Huvud
Strömförsörjning

Prostata (prostata)

Prostatakörteln (prostata) är ett orört muskel-glandulärt organ som ingår i tillbehörskörtlarna hos den genitala apparaten.

Prostata körs i det lilla bäckenet mellan botten av blåsan och ampulla i ändtarmen. Det täcker blåsans hals och den bakre delen av urinröret (Fig.).

Vid vuxna har prostata körningen 2,5-4 cm lång, 2,5-3 cm bred och väger 17-28 g. Medianspåret passerar längs prostata körningens bakre yta och delar upp den i höger och vänster lobes. Genom prostatakörteln passerar urinröret och två ejakulatoriska kanaler. Blodförsörjningen utförs genom de kärl som kommer från blåsan och från ändtarmen. Venös utflöde sker genom systemet med inre iliac venen. Prostatakörteln är omgiven av en tät kapsel som bildas av muskler och bindvävsfibrer. Den prostatiska körtelvävnaden bildar de rörformiga alveolära körtlarna som öppnar in i urinröret.

Utvecklingen och funktionen av prostatakörteln beror på utvecklingen av testiklarna hos det manliga könshormonet. Prostatakörteln deltar i den sexuella funktionen, utvecklar en hemlighet som stöder aktiviteten hos spermatozoa när den blandas med den seminalvätska. Castration orsakar atrofi av körtelvävnaden i prostatakörteln.

Den huvudsakliga forskningsmetoden är en prostata palpation - känsla finger genom ändtarmen, som produceras i knät-armbåge patientens position eller sin position på höger sida med de som ges till buken benen eller i ryggläge med böjda ben och skilda. Palpation bör utföras efter tömning av urinblåsan.

Normalt är gränserna för prostatakörteln tydliga, konsistensen är elastisk, ytan är jämn. Slimhinnan i rektum ovanför prostatakörteln är mobil.

Studien av sekretionen av prostatakörteln hjälper till att diagnostisera prostata sjukdomar. Hemligheten erhålls genom en prostata-massage (se).

Om en prostatacancer är misstänkt utförs en cystologisk sekretionsstudie, en biopsi utförs genom krets eller rektal punktering av körteln. För differentiell diagnos av adenom och prostatacancer utförs en instrumentell studie - cystoskopi (se). Bland sjukdomar i prostatakörteln i åldern 20-40 år är dess vanligaste inflammation prostatit (se).

embryologi
Prostata deponeras den 11: e-12: e veckan av embryonalt liv i området av sinus urogenitalis genom reproduktion av det primära urinrörets ektopoderma epitel. Vid 15-16: e veckan börjar bildandet av kanaler, tillväxten av muskel och bindväv. Under den 4: e månaden uppstår nya grupper av körtlar: under slimhinnan i blåsans triangel och i blåsans hals. Vid 5: e-6: e månaden börjar körtlarna utveckla hemlighet, storleken och antalet ökar.

anatomi
Prostatan (fig. 1 och 2) som är belägen under bottnen av blåsan, cirkulärt täcker dess hals och övre urinröret separeras. Dess bas är i kontakt med sädesblåsorna, spetsen - med den urogenitala diafragman (DIAPHRAGMA urogenitale), den främre ytan ansluten blygd-prostata ligamentet (. Lig puboprostaticum) Med blygdbenet, bakre yta ligger i anslutning till den nedre rektum, sidoytorna som gränsar levatormuskeln av ryggen passage (mm. levatores ani). På käftens baksida är ett spår som delar upp det i höger och vänster lobes; ibland finns det en genomsnittlig andel. Genom prostata passerar urinröret och ejakulatoriska kanaler. Körets storlek, form och vikt kan variera. Hos vuxna är det oregelbunden konisk form, som vägde 17-28 g, bredden på 2,5-3 cm, längd 3,4 cm, en tjocklek av 2-2,5 cm.

prostata blodtillförsel utförs: den nedre blås artären (a vesicalis inf..), mitten rektal artären (a rectalis media.), prostata artären. Utflödet av det venösa blodet passerar genom interlobulära ven vid ett venösa plexus ligger runt urinröret, genom den venösa plexus längs sädesledaren, en plexus vesicoprostaticus och sedan hypogastric ven. Lymfsystemet består av ett nätverk av kapillärer och vaskulära plexusar.

Prostatens innervation sker med deltagande av sympatiska och parasympatiska delar av nervsystemet. I sin vävnad finns nervfibrer, intramurala ganglier, motor, sensoriska, sekretoriska nervändar.

Histologi. Prostatakapseln belagd med en tät, dess bas består av glatta muskelfibrer av bindväv med många elastiska fibrer och körtelvävnad, 30- 50 bildade körtlar rörformig-alveolära strukturer är grupperade i skivor. Sekretoriska enheter är fodrade med kubiska eller prismatisk epitel, ledningar - prismatisk och övergångs epitel. De underlägsna kanalerna är öppna i eller runt det orala tuberkletet. Kompositionen inkluderar periuretral prostatakörteln, mer grenade än prostata- och öppen in i urinröret.

Beroende på ålder varierar förhållandet mellan körtel-, muskel- och bindväv.

fysiologi
Nära embryologisk och topografisk förhållande av prostatan med utgångsbanor av det manliga reproduktionssystemet, beroendet av denna körtel genom androgena hormoner, förekomsten av ett särskilt muskelsystemet som ger prostata tömning under samlag och blanda det hemligt till den utsprutade spermier, tyder på att prostatan är involverad i manlig sexuell funktion, så mycket mer som den utrotande prostata och sädesblåsor förhindrar befruktning (Steinach (E. Steinach), 1894].

Beroende på tillståndet i prostatakörteln på könshormoner. Atrofi av prostata, särskilt dess glandulära epitel, under betingelser för kastration och eliminering av dessa fenomen genom införandet av androgener visar att tillväxten, differentieringen och funktionen av prostatan stimuleras av det manliga könshormonet. Därför försökte man använda kastration som ett terapeutiskt medel i prostatacancer, vilket i vissa fall hade en gynnsam klinisk effekt. Å andra sidan inhiberar administreringen av östrogener till män tyst prostatens sekretoriska aktivitet, vilket åtföljs av en minskning av höjden av cellerna i glandularepitelet och deras funktionella inaktivitet. Samtidigt finns det viss hypertrofi av prostas fibromuskulära stroma.

Om vi ​​antar att tillväxt och utveckling av prostata specifikt stimuleras av det manliga könshormonet, är det svårt att förstå varför BPH sker som regel i ålderdomen, när endokrina aktiviteten hos testiklarna klart försvagas. Antagandet att under dessa omständigheter är utvecklingen av BPH orsakas av östrogenproduktionen i testiklarna som förstärks i hög ålder på grund av försvagningen av androgen produktion också, inte ge en förklaring, eftersom överskottet östrogen är att hämma snarare än stimulera prostata epitelial tillväxt. Enligt Hvally (R. Chwalla, 1954), prostata adenom, i viss mån kopplat till den sekretoriska funktionen hos binjurebarken. Om vi ​​anser att binjurebarken i det antal av dess aktiva substanser producerar kortikosteroider (cm.) Med androgena egenskaper, verkar ganska troligt detta antagande.

Prostatakörteln (prostata) ligger mellan blåsan och det urogenitala membranet. Den täcker tätningen av urinrörets prostatiska del, i form liknar en kastanj. Den breda delen - basen - är fäst vid blåsan; prostatens topp är anliggen mot genitourinary membranet. Dess främre yta är vänd mot pubicartikulationen, och den bakre ytan vetter mot ändtarmen (Figur 7). Storleken på den normala prostatakörteln hos en vuxen är 4-4,5 cm i längd, ca 2,5 cm bred.

Prostatan är omgiven av sin egen bindvävskapsel och förstärks i bäckenregionen med lumbosakrala ligament. Median spåret delar upp det i två symmetriska lober - höger och vänster.

Den prostatiska parenkymen består av egna klonvävnader och parauretralkörtlar. Egen glandulär vävnad i prostatan består av alveoler, vilka, grupperade ihop, bildar separata lobuler omgivna av fibromuskulär septa. Parauretralkörtlar är separerade från prostata som är korrekta av ett lager av smidig urinrörsmuskulatur. De underlägsna kanalerna i prostatakörteln öppnas med 30-50-punktsöppningar i urinrörets prostata-del på sidans ytor av det orala tuberkletet. Genom prostata passerar de ejakulatoriska kanalerna, som öppnar vid toppen av fröetubberet. Blodtillförsel till prostata förekommer från de nedre artärerna och mellersta hemorrojderna. Vene i prostata körteln är rikliga, mycket anastomerade med varandra och med blåsans vener, som bildar en kraftig venös plexus (plexus venosus periprostaticus).

Prostata lymfatiska kanaler går i tre riktningar: längs vas deferens till iliac lymfkörtlar, till de hypogastriska lymfkörtlarna, till de nedre ländryggen.

Kärlens innervering kommer från vagusnerven och den hypogastriska plexusen.

Prostens hemlighet består av opaliserande vätska och lecitin (lipoid) korn, vilka under mikroskopet ser ut som små, glänsande punkter brytande ljus. Det finns konglomerat av lipoidkorn i form av så kallade stärkelse- eller amyloidkroppar. Den fysiologiska betydelsen av utsöndringen av prostata är att den kommer i kontakt med immobila spermatozoer, ger dem förmåga att aktiva rörelser. Dessutom neutraliserar den genom sin alkaliska reaktion den spermier-skadliga effekten av den sura miljön i vagina.

Det viktigaste musculo-glandularorganet i reproduktionssystemet hos män är prostatakörtel: vad är det och vilka funktioner utför det?

En av de viktigaste organen i det manliga reproduktionssystemet är prostatakörteln. Det är hon som ansvarar för en mans förmåga att leda ett sexuellt liv och reproduktion.

Därför är det nödvändigt att känna alla representanter för det starkare könet om dess funktioner, friska tillstånd och möjliga patologier.

Prostata: vad är det?

Prostatakörteln (prostata) är ett organ som består av glandulära och muskulösa vävnader.

Huvudfunktionen hos körteln är utvecklingen av en speciell manlig hemlighet, som sedan levereras till spermien med hjälp av musklerna under utlösningen.

Spermatozoa som finns i seminalvätska och fångade inuti kvinnokroppen behöver bra förutsättningar att röra sig inuti livmodern och befrukta ett moget ägg. De skapar prostatens hemlighet.

Sammansättningen av substansen som produceras av kroppen innehåller aminosyror och andra komponenter som reducerar viskositetsindexet för spermier, vilket ökar aktiviteten hos spermatozoa.

Prostata och prostata är samma, eller inte?

Faktum är att i den medicinska litteraturen i artiklar i motsvarande ämne finns sådana termer ofta förekommande.

De används eller tillsammans, som synonymer, eller separat från varandra, vilket därigenom ytterligare förknippas med vanliga människor långt ifrån medicin.

Faktum är att båda termerna hänvisar till samma - det manliga organet, som består av körtel- och muskelvävnad och ansvarar för utvecklingen av manliga hemligheten. Därför kan du vara säker på att detta är en prostatakörtel efter att du har sett ordet "prostata".

Anatomisk struktur

Platsen för prostata är området under blåsan. Det täcker hela nedre delen av urinröret. Som vi nämnde ovan består organet av körtel- och muskelvävnad.

Körteln kan ha en annan form och densitet - det beror helt på de enskilda egenskaperna hos en mans kropp. Med ålder kan de angivna indikatorerna variera.

Prostatan kompletteras med en komplex neuralbunt som reagerar på de minsta förändringarna i den patologiska naturen, vilket resulterar i utveckling av lokala och allmänna störningar hos det manliga reproduktionssystemet.

Organets utveckling kommer från flera embryonala zoner som fortfarande finns i moderns livmoder. De viktigaste är perifer och central.

Huvudfunktionerna i kroppen

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Prostata i den manliga kroppen utför en uppsättning viktiga funktioner:

 • sekretorisk. Järnet producerar den hemlighet som krävs för det normala funktionen hos människors reproduktionssystem. Sammansättningen av saften som produceras av kroppen innefattar proteiner, fetter, elektrolyter och hormoner. Prostatens hemlighet består av en flytande och tät texturfraktion;
 • transport. Under utlösningen kontraheras glattmuskelfibrerna i de partiella vesiklarna och kapslarna, vilket leder till att den seminalvätska transporteras till urinröret;
 • utspädande. På grund av de ämnen som förekommer i prostasjuice förekommer flytning av spermier, vilket ger spermier med livskraft och goda förutsättningar för intag och befruktning av kvinnliga celler.

Förutom de ovan angivna funktionerna ger prostatakörteln också testosteronproduktion och kontrollerar erektilfunktionen.

Sjukdomar i prostatakörteln hos män

Prostata är ett organ som kräver extra omsorg och uppmärksamhet, särskilt efter 45 år.

En stillasittande livsstil, dåliga vanor, brist på regelbunden sexliv, familjehistoria, sexuella infektioner och andra faktorer kan utlösa utvecklingen av patologiska processer av varierande svårighetsgrad.

Tidig upptäckt av överträdelser och kompetenta åtgärder för att förhindra försämringen av människors hälsa. Om de plågor som oftast påverkar prostata, stör hennes arbete och det allmänna tillståndet för hanehälsan, kan du läsa nedan.

Akut och kronisk prostatit

Dessa är sorter av samma sjukdom som påverkar män i åldern 45 år och äldre.

Prostatit är en inflammatorisk process som uppträder i prostatakörteln. Förloppet av inflammation orsakar en man ett mycket konkret obehag.

Orsaken till utvecklingen av både akuta och kroniska sjukdomar kan vara hypotermi, traumatiserat könsorgan, sexuellt överförbara sjukdomar, infektioner eller hormonavbrott.

Om utvecklingen av en specifik form av inflammation i prostata kan man se på symtomen och egenskaperna vid sjukdomsförloppet. Akut prostatit fortsätter med uppenbara symtom, vilket framträder, som de säger, på ett ögonblick.

Det faktum att en man lider av akut prostatit, vittnar om:

 • ökad kroppstemperatur;
 • allvarlig smärta i ljummen och i perinealzonen (särskilt vid tarmtömning);
 • utveckling av sepsis
 • frekvent uppmaning att besöka toaletten;
 • svaghet och svettning;
 • några andra manifestationer.

Symtom på akut prostatit kan manifesteras separat från varandra eller alla tillsammans.

 • smärta i ljummen och i perinealzonen (särskilt vid tarmtömning);
 • depression och trötthet
 • erektil dysfunktion
 • frekvent uppmaning att besöka toaletten och en känsla av en oblodad urinblåsa.

Dessa symtom kan vara försumbar eller från tid till annan, vilket leder till att män förväxla dem ofta med symtom på cystit, kolit och andra sjukdomar i bäckenorganen. Behandling av både akut och kronisk prostatit börjar med definitionen av grundorsaken till sjukdomsutvecklingen.

Adenom (BPH)

Prostataadenom eller BPH är en godartad tumör (eller benign prostatahyperplasi) som utvecklas i prostatavävnaden.

På grund av hormonella förändringar utvecklas denna sjukdom oftast hos män äldre än 50 år. Under utvecklingen av adenom växer organs vävnader in i körteln, på grund av vilket urinröret passerar genom prostata.

Normal och förstorad prostata

Som ett resultat börjar mannen uppleva svårigheter med urinering. På grund av den trånga kanalen kan urinen inte snabbt lämna blåsan, så patienten behöver mer tid och ansträngning för att tömma urinorganets organ.

Detta är dock inte alltid möjligt. I vissa fall stagnerar urinen, vilket leder till inflammation i blåsvävnaden.

I de fall då sjukdomen är i ett tidigt skede, är det möjligt att bli av med sjukdomen med hjälp av mediciner. Om läkemedlet efter behandlingen slutar elimineras adenomen genom kirurgisk ingrepp.

Prostatacancer är en typ av cancer, under vilken cancerceller bildar en malign, ständigt växande tumör.

Patologi kan sippra genom prostatavävnad och låta metastaser i andra organ. Eftersom onkobrazovanie växer långsamt ökar sannolikheten för fullständig återhämtning av detektion av tumören i de tidiga stadierna.

För behandling av patienten tillämpar specialister ett komplett utbud av åtgärder, som börjar med hormonbehandling, bestrålning och kemoterapi, och avslutar med kirurgisk ingrepp.

abscess

Denna patologi, i vilken purulenta sekret ackumuleras i prostatas vävnader.

Den främsta orsaken till utvecklingen av en abscess kan vara prostatit eller en infektiös purulent process som förekommer i den extragenitala zonen.

Sjukdomen åtföljs av en skarp smärta i rektum och perineum, hög feber, frossa, smärtsamma känslor när tömma blåsan eller tarmarna. Behandlingen av abscessen beror på utvecklingsstadiet.

Om suppuration upptäcks i ett tidigt skede, är det möjligt att bli av med sjukdomen med hjälp av mediciner. Om fokuset är påtagligt under undersökningen öppnar specialisterna abscessen, ger tillgång till inflammerat område och installerar dränering genom det skårna skottet.

skleros

Med skleros ersätts muskulär- och körtelvävnaden med en bindväv, vilket resulterar i en störning i organets funktion.

Den främsta orsaken till skleros är prostatit, vilket stör blodcirkulationen i prostatavävnaderna. Störningen kan också orsaka uretroprostatisk återflöde, liksom autoimmuna och några andra faktorer.

Symtom som indikerar förekomst av sklerotiska processer är ett brott mot processen med urinering, njursvikt, smärta i bäckenområdet.

tuberkulos

Sjukdomens orsaksmedel är en käpp av Koch, som faller i prostatavävnaden eller från närliggande sjukdomar, eller ur urinröret eller från lungorna.

I de tidiga stadierna är tuberkulos asymtomatisk och börjar manifestera sig endast när infektionen påverkar testiklarna, blåsan eller urinröret.

Symtom på utveckling av tuberkulos är närvaron av blod och purulenta formationer i urinen, brinnande smärta när tömmer blåsan, frekvent uppmaning att besöka toaletten, anemi, trötthet.

Behandlingen av tuberkulos har lång tid (ca 4-6 månader). Vanligtvis utser doktorn en patient ett komplex som består av flera läkemedel, valda individuellt.

stenar

Stenar bildas vanligtvis på grund av stillastående processer i prostata, liksom på grund av uretro-prostatisk återflöde.

Dessutom kan orsaken till stenernas utseende bli skadliga vanor, skador på könsorganet, urogenitala infektioner och andra sekundära faktorer.

De viktigaste symptomen på närvaron av stenar i prostata är smärta i tömningen av tarmarna och urinblåsan, med erektioner och utlösning, smärta i ländryggen och sakrum, blod i spermier och urin och några andra manifestationer.

Att behandla sjukdomen kan användas medicinska produkter, laser, kirurgi, samt folk recept.

Metoder för diagnos och behandling

För att identifiera patologier i prostata och bestämma de korrekta strategierna för att kontrollera dem kan olika diagnostiska metoder användas: ultraljud, TRUS, MR, palpation, PSA blodprov, prostatajuiceanalys och många andra.

Relaterade videoklipp

På prostatakörteln hos män i videon:

Med full förståelse för orgeln, dess funktionella förmågor, patologier och symptom på olika avvikelser är det möjligt att övervaka prostatens hälsa och förhindra utvecklingen av farliga processer i tid.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Allt om prostatakörteln och dess sjukdomar

Prostatakörteln för män är "andra hjärtat", som är ansvarig för sexuell funktion, psyko-emotionell tillstånd och allmän hälsa.

Denna kropp kan förstöra livet för även den mest framgångsrika representanten för den starka hälften av mänskligheten, om det är vårdslöst att behandla hans hälsa.

Prostata - varför det borde skyddas

Prostatakörteln är ett organ som liknar en kastanj i utseende.

Det är i prostata att en specifik hemlighet utvecklas, som tjänar som skydd och näring av spermier.

Därför beror dess funktion på det totala hälsan, sexuellt liv och psykisk hälsa, särskilt eftersom prostata ligger i närheten av organens urinvägar och har en direkt effekt på dem.

Struktur av prostata

Det aktuella organet är under blåsan, som täcker en liten del av urinröret.

Prostatakörteln har en ganska komplicerad nervapparat som omedelbart reagerar på några, även små, patologiska förändringar, vilket orsakar hälsosjukdomar hos lokal och allmän.

Enligt prostata strukturen är det viktigt att känna till följande:

 • järn består av flera zoner;
 • De viktigaste läkare anser perifera och centrala;
 • Det ligger i den perifera zonen, som palperas med fingrar genom penetration genom anusen, diagnostiserar cancer i 70% av alla fall;
 • Placeringen av cancerceller i den centrala zonen av körteln är endast 30%.

Funktioner av prostata

Huvudfunktionerna i prostatakörteln innefattar:

 • flytning av spermier - på grund av detta förvärvar spermatozoa aktiv rörlighet och blir vanligtvis livskraftig;
 • sekretion - i sin sammansättning har den enzymer, proteiner, fetter och hormoner, utan vilka reproduktionssystemet inte fungerar ordentligt.
 • utstötning av fröet - de smidiga musklerna i prostatakörteln är kapabla att sammandraga, vilket säkerställer spermatets flöde i urinröret, och detta är just hur utlösningen inträffar.

Orsaker till inflammation i prostata

Därefter kommer vi att tala om en av de vanligaste sjukdomarna hos män - prostatit.

Patologiska processer (särskilt inflammatoriska) i prostatakörteln kan utvecklas på grund av penetrering i kroppen av patogener, virus och mikroorganismer.

Dessutom kan de stanna kvar i urinvägarna länge, men utan ordentlig behandling "otvivelaktigt" läcker de in i prostata.

Till inflammation av det aktuella orgelet kan leda till kronisk trichomoniasis, långvarig gonorré, frekvent infektion med svampsjukdomar.

Läkare särskiljer flera andra faktorer som kan utlösa utvecklingen av inflammatorisk process i både akuta och kroniska former.

Män rekommenderas inte att sitta på förkylningen, försumma varma saker vid låga temperaturer, för att ta hand om simning i kalla dammar.

Moderna män leder ofta en stillasittande livsstil - detta kan bero på antingen arbetsaktivitetens specifika eller banala latskap.

Frånvaron av fysisk ansträngning eller insufficiens leder till stillastående fenomen i bäckenorganen, vilket leder till utvecklingen av inflammatorisk process i prostatakörteln.

Ojämnt sexuellt liv.

Läkare säger att långvarig avhållsamhet, och för ofta samlag, har en negativ effekt på prostatakörtillståndet.

Negativt inflytande på den aktuella kroppens funktion kan också orsakas av undernäring. I mäns kost ska skaldjur, fisk av olika sorter och grönsaker / frukt vara närvarande.

Även om det finns en diet för prostata, krävs inte en särskild kost, men för att säkerställa en mängd vid bordet är det nödvändigt för människors hälsa.

Akut inflammation i körteln hos män: när och varför verkar det?

Den inflammatoriska processen i den akuta formen i prostatakörteln (akut prostatit) kan orsakas av olika patogena mikroorganismer:

 • atypisk - klamydia, trichomonader, ureaplasma och andra;
 • gram-negativa representanter för mikrobiologi;
 • gram-positiv - stafylokocker, streptokocker och andra.

Akut manifestationer av sjukdomen kan vara en följd av utvecklingen av bakteriell prostatit.

Endast urologen kommer att kunna identifiera den sanna patogenen - specialisten kommer att utföra kompetent diagnostik och föreskriva effektiv behandling, men bara om mannen snabbt tog upp honom.

För att göra detta måste du omedelbart svara på ett besök hos en medicinsk institution när följande symtom uppträder:

 • Urineringskänslan har blivit alltför frekvent och de är inte associerade med en stor mängd vätska som används.
 • Urinströmmen blir tunn, avbruten ibland i en bråkdel av en sekund;
 • en brännande känsla uppträder omedelbart vid tidpunkten för urinflödet;
 • en ökning av kroppstemperatur observeras periodiskt;
 • I nedre delen av buken och rektum finns det en känsla av tyngd och tryck.

Modern diagnostik av akut prostatit

Läkare under besök av en patient med ovanstående symtom kan diagnostisera akut inflammation i prostata efter endast tre medicinska manipuleringar:

 • palpation av prostata - det anatomiska läget för det aktuella orgelet är så framgångsrikt att även efter denna manipulation kommer en erfaren specialist att kunna leverera en korrekt och korrekt diagnos
 • laboratorieundersökningen av kirtlets utsöndring;
 • laboratorieundersökning av blodanalys - närvaron av ett specifikt prostatiskt antigen detekteras.

Observera: Under den diagnostiska verksamheten kan läkaren tilldelas ett biopsi-förfarande för histologisk undersökning av det erhållna materialet. Således är förekomsten av cancerceller i körteln utesluten.

Kronisk inflammation i prostata - patologi med outtryckt etiologi

Kronisk form av inflammation i prostatakörteln (kronisk prostatit) är farlig genom sin brist på uttryck - många män misstänker inte ens den existerande och utvecklande patologin.

Den inflammatoriska processen i denna form kan vara i åratal och förvärra situationen och leda till allvarliga hälsoproblem. Därför måste män veta vilka symptom som kommer att indikera närvaron av kronisk patologi.

Orsakerna till utvecklingen av kronisk prostatit är erkända:

 • infektion i urin- eller reproduktionssystemet;
 • ej härdad akut prostatit;
 • regelbunden hypotermi
 • konstanta påkänningar och nervösa störningar;
 • alkoholism.

Etiologi av kronisk prostatit

De viktigaste manifestationerna av kronisk inflammation i prostatakörteln innefattar:

 • Ejaculation (ejaculation) blir smärtsam - detta symptom visas periodiskt;
 • försvårar urineringsprocessen. Urkomst till toaletten blir vanligt, med urinflödet från tid till annan finns det en brännande känsla, och vissa patienter noterar ritningen och icke-intensiv smärta i urinblåsan.
 • Erektilfunktionen störs - till och med den befintliga sexuella attraktionen är erektionen antingen frånvarande eller otillräcklig.

Det finns också en annan obehaglig sjukdom - prostata adenom.

Men de farligaste är ändå maligna tumörer.

Hur känner man igen sjukdomen i rätt tid?

Vid förekomsten av jämn en av de ovan beskrivna symtomen ska mannen uppträda vid mottagningen till läkaren - experten kommer att spendera modern diagnostik för att specificera diagnosen och avslöja den sanna orsaken till utvecklingen av en kronisk inflammation i en prostata.

 • intervjua patienten
 • palpation av prostata;
 • ultraljudsundersökning av prostata och närliggande organ
 • datortomografi eller röntgenundersökning
 • laboratorieundersökning av strukturen och sammansättningen av prostatsekretionen.

Behandling av prostatainflammation hos män

Terapi i inflammatorisk process i prostatakörteln ska endast ordineras av en läkare efter en fullständig undersökning.

Nu annonseras mycket läkemedel, som "kommer att bota genast försummade inflammatoriska sjukdomar i prostata".

Sannolikt finns sådana läkemedel, men oberoende mottagning av dem kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Läkare kan erbjuda flera alternativ för behandling av inflammation i prostata:

Om det finns infektionsfält, ska patienten ta en kurs att ta antibakteriella läkemedel (antibiotika).

De utnämns av läkaren med hänsyn till karaktären hos en mans kropp och de identifierade patogenerna, vilket provade utvecklingen av inflammation i prostata.

Läs mer i artikeln - injektioner med prostatit.

Under hela behandlingen med antibakteriella läkemedel måste patienten inspekteras och materialet tas (blod och hemlighet hos körteln) för ett mellanliggande laboratorietest, vilket övervakar utvecklingen / utrotningen av inflammatorisk process.

Andra läkemedel kan också ordineras för att behandla prostata, till exempel Prostatilen eller Diclofenac suppositorier.

Denna behandlingsmetod låter dig bli av med svullnad i körteln, stimulerar förbättringen av blodtillförseln, återställer och stabiliserar urinprocessen.

Dessutom lindrar massagen smärta i perineum och ljummen och positiva effekter på andra symtom på inflammation i prostata, på kort tid som lindrar patienten av dem.

Observera: Prostatkörtelns massage i den akuta delen av inflammatoriska processen är strängt förbjuden.

Mycket effektiv vid behandling av prostatakörtelns inflammatoriska process följande procedurer i kategorin fysioterapeutisk behandling:

 • ultraljudsbehandling;
 • effekt på kroppen av en laser;
 • magnetisk terapi;
 • Mikrovågs hypertermi, utfört transrektalt sätt (genom anus / rektum).

För bioresonansbehandling använder många läkare enheten Acutest.

Positiv effekt på hälsotillståndet (lokalt och allmänt) tillhandahålls även av mikrokryssare med mineralvatten, läkemedel, örter, oljor - de genomförs under kursen och under överinseende av medicinsk personal.

Observera: Sjukgymnastik är det snabbaste sättet att lindra inflammation i prostata.

Kirurgisk behandling av inflammation i prostata.

Om konservativa behandlingsmetoder inte ger ett positivt resultat för flera kurser och patientens tillstånd försämras, kan läkaren ordinera kirurgisk behandling av prostatit.

Vanligtvis är kirurgiskt ingripande lämpligt att genomföra med proliferation av prostata (hyperplasi-godartad tumör), en signifikant minskning av urinröret.

Glöm inte att det finns också folkmekanismer för behandling av denna sjukdom.

Förebyggande åtgärder

Inflammation av prostatakörteln kan undvikas om man strikt följer rekommendationerna från specialister för att förebygga den inflammatoriska processen som behandlas:

 • Livsstilen ska vara aktiv - delta i någon sport, ersätta resor på kollektivtrafik till fots, även på morgonen gör övningar eller terapeutisk gymnastik;
 • anpassa maten - begränsa användningen av kryddiga såser och kryddor / kryddor, byt ut fettkött med mer magert, tillsätt skaldjur och färska grönsaker / frukter till kosten, undvik alkoholmissbruk;
 • stabilisera sexlivet - en man borde ha samlag, minst två gånger i veckan, du kan och oftare, men kom ihåg att "för gott är inte heller bra";
 • med avslappnade sexuella relationer, använd en kondom-venerala sjukdomar är en av orsakerna till den inflammatoriska processen i prostatakörteln;
 • Efter 30 års ålder borde besök hos urologen vara regelbunden (minst en gång per år, även om det inte förekommer någon obehag i prostatakörteln). Detta kommer att möjliggöra en dynamisk övervakning av prostata och prostata.
 • sluta flaunting i frost i tunna jeans och öppna inte simsäsongen omedelbart efter att isen lämnar dammen - det här är fylligt med den snabba utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Inflammation av prostata är inte en farlig sjukdom, om den diagnostiserades i tid.

Modern medicin har ett tillräckligt "arsenal" av de nyaste verktygen för att undersöka patienter och läkemedel.

Att genomföra en effektiv och säker behandling av prostatit i akut och kronisk form.

Prostatakörteln - vad är det och vad är dess funktioner

Ett av huvudorganen i det manliga sexuellt systemet kan kallas prostatakörteln, som i utseende ser ut som ett inverterat trapezium eller kastanj. Prostata är ett viktigt organ som är ansvarig för sexuell funktion hos en man. Tyvärr har sjukdomar hos detta organ nyligen diagnostiserats mycket ofta hos människor som inte är 50 år gamla. I medicin kallas den andra människans andra hjärta.

För att förstå hur och hur det här organet ser ut, räcker det med att föreställa sig ett gäng druvor, där bär är personifierade med körtlar och grenar med kanaler i orgeln. I körtlarna utsöndras vätska - prostatens hemlighet, som är ansvarig för kvaliteten på spermier och ärftlighet hos en man. Det är därför det här är ett mycket viktigt organ för varje medlem av det starkare könet. Det är värt att klargöra att prostata och prostata är samma sak.

Struktur och funktioner i prostata

Prostatakörteln hos män är ett orört organ som består av många körtlar. Han har ett viktigt inflytande på reproduktionssystemet, om han arbetar fullt ut. Om inga komplikationer av prostata uppmärksammas, överstiger dess vikt inte 30 g. Men med inflammatoriska processer kan detta antal fördubblas. Med inflammation i prostatakörteln i en mans kropp kan detta tillstånd känns av palpation.

Tätheten och formen hos orgeln i varje man är individuell och kan bero på olika faktorer. Genom åren ändras det, och med sjukdomar i reproduktionssystemet växer i storlek. Det är värt att veta att ett organ som utför viktiga funktioner har en komplex struktur med egna egenskaper:

 • De viktigaste områdena är centrala och perifera
 • Att upptäcka cancerceller i den centrala zonen kan vara i 30%;
 • en tumör i periferzonen diagnostiseras i 70% av fallen.

Detta sexuella organ är mycket viktigt för en person och utför olika syften. Läkare har identifierat tre huvudfunktioner av prostatakörteln som utförs av prostata hos män, som ligger under blåsan:

 1. Sekretorisk funktion. Det styrs av det mänskliga endokrina systemet och regleras av testosteron. Om mängden av hormonet underskattas i kroppen, producerar prostata det. Denna funktion är ansvarig för de hemligheter som är involverade i fertiliseringsprocessen. Hemligheter i hela kompositionen innehåller hormoner, fetter och proteiner, utan vilka manens reproduktionssystem inte kommer att kunna fungera.
 2. Motorfunktion. Dess genomförande beror på utsöndring av utsöndring under ägglossningen och med glatta muskelfibrer. På grund av denna funktion förvärvar spermatozoa aktivitet och vital aktivitet.
 3. Barriärfunktion. Tack vare henne skyddar kroppen mot infektion.

Funktionen hos prostatakörteln beror inte bara på en människas könsorgan, men också på en persons allmänna tillstånd, hans psykologiska vila och fysiologiska balans. Dessa funktioner bestämmer varför ett organ är nödvändigt för varje person.

Orsaker till prostata sjukdom

Sjukdomar i prostata kan uppstå på grund av penetration av virus, svampar eller bakterier i kroppen. Inflammatoriska sjukdomar i prostatavävnad hos män kan uppstå av följande skäl:

 • dåliga vanor
 • felaktig kost;
 • stillasittande livsstil;
 • frekvent samlag
 • hypotermi;
 • frånvaro av en fast partner.

Ofta härrör den inflammatoriska processen i prostata från den obehandlade sjukdomen hos det genitourära systemet. Om du ignorerar sjukdomen kan den spridas till andra - närliggande organ.

Vanliga sjukdomar i prostata

Inte alla vet vad som kallas prostatakörteln - det här är en så komplicerad definition. Läkare särskiljer två stora grupper av patologier som kan påverka prostata, vilket endast en läkare kan behandla:

 1. Tumörer är adenom och cancer.
 2. Kroniska och akuta inflammatoriska sjukdomar.

Om vi ​​talar om sjukdoms akuta sjukdom, förekommer det huvudsakligen hos män efter 45 år. Om en person störs prostatakörteln, utveckla sedan komplexa sjukdomar som bryter mot livskvaliteten hos någon man. När problem med prostatakörteln uppträder sådana symptom: problem med urinering, genitalorganens smärta, obehag under samlag, spasmer i buken, erektionstiden. De vanligaste prostata sjukdomar är:

Förutom de obehagliga symtomen som var och en av dessa sjukdomar strömmar kan det hota en person med impotens eller infertilitet. Att behandla sådana tillstånd hos personen kan endast besvaras av en skicklig expert. Det är värt att notera att dessa sjukdomar hittills ofta finns hos män, och därför bör regelbundna kontroller hos proktologen besöks regelbundet.

diagnostik

I regel är det tillräckligt att undersöka patienten och lyssna på sina klagomål för att bestämma vilken sjukdom i prostata som orsakas av patienten. Men för att förhindra obehagliga konsekvenser är det nödvändigt att genomgå en fullständig diagnos. Med ovanstående symtom bör en man ta kontakt med terapeuten, som kommer att skriva till honom riktningen för ultraljud och undersökning från en smal specialist. Det är inte alltid möjligt att känna prostata sjukdomar, ibland ser behandlingsläkaren dem först efter en noggrann undersökning av prostatakörteln. Ytterligare åtgärder för att diagnostisera prostata inkluderar:

 • avbildning;
 • rektal finger undersökning
 • kliniskt blodprov;
 • biopsi;
 • blod på PSA.

Bestäm diagnosen kan bara vara en läkare efter en fullständig studie. Om det är möjligt att upptäcka sjukdomen i början, då kommer det att vara möjligt att bli av med det på ett konservativt sätt. Män efter 55 år rekommenderas att ta de nödvändiga testen två gånger per år för att inte missa inflammationen i prostata.

Behandling av prostata

Om någon organsjukdom diagnostiseras, bör prostatakörteln behandlas i rätt tid. För detta är det värt att samråda med en läkare och starta den återhämtning som han kommer att utse. Om sjukdomen är i ett tidigt skede kan du bli av med det med komplexa metoder. Endast i de sista etapperna av sjukdomen krävs kirurgisk ingrepp.

Om inflammationen i prostata beror på infektion, kommer det inte att fungera utan behandling med antibiotika. De kan endast ordineras av en läkare i enlighet med de enskilda egenskaperna hos en mans kropp och de mikroorganismer som orsakade sjukdomen. Oftast för behandling av prostata sjukdomar, föreskriver läkaren rektala suppositorier, som har en omedelbar effekt. De bästa drogerna är diklofenak, protein.

För att behandla inflammation är det nödvändigt omedelbart efter detektering, för att sjukdomen inte fortskrider. Som en ytterligare metod för återhämtning kan proktologen ordinera en prostata massage, för att lindra svullnad och bli av med smärtsamma förnimmelser. Men om sjukdomen är akut, bör denna behandlingsmetod avstå. En läkare kan också ordna en fysioterapi till en patient:

 • ultraljudsbehandling;
 • laser exponering
 • microclysters;
 • Mikrovågs hyperthermia;
 • magnet.

Också ibland för att avlägsna smärtsamma symptom ordinerar läkaren folkmedicin i kombination med läkemedel. Men om alla dessa metoder var ineffektiva hos män, utförs behandling av prostata kirurgiskt. Omedelbart utförde sådana förfaranden med proliferation av prostata eller förminskning av urinröret.

förebyggande

Åtgärderna för att förebygga prostata sjukdomar inkluderar följande:

 • aktivt sätt att leva på;
 • konstant sexuell partner
 • regelbundet samlag från 2 gånger i veckan
 • rätt näring
 • besöka en urolog för en rutinundersökning
 • kondom användning med lediga partners;
 • dressing för vädret.

Man måste komma ihåg att någon sjukdom är lättare att förebygga än att bota.

Sammanfattningsvis vill jag säga att rollen i prostatakörteln är mycket viktig för varje man, och tack vare henne uppnås den viktigaste dygden i det starkare könet. Om du inte förstår varför prostata behöver ett starkt kön, rekommenderas det att söka läkare från en läkare.

Senaste publikationer på webbplatsen:

Prostatakörteln är ett manligt organ som ligger strax under blåsan i bäckenavdelningen. Det omger blåsan och en liten del av urinröret. Prostata är ansvarig för fördelningen av sperma,...

Apparel Markelova - elektroimpuls fysioterapeutisk anordning, utformad för att behandla sjukdomar som är förknippade med störningar i musklerna och ligamenten. Med hjälp av denna enhet kan du bli av med ryggsmärta, leder, muskler, artrit och artros,...

Oftast är män diagnostiserade med en sexuellt överförd infektion och påverkar urinröret, uretrit. Sjukdomen är i de flesta fall subakut (inte särskilt allvarliga symptom). Infektion kännetecknas av små purulenta slemhinnor (vanligtvis i...

Innehållsrättigheter

© 2015-2018 ProProstatu.ru - Webbplats om prostatakörteln.

Kopiering av material är endast tillåtet med en indikation på en aktiv länk till källan.

Allt om prostatakörteln - struktur, funktioner, diagnostik av patologier

Prostatakörteln hos män kallas "andra hjärtat". Från sitt fullfjädrade arbete beror både den sexuella funktionen, det normala funktionen hos urinvägarna och det psykologiska tillståndet. Detta är den främsta hjälpkörteln hos hanen, som utför en viktig sekretorisk funktion.

Funktioner av strukturen

I en frisk man är prostata upp till 25 kubikcentimeter, vilket motsvarar 25 ml. Den genomsnittliga densiteten hos körteln är 1,05 g / cm3. Längden av järnet når 3,2-4,5 cm, bredd - 3,5-5 cm, i tjocklek - 1,7-2,5 cm.

I olika perioder av människans liv förändras formen och konsistensen av prostata körteln. Före puberteten har järn små dimensioner och består huvudsakligen av muskelvävnad. Under puberteten börjar den glandulära komponenten att dyka upp. Prostatakörteln hos vuxna män består av körtelvävnad, glattmuskel och bindväv.

I form liknar prostata en kastanj, uppdelad i mitten av en fur. Spetsen (den så kallade smala delen av orgeln) riktar sig mot membranet. I jämförelse med henne är basen av körteln bredare och i kontakt med blåsan.

Den främre delen (mot pubicområdet) och baksidan av orgeln (vänd mot tarmen) har en konkav form och en slät yta. På varje sida finns sektioner av rundad form - lägre glansiga ytor.

Prostatakörteln ligger i bäckenområdet mellan ändtarmen och puben under botten av blåsan. Prostatan täcker delvis urinröret och ejakulatorisk kanal (ejakulatorisk kanal).

Glatt muskelvävnad kan vara från fjärdedel till hälften av volymen av prostata, och glandulär komponenten (30 till 50 körtlar) har parade kanaler och öppna hål (det kan finnas från 15 till 25) vid kanterna av fröet utbuktning. Den senare ligger på baksidan av urinröret i tjockleken på prostatakörteln.

Seed tubercle spelar rollen för receptionszonen och är ansvarig för reglering av sexuell upphetsning, liksom utlösningen av utlösning och orgasm. Varje del av prostata är omgiven av buntar av glatta muskelfibrer (belägna i längsgående och cirkulära lager). Smidiga muskler i körteln är ett enda kontraktilsystem.

Blod och lymfkärl runt prostata

Utanför är prostatakörteln omgiven av en fibrös kapsel, som har en ganska tät struktur. Från henne inuti körteln är riktad bindvävssepta. De omgivande orgaskärlen bildar en prostatisk venös plexus förknippad med penisens djupa dorsala vena och rektumets hemorrhoidala plexus.

På samma sätt fördelas lymf - det strömmar längs de kärl som är anslutna till lymfkärlen i rektum och närliggande organ. Det är oerhört viktigt att bibehålla normal drift av båda systemen, för annars ökar risken för sänkning i prostatakörteln av mikroorganismer som kan tränga in från blodet och lymfan.

Kommunikation med nervsystemet

Prostatakörteln är rik på nervändar. Vi talar om nervfibrer i det autonoma nervsystemet (sympatiska och parasympatiska), känsliga nerver och ändpunkter.

Sympatisk stimulering är förknippad med utlösning. På grund av det faktum att sympatiska nerverna är involverade i kontrollen av den prostatiska muskulaturen är det möjligt att effektivt använda alfa-adrenoblocker under komplex behandling av adenom.

funktioner

Prostatakörteln har tre huvudfunktioner:

 1. Sekretorisk exokrin - utvecklar en hemlig utspädning av spermier, aktiverar spermiernas rörelse och ger en normal nivå av syra-basbalans.
 2. Motor - organets muskelvävnad kontraherar rytmiskt och kastar ut den prostatiska hemligheten med semen vid utlösning. Hemligheten innehåller: zink (ger antimikrobiell aktivitet hos den seminala vätskan), hormoner, fetter, proteiner, kolhydrater och enzymer som är nödvändiga för reproduktionssystemets normala funktion.
 3. Barriär - förhindrar penetration från urinröret i övre urinvägarna hos mikroorganismer.

Bland de utsöndrade produkterna av prostatakörtlar är de mest studerade sura fosfatas-, citronsyra- och prostatiska specifika antigener (PSA). Det är det senare som analyseras i studien av sannolikheten för att utveckla prostata sjukdomar. I synnerhet bestäms risken för att utveckla adenom och cancer eller närvaron av malign bildning.

Om en av funktionerna bryts, lider genitourinary systemet och reproduktionsfunktionen försämras. Prostatakörteln spelar en stor roll i processen att producera huvudkönshormonet, testosteron.

Inuti prostata omvandlas detta hormon under inverkan av ett speciellt enzym (5-alfa-reduktas) till dihydrotestesteron. Läkemedel som påverkar 5-alfa-reduktas används för att behandla prostata adenom.

I prostata vävnaden finns också alfa-adrenerge receptorer som stöder orgelens smidiga muskler i tonus. Detta används vid behandling av adenom och prostatit.

När cancer börjar, ökar prostata på allvar i storlek - upp till 300 ml och mer. Detta indikerar närvaron av godartad hyperplasi (ademe) eller malign bildning (cancer). Det är svårt att självständigt bedöma graden av utvidgning av prostata. Det rekommenderas att göra detta exklusivt med en urolog vid en rektal undersökning.

Genom rektumets främre vägg kommer en specialist att sondra ytan på prostatakörteln. Förändringar i dess struktur kan uppskattas genom ultraljud TRUS (transrektal ultraljud), MRI (magnetisk resonanstomografi) och CT (datortomografi) av bäckenorganen.

Forskningsalternativ

För att bedöma tillståndet hos prostatakörteln och förekomsten av möjliga patologier utförs ett antal laboratorietester, inklusive:

 • Urinalys (för studie erhålls i tre portioner);
 • Prostatsekretionsanalys;
 • Undersökning av ejakulat (spermier);
 • Bakteriologisk undersökning av urin, sperma och utsöndring av prostata.

Om du misstänker en prostatit börjar en medicinsk undersökning med urinanalys. På urinrörets funktion kan erhållas detaljerad information från den första mottagna urinen. I händelse av att förhöjda nivåer av leukocyter registreras kan det tala om urinrör (inflammation i urinröret).

Normen är antalet vita blodkroppar som inte överstiger 15 i synfältet, i den första delen av urinen efter en fyra timmars försening i urinering. Den andra delen av urinen kommer att berätta om arbetet med blåsan och njurarna. Följaktligen föreslår en ökning av antalet leukocyter en inflammatorisk process i blåsan (cystit) eller njurar (pyelonefrit).

Om hemligheten efter massagen inte kunde erhållas i tillräckliga mängder för hela studien (detta indikerar att mängden utsöndring är liten och han var antingen i urinblåsan eller åsna på väggarna i urinröret), och undersöker en tredje del av urin.

När det är nödvändigt att kontrollera förekomsten av den inflammatoriska processen av de partiella vesiklarna, utföra deras massage och undersöka urinen. Vid behov, kontrollera åtgärden för vänster och höger sädesblåsan separat.

Diagnos av patologier

Utsöndringen av prostata eller urincentrifugen undersöks genom mikroskopi. En droppe testvätska appliceras på glidbanan och undersöks under ett mikroskop. Normalt bör inte mer än 10 leukocyter ligga inom synfältet. Om det finns mer kan prostatit diagnostiseras. Hemligheten och urinen undersöks också för närvaron av lecitinkorn (en minskning av deras antal kan indikera en funktionell brist på prostatakörteln), amyloidkroppar, epitelceller.

I vissa fall beslutar läkaren om en mer detaljerad studie: spendera upp till fyra massager med ett intervall på 1-2 dagar. Om det behövs ges patienten alfa-blockerare.

Även om tillväxten av mikrofloran inte bekräftades med en enda sådd av sekretionen av prostata eller den tredje delen av urinen, kan hundra procent inte utesluta närvaron av dolda infektionsfält i prostata. I detta fall utförs upprepade undersökningar för att exakt identifiera patogenen hos den inflammatoriska processen.

I närvaro av kronisk prostatit utförs extra test. Bland dem - en studie av arten av kristallisering av utsöndringen av prostatakörteln. Kristallisation sker på grund av beroendet av formen av de utfällda kristallerna av natriumklorid på de fysikalisk-kemiska egenskaperna hos den prostatiska sekretionen.

Om kristalliseringsprocessen passerar utan störningar, sättes kristallerna till ett mönster som liknar ett fernblad. I närvaro av patologiska förändringar i prostata och i närvaro av ett kroniskt inflammationsfokus, är kristallmönstret allvarligt stördat eller inte bildat alls. Denna process påverkas starkt av manliga könshormoner - androgener.

Symtomatiska störningar

Början för uppkomsten av akut prostatit kan fungera som hypotermi eller ARVI. Kroppstemperaturen går upp till 39-40 ° C och åtföljs av frysningar. Dessutom är en stark smärta lokaliserad i ljummen, perineum och underlivet. Smärta syndrom ökar vid urinering, i urinen kan det förekomma en blandning av blod.

Orsaken till bakteriell prostatit, som i isolerad form förekommer i endast 10% av det totala antalet fall) verkar alltid infektion som har trängt in i prostatan från njurar, urinblåsa, urinrör. I vissa fall är orsaksmedlet en svamp- eller virusinfektion.

Vid eventuellt obehag är det viktigt att inte tveka att besöka en läkare, eftersom risken för komplikationer är hög:

 • Abscess av prostata (bildandet av ett purulent hålrum i körtelvävnaden);
 • Orchitis (inflammation i testiklarna);
 • Epididymit (inflammation av epididymis);
 • cystit;
 • uretrit;
 • Blåsor.

Faktorer som bidrar till utvecklingen är följande:

 1. Kronisk infektion i urinvägarna, andningsorganen;
 2. Felaktig behandling av akut prostatit;
 3. brist på motion;
 4. Oregelbunden kön;
 5. Underkylning och reducering av immunitet.

Om inga åtgärder vidtas för att behandla kronisk prostatit leder fokusen på inflammation och stagnation av blod i bäckenområdet till skada på prostatavävnaden. Sjukdomen blir en svår form som med stor svårighet ger behandling.

Upp till 90% av fallen uppstår i kronisk icke-bakteriell prostatit, vilket uppträder som nedsatt urinering och konstant smärta i perinealområdet. Sjukdomen börjar med en inflammatorisk process och fortsätter under påverkan av autoimmuna mekanismer. Sjukdomen kännetecknas av närvaron av kronisk infektion och nedsatt nervreglering av bäckenorganen, såväl som blodtillförsel till prostata.

Kronisk prostatit i avsaknad av adekvat behandling kan uppstå efter komplikationer:

 • urolitiasis;
 • infertilitet;
 • Erektil dysfunktion;
 • Fibros av prostata;
 • adenom;
 • Prostatacancer.

Korrekt behandling

I samband med diagnosen är huvudproblemet fortfarande definitionen av sjukdomsformen. Det svåraste att behandla är kronisk bäckensmärksyndrom eller kronisk icke-bakteriell prostatit. Om det är en akut prostatit eller en kronisk bakteriell prostata, är det mycket lättare att diagnostisera och bota det. Kursen kan ta från två till tre veckor.

I kronisk form av prostatit kan behandlingen förlängas till sex månader. Antibiotikabehandling används. Kursen börjar med två veckor av att ta det föreskrivna läkemedlet. Om det finns förbättringar, förläng det till sex veckor. Särskilt effektiva är alfa-blockerare. Preparat lindrar signifikant sådana symptom:

 • Minskning av trycket i urinströmmen;
 • Snabb urinering under dagen och på natten;
 • Uncontrollable och plötslig uppmaning att urinera.

En analgetisk effekt kommer att ge antiinflammatoriska läkemedel (används rektalt). För att minska inflammatorisk process och eliminera symtomen på sjukdomen i komplexa terapin kan inkludera växtberedningar, immunmodulatorer, adaptogener, vitaminer och läkemedel som förbättrar mikrocirkulationen.

Vid kronisk prostatit indikeras en långvarig dränering av prostata körtlar för att förskriva korrekt behandling och utnämning av ett lämpligt antibiotikum. Undersökningen är i regel inte begränsad till en enda bacaule utsöndring av prostatakörteln.

I de svåraste fallen, om ingen positiv effekt av långvarig behandling föreligger, kan kirurgi rekommenderas:

 • Transuretral resektion av prostata;
 • Radikal prostatektomi
 • Laserbehandling av prostata.

Vid tidig diagnos och utnämning av kompetent behandling av farliga symptom och effekterna av prostatit kan helt undvikas.