Huvud
Förebyggande

Prostatacancer hos män

Sjukdomar i prostatakörteln hos män - en mycket vanlig sjukdom som drabbar cirka 50% av den manliga befolkningen vid 50 års ålder och nästan 90% äldre än 75 år. Därför måste alla äldre män känna till metoderna för förebyggande, orsakerna till utseendet och sättet att härda denna sjukdom.

Vad är prostatakörteln?

Prostatakörteln är ett organ i den manliga kroppen, som består av två trapezformiga lober i form av en kastanj, som är förbundna med en isthmus. Körteln är placerad under blåsan och rör den med sin konkava bredare bas, i urinrörets område, som smalnar, girdling urinröret med sin isthmus. Den vänstra och högra delen av prostatan består av muskelvävnad och körtelformationer (cirka 30 i kroppen), utsöndringskanalens mun befinner sig i urinrörets väggar.

Funktioner av prostata

Prostata utför olika funktioner i kroppen av män, de viktigaste är:

 • Sekretoriska. Kroppen utvecklar en hemlighet i form av en slemhaltig fraktion, som är en viktig del av spermier och reglerar testosteron i hankroppen. Hemligheten spelar en viktig roll i sammansättningen av manlig spermier, som är ansvarig för spermatozoas aktivitet. Hos män utvecklas hemligheten ständigt, men vissa sjukdomar kan leda till misslyckande av dess bildningsmekanism. Spermierna hos män blir för flytande eller tjocka, och spermatozoer förlorar sin rörlighet, vilket bidrar till manlig infertilitet.
 • Motor. Fibrino-membranfilmmembranet som skiljer prostatens lobar får det att krympa, bildar en urinhållande ring (sphincter).
 • Barriär. Järn syntetiserar ämnen som neutraliserar infektioner som tränger in i organen genom urinvägarna.

Sjukdomar i prostata

 • Adenom - en ökning i kroppen på grund av den ofrivilliga spridningen av dess vävnader.
 • Prostatit är en prostatatumör hos män, denna komplikation orsakar ibland vesikulit.
 • Cancer är en malign tumör, hos unga män finns dess variation - sarkom.
 • Stenar - förekommer i prostatakörteln på grund av njursvikt.
 • Abscess är ett försummat stadium av den inflammatoriska processen med utseendet av pustulära foci.
 • Tuberkulos-Kochs bakterie, tillsammans med lungorna, påverkar andra organ.

Det vanligaste adenom, prostatit och cancer.

Adenom av prostata

Synen att adenomen (prostatakörtelns cysta) - en följd av den naturliga åldrandet hos den manliga kroppen är ganska välkänt. Detta bekräftas av statistik - hos äldre män är risken för sjukdom hög. Prostatit och prostata adenom diagnostiseras hos män över 50 år, cirka 90% av den manliga befolkningen över 75 år påverkas i varierande grad.

Faktorer som påverkar manifestationen av adenom är i studietrinnet, men studierna avslöjade följande mönster som påverkar processen för bildandet av sjukdomen:

 • Genetics. Utseendet hos manlig adenom efter 50 år har en arvelig karaktär av predisposition. Studier har visat att hos manliga släktingar i prostatacystosen börjar utvecklas, vanligtvis i samma ålder och har samma symtom och flöde.
 • Hormonella förändringar. Här är förhållandet mer naturligt, sjukdomen utvecklas i ålderdom under åldringen av det manliga reproduktionssystemet och en minskning av antalet könshormoner.
 • Fetma. Risken för utseende av adenom hos män med övervikt ökar i tider - fet vävnad förhindrar blodflöde i bäckenregionen.
 • Felaktig mat. Överskott av skadlig mat medför risk för inflammation i prostatakörteln. Män som upprätthåller en balanserad diet, möter symtom på sjukdomen mycket senare.
 • Livsstil. Prostatan ligger i bäckenet och eventuell stagnation av blod och muskelsvaghet med en lång sittställning påverkar dess funktionalitet negativt.
 • Dåliga vanor. Användningen av alkoholhaltiga drycker och tobaksrökning avslöjade inte ett direkt samband med prostata sjukdomar, utan snarare är de faktorer som accelererar åldrande av organismen som predisponerar utvecklingen av patologi.

Symtom och behandling

Sjukdomen fortskrider långsamt, så många uppmärksammar inte omedelbart det och börjar behandlas sent.

När adenom i körteln växer och knölarna komprimerar urinkanalen - det här gör det svårt att få urinen ur kroppen, så att tecken på adenom är huvudsakligen förknippade med urinering. Det finns tre stadier av prostata adenom, som kännetecknas av manifestationer:

 • Kompenseras. I detta skede uppstår urinering oftare än vanligt och är svårt, strömmen är svag och trög. Symtomen är mest uttalade på natten - det kan kräva tömning 5 till 8 gånger;
 • Subcompensated. Symtom inkluderar ofullständig frisättning från urin, ökar ökar, urin börjar släppa ut. Det är torr mun och törst, vilket indikerar njurarnas kränkningar.
 • Dekompenserad. Omöjligheten att rensa urinblåsan, mängden urin kan vara ca 2 liter, blåsan sträcker sig, dess känslighet går förlorad. Urin går ofrivilligt när som helst på dagen, funktionen av njurarna är helt nedsatt.

Effektiv behandling i komplexet, som, förutom att ta medicin, innefattar fysioterapi och överensstämmelse med arbets- och vilaregimen:

 • Läkemedelsmetoder. Behandling med läkemedel är ett effektivt sätt att minska tumörens storlek. De viktigaste läkemedlen för behandling är alfa-adrenoreceptor-blockerare, vilket bidrar till att minska muskeltonen. Detta leder till en minskning av trycket i urinblåsan och underlättar väsentligt urinering.
 • Dessutom förskrivs alfa-reduktashämmare-substanser förhindrar omvandling av testosteron till dihydrotestosteron, och anti-exudativa och antiinflammatoriska läkemedel kan också ordineras.
 • Sjukgymnastik. En uppsättning fysiska övningar för att förbättra blodflödet i musklerna och organen i det lilla bäckenet. Metoden att värma cysten med en elektrisk ström används också av enheter som sätts in genom ändtarmen. I det här fallet är en balanserad kost som ger kroppen nödvändiga ämnen för att återställa urinsystemet.
 • Kirurgiska metoder. Med förhöjning av prostata adenom till 2 och 3 grader blir droger kraftlösa och kirurgiska operationer används.

De mest smärtfria och med få komplikationer är transuretral kirurgi. Det finns ett borttagning av övervuxna vävnader genom urinröret med hjälp av en rezisskop. Om det är omöjligt att utföra en transuretral operation, används en prostatektomi - en smärtsam och traumatisk operation med fullständigt avlägsnande av prostatakörteln.

prostatit

Prostatit är en inflammatorisk sjukdom som orsakas av kapillär stagnation (abakteriell prostatit) eller genom infektion i en manlig kropp. Infektion kan överföras sexuellt eller gå in i organ genom urinröret eller rektum.

Orsaker till prostatit

I ett överväldigande antal fall har inflammation i prostatakörteln en kronisk, icke-bakteriell form i samband med stillastående processer i orgeln. Huvudorsakerna och faktorerna för uppkomsten av denna sjukdom är följande

 • Hormonala abnormiteter uppstår vid otillräcklig minskning i kroppen av hormoner som är ansvariga för erektion och ejakulation.
 • Brott mot blodcirkulationen som orsakas av svullnad eller klämning av blodkärl kan orsaka inflammation;
 • Skador i perineum och urinblåsa, åtföljd av stagnation i blodkärlen - detta kan orsaka kronisk inflammation;
 • Missbruk av alkohol orsakar inflammation och minskar kroppens skyddsfunktioner.
 • Sjukdomar i urinvägarna, vilket leder till en minskning av urinröret och en överträdelse av urinproduktionen.
 • Ett sällsynt sexliv ökar risken för blodflödesstagnation i prostatakörteln. När utlösning sker en naturlig massage i körteln, vilket är det bästa förebyggande mot prostatit. För att minska risken rekommenderas att ha sex minst 3 gånger i veckan.
 • Professionell aktivitet eller stillasittande livsstil orsakar stagnation av blod i organ som finns i bäckenområdet.

Symtom och behandling

Den mest kända urologiska manliga sjukdomen har följande symtom:

 • Buksmärta i urinproduktion
 • Konstant smärta i perineum och skrotum;
 • Kort samlag med nedsatt erektion;
 • Försvinnande av spontan morgonrörelse vid fyllning av blåsan.

Inflammation av prostata hos män behandlas med läkemedel och komplex: antibakteriella medel används efter detektering av patogenen, läkemedel som lindrar inflammation, diet och terapeutiska förfaranden.

Drogbehandling. Antibiotika av fluoroquinolonserierna (levofloxacin), antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen) används. Alfa-adrenoblocker (proflosinom) visas, vilket underlättar urinprocessen. Hormonala preparat av två grupper ordineras: glukokortikoider och androgenhaltiga hormoner. Sjukgymnastik. Massage i prostatakörteln, terapeutisk gymnastik, akupunktur, vattenprocedurer visas.

Prostatacancer (karcinom) är en malign tumör lokaliserad i sitt område. Skadliga sexuella och urinfunktioner, hotar patientens liv. Carcinom är ganska vanligt och står för cirka 10% av alla manliga cancerformer.

Vad är karcinom

Orsakerna till karcinom har ännu inte avslöjats, men följande mönster observeras:

 • Ålder. Manliga hormonella förändringar orsakar sjukdomar i prostatakörteln som leder till cancer. Det är uppenbart att utseendet av carcioma är direkt relaterat till mängden testosteron i kroppen, det sänks hos äldre.
 • Ärftlighet. Om genus av män var cancerpatienter, då riskerar sjukdomen att fördubbla. Ärftlighet skiljer sig från det vanliga åldersrelaterade karcinom i början av starten (6 till 7 år).
 • Livsstil. Beteende hos en person har en signifikant effekt på förekomsten av prostatacancer. Alkoholhaltiga drycker, rökning och droger på grund av deras höga mutagena effekter på kroppen leder till degenerering av en godartad tumör till en cancerös.
 • Ström. Överdriven konsumtion av fettrött kött orsakar cancer, även om det inte finns någon tydlig koppling mellan läkarna.
 • Försämrad urinproduktion: intermittent process, frekventa önskningar, brännande och smärtsamma förnimmelser.
 • Smärta i rektal palpation under den fysiska undersökningen.
 • Blod i urin och sperma, impotens.

Utvecklingen av karcomen leder till metastaser i bäckenområdet, med skador på benvävnad, ryggmärg och organ som ligger i bäckenet. Manifestationer med karzio 3 och 4 grader:

 • Benvärk i bäckenet.
 • Ödem i lemmar och kropp, anemi.
 • Förlamning.

Cancerbehandling

Sjukdomen är svår att identifiera i ett tidigt skede utan en särskild undersökning, ett effektivt sätt att övervaka är PSA.

Carcinoma benägna att äldre patienter, så om män över 65 år och sjukdomen är utdragna och metastaser inte är tillämpliga, är det ingen mening att tillämpa ett komplicerat och mycket smärtsam cancerbehandling på grund av den höga dödligheten hos patienter från andra orsaker.

Befintliga metoder för cancerbehandling innefattar följande förfaranden:

 • Kemoterapi och riktade behandlingar. Användningen av droger i kemoterapi hämmar tillväxten av cancerceller, skadar det friska och skadar hela kroppen.
 • En alternativ metod är riktade läkemedelsbehandling, där cancerceller genomgår en målad attack av monoklonala antikroppar med minimal skada och lättare behandling;
 • Hormonala effekter. Användningen av en uppsättning hormoner kan stoppa eller signifikant sakta ner utvecklingen av cancerceller. Metoden tjänar vanligtvis som ett komplement till en kirurgisk operation eller bestrålning, men det är möjligt att endast behandlas av hormoner.
 • Ray. Röntgenbestrålning av en lokaliserad tumör medför många negativa effekter och är inte särskilt lämplig. För behandling gäller mer sparsamma metoder - brachyterapi och ultraljudsbehandling;
 • Brachyterapi är leveransen till organet genom ändtarmen med hjälp av en nål av en radioaktiv isotop av jod. Lokalisering av injektionsstället är korrekt, strålning förstör cancercellerna i körteln utan att skada andra organ;
 • USA - terapi - en lokal ultraljudseffekt på cancerceller, vilket leder till deras fullständiga förstöring.

Kirurgiska metoder är effektiva i de tidiga stadierna, två metoder för kirurgisk ingrepp används.

 • Prostatektomi - prostatan är helt utskurad - det här är en traumatisk kirurgisk operation;
 • Transuretral resektion - borttagning av cancer tumör genom urinröret i delar med hjälp av en reziskopa.

Hane prostata och dess behandling är en viktig fråga för många äldre människor. Prostata behandlas ganska effektivt med användning av medicinska läkemedel, behandlingen med folkmedicin är ganska förebyggande.

I cancer effekt kan uppnås genom att lokalisera metastaser med sjukdom kropp (karcinom i 1 och 2 grader), aktuella metoder för behandling i motsats till konventionellt mer effektiv och smärtfri.

Allt om körtlar
och hormonella systemet

Prostatakörteln kallas också den andra hjärtat av en man. det organ som ansvarar inte bara för sexuell funktion, men också för den övergripande emotionella tillstånd man ligger strax under urinblåsan,. Prostatakörteln är en del av det manliga reproduktionssystemet.

Om förr i tiden med detta organ problem uppstod hos patienter i åldern 50-60 år, finns det nu en stadig nedgång i denna åldersgrupp. Inflammation av prostata beror på olika orsaker.

Tidig upptäckt och behandling av prostata patologi hos män är mycket viktigt. Annars kan hennes sjukdom vända sig om:

 • dåligt fysiskt välbefinnande
 • nervösa sammanbrott;
 • Brott mot sexuell funktion.

Om körtel problem, då först kan de orsaka erektil dysfunktion och utlösning och sedan manlig infertilitet.

Faktum. Enligt statistiken, ungefär en tredjedel av kvinnorna i åldern 30 är föremål för en inflammation i prostatan (prostatit) och vid en ålder av 50 år har andelen infalls når siffrorna 50. Den andra gemensamma prostata patologier är dess tumör - adenom.

Platsen för prostata. Järn är en del av hankroppen och ansvarar för reproduktiv funktion.

Orsaker till problem

Inflammation av prostatakörteln hos män, som prostata adenom, är en multifaktoriell sjukdom. Bland de främsta synderna av patologi bör man skilja:

 • sexuellt överförbara infektioner. Venereal sjukdomar, som män lider, i händelse av otillräcklig behandling går in i deras komplicerade form. Att utveckla infektion, nå prostata, påverkar dess vävnader och orsakar en inflammatorisk reaktion.
 • nedsatt blodcirkulation i bäckenorganen i samband med en stillasittande livsstil hos män (programmerare, författare, förare);
 • felaktig kost. Från kosten av män bör uteslutas från skarpa, salta, sura rätter. Det är användbart att äta skaldjur, vegetabilisk mat, animaliska produkter;
 • hypotermi;
 • prostata utsöndring av prostata, vilket är resultatet av ofullständiga sexuella handlingar, långvarig sexuell avhållsamhet;
 • svag immunitet associerad med neuropsykisk eller fysisk överarbete;
 • ålder över 50;
 • ateroskleros, etc.

Orsaken till sjukdomen i varje fall identifieras av läkaren. Detta bör göras med syftet att individuellt välja behandling och eliminera negativa faktorer.

Oskyddad sex är fylld med inflammation i prostata

Prostatakörteln - vad är det?

Körteln har formen av en förtjockad kastanj. På orgelns baksida är ett vertikalt band som delar prostata i två delar, vänd mot ryggen och låter dem gropa för en läkare som producerar rektal palpation. Mellan dem är isthmusen, den mellersta loben som gränsar till blåsan.

Med ålder förstärker den och kan jämföras i storlek med en av prostatahalterna. Detta leder till kompression av kroppens urinrör i kroppen, vilket leder till att urinflödet störs.

För att bedöma tillståndet hos den manliga kroppen är det nödvändigt att ta hänsyn till storleken, normen för prostatakörteln. Prostata är ett hormonberoende organ, vars utveckling är förknippad med hormonella processer som uppträder i kroppen vid olika stadier av mänsklig tillväxt.

Problem med orgeln manifesteras av en ökning av dess storlek

Den nyfödda pojken har redan en prostata, men hittills outvecklad, med en massa på flera gram. Storleken på prostatakörteln hos en man når normen 19-20 år och stabiliserar på denna nivå. Det börjar öka igen till 45-60 år, vilket beror på åldersförändringar.

Normen för prostatastorleken hos medelålders män är 30 mm i längd och 20 mm i bredd (tjocklek). Beroende på de enskilda egenskaperna kan det finnas avvikelser i storlek i en riktning eller den andra:

 • längden kan ökas till 4,5 cm;
 • bredd - från 2 till 2,5 cm;
 • tjockleken bör inte överstiga 2,3 cm.

Sådana dimensioner anses vara normala. En ännu större organökning kan orsakas av patologi.

Ändra storleken på prostata

Det är viktigt. Prostataförstoring är vanlig, vilket är typisk för män i åldern 30 år. En ökning i denna kropp kan dock också indikera en allvarlig sjukdom.

Skälen som leder till en ökning i prostatakörteln är flera:

 • prostatit (akut eller kronisk);
 • adenom (benign körtel hyperplasi);
 • prostatacancer.

På 19-20 år når prostatan sin normala storlek

Moderna män får ofta prostatit. Diagnos och behandling av prostatakörteln hos män i detta fall är relativt lätt.

Behandling (medicamentlig eller operativ) är effektiv även i körtelns adenom.

Den allvarligaste sjukdomen som leder till en ökning av prostata är en cancerous tumör.

Under livet varierar normerna för prostatastorlek efter ålder

Symtomatologi av prostatit

Symtom på prostatainflammation hos män reduceras huvudsakligen till urinproblem. Den förstorade prostata pressar på blåsan. Här bildas en ficka, i vilken vätskan samlas, vilket gör att mannen ofta besöker toaletten.

Samtidigt känns ofullständig tömning konstant, eftersom vätskan inte tas ur fickan. I vissa fall är det under urinering en känsla av smärta och smärta, en brännande känsla i perineum och obehag vid avföring.

Prostatit leder också till sexuella störningar, som har vissa symtom. En man kan möta erektil dysfunktion under samlag. Han brukar ha för tidig utlösning, medan nöjen från orgasm är mycket minskad.

I många fall av prostatit upplever patienter smärta. Att uppnå smärta känns i bäckenområdet. Det manifesterar sig:

 • när man urinerar
 • ejakulation,
 • under en erektion.

Sådana smärtsamma känslor är en allvarlig anledning att ringa till en läkare.

OBS! Ignorera mindre, vid första anblicken kan sjukdomar i genitourinärsystemet leda till ett stort problem, vars namn är kronisk prostatit.

Smärta sensioner bör bli en varningssignal för att söka medicinsk hjälp

Prostata undersökning

I fall där en man misstänker en sjukdom, är han ordinerad test. Syftet med undersökningen är att identifiera förekomsten av ett problem med prostata hos män, etablering av sjukdomsfasen och de befintliga komplikationerna.

För att upptäcka inflammation i prostata är det nödvändigt att genomföra ett komplett komplex av diagnostiska åtgärder. Därför diagnostiseras i många fall inte de första stadierna av sjukdomen, även om detta är en av de vanligaste urologiska patologierna.

Att tala med en läkare hjälper patienten att identifiera sjukdomen och välja en behandlingsmetod

Hur gör en analys för prostata sjukdomar? Först och främst tas blod och urin för undersökning, när undersökningen bestämmer prostatstillståndet och avslöjar också förekomsten av patogena mikroorganismer.

I början ska läkaren noggrant undersöka patienten och fråga honom om symtomen. Men många män vet inte var de har prostata, men klagar på smärta i underlivet.

Klagomål kan vara ett tecken på en akut form av sjukdomen eller förvärring av en kronisk form. Om sannolikheten för en exacerbation utesluts, utför läkaren en rektal palpation. Det kommer att göra det möjligt att bestämma patientens tillstånd och också hjälpa till att välja vilka typer av ytterligare studier.

För detektering av patologi behövs ett antal laboratorie- och instrumentstudier

Dessa kan innefatta ultraljud av körteln, undersökning av prostats utsöndring, bestämning av nivån av könshormoner i blodet,

medicinering

Eftersom prostatit är en mycket vanlig sjukdom finns det ett stort antal behandlingar för prostatacancer hos män. De mest populära av dem är:

 • användning av droger (t.ex. finestide), som begränsar effekten av manliga könshormoner på prostata. I detta fall är det en minskning av prostatakörteln, dess ömhet. Eliminering av kroppens ödem förbättrar utflödet av prostats utsöndring, underlättar urinpassagen vid urinering, aktiverar blodcirkulationen.
 • Alfa-blockerare (Dalfaz, Omnic, terazosin), som är en grupp av läkemedel avsedda för excitering av receptorer belägna på muskelvävnaden i urinblåsan och prostata. Detta hjälper till att korrigera urinproduktionen, förhindrar att den kommer in i rörets kanaler.
 • Antibakteriella läkemedel (Biseptol, Nitroxolin), som är föreskrivna i fall där bakterier medverkar i utvecklingen av prostatit bevisas. Därför är en sådan behandling berättigad i fallet då en bakteriologisk studie av urin, ett smet från urinröret och juice av prostata körteln kommer att utföras. I detta fall används tabletter för att behandla prostatan från grupper av penicilliner, fluorokinoloner, aminoglykosider, cefalosporiner.
 • Antiinflammatoriska läkemedel. Som för kroniska sjukdomar i prostata kännetecknas av symptom av smärta och inflammation, är det nödvändigt att använda verktyg som minskar den inflammatoriska responsen och smärtan i prostatan. Under den akuta perioden kan icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) användas. Läkemedlet tas i form av tabletter, pulver eller rektala suppositorier - effektiviteten hos medlet med administreringssättet förändras inte.

Viktigt! Effektiva medel för behandling av inflammation i körteln produceras i stora mängder, men det rekommenderas inte att applicera dem på egen hand även i fall då de absolut inte har några biverkningar.

Behandling utförs oftast med effektiva mediciner

Sjukgymnastik och massage

Ofta har patienter en fråga om hur man återställer prostata, om den är skadad eller förstorad. Massage är ett effektivt verktyg vid behandling av prostata och dess restaurering. Vissa läkare tror att utan sådant förfarande är behandlingen av prostatit i allmänhet omöjlig. De flesta patienter efter behandling hävdar att ett sådant förfarande avsevärt förbättrade deras tillstånd.

För att utföra en sådan massage måste klienten ta en knä-armbågsställning, vilket gör det möjligt att slappna av i bäckenmusklerna. Läkaren lägger på en gummihandske, smörjer mjukgöringsföreningen med en fingerhandske och försiktigt sätter den in i patientens anus. Endets främre vägg känns. Efter att ha hittat prostata, börjar läkaren göra ett ströktryck på henne.

Under processen med en sådan massage sträcker sig utlösningen av körteln i urinröret. Ofta utsätts hemligheten för mikroskopisk analys. En massage är användbar inte bara på det sättet att det är möjligt att få hemligheten i prostata, men också för att i prostatakörteln:

 • blodcirkulationen är aktiverad
 • förbättrar infektionsmotståndet;
 • accelererad restaurering av skadade vävnader.

Män som vet var prostatakörteln är, kan massera sig själva och hemma.

Massage i körteln hjälper till att snabbast bota

Mikrovågsugnsterapi används framgångsrikt för att behandla sjukdomen. Elektriska vågor med hög frekvens, som ökar lokal temperatur i det uppvärmda området till 39-40 grader, bidrar till att:

 • prostata körtankar är förstorade;
 • accelererat blodflöde;
 • Immunceller är involverade i det sjuka organet;
 • aktiverar cellernas arbete för att bekämpa infektion.

För behandling används hela arsenalen av medel för att eliminera smärtsamma förnimmelser

Operativ ingripande

Försvagade stadier av prostatit, när abscesser (abscesser) bildas i körteln, såväl som cystor och strikturer, kräver kirurgiska behandlingsmetoder.

Det är viktigt. Idag använder läkare i allmänhet minimalt invasiva, transuretala metoder för intervention. På grund av dem elimineras behovet av att skära huden, blodförlusten minskar, patientens tid på sjukhuset är förkortad och rehabiliteringsprocessen accelereras.

Transuretral manipulation utförs genom att införa ett endoskopiskt instrument i urinröret. På monitorn observerar kirurgen processen för operationen som utförs, vilken består i att avlägsna abscesser, abscesser, cyster (vesiklar med vätska) och tvätta de drabbade områdena, följt av applicering av läkemedlet. En annan uppgift för detta ingripande är att eliminera strängningar (inskränkning) i urinröret, vilket orsakar akut urinretention i blåsan.

Vid generell destruktiv lesion av prostata utförs prostatektomi - fullständigt avlägsnande av detta organ. Operationen är ganska komplicerad, traumatisk, förknippad med signifikant blodförlust. Det är emellertid klart att en sådan operation utförs endast i extrema fall när det är omöjligt att återställa prostata körteln (cancer eller annan onkologi hos körteln).

Radikal behandling kan vara den enda vägen ut ur en svår situation

Drift på prostata går vanligen inte utan konsekvenser för patienten. Urineringstarm är vanligen en negativ manifestation. Under de första dagarna och även veckorna efter operationen kan patienten ha inkontinens i urinen. Detta symptom kan uppenbaras av nysning eller hosta, när bukmusklerna spänns.

Prostata och prostata är samma?

En artikel om ämnet: "Prostata och prostata är samma sak?". Läs mer om behandling av sjukdomen.

Prostatan är ett androgenberoende organ, som är en av huvuddelarna i det manliga reproduktionssystemet.

Huruvida prostatan fungerar korrekt beror på hur urinvägarna fungerar och den reproduktiva potentialen hos den manliga kroppen.

Låt oss betrakta mer detaljerat vad prostata är hos män, varför det behövs och vad är funktionen hos prostatakörteln hos män.

Prostatakörteln - vad är det och vad är funktionerna?

Så, prostata eller prostata - vad är det? Är det samma sak eller inte? Prostatakörteln är ett specifikt manligt organ som har formen av en valnöt. Dess vikt är i genomsnitt 20 gram, längd - 3 centimeter, bredd - 3,5 cm. Prostatan består av körtel och muskler, som ansvarar för olika funktioner. Kvinnor har inte detta organ.

Detta beror på det faktum att han utför endast de funktioner som beror på särdragen hos strukturen hos människornas genitourära system. Vad är det för? Det finns flera huvudändamål för prostatakörteln:

 • utsöndring av spermautsöndring. Denna vätska upprätthåller effektiviteten hos spermatozoa när de ligger utanför hankroppen, det ökar deras reproduktiva potential.
 • Reglering av urinflödet genom urinröret. Prostata muskelvävnad bildar en sfinkter som täcker urinröret under samlag, vilket förhindrar att urinen lämnar med semen.
 • Skapa ett hinder, Förebyggande av penetration av infektiösa patogener längs urinröret i övre urinvägarna och in i urinblåsan. Barriärfunktionen tillhandahålls av immunceller.
 • Testosteronproduktion är inte huvudprojektet hos prostata, men det syntetiserar könshormoner i små mängder, om det är nödvändigt för kroppen.

Mer information om prostata anatomi finns i vår artikel.

Vad påverkar prostatakörteln hos män? Organets struktur

I form liknar prostatakörteln hos män en inverterad trapezoid. Den främre delen av orgelet ligger intill pubicbenet, den bakre delen till ändtarmen, vilket gör det möjligt för rektal palpation.

Klippen hos prostata är koncentrerad i lober, de separeras av tunn fibromuskulär stroma. Den glandulära vävnaden bildar prostatakörteln parenchyma. Muskelstroma, när den kontraheras, skapar tryck på parenchymen och främjar utsöndring av prostatsekretionen.

Totalt är körteln uppdelad i 5 zoner.

 1. Tips.
 2. Grunden.
 3. Fram och bak.
 4. Undersidiga ytor.

Genom prostasens centrala zon passerar urinröret, i den nedre basen passar det med organs muskulära sfinkter. Dessutom kommer de seminalkanaler som är kopplade till parenchymen ut ur prostata.

För blodtillförseln av körteln är den nedre kolibriumartären, från vilken blod går in i prostata genom flera grenar av kärlen.

FAQ: Prostata påverkar reproduktionssystemet både direkt och indirekt. Syntes av en godkvalitetsfröhemlighet bestämmer en människas reproduktionspotential, och ett hälsosamt körteltillstånd minskar risken för att utveckla inflammatoriska sjukdomar hos andra könsorgan.

Även prostata påverkar styrkan av erektion och orgasm, eftersom den innehåller ett stort antal känsliga nervändar.

Foto: Var är prostata hos män?

Se hur prostata ser ut på bilden och var den ligger på diagrammet.

sjukdom

Arbetet i prostatakörteln kan störas av inflammatoriska infektions- och icke-infektionssjukdomar, bildandet av tumörer (godartade och maligna) och ackumulering av främmande kroppar - stenar i prostata.

Viktigt! Inflammation av prostata är huvudsymptomet

. Prostatit kan provoceras av venerala sjukdomar eller infektioner i urinvägarna, liksom komplikationer av infektionssjukdomar i andra organ (tonsillit, bihåleinflammation etc.).

Prostatit kan vara akut och kronisk. För den akuta formen av prostatit är uttalade symptom karakteristiska: en ökning av kroppstemperaturen, utseendet på ett stort antal abscesser och abscesser på prostatakörteln, en signifikant överlappning av lumen i urinväggen.

Kronisk prostatit utvecklas ofta som en följd av felaktig behandling av akut prostatit.

Det kännetecknas av en lindrig kurs av inflammatoriska processer, svag, men konstant smärta. I avsaknad av behandling leder prostatit till en minskning av körtelns storlek.

En godartad prostatatumör kallas ett adenom. Huvudsymptomet för denna sjukdom är smalningen av urinröret.

En man upplever en frekvent uppmaning att gå på toaletten, medan fullständig tömning av blåsan är svår att uppnå, och i de sena stadierna av adenom blir det omöjligt. Adenom anses vara åldersrelaterad sjukdom - de flesta män över 50 år har ansikte symptom på denna sjukdom.

Malign prostatacancer (prostatacancer) skiljer sig från adenom genom djupare vävnadsskada, såväl som oundvikligheten av utvecklingen av metastaser - spridningen av muterade celler till andra organ med gradvis förlust av deras förmåga att arbeta. Metastatisk prostatacancer är dödlig.

En detaljerad video om prostata sjukdomar, deras diagnos och behandling:

Hur man behåller prostata hälsa?

Det första du behöver göra för att behålla prostata i ett hälsosamt tillstånd är att säkerställa rätt diet. Vitaminerna A, C, D, E, K är särskilt viktiga för kroppen. De är antioxidanter och har en anticarcinogen effekt. Inte mindre viktigt är intaget av mineraler i kroppen: magnesium, zink, selen och andra.

Bland de mest användbara produkterna för prostata är:

 • icke-syra frukter, torkade frukter.
 • Grönsaker (utom kål och baljväxter).
 • Kashi.
 • Vegetabiliska fetter.
 • Seafood.
 • Ägg.
 • Mager biff.

Mer information om skadliga och användbara produkter för prostata finns här.

Alkohol, rökt produkter, livsmedel med högt saltinnehåll, fettstekt kött, kryddiga kryddor och svampar bör uteslutas från kosten.

Viktigt! Eliminera dåliga vanor och träna regelbundet, särskilt användbart för prostata aerob träning. De förbättrar inte bara blodcirkulationen utan har också en positiv effekt på den hormonella bakgrunden.

Cykling är användbar för prostata, men för att undvika negativa konsekvenser måste du noga överväga valet av cykel och ridstil på den.

Förbättra tillståndet för prostata kan särskilda förfaranden, är det huvudsakliga förfarandet prostata massage. Det finns ett stort antal massage tekniker som är lämpliga både för egenanvändning och för utförande med hjälp av en annan person.

Stimulering av prostata gör att du kan rensa körteln från en stillastående hemlighet, det gör det också möjligt att stärka erektionen och göra känslorna av orgasm mer levande. I butiker kan du köpa speciella massageapparater, om du vill kan du själv göra en sådan apparat.

För att hålla prostata frisk är det nödvändigt att förebygga och behandla lokala och systemiska infektionssjukdomar. Det är särskilt viktigt att undvika att sitta på kalla ytor och inte försumma att lägga på underbyxorna i kallt väder. För att undvika smitta med sexuellt överförbara sjukdomar behöver du ha ett måttligt sexliv och genomgå regelbundna kontroller hos venereologen.

I följande video övningar för prostata hälsa:

slutsats

Prostata är en av de viktigaste könsorganen. Hon är ansvarig för reproduktiv funktion och för urineringsprocesser. Med ålder blir prostatakörteln mer sårbar mot olika sjukdomar för att förhindra deras förekomst, du måste noggrant övervaka sin hälsa och vidta förebyggande åtgärder.

Prostatakörteln för män är "andra hjärtat", som är ansvarig för sexuell funktion, psyko-emotionell tillstånd och allmän hälsa.

Denna kropp kan förstöra livet för även den mest framgångsrika representanten för den starka hälften av mänskligheten, om det är vårdslöst att behandla hans hälsa.

Prostata - varför det borde skyddas

Prostatakörteln är ett organ som liknar en kastanj i utseende.

Det är i prostata att en specifik hemlighet utvecklas, som tjänar som skydd och näring av spermier.

Därför beror dess funktion på det totala hälsan, sexuellt liv och psykisk hälsa, särskilt eftersom prostata ligger i närheten av organens urinvägar och har en direkt effekt på dem.

Struktur av prostata

Det aktuella organet är under blåsan, som täcker en liten del av urinröret.

Prostatakörteln har en ganska komplicerad nervapparat som omedelbart reagerar på några, även små, patologiska förändringar, vilket orsakar hälsosjukdomar hos lokal och allmän.

Enligt prostata strukturen är det viktigt att känna till följande:

 • järn består av flera zoner;
 • De viktigaste läkare anser perifera och centrala;
 • Det ligger i den perifera zonen, som palperas med fingrar genom penetration genom anusen, diagnostiserar cancer i 70% av alla fall;
 • Placeringen av cancerceller i den centrala zonen av körteln är endast 30%.

Tillbaka till innehållet ^

Funktioner av prostata

Huvudfunktionerna i prostatakörteln innefattar:

 • flytning av spermier - på grund av detta förvärvar spermatozoa aktiv rörlighet och blir vanligtvis livskraftig;
 • sekretion - i sin sammansättning har den enzymer, proteiner, fetter och hormoner, utan vilka reproduktionssystemet inte fungerar ordentligt.
 • utstötning av fröet - de smidiga musklerna i prostatakörteln är kapabla att sammandraga, vilket säkerställer spermatets flöde i urinröret, och detta är just hur utlösningen inträffar.

Tillbaka till innehållet ^

Orsaker till inflammation i prostata

Därefter kommer vi att tala om en av de vanligaste sjukdomarna hos män - prostatit.

Patologiska processer (särskilt inflammatoriska) i prostatakörteln kan utvecklas på grund av penetrering i kroppen av patogener, virus och mikroorganismer.

Dessutom kan de stanna kvar i urinvägarna länge, men utan ordentlig behandling "otvivelaktigt" läcker de in i prostata.

Till inflammation av det aktuella orgelet kan leda till kronisk trichomoniasis, långvarig gonorré, frekvent infektion med svampsjukdomar.

Läkare särskiljer flera andra faktorer som kan utlösa utvecklingen av inflammatorisk process i både akuta och kroniska former.

Män rekommenderas inte att sitta på förkylningen, försumma varma saker vid låga temperaturer, för att ta hand om simning i kalla dammar.

Moderna män leder ofta en stillasittande livsstil - detta kan bero på antingen arbetsaktivitetens specifika eller banala latskap.

Frånvaron av fysisk ansträngning eller insufficiens leder till stillastående fenomen i bäckenorganen, vilket leder till utvecklingen av inflammatorisk process i prostatakörteln.

Ojämnt sexuellt liv.

Läkare säger att långvarig avhållsamhet, och för ofta samlag, har en negativ effekt på prostatakörtillståndet.

Negativt inflytande på den aktuella kroppens funktion kan också orsakas av undernäring. I mäns kost ska skaldjur, fisk av olika sorter och grönsaker / frukt vara närvarande.

Även om det finns en diet för prostata, krävs inte en särskild kost, men för att säkerställa en mängd vid bordet är det nödvändigt för människors hälsa.

Tillbaka till innehållet ^

Akut inflammation i körteln hos män: när och varför verkar det?

Den inflammatoriska processen i den akuta formen i prostatakörteln (akut prostatit) kan orsakas av olika patogena mikroorganismer:

 • atypisk - klamydia, trichomonader, ureaplasma och andra;
 • gram-negativa representanter för mikrobiologi;
 • gram-positiv - stafylokocker, streptokocker och andra.

Akut manifestationer av sjukdomen kan vara en följd av utvecklingen av bakteriell prostatit.

Endast urologen kommer att kunna identifiera den sanna patogenen - specialisten kommer att utföra kompetent diagnostik och föreskriva effektiv behandling, men bara om mannen snabbt tog upp honom.

För att göra detta måste du omedelbart svara på ett besök hos en medicinsk institution när följande symtom uppträder:

 • Urineringskänslan har blivit alltför frekvent och de är inte associerade med en stor mängd vätska som används.
 • Urinströmmen blir tunn, avbruten ibland i en bråkdel av en sekund;
 • en brännande känsla uppträder omedelbart vid tidpunkten för urinflödet;
 • en ökning av kroppstemperatur observeras periodiskt;
 • I nedre delen av buken och rektum finns det en känsla av tyngd och tryck.

Tillbaka till innehållet ^

Modern diagnostik av akut prostatit

Läkare under besök av en patient med ovanstående symtom kan diagnostisera akut inflammation i prostata efter endast tre medicinska manipuleringar:

 • palpation av prostata - det anatomiska läget för det aktuella orgelet är så framgångsrikt att även efter denna manipulation kommer en erfaren specialist att kunna leverera en korrekt och korrekt diagnos
 • laboratorieundersökningen av kirtlets utsöndring;
 • laboratorieundersökning av blodanalys - närvaron av ett specifikt prostatiskt antigen detekteras.

Observera: Under den diagnostiska verksamheten kan läkaren tilldelas ett biopsi-förfarande för histologisk undersökning av det erhållna materialet. Således är förekomsten av cancerceller i körteln utesluten.

Tillbaka till innehållet ^

Kronisk inflammation i prostata - patologi med outtryckt etiologi

Kronisk form av inflammation i prostatakörteln (kronisk prostatit) är farlig genom sin brist på uttryck - många män misstänker inte ens den existerande och utvecklande patologin.

Den inflammatoriska processen i denna form kan vara i åratal och förvärra situationen och leda till allvarliga hälsoproblem. Därför måste män veta vilka symptom som kommer att indikera närvaron av kronisk patologi.

Här kan du lära dig mer om symtomen på kronisk prostatit.

Orsakerna till utvecklingen av kronisk prostatit är erkända:

 • infektion i urin- eller reproduktionssystemet;
 • ej härdad akut prostatit;
 • regelbunden hypotermi
 • konstanta påkänningar och nervösa störningar;
 • alkoholism.

Tillbaka till innehållet ^

Etiologi av kronisk prostatit

De viktigaste manifestationerna av kronisk inflammation i prostatakörteln innefattar:

 • Ejaculation (ejaculation) blir smärtsam - detta symptom visas periodiskt;
 • försvårar urineringsprocessen. Urkomst till toaletten blir vanligt, med urinflödet från tid till annan finns det en brännande känsla, och vissa patienter noterar ritningen och icke-intensiv smärta i urinblåsan.
 • Erektilfunktionen störs - till och med den befintliga sexuella attraktionen är erektionen antingen frånvarande eller otillräcklig.

Tillbaka till innehållet ^

Det finns också en annan obehaglig sjukdom - prostata adenom.

Men de farligaste är ändå maligna tumörer.

Läs vidare: Godartad prostatahyperplasi vad det är.

Hur känner man igen sjukdomen i rätt tid?

Vid förekomsten av jämn en av de ovan beskrivna symtomen ska mannen uppträda vid mottagningen till läkaren - experten kommer att spendera modern diagnostik för att specificera diagnosen och avslöja den sanna orsaken till utvecklingen av en kronisk inflammation i en prostata.

 • intervjua patienten
 • palpation av prostata;
 • ultraljudsundersökning av prostata och närliggande organ
 • datortomografi eller röntgenundersökning
 • laboratorieundersökning av strukturen och sammansättningen av prostatsekretionen.

Läs mer - diagnos av prostatit hos män.

Tillbaka till innehållet ^

Behandling av prostatainflammation hos män

Terapi i inflammatorisk process i prostatakörteln ska endast ordineras av en läkare efter en fullständig undersökning.

Nu annonseras mycket läkemedel, som "kommer att bota genast försummade inflammatoriska sjukdomar i prostata".

Sannolikt finns sådana läkemedel, men oberoende mottagning av dem kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Läkare kan erbjuda flera alternativ för behandling av inflammation i prostata:

Om det finns infektionsfält, ska patienten ta en kurs att ta antibakteriella läkemedel (antibiotika).

De utnämns av läkaren med hänsyn till karaktären hos en mans kropp och de identifierade patogenerna, vilket provade utvecklingen av inflammation i prostata.

Läs mer i artikeln - injektioner med prostatit.

Under hela behandlingen med antibakteriella läkemedel måste patienten inspekteras och materialet tas (blod och hemlighet hos körteln) för ett mellanliggande laboratorietest, vilket övervakar utvecklingen / utrotningen av inflammatorisk process.

Andra läkemedel kan också ordineras för att behandla prostata, till exempel Prostatilen eller Diclofenac suppositorier.

Denna behandlingsmetod låter dig bli av med svullnad i körteln, stimulerar förbättringen av blodtillförseln, återställer och stabiliserar urinprocessen.

Dessutom lindrar massagen smärta i perineum och ljummen och positiva effekter på andra symtom på inflammation i prostata, på kort tid som lindrar patienten av dem.

Observera: Prostatkörtelns massage i den akuta delen av inflammatoriska processen är strängt förbjuden.

Mycket effektiv vid behandling av prostatakörtelns inflammatoriska process följande procedurer i kategorin fysioterapeutisk behandling:

 • ultraljudsbehandling;
 • effekt på kroppen av en laser;
 • magnetisk terapi;
 • Mikrovågs hypertermi, utfört transrektalt sätt (genom anus / rektum).

För bioresonansbehandling använder många läkare enheten Acutest.

Positiv effekt på hälsotillståndet (lokalt och allmänt) tillhandahålls även av mikrokryssare med mineralvatten, läkemedel, örter, oljor - de genomförs under kursen och under överinseende av medicinsk personal.

Observera: Sjukgymnastik är det snabbaste sättet att lindra inflammation i prostata.

Kirurgisk behandling av inflammation i prostata.

Om konservativa behandlingsmetoder inte ger ett positivt resultat för flera kurser och patientens tillstånd försämras, kan läkaren ordinera kirurgisk behandling av prostatit.

Vanligtvis är kirurgiskt ingripande lämpligt att genomföra med proliferation av prostata (hyperplasi-godartad tumör), en signifikant minskning av urinröret.

Glöm inte att det finns också folkmekanismer för behandling av denna sjukdom.

Tillbaka till innehållet ^

Förebyggande åtgärder

Inflammation av prostatakörteln kan undvikas om man strikt följer rekommendationerna från specialister för att förebygga den inflammatoriska processen som behandlas:

 • Livsstilen ska vara aktiv - delta i någon sport, ersätta resor på kollektivtrafik till fots, även på morgonen gör övningar eller terapeutisk gymnastik;
 • anpassa maten - begränsa användningen av kryddiga såser och kryddor / kryddor, byt ut fettkött med mer magert, tillsätt skaldjur och färska grönsaker / frukter till kosten, undvik alkoholmissbruk;
 • stabilisera sexlivet - en man borde ha samlag, minst två gånger i veckan, du kan och oftare, men kom ihåg att "för gott är inte heller bra";
 • med avslappnade sexuella relationer, använd en kondom-venerala sjukdomar är en av orsakerna till den inflammatoriska processen i prostatakörteln;
 • Efter 30 års ålder borde besök hos urologen vara regelbunden (minst en gång per år, även om det inte förekommer någon obehag i prostatakörteln). Detta kommer att möjliggöra en dynamisk övervakning av prostata och prostata.
 • sluta flaunting i frost i tunna jeans och öppna inte simsäsongen omedelbart efter att isen lämnar dammen - det här är fylligt med den snabba utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Inflammation av prostata är inte en farlig sjukdom, om den diagnostiserades i tid.

Modern medicin har ett tillräckligt "arsenal" av de nyaste verktygen för att undersöka patienter och läkemedel.

Att genomföra en effektiv och säker behandling av prostatit i akut och kronisk form.

DETTA KAN VÄRA INTE:

Det mest långlivade manliga organet är, utan överdrift, prostatakörteln. Storleken på en valnöt kan orsaka mycket besvär för sin ägare. Och om inte prostatit, så adenom. "Är det inte detsamma?" - De sällsynta lyckliga tiggare som inte vet någon sak eller annan sjukdom kommer att fråga. Vi svarar med orden av en känd "terminativ" kinopersonazha, vars prostata inte kan ha några problem: "Negativ". Och faktiskt, även om samma organ påverkas här, men naturen hos den patologiska processen är annorlunda: i fallet med prostatit är det inflammation och adenom är en tumör i prostata. Det finns ett alternativt namn för adenom, som implicit anpassar sig till ett positivt humör: godartad prostatahyperplasi. Trots ordet "godartad" med en positiv, kan denna sjukdom dricka mycket blod. Det är verkligen inte en prostatacancer, men på en liten bagatell, som en flyktig rinit, drar inte adenomen inte. Som i reklam? "Varje sekund efter 50 år...". Så, för att bekanta sig med prostata adenom måste många av oss äga hud.

Orsaker till prostata adenom

Skälen till varför det plötsligt börjar öka gradvis knölar av prostatakörtelvävnad, är fortfarande oklart. Läkare, utan vidare, skyllde allt på faktor biologiska åldrandet. I själva verket, prostata adenom hos unga män, i kontrast, förresten, i prostata, nästan inte förekommer. Detta beror på åldersrelaterade förändringar i hormonell reglering av reproduktionssystemet och den tillhörande ökningen lakunära körtlar som omger urinröret precis under urinblåsan. De ger upphov till tillväxt av tumören.

Men så långt som sexuell läggning, sexualitet regelbundenhet, rökning och alkohol, sexuellt överförbara sjukdomar och kronisk prostatit, förhållandet mellan dessa faktorer och BPH har inte bevisats. Allt annat - från den onde.

Symtom på prostata adenom

Symptomen på godartad prostataförstoring manifest främst av täta och improduktiva behov av att urinera och urininkontinens. Av alla dessa manifestationer värda sjukdom i neuromuskulära systemet i urinblåsan. Den första klock adenom - 1-2 lyft från natten för att gå i en liten. Adenom ofta åtföljs av inflammation av kronisk prostatit är hennes följeslagare minst 70% av fallen. Med samtidig prostatit förekommer svår dysuri (svårigheten att urinutsöndring): urinstrålen trög, är urinering inte startas omedelbart.

Inte minst roll i utvecklingen av adenom spelar en muskulös lagret av urinblåsan - detrusor. Med åldersrelaterade förändringar i hormonnivåerna och hemodynamiken hos män hypoxi glatt muskulatur skelett urinblåsan, vilket gör det instabila och producerar symptom på irritation. Med tiden svår urinering blir den dominerande symptom på adenom. Blåsan är inte fullständigt tömd, är det alltid resturin (1 L). Volymen av urin som utsöndrats per tidsenhet reduceras från 200-300 till 30-50 ml.

Efter allt detta kan frågan uppstå: var är prostataens adenom själv? Ja, i den kliniska bilden av adenom är många symtom inte associerade med prostatahyperplasi, utan med blåspatologier och prostatisk inflammation. Detta föreslår att operationen inte alltid visas i adenom.

Långvarig brist på adekvat behandling (t.ex., försenat att se en läkare, som hos män inträffar ganska ofta) prostata adenom förenat med komplikationer i form av urvalet från blod i urinen (hematuri), fullständigt upphörande av urinblåsan, kronisk inflammation i urinvägarna.

hematuri - Inte så sällsynt i adenom, snarare - tvärtom. Det uppstår på grund av ökat venöst tryck i det lilla bäckenet och sklerotisk degenerering av blåsans vener.

Akut upphörande av urinering är i regel förenad med temperaturfluktuationer i miljön, alkoholmissbruk och gastrointestinala problem.

Inflammation i adenom kan vara mycket olika: cystit, uretrit, pyelonefrit, vesikulit.

Diagnos av prostata adenom

Diagnos av prostata adenom är en urolog. För detta ändamål utför han följande studier:

 • fingerprovning av prostata genom ändtarmen. Den enklaste och samtidigt den mest oförlösta patientens metod för diagnos. Läkaren utvärderar prostataens storlek och tillstånd, känner det med en borste införd i ändtarmen.
 • Ultraljud av prostata. Genom denna studie kan närvaron av noduler i prostata etableras;
 • uroflowmetry, som analyserar de kvantitativa indikatorerna för urinering (hastighet, varaktighet, tidpunkt för utlösning, volym utsöndrad urin, etc.);
 • bra gammalt allmänt urintest. Det behövs för att klargöra om det finns inflammation i blåsan (leukocyter, ay!) Eller stenar (och här söker läkaren efter erytrocyter);
 • urinanalys för prostata-specifik antigen;
 • Cystoskopi - visuell undersökning av blåsans hålighet med hjälp av en optisk enhet insatt genom urinröret.

Behandling av prostata adenom

I början av sjukdomen är behandling som sådan nästan inte nödvändig (såvida patienten självklart inte upplever svårt obehag på grund av adenom). Men man bör regelbundet besöka en urolog så att han kan övervaka tillståndet hos prostata och utesluta utvecklingen av onkologi.

När symptomen på adenom börjar väsentligt komplicera livet, börjar de aktiv behandling, som kan vara konservativ (medicinskt) och kirurgisk.

Konservativ behandling indikeras om sjukdomen ännu inte har orsakat komplikationer. I läkemedelsbehandling av prostata adenom används följande grupper av läkemedel:

 • alfa-blockerare: Doxazosin (Cardura), Tamsulosin (Omnic, Omsulozin), terazosin (Setegis). Dessa läkemedel koppla glatt muskulatur tonen i prostata och urinrör post, underlätta utsläpp av urin. Resultatet känns först efter flera veckor från början av mottagandet av dessa läkemedel;
 • hämmare av 5-alfa reduktas: Dutasterid (Avodart), Finasterid (Finast, Finprost, Proscar, Zerlon). Dessa läkemedel minskar storleken på prostata.

Om resultatet av den konservativa behandlingen visade sig vara sämre än väntat eller allvarliga komplikationer uppstår, så välj i detta fall kirurgisk behandling. Det finns flera alternativ för kirurgiska ingrepp: från minimalt invasiv, utan snitt på huden (genom urinröret), till öppet avlägsnande av adenom genom snittet i bukväggen. Den vanligaste transuretrala resektionen, som består i att avlägsna prostata vävnad med ett speciellt verktyg som sätts in i urinröret. Denna operation gör att patienten, lämnar toaletten, äntligen känns som en fullvärdig person.

Och i slutsats - några tips om kost: med adenom av prostata bör begränsa konsumtionen av rött kött och animaliskt fett, utesluta alkohol och luta sig för det mesta på växtfoder.

Det mesta av det starkare könet från olika delar av världen lider av sådana sjukdomar som prostatit och prostata adenom. Ålder hos patienter i medicinska kliniker, som lider av sådana problem, varierar från 20 till 60 år. Ofta är sjukdomen åtföljd av utveckling av impotens, hypertrofi och onkologi. För att undvika allvarliga komplikationer rekommenderas läkare att kontakta en specialist när de uppvisar primär smärtsymptom. Det är oerhört viktigt att besöka kliniken om du befinner dig i problem med urinering.

Fundamentals of Physiology

Prostata är belägen i urinrörets övre zon och representeras av fibrös vävnad, glandulära passager och lobar, utsöndringskanaler. Proctal kanaler strömmar direkt in i urinröret. I en vikt av högst 30 gram har prostaten en mängd kapillärkärl och är omslagen i ett tätt nät av kapillärer.

Resultatet av prostata är fördelningen av en komplex hemlighet. Den innehåller:

 • protein med hög molekylvikt
 • fruktos;
 • prostaglandiner;
 • föreningar baserade på zink.

Sekretionens funktion är att späda spermierna efter att ejaculationsprocessen är avslutad och spermatozoas rörlighet säkerställs. Den substans som frisätts av prostata är ansvarig för retention av urin och regleringen av den sexuella funktionen hos den manliga kroppen.

Prostatakörteln i ett hälsosamt tillstånd motverkar penetration i infektionerna och upprätthåller en normal nivå av styrka.

Illamåendeformer

Adenom är en ökning av prostata storlek på grund av icke-cancerframkallande tillväxt. Faktum är att adenom och prostatit är en och samma kränkning av kroppens sexuella och urinfunktion. Och ändå har sjukdomarna karakteristiska skillnader. Huvuddelen av dem ligger i sjukdomens natur.

 • Prostatit hör till antalet akuta sjukdomar. Det manifesterar sig som ett svar från patienten till förstärkning av STD, venerala sjukdomar, såväl som bakteriella lesioner av organsystemet.

För att svara på en fråga, än prostatit skiljer sig från ett adenom är det inte svårt. Adenom kallas icke-cancerösa tumörer, som oftast observeras hos patienter i åldern 45 till 55 år. Under denna tidsperiod i kroppen finns det allvarlig hormonell metamorfos. Med sin styrka är de jämförbara med klimaxen i den vackra halvan av mänskligheten.

Diagnos av prostata storlek

Beroende på vilken typ av sjukdom som helst, kommer metoderna för forskning av organismen och behandlingsmetoderna att skilja sig. Med prostatit fokuserar läkare deras uppmärksamhet på sökandet efter ett smittämne och dess eliminering. Med detta mål ordineras patienten urinkultur, ett blodprov för STD, en studie av urladdning från urinröret. I det fall en läkare misstänker ett adenom från en man utser han en patient ett blodprov för hormoner, funktionell undersökning och ultraljud av genitourinary systemet.

Programmet för effektiv återhämtning kan göras först efter att ha avslöjat formuläret och den verkliga orsaken till indispositionen. Den korrekta metoden att bli av med sjukdomen är det bästa förebyggandet av möjliga komplikationer.

Förutsättningar för utveckling

Med inflammation i prostata kan du prata om utvecklingen av prostatit. I de flesta fall blir ett smittämne som går in i urinröret orsakssambandet till inflammatoriska processer. Risken att utveckla sjukdomen hos män som lider av svåra former av influensa, angina, tuberkulos och andra infektionssjukdomar är stor. Sjukdomar bakterier hamnar i blodet och kan vara i prostatakörteln.

Den drabbade prostatakörteln har skillnader:

 • ökade storlekar;
 • reducerad lumen;
 • kraftig komprimering av urinröret och urinröret.

Allt detta komplicerar processen med urinering, vilket leder till att patienter lider av stagnation av urin. Gradvis förvärras inflammationen, går in i ett akut stadium. Det kännetecknas av en känsla av frossa, ökad kroppstemperatur, frekvent urinering med känsla av gnidning, smärta i ändtarmen under avföring, brännande, akut articular smärta. Prostatit och hypofysadenom i sin akuta form manifesteras vid purulent urladdning. Tyvärr har den kroniska formen av sjukdomar inte många uttalade symtom hos många män. Kronisk adenom i prostatakörteln utvecklas långsamt. Sjukdomen kan identifieras genom närvaron av perioder av förvärring av smärta, följt av ett stadium av imaginär återhämtning.

Riskgruppen omfattar alla patienter som lider av övermålning, överarbete och nervös overexcitation. Prostatit och äggstocks adenom utvecklas ofta hos män som har varit i lågtemperaturvatten länge eller har upplevt lokal hypotermi. Det är extremt farligt att sitta på våtmark. De mest mottagliga för sjukdomen och älskare av sexuella experiment. Bland andra faktorer som framkallar utvecklingen av prostata adenom kan du identifiera användningen av alkohol i stora mängder, röka, ta stimulanter, en ohälsosam beroende av kaffe eller te.

I avsaknad av effektiv behandling i tid kan både prostatit och sköldkörtel adenom leda till infertilitet och göra en fullvärdig impotent man. Den seminalvätska som produceras av patienten är mättad med bakterier, svampar och virus. Med brist på hemlighet börjar spermatozoer hålla sig ihop, förlora sin förmåga att röra sig. I detta tillstånd kan spermatozoa inte delta i uppfattningen.

Eventuella komplikationer

Trots alla skillnader kan både prostataadenom och prostatit ha allvarliga komplikationer. Problem uppstår hos de patienter som försenar med ett besök hos en specialist. Så, med omvandling av prostatit till kronisk form, finns det svårigheter i urinering, ejakulation och erektion. Ofta är dessa symtom åtföljda av stark smärta i buken. Adenom av prostata kan reagera med en akut försening i urinering och utveckling av urolithiasis. Ofta märker patienter att de blöder i urinen.

Prostatit och adenom i magen accepterar inte själveliminering, eftersom illamående har liknande symptom men helt annan natur. Endast en erfaren doktor kan genomföra en undersökning, samla in alla nödvändiga test och utveckla en behandlingsplan med minsta konsekvenser för människors hälsa.

Bekämpa sjukdomen

Med prostatit finner läkaren orsaken till sjukdomen och arbetar vid eliminering. Detta kan göras genom att förskriva antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel. Sjukgymnastik var också mycket populär:

 • laserbehandling;
 • elektrofores;
 • massor av prostata.

Eftersom prostataadenom anses vara en icke-cancerös tumör är det viktigt för en läkare att stoppa utvecklingen. Antibiotikabehandling i denna situation kommer att vara värdelös. Resultatet kan uppnås genom fytoterapi, användning av alfa-blockerare och cytostatika. Om neoplasmen har antagit imponerande dimensioner är det inte möjligt att undvika kirurgisk ingrepp. Det innebär att prostata avlägsnas.

medicinering

Störningar i prostata och colon adenom behandlas med hjälp av alfa-blockerare. Så kallade droger som kan förbättra utflödet av urin och lindra symtomen på sjukdomar. De kan inte påverka förändringen i prostatavolymen. Inhibitorer av 5-alfa-reduktas förskrivs för att minska prostatakörteln. Om du snabbt behöver ta bort symtomen på sjukdomen, kommer dessa läkemedel inte att ge den korrekta effekten.

Huvudschemat kan komplettera beredningar av vegetabiliskt ursprung. De hormonella agenterna för intramuskulär administrering och vitaminminerala komplex finns också kvar i efterfrågan.

Överensstämmelse med kostråd

Förutom läkemedelseffekten på patientens kropp utövar läkare utnämningen av en specialdiet. För patienten är det en stor skillnad mellan riktig och "skadlig" näring. För att förbättra sin hälsa, rekommenderar läkare patienter att vägra att äta mat som är höga i socker och stärkelse. Jag måste glömma disken, rikligt kryddat med kryddor. Kryddor orsakar irritation av slemhinnorna i inre organ.

Att alltid glömma om sjukdom, mellan måltider, dricker patienter vatten. De utesluter helt från kosten av deras mat stekt och saltad, kryddor och såser, ost, rökt produkter, alkoholhaltiga drycker, tobak. En snabb botemedel mot adenom i prostatakörteln underlättar förbrukningen av ett litet lövlök dagligen.

Det bästa resultatet visar en komplicerad effekt på den infekterade organismen. Alla åtgärder bör godkännas av den behandlande läkaren, annars är risken för biverkningar hög.