Huvud
Symptom

Prostatacancer: Symptom och tecken på utveckling

Vad är prostatan, dess funktioner. Orsaker till prostatacancer och predisponeringsfaktorer.

Metoder för förebyggande och tidig diagnos. Tecken och symtom på prostatacancer hos män. Metoder och metoder för undersökning. Prognos för sjukdomsutvecklingen.

Prostatakörteln, eller prostata, är ett inre glandulärt organ som ligger under blåsan och täcker urinvägarna.

Om sjukdomen

Järn, som ingår i reproduktionssystemet, utvecklar en hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. I den totala volymen av seminalvätska kan denna hemlighet vara ca 30 procent. Betydelsen av prostata är också att ge möjligheten att hålla urin inuti blåsan.

Vad är prostatacancer: symptom, prognos? Prostatacancer anses vara en vanlig sjukdom, det är en malign tumör som har utvecklats inuti körtelvävnaderna. Prostatacancer kan producera metastaser som någon malign tumör.

Prostatacancer - symtom, livslängd: i enlighet med medicinsk statistik påverkar sjukdomen över 12% av män över 50 år. Död från prostatacancer i världen i frekvens ligger på tredje plats efter hjärt-kärlsjukdomar och lungcancer hos äldre män.

Varje år registreras över 400 000 fall av prostatacancer över hela världen. I lokaliseringsstatistiken rankas tecken på prostatacancer i europeiska länder 2: a efter lungcancer. I Ryssland är incidensen upp till 6% och är ett av de mest rapporterade fallen av cancer.

Det är känt att invånarna i Asien, Sydamerika, Afrika är mindre benägna att få denna typ av cancer än människor i Nordamerika och Europa.

Orsaker till utveckling

Medicin har inte exakta data om faktorerna för sjukdomsframträdande. Det har fastställts att upphovsmannen till en malign tumör är förändringar i DNA i cellerna i körteln, vars orsak inte är etablerad.

Det är känt att den äldre en man, ju högre sannolikheten för en sjukdom.

I enlighet med slutsatserna från medicinsk statistik spelas en viktig roll av den ärftliga faktorn.

Förekomsten av prostatacancer hos direkt släktingar ökar risken för sjukdom med 2 gånger eller mer

Studier har visat att sjukdomen är förknippad med ett alltför stort innehåll av testosteron - det manliga könshormonet.

Sannolikheten för sjukdomen och aggressiviteten hos neoplasmen beror direkt på testosteronhalten i en mans blod.

Officiell medicin förutsätter sådana riskfaktorer vid sjukdomsutbrottet:

 • överdriven konsumtion av animaliska fetter, brist på fiber i kosten
 • ålder över 50;
 • fall av prostatacancer bland direkt släktingar;
 • adenom av prostata;
 • en dålig ekologisk situation
 • skadliga tillverkningsfaktorer (arbete i tryckeriet, svetsarbete).

Risken för sjukdomen ökar för älskare av feta livsmedel, "rött" kött - nötkött, fläsk, lamm mot bakgrund av minskad konsumtion av fiber.

Minska risken för sjukdom kan vara genom flera regler:

 1. Inklusion i kosten av tillräcklig mängd växtfiber.
 2. Aktivt sätt att leva, spela sport.
 3. Behåll normal vikt.
 4. Måttlig konsumtion av animaliska fetter, "rött" kött.

Hur känner man igen sjukdomen?

De första tecknen på prostatacancer känns inte, det finns inget obehag tills malign tumör börjar expandera. Av denna anledning rekommenderas att män över 40 år regelbundet genomgår förebyggande undersökningar för att upptäcka prostatapatologi.

Prostatacancer: Symptom, symtom

Hur förekommer prostatacancer hos män?

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brinnande känsla vid urinering
 • önskemål om upprepad urinering inom 30 - 60 minuter efter föregående;
 • känsla av ofullständig tömning efter urinering
 • minskning av huvudets och intermittens av strålen under urinering;
 • Minskning av tidsintervall mellan besök på toaletten, främst på natten.

Förekomsten av flera eller ett av de angivna symtomen är tillräckligt för att besöka en specialist - en urolog eller en onkolog.

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brist på erektion
 • impotens;
 • minskning av spermiernas volym under utlösning.

Sådana symtom på prokata på onkologi förekommer ofta hos män äldre än 50 år. Samma som med cancer symptom på prostata adenom, vilket är en godartad tumör. Därför är det nödvändigt att genomföra en akut undersökning i en medicinsk institution för en noggrann diagnos.

Vid senare stadier av prostatacancer kan det finnas:

 • blod i sperma eller urin;
 • med smärta i prostatacancer i perinealområdet.

I avancerade fall med metastasering, de första symptomen, tecken på prostatacancer hos män:

 • smärta i ryggraden, höften eller bröstet
 • kan utveckla en fördröjning i urinen på grund av tumöröverväxt.

För de sena stadierna är en cancerförgiftning karakteristisk, vilket manifesterar sig i:

 • en kraftig minskning av kroppsvikt
 • svaghet;
 • snabb trötthet.

Samtidigt förvärvar patientens hud en karakteristisk blek jordgubbsskugga.

Mer information om stadier av utveckling av prostatacancer finns här.

Prostatacancer Symptom - Foto:

diagnostik

Hittills, har sjukdomen en begränsad plats och inte en period av metastaser kan symtomen vara frånvarande, så det är viktigt som ett diagnostiskt regelbundet testas för närvaron av PSA, eller prostataspecifikt antigen, som produceras av friska körteln och finns i blodet.

Ökning av denna faktor i serumet, samt en förändring i förhållandet av fri och bunden antigen är ett sannolikhetsfaktor, vilket indikerar närvaron av cancer. Ju högre PSA, desto högre är risken för cancer.

Vid undersökning av en patient för prostatacancer utförs ett antal analyser och studier:

 1. Avancerat blodprov, vilket inkluderar bestämning av PSA och oncomarkers.
 2. Analyser av urin är allmänna, biokemiska och även sådd.
 3. Ultraljudsundersökning av genitourinvägarna, prostata MR.
 4. Studier av bensystemet med användning av beräknad tomografi för detektering av metastasering.
 5. Konsultativ undersökning av en onkolog.
 6. Palpation, undersökning av körteln genom undersökning.
 7. Prostata vävnadsbiopsi.

Chanser för helande och terapi

Enligt medicinsk statistik överväger mer än 80 procent av patienterna framgångsrikt sjukdomen efter diagnos. Ofta manifesterar uppenbara symtom på sjukdomen sig i de sena stadierna, när sjukdomen är igång, och chanserna för en snabb botning faller snabbt.

Den viktigaste faktorn är den tidiga diagnosen, liksom användningen av avancerade behandlingsmetoder.

Om diagnosen bekräftas bör behandlingen påbörjas omedelbart. Om tumören har en tydlig lokalisering indikeras endoskopisk eller kirurgisk avlägsnande av prostata. En effektiv metod är strålterapi med hjälp av avancerad medicinsk utrustning.

Patienter efter operation eller strålbehandling föreskrivs långvarig antitumörbehandling, som syftar till att blockera testosteron. Kemoterapi används också.

Prostatacancer

Prostatacancer representeras av en malign neoplasma i prostatakörteln och utvecklas från epitel av den alveolära cellkörteln.

Vad är prostatacancer?

Prostatacancer är en vanlig smittsam sjukdom bland medelålders och äldre män. Det rankas andra i dödligheten hos män i alla länder, eftersom prokata på onkologi förekommer i varje åttonde person. Enligt de senaste studierna är det känt att i 30 år har onkologin hos genitourinära organ ökat ännu mer och prostatakarcinom har tagit den tredje positionen bland onkologiska sjukdomar.

I Ryssland är prostatacancer i 3-5% av alla cancers i bäckenet, bland annat testikelcancer.

Prostatacancer hos män, symptom, behandling

Prostatakörteln ligger inom genitourinary systemet. Det är ett muskel-glandulärt organ, som liknar en valnöt i storlek. Under blåsan (upp till anus och vid botten av penis) täcker den, som ett armband, urinröret i den ursprungliga zonen: den första delen av urinröret eller urinröret, genom vilket kroppen visar urin och sperma.

Prostata är ansvarig för produktionen av sperma och underhåll av sina vitala funktioner. Reproduktiv funktion beror på ejakulation, det direkta deltagandet där prostatakörteln tar. Prostata utsöndrar ett ämne som ingår i spermierna, för att upprätthålla spermatozoas aktivitet.

Den interna patologiska processen i prostatacancer i tidiga skeden fortskrider omärkligt. Därför uppstår klagomål hos patienter när en malign tumör i prostata körtlar växer till en stor storlek och börjar metastasera. Patienter kan inte känna igen de primära symtomen även från det faktum att den maligna tumören i prostata växer i sin kapsel och den ligger långt ifrån urinröret.

Dessutom kan adenokarcinom i prostatakörteln gömma sig bakom manifestationer av godartad hyperplasi - en ökning av prostata som ligger intill urinröret. Hyperplasi påverkar också urinering, som cancer, blockerar urinflödet, gör det svagt och provocerar frekvent uppmaning.

Onkozabolevanie går utöver kapseln i prostata och längs nervfibrerna når lymfatiska kanalen, påverkar benen och metastasiseras till lymfkörtlarna och avlägsna organ.

Orsaker till prostatacancer

Vetenskapen kan ännu inte namnge de specifika orsakerna till prostatacancer hos män. Läkare kan fortfarande bara varna om riskfaktorerna för onkologi: ålder, ärftlighet, rökning och obalanserad och dålig kvalitet näring, dålig ekologi och levnadsförhållanden. Kroppen påverkas av kadmium vid arbete på svetsmaskiner, med gummi och tryckning.

Om det finns misstanke om prostatacancer, bör orsakerna sökas vid samtidig sjukdomar i det genitourära systemet (prostata adenom), vid utseendet av sekundär cancer på grund av metastasering, till exempel levern. Det är känt att prostatacancer och alkohol är knutna till varandra. Män som dricker män utvecklar cirros och levercancer, vilket ökar risken för cancer i bäckenorganen.

Nu studier av svenska forskare har visat att läkemedlet Dutasterid orsakar prostatacancer, som Finasteride, som publicerades i FDA (Federal Service for Control of Food and Drug Administration).

Viktigt! Dessa läkemedel används för att behandla godartad hyperplasi och alopeci. Men å andra sidan ökar risken för att utveckla en aggressiv prostatatumör. Dosen anses vara farlig 1-5 mg med långvarigt dagligt intag av läkemedel. Hos män över 50 år kan speciellt aggressiv cancer förekomma.

Information! American National Cancer Institute genomförde kliniska studier och fann att Avodart (Dutasteride) inhiberade utvecklingen av prostatacancer i de tidiga stadierna. Detta minskar den aggressiva terapin som används, men det finns biverkningar: bröstförstoring och sexuell dysfunktion hos män.

Det kan ses att forskningsinformationen hos svenska och amerikanska forskare är något annorlunda. Federal Service of FDA meddelade nyligen att hämmare av 5-alfa reduktas vid behandling av prostatacancer kan leda till högkvalitativ prostatacancer. Forskare av urologi från North Carolina föreslår att behandlingsmetoderna sannolikt inte kommer att bli medicinerade och inte invasiva. Framtiden är för högtemperaturbehandling, som tar bort symptomen på prostatacancer.

Symtom på prostatacancer hos män

Tecken på prostatacancer hos män börjar med obekväm urinering: frekvent uppmaning, brinnande med ofullständig tömning av blåsan. Tecken på prostatacancer hos män liknar samma manifestationer med godartad prostataförstoring (med adenom). På denna räkning är det inte värt det, och genomgår en grundlig undersökning, för att inte missa tiden för tidig behandling.

Symtomen på prostatacancer hos män kan indikera:

 • svårighet att starta urinering
 • svag, utan tryck, en stråle, avbruten av urinering
 • går på toaletten varje halvtimme, särskilt på natten, vilket påverkar psyken negativt;
 • hög feber i prostatacancer;
 • känsla av smärta i könsorganen vid urinering.

Vid senare skeden indikeras symtom och tecken för prostatacancer: urininkontinens, erektil dysfunktion, smärta runt skönhetsområdet, blod i urinen och sperma (geospermi).

Med tumörens tillväxt och metastasering på symptomen på prostatacancer indikerar:

 • smärta i ländryggsregionen och i benen;
 • lymfostasis - svullnad av benen
 • brist på aptit, illamående och kräkningar, vilket leder till viktminskning.

Sena symtom innefattar tillstånd som är förknippade med blodinfektion och vaskulär ruptur.

De patologiska förändringarna i prostatacancer varar långsamt - 15-20 år. Cancer är benägen att metastasera till lymfkörtlarna, bäckenområdet, låren, levern, ryggraden, binjurarna och andra organ. Om behandling utförs före metastaser, kan du botas utan att orsaka allvarliga konsekvenser för hankroppen.

Diagnos av prostatacancer

Diagnos av prostatacancer hos män utförs beroende på symptomen och stadierna. Utför rektalfingerdiagnos av prostatacancer och undersök blodtestet för prostataspecifikt antigen eller PSA. I blodet uppenbaras en speciell substans att prostata-cellerna produceras. Med andra ord är testet för prostatacancer PSA en cancercancermarkör.

Fingermetoden

Metod för medicinsk diagnostik

Diagnos av prostatacancer som använder palpation utförs enligt följande: genom rektum proverar doktorn prostata vävnaden med fingret. Samtidigt avslöjas smärtsamma och obekväma känslor, avvikelser i sekretans konsistens.

I närvaro av en liten tumör kan den inte probes eller placeras på ett ställe som är otillgängligt för fingret. Därefter utförs ett prostata-specifikt antigen (PSA) i prostatacancer. PSA-testet är nästan det enda sättet att upptäcka prostatacancer i frånvaro av symptom och har därför ett stort PSA-värde i prostatacancer.

När PSA utförs

Indikation för PSA:

 • förekomst av misstanke om en tumör efter undersökning med ett finger eller ultraljud;
 • aktiv övervakning i prostatacancer efter patientens tillstånd efter behandling
 • avslöja effektiviteten av behandlingen.

PSA i prostatacancer utförs var 3-4 månader efter radikal antitumörbehandling. Genomförs till män efter 40 års förebyggande undersökning och identifierar dynamiken i PSA-nivåerna efter avlägsnande av prostatacancer.

Vanliga för alla åldrar bör PSA-värden normalt vara -0-4,0 ng / ml. Om hos män från 40 år överskrider parametrarna för PSA 2,5 ng / ml, från 50 år - 3,5 ng / ml, då kan det associeras med sådana sjukdomar som prostatit eller godartad prostatahyperplasi (adenom).

PSA ökas tillfälligt genom mekanisk behandling av prostata: prostata massage, biopsi, cystoskopi och urinretention, kateterisering av blåsan.

Parametrarna för PSA i prostatacancer kan öka till 10 ng / ml.
Tillväxten av PSA i prostatacancer är 0,75 ng / ml och mer per år.

Storleken på prostatakörteln beaktas innan prostatacancer bestäms genom PSA-nivå. Man trodde tidigare att en större körtel har en högre PSA. Men det visade sig vara en felaktig åsikt. I praktiken, med en låg PSA-nivå, kan en onkologisk tumör utvecklas.

I blodet observeras PSA-innehållet i bunden och fri form. Om det fria antigenet i blodet är lågt och sedan ökar - det här förknippas med utvecklingen av cancer.

Så här ser prostatacancer hos män upp i procent av fria PSA- och serumnivåer:

Tumör av prostata: typer, behandlingsmetoder och prognos

En av de allvarligaste och tyvärr vanligaste sjukdomarna är en prostatatumör hos män. Patologi förekommer i åldersgruppen över 65 år och beror främst på åldersrelaterade förändringar. Prognosen för återhämtning beror på typen av neoplasma.

Orsaker till sjukdomen

Oavsett typ av sjukdom ligger orsaken till dess utveckling direkt i den manliga fysiologin. De exakta orsakerna till tumören är okända, men läkare driver hormonteorin. Enligt experter utvecklas tumörer av detta organ på grund av en minskning av produktionen av testosteron, samtidigt som syntesen av dess derivat - dihydrotestosteron bibehålls. Överskottet av detta ämne absorberas av prostatakörteln, vilket medför att dess dimensioner ökar till tumörens storlek.

En viktig roll i utvecklingen av tumör neoplasmer spelas genom genetisk predisposition.

Faktorer som predisponerar utvecklingen av patologi:

 • ålder över 65 år
 • inflammation i prostata i anamnesen;
 • nedsatt cirkulation av bäckenorganen;
 • urino-genitala infektioner.

Hos äldre, sannolikheten för att utveckla patologier och tumörer

Sjukdomen under lång tid är asymptomatisk, vilket gör det svårt att göra en snabb diagnos och behandling.

Symptom på sjukdomen

Diagnos av tumören hämmas av avsaknaden av specifika symptom i de inledande stadierna. Med en ökning av prostata, uppträder ett smärtsyndrom, vilket beror på organets tryck på omgivande vävnader. Ändå noteras obehag endast i de sena stadierna.

Nonspecifika symtom är ett brott mot styrkan eller försvagningen av en erektion. I detta fall kan all smärta vid samlag och efter utlösning vara helt frånvarande.

I sällsynta fall, i stället för obehag i perineum, kan en man vara störd av smärta i nedre ryggraden. Ofta leder detta till urininkontinens, vilket orsakas av ett felfunktion i urinvägarna.

Misstankar fel och hitta de alarmerande symptomen är det nödvändigt att rådgöra med en läkare så tidigt som möjligt, men låt inte sjukdomen löpa sin kurs.

diagnostik

Diagnos av prostatatumör reduceras till uteslutning av inflammatoriska sjukdomar och analys för att bestämma nivån av PSA. Detta ämne frisätts endast i blodet när en tumör bildas i prostatakörteln. En liten ökning av indexet, som inte överstiger 10-15 enheter, möjliggör diagnosering av prostatit eller godartad neoplasma. Malign process anges med en hög nivå av detta protein, över 50 enheter.

PSA-analys gör det möjligt att bestämma tumörens malignitet

Om det finns misstanke om tumörprocessen, när symtomen gör att du är alert, förskrives MR-prostata och ultraljudet i kroppen. Dessa metoder tillåter att bestämma lokaliseringen av förändrade celler och att anta typen av tumör i organet.

Typer av tumörer

En godartad prostatatumör är ett adenom eller BPH. Ungefär 25% av äldre män möter adenom. Patologin försämrar signifikant livskvaliteten, men är inte cancer. Ändå är det med adenom viktigt att behandling i tid är viktig, annars finns risk för degenerering av cellerna i hyperplasi i maligna celler.

Malign prostatacancer eller cancer är en farlig sjukdom som kräver radikala åtgärder. För behandling används kemoterapi, i avsaknad av kontraindikationer visas borttagning av neoplasma eller prostatakörteln fullständigt.

Att märka de första symptomen är att det är viktigt att passera diagnosen i tid för att utesluta en malign tumör.

Principen för behandling av adenom

En godartad prostatatumör behandlas medicinskt. För att göra detta, använd droger från gruppen av alfa-blockerare och prostata skydd. Drogterapi syftar till att minska symtomen, förbättra organets funktionalitet och minska sjukdomsprogressionsgraden. Det senare uppnås genom att ta antiandrogena läkemedel.

Av folkrättsmedel behandlas pumpafrön. Fröer innehåller ämnen som har en positiv effekt på prostatakörteln, genom att minska produktionen av dihydrotestosteron och förbättra organets troficitet.

Pumpa frön kan också tas för att förebygga sjukdomar i körteln

Preparat av gruppen av alfa-adrenoblocker används för att normalisera urinering. Dessa mediciner slappnar ur urinblåsan och hjälper till att undvika urinretention. I ett antal fall kateteriseras blåsan när hyperplasi kränker urinflödet.

I de sena stadierna av hyperplasi eller adenom används kirurgiska behandlingsmetoder. De visas för patienter som inte kan minska sjukdomssymptomen med läkemedelsbehandling på grund av sjukdomens långa lopp. Metoder för operation med adenom:

 • laser exponering
 • radikal prostatektomi
 • transuretral resektion av adenom.

Laserbehandling praktiseras i början med en liten tumörstorlek. Med prostata adenom är laserkirurgi en mild behandlingsmetod, som består i skiktad avlägsnande av vävnaden av hyperplasi och påverkar inte organens friska vävnader.

Transuretral resektion innebär avlägsnande av hyperplasi genom att komma åt organ genom urinröret. I urinröret sätts ett speciellt instrument med en slinga i slutet, vilket tar bort den drabbade vävnaden.

Transuretral resektion är mindre traumatisk än en transplantation

Radikal prostatektomi är det fullständiga avlägsnandet av prostatakörteln. Med ett adenom är en sådan operation sällsynt. I de inledande skeden är fullständig avlägsnande av orgelet inte tillrådligt, och i sena skeden är det inte säkert, eftersom adenomen fortskrider länge och medeltiden för patienter med svår hyperplasi är äldre än 75 år.

Behandling av maligna neoplasmer

För behandling av prostatacancer väljs förväntad taktik först. I flera månader följer en onkolog med en urolog patientens hälsotillstånd och tumörens tillstånd. Denna taktik är berättigad i prostatacancer hos äldre män (över 70 år). Några radikala metoder i detta fall kan leda till negativa konsekvenser för hälsan.

Om tumören växer snabbt visas patienten en kemoterapi. Patienter med malign neoplasm har ofta interstitiell kemoterapi, under vilka radioaktiva läkemedel som minskar celltillväxten levereras direkt till prostatakörteln.

En annan metod för behandling är hormonell kastration. Det är baserat på intag av speciella droger som hämmar produktionen av manliga hormoner, vilket stoppar sjukdomsprogressionsgraden. Nackdelen med hormonbehandling är att det måste tas för livet, men inte alla patienter tolererar sådana läkemedel väl.

Medicinsk förtryck av hormonproduktion hämmar tumörtillväxt

En radikal behandlingsmetod är prostatektomi, det vill säga fullständigt avlägsnande av prostata och lymfkörtlar. Operationen utförs företrädesvis i de tidiga stadierna av onkologiutveckling, eftersom i detta fall överlevnadsgraden bland patienter når en rekord 90%.

utsikterna

Med adenom minskar inte livslängden, men här lider kvaliteten. Många patienter föredrar att ta bort prostata efter många års kamp med adenommedicinering.

Om prostatakörteln avlägsnades vid starten av metastatisk utveckling fortsätter patienten att leva i ca 5-7 år.

Antalet patienter som förlorar cancer ökar obevekligt från år till år, vilket förklaras för det första av bristen på snabb behandling på grund av att en man inte hör till en läkare. Det är viktigt att komma ihåg: en snabb upptäckt av cancer för att vinna riktigt. Hur länge en man kommer att leva beror på hur snabbt han reagerar på alarmerande symptom och ser en läkare.

Det är mycket svårt att förhindra utvecklingen av en malign eller godartad neoplasma. Särskilt förebyggande av dessa sjukdomar finns inte. Efter att ha märkt ett litet obehag, ett brott mot urinering eller smärta i perineum, är det nödvändigt att besöka urologen så snart som möjligt. Tidig upptäckt av patologi och inledande av behandling om det inte garanterar fullständigt bortskaffande av sjukdomen är åtminstone en pant att sjukdomen inte kommer att utvecklas.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...

Hur gör en malign tumör i prostata

Maligna neoplasmer i det manliga genitourinära systemet påverkar oftast halvdelen, penisområdet, prostatakörteln, testiklarna och de partiella vesiklarna.

Bland de listade cancerpatologierna tar prostatakörteln den ledande positionen. Bland de återstående manliga tumördiagnoserna upptar den här den 4: e platsen när det gäller förekomsten och antalet dödsfall från sjukdomen.

Om orgeln

Prostatakörteln är en tubulär alveolär körtel av exokrinsinnehåll, som är det primära organet i den muskel-glandulära delen av det manliga reproduktionssystemet.

Från sin kvalitativa aktivitet beror inte bara framgångar i det intima livet utan också den normala funktionen hos den mänskliga kroppen som en helhet. Orgeln ligger under blåsan och omger de urogenitala kanalerna.

Dess huvuduppgift är att producera en speciell hemlighet, utan vilken aktiviteten i det nya systemet är omöjligt.

Om sjukdomen

Prostatacancer - en utbildning som har en malign ursprungsstatus, hotar inte bara den intima hälsan utan även patientens liv. Ibland kallas det karcinom.

klassificering

Sjukdomen är klassificerad i enlighet med antalet av tecken - molekylhalt, graden av mognad av onormala celler och omfattningen av skador kroppen patologi.

Uppdelningen av cellstrukturen användas för den kvalitativa utvärderingen av graden av tumöraggressivitet, spårning processer av utveckling och förökning, eftersom abnorma är kapabel att ha ademokartsinomy innehållet representerar en övergångsfas av cellulär patologi, samt squamous uttryckas patologi.

En viktigare faktor för ytterligare förutsägelse av situationen är klassificering enligt graden av differentiering eller, som det också kallas i medicinsk terminologi, Gleason-indexet.

Dessa studier grundar sig på att bestämma biopatets strukturella innehåll. Ju högre indexet desto mer avancerade scenen. I denna indikator särskiljs följande cancervarianter:

 • Sjuka celler är nästan identiska i kompositionen till friska - 1 poäng
 • måttlig grad av skada - 3 - 4 poäng;
 • kvalitativ förändring i strukturen av cancerceller - 5 poäng.

skäl

Tyvärr kan forskare fortfarande inte berätta den verkliga orsaken till denna allvarliga sjukdom. Specialister har hittills endast angett möjligheten till utveckling under påverkan av följande provokationsfaktorer:

 • patientens ålder - Över tiden försvinner funktionen hos prostatakörteln på ett naturligt sätt. Som en följd av detta uppstår stagnation i denna avdelning, vilket framkallar utvecklingen av organcancer.
 • genetisk predisposition - Forskare håller med om att i 35% av fallen - det är ärftlighet - den främsta orsaken till sjukdomen;
 • mat av dålig kvalitet, rökning, alkoholberoende - Allt detta påverkar kroppens immunförsvar negativt och kan i åldern åstadkomma patologi.
 • skadlig produktion - kroppens permanenta toxicitet med blykomponenter, nedbrytningsprodukter vid svetsning, bearbetning av gummiprodukter
 • läkemedel av gruppen av dutasteridkomponenter - Läkemedel har nyligen blivit officiellt förbjudna från WHO.

Godkänner läkare behandling av lungcancer med malurt? Här är svaret från forskare.

Stages of

Det är nödvändigt att skilja de följande stegen i patologins gång:

 • 1: e scenen - tumören uppenbarar sig inte på något sätt, den kan inte gropas, ses och definieras taktil. Den kvalitativa strukturen hos cellerna är fortfarande helt bevarad. Vid detta skede är diagnosen endast möjlig med noggrann mikroskopisk observation.
 • 2 steg - ökad utbildning redan kan behandlas med hjälp av ultraljud, medan det fortfarande är ganska små, håller latens och avgränsas i rymdkapsel som gör patologi nästan immobiliserade. På detta stadium kan sjukdomen kontrolleras och behandlas framgångsrikt.
 • 3 steg - Spridningen blir invasiv, formationen lämnar organets gränser och växer in i närliggande avdelningar och system för den manliga organismens funktion.
 • 4: e scenen - tumör når ett kritiskt värde, med mer än 50% påverkar levern, lymfkörtlar förening, lungor, bronker och ibland hårt ben kroppen skelett. Sjukdomen är redan omöjlig att kontrollera, och några terapimetoder ger inga resultat.

symptom

Vid de första stadierna av utvecklingen av anomali har inga signifikanta symptom som indikerar förekomst av prostatacancer identifierats. Detta har en mycket negativ inverkan på överlevnadsprognosen, eftersom tidig diagnos av sjukdomen är nästan omöjlig.

Eftersom tumörens tillväxt, när patologin snabbt ökar, uppträder följande symptom:

 • svårighet att urinera - patienten har frekventa önskningar som inte slutar i någonting
 • sexuell dysfunktion - i närvaro av sexuell lust blir intim närhet på grund av fysisk oförmåga omöjlig;
 • spotting - I urinen och sperma kan du se blodprover - när tumören fortskrider, ökar deras kvantitativa innehåll.

När sjukdomen passerar i scenen, vilket orsakar allvarliga skador på kroppen, blir symtomen lika uttalade som det skjuter personen för att gå till kliniken:

 • urininkontinens, åtföljd av ett skarpt smärtsyndrom - ett fenomen spontant, okontrollerat, smärta starkt, sömnad
 • svullnad i nedre extremiteterna - på grund av en fördröjning i utflödet av vätska från kroppen;
 • sand och njurstenar - Njurbäcken och urinledaren, delat
 • torr hosta, åtföljd av obehag - indikerar nederlag av metastaser i andningsorganen;
 • gul pigment av hud - Tecken på leverskador
 • smärta i benen - Karaktäristiska för sena steg, när benskelettet är fullständigt destruerat.

I denna artikel berättar läkare hur farligt lymfom är med lungskador.

Varför görs neurosonografi i hjärnan med dopplerografi? Indikationer http://stoprak.info/vidy/golovy-i-shei/mozg/nejrosonografiya-kak-provodytsa.html länk.

Vad ska läkarna vara uppmärksamma på? Läkares tal i denna video:

diagnostik

Effektiviteten av behandling av patologi beror direkt på kvalitet och snabb diagnos. Tyvärr kan sjukdomen inte erkännas i tid, trots att studien är ganska bred:

 • digital rektal undersökning av prostata - genomförd vid första besöket till läkaren. Specialisten utser en ytterligare undersökning till patienten efter identifiering av den taktila eventuella närvaron av sjukdomen.
 • analys av prostatajuice - överskridande tillåten norm indikerar närvaron av cancerceller i orgeln. Det är värt att notera att resultaten är bestämda med hänsyn till felet vid människans ålder - för varje åldersgrupp finns en specifik indikator;
 • blodprov för PSA - Dess nivå bestäms också av ålder. Syftet med analysen är att skilja på en eventuell onkologi från prostataadenom eller andra diagnoser som inte är av ondartad natur.
 • Orgelns ultraljud - Bilden på bildskärmen gör det möjligt att se graden av irreversibilitet hos processerna i prostatakörteln, för att bestämma tumörens storlek, dess konsistens och fördelningsgränserna.
 • biopsi - utsedd för misstanke om cancer. Ett fragment av material som tas från det undersökta området ger en kvalitativ bedömning av dess struktur för mutation och närvaron av sjuka celler;
 • MRI - Studien är nödvändig för att identifiera eventuella metastatiska processer, liksom tumörens spridning i närliggande organ.

behandling

Beroende på utbildningsstadiet används följande behandlingsalternativ (både autonomt och fullständigt):

 • avlägsnande - ger en uttalad effekt i början av utvecklingen av anomali. Tumören är avskuren, organets integritet bevaras. Med en stark försummelse av sjukdomsmetoden är inte effektiv;
 • strålningsterapi - utses i ett komplex, mindre ofta som ett oberoende behandlingsalternativ Det indikeras efter det kirurgiska ingreppet för att förhindra återfall. Behandlingsförloppet och en enstaka strålningsställe väljs individuellt med hänsyn till den kliniska bilden av utbildningen.
 • kemoterapi - används i samband med tidigare beskrivna metoder. Påverkar cancerburar. I senare skeden kan det stoppa metastatiska processer och något lindra patientens tillstånd.

utsikterna

Beroende på scenen är överlevnadsprognosen följande:

 • behandling utförd på ett tidigt stadium, ger 100% överlevnad av patienter under de närmaste fem åren;
 • på andra etappen - 90 - 95%, medan 60% av patienterna lever mer än 10 år. Samtidigt ser deras liv ganska fullt ut, trots ett antal begränsningar.
 • i 3 steg - En positiv femårig prognos berör endast 55% av männen som fick behandling av hög kvalitet.
 • 4: e scenen - En chans att övervinna denna tidsgräns är endast hos 30% av patienterna.

Det är värt att notera att för den allmänna statistiken över cancer är denna prognos ganska optimistisk, eftersom patologin behandlas ganska framgångsrikt även i det stadium som den aktiva utvecklingen sker. Risken att utveckla återfall i form av sekundära tumörer är minimal.

Om patologi inte behandlas kan en femårsgräns övervinnas av 20-25% av männen som inte vill söka medicinsk hjälp.

Om prostatacancer diagnostiseras vid 4, slutförloppet, även med terapin, Möjligheten att leva i flera år är endast i 12% av patienterna onkologi av detta organ, patienter.

Prostata tumör

Manifestationer, diagnos och behandling av olika tumörer i prostata

Tumör i prostatakörteln är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna hos män i åldern 45 år. Enligt statistiken förekommer liknande symptom i mer än 50%, och med ökande ålder kan detta antal nå 85%.

I moderna förhållanden har statistiken blivit ännu mer skrämmande. Det finns flera orsaker till detta, för det första, den ogynnsamma ekologiska situationen i stora städer, där en stor del av befolkningen lever, en ohälsosam livsstil. Ökningen av livslängden spelar också en roll: sannolikheten för utseende av neoplasmer ökar med åldern. Samtidigt minskar åldern för förekomst av liknande sjukdomar idag: behandlingen av män i åldern 35 år är inte sällsynt. Därför är alla skyldiga att känna till de viktigaste symptomen och tecknen på prostatatumörer och att ha en allmän uppfattning om denna sjukdom.

Vad är tumörer i prostata?

I den allmänna statistiken över urologiska sjukdomar upptar prostatatumörer en betydande andel. Samtidigt är deras struktur heterogen, det finns två kategorier:

 1. Godartad tumör i prostata. Faktum är att det är hennes utbredda problem med män av mogen ålder - prostata adenom, godartad prostatahyperplasi. Med denna sjukdom börjar okontrollerad tillväxt av prostata vävnader, på grund av vad det pressar urinröret, vilket gör det svårt att urinera. Detta problem hotar inte en mans liv, men kan orsaka mycket besvär och orsaka sekundära sjukdomar.
 2. Malign tumör i prostata. Denna kategori innehåller flera typer av cancer tumörer som är lokaliserade i prostatakörteln. De är mycket mindre vanliga än prostata adenom, men, till skillnad från dem, är en direkt hot mot människans liv. Huvudskillnaden mellan maligna tumörer är möjligheten till metastaser, det vill säga spridningen av förändrade celler till andra organ och vävnader med bildandet av sekundära tumörer som stör deras arbete.

Var och en av dessa sjukdomar är farlig på egen väg, så det är nödvändigt att veta hur de manifesterar sig för att kunna börja diagnosen i tid.

Symtom på prostatatumörer

Trots det faktum att både prostatacancer och adenom är lokaliserade i samma organ skiljer sig symtomen signifikant från varandra.

Maligna tumörer i prostata är benägna att utvecklas långsiktigt. Ofta, från det ögonblick som bildandet av de första cancercellerna uppstår till symtomets utseende, passerar ett år. Det sista, fjärde steget utan behandling kommer i 5-10 år. I de tidiga stadierna finns det vanliga urinproblem, frekventa och smärtsamma uppmaningar, känslor av ofullständig tömning av blåsan. Med tumörutvecklingen kan utseendet av blod i urinen ansluta sig till dem.

I andra och tredje etappen av prostatacancer, när metastaser går bortom körteln, finns sekundära symtom förknippade med andra organers nederlag. Det kan vara smärta i bäckenregionen, kränkningar av avföring, ökning, ömhet och inflammation i inguinal lymfkörtlar. Med utvecklingen av generella symptom på maligna neoplasmer: en minskning av hemoglobin, försämring av välbefinnandet, viktminskning.

Symtom på godartad prostatatumör är något annorlunda. De är också förknippade med en urinering av urinering, men manifesteras snabbare. Oftast klagar män med denna sjukdom av följande manifestationer:

 1. Svårighet att urinera. Detta är det första och främsta symptomet på prostata adenom. Det verkar på grund av kompressionen av urinröret genom prostatakörtelns prolifererade vävnader. Män klagar på urologen att de kommer att behöva påkänna sina muskler för att starta att urinera, att urinströmmen är svagare än tidigare, att efter avslutad urinering har de en känsla av fullblåsan.
 2. Frekventa uppmaningar. På grund av ofullständig tömning av blåsan uppträder man oftare, inklusive på natten. Om du måste gå på toaletten mer än två gånger per natt - detta är ett tydligt symptom på adenom.
 3. Imperative uppmanar. Med denna sjukdom kan trängseln att urinera inte ignoreras eller tolereras.
 4. Läckage av urin. På grund av det ökade trycket i blåsan i de sena stadierna av sjukdomen kan ofrivilligt läckage av urin uppträda.

I framtiden är nya symtom på godartad prostatatumör associerad med förändringar i urinblåsan. På grund av det faktum att det behöll resterande urin efter urinering, skapar goda förutsättningar för bildandet av stenar i utvecklingen av cystit inflammation i njurarna.

Diagnos av prostatatumörer

I urologi används ett brett utbud av studier och analyser för att diagnostisera olika typer av prostatatumörer:

 1. Finger rektal undersökning av prostata. Prostatakörteln ligger nära den främre väggen i ändtarmen, så den kan palperas. För att göra detta sätter urologen ett finger i ändtarmen och genom sin vägg studerar storleken, ömhet, konsistens, struktur av prostatakörteln. Även under denna studie kan han ta prov på prostatajuice.
 2. Analys av saft av prostata. Denna diagnosmetod låter dig bestämma statusen för prostata, i första hand - för att utesluta inflammation.
 3. Blodtest för PSA. Prostatiskt specifikt antigen är en speciell substans som producerar prostatavävnad. För att bestämma dess nivå tas ett blodprov. Definiera två typer av detta hormon: fri och bunden. Inte bara PSA-nivån är viktig, men också förhållandet mellan det fria till bunden: i godartade och maligna tumörer varierar det signifikant. Detta är den enklaste och säkra metoden för att bestämma närvaron av prostatatumör, samt differentialdiagnos av cancer och adenom. Därför bör denna analys göras absolut för alla män minst en gång per år
 4. Ultraljud av prostata. Detta är en av de enklaste och informativa metoderna för diagnos. Det gör det möjligt att exakt bestämma storleken på körteln, dess tillstånd, närvaron, formen och storleken på tumörer, noder och cyster som är större än några millimeter. Det finns två metoder för att utföra ultraljudsundersökning av detta organ: genom ändtarmen och den främre bukväggen. Många män föredrar den andra, men det är mindre noggrann och känslig, så urologerna rekommenderar en mer exakt, men lite obekväm studie.
 5. Biopsi. En biopsi är att få ett mikroprov av en vävnad av en misstänkt tumör. Senare undersöks det i laboratoriet och bestämmer typen av vävnader. Detta låter dig exakt svara på frågan huruvida den detekterade tumören är godartad eller malign. Vanligtvis tas ett prov av vävnader under ultraljudskontroll genom ändväggen i ändtarmen. Om en tumör misstänks vara cancerös kan det krävas en regional lymfkörtelbiopsi. I de flesta fall är det i dem att den första penetrerar metastaser.
 6. HERR Magnetic resonance imaging är den mest exakta och informativa studien som gör att man kan bestämma tumörens lokalisering och storlek samt att detektera sekundära formationer.

Dessutom kan generella undersökningar som blod och urintester på olika sätt, ultraljud i bäckenorganen och bukhålan, röntgen och så vidare vara nödvändiga.

En sådan undersökning gör att du kan samla all nödvändig information för att välja en ytterligare behandlingsstrategi, som skiljer sig avsevärt för godartade och maligna tumörer i prostata.

Behandling av en malign tumör i prostata

Strategin att behandla en cancerous tumör i prostatakörteln beror på många parametrar, främst patientens ålder och hälsotillstånd, och även graden. Villkorligen tilldelas de 4:

 1. Tumören gick inte utöver kanten av körteln.
 2. Det finns enskilda metastaser i lymfkörtlarna.
 3. Det finns metastaser i angränsande organ.
 4. Det finns sekundära tumörer i avlägsna organ.

I första och andra etappen är målet för behandling det fullständiga avlägsnandet av alla cancerceller, det tredje - fördröjningen av progression, den fjärde - lättnad av komplikationer. I första och andra etappen är fullständig och slutlig återhämtning möjlig, vid den tredje chansen minskar, på fjärde är de extremt små.

Det finns flera behandlingsmetoder:

 1. Kirurgi. Läkaren avlägsnar prostatakörteln, om det behövs - regionala lymfkörtlar och andra organ. Målet är maximal fullständig borttagning av alla förändrade celler.
 2. Strålbehandling. Denna metod används före operation för att minska tumören. Om kirurgi inte är möjligt, kommer bestrålning att sakta ner utvecklingen av tumören. Idag används ibland en alternativ metod - införandet av radioaktivt jod i tumörvävnaden, som gradvis förstör det.
 3. Kemoterapi. In i kroppen injiceras aggressiva droger som undertrycker tumörens tillväxt. Denna metod kan också användas som förberedelse för en operation eller efter att den konsoliderar resultatet och förstör enskilda metastaser. Det föreskrivs även om operationen är omöjlig eller ineffektiv.

Effektiviteten och behandlingsförloppet beror på många faktorer, så det är alltid svårt att göra förutsägelser, men den allmänna regeln är densamma. Ju tidigare behandlingen startas, desto effektivare blir det.

Behandling av en godartad prostatatumör

Terapi av prostata adenom har andra syften och anvisningar. Expansion i sig utgör inte ett hot mot livet, men eftersom det klämmer urinröret försämras livskvaliteten och sekundära sjukdomar uppträder. Därför är huvudmålet med terapi att återställa normal urinavlopp från blåsan. Det finns många metoder för detta:

 1. Drogbehandling. En kombination av läkemedel som förbättrar blodtillförseln i bäckenorganen samt hormonella substanser som minskar tumörens storlek. Effektivt i de tidiga stadierna.
 2. Mekanisk expansion av urinröret. Olika stenter, balonisering eller andra metoder används för att mekaniskt expandera urinröret och därigenom normalisera utflödet av urin. En tillfällig åtgärd, även om det ger en snabb effekt.
 3. Minimalt invasiv operation. Med hjälp av laser, flytande kväve eller andra metoder förstör kirurgen en del av prostata vävnaden och förstorar lumen. Operationen utförs direkt genom urinröret, den överförs ganska enkelt, har minimala komplikationer, är mycket effektiv.
 4. Avlägsnande av prostata. Den används extremt sällan, bara i sena steg, när andra metoder är ineffektiva.

Vilken metod att välja beror på tumörens storlek och patientens ålder samt förekomsten av komplikationer.

Tumör av prostata hos män: orsaker till sjukdomen och effektiv behandling

Idag är prostatacancer den vanligaste typen av cancer i det starkare könet. Dödliga resultat som ett resultat av en malign tumör av prostata adenom är på andra plats, enbart för lungcancer. Årligen omkring 220 tusen män hör i sin adress sådan diagnos av en läkare - "Prostatacancer."

Malign prostatacancer hos män

 • Det är uppenbart att varje tredje man i prostatan diagnostiseras med cancerceller vid en ålder av femtio år.
 • Vid 75 års ålder av fyra män lider tre av en sådan sjukdom.
 • För det mesta får sådana celler inte vidareutveckling, vilket resulterar i att prostatakörteln inte utvecklas.
 • Detta stadium av sjukdomen har inga synliga symptom och manifestationer och kallas latent.
 • I andra fall uppträder symtom, vilket också indikerar frånvaron vid detta stadium av allvarliga hälsorisker. Cancer på detta stadium kallas smärtfri.
 • Risken för att utveckla prostatacancer växer med åldern. Den genomsnittliga åldern vid vilken prostatacancer diagnostiseras faller till 72 år.

Om vi ​​betraktar statistiken om en sjukdom som en prostatakörtel, blir det uppenbart att det är en av de ofta diagnostiserade. Dessutom kan sjukdomen påverka en man i vilken ålder som helst.

Jag behöver veta

Carcinom i prostata ligger på tredje plats efter tarm- och lungcancer.

Prostata spelar en avgörande roll i varje människas liv. Korrekt funktion av denna körtel beror på att det urogenitala systemet fungerar väl och ett fullständigt sexuellt liv.

Tumör av prostata: definitionen av sjukdomen och orsakerna

Prostatacancer är en malign tumör hos män. I medicinska källor sägs det om väsentliga skillnader i denna sjukdom från prostata adenom.

 • Tumör i prostatakörteln är en tätning som gradvis tränger igenom och skadar organets vävnadsstruktur, påverkar det genitourära systemet.
 • Adenomen utvecklas långsammare, har en mild komposition. Om du tittar på den bildning som uppstått som ett resultat av adenom, kan du tydligt se dess kanter - de verkar vara skisserade.
 • Genetik kan orsaka en malign tumör. Omkring tio till elva procent av den manliga befolkningen i världen lider av denna sjukdom. Några få siffror visar statistik.

DETTA ÄR VIKTIGT!

För att inte starta sjukdomen är det nödvändigt att genomgå en regelbunden kontroll med läkaren.

Varje man kan självständigt övervaka sin kropps funktion. Definiera symptomen på den första etappen av prostatacancer, du kan öka chanserna för återhämtning.

Vanliga symptom

Känn de mest störande symtomen på den sjuka burken bara i de sista stegen. Därför rekommenderas att besöka en professionell läkare för att förebygga sjukdomen. Ondartad cancer tränger gradvis in i närliggande vävnader och ökar långsamt i storlek, vilket orsakar följande symtom:

 1. känsla av stickningar och brinnande vid varje besök på toaletten;
 2. frekvent uppmaning (den sjukskrivning som frekvensen av urinering ökar under natten);
 3. mannen vill, men kan inte helt tömma blåsan;
 4. Urinströmmen är svag och intermittent;
 5. Perioderna mellan viljan att gå på toaletten är ungefär en timme, eller ännu mindre.

Män som tillhör den äldre åldersgruppen klagar ofta på de noterade symptomen på prostatacancer adenom. Men detta indikerar inte alls närvaron av en sådan hemsk diagnos som prostatakarcinom. Kanske är prostaten bara inflammerad eller formad adenom. Du ska inte bara släppa dina händer och fortsätta hopplöst. Att besöka en specialist bestämmer problemet.

Om emellertid prostatacancer diagnostiserades är det nödvändigt att börja behandlingen omedelbart. Frånvaron av metastaser vid tidpunkten för tumördetektering är det första steget till en positiv prognos. Vetenskapen har uppnått goda resultat i förstörelsen av prostatacancerceller. Men en fullständig botemedel mot prostatacancer är endast möjlig om patienten har tillämpat vid sjukdoms första skede.

Är en sjuk man som lider av prostatacancer, kan bara berätta för en smal specialist.

FÖR ANMÄRKNING!

Män som är över fyrtio rekommenderas att besöka sjukhuset för att kontrollera prostatakörteln en gång per år.

Hur tumören utvecklas

Undersökningen av denna svåra sjukdom kom till den gemensamma opinionen att dess utveckling sträcker sig flera steg. nämligen:

 1. Malign tumör i prostata är en liten formation. Cancerceller tränger inte in i angränsande vävnader och är lokaliserade i prostata. Diagnos på detta stadium är endast möjlig med hjälp av specialutrustning, rektal undersökning ger inte de nödvändiga resultaten.
 2. En specialist kan upptäcka en malign tumör rektalt. Vanligtvis gäller det inte för andra organ, men det har redan en styv struktur.
 3. Cancerceller påverkar närliggande vävnader.
 4. Malign tumör upphör att utvecklas i prostata. I sista etappen blir andra organ blivit sitt mål, oftast påverkas celler i blåsan, rektum eller lever.

diagnostik

 • Fingerforskning. Det mest tillgängliga sättet att diagnostisera prostatacancer är att undersöka ändtarmen med fingrarna. Läkaren, som känner sig genom magen i ändtarmen prostata, fastställer sin storlek och densitet, sedan röjer slutsatsen om närvaro eller frånvaro av en tumör.
 • Leverans av blod för analys till nivån av närvaron av PSA (prostataspecifikt antigen). Denna metod för att diagnostisera prostata karcinom ger möjlighet att etablera prostatacancer vid bildandet, när det inte finns några symtom på sjukdomen. En sådan screeningsmetod för diagnosering av prostatacancer passeras av alla män som riskerar att utveckla prostatacancer. Det bör noteras att en ökad nivå av PSA inte ger en 100% garanti för en man som har prostatacancer. Nivån av PSA kan öka inte bara i närvaro av prostatacancer, men också i godartad prostatahyperplasi, såväl som i prostatit.
 • Ultraljud av prostata. Det är en vanlig metod för att diagnostisera denna typ av prostatacancer. I praktiken används två metoder för att utföra ultraljud: transrektal ultraljud - direkt genom ändtarmen och ultraljudstransabdominal ultraljud - utförs genom den främre bukhålan. Tack vare transrektal ultraljud kan även små skador detekteras, därför är den här metoden den mest effektiva.
 • Biopsi. Det är det mest exakta sättet att diagnostisera prostatacancer (tumör), det ger en möjlighet att etablera en diagnos av cancer. Biopsiproceduren består av att ta en tumörplats för undersökning med hjälp av ett mikroskop. En biopsi kan utföras genom: rektumsväggen, urinröret, huden i perineum. Biopsiproceduren styrs huvudsakligen av ultraljud.
 • Under hela tiden för ett sådant förfarande kan läkaren ta cirka 12 prover av olika delar av prostata vävnaden. Huvuddelen av proverna tas från ytterkörteln, eftersom cancer vanligtvis börjar där direkt. I de flesta fall tas prov endast från insidan av körteln.
 • En prostata biopsi utförs under inverkan av lokalbedövning, vilket bidrar till det praktiskt taget smärtfria förfarandet, frånvaron av obehag, vilket vanligtvis är förknippat med denna övning. Huvuddelen av medlemmarna i det starkare könet, mestadels med biopsi, känner inte. Efter avslutad procedur krävs inte heller analgetika för män.
 • Innan biopsi sätts enema till mannen. Detta förfarande ger rening av ändtarmen, och minskar också risken för infektion med tarmbakterier. För att minska risken för infektion föreskriver läkaren antibiotika.
 • Efter biopsin skickas prover av den erhållna prostata vävnaden för histologisk undersökning till en specialisthistolog för att undersöka de prover som lämnats för att detektera atypiska celler.

Vid diagnos av en läkare - "prostatacancer" bestäms bestämningen av spridningen av cancerceller till leverans av ytterligare test.

Ytterligare forskning:

 1. Radioisotopskanning av benvävnad. På grund av närvaron av ett antal komplexa orsaker, kommer cellerna i den maligna tumören i prostata ofta in i benen. Identifiering av sådana celler är en viktig och komplex process. Resultatet av studien bestämmer hela ytterligare strategin för behandling av sjukdomen. Radioisotop undersökning av ben är det vanligaste testet, eftersom det kan bestämma spridningen av cancerceller till benvävnad mer effektivt än andra test. Detta förfarande tillämpas emellertid inte alltid. Om det inte finns några allvarliga orsaker till misstanke om spridning av cancer är detta förfarande inte nödvändigt.
 2. Datortomografi. Med hjälp av en dator tomografi kan doktorn samtidigt observera tredimensionella bilder av olika vävnader i patientens kropp i en sektion. Detta gör det möjligt att i detalj undersöka alla delar av kroppen från vilken vinkel som helst. Tomografi med en dator är inte ett obligatoriskt förfarande för varje enskilt fall. Vanligtvis föreskrivs CT-skanningar om det finns misstankar om spridningen av cancerceller. Tyvärr, i vårt land har datortomografi inte distribuerats universellt, och sannolikt kommer det inte snart att tas emot, eftersom röntgen-tomogrammet är en signifikant strålningsbelastning på patientens hela kropp. Det är av den anledningen att det inte genomförs utan tillräckliga skäl för detta.
 3. Radiografi av bäckenbenen och bröstet. En röntgen avslöjar eventuell spridning av cancerceller i bröstet. Plana ben och revben är den 2: e platsen för den huvudsakliga lokaliseringen av cancerceller. Trots det faktum att prostatakarcinom blir så utbredd i endast 5% av fallen visar resultaten från studien att lungcancer bildas hos 50% män med svår prostatacancer.
 4. Magnetic resonance imaging. Tillsammans med datortomografi ger MRI (magnetisk resonansbildning) doktorn en tredimensionell bild av patientens kropp. Denna metod används vanligtvis för att diagnostisera spridningen av cancerceller till benvävnad eller lymfkörtlar. Det bidrar till att fastställa graden av utveckling av inte bara lokaliserad, men sprider redan cancer.
 5. Lymfkörtelbiopsi. Den optimala metoden för att bestämma huruvida cancer har spridit sig till närliggande lymfkörtlar är lymfadenektomi. Dess väsen baserar sig på det faktum att enskilda noder som ligger bredvid prostata tas bort, varefter de studeras under ett mikroskop. Om andra tester, till exempel radioisotopstudier av benvävnad eller beräknad tomografi har visat att cancerceller har spridit sig långt bortom prostata, utförs lymfadenektomi inte. Typiskt används denna analys för att bekräfta resultaten från undersökningen, vilket indikerar att cancer endast sprids i prostata.
 6. laparoskopi. Med lokalbedövning gör kirurgen 2 mindre snitt längs bukväggen. Med hjälp av ett långt kirurgiskt instrument med en liten glasoptisk kamera (laparoskop), tar doktorn bort lymfkörtlarna från patientens bäcken genom ett snitt. Därefter skickas de till analys i en histologi. Denna metod används oftare än standardkirurgin, för patienten är den mer sparsam.

Orsakerna till malign prostatacancer hos män

Vetenskaplig medicin har inte fullt ut förstått frågan om orsakerna som kan leda till maligna former.

Det finns ett antal faktorer som bidrar till bildandet av cancerceller. Dessa är:

 • genetik. På vetenskaplig nivå har det visat sig att män som har släktingar med prostatacancer är i fara. Denna faktor ökar sannolikheten för sjukdomsframträdandet i hälften.
 • Omorganisering av kroppen på hormonell nivå. Representanter för det starkare könet har ett manligt hormon - testosteron. Vissa lider av sin brist, och i vissa är det producerat i alltför stora mängder. Båda situationerna leder till en instabil funktion av kroppen. Ett överskott av testosteron kan ge upphov till tillväxt av cancerceller.
 • ålder. Hos män efter trettio år växer risken för att utveckla prostatacancer betydligt.
 • Kost av mat. Inte konstigt att de säger att hälsosam mat bidrar till förbättringen av alla kroppssystem. Män som följer deras kost reducerar sannolikt risken för en malign tumör.

Grader av malignitet av prostatakarcinom

Bestäm graden av malignitet kan utföras b ioopsicheskoe studie av vävnadspartiklar av patienten. Patologens ansvar är att bestämma diagnosen på grundval av en vetenskaplig analys av mikroskopiska vävnadselement.

biopsi - Obligatoriskt förfarande vid diagnos av cancer. Det hjälper till att med noggrannhet bestämma cellerna från vilka den nyupptäckta tumören består: godartad eller malign.

I det fall då en specialist har fastställt att cancerceller är närvarande i patientens kropp, måste han i sin rapport ange graden av malignitet hos sjukdomen. Denna indikator beror på tre komponenter:

 • en mängd olika cancerceller;
 • nivå och hastighet av tumörtillväxt
 • spridas till närliggande vävnader.

Patologen använder i sitt arbete två celler - cancer och hälsosam. Genom jämförande analys bestämmer han sina skillnader. Ju mer en sjuk cell har skillnader, desto mer aggressivt utvecklas sjukdomen.

 1. Första graden Diagnostiseras om cancercellen är nästan identisk med normal.
 2. Grader från andra till fjärde har följande egenskaper: tumörens sammansättning varierar - vissa partiklar liknar en frisk vävnad, vissa är tvärtom väsentligt olika.
 3. Och den sista, femte graden, innebär de sista stadierna av progression av prostatacancer. Organet är helt påverkat, cancercellerna ligger kaotiskt.

Gleasons skala svarar frågan om den efterföljande tillväxten av en malign tumör. Patologer hävdar att om en cancer diagnostiseras och en grad under sex bestäms på skalan ökas chanserna för återhämtning avsevärt. Denna sjukdomsnivå är väl mottaglig för standardbehandling. Graden över sex ger anledning att prata om försummelse av prostatacancer och dess snabba utveckling.

Behandling av prostatacancer

På grund av att malaktig bildning utvecklas långsamt, kan den sällan detekteras oberoende. I början stör prostata inte mannen. Bara ett par år kommer en malign tumör att känna sig, eftersom det tar så mycket tid att växa två gånger.

I vissa fall sprider cancerceller inte bortom prostatakörteln. Detta minskar kraftigt sjukdomens effekt på förväntad livslängd. Men om den misshandlade lidelsen började påverka andra organ, är prognosen vanligtvis en besvikelse: läkare ger inte mer än tre år.

Det finns flera alternativ för behandling av prostatacancer. För vissa patienter är kombinationen av flera behandlingsmetoder optimal, till exempel kirurgi och sedan strålbehandling.

Vilken typ av behandling som du och din läkare väljer beror på flera faktorer: hur snabbt växande cancer, hur mycket den har spridit sig, din ålder och allmänna hälsa, och de fördelar och eventuella biverkningar av en viss behandling.

Förväntande taktik i prostata karcinom - en metod som används i de tidiga stadierna av sjukdomen. Behandling börjar inte förrän tumören är liten, lokaliserad och växer inte längre. I detta fall är en person ständigt under kontroll av en läkare, passerar regelbundet ett blodprov för en markör som diagnostiserar prostatacancer, - PSA (prostataspecifik antigen) och passerar ultraljud av prostata.

 • Kryoterapi av prostatakarcinom - destruktion av tumören med låga temperaturer När det gäller effektivitet är denna behandlingsmetod jämförbar med strålbehandling. De mest optimala resultaten uppnås om en liten tumör och kryoterapi kombineras med hormonbehandling.
 • brakyterapi - En alternativ metod för strålningsexponering för prostatakörteln i de första stadierna av sjukdomen. Kärnan i metoden: Under kontroll av ultraljud införs granuler av radioaktivt jod i prostatakörteln, på grund av vilken en hög dos strålning uppnås i den maligna zonen och omgivande vävnader saknar praktiskt taget inte. Förfarandet för införande av kapslar tar ungefär en timme och utförs på poliklinisk basis, vilket skiljer det från andra typer av strålbehandling.
 • Hormonbehandling med en malign tumör i prostata. Eftersom karcinom i prostata är en hormonberoende tumör, är det för vissa patienter effektivt att antiandrogena (blockerande manliga könshormoner) är terapi. Hormonbehandling för prostatacancer används som regel när andra behandlingsmetoder inte kan användas.
 • Kemoterapi för prostatacancer. När kirurgi och bestrålning med prostata adenomtumörer inte fungerar, minskar effekten av hormonbehandling gradvis och tumören fortsätter att sprida sig, patienten ordineras kemoterapi. Kemoterapi används också vid metastaser. Vid diagnos med prostatacancer förekommer vanligtvis metastaser i benen. För att stoppa sin tillväxt och lindra smärtan, och kemoterapi är föreskriven. Som namnet antyder, används kemoterapi i kemoterapi för att förstöra cancerceller - läkemedel som bekämpar cancer. Dessa läkemedel kan administreras intravenöst eller tas i form av tabletter.

Biverkningar av kemoterapi

Tyvärr kan kemoterapi för prostatacancer behandling resulterar i obehagliga biverkningar, eftersom de läkemedel som bekämpar cancer är giftiga och skadliga effekter inte bara på tumörceller utan även på friska.

Bland biverkningarna kan vara håravfall, illamående, kräkningar, trötthet, nedsatt tarmfunktion och minskad immunitet mot infektionssjukdomar.

Graden av manifestation av biverkningar hos olika människor är annorlunda. I vissa fall kan de vara måttliga, medan de i andra är mer uttalade.

Ibland med hjälp av kemoterapi är det möjligt att lindra symptomen på allvarlig cancer, som de smärtor som orsakas av dem. Men idag finns det inget bevis på att kemoterapi kan förlänga livet för män med avancerad cancer.

Vid behandling av prostatacancer ger kemoterapi inte en så bra effekt som vid behandling av andra cancerformer. Dessutom kan vissa biverkningar av denna behandling endast leda till olägenheter och andra - till allvarligare problem, som till exempel nedsatt immunitet, en minskning av kroppens förmåga att bekämpa infektion.

 • Kirurgisk ingrepp - Radikal prostatektomi - Den huvudsakliga metoden för behandling vid diagnos av prostatakarcinom. Drift i vår tid kan genomföras mycket skickligt - med hjälp av modern teknik, vilket gör det möjligt att inte bara minimera blodförlust, men också för att bevara arbetet i ringmuskel av urinblåsan (och därmed förmågan att hålla urin är normalt) och sexuell funktion. Behållandet av fysiologiska funktioner och prognos efter operationen beror emellertid på scenen av prostatacancer. Chans att leva ett fullvärdigt liv nästan 10 år har de (men inte alla) som har passerat en operation i ett tidigt skede, när det inte påverkades lymfkörtlar. Med omfattande groning långvarig remission sker i endast 40% av den sista operationen i samband med en diagnos av prostatacancer. Prognosen är mycket värre - är oundvikliga avlägsna metastaser om den redan drabbade lymfkörtlar eller sädesblåsorna groning skedde. Ibland efter operation för prostatacancer, om det finns någon tvekan om att tumören kan tas bort helt, tillämpas strålning eller hormonbehandling, men hur effektivt det är och om det är nödvändigt - fram till slutet är ännu inte undersökt.
 • Strålbehandling. Med lokaliserade alternativ kämpar läkare vanligtvis med strålterapi. Denna procedur används för metastaser. Det är värt att överväga dess inverkan på patientens tillstånd - en man i åldern får inte lida biverkningen av sådan behandling. Allt beror på det allmänna tillståndet. Om patienten kan omplacera operationen, är han inbjuden att ta bort prostatakörteln. Naturligtvis har denna åtgärd positiva resultat, eftersom härden är borttagen, vilket förhindrar framtida spridning av cancer. Men den här metoden har mycket allvarliga konsekvenser, vilket kan leda till impotens. Män som genomgår en sådan operation klagar ofta på urininkontinens.
 • Prostatectomy. Denna metod är lämplig för unga män som enkelt kan överföra kirurgisk ingrepp. Om strålterapi använts tidigare kommer operationen inte att ge ett positivt resultat. Men efter denna behandling kan behandlingen förbättra prestanda.

Som tidigare nämnts ger testosteron en ökning av tillväxten av cancerceller. Som en konsekvens bör speciella blockerare av manliga hormonet tas så att behandlingen kan fortsätta med framgång.

mediciner

Läkemedel som minskar produktionen av testosteron. Ägg producerar cirka 95% av alla androgener i form av testosteron. I testiklar produceras det av Leydig-celler som svar på stimulering med ett speciellt hormon som kallas luteiniserande hormon (LH), vilket skapas av den sekretoriska delen av hjärnans speciella kalvning - hypofysen. Hypofysen gör i sin tur inte "ett beslut" om utvecklingen av det luteiniserande hormonet, men "på befäl" av det högre centrumet för hormonell reglering av människokroppen - hypotalamusen. Detta "kommando" överförs i form av frisättande hormon av hypotalamus luteiniserande hormon (LHRH).

En av de hormonella behandlingsmetoderna är att en kemisk blockad är etablerad, vilket hindrar passage till testiklar av signaler om behovet av testosteronproduktion. Vissa mediciner, som kallas LHRH-agonister, kan störa detta sätt att signalera. Dessa läkemedel är syntetiska hormoner som liknar det naturliga hormonet LHRH. Men de inaktiverar aktiveringsmekanismen för LH, istället för att starta det, och testiklarna får inte en signal för att producera testosteron.

De mest kända LHRH-agonisterna är goserelin, triptorelin, leuprorelin. De införs regelbundet i kroppen.

Behandling med folkmedicin

Traditionell medicin erbjuder många recept för alla sjukdomar, och som vi ser är prostatacancer inget undantag. Men experter uppmanar innan du börjar använda något recept, kontakta din läkare.

Inte alla växter är lika användbara och ofarliga som det kan tyckas. Om en person parallellt tar mediciner, kan resultaten vara oförutsägbara.

Sjukdomar i prostatakörteln ger ganska bra in till behandling med alternativa och folkliga metoder. Det finns flera naturliga sätt att hålla sjukdomen under kontroll, och när du använder metoden för immunterapi för prostatacancer kan du uppnå fullständig botemedel.

Således upptäckte Harvard University personal att konsumtionen av lykopen (innehållen i tomater) med 45% minskade risken för prostatacancer hos 48 000 personer som konsumerade minst tio portioner tomater per vecka.

Granat reducerar effekten av cisplatintoxiner (ett kemoterapeutiskt medel som används av onkologer) på njurarna och leveren. Det bekräftas att ett glas granatäpple juice per dag kan hämma 67% prostatacancer med metastaser i det progressiva steget. Laboratorieförsök har visat att pomegranate effektiva än paklitaxel (cytostatiskt), vars kommersiella namnet taxol, som används för att behandla pankreatisk äggstockscancer.

Granat innehåller många ämnen som kan undertrycka cancerceller, såsom: flavonoider, anthocyaniner, tanniner (ellaginsyra, quercetin, Punicalagin). En av de mest aktiva antioxidanterna av frukt - Punicalagin, anses vara den mest kraftfulla naturliga antioxidanten. Granat innehåller katekiner som liknar grönt tekatechiner.

Den medicinska ingrediensen som finns i tisteln är en silymarin, som extraheras från frön från denna växt. Silymarin har kemoterapeutiska egenskaper och minskar biverkningarna av denna procedur. Det orsakar cisplatin, paklitaxel och doxorubicin som effektivare vid behandling av prostatacancer i grad 3 och 4. Mjölktisteln hjälper också till att reglera nivån av östrogener i blodet och hormonberoende tumörer. För närvarande är det känt om dess förmåga att inte bara förebygga, utan också behandla cancer av testiklar och äggstockar.

I sjukdomen av prostatacancer består folkhantering huvudsakligen av användningen av växtkomponenter. En god effekt hänför sig till humlehoppar, från vilka de förbereder antingen tinktur (koner och alkohol i ett förhållande av 1: 4) eller avkokning. Buljongen bereds från beräkningen av 2 matskedar kottar per halv liter kokande vatten. Tinktur tas på 40 droppar tre gånger om dagen och ett avkok av ett halvt glas.

Folk prostatacancer droger använder också celandine. Denna växt är en del av många medicinska recept, men det finns alltid en varning om doseringen, eftersom överskridande det kan leda till oönskade konsekvenser. För att göra te från celandine häller 1 matsked hackad örter 3 liter kokande vatten och insisterar i 8 timmar. Drick buljongen varm för 1 glas före morgon och kvällsmåltid, i 40 minuter.

De främsta målen är aktivering av mononukleära celler, ökning av antal och aktiviteten hos naturmordare, ökad produktion av interferoner, ett antal nödvändiga cytokiner och icke-specifika faktorer för antitumörskydd. Allt detta, i slutändan, syftar till att förbättra immunförsvarets erkännande av tumören och dess förstörelse.

FÖR MEDDELANDE

Immunoterapi av prostatatumörer syftar till att starta en naturlig process för återhämtning av kroppen.

Prognos för återhämtning i prostatacancer

Statistik över maligna tumörer och prostatacancer i Ryssland. Enligt statistiken om rakuprostati i Ryssland ökar antalet fall varje år med 8% - 9% (vilket är 34 tusen nya fall).

 • År 2000 registrerade ryska sjukhus 37.442 patienter med prostatacancer, och under 2010 ökade räntan med 155% till 107 942 patienter.
 • Av det totala antalet dödsfall från maligna neoplasmer hos män (data från 2012) utgjorde prostatatumman 7,1%. I år dog mer än 5 250 människor från olika typer av maligna sjukdomar.
 • För närvarande är den ryska tillväxten i incidensen av prostatacancer 4 gånger högre än i USA och 2,5 gånger - än i Europa.
 • I prostatacancer är prognosen oftare ogynnsam på grund av sen upptäckt och tidig förekomst av flera metastaser. Tyvärr upptäcks ca 90% av prostatacancer i III-IV-scenen.
 • Radikal prostatektomi, som utförs med ett tidigt stadium av cancer hos patienter under 70 år, ger en överlevnad på 10-15 år. I överensstämmelse med behandlingstiden är överlevnadstalet i I-II-läget i allmänhet 85%, i III-läget -50% vid IV-etappen - 20%.

Är sexuell aktivitet och fysisk aktivitet möjlig med prostatacancer?

Sex med prostatacancer är möjlig. Emellertid utesluter behandlingen inte olika biverkningar, inklusive sexuell impotens.

VIKTIGT ATT VETA
Fading intresse för kön kan vara en bieffekt av operation för att ta bort testiklar (orchidektomi) eller hormonell behandling.

Vissa män är rädda för att ha sexliv i prostatacancer, de kan överföra sjukdomen genom spermier till sin partner. Malign tumör är inte smittsam och kan inte överföras till en annan person.

När det gäller fysisk aktivitet i prostatacancer är det ett viktigt steg mot att återställa hälsan. Men före fysisk ansträngning är det nödvändigt att komma överens med träningsplanen med den behandlande läkaren.

Övningar för prostatacancer bör i första hand syfta till att stärka bäckens muskulatur. Lasten måste vara liten, men konstant.

De mest säkra och användbara typerna av fysisk aktivitet i prostatacancer:

 • simning;
 • snabba promenader
 • en träningscykel;
 • ljus aerobics i gruppen av medicinsk och fysisk kultur;
 • Kegel övningar för rehabilitering efter operation och bättre retention av urin. Om urininkontinens från en cykel eller vattensporter är bättre att avstå från.

förebyggande

För att hjälpa din kropp att hantera onödigt problem och minska risken för cancer, måste du komma ihåg om:

 1. Årlig undersökning. Cden aktuella upptäckten av malign formation i prostatakörteln ökar avsevärt chanserna för återhämtning. (De första stegen kan behandlas mycket bra.) Människor över 40 år och de i familjen som har haft prostatacancer måste genomgå en rektal undersökning varje år och göra ett test för att upptäcka asymptomatisk cancer.
 2. Rätt näring. Fetttyper kött och livsmedel av animaliskt ursprung bör uteslutas från kosten. (Du bör föredra att plantera livsmedel).
 3. Göra sport. Vetenskapligt bevisat att människor som dagligen ger fysisk ansträngning i minst femton minuter, minskar risken för att utveckla malign prostatacancer i kroppen.

Många män upplever rädsla eller skam innan de besöker en läkare, eftersom prostatakörteln är ansvarig för produktionen av sperma. Men glöm inte att kvalitet och snabb diagnos sparar liv. Varje medlem av det starkare könet måste bestämma sig själv att att ta hand om prostatas hälsa är ett obligatoriskt förfarande.

VARNING

Profylax av prostatacancer bör vara konsekvent och dagligen. Först då kommer det att bidra till att minska risken för en tumör.

Män som har diagnosen prostata adenomtumör bör:

 • Behåll en hälsosam vikt.
 • Titta på kalciumintag. Ta inte doser över det rekommenderade dagliga intaget (mer än 1500 mg kalcium per dag).
 • Det finns mer fisk - data från flera studier visar att fisk kan skydda mot prostatacancer eftersom den har "bra omega-fetter".
 • Undvik transfettsyror (finns i margarin).
 • Undvik att röka och dricka alkohol i måttlighet (1-2 glas per dag).
 • Profylax av prostatacancer hos män innefattar begränsningen av multivitaminer. För många vitaminer, särskilt folsyra, kan "mata cancer", och medan multivitamintillskott är förmodligen inte skadligt. Och om du följer en hälsosam kost med massor av frukter, grönsaker, helkorn, fisk och friska oljor, kommer det inte att krävas multivitaminer för män.

Rätt näring

Mänskliga hälsan beror till stor del på näringskvaliteten. Skadliga produkter påverkar många vitala kroppssystem. Onkologer försäkrar att behandlingen kommer att ge en bättre effekt om patienten tar tid att överväga sin diet. Detta kommer att bestämma styrkan av immunitet, och därmed förmågan att kämpa med den inre fienden.

Hur man förbättrar din kost Forskare råder följande:

 1. vatten - Källa till hälsa. Varje person behöver två liter vätska dagligen. Vatten kan ersättas med juice, komposit eller mjölkdrycker. Men te och kaffe hör inte till den här listan. Behandling av cancer har många biverkningar, inklusive dehydrering. Detta innebär att vatten bara är nödvändigt för patienter med en malign tumör i prostata.
 2. protein bör bli grunden för hela kosten. Vävnaderna i människokroppen består av en proteinstruktur. För deras korrekta och hälsosamma återhämtning är det nödvändigt att konsumera denna organiska substans i beräkningen av 1,1-1,3 protein per kg vikt. Produkter rik på protein inkluderar mejeriprodukter, kött, ägg.
 3. Högklassig mat. Behovet hos varje person är annorlunda. Det beror på vikt, på metabolismens hastighet, på viljan att återhämta sig. Men i genomsnitt beräknas det att för varje kilogram av vikt behöver en cancerpatient konsumera 33 kalorier dagligen. Denna indikator kan ökas om patienten har en snabb viktminskning.
 4. Vitaminkomplex. Även en helt frisk organism drabbas ibland av brist på ett eller annat spårämne. Och patienter med cancer ännu mer. Med hjälp av multivitaminkomplex kan du tillgodose ditt dagliga behov av användbara ämnen.
 5. Hjälp av en professionell nutritionist. Ett besök hos en sådan specialist kommer inte att skada, eftersom han kommer att skriva ner en detaljerad daglig diet.
Tidigare Artikel

prostatilen