Huvud
Strömförsörjning

Kontakta strålbehandling, hon också brachyterapi av prostatacancer: processens väsen, pris och återkoppling av patienter

Brachyterapi är en typ av röntgenbehandling, där strålning kommer från radioaktiva korn, som injiceras i det sjuka organet.

På grund av detta, under strålningens verkan, verkar inte hela människokroppen, utan bara vissa organ.

Kärnan i metoden

Metoden för brachyterapi idag har använts i stor utsträckning vid behandling av malign prostatacancer på grund av den höga andelen positiva resultat.

Dessutom har medicinsk praxis fastställt bra resultat av brachyterapi av vaginala, livmoderhals- och livmodertumörer, kolon och esophageal cancer.

Brachyterapi, dvs interstitiell strålterapi, är en av de mest effektiva metoderna för behandling av prostatacancer och består i hantering av radioaktiva element i prostata kroppen för att förstöra tumörprocessen.

Indikationer och kontraindikationer

Lokal strålbehandling rekommenderas om:

 1. prostatacancer T1 - T3 NOMO är fixerad;
 2. graden av cancer är obetydlig eller måttlig;
 3. dator och magnetisk resonanstomografi har bekräftat att de partiella vesiklarna inte är skadade;
 4. urinering har inte allvarliga störningar. Det vill säga, flödeshastigheten i urinen är inte mindre än 10-15 ml / s;
 5. Ultraljud av prostata och urinblåsa indikerar inte närvaron av kvarvarande urin;
 6. Prostatens specifika antigen överskrider inte 20 ng / ml;
 7. prostata storleken överstiger inte 50 cm3.

Om patienten redan hade transuretral resektioner, då utnämningen av behandling med brachyterapi tas av läkaren förutsatt att en strikt individuell inställning tas.

Brachyterapi är kontraindicerad om:

 1. prostatakörteln i en volym som överstiger 50 cm3. Här kan kontraindikationen ha en tillfällig karaktär. Sedan efter en 3-månaders hormonbehandling minskar volymen av detta organ som regel 2 gånger;
 2. mängden resterande urin överstiger 50 ml, urinflödeshastigheten är mindre än 10 ml / s;
 3. ett spridd stadium av prostatacancer detekterades, var förekomsten av metastaser avslöjade.

Hur utförs brachyterapi för prostatacancer?

Innan operationen på en CT-skanner undersöks patienten. Enheten skapar en tredimensionell rymdbild av kropparna.

Utrustningen visar tydligt prostata, urinblåsa, tjocktarmen, urinröret och sämre vesiklar.

Bilden som visas före doktorns ögon gör det möjligt för specialisten att bestämma hur många strålningskällor som behövs för prostata, för att utveckla en plan för införande av "frön", vilket inte tillåter överdriven bestrålning av kolon och urinrör. Detta är ett mycket viktigt preoperativt stadium.

Tack vare det elimineras oförutsedda situationer under själva operationen, dess varaktighet minskar och sannolikheten för komplikationer minskar. Vid fullbordandet av preparatet börjar en operation att introducera mikrokällor (I-125 eller Ir-192) i prostata vävnaden med speciella nålar.
Förfarandet utförs i en timme med kontinuerlig övervakning av processen. Efter manipulering avlägsnas nålarna och strålkällorna förblir i prostatahusets kropp.

De kan fungera i flera månader eller veckor. Det bör noteras att strålningsintensiteten i de drabbade vävnaderna överstiger strålningsavståndstiden med 2-3 gånger.

Den senare tillåter inte höga doser på grund av risken för skador på friska organ.

Fördelar och nackdelar med att behandla prostatan med en brachyterapianordning

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Vid jämförelse av brachyterapi med fjärr strålningsexponering kan ett antal viktiga fördelar med det första alternativet noteras:

 1. behandling på sjukhuset tar lite tid (1-2 dagar);
 2. det finns få komplikationer (det finns ingen inkontinens av urin och tecken på impotens);
 3. rehabilitering efter operation tar en minimiperiod (högst 4 dagar);
 4. Resultatet av brachyterapi är jämförbart med en radikal operation.

Hormonal strålbehandling kan ha en negativ effekt på närliggande organ. Som ett resultat av utseendet av cystit, proktit och strålsår. Brachyterapi påverkar endast det sjuka organs vävnader, utan att röra de närliggande.

Tillsammans med fördelarna har denna teknik vissa nackdelar:

 1. operationen utförs under anestesi
 2. om tillväxten av cancerceller har gått bortom prostata, kommer effekten av brachyterapi inte att vara tillräcklig;
 3. användningen av denna metod kräver noggrant urval av patienter;
 4. Efter operationen kan en kraftig fördröjning av urinlösningen uppträda.

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Behandling av prostatacancer med brachyterapi innebär implantation av radioaktiva partiklar i kroppen hos det sjuka organet.

Efter ingripandet har sådana komplikationer och konsekvenser som:

 1. urininkontinens. Denna manifestation förekommer hos 1-3% av patienterna. Enuresis är resultatet av partiell borttagning av prostata (inre sfinkter). Som ett resultat dämpar elasticiteten hos de yttre ventilvävnaderna från radiologisk strålning;
 2. svår retention av urinering. Komplikation uppträder hos 5% av patienterna, och det anses vara ett tillfälligt tillstånd, eftersom det löser sig i 2-3 postoperativa månader.
 3. urinvägarna smalnar. Komplikation kan dyka upp 6 år efter proceduren.

Onkologi i praktiken fixar ibland fall då RSA hoppar till 0,3 ng / ml under intervallet av de tre första åren. En sådan manifestation är en vanlig process och borde inte orsaka oro.

Onkologisk praxis säger också att efter brachyterapi i sällsynta fall är det möjligt att återkomma cancer i prostatazonen.

Detta kan hända om diagnosen utfördes dåligt, eller strålningsdosen valdes inte korrekt.

Förekomsten av återfall kommer att rapporteras av hund-oncomarkervärdena, vilket kommer att börja registrera en kraftig ökning av tillåtna värden. Upprepad behandling kommer att kräva hormonkorrigeringsbehandling och avlägsnande av oncoforming. För att förhindra ett återfall måste onkologipatienten regelbundet kontrollera med läkaren och ta tester i tid.

I Israel börjar till exempel minimipriset från 20 000-30 000 euro vilket är 10% billigare än i amerikanska kliniker. I Turkiet börjar priset på en sådan operation från 8 000 USD, i Sydkorea - från 13 000 euro. I Indien är minimipriset för brachyterapi endast 1 000 euro.

Men det påverkas också av klinikens nivå, såväl som professionalism och erfarenhet hos den behandlande läkaren som patienten valt. Även i Ryssland görs brachyterapi aktivt. Kostnaden påverkas av typen av verksamhet.

I Moskva, är priset på brachyterapi 300 000, om det beslutas att hålla låg effekt prostata brachyterapi (vanligtvis prislappen inkluderar en tvådagars sjukhusvistelse).

Den genomsnittliga kostnaden för prostata-brachyterapi med två dagars vistelse på ett sjukhus är 250 000 rubel. I Ryska federationens regioner kommer prislapp för var och en av ovanstående typer av manipulering att vara något lägre.

Patientrecensioner

Praktiskt taget alla recensioner om brachyterapi är positiva. Och det här är inte förvånande, eftersom manipulation gör att du kan spara ett organ som påverkas av onkologi, bara genom att bestråla det.

Effekten av brachyterapi kan bevisas av de föreslagna kommentarerna nedan:

 1. Boris, 52 år gammal. Läkaren föreskrev brachyterapi när han upptäckte prostatacancer i första graden. Flög redan en månad efter operationen. Nu känner jag mig bra. Om operationen ska jag säga följande: Jag lämnade anestesin mycket snabbt, jag släpptes från sjukhuset strax nästa morgon. Det fanns biverkningar, men de lämnade inte ledsna minnen av sig själva. Det enda jag minns är ett litet obehag i könsorganet och ett litet obehag under gångavstånd. Nu är allt bra, så jag rekommenderar denna manipulation till alla;
 2. Vasily, 61 år gammal. Det har varit fyra år sedan jag bestämde mig för att genomgå brachyterapi efter att jag hade prostatacancer. Nu kan jag säkra säga att den positiva effekten är fast, eftersom jag botade kanalen. Nu undersöks jag systematiskt var sjätte månad och inga avvikelser har upptäckts inom en fyraårsperiod. Därför kan jag modigt rekommendera brachyterapi som en effektiv metod i kampen mot onkologi.
 3. Konstantin, 44 år gammal. I många år hade jag kronisk prostatit och för 12 dagar sedan hade jag en tumör i prostata. Testerna var dåliga. PSA-nivå gav fortfarande möjlighet att genomföra brachyterapi, men indikatorerna var på randen. Bokstavligen den femte dagen efter detektering av tumören sattes jag på ett sjukhus och utförde en viktig manipulation. I de tidiga dagarna led jag av sår vid urinering. Nu alla obehagliga stunder i det förflutna. Hälsotillståndet är nu utmärkt, i och med att resultatet är nöjt.

Relaterade videoklipp

Vad är brachyterapi och hur är det gjort? På de grundläggande nyanserna för proceduren i videon:

Efter att ha undersökt särdragen i brakyterapi kan hävdas enligt följande: interstitiell strålterapi - en bevisat effektiv metod för att hantera cancrar som drabbade prostatakörteln.

Detta invasiva förfarande kan utföras både i Ryssland och utomlands. När du väljer en klinik bör du styras av dina ekonomiska möjligheter, läkarinstitutets betyg och läkarnas professionalism.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Brachyterapi som ett sätt att bli av med prostatacancer

Vid behandling av prostatacancer är brachyterapi en av de metoder som används enligt individuella indikationer. Detta är en av de typer av strålterapi som utförs genom introduktion av radioaktiva ämnen i vävnaderna hos ett cancerberättat organ. Denna metod används både som primär och som hjälpmedel för behandling av patienter med onkologi.

Kärnan i metoden

Strålningsbestrålning används för behandling av cancerpatologier relativt länge sedan och har ett antal signifikanta nackdelar. Effekten av radioaktiv strålning riktad mot patienter med den klassiska metoden för extern bestrålning kan påverka sunda vävnader och organ negativt. Brachyterapi var utformad för att befria frisk vävnad från skadliga effekter och att bestråla onormala celler målmedvetet. Kärnan i metoden är att en källa till radioaktiv strålning implanterad direkt på onormala celler implanteras i vävnaden hos ett organ som påverkas av en onkologi.

Medicinsk praxis har visat att brachyterapi av prostatacancer i vissa fall föredrar andra metoder för behandling av onkologiska processer. Metoden har flera sorter, som varierar i intensitet och metod för att placera strålningskällan i det drabbade området.

Beslut om brachyterapi, patienten, som är visad den här terapeutiska metoden, tar den ensam på råd av en läkare och väger alla fördelarna och nackdelarna.

Lågdos brachyterapi

Denna metod innefattar implantering av en radioaktiv kapsel som emitterar omkring 140 sievert till det drabbade organet. Kornets sammansättning kan vara olika. Den vanligaste radioaktiva isotopen är jod-125 eller palladium-103.

 • Lågdos brachyterapi av prostatacancer under en period av minst sex månader beräknas.
 • Doseringen beräknas med hänsyn till de många enskilda egenskaperna hos tumören med speciella datorprogram.
 • Implantationsproceduren tar ungefär en timme, nästa dag kan patienten gå hem.
 • Resultatet av förfarandet kan bedömas efter en viss tid. För utvärdering används en metod för att bestämma nivån av prostata-specifikt antigen, dess dynamik i jämförelse med de ursprungliga indexerna. PSA efter brachyterapi med ett gynnsamt resultat av förfarandet minskar.

Högdos brachyterapi

Denna metod används ofta i den snabba utvecklingen av sjukdomen. Ofta utförs det i samband med konventionell yttre strålning. Radioaktiva isotoper av iridium-192 eller cesium-137 används. Kliniska studier har visat hög effektivitet av cesium-137. Den har minimal skadlig effekt och förstör framgångsrikt onormala celler, vilket minskar risken för återupptagande av den patologiska processen.

Skillnad från mikrodos brachyterapi i antalet genomförda sessioner. Högdos brachyterapi av prostatacancer utförs som regel tre gånger. Varaktigheten av ett förfarande från fem till femton minuter, raster mellan sessioner bör vara minst två dagar.

Kontra

Brachyterapi är endast lämplig för lokalisering av neoplasma i körtelvävnaden utan att gå utöver det. I närvaro av metastaser är förfarandet ineffektivt eftersom effekten av strålning sträcker sig bortom korngränserna endast med 1-2 mm. Brachyterapi är inte föreskriven för patienter med urinproblem. När tumörens storlek är stor, indikeras preliminär kemoterapi för att minska den. Brachyterapi utförs inte för män med prostata storlek större än 50 kubikcentimeter.

Mekanismen för att hålla

Prostatacancer behandlas med brachyterapi i en specialiserad medicinsk institution. Behandlingen består av två huvudsteg: förberedelse och direkt bestrålning.

Framställning av

Det första steget är extremt viktigt, eftersom det från den noggranna undersökningen av lokaliseringen, storlek och andra parametrar av tumören, liksom korrekt beräkningen av doseringen, kommer att bestämma effektiviteten av behandlingen.

För att bedöma parametrarna för den lesion som påverkar prostatavävnad utförs följande studier:

 • dator och magnetisk resonansavbildning;
 • ultraljudsundersökning genom transrektalmetoden.

Efter att onkologen erhåller en 3D-projektion av tumören pekar han på punkterna vid vilka implantationen av kapslar med en radioaktiv isotop kommer att utföras.

Själva förfarandet

Efter avslutandet av det preliminära skedet fortsätter de direkt till införandet av strålkällor i tumörregionen. Före operationen rensas patienten med enema. Förfarandet utförs med användning av allmän anestesi eller spinalanestesi. Under operationen används visuella metoder för manipuleringskontroll: en datortomografi eller en ultraljudsenhet.

 1. Med mikrodoserad brachyterapi för prostatacancer införs speciella tunna nålar genom pungen. Med hjälp av dessa verktyg införs det beräknade antalet kapslar i det drabbade området. Efter implantation av radioaktiva källor avlägsnas nålarna från patientens kropp.
 2. Med högdosproceduren används samma nålar, med nylonkatetrar fästade på dem. Kapslar med radioaktivt innehåll införs, nålarna avlägsnas. Efter den beräknade exponeringstiden extraheras strålningskällorna genom katetrarna.

Eventuella biverkningar

Bestrålning med strålning har konsekvenser för patientens kropp med varierande svårighetsgrad. Det är uppenbart att förfarandet är ganska farligt och är motiverat av allvaret av den onkologiska sjukdomen, vilken är svår att behandla med andra metoder. Bland konsekvenserna av brachyterapi identifieras irreversibla och övergående processer som uppstår på grund av strålningens effekter.

 • Omkring en tredjedel av patienterna har kränkningar av mekanismen att tömma blåsan.
 • I extremt sällsynta fall sker urinrörelse.
 • En person på hundra är inkontinens i flera år efter proceduren.
 • En femtedel av patienterna upplevde en minskning av erektilfunktionen. Risken att utveckla en sådan konsekvens av brachyterapi är direkt proportionell mot patientens ålder. Det bör noteras att med den traditionella metoden för extern bestrålning är andelen impotens ungefär densamma.
 • I fem procent av fallen uppstår sårbildning i tjocktarmen. Patienternas vittnesbörd visar att under lång tid efter proceduren finns obehag och ömhet i cecum, förstoppning eller diarré.

fördelar

Kliniska prövningar av metoden har visat sig vara mycket effektiva.

Vid behandling i de första faserna av tumörutveckling sker fullständig eliminering av denna tumör hos 96% av patienterna. Ju tidigare den patologiska processen detekteras och behandlingen påbörjas, desto gynnsammare är prognosen för sjukdomsutvecklingen av läkare.

Enligt statistiska uppgifter registreras återhämtningen av den onkologiska processen efter brachyterapi endast i 20% av fallen. I andra metoder för behandling av prostatacancer är denna indikator mycket högre. Vid återfall kan riktningsbestrålning av neoplasmen upprepas.

Operationen utförs på ett sjukhus, men det finns inget behov av en lång vistelse på sjukhuset. Patienterna släpps ut nästa dag, om det inte finns några komplikationer eller ingen indikation på ytterligare behandling på sjukhuset. Återhämtningsperioden efter proceduren är relativt kort.

Prostatacancer har en negativ effekt på en mans styrka. Efter brachyterapi noteras återhämtning av potens hos 80% av patienterna. De återstående 20% är hos de flesta åldersrelaterade patienter.

Rehabiliteringsperiod

Efter brachyterapi av prostatacancer, är det nödvändigt att följa alla rekommendationer från en behandlande onkolog för att påskynda återhämtningen och undvika komplikationer och återfall av patologi.

 • Under den postoperativa perioden visas patienten för att skydda bäckenområdet från traumatiska yttre influenser, hypotermi, överhettning.
 • Du kan inte lyfta vikter, göra fysiskt hårt arbete.
 • Det är strängt förbjudet att dricka alkohol och cigaretter.
 • Det är nödvändigt att övervaka kosten, äter inte tunga matar, feta, stekt, rökt, konserveringsmedel.
 • Kontraindicerade användningen av mediciner, biologiska tillskott, recept på alternativ medicin utan godkännande av behandlande onkolog. Även tabletter från hosta och ofarliga vid första ögonkastet örter.

Onkologiska patienter efter brachyterapi bör genomgå regelbundna undersökningar för att övervaka dynamiken i PSA-nivåerna. Analyser lämnas kvartalsvis. Med en ökning av PSA-nivån och misstänkt återfall kan läkaren ordinera mer frekventa undersökningar.

Det finns inga signifikanta begränsningar för brachyterapi. Patienten kan återgå till det normala livet. Radioaktiva ämnen orsakar inte några skadliga effekter för andra, även om de av misstag faller ut. I det här fallet behöver du se en läkare. Vid sexuella kontakter rekommenderas att använda kondomer som vid tillfällig förlust av en kapsel hon inte förekommit i en kropp av partnern.
Priset för förfarandet i Ryssland varierar från 300 till 600 tusen rubel i olika medicinska institutioner. Enligt det statliga biståndsprogrammet kan en patient med cancerdiagnos få en kvot, och vänta på svängen, få proceduren gratis.

Brachyterapi av prostatacancer och eventuella biverkningar

Prostatacancer (i det följande PCa) är en av de vanligaste maligniteterna som diagnostiseras hos män. Samtidigt ökar den årliga ökningen av incidensen stadigt. Av onkologernas sida vidtas alla möjliga åtgärder för att skapa effektiva sätt att bekämpa denna sjukdom. Hittills är en av dem brachyterapi. Under en relativt ny period av dess existens har denna behandlingsmetod tagit en ledande position i världen och fortsätter att vinna popularitet.

Barakyterapi av prostatacancer och dess typer

Brakyterapi - ett slags radioterapi, nämligen en kontakt typ av strålningsbehandling omfattande implanterar strålningskällor direkt i det drabbade området. Till skillnad från traditionell strålbehandling tillåter denna teknik dig att rikta strålkällan till patologins fokus och därigenom öka riktningsnoggrannheten och minska graden av toxisk effekt. Dessutom är proceduren enstaka och kräver inte systematisk återkommande, vilket signifikant minskar besväret för patienten.

En av de viktigaste skillnaderna och fördelarna med brachyterapi är dess lilla invasivitet. Förfarandet kräver ingen kirurgisk ingrepp och utförs med hjälp av speciella nålintrostater, inom vilka det finns radioaktiva mikrokällor. Implantationsprocessen tar flera minuter.

Nålar och apparat för laddningskällor I-125

Brachyterapi används för att behandla prostatacancer både i de tidiga utvecklingsstadierna - T1 och T2, och senare - T3. Den senare använder innovativ variant av BT - 3D-stereotoxisk (pararectal) brachyterapi. Det enda tillståndet enligt vilket detta förfarande är tillåtet är det normala tillståndet av lymfkörtlarna och avsaknaden av avlägsna metastaser.

För närvarande finns det två huvudtyper av brachyterapi för prostatacancer:

Konstant (lågfrekvent) brachyterapi innebär användning av små doser av den radioaktiva komponenten (I-125) och ordineras i steg 1 och 2 i PCa;

Tillfällig (högfrekvent) brachyterapi innebär införande av höga doser av bestrålning (Ir-192) och används i 3 steg av sjukdomen.

Huvuduppgiften för lågfrekvent brachyterapi (nedan kallad BT) består i kontinuerlig introduktion av strålkällor till patologins fokus och hålla det inne för en obestämd tid. På detta sätt organiseras centreringen av riktad och konstant bestrålning av cancerceller, vilket resulterar i att de senare dör.

Hittills används mikrokällor baserade på radioaktivt jod (I-125) för implantation. Möjligheten till deras inre förskjutning är minimal, eftersom de hålls tillförlitligt av omgivande vävnader. Komma in, jod börjar disintegrera, utövar en lokal förstörande effekt på tumören, utan att skada andra tyger. Förutom jod kan isotoper av palladium eller cesium användas, men onkologer har inte nått slutgiltiga slutsatser om effektiviteten hos dessa element. På grund av detta utför ryska medicinska centra endast brachyterapi med användning av jod.

Principen för högfrekvent BT är den multipla och korta introduktionen av kraftiga radioaktiva isotoper av iridium (Ir-192). Mikrokapslar med komponenten införs i den drabbade håligheten och efter 10 minuter avlägsnas. Denna procedur upprepas 2-3 gånger med ett intervall på flera dagar. Denna typ av BT är tilldelad till patienter som tenderar att aggressivt sprida tumören till andra vävnader. Ofta kombineras sådana förfaranden med ytterligare strålbehandling.

Fördelar med brachyterapi för prostatacancer

Brachyterapi av prostatacancer är det mest effektiva och radikala sättet att bekämpa maligna neoplasmer, som finns idag. Jämfört med traditionella behandlingsformer har den ett antal fördelar. Bland dem:

 • Hög effektivitet: I gruppen av patienter med mellanprognos är återhämtningsgraden 89%, i gruppen patienter med gynnsam prognos - 96%;
 • Låg frekvens av återfall: Enligt statistiska data varierar frekvensen av återkommande PCa efter brachyterapi inom 20%;
 • Möjlighet till upprepad procedur vid händelse av lokal återfall med högfrekvent BT;
 • En låg andel komplikationer och ett litet spektrum av biverkningar;
 • Frånvaro av behovet av orkididomi (kastrering);
 • Kort sjukhusvistelse: proceduren utförs på en dag, varefter patienten kan lämna kliniken (undantaget är en högfrekvent BT, vilket kan kräva en upprepad session).
 • Snabb rehabilitering: Återställingsprocessen är individuell och kan ta från en till flera dagar.
 • Återställande och bevarande av sexuell funktion: I de flesta fall har patienter efter behandling inte problem med styrka.
 • Frånvaron av åldersbegränsningar (det viktigaste är att patienten inte har etablerade kontraindikationer).

På grund av sina obestridliga fördelar och hög effektivitet är brachyterapi i nivå med sådana radikala sätt att behandla prostatacancer som prostatektomi och avlägsen strålbehandling.

Indikationer och kontraindikationer för brachyterapi vid prostatacancer

Brachyterapi är endast tillrådligt vid lokalisering av malaktig järnbildning, eftersom strålningsstrålning sträcker sig bortom mikrokapseln endast med 1-2 mm. Därför är den tillåtna gränsen för denna behandling för PCa T1 och T3.

Vid en stor tumörstorlek är det preliminära skedet av BT en 3-månaders kurs av hormonbehandling för att minska den.

Brachyterapi är möjlig i följande fall:

 1. Förekomst av en prostatatumör med en god / måttlig grad av malignitet;
 2. Ingen skada på sädesblåsor;
 3. Frånvaro av tecken på infarktisk obstruktion (micturitionsstörningar);
 4. Prostatavolymen överskrider inte 50 cm3;
 5. Håll prostataspecifik antigen (PSA) inom 15-20 ng / ml.

Om PSA överstiger den angivna normen (mer än 20 ng / ml) och graden av differentiering av tumören enligt Gleason-indexet överskrider exponent 7, dvs. indikerar det sista skedet av sjukdomen är brachyterapi inte tillrådligt, eftersom sannolikheten för att sprida tumören bortom kapseln är hög.

Om patienten tidigare har genomgått transuretral resektion av prostata, är brachyterapi kontraindicerad därför att Det finns en stor andel av sannolikheten för att utveckla urininkontinens.

Eventuella biverkningar av brachyterapi

Få behandlingsmetoder gör inga biverkningar. Vid brachyterapi kan biverkningar vara permanenta eller tillfälliga, uppenbara delvis eller frånvarande helt och hållet. Man bör också komma ihåg att eftersom strålningskällan har en avsiktlig effekt och ligger inuti patientens kropp, är antalet komplikationer jämfört med strålbehandling mycket mindre.

Eventuella biverkningar av brachyterapi för PCa inkluderar:

1) Överträdelse av urinering

2) Erektil dysfunktion och impotens;

3) Sår i ändtarmen.

Bland de vanligaste biverkningarna av kroppen efter att ha utfört BT är ett brott mot urinering. Det observeras hos var tredje patient och beror på irritation i urinröret. I vissa fall kan denna typ av terapi åstadkomma en smalning av urinröret eller orsaka en minskning av urinblåsan. Sådana störningar kallas strängningar och kan leda till svårigheter att leda urinen till ett fullständigt blockering. Den vanligaste biverkningen är urininkontinens.

Framväxten av erektil dysfunktion och utvecklingen av impotens efter proceduren för BT beror till stor del på patientens ålder: Ju yngre en man, desto mindre sannolikt är det sådana problem. Enligt statistiken innehåller riskkategorin företrädare över 70 år. Patienter under 65 år är mindre benägna att utveckla sådana störningar.

Som regel, Problem med rektum är av kortsiktighet. Det finns dock en liten del av risken att utveckla ett magsår och förekomsten av blödning. Liknande reaktioner efter BT observerades hos 4,5% av patienterna. I 3-5% av männen noterades långvarig rektalvärk och upprörd avföring.

Det bör noteras att de flesta patienter, även i avancerad ålder, tolererar behandlingen bra prostatacancer genom brachyterapi och återgå till en normal livsstil inom några dagar efter proceduren. En viktig indikator är att 80% av männen i åldrarna 60-70 lever ett helt liv från 10 år eller mer efter att ha genomgått denna behandling.

Repeterad brachyterapi av prostata

Brachyterapi av prostatakörteln är intern bestrålning av prostata. Denna metod för behandling av prostata onkologi riktar sig till minimalt invasiv behandling i de inledande stadierna under vissa förhållanden, nämligen: när det kirurgiska ingreppet är kontraindicerat, inkorporeras tumören, prostataföreningens lilla storlek, patientens ålder.

Specificitet av behandling med brachyterapi

Bestrålning har länge använts som en behandling för cancer-neoplasmer. Under påverkan av strålning i människokroppen dör cancerceller.

Nackdelen med strålbehandling är att hela kroppen bestrålas. Immunsystemet försvagas, det orsakar betydande skador på hela kroppen. Tillsammans med de drabbade cellerna är även friska skadade. Sannolikheten för återfall av onkologisk patologi är fortsatt hög.

Brachyterapi är ett alternativ till klassisk bestrålning. Denna terapi, baserad på effekten av strålningsexponering på den patogena neoplasmen. Källan av strålning injiceras i det skadade organet och lämnar en tid för att förstöra de patologiska cellerna.

Innan de andra metoderna för behandling av prostatacancer har metoden många fördelar.

 1. Hög effektivitet. Med en gynnsam prognos i 96% av fallen ger tekniken ett positivt resultat. I 89% av fallen är det effektivt i den mellanliggande riskgruppen, vilket också är en bra indikator.
 2. Låg sannolikhet för återfall. Specialister säger att endast 20% av patienterna som har genomgått behandling får en farlig patologi.
 3. Möjlighet att upprepa behandlingen. De flesta moderna metoderna för onkologi terapi utförs en gång. Detta beror på att de har en skadlig effekt på människokroppen. Brachyterapi är en metod som kan tillämpas flera gånger. En specialist kan ordinera en ny kurs för en patient om det upptäcks en lokal cancerreaktion.
 4. Kort sjukhusvistelse. Efter att ha genomgått denna procedur förblir patienten i kliniken under några dagar. Om det inte finns några komplikationer kan han gå hem nästa dag.
 5. Minimala komplikationer. Många förfaranden som syftar till att bekämpa prostatacancer, har ett stort antal komplikationer. En av orsakerna till deras förekomst är en försvagad organism som inte klarar av den aggressiva verkan av yttre faktorer. Risken för komplikationer vid brachyterapi är från 1 till 5%.
 6. Kort sikt på rehabilitering. För att återhämta sig från proceduren kommer patienten att behöva flera dagar och i några fall ett par timmar. Efter brachyterapi kan en prostatacancerpatient gå till jobbet nästa dag.
 7. Minimal effekt på erektil funktion. Endast 20% av patienterna efter användning av strålbehandling har problem i sexuellt liv.
 8. Det behöver inte kastas. Brachyterapi är en behandlingsmetod som kommer att förhindra ett så allvarligt förfarande.

Män som personligen stod inför en sådan diagnos lämnade positiv feedback om den moderna behandlingsmetoden.

Typer av brachyterapi

Det finns två typer av brachyterapi:

Lågdos brachyterapi

Lågdos brachyterapi av prostata onkologi innebär långvarig bestrålning av körtelvävnaden genom införande av titanmikrokapslar. Det rekommenderas att använda radioaktivt jod I-125.

Under förfarandet för kirurgisk manipulation införs ca 50 granuler i den drabbade vävnaden. Bestrålning fortsätter i minst sex månader och kan förlängas för individuella indikationer.

Kirurgen observerar sina handlingar genom magnetisk resonansbildning för att fastställa implantat exakt. Kapslarna införs på ett robotiskt sätt.

Före behandlingen mäts patienten den exakta volymen hos hanorganet, bestämmer lokaliseringen och storleken på cancer tumören. Specialiserade datorprogram beräknar individuellt dosen av radioaktiv strålning. Gå in i kärnan direkt i körteln, vilket utesluter effekten på närliggande vävnader och organ. Varaktigheten av det kirurgiska förfarandet är ungefär en timme. Carried under ryggrad eller allmän anestesi. Patienten släpps ut från sjukhuset nästa dag.

Fördelar med lågdosbestrålning:

 • I 70-90% av fallen återställs styrkan. Prognosen påverkas av tidpunkten för diagnosen patologi, söker hjälp och kvalificerar kirurgen som introducerar isotopen.
 • Normalisering av urinering - Katetern är inte etablerad oftare än i 1% av fallen.

Med tiden manifesterar resultaten av lågdos brachyterapi sig.

Högdos brachyterapi

Bestrålningstiden förkortas på grund av tillämpningen av en starkare och radikal effekt på vävnaderna. Placera isotopen en kort stund flera gånger och ta bort den från körteln. Bestrålning Ir-192 och palladium Pd-103 användes för bestrålning. Varje element har halveringstid. Denna faktor beaktas före kirurgisk ingrepp.

HDR-brachyterapi är ordinerad i aggressiva former av onkologi. I modern medicin har de traditionella isotoperna (iridium och palladium) ersatts med Cs-131 cesium. Studier har visat en bättre effekt på patologiska vävnader: snabb destruktion av muterade celler, minskad risk för återfall och liten skada på patientens organism ses.

Isotopen implanteras med flera punkteringsnålar, vilka injiceras i körteln i 8-10 minuter. Placera isotopen för ett avstånd på 3 mm. En vecka senare, en andra kurs av brachyterapi. I vissa fall kan antalet procedurer ökas till 3. I en session bör den totala stråldosen inte överstiga 30 Gy.

Fördelar med brachyterapi

Hittills är brachyterapi den mest radikala och effektiva metoden för bekämpning av patologisk neoplasma. I jämförelse med traditionella behandlingsmetoder har det många fördelar.

 • Hög effektivitet: I kategorin patienter med mellanprognoser är antalet personer som återhämtade sig 89%, med en gynnsam prognos - 96%.
 • Låg återfallshastighet: statistiska data visar att förekomsten av återkommande PCa efter proceduren ligger inom 20%.
 • Möjlighet att utföra proceduren igen med högfrekvent BT vid lokal återfall.
 • Låg andel biverkningar och komplikationer.
 • Det finns inget behov av en orkididektomi (kastrering).
 • Kort sjukhusvistelse. Efter proceduren kan patienten lämna kliniken (förutom högfrekvent BT, som kan upprepas).
 • Kort rehabiliteringsperiod. Återställingsprocessen för varje patient är individuell och tar från en till flera dagar.
 • Bevarande och återställande av sexuell funktion. Efter förfarandet i de flesta fall uppstår inte problem med styrka.
 • Frånvaron av åldersbegränsningar (det viktigaste är att patienten inte har några etablerade kontraindikationer).

På grund av den höga effekten och de obestridliga fördelarna, hänvisar brachyterapi till radikala metoder för behandling av prostatakörtelns onkologi, såsom fjärrstrålningsterapi och prostatektomi.

Biverkningar av brachyterapi av prostata

Brachyterapi är endast föreskriven för lokalisering av patogen bildning av körteln, eftersom strålningsstrålning utanför mikrokapseln sträcker sig endast 1-2 mm. Det tillåtna tröskelvärdet för denna terapi för prostatacancer är T1 och T3. Det förekommer inte hos män som har en svår urineringstörning, en PSA-ökning på mer än 15-20 ng / ml och skador på de partiella nodulerna.

I sällsynta fall kan patienter uppleva följande komplikationer:

 1. Problem med urinering. Det åtföljs av starka nedskärningar, vilket indikerar utvecklingen av inflammation, som kan provocera operation.
 2. Smalning av urinröret. Komplikation kan orsaka akut fördröjning i urinering.
 3. Urininkontinens. Andelen utveckling av denna komplikation är mycket låg.
 4. Erektil dysfunktion. Sannolikheten för utveckling beror på patientens ålder. Om en man före operationen hade en hög potens, kommer denna komplikation inte att påverka honom.
 5. Inflammation i ändtarmen. En av de allvarligaste komplikationerna. På kroppens inre yta finns det små erosioner, vilket i regel leder till blödning. Denna komplikation kan åtföljas av klåda och smärta i den drabbade delen.
 6. Migration av radioaktiva korn. Kan komma in i blåsan. Sannolikheten för en sådan komplikation är mycket låg.

Om operationen utförs av en kvalificerad specialist och patienten följer alla rekommendationer efter proceduren behöver du inte oroa dig för komplikationer.

Indikationer och uppförande av brachyterapi för prostatacancer

Under lång tid har kirurgiska metoder varit "guldstandarden" för behandling av prostatacancer. Eftersom de är förenade med ett stort antal negativa konsekvenser för patienten (urininkontinens, erektil dysfunktion hos 50% av drivna och andra), under det senaste decenniet finns det mer förlåtande tekniker såsom brakyterapi av prostatacancer, homeopati, användning av hormonella medel.

Vad är prostata brachyterapi?

Brachyterapi av prostatacancer är en punktinjektion i prostata av en hög dos av en radioaktiv substans. Som ett resultat utsätts endast körteln själv för bestrålning, och andra organ och vävnader påverkas inte.

Beroende på dosen och bestrålningskraften utmärks följande:

 1. Låg dos (NDBT) implantera brachyterapi frön med en konstant diameter av 0,8 mm, inuti vilket är radioaktiva isotoper av jod, palladium eller cesium. Halveringstiden är mellan 10 och 60 dagar. Isodan av jod används i de fall då cancertumören växer långsamt. För tumörer som snabbt ökar i storlek, används en högre-energi-cesium-isotop med en mindre nedbrytningsperiod. I genomsnitt implanteras 40-60 korn. Den terapeutiska dosen av radioaktiv bestrålning är ca 140-160 grå för jod och 115-120 grå för palladium.
 2. Högdos (VDBT) brachyterapi med tillfällig hantering av iridium- eller koboltisotoper. Med brachyterapi rör sig strålningskällan genom de ihåliga nålarna i prostata vävnaderna. Halveringstiden för iridium är 74 dagar och för kobolt - 5 år.

Den mest utbredda var NDBT. Högdosbestrålning används i fall där en cancerous tumör har spridit sig till sämre vesiklar, liksom för mer allvarliga stadier av T3a och T3b-lesioner. VDBT tillåter att bestråla mer vävnad i prostatakörteln och intilliggande områden på grund av strålningskällans rörelse. Eftersom VDBT kräver närvaro av komplex utrustning utförs denna typ av behandling endast i stora radiologiska och onkologiska institutioner. Fördelen med NDBT i jämförelse med VDBT är att införandet av korn utförs en gång och högdosbestrålning kräver vanligtvis 2-3 procedurer. För patienten är det ingen skillnad i tekniken för dessa två behandlingar.

Radionuklidkorn för brachyterapi tillverkas av flera företag i FRG, USA och Nederländerna. På den ryska marknaden finns främst strålningskällor för tysk produktion.

Brachyterapi av prostatacancer används som monoterapi, och i samband med andra typer av behandling, till exempel hormonell.

Indikationer och kontraindikationer för behandling

Indikationer för brachyterapi av prostata är följande faktorer:

 • Canceren spjälkar inte genom prostatakörteln;
 • Gleason-skalan är under 7;
 • nivån av prostata-specifik antigen (PSA) ligger i intervallet mellan 10 och 20 ng / ml;
 • lokaliserad tumör i steg T1-T2;
 • Prostatavolymen är inte mer än 60 cu. cm.

Kontraindikationer för proceduren:

 1. Uttalade symtom på frekvent urinering och urininkontinens.
 2. Volymen av kvarvarande urin är mer än 50 ml.
 3. Avlägsnande av en del av prostata på grund av ökningen av patientens historia.
 4. Lågt välvt läge hos könsmässig benfusion, vilket förhindrar införandet av nålar i den främre delen av prostata.
 5. Kontraindikationer för anestesi.
 6. Tumörer med dålig prognos (livslängden är mindre än 5 år).
 7. Prostatvolymen är mer än 50-60 kub. cm.
 8. Inflammatoriska sjukdomar i ändtarmen.

De två sista kontraindikationer är relativa, eftersom efter behandling av inflammatorisk kolon och prostata hormonell terapi för att minska dess storlek (upp till 50%), blir möjlig prostata brakyterapi.

Brachyterapi-proceduren

Framställning av

Före förfarandet för brachyterapi utförs följande undersökningar av patienten:

 1. Finger rektal undersökning genom anus.
 2. Bestämning av nivån av PSA i blodet, ett högt värde som indikerar prostatacancer.
 3. Ultraljudsundersökning av prostata genom rektum (TRUS) för att bestämma tumörens storlek och position samt att utveckla en optimal plan för lokalisering av radioaktiva källor. En detaljerad ultraljudsundersökning utförs i 30-40 minuter. Planeringen kan utföras både omedelbart före operationen och några dagar före det.
 4. Om det behövs, istället för TRUZI eller förutom det, kan läkaren ordna en dator tomogram av bäckenorganen.
 5. Histologisk undersökning av prostata vävnadsceller som tas med biopsi.
 6. Bedömning av urineringskvaliteten (volymen av kvarvarande urin).

operationen

Förfarandet för införande av strålkällor utförs under övervakning av ultraljud eller fluoroskopi och innefattar flera steg:

 1. Genomförande av epidural eller spinalanestesi. I vissa fall utförs generell anestesi.
 2. Placering av patienten på operationsbordet (ligger på ryggen, med ben som är 90 grader från varandra i fästet).
 3. Skaffa en ultraljudsbild i 5 mm steg längs rutnätet från basen till toppen av prostata; planerar införandet av radioaktiva källor. Ultraljudssensorn injiceras rektalt. Om järnet ligger under gallret lyftes det med en ballong fylld med vatten. Cylindern är monterad på en steg-för-steg-enhet. För tydligare visualisering av urinröret används en skum gel, eller en gasfylld kateter sätts in i urinblåsan. Med hjälp av de erhållna platta ultraljudskivorna skapas en 3D-bild av prostata på datorn.
 4. Framställning av nålar. Nålar levereras av tillverkare som är förladda i ett sterilt paket, eller oftare i form av en sträng som innehåller radioaktiva källor. Läkaren skär dessa trådar och laddar implantatnålarna med en speciell enhet - nålladdningsstationen.
 5. Implantation av källor till prostata genom perineal regionen. Nålar sätts in genom hålen i rutnätet med hjälp av en steg-för-steg-enhet. För att förhindra förspänning av körteln, installeras två fixeringsnålar. Införandet av nålar görs manuellt och börjar med nätets lägsta eller övre rad. Kontroll av djupet av nålinsättning sker med hjälp av ultraljud eller fluoroskopi.

Spetsen på varje nål har en ekogen etikett som visas på datorskärmen och måste sammanfalla efter introduktionen med den planerade punkten.

Först och främst sätts kapslarna in i den främre delen av prostatan så att det inte finns någon ytterligare förmörkning av kornen i den bakre delen.

Förfarandet för brachyterapi för prostatacancer tar lite tid - 15-40 minuter. Efter operationen övervakas patientens dosimetri. Den motsvarande dosen bör inte överstiga 10 μSv / h på ett avstånd från patienten. Beroende på patientens tillstånd är det möjligt att extrahera det hemma så snart som möjligt efter operationen.

På grund av det faktum att det finns en möjlighet att strålningskällor ur kroppen under de första 5 dagarna efter operationen rekommenderas att urinera in i kärlet eller genom en cheesecloth, och under samlag under 6 månader för att använda kondom.

Komplikationer efter behandling

Efter brachyterapi kan följande biverkningar inträffa:

 • migration av radioaktiva korn (5-18%);
 • tillfällig svullnad av körteln efter implantation av strålningskällor;
 • frekvent urinering eller akut urinfördröjning som kräver kateterplacering
 • smärtsam utlösning
 • en blandning av blod i urinen.

Emellertid är deras förekomst mycket lägre än med traditionell prostatektomi. Urininkontinens observerades hos endast 5% av de opererade, medan i prostatektomi - i 30-40%. Obstruerad urinering är vanligt hos nästan alla patienter som har genomgått brachyterapi, men vanligtvis symptom på försämrad urinering passerar under de första veckorna, i de flesta fall upp till 3 månader. För att göra detta, använd omniks, cardura, samt periodisk kateterisering.

Konstruktion av urinröret kan utvecklas inom 5 år efter operationen. Graden av infektion är cirka 10% av de opererade. I mycket sällsynta fall (1% av patienterna) kan sårbildning i rektum förekomma.

Effektivitet av behandlingen

Effektiviteten hos brachyterapi är jämförbar med radikal prostatektomi, men det har betydande fördelar:

 1. Enkla kapslar.
 2. Minskar antalet öppna operationer och minimal blodförlust hos patienten.
 3. Korttidseffekter och deras lilla antal.
 4. Kort behandling och snabb återhämtning efter operation. Utomlands utförs denna operation på poliklinisk basis.
 5. Möjligheten till en operation för äldre i allvarligt skick.
 6. Bevarande av prostata och styrka (50-85% av behandlade män).
 7. Precision och enhetlighet vid distribution av radioaktiva källor i prostatakörteln.

Överlevnaden för låg- och medelriskpatienter efter VDBT är 97% med en uppföljningsperiod på upp till 8 år.

Det största obehaget orsakas av konsekvenserna av anestesi och tillfälliga biverkningar, hos vissa män kan de ta upp till sex månader. I allmänhet, är livskvaliteten avsevärt förbättras och 95% av patienterna efter operationen PSA-nivån är i det normala intervallet - mindre än 0,5 ng / ml (på observationer över 5 år efter brachyterapi), dvs sannolikheten är mycket låg upprepad återfall. 66% av männen i detta nummer har inte biokemiska förändringar. Under de första tre åren är ett PSA-hopp möjligt, vilket därefter sjunker, men fullständig eliminering av PSA kan ofta inte uppnås, eftersom prostatens försämrade epitel kvarstår. Framgången med brachyterapi resulterar i första hand är det strikta valet av patienter enligt indikationerna för att utföra denna procedur.

Hos män i västliga länder, särskilt i USA, med sjukdomen i prostatacancer, har brachyterapi redan blivit standarden för effektiv behandling. Detta beror på den minimalt invasiva behandlingen, det minsta antalet biverkningar och komplikationer. Brachyterapi kan inte bara vara ett alternativ till partiell kirurgisk resektion av prostata, men kan även användas efter att det reducerar återfall av cancer. Spot effekt på tumören i form av korn eller flyttar inom ihåliga nålar strålningskällan förbättrar signifikant kontroll av cancer, gör det möjligt att utföra en effektiv behandling för svår sjukdom.

Brachyterapi för prostatacancer är en radikal behandling för prostatacancer i 1-2 steg.

brakyterapi (kontakta strålterapi, interstitiell strålbehandling) är en typ av strålbehandling när strålkällan injiceras i det organ som påverkas av tumören.

Kärnan i denna behandlingsmetod är att applicera de maximala stråldoserna direkt mot tumörfokus med minimal inverkan på intilliggande organ och angränsande vävnader. Bredt används vid behandling av cancer prostata, livmoderhalsen, rektum, tunga, etc.

I urologi brakyterapi används huvudsakligen för behandling av prostatacancer och är en av de mest effektiva metoderna för radikal behandling av denna sjukdom.

Brachyterapi av prostata är en modern, effektiv och säker metod för radikal behandling av prostatacancer.

I den moderna formen av brachyterapi teknik, som består i att lokalt bestrålas tumör organ började användas i USA och Europa på 80-talet av förra seklet.

I vårt land har denna metod för radikal behandling av prostatacancer använts sedan 2000. Mer än 10 års erfarenhet har ackumulerats brachyterapi för prostatacancer. Behandlingen utfördes av flera tusen patienter i kliniker i Moskva, Obninsk, Ekaterinburg och andra städer. Den ryska vetenskapligt centrum för radiologi och brachyterapi källor I-125 under mitt överinseende genomfördes under 2003 (mer än 1000 patienter), och Ir-192 källa till 2008 (500 patienter).

Närvarande, för radikal behandling av prostatacancer Prostata brakyterapi används som en källa för låg dosrat (I-125) och hög effektkälla av dosen (Ir-192). Detta medger en individualiserad val av metoder för behandling baserat på de kliniska särdragen i situationen i olika patienter beroende på den sjukdom scenen, tumördifferentiering, graden av tömnings parametrar osv

Fördelar med prostata brachyterapi som en metod för radikal behandling av prostatacancer.

 1. Den höga effektiviteten i brakyterapi för prostatacancer, är inte sämre än radikal prostatektomi, extern strålbehandling och andra metoder för radikal behandling av sjukdomen. Dess effektivitet når 96% - i den gynnsamma prognosgruppen och 89% - i mellanprognosgruppen (enligt ESTRO-kriterierna).
 2. Låg frekvens av återfall. Enligt våra data, och enligt Prostate Cancer Center, Seattle, USA och lokala frekvensen biokemiska återfall av prostatacancer efter brakyterapi inte överstiger 20%, vilket är jämförbart med de för radikal prostatektomi och extern strålbehandling.
 3. Möjlighet till användning och återhållande vid lokal återfall. Brakyterapi är en hög dosrat källa (Ir-192) är för närvarande en av de få metoderna för radikal behandling av prostatacancer, som kan användas flera gånger igen i fallet med lokal återkomst av tumören.
 4. Korta villkor för sjukhusvistelse. Brachyterapi av prostatacancer utförs dagen efter sjukhusvård av patienten på ett sjukhus. Patienten avges från sjukhuset dagen efter prostata brachyterapi. dvs patientens vistelse på sjukhuset är 2 sängdagar.
 5. Låg frekvens av komplikationer. Den enda vanliga komplikationen med brachyterapi för prostatacancer är akut urinretention. Förekomsten av denna komplikation har emellertid minskat betydligt de senaste åren och uppgår till endast 1-5% enligt olika författare.
 6. Kort rehabiliteringsperiod. Rehabiliteringsperioden efter brachyterapi för prostatacancer varar från flera timmar till flera dagar. Arbetande patienter kan börja arbeta några dagar efter prostatakörtelns brachyterapi.
 7. Låg frekvens av utveckling av erektil dysfunktion. Efter brachyterapi bevaras ejaculation och en orgasm. Förekomsten av erektil dysfunktion (impotens) efter brachyterapi av prostata överskrider inte 20%.
 8. Inget behov av orkidektomi (kastrering). I vissa fall föreskrivs hormonbehandling i 3 månader före brachyterapi av prostatacancer. Vid utförande av samma orkidektomi eller kastration är det inte nödvändigt, eftersom. Brachyterapi av prostatacancer är en radikal behandlingsmetod.

Brachyterapi av prostata med I-125 källor.

Radioaktiva preparat (I-125) i hermetiskt tillslutna kapslar gjorda av medicinsk titanlegering med en längd av 5 mm. och 0,8 mm. i diameter implanteras den i prostatakörteln med hjälp av speciella nålar i enlighet med den beräknade tredimensionella 3D-modellen och under kontroll av TRUS.

Halveringstiden för källorna är 60 dagar, strålningen avger emellertid strålning cirka 1 år efter implantation.

Närvaron i patientens kropp av en radioaktiv isotop innebär inte några väsentliga begränsningar för hans kommunikation med andra.

Den enda rekommendation patienter som genomgår brachyterapi för prostatacancer - inte att plantera i hans knä barn och husdjur i 2-3 månader efter brachyterapi. Dessutom, inom 2 månader efter brachyterapi av prostatacancer, är det inte lämpligt att cykla och besöka en bastu eller en bastu.

Indikationer för brachyterapi av prostata av I-125 källor:

 1. Steg T 1-2 N 0 M 0, initial PSA är mindre än 10 ng / ml, Gleason index ≤6. Brachyterapi av prostatakörteln utförs i monoläge upp till 140 Gy.
 2. Steg T 1-2 N 0 M 0, den initiala PSA 10-20 ng / ml och / eller Gleason score 7 (Efter loppet av hormonbehandling i MAB eller LHRH-läge i minst 3 månader.). Brachyterapi för prostatacancer utförs i monoläge upp till 140 Gy.

Kontraindikationer för prostata hos brachyterapi av källor I-125:

 1. Volymen av prostatakörteln är mer än 50 cm. Vanligtvis tar beräkningen prostatavolymen, bestämd vid TRUS. Kontraindikationen är emellertid relativt, som ofta mot neoadjuvant hormonbehandling under 3 månader. Prostatavolymen kan minska mer än 2 gånger.
 2. Som har uttryckt blåsutloppsobstruktion, bekräftade Uroflowmeter data och mätning av volymen av kvarvarande urin genom ultraljud (anses oacceptabel maximal urinflödeshastighet av mindre än 10 ml / s och / eller volymen av kvarvarande urin över 50 ml.).
 3. Disseminerad (metastatisk) prostatacancer.

Brachytherapy källa Ir-192.

I denna variant utförs brachyterapi genom att i följd introducera en radioaktiv källa i nålarna som är installerade i prostatakörteln, vilken matas automatiskt från mikrosektionselektronen genom speciella slangar i enlighet med en förberäknad plan. Planen är uppbyggd i ett speciellt planeringssystem baserat på en tredimensionell modell av prostatakörteln som erhållits genom att skanna den under kontroll av TRUS.

Den faktiska positionen för den nålar-introstatov specificerad när åter-scanning korrigering plan som ger maximal noggrannhet och dos av lokal prostata bestrålning och minimal påverkan på prostatiska uretra, blåshalsen och rektum. Bestrålningstiden är 7-20 minuter, beroende på volymen av prostatakörteln, kraften i källan och den planerade enkeldosen av bestrålning, vilket är 10-15 Gy.

Indikationer för brachyterapi av prostata av källan Ir-192:

 1. Steg T 1-2 N 0 M 0, initial PSA ˂ 10 ng / ml, Gleasonindex ≤6. Brachyterapi av prostata utförs i monoläge. Vi använder flera alternativ: 1. två fraktioner av 12-15 Gy. med ett intervall på 3 veckor; 2. Tre fraktioner av 10 Gr. med ett intervall på 3 veckor.
 2. Steg T 1-3 aN 0 M 0, den initiala PSA 10-20 ng / ml och / eller Gleason score 7 (Efter loppet av hormonbehandling i MAB eller LHRH-läge i minst 3 månader.). Brachyterapi av prostatakörteln utförs i monoläge för 2-3 fraktioner av 10-12 Gy.
 3. Steg 1-3 Steg T aN 0-1 M 0, den initiala PSA är större än 20 ng / ml och / eller Gleason score över 7. Steg T 3 bN 0-1 M 0 för någon källa och varje PSA Gleason score. Brachyterapi av prostata utförs före RPM 10 - 12 Gy. som första etappen kombinerad strålbehandling (efter en behandling med hormonbehandling i MAB- eller LHRH-analogerna i minst 3 månader). Fjärrstrålningsterapi genomförs efter 2 veckor. för hela volymen av det lilla bäcken upp till SOD 44-46 Gy. Vid metastatisk skada på iliac lymfkörtlar kan dosen på dem ökas.
 4. Lokal återkommande eller fortsatt tumörtillväxt. (Efter hormonbehandlingstiden i MAB- eller LHRH-analogerna i minst 3 månader).

Prostata brachyterapi utförs i mono- eller kombinerad strålbehandling program, beroende på stadium av sjukdomen och vilken typ av tidigare behandling.

Kontraindikationer till brachyterapi av prostata källa Ir-192:

 1. Volymen av prostatakörteln är mer än 50 cm. Kontraindikationen är emellertid relativt, som ofta, mot neoadjuvant hormonbehandling i MAB-läget i 3 månader. prostatakörteln kan minska mer än 2 gånger.
 2. Som har uttryckt blåsutloppsobstruktion, bekräftade Uroflowmeter data och mätning av volymen av kvarvarande urin genom ultraljud (anses oacceptabel maximal urinflödeshastighet av mindre än 10 ml / s och / eller volymen av kvarvarande urin över 50 ml.).
 3. Disseminerad (metastatisk) prostatacancer.

Vid den maximala volymflödet av urin mindre än 15 ml / s är låg differentiering av tumören (indes Gleason 8 och mer) att föredra brachyterapi med iridium.

Efter brakyterapi iridium källa oftare än efter brachyterapi källor av jod, finns det ett tillräckligt stränga hematuri, som dockad med konservativa hemostatiska terapi (upp till 10% av fallen, vanligen i närvaro av uttrycket "den genomsnittliga andelen").

Hormonbehandling i MAB eller hormonbehandling med LHRH-analoger hos patienter i den mellanliggande och ogynnsamma prognosgruppen bör inte begränsas till en neoadjuvant-kurs. Med fördel dess förlängning under prostata brakyterapi (variant med iridium) under intervallet mellan brakyterapi och extern strålbehandling, under teleterapi (variant kombinerad strålbehandling), och upp till 3 månader. efter slutet av strålbehandling.

Standard omfattning av undersökning före brachyterapi av prostata. Brachytherapy kostnad. Brachytherapy pris.

Den normala omfattningen av undersökningen före brachyterapi skiljer sig lite från den för prostatacancer i allmänhet och innefattar:

 1. Inspektion av en urolog-onkolog med digital rektal undersökning, i vissa fall för att välja den optimala terapeutiska taktiken, är det lämpligt att konsultera en ytterligare radiolog och kemoterapeut.
 2. TRUS (transrectal ultraljud).
 3. Pelvic MRI (med initialt PSA större än 10 ng / ml och / eller Gleason score över 6, närvaron tuberositas och suddighet av konturerna av prostatan genom digital rektal undersökning). Det är önskvärt att genomföra en studie med kontrasterande och använda en endorektalnoy-spole eller en magnetkapacitet på 1,5 Tesla och mer.
 4. Osteoscintigrafi (isotopisk undersökning av benets skelett eller scintillation). Utfördes med initial PSA större än 10 ng / ml och / eller Gleason score över 6, om det misstänks att ge en tumör utanför prostatakapseln enligt en digital rektal undersökning eller MRI bäckenet, i närvaro av skelettsmärta, höga nivåer alkaliskt fosvatazy blod.
 5. Konsultation av bilder av MR och / eller glasberedningar, om en liten bäcken-MR och / eller prostatabiopsi utfördes i en annan medicinsk institution.
 6. Blodtest för PSA-nivå.
 7. Uroflowmetry.
 8. Ultraljud av urinblåsan med mätning av återstående urinvolym.

De givna undersökningarna tillåter att bekräfta diagnosen och att specificera ett sjukdomsstadium. Dessutom viktiga punkter för att avgöra om en patient kan vara brachyterapi är att bestämma mängden urin och utesluta förekomsten av svåra urineringstörningar.

Om resultaten av undersökningen i ovanstående belopp prinnyato beslut om möjligheten att patienten brachyterapi före sjukhusvård är nödvändig för att utföra följande studier:

 1. Kliniskt blodprov (15 dagar).
 2. Allmän analys av urin (15 dagar).
 3. Biokemiskt blodprov (15 dagar).
 4. Koagulogram (15 dagar).
 5. Blodtyp och Rh-faktor.
 6. RW, HIV, Hbs-antigen, HCV-antikroppar (3 månader).
 7. EKG med en beskrivning (15 dagar).
 8. Radiografi av bröstorganen eller fluorografi (6 månader).
 9. Ultraljud i bukhålorganen, retroperitoneal och bäckens lymfkörtlar (3 månader).
 10. Ultraljud av njurarna och urinblåsan (3 månader).
 11. FGDs i närvaro av magsår eller 12 duodenalsår vid anamnesen (3 månader).
 12. UZDG-vener i nedre extremiteterna i närvaro av åderbråck eller tromboflebit, asymmetrisk ödem i nedre extremiteterna (1 månad).
 13. Rådgivning av proktologen i närvaro av hemorrojder eller klagomål relaterade till avföring (1 månad).
 14. Undersökning av terapeuten (1 månad).

"Utgångsdatum" för testen vid sjukhusets datum anges i parentes. Alla analyser och slutsatser bör vara i originalet, dvs. med en "blå tätning".

Jag definierade tydligt de kriterier som tillåter att välja det bästa alternativet och behandlingsprogrammet för varje patient som lider av prostatacancer. Som ett resultat får du de bästa resultaten av behandlingen och utan komplikationer.

Möjligheterna för modern medicin tillåter att utföra högeffektiv radikal behandling av prostatacancer till patienter i nästan alla åldrar och med närvaro av allvarlig samtidig patologi. Till exempel, mer nyligen, I Moskva kommer att kunna passera det konforma extern strålbehandling till den mest moderna linjära acceleratorn TrueBeam tillverkad av Varian (USA).

Denna accelerator gör det möjligt att genomföra bestrålning av prostatakörteln på nästan samma sätt, utan att skada omgivande vävnader, liksom vid brachyterapi. Till skillnad från brachyterapi ingen mekanisk vävnadsskada, finns det ingen anledning för anestesi, praktiskt taget inga akuta urin förseningar.

Bestrålning av prostata på den här enheten är så syftande och effektiv att det i de tidiga stadierna kan utföras i en session utan sjukhusvistelse. Så med tiden, jag tror att det är konform extern strålbehandling och dess varianter såsom gammakniv och cyber kniv kommer att ersätta brachyterapi och effektivt behandla prostatacancer med praktiskt taget inga komplikationer.

Sammanfattningsvis vill jag säga att över 10 års arbete i onkologiska kliniken har jag samlat en unik erfarenhet av att behandla prostatacancer med olika metoder.

Detta gör det möjligt för mig att garantera dig, mina patienter den bästa kvaliteten på behandlingen och de bästa resultaten av behandlingen av denna sjukdom från allt som är möjligt. Jag kan försäkra er att följa mina rekommendationer, kommer du att få behandling av prostatacancer med samma kvalitet som i bästa kliniker i Tyskland och Israel! I det här fallet kommer behandlingen att kosta dig mycket billigare och du behöver inte gå långt. Dessutom, om du genomgår behandling enligt mina rekommendationer i Moskva, har du inga problem med uppföljningen. Men i Israel, för kontrollundersökningar, kom då inte!

Samråd om alla frågor relaterade till brachyterapi och möte:

Urolog-onkolog, Ph.D. Milenin Kuzma Nikolaevich.

Ring och skriv! Gör en tid! Jag hjälper dig gärna!