Huvud
Skäl

Kvaliteten på spermierna

Spermiernas kvalitet bestäms av sin speciella forskning - analysen av sperma (spermogram), som består i studier av allt ejakulat som erhållits för att bestämma kvantitativa, kvalitativa och morfologiska egenskaper hos spermier.

Spermogrammet administreras i regel i samband med andra analyser för att identifiera orsaken till infertilitet i äktenskapet, liksom hos manlig infertilitet och förekomsten av inflammatoriska eller hormonella sjukdomar hos den manliga sexuella sfären.

Dessutom är spermogrammet obligatoriskt före IVF och artificiell insemination.

Förberedelse för leverans av ejakulat

För att spermierna ska vara pålitliga är det nödvändigt att förbereda sig för leverans av spermier:

 • avhållande från 2 till 7 dagar (optimalt 3-5 dagar);
 • vägran från användning av alkohol, starkt te, kaffe och medicinska preparat under hela perioden av abstinens
 • vägran att besöka bad, bastur, ta varma bad och duschar, förbjuda solstolar och solstolar under perioden som anges ovan.

Spermier överlämnas direkt i laboratoriet (specialrummet) av onani. Kanske föra hemifrån ejakulatet erhållen i förfarandet enligt Indragning i medicinsk kondom, men leveranstiden bör vara mindre än tre timmar, och levereras spermier Temperaturen bör vara omkring 36 ° C (armhålan). Man bör komma ihåg att ejakulat, som erhållits utanför laboratoriet, kan plaska längs vägen till det, vilket kommer att påverka spermieantalet.

Spermograms normer

volym

Normen för ejakulatet är 3-5 ml. Minskad (mindre än 2 ml) indikerar antingen en överträdelse av leveransen av spermier till laboratoriet, eller brist på funktioner hos könkörtlarna (prostata, seminalblåsor och andra). En ökning av mängden sperma indikerar närvaron av en inflammatorisk process i könsorganen.

färg

Normalt är ejakulatets färg vitaktig, gråaktig eller med en gul färg. Den röda eller bruna färgen på semen indikerar antingen trauma på könsorganen eller stenar i prostata eller kronisk vesikulit (den röda tingen beror på orenhet av röda blodkroppar).

surhet

Spermatets pH är 7,2-7,8 ​​(alkaliskt). Avvikelser i ena riktningen eller en annan talar om inflammationsprocessen hos könsorganen.

Likriktningstid

Spermiernas kondensationstid bör inte överstiga 60 minuter. När det gäller förlängning av kondensationstiden spenderar spermier i vaginens sura miljö sina energi och förlorar aktivitet, vilket avsevärt minskar deras förmåga att befrukta ägget. Oftast observeras en förlängd utspädningstid med kronisk prostatit och / eller blåsor.

Spermviskositet

För att bestämma viskositeten hos ejakulatet, mäta längden på filamentdräneringen från pipettens ände. Normalt är det inte mer än 0,5 cm.

Långsträckt tråd (ökad viskositet) indikerar kronisk eller prostatit eller vesikulit. Tät och viskös säd minskar avsevärt chanserna för uppfattningen, så det är svårt för spermatozoiderna att flytta in i slidan, vilket ytterligare ökar den negativa påverkan av den sura miljön på dem.

Antalet spermatozoa i 1 ml ejakulerat

Normalt bör 1 ml sperma innehålla mer än 20 mln. spermatozoer.

Reducerad spermietätheten kallas oligozoospermia, vilket indikerar ineffektiviteten av testiklarna (reducerade androgener, testikelinflammation, toxisk skada av sädesepitelet av testiklarna i historien, försvagat immunförsvar, metabola sjukdomar, etc).

Minskad koncentration minskar risken för befruktning. Ökad täthet hos sperma eller polysooospermi (mer än 120 miljoner i 1 ml) föregår oligozoospermi.

Totalt antal spermatozoa

Det totala antalet spermatozoer i ejaculatet i fråga borde vara över 60 miljoner. Minskningen i densitet är förknippad med samma faktorer som minskningen i koncentrationen av spermatozoa i 1 ml spermier.

Spermobilitet

Spermmotilitet beror på risken för befruktning. Det finns 4 grupper av spermatozoa:

 • grupp A - aktiv mobilspermatozoa med rätlinjig rörelse;
 • Grupp B - Spermatoser med låg rörlighet med rätlinjig rörelse;
 • grupp C - sedentära spermatozooner, vars rörelser är vibrationella eller roterande;
 • Grupp D - Spermatozoa är fasta.

Normalt bör det finnas mer än 25% spermatozoa från grupp A eller 50% spermatozoa från grupp A och B.

Reducerad spermierörlighet kallas astenozoosperiya och bevis av inflammatoriska processer av könsorganen, giftiga och termiska effekter på de manliga könskörtlar (testiklar).

morfologi

Med hjälp av denna indikator bestäms antalet normala spermier.

Normalt oförändrade spermatozoer bör vara mer än 20%. Om teratozoospermi säger, när antalet normala spermier är mindre än 20%.

Påverkan på morfologin hos spermatozoa giftiga och strålskador, inflammatoriska och smittsamma processer, samt ekologi.

Levande sperma

Denna indikator mäter andelen av levande spermier i ejakulatet. Ju mindre det är desto lägre är sannolikheten för uppfattningen. I normen för levande spermatozoa bör vara mer än 50%.

Om nekrospermi talar med en minskning av det beskrivna indexet, vilket kan vara ett tillfälligt fenomen i rusning, infektionssjukdom, stress. Permanent nerkospermiya observerades när testiklarna är skadade av strålning, giftiga ämnen eller värme.

Spermatogenesceller

Antalet utstötta celler i det spermatogena epitelet hos de seminrika tubulerna bör inte vara mer än 2%.

Agglutination och aggregering

Normalt är spermieroslimning (agglutination) och ackumulering av spermatozoa i blodpropparna frånvarande.

Leukocyter och erytrocyter

Normalt finns det inga röda blodkroppar i ejakulatet, och antalet leukocyter överskrider inte 3-4 i synfältet. Om det finns fler leukocyter, indikerar detta en inflammatorisk process i könsorganen.

slem

Normalt finns det ingen slim i semen eller det är i en liten mängd. Detektionen av en signifikant mängd slem föreslår en inflammatorisk process av prostata och seminala vesiklar.

Avvikelser från normen

 • oligozoospermi - låg koncentration av spermatozoa;
 • asthenozooospermia - låg spermobilitet
 • Teratozoospermia - ett minskat antal morfologiskt normala former;
 • azoospermi - det finns inga spermier i ejakulatet;
 • aspermi - det finns ingen utlösning;
 • oligospermi - mängden spermier är mindre än 2 ml;
 • leukospermi - ett ökat antal leukocyter;
 • akinospermi - alla spermatozoa är fasta;
 • cryptospermia - ett mycket lågt innehåll av spermatozoa, som bestäms först efter centrifugering av ejakulatet.

Metoder för att förbättra kvaliteten på spermier

Förutom att eliminera inflammatoriska och endokrina sjukdomar, vars behandling föreskrivs av en läkare (antibiotika och hormoner), för att förbättra spermatets kvalitet, måste man följa enkla regler:

Temperaturförhållanden

Ägg är det enda orgel som ligger utanför bukhålan. Följaktligen bidrar uppvärmningen av testiklarna till försämringen av spermiernas kvalitet: spermatozoas aktivitet minskar och patologiska morfologiska former uppträder.

Följaktligen är det nödvändigt att vägra ofta bad / duscha, mindre frekvent bad och bastu, för att ge nöjet att suga i jacuzzin.

Dessutom bör kläder (underkläder och byxor) vara fria, kläm inte på testiklarna och överhettar dem inte. Det rekommenderas att överge snygga shorts, snygga jeans.

Undvik stress

Stressfulla situationer "slår" inte bara på nerver utan också på spermier. Om möjligt, undvik konflikter, trötthet, nervös spänning.

Sexuellt liv

En lika viktig roll i spermatets kvalitet spelas av rytmen i sexuellt liv. Alltför sällsynta sexuella handlingar leder till en minskning av spermiernas rörlighet, och å andra sidan ofta intim kontakt gör sperma "flytande", det vill säga dess innehåll av spermier har minskat avsevärt.

Den optimala rytmen i sexlivet är 4-6 gånger i veckan.

Vikt och Sport

Överdriven kroppsvikt är ackumuleringen av ett alltför stort subkutant fettlager, vilket ger östrogener, vilket negativt påverkar spermatozoas aktivitet.

Normalisering av vikt kommer att hjälpa till med rationell näring och regelbunden (2-3 gånger i veckan måttlig träning). Särskilt användbara är fysiska övningar som syftar till att stärka bäckens golv och bukpress.

Rationell näring

Det är nödvändigt att överge halvfabrikat och produkter som innehåller konserveringsmedel och smakförstärkare.

I maten bör vara närvarande livsmedel som innehåller ett stort antal vitaminer E, Grupp B, C, och spårämnen av selen och zink.

De uppräknade biologiskt aktiva ämnena påverkar kvaliteten på spermierna positivt.

I listan över produkter för att inkludera fisk och skaldjur, örter (dill, persilja, koriander, selleri), morötter, pumpa, vitlök, sparris, tomater, granatäpplen, äpplen, bananer och avokado.

Också i kosten måste finnas mjölk och mejeriprodukter, nötkött, fisk, nötter i stora mängder, svamp, bovete, havregryn, lever och baljväxter.

Dåliga vanor

Det är väldigt negativt för spermatozoas antal och aktivitet påverkar dåliga vanor. Det är nödvändigt att sluta röka och dricka alkohol (eller åtminstone minska mängden), särskilt öl, där fytoöstrogener är i stora mängder.

Och, naturligtvis, en fullständig avvisning av droger. Detsamma gäller för överdriven konsumtion av starkt te och naturligt kaffe. Dessa drycker ska ersättas med färsk juice och mineralvatten.

Miljöfaktorer

Normalisera omgivningen är bortom styrkan hos en person, men du kan minimera effekterna av skadliga faktorer. Håll inte den bärbara datorn i knäet (överhettning av testiklarna), försök att minska kontakten med giftiga ämnen (lack, färger, hushållskemikalier och andra "skadliga"), andas ofta frisk luft.

Abnormaliteter i spermogrammet från normen och IVF

Nästan 50% av männen har några avvikelser från normala spermogramparametrar. En del av dem är tillräckligt för att justera dagens regim och vila, rationalisera näring, överge dåliga vanor - det förbättrar spermiernas kvalitet och ökar fertiliteten (förmågan att befruktas).

Men i vissa fall kan bara IVF hjälpa till att få barn, vars procedur innefattar val av aktiva och patologiska avvikelser från spermatozoas morfologi.

Med de patologiska resultaten av spermogrammet (närvaron av azoospermi, teratospermi, nekrospermi, asthenozopermi och andra) förlängs IVF-förfarandet, varav ett av stadierna är ICSI.

ICSI är en hjälpteknik och består av flera steg:

 • erhållande från testikeln genom en mikrokirurgisk operation av livskraftiga spermatozoer;
 • odling av spermier
 • val av bästa och aktiva spermier;
 • införande av spermatzonen genom intracytoplasmisk injektion i ägget;
 • frysa de återstående livskraftiga spermierna för framtiden.

Förutom avvikelser från normen av spermaanalys utförs ICSI i närvaro av antispermantikroppar, både hos kvinnor och män.

prognoser

Prognosen efter IVF-proceduren i samband med ICSI beror på två faktorer. Först ökas chanserna för fertilisering av ägget genom att erhålla aktiva livskraftiga spermier från testikeln eller ejakulatet. Och för det andra, ju högre kvaliteten på ägg som erhållits från en kvinna, ju högre andel av deras befruktning.

När ICSI utförs uppstår fertilisering av ägg i 60-70% av fallen, vilket är signifikant högre (med 30%) vid utförande av standard IVF-förfarandet.

Dessutom utvecklar 90-95% av de befruktade äggen ett embryo.

Diagnos av symptom

Ta reda på din sannolika sjukdom och till vilken läkare bör gå.

Spermogram: norm och transkript

Analysen av spermogrammet är en analys som andrologen föreskriver riktningen. Om du fått ett hänskjutande och du är intresserad av spermogram är forumet om människors hälsa osannolikt att vara användbart. Spermobilitet, antalet spermatozoer och andra indikatorer är medicinska egenskaper. Ska jag förlita mig på inlägget av medlemmarna i forumet om hälsa? Dedikerat till hur spermogram överlämnas kan forumet vara användbart vid val av laboratorium och klinik för människors hälsa - innan du börjar analysera läs recensioner om den valda honungen. institution.

Om vilka indikatorer som ska innehålla ett spermogram (normen för en frisk man), läs vidare.

Varför tar de semenanalys?

Genom resultat spermogrammy är det möjligt att uppskatta en status för människans hälsa, för att avslöja en prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att ha en baby länge, men för tillfället kommer orsakerna att hjälpa dig att ta reda på analysen av ejakulatet på antalet spermier och andra indikatorer. Infertilitet resultat spermogramma hjälper läkaren att ordinera effektiv behandling.

Spermogram: leveransregler

På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen), bör spermogramleverans göras av onanering, inte genom avbruten samlag eller på annat sätt. För att klara analysen av spermier, utrustade de i laboratoriet ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att underlätta analysen av ejakulatet finns det tidskrifter för erotisk innehåll i rummet.

Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

 • Drick inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;
 • inte ha sex
 • Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

Re-spermogrammy förutsätter samma regler.

För att korrekt utvärdera resultaten av spermogrammet är det nödvändigt att skicka det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa doktorn att spermogrammet är dåligt, förtvivla inte. I en andra analys kan spermier ha andra egenskaper. Förändringen av dessa egenskaper kan generellt påverka tolkningen av avkodningen av spermogrammet.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktum är att det fanns en utlösning i blåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet kan du klara urinprovet, kanske var spermatozoa kvar i den.

Spermogramanalys: medicinska termer

Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

 • azoospermi - ingen spermatozoa finns i ejakulatet;
 • akinozoospermia - spermier är helt immobila;
 • antisperm antikroppar (ACAT eller ASA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa;
 • asthenozooospermia - otillräckligt rörliga spermatozoa (kategori A

Vi båda började försöker bli gravid ett barn, och de problem som började med dem. Det är inte så, det är inte på det sättet, beskonchnye utredningar, undersökningar, min man är ganska ingen libido, enligt min mening, nej, kommit till slutsatsen att han behövde schmartprost - i allmänhet, i stället för det lyckliga paret är nu känner att vi har ett par personer med funktionsnedsättning med ett gäng ärftliga och förvärvade sjukdomar. Varför alla barn föds skadedjur och så lätt, och vi har med normal inkomst, inga dåliga vanor - så svårt.

Hur korrekt att dechiffrera spermogrammu

Minska reproduktionskapaciteten hos den manliga befolkningen - ett problem som inte sugits från fingret av medicinska personer, försöker "skära" pengar på blygsamma patienter. Nej, det är helt rättvist. Därför en artikel om hur man korrekt läser ett spermogram, dvs. kvantitativ och kvalitativ analys av ejakulatet (det vill säga spermier) kommer, som de säger, "i venen".

Hur man tar spermogram?

Förberedelse för leverans av spermogram

Spermogram leverans

Själva proceduren att "skaffa brandfriktion", jag, med ditt tillstånd, kommer jag inte att beskriva. Jag kommer bara att observera att ejakulatet samlas i ett sterilt plastprovsrör och transporteras till platsen för studien, d.v.s. i laboratoriet i byxan eller i handen (det är nödvändigt att behålla kroppstemperaturen).

Sperma - är inte något permanent: dess sammansättning beror på olika faktorer, såsom: funktionell och psyko-emotionell tillstånd av kroppen, kost, läkemedel. I detta avseende är en analys långt ifrån en indikator. Och om i ditt spermogram "det finns inget liv", då är detta inte en ursäkt för att färga huvudet med aska, tk. Det är nödvändigt att göra minst ett "kontrollskott" i provröret. Vanligtvis ges 10 dagar för att ladda batterierna.

Hur man avkänner spermogram

Volym av ejakulat

En annan nyans: det är mycket viktigt att montera allt ejakulat i provröret, speciellt den första delen av det, vilket är den rikaste i spermatozoa. Om detta inte fungerade, göm inte ditt misslyckande från läkaren.

Likriktningstid

Här spelar bestämmande roll av viskositeten hos ejakulatet. Spridningsintervallet ligger mellan 10 och 40 minuter. Om mer - då finns det problem med prostatakörteln.

I händelse av färg är det inte nödvändigt att störa särskilt: denna indikator är för vagt tolkad. I detta sammanhang får han inte en så viktig diagnostisk roll. Det är snarare en hyllning till tradition. Det enda värt att uppmärksamma är den rosa skuggan av ejakulatet, vilket signalerar närvaron av röda blodkroppar i den.

surhet

För sperma är normal en svagt alkalisk reaktion, när pH är mellan 7,2-7,4. PH-värdet bidrar till att bestämma förekomsten och lokaliseringen av inflammatoriska foci i reproduktionssystemet. Ett förhöjt pH indikerar inflammation i prostatakörteln och seminala vesiklar och en sänkning (upp till 6,5) - om blockering av excretionskanalerna hos sistnämnda.

Antal spermier

Det definieras i 1 ml ejakulat. Räkningen här går till miljoner. Normen är 20-60 miljoner i 1 ml ejakulat. Förresten kan låg koncentration av spermatozoa kompenseras av ökad motorisk aktivitet.

Spermiogramparametrar: norm och patologi

Spermobilitet

Till spermier kunde anses normala, måste den uppfylla ett av två villkor: ett antal linjär-motila spermatozoa (A + B) bör vara 50% eller spermier av A måste vara 25%.

Spermagglyutinatsiya

I det viskösa, inkompatibla ejakulatet kan fenomenet spermatozoalimning förekomma-agglutination. Det är uppenbart att det är svårt att prata om möjligheten till befruktning, om spermierna limmade ihop. Detta observeras, till exempel med kronisk prostatit eller inflammation av sämsta vesiklar - vesiklar. I normal sperma bör agglutination inte vara.

Förekomsten av antisperm antikroppar

Med vissa immunförsvar i kroppen kan utvecklingen av antikroppar mot sina egna spermatozoer börja, vilket i kombination med dem hindrar deras framsteg i ägget. Således kan närvaron av sådana antikroppar förklara infertiliteten hos hanen.

Mikroskopi av ejakulat

Vad kan ses under ett mikroskop i normal sperma? Amyloid-kroppar, spermatogena epitelceller, lecitindroppar och ett minimum av leukocyter (0-3). Om de vita blodkropparna är större än detta värde, plus slem finns i ejakulatet, är detta en markör för närvaron av en inflammatorisk process. Erytrocyter i ejakulat bör inte vara.

Onormala spermier

Man bör inte tro att alla manliga spermatozoa är "stiliga", allt som för val. Det här är inte så: bland dem kan du hitta många "tadpoles" med olika defekter. Till exempel med ett krökt huvud, eller till och med utan ett huvud. Det finns spermier med två svansar. Det finns inget dödligt här, i någon människas semestra finns sådana "freaks". Frågan är i deras nummer. Andelen onormala spermatozoer bör inte överstiga 50% av deras totala antal.

Resultat spermogrammy - diagnos av en läkare

 • Normozoospermia - ejaculate "med heder" motstod alla tester.
 • Oligozoospermia - spermatozoa är få - mindre än 20 miljoner i 1 ml.
 • Teratozoospermia - ett stort antal spermatozoa med ett onormalt huvud och svans (mer än 50%).
 • Astenozoospermi - låg rörlighet under normal form och spermieantal (under dessa två faktorer, som jag skrev lite tidigare i kapitlet "Mobility sprematozoidov").
 • Oligoastenoteratozoospermi är en kombination av de tre ovan nämnda abnormiteterna.
 • Azoospermi - fullständig frånvaro av spermier i ejakulatet.
 • Aspermi är den fullständiga frånvaron av spermier.

Och till sist konstaterar jag än en gång att för att överlämna ejakulatet - inte ett fält att korsa. Kvaliteten på spermier beror till stor del på individens livsstil. Rökning och speciellt alkohol är skadliga för henne. Detsamma kan sägas om ett antal droger, till exempel vissa antidepressiva medel, lugnande medel, antihypertensiva läkemedel (i synnerhet - klonidin), neuroleptika.

Spermogramanalys, avkodning av index, norm och avvikelser

Sperma är det huvudsakliga genetiska materialet som är avsett för generering av avkommor. Naturen är mycket klokt, så att mäns sperma lagt en stor säkerhetsmarginal, särskilt när det gäller antalet spermier, men ofta kvaliteten på sädesvätskan är inte tillräckligt för att utforma ett barn. Analys och tolkning av spermogrammet kan avslöja dess "defekter".

Varför behöver du ett spermogram?

Modern medicin har lärt sig att djupt analysera sperma med många kriterier, vilket kommer att diskuteras nedan. Detta tillvägagångssätt underlättar snabb upptäckt av abnormiteter och underlättar snabb och noggrann behandling för att återställa fertiliteten.

Huvudindikatorerna i analysen och avkodningen av spermogrammet är Spermatozoas rörlighet, deras totala antal och antalet levande men det finns fortfarande cirka 10-15 parametrar som kan påverka förmågan att bli barn.

Förberedelser för spermaförsörjning för analys

För att få exakta analyser som vittnar om de verkliga möjligheterna till en människas bördiga funktion har kriterier utvecklats förberedelse för leverans av spermogram.

Antalet obligatoriska träningsplatser omfattar:

 • Sexuell abstinens för 3-5 dagar, och det rekommenderas inte ens att vara helt enkelt upphetsad
 • Eliminera total överhettning organism och i synnerhet den inguinala regionen i 1-2 veckor innan du lägger den på spermogrammet. Varma bad, bad, bastu är förbjudna, duschen ska tas varm, inte varm.
 • Avvisa alkoholhaltiga drycker i 1-2 veckor före analys.
 • Det är bra att få tillräckligt med sömn, utesluta tunga fysiska aktiviteter

I allmänhet under denna period är det rekommenderat att byta till en sundare livsstil, för att eliminera eller minska rökningen, äter mer hälsosamma livsmedel, vilket eliminerar livsmedel med konserveringsmedel, motionera regelbundet, vilket eliminerar tung belastning (bästa passnings gymnastik och PFD).

Ibland, efter att ha fått några avvikelser, räcker det bara med att ta en mer ansvarsfull inställning för att förbereda analysen, och spermogrammet kommer att visa ett bra resultat. Glöm inte att du måste genomgå samma förberedelseperiod när du försöker bli en spädbarn, så att spermiernas kvalitet maximeras.

Hur sperma för analys?

Den mest exakta och prisvärda metoden för spermogramleverans är att få det av onanering, vanligtvis sker ejakulation i ett speciellt rum i laboratoriet. Samtidigt måste du göra det med rena, tvättade händer för att minimera alla möjliga föroreningar. Om det finns ett psykologiskt hinder, är det möjligt att erhålla semen för analys genom ofullständigt samlag i en speciell kondom, men detta kan bara göras hemma.

Normalt måste spermier levereras direkt till kliniken, för den exakta analysen är tiden efter utlösningen väldigt kritisk. Vid framställning av materialet hemma är det nödvändigt att leverera vätskan till laboratoriet i en timme vid en temperatur av minst +20 grader Celsius.

För att få en mer korrekt slutsats om tillståndet i reproduktionsfunktionen genom att avkoda sperma, rekommenderas att utföra några tester för ett par månader, för att se förändringar i dynamiken, vilket eliminerar fel eller olycka.

Hur mycket kostar ett spermogram?

En viktig fråga hur mycket kostar det för spermogrammu, speciellt om du behöver ta flera test. Kostnaden för sådan forskning varierar vanligtvis mellan 700-1500 rubel, beroende på kliniken. Det rekommenderas att samtidigt utföra MAP-testet. För att göra detta är en del av den resulterande seminalvätskan tillräcklig. Vanligtvis är spermogramet klart nästa dag

Analys och tolkning av spermogram, terminologi

Efter analysen är avslutad och spermogrammet erhålls, bör det dechiffreras. Det första som behöver uppmärksammas är den slutsats som skrivs i slutet. Detta kommer att vara ordet med slutet av "spermier", vilket indikerar närvaron eller frånvaron av abnormiteter. Utgående från detta kan man säga ett bra eller dåligt spermogram hos en patient. Följande är de oftast citerade slutsatserna om kvaliteten på ejakulatet.

 • azoospermi - betyder att i ejakulatet inte finns en enda sperma, vilket indikerar omöjligheten av uppfattningen.
 • akinozoospermiya - talar om absolut immobile spermatozoa, vilket utesluter möjligheten att bli gravid
 • antisperm antikroppar(ACAT / ACA) - Förekomsten av antikroppar, som utvecklade immunsystemet mot spermier, betraktade dem utomjordingar. Beroende på mängden av sådana antikroppar, fungerar som en mindre faktor och helt utesluter möjligheten till graviditet.
 • astenozoospermi - Spermatozoa är i allmänhet mobila, men denna rörlighet är otillräcklig (mobil En kategori är mindre än 25%, eller A + B är mindre än 50%)
 • gemospermiya - närvaron av erytrocyter i ejakulatet
 • leukocytospermia - ökad koncentration av leukocyter i halvvätska
 • nekrozoospermiya - Frånvaron av levande sperma i ejakulatet talar om omöjligheten att bli gravid
 • zoospermia - Spermierna kan utveckla ett spädbarn, men det finns några mindre avvikelser
 • normospermia - Den bästa och efterlängtade diagnosen, vilket innebär normen för alla indikatorer. Bra spermogram
 • oligozoospermia - innebär att koncentrationen av spermatozoa under den nedre gränsen för normen på 20 miljoner per 1 ml.
 • oligospermi - För låg total spermiervolym, under 1,5-2 ml
 • theratozoospermia - För stor procentandel av spermatozoa med onormala abnormiteter, mer än 50%

Spermogram normer och orsaker till abnormiteter

Efter bekantskap med slutsatsen, i närvaro av några avvikelser, är det nödvändigt att genomföra ett transkript av spermogrammet. Detta kan göras med hjälp av tabellen nedan, som visar de normala spermiernas parametrar, utvärderingskriterier och möjliga patologiska orsaker till abnormiteter

Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

 1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
 2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
 3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
 4. Rationell planering av graviditet.
 5. En mans önskan att se om han kan få barn.

Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

Metoder för att ta analysen

Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

Hur tar man ett spermogram korrekt?

För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

Normala spermier räknas

Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

 • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
 • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
 • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

Makroskopiska indikatorer av normen

Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

 • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
 • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
 • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
 • vitgrå färg;
 • en märklig lukt;
 • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
 • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

 • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
 • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
 • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
 • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
 • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
 • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
 • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
 • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

Spermogramresultat

De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

 • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
 • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
 • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
 • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
 • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
 • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

Norm och avvikelser från spermatozoa

I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

 1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
 2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
 3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
 4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
 5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
 6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
 8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
 9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
 10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
 11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
 12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
 13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
 14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
 15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
 16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
 17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
 18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

Varför antalet spermatozoa minskar

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
 • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
 • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
 • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
 • feberisk tillstånd
 • hög omgivningstemperatur.

Varför minskas spermiermotiliteten?

De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

 • klädd underkläder
 • rökning och alkoholism
 • bERIBERI;
 • påkänning;
 • användning av smörjmedel;
 • stillasittande arbete;
 • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
 • behandling med antibiotika.

Hur man förbättrar spermogrammet

Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

 • Överhett inte;
 • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
 • observera dagens regim, sov fullständigt
 • ät rätt
 • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
 • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
 • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
 • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.

Spermograms normer

standarder:

Volym Minst 2 ml

Färg Vitgrå

Likriktningstid 10-40 minuter

pH 7,2-7,8

Antalet spermier i 1 ml 20-120 miljoner.

Antalet spermatozoer i ejakulatet är 40-500 miljoner.

Aktiv mobil (kategori A) Minst 25%

Lite mobil (kategori B) A + B inte mindre än 50%

Icke-progressivt mobil (cat.C) C + D inte mer än 50%

Fast (kategori D) Patologisk spermatozoa Högst 50%

Antal avrundade celler Högst 5 miljoner.

Spermagglutination nr

Leukocyter Upp till 3-5 i synfältet

Villkor för definition:

normospermia - Alla egenskaper hos ejakulatet är normala, normala spermier.
zoospermia - Alla egenskaper som är förknippade med spermiefruktilitet är normala, men avvikelser som inte påverkar infertilitet (ökat innehåll av rundade celler, abnormt pH, abnorm viskositet eller utjämning av ejakulatet) är tillåtna.
oligospermi - Otillräcklig volym ejakulat (mindre än 2 ml).
oligozoospermia - Otillräckligt antal spermatozoer (koncentration mindre än 20 miljoner / ml).
astenozoospermi - otillräcklig rörlighet för spermatozoa (A förmåga att befruktas

5. pH (förhållandet mellan positiva och negativa joner) - 7,2 - 7,8. Minskning eller en signifikant ökning av pH indikerar en inflammatorisk process i prostata eller sårblad.

6. Förlustningstid (tid för spädning av sperma till normalt) till 60 min. En ökning av likviditetsperioden indikerar en långvarig inflammatorisk process i prostatakörteln eller sämre vesiklar; eventuellt en patologi av det enzymatiska systemet i prostata eller sämsta vesiklarna.

7. Flora. I normal spermie bör alla mikroorganismer vara helt frånvarande.
Närvaron av mikrober i sperma indikerar närvaron av en inflammatorisk process i könsorganen.

8. Bechter-kristaller är enda i beredningen. Deras kvantitet ökar med azoospermi.

9. Urinrörets epitelceller är ensamma i beredningen.
Med urinrör finns epitel av scaphoid fossa i urinröret.

10. Prostitutions epitelceller är ensamma i beredningen
Kan förekomma med kronisk prostatit.

11. Röda blodkroppar - röda blodkroppar är normala otsutstvuyut.Nalichie bevis på skada, prostata stenar, ovanligt för tumörer eller inflammatoriska sjukdomar i prostata (kalikulit) eller sädesblåsor.

12. Epitelceller - Normalt en liten mängd.
Med uretrit kan ett flerskiktsepitel från urinrörets scaphoid fossa uppträda i stort antal.

13. Lecithinkorn (lipoidkroppar) - mycket.
Lipoidkroppar är prostatsekretion. Med kronisk prostatit minskar antalet.

14. Vita blodkroppar (vita blodkroppar) är ensamma i preparatet (1-10 miljoner / ml i ejakulatet).
Antalet leukocyter ökar till 100 i synfältet och mer med inflammatoriska sjukdomar i de tillkommande könsorganen.

15. Amyloidkroppar är normala. Visas med stillastående fenomen i prostatakörteln.

16. Spermatogenesceller - inte mer än 10% av den totala.
Dessa celler är epitel av seminiferröret - spermatocyter, spermatider, spermatogoni. Vid patologiska förhållanden är dessa celler frånvarande eller deras kvantitet ökar kraftigt. Ett signifikant antal celler av spermatogenes (slusheniyaepitel) uppträder i sekretorisk form av infertilitet.

17. Mucus är frånvarande.
Slem finns i sekretionen av prostatakörteln, kan indikera inflammation i prostatakörteln. Närvaron av slem hindrar rörelsen av spermatozoa.

18. Agglutination - i numret finns ingen agglutination av spermatozoa.
Agglutination är limning av spermatozoa mellan sig, vilket förhindrar deras translationsrörelse. I antalet spermier har en negativ elektrisk laddning, så att det inte finns kollision och klumpning av spermier. Byte av pH till den sura sidan minskar spermatosens elektriska laddning och får dem att agglutinera. Detta fenomen uppstår ofta med inflammatoriska sjukdomar i genitourinary sfären med en förändring i pH, ackumuleringen av mjölksyra.
Det finns 4 grader av aggregering. Svag (+) - limmade individuella spermatozoa. Medium (++) - limmade 50% av spermierna. Stark (+++) - 50% spermatozoa limas ihop med huvuden och svansarna. Massa (++++) - nästan alla spermatozoa är limmade ihop.
Sann agglutination är sällsynt och indikerar ett brott i immunsystemet. Autoimmunisering av kroppen med antigener av testikulärt ursprung (normalt mindre än 10%).

19. Aggregation är inte normalt.
Aggregation - bildandet av "sockets" av spermatozoa, som bildas under inflammatoriska och immunpatologiska processer.

20. Farris hastighet är 200.
Denna integrerade indikator karakteriserar antalet mobila spermatozoer.

21. Koncentration - 60 - 120 ml / ml. Antalet spermatozoer i 1 ml.
Oligozoospermi - en minskning av antalet spermatozoer mindre än 60 miljoner (enligt WHO-standarder, mindre än 20 miljoner / ml). Oligozoospermi 1 grad 60 -40 miljoner / ml, 2 grader 40-20 miljoner / ml, 3 grader - mindre än 20 miljoner / ml. Spermieantalet minskar med endokrina störningar, dålig cirkulation pungen organ, toxiska eller strålningsskada till testikeln, inflammatoriska sjukdomar, immunstörningar.
En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner / ml - polyzoospermi karakteriserar spermier med låg fertilitet, med grova ärftliga sjukdomar, endokrinopatier.

22. Det totala antalet spermatozoer är 150 miljoner eller mer, detta är antalet spermier i en ml multiplicerat med spermiernas volym.

23 - 25. Aktiva spermier - 75 - 80%.
Spermatozoas hastighet är 3 ml / min. Sannolikheten för befruktning minskar med en minskning av antalet mobila spermatozoer.
Minskningen i rörlighet kallas asthenozoospermi. Orsakerna till asthenozopermi är inte fullständigt kända. Asthenozoospermi kan vara en följd av toxiska, strålning, immunologiska eller inflammatoriska effekter. Asthenozoospermi är ofta observerad hos personer som arbetar vid förhöjd temperatur (kock, badhushållare) eller personer som gillar att besöka bastun och ta ett brinnande bad.
Ju längre liv spermatozoa (normalt upp till 20 timmar) desto högre är deras förmåga att befruktas. För att bestämma varaktigheten av spermatozoas rörelse och bestämma indexet för deras överlevnad räknas antalet mobila spermatozoer efter 3, 6 och 24 timmar. I normala efter 3 timmar antalet rörliga spermier reduceras med 7%, efter 6 timmar genom 15%, efter 24 timmar endast 10% av spermierna fortsätta att röra sig var och en av den andra människan. Ju djupare skadorna på spermatogenesen är desto kortare är spermatmotilitetens varaktighet.

26. Morfologiskt normal - 80% eller mer.
Morfologi är innehållet i spermatozoa i ejakulatet, som har en normal struktur och kan befruktas.
Utvärdering av morfologi är en av de mest subjektiva och tvetydiga indikatorerna i spermogrammet. Spermier, där antalet patologiska spermatozoer ökas, kallas teratozoospermi. Teratozoospermia uppträder med giftiga och stressiga effekter, efter infektioner i spädbarn (infektiös parotit).

28. Live - Procent av mobilspermatozoa.

Varianter av ejakulat.

Nedan finns de termer som betecknar den patologiska processen i spermierna och kan vara närvarande i de medicinska rapporterna.

normospermia - Samtliga parametrar i spermierna är normala, uppfattningen kommer att inträffa vid vanligt tid, om det inte händer, är orsaken till kvinnan.

zoospermia - alla parametrar sperma är normala, men avvikelsen är liten, inte påverka fertilitet (rundade celler ökade innehåll, förändring i pH eller viskositet, nerazzhizheniya ejakulat). En helt frisk kvinna borde bli gravid från en sådan man.

oligospermi - otillräcklig mängd sperma - mindre än 2 ml.

oligozoospermia - ett otillräckligt antal spermatozoer - mindre än 20 miljoner / ml eller 40 miljoner i alla ejakulat.

astenozoospermi - mindre än 50% av spermatozoa har en progressiv förskott (kategori A och B eller mindre än 25% av spermatozoa av kategori A, bestämd 60 min efter utlösning)

Nekrospermiya - Alla spermier är döda.

teratozoospermia - mindre än 50% spermatozoa med normal morfologi

Oligoastenoteratozoospermiya - En kombination av 3 varianter av avvikelser.

Polizoospermiya - Antalet spermatozoa är mer än 200 ml / ml.

azoospermi - frånvaro av spermatozoa i ejakulat, men spermatogenesceller är möjliga.

spermatoschesis - Frånvaro av spermatozoa och celler av spermatogenes.

Hur kommer du att förbereda sig för leverans av spermier?

Inom 5 till 7 dagar av sexuell avhållsamhet. Nu är det förbjudet att dricka alkoholhaltiga drycker, tungt fysiskt arbete, överhettning (besöker bastur, tar heta bad). Vid inmatning av upprepade spermogram är det rekommenderat att strikt följa avhållandeperioden.