Huvud
Strömförsörjning

Konsekvenser av prostatit: varför är det farligt att inte behandla?

Precis som alla andra, är prostatainflammation tillsammans med de klassiska tecknen: en ström av blod, svullnad och ömhet. Om du inte betalar tillräckligt med uppmärksamhet på problemet och be om kvalificerad hjälp till urolog, kan effekterna av prostatit vara allvarliga, allt från minskad libido och potensstörningar och slutar cancer. Så, låt oss försöka lista ut hur farlig prostatit är.

Termen "prostatit" i bokstavlig översättning betyder inflammation i prostatakörteln. Orsakerna till inflammation kan vara så smittämnen (specifika och icke-specifika mikroorganismer, virus), och stagnation i bäckenet (med en stillasittande livsstil, tarmsjukdom, ryggrad, etc.) eller i prostatan själv (den långa frånvaro av sexuella relationer, gemensamma olöslig erektion, etc.).

Anatomi och fysiologi av prostata

Prostatan är belägen i bäckenet, som ligger mellan blygdbenssammanfogningen och ampullen av ändtarmen, är prostata bas intill blåshalsen och spetsen - det urogenitala diafragman. Genom tjockleken på prostata passerar urinröret (urinröret), liksom vasdeferenserna.

I prostatavävnad omedelbart omger urinröret, den innehåller ett stort antal muskelfibrer, som är på grund av minskningen av urinflödet i urinröret under erektion och ejakulation är omöjligt.

Funktionell prostatavävnad består av alveolär-rörformiga körtlar, vars kanaler kombineras till större och öppnas direkt i urinröret.

Den hemlighet som utvecklas av dem klämmer ut muskelfibrerna, som kontraheras under utlösningen. Och bindväven, som utgör stroma i körteln, innehåller blodkärl, nervfibrer, som är nödvändiga för näring och funktion av de "arbetande" cellerna i många körtlar.

Blodtillförseln av körteln kommer från flera små fartyg som avgrenar sig från blåsans och rektumets kärl.

Presentera prostatan, det är lättare att förstå varför prostatit hos män är med dessa eller andra symtom.

Den patologiska processens gång kan vara akut och kronisk. Vid akut prostatit kan konsekvenserna, om man ignorerar symptom eller försök till självbehandling, inte vara den trevligaste. Omvandlingen av en akut process till en kronisk är oundviklig. Och än den kroniska prostatit är farlig, kommer vi att överväga ytterligare.

Symtom på prostatit

Symtom är förknippad med svullnad och blodflöde i prostatakörteln:

 1. På grund av kompressionen av urinröret genom förstorade körtelvävnader:
 • Urineringstörningar bildas: Patienterna klagar som regel ofta, smärtsamma, urinerar i små portioner (droppvis).
 • lätt genomskinlig urladdning ur urinröret.
 1. På grund av arten av innervation av prostatisk (åtföljer nervfibrer) - bildandet av prostata nerv plexus av den nedre bålen splanchnicus nerv, vilket orsakar:
 • smärta i underlivet, i perineum, som kan ges till den suprapubiska regionen;
 • minskad sexuell lust.
 1. På grund av kompression av sädesledaren vävnadsödem, och även på grund av den inflammatoriska processen, vilket leder till en minskning i regleringen av körtel hormon (testosteron), inträffar:
 • förändring av samlagets varaktighet (snabb utlösning eller omvänt, långvarigt samlag)
 • svag erektion
 • smärta med ejakulation.

Dessutom leder organs blodtillförsel, bristen på sina egna stora kärndammar, till en svår cirkulation i körteln och stöder stagnerande fenomen i den. Och det betyder att prostatit och dess konsekvenser är ganska komplicerade i behandlingen, kräver ett komplett komplex av medicinska åtgärder. Och utan ett professionellt tillvägagångssätt kan tal om full återhämtning inte gå.

Fördelar och nackdelar med inflammation

Självklart är inflammation naturens inneboende process att skydda kroppen från en skadlig faktor, riktad mot dess förstörelse. Detta är den positiva sidan av processen.

Men vi bör inte glömma att det första vävnad infiltrerad med inflammatoriska celler, dödas tillsammans med "skadedjur", och i deras ställe är alltid och i varje organ bildas av bind ärrvävnad. Dimensionerna av den senare beror direkt på inflammationsområdet.

För det andra är inflammatoriska celler effektivt klara inte med alla skadliga ämnen, har många smittämnen lärt sig att lura vårt immunförsvar att försvara sig, och därmed kvar i kroppen under många år, att göra en akut process vid kronisk trög.

En person kanske inte vet att han har en kronisk sjukdom, eftersom han har en kronisk sjukdom. exacerbationer kan fortsätta obemärkt, tills konsekvenserna av prostatit utvecklas.

För det tredje kan den skadliga faktorn vara så stark att immunitetscellerna inte kan innehålla det och inflammationen kommer att ta en akut karaktär. För det fjärde, när den nuvarande långsiktiga kronisk process ständigt uppdaterade körtlar epitelceller kan en dag mutera och urartar till elakartade.

Så låt oss sammanfatta och namnge följderna av prostatit.

Än den här sjukdomen är farlig

Konsekvenser av akut prostatit

 1. Cystit, uretrit, vesikulit, epididymoorkhit, pyelonefrit.
 2. Abscess (bildning av ett purulent hålrum i vävnaden) i prostata.
 3. Kronisk prostatit.

Konsekvenser av kronisk sjukdom

 1. Fibros av prostata.
 2. Brott mot erektion.
 3. Infertilitet.
 4. Njurinsufficiens.
 5. Urolitiasis.
 6. Godartad prostatahyperplasi (adenom).
 7. Prostatacancer.

Samma lista kan inkludera minskad livskvalitet, förändrade karaktär (uppkomsten av aggressivitet, irritabilitet, etc.), brott mot familjeförhållanden och andra störningar i den privata sfären.

Tidig överklagande till doktorn och den komplexa behandlingen som påbörjats kommer att avhjälpa behovet av att bekämpa följderna av prostatit.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Än prostatit hos män är farligt

Konsekvenser av prostatit för män eller vad som hotar prostatit

Faktorer som bidrar till utvecklingen av prostatit

De provokerande faktorerna

Möjliga komplikationer av prostatit

De sista artiklarna i avsnittet:

Vid behandling av godartad prostatahyperplasi är first-line-läkemedel alfa-adrenoblocker och 5-alfa reduktashämmare. Stearinljus med prostata adenom används

Fibros av prostatakörteln är en följd av en långvarig inflammation, förändringar i vävnadens struktur mot bakgrund av ärrbildning kan leda till irreversibla konsekvenser. Patologier är benägna att

Prostatit - en inflammatorisk process i prostatakörteln, beroende på formen, kan vara latent, ge svaga kliniska manifestationer eller omvänt svåra symtom

Förberedelser för behandling av prostatacancer är inte mindre viktiga än kirurgisk behandling, kemoterapi och strålbehandling. Innan du väljer en referensmetod tar doktorn hänsyn till en mängd faktorer så att effektiviteten

Konsekvenser av prostatit hos män

Prostatit är en inflammation i prostata. Till skillnad från prostatacancer och godartad hyperplasi, som huvudsakligen påverkar äldre, är denna sjukdom farlig för män i alla åldrar. Sjukdomen förekommer i en av sex män. Med tiden leder effekterna av prostatit hos män till ett antal komplikationer, varav många är mycket allvarliga och farliga.

Den huvudsakliga symptomatologin för prostatit hos män, provokationsfaktorer

Prostatit, beroende på orsaken till uppkomsten och de symptom som uppträder, är akut, kronisk bakteriell, kronisk och asymptomatisk kronisk. För alla former av sjukdomen kännetecknas av urogenitala symptom:

 • bränning;
 • smärtsam urinering
 • Förekomsten av ett konstant behov av urinering;
 • svårighet att urinera
 • svår eller smärtsam utlösning;
 • smärta i området mellan skrot och rektum
 • smärta i nedre delen och en känsla av änden i ändtarmen.

Akut form av flöde. Förekommer när den utsätts för bakteriell infektion och är svår. Patienten upplever svår smärta i könsorganet, det finns en chill, feber. Den akuta fasen kräver snabb behandling, eftersom det finns risk för allvarliga komplikationer.
Kronisk bakteriell. I de flesta fall är orsaksmedlet E. coli. De utvecklande symtomen är identiska med den akuta formen, men de strömmar trögt.
Kronisk prostatit. Karakteriserad av smärta i bäckenregionen, som åtföljer en person i 3 månader eller mer. Samtidigt avslöjar laboratorieundersökningar inte en patogen zon.
Asymptomatisk prostatit. Det strömmar praktiskt taget utan några manifestationer. Finns ofta vid regelbunden kontroll med en läkare eller efter resultaten av en histologisk undersökning, när provet för analys är prostatavävnad.
. Potentiella provokatorer av sjukdomen är:

 • komplex för detektering av bakterier;
 • inflammation;
 • depression;
 • påkänning;
 • mekaniska eller neuromuskulära problem i bäckensmusklerna.

Prostatit diagnostiseras och behandlas väl om du söker läkarhjälp i tid.

Akut form av prostatit. Konsekvenser av olika typer av sjukdomar

Infektion orsakad av bakterier sprider sig från urinröret (kanske från ändtarmen) till prostata, vilket orsakar inflammation och uppenbarelse av smärtsamma symtom. Eftersom den drabbade körteln blir svullnad kan patienten uppleva mer och mer uttryckliga svårigheter med urinering. Urinflödet blir svagt. Om du inte kan urinera alls, då behöver du akut medicinsk hjälp i den här situationen. Det betyder vanligtvis att prostatan är så svullen att den helt blockerar urinflödet.
Prostatit orsakar olika komplikationer, vilket kan innehålla följande:

 • akut typ av sjukdomen blir kronisk;
 • urinblåsning eller urinretention
 • prostats abscess;
 • Spridningen av infektion i blodet (bakteriemi / sepsis).

Prostatit orsakar många konsekvenser, som är mer allvarliga. De kan påverka samtidiga sjukdomar i prostata, till exempel bildandet av stenar i prostata, cyster.
En akut typ av sjukdom kan leda till sådana problem i sexuellt liv som:

 • erektil dysfunktion
 • smärta efter samlag
 • impotens;
 • för tidig utlösning.

Ofta är prostatit och dess konsekvenser, varav den ena, den allvarligaste, impotens, orsakar hälsorisk på psykologisk nivå. Under påverkan av sjukdomen produceras manliga hormoner, på grund av vilka det finns en sexuell lust, i en mycket mindre mängd. Sexuell dysfunktion börjar återgå till normal först efter 1 år.
I sällsynta fall kan sjukdomen också leda till bildandet av ärrvävnad. I allmänhet är detta typiskt för situationer med sjukdomens försummade bakteriella utseende. Ärrvävnad blir ett hinder för den normala rörelsen av spermier.

Konsekvenserna av prostatit, vilket medför en kronisk typ av sjukdom

Om du ignorerar manifestationerna och inte börjar behandla kronisk prostatit i tid, kan konsekvenserna vara:

 1. Infertilitet. Denna patologi observeras hos 40% av männen som lider av denna sjukdom. I allmänhet utvecklas infertilitet till följd av otillbörlig eller felaktig behandling. Detta beror på att under sjukdomen sker utsöndring av prostatakörteln i små doser, vilket minskar aktiviteten av spermatozoa och sannolikheten för befruktning. Dessutom förvärras situationen när vita blodkroppar som hjälper till att bekämpa infektion blandas med spermier, vilket minskar dess kvalitet, funktion och fertilitet.
 2. Adenom av prostata. Visas i urinrörets utseende i urinröret. Med tiden ökar och komplicerar det normala utflödet av urin. Stagnerande urin provocerar svåra inflammatoriska processer, cystit visas. Det finns också en risk för att adenomen kommer att utvecklas till en malign tumör. Då måste vi kämpa med prostatacancer.
 3. Regelbundet smärtsamt syndrom. Konstant värkande smärta uppträder i underlivet, perineala regionen, anus, ländryggsregionen. Ofta tar patienten dessa symptom mot radikulit och utför felbehandling.
 4. Skleros av prostata. Konstant dysfunktion av prostata leder till det faktum att hennes vävnader börjar dö. Detta är en irreparabel komplikation, vars behandling inte ger de önskade resultaten.
 5. Nederlag av närliggande organ. Isolerad sjukdom observeras sällan. Det är nästan aldrig begränsat till prostata ensam. Ofta påverkar det närliggande vävnader och organ. Oftast påverkar sjukdomen det bakre segmentet i urinröret, och nästan alla huvudorganen i bäckenregionen. Effekten av sjukdomen leder också till inflammatoriska processer som påverkar både testiklarna och bilagorna.
 6. Neuros. Konstant smärta och oförmåga att ha ett normalt sexuellt liv, liksom när den inflammatoriska processen påverkar de organ som ligger nära prostata, kan provocera en mans nervösa störningar.
 7. Externa manifestationer. Kronisk prostatit kan leda till ökad svettning i perinealområdet. Vid urinering eller avföring kan prostatasekretion uppenbaras.

Förebyggande åtgärder

Att ta reda på vad prostatit leder till är att det är värt att överväga att skadan på människors hälsa som orsakas av den ligger på grundval av att aktivera syntesen av ämnen som är skadliga för kroppen som framkallar utvecklingen av cancerprocesser.
Förutom de negativa effekterna är prostatit också farligt eftersom flera år kan vara asymptomatiska. Män behöver samråda minst en gång per år med urologen och genomgå den nödvändiga forskningen.
För att skydda dig mot prostatit måste du dessutom följa sådana regler och rekommendationer:

 • Fysisk aktivitet. Undvik cirkulationssjukdomar i bäckenområdet, vilket kan leda till prostatit, hjälp att springa, gå, simma, fotboll, volleyboll.
 • Styrketräning, cykling och stillesittande livsstil hjälper till att provocera sjukdomar.
 • Rätt näring. Det är nödvändigt att begränsa dig till fet, kryddig mat, stekt mat, att introducera i kosten mer vitaminer och mineraler. Stor skada på människors hälsa orsakar alkohol med prostatit och rökning.
 • Säkert sexliv. Infektioner som är sexuellt överförda kan orsaka prostatit. Utan att misslyckas är det nödvändigt att skydda och när obehagliga symptom uppstår är det bråttom att gå till doktorn.
 • Regelbundet sexliv. För en stabil blodcirkulation av prostata måste du ha ett regelbundet sexliv. Normalt anses förhållandet 2-3 gånger i veckan, men inte mer än en per dag. Avbrutet samlag och frekventa partnerförändringar påverkar människors hälsa negativt.

Ofta söker män medicinsk hjälp när de inte kan tolerera smärta och sjukdomen har förvärvat en kronisk kurs. I avancerade fall tar behandlingen längre, utan garantier för upprepade inflammatoriska manifestationer.

Kronisk prostatit hos män konsekvenserna

Kronisk uretrit: identifiering, riskgrupper, symtom

Kronisk uretrit - en ganska vanlig urologisk sjukdom där inflammation uppstår i området av urinröret, och senare återkommer 1-3 månader efter den primära symptom exacerbation. Den vanligaste orsaken till sjukdomen är sexuell kontakt med en sjuk uretrit, som kan vara både en man och en kvinna.

Också till orsakerna till uritrit kan tillskrivas:

 • Irritation i urinröret på grund av att träffas av allergener och kemiska ämnen som ingår i lotioner, tvållösningar och för hygienisk.
 • Kroppen reagerar på latex och spermiciden som finns i kondomerna, som förekommer i andra preventivmedel.
 • Stagnerande fenomen i bäckenregionen, vilket leder till en minskning av urinröret.
 • Irritation i urinröret på grund av mekanisk påverkan (grov samlag, skada efter medicinska procedurer, masturbation, underkläder av grovt material).

Hos män uppstår kronisk uretrit som ett resultat av akut urinrör och det är mycket lättare att diagnostisera det än hos kvinnor. Det fortskrider mer levande på grund av urinrörets specifika struktur än hos kvinnor. Hane urinröret är längre och smalare. Hos kvinnor är kronisk uretrit ofta förvirrad med cystit, och dess symtom är mindre uttalad.

Aktivatorer är kronisk uretrit ureaplasma, mykoplasma, klamydia, gonokocker, Gardner, Trichomonas att tilldela och olika allergener. I sjukdomsgruppens riskgrupp är absolut alla män och kvinnor uretrit.

Uretrit hos både män och kvinnor kan vara asymptomatisk, eller symptomen ignoreras helt enkelt. Med tiden försvinner manifestationer, kroppen kan undertrycka inflammation, men själva processen går inte någonstans, men växer till kronisk form! Organismen kan aldrig undertrycka alla patogener på en gång. Kronisk uretrit hos män i 98% av sjukdomsfallet uppträder i akut form mot bakgrund av andra inflammationer i könsorganen.

De vanligaste orsakerna till vilka det är möjligt att differentiera urinritning själv:

 • obehagliga känslor eller urladdning ur urinröret, som har en slem-purulent karaktär och blågrön färg, riklig med en obehaglig lukt;
 • tand och brinnande i labia;
 • svullnad och rodnad i urinröret
 • smärtsamma känslor under samlag
 • Utseendet av blodets orenhet, om det finns en bakre uretrit;
 • frekvent uppmaning att urinera och obehag med det;
 • klämmer ihop penisens svampar på morgonen.

Om två eller flera symptom uppträder i kroppen, bör du konsultera en specialist och vidta lämpliga tester. Inkubationsperioden för kronisk urethrit varar från 3 dagar, men ibland kan symtomen manifesteras även efter 12 timmar efter infektion.

Komplett diagnos av uretrit för att bestämma den kliniska bilden av sjukdomen sker i flera steg:

 1. Full undersökning av könsorganen för rodnad och svullnad.
 2. Staketet av ett tre-kopps urinprov för fullständig analys efter 3 timmar från den senaste urinering. Det är nödvändigt att bestämma tecken på infektion och inflammation.
 3. Blodprovtagning för fullständig analys av sexuellt överförbara infektioner.
 4. Samling av sekret från urinröret för att identifiera patogenen hos uretrit.
 5. Ljusmikroskopi av nativt och färgat av Romanovsky-Giemsa och gram smear urladdning från urinröret för att bestämma den typ av medel.
 6. Definition av smet för känslighet för huvudgrupperna av antibiotika.
 7. Palpation av prostata hos män och blåsan hos kvinnor efter 3 timmar från sista urinering. Dessa procedurer är nödvändiga för att förhindra inflammation i andra organ.

Vid tidig eller felaktig behandling av uretrit, liksom dess fullständiga frånvaro från kroppen kommer att undertrycka vissa patogener på grund av immunitet, men en liten del av dem kvar i män - i prostatakörteln och sädesblåsorna, och för kvinnor - i de små körtlar före och i Bartholins körtel.

Något av en stor dos av alkohol, hypotermi eller sexuell kontakt med en otestad partner - agenten uppträder omedelbart i en mer akut form. Dess ytterligare manifestationer kan inte begränsas till inflammation i urinröret, utan att utvecklas till kronisk prostatit, vesikulit och hos kvinnor - till infertilitet. För att förhindra sådana problem behöver du snabb tillgång till en specialist och få pålitlig och högkvalitativ behandling.

Behandling av kronisk uretrit hos män och kvinnor med folkmedicin och medicinskt

Den huvudsakliga behandlingen för kronisk uretrit hos män och kvinnor är att utföra antibiotikabehandling, men frågan om dess genomförande är fortfarande kontroversiell. Tidigare var införandet av antiseptika i urinröret ganska populärt.

För närvarande kan ett brett sortiment av droger, folkmedicin och läkemedel hjälpa till med att bli av med denna sjukdom utan konsekvenser för kroppen. Kör inte sjukdomen. Behandling av kronisk uretrit är mycket svårare och varaktig än akut. Den kroniska formen av sjukdomen löper från en månad till flera år.

Behandling av kronisk uretrit utförs på poliklinisk basis. Alla nödvändiga procedurer som patienten passerar i en medicinsk institution, och resten - hemma utan att iaktta sängstöd. I särskilt allvarliga former av sjukdomen är sjukhusvård möjlig.

Vid behandling av uretrit är det nödvändigt att återställa epitel och hälsosam flora i slemhinnan, såväl som immuniteten och det allmänna tillståndet hos kroppen som helhet. I svåra former av sjukdomen är epitelet cauterized.

Det bör noteras två egenskaper i samband med kronisk uretrit:

 • Sjukdomen är benägen att återkomma och är svår att behandla.
 • Främjar utvecklingen av återstående uretrit, när utrotningen (fullständig förstöring) av patogenen uppnås, men symtomen förblir praktiskt taget desamma. Den enda skillnaden är i form av urladdning - purulenta och rikliga utsläpp blev serös-slim och mager.

För behandling av rest uretrit används inte bara immunmodulerande och antibiotikabehandling, men också den lokala naturen av droger, listan är beroende av data ureteroscopy.

De mest effektiva läkemedel vid behandling av lokala rest uretrit beaktas och lösningar Sofradeks garazona används aktivt otolaryngologer och ögonläkare för behandling av infektions och allergisk inflammation i slemhinnan. Läkemedel kan minska behandlingstiden för urinritning i 5-7 dagar, minimera biverkningar och absorberas väl.

På grund av de olika patogenerna för behandling av kronisk uretrit hos män kan följande grupper av antibiotika särskiljas:

 1. Metronidazoler (Metronidazoler, Secnidazol).
 2. Preparat av tetracyklingrupp (tetracyklin och andra).
 3. Fluoroquinoloner (Levofloxacin, Ofloxacin och andra).
 4. Antihistaminer, antiallergiska läkemedel.
 5. Makrolider (Erytromycin och andra).

I kombination med antibiotika sjukgymnastik används allmänt, bland vilka är de varma bad och varm, elektrofores av antibiotika och exponering för ultrahög frekvens.

Dessutom bör särskild uppmärksamhet ägnas folkmedicin, men endast om förfarandena kommer att passera som ett komplex till den huvudsakliga antibiotikabehandlingen. Utan användning av antibiotika och specialistråd, botas inte den kroniska formen av sjukdomen.

Med framgång kan du ta följande avgifter:

 • gräs celandine, kläckning, koriander, skott av njure te;
 • salvia, johannesört, fälthästar, kumminfrukt, vetegräs;
 • blommor skraj, klocka, knotweed, labaznik, herde säck, knopp knoppar, murgröna;
 • morwort, fänkål, rhizome färgämne, svarta poplar knoppar, odödliga blommor, ljung gräs.

Uretrit avser sådana sjukdomar, som är enklare att undvika än botemedel. Det främsta sättet att infektera är sexuell, därför kommer förebyggandet att bestå i ett korrekt sexuellt livsförlopp, som endast består av sexuella kontakter med vanliga partners och användning av kondomer vid oavsiktliga samband.

Konsekvenser av prostatit: varför är det farligt att inte behandla?

Precis som alla andra, är prostatainflammation tillsammans med de klassiska tecknen: en ström av blod, svullnad och ömhet. Om du inte betalar tillräckligt med uppmärksamhet på problemet och be om kvalificerad hjälp till urolog, kan effekterna av prostatit vara allvarliga, allt från minskad libido och potensstörningar och slutar cancer. Så, låt oss försöka lista ut hur farlig prostatit är.

Termen "prostatit" i bokstavlig översättning betyder inflammation i prostatakörteln. Orsakerna till inflammation kan vara så smittämnen (specifika och icke-specifika mikroorganismer, virus), och stagnation i bäckenet (med en stillasittande livsstil, tarmsjukdom, ryggrad, etc.) eller i prostatan själv (den långa frånvaro av sexuella relationer, gemensamma olöslig erektion, etc.).

Anatomi och fysiologi av prostata

Prostatan är belägen i bäckenet, som ligger mellan blygdbenssammanfogningen och ampullen av ändtarmen, är prostata bas intill blåshalsen och spetsen - det urogenitala diafragman. Genom tjockleken på prostata passerar urinröret (urinröret), liksom vasdeferenserna.

I prostatavävnad omedelbart omger urinröret, den innehåller ett stort antal muskelfibrer, som är på grund av minskningen av urinflödet i urinröret under erektion och ejakulation är omöjligt.

Funktionell prostatavävnad består av alveolär-rörformiga körtlar, vars kanaler kombineras till större och öppnas direkt i urinröret.

Den hemlighet som utvecklas av dem klämmer ut muskelfibrerna, som kontraheras under utlösningen. Och bindväven, som utgör stroma i körteln, innehåller blodkärl, nervfibrer, som är nödvändiga för näring och funktion av de "arbetande" cellerna i många körtlar.

Blodtillförseln av körteln kommer från flera små fartyg som avgrenar sig från blåsans och rektumets kärl.

Presentera prostatan, det är lättare att förstå varför prostatit hos män är med dessa eller andra symtom.

Den patologiska processens gång kan vara akut och kronisk. Vid akut prostatit kan konsekvenserna, om man ignorerar symptom eller försök till självbehandling, inte vara den trevligaste. Omvandlingen av en akut process till en kronisk är oundviklig. Och än den kroniska prostatit är farlig, kommer vi att överväga ytterligare.

Symtom på prostatit

Symtom är förknippad med svullnad och blodflöde i prostatakörteln:

 1. På grund av kompressionen av urinröret genom förstorade körtelvävnader:
 • Urineringstörningar bildas: Patienterna klagar som regel ofta, smärtsamma, urinerar i små portioner (droppvis).
 • lätt genomskinlig urladdning ur urinröret.
 1. På grund av arten av innervation av prostatisk (åtföljer nervfibrer) - bildandet av prostata nerv plexus av den nedre bålen splanchnicus nerv, vilket orsakar:
 • smärta i underlivet, i perineum, som kan ges till den suprapubiska regionen;
 • minskad sexuell lust.
 1. På grund av kompression av sädesledaren vävnadsödem, och även på grund av den inflammatoriska processen, vilket leder till en minskning i regleringen av körtel hormon (testosteron), inträffar:
 • förändring av samlagets varaktighet (snabb utlösning eller omvänt, långvarigt samlag)
 • svag erektion
 • smärta med ejakulation.

Dessutom leder organs blodtillförsel, bristen på sina egna stora kärndammar, till en svår cirkulation i körteln och stöder stagnerande fenomen i den. Och det betyder att prostatit och dess konsekvenser är ganska komplicerade i behandlingen, kräver ett komplett komplex av medicinska åtgärder. Och utan ett professionellt tillvägagångssätt kan tal om full återhämtning inte gå.

Fördelar och nackdelar med inflammation

Självklart är inflammation naturens inneboende process att skydda kroppen från en skadlig faktor, riktad mot dess förstörelse. Detta är den positiva sidan av processen.

Men vi bör inte glömma att det första vävnad infiltrerad med inflammatoriska celler, dödas tillsammans med "skadedjur", och i deras ställe är alltid och i varje organ bildas av bind ärrvävnad. Dimensionerna av den senare beror direkt på inflammationsområdet.

För det andra är inflammatoriska celler effektivt klara inte med alla skadliga ämnen, har många smittämnen lärt sig att lura vårt immunförsvar att försvara sig, och därmed kvar i kroppen under många år, att göra en akut process vid kronisk trög.

En person kanske inte vet att han har en kronisk sjukdom, eftersom han har en kronisk sjukdom. exacerbationer kan fortsätta obemärkt, tills konsekvenserna av prostatit utvecklas.

För det tredje kan den skadliga faktorn vara så stark att immunitetscellerna inte kan innehålla det och inflammationen kommer att ta en akut karaktär. För det fjärde, när den nuvarande långsiktiga kronisk process ständigt uppdaterade körtlar epitelceller kan en dag mutera och urartar till elakartade.

Så låt oss sammanfatta och namnge följderna av prostatit.

Än den här sjukdomen är farlig

Konsekvenser av akut prostatit

 1. Cystit, uretrit, vesikulit, epididymoorkhit, pyelonefrit.
 2. Abscess (bildning av ett purulent hålrum i vävnaden) i prostata.
 3. Kronisk prostatit.

Konsekvenser av kronisk sjukdom

 1. Fibros av prostata.
 2. Brott mot erektion.
 3. Infertilitet.
 4. Njurinsufficiens.
 5. Urolitiasis.
 6. Godartad prostatahyperplasi (adenom).
 7. Prostatacancer.

Samma lista kan inkludera minskad livskvalitet, förändrade karaktär (uppkomsten av aggressivitet, irritabilitet, etc.), brott mot familjeförhållanden och andra störningar i den privata sfären.

Tidig överklagande till doktorn och den komplexa behandlingen som påbörjats kommer att avhjälpa behovet av att bekämpa följderna av prostatit.

Prostata adenom - proliferation (hyperplasi) av prostatavävnaden eller bildandet av godartade neoplasmer i den.

Denna patologi uppträder oftast hos män efter 40-50 år. Dess främsta orsaker är åldersrelaterade hormonella förändringar, inflammatoriska sjukdomar i genitourinary system, ohälsosam livsstil och stress.

Vi kommer att förstå hur behandlingen av prostata adenom utförs, och också ta reda på vilka är de viktigaste symptomen.

Symptom på sjukdomen

Eftersom prostatakörtlarna täcker urinvägarna, leder spridningen till att det klämmer och störs av processen att tömma urinblåsan. Svårighetsgraden av urologiska problem beror direkt på platsen och storleken på hyperplasien, liksom på sjukdomsstadiet.

Den första etappen

I det första skedet har män med prostata adenom sådana symptom:

 • frekvens av urinering, inklusive på natten
 • svårigheten med denna process
 • dämpning av flödet;

Inledningsskedet varar i bästa fall 10-12 år, i värsta fall 1-2 år. Om du startar behandlingen omedelbart kan progressionen undvikas.

Den andra etappen

Manifestationer av andra etappen:

 • Urinflödet blir brant och intermittent (i form av droppar);
 • patienten måste utöva stor ansträngning för att tömma urinblåsan, så småningom kan det leda till förlust av ändtarmen eller bildandet av en bråck;
 • obehagliga känslor under utlösning;
 • En del av urinen förblir i blåsan (från 100 ml till 500 ml), vilket leder till inflammation i slemhinnan, vars symtom är smärta i suprapubiczonen och en brännande känsla.
 • urinvägarna hos män blir gradvis deformerade - muskelfibrerna tappar sin ton, väggarna sträcker sig, divertikula (påsar) och veck bildas, sekretionerna stagnerar i njurarna och urinledarna.

På detta stadium kan hypotermi, stress eller alkoholanvändning provocera en fullständig urinretention, som endast kan elimineras genom kateterisering. Även om behandlingen är igång är det omöjligt att stoppa sjukdomen i andra etappen. Dess utveckling kommer bara att sakta ner.

Den tredje etappen

Prostata adenom av den tredje graden kännetecknas av en signifikant minskning av blåsans kontraktilitet och en ökning i dess storlek. Volymen av kvarvarande urin kan nå 2 liter. Det är ständigt ofrivilligt tilldelat i små portioner, det finns ett behov av dygnsanvändning dygnet runt.

På grund av störningar i urinvägarna hos män finns följande symtom:

 • aptitlöshet;
 • torr mun, törst
 • förstoppning;
 • illamående;
 • svaghet, depression;
 • lukten av urin från munnen (på grund av förgiftning med kväveoxider);
 • ökad temperatur (på grund av urinvägsinfektion).

Eventuella komplikationer och diagnos

Utan behandling av prostata adenom hos män kan leda till ett antal allvarliga komplikationer - urinretention, kronisk njursvikt, njursten, hydronefros, vesikouretär reflux, inflammation i olika delar av urinvägarna (cystit, uretrit, prostatit, pyelonefrit).

För att förhindra försämring av välbefinnande är det viktigt att konsultera en läkare och notera de allra första symptomen på patologi.

Adenom av prostata diagnostiseras med hjälp av sådana metoder som:

 • fysisk undersökning
 • ett blodprov för PSA-antigen;
 • kliniska och biokemiska blodprov
 • Ultraljud av njurarna, blåsan, prostata;
 • uroflowmetry;
 • cystoskopi.

Behandling av terapi

Förväntande taktik

Om prostata adenom ökar något och inte påverkar livskvaliteten hos en man, rekommenderar läkare att skjuta upp behandlingen och observera situationen. I detta fall ska patienten följa vissa regler:

 • Använd mycket vätskor under dagen, men drick inte på natten för att minska mängden uppmaningar.
 • slappna av under urinering
 • att vägra från tobak och alkohol;
 • att gå in för sport;
 • balanserad ätning;
 • undvik stress;
 • samordna med läkaren några mediciner (vissa av dem förvärrar symtomen på adenom).

Förväntande taktik kräver regelbundna undersökningar hos urologen. Vid de första tecknen på försämring föreskrivs medicinering.

Läkemedel

Farmakologisk behandling av prostata adenom hos män utförs med hjälp av två typer av läkemedel - alfa-blockerare och 5-alfa reduktashämmare.

Genom alfa-blockerare innefattar doxazosin ( "Cardura"), terazosin ( "Hitrin"), tamsulosin ( "Adenorm"), alfuzosin ( "Dalfast"). Deras huvudsyfte är att slappna av i prostatakörteln. Detta förbättrar urinflödet och symptomen blir mindre uttalade.

 • snabb åtgärd - inom 2-3 dagar till 44% av manifestationerna dämpas;
 • hög effektivitet - hjälp 60-90% av männen;
 • lägre blodtryck.
 • påverkar inte storleken på prostata, och hindrar därför inte utvecklingen av komplikationer;
 • biverkningar - svaghet, huvudvärk, yrsel, svimning, nässäppa.

Behandling med alfa-blockerare är lämplig för patienter vars prostata inte är för mycket förstorad, och även för dem med adenom som klämmer i blåsans hals.

5-alfa reduktashämmare representeras av aktiva substanser såsom dutasterid (Avodart) och finasterid (Proscar). De kännetecknas av förmågan att minska volymen av prostatavävnad. De används för stora adenom storlekar.

 • påverkar orsaken till sjukdomen - hämmar produktionen av dihydrotestosteron;
 • minska risken för komplikationer.
 • långvarig behandling krävs - villkoret lindras i 3-6 månader efter starten av antagandet;
 • negativt påverka libido och erektioner.

Ofta ordinerar läkare ett parallellt intag av alfa-blockerare och hämmare. Detta gör det möjligt att minska hyperplasi och snabbt ta bort symtom. Minus detta tillvägagångssätt - dubbla biverkningar.

Minimalt invasiva metoder

Med ineffektivitet eller oförmåga att använda läkemedel erbjuds patienten minimalt invasiv behandling. Huvudmetoder:

 1. Laserterapi. En patient med en laserfiber sätts in genom urinröret och den förstorade prostata vävnaden avlägsnas.
 2. Mikrovågs effekt. Prostataområdena förstörs med hjälp av mikrovågor som avges av en speciell enhet som injiceras genom urinröret.
 3. Nålablation. Med hjälp av ett cystoskop sätts vissa nålar in i vissa fragment av prostatakörteln och deras förstöring genom radiovågor med hög frekvens utförs.
 4. Stent. Urinröret expanderas genom införandet av en metallspiral i den. Läkare använder sällan denna procedur på grund av den höga risken för biverkningar.

Minimalt invasiva tekniker genomförs under lokalbedövning och kännetecknas av en kort rehabiliteringsperiod. Effekten av deras applicering blir synlig efter 2-3 veckor efter att svullnaden av vävnaderna har sjunkit.

Bland de möjliga komplikationerna - blödning, smärtsam och frekvent urinering under de första veckorna efter mötet, problem med erektion. För ett förfarande är det inte alltid möjligt att uppnå önskat resultat.

Operativ ingripande

Kirurgisk behandling anges om:

 • det uppstod en upprepad akut retention av urin;
 • orenheter uppträdde i sekretionerna;
 • Adenom stör väsentligt urinvägarna och hela kroppen som helhet - slemhinnorna blir smittade, njurstenar bildas och så vidare.

Drift hos män kan utföras på ett av två sätt:

 • transuretral - instrumentet sätts in genom urinröret och resektion (avlägsnande av del) eller snitt av prostata (på grund av snitt, tryck på blåsan minskar);
 • med excisionen av den främre bukväggen - ett fullständigt kirurgiskt ingrepp som involverar avlägsnande av proliferation av vävnad och en lång period av rehabilitering.

Transuretral metod används vid små storlekar adenom och bukoperation - vid svår hyperplasi och närvaron av komplikationer i form av stenar, tumörer och diverticula.

fytoterapi

Behandling av prostataadenom hos män med hjälp av växtbaserade läkemedel är tillrådligt som ett komplement till huvudterapin. I sig kan det praktiseras om symptomen är mycket milda.

Den mest effektiva anses infusioner av björk (njure och blad), persilja frö, lök, ingefära, majs pistillmärken, kalanchoe, salvia, lakrits, maskros rot, blad, tranbär, mjölon, Cucurbitaceae frön. De normalisera hormonbalansen och har även anti-inflammatorisk, vätskedrivande och kramplösande åtgärder.

Dessa växter kan kombineras med varandra i lika delar och sedan brygga (2 matskedar råvaror per 1 liter kokande vatten) och smälta i 6-12 timmar. Drycken ska konsumeras 30 minuter före måltid, 100-150 ml 3 gånger om dagen. Den genomsnittliga kursen är 2 månader.

Dessutom säljs på apoteket tabletter med fytopreparationer som innehåller extrakt av palmträdets sera, pollens pollen, bark av afrikansk plommon och andra. Deras användning måste nödvändigtvis avtalas med läkaren.

Adenom i prostatakörteln är en sjukdom som påverkar många äldre män. Huvudriktningen för dess förebyggande är fysisk aktivitet, balanserad näring och avvisning av dåliga vanor.

Dessutom är det viktigt att varje medlem av det starkare könet efter 45 års ålder besöker urologen årligen, även om det inte finns några alarmerande symptom.

Konsekvenser av prostatit hos män

Inflammation av prostatakörteln, som äger rum i kronisk form, kännetecknas av en ganska lång (mer än 3 på varandra följande månader) kurs följt av perioder av exacerbationer och remission. Med tiden, i avsaknad av adekvat behandling, börjar effekterna av kronisk prostatit hos män manifestera, varav många är allvarliga och farliga.

Eftersom prostatit sällan löper i isolering, utan skador på närliggande vävnader, kan komplikationer sprida sig till tuberkel, urinrör, urinblåsa och bulbouretralkörtlar - det vill säga alla organ som finns i bäckenområdet. Många patienter frågar läkare om prostatit är farligt om det inte behandlas i tid och vilka konsekvenserna av sjukdomen kan vara i akut och kronisk form. Idag ska vi prata om hur farligt det är att starta patologi, och hur kan männen sin sorglösa inställning till deras hälsa hotar.

Symtom som inte kan ignoreras

Till tiden för att märka och erkänna sjukdoms kliniska manifestationer måste du veta om orsakerna till prostatit - på grund av hur noggrann en man behandlar sin hälsa, beror hans vidare fullfjädrade sexliv. Påverka patologi kan inte bara den intima sfären utan också funktionerna hos alla organen i det lilla bäckenet som ligger intill prostata.

De viktigaste faktorerna som leder till utveckling av inflammation i prostata är:

 • stillasittande livsstil, vilket framkallar trängsel i bäckenregionen med brott mot utflödet av blod, lymf och prostatahemligheten.
 • nedsatt immunitet på grund av frekvent förkylning, hypotermi, samtidiga patologier hos olika organ och system, särskilt bakteriella sådana;
 • infektion med sexuellt överförbara infektioner;
 • förgiftning av en organism av olika genes - alkoholisk, nikotinsyra, medicinsk;
 • ackumulering av kalcinater (saltavlagringar) i prostata vävnader;
 • bildning av stenar och sand i njurarna;
 • anatomiskt oregelbunden struktur av urinvägarna, i synnerhet urinröret (phimosis, stricture).

Det brukade vara att endast en man som har korsat 50 års gränsen kan bli en prostatit person, men nyligen har fallen av denna diagnos ökat även till unga pojkar i åldern 30-35 år. Anledningen till detta är en fel livsstil, dålig ekologi, promiskuöst samlag utan användning av barriärprevention och långa timmar spenderade framför en dator eller tv.

Patologins huvudsakliga insidthet ligger i det faktum att det ofta går asymptomatiskt, det vill säga får inte sig att känna sig länge. Och då blir mannen en försenad patient hos urologen med de redan utvecklade konsekvenserna. Tecken på sjukdoms akuta stadium:

 • smärt syndrom i ljummen, perineum, ger till skrotum, penis och nedre ryggen;
 • problem urinering, när en man inte helt kan tömma blåsan och besöker toaletten många gånger en natt;
 • minskning av sexuell aktivitet på grund av brist på tidigare lutning mot en partner;
 • problem med erektion - det försvinner på morgonen, och processen för samlag blir smärtsamt.

Uppkomsten av sjukdomens akuta stadium, särskilt i ung ålder, noteras inte alltid av män eller de avskriver symptomen på prostatit för förkylningar, överansträngning och andra problem. I det här fallet kan patienten periodiskt hoppa över temperaturen, speciellt med en bakteriell form av inflammation, han klagar över svaghet, irritabilitet och minskad effektivitet.

Sådana tecken inkluderar smärta vid urinering, särskilt i början och slutet av akten, en svag ström av urin, en känsla av ett fast föremål i ändtarmen, problem med avföring. På grund av kronisk inflammation i det lilla bäckenet, lider patienten av regelbunden förstoppning, nivån av libido minskar, för tidig utlösning noteras, och framträdande venösa nät uppträder på benen och huden i pungen.

Varför komplikationer uppstår?

Konsekvenserna av prostatit hos män kan vara olika, även de farligaste, såsom infertilitet, impotens och bildandet av prostata adenom (godartad tumör). Ändringar görs i olika organ i det lilla bäckenet, beroende på om sjukdomen har gått in i det sista, kroniska skedet.

Oftast är den inflammatoriska processen farlig för urinvägarna - det lämnar prostatakörteln och sprider sig till urinblåsan, urinledarna och urinröret. Infektion med mikrobiell flora främjar den snabba penetrering av patogena bakterier i organ och vävnader som ligger intill prostata.

Urinsystemet har inte tillräckligt med hinder för att skydda den mot infektionsfloraens infiltration, så att andra bäckens organ involverar sig i processen leder till utvecklingen av cystit, uretrit och andra komplikationer upp till njurinsufficiens. På detta stadium kan patienten observera följande kliniska manifestationer:

 • Patologisk nedbrytning av urinvägarna, vilket uppenbaras på grund av svullnad och utvidgning av prostata;
 • svårighet att ta urinen ur och känna sig ständigt överflödig ur blåsan;
 • smärtsamma förnimmelser i underlivet i form av skarpa attacker som intensifieras på kvällen och natten.

Sådana symtom kräver omedelbar behandling av en kvalificerad specialist, eftersom de signalerar infektion av inte bara prostatakörtelns vävnader, utan även de närliggande organen i urinvägarna.

Från sidan av prostatakörteln kan de övergripande konsekvenserna av sjukdomen uppenbaras av försämringar av dess funktioner, otillräcklig utsöndring av vätskan, markerat ödem i vävnaden och atrofiska förändringar. Om en man konsulterar en läkare i tid, har märkt problem med urinering, smärta i bäckenregionen och en minskad erektilfunktion, kommer han att ha en mycket bättre chans att minimera följderna av patologi och korttidsbehandling.

Komplikationer av akut form av prostatit

Vad är farlig prostatit för män, som sker i akut form? Den huvudsakliga och mest skrämmande konsekvensen är övergången av patologi till ett kroniskt stadium, som i framtiden kan vara asymptomatisk och kan inte detekteras. Därför bör en man uppmärksamma de minsta symptomen på inflammation i prostata och i tid att konsultera en specialist för diagnos och terapi.

Konsekvenserna av akut prostatit är också bildandet av en abscess (abscess tillsammans med smältning av prostatavävnaden) och omfattande stillastående fenomen. På bildandet av suppuration i vävnaderna i prostatakörteln följande symtom:

 • skarpa smärtor i ljummen, anus och rygg;
 • ökning i temperatur till 39-40 ° С;
 • svaghet, oförmåga att utföra aktiva fysiska rörelser;
 • utsöndring av mukopurulent innehåll från anuset;
 • tvungen posera liggande på hans sida med sina ben pressade till hakan, för att lindra smärtsyndromet.

Mot bakgrund av stagnation i bäckenregionen och bildandet av en abscess i prostata vävnaderna kan ärr kvarstå på ytan av körtelepitelvävnaden, kommer denna effekt att förbli hos mannen för livet. Därför bör prostatitkomplikationer i form av prostatsekretionsstasis inte tillåtas, eftersom situationen ofta förvärras av infektionen av exudat och utvecklingen av suppuration. Här är de viktigaste konsekvenserna av en akut form av prostatainflammation

cystit

Inflammation av blåsans väggar, som inte är så lätt att bota som det verkar vid första anblicken. Med den smittsamma formen av sjukdomen kan den patogena floran dämpas genom intag av olika farmaceutiska preparat, men samtidigt gå in i latent form och manifestera sig vid varje exacerbation av prostatit. Cystit är smärtsam under urinering, så en patient med prostatit kanske inte ens märker det, differentiell diagnos är nödvändig.

vesiculitis

Inflammation av seminala vesiklar, som ofta blir en komplikation av prostatit. Det påverkar både ett och två ägg på en gång, och bland symtomen kan man notera djup smärta i lilla bäcken och sakrum, svårt obehag vid erektion och ejakulation, närvaron av blod i sperma.

I urinen kan förekomma delar av pus och seminal vätska, urinering blir smärtsamt och snabbt. I avsaknad av behandling sitter de partiella vesiklarna, vilket redan är en indikation på kirurgisk ingrepp. Om behandlingen skjuts upp under lång tid kan infertilitet utvecklas.

uretrit

Urinflammation, som ofta åtföljer akut form av prostatit. Sjukdomen uppträder med smärta i urinröret, som stör i vila och ökar under urinering. Också från urinrörets kanal tilldelas regelbundet slem med en blandning av pus och dess läppar blir röda och limma. Patienter klagar på känslan av att ett främmande föremål fastnar i urinröret, de har en försening i urinen. Denna effekt orsakas av bakterieflorans penetration från prostata vävnaderna i urinröret.

pyelonefrit

Sjukdom i njursystemet, som härrör från komprimering av uretrödematös och förstorad prostata. Prostatit förvärrar urodynamiken, bidrar till att hålla urinen och öka trycket i urinvägarna. Av detta skäl släpper ventilerna vätskan i motsatt riktning - från blåsan till njuren, vilket leder till att njurens rörformiga hålighet expanderar och rester av den övergivna urinen blir smittade.

Reduktion av erektil funktion

Prostata ligger under blåsan och omger urinvägskanalen. Om det inte finns någon inflammation, förhindrar järnet att sätesvätskan kommer in i urinblåsan och stabiliserar urinering. Prostaten är också ansvarig för att producera testosteronhormonet. När körteln är inflammerad ökar den i storlek och svullnad, på ytan av prostata bildade ärr som stör uppförandet av nervimpulser.

Som ett resultat försämras erektionen, och i urinen kan små portioner av seminalvätska observeras. Infektiösa, stillastående och inflammatoriska processer i prostatakörteln leder över tid inte bara till förlusten av erektion och impotens utan också till infertilitet. Detta händer dock oftare med en kronisk, försummad sjukdomsform - det kommer att diskuteras senare.

Konsekvenser av kronisk form

Eftersom bland prostatitvarianter, mer exakt, dess former är akuta och kroniska, är den andra mycket farligare för dess effekter på den manliga kroppen. I avsaknad av adekvat terapi för en akut inflammatorisk process går sjukdomen till ett försummade stadium och är mycket svårare att behandla. Detta påverkar inte bara erektilfunktionen, utan också provar problem med det genitourära systemet som helhet.

Om du inte börjar behandla någon typ av prostatit i tid, särskilt kronisk, är de negativa konsekvenserna oundvikliga:

 • Impotens - detta begrepp omfattar inte bara bristen på full erektion, utan också dess fullständiga förlust, för tidig utlösning, smärta och obehag under sexuella handlingar, vilket gör att partnernivån drar sig avsevärt.
 • Infertilitet - Inferioritet av mognadsspermatozoer mot bakgrund av skador på det manliga reproduktionssystemet som ett resultat av en långvarig inflammatorisk process i prostata och småbäcken.
 • Prostataadenom är en godartad proliferation av prostataepitelceller, vilket medför en patologisk minskning av urinröret. För att minska risken för degenerering av celler i maligna celler rekommenderas patienter kirurgi.
 • Skleros av prostata är bildandet av sklerotiska förändringar i käftens vävnader, ärr, suppuration, rynkor och döende element. Även små håligheter fyllda med purulenta innehåll kan bildas i prostata, vilket ökar risken för abscessbildning. Behandling är uteslutande kirurgisk, om den överges, är ett dödligt utfall möjligt.
 • Prostatacancer är bildandet av en malign tumör, medan tumörens tillväxt klagar över outhärdlig smärta i underlivet och i ryggen.

Det kan också finnas:

 • Cystor i prostatakörteln - ett fenomen som uppträder ganska sällan som en konsekvens av prostatit. Noninfectious formationer som växer i körtelvävnaden tömmer regelbundet ur den ackumulerade vätskan genom punktering, och infektion i bildandet och dess bristning med bildandet av en abscess kräver kirurgisk ingrepp.
 • Infektion av den sexuella partnern - en bakterieflora som aktivt multiplicerar i det lilla bäckens organ kan tränga in i en kvinnas sexuella organ under en oskyddad handling och orsaka utvecklingen av en inflammatorisk process.
 • Neuros och depression - En man med kronisk form av prostatit kan ha oavbrutna utbrott av aggression, apati, svaghet och irritabilitet, vilket är resultatet av konstant obehag och smärta i bäckenområdet. Mot denna bakgrund kan patienten falla i deprimerade tillstånd, förlora intresset för livet.
 • Epididemoortit - inflammation, lokaliserad i testiklarna. Det förekommer i de flesta fall som konsekvens av infektionssjukdomar i det genitourära systemet, inklusive prostatit. Den enda lösningen på problemet här är kirurgi, där det drabbade organet avlägsnas (orchiektomi utförs).
 • Stenar i prostata - efter deras bildning kan de öka under sjukdomsprogressionen och nå en stor storlek. Detta fenomen leder till ökad smärta i patienten och konstant förvärring av inflammation. Behandlingen är ganska komplicerad och utförs i specialkliniker utrustade med nödvändig utrustning.

Dessa är komplikationerna av kronisk prostatit, som kan utvecklas i avsaknad av snabb behandling. En man som vill behålla prostata och genitourinsystemet som helhet länge bör lyssna uppmärksamt på kroppens signaler och utan tvekan söka hjälp från en kvalificerad specialist. Man måste komma ihåg att de listade konsekvenserna av inflammation i prostata kan undvikas

För detta är det nödvändigt att regelbundet genomgå schemalagda undersökningar med urologen, undvik hypotermi, infektionssjukdomar, övervaka immunsystemet och reglera sexuell aktivitet. Långtidsuppehåll, som sexuella övergrepp, stillesittande livsstil, rökning, alkohol - alla dessa faktorer leder till utveckling av prostatit, som är fylld av farliga och allvarliga komplikationer. Det är bättre att förebygga sjukdomen än att spendera tid och ekonomi vid lång terapi och oroa sig för eventuella allvarliga konsekvenser för kroppen.