Huvud
Skäl

Gonorré hos män

Gonorré är en vanlig veneral sjukdom av infektiös och inflammatorisk natur som påverkar det cylindriska epitelet av slemhinnorna i urinröret och parauretralkörtlarna. Mindre ofta finns det en lesion i struphuvudet, mjuka gommen, tonsiller, rektum och ögonbindhinnan.

Orsaker och riskfaktorer

Sjukdomen orsakas av gonokocker - gramnegativa diplokocker arter Neisseria gonorrhoeae, som är belägna på ytan av epitelceller, röda blodceller och spermaceller, i det intercellulära och subepitelial utrymme. Bakterier kan också placeras inuti leukocyter, epitelceller och andra mikroorganismer, särskilt trichomonader.

Infektionen av gonorré hos män uppträder huvudsakligen genom sexuell kontakt; Sannolikheten för infektion med en enda kontakt med en sjuk kvinna är 25-50%. Känslighet mot gonokockinfektion förbättras genom förlängning av samlag, ejakulation och under menstruation med en partner. Kontakt överföring av gonorré för män är inte typiskt.

Personlig profylax av gonorré hos män innebär att hygienen hos sexuell aktivitet följs. Det är nödvändigt att undvika oskyddade kontakter och tillfälliga kontakter.

Toppincidensen faller vid en ålder av maximal sexuell aktivitet - från 20 till 30 år. Efter infektion producerar kroppen antikroppar mot gonokocker, men immunitet mot gonorré utvecklas inte.

form

Gonokockinfektion kännetecknas av en mängd olika manifestationer. Beroende på platsen utmärks flera former av gonorré:

 • gonorré uretrit (gonokockinfektion i de lägre delarna av genitourinärsystemet) med komplikationer och utan;
 • stigande gonorré - gonorré bäckviperitonit och övre urinvägsinfektion i urinvägarna (hos män är det extremt sällsynt);
 • gonokockinfektion i den anorektala regionen (gonorré proctit);
 • gonokocksfaryngit, tonsillit och stomatit;
 • gonokockinfektion i muskuloskeletala systemet (gonartrit);
 • gonokockinfektion i ögonen (blenorré); och så vidare.

Oftast förekommer gonorré hos män i form av uritrit. Infektionen sprider sig över hela längden i den urogenitala kanalen, fånga sädesblåsorna, prostata, testiklar och bitestiklar, i svåra fall, den drabbade bukhinnan.

Gonorréfaryngit, stomatit och tonsillit uppträder som ett resultat av infektion med könsorganala kontakter; Gonorré proctit är vanligare hos personer med icke-traditionell sexuell läggning. Extravitalital foci förekommer på grund av generaliseringen av den smittsamma processen. De första drabbade lederna, mindre benägna att utveckla gonorré meningit eller endokardit.

Övergången av sjukdomen till kronisk form, tillsats av andra infektioner, förekomst av komplikationer, försök till självbehandling och i synnerhet obehörig användning av antibiotika ökar sannolikheten för infertilitet.

Beroende på varaktigheten av flödet skiljer de mellan färsk och kronisk gonorré. Färska gonorré hos män som diagnostiserats med sjukdomen manifestation mindre än två månader, den kroniska formen - medan symptom eller exacerbationer omväxlande med eftergifter för två månader eller mer, samt en okänd sjukdomsduration.

Frisk gonorré kommer i sin tur att delas in i akut, subakut och torpid, det vill säga raderas eller flyter asymptomatiskt. I den kroniska formen av sjukdomen bildar gonokocker ofta L-former, delvis förlorade antigena egenskaper och därför inte känsliga för behandling. När de infekteras med gonokockstammar som producerar p-laktamas, utvecklas atypiska former av gonorré, resistenta mot antibiotikumets beta-laktamtal. Även kända fall av gonokokonositelstva när förmågan att sprida infektionen inte åtföljs av utvecklingen av patologiska processer i bärarens kropp.

Symtom på gonorré hos män

Den kliniska bilden av primär gonokockinfektion beror på patogenens penetrationsplats. När gonorré uretrit patienter klagar på täta urinträngningar, dysuri (smärta, sveda och brännande när man kissar) urin suddig och riklig varig eller varig serös leucorrhoea. När torpid kurs gonokockuretrit dizuricheskie och exsudativa fenomen är milda och försvinner utan behandling inom några dagar, men kan återföras under påverkan av provocera faktorer - alkoholanvändning och sexuell aktivitet.

Gonorréfaryngit kännetecknas av smärta i halsen, komplicerat genom att svälja, svullnad och rodnad i mjuka gomans och tonsils slemhinnor. Gonorré proctit förekommer oftast asymptomatiskt, ibland kan det finnas klåda eller brännande i anorektalt område, purulent urladdning från anus, tenesmus och smärtsam avföring. I regel varar inkubationstiden för gonorré hos män med primär infektion från 3 till 15 dagar, med blandade infektioner - ungefär en månad eller mer.

Oftast förekommer gonorré hos män i form av uritrit.

Kronisk gonorré hos män brukar ta en långvarig karaktär med periodiska exacerbationer. Patienterna är oroade över frekvent urinering för att urinera på natten, skarpt slemhinnor ur urinröret på morgonen; i den första delen av urinen finns strängarna av exudat som utsöndras från excretionskanalerna hos klövarna i körtlarna. Sprutning av urinen och minskning av strålningsintervallet indikerar närvaron av vidhäftningar i urinröret. Samtidigt finns det sexuella störningar: för tidig utlösning, erektil dysfunktion, anorgasmi och nedsatt libido. I utbrednings av den inflammatoriska processen i sädesblåsorna, prostata och Cowpers körtel smärtpatienter plågas av urinröret och ollonet, i grenen och pubic korsbenet; det finns parestesi, obehag under sittande och känslan av en främmande kropp i ändtarmen.

diagnostik

Gonorré hos män diagnostiseras av en venereolog eller urolog på grundval av kliniska undersökningar, uretroskopi, anamnese och laboratorietestresultat. För färsk gonokockinfektion av den nedre uppdelningen av det urogenitala systemet karakteristiskt mönster av akut främre uretrit: rodnad och svullnad av läpparna av urinröret, mukosal ödem, förtjockning och utjämning rynkor. Torpidformer manifesterar sig som främre såväl som total uretrit, med en generell förhöjning av symptomen på den inflammatoriska processen och måttlig utsöndring. Med kronisk gonorré hos män under ureteroskopi, upptas kongestiv hyperemi och infiltrering av urinrörsvamparna.

För närvarande förekommer gonorré huvudsakligen som en blandad infektion. Som en konsekvens är uttalade tecken på gonorré hos män sällsynta. För att bekräfta diagnosen krävs laboratorieundersökningar - bakterioskopi och bacussis skrapningar och tvättar från urinröret och rektum. Samtidigt diagnostiseras andra sexuellt överförbara sjukdomar: syfilis, HIV, hepatit B och C, trichomoniasis, klamydia etc.

Med snabb behandling och adekvata terapeutiska åtgärder botas frisk gonorré hos män utan konsekvenser för hälsa och reproduktiv funktion.

Bakterioskopisk metod är mest effektiv med färsk gonorré. Efter torkning och fixering färgas biopreparationer med metylenblått och gram, men på grund av stor variation är det inte alltid möjligt att detektera patogenen genom bakterioskopi.

De borttagna och asymptomatiska formerna av gonoré diagnostiseras med metoden för matsmältning på artificiellt medium. För att uppnå tillförlitliga resultat är materialets renhet och strikt vidhäftning med biomaterialprovtagningstekniker viktiga. Vid kontaminering av bioassay med urinrörets mikroflora används selektiva medier med antibiotika.

Ibland diagnostiseras gonorré med en polymeraskedjereaktion, och ibland hänvisas de till immuno-enzym och immunofluorescerande metoder.

När en ny gonorré hittas hos en man, visas en undersökning av alla hans sexpartners, intim kontakt med vilken 14 dagar före sjukdomsproblemet började. Vid en utplånad eller asymptomatisk kurs undersöks gonorré av kvinnor och män som haft intima relationer med patienten i två månader före symtomstart. Om patienten lever med kvinnliga barn undersöks de för att utesluta sjukdomsöverföring genom kontakt och hushåll.

Behandling av gonorré hos män

Strategin för behandling av gonorré hos män beror på sjukdomens form och längd. Med en färsk okomplicerad gonokockinfektion i de nedre delarna av genito-urinvägarna är en enda intramuskulär eller oral administrering av ett antibiotikum tillräckligt.

Komplicerad gonorré kräver längre behandling. I detta fall administreras antibiotika intravenöst eller intramuskulärt var 24: e timme, var 12: e timme eller var 8: e timme, beroende på läkemedlet under veckan. Etiotrop behandling av gonorré hos män i akuta fall bör fortsättas i minst 48 timmar efter det att sjukdomen har försvunnit. Vid blandade infektioner tillsätts ett annat antibiotikum eller ett antiprotozoalt läkemedel till regimen. Vid tiden för antibiotikabehandling ska patienten helt eliminera alkohol och avstå från samlag. För att öka effektiviteten av antibiotikabehandling rekommenderas att man använder en bakteriologisk metod för att kontrollera patogenens känslighet för de föreskrivna läkemedlen.

När de infekteras med gonokockstammar som producerar p-laktamas, utvecklas atypiska former av gonorré, resistenta mot antibiotikumets beta-laktamtal.

I subakut, stel och kronisk gonorré hos män, förutom allmän antibiotikabehandling föreskrivna lokala medier - antiseptisk instillation i urinröret, och med skador i rektum - microclysters med antiseptiska lösningar och anti-ljus. I avsaknad av en exacerbation kan fysioterapiska metoder användas:

 • laserterapi;
 • inductothermy;
 • magnetisk terapi;
 • UHF;
 • ultraviolett bestrålning;
 • elektrofores och ultrafonophores.

I vissa fall utförs specifik och icke-specifik immunterapi: patienter ges gonokockvaccin, immunmodulatorer ordineras och autohemoterapi utförs ibland. Immunoterapeutisk behandling börjar antingen efter dämpning av akut inflammatorisk process, eller före antibiotikans förlopp vid subakut, torpid och kronisk sjukdomsförlopp.

För att övervaka effektiviteten av terapeutiska åtgärder upprepas bakteriologiska och bakterioskopiska studier 7-10 dagar efter starten av behandlingen. Serologisk - efter 3, 6 och 9 månader. Beslutet att använda provocerande metoder för att övervaka effektiviteten av behandlingen tas individuellt. Effekten av provokation uppnås på följande sätt:

 • smörjning av urinröret med 1-2% lösning av silvernitrat;
 • påverkan av högfrekvent elektromagnetiskt fält;
 • Användning av kryddig och salt mat eller alkohol innan du tar biomaterial.
 • introduktion av gonokockvaccin;
 • kombinerad provokation - en kombination av flera av ovanstående metoder.

utsikterna

Med snabb behandling och adekvata terapeutiska åtgärder botas frisk gonorré hos män utan konsekvenser för hälsa och reproduktiv funktion. Övergången av sjukdomen till kronisk form, tillsats av andra infektioner, förekomst av komplikationer, försök till självbehandling och i synnerhet obehörig användning av antibiotika ökar sannolikheten för infertilitet. Vid generalisering av infektionsprocessen är prognosen försiktig.

Komplikationer och möjliga konsekvenser

Vänster obevakad, sprider färsk gonokockinfektion i hela urinröret, vilket framkallar inflammatoriska sjukdomar i organen i urogenitalt distrikt. Typiska komplikationer av akut gonorré inkluderar:

 • epididymit och defferendit - inflammation av epididymis och vas deferens;
 • funniculit - spridningen av inflammatorisk process till hela vas deferens;
 • periorit - infektiös och inflammatorisk lesion av testikelskalet, externt manifesterad av en kraftig ökning av pungen, utjämning av gränserna mellan testikel och appendage;
 • prostatit - inflammation i prostata;
 • kuperit - inflammatoriskt nederlag av Cooper-körteln med bildandet av en tät, smärtsam ärtliknande nod;
 • spermatocystit eller vesikulit - inflammation av sällsynta vesiklar;
 • parauretrit - exudativ inflammation i parauretralkörtlarna. Hos patienter observeras förträngningen av urinhålan och utseendet av falska abscesser på grund av igensättning av det purulenta exsudatet hos de parauretriska passagen;
 • cavernit - bildandet av en inflammatorisk nod i den cavernösa kroppen, vilket orsakar krökets krökning i ett tillstånd av erektion.

Akuta inflammatoriska processer i organen i det manliga reproduktionssystemet åtföljs ofta av en ökning av kroppstemperaturen och allmän förgiftning av kroppen. Utseendet av tråksmärta kan indikera utvecklingen av en abscess; I sådana fall borde du genast söka medicinsk hjälp.

Infektionen av gonorré hos män uppträder huvudsakligen genom sexuell kontakt; Sannolikheten för infektion med en enda kontakt med en sjuk kvinna är 25-50%.

Med kronisk gonorré hos män utvecklas kroniska inflammatoriska sjukdomar i mässingskanalen. Kronisk vesikulit uppenbarar tråkig smärta längs urinrörets lopp och smärtsamma förnimmelser vid utlösningsprocessen, bestrålning till området i sakrummet och midjan. Kronisk couperit provar allvarlig ömhet i endotarmen, obehag när man sitter på fasta stolar och svårigheter med avföring. För män som planerar faderskap är den farligaste kroniska prostatit, vilket orsakar spermatogenes, vilket leder till en minskning av rörligheten och som en konsekvens fertiliseringsförmågan hos spermier.

förebyggande

Personlig profylax av gonorré hos män innebär att hygienen hos sexuell aktivitet följs. Det är nödvändigt att undvika oskyddade kontakter och tillfälliga kontakter.

För att förhindra smittspridning ingår laboratoriediagnostik av gonorré i programmet för rutinundersökningar av livsmedelsindustriarbetare, medicinsk personal och anställda vid barns institutioner.

Tecken på gonorré hos män, behandling och förebyggande metoder

Gonorré, eller gonorré, är en infektiös och inflammatorisk sjukdom som påverkar det slemhinniga epitelet hos organen i det genitourinära systemet, tarmarna, nasofarynxen och den visuella apparaten.

Den initierade patologiska processen leder till utvecklingen av infertilitet och andra störningar i arbetet hos det manliga reproduktionssystemet. Det är därför som behandling av gonorré hos män kräver ett integrerat, ansvarsfullt och kompetent tillvägagångssätt.

berättelse

Gonokocker orsakar inflammation av nästan alla slemhinnor på könsorganen hos män, vilket åtföljs av purulent urladdning. Plus några mer subjektiva känslor - brännande i könsorganet, ömhet med urinering.

Sjukdomsnamnet - "gonorré" - föreslogs i 2: a århundradet e.Kr. e. doktor Galen, det menade "semenootchenie", det var felaktigt. Men termen är fast förankrad i den medicinska ordlistan, även om andra namn för denna sjukdom är också kända: i Ryssland bryts det, i Tyskland är det gonorré, i Frankrike är det en vesikel.

För närvarande är gonorré en av de vanligaste STD: erna. I världen blir omkring 150-180 miljoner människor sjuk varje år, vilket är 2-3 gånger lägre än de reella siffrorna.

Patogen av gonorré

Gonorrés orsaksmedel är gonokocker. Om du studerar gonokocker under ett mikroskop, så är det i form som det liknar kaffebönor. Runt gonokockerna finns en formgivning i form av kapslar, på grund av vilka de inte rör varandra.

I analyserna av en man med akut gonorré finns de flesta gonokockerna inuti leukocyterna. Så gonokocken döljer sig från immunsystemet.

Ofta fångas gonokocker av andra patogener av STD, t ex Trichomonas. Gonokocker från sådana trichomonader kan också orsaka en reaktivering av gonorré. Detta händer ofta när patienten försöker behandla inflammation i urinröret självständigt, utan att veta att antibiotika inte verkar på trichomonas, och trichopolum inte kan döda gonokocker.

klassificering

Sjukdomens intensitet:

 • Akut gonorré - tecken på inflammation uttalas starkt.
 • Subakut - symptomen raderas.
 • Torpid (lethargisk) - subjektiva symptom är frånvarande, men gonokocker detekteras genom laboratoriemetoder.
 • Latent (bärare) - symptomen på gonoré är frånvarande, patogenen kan isoleras genom laboratoriemetoder med svårighet.

Vid den tid som har gått sedan infektionen:

 • Frisk gonorré (varaktighet av kursen - upp till 2 månader).
 • Kronisk gonorré (sjukdomsvaraktighet över 2 månader).

På lokalisering av män skilja gonokocker:

 • Uretrit - inflammation i urinröret (urinröret).
 • Balanit (balanoposthit) är en gonokockskada av penisens huvud och innerhöljet på förhuden.
 • Epididymit är gonorré hos epididymis.
 • Orchitis är en inflammation i testis.
 • Prostatit - prostata gonorré.
 • Vesikulit är en gonorrhealusion av partiella vesiklar.
 • Några andra former.
 • Extravitalital gonorré:

- konjunktivit (vuxen blennery)

- artrit - gonokockskador av leder,

- endokardit - inflammation i hjärtatets inre skal,

- peritonit, meningit, sepsis och liknande. - hos män kan endast uppträda med en kraftig minskning av immunitet och förändring av blodets baktericida egenskaper.

Ofta sker gonorré i samband med andra infektioner, som maskerar dess manifestationer, till exempel med:

 • klamydia,
 • mykoplasmos,
 • syfilis,
 • ureaplazmozom,
 • trikomonasinfektion,
 • virussjukdomar.

symptom

Om de första kliniska manifestationerna av sjukdomen en man gissade 3-7 dagar efter infektion är sådan inkubationstiden för gonorré. Med ett högt motstånd av organismen till patogener av olika sjukdomar kan de första tecknen störa patienten först efter några veckor. Sjukdomen kännetecknas av två former av perkolering: akut och kronisk.

Vid akut gonorré är patienten orolig:

 1. Med slem och pus:
 2. Obehagliga känslor av brännande och smärta i urinröret;
 3. Hyppig och smärtsam uppmaning att urinera.

I avsaknad av snabb behandling tränger infektionen urinröret, infektionen tränger in i epididymis, vilket orsakar inflammation (vi talar om epididymit och orcoepididymit). Inflammatorisk process leder till en ökning i testikeln, tillsammans med extrem ömhet och feber. Efter flera (3-4) veckor, passerar den inflammatoriska processen antingen eller övergår till en kronisk form. I mer komplicerade fall kan den tredje (latenta) formen av gonorré vara nekros.

Symtom på kronisk form

Med utvecklingen av kronisk gonorré är akuta symptom hos män frånvarande. Processerna av inflammation utvecklas omärkligt, men ibland förvärras tillståndet. Varje sådant utbrott leder till en förändring av de drabbade organens struktur. Bland annat finns nästan alltid ett karakteristiskt symptom som indikerar en kronisk gonorré - "morgonfallssyndrom".

Efter en natts sömn uppträder en liten mängd grumlig substans i öppningen av urinröret, där pus är uppenbart. Löpande former av kronisk gonorré orsakar smärta vid urinering.

Konsekvenser och komplikationer

Den kroniska formen av sjukdomen är farligast på grund av dess konsekvenser, eftersom den har en impermanent natur. Män letar ofta inte på milda plågor. Och vid denna tidpunkt sprider infektionen genom inre organ och orsakar inflammation. En av de vanligaste komplikationerna är framväxten av sekundära infektioner, nämligen candidiasis, ureaplasmos, klamydia. I detta fall kan de, i motsats till gonorré, flöda ganska ljust och därmed förhindra korrekt diagnos.

Bland de farligaste och komplexa konsekvenserna kan identifieras prostatit och orkoepididymit (inflammation av testiklar och appendage). När den sista mannen är orolig för feber, svullnad och smärta i ljummen, trängsel i pungen. Om sjukdomen utvecklas i en testikel, leder det här till en överträdelse av spermierosframställning i den. Om sjukdomen har sväljat båda ägg leder det till infertilitet. Gonorré prostatit kännetecknas av en kronisk sjukdomssjukdom. Han är svag behandlingsbar, leder därför ofta till impotens och infertilitet.

Gonorré påverkar också kroppens urinsystem. Infektionens utveckling kan leda till en minskning av urinrörets lumen. Också bland komplikationerna är gonorré-konjunktivit, vilket leder till död av ögonvävnader och blindhet. Inflammationer i inre organ kan leda till hepatit, meningit, myokardit och hudsjukdomar.

diagnostik

Laboratorieforskning inom gonorré består av:

 • allmän smet;
 • metod för detektering av patogenantigener;
 • Metoden för DNA-detektering av patogenen;
 • ympning;
 • detektion av antikroppar mot patogenen.

Ett vanligt smet, eller ett smet på floran, består i att undersöka urladdningen ur urinröret och låter dig bestämma antalet leukocyter. Baserat på siffran kan du bedöma närvaron eller frånvaron av inflammatorisk process. För att genomföra metoden för att identifiera patogenantigenerna används också urladdningen från urinröret. Metoden för DNA-detektering av patogenen innefattar en polymeraskedjereaktion och möjliggör diagnosen med maximal noggrannhet av kroniska och asymptomatiska infektioner.

Kärnan vid sådd är tillämpningen av testmaterialet på sådana näringsmedier som är erkända som lämpliga för tillväxten av patogena mikroorganismer. För sådd används urladdning från urinröret. Metoden är unik för hög noggrannhet, men tar mycket tid - från 7 till 10 dagar. För att genomföra metoder för att detektera antikroppar mot patogenen används patientens blod.

Mikrobiologisk diagnos består av följande metoder:

 • bakterioskopisk (mikroskopisk);
 • bakteriologiska;
 • serologi;
 • Molekylärbiologi.

Bakterioskopisk metod består i färgning av två Gram-fläckar, samt 1% vattenlösning av metylenblå och 1% alkohollösning av eosin. Den bakteriologiska metoden består i sådd på näringsmedia och gör det möjligt att bedöma gonokockernas känslighet för antivirala läkemedel. Den serologiska metoden består i att utföra RSK (komplementbindningsreaktion) med patientens blodserum. Den molekylärbiologiska metoden kännetecknas av ett högkänslighets- och specificitetsindex.

Behandlingsschema för gonorré hos män

Gonorré utan komplikationer behandlas hemma. Indikationer för sjukhusvistelse:

 • gonorré, komplicerad av konjunktivit, epididymit, prostatit;
 • långvarig sjukdomsförlopp utan behandling
 • bildandet av sepsis och generaliserad infektion;
 • permanenta återfall av gonorré.

För att förhindra kronisk process och infertilitetsbehandling av gonorré ska behandla enbart med läkaren (hudläkare), och utnämningen av antibakteriella läkemedel bör observeras noga och inte avbryta behandlingen. Annars ökar risken dramatiskt för att köpa denna form av gonorré, vilket skulle vara resistent mot de flesta typer av moderna läkemedel, och därmed bli obotlig.

Specialister från Förenta staterna föreslog två nya regimer för behandling av gonorré hos män. Över 400 personer i olika åldrar (16-60 år gamla) med allvarliga försummade former deltog i testen. De var uppdelade i 2 grupper, som fick olika behandlingsmetoder. De vanligaste biverkningarna hos patienterna var - buksmärta, illamående, diarré.

Resultaten av dessa kliniska prövningar av nya behandlingsregimer för genital gonorré uttrycktes vid den 20: e konferensen (i Österrike i Wien) av International Society for Research on STDs:

 • Det visade 100% effektivitet i användningen av behandling av oral azitromycin (Sumamed, Azitroks, Azitsid, Hemomitsin, Z-faktor Ekomed) + gentamicin injektion.
 • 99,5% effektivitet visades genom kombinationen av administrering av azitromycin och gemifloxacin.
 • 100% effektivitet visades av dessa behandlingsregimer vid gonokockinfektion i slemhinnan orofarynx och rektum.

Standard rekommendationerna centran för kontroll och förebyggande av sjukdomar (CDC) för behandling av gonorré var: intagande av Azithromycin (Sumamed) eller doxycyklin i kombination med injektioner av Ceftriaxon. Nu kommer de nya 2-regimerna att erbjudas om det finns en allergi i patienten mot cefalosporiner eller läkemedelsresistens mot dem och tetracykliner. Tester har inspirerat proffs, eftersom resultaten har visat effektiviteten av nya behandlingsalternativ med tanke på ökande halter av antibiotikaresistenta former av gonorré under det senaste decenniet.

Förutom läkemedelsbehandling ska patienten följa följande rekommendationer:

 • undvik psyko-emotionell stress och fysisk ansträngning;
 • att vägra alkohol och röka
 • berika din kost med fiber och proteinprodukter. Ät mer skaldjur, frukt, kött, fisk och grönsaker;
 • ge full vila och sömn
 • avstå från sexuella kontakter tills full återhämtning.

När en sjukdom som är komplicerad av utvecklingen av svåra patologier, föreskriver behandling med flera typer av antibiotika i olika grupper.

Kronisk form

Kronisk gonorré behandlas mycket längre. Först tilldelas gonovaktsina kurser på 6-8-10 och intramuskulär injektion preparat som stimulerar ospecifik immunitet (pirogenal ribonukleas) och först efter denna behandling med antibiotika.

Kontrolltest ges efter avslutad behandling och månatligen i tre månader.

förebyggande

För att undvika infektion måste du noggrant följa reglerna för intim hygien. Undvik tillfälliga sexuella relationer. Använd kondomer. Regelbundet genomgå undersökningar med en läkare och ta prov på förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar.

Gonorré, som regel, detekteras i en redan försummad form, eftersom den i början är asymptomatisk. Den aktuella behandlingen kan helt bli av med denna infektion.

Vad är konsekvenserna av gonorré?

Gonorré är en infektionssjukdom som överförs sexuellt. Gonorrés orsaksmedel är gonokocken, som lever och multiplicerar i det genitourära systemet slemhinnan, tarmarna, halsen. Det finns en lesion av slemhinnorna.

Konsekvenser kan vara extremt obehagliga och farliga, eftersom själva sjukdomen kan vara akut och oftast - omärkligt och asymptomatiskt. I sådana fall måste vi prata om den kroniska, försummade formen av gonorré.

Det händer att sjukdomen erkänns så sent att det finns irreversibla följder som uttrycks i organiska skador och förändringar. En sorglig följd av kronisk form är infertilitet.

Konsekvenser av gonorré hos kvinnor

Infertilitet i detta fall är den vanligaste formen av komplikation av gonorré. Det kan också orsakas av inflammatoriska sjukdomar i livmodern och bilagor i akuta och kroniska former. Risken för sådana komplikationer ökar med användning av IUD (intrauterin enhet). Det finns också en typ av komplikation, såsom risken för en ektopisk graviditet som uppstår vid inflammatoriska sjukdomar i äggledarna.

Med inflammation i äggledarna är ackumulering av exsudat i rörets lumen. Det kan vara en genomskinlig gulaktig vätska, och vid stillastående fenomen och infektion blir denna vätska purulent, vilket väsentligt förvärrar patientens tillstånd.

Denna sjukdom kallas hydrosalpinx, och är samtidigt farlig för kvinnans liv, eftersom det kan ske ett fall i äggledaren och frisättning av purulent innehåll i bukhålan. Detta kan leda till peritonit och är en dödlig fara! Hydrosalpinx manifesteras genom att dra smärta i underlivet, i ländryggen, förgiftning av kroppen. Fallopieröret ökar kraftigt i storlek.

Efter infektion med gonorré kan bartholinit (inflammation i de stora vestibulära körtlarna) utvecklas. Denna inflammation börjar ungefär 2-3 veckor efter infektion med gonorré. Gonokocker tränger in i kanalerna i körtlarna och orsakar inflammation. I det här fallet uppträder de smärtsamma senorna i ljummen, med tryck på vilket utsöndringen av pus är möjlig.

Det kan finnas en ökning av feber till subfebrila siffror och högre. Efter en viss tid kan en ruptur av denna tumör inträffa, pus hällas ut och en viss förbättring av hälsan, en temperaturminskning. Om du inte vidtar åtgärder, så är det en återuppsamling av pus.

Problemet med att förebygga komplikationer av kronisk gonorré hos kvinnor är mycket viktigt. Dessa komplikationer kan också vara lustiga och asymptomatiska, som gonorré själv. Ibland händer det att den inflammatoriska processen i livmodern och dess bilagor uppträder med närvaron av ett antal karakteristiska tecken:

 • smärta i underlivet
 • vaginal blödning;
 • huvudvärk, feber, dålig hälsa.

Infertilitet kan bli en sorglig följd av gonorré hos kvinnor.

Komplikationer av gonorré hos män

Den allvarligaste komplikationen av sjukdomen hos män kan vara i form av testikelinflammation (orkit), dess bihang (orhiepididimit) och prostata inflammation (prostatit).

Inflammation av epididymis i gonorré utvecklas kraftigt, manifesterad i feber, rodnad och svullnad i pungen. Det finns allvarliga smärtor i den drabbade testikeln, vilket gör att gå mycket svårt. Spermatogenesen är starkt inhiberad. Möjligheten att befruktas är förlorad. I slutändan utvecklas manlig infertilitet, som en följd av gonorré.

Konsekvensen av gonorré hos män kan också uttryckas i form av prostatit, som kan vara akut och kronisk. En vanlig orsak till impotens och infertilitet är kronisk gonorré prostatit.

Med inflammation i äggledarna är ackumulering av exsudat i rörets lumen. Det kan vara en genomskinlig gulaktig vätska, och vid stillastående fenomen och infektion blir denna vätska purulent, vilket väsentligt förvärrar patientens tillstånd.

Denna sjukdom kallas hydrosalpinx, och är samtidigt farlig för kvinnans liv, eftersom det kan ske ett fall i äggledaren och frisättning av purulent innehåll i bukhålan. Detta kan leda till peritonit och är en dödlig fara! Hydrosalpinx manifesteras genom att dra smärta i underlivet, i ländryggen, förgiftning av kroppen. Fallopieröret ökar kraftigt i storlek.

Efter infektion med gonorré kan bartholinit (inflammation i de stora vestibulära körtlarna) utvecklas. Denna inflammation börjar ungefär 2-3 veckor efter infektion med gonorré. Gonokocker tränger in i kanalerna i körtlarna och orsakar inflammation. I det här fallet uppträder de smärtsamma senorna i ljummen, med tryck på vilket utsöndringen av pus är möjlig.

Det kan finnas en ökning av feber till subfebrila siffror och högre. Efter en viss tid kan en ruptur av denna tumör inträffa, pus hällas ut och en viss förbättring av hälsan, en temperaturminskning. Om du inte vidtar åtgärder, så är det en återuppsamling av pus.

Problemet med att förebygga komplikationer av kronisk gonorré hos kvinnor är mycket viktigt. Dessa komplikationer kan också vara lustiga och asymptomatiska, som gonorré själv. Ibland händer det att den inflammatoriska processen i livmodern och dess bilagor uppträder med närvaron av ett antal karakteristiska tecken:

 • smärta i underlivet
 • vaginal blödning;
 • huvudvärk, feber, dålig hälsa.

Infertilitet kan bli en sorglig följd av gonorré hos kvinnor.

Komplikationer av gonorré hos män

Den allvarligaste komplikationen av sjukdomen hos män kan vara i form av testikelinflammation (orkit), dess bihang (orhiepididimit) och prostata inflammation (prostatit).

Inflammation av epididymis i gonorré utvecklas kraftigt, manifesterad i feber, rodnad och svullnad i pungen. Det finns allvarliga smärtor i den drabbade testikeln, vilket gör att gå mycket svårt. Spermatogenesen är starkt inhiberad. Möjligheten att befruktas är förlorad. I slutändan utvecklas manlig infertilitet, som en följd av gonorré.

Konsekvensen av gonorré hos män kan också uttryckas i form av prostatit, som kan vara akut och kronisk. En vanlig orsak till impotens och infertilitet är kronisk gonorré prostatit.

Dessutom kan det finnas inflammation i de partiella vesiklarna (vesikulit) och inskränkning av urinrörets lumen. Samtidigt är det viktigt att börja behandlingen i tid, undvik hypotermi, kraftig fysisk ansträngning, alkoholkonsumtion, vilket leder till utveckling av gonorrékomplikationer hos män. Det är också viktigt att tillfälligt stoppa sexlivet.

I svåra fall, spridning av gonokockinfektion leder till spridning och hjärnskador, hjärta, leder, hud och lever. Mycket viktig tid för att upptäcka sjukdomen, eftersom inkubationstiden av gonorré hos män kan vara relativt lång, men det är oftast en manifestation av symptom av sjukdomen är snabbare än kvinnor.

Om den patogena mikrofloran kommer in i ögonen, så finns det en utveckling av gonokockkonjunktivit. Gonorré är en allvarlig komplikation av gonorré, vilket leder till blindhet. Med denna komplikation finns det ett starkt ödem i ögonlocken, frisättningen av purulenta innehåll från ögonen. Om du inte startar aktiv komplex behandling i tid, kan du förlora synorgan.

Den latenta risken för gonorré

Gonorré är ganska dolt och lömsk fiende hälsa, eftersom med sannolikheten för asymtomatiska, ökar risken för allvarliga störningar och skador organ och deras system sjukdomen.

Så vad är det farligt? Det mest irriterande är att gonokockinfektion förekommer oftast i samband med ett antal andra patogener (Chlamydia, Trichomonas, ureaplasma).

Diagnos av gonorré i sådana fall är väsentligt komplicerad. Mycket ofta kan gonokocker detekteras först efter förstörelsen av trichomonader, etc. Det bör också noteras att komplikationerna av samtidig infektioner behandlas ännu svårare och under lång tid.

Det är viktigt att förhindra uppkomsten av gonorré, eftersom ett antal förebyggande åtgärder som syftar till att förebygga sjukdomen, hjälper inte bara för att undvika krångel i samband med behandling av infektionssjukdomar, men också i kvalitet kommer att bidra till att upprätthålla inte bara sin egen hälsa, men också hälsan hos nära och kära!

Gonorré hos män och dess effekter

Gonorré är en av de vanligaste patologierna som är sexuellt överförda.

Om, efter infektion med gonokocker, männen omedelbart konsulterar en läkare och genomgår lämplig behandling, lyckas de undvika olika komplikationer som sjukdomen leder till. Den akuta formen av gonorré, som regel, är framgångsrikt botad inom en vecka eller två, och tillståndet stabiliseras snabbt. I de flesta fall diagnostiseras patienterna med en redan försummad sjukdom som har förvärvat en kronisk kurs.

Konsekvenserna av gonorré hos män kan vara ganska allvarliga, så det är viktigt att börja behandlingen redan när det finns tecken på infektion.

Vad hotar sjukdomen?

Med utvecklingen av kronisk gonorré sprider den inflammatoriska processen inte bara i könsorganet, utan genom hela kroppen, vilket leder till sådana komplikationer:

Mot bakgrund av utvecklingen av sjukdomen förekommer ofta inflammation i ollonet och förhuden blad som ger män betydande obehag stör urinblåsan och förhindrar normal uppträdande av sexuell liv. Kan också bli inflammerad prostata urinkanal, epididymis, lakunära kanaler. Ofta ett resultat av inflammation händer urinrörsförträngning. Sådana störningar i de flesta fall leder till utveckling av impotens och infertilitet - detta är den mest farliga konsekvenser av gonorré hos män.

Tung ström kännetecknas av gonadal epididymit (inflammation av epididymis), tillsammans med försämrad total hälsa, ökad kroppstemperatur, svullnad i pungen och svåra smärtsamma symtom.

Om båda testiklarna påverkas av gonorré, orsakar det i 70% av fallen en förlust av fertilitet.

Gonorré prostatit är också den vanligaste komplikationen av infektion med gonokocker. Den akuta formen av sjukdomen, med hjälp av komplex terapi, botas, men kronisk leder ofta till erektila störningar och impotens.

När infektionen sprider sig genom kroppen kan ögons slemhinnor påverkas, vilket leder till utveckling av gonorré-konjunktivit. Denna patologi är svår att korrigera och kan orsaka irreversibel synskada, ofta till och med blindhet.

Kronisk gonorré i avsaknad av behandling sprider sig gradvis genom kroppen och påverkar lever, leder, hud, hjärta, hjärna.

För att undvika komplikationer och eliminera biverkningar av gonorré hos män, måste du börja behandlingen i tid, strikt följa alla recept och rekommendationer från behandlingsläkaren.

Gonorré hos män: de första symptomen och kursen, diagnosen och behandlingen

Gonorré är en infektiös patologi med en övervägande purulent lesion av slemhinnan i det genitourära systemet. Det hänvisar till antropogena venerala sjukdomar, som överförs sexuellt. Självläkning är omöjlig, i avsaknad av adekvat terapi blir gonorré kronisk och leder till komplikationer.

etiologi

Orsaken till sjukdomen är penetrationen och förökning i den mänskliga kroppen en viss bakterie Neisseria gonorrhoeae, som först beskrevs av A. Neisser i 1879. Denna patogen hör till gramnegativa diplokocker, är böna-formad och belägen i par. Han har inte förmåga till självständigt rörelse.

Finns på ytan av gonokocken bidrar små villi (drack) till dess fastsättning på slemhinnans yta och penetration i cellerna. Dessutom bär dessa drunkards antigen information som kan förändras under utvecklingen av sjukdomen och under påverkan av ogynnsamma faktorer för bakterien.

Gonokocker har förmågan att omvandlas till en skyddande L-form. Detta ger honom förmågan att överleva när den absorberas av fagocyter och med otillräcklig intensiv antibiotikabehandling. Men från verkan av antiseptiska medel och miljöfaktorer skyddar L-formen inte, utanför kroppen bryts gonokocken snabbt när sekreterna torkar ut. Därför är den inhemska infektionsvägen sällsynt, det är endast möjligt om det finns en stor förorening av föremål och en kort tid mellan frisättning av bakterier till utsidan och deras kontakt med en annan person.

patogenes

Gonorré hos män uppträder oftast under sexuell kontakt med en sjuk gonorrépartner, som kanske inte har uppenbara yttre patologiska tecken. Det orsakande agenset finns i vaginala sekretioner och urinrörsekretioner. Med muntliga kontakter är närvaron av gonokock nasofaryngeal involvering viktigt, och i anala samlag, gonorré prostatit. Den homosexuella partneren skickar patogenen till spermierna och prostatens hemlighet. Infektion uppträder i 25-50% av fallen och är inte associerad med immunsystemets aktivitet.

Efter att ha kommit in i kroppen är gonokocker fästa vid slemhinnans yta, och inte migrerar långt bortom penetrationszonen. I de flesta fall påverkar de urinröret och prostatakörteln, lägger sig på spermatozoa och når ibland de terminala områdena av vas deferenserna. Med samtidig infektion av trichomoniasis kan gonokocker tränga in i trichomonaderna, i det här fallet är antibakteriella preparat för dem inte farliga.

Ett karakteristiskt drag hos gonokocker är förmågan att multiplicera inom leukocyterna, som kallas endocytobiosis. Därför är den skyddande fagocytreaktionen av immunsystemet hos en infekterad person ineffektiv och leder även till patogenens spridning. Inuti cellerna finns gonokocker länge i inaktiv form, vilket kan leda till en raderad klinisk bild av kronisk gonorré hos män.

Bakteriell infektion orsakar inflammation i slemhinnorna med purulent urladdning. Gradvis förstörelse av urinrörets inre skal leder till utgången av gonokocker i lymfatiska och blodkärl och sprider dem till de underliggande vävnaderna. Som svar på penetrering av patogener börjar immunsystemet att producera antikroppar, men de kan inte skydda den manliga kroppen från ytterligare utveckling av sjukdomen. Gonorré leder inte till immunitet, det är ofta en återinfektion.

Symtom på gonorré hos män

De första tecknen på gonorré hos män visas inte omedelbart. Detta föregås av en absolut asymptomatisk period, trots att patogenet i detta skede stärker på urinrörets yta vid dess mun, tränger in i cellerna i slemhinnan och multiplicerar aktivt. Tecken på sjukdomen uppträder efter utvecklingen av aktiv inflammation mot bakgrund av en progressiv ökning av antalet bakterier. Inkubationstiden brukar vara 3-5 dagar, men i vissa fall kan det ta upp till 2 veckor.

De första symptomen är obehagliga känslor längs urinröret, snabbt ersatt av kliande och brinnande i detta område. Snart är det slemhinnor och sedan purulent gulvitt urladdning från urinrörets öppning. Svampen i urinröret på glanspenisen blir röd och svullnar, smärtsamma nattliga föroreningar är möjliga. Initialt är suppuration instabilt och förknippas med tryck på penis och början på urinering, så blir det nästan kontinuerligt. Med en snabb utveckling av sjukdomen kan kroppstemperaturen stiga med utseendet på icke-specifika tecken på allmän förgiftning.

Symptom på gonorré hos män växer vanligen snabbt under den första veckan efter de första manifestationerna, varefter de ofta är avstannade, förlorar deras skärpa. Atypiskt flöde underlättas också av självbehandling. Antibiotika, som ofta tas slumpmässigt, utan att en läkare utses och i en otillräcklig dos leder till en minskning av gonokockaktiviteten, men förstör dem inte. Som ett resultat blir sjukdomens tecken slita ut, en man kan betrakta sig botad, och processen förvärvar en kronisk kurs. I detta fall är suppurationen knappa, som "morgonfallet" förändras på penisens huvud svagt uttryckt.

Under de första 2 månaderna efter infektion talar de om akut eller frisk gonorré. Om receptet av sjukdomen överskrider 8 veckor diagnostiseras den kroniska formen. När malosimptomnomflödet av akut processgonorré kallas torpid.

Eventuella komplikationer

Inom några veckor kan inflammationen sprida sig längs urinrörets väggar till blåsan, prostata och vas deferenserna. Detta orsakar komplikationer av gonorré i form av cystit och prostatit. Symtom är förknippad med frekvent smärtsam urinering, dra smärta i perineum med sexuell upphetsning och ejakulation, obehagliga känslor i testiklarna. Prostatit kan leda till impotens och minskning av spermiernas befruktningskapacitet.

Gonorré epididymit inträffar när epididymis är involverad i en specifik inflammatorisk process. Det är vanligtvis akut och flyter våldsamt. Detta orsakar feber, rodnad och svullnad i pungen, en skarp smärta i henne på sidan av lesionen. Epididymit är ensidig eller i varierande grad påverkar båda testiklarna. Utvecklingen av epididymit hotar den efterföljande cicatricial-smalningen av lumen av vas deferens med utvecklingen av infertilitet.

Kontinuerligt strömmande uretrit, vilket leder till djupa lesioner i väggen av urinröret, kan urinrörsförträngning vara komplicerat. Svårigheten med flödet av urin främjar stagnation i blåsan, gjorde (återflöde) av urin i urinledarna och uppstigande infektion utsöndringssystem.

Massiv penetrering av patogenen i blodomloppet leder till generaliseringen av gonorré. Samtidigt utvecklar sepsis, inflammationsfoci förekommer i andra organ, hjärtklaffar påverkas ofta.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av komplicerad gonorré hos män:

 1. Förekomst av samtidig akuta eller kroniska sjukdomar i det genitourinära systemet (cystit, urolithiasis, prostatit, prostata adenom);
 2. infektion med andra STD;
 3. försvagad lokal immunitet, upprepad infektion med gonorré (reinfektion);
 4. konsumtion av kryddig mat;
 5. frekvent sexuell upphetsning
 6. användning av avbrutet samlag som en preventivmetod
 7. överdriven fysisk ansträngning
 8. alkoholism.

Ofta konsulterar en gonorrésjukare en läkare inte med de första symptomen på främre gonorré, men efter komplikationer utvecklas. I detta fall, även efter intensiv komplex terapi, utvecklas ofta effekterna av gonorré i form av förträngning av urinröret, infertilitet och kronisk prostatit.

diagnostik

Under den klassiska sjukdomsförloppet kan en läkare misstänka förekomst av gonorré redan under den första behandlingen av en sjuk man, baserat på symptomen på främre uretrit med suppuration. Diagnosen bekräftas genom mikrobiologisk undersökning av smet från urinröret och en del av urinen. Serologisk diagnos av gonorré är sällsynt.

För att påbörja behandlingen är det tillräckligt att detektera parade bönformade bakterier med mikroskopisk uretrisk urladdning. Men även i detta fall utförs såning på näringsmedia, vilket gör det möjligt att bekräfta diagnosen och avslöja känsligheten hos den isolerade patogenen mot de viktigaste antibiotika. Gonokocker växer bäst på näringsmedia med ascitisk vätska och blodplasma, som bildar transparenta rundade kolonier med jämnaste marginaler.

Analys av gonorré hos män tas inte bara i närvaro av tydliga kliniska tecken. Det utförs när andra STDs detekteras, i närvaro av kronisk prostatit och uretrit av otydlig etiologi. Dessutom utförs undersökningen enligt epidemiologiska indikationer, när analysen tas från alla sexuella partners av en sjuk kvinna. Och på initiativ av en man tas ett smet för en gonorré efter ett oskyddat samlag med en obekant kvinna. Detta tar hänsyn till genom hur mycket gonorré manifesteras och hur många gonokocker är nödvändiga för införande i urinrörets slemhinna och reproduktionsstart. Därför utförs analysen några dagar efter tvivelaktigt samlag.

För att öka resultatets tillförlitlighet är det viktigt att få materialet till studien korrekt. Innan du tar smet från urinröret bör en man inte urinera i 4-5 timmar, använd inte lokala antiseptika och ta inte antibiotika. Ett smet tas med en sked av Volkmann eller en bakteriologisk slinga. Med sällsynta utsöndringar och tecken på prostatit utförs en preliminär massage av prostata.

Kronisk gonorré orsakar ofta svårigheter vid laboratoriediagnos. Ett falskt negativt testresultat beror huvudsakligen på patogenens intracellulära placering. Därför, före provtagning är det nödvändigt att provokera - stimulering av gonokockutgången under den artificiellt inducerade exacerbationen av kronisk uretrit. För att göra detta gäller:

 1. instillationslösning av silvernitrat;
 2. bukie urinrör, uretrografi;
 3. Uppvärmning av inflammerat område med hjälp av inductotermi;
 4. äter mat med mycket kryddor;
 5. intramuskulär administrering av gonovaccinen.

Den provocerande metoden med efterföljande swabbing används för att styra behandlingen.

behandling

Behandling av gonorré hos män består av etiotropisk antibakteriell behandling, symptomatiska åtgärder för att minska symtomens svårighetsgrad, efterlevnad av sexuell dorm och diet. Det är nödvändigt att undvika fysisk aktivitet, cykla, dricka mycket vätskor och utesluta användningen av kryddor.

Antibiotika för gonorré föreskrivs av kursen, varaktigheten av behandlingen beror på arten och varaktigheten av sjukdomen och bestäms av läkaren. Sluta inte med att ta mediciner efter att tillståndet förbättras, vilket vanligtvis händer efter 2-3 dagar med antibiotikabehandling. Det kan bilda resistens hos gonokocker mot den använda substansen, det hjälper till att hålla patogenen i kroppen intracellulärt eller i L-form.

För behandling av gonorré ges preferens till antibiotika i penicillinserien och cefalosporiner från den 3: e generationen. Med patogenens otillräckliga känslighet mot dem eller närvaron av kontraindikationer används preparat från andra grupper som styrs av data från bakteriologisk forskning.

Systemisk antibiotikabehandling kompletteras med sanering av urinröret. För att göra detta utförs tvättar och instillationer med olika lösningar med antimikrobiell och antiinflammatorisk verkan. När den akuta inflammationen sjunker, ordineras fysioterapi: UHF, fonophores och elektrofores, laser och magnetoterapi, inductotermi, ultraviolett exponering. I kronisk, återkommande och torpidströmmar indikeras immunterapi, som kan vara specifik (med hjälp av gonovacciner) och icke-specifika.

Efter 7-10 dagar och sedan omedelbart efter avslutad behandlingsperiod utförs en kontrollbakteriologisk undersökning som upprepas en månad senare.

Eftersom behandling av gonorré hos män är nödvändig tillsammans med sexpartnern, genomförs en epidemiologisk studie. Alla kvinnor som har kommit i kontakt med de sjuka går till gynekologen och dermatovenerologen, om de upptäcker gonorré, genomgår de också specifik terapi. Vid avslag på behandling, rekommenderas inte att rekommendationerna följs och förekomst av generaliserad infektion.