Huvud
Massage

MR-diagnostik av prostata: indikationer för ledning

Idag är MR av prostata den mest informativa metoden för att undersöka prostata vävnad. Magnetic resonance imaging hjälper till att exakt bestämma förekomsten av patologi i organ, bestämma dess specificitet, kemiska sammansättning, utvecklingsdynamik. Förfarandet är säkert och smärtfritt för patienten. Denna diagnosmetod hjälper till att få tydliga bilder, men baserat på läsning, som läkaren kommer att kunna ordinera rätt behandling.

Vad är MR i prostata

Studien av prostata genom metoden för magnetisk resonansbilder är baserad på en reaktion på interaktionen mellan vävnadsstrukturerna hos människokroppen och magnetfältet. På så sätt kan du kontrollera tillståndet hos prostatakörteln och närliggande organ (lymfkörtlar, blåsor, rektum). Resultaten, som återspeglas i bilderna, hjälper till att objektivt utvärdera organiska förändringar i vävnader, upprätta en rad olika patologier, deras prevalens. Om personen är frisk, kommer enheten att återspegla avsaknaden av tecken på sjukdom.

MRI av prostata med kontrast

Metoden för MR-undersökning av prostata med kontrasterande innebär införandet i patientens blod av en speciell substans som skiljer sig väl från apparaten. Denna typ av diagnos föreskrivs av en läkare i de flesta fall med misstankar om prostatacancer. Kontrast substans injiceras genom patientens venå omedelbart innan procedurens början. Innan du väljer en MR med kontrast, leder doktorn personen till analysen, som bör fastställa dess känslighet för ämnet.

MR utan kontrast

Magnetic resonance imaging av prostata utan kontrast kan utföras på två sätt:

 • Classic - den här metoden ger inte tilläggsförfaranden annat än utbildning och direktforskning. Personen placeras på ett rörligt bord som nedsänktes i en kapsel med magneter installerade i den.
 • Med endorektalnoyspolen - i detta fall införs i rektumet av patienten en speciell flexibel ledning. En sådan anordning skapar ett ytterligare magnetfält, beläget i prostata omedelbar närhet. Mekanismen för forskning med en endorektisk spole bidrar till mer noggrann diagnos.

Vad används MR för prostata?

MR-metoden för prostataundersökning används för att bekräfta eller motbevisa förekomsten av vissa sjukdomar:

 • onkologiska sjukdomar hos könsorganen;
 • prostatit;
 • venerala sjukdomar;
 • virus- och svampinfektioner;
 • adenom av prostata;
 • diphallia, kryptorchidism - medfödda abnormaliteter i prostata;
 • komplikationer efter kirurgiska operationer.

Med prostatit

Hos män utvecklas en sådan sjukdom på grund av verkan av patogena mikroflora eller mikrocirkulationssjukdomar i prostata med venös insufficiens. Stagnerande fenomen och långvariga inflammationer åstadkommer en minskning av lokal immunitet. Om prostatit inte detekteras vid den tiden kan det orsaka utvecklingen av en abscess. Behandling av denna komplikation reduceras till kirurgisk ingrepp. För att korrekt bestämma sjukdomen och dess stadium rekommenderar läkare patienten att genomgå en MR med hjälp av ett kontrastmedel om de misstänker prostatit.

I prostatacancer

Maligna tumörer i prostata finns ofta hos äldre män. De första alarmerande symptomen manifesteras i problem med urinering, ofullständig tömning av blåsan. När utbildningen ökar finns det tecken på berusning, ökad trötthet, depression, irritabilitet och generell svaghet. När en patient har sådana symptom, vilket indikerar en möjlig utveckling av en tumör i prostata, urologen utser en MR för en detaljerad undersökning av närvaron, storlek och typ av neoplasma i prostata.

Med prostata adenom

Med en ökning av intensiteten i syntesen av prostataceller kan adenom eller hyperplasi av prostata uppträda. Spridningen av vävnader provocerar svårigheter i urinering, kränkningar av sexuell funktion, urininkontinens och förstoppning. I de tidiga stadierna av adenom uppträder ofta asymptomatiskt, det detekteras med hjälp av ultraljud. MRI prostata doktorer utnämna för att bekräfta eller förneka diagnosen, bestämma omfattningen av vävnadsproliferation. Baserat på studien bildas en behandlingsplan.

Förberedelse för MR i prostata

För att förfarandet ska kunna visa det mest exakta resultatet måste viktiga villkor uppfyllas. Specialister identifierar följande steg i beredningen för prostatacancer:

 • Patienten visas en diet som bör utesluta möjligheten att bilda gaser i matsmältningsorganet. För detta är det strängt förbjudet att konsumera kål, färska bakverk, bönor, spannmål, morötter, surmjölk och kolsyrade drycker. Senast en sådan diet bör vara 3 dagar.
 • Det är möjligt att få otillförlitliga resultat om det finns överskott av vätska i kroppen, så den sista drycken ska utföras senast 6 timmar före studiens start.
 • Om MR-preparatet görs med insprutning av en spole kan patienten injiceras med en bedövningsmedel om det behövs inom en halvtimme.
 • Om en patient uppvisar gas och uppblåsthet får forskaren en aktiv sorbent, vilket eliminerar symtomen.
 • Innan MRI-proceduren startas måste du ta bort alla metallobjekt från dig själv, eftersom de provar förvrängning av bilden.
 • Blåsan ska vara måttligt fylld, så urinering ska utföras 2 timmar före MR.

MR-undersökning av prostata

Hittills är MR det mest exakta sättet att diagnostisera prostata patologier. Specialister skiljer de objektiva fördelarna med tomografi:

 • I forskningsprocessen utsätts inte människokroppen för joniserande strålning.
 • Jämfört med datortomografi är bilder av mjukvävnad mer exakta och tydliga;
 • på grund av anordningens reaktion för diffusion av förändringar i vävnader och celler är det möjligt att känna igen sjukdomen i ett tidigt skede;
 • MR bestämmer noggrant egenskaperna hos godartade och maligna tumörer, fastställer dynamiken i deras utveckling.

Med alla säkerhetsförfaranden finns kontraindikationer för sitt beteende:

 • en allergisk reaktion på ämnen som utgör färgämnet med en kontrastmetod
 • närvaro av fibros
 • binjurs- och njursjukdomar;
 • Överdrivenhet kan vara ett hinder för att utföra forskning inom en sluten apparat.

Hur är det

Förfarandet för MR-undersökning av prostatakörteln utförs enligt följande:

 • Beroende på typ av MR, ges patienten ett speciellt intravenöst eller rektalt färgämne i rektum.
 • För att göra MRM kvalitativt, placeras patienten på ytan av enheten rörlöst, om det behövs, använda speciella retentionsanordningar. Då kommer patienten antingen in i kapseln på enheten, eller en stor magnet placeras ovanför den.
 • MRI-proceduren tar ungefär en halvtimme, om kontrast används, fördubblas tiden. Patienten måste förbli still, så att bilderna är klara.
 • Läkaren observerar studiens framsteg och personens tillstånd med hjälp av ljud- och videokommunikation.
 • En sådan studie är smärtfri och säker. Kroppen kan reagera på magnetfältets verkan genom att värmen uppträder inom övervakningsområdet.

Tolkning av MR-resultat

Att läsa resultaten av magnetisk resonansavbildning görs av en specialist som utförde studien. I fotografierna registrerar läkaren patologiska förändringar i prostata. Experten mottar den slutsats som skickas till den behandlande läkaren eller ger personens händer personligen. Baserat på beskrivningen av förändringarna föreskriver urologen en adekvat diagnos för behandling. Hög noggrannhet av MRT hjälper i tid för att bestämma problemet, dess specificitet, för att bilda ett system för att eliminera patologi.

Pris MRI av prostata

Kostnaden för förfarandet skiljer sig beroende på platsen för kliniken, metoden att genomföra en tomografi av prostata. Medelpriset i Moskvas sjukhus kan uttryckas med hjälp av bordet:

Hur man utför en MR i prostata, på vilken metod bygger forskningen

Från artikeln får du lära dig vad som är grunden för prostata studie med MRI, fördelarna med metoden, då utses, indikationer för, förbereda och genomföra förfarandet med och utan kontrast, avkodning, och potentiella risker och mer.

Vad är grunden för metoden för prostataundersökning med MR

Modern forskning i prostatakörteln kräver avsökning av så stora som möjliga vävnadsskikt av organet för att erhålla en fullständig histologisk och cytologisk bild.

Utrustningen för att utföra sådan forskning fungerar i två riktningar: underordnandet av väteprotoner till rotation i ett yttre magnetfält och registrering för bilden av elektromagnetiska svängningar.

Grundval av maskinen för att skanna prostata fastställs principen för kärnmagnetisk resonans av vävnad, av denna anledning, enhetens namn fastnat som magnetisk resonanstomografi, och diagnostik - magnetisk resonansavbildning (MRI).

Förändringen i koncentrationen av vätekärnor utgör grunden för identifieringen av vävnadssorter.

Inflammatoriska processer och neoplasmer i prostata vävnader blir urskiljbara vid användning av magnetisk resonansbildning.

MR kan du tydligt identifiera djupet av den diskreta prostata, topografi, storlek, form och andra parametrar för patologisk utbildning.

Diagnostikmetoden gör det möjligt att utvärdera integriteten hos prostatens anatomiska anslutning med ledband, andra körtlar i sexuellt och excretionssystem, blodkärl, nerver och ligament.

Förfarandet sker vid fyllning av blåsan och utan fyllning.

Förfarandet kan utföras med användning av en rektalspole införd i ändtarmen. Kostnaden för det diagnostiska förfarandet börjar från 3 000 rubel. Den maximala kostnaden för förfarandet kan variera inom gränserna för 12-13 tusen rubel.

fördelarna med förfarandet

När man observerar säkerhetsinstruktionerna har metoden för magnetisk resonansbildning flera fördelar:

 1. Under produktionen av en serie bilder finns ingen invasion och det finns ingen effekt av joniserande strålning.
 2. I förfarandet är det möjligt att studera den kemiska sammansättningen av prostata vävnad, vilket är ett värdefullt diagnostiskt verktyg för att detektera maligna neoplasmer i orgelet i de inledande stadierna.
 3. Jämfört med röntgenstudien med jodpreparat har kontrastmedel för MRI en låg allergiframkallande effekt.
 4. Bildens tydlighet och deras detaljerade beskrivning ger grunden för den primära användningen av metoden vid val av alla diagnostiska verktyg vid tidig upptäckt av maligna förändringar i bäckenorganen och omgivande mjukvävnader.
 5. Benvävnad är inte ett hinder vid undersökningen av mjukvävnader som ligger under dem. Andra visuella metoder tillåter inte att avslöja patologier under benstrukturerna.
 6. MR möjliggör differentiering av patologier i de tidiga stadierna, inklusive inflammatoriska processer som involverar eller i frånvaro av smittsamma medel, godartad prostatahyperplasi eller maligna förändringar i körteln.

Vid utnämning och indikationer för förfarandet

I de flesta fall är MR tilldelad för att upptäcka omfattningen av prostatacancer, lokaliseringen i organ, bedöma risken för frisättning av metastaser utöver körtelkuvertet.

I frånvaro av cancer denna metod uppvisar medfödd prostata patologi, tumörer godartad natur, komplikationer efter operationen i bäckenet hos män och purulent inflammatoriska processer i prostatan.

Metoden är väl lämpad för att diagnostisera prostata adenom.

Varianter av MR och deras skillnader

Metoder för MR-prostata beror på vilken modell som används, men det kan vara annorlunda.

Den klassiska versionen av apparaten är ett ihåligt cylindriskt rör, stängt på alla sidor. Ett magnetfält är anslutet utanför cylindern. Patienten placeras på ett bord som flyttas under kontrollen från utsidan till mitten av magnetfältet.

En öppen version för forskning är en cylinder med befintliga fönster på sidorna, där det inte finns något magnetfält.

Om patienten är rädd för ett slutet utrymme och det finns flera typer av MR-enheter tillgängliga i kliniken, föreslås en öppen typvariant.

Det finns också typer av utrustning vad gäller magneten av magnetfältet.

Låggolvsenheter lämnar ett fält på högst 1 Tesla. Högfältet överstiger det angivna värdet, vilket ökar deras betyg på grund av bildernas höga kvalitet.

Människor med stor övervikt placeras vanligen i en öppen golvapparat med låg golv.

Vid övervägande av ytterligare parametrar utförs MR med speciella enheter. När det är nödvändigt att inkludera avkodningen av den kemiska sammansättningen av olika vävnadsdelar administreras kontrastmedlet intravenöst till personen som undersöks.

För att erhålla avkodningen av den kemiska sammansättningen av det undersökta vävnadsområdet producerar apparaten ett transkript. Kontrast substans gör det möjligt att skilja sjuka vävnader från friska.

Det andra extra alternativet för att använda MR för tydligare resultat är att titta på körteln och omgivande vävnader med hjälp av en isolerad ledning införd genom anusen.

Tråden är fastsatt på spolen, inuti ampullen i rektum skapar ett magnetfält med större kraft än i den vanliga studien med denna metod.

Efter att ha trängt in tråden i ändtarmen pumpas luften in i manschetten, dess kläder. Bildens klarhet och starkare vektoritet bestäms av styrkan hos det extra magnetfältet.

Efter proceduren är luften uttömd ur manschetten, så det blir inte problematiskt att ta bort tråden från ändtarmen.

Procedurens tid överstiger inte 15-30 minuter, under vilken patienten inte rekommenderas att röra sig.

Den längsta metoden är spektroskopi av den kemiska sammansättningen av vävnader med användning av ett kontrastmedium.

Det tar vanligtvis 40-45 minuter att få bilder av hög kvalitet med en skillnad i kemisk sammansättning.

Mellan doktorn som utför studien och patienten saknas feedback inte under proceduren. Läkaren kan döma förändringar i patientens tillstånd genom ett öppet fönster.

Försvagning av tillståndet uppträder vanligen inte vid patientens undersökning. Endast en liten del av patienterna kan känna uppvärmning i det undersökta området, vilket förklaras av att vävnaderna lätt uppvärmts under magnetfältets verkan.

Läkaren utser ytterligare test efter proceduren vid behov. En mer detaljerad metod för vävnadstestning är scintigrafi.

Nackdelen med MR-prostata och ytterligare alternativ är den höga kostnaden. Endast de uppenbara symptomen, som indikerar en hög risk för patologi med differentiering av cancer, utgör grunden för utnämningen av denna diagnosmetod av en läkare.

Uteslutandet av cancer med en liten misstanke om differentiering av patologi kan endast utföras med patientens frivilliga deltagande och initiativet från hans sida.

Tyvärr är inte balansen mellan tidig upptäckt av maligna neoplasmer i prostata och billigare förfaranden.

Förberedelser för förfarandet

Före den första utförandet av prostatacancer, bör patienten beredas psykologiskt, med tanke på att man inte bör frukta att smärta, obehag och konsekvenser av förfarandet.

Det enda psykologiska ögonblicket som behöver lösas av patienter med klaustrofobi är en sluten cell där de spenderar lite tid.

Psykologisk träning kommer endast att krävas vid utförandet av den klassiska slutna typen av utrustning.

Fysiologisk förberedelse för MR-prostata begränsar inte matintaget.

Blåsans volym bör förbli fullständig, eftersom visualiseringen av bäckenorganen i det ihåliga kärlet är mycket värre, men i vissa fall är det inte nödvändigt. Behovet av att fylla blåsan anges i förväg före proceduren.

De mediciner som krävs för att ta droger är inte heller ett hinder för studien.

Både ytliga och endorektala versioner av MR utförs på en tom rektum. För detta ändamål är förfarandet tilldelat för att utföra enema.

Innan studien av prostata måste uteslutas från kontakt med kroppen av metallobjekt: smycken, tatueringar, vissa typer av kosmetika, glasögon.

MR med ett kontrastmedel kommer att kräva leverans av en analys för allergener. Annars kan konsekvenserna av proceduren för patienten inte undvikas. I vissa fall föreskrivs leverans av test för kreatinit, för män nome varierar från 62,0 till 106,0 μmol / l och för kvinnor 44,0 till 80,0.

Kläder ska inte innehålla metallobjekt och knappar, blixtlås. Det är bättre om patienten tar hand om att ta med pyjamas eller badkläder.

Om det inte är möjligt att avlägsna metallobjekt eller metallföreningar från kroppens yta (fragment inuti kroppen), ersätts patienten med magnetisk resonansbildning för computertomografi.

Läkaren måste tillhandahålla dokument före MRT (hänvisning till diagnos, ett extrakt från patientens kort, resultaten från andra test).

Risker, begränsningar, kontraindikationer

När MRI undersöker prostata kan skador på implantat eller metallkonstruktioner av kroppsdelar uppstå.

Sannolik dålig bildkvalitet när:

 • implantat som förbättrar hörseln
 • metalloprostes kronor, stift;
 • metallstentar i blodkärl;
 • artikulära metalldelar;
 • kirurgiska plattor, skruvar, klammer;
 • metallklämmor för aneurysmer av cerebrala kärl;
 • Elektroniska enheter med inkludering av metaller (pacemaker, defibrillator);
 • Artificiella hjärtventiler med metallinnehåll;
 • nervstimulatorer av metalliskt ursprung
 • en infusionspump för fördelning av injicerade vätskor i kroppen;
 • På grund av attraktionen hos kulor eller fragment genom apparatens magnetfält kan en förändring av den statiska lokaliseringen av ett metallobjekt med följderna av en kränkning av strukturen hos mjukvävnader förekomma.

Det finns en obetydlig risk för en mild allergisk reaktion, som kan kontrolleras och kontrolleras hos patienter med MR som utförs med ett kontrastmedel.

I extremt sällsynta fall leder en ökad andel kontrastmedium (gadolinium) i samband med patientens njursvikt till systemisk nefrogenfibros. För förebyggande av risk rekommenderas en funktionell utvärdering av njuren före MR.

Förfarandet innebär en begränsning för rörelse till patienten för att erhålla tydliga bilder.

Den andra begränsningen är att för stora patientstorlekar inte tillåter en sluten undersökning på högfältet på grund av cylinderns standardstorlek, så att liknande patienter utsätts för icke-klassiska metoder genom magnetisk resonansbildning.

När kan jag göra proceduren efter en biopsi?

Vanligtvis utförs MRI före transrectal biopsi av prostata, med integritet på organets lock.

Om det behövs och enligt instruktioner från läkaren utförs en andra MRT efter en biopsi inte tidigare än 20-30 dagar. Under denna tid elimineras lokala blödningar efter införandet av nålen naturligt.

Efter en biopsi rekommenderas det att utföra magnetisk resonansavbildning med en högfältanordning med en magnetfältstyrka på mer än 1 Tesla.

Studien är önskvärd att utföras med fotografering i två vinkelräta riktningar, ytterligare kontrast används i dynamiken.

Tarmens peristaltiska aktivitet hämmas av den preliminära administreringen av giosnipen av butylbromid via den intravenösa vägen.

Studier i prostatacancer

Magnetisk resonansbildning av prostata ordineras av läkaren med klagomål av äldre patienter för nedsatt tömning av urinblåsan, resten av urinen efter urinering.

Med utvecklingen av prostatacancer, trötthet, depression, överdriven irritabilitet, illamående.

Emerging symtom indikerar inte nödvändigtvis förekomst av cancer, men äldre ålder, enligt statistik och fysiologiska argument, är en riskfaktor för prostatacancer mer än yngre ålder.

Vid behov föreskrivs och utförs ett PSA-test vilket resulterar i utnämning av ytterligare prostataundersökningar.

MR i cancer kan upptäcka storleken på en malign tumör, dess lokalisering, aggressivitet och typologi av sjukdomen.

Före behandlingsbeslutet är det nödvändigt att upptäcka (utesluta) metastaser, deras utträdesgrad från prostatakörteln med hjälp av magnetisk resonanstomografi.

För att noggrant differentiera cancer i det inledande skedet rekommenderas att man utför en komplex MR med alla metoder, inklusive administrering av ett kontrastmedel, en transrektalspole.

transkriptet

Om du följer instruktionerna för att förbereda proceduren kan kvaliteten på bilderna försämras när patienten rör sig. Bilderna skickas för att dechiffrera till läkaren som skickade patienten klagomål till prostata.

Med upplevelsen kan bilderna avkodas oberoende med en obligatorisk visning till deras behandlande läkare.

Den slutliga diagnosen bestäms av den behandlande läkaren efter att ha jämfört de övriga analyserna med resultaten av proceduren.

Tolkningen av MR kan vara olika resultat:

 1. Storleken, placeringen och strukturen hos de partiella vesiklarna, rektum, blåsan, prostata, intilliggande organ och vävnader är normala. Prostatens storlek och volym utvärderas med formeln där tre storlekar av linjära dimensioner multiplicerade med en faktor 0,1 multipliceras. Formeln är V (mm 3 eller ml) = x • y • z • 0,1.
 2. Med en godartad tumör diagnostiserar läkaren tillståndet hos körteln i glandulär hyperplasi.
 3. Om centren med låg intensitet av bilden har en konisk form och mer exakta konturer, faller misstanke på prostatit.
 4. Vid bestämning av en av tecknen (svullnad av prostata vävnaden, kränkning av neurovaskulära bunters symmetri, asynkrona signaler från de sämsta vesiklarna) mottar behandlingsläkaren resultaten av en malign tumör i prostata. Tillförlitligheten för att bestämma metastaser av en cancerous tumör med användning av MRT är 99%.

Diagnos av prostata sjukdomar med hjälp av magnetisk resonansavbildning gör det möjligt att få en tydligare bild av organets tillstånd och att upptäcka cancer på ett tidigt stadium.

Men eftersom denna metod för forskning är dyr och många inte har råd, förskriver de flesta läkare till sina patienter ultraljud av prostata eller TRUS.

Dessa metoder för forskning är mycket billigare, men de kan inte heller kallas informativa. Med hjälp av dem, adenom, inflammation i prostatakörteln, är de första tecknen på cancer lätt att diagnostisera.

Vid bestämning av den senare kan patienten, för en mer detaljerad diagnos, bli ombedd att genomgå en prostata-undersökning med användning av MR-eller CT-scanningen.

MRI av prostata

MRI i prostata (prostatakörteln) är en av de allmänt använda metoderna, som utmärks av noggrannhet och smärtlindring.

Prostata är ett av organen i det manliga reproduktionssystemet, som ligger under blåsan, framför ändtarmen. Det är prostata körteln ansvarar för produktionen av ämnen som säkerställer spermier vitalitet. Närvarande, är prostatacancer en av de mest frekventa sjukdomar i kroppen, och MRT är populär som en metod för att identifiera tumörer i tidiga stadier, när behandlingen fortfarande kan ha en effekt.

MR-metoden använder ett magnetfält som genereras av en tomografi för att erhålla tydliga bilder, som sedan bildar en komplett bild av prostata-tillståndet.

vittnesbörd

MRI av prostata är oftast ordinerad för misstänkta tumörer i prostatakörteln. Metoden bidrar till att bedöma graden av utveckling av sjukdomen, för att bestämma huruvida tumören är begränsad av körtelns storlek eller redan har gått bortom den.

Som regel manifesterar prostatacancer sig som ett brott mot urinering, ofullständigt urinflöde av urin, frekvent natt uppmanar att urinera. I senare skeden, ofta utseendet av blod i urinen.

Bland andra indikationer på prostatacancer är följande:

 • Prostatit i vilken form som helst (kronisk, akut, stillastående). Prostatit är en inflammatorisk process som utvecklas som en konsekvens av bakteriens vitala aktivitet. Hos äldre män kan prostatit utvecklas som en konsekvens av brott mot utflödet av venöst blod från bäckenområdet. Sjukdomen leder till en dysfunktion av körteln, stagnerande fenomen, i kroniska fall - till utvecklingen av en abscess och utseendet av purulent urladdning.
 • Hyperplasi (godartad adenom) i prostata. Denna sjukdom är en följd av överdriven spridning av körtelvävnad, vilket leder till komprimering av urinröret med körteln. Adenom går aldrig bortom körteln. De första stadierna av sjukdomen leder inte till utseendet av specifika symptom, i samband med vilka den stora betydelsen förvärvas av tidig diagnos och förebyggande undersökningar.

Kontra

MRI av prostata utförs inte när:

 • Närvaro i patientens kropp av implanterade elektroniska enheter,
 • Förekomsten av vaskulära klämmor,
 • Förekomsten av icke-avlägsningsbar protes i metall, inklusive dental,
 • Förekomsten av en artificiell hjärtventil,
 • Närvaron av vaskulära stenter,
 • Förekomsten av eventuella odelbara metallpartiklar i kroppen (fragment, kulor, tatueringar, målat med metallinnehåll).

Detta beror på inverkan av magnetfältet på tomografen på metallen, vilket leder till uppvärmning eller förskjutning, och elektronik, vilket leder till att den inte fungerar.

MRI kan genomföras för barn, men i detta fall föräldrarna åtföljer dem måste också tas bort från fickan, med kläder och kropp med alla metallpartiklar och berätta för din läkare om eventuell förekomst i kroppen av metallpartiklar.

Framställning av

MR i prostata kräver inte lång förbehandling. För att erhålla högkvalitativa bilder måste du följa vissa regler. En dag innan proceduren bör eliminera konsumtion av livsmedel som innehåller växttråd, liksom de som kan orsaka gasbildning (frukt och grönsaker, brunt bröd, läsk, mejeriprodukter). Om benägenheten för ökad gasbildning sker, är det nödvändigt att ta aktivt kol före proceduren. På kvällen, på kvällen före proceduren, bör du lägga ett rengörande emalj eller ta ett avførande medel. Från ätandet bör kasseras minst 4 timmar före proceduren. Drick inte mycket vätska före undersökningen, men blåsan ska åtminstone delvis fyllas - för att göra detta, avstå från att urinera i 1,5-2 timmar före MR.

Med dig till undersökningen bör du ta all tillgänglig dokumentation - data från andra tester, utdrag ur medicinsk historia, doktors slutsatser.

Omedelbart innan du går in i rummet med en tomografi måste patienten ta bort alla föremål som innehåller metall från kroppen. Dessa inkluderar: smycken, klockor, manschettknappar, bälten med metallspännen, kläder med en "blixt" och nitar (bättre att byta till en särskild sjukhus klänning), pins, hörapparater, proteser med metall fästen, kreditkort (kan skadas av den magnetiska fältapparat), glasögon, pennor, vikficksknivar, piercingelement.

Hur gör de det?

Den traditionella MRI-enheten är ett cylindriskt rör med en kraftfull magnet runt omkretsen. Före proceduren placeras patienten på en rörlig soffa som skjuts in i röret i en tomograf. Det finns också modernare modeller av enheter - öppen typ, där magneterna ligger längst upp och ner och sidoväggarna är öppna. Sådana anordningar är lämpliga även för att undersöka överviktiga patienter och de som lider av allvarlig klaustrofobi. Sådana tomografer har dock ännu inte fastställts på alla kliniker.

MRI-proceduren varar ungefär en halvtimme - hela tiden måste patienten vara helt obeveklig för att undvika att få snedvridna bilder. Om det är nödvändigt att införa ett kontrastmedel, ökar procedurens varaktighet med 1,5-2 gånger. I vissa fall utförs MR spektroskopi dessutom, vilket ger ytterligare 10-15 minuter vid denna tidpunkt. MR-spektroskopi gör det möjligt att få ytterligare information om den kemiska sammansättningen av cellulära ämnen.

MRI själv är smärtfri för patienten. Ofta känner patienterna värme i magnetfältets område - det här är normalt. Vid introduktion av kontrast, ofta utseendet på metallisk smak i munnen och brinnande inom administrationsområdet. Vissa patienter kan uppleva illamående efter införandet av kontrast. Ibland finns ett oväntat larm under driften av enheten som producerar ljud. Patienten ska rapportera alla känslor till läkaren med hjälp av ett kommunikationssystem inbyggt i tomografen.

Efter en MR behöver patienten inte tid att anpassa sig - han kan genast gå hem. Resultatet av undersökningen (bilder och doktorns åsikt) utfärdas vanligtvis nästa dag. På begäran av patienten kan de också spelas in på en CD.

Använda kontrast

Vid detektering av prostatacancer används ofta MR med kontrast, vilket möjliggör differentiering av friska och sjuka vävnader. Ackumuleras i den drabbade vävnaden, kontrasten förbättrar visualiseringen av problemområden och gör att du mer exakt kan bestämma storleken på lesionen.

Kontrasterande rekommenderas inte för patienter med allergier. Trots det faktum att i moderna kliniker är kontrasten baserad på jod ersatt med kontrast på basis av gadolinium, är risken för att utveckla en allergisk reaktion på läkemedlet bevarad. Utför inte MR med kontrast även vid njurstörningar, eftersom detta gör det svårt att ta bort kontrastmaterial från kroppen.

fördelarna med förfarandet

MR är en icke-invasiv teknik som inte använder joniserande strålning som skadar kroppen. Jämfört med många andra metoder ger MRI tydligare bilder av mjukvävnadsstrukturer, vilket blir ett oumbärligt sätt att diagnostisera prostatacancer. Dessutom är det MR som kan upptäcka avvikelser som döljs i bilder bakom benstrukturer.

MRI av prostatan ger möjlighet att objektivt bedöma kärnans struktur, identifiera inflammatoriska processer, bedöma graden av involvering i patologin hos omgivande vävnader.

MR ger möjlighet att bestämma typen av prostatatumör med hög noggrannhet.

Eventuella risker

Förutom den redan nämnda allergiska reaktionen mot kontrast och implantatfel har MRI följande nackdelar:

 • Det är ett hot mot utvecklingen av nefrogen systemisk fibros (endast vid ett förfarande med kontrast och endast om patienten har en njure),
 • Den minsta rörelsen hos patienten påverkar bildernas klarhet,
 • Om försöket utförs efter en prostatabiopsi, finns det en risk för diagnos fel - oförmåga att identifiera skillnaderna mellan förekomsten av en tumör i prostata och förekomsten av blodproppar, ofta kvar efter biopsi.

alternativ

Bland de alternativa metoderna är följande.

 1. Siktande MR-undersökning av prostata på en ultrahög upplösningstomografi. Med den här tekniken kan du överge prostatabiopsi, vilket garanterar högsta noggrannhet i resultaten. Denna metod är emellertid inte lämplig för njursjukdomar, eftersom den endast görs med användning av kontrast.
 2. Finger rektal undersökning av prostata. Detta är den enklaste och billigaste metoden för diagnos, vilket inte kräver någon förberedelse. Fingerundersökning utförs antingen som en screening för män över 50 (i Ryssland är det inte så vanligt) eller i närvaro av uppenbara tecken på prostatakörtelpatologi.
 3. Ultraljud av prostata är en enkel och allmänt tillgänglig metod. Med ultraljud sätts en speciell sensor in i patientens rektum, vilket gör resultaten ganska noggranna, men själva förfarandet är obehagligt för patienten.
 4. Beräknad tomografi av prostata och dess modernare version av MSCT (multislice CT). Nackdelen med denna metod är användningen av joniserande strålning som skadar kroppen. CT och MSCT prostata utförs oftast för att detektera metastaser i närliggande lymfkörtlar och organ, och därför är dessa metoder vanligtvis endast föreskrivna för avancerad prostatacancer.
 5. PET-CT med kolin (positronutsläppstomografi), vilket möjliggör mycket korrekt visualisering av tumören. Denna dyra teknik hittills visar de bästa resultaten i diagnosen prostatacancer.

kostnaden för

Pris MR prostata i Moskva varierar från 4 till 6-7 tusen rubel - beroende på kliniken. Vid utförande av MR med kontrast kan mängden öka. Som jämförelse - prostata ultraljud kommer att kosta 1000 rubel, CT och MSCT - ca 4-5 tusen rubel, och priset på PET-CT kan nås 50-70 tusen rubel.

Stages av magnetisk resonansavbildning av prostata

MRI av prostatan är en forskningsmetod som bygger på att skaffa skiktat tredimensionella bilder av ett organ som använder en kärnmagnetisk resonator. Det utmärks av sin säkerhet och hög effektivitet vid diagnos av patologiska förändringar i prostatakörteln.

Informativiteten hos MR-metoden

MR i prostatakörteln med hög grad av noggrannhet avslöjar förändringar i prostata strukturen och gör det möjligt att diagnostisera:

 • godartad prostatahyperplasi (adenom);
 • prostatit och närvaron av inflammation i prostata;
 • maligna tumörer.

Misstanke om prostatacancer är orsaken till utnämningen av prostatacancer. Urologist ger riktning till den diagnostiska centrum efter en rektal undersökning av patienten, såväl som närvaron av klagomål om svårigheten att urinering, oförmåga att helt tömma blåsan, frekvent urinering på natten, i närvaro av blod i urin. Diagnos av cancer som använder MR är korrekt och informativ.

Studien gör det möjligt att identifiera sjukdomsfokus och utesluta spridningen av metastaser till lymfkörtlarna och benvävnaden. Till skillnad från andra metoder för diagnos, en hög upplösning anordning för studie avslöjar de minsta förändringar i vävnadsstrukturen på cellnivå, och med en hög grad av noggrannhet för att skilja godartade från maligna, diagnos på ett tidigt stadium av sjukdomen och välja den mest effektiva behandlingsstrategi. Först efter bekräftelse av prostatacancer utförs en exakt punkteringsbiopsi baserat på MR-resultat.

Utnämning av MRI förfaranden prostata adenom kan du bestämma storleken på godartade tumörer, planera ett tillvägagångssätt under operation, för att utvärdera läget för prostata adenom i förhållande till urinblåsan och urinröret. Med prostatit tillåter MR-scanningen att visualisera inflammationsfoci, se till att diagnosen är korrekt, för att ordinera lämplig behandling.

Förberedelser för undersökningen

Korrekt förberedelse för MR kommer att avslöja de minsta förändringarna i prostatakörteln. Innan du börjar diagnosen bör du följa rekommendationerna:

 1. I 24 timmar före proceduren, avstå från att äta mat, vilket orsakar gasbildning. Detta inkluderar: grönsaker (kål, rädisa, sallad, lök, kronärtskocka); bäckväxter; frukt (druvor, päron, äpplen, persikor); söt läsk och juice; mjölkhaltiga produkter; spannmål. Det rekommenderas att förhindra manifestation av flatulens genom att ta Espumizan eller aktivt kol.
 2. Rensa tarmarna med en lavemang. Med normal tarmdrift är det tillräckligt att tömma dig själv naturligt.
 3. Neka att äta 4 timmar före undersökningen.
 4. Fyll blåsan genom att dricka vätska 2 timmar före provet.
 5. Ta antispasmodisk i en halvtimme före proceduren. Det kan vara No-shpa (Drotaverin, Papaverin), Spazmalgon.
 6. Med överdriven spänning, ta lugnande medel.

Det är tillrådligt att hänvisa till MR-proceduren, information om tidigare prostataundersökningar (om några), bilder, slutsatser. Tack vare medicinsk dokumentation kommer läkaren att kunna anpassa planen för MR, ägna större uppmärksamhet åt problemområdena, analysera dynamiken i förändringar i tillståndet i prostatakörteln.

genomföra MRI

MR kan utföras med hjälp av en endorektal sensor, med hjälp av ett kontrastmedium eller på ett klassiskt sätt. Valet av metoden för att utföra proceduren beror på den undersökta sjukdomen och patientens vikt.

Magnetisk resonanstomografi är en cylinder, som är en kraftfull magnet. Patienten flyttas till insidan av cylindern på bordet i den bakre positionen. Vid undersökning av patienter med övervikt eller rädsla för sluten utrymme används öppna enheter. De kan bara ha magneter på toppen och botten, fönstret för visuell kontakt, vara av icke standardform.

Noggrannheten i MR-resultaten ökar med användningen av endorektalspolen, eftersom sensorn stärker magnetfältet intill prostata i ändtarmen.

Sensorn placeras i manschetten, som är smörjd med petroleumgel eller gelsmörjmedel. Manschetten, utformad för att hålla apparaten i ändtarmen, uppblåses efter injektion i ändtarmen. I genomsnitt varar diagnosen 30-40 minuter. Under undersökningen ska patienten ligga stillastående. Efter proceduren blåses manchetten av och spolen avlägsnas.

Användningen av prostata MR med kontrast gör det möjligt att bedöma blodtillförseln till kroppen för att skilja inflammationsfokus från malign bildning för att bestämma utvecklingen av tumörutvecklingen på ett tillförlitligt sätt.

Standardproceduren för prostata MR med kontrast innefattar en enda administrering av gadolinium (kontrastmedium). Med dynamisk tomografi ges patienten en droppare med saltlösning, och efter att proceduren har startat och de första bilderna visas, injiceras ett kontrastmedel i droppen. Kontrast, att komma in i tumören, ökar bildens tydlighet och visar dess tillförlitliga storlek. Före proceduren utvärderas patientens njurestatus, eftersom införandet av kontrast kan orsaka nefrogen systemisk fibros.

Under proceduren finns ingen i rummet utom patienten. Kommunikation med en radiolog stöds av en väljaranslutning.

Dekrypteringen av den mottagna data utförs av läkare-radiologen, varefter han skickar resultaten till den behandlande läkaren.

Kontraindikationer mot MR:

 • närvaro av cochleärt implantat;
 • applicering av metallhaltiga klämmor och spiraler i hjärnans aneurysm;
 • installerade konstgjorda hjärtventiler, defibrillatorer och pacemakers;
 • närvaro i kroppen av metallbärande endoprosteser av leder, skruvar, stift, plattor;
 • förekomsten av metallföremål i kroppen.

När den exponeras för metallinnehållande element kan apparatens elektromagnetiska fält provocera sin förskjutning i kroppen, vilket leder till trauma eller andra negativa konsekvenser.

Liknande den informativa metoden för undersökning är en beräknad tomografi.

CT i prostata

Beräknad tomografi av prostatakörteln är en undersökningsmetod som ger information om förekomsten av neoplasmer i orgnet, tillståndet hos de partiella vesiklarna, kärl och vävnader som omger prostata. CT är ordinerat i närvaro av klagomål om svårighet urinering, sexuell dysfunktion, ångest och stress hos män.

Under proceduren utsätts patienten för röntgenstrålar. Informationen som erhållits med hjälp av röntgenbilder överförs till de inbyggda sensorerna och gör det möjligt att utvärdera prostatens tillstånd från den erhållna tredimensionella bilden. Förfarandet varar cirka 15 minuter, har en låg kostnad i jämförelse med MR och har inga kontraindikationer. CT-apparaten är konstruerad för undersökning av patienter upp till 150 kg, så denna diagnosmetod är inte lämplig för personer med övervikt.

CT i prostatakörteln kan utföras med användning av ett kontrastmedium som fläckar vävnadskärl under en kort tid. Samtidigt blir organets konturer tydligare synliga. Tid för att ta bort kontrast från kroppen - ca 48 timmar. I jämförelse med MR är CT mindre informativt i prostatacancer. Dessutom är förfarandet förknippat med exponering för skadlig röntgenstrålning, som har egenskapen att ackumuleras i kroppen.

CT ger mer detaljerad information under undersökningen. Prostatakörteln är ett organ som innehåller en stor andel av vätskan och är omgiven av benvävnad, så det är mer tillrådligt att välja MR-metoden när den granskas. Men om snabb diagnos är nödvändig är CT-metoden oumbärlig.

Biopsi efter tomografi

Förfarandet för MR i prostatacancer ger omfattande information om tumörens placering och hjälper till att välja en behandlingsmetod. Dessa bilder möjliggör en målinriktad provtagning av materialet för vidare analys med rektala medel (12 punkter) eller en transrectal biopsi under generell anestesi (30-40 punkter för materialprovtagning).

Användningen av MR för prostatabiopsi är samtidig kontroll av proceduren med en ultraljudsmaskin och en tomografi. Sensorerna fixar samtidigt sondens framsteg till undersökningsområdet, varigenom noggrannheten hos nålen träffas för biopsi i tumörcellerna.

MR-undersökning efter biopsi upprepas för att förhindra fel i diagnosen och utvärdera dynamiken i tumörutvecklingen.

Tidig prostata-tomografi diagnostiserar prostatit, adenom, identifierar prostatacancer i ett tidigt skede och väljer en behandlingsmetod som maximerar patientens liv.

Förberedelse för mar prostata

MRI - Den mest informativa och hög precisionsmetoden för prostatavävnadsforskning, som gör det möjligt att diagnostisera patologi i orgeln med hög noggrannhet för att bestämma dess kemiska sammansättning, specificitet och dynamik i utvecklingen. Förfarandet är säkert och smärtfritt för patienten. Diagnos låter dig få tydliga bilder, läsa vilka, läkaren kan få en komplett bild av patologin och förskriva rätt behandling.

Indikationer för ledning

Typer av MR

Klassisk studie

Under MR är patienten placerad på ett rörligt bord som sätts in i en cylindrisk form som omges av magneter. Vid behov fixeras patienterna i rätt läge med hjälp av band eller kuddar. Det är extremt viktigt att ligga stilla under studien, det är denna faktor som garanterar exaktheten av resultaten, annars kan ett fel vara möjligt.

MRI av prostata med kontrast

Intravenöst intravenöst injicerat kontrastmedium, som skiljer sig mycket på skärmen av anordningen. Detta låter dig bestämma var den drabbade, och var frisk vävnad. Endast specialistet fattar ett beslut om behovet av MR-undersökning med kontrast. Undersökningen ordineras huvudsakligen för misstänkt prostatacancer.

Förberedelser för MR med kontrast har vissa nyanser - patienten måste testas för känslighet för substansen, som administreras intravenöst. Innan du lägger dig i sängen måste du göra en rengörande emalj. Mat tas inte fram till undersökningen.

Kontrast substans injiceras i patientens venå omedelbart före proceduren. I övrigt utförs proceduren på samma sätt som i den traditionella metoden.

MR med endorektal spole

Innan proceduren går, lämnar patienten utanför skåpet där studien kommer att utföras, ett bankkort, smycken, nycklar eller andra metallobjekt. Kläder bör också vara utan metallknappar, nitar och andra smycken. Som regel ändras patienten till speciella kläder.

Patienten placeras på ett rörligt bord. Dess position är fast med kuddar eller bälten. Mannen under skanningen ska vara helt orörlig. På detta beror noggrannheten på resultaten av studien. Om det finns behov av MR-spektroskopi, utför läkaren en lämplig procedur.

Endorektal spole, med ett lock på det, injiceras i anus, smörj smörjmedlet. Efter att ha utfört de förberedande procedurerna placeras patienten inuti enheten. Efter undersökning avlägsnas spolen och patienten uppmanas att vänta tills bildkvaliteten bestäms.

Radiologen undersöker resultaten av studien, under vilken han bedömer tillståndet av prostata, kapsel, seminalblåsor, omgivande vävnader och regionala lymfkörtlar. Avkodning tillåter den behandlande läkaren att utesluta eller bekräfta patologier, såväl som att erhålla all information om tillståndet i prostatakörteln.

Multiparameter MR

Metoden kombinerar alla typer av MR i prostata. Fördelen med diagnos är detektionen av en malign tumör i det tidigaste skedet.

Multidimensionell och flerdimensionell återuppbyggnad av bilden möjliggör fullständigt att eliminera risken för fel. Läkaren bedömer organets tillstånd under olika betraktningsvinklar och i olika parametrar.

Ofta kombineras tekniken med biopsi, vilket gör att du kan upptäcka de mest aggressiva områdena. Efter att ha bestämt tumörens placering utför läkaren en punktbiopsi. Med andra biopsier förekommer flera punkteringar slumpmässigt vid olika punkter.

Multi-parametrisk MR kan du exakt bestämma graden av onkologi. Detta gör det möjligt att bestämma scenen och riskerna för utvecklingen av patologi, och följaktligen att tilldela effektiv terapi.

Diagnostiserad prostata sjukdomar

Prostatit av någon form av dess utveckling

Akut, infektiös, kronisk, stillastående. Den allvarligaste är en kronisk form som är komplicerad av purulent urladdning och en abscess som omedelbart avslöjar en prostata MR.

Hyperplasi (adenom) i prostata

Dubbels bindväv expanderar och pressar på urinröret, vilket orsakar funktionsfel i urinvägarna. Allt detta medför de allvarligaste komplikationerna. Med hjälp av MR, utförs tidig diagnos av adenom vilket ger en bättre chans till framgångsrik behandling.

Prostatacancer

Onkologi har symtom som liknar andra sjukdomar i urinvägarna, så det diagnostiseras sällan i början. MR i diagnos är den mest informativa och kvalitativa analysmetoden. Kan utföras på traditionellt sätt, eller med hjälp av ytterligare metoder för forskning, vilket gör det möjligt att få de mest exakta resultaten.

Beredning för MR

Den behandlande läkaren ger råd om beredningen och riktningen av MR.

Allmänna regler för förberedelse, obligatorisk för alla patienter:

 1. För ett par dagar innan undersökningen från kosten utesluter gasbildande livsmedel (bönor, kål, svamp, selleri, morot, rå lök, päron, äpplen, meloner, torkad frukt, mjölk och läsk, mjölprodukter, kvass).
 2. Tarmen rengörs med enema. Om tarmen fungerar normalt är det tillräckligt att tömma på ett naturligt sätt.
 3. Dagen innan MRI tas aktivt kol (två tabletter för var tionde kilo av patientens vikt).
 4. Den sista måltiden tas fyra timmar innan förfarandet.
 5. En timme före studien rekommenderas att ta No-shpy piller.
 6. I skåpet är det strängt förbjudet att göra metall smycken, smycken, glasögon med metallfälg, vikknivar, kreditkort. Om det finns en piercing måste du ta bort alla örhängen.

Du bör ha en remiss för en MR-skanning. Om du har blivit screenad tidigare, ta med information om resultaten från tidigare studier. Den medicinska dokumentationen kommer att göra det möjligt för läkaren att ägna särskild uppmärksamhet åt problemområdena, anpassa planen för studien och också hjälpa till att analysera dynamiken i förändringar i prostata.

Kontraindikationer för studien

 • Stora metallproteser.
 • Implantat i hjärtat.
 • Hörapparat med elektroniska och metallimplantat.
 • Clips av metall, som används för hjärnaneurysm.

Listan över indirekta kontraindikationer

 • Hjärtinsufficiens är svår.
 • Psykoterapeutiska störningar.
 • Tatueringar, som applicerades med metallfärg.
 • Övervikt och övervikt.
 • Prostetiska hjärtventiler.
 • Insulinpumpar och pacemakers.
 • Kasshlaustrofobiya.

Nackdelar och fördelar med metoden

MR i prostatakörteln, liksom alla metoder för hårdvaruforskning, har sina nackdelar och fördelar.

 1. Säkerhet. MR utförs av en högkvalitativ tomografi utan att äventyra hudens integritet och säkerställa avsaknaden av joniserande strålning.
 2. Hög detalj och skärpa av bilden.
 3. Studien möjliggör en analys av prostataets kemiska struktur.
 4. Ett brett spektrum av diagnostik.
 5. Procedurens hastighet, förfarandet varar i genomsnitt en halvtimme.
 6. I de flesta fall är bristen på allergier vid användning av ett kontrastmedium.
 1. Hög kostnad.
 2. Förekomsten av vissa kontraindikationer.

transkriptet

Tolkningen av MR innehåller olika resultat:

 1. Storleken, strukturen och placeringen av de partiella blåsorna, urinblåsan, rektum, prostata, intilliggande vävnader och organ ligger inom normala gränser. Prostatens volym och storlek utvärderas enligt formeln: V (mm 3 eller ml) = x • y • z • 0,1. Tre storlekar av linjära dimensioner multipliceras med en faktor av 0,1.
 2. I närvaro av en godartad tumör diagnostiserar läkaren tillståndet hos körteln i glandulär hyperplasi.
 3. I närvaro av foci med en konisk form med en låg intensitet i bilden indikerar tydliga konturer prostatit.
 4. Om det finns ett av symptomen: svullnad av prostatavävnad asymmetri neurovaskulära knippen signaler från asynkrona sädesblåsor, fackmän guide för närvaron av cancer i kroppen. MR tillåter att bestämma förekomsten av metastaser av en cancerous tumör med 99% säkerhet.

Denna metod för forskning är ganska dyr, så patienter som inte har råd med det, utser TRUS och ultraljud. Dessa metoder är mycket billigare, men också mindre informativa. Med hjälp av dem diagnostiseras adenom, inflammation i prostata och avslöjar också de första tecknen på onkologi.