Huvud
Symptom

Vad är ansvarig för prostatakörteln hos män - kroppens huvudfunktioner

Förr eller senare undrar en man vad prostatan är, varför det behövs, vad dess inverkan på hälsan är. Tyvärr manifesteras intresse för detta ämne när körteln är trasig.

Detta påverkar omedelbart livskvaliteten, minskningen av effekten, förplantningsförmågan försämras, försvagande smärta och andra problem börjar.

Trots allt är prostatakörteln olika, det har stor inverkan på människors hälsa och är ansvarig för vitala processer.

Utnämningen av prostata i den manliga kroppen: vad är ansvaret för?

Prostata är den exokrina körteln hos den manliga kroppen.

Järn refererar till reproduktionssystemet och ansvarar för framställning av ett antal specifika ämnen:

 • Den främsta är hemligheten (prostatsjuice), som ger den nödvändiga viskositeten hos ejakulatet och följaktligen den normala rörligheten för spermatozoa. När spermierna är för tjocka, är befruktning svår, och en kvinna kan helt enkelt inte bli gravid från en till synes frisk man.
 • Andra komponenter upprätthåller normal spermier sammansättning. Detta inkluderar biologiskt aktiva substanser, immunoglobuliner, enzymer, vitaminer, spårämnen etc. Normerna för dessa substanser är individuella, och prostatainnehållet regleras av dem.

Således är hon ansvarig för männs reproduktiva förmågor, för möjligheten att ha ett regelbundet och fullt sexliv och ha barn. Detta är kärnans huvudfunktion, men det finns andra, lika viktiga.

Vad är funktionen hos prostata körteln hos män?

Prostata är det viktigaste organet i den manliga kroppen.

Järn är involverad i en rad olika biologiska och fysiologiska processer och utför olika funktioner:

Om dessa funktioner bryts, misslyckas många system.

Protetisk utsöndring (sekretorisk)

Prostata är den manliga könskörteln som utför sekretorisk exokrinfunktion. Det är ett hormonalt glandulärt organ med inre utsöndring som reagerar på androgener. Hos vuxna är dess vävnader kapabla till endokrina svar. Det vill säga, epitel av körteln ger en speciell hemlighet.

Denna process regleras av det endokrina systemet som svarar mot stimulering (excitation) genom frisättning av specifika komplexa ämnen som direkt och aktivt påverkar äggets befruktning.

De mest studerade komponenterna i hemligheten är:

Sekretorisk funktion hos körteln regleras av testosteron. Om nivån av hormonet i blodet sjunker, börjar prostata själv att producera det intensivt.

Hemligheten spädar inte bara spermierna och minskar dess viskositet, men den är också ansvarig för spermatozoas aktivitet och livskraft, skyddar dem mot skadliga effekter och ger mat-energiresurser.

Detta skapar de nödvändiga förutsättningarna för befruktning av ägget och den efterföljande normala embryogenesen i en kvinnas kropp. I genomsnitt har en frisk man en hemlighet på minst 1/3 av ejakulatet.

Övervakning av urinflödet (motor)

Prostata innehåller muskelvävnad, som ger körningens motorfunktion. Smidiga muskelfibrer bildar uretralspalten, vilket förhindrar spontan utflöde av urin i urinröret. Förutom detta ger motoraktivitet en frisättning av prostatakörtelns utsöndring vid utlösning.

Skyddande egenskaper (barriär)

Detta säkerställs genom att hålla zinkpeptidkomplexet i hemlighet, såväl som andra biologiskt aktiva substanser (lysozym, spermin, spermidin, putrescin).

På grund av denna funktion är prostata en del av det manliga immunsystemet, som producerar sekretoriska immunoglobuliner.

Den antibakteriella aktiviteten hos prostata beror på förekomsten av fria zinkjoner i den.

Produktionen av prostaglandin E

Framställd i partiella vesiklar och intagas från dem i seminalvätska, prostaglandin E ger aktivitet och motilitet hos spermier. Det påverkar också kontraktiliteten hos de släta musklerna som finns i prostatakörteln och i hela kroppen.

Reglering av människans psykologiska tillstånd

Med prostata dysfunktion, lider inte bara den sexuella funktionen. Det finns generella somatiska och som en konsekvens psykologiska förändringar.

Detta är förknippat med ett brott mot psyken på grund av problem i den intima sfären, såväl som med ett generellt fel i den mänskliga hormonella bakgrunden.

Det bör noteras att en sådan effekt på kroppen inte för närvarande är fullständigt förstådd. I vissa fall behöver män med prostata problem verkligen råd och hjälp från en psykolog.

Prostatens roll i reproduktiv funktion

Prostatakörteln spelar en viktig roll i manlig genitalfunktion. Det är direkt relaterat till arbetet hos alla endokrina körtlar och påverkar produktionen av könshormoner av hypofysen.

Prostata i sig släpper ut testosteron och andra biologiskt aktiva substanser som påverkar spermogenes och hela reproduktionssystemet.

På grund av detta komplexa inflytande och förhållande till andra organ och system är denna körtel en av de viktigaste komponenterna i kroppen och spelar en dominerande roll i människornas reproduktiva förmåga.

Struktur och egenskaper hos prostatens funktion

För att förstå orsakerna till prostatiska sjukdomar är det nödvändigt att ta itu med dess struktur, funktion och syfte.

Prostatakörteln är ett manligt organ som har formen av ett inverterat trapezium. Det ligger i bäckenregionen till botten av blåsan, mellan den främre delen av urinmembranet och den främre väggen i matsmältningsändens änddel. Prostatkörteln täcker delvis deferenserna och urinröret. Detta är ett orört organ med en elastisk konsistens, bestående av glandulära och muskelceller.

I prostatakörteln utsöndrar flera delar. Den del som riktas mot det urogenitala membranet kallas toppunktet, eftersom det är smalare jämfört med prostatens bas. Basen av prostata, det vill säga den övre delen av körteln skiljer sig från en liten konkav, jämn och bredare yta, den rör blåsan. Det finns också främre och bakre delar av körteln, som har en jämn konvex yta. Den främre delen står inför den pubic vidhäftningen, den bakre delen mot tarmen. Områdena i körteln är avrundade, vilka ligger på sidorna, kallas nizhnekbokovymi ytor.

Prostatakörteln består av två laterala lober som liknar en kastanjens form. Dessa lobes är sammankopplade av ett isthmus, som spelar en mycket viktig roll i mekanismerna för starten av prostata sjukdomar. Med ålder växer isthmuset och förtjockas och utövar en klämande effekt på urinröret, som passerar genom tjockleken på körteln. Utflödet av urin störs.

Huvudfunktionerna i prostata

Funktionerna som utförs av prostatakörteln är olika. Organ håller urin och säkerställer normal urinering, och reproducerar också celler och hormoner som är mycket viktiga för den manliga kroppen. Funktionerna i prostata är uppdelade i:

 • Sekretorisk funktion
 • Motorfunktion
 • Barriärfunktion

Sekretorisk funktion

Prostata är den viktigaste tillbehörssjukkörteln, som utför sekretorisk exokrinfunktion. Blodkroppar i prostatakörteln är ansvariga för att stimulera komplexa hemligheter som deltar i befruktningen av ägget. Sekretorisk funktion av prostata regleras av testosteron och kontrolleras av det endokrina systemet. Om mängden testosteron minskar börjar prostatakörteln att producera den intensivt.

Motorfunktion

Motorfunktionen är att musklerna i prostata bildar en sphincter, som är ansvarig för att hålla urinen. Motorfunktionen utförs på två sätt:

 • Med hjälp av glatta muskelfibrer som befinner sig i urinrörets prostatiska del, liksom i de kaudala och kraniska områdena
 • Genom utstötning av prostats utsöndring under utlösning

Barriärfunktion

Barriärfunktionen är det främsta hindret för infektion från urinröret in i det övre urinvägarna. Exekveringen av denna funktion tillhandahålls av de zinkpeptidkomplex, lysozym, faktorerna av cellulär immunitet, spermin och andra polyaminer innehållande hemlighet.

Patologi i prostata

Det finns två stora grupper av prostatapatologier:

 • Akut infektiösa och kroniska inflammatoriska sjukdomar
 • Tumörsjukdomar - prostatacancer och adenom

Akut och kronisk prostata sjukdomar

Gruppen av inflammatoriska sjukdomar innefattar bakteriell och kronisk kronisk prostatit. Akut bakteriell prostatit är vanligare hos män i vuxen ålder efter fyrtio år.

Ursprung av akut bakteriell prostatit

Typiskt orsakande agent av denna sjukdom - bakterier (Trichomonas, ureplazmu, gonokocker, mykoplasma, klamydia, Gardnerella, stafylokocker, streptokocker), men andra växter - Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella, E. coli. Mikroorganismer in i prostatan från ändtarmen, njure, urinblåsa, urinrör, som öppnade många prostata kanaler. Avvikelser i prostata trängsel i bäckenorganen, hormonell obalans - allt detta bidrar till enklare smittspridning och den snabba utvecklingen av den inflammatoriska processen.


Det finns 3 former av akut prostatit:

 • bluetongue
 • follikulär
 • parenkymal

När katarrhalformen är inflammerad, är det bara prostatakörlarnas kanaler. Om inflammationen sprider sig till folliklarna och påverkar de enskilda delarna av prostata, växer katarrhalformen i follikeln. Om symtomen på denna infektion inte har behandlats under en lång tid, täcker inflammationen båda lobarna i prostata, vilket involverar bindväven. I detta fall notera parenkymformen. Till en parenkymatisk prostatit bära också en sådan allvarlig form av sjukdomen som en abscess av prostata.

symptom

Symptom på akut bakteriell prostatit kan delas in i:

 • Allmänt - orsakas av en förgiftning av kroppen
 • Lokal - orsakad av inflammation i prostatacraterna

Lokala symtom inkluderar intensiv smärta i perinealområdet, i underlivet, i analgången och i könsorganen. Smärta kan öka med uppmaning att urinera, under avföring eller i sittande läge. Smärta syndrom är särskilt uttalat i prostata abscess. Det finns också frekvent smärtsam urinering eller fördelning av små portioner urin. Obstruktiv överträdelse av urinering orsakas av kompression av blåsans nacke på grund av en ökning av storleken på inflammerad prostata. Sådana störningar kan karakteriseras av en trög intermittent ström av urin eller genom frisättning av droppar. I det här fallet är det efter urinering en känsla av ofullständig tömning av blåsan.

En ökning av kroppstemperaturen inom området 37,5 ° C refererar också till generella symptom. Vid catarrhalformen - upp till 40 ° C. Med prostats abscess kan temperaturen vara över 40 ° C. Samtidigt med febern är mannen uppmärksam på svaghet, generell slöhet, brist på aptit och yrsel.

Diagnos och behandling

I de flesta fall är det redan möjligt att upprätta en diagnos baserad på patientens karakteristiska klagomål. Med digital rektal undersökning finns en förstorad, edematös, tät och smärtsam prostatakörtel. Vid akut bakteriell prostatit bör den undersökas mycket noggrant och undviker tryck på körteln. Massage i detta fall är strängt kontraindicerat, eftersom det minsta mekaniska trycket kan framkalla den snabba spridningen av den inflammatoriska processen till vävnad som ännu inte är skadad eller ett genombrott i abscess.

För att fastställa orsaksmedlet för sjukdomen och börja behandling är det nödvändigt att skicka en urinkultur till mikrofloran och ett allmänt blodprov. Akut bakteriell prostatit behandlas permanent. En strikt diet rekommenderas, vilket helt eliminerar skarpa, salta, feta och stekta livsmedel. Alkohol och rökning är också kontraindicerat. Huvudriktningen i behandlingen är antibiotika. Behandlingstiden bestäms av sjukdomsdynamiken och svårighetsgraden av patientens tillstånd.

Ursprung av kronisk kronisk prostatit

Diagnosen av kongestiv eller kronisk kronisk prostatit ökar vid symtom i frånvaro av inflammationsfokus. De första symptomen på kongestiv prostatit är smärta i ljummen, obekväm urinering på morgonen och en konstant känsla av ofullständig tömning av blåsan. Symtom kan inte kännas ständigt, med tiden upphör sexuell lutning, risken för impotens är möjlig. Stagnerande prostatit provar utseendet av aggression, minskad styrka, depression.

orsaker till

Orsaken till stillastående prostatit kan vara två faktorer:

 • Stagnation av blod i det venösa systemet i prostata
 • Stagnerande prostatsekretion

stagnation av blod i vensystemet, kan prostatan uppstå på grund av åderbråck, stillasittande livsstil, frekvent rökning och alkoholmissbruk, exponering för kyla, stress och en lång avhållsamhet från att urinera.

Orsakerna till stagnation av prostata sekretion inkluderar: ofullständiga sexuella handlingar, förlängd avhållsamhet, stagnation av sädesvätska under långvarig excitation, sexuellt aktiva efter en lång paus, ofullständig frisättning av prostatan.

Huvudriktningen av behandlingen är att ta bort symptom och uppnå eftergift. En förutsättning för behandling är prostata massage och fysioterapi. Inflammation och smärtssyndrom avlägsnas med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

Fördelar med prostata massage

Prostationsmassagen präglas av en hög effektivitet. Det gör att du kan bestämma närvaron av infektioner och cancerceller, eliminerar ackumulering av seminalvätska i prostatakörteln, minskar muskelspänningen, vilket gör att du kan övervinna stagnation av blod, förbättrar blodcirkulationen. Regelbunden prostationsmassage bidrar till att minska risken att utveckla cancer. Stimulering av flödet av seminalvätska förbättrar deras cirkulation och minskar risken för impotens väsentligt.

Kontraindikationer för massage:

 • Cystor eller stenar i prostata
 • Prostatacancer
 • Sår i ändtarmen
 • Akut prostatit
 • Adenom av prostata
 • uretrit

Tumörsjukdomar i prostata

Bland tumörprostatsjukdomar bör cancer och prostata adenom noteras. I detta fall är adenom, i motsats till cancer, en godartad neoplasma.
Adenom av prostata är utbredd hos män i kategorin äldre ålder. En allmänt accepterad teori som förklarar utvecklingen av prostata adenom existerar inte just nu. Den vanligaste teorin är den hormonella förändringen i en mans kropp som är associerad med åldersfaktorn. Dessutom ökar risken för prostata adenom på grund av övervikt och ateroskleros, stress och tidigare inflammation i prostatakörteln.

Symtom på prostata adenom

Svårighetsgraden av symtom på prostataadenom beror direkt på neoplasmens storlek och graden av komprimering i urinröret. Det finns 3 etapper av prostata adenom:

 • kompenseras
 • subcompensated
 • dekompenserad

Med kompenserat stadium är det en ökning i svårigheten att utflödet av urin, som åtföljs av frekvent urinering med ständiga uppmaningar. Ändå är det möjligt att tömma blåsan till slutet.

I det sub-rekommenderade skedet finns det en gallring och en ökning i volymen av muskelskiktet i blåsan, vilket leder till förlust av förmågan att aktivt samverka den. Som ett resultat är det inte möjligt att tömma blåsan till slutet. Urinering uppstår intermittent, med en tunn trög ström. I de kompenserade och sub-rekommenderade stadierna av sjukdomen föreligger ett hot om akut urinretention. I ett sådant tillstånd är patienterna helt oförmögen att klara av fattigdom.

I det dekompenserade steget är kompensationsförmågan hos blåsan helt förlorad. Detta kan vara en följd av primär njursvikt. Blåsans sammandrag blir så ineffektiva att även med extra ansträngning kan det inte tömmas. Samtidigt upplever patienter ständigt svår smärta i underlivet och ständig uppmaning att urinera. Urin frigörs endast av små, frekventa droppar.

Prostatakörteln är det andra hjärtat av en man, för att förhindra utvecklingen av avancerade stadier av prostata adenom, män efter åttio års ålder, rekommenderas det att genomgå årliga förebyggande undersökningar med deltagande av en urolog.

Betydelsen av prostata i den manliga kroppen

Varför prostata behövs? Varje man ställs en sådan fråga. Organ med rund form, storleken på en valnöt. Platsen för prostatakörteln - i stället för fallet av fallus och anal passage, i mitten. Läkare kallar det här orgelets andra hjärta.

Egenskaper hos prostata

Prostatakörteln hos män kan förändras med ålder (det blir mer). Vid tjugoårsåldern förvärvar organs hela storlek. Efter 40 år börjar det växa. Prostata består av körtelvävnad och släta muskler. I körtelvävnaden förekommer produktionen av hormoner och prostatisk vätska.

Vad prostata ser ut

 1. Med hjälp av släta muskler justeras lumen för urinröret. Genom körteln passerar kanalen för urinering. Från den beskrivna anatomiska strukturen kan bestämmas av det faktum att hanprostaten är en ventil som överlappar kanalen och håller urinen. När inflammationsprocessen börjar, uppstår urinutsläpp oftare.
 2. Bredvid prostata är en direkt tarm, vilket är anledningen till att när en man är sjuk med prostatit, påverkar patologiska förändringar också anusen. Ibland strålar smärtsyndromet in i testiklarna, pungen, eftersom hankörteln är ansluten till dem med sladdar.
 3. Den manliga prostata är involverad i processen att producera ejakulatet (seminalvätska). Under samlag med hjälp av prostata släpps en vätskesekretion. När orgeln har ett problem påverkar detta både utkastets kraft och graden av tillfredsställelse. På grund av patientens prostata har orgasmen inte sådan styrka (som tidigare) fungerar de reproduktiva organen inte till fullo. Med inflammation i prostata sker suppuration, vilket påverkar spermatozoas struktur och struktur.
 4. Prostatakörteln är omgiven av nervändar, vilket förklarar att i den inflammatoriska processen sprider smärta till alla könsorgan, från midjan upp till pungen.

Funktioner av ursprunget till prostata patologier

Orsakerna till uppkomsten av patologi är mycket, därför är det svårt att bestämma faktorn för möjlig sjukdom endast genom symptom. Den inflammatoriska processen i prostata kan uppenbaras av generell svaghet, minskad effektivitet, svag sexuell lust. En man känner sig bruten, trött. Du kan inte fördröja att besöka en specialist, sjukdomen går inte av sig själv.

I prostata körteln har två zoner: perifera och centrala. Den centrala zonen ringer kanalen för utsläpp av urin. Vävnaderna i den centrala zonen växer med ålder, vilket gör att man kan svara på frågan om hyperplasiens utseende i detta område.

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

I periferzonen bildas ofta maligna tumörer. Trots den höga sårbarheten kan detta område undersökas rektalt.

Huvudfunktionen hos hankörteln

Vad är användningen av prostatakörteln? Underskatta inte vikten av denna kropp. Huvudsyftet med prostatan är fysiologiska funktioner, utan vilka kroppen inte kan fungera fullständigt.

De nödvändiga processerna för vilka prostata är ansvarig:

sekretorisk

Proteinproduktion förekommer i prostata i glandulär vävnad. Sekretorisk vätska är en viktig komponent i den seminalvätska. Hemligheten är inblandad i reglering av testosteronproduktion

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

motor

Motorfunktionen bidrar till minskningen av prostata, tack vare dess handlingar, innehåller urinen.

barriär

Prostatiska celler producerar ett ämne som klarar av en patogen flora som tränger igenom urinväggen.

De mest mindre negativa förändringarna i prostataarbetet, åstadkommer en hormonell obalans och negativt påverkar processerna för att tömma kroppen ur urinen. Den försvagade barriärprocessen leder till patologiska förändringar i skyddsfunktioner, vilket påverkar alla inre organ i urin och sexuell klyfta hos hankroppen.

Framväxten av patologiska processer i prostata

Prostata är den mest utsatta platsen i den manliga kroppen. Kroppen utsätts för negativa influenser, som lämnar sitt märke på hennes arbete och människors allmänna hälsa.

Prostatakörteln är mottaglig för två grupper av sjukdomar:

 • maligna tumörer;
 • inflammatorisk natur.

Tumörpatologierna innefattar:

Adenom av prostata

 • adenom (proliferation av organets fibromuskulära vävnader;
 • onkologiska processer (bildande av tumörer i glandulära vävnader).

De inflammatoriska patologierna innefattar prostatit av akut och kronisk kurs. Den akuta kursen är markerad av en kraftig ökning av temperaturen, obehag i peritoneumets nedre del. Olyckor ökar under samlag och med urinflödet.

Den kroniska banan av sjukdomen är mindre aktiv med smörjda symtom. Denna typ av patologi är dock mycket farlig för män. Till exempel slutar en tredjedel av den manliga befolkningen med onkologiska sjukdomar med ett dödligt utfall av prostatacancer. Därför är det mycket viktigt att behandla din hälsa med all ansvar och uppmärksamhet, var uppmärksam på de första störande obehagarna.

Orsakerna till inflammation i prostata

Inflammatoriska processer uppträder mot bakgrund av penetration av virus, bakterier, mikroplasma, svampar, klamydia, trichomonader. Mycket ofta är denna skadliga flora åtföljd av andra sjukdomar, såsom vesikulit, uretrit, hyperplasi.
Den skadliga floran tränger in i kroppen via urinröret, rektum, urea, blodomloppet, lymfekanalen till organ som ligger i lilla bäckenet och prostatakörteln.

Inflammationer kan uppstå på grund av:

 • stillasittande livsstil - på grund av dålig tillgänglighet av väsentliga ämnen, syre på grund av dålig cirkulation (ämne: programmerare, författare, revisorer, förare, kontorsarbetare);
 • hypotermi - under kallperioden inte tillräckligt med kroppsuppvärmning eller vana sitter på en kall yta;
 • ohälsosam kost - män borde äta en mängd olika livsmedel från skaldjur, växtfoder, kött är inte feta sorter (alkohol, kryddig, salt, sur mat är utesluten);
 • dåliga vanor
 • frekventa, promiskuösa sexuella handlingar;
 • inte regelbundet sex med en konstant partner.

Diagnos av inflammatoriska processer

Diagnos av prostata hälsa utförs av flera metoder, som inkluderar ett antal procedurer:

Diagnostiska åtgärder

 • leverans av en analys av prostatajuice;
 • en studie av blod på en hund
 • biopsi för att bekräfta eller motbevisa den onkologiska processen
 • Ultraljudsundersökning.

Urologer undersöker nästan alltid organet genom palpation. Detta är en rektal undersökning som låter dig sätta organet med fingrarna för att upptäcka patologiska förändringar. Palpation utförs genom analkanalen, för doktorn kommer in i fingret i hålet och prober organet för eventuell sjukdom med studien av sitt stadium.

Ytterligare faktorer som kan påverka prostatens hälsa negativt

Förändringar i prostatakörteln uppstår av flera olika orsaker.

Oregelbundet sexliv leder till prostatit komplicerat av stasis. Negativ på hanehälsan påverkar inaktivitet, med stramt underkläder, vilket framkallar en avmattning i mikrocirkulationen.

Immunprocesser är ansvariga för kroppens skyddande funktioner. Stark immunitet kan förstöra vilken patogen flora som helst.

Överhettning av perinealregionen påverkar också prostatas hälsa och produktion av hälsosam, mobil seminalvätska.

Rökning påverkar inte bara prostatakörteln, utan också hela kroppen som helhet. Det finns ett antal mediciner som också har en skadlig effekt på prostata. Eventuell kränkning av prostatakörteln kan resultera i irreversibla processer.

På frågan om varför du behöver en hälsosam prostata hos män kan du bara svara. För ett helt liv, fortsättning av släktet, oavbruten drift av alla system och organ. En noggrann inställning till urin- och reproduktionssystemets hälsa kommer att undvika de hemska konsekvenserna. Till exempel, såsom cancer. Cancer tumörer i detta organ uppstår exakt på grund av förändringar i vävnader på cellulär nivå.

Betydelsen av förebyggande för att förhindra inflammation i prostata

För att undvika inflammatoriska processer i prostatakörteln, bör männen följa rätt sätt att leva.

Det är nödvändigt att genomföra årliga urologiska undersökningar för förändringar i kroppen. Det gäller framför allt de män vars ålder har korsat gränsen vid 40 år och de som hade onkologiska patienter i familjen.

En balanserad kost är en pant av god hälsa och immunitet.

Det är nödvändigt att leda en aktiv livsstil, gå på kvällarna, genomföra fysiska kulturklasser. Du kan cykla, göra dagliga övningar, gå till gymmet och mer.

Avslag på dåliga vanor kommer att ge kroppen mer styrka.

Sexuellt liv borde vara aktivt, men bara med en konstant partner. Diskreta intima relationer kan leda till sexuellt överförbara sjukdomar.

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

Beskrivning av prostata och dess funktioner

För män spelar prostatakörteln en viktigare roll än andra endokrina körtlar. Det är hon som ansvarar för uppenbarelsen av sekundära sexuella egenskaper i dem, påverkar den psykologiska sfären. Det påverkar kvaliteten på spermier och mycket mer, inklusive libidoens allvar och förmågan att begå samlag. Men trots detta betalar många män inte tillräckligt med uppmärksamhet åt hennes tillstånd tills prostata körtelns funktioner inte kommer att misslyckas.

Anatomisk struktur av prostata

Organet är en upplösning som består av glandulär vävnad och fibrin-muskelvävnad. Det ligger i omedelbar närhet av könsorganen i den nedre delen av bukregionen, vid botten av det lilla bäckenet. Med sin lilla storlek har prostaten en av de mest kraftfulla effekterna på de processer som förekommer i människokroppen.

Prostatan ser ut som en stor kastanjmutter. Ibland i den anatomiska litteraturen jämförs dess form med huvudorganet i människokroppen - hjärtat. Den främre delen av prostata nästan platt mot blygdbenet vid korsningen av bäckenbenen (i denna del av anatomin av skelettet kallas blygdbenssammanfogningen), under det att dess bakre yta angränsande till rektum. Den laterala ytan av prostatens nedre del är förbunden med fibrinösa filmer, som stöder den i anatomiskt korrekt position, med den analala sphincten. Denna lokalisering av körteln möjliggör hennes undersökning (palpation genom ändtarmen) och massage (direktåtgärd eller rytmisk sammandragning av anus).

Prostata yta och dess tvärsnittsstruktur kommer inte att se enhetligt, eftersom prostatavävnad sammansatt av miniatyrkörtelstrukturer anslutna i en fraktion, i vilken kropp det finns minst 30. De, i sin tur, bildar tre betydande del prostata:

 • Höger och vänster, utåtliknande som hjärnans halvklot.
 • Front, som representerar isthmusen mellan de två första lobesna.

Aktierna är separerade från varandra med septa med de finaste fibrinmuskulära filmmembran som, när de kontraheras, bidrar till utsöndringen av dess utsöndring. Så fungerar mannens "andra hjärta".

Mellan sidolober prostata testade ductus ejaculatorius, som är förbundna med kanaler körteln semyaispuskatelnogo kanal munnen till manlig penis och urinrör. De matar mycket små blodkärl som förgrenar sig från bukaderien och dess kontraktila funktioner regleras av en komplex neuromuskulär struktur.

Funktioner av prostata

Undervärdering av vikten av prostata är den främsta orsaken till problem med maskulin hälsa. Tyvärr vet många inte varför denna körtel behövs och vilken roll det spelar. Fysiologiska funktioner i prostatakörteln - en uppsättning vitala processer, utan vilka människokroppen inte skulle fungera tillsammans. Dessa inkluderar:

 • Sekretoriska. I prostatacellerna utvecklas hemligheten - en oumbärlig del av spermier och en viktig regulator av testosteronnivåer i kroppen.
 • Motor. Fibrinomuskulära filmer som skär själva körteln bildar en urinretentionssfinkter.
 • Barriär. Prostata vävnader producerar substanser som neutraliserar patogenerna in i kroppen genom urinröret.

Vid det minsta misslyckandet i körningens körning hos män kan det finnas problem med stabiliteten hos hormonell bakgrund och urinering. Dessutom kan försvagningen av dess barriärfunktion hota andra inre organ, särskilt de som är relaterade till urinvägarna.

Sammansättning och roll av sekretionen utsöndrad av prostata

Den slemhinnorfraktion som produceras av prostatakörteln är en av de seminalvätskeformare. Tillsammans med den hemliga av urin körtlar, testiklar och sädesblåsor, spelar denna förening en viktig roll för att upprätthålla livskraften och bevarande av spermiernas rörlighet.

Reaktionen av den vätska som produceras i prostatan ligger nära en något alkalisk. Det innehåller mer än ett dussin mineraler och spårämnen, inklusive fosfor, zink, organiska syror och natrium. Den gråaktiga fraktionen från prostatan innehåller också oersättliga proteiner och aminosyror, fetter och enzymer.

Syntes av hemlighet hos män utan patologier slutar inte. Men tilldelningen är endast möjlig vid utlösning. I närvaro av sjukdomar som påverkar bildandet av sekretioner och sekretionsprocessen kan människornas spermier vara för mycket täta eller tvärtom kan vätska och spermatozoa förlora rörlighet. Sådana inkonsekvenser leder som regel till manlig infertilitet.

Interrelation av prostata med andra organ och system

Prostatakörteln är en oersättlig funktionell detalj av den manliga kroppen, vars arbete är nära besläktat med andra körtlar av inre och yttre utsöndring. Så hennes arbete styrs av könshormoner och hormoner som produceras av hypofysen. Det påverkar också dessa organ, vilket tvingar dem att producera biologiskt aktiva föreningar i deras brist. Sådan ömsesidig "samverkan" av hormonproducerande kroppsstrukturer bidrar till normaliseringen av arbetet hos alla organ och system hos män. Dessutom, tack vare honom, har de sexuell aktivitet och förmågan att bli unga.

Prostas arbete är också relaterat till testiklarnas funktioner. Med förlusten av den första försämringen av testiklarna, vilket påverkar kvantiteten och kvaliteten på spermier som produceras. Detta fenomen, som kastration (fullständig eller partiell förlust av testiklar), orsakar också depressionsprocessen, men i detta fall depreserar prostatakörteln. För det första har män en minskning av utsöndringsvolymerna, vilket är en följd av nedbromsningen av biosyntetiska processer i den och förstörelsen av körtelformationer i dess lober.

Ingen mindre uttalad effekt av prostata har på urinprocessen. Om det genomgår patologiska förändringar, kan dess muskelfibrer vara krampaktiga, och körtelvävnaden ökar i volym. En sådan förändring påverkar oundvikligen människornas förmåga att tömma blåsan, vars sphincter ständigt är i ett reducerat tillstånd.

Sjukdomar i prostata

Prostatakörteln anses vara ett sårbart organ. Dess funktion påverkas av många faktorer, vilket kan leda till människors hälsa. Sjukdomar i prostata är uppdelade i inflammatorisk och tumör. Den första gruppen omfattar prostatit, vars gång kan vara akut eller kronisk. Symtomatisk av den första är som regel mer uttalad och består i ökning av kroppstemperatur, obehag i underlivet, förvärras vid samlag och urinering. Med kronisk prostatit smörjs symtomen på sjukdomen ofta, och perioderna med eftergift växlas med exacerbationer.

Tumörsjukdomar i prostatakörteln representeras av ett adenom (godartad proliferation av fibrinös muskelprostatvävnad) och en onkologisk tumör som bildar sig i organets glandulära vävnader.

Båda sjukdomsgrupperna utgör en stor fara för den manliga befolkningen, särskilt vid tidig diagnos och fördröjd behandling. Enligt statistiken är dödligheten hos män från prostatacancertumörer sålunda 30% av alla cancerdöd (inklusive mag, lung och bencancer).

Vad kan skada prostatakörteln?

Prostatakörteln är mycket känslig för eventuella förändringar i tillståndet hos organismens värd, vilket kan ha en helt annan natur:

 • oregelbundet sexliv;
 • komma in i organen i det genitourära systemet av patogen mikroflora (svampar, bakterier eller virus);
 • otillräckligt cirkulationssystem i bäckenorganen på grund av att du har trånga underkläder
 • brist på motion;

Dessutom kan näringsens specifika natur också påverka prostatakörteln. Så, skarp, för fet och fattig på vitaminer och mineralsubstanser kan förändras hormonell bakgrund, blodflöde och andra processer i kroppen, vilket utan tvekan kommer att påverka prostata negativt.

Alkohol och nikotin är också skadliga för prostatakörteln, liksom vissa mediciner. Dåliga vanor orsakar alltid ogynnsamma förändringar i kroppen, vilket inte kan sägas om friska klasser och produkter. Även ett enda fenomen som listas här kan provocera en försämring av körtelns funktion, och i kombination kan de orsaka irreversibla processer i sina vävnader.

Denna video kommer att berätta mer om prostatakörteln:

Struktur och funktion hos prostatakörteln hos män

Prostatakörteln (eller prostata, som är en och samma) är ett exklusivt manligt upprättat sexuellt organ som ingår i ett människors reproduktionssystem. Platsen för prostata ligger i den centrala delen av det lilla bäckenet mellan ändtarmen och benet direkt under blåsan.

I form är prostatakörteln liknande en inverterad trapezoid med rundade kanter, i storlek - till en kastanj. Prostata strukturen omfattar:

 • bas och apex. Basen är en bred, konkav kant av prostata. Den främre delen av basen smälter med urinblåsan och den bakre delen röra sig mot de vesiklar som sitter. Spetsen är den smala delen av prostata, mot musklerna i perineum;
 • främre, bakre och laterala laterala ytor. Den främre ytan vetter mot skönbenet. Den bakre delen av prostata och rektum nära gränsen, och detta gör det möjligt att undersöka prostata rektalt;
 • höger, vänster lobes, samt spår och isthmus som skiljer dem. Ordet växer med ålder, blir bredare, har därför fått namnet på en genomsnittlig andel.

75% av prostata vävnader är prostatakörtlar, resten är elastisk muskelvävnad. Fibroznomyshechnye partitioner delar alla körtlar på lobules, vars celler producerar prostatajuice. Antalet lobules är ungefär femtio. Varje lobe är försedd med en separat kanal. Hemligheten utstötas under utlösning på grund av sammandragningen av muskelvävnaden som omger lobulerna. Kanalerna i alla körtlarna slår samman och öppnas i urinröret.

Prostatakörteln är innesluten i bindväv, den så kallade. kapsel. Konsistens av prostata är tät, elastisk. Det levereras med blod huvudsakligen på grund av blåsartären. Plexus av många ådor omger körteln.

Kirtlens vävnad är vanligtvis zonad beroende på var den ligger i förhållande till urinröret:

 • den centrala zonen (ca 25%). Den ligger runt kanalerna som matar ut fröet. Cirka 10% av cancersna förekommer exakt i denna zon;
 • peripyrsyra (ca 75%). Omsluter centralen bakifrån, från sidorna och underifrån;
 • övergångszon eller transitzon (upp till 5% av körtelvävnaden).

Att vara storleken på en ärta i en nyfödd pojke fortsätter prostata att växa till omkring fyrtio år, då kan en åldersinducerad involution - en minskning i storlek - inträffa. Följaktligen är prostatens storlek hos män olika. Således väger det i män på 30 år i genomsnitt 20 gram, dess tvärgående dimension är 3 cm, längd-4 cm och en tjocklek av ca 2 cm.

Funktioner av prostata

 1. Utveckling av utsöndring - del av sämre vätska. Denna viktiga funktion hos prostata påverkar människans förmåga att framkalla. Ämnen som ingår i prostatajuice, närma spermier, späda ut det och påskynda spermatozoas rörelse. I hemlighet kan spermatozoa behålla sin rörlighet under dagen (för jämförelse, i saltlösning - högst tre timmar). Inflammatoriska processer, alla patologier av prostata förändrar hjärtformen av prostatajuice, försämrar dess kvalitet och minskar mängden. Följaktligen reduceras spermiernas fruktbarhet tills deras fullständiga förlust.
 2. Prostatakörteln producerar prostaglandin E, som deltar i cirkulationen och ansvarar för kroppens allmänna och metaboliska processer. Utan det och andra prostata-producerade ämnen är en fullständig erektion, en fullständig protein- och kolhydratmetabolism omöjlig. Prostatit, andra sjukdomar i körteln leder till svaghet och snabb utmattning, sömnstörningar, erektil dysfunktion, psykiska störningar, irritabilitet.
 3. Prostata behövs så att vätskefluiden inte kan tränga in i urinblåsan. Således är prostata ansvarig för separation av de två viktigaste processerna hos en man: utlösning och urinering.
 4. Den viktiga rollen som prostata i processen med urinering: det är med hjälp av muskelvävnad som styr denna process och håller urin. I det här fallet är det inte ett organ i urinvägarna. Prostata ligger runt den övre delen av urinröret, därför blir sjuk, svullnad och ökar i volymen, det komprimerar det, vilket resulterar i att urinering försämras.
 5. Prostatakörteln fungerar som en barriär mot olika typer av infektioner. Frisk prostata har utmärkt immunitet på grund av utsöndrade antiseptiska ämnen. Med hjälp av dem hindrar det rörelsen av infektioner från urinröret till övre urinvägarna.

Hur man hittar prostatakörteln

Du kan ta reda på exakt var prostatan ligger. För att hitta den i hankroppen, skriv bara fingret i anuset ca 5 centimeter. Då rör fingret försiktigt: prostatan, det här är en stark klump som ligger bakom rektumets främre vägg. Prostata är lättare att hitta när blåsan är full. Det ska vara samtidigt som det är bekvämt som möjligt.

Prostatakörteln var lycklig genom att strukturen i bäckenorganen hos män och närheten till ändtarmen, tillgång till den är enkel. Denna möjlighet användes framgångsrikt inom medicin, rektalt diagnostisera sjukdomar i det urogenitala systemet med hjälp av ultraljud, MRI, och utförande av behandling av olika sjukdomar läkemedel (suppositorier, salvor) och fizioprotsedurami, såsom till exempel en uppvärmningsbehandling eller massage prostatakörteln hos män.

Att studera och behandla prostatakörtelburken och genom urinröret.

Olika typer av prostata sjukdomar behandlas, inklusive kirurgisk ingrepp. Med det tas de skadade delarna av vävnaden bort, eller orgeln helt för att undvika dödsfall. Operationen är indicerad för abscesser, prostatit, adenom, prostatacancer. Om nödvändigheten av operationen visar urininkontinens, urinretention utflöde, hematuri, varig processer stenar i urinblåsan, njursvikt, och andra faktorer.

Kirurgiska ingrepp på prostata reduceras till fyra typer:

 • öppen adenomektomi - en operation där en del av prostata körs bort. Tillträde till körteln öppnas genom snittet i botten av patientens mage. Prostatektomi urineringssymptom kan behandlas, såsom t.ex., frekvent eller intermittent urinering orsakas av den stora storleken på adenom, stenar i urinblåsan eller uretral förträngning. Detta är en effektiv terapi, men det finns risk för biverkningar, såsom erektil dysfunktion, urininkontinens, kraftig blödning.
 • en operation där avlägsnandet av en del av prostata sker med hjälp av endoskopisk utrustning. Detta är laserförångning och transuretral resektion. Transuretral resektion görs genom att injicera en slinga genom urinröret, förångning utförs av en laser. Kirurgen övervakar processen på bildskärmen. Lasern avlägsnar selektivt delar av vävnaden, samtidigt som skiktet lagras. Operationen låter dig ta bort betydande mängder adenom nästan blodlöst;
 • en operation där prostatan är helt borttagen - en radikal prostatektomi. Indikationer för intervention är cancer-neoplasmer. När de utför prostatektomi huvudsakligen utövas av två typer av open access: abdominal (snitt från naveln till den främre ben) och grenen (horisontell sektions mellan anus och könsorganen). Även tekniken för att utföra prostatektomi med hjälp av endoskopisk utrustning har införts, men hittills är den inte brett utbredd.
 • minimalt invasiv ingrepp: punktering av prostata. Det utförs av nålar genom perineum. Används inom ramen för antibiotikabehandling, för studier av mikroflora, öppning av abscesser, avlägsnande av abscesser.

Effekt av prostata på reproduktiv funktion

Inflammation av prostatakörteln är direkt relaterad till en mans förmåga att bli gravid. Kvaliteten på prostats utsöndring beror på hur hälsosam det är, vilket innebär att kvaliteten på den seminala vätskan är: volymen, syrabasbasen, viskositeten, spermierhastigheten. En den här kroppen, trots sin lilla storlek, slutar fungera normalt, kan helt förstöra reproduktionsmekanismen.

Värdet av en hälsosam livsstil idag är inte helt uppenbar. Varför vara stark, om du inte behöver tjäna dig med tungt fysiskt arbete? Du behöver inte gå, för att du kan använda en bil. Vad är meningen med att förbereda användbar mat om snabbmat är snabbare och billigare? Dåliga vanor och konstanta påfrestningar förvärrar situationen. Således, i kroppen stagnerande fenomen börjar, blodcirkulationen störs, inflammationer uppträder. Allt detta leder till prostatit, och som en följd av infertilitet. Prostatit har blivit en sjukdom i vår tid, en utbetalning för ett bekvämt liv. Antalet par som inte kan få barn växer.

Lyssna på din kropp, uppmärksamma glitches, du kan förhindra utvecklingen av sjukdomen. De viktigaste klagomålen för prostata sjukdomar:

 • kronisk bäckensmärta, ryggsmärta
 • akut smärta, åtföljd av illamående, frossa;
 • problem med urinering: ofta, smärtsamt, intermittent;
 • minskad sexuell lust, erektil dysfunktion, smärta med ejakulation;
 • blod i urinen eller sperma
 • generell svaghet, konstant trötthet;
 • humörsvängningar, irritabilitet, nervositet.

Många män känner sig inte symptomen på en bra anledning att gå till doktorn flesta inte har tillräckligt med kunskap om placeringen av prostatan hos män, som är det organ, hur man hittar prostatan, hur viktigt det är att bevara sin hälsa

Undervärdera effekten av prostatit, kronisk eller akut, på reproduktiv funktion, utan att reagera på inflammation, det är möjligt att störa alla processer av befruktning. Minskad sexuell aktivitet, svag styrka, impotens - en direkt följd av prostata sjukdomar.

Det är därför det är extremt viktigt att diagnostisera så tidigt som möjligt, för att förstå orsakerna till misslyckandet, att genomgå en fullständig behandlingskurs, att genomföra förebyggande åtgärder, att göra allt för att förhindra att sjukdomen återkommer.

Prostatkörtelns roll i en mans kropp

Många vet om prostatakörtlarna och även om de populära metoderna för behandling för detta viktiga manliga organ. Men få människor kan gissa alls om hennes anatomi, för att inte tala om funktionerna. Men denna kunskap är nödvändig för att förstå essensen av de sjukdomar som så ofta stör den moderna mannen. Det är viktigt att förstå vad prostatakörtelns roll är och vad den är.

Kortfattat om organanatomi

Namnen på prostata och prostatakörteln gick från grekiska språket och betyder "den som står framför". Själva namnet betonar vikten av prostata i en mans kropp. Det orörda organet består av glattmuskelelement och klyvvävnad. Han är bara i hankroppen. Ligger i ett litet bäcken, liknar dess form en kastanjefrukt. Orgeln är uppdelad i höger och vänster lobes, mellan vilken det finns en fur. Deras muslim knyter till dem.

Själva körteln består av ett stort antal mindre körtlar, vars kanaler är anslutna och öppnar sig i kaviteten i urinrörets prostatiska del. Prostata hos män ligger direkt under blåsan, genom tjockleken på körteln själv passerar den ursprungliga (prostatiska) delen av urinröret, liksom de ejakulerande kanalerna, vars hål går ut i urinröret. Anatomiskt skiljer orgeln toppen och basen.

Den senare står inför blåsan. Framför prostatakörteln har man skönhetsben, i ryggen - ändtarmen, i botten - det urogenitala membranet, under och på sidan - muskeln lyfter anusen. Det finns många muskelfibrer på orgelns överdel. De är en del av urinrörets sfinkter.

Funktioner och roll av prostata i den manliga kroppen

Betydelsen och rollen hos prostatakörteln för reproduktiv hälsa hos män är svår att överskatta. Inte för någonting sedan tidsåldern prostata kallades "andra hjärtat av en man".

Vad är funktionerna i prostata körteln? Huvudet är:

Var och en av funktionerna är unik. Förlusten av minst en av dem leder till en störning av det urogenitala området och den maskulina hälsan i allmänhet.

Det utförs tack vare organets anatomiska egenskaper, nämligen närvaron av muskelfibrer på toppen av körteln som förhindrar överföring av urin och spermier i urinblåsan och vasdeferenserna. Denna mekanism tillåter inte bakterier att komma in i blåsan, njurarna, testiklarna, bilagorna. Förutom prostataens barriär rena mekaniska funktion hindras utvecklingen av infektioner av produktionen av aktiva substanser och skyddsfaktorer av kroppen. Dessa inkluderar: zink, lysozym, immunfaktorer, proteiner.

Prostata har en sekretorisk funktion på grund av utvecklingen av en prostatisk utsöndring. Prostatic hemlighet eller juice är en klar vätska med en alkalisk medium, det är 20% av den totala volymen av ejakulatet. Dess sammansättning: citronsyra, zink, fosfolipider, ett stort antal biogena aminer och proteolytiska enzymer.

Varje komponent som utför sin skyddsfunktion är viktig, men det övergripande målet att producera prostatajuice är spermierlikning, näring och säkerställande av spermatozoas livskraft. Och detta är nyckeln till framgångsrik befruktning av äggstocken och huvudsvaret på frågan "Varför behövs prostata?".

Dessutom deltar enzymet 5-alfa-reduktas i processen att omvandla testosteron till sin aktiva form - dihydrotestosteron (DHT). Prostata producerar PSA, vilket är nödvändigt för att späda den seminalvätska.

Motorfunktionen orsakar närvaron av sphincter-muskelfibrer, på grund av vilken urin, spermier behålls. Förekomsten av glatta muskelceller bidrar till frisättningen av den prostatiska sekretionen under utlösning. Förutom att ge prostatakörteln motorfunktion, förhindrar dessa fibrer, som ofrivilligt skärs, att stagnera fenomen i orgeln.

Inflammatoriska prostata sjukdomar och deras symptom

Inflammation av prostata hos män är akut och kronisk. Vad är prostatit? Denna sjukdom, som kännetecknas av utvecklingen av inflammation i organet. Orsaken till sjukdomen är oftast patogener av olika infektioner i urogenitalt distrikt: klamydia, trichomonader, gonokocker, ureaplasma, mykoplasma. Den bakteriella prostatit är akut. Foci av den patogena mikrofloran på körteln: ur urinröret, urinblåsan, njurarna, ändtarmen. Eventuell penetration av kontakt, hematogena, lymfogena vägar.

Inte det sista värdet är associerade faktorer:

 1. Lokal superkylning.
 2. Kronisk stress.
 3. Överdriven sexuell aktivitet.
 4. Avhållande och oegentligheter av sexuella handlingar.
 5. Sittande arbete.
 6. Överträdelser av lokal cirkulation i bäckenet.

Symptom på akut bakteriell prostatit:

 1. Smärta över pubis, i perineum, anus, skrotum, som stärks av urinering och avföring.
 2. Brott mot urinering i form av snabb, smärtsam läckage av urin, avbrott av strålen, en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 3. Yrsel, svaghet.
 4. Febril kroppstemperatur.

Till skillnad från akut prostatit har kronisk inte en så uttalad klinisk bild. Det kallades stillastående på grund av dess patogenesutveckling: den inflammatoriska processen uppstår på grund av stagnation av prostatajuice och blod i prostats vener.

Bidra till framväxten av patologi av dåliga vanor, avhållsamhet och låg frekvens av sexuella kontakter, stress, hypotermi, stillasittande livsstil, om en man arbetar mestadels sitter. Sjukdomen i många år kan attackera den manliga kroppen, nästan utan att visa sig själv.

Symtom på kronisk prostatit:

 1. En orolig smärta i perineum, skrot, sacrum, anus.
 2. Periodiskt framstår svårt, smärtsam urinering, ökar frekvensen, ibland finns det sekret från urinröret.
 3. Störningar vid erektil funktion när processen är igång.
 4. Infertilitet i närvaro av komplikationer.

Diagnos av prostata sjukdomar

Den mest informativa metoden för diagnos av akut prostatit är den rektala fingerundersökningen, som utförs med stor omtanke på grund av smärtsamheten i processen. Du kan inte utföra prostata massage på grund av möjligheten till progression av sjukdomen. Läkaren kommer också att ge dig råd att skicka en urinalys för bapsoseva, en allmän analys av urin, blod, ett smet för urogenitala infektioner. Ultraljud och ett blodprov för PSA utförs också.

Diagnos av kronisk prostatit är gjord av vårdläkare urolog eller andrologist. Han kommer att utföra en fingerundersökning av organ genom ändtarmen, ta ut urinröret för sexuella infektioner, förskriva transrektal ultraljud av prostata och ultraljud i bäckenorganen.

Genom prostata-massage utförs en sekretion av körtelsekretionen, som undersöks mikroskopiskt och bakteriologiskt. För diffodiagnos används ett blodprov för PSA: en signifikant ökning av nivån av prostata-specifikt antigen föreslår att kronisk inflammation i prostata har uppstått.

Diagnos av adenom är baserat på data om palpation av prostata, TRUS och nivån av PSA-blod. PSA med adenom ligger i intervallet 4-10 ng / ml.

Tidig diagnos i prostatacancer bygger på ett blodprov för PSA. I cancer överstiger dess värden avsevärt åldersnormer. I allmänhet ökar koncentrationen av total PSA mer än 10 ng / ml och fritt minskningar. Slutligen bidrar organets biopsi till att bekräfta diagnosen.

Adenom och cancer

Med adenom eller godartad prostatahyperplasi noteras proliferation av fibrer och epitelvävnad av godartad natur. Eftersom körteln är ett hormonberoende organ påverkas utvecklingen av denna sjukdom också av könshormoner.

Förutsättningar för utveckling av patologi är åldern för män, högt blodtryck, diabetes. I patogenesen av symptomen på adenom spelas en viktig roll av en ökning i organs storlek, stimulering av alfa-1-receptorer i glansmuskelstrukturen i körteln och blåsan i nackområdet.

Symptom på adenom är:

 1. Pinsamt, känsla av resten av urinen i urinblåsan, försvagning av urinströmmen.
 2. Ökande urinering, imperativ krävande, inkontinens i urinen.

Prostatacancer är en malign organbildning. Risken för sjukdomen ökar med åldern av mannen. De tillförlitliga skälen till förekomsten är okända. Men det finns bidragande faktorer:

 • äter mycket kött
 • brist på rörlighet i ett sätt att leva
 • Negroid ras;
 • ärftlighet.
 • frekvent urinering, inklusive på natten
 • brinnande känsla vid urinering
 • intermittent urinström;
 • en känsla av resterande urin i urinblåsan.

OBS! Symtom på en malign neoplasma i prostata kan vara helt frånvarande. Därför är det så viktigt att genomgå årliga kontroller hos urologen, att ta prov, särskilt för män efter 50 år.

Behandling av sjukdomar

Hos män är behandlingen av prostata sjukdomar vald individuellt beroende på svårighetsgraden av processen och dess stadium. Med akut prostatit är den viktigaste etiologiska behandlingen med antibiotika. Det är bättre att ta en fullständig kurs av antibakteriella läkemedel (2-3 veckor, ibland mer) än att behandla komplikationen i form av en abscess kirurgiskt. Dessutom kommer antiinflammatoriska och avgiftningsmedel att hjälpa till att behandla prostatainflammation.

Innan behandling av prostatakörteln från kronisk prostatit är det nödvändigt att bestämma typen av patogen. Därefter utnämns en kurs av antibiotika, vars varaktighet bestäms av läkaren. Effektiv är fysioterapi (laserterapi, diadynaphoresis, lokal hypertermi).

Innan du behandlar kronisk prostatit med prostata massage, bör du se till att det inte finns någon akut process. Massage är en av de mest effektiva behandlingarna för kronisk inflammation. Det viktigaste är att eliminera blodstasis och en hemlighet i prostata, varför massage utförs. Tillägg till terapin av prostatit är immunmodulering, vitamin och fytoterapi.

Med prostataadenom godkänner läkare förväntad hantering: Om symptomen inte ger någon speciell obehag borde du bara leda en hälsosam livsstil. Rekommendera regelbundet att ta fytopreparationer. Med symptomatisk hyperplasi, alfa-blockerare, 5-alfa-reduktashämmare ordineras som förbättrar urinering och förhindrar ytterligare adenomtillväxt.

Kirurgisk behandling indikeras med frekventa episoder av akut urinretention, smittsamma komplikationer och stenar i urinvägarna. Operativa metoder innefattar transuretral resektion (TUR) och öppen prostatektomi (mer traumatisk). Det finns också minimalt invasiva tekniker: kryostruktion, transuretral förångning, mikrovågsterapi.

I prostatacancer väljer onkologen behandlingsmetoden beroende på scenen. Detta kan vara en radikal prostatektomi (öppen eller laparoskopisk), strålterapi, hormonblockerande läkemedel.

Prostatakörteln hos män är ett viktigt reproduktionsorgan. Sårbarheten hos prostata kräver en ansvarsfull inställning till deras hälsa hos männen.