Huvud
Massage

Excretory urography - indikationer, patientberedning, procedurbeskrivning och eventuella komplikationer

Intravenös urografi (en synonym för excretorisk urografi) är en röntgenstudie, under vilken ett kontrastmedel injiceras i kroppen för bättre visualisering av organen i urinvägarna.

Det är omöjligt att se ett bäcken, en urinblåsa och en urinblåsa på en vanlig röntgen. Intravenös introduktion av röntgenkontrastpreparat möjliggör att "lyfta fram" det kollektiva systemet av njurarna och avslöja dess förändringar, vilket i sin tur bidrar till diagnosen.

Efter intravenös administrering kommer läkemedlet med blodflödet in i njurarnas artärkärl, sedan in i glomerulernas kapillärer, varifrån det filtreras i urinen. Tillsammans med urinen kommer kontrastmedlet in i kalyxen och njurbäckenet, sedan in i urinblåsan och urinblåsan.

Kontrast absorberar röntgenbilder, så utförandet av en serie fotografier med ett visst tidsintervall gör det möjligt att se omväxlande alla organ i urinvägarna. På röntgenbilden blir strukturerna fyllda med en sådan förberedelse "vit".

1. När föreskrivs intravenös urografi?

Studien gör det möjligt för radiologer och urologer att bestämma strukturens anomalier, kalyxens stenar, urinläkaren och blåsan. Excretory urografi är tillämplig vid diagnos av patologiska tillstånd, åtföljd av blodets utseende i urinen, smärta i ländryggsregionen.

Oftast används intravenös urografi:

 1. 1 För att bedöma patensen och förekomsten av en obstruktion mot urinflödet i urinledaren.
 2. 2 Att bedöma urinvägarnas integritet efter operation eller skada.
 3. 3 Vid diagnos av medfödda anomalier vid utveckling av urinvägar hos barn och vuxna (divertikula, fördubbling av njurarna och så vidare).
 4. 4 Att identifiera möjliga orsaker till hematuri (förorening av blod i urinen). Metoden låter dig se volyminformationer av medelstor och stor storlek.

2. Förberedelse för studien

Några dagar före proceduren måste patienten lämna in ett biokemiskt blodprov. Efter introduktionen av en kontrastven, bör njurarna börja ackumuleras och filtreras i urinen.

Följaktligen, i närvaro av kroniskt njursvikt, kan njurarna inte snabbt avlägsna röntgenkontrastpreparatet, vilket kan leda till deras allvarliga skador, utvecklingen av akut njursvikt.

Biokemisk analys används för att bedöma njurarnas funktionella tillstånd. Med en förhöjd nivå av kreatinin och urea avlägsnas excretory urografi.

 1. 1 Som regel ges patienten detaljerad instruktion om förberedelse.
 2. 2 Efter klockan 24.00 på tröskeln till förfarandet är det förbjudet att äta, använd vätska. Detta gör det möjligt att förbättra kvaliteten på de mottagna bilderna. Av samma anledning, dagen före studien, kan den behandlande läkaren ordinera laxermedel (Dufalac).
 3. 3 Det är nödvändigt att informera din läkare om alla allergiska och andra kroniska sjukdomar, de överförda infektionerna.
 4. 4 I röntgendiagnostikrummet, före undersökningen, kan patienten byta till sjukhusklädsel. Han kommer också att bli ombedd att ta bort från kropps smycken och andra föremål som kan störa radiografi.
 5. 5 Graviditet ska rapporteras till läkaren i förväg. Vid gravida kvinnor är diagnosen sjukdomar i urinsystemet baserat på ultraljud och MR-data.
 6. 6 Hos patienter med diabetes avbryts metformin 2 dagar före intravenös urografi. Kombinationen av metformin och kontrastmedium kan orsaka njurskador.
 7. 7 Studien är smärtfri för patienten och kräver ingen anestesi.

3. Förfarande

Sekvensen av intravenös urografi är som regel följande:

 • Efter att ha bytts i en morgonrock placeras patienten på ett specialbord som ligger under röntgenapparaten. Händerna planteras bakom huvudet, patienten ligger på ryggen.
 • Före introduktionen av kontrastläkemedlet utförs 1-2 panoramabilder av bukhålan i en rak och snedställd projicering. Bilderna utvärderas av radiologen: de måste fånga alla strukturer i uppsamlingssystemet (från njurarnas övre poler till under pubic symfysen). Ibland bestäms på en undersökningsbild beräkningar.
 • Sjuksköterskan installerar en kateter i perifer venen.
 • Läkemedlet (till exempel Omnipak) dialyseras i två 50 ml sprutor och injiceras snabbt i venen. Kontrasten börjar distribueras med blodflödet genom kroppen. Efter några minuter börjar det knoppa.
 • OBS! Efter administrering av läkemedlet kan patienten känna värmen, metallisk smak i munnen, som normalt passerar snabbt.
 • Den första bilden tas efter 1 minut.

Fig. 1 - Excretory urogram, utförs i första minuten från introduktionen av läkemedlet i venen. Källa - Medscape.com

Nästa bild tas vid 3: e minuten.

Fig. 2 - En ögonblicksbild i den tredje minuten: kontrasten går in i kalyx och bäcken på båda sidor. Källa - Medscape.com

Fem minuter efter introduktionen av kontrastläkemedlet tas ett annat skott.

För att bättre kunna visualisera tarm- och bäckesystemet och urinledaren kan bukompression (tryckning på buken med hjälp av en belastning) dessutom användas. Användningen av lasten gör det möjligt att stärka fyllningen av uppsamlingssystemet.

Fem minuter efter komprimeringen av bukregionen tas en bild som gör det möjligt att uppskatta fyllningen av njurbäckenet.

Fig. 3 - Användningen av bukompression leder till en ökning av uppsamlingen i fyllnadssystemet. Källa - Medscape.com

 • Därefter utförs en serie bilder vid ett visst tidsintervall (vanligtvis var fem till tio minuter), urinblåsarens och blåsans status utvärderas växelvis. När du utför excretory urografi ligger patienten rörlig på bordet.
 • Vanligtvis varar studien 30 minuter - 1 timme. Sällan upprepade bilder kan utföras efter några timmar efter administrering av läkemedlet.
 • Ibland i slutet av proceduren uppmanas patienten att urinera i urinsamlingen.

4. Eventuella komplikationer

De viktigaste komplikationerna av excretorisk urografi är förknippade med införandet av kontrast.

 1. 1 Allergisk reaktion med varierande svårighetsgrad. Symptom på allergier kan vara mild (kliande hud, svullnad i läpparna, hudutslag). En allvarligare allergisk reaktion åtföljs av en kraftig minskning av blodtrycket (anafylaktisk chock), ödem i nacke och ansikte (Quinckes ödem), vilket leder till andningsbrott.
 2. 2 Akut njursvikt är en sällsynt komplikation.
 3. 3 Infiltrering av mjukvävnader runt den intravenösa kateteren. Komplikation kan utvecklas när kontrasten träffar venen. Små volymer orsakar inte allvarliga komplikationer (ganska kalla kompresser och ökar lemmen i 2-4 timmar tills läkemedlet är helt absorberat). Om en betydande mängd kontrast inträffar (mer än 30 ml) krävs en kirurgs samråd.

Kontraindikationer för introduktion av radioaktiva preparat är:

 1. 1 Allergisk reaktion på jod och dess derivat.
 2. 2 bronkial astma
 3. 3 Allvarlig kardiovaskulär patologi (kroniskt hjärtsvikt, aortastenosos, allvarlig kardiomyopati, lunghypertension).
 4. 4 njursvikt Kontrast är nefrotoxisk och kan störa njurfunktionen.
 5. 5 Relativa kontraindikationer: feokromocytom, sicklecellanemi, multipelt myelom.

Kontraindikationer för användning av bukpression är:

 1. 1 Förekomst av tecken på obstruktion av urinläkaren på en bild tagen 5 minuter efter administrering av det radioaktiva preparatet.
 2. 2 Aneurysm i buken aorta, tumörer i bukhålan.
 3. 3 Akut buksmärta.
 4. 4 Ny operation på bukorganen.
 5. 5 Misstänkt urinvägarna.
 6. 6 Njurtransplantation.

Excretory urography är en metod för att studera njurarna med hjälp av kontrastmedium

Omfattningen av excretory urografi minskade något efter spridningen av ultraljudsdiagnostik. Men även nu finns det ett tillräckligt antal indikationer för att genomföra urografi. Det finns procedurer och kontraindikationer. Var det som det är, i vissa fall är det den mest informativa undersökningen.

Vad är excretory urography?

Urografi är en teknik för att studera njurarna och urinvägarna genom att använda röntgenstrålar. Det möjliggör uppskattning av storlek, struktur, närvaro av främmande kroppar, form, kvalitet på konturer, position och grad av funktionella förändringar i organen i excretionssystemet.

Beroende på närvaron / frånvaron av kontrastmediet och metoden för administrering utmärker sig följande typer av urografi:

 • sightseeing;
 • intravenös;
 • stigande (retrograd);
 • antegrade transdermala.

Sekretorisk urografi är ett slags intravenöst. Studien bygger på det faktum att njurarna släpper ut kontrastmedel injicerade i patientens blod. Vid tiden för det sista i njurarna, urinblåsorna och urinblåsan kan du få informativa bilder av organ. I själva verket är excretory urography en serie av röntgenstrålar som tas vid vissa intervall efter införandet av kontrastmedium. Antalet bilder är olika och beror på den förväntade sjukdomen.

Fördelarna med excretions urografi är enkelhet och relativ noggrannhet, brister - fuzzy bild och sannolikheten för allergi mot kontrast.

Indikationer för förfarandet

En av de mest populära orsakerna till excretory urografi är detektering av blod i urinen. Studien möjliggör en ungefärlig bestämning av uppkomsten av utseende hos erytrocyter av erytrocyter. Följande kan också tjäna som vittnesmål:

 • smärta i urinorganens område (i nedre delen, bestrålning i ljummen) och / eller diuréer;
 • differentiering av stoker eller "orsakslös" hypertension;
 • urinvägsinfektioner som kännetecknas av kronisk återkommande kurs i syfte att utesluta patologier som liknar utseendet;
 • Detektion i organens vävnader av områden med en trasig struktur eller förändringar i organens storlek (dystrofi, hypertrofi).
 • Förekomsten av symtom som kan indikera närvaron av stenar i urinorganen;
 • misstanke om obstruktion av urinledaren (obstruktion);
 • sannolikheten för komplikationer på grund av kirurgiska ingrepp;
 • avslöjande neoplasmer;
 • diagnos av genetiskt bestämda anomalier i organens struktur
 • traumatiska skador.

Fördelar med urografi före ultraljud är särskilt uppenbara när det är nödvändigt att undersöka de ihåliga organen - blåsan och urinledarna.

Förberedelse för excretoryurografi

Patienten måste ta hänsyn till de preliminära rekommendationerna. De syftar till:

 • säkerställa maximal noggrannhet av resultatet
 • eliminering eller minskning av sannolikheten för negativa konsekvenser av förfarandet.

Följande regler är obligatoriska:

 • för ett par dagar (minst tre) för att göra förändringar i kosten - att utesluta produkter som provocerar jäsning och gas - bönor, färsk frukt och grönsaker, rågbröd, godis (särskilt rent socker), bakning, alkohol, mjölk;
 • med benägenhet att flatulens för att ta aktivt kol i den mängd som föreskrivs av instruktionen för drogen;
 • en dag innan förfarandet bör vara något begränsat mängden vätskekonsumtion, det finns senast 8 timmar innan studien (du kan dricka vatten eller osötat svagt te);
 • om det finns problem med tarmrörelsen, är det tillrådligt att inte försumma enemas med en liten mängd vätska. De kan göras från en till tre på morgonen och / eller kvällen före urografin. Som ett alternativ eller ytterligare åtgärd rekommenderas att du tar laxermedel, till exempel Dufalac eller Fortrans, som odlas i varmt vatten och används före sänggåendet:
 • på morgonen, precis före förfarandet, bör frukost saknas, du kan bara dricka en kopp te utan socker;
 • Om det kommande förfarandet orsakar en ökning av psykisk stress, blir det överflödigt att ta lugnande droger.
 • Det är önskvärt att i förväg få information om förfarandets framsteg för att skapa en tillräcklig attityd.
 • om det behövs, ta regelbundet mediciner, detta ska varnas av läkaren före undersökningen. Detsamma gäller redan tidigare allergiska reaktioner mot kontrastmedel eller andra intravenösa läkemedel;
 • tveka inte att fråga om närvaro i drogerna för att stoppa akuta allergiska reaktioner.
 • omedelbart innan proceduren och under det följer instruktionerna från specialisten, inklusive glöm inte att ta av metallprodukter och tömma blåsan.

När man granskar barn före året, ska morgonmatning hoppas över och ersätta det med osmält varm te.

Hur utförs njurundersökning?

Processen med excretorisk urografi kan representeras som en uppsättning av följande steg:

 1. Blåsans lindring före proceduren.
 2. Inmatningen av ett kontrastmedel i en testdos (1 ml) utförs för att detektera närvaron av en onormal reaktion på läkemedlet. Du måste vänta 3-10 minuter. Detta och alla ytterligare manipuleringar utförs under förutsättning att patienten är i ett horisontellt tillstånd. Ett undantag är en undersökning för att njurarna utelämnas, när en eller flera bilder tas i stående position. Ibland läggs bilder i vissa förkortningar av kroppen (i dunkt läge eller på sidan).
 3. I vissa fall föregås en undersökning med kontrast av en undersökning.
 4. Sedan långsamt (2-3 minuter) administreras huvuddosen av kontrastmedium, beräknat baserat på patientens kroppsvikt. Det senare är nödvändigt att förbereda sig för uppträdandet av ovanliga eller obehagliga förnimmelser - "metalliskt" smak i munnen, feber, yrsel, illamående - sådana displayer är normen.
 5. Ytterligare bilder tas: 5-7 minuter (njurskyddet), 12-15 (urinblåsare) och 20-25 minuter (blåsan). Vid behov (ålderdom eller andra orsaker till urinets långsamma avtappning) tas utsatta skott efter 45 eller 60 minuter. Antalet bilder kan ökas, baserat på sjukdomstypen.
 6. Patienten måste då tömma blåsan.
 7. Nu kan undersökaren gå hem (om urografin ägde rum i polikliniken). Det är tillrådligt att använda mer mjölk, fruktjuicer och grönt te vid återgång för att påskynda återkallandet av kontrast från kroppen.

I allmänhet tar proceduren från 30 till 1 timme. Efter urinering efter det kan patienten möta en förändring i urinfärgen - detta faktum bör inte orsaka ångest.

Men utseendet på ett hematom eller svullnad i venen vid punkteringsplatsen, allt mer ledsaget av försämring av hälsotillståndet, bör vara en signal att ringa till en läkare.

Funktioner av urskild urografi hos barn

Skillnader med "vuxna" studerar lite, men det är värt att notera sådana nyanser:

 • Före proceduren ordineras barnet antihistaminer - för att eliminera de negativa manifestationerna av allergier.
 • På grund av barnets aktivitet och funktionella egenskaper reduceras tiden för medicinsk manipulation.
 • en liten patient behöver ytterligare psykologisk träning. Det skulle vara bättre om hennes föräldrar ta hand om henne. De borde förklara för barnet att proceduren är smärtfri och om möjligt övertyga barnet om att stanna stilla vid fastställandet av informationen på bilderna.
 • mer noggrann beräkning av mängden kontrastmedium med hänsyn till barnets ålder och anamnese, är produkten i sig utsatt för ökade säkerhetskrav.

Förutsatt korrekt förberedelse och genomförande av förfarandet är urografi med kontrast säker för patienter i vilken ålder som helst i frånvaro av kontraindikationer.

Kontraindikationer för proceduren

Liksom alla röntgenundersökningar är urografi otillåtet under graviditet och amning. Det är också bättre att avstå från det om det finns diagnoser som:

 • intolerans eller allvarlig allergi mot jod (finns i kontrast);
 • infektionssjukdomar under exacerbationsperioden;
 • diabetes mellitus;
 • kränkningar av processen med blodkoagulerbarhet;
 • cirkulationsstörningar (hjärtattack, stroke);
 • akut glomerulonephritis;
 • tuberkulos (öppen form);
 • feokromocytom;
 • kroniskt och akut njursvikt;
 • endokrina störningar (hypertyreoidism);
 • sepsis (blodförgiftning);
 • Organs insufficiens är annorlunda i kroppssystemen.

I närvaro av indikationer på akut urografi (till exempel med skador) har doktorn inte alltid tillgång till patientens historikdata. Men även i dessa fall kan studien inte utföras hos en person som är i chocksituation eller har förlorat mycket blod.

I allmänhet är excretory urografi en säker och informativ studie, som i de flesta fall lämnar positiva intryck hos patienter.

Excretory och renal urografi hos barn och vuxna

I njurpatologier hindras processen med primärdiagnos av otillgängligheten hos dessa organ och deras substitutionsförmåga för det berörda parade organets funktion. Därför kan en generell och detaljerad analys av urinen vara uninformativ och ultraljud bör inte ge möjlighet att bedöma tillståndet av njurbäckenet och glomerulus. Excretorisk urografi gör det möjligt att bedöma njurens funktionella tillstånd i dynamiken i urinbildning.

Granskning och excretory urografi av njurar hos barn och vuxna ordineras i svåra diagnostiska fall och gör det ofta möjligt för dig att upprätta en korrekt diagnos, vilket innebär att det ökar risken för full återhämtning genom snabb behandling. Korrekt förberedelse för det diagnostiska granskningsförfarandet garanterar noggrannheten i resultatet och diagnosen. När intravenös beredning är nödvändig för att göra en preliminär undersökning av terapeuten med mätning av blodtryck och kroppstemperatur.

Vad är excretory urography (intravenös, granskning)?

Till att börja med är det nödvändigt att förstå själva förfarandet. Vad är excretory urografi i praktiken av en nephrologist, förutom en effektiv laboratoriestudie? Detta framförallt förmågan att utesluta urolithiasis, njurdysfunktion å ena sidan och förekomsten av ureterskärningar på bakgrund av kroniska inflammatoriska och vidhäftande processer.

Intravenös kartläggning urografi utförs under förhållandena i ett röntgenrum med de speciella instrument som finns där, vilket gör det möjligt att registrera framstegen av kontrastmediet längs venekanalen till urinvägarna. Intravenöst injicerat läkemedel, vilket manifesterar sig på röntgenstrålar. Oftast används "urografin" för dessa ändamål - den har en liten lista över kontraindikationer och biverkningar. Med korrekt utbildad träning under proceduren upplever inte patienten några negativa känslor.

För utnämningen av en sådan studie, den preliminära diagnosen av sådana patologier som:

 • urolithiasis och njursand;
 • stricture och förminskning av ureterala kanaler;
 • vidhäftningar och dess konsekvenser
 • neoplasmer, dilation av bäcken, urinblåsan och urinblåsan;
 • förändringar i organens storlek, rynkor, hypertrofi;
 • amyloidos och andra störningar i bakgrunden av en metabolisk störning;
 • pyelonefrit och glomerulonephritis;
 • polycystiska och många andra sjukdomar.

Det finns ett antal andra indikationer när det är viktigt för en läkare att utesluta en viss patologi för att fastställa rätt diagnos. Till exempel kan proceduren ordineras för lesioner av ryggkotan i nedre bröstkorg och ländryggsregionen. Vanligtvis krävs detta för att utesluta förlamning av urinsystemet mot bakgrunden av den intervertebrala bråcken och dess överträdelse.

Hur utförs diagnostikproceduren?

För att eliminera alla troliga frågor, låt oss försöka kortfattat beskriva mekanismen för hur den diagnostiska proceduren pågår. Innan excretory urografi utförs, genomgår patienten viss utbildning. Därefter injiceras ett kontrastmedel på venen för att registrera den funktionella aktiviteten hos barn och vuxna. Dessa är beredningar baserade på jod, vilket ger en intensiv färgbehandling under påverkan av röntgenstrålar. Analogerna av "Urografina" som nämnts ovan kan vara "Urotrast", "Omnipak", "Sergozin" och många andra. Farmakologiskt läkemedel väljs strikt individuellt med hänsyn till närvaron av åtföljande patologier i denna eller den patienten. För en vuxen med en kroppsvikt upp till 70 kg är 2 ampuller av läkemedlet tillräckliga. För förfarandet behöver barnen en individuell beräkning av ämnet med hänsyn till ålder och exakt kroppsvikt.

Efter införandet av kontrastmedium tas den första bilden och intervallet för upprepade serier anges. Läkaren utvärderar sedan funktionaliteten hos urinvägarna baserat på resultaten.

Preliminär förberedelse och hudtest

Som regel krävs inga speciella händelser före förfarandet. Men det kan fortfarande krävas en del förberedelse för excretoryurografi. På rekommendation av läkaren, måste du vägra att äta dagen före proceduren på kvällen (den exakta tiden för den sista måltiden beror på tiden för nästa dag som förfarandet föreskrivs, det tar vanligen cirka 2 timmar av hunger för att få mer objektiva resultat). På dagen för studien är det viktigt att tömma hela tarmarna. Detta kan göras med hjälp av en hög rengörande enema eller mottagning på tröskeln till Fortran. Den erforderliga mängden späds ut i varmt vatten och berusas före sänggåendet. Med korrekt användning uppnås effekten av fullständig tömning av tjocktarmen.

Preliminär förberedelse utförs också i röntgenrummet. Läkaren är skyldig att genomföra ett hudtest på det injicerade läkemedlet. Om ämnet inte efter 10 minuter på injektionsstället orsakar rodnad eller allergisk reaktion, kan proceduren börja.

Det är nödvändigt att övervaka din hälsa under proceduren. Du kan lämna läkarens kontor först efter urinering. I ett antal fall utvecklas allergiska reaktioner av en snabb typ (anafylaktisk chock). De behöver akut vård. Därför bör på platsen för proceduren utrustas med ett antisockersats. Ibland kan en fördröjning på 5 minuter med akut chock bli dödlig för patienten. Därför bör man, före införandet av ett kontrastmedel, fråga den medicinska personalen om en liknande uppsättning droger finns på deras kontor.

Excretory urografi av njurarna: förberedelse, hållning. Excretory och överblick urografi av njurarna

Granskning och excretory urografi av njurarna är ett effektivt sätt att genomföra en röntgenstudie för att diagnostisera njursjukdom. Dessa metoder är viktiga för att genomföra en omfattande studie, eftersom de bygger på studier av det allmänna tillståndet och analysen av njurarnas excretionsfunktioner. Excretory urografi är ett mer informativt sätt att undersöka organens urinvägar.

Urografi är föreskriven för misstänkt för följande sjukdomar eller patologiska tillstånd:

 • njurstenar;
 • urinvägsinfektioner;
 • inflammatorisk process;
 • onkologisk sjukdom;
 • skador på urinvägarna.

Närvaron av blod i urinen, smärta i nedre delen av ryggen och misstanke om cancer är de primära symptomen som är indikationer för denna studie.

Vad är undersökningsmetoden?

Excretory urografi är den enklaste radiografiska metoden för undersökning. Denna typ av diagnos kan placeras i nivå med den vanliga röntgenbilden av njurområdet. En okomplicerad studie gör det möjligt att studera organens tillstånd från de övre polerna till urinröret.

Ett enkelt förfarande ger en möjlighet att få en allmän uppfattning om njurarnas placering, deras konturer, närvaron av stora stenar, parasitiska sjukdomar. Obligatorisk urografi utses i närvaro av misstankar om patologiska förändringar eller vid överträdelser av dessa organs funktion. Indikationen för att genomföra en kartläggning urografi är också behovet av en ytterligare studie av skelett, form, skuggor och plats för njurarna. För att bedöma det allmänna tillståndet och analysera funktionen hos andra urogenitala organ (urinblåsare, urinblåsa) kan specialister också föredra denna diagnostiska procedur.

Allmän ide om excretorisk urografi

Excretorisk urografi är baserad på studien av njurarnas excretionsfunktioner, varför nästan alla bilder tas vid kontrastmedel. Detta gör att du kan bestämma hastigheten att fylla blåsan och bäckenet med vätska, och också för att identifiera lokalisering av tumörer och stenar.

Excretory urografi av njurarna är också en oumbärlig metod för att studera andra organ i urinvägarna. Denna studie låter dig få en detaljerad struktur för varje organ, eftersom de tagna bilderna är mer exakta jämfört med konventionella röntgenstrålar.

Hur utförs excretoryurografi?

Vid utförande av röntgenundersökning injiceras en speciell kontrast substans urografi i venen, vilken i bilden visas tydligare än kärl och omgivande vävnader. Kärnan i proceduren, kallad excretory urography, är att administrera detta ämne intravenöst och att observera dess penetration i njurarna. Medan det kommer in i kärl och organ i urinvägarna, fixar enheten varje ögonblick. Resultatet är en hel serie bilder av underlivet, som tagits med jämna mellanrum.

Genom att utföra urskiljande urografi kan man bestämma även de minsta avvikelserna med hjälp av ultraljudssensorer genom ultraljud. Det är därför som om det finns några misslyckanden i njurarbetet, bör en undersökning genomföras, vilket gör det möjligt att fastställa patologiska processer i tid och vidta åtgärder för att eliminera dem.

Förberedelser för undersökningen

För att bestämma patologiska förändringar i urinvägarnas område är en studie som excretory urografi nödvändig. Förberedelse i detta fall är nyckeln till att få en mer exakt bild av resultaten. Före forskningsproceduren är det nödvändigt att genomgå särskild utbildning, vilket inkluderar ett förbud mot användning av livsmedelsprodukter som främjar gasproduktion. I vissa fall rekommenderas att man tar aktivt kol 3 dagar före urografi och gör en rengörande emalj före diagnosen själv.

Excretory urografi är en viktig forskningsaktivitet, därför är det nödvändigt att donera blod för analys innan det utförs. Patienten ska varna läkare om vilka mediciner han använder för att utesluta felaktiga resultat.

Före rantgenundersökningen tecknar patienten papper på samtycke av förfarandet. Så, vad är excretory urografi av njurarna? Förberedelserna för denna studie innefattar ett överkänslighetsprov och ett kontrastmedel. Dessutom utförs prov av en allergisk reaktion på jod.

Förberedelser för förfarandet omfattar följande rekommendationer:

 • Den sista måltiden ska äga rum senast 3 timmar före urografi.
 • Innan du tar ett laxermedel.
 • Utför proceduren med en tom blåsan.
 • Före inspektion, ta bort alla metall smycken.
 • Läkaren ska varna patienten om eventuellt utseende av brinnande och rodnad i huden efter det att kontrastmediet har introducerats.
 • Före proceduren rekommenderas det att ta lugnande medel och smärtstillande medel.

Excretorisk urografi är ett osäkert diagnostiskt förfarande, så patienten bör ha en speciell skyddsklänning. Snapshots av urinsystemet utförs i en speciell apparat.

Hela proceduren varar inte längre än 45 minuter och beror på individuella egenskaper: närvaron av betong i njurområdet, lokaliseringen av organ och deras storlek. Resultatenas noggrannhet beror på överensstämmelse med de förberedande reglerna för diagnostikutövningen.

Diagnos av njure hos barn

För undersökningen av barnet är det viktigt att korrekt ange de förberedande åtgärderna för att få maximal nytta av studien. Förberedande åtgärder för barn är praktiskt taget inte annorlunda än att förbereda forskning för en vuxen.

För att få den mest exakta bilden av urinvägarna ska barnet ges på kvällen före 2 g natriumfosfat, utspätt i 40 ml 5% glukos. Det är viktigt att överväga det korrekta valet av kontrastmedium (urotrast, triombrin, verohrafine eller triiodtrast). För korrekt beräkning av dos, ålder, kroppsvikt och funktionsstatus för barnets njure och lever bör beaktas. Under förfarandet är det nödvändigt att säkerställa barnets oändlighet, vilket tyvärr inte alltid är möjligt. Endast korrekt utförd urografi gör att du kan exakt diagnostisera, och följaktligen, och ordinera en effektiv behandling.

Kontra

Utövande av excretoryurografi är inte tillåten i följande fall:

 • Personer med allergiska reaktioner mot injicerade kontrastmedel eller jod;
 • kvinnor med graviditet och amning
 • patienter som har ökat blödning
 • personer som lider av njursvikt
 • patienter som har någon grad av njurskada.

Biverkningar på urografi

Det finns en liten chans att utveckla biverkningar under urinets urinvägar. Följande negativa reaktioner på den diagnostiska studien registrerades:

 • Utseendet på smaken av järn i munnen efter införandet av kontrastmedium;
 • Utseendet på en reaktion på kontrasten i form av svullnad av läpparna och ljusutslag (liknande symptom kan vara en indikation på utnämning av antihistaminer).
 • Under proceduren kan blodtrycket sjunka kraftigt och andningssvårigheter uppstår.
 • i några fall dokumenterades en plötslig utveckling av njursvikt.

Hur mycket är njurundersökningen?

Kostnaden för att organisera och genomföra excretoryurografi skiljer sig praktiskt taget inte i olika medicinska institutioner. Prisintervallet varierar inom 300 rubel. Den exakta kostnaden för undersökningen beror på dess sortiment, det vill säga undersökningsurografin är mycket billigare än utsöndringen.

Sammanfattningsvis vill jag förtydliga det faktum att njururografi, trots sin informativa natur, anses vara osäker för alla patienter enligt förfarandet. Det är därför som före testet ska testas för allergier och rådfråga läkaren som är ansvarig för behovet av denna procedur.

Excretory urografi

När experter står inför problemet med förekomsten av inflammation, tumörer och konkrement i njurstrukturerna och urinvägarna, kommer excretoryurografi till räddning. Detta är en röntgenundersökningsmetod, utvecklad 1929. Förfarandet är absolut säkert, det ordineras till patienter av alla åldrar och kön.

När görs forskningen?

Förfarandet tillgodoses om det behövs för att studera kroppen i detalj. Resultatet är ett klart skott, utan de minsta felaktigheterna.

Anledningen till händelsen kan vara:

 • Njurarnas onormala arrangemang, läkarens oförmåga att noggrant undersöka organens struktur.
 • närvaron av protein och blod i urinen;
 • smärta i buken, tillbaka, i orterna av urinvägarna;
 • flera inflammationer och återfall av kroniska sjukdomar;
 • urolithiasis (utförd för scenen med detaljerad diagnos av sjukdomen);
 • brott mot urinflödet (dess fullständiga frånvaro);
 • komplikationer efter operation
 • allvarliga skador på njurarna och bukhinnan.

Tänk på! I vissa fall är excretory urografi ordinerad för misstänkt cancer i bäckenorganen. Röntgenstrålar utförs på preoperativt stadium.

Hur utförs undersökningen?

Före proceduren injiceras ett speciellt kontrastmedel, Urographin, i patientens vena. På röntgenbilden visualiseras denna komposition tydligare än kärlen och omgivande vävnader. Mängden kontrast beror på patientens vikt. I fråga om urografin beräknas den applicerade dosen på basis av ett förhållande av 1 g per 1 kg kroppsvikt. Under förfarandet observerar specialisten patientens tillstånd och kontrastmedlets penetration i njurarna. Enheten fixar stunderna för interaktion av kontrast med patientens organ - Röntgenstrålar erhålls, som används för att diagnostisera. Proceduren varar ungefär en halvtimme. I sällsynta fall kan röntgenstrålen vara upp till en och en halv timme (för allvarliga patologier).

Den första bilden erhålls efter 3 minuter efter användning av kontrasten, den andra efter 7 minuter, den tredje efter kvart i timmen. Om nödvändigt ökar antalet bilder.

Urogrammet visar en klar skugga, som gör det möjligt att känna igen alla hinder på vägen till urinflödet. Det är möjligt att överväga neoplasmer och väggdefekter. Läkaren bedömer tillståndet hos patientens njurar, deras disposition, struktur.

Under undersökningen ligger patienten. Undantaget är fall av misstanke om att organet utelämnas - patienten kommer att behöva stå en stund för att bestämma graden av förskjutning av njurarna.

Förberedande skede: rekommendationer om ämnet

Förberedelserna för undersökningen börjar med ett medicinskt samråd - läkaren ger anvisningar för leverans av nödvändiga prov. Omedelbart före förfarandet måste patienten genomgå ett antal aktiviteter:

 1. Några dagar före användning av kontrastmedlet är nödvändigt att avstå från att använda produkter som kan störa mag-tarmkanalen och njurarna (bönor, söt, färsk frukt och grönsaker).
 2. 8 timmar före röntgenstrålen, bör du sluta äta och rensa tarmarna med en lavemang.
 3. Parallellt måste du dricka mycket vätskor. Om patienten åt en produkt som orsakade gasbildning, är det värt att dricka kol enligt bifogade instruktioner.
 4. På morgonen före undersökningen kan du inte äta frukost, om det behövs, kan du göra en lavemang. För barn upp till ett år kan morgonmatning ersättas med en varm dryck.
 5. Innan röntgenstudien tar läkaren patientens blod för analys och frågar om det för ny medicinering.
 6. Vid akut urografi introduceras patienten i listan över möjliga risker och accepterar skriftligt samtycke att utföra medicinsk manipulation.
 7. Om patienten är upphetsad, innefattar förberedelserna för undersökningen även att ta sedativa.

Det är viktigt att veta! Specialister, som patienten, bör förbereda sig för excretory urografi av njurarna - ta ett test för patientens känslighet för kontrastmedlet. Introducerade 1 ml av kompositionen, i några minuter övervakar läkare patientens tillstånd. I avsaknad av allergiska reaktioner tillåts ytterligare användning av läkemedlet för avsedd användning. Om allergi uppenbaras, utnyttja alternativa metoder för forskning.

Mer om resultaten

Formulera resultaten av undersökningen, läkaren utför en analys av organens placering och form, noterar hur snabbt kontrastmedlet utmatas. Specialisten bedömer tillståndet för parenkymala strukturer, kalyx-pelvissystemet. Hinder för utflödet av urin bestäms, och bäckens fullhet bestäms.

Urografi tillåter att avslöja och njurkoncentrationer. De är märkbara i de sista bilderna, eftersom i början av processen mörkas stenarna i kontrast. Om den införda substansen inte rör sig längs orgeln, kan njuren vara frånvarande, ha en underutvecklad struktur, blockeras av kalkyl.

Kontraindikationsblad

Trots den ökade effektiviteten av njurarnas excretoryurografi har denna diagnosmetod ett antal signifikanta kontraindikationer:

 1. Njur (hepatiskt) misslyckande.
 2. Graviditet, amningstiden.
 3. Inflammation av njurvävnaderna.
 4. Sjukdomar i sköldkörteln.
 5. Jodintolerans mot patienten.
 6. Feokromocytom.
 7. Problem med blodkoagulerbarhet.
 8. Diabetes (1, 2 typ).
 9. Autoimmuna sjukdomar.
 10. Tidigare cirkulationsstörningar (hjärtinfarkt, stroke).
 11. Multipel organsvikt.
 12. Självtillståndet hos patienten, vilket inte tillåter honom för en viss tid att vara i en position.

Förekomsten av någon av ovanstående omständigheter utesluter en undersökning. Läkaren kan baseras på alternativa, men mindre tillförlitliga, diagnosmetoder. Bland sådana kan inkluderas dator, magnetisk resonansavbildning, ultraljud.

En lista över biverkningar och komplikationer

Precis som med andra metoder för medicinska undersökningar innebär denna manipulation ett antal biverkningar. Ofta obehagliga displayer stör en patient uteslutande under röntgenprocessen. Bland dem är:

 • smaken av metall i munnen;
 • varma spolor;
 • yrsel;
 • illamående;
 • en brännande känsla i venen.

Alla listade stater anses vara normala. Patientens hälsotillstånd justeras utan att ytterligare åtgärder vidtas.

När det gäller proceduren beskrivs möjliga alternativ för fördröjda komplikationer. De verkar vanligtvis dagen efter urografi. Sådana fenomen registreras mycket sällan och är lokala och vanliga.

"Provokation" av den första typen av komplikationer är punktering av venen, utförd för att införa ett kontrastmedel. Punkteringsstället blir hematom, flebit kan utvecklas (utveckling av inflammatorisk process i venös vägg i injektionszonen).

Allmänna komplikationer diskuteras vid felaktig analys av patientens kontraindikationer mot röntgenstrålar. Listan över de komplicerade tillstånden hos patienten ges i tabellen nedan:

Excretory urografi. Intravenös kontrast urografi. Algoritm för att genomföra urografi. CT-urografi. MR urografi. Urografi hos barn

Vad är excretory urography?

Genitourinary system

Intravenös kontrast njurs urologi

Survey urografi

CT-urografi

MR urografi

Retrograd urografi

Hur går det med intravenös excretory urografi?

Indikationer och kontraindikationer för intravenös urografi

Algoritm för urografi

Allergiska reaktioner i urografi

Lätta allergiska reaktioner

 • känsla av värme;
 • en känsla av brist på luft;
 • torr mun
 • illamående och kräkningar
 • huvudvärk och yrsel.

Måttliga allergiska reaktioner

 • upprepade kräkningar;
 • frossa;
 • nässelfeber;
 • Angioödem.

Allvarliga allergiska reaktioner

 • droppe blodtryck
 • takykardi (frekventa hjärtklappningar);
 • konvulsioner;
 • astmatisk status.

Förberedelser för urografi

Snapshots of urography

Beskrivning OK

De har form av ljus (av skugga) remsor med en bredd av 2 till 5 millimeter, som visas fragmentärt. Uretern själv på grund av strukturella egenskaper och närvaron av vissa strukturer (tsistoidov) längs hela sin längd representeras av platser för expansion och förminskning. De förstorade sektionerna är fyllda med kontrast och syns därför lätta på bilden, smala sektioner representeras av mörkare.

Det spelar rollen som en reservoar, och därför ackumuleras en stor mängd kontrast i fördröjda bilder. Inom normen kan blåsans form sträcka sig från rund till päronformad och jämn pyramidal. Organets övre kant ligger på nivån 3 och 4 i den sakrala ryggkotan, medan den undre delen når pubicartikulationen. Konturerna är normalt klara, jämnt och svagt konvexa.

I varje frisk njure finns 4 koppar som öppnar sig i bäckenet. Bäckenet är ett trattformigt hålrum där urin ackumuleras och passerar sedan in i urinledaren. Små koppar (normalt från 6 till 12), som senare bildas stora, är inte alltid synliga på bilden. Denna struktur av njurarna fylls först med kontrastmaterial i bilderna. Även vid uppskjutna ögonblicksbilder (på 30: e minuten) fixerar normalt en tät fyllning av bäckenet.

Granskning, kontrast, excretory urografi: Vad är detta förfarande? Regler för beredning och resultat av röntgenstudie

Urografi är en effektiv, säker diagnosmetod. Studien är föreskriven för misstänkt utveckling av njursjukdomar, blåsskador, med problem med filtrering och urinproduktion. Tekniken gör att du kan identifiera stenar, tumörer, cyster, bestämma strukturen hos njursvävnaden.

Före proceduren bör patienter förstå att läkaren inte av misstag väljer en metod som urografi. Vad är det Vad visar studien? Hur skiljer sig kontrast urografi från undersökningen? Hur förbereder man sig ordentligt? Svar i artikeln.

Allmän information

Röntgenundersökning tillåter oss att identifiera kränkningar i arbetet med viktiga organ som utför excretions-, filtrerings- och excretionsfunktioner. För en mer fullständig bild av de negativa förändringarna introducerar doktorn först ett kontrastmedel och går sedan igenom undersökningen. Med granskning urografi utförs inte intravenös administrering av läkemedel. Studien är tillåten i alla åldrar, komplikationer och allvarligt obehag under proceduren där.

Fördelar med moderna metoder:

 • ger tillförlitliga uppgifter om graden av njurskada, typ av patologi
 • bilden visar tydligt de parenkymala strukturerna, konkretionerna, kopp-och-pelvissystemet;
 • visar sjukdomsfasen, njurarnas kvalitet
 • ger inte patienten smärtsamma förnimmelser;
 • det finns ingen vävnadskada;
 • lämplig för detektering av olika patologier, inklusive medfödda
 • biverkningar är tillräckligt snabba, det finns inga allvarliga komplikationer;
 • Fokuser på inflammation är tydligt synliga;
 • proceduren är tilldelad både vuxna och barn
 • flera typer av forskning gör det möjligt för doktorn att välja det bästa alternativet för att klargöra arten av patologi hos en viss patient;
 • Förberedelserna är enkla, inget behov av dyra droger.
 • Under studien får patienten en minimal dos av strålning;
 • Urografi är en mycket informativ diagnostisk metod med pålitliga resultat.

Titta på urvalet av de mest effektiva metoderna för behandling av pyelonefrit hos hemmet.

På de fördelaktiga egenskaperna och kontraindikationerna för njursamling av örter, läs den här adressen.

Indikation för studien

Radiografi används för att identifiera:

 • små och stora stenar i njurarna;
 • tumörer av godartad och malign natur;
 • glomerulonefrit;
 • pyelonefrit;
 • Hypertoni som uppstår på grund av njursjukdomar;
 • hydronefros;
 • orsaker till hematuri
 • njur tuberkulos;
 • medfödda patologier av strukturen hos urinvägarna;
 • infektionssjukdomar som förekommer i organen i det genitourära systemet;
 • strukturella störningar i vävnaderna hos viktiga organ
 • kontroll av problemområden med njurkolik;
 • för att klargöra organets tillstånd efter operationen på njurarna.

Kontra

Undersökning, excretion och kontrast urografi är inte lämplig för alla patienter. Före studien finner läkaren om det finns restriktioner för en viss person. Patienten är skyldig att informera urologen om alla kroniska patologier, intolerans mot vissa ämnen, graviditet.

Urografi utförs inte i följande fall:

 • akut eller kronisk njursvikt
 • feokromocytom;
 • tendens till blödning;
 • tyrotoxikos, andra patologier av sköldkörteln;
 • låg blodkoagulerbarhet;
 • graviditet;
 • allvarliga former av njur- eller leversjukdomar;
 • Glukofage under behandlingen av diabetes;
 • allergiska reaktioner mot kontrastpreparat av jod;
 • blödning av olika slag
 • amningstiden.

Vad händer om läkaren förbjuder att göra urografi? Alternativa - säkrare metoder för forskning: CT, MR, ultraljud av njurarna. Dessa metoder ger tillförlitliga resultat, även om informativiteten hos urografi är högre.

Typer av röntgenundersökning

Röntgenundersökning utförs på olika sätt. Valet av metod är urologens kompetens. Läkaren väljer det bästa sättet att studera njurens vävnader och funktionalitet, beroende på arten av sjukdomarna. Survey urografi ordineras ofta före en kontrasterande typ av studie för att förfina data, för att få en mer detaljerad bild av de interna renala strukturerna.

Urografiöversikt

funktioner:

 • standard röntgenundersökning, kontrastmedicin används inte av läkare;
 • Metoden ger en allmän bild av patologier, gör det möjligt att avslöja konkrement, främmande kroppar, parasitiska infektioner, tumörer;
 • granskning urografi visar njurernas tillstånd från övre delen till underdelen - urinrörets början (urinröret);
 • i bilder läkarna se ben i skelettet, formen, plats, skuggan av njurarna, tillståndet av andra organ i urogenitala systemet.

Excretory urografi av njurarna

Särskilda funktioner:

 • De flesta av röntgenbilderna av läkaren tillverkas vid tiden för utsöndring av kontrastmedlet;
 • Metoden gör det möjligt att på ett tillförlitligt sätt uppskatta utsöndringsfunktionen hos viktiga organ, bestämma graden av fyllning av blåsan, njurbäckenet.
 • Under studien är stenar, deras storlek, form, plats tydligt synliga;
 • Excretory typ av undersökning är föreskriven för detektion av tumörer, cyster i njurarna;
 • Metoden ger en uppfattning om strukturen hos urinvägarnas organ.

kontrast

Funktioner av njureurografi med användning av kontrastmedium:

 • att studera njurarna och blåsan applicera ett kontrastmedel, vilket administreras intravenöst;
 • Tekniken är baserad på njurkapacitet i filtreringen, utsöndring av bearbetade material, frisättning av metaboliska produkter.
 • som en radiopaque substans vald läkemedel Vizipak, Urogramin, Cardiotrast;
 • Efter införandet av komponenter känner patienten ofta värme i kroppen, brinner i venen, illamående, metallisk smak i munnen. Biverkningar försvinna efter några minuter;
 • Kontrast urografi utförs med en tom blåsan. Bilder tas under ackumulering av kontrastmedium från blodet med vissa intervall: under de första 2 minuterna, därefter - efter 5 minuter, 7 minuter efter intravenös injektion av ett speciellt läkemedel;
 • tekniken visar bäckenorgan, urinledare, njurar, prostata, stenar, cyster, tumörer. I bilderna kan märkbar hydrofekros, prostatisk hyperplasi, patologisk förspänning eller rynkning av de urogenitala systemorganen.

Hur man förbereder: grundläggande regler

När du skriver till urografi, ger läkaren rekommendationer. Förberedelse för studien med införandet av kontrastmedium och utan det är praktiskt taget detsamma.

Grundläggande regler för förberedelser för urografi:

 • tre dagar före urografi, bör patienten vägra mat som orsakar ökad gasbildning: baljväxter, färskkål, kolsyrade drycker, färskt bröd, muffins, råa grönsaker;
 • tendensen att gasbildning viktigt att ta aktivt kol 1 gånger om dagen i den erforderliga mängden (per kilo kroppsvikt - en tablett);
 • det är nödvändigt att göra ett prov för att klargöra allergier mot röntgenkontrastmedium: Urografin, Triombrast, Visipak, Cardiotrast och andra. Om det tidigare fanns fall av negativt svar på de listade läkemedlen, är patienten skyldig att varna läkarna om oönskade manifestationer.
 • senast 8 timmar före röntgenstudien måste du äta, under dagen är för mycket vätska inte värd att dricka
 • På morgonen på dagen kan du inte äta mat;
 • På kontoret avlägsnar patienten metallprodukter, smycken, enligt instruktioner från läkaren, tömmer urinblåsan;
 • i nervositet, rädsla för obehagliga känslor strax före en urografi är det tillåtet att acceptera ett lugnande medel (lugnande eller abirriterande).

Lär dig hur du samlar ett urinalysprov för Zimnitskiy och vad resultaten visar.

På hur man behandlar urolithiasis hos män med diet skrivs på denna sida.

Följ länken http://vseopochkah.com/lechenie/preparaty/urolesan.html och läs instruktionerna för användning av droppar Urolesan.

Hur utförs proceduren?

Funktioner av studien:

 • Hur utförs urografi? Det första steget är granskning urografi, sedan utsöndring;
 • Procedurens varaktighet beror på patologins svårighetsgrad, detektering av konkrement, antalet stenar, andra faktorer (personens individuella egenskaper);
 • Granskning urografi görs i stående position. För att skydda bröstet och könsorganen är dessa områden täckta med tunga förkläden med skyddsplåtar. Läkaren riktar röntgenstrålen till zon 3 och 4 i ryggkotan;
 • för intravenös urografi med röntgenkontrastmaterial ligger patienten på ett speciellt bord, läkaren injicerar läkemedlet i venen. I början av proceduren åtföljs ibland av obehagliga känslor, efter en kort tid försvinner obehaget.
 • Gradvis tränger kontrasten in i njurvävnaden, urinledarna. När excretory urografi tar bilder med ett visst intervall. En bild måste tilldelas "stående", resten - i "liggande" position;
 • i närvaro av indikationer görs fördröjda skott några timmar efter att vävnaderna fyllts med ett kontrastmedel;
 • procedurens normala varaktighet är från 30 till 60 minuter;
 • Efter studien kan patienten göra de vanliga sakerna, äta, dricka vätska.

Biverkningar

I översikts urografi obehag manifesterar obehagliga förnimmelser uppstår under en kort period vid tidpunkten för införandet av radiopaka substanser. Efter några minuter försvinner biverkningarna.

Läkaren är skyldig att varna patienten om eventuella negativa känslor:

 • brinner i venen i första minuten;
 • illamående;
 • en obehaglig eftersmak i munnen;
 • yrsel;
 • en känsla av värme i kroppen.

För att snabbt rensa röntgenkontrastmaterial ska patienten dricka mer mjölk, naturliga fruktjuicer och inte starkt grönt te efter proceduren.

resultat

Efter proceduren analyserar doktorn bilderna, förtydligar och avslöjar:

 • form, storlek, njurarnas läge;
 • tillstånd av parenkymala strukturer;
 • funktionaliteten hos kopp-och-bäcken systemet;
 • kvaliteten på urinpåfyllning
 • utflödeshastigheten av urin;
 • närvaro av konkrement
 • konsekvenser av skador som uppstår i urinvägarna
 • missbildningar av njurarna;
 • svår grad av hydronephrosis.

Läs mer om njurexamen med urografi efter att ha tittat på följande klipp: