Huvud
Massage

Konsekvenser för manlig prostataavlägsnande kirurgi - vilka problem kan inträffa?

Sjukdom i prostata kan förr eller senare utvecklas hos någon man. Dessutom behöver de inte ens en speciell anledning, för utseendet av en man av samma ålder.

Så efter 35 risker ökar betydligt. Vid behandling av sådana diagnoser används olika metoder, som börjar med livsstilsförändringar, som slutar med kirurgisk ingrepp.

Det senare alternativet används endast i extrema fall, när en annan behandling inte ger resultat, eller patienten utvecklar en cancer tumör. Varje man är orolig för konsekvenserna av att prostata tas bort efter operationen. Det är nödvändigt att förstå detta så detaljerat som möjligt.

Indikationer för borttagning av prostatakörteln hos män

Kronisk prostatit

Ofta är kronisk prostatit långvarig asymptomatisk. Denna form anses vara den vanligaste hos män.

De vanligaste tecknen på diagnosen är mindre inflammatoriska processer, de kan bara uttryckas av en sällsynt erektil dysfunktion.

Förstärkning av kronisk prostatit har emellertid redan mer uttalade symtom: akut smärta i ländryggen, sexuella störningar, störningar i urinfunktionen. Vanligtvis är det med detta villkor att en man konsulterar en läkare.

adenom

Hyperplasi av prostata är en ganska vanlig patologi, som oftast manifesteras hos män av mogen och avancerad ålder. Symptom som åtföljer sjukdomen, främst förknippad med en överträdelse av urinering.

Patologi förekommer i prostatakörteln, vilket bidrar till spridningen av bindväv och epitel, vilket leder till ökningen.

På grund av detta uppstår en partiell blockering av urinflödet. Detta beror på att den övre delen av urinröret passerar genom organet. Denna patologiska process utvecklar en fördröjning i urinen, och i framtiden kommer det troligen att orsaka skador på blåsan och njurarna.

Vad är orsakerna till detta, medicinen har ännu inte fastställts korrekt.

Sannolikheten för prostatacancer beror på ålder, desto äldre är en människas ålder, desto större är risken för att bli sjuk.

Så, upp till 50 år är risken liten, men i motsatt fall kommer chansen att öka varje år.

Ärftlig predisposition spelar också en viktig roll.

Metoder för kirurgisk behandling

Suprapubic tillgång

Intervention utförs genom snittet längs den främre bukväggen, sedan tas prostaten tillbaka till det operativa fältet. Specialisten skär av en del av körteln med en skalpell, varefter det kirurgiska såret sutureras. Denna metod anses vara den mest traumatiska och används sällan i modern medicin.

Laparoskopisk åtkomst

Laparoskopisk typ av kirurgiskt ingrepp utförs med hjälp av en belysningsenhet, kamera och instrument. Dessa element introduceras i bukhålan genom flera punkteringar. Operationen utförs av kirurgen under kontroll av bilden som överförts till bildskärmen av kameran.

TUR (transuretral resektion)

Denna metod för kirurgisk ingrepp anses vara den minst traumatiska. Operationen utförs med hjälp av en speciell enhet - ett resektoskop.

Det är ett avlångt tunt rör av fiber med en längd av 30,5 centimeter. I slutet finns en belysningsanordning och en elektrisk slinga för att brinna ut.

Resektoskopet sätts in i urinröret och genom urinväggen avlägsnar den drabbade delen av prostata.

Kirurgisk kastrering (borttagande av testiklar) vid cancer hos män

Avlägsnande av testiklar utförs som en sista utväg och är en tvingad övning som kan stoppa tillväxten av prostatacancer. Denna behandlingsmetod garanterar inte att cancer helt upphör, men förlänger bara patientens liv.

Fördelarna med en sådan operation:

 • en signifikant avmattning eller fullständig gripande av tillväxten av prostatacancerceller, vilket förlänger patientens livstid;
 • en minskning av syntesen av testosteron, vilket är en provocerande faktor för prostatacancer;
 • priset på ett sådant ingrepp är lågt.

Patienten behöver förstå att kastration kommer att skapa vissa förändringar i hans kropp som inte kan undvikas.

Nackdelar med operation för att ta bort testiklarna:

 • castration är ett ganska allvarligt psykologiskt problem för de flesta män;
 • impotens;
 • signifikant förlust av muskelmassa och möjlig utveckling av fetma på grund av en kraftig minskning av testosteronkoncentrationen;
 • infertilitet.

Postoperativ period

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Efter det kirurgiska ingripandet skickas patienten till ett sjukhus där specialister kommer att övervaka att han kommer till medvetandet efter anestesi och ytterligare tillstånd, görs detta för att förhindra eventuella negativa konsekvenser.

Medan patienten är på sjukhuset måste han följa en viss diet och ta antibakteriella och smärtstillande läkemedel. Dessutom kommer avlägsnandet av sömmar och avlägsnande av postoperativ dränering att utföras.

Möjliga konsekvenser av borttagning av prostatakörteln:

 • sömdivergens;
 • sträckande rehabiliteringsperiod;
 • suppuration av stygn;
 • infektion av inre organ.

Varaktigheten av återhämtning efter operationen påverkas av ett antal faktorer: patientens ålder, graden av försumlighet av cancer, närvaron av metastaser, placeringen av neoplasmen, den tidigare behandlingen, patientens hälsotillstånd.

För ytterligare rehabilitering utanför sjukhuset bör ett antal regler följas:

 • periodiskt är det nödvändigt att gå längs gatan;
 • följ läkarens föreskrivna dietplan;
 • helt eliminera någon fysisk ansträngning i 90 dagar;
 • ta hämmande läkemedel som återvänder styrka
 • utesluta sexuella handlingar i 60 dagar;
 • utföra Kegel övningar
 • regelbundet övervaka nivån av prostataspecifikt antigen, vilket är nödvändigt för att kontrollera risken för återkommande.

Möjliga komplikationer och konsekvenser för människors hälsa efter prostataavlägsnande

blödning

Denna komplikation kan inträffa efter en transuretral resektion eller en öppen ingrepp. Det är en av de vanligaste och betraktas samtidigt som det farligaste tillståndet.

När en läkare upptäcker svår blödning, föreskrivs en omedelbar blodtransfusion.

TUR-syndrom

Efter genomförande av transuretral resektion är det möjligt att utveckla TUR syndrom eller "syndrom av vattenförgiftning". Denna följd uppstår efter att vätskan som används för att tvätta blåsan tränger igenom kärlens öppnade lumen i kärlbädden. För närvarande är en sådan komplikation extremt sällsynt.

Urininkontinens och andra problem med urinering

Urininkontinens är ett ganska sällsynt postoperativt symptom och observeras i cirka 2% av fallen.

Detta tillstånd kan utlösas av fysisk aktivitet eller förekomma löpande. I de tidiga stadierna betraktas detta symptom som en följd av instabiliteten i sphincter och blåsans muskler, i det här fallet efter några dagar passerar komplikationen oberoende.

Det är sällsynt att det finns en akut retention av urin, vilket kan orsakas av följande faktorer:

 • koagulering av urinröret med blodproppar
 • medicinskt fel i samband med kirurgisk ingrepp;
 • förändring i strukturen i blåsans muskler.

Också i 2-10% av fallen är det läckage av urin, svårigheter och smärta när den går ut.

Problem med styrka

Det finns fall där efter operationen försvinner kraften under en viss tid, i det här fallet behöver kroppen vänja sig vid förändringarna, varefter den kan återgå till vanligt tempo och sexlivet kommer igen att dyka upp.

Frånvaron av erektion kan observeras i händelse av skador på nervbuntar vid borttagning av adenom eller prostatacancer.

Om detta händer, kommer effekten inte att återgå till normalt.

Inflammatoriska sjukdomar

Dessa komplikationer uppträder, vanligtvis efter några dagar efter ingreppet.

Varaktigheten av den inflammatoriska sjukdomen är relaterad till frånvaron av prostatakörteln, eftersom den naturliga barriären på vägen för patogena bakterier efter borttagningen försvinner.

Om denna situation uppstår måste du ta antibiotika.

Inflammatoriska patologier förändras sällan till en kronisk form. De vanligaste manifestationerna är:

Liv utan prostata: hur man återställer den manliga makten?

För att återställa mäns styrka efter operationen borde man följa sådana regler:

 • observera en special diet. Det är viktigt att inte äta mat som orsakar irritation i urinvägarna. De inkluderar salt och kryddig mat, alkohol, rökt produkter. Dieten bör vara tillräckligt med frukt och grönsaker, grönsaker, skaldjur och sura mjölkprodukter;
 • aktiv användning av en vibrationsstimulator för män hjälper till att återställa kraften efter avlägsnande av prostata;
 • att begränsa fysisk och sexuell aktivitet under den nödvändiga perioden, vilket bestäms av läkaren.

Patientrecensioner

I de flesta fall finns det positiva recensioner av patienterna om resultaten av verksamheten för att ta bort prostata. Ofta är det svårt att urinera och problem med styrkan vid första gången efter ingreppet, men vanligtvis passerar dessa symptom snabbt.

Relaterade videoklipp

Om återhämtning efter TUR-prostata i video:

Konsekvenserna av borttagning av prostatakörteln kan vara olika, men oftast finns det sjukdomar i det genitourära systemet och problem med styrka. Den totala andelen fall av allvarliga komplikationer överstiger inte 15, så riskerna för deras utveckling på lång sikt är ganska små.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Konsekvenser och hälsorisker efter operationen för att ta bort prostata?

Många män börjar tänka på betydelsen av deras hälsa först efter utvecklingen av allvarliga sjukdomar. Prostata är en av de mest utsatta delarna av den manliga kroppen. Vissa sjukdomar, i ett tidigt skede, kan botas med hjälp av läkemedel, och vissa innebär att prostata avlägsnas.

Prostatektomi är ett speciellt ingripande som utförs av en kirurg och involverar fullständigt avlägsnande av prostata, liksom några omgivande vävnader. Oftast är ett sådant ingrepp nödvändigt för prostatacancer eller adenom. Dock tillgriper de endast om andra behandlingsmetoder inte har givit resultat.

När att utföra en operation

Läkare särskiljer 4 stadier av prostatacancer

Innan ett slutligt beslut fattas om genomförandet av ett sådant ingrepp som borttagning av prostatakörteln, är det nödvändigt att samråda med en specialist och bestämma alla möjliga konsekvenser.

Avlägsnande bör definitivt göras om:

 • Mannen har en aktiv spridning av cancer;
 • Att eliminera problem med frisättning av urin;
 • Mannen har ett adenom i prostata.

Emellertid kan avlägsnandet endast utföras om adenomen inte svarar på andra terapeutiska åtgärder.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

Konsekvenserna av prostataavlägsnande hos män

Många män börjar tänka på betydelsen av deras hälsa först efter utvecklingen av allvarliga sjukdomar. Prostata är en av de mest utsatta delarna av den manliga kroppen. Vissa sjukdomar, i ett tidigt skede, kan botas med hjälp av läkemedel, och vissa innebär att prostata avlägsnas.

Prostatektomi är ett speciellt ingripande som utförs av en kirurg och involverar fullständigt avlägsnande av prostata, liksom några omgivande vävnader. Oftast är ett sådant ingrepp nödvändigt för prostatacancer eller adenom. Dock tillgriper de endast om andra behandlingsmetoder inte har givit resultat.

När att utföra en operation

Läkare särskiljer 4 stadier av prostatacancer

Innan ett slutligt beslut fattas om genomförandet av ett sådant ingrepp som borttagning av prostatakörteln, är det nödvändigt att samråda med en specialist och bestämma alla möjliga konsekvenser.

Avlägsnande bör definitivt göras om:

 • Mannen har en aktiv spridning av cancer;
 • Att eliminera problem med frisättning av urin;
 • Mannen har ett adenom i prostata.

Emellertid kan avlägsnandet endast utföras om adenomen inte svarar på andra terapeutiska åtgärder.

Typer av operationer

Det finns 3 olika typer av operationer för radering:

 • Öppna.
 • Laproskopicheskaya;
 • Radikal laproskopicheskaya.

Huvudsyftet med åtgärden är borttagning av cancertumören. I ganska svåra situationer kan du behöva inte bara ta bort prostata, utan även vävnaderna som omger det, liksom nerverna i penis.

Konsekvenserna av att ta bort sådana nerver betyder att en man inte kommer att kunna få erektion.

Emellertid beror interventionsformen på tumörens egenskaper. Vissa cancerformer kan avlägsnas med nerverna. Det är omöjligt att fastställa det faktum, behovet av att ta bort nerver före ingripandet. Först och främst är behovet av att ta bort dem beroende av huruvida cancer har spridit sig till nerverna.

Vid val av typ av ingrepp tar doktorn hänsyn till följande indikatorer:

 • önskar;
 • ålder;
 • Organismens tillstånd
 • Förekomst av samtidiga sjukdomar;
 • Stage av sjukdomsutvecklingen
 • Graden av svårighetsgrad av sjukdomen
 • PSA-nivå.

Effekterna av dessa faktorer har en betydande inverkan på operationen och resten av sitt liv.

Om en man har:

 • Sexuell dysfunktion;
 • Problem med urinering;
 • Problem med avföring.

I närvaro av sådana problem kan läkaren erbjuda ett val av förväntad hantering med regelbunden passage av strålbehandling.

Förbereder för radering

Före genomförandet av en operationsåtgärd kommer specialisten troligen att ange genomförandet av sådana studier:

 • Upprättande av PSA;
 • Ultraljudsundersökning
 • Palpation av prostata;
 • Biopsi (om nödvändigt).

Innan operationen bör följa dessa regler:

 • Det är nödvändigt att sluta ta läkemedel som ökar risken för blödning.
 • Ät inte mat dagen före operationen.
 • Organisera vilotiden efter operationen.

Öppen drift

När en öppen effekt utförs, måste kirurgen göra ett snitt i buken eller perineum. Sådant ingripande utförs under generell anestesi, rehabiliteringsperioden efter det tar från 2-4 dagar.

Den öppna kirurgin är ganska traumatisk, därför är den i moderna förhållanden endast i 2-3% av fallen, eftersom det inte finns någon möjlighet att utföra operationen på annat sätt.

Pazadobobkovaya form

Den vanligaste exponeringsformen är retropubic. Under denna intervention kommer läkaren att ansluta blåsan med urinröret. Vid utövandet av denna exponering kan läkaren omedelbart avlägsna lymfkörtlar om de påverkas av sjukdomen. Rehabiliteringsperioden efter en sådan exponering tar från 2 till 5 dagar.

För att underlätta urinering under denna period införs ett speciellt rör eller kateter i blåsan.

Med hjälp av dessa produkter kommer urin att flöda direkt i urinsamlingen. Behovet av ytterligare en produkt förblir i regel 1 till 3 veckor.

Skrotformen

Denna typ av operation är ganska sällsynt. För att utföra det behöver en specialist göra ett snitt i perinealregionen. Klippets längd är 4 centimeter. Med en sådan effekt är buntet av nerver mycket svårare att bibehålla, dessutom har läkaren inte tillgång till lymfkörtlarna. Om lymfkörtlarna inte påverkades av sjukdomen, kan de undvikas utan att de avlägsnas.

Laparoskopisk ingrepp

För att utföra en sådan operation, gör doktorn flera snitt i buken. Genom en snitt kontrolleras operationen och den andra påverkas direkt.

Denna metod för att genomföra effekten är den nyaste och mest nödvändiga. Dess popularitet bestäms av:

 • Behovet av små nedskärningar;
 • Möjligheter för en fullständig undersökning av den skadade körteln;
 • Kort rehabiliteringsperiod efter operationen.

Radikal laparoskopisk prostatektomi

Denna typ av inflytande används i början av prostatacancer. De viktigaste förutsättningarna för sitt beteende är ålder under 70 år.

Denna procedur innefattar borttagande av inte bara körteln själv, utan också vävnaden runt den, såväl som lymfkörtlarna.

Efter att ha utfört sådant förfarande har mannen alla chanser för ett hälsosamt liv. Eventuella problem med borttagning på detta sätt kan uppstå på grund av körens lilla eller för stora storlek. Återhämtningsperioden efter sådan borttagning tar från 3 till 5 dagar.

Möjliga komplikationer efter exponering

Denna procedur är ett allvarligt ingripande i kroppen. De största riskerna som ökar efter operationen:

 • Problem med hjärt-kärlsystemet;
 • Uppkomsten av allergiska reaktioner;
 • infektion;
 • infertilitet;
 • Problem med urinering.

Sammanfattningsvis är prostataavlägsnande en av de mest effektiva behandlingarna för en sjukdom som cancer. Denna typ av ingrepp kan dock utföras inte bara för att stoppa cancer, utan också för att behandla prostata adenom.

Cancer, beroende på formuläret, ger olika typer av operationer.

Ett sådant ingrepp är ett ganska allvarligt ingripande i kroppen, så en man bör konsultera en läkare före den. Om en man diagnostiseras med cancer kan läkaren ersätta behandlingen med förväntad behandling. Men som regel är ingreppet mest effektivt vid stopp av cancer. Efter operationen kan ett antal ganska allvarliga komplikationer uppstå, bland vilka man kan skilja:

 • Problem med erektion;
 • Urininkontinens
 • Infertilitet.

Därför är det nödvändigt att samråda med en specialist innan man fattar beslut om att genomföra ett sådant förfarande.

Prostatakörteln (prostata) är en mycket sårbar del av den manliga kroppen, mottaglig för flera sjukdomar som hotar hälsan. Behandling av sjukdom kan vara både medicinsk och operativ.

En operativ behandlingsmetod innebär fullständig eller partiell borttagning av prostatakörteln. Denna metod kan ordineras av en läkare både i adenom och i onkologi av prostatakörteln.

Sjukdomar i prostata

Adenom i prostatakörteln är ett föråldrat namn på en sjukdom som prostata hyperplasi av godartad natur. För sjukdomen som karaktäriseras av bildningen av en eller flera noduler, ökar över tiden i storlek. Enligt statistik anses adenom vara en av de vanligaste sjukdomarna bland män efter 45-50 år.

Vilken sjukdom som helst med godartad karaktär kan utvecklas till en malign tumör. Indikatorn för närvaron av prostataadenom kommer att detekteras i diagnosen som produceras av celler i den glandulära vävnaden hos PSA (prostatiskt specifikt antigen).

Ofta representanter för det manliga ansiktet med onkologi av ett visst stadium. PSA, som produceras av celler i körtelvävnaden, kan också vara en indikator på prostatacancer.

Att ta bort en cancer tumör är ett allvarligare fall än ovan. Förutom kirurgi kommer patienterna att ordineras terapi, applicerad på onkologi. Särskild terapi beror också på cancerfasen. I grund och botten, efter fullständig eller partiell borttagning av prostata, föreskrivs ett av följande postoperativa återställningsalternativ:

 • strålbehandling
 • kemoterapi;
 • hormonbehandling.

Det finns flera vanliga avfallsmetoder som används vid operation:

 1. Snitt. Genom penetration genom urinröret på körtelvävnaden görs ett snitt av det vertikala arrangemanget, genom vilket lumen förstoras.
 2. Transuretral resektion av prostata. Genom excision av en liten del av körtelvävnaden införs ett speciellt instrument, även genom urinröret.
 3. Radikal prostatektomi. Den huvudsakliga behandlingsmetoden, under vilken avlägsnandet av inte bara körtelvävnaden, utan också dess kapslar, seminalblåsor, lymfkörtlar i lymfkörteln (enligt doktorens bedömning). Indikationer är tumörer som ännu inte har metastaser. I ett mer försummat fall kan behandling endast vara palliativ. Processen är under generell anestesi, för att undvika komplikationer, det finns kontraindikationer:
  • ålder efter 70 år
  • kardiovaskulära sjukdomar;
  • akuta inflammatoriska (infektiösa) sjukdomar.

komplikationer

Trots det faktum att kirurgi för att ta bort prostatakörteln i fall av cancer eller en del av det i fall av prostatacenom är tekniskt hög kan komplikationer för patienter fortfarande uppstå.

 • Skleros i blåsans nacke;
 • Förekomsten av PSA i blodet. I prostatacancer finns en stabil ökning av PSA i blodet hos en man, så diagnosen när man hänvisar till en medicinsk institution anses vara primär.
 • Allmänna komplikationer i postoperativ period: inflammation, svaghet, suppuration, etc.
 • Retention av urin. Det förekommer så ofta som inkontinens. Anledningen till urinretention kan vara allt från blodproppar efter operation till fysiologiska förändringar i kanalen. Konsekvenserna av sådana komplikationer är osäkra för män. Det kan vara puffiness, njursvikt av akut natur, inflammation i urin eller njure, utsöndring av blod i urinen.
 • Läckage, inkontinens. 10-12% av patienterna efter operation kan märka ofrivillig läckage, urininkontinens är ibland orsaken till komplikationen genom att körtelvävnaden inte tas bort till slutet. Mest troligt kommer inkontinensbehandling inte att hjälpa till här, det kommer att bli det rätta beslutet om upprepade kirurgiska ingrepp. Urininkontinens i princip - kommer att vara en tydlig signal för akut behandling i en medicinsk institution.
 • Inflammatorisk process. Det kan uppstå både på grund av infektioner, och på grund av kroppens individuella reaktion. Symtom kommer att vara smärta, temperatur, frossa, purulent urladdning, lukt. Läkaren kommer att ordinera rätt behandling.
 • Smärt syndrom. Nästan varje person kommer att uppleva smärta efter operationen - det här är en regel som tar ungefär 7-10 dagar. Men i de fall där smärtan inte passerar, ska du se doktorn.
 • Ingen sperma eller retrograd ejakulation (fullständig / partiell). Det anses vara en mycket frekvent konsekvens. I själva verket kastas spermier i blåsan. När du passerar testet finns det i urinen.
 • Den huvudsakliga konsekvensen av kirurgisk ingrepp i både cancer och adenom, vilka män är så rädda för, är ett brott mot kraften. Lyckligtvis för män är detta fenomen inte normen och gäller främst endast de sena stadierna av cancer, när det inte handlar om människors hälsa utan om livet i allmänhet. Självklart finns det undantag från reglerna, men med förbehåll för alla rekommendationer från läkaren, liksom med rätt förberedelse för en operation, minskar risken. Det viktigaste är att när upprepade tester i blodet igen inte upptäcktes PSA.

Sällsynta komplikationer inkluderar:

 • sepsis;
 • en allergisk reaktion;
 • tvivlar på den fullständiga excisionen av tumören.

Vid varje kirurgiskt ingrepp finns risk för blodförlust. Fallet är långt ifrån ofta, men det finns fortfarande en risk för komplikation. För att korrigera en sådan konsekvens förväntas patienten få blodtransfusioner.

Konsekvensen av transuretral resektion kan vara vattenförgiftning. Detta beror på det faktum att urinröret under förfarandet bevattnas med en antiseptisk lösning.

Varje reaktion är inte normen, det är bäst att omedelbart kontakta en läkare. Med borttagande av tumörer hos män på ett tidigt stadium av cancer är chanserna att leda ett helt liv i ett decennium bra. Vid senare skeden är komplikationer oundvikliga. Speciellt om PSA också finns i blodet eller om det finns metastaser, kommer bevarandet av människans fysiologiska funktioner att vara under en djupgående fråga. Vid det sista skedet av prostatacancer och spridningen av metastaser i lymfsystemet kommer det bara att handla om att upprätthålla patientens liv.

Avlägsnande av prostata genom moderna kirurgiska metoder: hälsokonsekvenser

Bota sjukdomen i prostatakörteln misslyckas medicinskt ibland. I detta fall tilldelas patienten en operation. Den vanligaste typen av operation är prostatektomi (prostataavlägsnande).

Förfarandet måste vara ordentligt förberedt. I samband med preoperativ beredning ska patienten sluta ta vissa läkemedel, äta ordentligt, fortsätt att dricka och genomgå diagnostik.

Förfarandet i sig är mycket traumatiskt. Därför utvecklas ofta negativa konsekvenser efter att prostatakörteln har tagits bort. Men om du genomgår en korrekt konstruerad rehabiliteringskurs kan sannolikheten för progression av postoperativa komplikationer minimeras.

Förberedelser och indikationer för proceduren

Onkologiska sjukdomar i prostatakörteln låter praktiskt taget inte medicinska termer. Endast med adenom (godartad hyperplasi) 1-2 grader av svårighetsgrad kan tumörtillväxten förebyggas genom att använda 5-alfa-reduktasinhibitorer.

I de allra flesta fall är godartade och maligna tumörer föremål för kirurgisk avlägsnande. Huvudindikationerna för prostatektomi är cancer, adenokarcinom och prostata adenom.

Dessutom kan kirurgiskt ingripande förskrivas i närvaro av en cysta i kirtlet och på en nivå av PSA (prostatiskt specifikt antigen) på mer än 20 ng / ml. Ibland utförs prostatektomi med en beräknad form av prostatit, om det inte är möjligt att kompensera för sjukdomen genom laserterapi och medicinsk behandling.

Kontraindikationer för kirurgisk ingrepp är dekompenserade patologier i kardiovaskulärsystemet, svår sjukdom i diabetes, akut sjukdom i centrala nervsystemet och andningsorganen och blodproppar. Förfarandet kommer inte att vara effektivt vid slutstadier av cancer, när närliggande organ utsätts för massiv lokalisering.

För en radikal operation på prostata var framgångsrik, bör en man genomgå preoperativ träning. rekommenderas:

 • Dagen före operationen, ta bort håret i skrot och skönhetsområdet.
 • Ät inte på dagen för proceduren. Vätskan bör tas i begränsade mängder. Om det behövs ges patienten en rengörande emalj.
 • Passera premedicinering. För att förbereda kirurgisk ingrepp kan patienten förskrivas bredspektrum antibiotika, smärtstillande medel, lugnande medel.
 • Sluta ta mediciner, som på ett eller annat sätt kan påverka blodets koagulerbarhet. Detta bör göras 2-4 veckor före operationen.
 • Att skicka in ett blodprov för PSA, ett allmänt och biokemiskt blodprov, ett blodprov för socker, ett allmänt urintest.
 • För att skicka eller ta ett elektrokardiogram, USA av organ i ett litet handfat.
 • Att överlämna analysen av ett blod på elektrolytstrukturen, ett koagulogram. Det är obligatoriskt att ta ett test för hemokontaktinfektioner, inklusive HIV, viral hepatit, syfilis.

Det är obligatoriskt att klara ett test för intolerans mot anestetika, eftersom prostatektomi utförs under anestesi.

Typer av prostatektomi

Prostatektomi är ett ganska komplicerat och traumatiskt förfarande. Intervention utförs som regel under generell anestesi. Det finns flera typer av operation.

Hittills utöva perineal och buken typ av prostatektomi. Vad är skillnaden?

Med abdominal prostatektomi, är snitten gjord från naveln till skönhetsbenet. Efter snittet sprider kirurgen vävnaderna och utför ett bandage av prostata kärl. Därefter avlägsnas körteln. Om abdominal prostatektomi används, försöker läkare att spara neuralbunten, som är ansvarig för styrkan och inneslutningen av urin i blåsan.

Vid perineal prostatektomi görs ett horisontellt snitt i området mellan de yttre könsorganen och analöppningen. Därefter separeras vävnaderna och späds ut, på grund av vilket medicinen får tillgång till prostatakörteln. Med perineal prostatektomi är det problematiskt att hålla neuralbunten och ta bort de drabbade lymfkörtlarna.

Fortfarande finns en laparoskopisk prostatektomi. Denna metod har använts relativt nyligen. Operationen utförs i följande ordning:

 1. Kirurgen gör 3 punkter på den främre bukväggen.
 2. Sedan, genom punkteringen, sätts verktyg och en kamera in. Bilden är översatt till en speciell bildskärm.
 3. Läkaren skär ut sjuka vesiklar, prostata och vas deferens.
 4. Därefter måste läkaren ansluta urinröret och urinblåsan.

Efter prostatektomi sätts en kateter in i patienten. Produkten avlägsnas efter 2-3 dagar, när urinströmmen normaliseras.

Postoperativa komplikationer

Läkare hävdar att även borttagning av prostata genom moderna kirurgiska metoder leder ofta till komplikationer. Prostatektomi är naturligtvis fylld med många obehagliga konsekvenser.

Ofta utvecklas komplikationer efter en öppen radikal prostatektomi. Laparoskopisk ingrepp är något mindre sannolikt att orsaka obehagliga konsekvenser. Alla postoperativa komplikationer kan delas upp i tidigt och sent skickligt.

För att tidigt bära sårinfektion, sepsis, feber, smärta i perinealområdet, utseendet av blödning. Det är inte uteslutet utvecklingen av allergiska reaktioner på läkemedel som användes under kirurgisk behandling.

Till senare komplikationer ingår:

 • Urininkontinens.
 • Ökade PSA-nivåer i blodet. Vanligtvis observeras detta fenomen vid återkommande cancer. Normalt bör PSA-indexet efter avlägsnandet av prostata ha en tendens till noll.
 • Brott mot urinering.
 • Infertilitet.
 • Bukväggens brok.
 • Cikatricial anastomos mellan urinröret och urinblåsan.
 • Ärrbildning med keloidbildning.
 • Inflammatoriska processer i det lilla bäckenet.

Män frågar ofta läkare om radikal prostatektomi har gjorts, vilka är konsekvenserna för styrka? Tyvärr, efter proceduren, utvecklar patienter ofta erektil dysfunktion av organisk genesis.

Om kirurgen gjorde ett misstag under prostatektomi, är utvecklingen av metastaser inte utesluten.

Återhämtning efter proceduren

Avlägsnandet av prostata och konsekvenserna för hanehälsan diskuteras ovan. Att undvika komplikationer efter förfarandet är ganska möjligt med ett antal enkla rekommendationer.

På den första dagen efter operationen måste patienten överensstämma med viloläge. För att eliminera obehagliga symptom som uppstår mot bakgrund av kirurgisk behandling, föreskrivs en man antibiotika och smärtstillande medel.

Om en patient i prostatakörteln är maligna tumörer, ytterligare manipulering, såsom kemoterapi, brakyterapi, kan strålbehandling förskrivas. Detta är nödvändigt för att undvika en upprepning av prostatacancer och metastaserande tumörer.

Postoperativ rehabilitering ger också:

 1. Sexuell avhållsamhet. Patienten rekommenderas att inte ha sex 1-2 månader.
 2. Att observera hygien. Det är nödvändigt att besöka förbandet och hantera det postoperativa såret korrekt för att undvika smitta. Suturer avlägsnas vanligtvis efter en vecka.
 3. Att leda en aktiv livsstil. En vecka efter proceduren kan patienten redan göra promenader. Observera långvarig sängstöd rekommenderas inte.
 4. Överensstämmelse med dricksregimen, det vill säga, dricker 1,5-2 liter vatten per dag. Diet anges också. Du behöver äta hälsosam mat som inte orsakar förstoppning och gasbildning. På menyn kan du inkludera frukter, grönsaker, fettsyror, skaldjur, kött, en liten mängd mejeriprodukter, spannmål.
 5. Utför Kegel övningar. Regelbundet utförande av dem säkerställer eliminering av blodstasis i det lilla bäckenet och förstärkning av bäckensgolvsmusklerna.

Den farligaste biverkningen av prostatektomi är ett återfall av onkologisk patologi. Detta sker i cirka 10-12% av fallen. För att upptäcka ett återfall i tid räcker det för en patient att regelbundet ta ett blodprov för PSA efter operationen.

Efter en öppen prostatektomi bör PSA-nivån inte vara högre än 0,2-0,4 ng / ml. En liten ökning av antigenet kan utlösas av periuretrala eller perianala körtlar. Med en signifikant ökning av PSA är det en fråga om återfall eller metastasering.

Vilka är de möjliga konsekvenserna och komplikationerna efter kirurgisk borttagning av prostata

Idag är borttagning av prostata i prostatacancer en vanlig operation. Erfarenheten av kirurger bidrar till att minimera risken för komplikationer. Men borttagning av prostata har alltid konsekvenser för människors hälsa.

Risker för prostatektomi

Prostatektomi är det kirurgiska avlägsnandet av prostata, vilket kan utföras på flera sätt. Läkaren väljer den som i detta fall är mest lämplig för tillträde till tumören.

I de flesta fall används metoden för retropubisk prostatektomi för att avlägsna prostatakörteln, där snitten är gjord i underdelen av bukväggen. Om patienten är överviktig kan tillgång till körtelvävnad vara svår. I detta fall är den mest lämpliga metoden för intermediär prostatektomi, där snitten görs i perinealområdet: mellan anus och pungen.

Framgången för varje kirurgiskt ingrepp beror på flera parametrar:

 • Stages av cancer;
 • Erfarenhet av operatör
 • Patientens ålder
 • Korrekt genomfört förberedelseperioden.

Idag har onkologi kirurger stor erfarenhet av att utföra prostatakirurgi. Vi har samlat solid statistik, vilket gör det möjligt för oss att på ett tillförlitligt sätt uppskatta riskerna med denna typ av verksamhet. De viktigaste två är:

 • Brott mot urinretention
 • Fullständig eller delvis förlust av erektil funktion.

Varför komplikationer uppstår efter avlägsnande av prostata

Att ta bort en malign neoplasma är inte en enkel operation. Trots den kontinuerliga förbättringen av diagnostiska metoder är det inte alltid möjligt att ta reda på den exakta bilden av vad som händer i patientens kropp. Kirurgen mottar fullständig information om förekomsten av den onkologiska processen endast under operationen.

Vid denna tidpunkt görs en visuell bedömning av graden av kärlek hos närliggande regionala lymfkörtlar, beslutas om behovet av excision av vissa vävnader. Idag kombineras kirurgisk ingrepp ofta med en histologisk studie av ett avlägset biomaterial. Detta gör det möjligt att exakt bestämma scenen för malign tumörutveckling och förutsäga framgången med prostatektomi.

Patienterna är som regel i kliniken i högst några dagar. Opereras på sjukhusets dag. 10-12 timmar efter operationen aktiveras patienten, hjälper till att gå upp och gå. Inom 3-4 dagar utförs medicinsk uppföljning av operationen, varefter den släpps ut.

Kränkningar av styrka

För att stoppa spridningen av den onkologiska processen, tillsammans med prostata och seminalblåsorna, acciserar ofta regionala lymfkörtlar och neurala buntar. Fibrerna i nerverna som leder till penis är i omedelbar närhet av prostatakörteln. Därför kan de under operationen skadas.

Om överträdelser av urinfunktionen

Prostata är ett organ som ligger mellan blåsan och urinröret. Kärlens roll är i produktionen av halvvätska. I prostataområdet är blåsans inre sfinkter.

Avlägsnande av körteln leder till excision av en del av urinröret. Då återställer kirurgen kanalen och förbinder den direkt med blåsan. Dessa manipuleringar kan inte påverka funktionen av urinretention.

Efter avslutad operation placeras patienten med en urinarkateter. Termen för dess borttagning bestäms av en läkare som övervakar patientens tillstånd. I vissa fall avlägsnas katetern 2-3 dagar efter avlägsnandet av prostatacancer. Men ibland, tills borttagning av hjälpröret, går veckor över.

Om postoperativa symptom

I den postoperativa perioden uppstår obehagligt obehagligt, i urinen finns blod, svaghet och yrsel. Dessa symptom är naturliga för kirurgisk behandling och försvinner helt efter en kort tid.

Från de första minuterna efter borttagandet av ondartad neoplasma utförs konservativ terapi. Det syftar till att utesluta möjligheten att utveckla inflammatoriska och smittsamma processer. I den postoperativa perioden tar patienten smärtstillande medel som hjälper till att överföra återhämtningsfasen lättare.

Postoperativ dysfunktion av urinretention

Brott mot funktionen av urinretention är ett allvarligt problem för varje patient. Det noteras att graden av komplikation ökar med patientens ålder. De yngre männen återhämtar sig snabbare och vägrar natal tubkatetern redan under de första dagarna efter den operativa behandlingen.

Patienter över 60 är mer benägna att drabbas av partiell borttagning av urinröret och kräver längre postoperativ behandling. Kompletterande utrustning för urinering kan ligga i patienten i 2-4 veckor och längre.

Behovet av en urinsamlare, lukten, allt detta skapar stort obehag för den äldre personen. Denna situation kan leda till social missanpassning. Urininkontinens efter avlägsnande av prostatacancer observeras till viss del hos alla patienter. I de flesta fall kommer det att normaliseras från 1 månad till 6 månader.

Hur man bryr sig om en kateter

Oftast placeras patienterna med en Foley-kateter. Det är lätt att känna igen med den ljusgula färgen och närvaron av två tips. En av dem är central, avsedd för urinledning. Det andra tipset är perifert. Den är stängd med gummipropp och är konstruerad för häxa och medicinska procedurer.

Kateter av olika slag hålls kvar i blåsan med hjälp av en svampliknande förlängning (en Peterzkateter) eller en uppblåst ballong (Foley-kateter). Den senare orsakar inte smärtsamma känslor och används därför oftare under postoperativ period.

Katetrar har olika diametrar. Storleken anges på den centrala spetsen. Foley-katetrar med 14-24 diametrar används mest. Pozzer-katetern består av ett enda rör, på vilken diameter också anges. Valet av tillhörande utrustning utförs av kirurgen, som utför operationen.

Under återhämtningsperioden bryr sig patienten oberoende av röret, vilket består av följande:

 • Regelbunden tvättning med en lösning av furacilin;
 • Tidig ersättning av urinalen.

Ett modernt alternativ till en kateter

Om urinretentionsfunktionen inte kan återställas snabbt, kan en mer lämplig metod att dra urin användas: den uretrala prostata stenten. Det introduceras i det smalare området av urinröret under lokalbedövning. Således återställs oberoende urinering utan yttre katetrar. En sådan stent kan installeras både före och efter operation på rekommendation av en läkare.

Metoder för normalisering av urinering

Övningar för bäckens golvmuskler

Ett omfattande rehabiliteringsprogram bör omfatta övningar för träning av bäckensbottenmusklerna. Detta är ett effektivt tillskott till medicineringskorrigering av urinering.

Övningar stimulerar blodcirkulationen i bäckenområdet och hjälper till att minska återhämtningsperioden. Ett av de effektiva sätten - starkt vilande repetitiv ansträngning syftar till att minska bäckensgolvets muskler. Det ger den nödvändiga belastningen på de efferenta fibrerna, vilket ökar aktiviteten hos sphincterna. Som ett resultat av systematisk ökning ökar bäckenets golvmuskelstyrka. Detta är fördelaktigt för att återställa funktionen av urinretention.

Operativ behandling: loop-system

Det är inte alltid möjligt att normalisera funktionen av urinering med hjälp av mediciner och övningar. Om det inte finns synliga resultat inom ett år kan kirurgisk behandling ordineras.

Den består i den kirurgiska installationen av en artificiellt justerbar slinga (Remex-slinga). Detta stödsystem består av två tunna trådar som är fastsatta i urinrörets glödlösa del. Slingningssystemen hjälper inte de patienter som har förstört sfinkteren.

Sfinkteren

Installationen av en artificiell sfinkter kan lösa problemet med svår urininkontinens. Tekniken lyckas med statistik: 91% av patienterna kommer till följd av 0-1 packning per dag. Användningen av en officiell sphincter kan dock orsaka allvarliga komplikationer:

 • Erosion av urinröret följt av atrofi;
 • Mekanisk skada på vävnader;
 • Infektion i urinröret.

elektro

Det fysioterapeutiska förfarandet för elektrostimulering påverkar nätverket av urinrör och periuretrala muskler, vilket leder till excitering av sfinkteraktivitet. Öva två metoder för elektrisk stimulering:

Återställande av erektil funktion efter prostataavlägsnande

Det finns tre rehabiliteringsmetoder för erektil dysfunktion:

 • tablett;
 • Intracavernösa injektioner;
 • Falloprotezirovanie.

Den första är att få läkemedel som stimulerar libido och blodtillförseln till penis :. "Viagra", "Cialis", etc. är effektiva i att återställa erektil funktion speciella injektioner, som injiceras direkt in i kroppen av penis. Denna procedur låter dig i första hand bestämma vad som är förknippat med en överträdelse av den sexuella funktionen och den andra - för att återställa den.

För injektion är de vanligaste läkemedlen "Papaverin", "Fentolamin", "Alprostadil". Om det behövs kan patienten lära sig att utföra intracavernösa injektioner själv. En av de negativa följderna av detta förfarande är de fibrösa knutarna i de cavernösa kropparna. Men de (knölar) är smärtlösa och orsakar inte ångest.

Rehabilitering efter prostataavlägsnande

I den ryska cancerpraktiken finns det vissa stadier av övervakning av patienter som genomgått operativ behandling för prostatacancer. Detta paket innehåller:

 • Regelbunden testning för PSA;
 • Under det första året efter operationen, förebyggande kontroll varje 3 månader
 • MR i bäckenregionen en gång var sjätte månad.

Spårning av tillståndet hos en man i den postoperativa perioden är nödvändig för tidig upptäckt av ett eventuellt fall av cancer. Läkare har ett brett arsenal av medel för att stoppa utvecklingen av maligna tumörer i början. I sällsynta fall är det inte möjligt att blockera bildandet av oncocells, men det är alltid möjligt att sakta ner tillväxten av neoplasmen.

Efter borttagning av prostata förväntas en man ha livslång tillsyn med en urolog och en onkolog. Det här är en nödvändig försiktighetsåtgärd, som möjliggör att livskvaliteten återställs och att man ser ett återfall i tiden. Onkologisk övning visar att mer än 90% av dem som genomgår operation för prostatacancer återgår till normala.

Vilka är effekterna av prostataavlägsnande för människors hälsa

Operationen som syftar till att ta bort prostata är tyvärr ganska vanligt, särskilt hos män över 50 år. De viktigaste indikationerna är: prostatacancer, komplicerat prostataenom (i modern klassificering BPH - benign prostata hyperplasi). Alla som har en operation, tänker på vad är dess konsekvenser för människors hälsa, och kommer de att vara efter det? För att svara på denna viktiga fråga kommer vi att överväga vilka operationer som utförs och vilka är de tidiga och avlägsna komplikationerna i den postoperativa perioden.

Idag, fullständigt avlägsnande av prostatakörteln (prostatektomi) med avlägsnande av omgivande lymfkörtlar eller utan att oftast endast utföras med malign neoplasm. När adenom är begränsad till kirtlets plats (resektion av prostata), som naturligtvis minskar risken för komplikationer. Olika operativa tillträden har olika konsekvenser, i denna artikel kommer vi att beskriva de som är inneboende i någon typ av ingrepp i den postoperativa perioden.

Tidiga komplikationer av den postoperativa perioden

Tidiga konsekvenser övervinnas de första dagarna efter operationen. Dessa risker uppstår vid någon åtgärd, de inkluderar:

 • Infektiösa komplikationer: infektion i urogenitalt distrikt och inflammation i körteln - postoperativ prostatit.
 • Blödning från det postoperativa såret eller internt, inklusive blod i urinen - hematuri.
 • Anastomos inkonsekvens med radikal prostatektomi (dvs "misslyckad" sömning av dissekerade vävnader).
 • Lymf - dränering av lymf från skadade lymfkärl.
 • Olika sjukdomar i urinering (dysuri).
 • Tromboser.

Trots att nästan alla dessa komplikationer inträffar före utskrivning från sjukhuset och behandlas framgångsrikt på ett sjukhus, måste du veta symptomen att vara medveten om efter operationen som syftar till att ta bort prostatakörteln.

Smittsamma komplikationer

Deras utveckling är förknippad med förekomst av kroniska infektioner, ett brott mot kirurgi eller på grund av felaktig vård efter kirurgisk behandling. Manifestationer liknar inflammation hos någon avdelning i genitourinary systemet. Symtom: feber, frossa, förgiftning, ryggvärk, underliv, urinering. Det är möjligt att ändra urinfärgen, urladdning ur urinröret, utseendet av en purulent urladdning från såret eller dräneringen.

blödning

Det är vanligtvis förknippat med en överträdelse av patientens blodkoagulationssystem och förekommer oftast om patienten undersöks före operationen. Men det finns andra orsaker, såsom sutur misslyckande, brist på koagulering av små fartyg och stora förband, någon kränkning av verksamheten teknik, motion i den tidiga postoperativa perioden.

Sådana manifestationer som blodig urladdning från ett sår, blod i urinen, en dålig hälsotillstånd hos en man (yrsel, svaghet, snabb puls) kan indikera blödning.

Anastomos insufficiens

Detta problem manifesteras av en skarp akut urinretention eller urladdning i bäckens hålrum, och omedelbart efter en kraftig försämring av tillståndet och kräver omedelbar återoperation. Symtom - försämring av hälsan, oförmåga att urinera, olika urladdningar från urinröret.

chylorrhea

Ökad urladdning av fluid - lymf genom dränering efter radikal prostatektomi är ofta uppfylld. Det kan vara asymptomatiskt, eller med fenomenet dehydrering och elektrolyt obalans. Detta tillstånd diagnostiseras av läkaren vid bestämning av volymen vätska som har läckt ut från såret. Beroende på volymen och de hotande komplikationerna kan ett beslut fattas om konservativ behandling, och om det misslyckas med kirurgisk behandling.

dysuri

Det observeras ofta - hos varje 2-3 patienter som hade en operation för att avlägsna prostata adenom eller för att ta bort prostatakörteln. Överträdelser av urinering med varierande intensitet kan vara upp till två veckor, behandling med endast symptomatisk. En man kan känna en falsk uppmaning att gå på toaletten, smärta vid urinering, svårighet att starta urinering, överdriven stråltryck, natteträd, inkontinens.

trombos

Från en trombos i postoperativ period är inte försäkrad någon kirurgisk patient. Och prostatakörteln är rik på faktorer som orsakar ökad blodkoagulering. Och när den tas bort (särskilt partiell) ökas risken för trombos kraftigt. Preoperativ beredning är nödvändig för att förebygga blodproppar och postoperativa åtgärder är mediciner, bandage strumpor och andra. Den mest hemska konsekvensen - PE (lungemboli) inträffar inom en period av flera timmar efter operationen, upp till flera dagar.

Manifestationer och konsekvenser beror på platsen för kärlets ocklusion. Det kan dra och värka smärta längs kärlet, blekhet och kyla av fingrarna, nedsatt känslighet. PE börjar utvecklas kraftigt - en känsla av brist på luft ökar, hosta, smärta i bröstet kan dyka upp. Konsekvenserna av PE kan vara dödliga och trombos av perifera kärl är farliga genom att blodproppar avlägsnas och deras inträde i vitala organ.

Sena komplikationer

Om en operation utfördes för att avlägsna prostataadenom eller prostatektomi, förutom tidiga komplikationer, förväntas många män ha sena effekter under den postoperativa perioden. De största problemen är kränkningen av urinering och sexuell funktion, liksom återfall som uppstår både i cancer och i adenom.

Sexuella funktionsstörningar

Dessa obehagliga konsekvenser hotar 10-15% av männen som genomgått avlägsnande av prostata adenom och upp till 90% av männen efter radikal operation. Effekten av att avlägsna en del av körteln vid utseende av erektion har inte bevisats, därför är det allmänt accepterat att det inte finns någon negativ inverkan på kvalitet och uppförande av en erektion. Det vanligaste problemet är att partiet eller komplett gjutning av ejakulatet slocknar in i urinblåsan. Samtidigt släpps antingen en liten mängd spermier eller inte alls. Det är inte livshotande, men det finns problem med barns uppfattning. Ibland är det möjligt att bota med konservativa metoder. Operationen påverkar inte uppnåendet av orgasm.

Om vi ​​talar om radikal prostatektomi, påverkar konsekvenserna för sexuellt sfär helt och hållet på cancerfasen, vid lokaliseringen. Om nervstrålar inte påverkas, kommer sexuell aktivitet i den postoperativa perioden gradvis att återhämta sig efter 1-3 år.

Brott mot urinering

Konsekvenser för urinera i slutet av postoperativa perioden observerade oftare med fullständigt avlägsnande av prostata - upp till 36% enligt olika källor, men oftast slutar efter några veckor på 3-10% överförs till långsiktiga konsekvenser. Vid avlägsnande av adenom förekommer lång inkontinens i 1-2% av fallen.

Andra problem med urinflödet kan bero på smalningen av kanalen, genom vilken urinen tränger ut ur urinen. Frekvensen för detta fenomen är 2-8%, beroende på vilken metod som används för operationen. Symtom - ofullständig tömning av blåsan, smärta, svag stråle.

återfall

Återfall i cancer påverkar inte prostatakörteln (som den avlägsnades), men närliggande och avlägsna organ. Onkologiska patienter observeras hos läkaren, därför är detektion av metastaser vanligen inte svårt.

Återfall i adenom som kräver upprepad operation är sällsynt - upp till 3% kan konservativ behandling krävas i 10% av fallen.