Huvud
Behandling

Struktur, egenskaper och funktioner i prostata

Om hur viktig roll prostata spelar hos män, tror folk efter att järnet påverkas av någon sjukdom. Många vet inte ens vad det är för och vilka åtgärder som kan minska dess funktionalitet. Till skillnad från andra endokrina körtlar kan aktiviteten hos denna bildning styras i viss utsträckning. Detta är mycket lättare än att behandla prostatit och prostatahyperplasi - en sjukdom som alltmer upptäcks i dagens representanter för det starkare könet. Det är inte överflödigt att lära sig och symptom på prostatit hos män, i tid för att reagera på förändringar, för att inte tillåta att situationen förvärras.

Innehållet i artikeln

Grundläggande information om prostata strukturen

Hane prostata - vad är det här när det gäller anatomi? Formation är ett orört organ med liten storlek. Dess struktur är formad av glandulär vävnad och muskelfibrer. I storlek och form liknar konglomeratet en stor kastanj, inverterad med en bred bas uppåt och med en skarp ände nedåt. Körteln ligger under blåsan och går in i det lilla bäcken.

Prostatens funktioner beror på närvaron av glandulära celler. De ansluter sig till speciella heterogena kapslar. De utgör i sin tur aktier - det finns minst 30 av dem. Var och en av de funktionella enheterna kan producera en hemlig hemlighet. Det är fortfarande nödvändigt att veta att prostatan består av tre grundläggande delar: vänster, höger och främre - i form av en isthmus mellan dem.

En viktig roll spelas inte bara av prostata strukturen utan även av lokaliseringen. Den främre delen närmar sig skönbenet och den bakre delen - till den nedre delen av ändtarmen. Platsen och strukturen hos prostatakörteln underlättar processen för att identifiera patologier i den. När du diagnostiserar prostatit, gör det möjligt att bestämma graden av organs skada extremt noggrant vid foten av körteln, genom transrektal ultraljud. Och genom sin palpation undersökning genom anus, som urologen gör, är det möjligt att avslöja uppenbara strukturella förändringar.

Vissa människor har frågan om hur man riktigt heter utbildning - prostatakörteln eller prostata. Detta är detsamma, så det kommer inte att bli några misstag i båda fallen. Det är fortfarande möjligt att uppfylla sådana definitioner, som "prostituerade" och till och med "människans andra hjärta". Det senare alternativet indikerar betydelsen av prostatakörteln. Vad är detta, om inte hjärtat, om en persons allmänna tillstånd, kroppens funktioner och det psyko-emotionella tillståndet är beroende av organets hälsa?

Grundläggande och extrafunktioner av prostata

Vissa människor förstår inte varför prostata behövs, och är övertygade om att detta bara är ett slags rudiment i människokroppen. Akut eller kronisk prostatit symtom och behandlingsbilder av vilka finns på informationsresurser - inte det enda som kroppen kan. Detta konglomerat har ett antal användbara egenskaper och ansvarar för flera viktiga områden.

Grundfunktionerna i prostata:

 • Utveckling av en representativ hemlighet. Huvudsyftet med prostata är aktivt deltagande i hormonell metabolism. Det är som svar på det faktum att kroppens sekretoriska delar fungerar, mannen visar sekundära sexuella egenskaper, nivån på sexuell aktivitet styrs. Vid vävnadsskada behöver hon akut behandling, annars upphör produktionen av ämnen som är nödvändiga för normal befruktning av ägget. Om kroppen av någon anledning minskar produktionen av testosteron, är det den manliga prostatan som försöker normalisera processen.
 • Övervakning av urinflödet. Den så kallade motorfunktionen hos prostatan är försedd med närvaron av muskelfibrer i den. I ett fall främjar de frisättningen av körteljuice i urinröret under utlösning. I den andra - musklerna bildar en sfinkter, som kan hålla urinen från ofrivillig utgång till urinröret. När prostatakörteln eller prostata är skadad, till exempel genom en inflammatorisk process, ökar organsystemet och urinröret squashes. Endast tidig och kvalitativ behandling av prostatit och andra sjukdomar kan återställa det normala funktionen hos det genitourära systemet.
 • Skyddande egenskaper. Varför prostata behövs? Det skyddar utsöndringssystemets organ från infektion, vilket kan penetrera i urinröret från den yttre miljön och klättra på slemhinnan. Närvaron av denna funktion säkerställs genom närvaron i hemligheten av bildandet av speciella komplex som främjar förstärkning av cellulär immunitet.

Även mindre misslyckanden i elementets arbete kan orsaka allvarliga problem. Experter påminner om att det är fel att behandla endast den fysiologiska sidan av sjukdomen. Under profilterapin bör du också kontakta en psykolog som hjälper till att klara av den negativa attityden och patienten.

Sammansättning och egenskaper hos prostatsekretionen

Vad är prostatakörteln är ett glandulärt muskulärt organ som aktivt producerar en viss biologiskt aktiv substans. Denna juice, eller hemlighet, är en del av ejakulatet. Det är på honom som huvudfunktionen att behålla aktiviteten och vitaliteten hos spermatozoa ligger. Sammansättningen av en något alkalisk produkt representeras av proteiner, mineraler, organiska syror, enzymer och fetter. Förändringen i uppsättningen av komponenter i utsöndringen av prostatakörteln hos män leder till en minskning av sannolikheten för fertilisering av oocyten.

Det räcker inte att förstå vad en prostatakörtel är för, du behöver också studera egenskaperna hos den juice som produceras i den. Det är viktigt att komma ihåg att i andelen av en hälsosam prostatakörtel hos män stoppar syntesen inte. I detta fall är frisättningen av produkten endast möjlig vid utstötning av fröet. Stagnation av substansen leder till en ökning i viskositeten och lanseringen av patologiska reaktioner - ofta är de orsaken till inflammation i vävnaderna. Det visar sig att den bästa behandlingen för prostatit och dess förebyggande är ett vanligt sexuellt liv med obligatorisk utlösning.

Anslutning av det manliga organet med andra system i kroppen

Svaret på frågan, varför prostatakörteln behövs, kan spåras i utvärderingen av sambandet med vissa delar av den manliga kroppen. I synnerhet med körtlar av inre utsöndring. Hypofysen producerar hormoner som stimulerar utbildningens bearbetbarhet. Det, som svar, skickar signaler till hjärnan, om något är fel med det, vilket tvingar det att fungera mer aktivt. I detta fall är inverkan på alla system och organ i den manliga kroppen med målet att bevara sin fertilitet och sexuell aktivitet.

De aktiva delarna av prostatakörteln är direkt relaterade till testiklarnas aktivitet. Om prostata vävnaden påverkas, och behandlingen inte utförs eller inte ger det önskade resultatet, minskas kvantiteten och kvaliteten på spermatozoa. I fallet med kastration, det vill säga, testiklarnas upphörande, prestationen av prostata, eller prostata faller också. Volymen av dess hemlighet minskar, det ger mindre biologiska komponenter.

Det är viktigt att känna till tecken på prostatit hos män och dess behandling, eftersom det i händelse av organskador vid inflammatorisk process kan volymen öka allvarligt. Detta kommer att leda till en klämning i urinröret och en störning i processerna av urinutskiljning från urinblåsan. Fenomenet påverkar inte bara kvaliteten på det dagliga livet för en man och hans sexuella aktivitet, utan kan också leda till utvecklingen av allvarligare patologiska förhållanden.

Prostatit är en frekvent följeslagare av en modern man

Företrädare för det starkare könet behöver inte bara veta vad prostata är, men också vad är tecknen på utbildningens nederlag, vad ska man göra när de dyker upp. Under de senaste åren har fall av prostatit blivit vanligare och yngre, idag finns många i olika riskgrupper. Experter rekommenderar att killarna regelbundet besöker urologen utan undantag för förebyggande undersökning och enkla studier. Till exempel används ultraljud mycket aktivt för att diagnostisera inflammation hos hanorganet. Prostatakörteln på bilden med prostatit ser märkbart förändras, det är möjligt att uppskatta storleken på bildningen och till och med se gränserna för den patologiska processen.

Prostatit av bakteriell typ

Kan uppstå genom ett akut eller kroniskt schema. Det förekommer mot bakgrund av penetrationen av mikrober i prostatavävnaden och början av deras aktiva reproduktion. Ofta blir en konsekvens av en överförd veneral sjukdom. Det är mycket farligt för prostatakörteln, eftersom dess funktioner påverkas av negativa faktorer börjar lida. Sannolikheten för en patologiövergång till angränsande organs och system är hög, det är inte uteslutet att patogenen sprids i hela kroppen.

Specialisten är ganska lätt att känna igen förloppet av sådan prostatit hos män och ultraljudsbilder eftersom det kanske inte ens behövs. Patienten ökar kraftigt och kraftigt temperaturen, det finns svaghet och muskelsmärta, som är karakteristiska för berusning. Sårhet sträcker sig till anus och perineum. Urineringsprocessen lider, det blir svårt och smärtsamt. I urin och ejakulering förefaller ofta föroreningar, vilket indikerar en stark inflammation.

Löpande fall kan leda till bildandet av blodproppar i kärlen, vilket är fylld av kritiska förhållanden. Behandling i detta fall kräver omedelbar, specialiserad och aggressiv behandling. Först och främst är det nödvändigt att bli av med patogenen, vilket provar alla obehagliga symptom.

Om behandlingen av prostatit av bakterietyp inte börjar i tid, finns det risk för abscesser i kroppens kropp och i närliggande vävnader

Beräknad form av patologi

Särskild uppmärksamhet förtjänar beräknad prostatit fotobehandling och förebyggande av vilka skiljer sig åt i deras specificitet. Denna patologi är inte så vanlig och är i de flesta fall resultatet av ignorerad eller obehandlad till slutet av sjukdomen i ung ålder. Ibland uppstår det mot bakgrund av kronisk prostatit, vars behandling inte görs enligt reglerna.

Här är den grundläggande informationen om denna typ av sjukdom:

Struktur och funktion hos prostatakörteln hos män

Prostatakörteln (eller prostata, som är en och samma) är ett exklusivt manligt upprättat sexuellt organ som ingår i ett människors reproduktionssystem. Platsen för prostata ligger i den centrala delen av det lilla bäckenet mellan ändtarmen och benet direkt under blåsan.

I form är prostatakörteln liknande en inverterad trapezoid med rundade kanter, i storlek - till en kastanj. Prostata strukturen omfattar:

 • bas och apex. Basen är en bred, konkav kant av prostata. Den främre delen av basen smälter med urinblåsan och den bakre delen röra sig mot de vesiklar som sitter. Spetsen är den smala delen av prostata, mot musklerna i perineum;
 • främre, bakre och laterala laterala ytor. Den främre ytan vetter mot skönbenet. Den bakre delen av prostata och rektum nära gränsen, och detta gör det möjligt att undersöka prostata rektalt;
 • höger, vänster lobes, samt spår och isthmus som skiljer dem. Ordet växer med ålder, blir bredare, har därför fått namnet på en genomsnittlig andel.

75% av prostata vävnader är prostatakörtlar, resten är elastisk muskelvävnad. Fibroznomyshechnye partitioner delar alla körtlar på lobules, vars celler producerar prostatajuice. Antalet lobules är ungefär femtio. Varje lobe är försedd med en separat kanal. Hemligheten utstötas under utlösning på grund av sammandragningen av muskelvävnaden som omger lobulerna. Kanalerna i alla körtlarna slår samman och öppnas i urinröret.

Prostatakörteln är innesluten i bindväv, den så kallade. kapsel. Konsistens av prostata är tät, elastisk. Det levereras med blod huvudsakligen på grund av blåsartären. Plexus av många ådor omger körteln.

Kirtlens vävnad är vanligtvis zonad beroende på var den ligger i förhållande till urinröret:

 • den centrala zonen (ca 25%). Den ligger runt kanalerna som matar ut fröet. Cirka 10% av cancersna förekommer exakt i denna zon;
 • peripyrsyra (ca 75%). Omsluter centralen bakifrån, från sidorna och underifrån;
 • övergångszon eller transitzon (upp till 5% av körtelvävnaden).

Att vara storleken på en ärta i en nyfödd pojke fortsätter prostata att växa till omkring fyrtio år, då kan en åldersinducerad involution - en minskning i storlek - inträffa. Följaktligen är prostatens storlek hos män olika. Således väger det i män på 30 år i genomsnitt 20 gram, dess tvärgående dimension är 3 cm, längd-4 cm och en tjocklek av ca 2 cm.

Funktioner av prostata

 1. Utveckling av utsöndring - del av sämre vätska. Denna viktiga funktion hos prostata påverkar människans förmåga att framkalla. Ämnen som ingår i prostatajuice, närma spermier, späda ut det och påskynda spermatozoas rörelse. I hemlighet kan spermatozoa behålla sin rörlighet under dagen (för jämförelse, i saltlösning - högst tre timmar). Inflammatoriska processer, alla patologier av prostata förändrar hjärtformen av prostatajuice, försämrar dess kvalitet och minskar mängden. Följaktligen reduceras spermiernas fruktbarhet tills deras fullständiga förlust.
 2. Prostatakörteln producerar prostaglandin E, som deltar i cirkulationen och ansvarar för kroppens allmänna och metaboliska processer. Utan det och andra prostata-producerade ämnen är en fullständig erektion, en fullständig protein- och kolhydratmetabolism omöjlig. Prostatit, andra sjukdomar i körteln leder till svaghet och snabb utmattning, sömnstörningar, erektil dysfunktion, psykiska störningar, irritabilitet.
 3. Prostata behövs så att vätskefluiden inte kan tränga in i urinblåsan. Således är prostata ansvarig för separation av de två viktigaste processerna hos en man: utlösning och urinering.
 4. Den viktiga rollen som prostata i processen med urinering: det är med hjälp av muskelvävnad som styr denna process och håller urin. I det här fallet är det inte ett organ i urinvägarna. Prostata ligger runt den övre delen av urinröret, därför blir sjuk, svullnad och ökar i volymen, det komprimerar det, vilket resulterar i att urinering försämras.
 5. Prostatakörteln fungerar som en barriär mot olika typer av infektioner. Frisk prostata har utmärkt immunitet på grund av utsöndrade antiseptiska ämnen. Med hjälp av dem hindrar det rörelsen av infektioner från urinröret till övre urinvägarna.

Hur man hittar prostatakörteln

Du kan ta reda på exakt var prostatan ligger. För att hitta den i hankroppen, skriv bara fingret i anuset ca 5 centimeter. Då rör fingret försiktigt: prostatan, det här är en stark klump som ligger bakom rektumets främre vägg. Prostata är lättare att hitta när blåsan är full. Det ska vara samtidigt som det är bekvämt som möjligt.

Prostatakörteln var lycklig genom att strukturen i bäckenorganen hos män och närheten till ändtarmen, tillgång till den är enkel. Denna möjlighet användes framgångsrikt inom medicin, rektalt diagnostisera sjukdomar i det urogenitala systemet med hjälp av ultraljud, MRI, och utförande av behandling av olika sjukdomar läkemedel (suppositorier, salvor) och fizioprotsedurami, såsom till exempel en uppvärmningsbehandling eller massage prostatakörteln hos män.

Att studera och behandla prostatakörtelburken och genom urinröret.

Olika typer av prostata sjukdomar behandlas, inklusive kirurgisk ingrepp. Med det tas de skadade delarna av vävnaden bort, eller orgeln helt för att undvika dödsfall. Operationen är indicerad för abscesser, prostatit, adenom, prostatacancer. Om nödvändigheten av operationen visar urininkontinens, urinretention utflöde, hematuri, varig processer stenar i urinblåsan, njursvikt, och andra faktorer.

Kirurgiska ingrepp på prostata reduceras till fyra typer:

 • öppen adenomektomi - en operation där en del av prostata körs bort. Tillträde till körteln öppnas genom snittet i botten av patientens mage. Prostatektomi urineringssymptom kan behandlas, såsom t.ex., frekvent eller intermittent urinering orsakas av den stora storleken på adenom, stenar i urinblåsan eller uretral förträngning. Detta är en effektiv terapi, men det finns risk för biverkningar, såsom erektil dysfunktion, urininkontinens, kraftig blödning.
 • en operation där avlägsnandet av en del av prostata sker med hjälp av endoskopisk utrustning. Detta är laserförångning och transuretral resektion. Transuretral resektion görs genom att injicera en slinga genom urinröret, förångning utförs av en laser. Kirurgen övervakar processen på bildskärmen. Lasern avlägsnar selektivt delar av vävnaden, samtidigt som skiktet lagras. Operationen låter dig ta bort betydande mängder adenom nästan blodlöst;
 • en operation där prostatan är helt borttagen - en radikal prostatektomi. Indikationer för intervention är cancer-neoplasmer. När de utför prostatektomi huvudsakligen utövas av två typer av open access: abdominal (snitt från naveln till den främre ben) och grenen (horisontell sektions mellan anus och könsorganen). Även tekniken för att utföra prostatektomi med hjälp av endoskopisk utrustning har införts, men hittills är den inte brett utbredd.
 • minimalt invasiv ingrepp: punktering av prostata. Det utförs av nålar genom perineum. Används inom ramen för antibiotikabehandling, för studier av mikroflora, öppning av abscesser, avlägsnande av abscesser.

Effekt av prostata på reproduktiv funktion

Inflammation av prostatakörteln är direkt relaterad till en mans förmåga att bli gravid. Kvaliteten på prostats utsöndring beror på hur hälsosam det är, vilket innebär att kvaliteten på den seminala vätskan är: volymen, syrabasbasen, viskositeten, spermierhastigheten. En den här kroppen, trots sin lilla storlek, slutar fungera normalt, kan helt förstöra reproduktionsmekanismen.

Värdet av en hälsosam livsstil idag är inte helt uppenbar. Varför vara stark, om du inte behöver tjäna dig med tungt fysiskt arbete? Du behöver inte gå, för att du kan använda en bil. Vad är meningen med att förbereda användbar mat om snabbmat är snabbare och billigare? Dåliga vanor och konstanta påfrestningar förvärrar situationen. Således, i kroppen stagnerande fenomen börjar, blodcirkulationen störs, inflammationer uppträder. Allt detta leder till prostatit, och som en följd av infertilitet. Prostatit har blivit en sjukdom i vår tid, en utbetalning för ett bekvämt liv. Antalet par som inte kan få barn växer.

Lyssna på din kropp, uppmärksamma glitches, du kan förhindra utvecklingen av sjukdomen. De viktigaste klagomålen för prostata sjukdomar:

 • kronisk bäckensmärta, ryggsmärta
 • akut smärta, åtföljd av illamående, frossa;
 • problem med urinering: ofta, smärtsamt, intermittent;
 • minskad sexuell lust, erektil dysfunktion, smärta med ejakulation;
 • blod i urinen eller sperma
 • generell svaghet, konstant trötthet;
 • humörsvängningar, irritabilitet, nervositet.

Många män känner sig inte symptomen på en bra anledning att gå till doktorn flesta inte har tillräckligt med kunskap om placeringen av prostatan hos män, som är det organ, hur man hittar prostatan, hur viktigt det är att bevara sin hälsa

Undervärdera effekten av prostatit, kronisk eller akut, på reproduktiv funktion, utan att reagera på inflammation, det är möjligt att störa alla processer av befruktning. Minskad sexuell aktivitet, svag styrka, impotens - en direkt följd av prostata sjukdomar.

Det är därför det är extremt viktigt att diagnostisera så tidigt som möjligt, för att förstå orsakerna till misslyckandet, att genomgå en fullständig behandlingskurs, att genomföra förebyggande åtgärder, att göra allt för att förhindra att sjukdomen återkommer.

Prostata (prostata)

Prostatakörteln (prostata) är ett orört muskel-glandulärt organ som ingår i tillbehörskörtlarna hos den genitala apparaten.

Prostata körs i det lilla bäckenet mellan botten av blåsan och ampulla i ändtarmen. Det täcker blåsans hals och den bakre delen av urinröret (Fig.).

Vid vuxna har prostata körningen 2,5-4 cm lång, 2,5-3 cm bred och väger 17-28 g. Medianspåret passerar längs prostata körningens bakre yta och delar upp den i höger och vänster lobes. Genom prostatakörteln passerar urinröret och två ejakulatoriska kanaler. Blodförsörjningen utförs genom de kärl som kommer från blåsan och från ändtarmen. Venös utflöde sker genom systemet med inre iliac venen. Prostatakörteln är omgiven av en tät kapsel som bildas av muskler och bindvävsfibrer. Den prostatiska körtelvävnaden bildar de rörformiga alveolära körtlarna som öppnar in i urinröret.

Utvecklingen och funktionen av prostatakörteln beror på utvecklingen av testiklarna hos det manliga könshormonet. Prostatakörteln deltar i den sexuella funktionen, utvecklar en hemlighet som stöder aktiviteten hos spermatozoa när den blandas med den seminalvätska. Castration orsakar atrofi av körtelvävnaden i prostatakörteln.

Den huvudsakliga forskningsmetoden är en prostata palpation - känsla finger genom ändtarmen, som produceras i knät-armbåge patientens position eller sin position på höger sida med de som ges till buken benen eller i ryggläge med böjda ben och skilda. Palpation bör utföras efter tömning av urinblåsan.

Normalt är gränserna för prostatakörteln tydliga, konsistensen är elastisk, ytan är jämn. Slimhinnan i rektum ovanför prostatakörteln är mobil.

Studien av sekretionen av prostatakörteln hjälper till att diagnostisera prostata sjukdomar. Hemligheten erhålls genom en prostata-massage (se).

Om en prostatacancer är misstänkt utförs en cystologisk sekretionsstudie, en biopsi utförs genom krets eller rektal punktering av körteln. För differentiell diagnos av adenom och prostatacancer utförs en instrumentell studie - cystoskopi (se). Bland sjukdomar i prostatakörteln i åldern 20-40 år är dess vanligaste inflammation prostatit (se).

embryologi
Prostata deponeras den 11: e-12: e veckan av embryonalt liv i området av sinus urogenitalis genom reproduktion av det primära urinrörets ektopoderma epitel. Vid 15-16: e veckan börjar bildandet av kanaler, tillväxten av muskel och bindväv. Under den 4: e månaden uppstår nya grupper av körtlar: under slimhinnan i blåsans triangel och i blåsans hals. Vid 5: e-6: e månaden börjar körtlarna utveckla hemlighet, storleken och antalet ökar.

anatomi
Prostatan (fig. 1 och 2) som är belägen under bottnen av blåsan, cirkulärt täcker dess hals och övre urinröret separeras. Dess bas är i kontakt med sädesblåsorna, spetsen - med den urogenitala diafragman (DIAPHRAGMA urogenitale), den främre ytan ansluten blygd-prostata ligamentet (. Lig puboprostaticum) Med blygdbenet, bakre yta ligger i anslutning till den nedre rektum, sidoytorna som gränsar levatormuskeln av ryggen passage (mm. levatores ani). På käftens baksida är ett spår som delar upp det i höger och vänster lobes; ibland finns det en genomsnittlig andel. Genom prostata passerar urinröret och ejakulatoriska kanaler. Körets storlek, form och vikt kan variera. Hos vuxna är det oregelbunden konisk form, som vägde 17-28 g, bredden på 2,5-3 cm, längd 3,4 cm, en tjocklek av 2-2,5 cm.

prostata blodtillförsel utförs: den nedre blås artären (a vesicalis inf..), mitten rektal artären (a rectalis media.), prostata artären. Utflödet av det venösa blodet passerar genom interlobulära ven vid ett venösa plexus ligger runt urinröret, genom den venösa plexus längs sädesledaren, en plexus vesicoprostaticus och sedan hypogastric ven. Lymfsystemet består av ett nätverk av kapillärer och vaskulära plexusar.

Prostatens innervation sker med deltagande av sympatiska och parasympatiska delar av nervsystemet. I sin vävnad finns nervfibrer, intramurala ganglier, motor, sensoriska, sekretoriska nervändar.

Histologi. Prostatakapseln belagd med en tät, dess bas består av glatta muskelfibrer av bindväv med många elastiska fibrer och körtelvävnad, 30- 50 bildade körtlar rörformig-alveolära strukturer är grupperade i skivor. Sekretoriska enheter är fodrade med kubiska eller prismatisk epitel, ledningar - prismatisk och övergångs epitel. De underlägsna kanalerna är öppna i eller runt det orala tuberkletet. Kompositionen inkluderar periuretral prostatakörteln, mer grenade än prostata- och öppen in i urinröret.

Beroende på ålder varierar förhållandet mellan körtel-, muskel- och bindväv.

fysiologi
Nära embryologisk och topografisk förhållande av prostatan med utgångsbanor av det manliga reproduktionssystemet, beroendet av denna körtel genom androgena hormoner, förekomsten av ett särskilt muskelsystemet som ger prostata tömning under samlag och blanda det hemligt till den utsprutade spermier, tyder på att prostatan är involverad i manlig sexuell funktion, så mycket mer som den utrotande prostata och sädesblåsor förhindrar befruktning (Steinach (E. Steinach), 1894].

Beroende på tillståndet i prostatakörteln på könshormoner. Atrofi av prostata, särskilt dess glandulära epitel, under betingelser för kastration och eliminering av dessa fenomen genom införandet av androgener visar att tillväxten, differentieringen och funktionen av prostatan stimuleras av det manliga könshormonet. Därför försökte man använda kastration som ett terapeutiskt medel i prostatacancer, vilket i vissa fall hade en gynnsam klinisk effekt. Å andra sidan inhiberar administreringen av östrogener till män tyst prostatens sekretoriska aktivitet, vilket åtföljs av en minskning av höjden av cellerna i glandularepitelet och deras funktionella inaktivitet. Samtidigt finns det viss hypertrofi av prostas fibromuskulära stroma.

Om vi ​​antar att tillväxt och utveckling av prostata specifikt stimuleras av det manliga könshormonet, är det svårt att förstå varför BPH sker som regel i ålderdomen, när endokrina aktiviteten hos testiklarna klart försvagas. Antagandet att under dessa omständigheter är utvecklingen av BPH orsakas av östrogenproduktionen i testiklarna som förstärks i hög ålder på grund av försvagningen av androgen produktion också, inte ge en förklaring, eftersom överskottet östrogen är att hämma snarare än stimulera prostata epitelial tillväxt. Enligt Hvally (R. Chwalla, 1954), prostata adenom, i viss mån kopplat till den sekretoriska funktionen hos binjurebarken. Om vi ​​anser att binjurebarken i det antal av dess aktiva substanser producerar kortikosteroider (cm.) Med androgena egenskaper, verkar ganska troligt detta antagande.

Prostatakörteln (prostata) ligger mellan blåsan och det urogenitala membranet. Den täcker tätningen av urinrörets prostatiska del, i form liknar en kastanj. Den breda delen - basen - är fäst vid blåsan; prostatens topp är anliggen mot genitourinary membranet. Dess främre yta är vänd mot pubicartikulationen, och den bakre ytan vetter mot ändtarmen (Figur 7). Storleken på den normala prostatakörteln hos en vuxen är 4-4,5 cm i längd, ca 2,5 cm bred.

Prostatan är omgiven av sin egen bindvävskapsel och förstärks i bäckenregionen med lumbosakrala ligament. Median spåret delar upp det i två symmetriska lober - höger och vänster.

Den prostatiska parenkymen består av egna klonvävnader och parauretralkörtlar. Egen glandulär vävnad i prostatan består av alveoler, vilka, grupperade ihop, bildar separata lobuler omgivna av fibromuskulär septa. Parauretralkörtlar är separerade från prostata som är korrekta av ett lager av smidig urinrörsmuskulatur. De underlägsna kanalerna i prostatakörteln öppnas med 30-50-punktsöppningar i urinrörets prostata-del på sidans ytor av det orala tuberkletet. Genom prostata passerar de ejakulatoriska kanalerna, som öppnar vid toppen av fröetubberet. Blodtillförsel till prostata förekommer från de nedre artärerna och mellersta hemorrojderna. Vene i prostata körteln är rikliga, mycket anastomerade med varandra och med blåsans vener, som bildar en kraftig venös plexus (plexus venosus periprostaticus).

Prostata lymfatiska kanaler går i tre riktningar: längs vas deferens till iliac lymfkörtlar, till de hypogastriska lymfkörtlarna, till de nedre ländryggen.

Kärlens innervering kommer från vagusnerven och den hypogastriska plexusen.

Prostens hemlighet består av opaliserande vätska och lecitin (lipoid) korn, vilka under mikroskopet ser ut som små, glänsande punkter brytande ljus. Det finns konglomerat av lipoidkorn i form av så kallade stärkelse- eller amyloidkroppar. Den fysiologiska betydelsen av utsöndringen av prostata är att den kommer i kontakt med immobila spermatozoer, ger dem förmåga att aktiva rörelser. Dessutom neutraliserar den genom sin alkaliska reaktion den spermier-skadliga effekten av den sura miljön i vagina.

Var är prostata hos män?

Varje man vet vad prostatakörteln är, men inte många människor vet om prostata och dess roll. Män börjar vara intresserade av människokroppens anatomi endast i händelse av manifestation av vissa sjukdomar, och till och med uppmärksamma inte alls. Detta gäller särskilt för män.

Men enligt de flesta läkare, att veta om ett orgels placering, är det speciellt män som är inte bara nödvändiga utan också viktiga. På grund av kunskap om organs placering kan du snabbt formulera symtom och identifiera de första tecknen på sjukdomen.

Egenskaper av prostata

Förverkligandet av dess betydelse och funktioner, plats i kroppen samt symtom på lesionen, inte bara specialisten utan även patienten kommer att kunna känna igen och misstänka felet i tid.

Så är prostata en del av det urogenitala systemet. I sin storlek och form, mer som en valnöt och kastanj, respektive.

Storlekar i friska män:

 • längden varierar från 25 till 35 mm;
 • bredden överstiger inte 40 mm
 • tjockleken är 18-20 mm;
 • vikt: 20 gram.

Det är också intressant att prostatakörteln inte överstiger ett gram vid födseln, men i åldern börjar den minska, vilket medför tillväxt av bindväv.

Struktur och plats

Prostatakörteln ligger strikt under urinblåsan. Å ena sidan kontaktar prostatan den rektala väggen, å andra sidan är den förknippad med urinröret.

Dessutom är körteln nära angränsande till deferensema och de sämsta vesiklarna.

På grund av sin närhet till urinröret bildar prostatan en förträngning av kanalen, vilket fungerar som en barriär för penetration av olika bakterier och svampar som orsakar inflammation i bäckenorganen.

I sin struktur är prostatakörteln tillräckligt tät, har en uppdelning i mitten, höger och vänster del. Den består av muskel- och klyvvävnad, vars celler ger en prostatac juice, som innehåller sådana spårämnen som zink, citronsyra, fosfolipider och andra aktiva substanser.

Den prostatiska körtelvävnaden representeras av små loppar, vilka är förbundna med en muskelvävnad. Det är vävnadsfibrerna som bidrar till utflödet av prostatajuice, förhindrar bildandet av inflammatoriska processer och stagnation.

funktioner

Som redan nämnts täcker prostatakörtlarna en del av urinröret, genom vilket två ejakulatoriska kanaler öppnas. Tack vare dessa kanaler kommer en vätska in i kanalen där den blandar sig med spermierna och utsöndrar prostats hemlighet. Det är utsöndringen och utsöndringen är huvudfunktionen hos prostatakörteln hos män.

Mängden utsöndring hos män är försumbar och är endast 20% av ejakulat.

Dessutom spelar muskelfibrerna i prostatakörteln en viktig roll i människornas kropp. Under utlösning, nämligen muskelfibrerna bidrar till utsläpp av sperma in i urinröret, och sedan omedelbart stänga den för att förhindra kontakt med urin spermatozoer.

Vad är prostata och var ligger den? Organets placering och funktioner

Prostatan är ett androgenberoende organ, som är en av huvuddelarna i det manliga reproduktionssystemet.

Huruvida prostatan fungerar korrekt beror på hur urinvägarna fungerar och den reproduktiva potentialen hos den manliga kroppen.

Låt oss betrakta mer detaljerat vad prostata är hos män, varför det behövs och vad är funktionen hos prostatakörteln hos män.

Prostatakörteln - vad är det och vad är funktionerna?

Så, prostata eller prostata - vad är det? Är det samma sak eller inte? Prostatakörteln är ett specifikt manligt organ som har formen av en valnöt. Dess vikt är i genomsnitt 20 gram, längd - 3 centimeter, bredd - 3,5 cm. Prostatan består av körtel och muskler, som ansvarar för olika funktioner. Kvinnor har inte detta organ.

Detta beror på det faktum att han utför endast de funktioner som beror på särdragen hos strukturen hos människornas genitourära system. Vad är det för? Det finns flera huvudändamål för prostatakörteln:

 • utsöndring av spermautsöndring. Denna vätska upprätthåller effektiviteten hos spermatozoa när de ligger utanför hankroppen, det ökar deras reproduktiva potential.
 • Reglering av urinflödet genom urinröret. Prostata muskelvävnad bildar en sfinkter som täcker urinröret under samlag, vilket förhindrar att urinen lämnar med semen.
 • Skapa ett hinder, Förebyggande av penetration av infektiösa patogener längs urinröret i övre urinvägarna och in i urinblåsan. Barriärfunktionen tillhandahålls av immunceller.
 • Testosteronproduktion är inte huvudprojektet hos prostata, men det syntetiserar könshormoner i små mängder, om det är nödvändigt för kroppen.

Mer information om prostata anatomi finns i vår artikel.

Vad påverkar prostatakörteln hos män? Organets struktur

I form liknar prostatakörteln hos män en inverterad trapezoid. Den främre delen av orgelet ligger intill pubicbenet, den bakre delen till ändtarmen, vilket gör det möjligt för rektal palpation.

Klippen hos prostata är koncentrerad i lober, de separeras av tunn fibromuskulär stroma. Den glandulära vävnaden bildar prostatakörteln parenchyma. Muskelstroma, när den kontraheras, skapar tryck på parenchymen och främjar utsöndring av prostatsekretionen.

Totalt är körteln uppdelad i 5 zoner.

 1. Tips.
 2. Grunden.
 3. Fram och bak.
 4. Undersidiga ytor.

Genom prostasens centrala zon passerar urinröret, i den nedre basen passar det med organs muskulära sfinkter. Dessutom kommer de seminalkanaler som är kopplade till parenchymen ut ur prostata.

För blodtillförseln av körteln är den nedre kolibriumartären, från vilken blod går in i prostata genom flera grenar av kärlen.

Även prostata påverkar styrkan av erektion och orgasm, eftersom den innehåller ett stort antal känsliga nervändar.

Foto: Var är prostata hos män?

Se hur prostata ser ut på bilden och var den ligger på diagrammet.

sjukdom

Arbetet i prostatakörteln kan störas av inflammatoriska infektions- och icke-infektionssjukdomar, bildandet av tumörer (godartade och maligna) och ackumulering av främmande kroppar - stenar i prostata.

Prostatit kan vara akut och kronisk. För den akuta formen av prostatit är uttalade symptom karakteristiska: en ökning av kroppstemperaturen, utseendet på ett stort antal abscesser och abscesser på prostatakörteln, en signifikant överlappning av lumen i urinväggen.

Kronisk prostatit utvecklas ofta som en följd av felaktig behandling av akut prostatit.

Det kännetecknas av en lindrig kurs av inflammatoriska processer, svag, men konstant smärta. I avsaknad av behandling leder prostatit till en minskning av körtelns storlek.

En godartad prostatatumör kallas ett adenom. Huvudsymptomet för denna sjukdom är smalningen av urinröret.

En man upplever en frekvent uppmaning att gå på toaletten, medan fullständig tömning av blåsan är svår att uppnå, och i de sena stadierna av adenom blir det omöjligt. Adenom anses vara åldersrelaterad sjukdom - de flesta män över 50 år har ansikte symptom på denna sjukdom.

Malign prostatacancer (prostatacancer) skiljer sig från adenom genom djupare vävnadsskada, såväl som oundvikligheten av utvecklingen av metastaser - spridningen av muterade celler till andra organ med gradvis förlust av deras förmåga att arbeta. Metastatisk prostatacancer är dödlig.

En detaljerad video om prostata sjukdomar, deras diagnos och behandling:

Hur man behåller prostata hälsa?

Det första du behöver göra för att behålla prostata i ett hälsosamt tillstånd är att säkerställa rätt diet. Vitaminerna A, C, D, E, K är särskilt viktiga för kroppen. De är antioxidanter och har en anticarcinogen effekt. Inte mindre viktigt är intaget av mineraler i kroppen: magnesium, zink, selen och andra.

Bland de mest användbara produkterna för prostata är:

 • icke-syra frukter, torkade frukter.
 • Grönsaker (utom kål och baljväxter).
 • Kashi.
 • Vegetabiliska fetter.
 • Seafood.
 • Ägg.
 • Mager biff.

Mer information om skadliga och användbara produkter för prostata finns här.

Alkohol, rökt produkter, livsmedel med högt saltinnehåll, fettstekt kött, kryddiga kryddor och svampar bör uteslutas från kosten.

Cykling är användbar för prostata, men för att undvika negativa konsekvenser måste du noga överväga valet av cykel och ridstil på den.

Förbättra tillståndet för prostata kan särskilda förfaranden, är det huvudsakliga förfarandet prostata massage. Det finns ett stort antal massage tekniker som är lämpliga både för egenanvändning och för utförande med hjälp av en annan person.

Stimulering av prostata gör att du kan rensa körteln från en stillastående hemlighet, det gör det också möjligt att stärka erektionen och göra känslorna av orgasm mer levande. I butiker kan du köpa speciella massageapparater, om du vill kan du själv göra en sådan apparat.

Och förbättra sexlivet hjälper till med följande artiklar: hur man gör massage för att öka styrkan och huruvida det är möjligt att uppnå orgasm genom att stimulera prostatakörteln?

För att hålla prostata frisk är det nödvändigt att förebygga och behandla lokala och systemiska infektionssjukdomar. Det är särskilt viktigt att undvika att sitta på kalla ytor och inte försumma att lägga på underbyxorna i kallt väder. För att undvika smitta med sexuellt överförbara sjukdomar behöver du ha ett måttligt sexliv och genomgå regelbundna kontroller hos venereologen.

I följande video övningar för prostata hälsa:

slutsats

Prostata är en av de viktigaste könsorganen. Hon är ansvarig för reproduktiv funktion och för urineringsprocesser. Med ålder blir prostatakörteln mer sårbar mot olika sjukdomar för att förhindra deras förekomst, du måste noggrant övervaka sin hälsa och vidta förebyggande åtgärder.

Allt om prostatakörteln hos män

Prostatakörteln är en av de viktigaste organen i det manliga reproduktionssystemet. Storleken på järn är liten, men den utför de grundläggande hormonella funktionerna. Hon ansvarar för den viktigaste syntesen av aktiva element, liksom för reproduktiva maskulin funktioner. Prostata och prostatakörtel är en och samma.

Anatomi och plats

Prostatan är inne i kroppen, så du kan inte se den med dina ögon. Detta kräver särskild medicinsk utrustning. Orgeln är uppdelad i två delar, som är sammanlänkade, vilka är tätt pressade mot urinvägarna och rektummet ligger bakom. Den manliga prostaten fungerar inte alltid korrekt.

Vilken specialist som helst vet hur prostatan ligger hos män. Det har en direkt effekt på genitourinary systemets funktion.

Denna kropp består av följande delar:

 • Fusiform vävnad - är separata delar som utför sekretionens funktion
 • muskelvävnad - belägen mellan delar av körteln. Genom sin struktur är denna del av kroppen inte annorlunda än andra mjukvävnader.

OBS! Det finns situationer när normal prostata i män överskrids. Detta talar åtminstone om förekomsten av en inflammatorisk process.

Om prostata är inflammerad, hur farligt är detta tillstånd? Organets storlek är ganska liten, men i medicin finns det tre huvudparametrar:

 • bredd - 27-43 mm;
 • längd - 40 mm;
 • diameter - 20 mm.

Prostatavolymen passerar ibland normala gränser. I det här fallet säger de att den patologiska processen har börjat. Om ovanstående överskott är litet, behöver du inte oroa dig.

Men inte alla patienter har naturliga indikatorer som kan motsvara denna norm - en liten avvikelse tillåts, eftersom varje persons organism är individ. Därför kan ökningen av indikatorer utlösas inte bara av infektionssjukdomar.

Prostata hälsoindex phi är ett multifaktorindex som används för att beräkna den potentiella bildandet av prostatacancer.

Funktioner av prostata

Vad är prostata? Det påverkar direkt sexuella organens effektivitet.

För att förstå vad prostata är, är det nödvändigt att veta vilka funktioner den utför:

 • barriär - är nödvändig för korrekt tillförsel av urinvätska till kroppen. I prostatakörteln finns en viss ventil som inte tillåter hemlig juice att komma in i urinvägarna. Det förhindrar också smittsamma sjukdomar att komma in i njursystemet.
 • endokrina - är nödvändigt för att organet ska fungera korrekt Det innehåller vissa ämnen som är ansvariga för smärtan. Därför är det möjligt att upptäcka ett brott i prostata på grund av denna funktion vid diagnos. Eftersom det i analysen är en indikator som ligger betydligt under normen, indikerar detta förekomsten av abnormiteter i kroppen.
 • sekretorisk - Denna funktion är mycket viktig, eftersom den är ansvarig för styrkan, erektionen och sexuella relationer. Det är hon som värmer den vätskeformiga vätskan och låter den komma ut;
 • motor - ansvarig för korrekt avlägsnande av urinvätska från kroppen. Och påverkar också produktionen av hemlig juice.

Prostatakörteln och dess alla funktioner är viktiga för könsorganets fulla funktion.

diagnostik

Varje undersökning som läkaren börjar med patientens ifrågasättning: Vad smärter det känner under vilka omständigheter sjukdomen med prostata upptäcktes. Därefter utför läkaren en primär undersökning av patienten. I detta fall används palpationsmetoden, vilket gör det möjligt att upptäcka ett antal patologier i patienten. Prostaten kontrolleras av en specialist för elasticitet av vävnader och dimensioner. Vid primär undersökning avslöjas graden av smärtsamma känslor hos patienten.

Strukturen i prostata gör att du kan bedöma närvaron av en patologisk process. Om det finns misstankar om en förstorad organs storlek, riktar specialisten patienten till ultraljud. Denna undersökning kommer exakt att ange graden av överskridande av normen. Sedan studien med hjälp av ett ultraljudsprodukt hjälper en specialist att se de interna vävnaderna helt. Enheten kan detektera en neoplasma i form av en cyste. Prostatens storlek ska normalt vara ca 3 cm i längd och bredd. Dess tjocklek är 2 cm.

När prostatafunktionerna är i ett normalt tillstånd upplever det starkare könet inga alarmerande symptom.

Platsen för prostata hos män, enligt anatomi, är karakteristisk. Prostatakörteln är lokaliserad under blåsan. Vid undersökning kan läkaren, med hjälp av enheten, avslöja tecken på en patologi. De innehåller kalcater, vilka bildar sig i flödesstället. Ultraljud är den enda studien som kan utföras på personer med överdriven kroppsvikt.

I extrema fall, när en läkare tvivlar på den korrekta diagnosen, kan ett förfarande som radiografi förskrivas till patienten. En speciell vätska injiceras i kroppen, vilket fläckar de inre vävnaderna i en annan färg. Denna undersökning ger läkaren en fullständig beskrivning av patientens tillstånd. Innan du använder denna typ av diagnos behöver en person dock genomgå ett antal ytterligare undersökningar för att utesluta möjligheten till manifestationer av allergiska reaktioner mot det läkemedel som administreras.

Om det finns misstanke om risken för tumörer i prostata, föreskrivs en MR. Denna studie gör det möjligt att diagnostisera problemet i sin helhet och i detaljer. Dessutom kan tomografi skilja en malign från en godartad tumör. MR kan bestämma neoplasmer tidigt på cancer, vilket gör att läkaren kan göra en noggrann diagnos och börja en kompetent och omfattande behandling.

Prostata och dess möjliga sjukdomar:

 • prostatit;
 • adenom;
 • cystbildning
 • maligna och godartade tumörer.

Förändringar i organ i adenom

Vid uppkomsten av adenom finns inga karaktäristiska symptom i kroppen. Först när man undersökts på en ultraljudsmaskin kan man se att prostatan har ökat något i storlek.

Anatomi av körtelns placering ger skäl att identifiera de exakta tecknen på sjukdomen. Eftersom adenomen påverkar körteln börjar det öka kraftigt. Därför har patienten stark smärta vid samlag och urinering uppträder också ständigt.

Hur kan hemorrojder och prostata vara associerade? Sår i prostata och inflammation i ändtarmen kan följa med varandra.

Alkohol och prostata kan också ha ett förhållande. Destruktiva förändringar i denna kropp kan utlösas av alkoholhaltiga drycker.

Vid det sista skedet av sjukdomen orsakar adenom bildandet av blödning under urinering. Symtom som förstoppning, svullnad och förstorade lymfkörtlar framträder också. En mild grad av adenom kan härdas med en medicinsk metod, men en svår form kan endast behandlas kirurgiskt.

Prostata förändring i prostatit

Data från anatomi gör det klart hur det ligger, hur det ser ut och vilka normala storlekar prostata har. Normal volym kan variera beroende på ålder. Mänsklig anatomi är sådan att körteln ligger under blåsan. I de fall där det finns en patologisk plats är det nödvändigt att förstå orsakerna till att detta kan hända.

Prostatit är en av de vanligaste sjukdomarna. Det förekommer i två former:

Bilder av den patologiska processen i det aktiva tillståndet tillåter oss att bedöma de tecken som kan orsaka oro. Akut form förekommer i ung ålder, på grund av förekomsten av infektioner i kroppen. Efter 50 år har män en kronisk form. Sedan i denna ålder försvagas inre vävnader, och kroppen genomgår åldersrelaterade förändringar.

Den viktigaste symptomatologin:

 • vid urinering uppträder bränning
 • Under samlag bildas problem;
 • infertilitet.

På grund av denna åkomma ökar prostaten i storlek, eftersom pulsformiga formationer ackumuleras i vävnaderna, och stenar kan också uppstå. Med korrekt behandling kan denna sjukdom botas helt.

Maligna former

Som regel sker prostatacancer redan i ålderdom och förekommer hos många män. De främsta orsakerna till tumörutveckling är:

 • åldersfaktorn
 • ärftlighet;
 • den sista etappen av adenom;
 • dåliga vanor
 • stillasittande livsstil;
 • oregelbundna sexuella relationer
 • arbeta i skadlig produktion.

När prostatacancer bildas, förblir prostatakörteln i normal storlek under lång tid. Av denna anledning konsulterar patienten en läkare väldigt sent.

Symtomatologi av sjukdomen:

 • stark smärta
 • Vid urinering finns blodig urladdning;
 • dysfunktion i könsorganen;
 • i sista skedet kan det finnas en berusning av kroppen.

Hittills behandlas prostatacancer vid något tillfälle, och du kan inte försena i det här fallet. Dessutom rekommenderar läkare inte självmedicinering, eftersom denna sjukdom inte kan botas hemma.

Som regel används två standardmetoder för läkning. Strålningsterapi används vid vilken tidpunkt som helst, oavsett ålder. Denna terapi har emellertid en signifikant nackdel - det är vanliga fall av återfall. Kirurgi används också - denna behandlingsmetod används endast i de mest allvarliga fallen.

Sammanfattningsvis

Prostatakörteln är ett viktigt manligt organ som påverkar hela organismens arbetsförmåga. Därför, med de minsta symptomen på sjukdomen, bör du söka läkarvård.