Huvud
Strömförsörjning

Vilka är de möjliga konsekvenserna och komplikationerna efter kirurgisk borttagning av prostata

Idag är borttagning av prostata i prostatacancer en vanlig operation. Erfarenheten av kirurger bidrar till att minimera risken för komplikationer. Men borttagning av prostata har alltid konsekvenser för människors hälsa.

Risker för prostatektomi

Prostatektomi är det kirurgiska avlägsnandet av prostata, vilket kan utföras på flera sätt. Läkaren väljer den som i detta fall är mest lämplig för tillträde till tumören.

I de flesta fall används metoden för retropubisk prostatektomi för att avlägsna prostatakörteln, där snitten är gjord i underdelen av bukväggen. Om patienten är överviktig kan tillgång till körtelvävnad vara svår. I detta fall är den mest lämpliga metoden för intermediär prostatektomi, där snitten görs i perinealområdet: mellan anus och pungen.

Framgången för varje kirurgiskt ingrepp beror på flera parametrar:

 • Stages av cancer;
 • Erfarenhet av operatör
 • Patientens ålder
 • Korrekt genomfört förberedelseperioden.

Idag har onkologi kirurger stor erfarenhet av att utföra prostatakirurgi. Vi har samlat solid statistik, vilket gör det möjligt för oss att på ett tillförlitligt sätt uppskatta riskerna med denna typ av verksamhet. De viktigaste två är:

 • Brott mot urinretention
 • Fullständig eller delvis förlust av erektil funktion.

Varför komplikationer uppstår efter avlägsnande av prostata

Att ta bort en malign neoplasma är inte en enkel operation. Trots den kontinuerliga förbättringen av diagnostiska metoder är det inte alltid möjligt att ta reda på den exakta bilden av vad som händer i patientens kropp. Kirurgen mottar fullständig information om förekomsten av den onkologiska processen endast under operationen.

Vid denna tidpunkt görs en visuell bedömning av graden av kärlek hos närliggande regionala lymfkörtlar, beslutas om behovet av excision av vissa vävnader. Idag kombineras kirurgisk ingrepp ofta med en histologisk studie av ett avlägset biomaterial. Detta gör det möjligt att exakt bestämma scenen för malign tumörutveckling och förutsäga framgången med prostatektomi.

Patienterna är som regel i kliniken i högst några dagar. Opereras på sjukhusets dag. 10-12 timmar efter operationen aktiveras patienten, hjälper till att gå upp och gå. Inom 3-4 dagar utförs medicinsk uppföljning av operationen, varefter den släpps ut.

Kränkningar av styrka

För att stoppa spridningen av den onkologiska processen, tillsammans med prostata och seminalblåsorna, acciserar ofta regionala lymfkörtlar och neurala buntar. Fibrerna i nerverna som leder till penis är i omedelbar närhet av prostatakörteln. Därför kan de under operationen skadas.

Om överträdelser av urinfunktionen

Prostata är ett organ som ligger mellan blåsan och urinröret. Kärlens roll är i produktionen av halvvätska. I prostataområdet är blåsans inre sfinkter.

Avlägsnande av körteln leder till excision av en del av urinröret. Då återställer kirurgen kanalen och förbinder den direkt med blåsan. Dessa manipuleringar kan inte påverka funktionen av urinretention.

Efter avslutad operation placeras patienten med en urinarkateter. Termen för dess borttagning bestäms av en läkare som övervakar patientens tillstånd. I vissa fall avlägsnas katetern 2-3 dagar efter avlägsnandet av prostatacancer. Men ibland, tills borttagning av hjälpröret, går veckor över.

Om postoperativa symptom

I den postoperativa perioden uppstår obehagligt obehagligt, i urinen finns blod, svaghet och yrsel. Dessa symptom är naturliga för kirurgisk behandling och försvinner helt efter en kort tid.

Från de första minuterna efter borttagandet av ondartad neoplasma utförs konservativ terapi. Det syftar till att utesluta möjligheten att utveckla inflammatoriska och smittsamma processer. I den postoperativa perioden tar patienten smärtstillande medel som hjälper till att överföra återhämtningsfasen lättare.

Postoperativ dysfunktion av urinretention

Brott mot funktionen av urinretention är ett allvarligt problem för varje patient. Det noteras att graden av komplikation ökar med patientens ålder. De yngre männen återhämtar sig snabbare och vägrar natal tubkatetern redan under de första dagarna efter den operativa behandlingen.

Patienter över 60 är mer benägna att drabbas av partiell borttagning av urinröret och kräver längre postoperativ behandling. Kompletterande utrustning för urinering kan ligga i patienten i 2-4 veckor och längre.

Behovet av en urinsamlare, lukten, allt detta skapar stort obehag för den äldre personen. Denna situation kan leda till social missanpassning. Urininkontinens efter avlägsnande av prostatacancer observeras till viss del hos alla patienter. I de flesta fall kommer det att normaliseras från 1 månad till 6 månader.

Hur man bryr sig om en kateter

Oftast placeras patienterna med en Foley-kateter. Det är lätt att känna igen med den ljusgula färgen och närvaron av två tips. En av dem är central, avsedd för urinledning. Det andra tipset är perifert. Den är stängd med gummipropp och är konstruerad för häxa och medicinska procedurer.

Kateter av olika slag hålls kvar i blåsan med hjälp av en svampliknande förlängning (en Peterzkateter) eller en uppblåst ballong (Foley-kateter). Den senare orsakar inte smärtsamma känslor och används därför oftare under postoperativ period.

Katetrar har olika diametrar. Storleken anges på den centrala spetsen. Foley-katetrar med 14-24 diametrar används mest. Pozzer-katetern består av ett enda rör, på vilken diameter också anges. Valet av tillhörande utrustning utförs av kirurgen, som utför operationen.

Under återhämtningsperioden bryr sig patienten oberoende av röret, vilket består av följande:

 • Regelbunden tvättning med en lösning av furacilin;
 • Tidig ersättning av urinalen.

Ett modernt alternativ till en kateter

Om urinretentionsfunktionen inte kan återställas snabbt, kan en mer lämplig metod att dra urin användas: den uretrala prostata stenten. Det introduceras i det smalare området av urinröret under lokalbedövning. Således återställs oberoende urinering utan yttre katetrar. En sådan stent kan installeras både före och efter operation på rekommendation av en läkare.

Metoder för normalisering av urinering

Övningar för bäckens golvmuskler

Ett omfattande rehabiliteringsprogram bör omfatta övningar för träning av bäckensbottenmusklerna. Detta är ett effektivt tillskott till medicineringskorrigering av urinering.

Övningar stimulerar blodcirkulationen i bäckenområdet och hjälper till att minska återhämtningsperioden. Ett av de effektiva sätten - starkt vilande repetitiv ansträngning syftar till att minska bäckensgolvets muskler. Det ger den nödvändiga belastningen på de efferenta fibrerna, vilket ökar aktiviteten hos sphincterna. Som ett resultat av systematisk ökning ökar bäckenets golvmuskelstyrka. Detta är fördelaktigt för att återställa funktionen av urinretention.

Operativ behandling: loop-system

Det är inte alltid möjligt att normalisera funktionen av urinering med hjälp av mediciner och övningar. Om det inte finns synliga resultat inom ett år kan kirurgisk behandling ordineras.

Den består i den kirurgiska installationen av en artificiellt justerbar slinga (Remex-slinga). Detta stödsystem består av två tunna trådar som är fastsatta i urinrörets glödlösa del. Slingningssystemen hjälper inte de patienter som har förstört sfinkteren.

Sfinkteren

Installationen av en artificiell sfinkter kan lösa problemet med svår urininkontinens. Tekniken lyckas med statistik: 91% av patienterna kommer till följd av 0-1 packning per dag. Användningen av en officiell sphincter kan dock orsaka allvarliga komplikationer:

 • Erosion av urinröret följt av atrofi;
 • Mekanisk skada på vävnader;
 • Infektion i urinröret.

elektro

Det fysioterapeutiska förfarandet för elektrostimulering påverkar nätverket av urinrör och periuretrala muskler, vilket leder till excitering av sfinkteraktivitet. Öva två metoder för elektrisk stimulering:

Återställande av erektil funktion efter prostataavlägsnande

Det finns tre rehabiliteringsmetoder för erektil dysfunktion:

 • tablett;
 • Intracavernösa injektioner;
 • Falloprotezirovanie.

Den första är att få läkemedel som stimulerar libido och blodtillförseln till penis :. "Viagra", "Cialis", etc. är effektiva i att återställa erektil funktion speciella injektioner, som injiceras direkt in i kroppen av penis. Denna procedur låter dig i första hand bestämma vad som är förknippat med en överträdelse av den sexuella funktionen och den andra - för att återställa den.

För injektion är de vanligaste läkemedlen "Papaverin", "Fentolamin", "Alprostadil". Om det behövs kan patienten lära sig att utföra intracavernösa injektioner själv. En av de negativa följderna av detta förfarande är de fibrösa knutarna i de cavernösa kropparna. Men de (knölar) är smärtlösa och orsakar inte ångest.

Rehabilitering efter prostataavlägsnande

I den ryska cancerpraktiken finns det vissa stadier av övervakning av patienter som genomgått operativ behandling för prostatacancer. Detta paket innehåller:

 • Regelbunden testning för PSA;
 • Under det första året efter operationen, förebyggande kontroll varje 3 månader
 • MR i bäckenregionen en gång var sjätte månad.

Spårning av tillståndet hos en man i den postoperativa perioden är nödvändig för tidig upptäckt av ett eventuellt fall av cancer. Läkare har ett brett arsenal av medel för att stoppa utvecklingen av maligna tumörer i början. I sällsynta fall är det inte möjligt att blockera bildandet av oncocells, men det är alltid möjligt att sakta ner tillväxten av neoplasmen.

Efter borttagning av prostata förväntas en man ha livslång tillsyn med en urolog och en onkolog. Det här är en nödvändig försiktighetsåtgärd, som möjliggör att livskvaliteten återställs och att man ser ett återfall i tiden. Onkologisk övning visar att mer än 90% av dem som genomgår operation för prostatacancer återgår till normala.

Konsekvenser för manlig prostataavlägsnande kirurgi - vilka problem kan inträffa?

Sjukdom i prostata kan förr eller senare utvecklas hos någon man. Dessutom behöver de inte ens en speciell anledning, för utseendet av en man av samma ålder.

Så efter 35 risker ökar betydligt. Vid behandling av sådana diagnoser används olika metoder, som börjar med livsstilsförändringar, som slutar med kirurgisk ingrepp.

Det senare alternativet används endast i extrema fall, när en annan behandling inte ger resultat, eller patienten utvecklar en cancer tumör. Varje man är orolig för konsekvenserna av att prostata tas bort efter operationen. Det är nödvändigt att förstå detta så detaljerat som möjligt.

Indikationer för borttagning av prostatakörteln hos män

Kronisk prostatit

Ofta är kronisk prostatit långvarig asymptomatisk. Denna form anses vara den vanligaste hos män.

De vanligaste tecknen på diagnosen är mindre inflammatoriska processer, de kan bara uttryckas av en sällsynt erektil dysfunktion.

Förstärkning av kronisk prostatit har emellertid redan mer uttalade symtom: akut smärta i ländryggen, sexuella störningar, störningar i urinfunktionen. Vanligtvis är det med detta villkor att en man konsulterar en läkare.

adenom

Hyperplasi av prostata är en ganska vanlig patologi, som oftast manifesteras hos män av mogen och avancerad ålder. Symptom som åtföljer sjukdomen, främst förknippad med en överträdelse av urinering.

Patologi förekommer i prostatakörteln, vilket bidrar till spridningen av bindväv och epitel, vilket leder till ökningen.

På grund av detta uppstår en partiell blockering av urinflödet. Detta beror på att den övre delen av urinröret passerar genom organet. Denna patologiska process utvecklar en fördröjning i urinen, och i framtiden kommer det troligen att orsaka skador på blåsan och njurarna.

Vad är orsakerna till detta, medicinen har ännu inte fastställts korrekt.

Sannolikheten för prostatacancer beror på ålder, desto äldre är en människas ålder, desto större är risken för att bli sjuk.

Så, upp till 50 år är risken liten, men i motsatt fall kommer chansen att öka varje år.

Ärftlig predisposition spelar också en viktig roll.

Metoder för kirurgisk behandling

Suprapubic tillgång

Intervention utförs genom snittet längs den främre bukväggen, sedan tas prostaten tillbaka till det operativa fältet. Specialisten skär av en del av körteln med en skalpell, varefter det kirurgiska såret sutureras. Denna metod anses vara den mest traumatiska och används sällan i modern medicin.

Laparoskopisk åtkomst

Laparoskopisk typ av kirurgiskt ingrepp utförs med hjälp av en belysningsenhet, kamera och instrument. Dessa element introduceras i bukhålan genom flera punkteringar. Operationen utförs av kirurgen under kontroll av bilden som överförts till bildskärmen av kameran.

TUR (transuretral resektion)

Denna metod för kirurgisk ingrepp anses vara den minst traumatiska. Operationen utförs med hjälp av en speciell enhet - ett resektoskop.

Det är ett avlångt tunt rör av fiber med en längd av 30,5 centimeter. I slutet finns en belysningsanordning och en elektrisk slinga för att brinna ut.

Resektoskopet sätts in i urinröret och genom urinväggen avlägsnar den drabbade delen av prostata.

Kirurgisk kastrering (borttagande av testiklar) vid cancer hos män

Avlägsnande av testiklar utförs som en sista utväg och är en tvingad övning som kan stoppa tillväxten av prostatacancer. Denna behandlingsmetod garanterar inte att cancer helt upphör, men förlänger bara patientens liv.

Fördelarna med en sådan operation:

 • en signifikant avmattning eller fullständig gripande av tillväxten av prostatacancerceller, vilket förlänger patientens livstid;
 • en minskning av syntesen av testosteron, vilket är en provocerande faktor för prostatacancer;
 • priset på ett sådant ingrepp är lågt.

Patienten behöver förstå att kastration kommer att skapa vissa förändringar i hans kropp som inte kan undvikas.

Nackdelar med operation för att ta bort testiklarna:

 • castration är ett ganska allvarligt psykologiskt problem för de flesta män;
 • impotens;
 • signifikant förlust av muskelmassa och möjlig utveckling av fetma på grund av en kraftig minskning av testosteronkoncentrationen;
 • infertilitet.

Postoperativ period

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Efter det kirurgiska ingripandet skickas patienten till ett sjukhus där specialister kommer att övervaka att han kommer till medvetandet efter anestesi och ytterligare tillstånd, görs detta för att förhindra eventuella negativa konsekvenser.

Medan patienten är på sjukhuset måste han följa en viss diet och ta antibakteriella och smärtstillande läkemedel. Dessutom kommer avlägsnandet av sömmar och avlägsnande av postoperativ dränering att utföras.

Möjliga konsekvenser av borttagning av prostatakörteln:

 • sömdivergens;
 • sträckande rehabiliteringsperiod;
 • suppuration av stygn;
 • infektion av inre organ.

Varaktigheten av återhämtning efter operationen påverkas av ett antal faktorer: patientens ålder, graden av försumlighet av cancer, närvaron av metastaser, placeringen av neoplasmen, den tidigare behandlingen, patientens hälsotillstånd.

För ytterligare rehabilitering utanför sjukhuset bör ett antal regler följas:

 • periodiskt är det nödvändigt att gå längs gatan;
 • följ läkarens föreskrivna dietplan;
 • helt eliminera någon fysisk ansträngning i 90 dagar;
 • ta hämmande läkemedel som återvänder styrka
 • utesluta sexuella handlingar i 60 dagar;
 • utföra Kegel övningar
 • regelbundet övervaka nivån av prostataspecifikt antigen, vilket är nödvändigt för att kontrollera risken för återkommande.

Möjliga komplikationer och konsekvenser för människors hälsa efter prostataavlägsnande

blödning

Denna komplikation kan inträffa efter en transuretral resektion eller en öppen ingrepp. Det är en av de vanligaste och betraktas samtidigt som det farligaste tillståndet.

När en läkare upptäcker svår blödning, föreskrivs en omedelbar blodtransfusion.

TUR-syndrom

Efter genomförande av transuretral resektion är det möjligt att utveckla TUR syndrom eller "syndrom av vattenförgiftning". Denna följd uppstår efter att vätskan som används för att tvätta blåsan tränger igenom kärlens öppnade lumen i kärlbädden. För närvarande är en sådan komplikation extremt sällsynt.

Urininkontinens och andra problem med urinering

Urininkontinens är ett ganska sällsynt postoperativt symptom och observeras i cirka 2% av fallen.

Detta tillstånd kan utlösas av fysisk aktivitet eller förekomma löpande. I de tidiga stadierna betraktas detta symptom som en följd av instabiliteten i sphincter och blåsans muskler, i det här fallet efter några dagar passerar komplikationen oberoende.

Det är sällsynt att det finns en akut retention av urin, vilket kan orsakas av följande faktorer:

 • koagulering av urinröret med blodproppar
 • medicinskt fel i samband med kirurgisk ingrepp;
 • förändring i strukturen i blåsans muskler.

Också i 2-10% av fallen är det läckage av urin, svårigheter och smärta när den går ut.

Problem med styrka

Det finns fall där efter operationen försvinner kraften under en viss tid, i det här fallet behöver kroppen vänja sig vid förändringarna, varefter den kan återgå till vanligt tempo och sexlivet kommer igen att dyka upp.

Frånvaron av erektion kan observeras i händelse av skador på nervbuntar vid borttagning av adenom eller prostatacancer.

Om detta händer, kommer effekten inte att återgå till normalt.

Inflammatoriska sjukdomar

Dessa komplikationer uppträder, vanligtvis efter några dagar efter ingreppet.

Varaktigheten av den inflammatoriska sjukdomen är relaterad till frånvaron av prostatakörteln, eftersom den naturliga barriären på vägen för patogena bakterier efter borttagningen försvinner.

Om denna situation uppstår måste du ta antibiotika.

Inflammatoriska patologier förändras sällan till en kronisk form. De vanligaste manifestationerna är:

Liv utan prostata: hur man återställer den manliga makten?

För att återställa mäns styrka efter operationen borde man följa sådana regler:

 • observera en special diet. Det är viktigt att inte äta mat som orsakar irritation i urinvägarna. De inkluderar salt och kryddig mat, alkohol, rökt produkter. Dieten bör vara tillräckligt med frukt och grönsaker, grönsaker, skaldjur och sura mjölkprodukter;
 • aktiv användning av en vibrationsstimulator för män hjälper till att återställa kraften efter avlägsnande av prostata;
 • att begränsa fysisk och sexuell aktivitet under den nödvändiga perioden, vilket bestäms av läkaren.

Patientrecensioner

I de flesta fall finns det positiva recensioner av patienterna om resultaten av verksamheten för att ta bort prostata. Ofta är det svårt att urinera och problem med styrkan vid första gången efter ingreppet, men vanligtvis passerar dessa symptom snabbt.

Relaterade videoklipp

Om återhämtning efter TUR-prostata i video:

Konsekvenserna av borttagning av prostatakörteln kan vara olika, men oftast finns det sjukdomar i det genitourära systemet och problem med styrka. Den totala andelen fall av allvarliga komplikationer överstiger inte 15, så riskerna för deras utveckling på lång sikt är ganska små.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Effekter av prostataavlägsnande kirurgi

Prostatakörteln eller, som den också kallas prostata, är den exokrina körteln, som endast är tillgänglig hos män. Dess dimensioner är ganska små, inte mer än en valnöt. Prostata ligger under blåsan, bakom det är ändtarmen. Denna körtel kontrollerar ett antal hormoner: hypofyshormoner, androgener, steroidhormoner, östrogener.

Prostatens huvudfunktioner är:

 • sekretion av hemlighet, som är en beståndsdel i spermierna;
 • stängning av utgången från blåsan under utlösning.

Indikationer och kontraindikationer för prostatektomi

Att ta bort prostatakörteln medför ett antal förändringar i kroppen, men du kan leva utan prostata. Värre om järnet bevaras, men det kommer inte att utföra sina funktioner eller kommer att medföra ännu mer skada på kroppen.

Indikationer för resektion av prostata:

 1. Prostatacancer.
 2. Inflammation av prostata (prostatit) är en lång (kronisk) inflammatorisk process som inte svarar på behandlingen.
 3. Närvaron av stenar med kronisk prostatit.
 4. Hyperplasi av prostata är en godartad tumör med uttalad karaktär.
 5. Brott mot urinering - vanlig urinering på natten, urin i små portioner, urinretention.
 6. Förekomsten av blödning i urinen (hematuri).
 7. Akut stadium av prostatit med komplikation.
 8. Frekventa infektionssjukdomar i det genitourära systemet.
 9. Olika njursjukdomar.
 10. Övervikt, fetma.
 11. Allvarliga sjukdomar i hjärtat, lungor, andra endokrina organ.

Kontraindikationer mot resektion av prostata:

 1. Förekomsten av exacerbationer av alla sjukdomar i urinvägarna.
 2. Sjukdomar i respiratoriska, kardiovaskulära system, som ligger i det dekompenserade steget.
 3. Diabetes mellitus.
 4. Blodsjukdomar (hemofili).
 5. Användningen av droger som spädar blodet (heparin, acetylsalicylsyra). En vecka innan operationen ska du sluta ta dessa mediciner.
 6. Sjukdomar förknippade med sköldkörtelproblem (hypotyroidism, tyrotoxisk goiter).
 7. Ålder. Människor som är äldre än 70 år är förbjudna att utföra sådan verksamhet.
 8. Maligna sjukdomar i kroppen.
 9. Rökare. Tre veckor före resektion av prostata måste du sluta röka.
 10. Åderbråck i testikeln (varicocele).
 11. Ankylos, noteras i höftledet.

Funktioner av prostatektomi

Före resektion av prostata identifieras ett antal egenskaper som bestämmer den mest lämpliga tillgången till prostata.

Ett snitt görs längs den främre bukväggen. Prostatakörteln visualiseras i operativfältet. Resektion av del av körteln genomförs utan ligering av kärl som leder till prostata. Nu används denna metod för åtkomst sällan i samband med en stor traumatism.

Förutom den föregående är åtkomst gjord på den främre bukväggen med ett streck från naveln på 1-1,5 cm och upp till skönhetsbenet. Kirurgerna korsar alla de kärl som matar körteln och tar helt bort prostatakörteln. Med denna åtkomst kan läkare enkelt inte röra nervplexuserna och kärl som påverkar urinering och erektion. Längden av en sådan operation är 3-4 timmar.

Ett snitt görs mellan skrot och anus. I denna åtkomst finns det fler nackdelar än fördelar: en obekväm inställning till körteln, frekventa trauma hos nervplex och kärl, en brist på förmågan att ta bort de nödvändiga lymfkörtlarna. Det enda pluset av perineal dissektion är lokalisering av ärr där ingen ser dem. Operationen tar ungefär två timmar.

För laparoskopi gör kirurgen flera hål, för kameran, ljus och verktyg. Bilden från kameran visas på monitorn, vilket visar hur hela operationen går. Denna metod ger bekväm tillgång till avlägsnandet av intilliggande lymfkörtlar, utan att påverka nervplexet. Varaktigheten av operationen tar inte mer än två eller tre timmar.

Transuretral resektion av prostata (TUR) är den vanligaste metoden för resektion av prostata. Avlägsnande sker med hjälp av ett speciellt endoskopiskt tunt rör, i slutet av vilket det finns en kamera, ett belysningselement och en skärdel. Ett sådant instrument sätts in i urinröret. Därefter avlägsnandet av en del av prostatan utan störning av de omgivande kärlen och plexuserna. Vid sådan åtkomst varar resektion inte mer än en timme.

Återställande av kroppen efter operationen

Huvudproblemet hos män i den postoperativa perioden är problemet med att återställa en erektion. Nerver, som stimulerar erektionen, ligger nära prostatakörteln. Skador på dessa nerver sker sällan, men förekommer fortfarande i medicinsk praxis. Därför är återvinningsförfaranden efter operationen obligatoriska:

 1. Kegel övningar stärker bäckens golv, förbättrar funktionen hos hela reproduktionssystemet, kontroll urinering.
 2. frekvent samlag eller masturbation återställer snabbt sexuell aktivitet.

En oral medicinering (Viagra, Cialis) blev en oersättlig medicin för att återställa potensen.

Perioden för restaurering av en erektion efter en resektion av prostatakörteln tar i genomsnitt upp till ett halvt år.

Möjliga komplikationer efter operation

I den tidiga postoperativa perioden kan det vara oroande:

 • smärta i ärrområdet
 • smärtsam urinering
 • blodig urladdning under urinering eller öppen blödning (blödning under operationen uppträder ofta på grund av hemostas eller avstötning av den bildade scaben);
 • vattenförgiftning eller TUR-syndrom (orsaken till dess förekomst är ingreppet av en speciell substans i blodet som används för att bevattna urinröret under operation);
 • smärta i underlivet.

I den sena postoperativa perioden kan det finnas:

 • Omvänd spermier kasta in i urinblåsan (retrograd ejakulation, kan det vara helt eller delvis, för patienten bär ingen fara, eftersom spermierna kommer ut i urinen, men för utformning av framtida avkomma är ett hot);
 • erektil dysfunktion
 • infertilitet;
 • erektil dysfunktion
 • urininkontinens
 • ärrbildning i blåsan;
 • postoperativ sårinfektion (denna komplikation är relaterad till felhantering aseptisk, slitstarka katetem visad lindad varbildning, feber, sjukdomskänsla) profylaktiskt postoperativt administrerade antibiotika;
 • ökad blodkoagulering som leder till bildandet av trombi, följt av deras blockering av stora kärl;
 • risk för återkommande sjukdom
 • brist på orgasm;
 • smärta under samlag
 • tomt utrymme vid platsen för den borttagna körteln, som ofta blöder (i sådana fall är Foley-katetern placerad i profylaktiska ändamål);
 • skada på ändtarmen, erhållen under operationen.

De vanligaste konsekvenserna av operation för att ta bort prostata är erektil dysfunktion och urininkontinens.

Erektil dysfunktion kan vara flera månader och försvinna sedan utan spår. Det beror allt på nerverna som kan skadas i operationen. Om minst en nerv lagras, återupptas den erektila funktionen. Tyvärr, om det var problem med styrka före operationen, kunde ingen förbättring förväntas efter det. Penisens känslighet blir densamma som före resektion. Efter operationen bör särskild vikt läggas vid återställande terapi.

Urininkontinens är en ganska vanlig komplikation, men det inträffar flera veckor efter operationen. Orsaken till inkontinens kan vara en täppning av blodproppar i urinröret, fysiologiska egenskaper hos musklerna eller medicinsk fel. I första gången efter operationen finns det läckage av urin, en känsla av fullblåsning, frekvent uppmaning att gå på toaletten.

Konsekvenserna av operationen är många, och de är inte alla mycket trevliga. Därför måste man väga för och nackdelar innan man tar till sig radikala behandlingsmetoder.

Prostatakörteln är mycket liten i storlek, men det kan medföra många problem för kroppens hälsa. Med tiden började behandlingen, den korrekta förberedelsen för operationen och strikt efterlevnad av alla regler under återhämtningsperioden är garantin för hälsa och fortsättningen av ett fullständigt sexuellt liv.

Effekter av prostataavlägsnande

Prostatakörteln (prostata) är en mycket sårbar del av den manliga kroppen, mottaglig för flera sjukdomar som hotar hälsan. Behandling av sjukdom kan vara både medicinsk och operativ.

En operativ behandlingsmetod innebär fullständig eller partiell borttagning av prostatakörteln. Denna metod kan ordineras av en läkare både i adenom och i onkologi av prostatakörteln.

Sjukdomar i prostata

Adenom i prostatakörteln är ett föråldrat namn på en sjukdom som prostata hyperplasi av godartad natur. För sjukdomen som karaktäriseras av bildningen av en eller flera noduler, ökar över tiden i storlek. Enligt statistik anses adenom vara en av de vanligaste sjukdomarna bland män efter 45-50 år.

Vilken sjukdom som helst med godartad karaktär kan utvecklas till en malign tumör. Indikatorn för närvaron av prostataadenom kommer att detekteras i diagnosen som produceras av celler i den glandulära vävnaden hos PSA (prostatiskt specifikt antigen).

Ofta representanter för det manliga ansiktet med onkologi av ett visst stadium. PSA, som produceras av celler i körtelvävnaden, kan också vara en indikator på prostatacancer.

Att ta bort en cancer tumör är ett allvarligare fall än ovan. Förutom kirurgi kommer patienterna att ordineras terapi, applicerad på onkologi. Särskild terapi beror också på cancerfasen. I grund och botten, efter fullständig eller partiell borttagning av prostata, föreskrivs ett av följande postoperativa återställningsalternativ:

 • strålbehandling
 • kemoterapi;
 • hormonbehandling.

Metoder för kirurgisk ingrepp

Det finns flera vanliga avfallsmetoder som används vid operation:

 1. Snitt. Genom penetration genom urinröret på körtelvävnaden görs ett snitt av det vertikala arrangemanget, genom vilket lumen förstoras.
 2. Transuretral resektion av prostata. Genom excision av en liten del av körtelvävnaden införs ett speciellt instrument, även genom urinröret.
 3. Radikal prostatektomi. Den huvudsakliga behandlingsmetoden, under vilken avlägsnandet av inte bara körtelvävnaden, utan också dess kapslar, seminalblåsor, lymfkörtlar i lymfkörteln (enligt doktorens bedömning). Indikationer är tumörer som ännu inte har metastaser. I ett mer försummat fall kan behandling endast vara palliativ. Processen är under generell anestesi, för att undvika komplikationer, det finns kontraindikationer:
  • ålder efter 70 år
  • kardiovaskulära sjukdomar;
  • akuta inflammatoriska (infektiösa) sjukdomar.

komplikationer

Trots det faktum att kirurgi för att ta bort prostatakörteln i fall av cancer eller en del av det i fall av prostatacenom är tekniskt hög kan komplikationer för patienter fortfarande uppstå.

 • Skleros i blåsans nacke;
 • Förekomsten av PSA i blodet. I prostatacancer finns en stabil ökning av PSA i blodet hos en man, så diagnosen när man hänvisar till en medicinsk institution anses vara primär.
 • Allmänna komplikationer i postoperativ period: inflammation, svaghet, suppuration, etc.
 • Retention av urin. Det förekommer så ofta som inkontinens. Anledningen till urinretention kan vara allt från blodproppar efter operation till fysiologiska förändringar i kanalen. Konsekvenserna av sådana komplikationer är osäkra för män. Det kan vara puffiness, njursvikt av akut natur, inflammation i urin eller njure, utsöndring av blod i urinen.
 • Läckage, inkontinens. 10-12% av patienterna efter operation kan märka ofrivillig läckage, urininkontinens är ibland orsaken till komplikationen genom att körtelvävnaden inte tas bort till slutet. Mest troligt kommer inkontinensbehandling inte att hjälpa till här, det kommer att bli det rätta beslutet om upprepade kirurgiska ingrepp. Urininkontinens i princip - kommer att vara en tydlig signal för akut behandling i en medicinsk institution.
 • Inflammatorisk process. Det kan uppstå både på grund av infektioner, och på grund av kroppens individuella reaktion. Symtom kommer att vara smärta, temperatur, frossa, purulent urladdning, lukt. Läkaren kommer att ordinera rätt behandling.
 • Smärt syndrom. Nästan varje person kommer att uppleva smärta efter operationen - det här är en regel som tar ungefär 7-10 dagar. Men i de fall där smärtan inte passerar, ska du se doktorn.
 • Ingen sperma eller retrograd ejakulation (fullständig / partiell). Det anses vara en mycket frekvent konsekvens. I själva verket kastas spermier i blåsan. När du passerar testet finns det i urinen.
 • Den huvudsakliga konsekvensen av kirurgisk ingrepp i både cancer och adenom, vilka män är så rädda för, är ett brott mot kraften. Lyckligtvis för män är detta fenomen inte normen och gäller främst endast de sena stadierna av cancer, när det inte handlar om människors hälsa utan om livet i allmänhet. Självklart finns det undantag från reglerna, men med förbehåll för alla rekommendationer från läkaren, liksom med rätt förberedelse för en operation, minskar risken. Det viktigaste är att när upprepade tester i blodet igen inte upptäcktes PSA.

Sällsynta komplikationer inkluderar:

 • sepsis;
 • en allergisk reaktion;
 • tvivlar på den fullständiga excisionen av tumören.

Vid varje kirurgiskt ingrepp finns risk för blodförlust. Fallet är långt ifrån ofta, men det finns fortfarande en risk för komplikation. För att korrigera en sådan konsekvens förväntas patienten få blodtransfusioner.

Konsekvensen av transuretral resektion kan vara vattenförgiftning. Detta beror på det faktum att urinröret under förfarandet bevattnas med en antiseptisk lösning.

Varje reaktion är inte normen, det är bäst att omedelbart kontakta en läkare. Med borttagande av tumörer hos män på ett tidigt stadium av cancer är chanserna att leda ett helt liv i ett decennium bra. Vid senare skeden är komplikationer oundvikliga. Speciellt om PSA också finns i blodet eller om det finns metastaser, kommer bevarandet av människans fysiologiska funktioner att vara under en djupgående fråga. Vid det sista skedet av prostatacancer och spridningen av metastaser i lymfsystemet kommer det bara att handla om att upprätthålla patientens liv.

Konsekvenserna av operation för att ta bort prostata

Avlägsnande av prostataadenom är det vanligaste sättet att behandla sjukdomen. Förfarandet är ganska säkert och förbättrar patientens livskvalitet avsevärt. Om det finns några komplikationer finns det metoder för att rätta till dem.

Adenom av prostata. Vad hotar att ta bort det

Metoder för avlägsnande av prostata adenom möjliggör behandling utan allvarliga konsekvenser för människors hälsa. Patientens tillstånd förbättras mycket snabbt, och återfall är sällsynta.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%

Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

Allt är bra!
Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Metoder för prostataavlägsnande

Hur man arbetar bestämmer sig efter undersökning av patientens tillstånd och tumörens storlek i prostatakörteln. De vanligaste sätten:

 1. Snitt. På körteln görs ett snitt genom urinkanalen, en endoskopisk operation utförs genom den;
 2. Transuretral resektion innebär att tumören avlägsnas utan yttre snitt. Penetration till tumören sker genom urinväggen;
 3. Radikal prostatektomi. Under operationen avlägsnas hela prostatakörteln. Prostaten avlägsnas genom ett snitt i underlivet eller i perineum. Den allvarligaste konsekvensen av en sådan operation är de stora chanserna att utveckla impotens.

Konsekvenserna av dessa operationer undersöks grundligt och patienten är skyldig att bekanta sig med dem innan behandling eller prostata tas i bruk.

Möjliga problem

Transuretral resektion eller TUR i prostata och andra förfaranden under vilka prostatakörteln tas bort kan orsaka komplikationer.

blödning

Den allvarligaste komplikationen som kan uppstå under en TUR-operation är blödning. Blodförlusten kan vara ganska stor, så transfusion kan krävas.

Därefter kan blodproppar komma in i urinröret och täppa till det. Sådan komplikation kan uppstå och med öppen kirurgi. Dess orsak kan vara egenskaper hos hemostas. Om blödningen har uppstått vid TUR är felet förmodligen öppningen av lumen på ett stort kärl.

TUR-syndrom

Tour-syndromet är en ganska allvarlig följd för män som har gått igenom avlägsnandet av tumören i prostatakörteln. Det kallas också vattenförgiftning.

Problemet kan inte bara visas under drift, men också efter det.

Komplikationen är ingreppet av vätskor, vilket tvätta blåsan i blodet.

Problem med urinering

Efter avlägsnande av prostatatumören uppträder ofta urineringstörningar.

Även efter urladdning från sjukhuset, har män ofta uppmanat att urinera och ha svår smärta efter TUR. Detta beror på närvaron av ett sår i området för avlägsnande av prostata adenom.

Efter proceduren tar det lång tid att återställa kroppen. Först kan nästan alla patienter normalt inte avblåsa urinblåsan. Det kan hända på grund av att urinröret var igensatt med blodproppar. Efter avlägsnande av adenomen i prostatakörteln kan en förändring av musklerna uppstå, vilket också orsakar problem med urinering. Och till sist kan skälen vara dolda i doktorens otillräckliga kompetens och antagandet om misstag under operationen.

Konsekvenserna av denna komplikation kan vara mycket allvarliga, så du bör omedelbart informera din läkare och vidta åtgärder.

Ofta går komplikationen av sig själv. Det är sällan ett behov av en ytterligare operation.

En annan avvikelse uttrycks i läckage av urin och smärtsamhet i processen. Sådana problem efter avlägsnande av en tumör i prostatakörteln kan förekomma ännu oftare än med prostatit. Efter en operation kan komplikationer uppstå om körtelvävnaderna har tagits bort otillräckligt.

Retrograd ejakulation

Efter avlägsnande av prostata har nästan alla män problem med utlösning. Så, i utlösningsprocessen, kommer injektionsvätskan in i urinblåsan, inte utanför och lämnar kroppen genom urinröret.

Blåsan kan få hela spermierna eller en del av den, och den andra delen kommer ut. För en organism är detta fenomen inte farligt, men vid uppfattningen av barnet kan skapa svårigheter.

impotens

Mest av allt, innan man tar bort prostata adenom, är män oroliga om det kommer att bli problem med erektion. Många studier har visat att impotens uppstår i högst 10% av fallen. Denna indikator överstiger inte sannolikheten för erektionsproblem om adenomen inte avlägsnas.

Inflammatoriska sjukdomar

Uppkomsten av inflammatoriska processer är en komplikation som åtföljer nästan alla typer av kirurgiska ingrepp. Symtom kan börja manifesteras efter ett tag efter proceduren. För behandling av inflammatoriska sjukdomar används antibakteriella läkemedel. Om du inte vidtar åtgärder kan inflammationen bli kronisk och periodiskt förvärras.

Då kommer komplikationerna, efter borttagning av prostata adenom, inte att skada din hälsa, men kommer snabbt att gå och glömmas som en hemsk dröm.

Inverkan på människors hälsa efter prostataavlägsnande

Radikal prostatektomi är ett allvarligt kirurgiskt ingrepp som innefattar borttagning av prostatakörteln. Rehabiliteringsperioden varierar från fem till sex veckor, varefter det ökar sexuell lust. Restaurering av erektion efter borttagning av prostata behövs inte, om operationen utfördes korrekt, och mannen gjorde alla läkares rekommendationer. Det finns emellertid en möjlighet till problem med styrka och erektion, vilket inte kan försäkras. Tänk på vad som kan vara konsekvenserna för människors hälsa efter borttagning av prostata?

Konsekvenserna av prostataavlägsnande hos män

Konsekvenserna av borttagning av prostata hos män varierar. Allt är beroende av en mängd fakta - kvaliteten på det kirurgiska ingreppet som utförts, patologistadiet, drogbehandling, rehabiliteringsperiodens effektivitet, samtidiga sjukdomar, patientens allmänna välbefinnande,

För information utförs radikal prostatektomi enligt strikta medicinska indikationer i planerad eller akut order. Under manipulering utesluter läkaren prostata, seminalvesiklar och omgivande orglymfknutor.

Varje kirurgiskt ingrepp kan leda till allvarliga komplikationer. Förfarandet för att avlägsna körtelorganet är inget undantag. De vanligaste negativa konsekvenserna är följande patologiska tillstånd:

 • Blödning. Det utvecklas på grund av avstötningen av koagulationsskorpan i sårytan. Clots av blod clog urinröret. Ibland kräver denna komplikation upprepad kirurgisk ingrepp;
 • Vattenförgiftning. Under medicinsk manipulation irrigerar läkaren blåsans väggar med vatten, injicerar vätska i patientens blodkärl. Terapi inbegriper användningen av diuretika, symtomatologin är snabbt jämnare;
 • Efter operationen kan det finnas en försening i urinen. Det finns flera orsaker till denna komplikation: en doktors misstag eller ett ofullständigt avlägsnande av den patologiska vävnaden i körteln. Behandling innebär en andra operation;
 • Urininkontinens är resultatet av långvarig icke-läkning av sårytor genom vilka urin sipprar. Patienten sätts ut ur båten och under lång tid;
 • Om operationen utfördes dåligt, kan en man ha en urladdning av sperma i urinblåsan under utlösning;
 • Infektionssjukdomar är relativt sällsynta, men det finns. De orsakas av felaktig behandling av såret, införandet av mikrober under operationen, felaktigheter i återhämtningsperioden etc.

Efter borttagning av prostatakörteln detekteras inte konsekvenserna i form av erektilproblem hos alla män. Speciellt handlar det om de fall då mannen före operationen redan hade svårigheter att uppnå erektion.

Faktum: Kirurgisk ingrepp påverkar inte kvaliteten på erektion och processen att uppnå det, påverkar inte styrkan och sexuell lust. Om det inte fanns några problem före operationen så kommer det inga problem.

Oftast är de möjliga biverkningarna efter avlägsnande av prostatakörteln hos män associerade med utlösning och fertilitet. I det första fallet är det underförstått att spermierna inte lämnar urinröret, men går in i urinblåsan. Detta beror på det faktum att efter den medicinska proceduren expanderar urinrörets kanal och blåsans nacke, vilket tillåter att den huvudsakliga vätskan lämnar vägen för minst motstånd.

För att minimera risken för komplikationer efter kirurgisk behandling, måste patienten följa alla läkares rekommendationer under den postoperativa perioden. Eventuella överträdelser kan leda till olika konsekvenser - en nedbrytning av erektilfunktionen, minskad styrka och sexuell lust.

Förändringar i sexuellt liv

Radikal prostatektomi är en fullständig excision av körtelorganet mot bakgrund av ett adenom eller en onkologisk process. Trots den korrekta funktionen är integriteten hos nervsystemet i det vegetativa systemet, som ansvarar för impulsen från hjärnan till penisens klyfösa kroppar, skadad under proceduren.

Uppställning efter borttagning av prostata kan inte observeras, men könsträckan är närvarande hos mannen. Med sådan ledningsförmåga hos medlemmar i det starkare könet kan orgasmen vara från exponering för andra erogena zoner, till exempel med stimulering av anus- eller perinealpunkterna.

Återhämtning av potens efter excision av prostata beror på graden av regenerering av skadade nerver. I vissa bilder är problem med intimt liv baserat på nervösa sjukdomar.

Människans uppfattning om hans underläglighet på grund av borttagning av glandulär orgel leder till osäkerhet i sängen, och sedan till psykiska störningar, som ofta omvandlas till fysiologiska problem.

Delvis dysfunktion efter operationen är jämn i slutet av återhämtningsperioden. Problem med intim affinitet kommer inte att vara, om de cavernösa kropparna normalt fyller med blod finns det en sexuell lutning.

Viktigt: Enligt statistiken i cirka 20% av kliniska bilder efter prostataavlägsnande, är män under sexuell handling "förlorad" urin, det går inte att kontrollera processen. Denna komplikation kan vara av tillfällig karaktär eller kan bevaras fram till slutet av livet.

I närvaro av en sådan komplikation har intimitet sina egna egenskaper:

 1. Det är alltid nödvändigt att använda barriärmedel.
 2. Minska mängden vätska som förbrukas;
 3. Förstötning av blåsan före samlag.

Sex efter avlägsnande av glandulär organ kräver stor omsorg från partnern. Och ofta är en mans aktivitet en följd av en kvinnas önskan att tålmodigt stimulera erogena zoner.

Intimitet efter operationen bör vara frekvent, även om en man har svårigheter att uppnå erektion och orgasm. Sällsynta sexuella handlingar framkallar limning av könsorganen i reproduktionsorganet, cavernösa nerver börjar regenerera felaktigt, vilket leder till absolut impotens.

Hur undviker man komplikationer?

Längden av rehabilitering efter avlägsnande av glandulär organ är baserat på typen av kirurgisk ingrepp, patientens återhämtningsgrad. I genomsnitt varierar denna period från 6 till 7 veckor.

För att säkerställa att återhämtningsperioden sker snabbt rekommenderar läkare att vissa regler följs. Under perioden efter operationen behövs speciella övningar på Kegel-tekniken som bidrar till att förbättra tonen i bekkenbottenmusklerna och minska risken för urininkontinens.

Det är värt att veta: Kön är möjlig under sex till åtta veckor efter operationen under rehabiliteringsperioden. Vid problem med erektion kan en man använda droger baserade på sildenafil.

För att undvika eventuella komplikationer kan läkaren rekommendera följande:

 • Behandling i ett sanatorium;
 • Fysioterapeutiska förfaranden.

Under återhämtning är det nödvändigt att utesluta överdriven fysisk träning, kontraindicerat långt sittande och körning. För att förhindra bildandet av blodproppar måste du periodvis ligga med dina ben uppväxt.

Ett signifikant inflytande på erektionens kvalitet har ett psykiskt tillstånd. Vissa män är extremt svåra att uppfatta att de inte har någon prostatakörtel, så ett antal kliniska bilder kan kräva hjälp av en högkvalificerad psykolog.

Hur återställer man styrkan efter att prostata har tagits bort?

Återställande av erektil funktion efter radikal prostatektomi är ett komplex av åtgärder som syftar till regenerering av skadade vävnader. Men efterlevnaden av dessa handlingar beror på människors sexuella liv.

För att återställa potensen efter borttagning av prostata rekommenderas följande:

 1. Fysisk aktivitet. Det är nödvändigt att utföra övningar för att förbättra blodcirkulationen, träna enligt Kegels metod - en speciell uppsättning övningar som hjälper till att återställa erektion.
 2. Vattenförfaranden. Vi pratar om lerbad, speciella duschar - patienten sitter på en stol med ett hål och vattentråden riktas uppåt. Temperaturregimen för vätskan är från 15 till 38 grader. Förfarandet hjälper till att förbättra cirkulationen av biologisk vätska i bäckenet.
 3. Balanserad och rationell meny. Det är nödvändigt att minska konsumtionen av salt, kokta, utesluta kryddor, kryddor. I kosten ingår mycket vegetabiliska livsmedel (olika grönsaker och frukter), jästa mjölkprodukter. Det är strängt förbjudet att dricka alkohol. Kaffe bör också kasseras. Som ett alternativ är cikoria tillåtet, men endast efter att ha råd med en läkare.
 4. Efter operationen upplever många män problem med att uppnå erektion, eller när penis är upphetsad är inte tillräckligt svår. Denna svårighet löses med hjälp av specialiserade läkemedel. Till exempel Viagra, Tadalafil, Sildenafil och andra mediciner. Doseringen väljs individuellt, starta applikationen med en liten dos. Kan tas inte oftare än en gång om dagen.

Obs: Återhämtning av normal erektion efter operation tar flera månader, och i allvarliga fall - ett par år.

Sammanfattningsvis är det inte en snabb process att restaurera en erektion och en potens efter excision av ett glandulärt organ. Därför rekommenderas att vara tålamod och följa alla råd eller råd från den behandlande läkaren.