendet i urinen av små mängder blod;
 • utseendet av en inflammatorisk process.

Omedelbart finns urininkontinens efter operation för att avlägsna prostatakörteln. Detta beror på att blåsan ska återgå till normal drift.

Och detta kräver extra tid. Män kan märka att i processen att urinera efter avlägsnandet av prostata är blåsan inte helt tömd.

Detta är en normal reaktion, eftersom i blåsan efter operationen kommer en kateter att installeras, längs vilken urinen kommer att flöda. Efter några veckor ska allt komma tillbaka till det normala. Under den första veckan kan du märka små mängder blod i urinen, detta kan anses vara normen, eftersom den borttagna prostatan blöder under en tid.

För mer information om återställningsförfarandet, klicka här.

I slutet av tiden

Efter avlägsnande av prostatakörteln är konsekvenserna minimala. Beroende på hur länge proceduren utfördes beror ytterligare manifestationer.

Efter operationen för att ta bort prostata - konsekvenserna:

 • små problem med erektil funktion
 • infertilitet;
 • frånvaro av ejakulation
 • ihållande urininkontinens.

Oavsett om det är möjligt att leva utan prostatakörtel nedan.

potens

Om du är orolig att efter att du har tagit bort prostatakörteln, kommer ditt sexuella liv att sluta, du är felaktig. Enligt många studier som genomfördes på män som genomgick en operation för att ta bort prostata, är konsekvenserna av en mans sexuella liv på den nivå som han var före operationen. Endast i vissa fall kan det minskas med en liten mängd.

Efter avlägsnande av prostata kan en man helt engagera sig i sex och känna orgasmen, som han kände före avlägsnandet av prostata. Det enda som kommer att vara frånvarande i detta fall är utlösning.

Erektilfunktionen kommer att vara densamma som före operationen, och mannen kommer att kunna uppleva orgasmer.

Du bör förbereda för det faktum att under det första året efter operationen kommer det att finnas ett återhämtningsstadium, under vilket sexlivet utan prostata kommer att nå den önskade nivån.

Om före operationen du hade problem med styrkan, då efter operationen kan det finnas allvarliga problem med erektion. I andra fall kommer du att vara en fullvärdig man, kunna ha kul och tillfredsställa din partner i sängen.

förebyggande

För att manliga sexuellt liv ska gå in i normal kurs efter avlägsnandet av prostata, bör en normal livsstil bibehållas i ett år eller flera år.

I vilket fall som helst påverkar borttagningen av prostatakörteln människors hälsa, så det är nödvändigt att vidta vissa preventiva åtgärder:

 1. Det är inte nödvändigt att sitta ner efter avlägsnande av prostata och vänta på att erektilfunktionen återhämtar sig själv. Ju tidigare och oftare du börjar ha sex med en kvinna, desto snabbare blir din erektion återställd.
 2. Det är inte alltid efter avlägsnandet av prostata som man kan älska i sin helhet. Därför, om du är rädd för att bli skämd för din fru, onanera dig i flera veckor. Detta hjälper dig att känna vad som hände efter operationen och hur din orgasm kommer att se nu.
 3. Vid maximalt försök att inte bära tunga saker och inte belasta för mycket i avvärjningsprocessen.
 4. På din fritid, försök att flytta, inte sitta still.

övningar

Efter avlägsnande av prostata bör det finnas en liten uppsättning övningar som kommer att hjälpa till att få bäckensbottenmusklerna till normala.

Sådana övningar inkluderar:

 • övningar som syftar till uppfattningen av bäckens muskulatur
 • övningar som syftar till spänningar i bäckenmusklerna
 • övningar som syftar till att slappna av i bäckensmusklerna.

Det här är de så kallade Kegel-övningarna, som inte bara hjälper till att återskapa bäckensgolvets muskler utan också helt återställer det manliga genitourinary systemet.

Strömförsörjning

Vad kan du äta efter prostataavlägsnande?

För att snabbt återställa livskvaliteten efter borttagning av prostatakörteln är det nödvändigt att följa några rekommendationer:

 • drick mycket vätskor, särskilt grönt te;
 • öka antalet konsumerade frukter och grönsaker;
 • att ge upp feta livsmedel i riktning mot proteinmat
 • åtminstone en gång i veckan finns det behov av skaldjur;
 • ge upp kaffe, från salt mat och snabbmat;
 • Rött kött, stekt mat och alkoholhaltiga drycker bör uteslutas från kosten.
 • mer äter mat av mjölk ursprung.

Att följa en sådan diet är önskvärt i flera år efter operationen. Detta kommer att bidra till att snabbt återhämta din manliga hälsa.

slutsats

Om din läkare har diagnostiserat en sjukdom som kräver avlägsnande av prostatakörteln, var inte rädd och acceptera operationen så fort som möjligt. Ju snabbare du tar bort prostata, desto snabbare kommer ditt urogenitala system att återgå till det normala.

Avlägsnande av prostata: En översikt över moderna tekniker

Män med prostata hyperplasi kan uppleva behovet av att ta bort prostata.

Det finns många sätt att utföra operation, där prostatakörteln avlägsnas helt eller delvis.

Valet av kirurgisk ingreppsteknik utförs av läkaren beroende på sjukdoms svårighetsgrad. Låt oss betrakta mer detaljerat hur prostatakörteln är borttagen.

Beskrivning av verksamhetens sorter:

 1. Prostatainjektion. Under operationen gör doktorn snitt på prostata, men tar inte bort vävnaden. Metoden är endast lämplig när adenomen är liten. Denna operation anses vara sparsam, eftersom den lättare överförs och återhämtningsperioden är kortare. Men den största fördelen är att operationen inte påverkar en mans sexuell aktivitet. Nackdelen med prostataincidensen är att förfarandet ger en tillfällig effekt i flera år.
 2. Transuretral resektion av prostata (TUR). Denna metod väljs om kroppsvolymen inte är mer än 80 milliliter. Avlägsnande av prostata med denna metod involverar inte snitt, eftersom accesspunkten till prostata är transuretral. Kirurgen utför alla manipuleringar med ett resektoskop utrustad med en kamera, en ljuskälla, en metallslinga och en fluidreservoar (endoskopisk operation). Han excises överskott av prostatavävnad och tar bort delar av det.
 3. Radikal prostatektomi:
  • Öppen operation (periorbital och perineal). Den öppna prostatektomi involverar antingen kirurgiska snitt i nedre delen av buken (retropubisk) eller i området mellan anus och testiklarna (grenen). Vid en retropubisk operation avlägsnar kirurgen prostata och, enligt indikationer, lymfkörtlarna. Urinröret sutureras direkt i blåsans kavitet. I denna operation är det viktigt att bevara buntet av nervändar som påverkar sexuell funktion och håll urinen i urinorganet. Efter operationen installeras en kateter under en kort tid för att tömma urinen. Efter avlägsnande av katetern återställs funktionen av urinering inom 2-3 månader. Perineal utförs mindre ofta, eftersom avlägsnande av prostata bakom lämnar liten chans att spara en bunt av nervfibrer, kan inte heller ta bort lymfkörtlarna. Om en patient ska ha cancer enligt PSA-testet utför kirurgen en retrograd operation.
  • Laparoskopisk prostatektomi. Med denna operation utför kirurgen flera små snitt i underlivet. I en av dem sätter han in ett verktyg utrustat med en videokamera (laparoskop), genom andra utför den operationen manuellt. Denna operation anses vara sparsam, med en mindre smärtsam återhämtningsperiod.
  • Robotisk laparoskopisk radikal prostatektomi. Denna typ av operation liknar den tidigare, med den enda skillnaden att kirurgen utför alla åtgärder med hjälp av robotmanipulatorer. Läkaren observerar prostataavlägsnandet på monitorn i en tredimensionell bild och styr roboten på distans. Da Vinci-roboten, uppfunnen i USA, har välförtjänt popularitet på det medicinska området. Verksamheten som utförs med hjälp anses vara den mest exakta och återhämtningsperioden är lättare.
 4. Transvesikal adenomektomi. Operationen anses vara den svåraste och smärtsamma. Det ordineras för för stor en volym av prostatakörteln, som helt blockerar urinvägarna. Dessutom används denna metod i sådana komplikationer från BPH, som stenar i blåsan, som inte avlägsnas av en annan rutt. Det kirurgiska snittet utförs på buken, i riktning från puben till naveln. Läkaren skär huden, subkutan vävnad, muskler och blåsväggar, tar sedan bort prostata, sätter in en kateter i urinröret och etablerar dränering.

Läkare rekommenderar patienten att ta bort prostata delvis eller fullständigt om prostata adenom orsakar en miktionsstörning som inte behandlas med konservativa metoder.

Operationen utförs utan misslyckande på grund av följande sjukdomar orsakade av BPH:

 • akut urinretention
 • Närvaron av stenar i blåsans hålrum, som inte behandlas på något annat sätt;
 • detektering av blod i urinalys utöver normala värden
 • njursvikt
 • en stor mängd resterande urin.

Innan prostata tas bort utvärderar läkaren alla risker som är förknippade med sjukdomen och eventuella komplikationer.

Kirurgen kan vägra att utföra operation om patienten har följande sjukdomar:

 • inflammatoriska processer i kroppen, åtföljd av ökad kroppstemperatur;
 • akuta hjärt- och kärlsjukdomar;
 • malign prostatacancer med metastaser
 • Andra sjukdomar som kan orsaka allvarliga postoperativa komplikationer.

Före avlägsnandet av prostata eller en del av det genomgår patienten en serie studier:

 • laboratorietester av blod och urin;
 • blodprov för PSA;
 • lungröntgen;
 • elektrokardiografi;
 • undersökning för att bestämma graden av urinutflöde (uroflowmetry);
 • ultraljudsundersökning av genitourinary sfären;
 • ytterligare undersökning enligt indikationerna.

En anestesiolog möter en patient som bestämmer den bästa varianten av anestesi: allmänt eller dorsalt.

På dagen för borttagning av prostata borde patienten inte dricka och äta. Omedelbart före operationen administreras patienten antibakteriella läkemedel i muskler eller vener.

Avlägsnande av prostatakörteln utförs med användning av anestesi, ett antal metoder för att korrigera prostatavolymen med en laser utförs under lokalbedövning. Tiden för operation och manipulation utförd av kirurgen beror på det valda förfarandet för proceduren. Med fullständigt avlägsnande av prostata införs en kateter för patienten att dra urin under en period av 1-3 veckor.

Drift för att ta bort prostata: postoperativ period och möjliga komplikationer

Patienten kommer till sjukhuset från fem till tjugo dagar, det beror på hur allvarlig och svår operationen var. Medan patienten är på sjukhuset följer han vård av läkare: de utför procedurer, injektioner, infusion strängt enligt läkarens recept. På den första dagen eller två patienter installeras ett system som sköljer blåsan med en antiseptisk lösning, varaktigheten av proceduren bestäms av läkaren.

För att utesluta utvecklingen av patologiska smittsamma processer föreskrivs patienten antibakteriell behandling.

Kirurgi för att ta bort prostata inbegriper kateterisering. Under denna period kan patienten känna en konstant obehaglig uppmaning att urinera, men efter ett tag blir känslorna något tråkiga. Katetern avlägsnas så snart mannen återvinner sin normala urinering.

Dricka och äta är tillåtet efter att patienten kommer till ett normalt tillstånd av anestesi, på den första dagen ska mat och dryck konsumeras lite efter en liten tid.

Beroende på den kirurgiska metoden för behandling av prostata, ger läkaren individuella rekommendationer.

Av det allmänna kan följande särskiljas:

 • fortsätt att ta medicinen ordinerad av en läkare
 • Begränsa fysisk aktivitet i upp till 1 månad;
 • du kan inte ha sex i 1-1,5 månader
 • drick mer vatten;
 • så ofta som möjligt för att göra promenader;
 • Tiden att gå till jobbet bestäms av läkaren, individuellt i varje enskilt fall.

Kirurgi för att ta bort prostata är ett kirurgiskt ingripande och har därmed en hälsorisk.

Av de tidiga negativa manifestationerna av följande:

 • infektiös infektion;
 • penetreringen av tvättvätska i kärlen;
 • blödning;
 • en blockerad ådror.

Att sena bära sådana som:

 • ärr i urinvägarna;
 • retrograd ejakulation;
 • urininkontinens
 • erektil dysfunktion
 • återfall BPH.

Efter avlägsnande av prostata på ett radikalt sätt observeras ett okontrollerat urinflöde nästan alltid under återhämtningsperioden. Denna situation kan vara i flera månader. Denna funktion manifesteras i samband med det faktum att kirurgen lägger en ny väg för urinflödet, så kroppen behöver tid för att återställa urinsystemet. Behandling föreskrivs om inkontinens hos patienter fortsätter mer än ett år efter operationen.

Enligt kirurgisk praxis är det troligt att kirurgens skicklighet i att utföra prostatakirurgi direkt påverkar komplikationerna i samband med urinering.

Recensioner av patienter som genomgått en operation för att ta bort prostata varierar. De flesta människor rapporterar en smärtsam återhämtningsperiod, men det finns män som snabbt och utan konsekvenser har återhämtat sig från förfarandet och tackar läkare och de som har uppenbarat en sådan allvarlig sjukdom som inkontinens. Det bör beaktas att man läser yttrandena på forumen, men män väljer ofta negativa, men denna naturliga rädsla för operationen bör inte störa när det finns ett val före livskvaliteten.

priser:

 1. Radikal prostatektomi - från 20 000 rubel.
 2. Transuretral resektion av prostata - från 10 000 rubel.
 3. Adenomektomi - från 14 000 rubel.

Slutpriset för en operation för att ta bort prostatakörteln består av många faktorer och kan överstiga 10 gånger de angivna siffrorna ovan.

Prostataavlägsnande - indikationer, förberedelse och operation, konsekvenser och återställande av styrka

Konsekvenserna av sådana patologier i det genitourära systemet för män, som adenom, kan leda till behovet av att avlägsna prostata. Kirurgi för att ta bort prostatakörteln bär inte risken för dödsfall, men har sannolikheten för postoperativa komplikationer som påverkar livskvaliteten. Den operativa vägen är ofta den enda alternativa vägen för att undvika den allvarliga utvecklingen av sjukdomen. Ta reda på den information som hjälper dig att fatta rätt beslut, förbered dig själv moraliskt för operationen på prostata och få en uppfattning om utsikterna till postoperativ återhämtning.

Vad är prostataavlägsnande?

Prostatektomi är en kirurgisk operation för att ta bort prostata eller en del av det. Körteln utsöndrar en speciell hemlighet som stimulerar spermatozoas motoriska aktivitet och förlänger deras livskraft utanför hankroppen. Prostata ökar risken för naturlig befruktning väsentligt. Avlägsnande av kroppen betyder inte automatisk infertilitet. Modern operation innefattar flera operativa tekniker. Valet av den mest effektiva metoden är individuell och förblir efter eget gottfinnande hos läkaren och patienten.

Indikationer för borttagning

Kirurgisk ingrepp är alltid en extrem åtgärd, vilken medicin sanktioner bara om mot en bakgrund av progressiv sjukdom alla metoder för konservativ terapi har uttömt sig och inte fått ett tillfredsställande resultat. Patienterna kommer in i operationsbordet på grund av följande skäl:

 1. Onkologiska processer av prostatakörteln.
 2. Bildandet av steniga formationer i prostata-kanalerna (kalkylformig prostatit). Den tyngsta läckande formen av prostatit, där urinering blir svårt, och blod finns i urinen.
 3. Det avancerade stadium av prostata hyperplasi (orgelförstoring), som har en godartad natur - adenom.
 4. Cancer maligna neoplasmer - cancer har egenskapen att öka och sprida metastaser, vilket hotar hela livsorganets vitala aktivitet. Avlägsnande i onkologi bör utföras medan sjukdomen är i första eller andra etappen, och tumörstorleken översteg inte normen.

Metoder för adenomavlägsnande

Kirurgi har utarbetat flera sätt att prostatektomi. Hittills tillämpas alla. Valet tar hänsyn till patientens ålder, samtidiga sjukdomar, sjukdomsstadiet och PSA i blodet (prostatiskt specifikt antigen). Kirurgens kvalifikation är mycket viktigt. Det finns följande val av metoden för kirurgisk ingrepp:

 1. Transuretral resektion av prostata. Det utförs med godartad prostataförstoring. Operationen för partiell borttagning utförs genom laparoskopisk väg genom urinröret.
 2. Induktion av prostata. Metoden för intervention för prostataadenom, där det normala utflödet av urin återställs. Det utförs när prostata förstoras något, är risken för en tidig komplikation i form av retrograd ejakulation (att få spermierna utanför men inuti urinblåsan) hög.
 3. Radikal prostatektomi. Metoden används för tumörer och för att avlägsna hyperplasi av godartade egenskaper. Tillsammans med prostata tas lymfatiska kärl och noder bort.
 4. Laseravlägsnande av prostatakörteln. Progressiv metod, som på grund av låg traumatism är särskilt visad för äldre. Effekten av laserresektion är bevisad av ett relativt litet antal postoperativa komplikationer.

Hur utförs operationen på prostatakörteln

Under preoperativperioden måste all doktors rekommendationer följas strikt. Det är nödvändigt att sluta ta läkemedel som utspätt blod (Clopidogrel, Warfarin, Aspirin och andra). Preoperativ beredning är individuell beroende på vilken metod som används. För att få en fullständig bild av patientens tillstånd före operation kan läkaren ordna en serie prov:

 • analys på PSA;
 • transuretral ultraljud;
 • biopsi (efter läkarens bedömning);
 • rektal finger undersökning.

Transuretral resektion

Före operationen måste urin och blod analyseras. För anestesi praktiseras lokalbedövning. Eftersom den operativa instrumentationen utgår från direkt strömförsörjning, ligger en elektrod för jordning under patientens lår. Under operationen sätts ett resektoskop in i patientens urinblåsa genom urinröret.

Adenomen avlägsnas med hjälp av en anordning som kallas en slinga. Den nya bildningen avlägsnas gradvis, som om "skrapar" den tills det bara finns en hälsosam vävnad kvar. I slutet av operationen är den patologiska vävnaden i form av "chips" i blåsan. Dessa fragment tvättas ut med användning av en speciell anordning. Arbetsstandarderna är utformade under högst en timme. För tiden för efteroperationsperioden införs en särskild kateter för att återställa urinering.

Radikal prostatektomi

Om en betydande del av prostata påverkas av onkologi, anses minimalt invasiva metoder vara obegripliga. Läkaren är tvungen att göra ett val till förmån för en radikal kavitetsprostatektomi, vilket innebär att prostata avlägsnas. Driftstiden är cirka 2-3 timmar. Det finns tre tekniker för denna typ av operation:

 1. Vid kraftig ökning av prostata i underlivet görs ett snitt, åtkomst till körteln säkerställs, följt av borttagning.
 2. Patienter med överdriven kroppsvikt eller redan traumatiserad operation med excision i buken eller bäckens hålighet, är tillgång till prostata genom ett snitt i perineum.
 3. Metoden för laparoskopi involverar flera små snitt i bukväggen för införande av instrument och ett laparoskop, som är utrustat med en videokamera.

Endoskopisk resektion

En mindre vanlig typ av operation är samtidigt mycket effektiv. Avlägsnande sker med en laserstråle under lokalbedövning. För att utföra nedskärningarna krävs inte, utbrändes de skadade vävnaderna genom urinväggen. Fördelarna med kirurgi innefattar frånvaron av blodförlust, lågt trauma och en minskning av tidpunkten för återhämtningsperioden. För att underlätta processen använder kirurger en kamera i slutet av instrumentet.

Laserförångning

Den senaste metoden för avlägsnande av prostatakörteln är laserförångning, som använder egenskaperna hos en grön laser. Det skiljer ljuskänslighet mot hemoglobin, påverkar endast de körtelvävnader som har god vaskuläritet. Laserstrålen tränger in i vävnaden endast med 1 mm, så förångningen görs skikt för skikt. Patienten ges en lokalbedövning genom urinröret. Fördelarna med processen inkluderar den minsta risken för blödning.

komplikationer

Med den otvivelaktiga effekten av metoderna för kirurgisk manipulation finns det möjlighet till komplikationer och överträdelser både under och efter operationen:

 1. I 2,5% av fallen kan en stor blodförlust inträffa under operationen, vilket kan leda till behovet av transfusion.
 2. Efter operationen kan blödning förekomma och leda till blodproppar i blåsans område.
 3. Vattenförgiftning: En vätska avsedd för bevattning av blåsan kan komma in i blodomloppet.
 4. Fördröjd urinering som ett resultat av kirurgiska felaktigheter.
 5. Inflammation.
 6. Urininkontinens

Konsekvenser för människors hälsa

Livet utan prostata kännetecknas av sexuell dysfunktion för 20% av patienterna. Det finns inget överraskande eller särskilt dramatiskt i detta, eftersom sjukdomslogiken initiellt antog förtryck av sexuell funktion och en minskning av volymen av seminalvätska. I efteroperationsperioden återställs erektilkapaciteten långsamt. Separat bör man nämna konsekvenserna av att prostatakörteln avlägsnas hos män i form av retrograd ejakulation (i urinblåsan), vilket ökar risken för infertilitet och återfall av cancer.

Återvinning av potens efter prostataavlägsnande

Svaghet eller förlust av erektion hos män är en bieffekt av borttagning av prostatakörteln. Särskilt komplicerade fall är fall om nervfibrer som är ansvariga för utseende av erektion under operationen skadades. Om operationen var framgångsrik och det fanns inga problem innan ingreppet tog återhämtningen enligt recensioner från tre månader till ett år. Stor hjälp för rehabilitering kommer att ges med läkemedel för styrka baserad på Sildenafil och Tadalafil, mekaniska enheter (pumpar och erektila ringar).

Kostnaden för en operation för att ta bort prostatakörteln beror på kirurgens skicklighet och den valda kirurgiska metoden. Ungefärliga priser på kliniker:

Konsekvenser av borttagning av prostatakörteln

Primär behandling av prostata adenom består av användningen av mediciner, som med en liten tumörstorlek och den aktuella inledningen av terapi har en mycket bra effekt. I fallet, om adenomen är för stor eller inte svarar på traditionell behandling, är det troligt att patienten kommer att hänvisas till operation, i synnerligen försummade fall, till och med avlägsnandet av prostata är möjligt. Kan en man leva normalt utan denna körtel?

Innehållet i artikeln

Allmän information om prostata körtel och prostata adenom

Prostatakörteln är ett mycket viktigt organ i den manliga kroppen. Det är ansvarig för produktionen av en viss vätska - prostata sekret, som är en del av sperman och hjälper förlänga livslängden på manliga könsceller, samt skydda dem från yttre påverkan, vilket kraftigt ökar sannolikheten för en lyckad fusion av ägg och spermier.

I enlighet med formen och storleken av prostata är en valnöt, är det lätt palperas två halvor och separera deras spår. Prostatakörteln ligger strax under urinblåsan och är nära kopplad till rektum, och deras prostatavävnad täcker urinröret, så adenom kan identifieras genom förändringar och svårigheter att urinera.

Adenom av prostata hos män, eller godartad prostatahyperplasi, är en neoplasma som uppstår genom den onormala uppdelningen av cellerna i organens käftvävnad. Sjukdomen kännetecknas av bildandet av en eller flera knölar som växer i storlek och pressar urinröret.

I adenom, i motsats till cancer, gör det inte neoplasma av godartade och metastaser. Men det betyder inte att hyperplasi inte är farlig. Det måste behandlas, först med användning av läkemedel, och sedan, om läkemedlen inte har den önskade effekten, tillgripa en operation där avlägsnandet av prostata adenom utförs.

Indikationer för drift

Avlägsnande av prostatakörteln, vars konsekvenser, i strid med förväntningarna, inte är så farlig för kroppen, görs endast med vissa indikationer. Först och främst kommer traditionell terapi att användas, vilket i de flesta fall hjälper till med adenom.

Tänk inte att en man inte kan leva utan prostata, det är faktiskt bättre att ta bort ett sjukt organ än om det inte fungerar ordentligt.

Indikationer för en operation för att avlägsna prostata adenom kan vara följande:

 • prostatacancer;
 • kronisk prostatit, som inte längre är mottaglig för behandling
 • adenom i prostatakörteln för stor;
 • omöjlighet med normal urinering
 • hematuri, det vill säga närvaron av blod i urinen;
 • njursjukdom;
 • mycket övervikt.

Var inte rädd för operation, särskilt med onkologi, eftersom livet med cancer efter avlägsnande av körteln kan vara i många år. Detsamma gäller adenom, en försummad behandling kan leda till akut retention av urin och stark förgiftning av kroppen.

Kontraindikationer till operation

Implementeringen av prostatektomi är inte möjlig i alla fall, denna operation har allvarliga kontraindikationer som inte kan försummas:

 • förvärrade sjukdomar i utsöndrings- och reproduktionssystemet;
 • diabetes mellitus;
 • sjukdomar i kardiovaskulära och andningsorganen, som befinner sig i dekompenseringsstadiet;
 • sjukdomar av hematopoies;
 • ålder över 70 år
 • hormonella sjukdomar, särskilt de som är associerade med sköldkörteln;
 • förekomst av onkologi i andra organ
 • ankylos av höftledet, det vill säga dess orörlighet.

Män som har missbruk bör helt och hållet överge dem minst ett par veckor före operationen, särskilt när det gäller rökning. Dessutom måste du sluta ta läkemedel som spädar blodet, eftersom det kan leda till ytterligare svårigheter under proceduren som kommer att orsaka komplikationer efter borttagning av prostata adenom. Dessa läkemedel innefattar acetylsalicylsyra och heparin.

Typer av operationer på prostata

Det är globalt möjligt att dela operativa metoder för inflytande på prostata i två stora grupper:

 • Öppna operationer som kräver en snittning;
 • minimalt invasiva metoder, där speciell utrustning används och effekten utförs genom urinröret.

Modern medicin erbjuder olika sätt att betjäna prostatakörteln, de inkluderar:

 • öppen prostatektomi
 • transuretral resektion av prostata adenom;
 • laser-kärnbildning.

Valet av typen av operation bestäms av många faktorer, till exempel storleken på adenomen, närvaron av stenar i blåsan, särdragen i sjukdomsförloppet.

Öppna prostatektomi

Denna operation används för närvarande sällan, endast med mycket stora adenom eller närvaron av stenar i urinröret. Detta beror på det faktum att konsekvenserna efter operationen med en sådan effekt på prostataadenom kan vara oförutsägbara, och en lång återhämtning i en sjukhusmiljö är nödvändig.

Följande metoder för adenomavlägsnande är möjliga:

Öppen kirurgi numera sällan används, de flesta läkare försöker använda minimalt invasiva metoder som inte kräver term rehabilitering lång och tillåter så snart som möjligt för att återgå till ett normalt liv efter avlägsnande av benign prostatahyperplasi.

Transuretral resektion

Denna metod är oerhört populär, eftersom den anses vara den minst traumatiska kan patienten fortsätta ett normalt liv efter att prostata avlägsnats inom några dagar. I denna operation används ett resektoskop som sätts in i urinröret. Var inte rädd för smärtsamma förnimmelser, för i denna procedur är epiduralanestesi obligatorisk, patienten förblir medveten. Allmänna anestesi används mycket sällan.

Med hjälp av apparaten skärs den drabbade prostata vävnaden, vilket leder till att den klämda urinröret släpps. Efter operationen matas en vätska genom resektoskopet, med hjälp av vilket rester av prostatakörteln avlägsnas.

Det faktum att operationen genomförs genom urinröret, och inte göra snittet, komplikationer av minimalinvasiv prostataoperation är mycket sällsynta.

Laser-enukleation

Efter avlägsnande av BPH utförs med användning av en speciell holmium-laser, i motsats till transuretral resektion, med enukleation agnar prostata enskilda sektionerna som bildar adenomatösa knutor. Denna operation är ännu mindre traumatisk än TUR, komplikationer och obehagliga följder efter laserkirurgi för att avlägsna prostata adenom är minimala.

Eventuella komplikationer

Negativa konsekvenser efter operation kan delas in i två delar: tidigt och sent. De tidiga komplikationer som uppstår flera dagar efter operationen är:

 • smärtsamma känslor i ärrområdet
 • smärta vid urinering
 • penetreringen i ett ämnes blod genom vilket rester av den excised prostata tvättas bort
 • blod i urinen;
 • smärta i underlivet
 • hög feber efter att organet har tagits bort.

Sena postoperativa störningar uppträder när det redan finns tillräckligt med tid efter ingreppet, innefattar de:

 • retrograd ejakulation, där spermier inte kastas ut, vilket inte är farligt för en man, men komplicerar befruktning;
 • problem med erektil funktion
 • ofrivillig urinering;
 • smärta under sex och brist på orgasm
 • ökad risk för blodproppar
 • skador i ändtarmen, som härrör från kirurgi.

För att undvika dessa effekter måste du se en läkare minst ett år efter att du har tagit bort körteln, bara på det här sättet kan du förutsäga förekomsten av komplikationer och bli av med dem i tid.

Sexuellt liv efter operationen

Några män är rädda för att de efter operationen inte kommer att kunna få normal kön, eftersom det kommer att bli problem med erektion. Läkare lugna patienter, erektil dysfunktion uppträder endast hos 10% av patienterna och endast om en man tidigare haft problem med styrka. I alla andra fall kommer allt att vara bra.

Dessutom rekommenderar läkare aktiv sexuell aktivitet, eftersom det här låter dig återhämta sig snabbare efter operationen. Om det inte finns möjlighet att ha sex kan du begränsa dig själv till onani.

Operativa ingrepp i prostata idag har fler plusser än minus. Risken för biverkningar och komplikationer är minimal, om före operationen genomfördes normal diagnos och vid slutet av rehabiliteringsperioden kan man komma tillbaka till ett normalt liv, som konsument, samt kön.

Indikationer för operation för att ta bort prostata, komplikationer och rehabilitering

Prostatakörteln är en integrerad del av människors reproduktiva system. Patologiska processer i prostata kan försämra livskvaliteten signifikant. När groning kroppsvävnad (benign prostatahyperplasi), förändringar i tumör (cancer), det finns kompression av urinröret, vilket orsakar en annan uppsättning av symptom: svårighet att urinera, smärta, kramper, som ofta önskar, impotens.

För att behandla en sådan patologi utnyttjas partiell eller fullständig borttagning av prostatakörteln. Operationen för att ta bort prostatan ger följande indikationer:

 1. Prostatacancer;
 2. Adenom i prostata med närvaron av sådana komplikationer som akut retention av urin, utseendet av blod i urinen (hematuri), urolithiasis, urinvägsinfektioner.

Hur utförs operationen?

Operationen att ta bort prostata körs ut på flera sätt. Valet av taktik beror på tumörens storlek, närvaron av metastaser, patientens hälsotillstånd. De viktigaste typerna av tekniker:

1. Transuretral resektion - minimalt invasiv ingrepp (med minimal vävnadsskada), som har blivit utbredd i adenom. Operationen utförs med hjälp av en speciell enhet - ett resektoskop. Anordningen är ett långt ihåligt rör genom vilket kirurgiska instrument (slingor, elektrokoagulatorer) bringas till vävnaderna. Resektoskopet sätts in genom urinrörets yttre öppning under kontroll av syn. Patienten vid denna tid ligger på ryggen med mycket skilda ben, böjda på knäna. Vävnaderna som klämmer urinröret skärs ut, och senare skickas de för histologisk undersökning.

2. Radikal prostatektomi - utförs på flera sätt:

 • En bakre en - ett vertikalt snitt löper mellan naveln och bröstet. Denna typ av kirurgi gör det möjligt för kirurgen att få bred tillgång inte bara till den drabbade körteln och den sjuka vesiklarna utan också till lymfkörteln. Detta är viktigt, eftersom prostatacancer ofta kräver bäckens lymfadenektomi.
 • Perineal (perineal prostatectomy) - ett snitt görs mellan anus och pungen. Operation är mer föredragen för patienter och den postoperativa perioden fortskrider lättare. Blodförlust är obetydligt, smärtsyndrom är mindre uttalat, men det finns en uppenbar nackdel - du kan inte ta bort lymfkörtlar. Därför utförs denna typ av åtkomst i frånvaro av metastaser eller i fallet med ooperativ cancer (för att lindra patientens lidande).
 • Laparoskopisk ingrepp - genomförs genom punkteringar i bukhålan med hjälp av speciella rör - trokar. Denna typ av operation har ett antal fördelar: en liten blodförlust, ett litet smärtssyndrom, minskad sjukhusvistelse. Efter avlägsnande av prostata genom laparoskopi, kan patienterna på kvällen redan flytta sig självständigt.

3. Laseravlägsnande av prostata - En relativt ny metod, vars tillämpning blir mer intensiv varje år. Kärnan av kirurgisk ingrepp - avdunstning av vävnader under laserens verkan kan vara partiell (ablation) och fullständig (enukleation). Avlägsnande av prostata av lasern tolereras väl av patienter, blodförlusten är minimal, katetern i blåsan ställs in endast 24 timmar. Förfarandet hanteras väl av privata medicinska centra, så det är nästan universellt betalt. Priset för avlägsnande av prostata beror på centrumets nivå, doktorns kvalifikationer och svårighetsgraden av sjukdomen.

Konsekvenser och komplikationer

Kirurgi för att ta bort prostatakörteln kräver mycket bra kirurgarbete. Men det finns alltid risk för komplikationer. De vanligaste av dem är blödning, bakterieinfektioner och smalning av urinröret. Blödning kan uppstå som en konsekvens av ofullständig vaskulär koagulering, och risken är stor hos patienter med blödningsstörningar.

För förebyggande av bakterieinfektioner i den postoperativa perioden sår såret försiktigt och antibiotikabehandlingstiden förskrivs. För att förhindra cicatricial smalning av urinröret är det nödvändigt att observera vattenregimen så att urinering är frekvent och riklig. Den postoperativa perioden inkluderar också bärandet av urin. Detta säkerställer ett konstant utflöde av urin och förhindrar infektionens utveckling.

Det är viktigt att övervaka nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) efter prostataavlägsnande. Det bör inte överstiga 0,4 ng / ml, en ökning av PSA-nivån över den tillåtna norm skulle vara ett farligt tecken på sjukdomsåterkomsten.

Rehabilitering efter avlägsnande av prostata körs från tre månader till flera år. Män spenderar en månad i bandaget för att minska belastningen på bukmusklerna och bäckenet. Under 3-4 månader är tung lyftning förbjuden, och fysisk ansträngning ökar.

Tyst gångavstånd, en balanserad kost med mycket vätskor, fullständig uteslutning av sexuell aktivitet i en månad - de viktigaste metoderna för att återställa förlorade funktioner.

I allvarliga fall kan konsekvenserna efter radikal borttagning av prostatakörteln vara irreversibel - ett brott mot reproduktiv funktion, impotens, vilket har en väldigt negativ inverkan på patientens psykologiska tillstånd. I detta fall krävs det samordnade arbetet hos den behandlande läkaren, psykoterapeuten och familjen för att skapa bekväma förutsättningar för patientens rehabilitering.

Korrekt förberedelse, kvalificerad medicinsk intervention, bra postoperativ vård kan minska antalet negativa följder för patienten efter avlägsnande av prostata.

Författare av artikeln: Tamara S. Gural doctor.

Gratis medicinsk fråga

Informationen på denna webbplats finns som referens. Varje fall av sjukdomen är unik och kräver personligt samråd med en erfaren läkare. I den här formen kan du ställa en fråga till våra läkare - det är gratis, anmäla dig till en klinik i Ryssland eller utomlands.

Vilka är effekterna av prostataavlägsnande för människors hälsa

Operationen som syftar till att ta bort prostata är tyvärr ganska vanligt, särskilt hos män över 50 år. De viktigaste indikationerna är: prostatacancer, komplicerat prostataenom (i modern klassificering BPH - benign prostata hyperplasi). Alla som har en operation, tänker på vad är dess konsekvenser för människors hälsa, och kommer de att vara efter det? För att svara på denna viktiga fråga kommer vi att överväga vilka operationer som utförs och vilka är de tidiga och avlägsna komplikationerna i den postoperativa perioden.

Idag, fullständigt avlägsnande av prostatakörteln (prostatektomi) med avlägsnande av omgivande lymfkörtlar eller utan att oftast endast utföras med malign neoplasm. När adenom är begränsad till kirtlets plats (resektion av prostata), som naturligtvis minskar risken för komplikationer. Olika operativa tillträden har olika konsekvenser, i denna artikel kommer vi att beskriva de som är inneboende i någon typ av ingrepp i den postoperativa perioden.

Tidiga komplikationer av den postoperativa perioden

Tidiga konsekvenser övervinnas de första dagarna efter operationen. Dessa risker uppstår vid någon åtgärd, de inkluderar:

 • Infektiösa komplikationer: infektion i urogenitalt distrikt och inflammation i körteln - postoperativ prostatit.
 • Blödning från det postoperativa såret eller internt, inklusive blod i urinen - hematuri.
 • Anastomos inkonsekvens med radikal prostatektomi (dvs "misslyckad" sömning av dissekerade vävnader).
 • Lymf - dränering av lymf från skadade lymfkärl.
 • Olika sjukdomar i urinering (dysuri).
 • Tromboser.

Trots att nästan alla dessa komplikationer inträffar före utskrivning från sjukhuset och behandlas framgångsrikt på ett sjukhus, måste du veta symptomen att vara medveten om efter operationen som syftar till att ta bort prostatakörteln.

Smittsamma komplikationer

Deras utveckling är förknippad med förekomst av kroniska infektioner, ett brott mot kirurgi eller på grund av felaktig vård efter kirurgisk behandling. Manifestationer liknar inflammation hos någon avdelning i genitourinary systemet. Symtom: feber, frossa, förgiftning, ryggvärk, underliv, urinering. Det är möjligt att ändra urinfärgen, urladdning ur urinröret, utseendet av en purulent urladdning från såret eller dräneringen.

blödning

Det är vanligtvis förknippat med en överträdelse av patientens blodkoagulationssystem och förekommer oftast om patienten undersöks före operationen. Men det finns andra orsaker, såsom sutur misslyckande, brist på koagulering av små fartyg och stora förband, någon kränkning av verksamheten teknik, motion i den tidiga postoperativa perioden.

Sådana manifestationer som blodig urladdning från ett sår, blod i urinen, en dålig hälsotillstånd hos en man (yrsel, svaghet, snabb puls) kan indikera blödning.

Anastomos insufficiens

Detta problem manifesteras av en skarp akut urinretention eller urladdning i bäckens hålrum, och omedelbart efter en kraftig försämring av tillståndet och kräver omedelbar återoperation. Symtom - försämring av hälsan, oförmåga att urinera, olika urladdningar från urinröret.

chylorrhea

Ökad urladdning av fluid - lymf genom dränering efter radikal prostatektomi är ofta uppfylld. Det kan vara asymptomatiskt, eller med fenomenet dehydrering och elektrolyt obalans. Detta tillstånd diagnostiseras av läkaren vid bestämning av volymen vätska som har läckt ut från såret. Beroende på volymen och de hotande komplikationerna kan ett beslut fattas om konservativ behandling, och om det misslyckas med kirurgisk behandling.

dysuri

Det observeras ofta - hos varje 2-3 patienter som hade en operation för att avlägsna prostata adenom eller för att ta bort prostatakörteln. Överträdelser av urinering med varierande intensitet kan vara upp till två veckor, behandling med endast symptomatisk. En man kan känna en falsk uppmaning att gå på toaletten, smärta vid urinering, svårighet att starta urinering, överdriven stråltryck, natteträd, inkontinens.

trombos

Från en trombos i postoperativ period är inte försäkrad någon kirurgisk patient. Och prostatakörteln är rik på faktorer som orsakar ökad blodkoagulering. Och när den tas bort (särskilt partiell) ökas risken för trombos kraftigt. Preoperativ beredning är nödvändig för att förebygga blodproppar och postoperativa åtgärder är mediciner, bandage strumpor och andra. Den mest hemska konsekvensen - PE (lungemboli) inträffar inom en period av flera timmar efter operationen, upp till flera dagar.

Manifestationer och konsekvenser beror på platsen för kärlets ocklusion. Det kan dra och värka smärta längs kärlet, blekhet och kyla av fingrarna, nedsatt känslighet. PE börjar utvecklas kraftigt - en känsla av brist på luft ökar, hosta, smärta i bröstet kan dyka upp. Konsekvenserna av PE kan vara dödliga och trombos av perifera kärl är farliga genom att blodproppar avlägsnas och deras inträde i vitala organ.

Sena komplikationer

Om en operation utfördes för att avlägsna prostataadenom eller prostatektomi, förutom tidiga komplikationer, förväntas många män ha sena effekter under den postoperativa perioden. De största problemen är kränkningen av urinering och sexuell funktion, liksom återfall som uppstår både i cancer och i adenom.

Sexuella funktionsstörningar

Dessa obehagliga konsekvenser hotar 10-15% av männen som genomgått avlägsnande av prostata adenom och upp till 90% av männen efter radikal operation. Effekten av att avlägsna en del av körteln vid utseende av erektion har inte bevisats, därför är det allmänt accepterat att det inte finns någon negativ inverkan på kvalitet och uppförande av en erektion. Det vanligaste problemet är att partiet eller komplett gjutning av ejakulatet slocknar in i urinblåsan. Samtidigt släpps antingen en liten mängd spermier eller inte alls. Det är inte livshotande, men det finns problem med barns uppfattning. Ibland är det möjligt att bota med konservativa metoder. Operationen påverkar inte uppnåendet av orgasm.

Om vi ​​talar om radikal prostatektomi, påverkar konsekvenserna för sexuellt sfär helt och hållet på cancerfasen, vid lokaliseringen. Om nervstrålar inte påverkas, kommer sexuell aktivitet i den postoperativa perioden gradvis att återhämta sig efter 1-3 år.

Brott mot urinering

Konsekvenser för urinera i slutet av postoperativa perioden observerade oftare med fullständigt avlägsnande av prostata - upp till 36% enligt olika källor, men oftast slutar efter några veckor på 3-10% överförs till långsiktiga konsekvenser. Vid avlägsnande av adenom förekommer lång inkontinens i 1-2% av fallen.

Andra problem med urinflödet kan bero på smalningen av kanalen, genom vilken urinen tränger ut ur urinen. Frekvensen för detta fenomen är 2-8%, beroende på vilken metod som används för operationen. Symtom - ofullständig tömning av blåsan, smärta, svag stråle.

återfall

Återfall i cancer påverkar inte prostatakörteln (som den avlägsnades), men närliggande och avlägsna organ. Onkologiska patienter observeras hos läkaren, därför är detektion av metastaser vanligen inte svårt.

Återfall i adenom som kräver upprepad operation är sällsynt - upp till 3% kan konservativ behandling krävas i 10% av fallen.

Metoder för avlägsnande av prostata

Prostata körs som en av huvudorganen i genitourinary systemet. I synnerhet är hon ansvarig för att utveckla en hemlighet som ingår i seminalvätskan. Sjukdomar i prostata finns i mer än hälften av män som korsade 40 års tröskelvärde.

Dessa inkluderar prostatit, adenom och cancer. De två sista patologierna kräver ofta kirurgisk ingrepp, vilket innebär att prostatakörteln avlägsnas. Sådana operationer kallas prostatektomi.

Indikationer och kontraindikationer för kirurgi

Avlägsnande av prostatakörteln ordineras huvudsakligen med en cancerous tumör som finns i detta organ. Specialisten kan inte ens lämna en del av de patogena cellerna, eftersom de senare leder till ett återfall av neoplasmen. Därför innebär behandlingen av cancer fullständig avlägsnande av prostata. Dessutom föreskrivs prostatektomi för adenom i prostatakörteln som har nått en stor storlek vilket leder till bildandet av en akut urinretention. I detta fall utförs organets borttagning under förutsättning att inga andra behandlingsmetoder har givit positiva resultat eller deras tillämpning är omöjlig av en eller annan anledning.

Mindre vanligt används prostatektomi efter diagnos av stenar i urinröret och / eller njurarna. Sådana operationer utförs också med omfattande znanii och skleroserande prostatit eller fibros. Det bör förstås att avlägsnandet av prostata är en ganska komplicerad process som medför en allvarlig risk för patienten. Därför lägger männen inte på kirurgiska bordet i åldern 70 år och äldre, eftersom operationerna ofta leder till dödliga resultat i denna kategori av människor.

Det är omöjligt att utföra prostatektomi hos patienter med kardiovaskulär insufficiens, vilket ligger i dekompensationsstadiet, med akut inflammation som uppträder i kroppen. Det är också kontraindicerat för män som tar mediciner som utspätt blod. I det senare fallet är det en fråga om det under operationen kommer specialisten inte att kunna sluta sin kurs på grund av låg koagulering och patienten kommer att dö.

I allmänhet är borttagning av prostatakörteln endast möjlig på basis av diagnostiska data. De tillåter oss att bestämma vilken metod att behandla prostata sjukdomar kommer att vara mest effektiva. Dessutom tillhandahåller diagnosen information om förekomst eller frånvaro av kontraindikationer för prostatektomi.

För dessa ändamål är patienten skyldig att skicka en analys till nivån på PSA. Med hjälp av det kan läkaren avgöra om det finns cancer tumörer i kroppen. En sådan diagnostisk metod ger emellertid inte alltid ett 100% resultat. Därför utförs även andra aktiviteter, inklusive TRUZI. Under den sista processen injiceras patienten rektalt med en speciell sensor, genom vilken prostatakörteln undersöks. Om en cancer misstänks, kommer läkaren att ordinera en biopsi hos orgeln.

Typer av prostatektomi

Prostatektomi är vanlig och radikal. I det första fallet, fullständigt avlägsnande av prostata tillsammans med dess kapsel. Sådana operationer utförs vanligen med ett adenom. Radikal prostatektomi är föreskriven när det är nödvändigt att ta bort både själva organet och vävnaderna som ligger runt det.

Dessutom påverkar det lymfkörtlar, fiber och mycket mer. Det används vid behandling av cancer tumörer. Det låter dig utesluta möjligheten att kroppen kommer att förbli patogena celler. Prostatektomi är också indelad i tre typer, beroende på hur operationen utförs.

traditionell

Snittet är gjord i underlivet mellan naveln och skönbenet. Denna metod används ganska ofta. Detta beror på det faktum att kirurgen, genom att ta bort prostata, får tillgång till lymfkörtlarna, vilka efter operationen skickas för ytterligare forskning, vilket gör det möjligt att bestämma närvaron av metastaser. De indikerar att cancer tumören har spridit sig till andra organ. Dessutom tillåter den traditionella metoden dig att få bra tillgång till prostatakörteln, vilket ökar sannolikheten för att bevara de neurala buntarna som är ansvariga för erektilfunktionen. Cirka 8 timmar före starten av en retropubisk prostatektomi sätts enema på patienten för att avlägsna rester av konsumerade livsmedel från kroppen. Dessutom kan patienten före operationen inte äta.

Både lokal och allmän anestesi används. Undersökningen av lymfkörtlarna tar cirka 15-20 minuter, så operationen tar ibland lite längre tid. Vid upptäckt av cancerceller i andra organ bestämmer doktorn, baserat på de många uppgifterna (patientens ålder, etc.) huruvida prostatektomi ska fortsätta eller avbryt behandlingen.

Innan prostata avlägsnas separerar kirurgen det från botten av blåsan och försöker hålla urinröret och de inre kanalerna intakta i närheten. Samtidigt måste dessa organ skäras. På annat sätt kan operationen inte utföras.

Seminala vesiklar avlägsnas av anledningen till att de ligger i närheten av prostatakörteln. Och om cancercellerna har spirat genom organets kapsel, kommer de först och främst att påverka denna del. Därefter ansluter doktorn igen urinröret och urinblåsan.

grenen

Denna typ av kirurgi innebär att man skär i perinealområdet. Att ta det lugnt, än till traditionell prostatektomi. Detta beror på att kirurgen inte har tillgång till lymfkörtlarna. I övrigt utförs operationen enligt principen beskriven ovan.

Låg-invasiv laparoskopisk

Under en sådan operation i patientens nedre buk gör doktorn flera små snitt, i vilka kameran och apparaten för avlägsnande av prostata sedan sätts in.

Tack vare utvecklingen av medicinsk utrustning bedrivs liknande operationer genom:

 • strålkirurgi;
 • laser;
 • ultraljud;
 • strålningsablation och andra metoder.

Effektiviteten av operationen är ganska hög. Patienter känner sig omedelbart lätta. Symptomen på sjukdomen är inte längre uppenbara. Ofta ökar avlägsnandet av prostata i en cancerous tumör livslängden hos patienter i årtionden. Men trots denna effektivitet av prostatektomi har den flera biverkningar.

Konsekvenser av operationen

De farligaste konsekvenserna av operationen är intern blödning. Om han inte stoppas i tid dör patienten. Och risken för blödning under en öppen operation är ganska hög, eftersom läkaren, som tar bort prostatakörteln, påverkar olika blodkärl. Användningen av laser och annan modern utrustning kan minska sannolikheten för en sådan bieffekt. Under operationen utförs en urinblåsning med urinröret. Vätskan som används i detta fall går ofta in i blodkärlen, som i framtiden kan leda till vattenförgiftning. De lösningar som används idag reducerar sannolikheten för sådana konsekvenser.

Mycket ofta, efter operation på prostatakörteln, upplever patienter urininkontinens. Detta beror på det faktum att en mans kropp inte har återuppbyggts efter att organet tagits bort. Musklerna i blåsans sphincter förblir instabila under en tid, för vilken patienten inte kan kontrollera urinutskiljningen. Vanligtvis passerar urininkontinens i sig. I andra fall används lämpliga läkemedel, katetrar och andra mediciner.

Ett annat vanligt problem som patienterna står inför är den inflammatoriska processen. Under operationen finns det alltid risk för infektion i kroppen. Det är därför före eller efter en prostatektomi, föreskriver läkaren en kurs av antibiotika. Ofta upplever män sådana effekter som erektil dysfunktion och dysursfenomen. Den första härstammar från nervernas nederlag. Den andra kännetecknas av samma kliniska bild som i prostata sjukdomar. Vanligen passerar dysursfenomenen oberoende.