Huvud
Strömförsörjning

Förstorad prostata: patologiska processer och deras behandling

Under hela livet hos en man förändras prostata körtelns storlek ständigt. Vid tidpunkten för födseln är den mycket liten och över tiden ökar den i storlek.

Toppet av organs tillväxt beror på puberteten.

Vid majoritetstidpunkten når det ett visst värde och ändras inte till 40 år.

Vid en ålder av femtio, överskrider prostataformen redan det värde som observerades under 20-30 år, men det här är en naturlig process och om det inte finns några patologiska processer i körteln sker ökningen inom normens gränser.

 • Åldrande av kroppen
  Expansion av prostata i tonåren och vuxenlivet är annorlunda. Om vid den första tillväxtpiken ökade prostatakörteln jämnt, så sker den andra förändringen huvudsakligen mot blåsan. Betydande tillväxt leder till en felfunktion av urinering, eftersom den förstorade prostata, klämmer urinröret, förhindrar fri tömning av blåsan. Och ju mer det har ökat i storlek, desto mer uttalade symtomen och det sämre mannen.
 • adenom
  I det fall prostatastorleken överstiger normen diagnostiserar urologen godartad hyperplasi. Tecken på en ökning av prostata detekteras inte omedelbart, vävnaderna växer gradvis och börjar bara orsaka obehag när prostata blir överdrivet stor. Utan diagnostiska verktyg är det omöjligt att veta om starten av en patologisk förändring i prostata. Du kan se adenomen på bilden.
 • prostatit
  En förstorad prostata kan vara ett tecken på inflammatoriska processer som förekommer i organen, i vilket fall urologen diagnostiserar prostatit. Inflammation i prostatakörteln kan bero på matpathogens organinfektion eller som ett resultat av stagnation i bäckenorganen, som orsakas av en stillasittande livsstil och oregelbunden sex.
 • onkologi
  Cancer, liksom godartad utbildning, utvecklas långsamt, med symptom som liknar adenom, diagnostiseras med ett blodprov för PSA. För att kunna diagnostisera en malign tumör i de tidiga stadierna är det efter 40 år önskvärt att genomföra en dynamisk observation av förändringen i prostata.

Beroende på typ av patologi ordinerar läkaren lämplig behandling. För att bestämma typen av sjukdom och utesluta cancer, utförs instrumental och laboratorieundersökningar, studeras volymen och tjockleken hos prostata, blodkompositionen. Efter att ha fått resultaten bestäms läkaren med behandlingstekniken.

Metoder för behandling:

 1. läkemedel för att förhindra patologisk tillväxt av prostata väljs individuellt. Bland droger är följande grupper utmärkande:
  • antibiotika;
  • hormonella preparat;
  • naturläkemedel;
  • alfa-blockerare.
 2. sjukgymnastik brukar användas som en hjälpmetod för behandling. Utnämnda förfaranden som magnetoterapi, elektrofores, prostatamassage, mikrostrålbehandling, laserbehandling och andra.
 3. Folkmekanismer Behandlingen syftar till att eliminera inflammatoriska processer i prostatakörteln. Därför används medicinska örter, rötter, bär och biprodukter.
 4. Kirurgiska metoder behandling används om konservativ behandling inte hjälper och situationen förvärras.
  Typer av kirurgiska ingrepp:
  • transuretral resektion av prostata;
  • transuretral mikrovågstermoterapi;
  • transuretral laser prostatektomi under ultraljud observation;
  • en transuretral del av prostata;
  • transuretral nålablation av prostata;
  • öppen kirurgi.

Tidig undersökning och omfattande behandling gör att du kan undvika allvarliga komplikationer och operation, för att upprätthålla fertilitet hos män, så det är viktigt att konsultera en läkare vid de första symtomen på en miktur.

Prostataförstoring: orsaker till abnormiteter

En signifikant förändring i prostata är inte alltid åtföljd av patologiska processer, och därför är denna process svår att spåra.

Som ett resultat av åldrande minskar produktionen av testosteron, och östrogen ökar tvärtom, vilket bidrar till att överskrida kroppens tillväxthastighet.

Ibland kan orsakerna till prostataförstoring undvikas oberoende.

Faktorer som negativt påverkar prostatakörteln innefattar följande:

 • otillräcklig fysisk aktivitet
 • nikotinberoende
 • alkoholmissbruk
 • fetma;
 • oregelbundet kön eller promiskuitet
 • skada.

Stagnerande fenomen i bäckenorganen orsakar ofta prostataförstoring. Detta kan undvikas om du ändrar din livsstil: Ät rätt, träna, utesluta dåliga vanor och led ett vanligt sexliv.

Prostataförstoring: Symptom som karakteriserar patologiska processer

Som framgår av artikeln ökar prostaten av olika anledningar: åldrande, godartad eller malign tumör i kroppen, prostatit.

Den kliniska bilden av symptom på prostataförstoring av olika skäl är liknande i en sådan indikator som svårigheten vid urineringsprocessen på grund av överdriven tryck på urinvägarna. Men prostata adenom och prostatit har sina egna särdrag. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

Symptom på adenom:

 • frekvent urinering
 • Urinen fortsätter att droppa efter avslutad tömningsprocess;
 • omöjlighet att utstå trängseln att urinera;
 • smärta vid urinering
 • inte passera känslan av en fullblåsan.

Det finns tre stadier av adenom (BPH):

 1. Kompenseras. Det kännetecknas av frekvent men smärtsam urinering. Perioden i vilken detta stadium utvecklas är lång, upp till 10 år.
 2. Subcompensated. Under urinering finns det smärtor, urinströmmen är svag, intermittent. Vid akut respiratoriska infektioner kan stress, förgiftning (alkohol, droger) vara akut urinretention. Om du inte vidtar åtgärder för att behandla sjukdomen, går det om ett par år i nästa steg.
 3. Dekompenserad. För tömningen av blåsan gör mannen avsevärda ansträngningar, försök till vilka bråken utvecklas. Det finns allvarliga kränkningar av njurfunktionen. Kroppen är ständigt i ett tillstånd av berusning. På detta stadium är patienten på sjukhus för akutvård.

Symtom på prostatit

Beroende på vilken typ av sjukdom som orsakades av en ökning i prostata, kan symtomen variera. Den akuta formen präglas av svår smärta i underlivet, ryggen, perineum, hög kroppstemperatur, smärta vid urinering och avföring, purulent urladdning från urinröret. Patologiska processer utvecklas snabbt, men om behandlingen är aktuell, är återhämtningen snabb och effektiv.

Med kronisk prostatit är alla symptom vaga och svagt uttryckta. Smärtan känns som att dra, det finns ingen allmän förgiftning av kroppen. För att diagnostisera en kronisk form kommer indikatorer som sexuell dysfunktion, nervösa sjukdomar och svårigheter att urinera att komma fram.

Vanligt prostatakörtelproblem hos män - prostatan är förstorad

Vissa experter tror det under synd av ett syndrom, kallad kronisk prostatit, Det finns många typer av patologier, inte bara av prostata, men av kroppen som helhet.

Studerar detta problem ibland är det svårt att skilja, var orsaken, och var konsekvensen av sjukdomen; att förstå införandet och förväxling av olika förutsättningar för dess förekomst; följa klassificeringsgränsen med en enda funktion.

Negativa konsekvenser för urogenitala funktioner är uppenbara, men kedjan av omständigheter som leder till dem är väldigt varierande. Med hjälp av denna artikel kommer du att lära dig många användbara fakta om ökningen av prostatakörteln hos män, om orsakerna och behandlingen av sjukdomen.

Orsaker till prostataförstoring hos män

Vad kan orsaka en förstorad prostata? Skälen kan vara:

 1. Sedentary livsstil. De som ständigt sitter på kontoret framför datorn om dagen, framför TV: n på kvällen, minskar blodcirkulationen i bäckenet oundvikligen, förutsättningarna för utvecklingen av sjukdomen uppstår. Detsamma gäller för lastbilschaufförer.
 2. Brist på sexuell aktivitet. Ejaculation är en naturlig massage av prostata. Män som har sex mindre än tre gånger i veckan är berövade av sådant förebyggande och står i fara. De som utan längre livstid utan sexuell livslängd, utan alternativ profylaktisk aktivitet, är mer benägna att utveckla prostatit.
 3. Hormonala störningar. Testosteron är det huvudsakliga hormonet som är ansvarigt för en mans förmåga att befruktas och andra specifikt maskulina egenskaper. Adenom i prostata är en följd av dess brist. Prostatit händer ofta på normal nivå, men den inflammerade prostata omvandlar inte den till en aktiv form. Om dess innehåll är under 6,1 nmol / l behöver en man behandling.
 4. Brott mot blodcirkulationen. Blodkärl i prostata pressas på grund av utseende av ödem i den. Detta leder till stagnation av blod.
 5. ibland ödem orsakad av medfödda anomalier i prostata strukturen, på grund av vilket det inte producerar tillräckligt med testosteron. Förtäring av urinkanalen förvärvas också av yttre påverkan, på grund av trauma, sjukdom, som ett resultat blir utflödet av urin svårare.
 6. skador. När på grund av skador perineum skadas uppstår stagnation i prostata. Deras utveckling går in i inflammation, ibland blir det kroniskt.
 7. underkylning. Akut prostatit är en följd av en en gångs superkylning av bäckenregionen. Till exempel, för fans av vinterfiske, extrema turister. Kronisk prostatit förekommer hos dem som systematiskt inte observerar försiktighetsåtgärder vid arbete, som lever i kallt utkast.
 8. Överdriven sexuell aktivitet. Konstant förändring av partner leder till venerala sjukdomar, en följd av vilken är inflammation i prostata.
 9. Missbruk av onani. De negativa konsekvenserna av onani är först och främst psykologiska. En man känner sig underlägsen på grund av brist på normalt kön, ständigt i ett tillstånd av stress, depression, vilket leder till sjukdom. Dessutom gör frekventa onanistiska handlingar musklerna i prostataflabby, fullständig utlösning sker inte, vilket leder till blodstagnation.
 10. Nervös överspänning. Till denna kategori av orsaker är: kronisk trötthet, hög stress på mentalt arbete, depression, stress, regelbunden sömnbrist.
  Prostatit orsakas av specifika ämnen, som i sådana fall frisätter nervändar.

 • Alkoholmissbruk. Förutom att minska immuniteten leder alkoholmissbruk till svullnad i prostata.
 • Andra skäl: transuretral manipulationer utan lämplig profylax, användning av urinvägskatetern.
 • Ålder ändras: inflammation i urinröret (uretrit), som sträcker sig till prostata; tidigare sjukdomar; lumbosakral radikulit; vanlig förstoppning som stör normal urinering kemisk effekt av gjutning i urinprostata stenar i prostatakörteln.
 • Orsaker till bakteriell prostatit: Försvagad immunitet, förutom prostats nederlag med egna antikroppar (se ovan), underlättar åtkomsten till den av olika mikroorganismer.
 • Genitourinary, intestinal infections. Syndrom av urogenitala organ - pyelonefrit, cystit, andra, tarminfektioner - sprids till prostatakörteln.
 • Oskyddad sex. Venereala sjukdomar: gonorré, mykoplasmos, candidiasis, trichomoniasis, klamydia - leder ofta till prostatit.

  För oralsex partner i munnen av patientens penis falla mikrober under normala förhållanden som orsakar angina, herpes, bihåleinflammation, karies, bronkit. Kommer till prostata, de orsakar inflammation.

 • Mikroorganismer som påverkar prostata. Dessa inkluderar: bakterier: streptokocker; pinnar (pseudomonas, tarm), andra arter; Candida svamp, mögel svamp, andra; papillomavirusviruset.
 • Symtom och tecken

  Nedan finns symtomen på en förstorad prostata:

  1. Böda krävs oftare, särskilt på natten, denna process är mer smärtsam, resultatet av försök att tömma blåsan är allt obetydligt.
  2. Patienten upplever smärtor i: en ljum, ägg, en perineum, en länd.
  3. Utsläppen av slem från urinröret börjar.
  4. Temperaturen stiger.

  Distinguish dessa sjukdomar kan specialister på grundval av data analys, vävnadsprover, ultraljud. Mer information om olika sjukdomar i prostata och deras symtom finns på vår hemsida.

  Möjliga konsekvenser

  Om prostata förstoras och minskar inte efter hembehandling, troligtvis, du är inte disciplinerad nog, att följa all läkares rekommendationer utan tillsyn. Jag måste gå till frihetsrestriktionerna, som ska placeras på ett sjukhus.

  Men om du bryter regimen här, vänta på komplikationer som leder till långtidsinventering, möjligen med kirurgisk ingrepp.

  Obligatorisk sjukhusvistelse av patienter med prostatit utförs med syftet:

  • Förloppet av intravenösa antibiotika
  • kirurgisk operation (till exempel med en abscess).

  Behovet av sådana behandlingsmetoder uppstår när sjukdomen förvärras eller extremt försummas, risken för komplikationer.

  Nu när du är medveten om de eventuella konsekvenser som väntar dig i närvaro av en förstorad prostata, vad de ska göra - nästa viktiga ämne som vi diskuterar i avsnittet nedan.

  Metoder för att stoppa prostataväxten

  Hur man minskar prostata i storlek? Att passera eller genomföra en kurs av antibiotika, men inte alla tillvägagångssätt för denna typ av behandling, beror helt på ett konkret fall. Individuella egenskaper hos prostata strukturen spelar en roll, närvaron / frånvaron av allergier hos patienten, orsakerna till sjukdomen, graden av dess svårighetsgrad.

  Urologen bestämmer sig för en metod för behandling av en förstorad prostata. Behandlingen inkluderar:

 • antibiotika - Det viktigaste sättet att förstöra bakterier. För att utse dem måste urologen se till att han hanterar bakterieformen av prostatit. Annars tar antibiotika bara skada.

  Vanligtvis läkare för behandling av bakteriell prostatit utser fluorokinoloner: ciprofloxacin, gatiloksatsin, lomefloxacin, moxifloxacin, ofloxacin. De utmärks av deras aktivitet, permeabilitet, åtgärder mot många typer av bakterier; När de administreras oralt ackumuleras de i körteln.

 • ljus. Rektala suppositorier är fyllda med antibiotika, propolis, spasmolytika, glandulära komponenter och andra komponenter vid behandling av prostatit. Exempel på läkemedel administrerade med suppositorier: bioprost, prostatilen, viferon, prostopin, ostestin.

  Användningen av suppositorier för prostatit eliminerar svullnad, smärta, inflammation. Med hjälp av dem återställs sexuella och urinfunktioner, utvecklingen av blodproppens blodpropp stoppas, blodcirkulationen förbättras.

 • Kinesiska plaster Prostatic Navel agera på inflammation av prostata genom penetration av mikropartiklar av läkemedlet genom huden. Detta uppnåddes genom nanoteknik.

  Använd dem enkelt: Det är bra att tvätta platsen runt naveln med tvål, raka av håret där, ta av klistermärkena, lim klisteret. Efter tre dagar att ta bort, igen för att tvätta platsen för limning.

  På en dag, håll ett bandhjälp. Förloppsbehandling av prostatit - sex patchar, 24 dagar. Parallellt kan du dricka antibiotika för att förbättra effekten.

 • Folkmetoder

  Bland de testade folkmekanismerna för behandling av prostatit är:

  Överhettning leder till svullnad i prostata. Uppehållstiden i ångrummet, värme, måste strikt regleras. Också, bör man ta hand om kylning efter ångrummet.

  Finska forskare har visat: en bastu ökar libido, det vill säga en sexuell attraktion. I detta skiljer sig det från det vanliga badrummet med en temperatur på 37 grader, vilket rörligheten och antalet spermatozoer tvärtom minskar.

  Bastu har en avkopplande effekt på mjuk muskel i prostata, ökar blodflödet i underlivet, förbättrar immuniteten. Patientens tillstånd med prostatit förbättras om bastun kombineras med ett diaphoretiskt te, användningen av äppelcidervinäger.

  I patientens diet med prostatit är den största delen upptagen av grönsaker, frukter. Kryddor - persilja, senap, pepparrot - minska inflammation, påskynda återhämtning.

  Lök, vitlök dödar de bakterier som orsakar sjukdomen; förbättra blodcirkulationen, styrkan.

  Zink, som är nödvändigt för prostataarbetet, finns i marina produkter: räkor, alger, krabbor, fisk, musslor.

  Med en stor prostata bör sådana livsmedel undvikas:

  1. Alkohol, kaffe, kolsyrade drycker, te.
  2. Oljig, rökt, stekt rätter.
  3. Halvfabrikat, snabbmat, bakverk.
  4. Baljväxter.
  5. Konserverad mat.

  slutsats

  Olika orsaker till prostatit innebär ingen mindre differentiering av behandlingsmetoder. Förebyggande av sjukdomen bygger först och främst på eliminering eller neutralisering av dess orsaker. Varje orsak efter detektering under diagnosen ger analyser specifika sätt att behandla inflammation i prostata.

  Enkla övningar för att förebygga prostata sjukdomar, se följande video:

  Varför prostata ökar i storlek

  Prostata anses vara ett andra hjärta för män, eftersom det är ansvarigt för reproduktionssystemets funktion. Störningar i funktionen är ofta förknippade med det faktum att prostatakörteln är förstorad - orsakerna till detta kan vara olika, men de är alla skäl att förskriva behandling. Det främsta målet med terapi är att minska prostata till normal storlek och återställa manlig hälsa.

  Volymen av prostatakörteln ökar av naturliga skäl från barnets födelse. Aktiv tillväxt uppträder under puberteten, då testosteroninnehållet stiger. Den mogna storleken når enkelhet med 17 år, då förändras inte storleken hos en frisk man. Med ålder är risken för prostataförstoring väsentligt större, eftersom testosteronnivåerna minskar ökar estrogen organväxten. Hos män efter 60 års ålder kan prostatan dubbla.

  Symtom på prostataförstoring

  Prostatakörteln förändras i storlek omärkbart, eftersom smärtskänningar och andra obehagliga manifestationer saknas. Ökningen i vävnadsvolymen sker gradvis i en liten takt. Naturen hos symtomen beror också på arten av sjukdomen, vilket ledde till utvidgningen av prostata.

  När prostatan förstoras pressar den på blåsans område, bildar en ficka där urinen ackumuleras och förblir där. En man upplever en känsla av ofullständig tömning, så han besöker ständigt på toaletten. På natten ligger personen i ett vågrätt läge, vätskan från fickan strömmar ut, vilket gör att urinering kan urinera. Och när patienten stiger, återvänder vätskan. Starkt förstorad prostata leder till överlappning av urinröret. Urineringsprocessen blir svag eller slutar helt, inkontinens uppstår.

  • Adenom eller BPH.
  • Prostatit.
  • Prostatacancer.

  adenom

  Godartad utbildning ser ut som noduler, platsen för adenomen kan vara annorlunda. Det kan ligga i blåsan eller ändtarmen. Prostata adenom har 3 steg, som alla har sina egna egenskaper:

  • Den första etappen. De viktigaste symptomen är ofta urinering. För en dag kan mängden uppgå till 20 gånger. Önskningar är smärtfria, kräver liten ansträngning. Skedet kan vara upp till 10 år.
  • Den andra etappen. Urinering blir smärtsam, uppmaningar görs med ansträngning, eftersom strålen är svag och intermittent. Om det finns provocerande faktorer (stress, hypotermi, förkylning, alkohol och undernäring) kan det finnas en fullständig frånvaro av urinering. Lokalisering av smärta - länd-, länd- och suprapubisk del. Den andra etappen varar upp till 2 år.
  • Den tredje etappen. Det finns en signifikant försämring av hälsan. Urineringsprocessen utförs med hjälp av urin. Följande symtom uppträder: förstoppning, törst, illamående och svaghet, njurarbetet störs, därför stiger temperaturen. Patienten behöver akut medicinsk hjälp.

  Kronisk prostatit

  Sjukdomen varar från 3 månader, men i de flesta fall finns inga symptom. Ett litet antal patienter klagar över de första tecknen på en ökning.

  Akut prostatit

  Förstoring av prostata har livliga inflammationssymptom - feber, frossa, svår smärta i ljummen.

  Stagnerande prostatit orsakar en volymförändring på 2 till 3 gånger. När palpiterar ändtarmen, känns en tätare och smärtsam vävnad.

  Orsaker till utvidgning av prostata

  Ökningen i prostatakörteln beror på sjukdomarnas olika natur.

  Bakteriell prostatit

  Sjukdomen orsakas av bakterier (t.ex. Escherichia coli, Trichomonas, Proteus och andra). De skapar en villkorligt patogen mikroflora i kroppen. När en person är frisk - de är säkra, men om kroppen är försvagad - multiplicera den aktivt. Nästan alltid kommer bakterier in i prostata genom urinröret. E. coli kommer från tarmen, rör sig längs lymfkärlen.

  Bakterier staphylococcus eller streptokocker består ihop i kroppen. De reagerar inte på temperaturförändringar eller brist på syre. Andra bakterier leder ofta till ökad prostata, leder vanligtvis till sexuellt överförbara sjukdomar.

  Icke-infektiös prostatit

  Sjukdomen uppstår med följande faktorer:

  • Skador på prostata. När organs vävnader är skadade pressas prostatakörteln, cellerna dör. Därefter visas prostatit.
  • Temperaturskillnader. Till exempel leder kroppsuppvärmning och abrupt kylning till inflammation i prostata.
  • Professionella komplikationer. Trögt arbete leder till en nedgång i metaboliska processer, syreförsörjningen störs och cellvävnader börjar dö.
  • Förändringar i hormonell bakgrund. Minskar bildningen av testosteron, varför produktionen av seminalvätska störs.
  • Med alkoholmissbruk och undernäring sker förändringar i organen, det hormonella systemet som påverkar prostatafunktionen störs.

  Följande ytterligare faktorer bidrar till ökningen av prostatakörtelvolymen:

  • Oregelbundet sexuellt liv.
  • Avbrutet samlag.
  • Låg fysisk aktivitet.
  • Minskad prestanda hos immunsystemet.
  • Brist på vitaminer och mineraler.
  • Psykiska störningar.
  • Kroniska infektionssjukdomar.
  • Fel i funktionaliteten hos det endokrina systemet.

  Ytterligare orsaker komplicerar sjukdomen och accelererar prostata tillväxten.

  Metoder för behandling av prostataförstoring

  Det största problemet med terapi är hur man minskar prostatavolymen. Behandlingen väljs beroende på orsakerna och stadierna av sjukdomen. Initiala symptom är överträdelser av urineringsprocessen, regleras av förändringar i kost, alkoholavslag, normalisering av livsstil.

  Medicinsterapi

  För att minska prostatakörteln, föreskrivs sådana mediciner:

  • Hormoner. Användningen av androgener och östrogener reglerar processen med expansion av prostatavävnad. Testosteron upphör att produceras från att ta droger och storleken på körteln minskar. Med tiden normaliseras urinprocessen.
  • Alpha-blockerare. Drogernas verkan är att slappna av musklerna i blåsans område, från detta försvinner smärta vid urinering. Den snabba effekten av droger (2 - 3 dagar) ökar urinflödet, och det uppmanas att uppstå mindre ofta.
  • För behandling av fytopreparationer, antimikrobiella och antitumörmedel, antibiotika, homeopati används.

  Kirurgisk ingrepp

  Om läkemedelsbehandling inte ger positiva resultat eller utvecklade allvarliga komplikationer, blödning, njursten dök upp, är det nödvändigt att göra operationen. Denna metod är mest effektiv, men det finns en liten risk för komplikationer, såsom problem med potensen, förträngning av urinröret, godtyckliga läckage av urin. Det klassiska sättet att kirurgi - prostatektomi (avlägsnande av prostata).

  Självbehandling är hälsofarlig, eftersom orsakerna till expansionen kan identifieras felaktigt, och diagnosen är felaktig. Reduktion av prostatakörteln är en nödvändig åtgärd för att återställa manlig styrka och hälsa. Genom att eliminera orsakerna till prostataförstoring kan du förhindra återfall i framtiden.

  Vilka sjukdomar är förstorad prostata?

  Många män över 40 år har en förstorad prostata. Det patologiska tillståndet kan detekteras av misstag under en förebyggande undersökning. Eller sjukdomen börjar ge en man mycket obehag och tvinga honom att gå till sjukhuset. Oftast är utvidgningen av prostatakörteln ett symptom på kongestiv prostatit.

  Prostata ligger i mitten av det lilla bäckenet och är anatomiskt kopplat till många genitala organ av män. Därför leder en ökning av dess storlek till utseende av obehagliga symtom och olika komplikationer. Det är ganska farligt att förstora prostata i en ung ålder. Varför det fanns ett sådant tillstånd - bara läkaren kan på ett tillförlitligt sätt ta reda på det. I vilket fall måste du börja behandlingen så snart som möjligt.

  karakteristiska symptom

  Den förstorade prostatakörteln ligger bredvid blåsan och ändtarmen, så det börjar trycka på dessa organ och irritera dem. Det är också möjligt att blockera urinrörets lumen på grund av detta kan akut urinretention förekomma. Kompressionen av urinvägarna orsakar stasis av den prostatiska utsöndringen. Vanligen uppvisar en ökning av prostata sig genom sådana symtom:

  • svårighet vid urinering, trög urinström;
  • känner att blåsan inte tömdes helt
  • utsöndring av urin efter urinering
  • smärta i ljummen och skrotum, värre när du besöker toaletten
  • smärta i ryggen och underlivet;
  • minskad libido, brist på sexuell lust;
  • dålig erektion, snabb och smärtsam utlösning;
  • raderade känslor och obehag under samlag.

  Svårighetsgraden av symtomen beror på prostata. Om det ökar något - kan en man inte ens märka det. Men om körteln förstoras två eller flera gånger kommer den kliniska bilden att vara starkt uttalad.

  Ibland leder sjukdomar i prostatakörteln till inflammation i blåsan eller njurarna. I detta fall kan en liten mängd blod uppträda i urinen. Kanske en skarp kränkning av urinrörets patency, vilket leder till akut retention av urin. Mannen har skarpa smärtor och en känsla av sprickbildning i underlivet. Under lång tid kan han inte urinera.

  Möjliga orsaker

  Kronisk inflammation eller utvidgning av prostatakörteln är vanligare hos män över fyrtiotalet. Vid yngre ålder utvecklar akut bakteriell prostatit. Orsaken till sjukdomen är penetrering av skadliga mikrober - ofta patogener är klamydia eller trichomonads. En ökning av körvolymen kan orsaka sådana sjukdomar:

  • kronisk kongestiv eller infektiös prostatit;
  • hyperplasi, adenom, fibros eller andra godartade neoplasmer;
  • prostatacancer stadium II-IV.

  Godartade tumörer är ofta maligna, det vill säga de blir till maligna tumörer. Prostatacancer svarar väl på I-II-behandling, men prognosen för III och IV är mer ogynnsam. Utvecklingen av prostata sjukdomar hos män främjas av sådana faktorer:

  • oregelbundet intimt liv, avbrott i samlag
  • låg fysisk aktivitet
  • användning av alkoholhaltiga drycker, rökning
  • minskning av lokal och allmän immunitet
  • undernäring, brist på vitaminer och mineraler i kosten.
  • frekvent stress, psyko-emotionell stress;
  • konstant superkylning, arbete vid låga temperaturer;
  • störning av det endokrina systemet;
  • Förekomst av foci av kronisk infektion i kroppen.

  På grund av låg rörlighet har män lymfo- och blodflöde från bäckenorganen, vilket orsakar blodstasis. En sällsynt utlösning leder till ackumulering av en prostatisk hemlighet i körteln, på grund av vilket stagnerande fenomen utvecklas. Mot bakgrund av försvagad immunitet skapas gynnsamma betingelser för infektion.

  Viktigt! Oftast indikerar prostataförstoring prostatit. Cirka 80% av all prostatit är kronisk abakteriell (eller stillastående). I det här fallet är det inte möjligt att isolera patogenen (virus, svamp eller bakterie).

  Akut och kronisk prostatit

  En ökning i körvolymen som är mer karakteristisk för kronisk prostatit. Med akut inflammation kommer andra symptom framhäva - hög feber, frossa, förgiftning, svår smärta i ljummen. Det första att göra när dessa tecken visas är att gå till doktorn.

  Med stillastående prostatit är det möjligt att öka körtelvolymen med 2-3 gånger. Med fingersökning av ändtarmen kan du känna den komprimerade och smärtsamma prostata. För att klargöra diagnosen behöver du TRUS - ultraljud, om vilken sensorn sätts in i rektummen hos män. Urin, sperma och prostatiska sekretioner behövs också. Närvaron av leukocyter och bakterier indikerar en inflammatorisk process.

  För att förstå vilken mikroorganism som orsakade utvecklingen av prostatit - krävs en bakteriologisk (eller kultur) studie. Baserat på hans resultat kan läkaren ordinera de mest lämpliga antibiotika.

  Tillvägagångssättet vid behandling av akut och kronisk prostatit är väldigt annorlunda. I det första fallet behövs antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel. I andra hand är fysioterapi av stor betydelse. Mycket effektiva terapeutiska bad och enemas, prostata massage, örtmedicin.

  Tips! Det är aldrig värt att behandlas självständigt - det kan orsaka obehagliga konsekvenser. Till exempel kan prostata massage med akut prostatit leda till generalisering av infektion.

  Undersökningsplan

  Många sjukdomar i prostatakörteln utvecklas på grund av otillbörlig eller felaktig behandling av kronisk prostatit. De är ganska farliga, och det kan vara mycket svårt att behandla dem. Till exempel behandlas uttalad hyperplasi, åtföljd av en överträdelse av urinering eller återflöde, kirurgiskt.

  Med rektal undersökning kan prostataförstoring bestämmas, men det räcker inte för att göra en diagnos. För att förstå, vilken sjukdom hos män är det möjligt först efter inspektion som inkluderar:

  • En allmän analys av urin och blod är en allmän klinisk studie som måste göras av alla utan undantag.
  • Bakteriologisk undersökning av urin, sperma, prostatisk sekretion - är nödvändig för att fastställa etiologin hos sjukdomen.
  • Transuretral ultraljud (TRUS) - låter dig se komprimerade vävnader, stenar, cyster, abscesser.
  • Bestämning av PSA-nivån i blodet - koncentrationen av prostataspecifikt antigen ökar i många sjukdomar i prostatakörteln.
  • Beräkning av prostata hälsoindex - ger möjlighet att bedöma risken för att utveckla cancer hos män.
  • MR är en mer informativ, men också dyrare metod för att diagnostisera prostata patologi.
  • Biopsi och histologisk undersökning - är endast föreskriven om misstänkt för prostatacancer. Detta är en invasiv diagnosmetod, som endast utförs vid behov.

  Viktigt! För att göra en diagnos behöver du flera undersökningsmetoder. Endast efter att ha fått resultaten av testen kan läkaren bestämma vilken sjukdom en man har. Först efter denna behandling är föreskriven.

  De huvudsakliga behandlingsmetoderna

  I vissa fall väljer läkare observationstaktik. Det indikeras för mindre hyperplasi av prostata, liten storlek cyst, cancer (om behandlingen kan skada patienten mer än själva tumören). Dynamisk observation innebär noggrann övervakning av människors tillstånd.

  I detta fall rekommenderar läkare en gång var 6-12 månader att genomgå ett test med en prostata TRUS, en PSA-nivå, ibland behövs en biopsi. Allt detta hjälper till att upptäcka sjukdomsprogressionen i tid och vidta lämpliga åtgärder.

  Vid akut och kronisk prostatit visas män konservativ behandling, inklusive mediciner och fysioterapi. Med krävande cyster, abscesser, komplicerad hyperplasi eller adenom är kirurgisk behandling nödvändig. Läkare punkterar abscess eller cyster, tar bort proliferationen av prostatavävnad eller hela körteln.

  De mest säkra operationerna är TUR (transuretral resektion), laserbehandling och laparoskopisk prostataavlägsnande. I pre- och postoperativperioden måste antibiotika förskrivas.

  Läkemedel för prostata sjukdomar

  Valet av läkemedel utförs individuellt med hänsyn till människans allmänna tillstånd, orsak och svårighetsgrad av sjukdomen, förekomst av kontraindikation och samtidiga sjukdomar. För behandling av prostata sjukdomar används följande grupper av läkemedel:

  • antibakteriella medel;
  • alfa-blockerare;
  • antiinflammatoriska läkemedel från NSAID-gruppen;
  • speciella ljus;
  • naturläkemedel;
  • immunomodulatorer;
  • multivitaminkomplex.

  För att bekämpa prostatacancer anges kemoterapi, strålbehandling och kirurgisk behandling. I de sista etapperna visas en palatal terapi, smält för att minska en sjuk persons lidande.

  Förstorad prostata: orsaker, symtom och behandlingar

  Prostatakörteln kallas den andra hjärtat av en man. Dess funktioner är olika: det reglerar utstötning av spermier, kontrollerar urinering och erektion, är ansvarig för sexuell lust.

  Visst, någon kränkning av hennes arbete påverkar människors välbefinnande. Dess bas är tätt fastsatt på blåsan, och baksidan till ändtarmen, kommer detta arrangemang att bestämma symptomen på organsjukdomar. Inflammatoriska, stagnerande fenomen i körteln leder till ödem och en ökning av prostatavolymen.

  De främsta orsakerna till prostataförstoring

  • Cancer - atypisk vävnadstillväxt leder till en ökning i organs storlek, kännetecknad av asymmetri;
  • Kroniska inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen;
  • Hormonala störningar - Utseendet på en överdriven mängd östrogener i en mans blod, som därefter leder till godartad hyperplasi, i vissa fall fördubblar prostatakörteln.

  Symtom på en förstorad prostata

  Huvudsymptomet som hittas i första hand är förändring i urineringens natur: ökad frekvens och försvagning av urinströmmen.

  Patienterna är tvungna att gå på toaletten även på kvällen, men även efter det har de en känsla av full blåsan.

  Oftast märker män inte den första klockan, och sjukdomen utvecklas gradvis. Det är nödvändigt (imperativ) uppmaning att urinera, svårigheter och ömhet.

  Med utvecklingen av en malign process kan tumörens tillväxt leda till komprimering av endotarmen - upptaget av avföringstiden. Ständig tillväxt av neoplasmen leder till värk i anusen, som ges i ljummen, benet. Om du ignorerar sjukdomen, förstoppning, tarmobstruktion, aptitlöshet och vikt, svaghet, trötthet, en lång låg temperatur - 37,0-37,2.

  Förutom de huvudsymptom som är förknippade med att ändra kroppens storlek, utvecklas komplicationer i avancerade fall:

  • Olika infektioner i urinvägarna - uretrit, cystit, pyelonefrit - utvecklas på grund av stagnation av urin i blåsan och penetration av bakteriell flora. De viktigaste symptomen: brännande och smärta med urinering och i underlivet, ryggsmärta, temperaturökning, urinblödning och mukopurulent urladdning från urinröret.
  • Bildandet av stenar i blåsan - långvarig stagnation av urin leder till bildandet av ett sediment, med en långvarig gång av sjukdomen blir den till stenar.
  • Akut retention av urin - tillståndet utvecklas snabbt. Det finns kramper i underlivet, det finns ingen urinering, det finns en känsla av överflöd i urinblåsan. Om patienten inte omedelbart blir vårdad, kan allt sluta sluta - blåsans bristning.
  • Njursjukdom - Stagnation i urinblåsan leder till en omvänd ström av urin, med utvidgningen av de kollektiva tubulerna i njurarna, utvecklas bakteriell skada (pyelonefrit).
  • Ruptures och divertikulär av blåsan - långvarig exponering för urin i urinblåsan leder till att dess väggar sträcker sig och musklerna försvagas. Det kan förekomma sällsynta utsprång av väggarna, sprickor i slemhinnan.

  Diagnos av sjukdomen

  Diagnosen av sjukdomen är baserad på klagomål, undersökning, laboratorie- och instrumentstudier.

  klagomål beräknas på omfattningen av IPSS (International Prostate Symptom Score) - det internationella systemet för sammanfattande bedömning av prostatakörtelsjukdomar i punkter. Varje poäng motsvarar ett symptom. Baserat på antalet poäng bestämmer läkaren svårighetsgraden av sjukdomen och väljer lämplig behandling.

  inspektion innehåller en palpatorisk rektal undersökning. Läkaren genom ändtarmen med fingrarna griper körteln, bestämmer dess storlek, konturer, densitet.

  Laboratorieforskning innebär en studie av nivån av det prostatiska specifika antigenet (PSA). Det låter dig skilja prostatacancer från godartad hyperplasi. PSA är en tumörmarkör som ökar värdena som kommer att tala om utvecklingen av den onkologiska processen. Normala serumantigenivåer är inte högre än 4 ng / ml.

  Instrumentell forskning många:

  • Ultraljud - läkaren diagnostiserar prostata och urinblåsans struktur, densitet, ekogenitet.
  • Röntgenstudier (granskning urogram, excretory urografi, retrograd urografi) - tillåta att identifiera kränkningen av utflödet från blåsan, visualisera stenarna.
  • Biopsi av prostatakörteln - en liten bit vävnad tas upp för histologisk undersökning.
  • Magnetic resonance imaging och computertomografi med kontrast och utan - de mest exakta metoderna för att identifiera orsakerna till prostataförstoring. Känslig teknik möjliggör tidig upptäckt av tumör och tidig kirurgisk ingrepp.
  • Uretrocystoskopi - endoskopisk undersökning av urinröret och urinblåsan. Hjälper till att identifiera förekomsten av sprickor i urinblåsan, för att upptäcka divertikula (utskjutning).

  Behandling av förstorad prostata

  Behandling av en förstorad prostatakörtel beror på organets storlek och den slutliga diagnosen (cancer eller godartad hyperplasi). Konservativ terapi kommer att innefatta manliga könshormoner (testosteron), vilket kommer att minska nivån av östrogen och alfa-blockerare, avkopplande musklerna i urinblåsan.

  "Gyllene standard" för kirurgisk ingrepp är transuretral resektion av prostata. Genom urinröret sätts ett resektoskop in och en rad skärningar tar bort övervävnad. Utförs med en körtelstorlek på högst 60 kubikmeter. se. Om prostata är större utförs operationen genom snittet på bukväggen, vilket avsevärt förlänger återhämtningsperioden.

  I cancer, som inte går utöver prostatakörteln, utföra en prostatektomi - fullständigt avlägsnande av organet. Med denna metod kan du fullständigt bota patienten, trots vissa biverkningar (impotens, minskad sexuell lust). Med tumörens tillväxt utöver körteln genomförs strålning och kemoterapi.

  Sammanfattningsvis måste det sägas att även i den moderna världen är även cancer inte en dom. Tidig överklagande om medicinsk hjälp gör att du kan hitta problemet i rätt tid, genomföra lämplig behandling och spara manlig kraft under lång tid.

  Författare av artikeln: Tamara S. Gural doctor.

  Gratis medicinsk fråga

  Informationen på denna webbplats finns som referens. Varje fall av sjukdomen är unik och kräver personligt samråd med en erfaren läkare. I den här formen kan du ställa en fråga till våra läkare - det är gratis, anmäla dig till en klinik i Ryssland eller utomlands.

  Anledningarna till ökningen av prostata, symptomens egenskaper och behandling

  Ett av de vanligaste problemen med människors hälsa är prostata sjukdom. Det är en liten körtel som utför många olika funktioner. Om prostatan är förstorad, krävs en tidig behandling. Den här irreversibla processen, som är närvarande i de flesta medlemmarna av det starkare könet i en ålder, kan i vissa fall manifesteras mot bakgrund av farliga sjukdomar eller tjäna som deras konsekvens.

  Vilka är orsakerna till ökningen i prostatakörteln?

  Sedan gossens födelse är prostatakörteln liten i storlek. Hon börjar öka när hon växer upp. Genom att öka produktionen av hormon testosteron under puberteten blir prostata större i storlek. Men denna process är naturlig. Vid 17 års ålder är prostatakörteln fullt funktionell.

  Sedan, under de närmaste 20 till 30 åren minskar tillväxten av detta manliga organ. Om man i 30 år av sjukdomen hos hankörteln observeras hos män ganska sällan, ändras allt efter att ha gått över den fyrtioåriga gränsen. Hälften av män som fyllt 60 år har en förstorad prostata, olika orsaker kan bidra till detta. Vi borde ta del av denna fråga mer ingående.

  Om det finns en ökning av prostatakörteln hos män, är det nödvändigt att ta reda på orsakerna och föreskriva adekvat behandling. För att göra detta gör doktorn en undersökning enligt resultaten av vilka han gör en slutsats på grund av vad en man blev sjuk. Bland de främsta anledningarna är följande:

  1. Hyperplasi eller adenom. Det provocerar tillväxten av körtelceller dihydrotestosteron - den slutliga produkten av hormonmetabolism av testosteron, den kan provocera tillväxten av körtelceller som ackumuleras i prostata.
  2. Prostatacancer är en annan av de patologier där prostatakörteln är förstorad, här är behandlingen ofta försenad, eftersom det inte finns någon specifik symptomatologi vid de inledande stadierna.
  3. Infektiös infektion i prostata är en annan vanlig anledning till att prostatakörteln kan öka. Prostata ökar också med bakteriell prostatit. Som ett resultat är det medföljande symptomatologi:

  • onormal urinering på grund av att urinröret är krossat;
  • Närvaro av blod i sperma, urin;
  • Blåsan är fylld med resterande urin;
  • problem med njurarnas funktion.

  Prostatit - orsaken till ökningen i prostata 2 gånger

  Om infektionen går in i genitourinary systemet observeras inflammation och stagnation i bäckenorganen. Det är inget annat än prostatit.
  Denna sjukdom uppträder mot bakgrund av en stillasittande livsstil. Dessutom, efter hypotermi, är en inflammatorisk process i hankörteln också möjlig.

  Orsaken kan vara penetration av infektion i den manliga kroppen, överviktig. Ibland blir prostatit en följd av tuberkulos eller ont i halsen, influensa.

  Förstorad prostata - symptomatologi

  Patologi kan vara akut eller kronisk. Beroende på denna symptomatologi är också annorlunda. Den akuta formen präglas av följande symtom:

  • kroppen är försvagad, mannen känner en sjukdom
  Huvudvärk
  • kroppstemperaturen stiger;
  • stark smärta sensation i perineal regionen, intensifierar med urinering
  • vill ofta gå på toaletten, medan blåsan inte kan tömmas helt.

  När det gäller den kroniska formen av patologi är i detta fall symptomen frånvarande eller svagt uttryckta. Mycket ofta förvirrar män en förstorad prostata med ett adenom, men de är två olika sjukdomar, och behandlingen här är också annorlunda. Varför inte självmedicinera. Det är obligatoriskt att se en läkare om det finns några symtom på en förstorad prostata.

  Vad ska jag göra? Hur identifierar man den kroniska formen av sjukdomen? För detta bör en årlig inspektion genomföras. Genom resultaten blir det möjligt att identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna. Om de nödvändiga åtgärderna vidtas i tid kommer det inflammatoriska förfarandet i prostatakörteln inte att leda till störningar i sexuellt liv. I försummade fall kan det inte finnas någon sexuell lust, liksom andra problem, även infertilitet. I värsta fall är oåterkalleliga patologiska förändringar möjliga, förknippade med ett brott mot urinflödet, skleroserar väggarna mot bakgrunden att sjukdomen täcker hela blåsan.

  Hur diagnostiseras sjukdomen?

  En mängd olika metoder används för studien. Med hjälp av ultraljud utförs en fysisk undersökning. Ibland krävs en magnetisk resonansbildning för att utesluta onkologiska sjukdomar.

  Ett smet tas från patientens urinrör - det här är ett ganska smärtsamt förfarande, men man kan inte klara sig utan det. Det är således möjligt att studera innehållet i urinrörets mikroflora.

  Dessutom samlas urin och blod upp. Vid identifiering av stillastående fenomen introduceras en särskild kateter, vilket hjälper till att frigöra blåsan från ackumulerad vätska.

  Förstorad prostatakörtel - behandlingsmetoder

  1. Läkemedelsbehandling innefattar användning av hormonella och antibakteriella läkemedel. Med hjälp av hormoner är det möjligt att reglera processen att förstora prostatakörteln. Dessutom kan en läkare ordinera alfa-blockerare. De normaliserar arbetet i prostata blodkärl, förbättrar blodtillförseln. Antineoplastiska medel används vid behandling av prostatacancer. Dessa eller andra läkemedel kan endast ordineras av en läkare. Självmedicinering är oacceptabel. Så, alfa-blockerare med felaktig upptagning kan leda till ökad hjärtfrekvens, liksom lägre blodtryck, yrsel.

  2. Hjälp att lindra smärta och eliminera andra obehagliga känslor av fytopreparationer. Med hjälp av läkemedel med växtextrakt kan kompositionen effektivt behandla prostataförstoring. Mot bakgrund av att ta sådana läkemedel minskar inflammatoriska processer minskar syntesen av prostaglandiner i prostatakörteln, tillväxten av förstorade celler saktar eller slutar helt.

  3. Kirurgisk behandling är en av de mest effektiva metoderna för att bekämpa sjukdomen. Operationen krävs endast i fall då andra metoder inte hjälper eller i närvaro av vissa försvårande faktorer:

  • Stenar i blåsan;
  • allvarliga problem med urinering
  Blödning från urinröret.

  Kirurgisk ingrepp är kontraindicerad i:

  - allvarliga sjukdomar i hjärta, njurar och lungor,
  levercirros
  - allvarliga sjukdomar av mental karaktär
  - Diabetes mellitus.

  En väntanriktning - Ett annat sätt att bekämpa prostataförstoring

  Om symptomatologin är enkel, är det ofta möjligt att utan medicinering, såväl som kirurgisk ingrepp. I det här fallet är det tillräckligt att kontrollera symptomatologin, dess utveckling. Det bör regelbundet kontrolleras med en specialist. Således kan du alltid vara medveten om att med patientens tillstånd: om det förbättras eller förblir oförändrat. Och kanske värre?

  Fördelen med att vänta under överinseende av en läkare är bristen på fullständig behandling. Men det finns risk, eftersom tillståndet kan försämras kraftigt. För att detta ska ske bör du ändra din livsstil lite:

  1. Du bör dricka vätska i begränsade mängder, och innan du lägger dig i några timmar - drick inte alls. Så på natten behöver du inte ofta gå på toaletten.
  2. Sprit är tabu eller väldigt lite. Alkohol ökar urinering.
  3. När du besöker toaletten ska du se till att blåsan är helt tömd.
  4. Var försiktig med doseringen av läkemedel som har en diuretisk effekt. Överdriven användning av dem kan leda till svårigheter att urinera.
  5. Du borde vara aktiv, sitta inte på ett ställe ständigt, så att det inte finns någon stagnation av urinen.
  6. Det är viktigt att inte vara superkylda.

  Termisk terapi

  I termoterapi används olika typer av energi för att skapa en temperatur som förstör cellerna i prostatakörteln. Vi talar om radiofrekvens och laser energi.

  Huvudmålet är att ge tillräckligt med värme under en kort tidsperiod för att förstöra prostatacellerna. Användningen av denna metod utesluter förekomst av biverkningar.

  Det finns följande typer av termoterapi:

  • transuretral mikrovågsugn;
  • radiofrekvens;
  • Electrovaporization;
  • Laserterapi.

  Hur snabbt kommer återhämtningen?

  Beroende på vad behandlingen var, är varaktigheten av återhämtningsperioden annorlunda. Så, när du tar medicin, behöver du inte sängstöd. Ja, och behöver inte ta sjukskrivning. Procedurer för värmebehandling utförs också utan sjukhusvistelse. Ibland är det nödvändigt att tillbringa natten på kliniken.

  När du utför en öppen prostatektomi måste du ta en semester i en månad på jobbet. Cirka 60 dagar efter operationen, tabuer - för att lyfta vikter, för att vibrera området längst ner i ljummen. Spänningen av musklerna i den nedre pressen är också utesluten.

  För att vara hälsosam under hela livet måste du äta rätt, träna, missbruka alkohol och andra dåliga vanor. I händelse av att det finns alarmerande symtom, skjut inte ut resan till doktorn för senare. Med tiden startade behandlingen kommer att leda till bra resultat. Det är viktigt att inte utlösa sjukdomsförloppet. Undvik panik om symtom åtföljer utvidgningen av prostata. Det är bättre att lita på en specialist. Han kommer att genomföra den nödvändiga undersökningen och utse rätt behandling.