Huvud
Symptom

Orsaker och behandling av blåsor efter samlag

Män och kvinnor diagnostiserar ofta en sådan patologi som cystitis. Ibland utvecklas cystit efter samlag, vars orsaker kan gömma sig i egenskaperna hos det kvinnliga genitourinära systemet. Denna patologi kallas också postkoital cystitis. Blåsan är ett viktigt organ som är involverat i att utsöndra urin från kroppen. Cystitis är en övervägande infektiös patologi. Kvinnor lider av denna sjukdom mycket oftare än män. Den främsta orsaken är en bredare och kort urinrör. Varför, efter att kön kan utveckla inflammation i blåsan och hur manifesterar denna sjukdom sig?

Etiologi av postkoital cystit

Cystitis efter att ha sex - ett fenomen inte ovanligt. Riskgruppen omfattar tjejer som börjar ha ett aktivt sexuellt liv. Cystitis är akut och kronisk. Postkoitalblåsning fortsätter ofta akut och utvecklas inom 1-2 dagar efter sexuell kontakt. Sjukdomen är smittsam. Blåsans inflammation beror på penetrering i organ av olika patogena bakterier. Dessa kan vara intestinala pinnar, stafylokocker, Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Klebsiella. I denna situation kommer mikroorganismer in i blåsan genom urinröret.

Infektion kan uppstå på grund av en partner, särskilt om det är en bärare av patogena bakterier. Cystit hos män kan vara asymptomatisk. Fördjupande faktorer för inflammation i urinblåsan hos kvinnor efter samlag är:

 • bär på dragkedjor;
 • icke-iakttagande av enkla regler om personlig hygien hos könsorganen;
 • frekvent förändring av sexuella partners;
 • förstoppning;
 • katarralsjukdomar;
 • alkoholmissbruk
 • minskad immunitet
 • trauma mot blåsans slemhinnor.

Cystitis efter sex kan förvärras, om en kvinna redan har en sjukdom i kronisk form. Främjar denna förändring i den hormonella bakgrunden när du byter din sexpartner. Orsaker till penetrering av infektiös medel kan innefatta trauma på slemhinnan i kvinnans urinrör genom parternas hår. Detta observeras vid frekventa intima hårklippningar, när håret blir grovt. En viktig roll i utvecklingen av postkolisk blåsan är användningen av kemiska preventivmedel. I vissa fall ligger orsakerna i den medfödda urinleddsdystopien.

Kliniska manifestationer

Efter närhet av en man och en kvinna och penetrering av patogena mikroorganismer kan symtom inträffa efter flera timmar eller dagar. I akuta former av blåsor kan kvinnor klaga på:

 • smärta i urinering
 • brinner i urinröret
 • smärta i underlivet
 • frekvent urinering
 • förändring i urinens natur (grumlighet, utseende av flingor eller sediment);
 • sjukdomskänsla;
 • svaghet.

Ofta är det en temperaturökning. Vid framkanten efter sex med blåsan är ett dysursyndrom. Inte alltid alla ovanstående symptom uttalas. Hos vissa patienter finns det endast frekvent urinering, vilket i sin tur normaliseras. Smärta med inflammation i urinblåsan är akut, förekommer oftast i slutet av utlösningen av urin. Det kan utstrålas i perineum och anus. En särskild manifestation av sjukdomen är en känsla av ofullständig förödelse av blåsan. När det gäller sjukdoms kroniska form har den en vågig kurs med perioder av förvärring.

Objektive tecken på inflammation i urinblåsan inkluderar förändring av urinets utseende. Normalt har en frisk person en strågul färg, det är tydligt och innehåller inte sediment. Med inflammation i blåsan efter samlag kan urinen bli mörkare. Utseendet på en röd nyans kan indikera en orenhet i blodets urin. Ofta syns ett sediment i det.

Handlingsplanen för läkaren och patienten

Om ett aktivt sexliv har orsakat inflammation i blåsan, ska du se en läkare. Det kan vara en terapeut eller en urolog. Diagnosen av sjukdomen innefattar:

 • en grundlig intervju med en sjuk kvinna eller en man
 • extern inspektion
 • laboratorieforskning;
 • Blåsans ultraljud;
 • cystoskopi.

Preliminär diagnos görs på grundval av karakteristiska symptom. Indirekt tecken på blåsan är förbättringen av patientens tillstånd mot bakgrund av antibakteriella läkemedel. Vid sådan ineffektivitet bör en annan patologi (schistosomiasis, tumörer, tuberkulosinfektion) uteslutas. En viktig plats vid diagnosen sjukdomen är laboratorietester. Organiserat ett allmänt urintest, en studie om Nechiporenko. För att identifiera orsaksmedlet för infektion kan urin såddas till näringsmedia. Det enklaste och moderna sättet är att utföra PCR.

Vid bedömning av urin bestämmer du dess färg, relativ densitet (specifik gravitation), förekomst av patologiska föroreningar (blod, slem, pus, flingor). Med inflammation i urinblåsan i urinen ökar innehållet av leukocyter. Tätheten av urin bestäms för att utesluta njursjukdom. Dessutom kan läkaren ordinera en studie av mikrofloran i könsorganen (vagina). Om en kvinna vid undersökning av smet har atypiska mikroorganismer för vaginaens mikroflora, kan det vara nödvändigt att konsultera en venereolog.

Terapeutisk taktik

Behandling av cystit som uppträder efter sexuell kontakt är konservativ. Den förutsätter användning av antibiotika (fluorokinoloner, nitrofuraner), återställande av den vaginala mikrofloran, behandling av opportunistiska sjukdomar, temporärt upphörande av sexuallivet, avstötning av alkohol, fysisk terapi, dricka regim. Bland de antibiotika som används mest är Ciprofloxacin, Ofloxacin, Furadonin, Norfloxacin. De används oftast i munnen. För en snabbare effekt kan du kombinera generell behandling med en lokal. I denna situation införs antiseptiska ämnen i blåsan, vilket undertrycker tillväxten och multiplikationen av bakterier.

Om infektionen har inträffat från en sexuell partner, utförs också behandling mot honom också.

Etiotropisk behandling involverar inte alltid användningen av antibiotika. Vid isolering av atypiska patogener (virus, svampar) föreskrivs antivirala och antifungala medel. Det finns effektiva lösningar baserade på medicinska örter. Dessa läkemedel inkluderar Kanefron. I sin sammansättning innehåller hundra tusen, rosmarin och älskling. Det undertrycker tillväxten av mikroorganismer, eliminerar spasmen i urinblåsan, har en antiinflammatorisk effekt. Till skillnad från antibiotika orsakar detta läkemedel inte oönskade reaktioner. Det är säkert och lämpligt för personer i alla åldrar och kön.

Behandling inkluderar dricka mycket vätska, diet (eliminering från kosten kryddig och fet mat), användning av naturliga diuretika, spasmolytika mottagning. Den senare är ordinerad för smärta av en spasmodisk natur. Tillämpade läkemedel såsom Papaverin, Drotaverin. För att förbättra utflödet av urin rekommenderas det att dricka avkok som baseras på cowberryblad, bärbär, tranbärsmor. Efter det att huvudsymptomen har minskat kan fysioterapi utföras. I denna situation kan UHF-terapi, jontofores, inductotermi organiseras.

Förebyggande av sjukdom

För att förhindra inflammation i blåsan är det nödvändigt att följa följande rekommendationer:

 • noggrant välja en sexuell partner
 • inte engagera sig i avslappnad sex;
 • använd barriärmetoden för preventivmedel
 • Byt inte regelbundet sex med anal;
 • att tömma blåsan före och efter samlag
 • regelbundet ta en dusch och följ andra hygienregler
 • stärka immuniteten.

Detta gäller både män och kvinnor. Män kan också lida av cystit efter samlag, men det är mycket mindre vanligt än hos kvinnliga ämnen.

Sålunda är inflammation i blåsan efter samlag ett frekvent fenomen. Symtom kan snabbt försvinna. Mindre vanlig blir cystit kronisk. När dysursjukdomar inträffar bör du konsultera en läkare som ska ordinera lämpliga test och behandling.

Cystit efter intimitet

Cystitis är en inflammation i urinblåsan. Sjukdomen är ganska vanlig, men påverkar oftare kvinnors sjukdom. Anledningen ligger i de särdragen i kvinnokroppens struktur.

Orsakerna till cystit är många: hypotermi, stillasittande arbete, klimakteriet, låg immunitet. Men det finns en typ av sjukdom - cystit efter intimitet eller postkoital cystit hos kvinnor. Orsakerna till cystit efter intimitet är följande:

 • efter det första samlaget hos kvinnor uppträder ärrbildning i slidan i slemhinnan där det fanns en hymen. Som ett resultat är urinröret attraherat till slidan. Avslutningen av kanalen på kanalen är trasig, mikrober och bakterier får fri tillgång till blåsan. Med denna patologi manifesterar blåsan efter kön ständigt;
 • Cystit efter samlag kan uppstå som en följd av att de inte uppfyller grundläggande hygienstandarder. Om en kvinna inte har patologiska sjukdomar och hon är ren, observerar vagina som upplever dåliga och goda bakterier balansen. Men med infektionen blir dåliga bakterier aggressiva och undertrycker bra. Efter varje samlag rör de sig genom den något öppna urinröret till blåsan och det finns en förvärmning av cystitisen.
 • Cystit efter sex kan förekomma om partnerens sperma innehåller patogena mikroorganismer. Därför bör en undersökning genomföras av båda parter när man diagnostiserar "smekmånadens cystitis". Om cystit efter kön förvärras ofta är det nödvändigt att behandla både mannen och kvinnan samtidigt.

Symtom på cystit efter kön

Cystit efter samlag, oavsett orsak det orsakar, har samma symptom som en vanlig sjukdom. Symtomen på cystit efter kön hos kvinnor är:

 • smärta i underlivet och obehagliga känslor vid urinering
 • konstant känsla av blåsans fullhet;
 • blod i urinen;
 • Intresset att besöka toaletten blir frekventare;
 • intimitet åtföljs av obehagliga känslor, når en kvinna inte orgasm på grund av obehag
 • temperaturökning.

Vid de första alarmerande symptomen bör man inte lita på lycka, sjukdomen kommer inte att passera. Om smärtan börjar efter sexuella handlingar ska du genast besöka läkaren. Med tiden kommer den upptäckta sjukdomen och behandlingen som startas hjälpa till att undvika allvarliga patologier.

Om blåsan som har uppstått efter kön inte behandlas, kan inflammation av bilagorna utvecklas, njurarnas aktivitet kan störa, inflammationsprocessen kan ackumuleras i bilagorna. Allt detta kommer att leda till långvarig behandling.

Om ett par timmar efter att ha kön börjar du känna ovanstående symtom, då har du en cystitis smekmånad. Därför kan sjukdomen detekteras på ett tidigt stadium och behandlingen av postkolisk cystit kommer att passera snabbt, utan komplikationer.

Diagnos av postkoitalcystitis

Behandling av postkoitalcystit hos kvinnor börjar med diagnosen av sjukdomen. Det är nödvändigt att ordentligt ordinera mediciner och välja exakt de som påverkar patogenen hos denna art. För detta kommer läkaren att utse:

 • ett allmänt blodprov
 • allmän analys av urin;
 • sådd urin på mikrofloran
 • ultraljudsundersökning av blåsan;
 • smärta från vagina4
 • bestämma platsen för slidan och urinröret.

Behandling av blåsor efter kön

Postkoitalcystitis och dess behandling hos kvinnor har sina särdrag. Cystitis efter kön kommer läkaren att behandla komplex. Behandlingsregimen kommer att innehålla antibiotika, probiotika, immunmodulatorer, på smärtlösa och antipyretiska, antispasmodika.

Om cystit efter kön framträder från fall till fall, dvs. är inte permanent och symtomen har ingen uttalad karaktäristik, kan cystitis behandlas med örtberedningar, till exempel kanefron, cyston, fytolysin eller monorel.

Om fallen av permanent botemedel mot smekmånen cystit kommer att ha antibiotika. De hjälper till att klara av bakterier som orsakar inflammation i urinblåsan. Sådana läkemedel innefattar som regel monural, furagin, ampicillin, nitroxolin, palin, nolycin och andra. Att "förskriva" antibiotika är självfarligt, det är nödvändigt att veta vilken av dem som kommer att påverka denna typ av bakterier. Detta kan bestämmas av en läkare, baserat på data från laboratorietester.

Spasmer och smärtsamma känslor hjälper till att ta bort no-shpa och drotaverine. Behandlingsregimen kommer att innehålla antiinflammatoriska läkemedel, om symptomen som åtföljer sjukdomen stör patienten starkt. I dessa fall utse ibuprofen, pentalgin, diklofenak etc.

Cystitis smekmånad ger behandling av immunmodulatorer tactivin, imunofan, myelopid och andra. De kommer att bidra till att höja immunitetens skyddande egenskaper, och i framtiden kommer kroppen att kunna bekämpa infektionen på egen hand.

Efter behandling med antibiotika kommer läkaren definitivt att rekommendera att ta probiotika för att återställa mikrofloran. Det kan vara lineks, hilak, bifiform, narine, etc.

I nödfall med svår smärta och feber i behandlingsplanen kommer specialisten att inkludera antipyretiska och analgetiska läkemedel. Det kan vara ibufen, aspirin, cytromon, analgin.

Korrekt utformad behandlingsplan och dess strikta efterlevnad kommer att bidra till att avlägsna symptom om det finns en cystitis av smekmånaden och förhindra återkommande av sjukdomen.

Under behandlingen är det bättre att sluta ha sex, särskilt om sjukdomen orsakas av sexuellt överförbara infektioner.

När en operation behövs

I vissa fall kan smekmånadssyndrom endast avlägsnas med kirurgisk ingrepp. Orsakerna är anatomiska och ligger i den förlängda urinröret.

I sådana fall transponera urinröret. Orgeln placeras i normalt läge och utsöndras från omgivande vävnader. Under operationen avlägsnas spikarna och ärren som är kvar efter hymenbrottet. De bidrog till att öka urinrörets lumen och leda till sjukdomen.

Operationsbehandling utförs på ett sjukhus. Under överinseende av läkare är patienten inte mer än 3 dagar. Kirurgisk ingripande har inga komplikationer. Efter behandling är intim affinitet inte längre åtföljd av smärtsamma förnimmelser och sjukdomens återfall på grund av kön är uteslutet.

Cystitis med oralt eller analsex

Frågan är ganska legitim, eftersom cystitis vid oral eller analsex är fixerad.

Cystit efter oralsex kan uppstå om en kvinna har orala problem: Stomatit, karies, oralt ursprung av cystit är sannolikt. Cystitis uppträder efter oralsex, om en kvinna har bronkit, faryngit eller ont i halsen.

I andra fall är utvecklingen av cystit efter oralsex knappast möjlig.

Hur man behandlar cystit, som uppstod efter analsex, kommer läkaren att berätta, baserat på typen av bakteriepatogener. Utvecklingen av cystit i detta fall är möjlig under påverkan av olika faktorer: patogenen i matsmältningsorganen hos kvinnor, toxiner kvar av avföring och andra. Bakterier förblir på manliga medlemmen och överförs till slidan och faller sedan in i urinblåsan och provocerar utvecklingen av sjukdomen. Därför, efter analsex, bör du byta kondom eller tvätta sex, och bara sedan delta i vaginalt sex.

Hur man förebygger cystit efter kön

Hur man undviker cystit efter en intimitet kommer att berätta för doktorn, men det finns ett antal generellt tillgängliga tips som hjälper till att undvika obehag:

 • När du sitter i ett sätt att leva, är träning användbar. Gör det två gånger om dagen - på morgonen och på kvällen;
 • håll inte tillbaka urinering. Vid de första symptomen ska du besöka toaletten;
 • drick tillräckligt med vätskor under dagen. Detta bidrar till att snabbt avlägsna infektionen;
 • under menstruation är det möjligt att utesluta sex. Om nu kön fortsätter, bör du observera ökad hygien.
 • om det finns en sjukdom i munnen. Neka oralsex;
 • har analsex endast med kondom
 • Använd kondomer som inte har smörjmedel med spermicid med smörjmedel.
 • Undvik sexuella ställningar som kan irritera urinröret.

Och viktigast av allt, före och efter sexuell handling är det nödvändigt att tvätta könsorganen, sedan frågan: "Varför börjar cystitisen efter sex?" - det kommer inte att störa dig.

Hemma kan du hjälpa dig med behandling av blåsor om du följer en viss diet. Du bör utesluta kryddiga och kryddiga rätter från kosten.

Te och kaffe vid denna tidpunkt kommer inte att användas. Det är bättre att ersätta dem med örtinfusioner eller vanligt vatten. Tranbärsjuice kommer att hjälpa till. Tranbär är ett naturligt antibiotikum och fungerar bra för bakterier som orsakar cystitis.

Hur man undviker cystit efter kön

Cystitis (inflammation i urinblåsan) är en sjukdom som ofta utvecklas hos kvinnor efter samlag.

Det finns flera varianter av sådan cystit:

-postdefloratsionny cystit - inflammation, som uppträder hos tjejer efter frälsning av oskuld. Mekanismen för detta problem är att på grund av oförbereddhet släpper flickan litet smörjmedel, och under friktioner kommer överdriven friktion av partnerens sexuella organ och bakterier och svampar från huden in i urinröret. Oftast förekommer den första sexuella upplevelsen inte alls under beredda förhållanden utan genitala organens grundläggande hygien.

-postkoital cystit, en sjukdom som utvecklas hos kvinnor som har ett regelbundet sexuellt liv.

Anledningen är ungefär densamma - friktion och mekanisk drift av bakterier och svampar från huden eller från endotarmen till urinrörets hål (urinröret). Men det är också omöjligt att utesluta specifika varianter av inflammation som ett resultat av infektion och sexuellt överförbara infektioner, särskilt om det finns en tendens till frekventa partnerförändringar och försummelse av barriärprevention (kondom).

Här är de viktigaste tipsen för att förebygga cystit i samband med samlag:

1) hygen är framför allt! Före och efter kön måste du ta en dusch för dig och din sexpartner. Det är nödvändigt att använda speciella medel för intim hygien. Det är oacceptabelt att använda tvål, duschgel, barntvål. De bryter mot det sura pH-värdet hos kvinnliga genitalier, vilket är ett naturligt skydd mot infektioner. Att tvätta ut är det bara nödvändigt med hand, utan bast, från framsidan till baksidan, för att använda värme, inte varmvatten, det är omöjligt att rikta en vattenstråle inuti. Använd inte douching!

2) Tidig urinering. Före sexuell handling är det nödvändigt att släppa ur blåsan, tk. Om den är full, kan den yttre öppningen av urinröret lätt öppnas under sexuell handling, vilket underlättar en lättare penetrering av infektionen i urinblåsan.

Efter samlag, även om du inte vill, men du behöver minst ett par droppar, men kläm ut dig själv. Urinering är ett naturligt mekaniskt försvar mot bakterier och svampar, steril urin tar bort alla patogener från väggarna.

3) Det är nödvändigt att bära linne från naturmaterial, inte för nära, så att det inte gnuggar.

4) Om du använder intima leksaker under samlag, borde de också vara rena.

5) Om du trots alla dessa åtgärder känner att cystit börjar, men det finns fortfarande inga starka nedskärningar, är det möjligt att använda örtberedningen Kanefron, antingen i drage eller i droppar, för att förhindra en attack av akut cystitis.

Symtom och behandling av blåsor efter samlag

Alexander Myasnikov i programmet "Den viktigaste" berättar hur man behandlar njursjukdomar och vad man ska ta.

Många kvinnor efter samlag har obehagliga känslor i urinröret och urinblåsan. Specialister fördelar även blåsan efter kön som en separat sjukdom, även om den utvecklas på samma sätt som vanlig cyste. Om det efter flera timmar eller en dag efter sexuell kontakt uppträder tecken på inflammation, ska du omedelbart kontakta en läkare och börja behandlingen.

Cystit och sexliv

Postcoital cystit är en sjukdom som orsakar en inflammatorisk process i blåsan efter samlag. Denna patologi är inneboende hos kvinnor. Hos män är det en storleksordning mindre vanligt, och upp till 40 år diagnostiseras inte alls. Hos personer med det svagare könet förebygger blåsans inflammation den anatomiska strukturen hos det urogenitala systemet, närvaron av en bred och kort urinrör.

Detta är en ovanlig sjukdom, eftersom dess förvärring inträffar först efter intimitet. Men symptomatologin hos den är likartad i den vanliga formen av inflammation, så buksmärta, smärta vid urinering och många andra smärtsamma känslor garanteras för en kvinna. Behandling ger ofta ett tillfälligt resultat - fram till nästa samlag. Hos äldre män, ibland efter kön, finns en förvärring av kronisk prostatit och efterföljande förekomst av cystit, men sådana fall är sällsynta.

Vad är farligt för denna typ av sjukdom? Förutom bristen på glädje i det intima livet fram till utvecklingen av depressiva tillstånd är ett antal ännu allvarligare komplikationer möjliga:

 • pyelonefrit;
 • urolitiasis;
 • glomerulonefrit.

Hos 50% av kvinnorna som har postokitala inflammatoriska fenomen, passerar även en enda episod i kronisk form. Men sjukdomen kan botas i tid då behandlingen startade.

Orsaker till inflammatorisk process

Liksom någon inflammatorisk process är förvärringen av cystit efter samlag i en kvinna associerad med införandet av en bakteriell infektion i blåsans slemhinnor. Bakterier (stafylokocker, proteaser, E. coli, enterokocker och många andra) går in i genitourinärsystemet från den sexuella partnern. Under samlag är det också möjligt att införa i urinröret sin egen villkorligt patogena mikroflora som börjar multiplicera och orsaka inflammation.

Men varför drabbas vissa kvinnor av cystit, medan andra inte ens misstänker det? Inflammation i blåsan efter intimitet uppstår ofta när det finns en speciell struktur i urinröret. Detta är den främsta orsaken till patologi. Hos kvinnor kan öppningen av urinröret ligga mycket nära ingången till slidan och under samlaget öppnar urinröret och gäspar. Innehållet i vagina kommer in i urinröret, bakterier rör sig lätt uppåt i blåsan.

Andra faktorer som predisponerar för inflammation:

 • bristande efterlevnad av personliga hygienregler
 • torrhet i slemhinnan i könsorganet
 • trauma mot vagina och perineum
 • urolitiasis;
 • Förekomsten av kronisk blåsan i anamnesen;
 • grov samlag.

I vissa fall är det även möjligt att utveckla en specifik cystitis om en man infekterar en kvinna med gonorré, syfilis eller andra sexuellt överförbara infektioner.

Symptom på sjukdomen

De första tecknen på blåsan förekommer strax efter samlag, några timmar senare, men inte senare än slutet av den andra dagen. I början finns det starka krav på att urinera, skarpa, med att dra känslor i underlivet. En kvinna upplever en känsla av överflöd av blåsan, som kan inträffa strax efter föregående urinering.

Efter att ha gått på toaletten känns patienten starka smärtor i buken, följt av bränning, skärningar, generellt obehag. Om könblåsan börjar efter kön, förblir kroppstemperaturen normal, men med en svår exacerbation stiger den till 37,5-38 grader. Högre siffror bör varna, kanske har en akut pyelonefrit gått med.

Andra möjliga symptom på patologi:

 • föroreningar av blod i urinen;
 • fördelning av urin i små portioner;
 • retention av urin;
 • går på toaletten varje 3-5 minuter.

Att ignorera dessa tecken leder till att infektionen utvecklas till urinrör och njurar. Det konstanta intaget av antibiotika är också felaktigt, eftersom det leder till framväxt av bakterieresistens mot droger och bildandet av former som inte kan förstöras. Särskilt obehagligt kan sjukdomen sluta hos gravida kvinnor. Smärta och inflammation kan orsaka missfall, för tidig födsel, infektion hos fostret.

Diagnos av patologi

För uttalandet av den korrekta diagnosen är en anamnese viktig. En kvinna måste nödvändigtvis ange att förvärringen av smärtsamma känslor uppstår efter intimitet. För att bekräfta diagnosen utförs ett antal studier:

 • allmän analys av urin;
 • bakteriologisk urinkultur;
 • bakteriologisk kultur på speciella medier (med misstanke om chlamydia, gonorré och andra specifika infektioner);
 • undersökning av vaginalt smet
 • gynekologisk undersökning
 • Ultraljud av bäckenorganen och blåsan;
 • om nödvändigt, ultraljud av njurarna;
 • cystoskopi.

Om den allmänna analysen av urin låter dig identifiera den inflammatoriska processen i blåsan ger bakposev fullständig information om typen av patogen. Detta är nödvändigt för val av läkemedel. Differentiera patologi med pyelonefrit, rörelse av stenen längs urinledaren, urinrörsirritation med små stenar. Den långvariga tiden av cystit och bristen på effekt från terapi kan innebära utveckling av tuberkulos, papillomatos och till och med en tumörprocess.

Läkningsåtgärder

Venereal sjukdomar behandlas med speciella mediciner från båda parter. Om cystitisen orsakas av en icke-specifik mikroflora, kommer behandlingen att riktas mot förstörelsen av infektionen, förebyggande av dess spridning till njurarna, ökningen av lokal immunitet. Behandlingsförloppet är som följer:

 1. Antibiotika - Monural, Norbaktin, amoxiclav, Supraks (vanligtvis en kur är 7-10 dagar) och uroantiseptiki - furadonin, Furomag.
 2. Immunmodulerande komplex handling - TSikloferon, Amiksin, Immunoriks, Lavomax, Proteflazid och lokala immunmodulerande - Urovaksom.
 3. Narkos, spasmolytika - No-shpa, Baralgin, Papaverin.
 4. Phytopreparations - Cyston, Kanefron, Phytolysin, Mononel, infusioner av cowberry, corn stigmas, horsetail, bearberry.
 5. Vitamin-mineralkomplex - Complivit, Vitrum och probiotiska komplex - Acipol, Hilak Forte, Bifiform.
 6. Infusion på blåsan av lösningar av silver, havtorn olja och hund ros, antiseptiska lösningar.

Vid kronisk inflammation rekommenderas en diet med ökad vätskevolym, en minskning av salt och skarpa, irriterande livsmedel. Stagnation i bäckenområdet och urinsystemet kommer att eliminera träningsterapi, en aktiv livsstil. I vissa fall rekommenderas en kvinna för kirurgisk behandling. Det kommer att hjälpa om urinröret är för öppet (urinhålan).

Transposition av kanalen är en enkel operation, varefter det är nödvändigt att stanna på sjukhuset inte längre än 3 dagar. Urinröret är fixerat i det önskade området, de befintliga vidhäftningarna och ärren avlägsnas. Efter rehabiliteringsperioden (2 veckor), kommer kvinnan att leva ett fullständigt sexliv och glömma sjukdomen.

För förebyggande av patologi är det viktigt att observera hygienåtgärder, för att övervaka renheten före och efter kön. Du kan inte tolerera om du vill tömma blåsan, särskilt efter samlag. Det är nödvändigt att regelbundet besöka en gynekolog och behandla alla inflammatoriska sjukdomar i könsorganet och urinvägarna. Vid analsex är det viktigt att använda kondom så att infektionen i slidan förhindras.

Hur man cure cystit i hemmet?

Trött på konstant huvudvärk, brinnande med urinering, smärta i underlivet och frekvent uppmaning att gå på toaletten?

Läkare säger inte något nytt och förgiftar dig med dyra pseudodroger? Vänta inte tills cystitisen går i kronisk form.

Det är bäst att behandla en orsak, inte en konsekvens. Det rekommenderas att läsa vad de erfarna läkarna råder beträffande behandling av blåsor, bekanta sig med recensionerna och resultaten av behandlingen av patienter.

Varför uppstår cystit efter intimitet

Cystitis åtminstone en gång i livet uppstod hos de flesta kvinnor. Strukturen hos kvinnliga genitala organ tillåter att bakterier som orsakar bakterier enkelt kommer in i urinblåsan och orsakar inflammation. Ofta är orsaken till denna sjukdom hypotermi, men inte bara blötta fötter kan orsaka dålig hälsa, uppträder ofta och cystit efter kön.

Innehållet i artikeln

Varför kan det finnas cystit efter kön?

Det kan tyckas att den sexuella akten, och inflammation i urinblåsan inte är relaterade, men det finns flera anledningar till varför sex kan vara den skyldige in patogena bakterier i det urogenitala systemet för kvinnor.

Mekaniska skador under samlag

Under sex, resulterar friktionen av penis och vaginala väggarna i den sista microscratch, inte förrän i slutet av den slutna öppningen av urinröret blir en direkt väg för patogener som kommer in genom urinröret direkt till blåsan. I det här fallet, båda bakterier från penis eller analöppning, och de som normalt lever i skeden, men tränger inte in i urinröret.

Otillräcklig personlig hygien

Detta kan gälla endast en partner och båda. I en kvinnas vagina och på en manlig penis lever både friska bakterier och patogena bakterier normalt. Om hygien och noggrant tvätta varje dag, dessa mikroorganismer är i normal balans, men när en person inte längre ta hand om sig själva, skadliga bakterier förökar sig i en alarmerande takt, och under samlag överförts från en partner partner. Cystit efter samlag i denna situation är inte alls överraskande.

Förekomsten av patogener i sperma

Ofta finns det en situation där en kvinna i slidan inte har patogena bakterier, men cystit efter intimitet förekommer fortfarande regelbundet. I detta fall är det nödvändigt att undersökas specifikt för en man, eftersom hans semenvätska kan innehålla cystitispatogener från sin sexpartner. Det är lämpligt att passera undersökningen till både mannen och kvinnan samtidigt för att utesluta möjligheten till permanent migrering av bakterier från könsorganen när intimitet.

Symptom på sjukdomen

I de flesta fall börjar de första tecknen på sjukdomen dyka upp efter några timmar, och efter ungefär en dag, glider cystitisen kvinnan med fullheten av hennes symtom. Det vill säga, om det sista samlaget var på natten, så på kvällen nästa dag, är cystitisen redan förvärrad så mycket som möjligt. När en tjej börjar cystit, märker hon följande symtom:

 • smärta och brännande i underlivet, ungefär i området ovanför pubis;
 • dra tillbaka smärta
 • svårighet i urinprocessen, vilket blir ovanligt smärtsamt
 • Jag vill alltid gå på toaletten, men det ger en mycket liten mängd urin;
 • Under kön känner du obehag, smärta och brännande.

Med cystit är det möjligt att temperaturen stiger om sjukdomen inte behandlas i tid och den inflammatoriska processen ökar.

Risk för blåsor

En eventuell inflammatorisk process i kroppen är farlig, och cystit efter kön är inget undantag. Närheten i bäckenorganen tillåter att bakterier som orsakar bakterier enkelt sprids till livmodern eller äggstockarna, vilket kan orsaka allvarligare sjukdomar än cystit. Det är möjligt att mikroorganismerna börjar klättra upp utsöndringssystemet idostignut njurar orsakar pyelonefrit, som åtföljs av inte bara svår smärta och obehag, men också farliga komplikationer.

Om du inte anser de värsta utfallen och allvarlig sjukdom, en övergång från den akuta formen av sjukdomen i en kronisk, i detta fall, inte bara den sista olidlig smärta när man kissar, men också öka kostnaderna för läkemedel för att behandla sjukdomen. Kronisk blåsning hos kvinnor präglas av en stor sannolikhet för regelbundna återfall, vilket är ganska svårt att stoppa.

Kan det finnas cystit efter oralsex?

Oavsett hur dumt frågan kan låta finns det samband mellan oralsex och blåsinflammation, cystit efter samlag kan i detta fall uppstå om paret bestämde sig omedelbart efter oralsex för att göra vaginal.

Det är därför det är värt att avstå från oralsex, om någon av partnerna har ont i halsen eller tänder som inte har stängts.

Kan det finnas cystit efter analsex?

Eftersom de orsakssamband som orsakas av sjukdomen ofta är bakterier som lever i endotarmen, är sannolikheten för att det blir cystit efter kön av denna typ ganska stor. För att minska sannolikheten för infektion måste du följa följande enkla regler:

 • Gå inte omedelbart efter den första analakten till vaginalen;
 • För att minska sannolikheten för patogena bakterier som kommer in i slidan ska en kondom användas, vilken måste ändras efter analsex.
 • Varje gång efter samlag är det nödvändigt att noggrant tvätta med hjälp av mjuka medel för intim hygien.

Genom att följa dessa enkla regler kommer det att minska sannolikheten för att det blir cystit efter samlag.

Faktorer som bidrar till förekomsten av blåsan

Förutom direkt samlag kan symtomen på blåsor förvärras på grund av faktorer som:

 • Otillräcklig hygien och felaktig tvättning: Det är nödvändigt att tvätta könsorganen från skönheten till coccyxen för att minska risken för att bakterier kommer in från anus i skeden.
 • Använd en speciell gel för preventivmedel, vilket kan skada slidan hos slemhinnan.
 • kronisk candidiasis;
 • patologier i urinrörets struktur, som ibland kräver kirurgisk behandling.

Eliminering av dessa faktorer kommer också att minska sannolikheten för cystit efter samlag, samt påskynda behandlingen av en redan påbörjad sjukdom.

Diagnos av sjukdomen

För att på ett tillförlitligt sätt kunna bestämma att patienten är orolig för cystit efter samlag, är det först och främst nödvändigt att samla en fullständig historia, som kommer att indikera all data om patienten samt huvudklagomålen. Då ska följande diagnostiska procedurer utföras:

 • att passera analysen av urin, på vilken det kommer att vara möjligt att bestämma orsaksmedlet för sjukdomen;
 • att donera blod för en allmän analys
 • för att göra ultraljud av blåsan.

Dessutom kan läkaren ta ett smet för att bestämma närvaron i slimhinnan i den patogena mikrofloraens vagina. Om ett visst fall kräver ytterligare tester och medicinska förfaranden kan dessutom tilldelas, vilket möjliggör den mest effektiva beräkningen av behandlingsstrategin.

Hur man behandlar sjukdomen?

Endast ett integrerat tillvägagångssätt för behandlingen av ett sådant problem som cystit efter kön kommer att bidra till att bli av med det för alltid. Behandlingen utförs med hjälp av preparat av följande kategorier:

Varför efter sexuellt intyg eller handling börjar blåsan

Cystit efter samlag är en unik sjukdom som uppträder oftare hos kvinnor 1-2 dagar efter samlag. Det manifesteras av brinnande, smärta i underlivet.

Tidig diagnos är svårt på grund av att representanten för den vackra halvan inte kopplar nosologi med tidigare händelser.

Intresset är mottagandet av antibiotika mot bakgrund av patologi. Medicin eliminerar symtomen på inflammation tills nästa kommunikation med partnern. En liknande situation uppstår efter symtomatisk behandling i sjukhuset. Varför beskrivs detta beroende?

Sjukdomens särdrag - förhållandet till urinrörets orättfärdiga plats eller dess gapande. Och detta kan helt rättas.

Orsaker till inflammation i blåsan efter samlag

Den viktigaste etiologiska faktorn för sjukdomen, urologer anser att urinvägarna är felaktiga, vilket skapar möjligheter till driftinfektion. Den inflammatoriska processen utvecklas med en minskning av lokalt skydd mot bakgrund av kroniska sjukdomar, hypotermi. Vid unga flickor främjas bildandet av inflammation genom vidhäftningar som bildas efter bristningen av den oskuldliga pleura.

Obalans av könshormoner, postmenopausalt syndrom är också grunden för att slappna av urinrörets smidiga muskler och andra urinorgan, blåsans atrofi. Tunna organväggar skapar förutsättningar för vidhäftning av bakterier. Den stigande fördelningen av mikroorganismer är det föredragna sättet att infektera urinogenitala organ.

Förlängd sexuell abstinens är en viktig etiologisk faktor för nosologi. Mot bakgrund av patologi utvecklas stagnanta förändringar som orsakar bakteriell tillväxt.

Enligt statistiken är de flesta fallen orsakade av gram-negativa intestinala enterobakterier, protozoer och svampar av släktet Candida. Sexinfektioner är en mer sällsynt orsak till inflammatoriska processer i genito-urinvägarna.

Vetenskapliga verk beskriver det främsta inflytandet av provocerande faktorer på de inflammatoriska processerna i urinvägarna. Infektionsinfektion är sekundär. Den uppåtriktade spridningen av bakterier är inte en ledande faktor.

Provande faktorer av inflammation i blåsan

Akut cystit utvecklas med en minskning av immunotiskt resistans hos urotelet till patogener. Ett hälsosamt epitel innehåller speciella celler som förstör mikroorganismer (fagocyter). Med virusen kämpar immunoglobuliner, som ligger i den intercellulära vätskan. Brott mot mekanismen för immunologisk resistens mot patogener leder till reproduktion av mikroflora. Om den infekterade urinen detekteras i tid, börjar behandlingen, den inflammatoriska processen förhindras.

Med ett analfabetiskt val av antibakteriella läkemedel, överträdelse av multipliciteten och varaktigheten av administreringen bildas resistens hos bakterier mot läkemedel. Mekanismen orsakar förekomst av återfall och reinfektioner. I det första fallet, under gynnsamma förhållanden, aktiveras floran, som tidigare orsakade inflammation i urinblåsan.

Reinfektion sker när en annan mikroflora är infekterad med minskad lokal skydd. Provande faktorer - vävnadshypoxi (brist på syre), brist på länkar i immunsystemet, ärr.

Många kliniska studier har visat vikten av fullständig läkning av urotelet efter skada. Kvalitativ vävnadsregenerering fullbordas genom restaurering av alla lager med bildandet av fagocyter (celler som förstör bakterier), ackumulering av immunkomplex i det interstitiella utrymmet.

Det ofullständiga tillståndet hos urotelet är orsaken till kronisk inflammation.

Orsaker till exacerbation eller återkommande cystit:

 1. Urinrörets anomali
 2. Stoppa antibiotika före förfallodagen;
 3. Förekomst av sexuella infektioner;
 4. Ökad stress på nedre delen av ryggen;
 5. Individuell känslighet för E. coli;
 6. Icke-iakttagande av intim hygien.

Cystitis överförs sexuellt, så infektion i en partner kan leda till infektion.

Analysera alla de beskrivna faktorerna utesluter experter i början urinvägens felaktiga anatomiska läge. Andra provokationsmekanismer fastställs i avsaknad av urinrörets införlivande.

Kliniska symtom på cystit efter samlag

Vanligtvis utvecklas kliniska symptom 7-10 timmar efter handlingen. Manifestationer uppträder plötsligt:

 • Mörk urin på grund av föroreningar i blodet;
 • Smärta syndrom i underlivet;
 • Burning med urinering;
 • Okontrollerad fördelning av urindroppar under dagen;
 • Hög temperatur.

OBS! Felaktig behandling av blåsans inflammation leder till pyelonefrit - inflammation i njurskyddet.

Vid kronisk kurs under en exacerbation finns liknande tecken. En ytterligare klinik uppträder med samtidiga sjukdomar (kolelitiasis, uretrit). Stenar i blåsan orsakar ett paroxysmalt smärtsyndrom i obstruktionen av urinvägarna.

Principer för diagnos av "sexuell" cystitis

Diagnos av akut form är inte svårt. Den kliniska bilden och laboratorietesterna möjliggör diagnos med hög tillförlitlighet.

Identifieringen av en kronisk sort kräver uppsamling av en anamnese:

 • Förtydligande av sexuella relationer
 • Ställa in tiden och orsakerna till sjukdomsuppkomsten;
 • Diagnos av samtidiga sjukdomar.

I grundskedet utförs laboratorietester, bakteriologisk urinkultur, identifierar antibakteriell känslighet hos floran, utför röntgenkontraststudier i urinvägarna, ultraljud.

Slutskedet - endoskopisk analys utförs, vilket möjliggör visuellt att sanna slimhinnan med hjälp av en sond för att ta materialet för mikroskopisk undersökning. Biopsier efter cystoskopi utförs alltid för att utesluta cancer eller precancerösa tillstånd (dysplasi, metaplasi). Nödvändigheten av flera tagande av materialet bekräftas genom att träna urologer, vilket möjliggör en mer noggrann studie av urotelet vid kronisk inflammation.

Förebyggande av cystit efter samlag

För att förhindra stagnation av urin hjälper många vätskor. Under dagen måste du dricka minst 1,5 liter vatten för att späda blåsans stillastående innehåll.

Urologer rekommenderar inte att du bär syntetiskt underkläder, vilket ökar temperaturen i underlivet. Hypertermi i vagina och urinrör är en gynnsam faktor för reproduktion av mikroorganismer.

Lokal immunitet minskar kryddig, salt mat, vars användning i händelse av sjukdom bör begränsas. Vi rekommenderar att du observerar intim hygien, att tömma blåsan före och efter samlag.

Undvik hypotermi, stressiga situationer, vilket leder till kränkningar av mikrocirkulationen, hypoxi, atrofiska förändringar i slemhinnan.

Titta på den hormonella bakgrunden. Endokrina störningar stör urotelets funktion, minskar antibakteriellt skydd.

Taktik av blåsbehandling

Varje oberoende terapi för patologi är utesluten. Intaget av vegetabiliska avkok, tinkturer ska utses av läkaren.

Växtberedningar

Svårigheter att använda folkmedicinska läkemedel mot inflammatoriska förändringar i urinblåsan är förknippade med omöjligheten att välja rätt dos och välja medicinsk behandlingstid. Den enda örtberedningen, vars effektivitet har verifierats genom praktisk användning - kanefron. Multiple terapeutisk effekt av läkemedlet i sjukdomar i urinsfären (antiinflammatorisk, spasmolytisk, diuretikum) beror på innehållet i rosmarin, lyubistoka, guld-thousander.

Det finns inga kontraindikationer för att ta drogen (förutom allergier). Kan användas under lång tid med kronisk inflammation.

Kirurgisk behandling

Varianter av sjukdomen som uppstår när urinröret är lokaliserat felaktigt behandlas kirurgiskt. Efter borttagning av urinvägs transponering försvinner de kliniska symptomen, sänks sannolikheten för en infektion avsevärt. Rekonstruktion av urinröret är det enda sättet att effektivt behandla postkoitala former av patologi.

Om huvudorsaken inte elimineras, kommer antibiotikabehandling inte att hjälpa, eftersom bakterier kontinuerligt kommer in i blåsan genom urinvägarna.

Kärnan i den kirurgiska operationen för att eliminera transpositionen av urinröret är separationen av strukturen från de omgivande vävnaderna, fixering i den fysiologiska positionen. När manipuleringen avlägsnar vidhäftningar elimineras andra hinder som förhindrar genito-urinorganens naturliga funktion.

Konservativ behandling

I avsaknad av transponering av urinvägarna utförs antibakteriell terapi. Antibakteriella läkemedel ordineras specifikt mot patogenen efter att ha sådd urin på näringsmedia och fastställer antibiotikaresistensen hos den isolerade stammen.

Ryska urologer ordinerar ofta bevisade antibiotika:

 1. ciprofloxacin;
 2. nitrofurantoin;
 3. mecillinam;
 4. fosfomycin;
 5. Pefloxacin.

Vid kronisk lopp är varaktigheten av att ta drogen minst 7 dagar. Akut former elimineras med 3-5 dagars kurs. Efter behandling är en kontrollendoskopi med biopsi obligatorisk för att utesluta närvaron av mikroorganismer i blåsans slemhinnor och submukosa.

Symtomatisk behandling

Kvaliteten på näring, normalisering av restregimen, riklig dricka - de grundläggande principerna för patogenetisk behandling.

Dieten är optimerad för innehållet av vitaminer och proteiner. Vegetabilisk fiber används för att normalisera intestinal peristaltis.

Eliminering av samtidiga sjukdomar förhindrar exacerbation, ökar lokalt skydd. Efter antibiotika ordineras immunoterapeutiska medel.

Moderna forskare lägger stor vikt vid användningen av bakteriofager - virus som kan förstöra patologiska bakterier. Metoden utvecklas, men används i vissa europeiska kliniker.

Vid överensstämmelse med de beskrivna principerna normaliseras sexuellt liv vid en cystit gradvis.

Det finns ingen universell medicin för alla patienter, så valet av en terapeutisk behandling ska överlåtas till en kvalificerad urolog.

Cystit efter kön

Urinvägsinflammation i medicin kallas blåsan. Hos kvinnor sker sjukdomen oftare, särskilt efter sexuell kontakt. De viktigaste symtomen på sjukdomen är ofta urinering och svår smärta, allt detta ger en avtryck på alla sfärer av en kvinnas liv. Cystit efter kön skiljer sig från den vanliga inflammationen i urinvägarna. Symtom på sjukdomen kan dyka upp inom en snar framtid efter kön, vilket innebär att en kvinna inte kan leda ett fulllivat sexliv, uppleva obehag och svår smärta.

ICD-10-kod

Orsaker till cystit efter kön

Den främsta orsaken till inflammation efter sexuell kontakt är en bakterieinfektion - patogena mikroorganismer från en man går in i honblåsan.

Inflammation i urinvägarna efter sexuell intimitet kan uppstå av flera anledningar, främst bör det noteras anomalier av fysiologisk utveckling. Öppningen av urinröret hos vissa kvinnor ligger nära utgången från slidan och bakterierna tränger lätt in i urinblåsan. En annan orsak till blåsan kan vara bristande överensstämmelse med personlig hygien, både av kvinnor och män. Smuts och bakterier från händer eller könsorgan kan komma in i genitourinary systemet och prova inflammation. Dessutom kan orsaken till sjukdomen vara en kombination i en sexuell handling av anal och vaginalt sex. Bland de bakterier som orsakar blåsor finns det en E. coli som, när den tas in i det genitourinära systemet, kan ge extremt obehagliga konsekvenser.

Cystit efter sex kan utvecklas och på grund av sexuellt överförbara sjukdomar, grovt kön, brist på naturlig smörjning. Eventuell skada på slemhinna leder till överdriven reproduktion av patogena mikroflora och inflammatoriska processer.

patogenes

Patogena mikroorganismer går in i blåsan genom urinväggen, en liknande infektionsväg kallas också en urinrör eller stigande.

Cystit efter sex sker primärt genom intag av bakterier, men i början av inflammatoriska processer kräver ett slags "push", med andra ord, att sjukdomen utvecklas, om det finns en predisponerande faktorer, såsom reducerad immunitet, nedsatt blåstömning.

Symtom på cystit efter kön

Cystitis efter kön har flera skillnader från akut cystitis. Först och främst uppträder symtom på sjukdomen från de första timmarna efter sexuell kontakt (vanligtvis den första dagen).

Det finns svår smärta vid urinering, efter tömningsprocessen finns det en känsla av full blåsan, en känsla av nedskärningar i underlivet, i urinen kan det finnas orenheter i blodet, eventuellt en ökning av temperaturen.

Vissa symptom kan vara mindre uttalade eller inte alls uppenbara.

Cystit hos kvinnor efter kön

Kvinnor är mer benägna att drabbas av inflammatoriska processer i urinvägarna, eftersom strukturen hos kvinnliga genitourära organ är väldigt annorlunda än hos män. Uttagskanalen hos kvinnor är bredare och kortare och mikrober är lättare att penetrera inuti. Sjukdomskrävande bakterier multipliceras i urinblåsan och orsakar inflammation.

Cystit efter sex hos kvinnor är ett vanligt problem, så kvinnor med detta problem behöver veta vad som orsakar inflammation efter intim affinitet och vad är förebyggande åtgärder.

Cystit hos män efter kön

En sådan sjukdom som cystit efter könet har en stigande infektionsväg, d.v.s. infektion i urinröret tränger in i urinblåsan, där multiplikationen av patogena mikroorganismer uppträder. Hos män är denna infektionsväg nästan aldrig hittad, men principen om behandling och förebyggande av sjukdomen är densamma som hos kvinnor.

Cystit efter oskyddad sex

Cystitis efter kön brukar inträffa hos kvinnor som är utsatta för sjukdomen (oftare män), vilket ofta leder till en onormalt rörlig urinrör. Under intim närhet inträffar öppningen av urinröret, i vilken manen drivs av bakterier från slidan, vilket leder till inflammation.

Första tecken

De första tecknen på postkoitalcystitis är den starka trängseln att urinera, vanligen förekommande abrupt. Symtom kan uppstå antingen omedelbart efter kön eller 1-2 dagar efter intim affinitet.

Cystitis efter kön är uppenbarad av en känsla av konstant fyllning av blåsan, frekvent uppmaning att urinera, vilket åtföljs av smärta, brännande, skärningar. Ofta stiger kroppstemperaturen, smärta och obehag förekommer i underlivet.

Var gör det ont?

Komplikationer och konsekvenser

Om du ignorerar de första tecknen på sjukdomen kan sjukdomen utvecklas till en svårare form, som är svårare att behandla. Infektion från blåsan kan tränga in i andra organ och prova en inflammatorisk sjukdom hos njurarna. Dessutom, om efter sex cystit uppstår varje gång kvinnan till slut förlorade sexuell lust, och detta i sin tur leder till osäkerhet, nervösa spänningar bland kvinnor, skillnader mellan partners, etc.

Nyligen utbredd självmedicinering, och kvinnor som redan känner deras problem, kan omedelbart efter samlag för att ta en kurs av antibiotika, men regelbunden användning av dessa läkemedel kan orsaka andra, mer allvarliga problem (i synnerhet leder olämplig reception till antibiotikaresistens, alltså. d.v.s. läkemedel är maktfria i kampen mot patogena mikroorganismer).

Dessutom är behandling med antibiotika kontraindicerad under graviditet, och cystit i denna situation provar spontan abort, för tidig födsel, stoppar utvecklingen av fostret. Alla experter är överens om att cystit kräver professionell och komplett behandling, annars är det möjligt inte bara fysiska problem, men också psykologiska.

komplikationer

Cystit efter kön är farlig för dess komplikationer, som någon annan inflammation. Den mest allvarliga kan kallas övergången från den inflammatoriska processen till njurarna, och i urinen kan det förekomma orenheter i blodet. Dessutom kan kvinnans psyke lida - innan sexuella handlingar uppstår, vägrar kvinnan intimitet på grund av rädsla för akuta symptom (smärta, temperatur, bränning, etc.).

Diagnos av blåsan efter kön

För att bekräfta diagnosen post coital cystit tilldelas en generell analys av blod och urin, BAK-urinodling, studiet av vaginala smear, ultraljud, endoskopi, samt samråd med gynekolog som kan identifiera onormal struktur av könsorgan.

analyser

Om doktorn diagnostiserar postkolsyreblåsan (eller cystit efter kön) krävs en ytterligare undersökning för bekräftelse. Utsedd av testerna - fullständig blod (grundval av diagnosen av många sjukdomar), urin (studiet av de kemiska och fysikaliska egenskaperna hos urinen, vilket kan tyda på patologiska processer i kroppen), bakteriologiska urin kultur (detekterar en infektion i urinvägarna), studiet av den vaginala utstryk ( tillåter att identifiera patogena bakterier).

Instrumentdiagnostik

Instrumentdiagnostik, som namnet antyder, utförs med hjälp av verktyg. Cystit efter kön kan bekräftas med följande metoder:

Ultraljud med cystit är utförd på flera sätt: genom bukhålan, genom urinröret och genom ändtarmen. Oavsett metod utförs testet på en komplett blåsan.

Forskning genom ändtarmen utförs om det finns misstankar om organs patologi, i andra fall väljs ultraljud genom bukväggen.

Njur ultraljud ordineras om symtom på blåsor är associerade med ryggont, vilket kan indikera inflammation i njurarna.

cystoskopi - Studien av urinvägarna med hjälp av ett speciellt optiskt system, idag finns det två typer av system: mobil och styv.

Ett styvt cystoskop hjälper till att undersöka urinvägarna och den rörliga kan du visa bilden på bildskärmen.

Vad är det nödvändigt att undersöka?

Differentiell diagnostik

Differentiell diagnostik består i att utesluta liknande sjukdomar för vissa symtom och minskning i den slutliga analysen till den enda möjliga diagnosen.

Om det finns tecken på cystit (en smärtsam och frekvent urinering, förändring i sammansättningen av urin och så vidare.) Och en hög temperatur, ett sådant tillstånd kan orsakas av inflammation i njurbäckenet, men inte i urinblåsan, i närvaro av en blandning av blod eller var i urinen bör eliminera tumören och bildandet av stenar i urinen.

Om cystit efter könsbesvär är långvarig och svår att behandla, bör du genomgå en fullständig undersökning, eventuella orsaker ligger i papillom, tumörer, tuberkulos, inflammation och hypertrofi i prostatan etc.

Tecken på cystit, som inte bekräftas av närvaron av bakterier i urinen, kan associeras med penetrering i urinblåsande anaeroba bakterier, gonokocker, ureaplasmer, klamydier, virus. I det här fallet krävs det bakposev på specialmedier.

Oftast bör en expert skilja på cystit från en ganska vanlig kvinnlig sjukdom - cystalgi. Sjukdomen sker uteslutande bland världens kvinnliga befolkning, kännetecknad av frekvent och smärtsam urinering, smärta i underlivet. Cystolegin har inte studerats definitivt, men enligt vissa data är den associerad med hormonella störningar, cirkulationsstörningar på grund av patologiska processer i könsorganen och andra organ i det genitourära systemet.

Vid diagnos av en läkare lita doktorn på patientens klagomål och resultaten av urinalysen.

Till vem ska du vända?

Behandling av blåsor efter kön

Med cystit är inflammatoriska foci i skeden eliminerad med hjälp av lokala antifungala och antibakteriella läkemedel. Om en venerisk sjukdom upptäcks, behöver specialisten behandling från båda parter. När de anatomiska särdragen hos urinsystemet läkare kan rekommendera kirurgi - införlivande uretral (vaginal höjd ovan), om så är nödvändigt, ablaterar kirurgen rester mödomshinnan som fördröjer urinröret.

Efter operationen tar återhämtningen 7-15 dagar, i 85% av fallen tillåter operationen dig att glömma för evigt vilken cystitis som är efter kön.

medicin

Huvudbehandlingen för postkirtelblåsan är i första hand inriktad på att blockera smittspridningen. Om sjukdomen orsakas av bakterier, föreskrivs antibiotika - Ofloxin, Monural, med virusinfektioner - Cycloferon, med svamp - Flukonazol etc.

Ofloksin tillhör gruppen fluorokinoloner, har ett brett spektrum av verkan. Läkemedlet är ordinerat vid 200-60 mg per dag, under behandling i upp till 10 dagar.

När leversvikt föreskrivs högst 400 mg per dag. På bakgrunden av behandlingen kan vara störd av yrsel, sömnighet, kräkningar, förvirring.

Detta läkemedel med försiktighet är tilldelad samtidigt med antacida, som består av kalcium, aluminium, magnesium, järnsalter, antiarytmika, NSAID, kortikosteroider, urin alkaliserande medel.

Ofloksin kontraindicerat under graviditet, personer under 18 år, epilepsi.

tsikloferon avser antivirala och immunmodulerande läkemedel. Det ordineras 1 gång per dag före måltiden (i 30 minuter) för 450-600 mg.

Kontraindicerad vid graviditet och individuell intolerans av läkemedlets komponenter, såväl som barn under 4 år, försiktiga med sjukdomar i matsmältningssystemet och sköldkörteln.

Antimykotisk medicinering flukonazol utnämna upp till 8 kapslar per dag, när tillståndet förbättras minskar dosen till 4 kapslar. Behandlingsförloppet beror på den kliniska bilden, i genomsnitt 6 till 8 veckor. Försiktighetsåtgärder bör tas med rifampicin, hypoglykemiska medel, cyklosporin, teofyllin, rifabutin, zidovudin, cisaprid, zidovudin, hydroklortiazid.

Huvudbehandlingen kompletteras med droger som hjälper till att minska obehagliga manifestationer av sjukdomen och normalisera arbetet i urinvägarna - smärtstillande medel Men-spa, Nurofen, herbal Cyston, Cinephron, såväl som läkemedelsinfusioner eller avkokningar av löv av cowberry, sporassa, majsstammar (hjälper till att lindra inflammation och har en diuretisk effekt), immunostimulerande läkemedel Proteflazid, Lavomax, Vitaminkomplex.

I inflammatoriska processer hjälper införandet av antiseptika genom urinröret, uppvärmning, gymnastikövningar, kost och dricks i stort antal. Cystit efter sex med korrekt ordinerad behandling och genomförandet av alla rekommendationer från en läkare är inom en vecka, men immunostimulering, fytopreparationer och vitaminer bör tas längre (2-3 veckor).

Med denna sjukdom är det extremt viktigt att genomgå en fullständig behandling, annars kommer cystit att passera in i kronisk form och botemedlet kommer att bli mycket svårare.

Folkbehandling

För avlägsnande av inflammatoriska processer i urinblåsan använder ofta traditionell medicin, men använd receptet bör endast efter ett inledande samråd med en specialist. Urologer kompletterar ofta konventionell behandling med folkmedicinering, men det är värt att komma ihåg att cystit efter kön kräver en helhetssyn och bör inkludera användningen av antibiotika, spasmolytika, uroseptika och andra mediciner.

I folkmedicin är ett av de mest effektiva sätten att behandla blåsor värme med varm tegel. Förfarandet kräver en tegel (helst röd) uppvärmd i eld, som placeras i en emaljskopa, då är det nödvändigt att sitta på en hink och linda botten av kroppen med en varm filt. Efter 15-20 minuter måste du torka de våta områdena i kroppen väl och gå rakt till sängen. För att öka effekten på varm tegel före proceduren måste du droppa lite björktjära.

Örterbehandling

Bland folkemetoder för blåsbehandling är infusioner och avkok av örter utbrett. För att avlägsna inflammation och obehagliga symptom kommer det att hjälpa St John's wort, vanlig asp, fälthästar, humlehoppar, gryzhnik.

Vid kronisk inflammatorisk rekommenderas avkok av Johannesört - 15 gram per 250 ml kokande vatten, koka i ungefär en timme, dränera, drick upp till 4 gånger om dagen för 125 ml.

För att förbereda nästa buljong behöver du kvistar eller en askbark och häll 500 gram kallt vatten (30 g), koka på låg värme tills hälften av vätskan avdunstar. Under dagen ska buljongen vara full i små portioner.

Vid kroniska inflammatoriska processer i exacerbationsstadiet hjälper fälthästet väl - 30 g häll 1 liter kokande vatten och koka i ca 15 minuter, dränera, ta 3 gånger om dagen för 200-250 ml.

Avlastar spasmer, har en diuretisk effekt av avkrokningen av deras bråck - 15 g häll 250 ml kokande vatten, koka i 5 minuter, kyla och spänna, drick efter måltid upp till 3 gånger om dagen för 15-20 ml.

Helt effektiv är infusionen av humlekottar - 30 g häll 500 ml kokande vatten, insistera i en timme, dränera, drick en halv kopp på morgonen och kvällen.

homeopati

Homeopatiska preparat hjälper inte bara till att minska symtomen på cystit efter kön, men bidrar också till att eliminera olika infektioner i urinvägarna.

Valet av läkemedlet beror på de symptom som testas. Brännande, smärtsam och frekvent urinering hjälper spanska flyga. Läkemedlet är effektivt i fall där kvinnan, mot bakgrund av blåsans inflammation, blir irriterad, obehagliga symptom intensifieras med användning av koffein, alkohol etc.

Under behandling med ryggmärgsfluga, konstant värme, uppvärmning krävs riklig varm dryck.

Med spasmodiska smärtor som används emetiska nötter, vilket hjälper till att bli av med obehagliga symptom snabbare med full vila och konstant värme (för att inte frysa). Om under behandlingen finns moralisk trötthet, nervös överexperation, reduceras läkemedlets effektivitet flera gånger och under behandlingen kontraindiceras användningen av kaffe, alkohol, kryddig, kryddig mat.

berberis Det används för akuta och brännande smärtor som uppstår vid inflammation i urinvägarna. Valet av homeopater kan falla på denna åtgärd, om patienten upplever apati, trötthet, dålig koncentration.

Tigerlilja är ordinerad med sömnad smärta, brinner under urinering, frekvent uppmaning, när en liten mängd urin lämnar under urinering. Ett kännetecken för denna åtgärd är att förbättringar uppträder när patienten är i ett kallt välventilerat område, men under påverkan av värme kan läkemedlet orsaka försämring.

Caustic soda Det ordineras när patienten upplever en stark och konstant uppmaning att gå på toaletten, men problem uppstår vid urinering. I värme bland behandlingen förbättrar patientens tillstånd, förkylningen, användningen av kalla drycker, koffein och andra stimulanser förvärrar symtomen på sjukdomen.

Operativ behandling

Cystit efter kön behandlas företrädesvis terapeutiska medel, kan operation krävas vid fysiologiska abnormaliteter hos, till exempel, när urinröret är beläget nära slidan som leder till kanalen skada och infektion från att komma in i blåsan.

Under operationen flyttar kirurgen öppningen av urinröret till rätt plats. Efter kirurgisk behandling finns det nästan ingen komplikationer och problemet med förekomsten av cystit efter samlag för en kvinna är för alltid tidigare.