Huvud
Förebyggande

Njurinsufficiens

Onormal njurefunktion, som uppstår med olika sjukdomar, i medicin kallas njursvikt.

Inte en sjukdom, som sådan, men ett tillstånd som sker i kronisk eller akut form. Akut misslyckande med varje nytt år diagnostiseras hos 200 européer av en miljon, varav hälften har genomgått operation eller njurtrauma. Antalet personer som drabbats av missbruk av läkemedel ökade också.

Kronisk insufficiens med varje nytt år registreras hos 600 européer från en miljon. Tidigare var huvudfaktorn som orsakade sjukdomens kroniska kondition glomerulonefrit, idag är orsakerna till njursvikt i kronisk form för det mesta av diabetes och högt blodtryck. Bland afrikaner uppträder tecken på njursvikt hos personer med virala och parasitiska sjukdomar.

Njurar är ett viktigt organ som ansvarar för att ta bort toxiner från kroppen, reglera blodtryck, producera hormoner, hematopoiesis. Om orgelns funktion är otillräcklig försämras hälsan kraftigt, upp till ett dödligt utfall. För att förhindra en sådan utveckling av händelser är det nödvändigt att genomföra en tidig undersökning.

Varför uppstår akut njursvikt?

För att göra diagnosen så tydlig som möjligt var klassificeringen av patologi associerad med orsakerna som orsakade den. Som ett resultat kan vi prata om 3 typer av akut njursvikt: prerenal, renal och postrenal.

Prerenal insufficiens provar en kränkning av blodflödet i njurarna. På grund av att det finns en brist på blod i kroppen, bildas inte urin i rätt mängd, vävnaderna i njurarna förändras. Prerenal njursvikt uppträder hos 55% av patienterna. Med en sådan njurpatiologi kan symptomen orsakas av:

 • uttorkning i samband med brännskador, kräkningar och diarré, överdriven användning av diuretika;
 • cirros och andra leversjukdomar, i vilken den venösa tillbakadragande blod bruten, uppenbart ödem, avviker från arbetsrytm av blodkärl och hjärtat, förvärrade det renala blodflödet;
 • en kraftig minskning av trycket med septisk chock, en allergisk reaktion, en överdos av mediciner.

Njurinsufficiens orsakar njursjukdomspatologier. Till sist, även om du får tillräckligt med blod, kan kroppen inte producera urin. Denna typ av insufficiens uppträder hos 40% av patienterna. I denna patologi kan symtom på njursvikt hos människor uppstå på grund av:

 • förgiftning med giftiga ämnen, orm i ormar och insekter, tungmetaller, droger;
 • förstörelse av hemoglobin, erytrocyter under malaria eller blodtransfusion;
 • autoimmuna sjukdomar;
 • lesioner av metabola produkter vid gikt och andra sjukdomar;
 • inflammatoriska sjukdomar i organs hemorragisk feber, glomerulonefrit, etc.;
 • trombocytopenisk purpura, sklerodermi och andra patologier där njurkärl är skadade;
 • trauma av en enda arbetande njure.

Posturalnoe insufficiens provocerar en obstruktion i urinväggen, på grund av vilken urin inte utsöndras. Förutsatt att en urinhammare hamras, kommer en frisk njure att fungera för båda organen.

Patologi förekommer hos ca 5% av patienterna. I detta fall kommer symtom vid njursvikt att uppstå på grund av:

 • tumörer i blåsan, prostata och andra organ i lilla bäckenet;
 • blockering av urinledaren med en trombus, sten, pus eller på grund av medfödd missbildning
 • skador på urinledaren under operation
 • störningar vid induktion av urin på grund av användning av medicinering.

Varför finns kroniskt njursvikt

När en person är misstänkt för kronisk njursvikt symtom kan utlösas av njursjukdom som orsakas av ärftliga och medfödda sjukdomar och lesioner kroppen gikt, njurstenssjukdom, diabetes, fetma, skleroderma, systemisk lupus erythematosus, cirros och så vidare. Även, njur patologi framkallar sjukdomar i det urogenitala systemet, när urinvägarna överlappar varandra över tiden. Sådana sjukdomar kan vara tumörer, stenar i blåsan etc.

Orsaken till bristutveckling i kronisk form kan vara förgiftning med giftiga ämnen, reaktion på mediciner, pyelonefrit och glomerulonefrit.

Hur avslöjas akut insufficiens

Korrekt tolka symtomen och behandla utnämningen på grundval av analysens resultat - kompetens hos en specialist. Självmedicinering med njursjukdom är oacceptabel, eftersom den är fylld med ett dödligt utfall. Det finns en klassificering av symptom beroende på sjukdomsstadiet, totalt 4:

 • start. Det finns inga speciella manifestationer, endast tecken på den underliggande sjukdomen. Ändå har processen för att påverka njurvävnaden redan börjat;
 • oligurisk. Kännetecknas av en minskning av den dagliga volymen urin till 400 ml, som ett resultat av att toxiner kvarhålls i kroppen detekteras ett vatten-saltbalansfel. Hos kvinnor och män kommer symtomen att uppstå genom illamående, kräkningar, aptitlöshet, slöhet och svaghet, dyspné. Även karaktäristiska tecken är buksmärta, arytmi, takykardi, infektioner mot en försvagad organism. Detta steg kan vara 5-11 dagar;
 • poliuricheskaya. Karaktäriserad av normaliseringen av patientens tillstånd utjämnas volymen av utsöndrad urin. Det är emellertid sannolikt utvecklingen av infektion, uttorkning.
 • återhämtningsfas. Njurar, som tidigare, är redo att utföra sina funktioner. Detta stadium varar från sex månader till ett år.

Hur diagnostiseras njur sjukdom?

I början av patologins utveckling kommer patienten inte att förstå vad det är att denna kroniska insufficiens kommer att visa sig senare, då cirka 80-90% av organvävnaderna kommer att sluta fungera. Men det är tillrådligt även innan detta förbi diagnosen och börjar behandla njurinsufficiens.

De första symptomen hos män och kvinnor manifesteras i form av svaghet, trög stat, överdriven utmattning från vanliga fall. Vidare detekteras problemet med urinering, mer exakt - den dagliga volymen av urin är mycket mer än vad som föreskrivs, varför det är möjligt att dehydratisera. När volymen av urin börjar minska kraftigt är detta ett dåligt tecken. Några börjar undra hur mycket kvar att leva med det sista skedet av njursvikt. Det finns inget enda svar - det beror helt på patientens tillstånd.

Andra symptom på njursvikt hos kvinnor, män reduceras till illamående och kräkningar, muskelryckningar, klåda, bitterhet i munnen, blödning på huden, buksmärtor och känslighet för olika infektionssjukdomar (lunginflammation, akuta luftvägsinfektioner och så vidare.).

Det sena skedet av kroniskt njursvikt åtföljs av en kraftig försämring av tillståndet, astmaattacker, dyspné. En person kan ofta förlora medvetandet, falla i en koma. I allmänhet liknar tecken på en kronisk form symptomen på en akut form, men skiljer sig åt i en långsam manifestation.

Hur man identifierar njursvikt (diagnos)

När läkaren identifierar symtomen på njursvikt hos män, kommer ett antal blodprov, urintester och ett hårdvarutest att tilldelas för att bekräfta diagnosen. Var och en av analyserna är viktig på egen väg, eftersom den bär den nödvändiga informationen, nämligen:

 • urinalys (allmän). På akut och kronisk form av fel indikerar erytrocyter, leukocyter, protein, förändrad täthet av urin;
 • bakteriologisk analys av urin. Det kommer att bidra till att identifiera en infektion som orsakade misslyckandet av njurfunktionen, liksom patogena mikroorganismernas känslighet mot antibiotika.
 • blodprov (generellt). Om en person har njursvikt, vad ska blodprovet visa? Överskott av leukocyter och ESR, minskning av hemoglobin, blodplättar och erytrocyter, allmänna tecken på smittsam och inflammatorisk process;
 • blodprov (biokemisk). Avslöjar patologiska förändringar - tillväxt eller minskning av kalcium och kalium, fosfor. Också, i patienter med njursvikt i båda formerna finns det en ökning av blodnivåer av magnesium, kreatin, men pH är reducerad, vilket indikerar att försurning av blodet;
 • Ultraljud, CT, MR. Strukturella förändringar i njurarna, bäckenet, urinblåsan och urinblåsan avslöjas. Vid kronisk insufficiens utförs ett hårdvaruprov för att bestämma orsaken till att urinröret minskas;
 • Röntgen. Avslöjar andningens patologi, vilket kan leda till njursvikt
 • cystochromoscopy. Patienten ges ett kontrastmedel, då undersöks blåsan med ett verktyg som sätts in genom urinröret. Tekniken är bra för nöddiagnos;
 • biopsi. Njurfragmentet undersöks under ett mikroskop i laboratoriet om diagnosen inte kan fastställas;
 • EKG. Det utförs för alla patienter med njurpatologi för att upptäcka avvikelser i hjärtat;
 • Zimnitskijs försök. Om patologi klassificering bar henne till en kronisk sjukdom, det visar Zimnitsky prov följande förändringar - ökningar av kreatinin, urea, fosfor och kalium, kolesterol på grund av lägre proteinnivåer.

Behandling för njursvikt

Om en person utvecklar akut njursvikt ska behandlingen genomföras omedelbart i avdelningen för nefrologi. Vid allvarlig försämring av patientens hälsa sätts de i intensivvård. Behandlingen kommer att ordineras i enlighet med orsakerna till njursvikt.

I händelse av en kronisk form av sjukdomen föreskrivs terapi med hänsyn till patologins stadium. Till exempel i början är det nödvändigt att behandla den underliggande sjukdomen och skydda njurarna. Om volymen av urin som släpps ut av kroppen minskar mot bakgrund av försämring av tillståndet, är det nödvändigt att behandla patologiska förändringar. Om det är en återhämtningsfas, måste du eliminera konsekvenserna av en felfunktion i njurarna.

För att bli av orsakerna till pre-njursvikt göra en blodtransfusion administrerade läkemedel från arytmi, hjärt sjukdomar. Från njursvikt utse adrenokortikala hormoner, cytostatika, antihypertensiva medel, antibiotika eller antivirala medel - det specifika valet av terapi beror på den faktor som orsakade felet parade organet.

I fall av postrenal insufficiens är det nödvändigt att eliminera stenar eller tumörer som stör urinflödet. För detta utförs en operation. För att eliminera orsakerna till kronisk insufficiens kommer åtgärder som eliminerar den underliggande sjukdomen att behövas.

Korrigering av näring med akut njurinsufficiens

Det första du behöver för att minska mängden protein, eftersom deras matsmältning har en extra börda på njurarna. Den dagliga proteinetern är upp till 0,8 g per 1 kg kroppsvikt. För att ge kroppen kalorier är det nödvändigt att öka mängden kolhydrater i kosten genom att införa potatis, ris, grönsaker och desserter. Konsumtionen av salt är begränsad endast när den är försenad i kroppen.

Den dagliga volymen av fluidmedicin rekommenderas att övervaka, dricksvatten bör vara 500 ml mer än den mängd urin som förloras per dag. Det borde bli av med menyn med bönor, nötter och svampar, eftersom de har mycket protein. Med ökat kalium i analysresultaten är rosiner, torkade aprikoser och naturligt kaffe, svart choklad och bananer uteslutna från kosten.

Prognos för personer med njursjukdom

Enligt statistiken förväntas cirka 25-50% av patienterna med komplicerat akut njursvikt dö. Orsaker till dödsfall hos patienter:

 • uremisk koma, där nervsystemet påverkas
 • sepsis - ett tillstånd när hela kroppen drabbades av en infektion;
 • störningar i blodcirkulationen i svår form.

Om det inte finns några komplikationer, återhämtar 90% av patienterna.

Prognosen för kronisk insufficiens varierar beroende på individens ålder, den underliggande sjukdomen, hälsotillståndet i allmänhet. Hemodialys och njurtransplantation från givaren kan avsevärt minska andelen dödsfall. Följande komplikationer kan förvärra prognosen:

 • ateroskleros;
 • hypertoni;
 • konsumtion av livsmedel högt i protein, fosfor;
 • ökad parathyroidfunktion;
 • trauma till njurarna;
 • dehydrering;
 • infektion av urinogenitalorganen.

förebyggande

Den viktigaste faktorn som kan rädda en patients liv med njursvikt är en snabb diagnos av problemet och adekvat behandling. Om du inte vidtar några åtgärder, kommer njurfunktionen att störas, patologins gång blir svårt.

I riskgruppen är människor som ofta engagerar sig i självmedicinering. Det är värt att komma ihåg att många droger är giftiga för njurarna, och du ska inte ta dem utan att ordna en läkare.

Njurfel uppträder också hos personer med högt blodtryck, diabetes, glomerulonephritis. Dessa människor behöver undersökas regelbundet för att undvika att de första symptomen på sjukdomen saknas.

Nyresvikt: hur man behandlar, vilken typ av kost och näring

Njurinsufficiens är ett patologiskt tillstånd hos njurarna, där de inte utför sitt arbete korrekt i den erforderliga volymen som ett resultat av en sjukdom. Denna process leder till en förändring i kroppens självreglering, och därmed störs dess vävnader och organers arbete.
Nedsatt njurfunktion kan förekomma i akuta (ARF) och kroniska (CRF) former.

Orsakerna till njursvikt varierar beroende på sjukdomsformen. Det finns flera anledningar att ARF: er orsakar:

 • Prerenal, det vill säga sjukdomen orsakas av hjärtsvikt, kollaps, chock, svåra arytmier, en signifikant minskning av volymen cirkulerande blod (eventuellt vid blodförlust).
 • Renal, där njurtubulernas död orsakas av verkan av tungmetaller, gifter, alkohol, droger eller på grund av otillräcklig blodtillförsel till njurarna. Ibland är orsaken akut glomerulonefrit eller tubulointerstitiell nefrit.
 • Postural, det vill säga som ett resultat av akut bilateral täppning av urinledarna i urolithiasis.

CRF orsakar anses kronisk pyelonefrit och glomerulonefrit, systemiska sjukdomar, urolitiasis, urinvägs neoplasmer, sjukdomar med störd metabolism, Kärl förändringar (hypertension, ateroskleros), och genetiska sjukdomar.

Symptom på sjukdomen

Tecken på njursvikt beror på svårighetsgraden av förändringar i njurfunktionen, sjukdomen och kroppens allmänna tillstånd.

Det finns fyra grader av akut njursvikt:

 1. Tecken på njursvikt i inledningsfasen: en minskning av mängden urin, en sänkning av blodtrycket, en ökning av hjärtfrekvensen.
 2. Den andra fasen (oligurisk) är att minska mängden urin eller för att stoppa dess produktion. Patientens tillstånd blir allvarligt, eftersom nästan alla kroppssystem påverkas och en fullständig metabolisk störning som hotar livet uppträder.
 3. Den tredje fasen (byte eller poliuricheskaya) kännetecknas av en ökning i mängden av urin till normala nivåer, men det nästan inte utgångs några substanser från en annan än salter och vatten organism, men i denna fas faran för patientens liv.
 4. Njurinsufficiens i 4: e graden består i normalisering av urinproduktionen, njurfunktionen efter 1,5-3,5 månader återkommer normalt.

Symptomen av njursvikt hos personer som har en kronisk form, är till en betydande minskning av antalet arbetsnjurvävnaden, vilket resulterar i azotemi (förhöjda blodnivåer av kväve ämnen). Eftersom njurarna inte längre klara av arbetet, är dessa substanser visas på andra sätt, främst genom slemhinnorna i mag-tarmkanalen och lungorna som inte är utformade för att utföra dessa funktioner.

Syndromet av njursvikt leder snabbt till utveckling av uremi, när självförgiftning av kroppen uppträder. Det finns en aversion mot köttmat, misshandel och kräkningar, en vanlig törst, en känsla av muskelkramper och smärta i benen. På ansiktet finns en isterisk nyans, och vid andan känns lukten av ammoniak. Mängden urin som frigörs och dess densitet reduceras kraftigt. Njurinsufficiens hos barn fortsätter enligt samma principer som hos vuxna.

Komplikationer av sjukdomen

Det slutliga skedet av njurinsufficiens orsakas av fullständig förlust av njurfunktionen på grund av vilka toxiska produkter som ackumuleras i patientens kropp. Terminalt njursvikt framkallar sådana komplikationer som gastroenterokolit, myokarddystrofi, hepatiskt njursyndrom, perikardit.

Nedsatt leverinsufficiens innebär progressivt oliguriskt njursvikt mot bakgrund av leversjukdomar. Med hepatiskt njursyndrom finns en förträngning av kärlen i njurarnas kortikala region. Detta syndrom i cirros anses vara den sista graden av sjukdomen, vilket leder till retention av vatten och natriumjoner.

Diagnostiska metoder

Diagnos av njursvikt innefattar bestämning av mängden kreatinin, kalium och karbamid i blodet, samt konstant övervakning av hur mycket urin som frigörs. Kan använda ultraljud, radiografi och radionuklidmetoder.

För att diagnostisera kroniskt njursvikt används ett komplex av förlängda biokemiska blod- och urintester, en filtreringshastighetsanalys och urografi.

Behandling med mediciner

Behandling av njursvikt utförs i sjukhusets intensivvårdsenhet eller intensivvårdsenhet. Vid de minsta komplikationerna ska du genast söka medicinsk hjälp. Idag finns det möjlighet att bota patienter med akut njursvikt genom att använda en artificiell njureapparat samtidigt som man återställer njurfunktionerna.

Om behandlingen startas i tid och utförs i sin helhet är utsikterna vanligtvis gynnsamma.
Under behandlingsprocessen utförs behandling av störda metaboliska processer, och sjukdomar som förvärrar CRF identifieras och behandlas. På ett sent stadium krävs kontinuerlig hemodialys och njurtransplantation.

Medicin för njursvikt används för att minska metaboliska processer: anabola hormoner - en lösning av testosteronpropionat, metylandrostenediol. För att förbättra njurcirkulationen behöver du en lång tid att använda trental, karantän, troxevasin och compliance. För att stimulera frisättning av urin administreras en glukoslösning med administrering av insulin eller diuretika från furosemidgruppen. Om det finns en hög koncentration av kväve i blodet, appliceras sköljning av mag-tarmkanalen med natriumbikarbonatlösning, på grund av vilken kvävehaltig slagg avlägsnas. Denna procedur utförs på tom mage, före måltid, en gång om dagen.

Antibiotika för njursvikt används i reducerade doser, eftersom eliminationshastigheten minskas avsevärt. Graden av kroniskt njursvikt beaktas och dosen av antibiotika reduceras till 2 eller 4 gånger.

Behandling av sjukdomsmetoderna

Hur man behandlar njursvikt utan användning av antibiotika och andra mediciner, beskrivs i recepten nedan.

 1. Ta bladen av lingonberry, kamille, laurelgräs, blommande blommor, maskros och violer med en halv tesked. Denna samling häller ett glas kokt vatten, insisterar ca 1 timme och tar en tredje kopp 5 gånger om dagen.
 2. Det andra receptet: bland mint, Johannesjurt, melissa, calendula 1 msk. l. Häll växtblandningen i en kastrull med 2 koppar kokt vatten och koka. Kokad infusion häll i en termosflaska och lämna över natten. Ta 100 ml per dag.
 3. Behandling av folkmedicin för njursvikt innefattar användning av vattenmelonkorsor som har en diuretisk effekt. Ta 5 msk. l. skivad vattenmelonkorsor per liter vatten. Du måste fylla skskottet med vatten, insistera en timme och ta flera gånger hela dagen.
 4. En lätt diuretisk åtgärd tillhandahålls också av granatäpplen och höfterna. Ta dem i lika delar och häll två koppar kokt vatten. Insistera i en halvtimme i värmen och ta upp till 2 glas per dag.

Principer av diet med njursvikt

Kost i njursvikt spelar en viktig roll - det är nödvändigt att hålla sig till en diet låg i protein och bordsalt, utesluta droger som har giftiga och skadliga effekter på njurarna. Näring för njursvikt beror på flera allmänna principer:

 • Det är nödvändigt att begränsa intaget av proteiner till 65 g per dag, beroende på fasen av njursjukdom.
 • Matens energi ökar på grund av ökad konsumtion av fetter och kolhydrater.
 • Diet vid njursvikt reduceras till användning av en mängd olika frukter och grönsaker. Det är nödvändigt att ta hänsyn till innehållet i proteiner, vitaminer och salter i dem.
 • Genomföra lämplig kulinarisk bearbetning av produkter för att förbättra aptiten.
 • Det reglerar intaget av natriumklorid och vatten i kroppen, vars mängd påverkar förekomsten av svullnad och blodtryck.

Ungefärlig dietmeny för njursvikt:

Första frukost: kokta potatis - 220g, ett ägg, sött te, honung (sylt) - 45g.

Andra frukost: sött te, gräddfil - 200g.

lunch: ris soppa - 300g (smör - 5-10g, gräddfil - 10g, potatis - 90g, morötter - 20g, ris - 20g, lök - 5g och tomatjuice - 10g). Den andra serverade ragout grönsaken - 200g (från morötter, betor och rutabaga) och ett glas äppeljelly.

middag: mjölkgröt från ris - 200g, sött te, sylt (honung) - 40g.

Prognos för sjukdomen

Vid snabb och adekvat behandling är prognosen för en akut form av njursvikt ganska fördelaktigt.

Med en kronisk variant av sjukdomen beror prognosen på scenens stadium och graden av nedsatt njurfunktion. Vid kompensation av njursarbete är prognosen för patientens liv gynnsam. Men i terminalstadiet är de enda alternativ som tillåter att upprätthålla livet permanenta hemodialys eller donortransplantation.

Njurinsufficiens hos kvinnor: tecken, symtom och behandling

Njurarna av en person är ett parat organ i urinvägarna, vars huvudsakliga syfte är bildandet av urin. Utveckling av njursvikt uppträder när njurarna fungerar störs grovt, och terapeutisk hjälp har inte lämnats i tid.

Vad är det

Sjukdomen "njursvikt" är ett allvarligt tillstånd som utvecklas mot andra sjukdomar eller lesioner och kännetecknas av nedsatt njurfunktion. Beroende på svårighetsgraden och varaktigheten av flödet, skilja mellan akuta och kroniska former av njursvikt. Patologi kan påverka människor i alla åldrar och kön, men unga kvinnor påverkas oftare av njureproblem.

I de flesta fall är orsaken till njursvikt en sjukdom i organet självt, orsakat av externa eller interna faktorer. Men sjukdomar som är helt orelaterade med njurarna kan också provocera patologi. De vanligaste orsakerna är:

 • Medfödda abnormaliteter hos njurarna;
 • Kroniska sjukdomar i kroppen - diabetes, autoimmuna sjukdomar, levercirros eller leverfel, urolithiasis;
 • Inflammatoriska sjukdomar hos njurarna som inte har behandlats eller har inträffat med komplikationer;
 • Maligna neoplasmer i njurvävnad;
 • Blockering av urinledare genom konkrement, vilket resulterar i retention och ackumulering av urin i njurarna, överträngning av organet och patologibildning
 • Kronisk glomerulonephritis;
 • Intoxicering av kroppen;
 • Massiv blodförlust eller minskning av volymen av cirkulerande blod, till exempel med brännskador;
 • Förgiftning med kemikalier och gifter
 • Självbehandling med nefrotoxiska läkemedel, långvarig användning av antibiotika eller andra droger, utan att en läkare utses.

I vissa fall kan njurfel hos kvinnor utvecklas mot en graviditets bakgrund.

Tecken på njursvikt

Tecken på njursvikt hos kvinnor beror till stor del på graden av kroppsförbrott:

 • Initial grad - det finns inga kliniska symtom vid detta stadium, men patologiska förändringar förekommer redan i organets vävnader;
 • Oligurisk scen - symptom och plocka upp: minska antalet separerade urin per dag visas letargi, förvirring, illamående, kräkningar, hjärtklappning, andnöd, hjärtarytmi, buksmärta (varaktighet av detta steg till 10 dagar);
 • Poliuricheskaya skede - patienten återgår till normal, daglig urinvolym ökade, och ofta motsvarar fysiologiska parametrar, men i detta skede är det möjligt utveckling av infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna;
 • Rehabiliteringsstadiet - njurarna börjar fungera fullt och nästan helt återställda. Om ett stort antal nefroner har skadats vid akut njursvikt är fullständig återställning av organets funktion omöjlig.

Symtom på njursvikt hos kvinnor

Den kroniska formen av sjukdomen utvecklas som ett resultat av progressionen av akut njursvikt. Tillstånd som kännetecknas av nedbrytning och förlust av njuren (glomeruli av nefroner, parenkymet), som ett resultat av att kroppen inte kan utföra sina uppgifter - det leder till fel i andra vitala organ.

Beroende på omfattningen av skador på njurvävnaden och svårighetsgraden av patientens tillstånd, skiljer sig flera stadier av kroniskt njursvikt med olika symtom:

 • Stage dold flöde (latent) - Kliniska manifestationer av sjukdomen är frånvarande, så att patienten inte vet om hans tillstånd - men med en ökning av fysisk ansträngning inträffar svaghet, muntorrhet, dåsighet, letargi, trötthet, urin i stora mängder;
 • Kliniska stadiet - i detta skede finns kliniska tecken på förgiftning: illamående, kräkningar, hud blekhet, svaghet, dåsighet, letargi, en kraftig nedgång i en löstagbar urin, diarré, förekomsten av dålig andedräkt, takykardi, hjärtarytmi, huvudvärk;
 • Dekompensationsstadiet - till tecken på allmän förgiftning av kroppen, komplikationer läggs till i form av frekventa luftvägsinfektioner, inflammatoriska infektioner i urinorganen;
 • Kompensationssteget (eller terminalsteget) - utrotning av funktionerna hos en persons vitala organ ses som ett resultat av vilket ett dödligt utfall inträffar. Kliniskt manifesteras detta stadium av symptomen på allvarlig förgiftning av kroppen, ett brott mot hur alla organ fungerar, en obehaglig lukt från munnen, gulsot av huden, utvecklingen av neurologiska störningar.

Symtom på njursvikt vid graviditet

Under graviditeten kan ett syndrom av njursvikt uppstå på grund av nedsatt njurfunktion som ett resultat av överföring av urinledare, njurartär eller organvävnad till livmodern. I det här fallet har framtida mamma följande kliniska symptom:

 • En kraftig minskning av volymen av daglig urin, för att slutföra anuri;
 • Ökning av blodtryck indikatorer;
 • Utseendet av protein vid analys av urin;
 • Svullnad av ansikte och lemmar;
 • Illamående, kräkningar;
 • Slöhet, svaghet, huvudvärk;
 • Tecken på kroppsförgiftning;
 • Blek hud.

Vid det första utseendet av sådana symtom borde du omedelbart kontakta din gynekolog. Svårt njursvikt under graviditeten kan ha negativ inverkan på fostrets utveckling i livmodern, ända till dess förlossningsdöd.

Behandling av njursvikt

Ju tidigare njurinsufficiensen identifieras och behandlas, desto större är risken för en fullständig återhämtning av patienten.

Den akuta formen av sjukdomen är ett reversibelt tillstånd, för behandlingen som det är viktigt att bestämma orsakerna till störningen av organet. Återställande av normal njurfunktion hjälper till med behandling av den underliggande sjukdomen och hemodialysen.

Med samtidig inflammatoriska sjukdomar i urinorganen föreskrivs antibiotika och immunostimulantia.

Med njursvikt orsakat av allvarlig förgiftning, toxiner eller läkemedel tilldelas patienten hemosorption och plasmaferes. Vid akut blodförlust - transfusion av blod och plasmasubstitut.

Med en kronisk form av patologi är det omöjligt att helt återställa njurarna, men det är möjligt att stoppa utvecklingen av irreversibla processer och förbättra patientens livskvalitet något. För detta föreskrivs patienten vanlig dialys och en specialdiet.

Näring för njursvikt bör balanseras, och produkterna är lätt smältbara. Det är lämpligt att ordna lossning 1-2 dagar i veckan. Dagligen på bordet bör finnas närvarande mejeriprodukter - kefir, yoghurt, mager kockost.

Förutom den grundläggande behandlingsplanen som utarbetats av läkaren individuellt, måste patienten strikt följa rekommendationerna från specialisten:

 • Undantag av fysisk aktivitet;
 • Frånvaro av stress;
 • Avslag från alkohol och rökning
 • Säng vila i ett akut stadium.

Vid kroniskt njursvikt, efter normalisering av patientens allmänna tillstånd, om möjligt utförs en operation för att transplantera donornyre. Detta bidrar väldigt till att förbättra kvaliteten och förlänga patientens livslängd.

komplikationer

Med progressionen av symtom och bristen på snabb behandling är risken för komplikationer höga:

 • Övergången av sjukdomen till en kronisk form;
 • Uremisk koma;
 • Sepsis.

Om njurinsufficiens inte behandlas kommer patienten snabbt att dö.

Symtom och behandling av njursvikt

Njurinsufficiens avser ett antal patologier som utgör ett betydande hot mot människolivet. Sjukdomen leder till en överträdelse av vattensaltet och syrabasbasen, vilket leder till avvikelser från normen i alla organ och vävnader. Som ett resultat av patologiska processer i njurvävnaden, förlorar njurarna förmågan att fullständigt utsöndra produkter av proteinmetabolism, vilket leder till ackumulering av giftiga ämnen i blodet och förgiftningen av kroppen.

Av naturen av sjukdomsförloppet kan akut eller kronisk vara. Orsakerna, behandlingsmetoderna och symtom på njursvikt för var och en av dem har vissa skillnader.

Orsaker till sjukdomen

Orsakerna till utvecklingen av njursvikt är mycket olika. För akuta och kroniska former av sjukdomen är de signifikant olika. Symptom på akut njursvikt (ARF) eller skador är på grund av betydande blodförlust, komplikationer efter kirurgi, akuta renala patologier, förgiftning genom tungmetaller, toxiner eller läkemedel, och andra faktorer. Hos kvinnor kan sjukdomsutvecklingen utlösas genom förlossning eller spridning och spridning av infektion från bäckenorganen till följd av abort. I OPN störs den funktionella aktiviteten hos njurarna mycket snabbt, en minskning av glomerulär filtreringshastighet och en minskning av reabsorptionsprocessen i tubulerna observeras.

Kroniskt njursvikt (CRF) utvecklas under en lång tidsperiod med en gradvis ökning av svårighetsgraden av symtom. De främsta orsakerna till det är kroniska sjukdomar i njurarna, blodkärlen eller ämnesomsättningen, medfödda missbildningar eller njurstrukturer. Samtidigt bryts kroppens funktion för att avlägsna vatten och giftiga föreningar, vilket leder till förgiftning och generellt orsakar störningar i kroppen.

Tips: I närvaro av kronisk njursjukdom eller andra faktorer som kan prova njursvikt bör du ägna särskild uppmärksamhet åt hälsan. Regelbundna besök på nefrologen, tidig diagnos och genomförandet av alla rekommendationer från läkaren är av stor betydelse för att förebygga utvecklingen av denna allvarliga sjukdom.

Karaktäristiska symtom på sjukdomen

Tecken på njursvikt vid akut form förefaller skarpt och har en uttalad karaktär. Med en kronisk variant av sjukdomen kan symtomen inte vara märkbara i de första stadierna, men med gradvis progression av patologiska förändringar i njurens vävnader blir deras manifestationer mer intensiva.

Symtom på akut njursvikt

Kliniska tecken på akut arteriell hypertoni utvecklas under en period av några timmar till flera dagar, ibland veckor. Dessa inkluderar:

 • en kraftig minskning eller frånvaro av diurese;
 • ökning i kroppsvikt på grund av överskott av vätska i kroppen;
 • Förekomsten av ödem, huvudsakligen i ankles och ansiktsområde
 • aptitlöshet, kräkningar, illamående
 • blek och klåda i huden;
 • en känsla av trötthet, huvudvärk;
 • urinladdning med blod.

I avsaknad av tid eller otillräcklig behandling av andnöd, hosta, förvirring och även medvetslöshet, muskelspasmer, arytmi, blåmärken och blåmärken. Detta tillstånd är fyllt med ett dödligt utfall.

Symtom på kronisk form av njursvikt

Utvecklingsperioden för kroniskt njursvikt fram till utseendet av karakteristiska symptom kan, när det redan har skett betydande irreversibla förändringar i njurarna, sträcka sig från flera till tiotals år. Patienter med denna diagnos är:

 • störningar av diurese i form av oliguri eller polyuri;
 • kränkning av förhållandet mellan natt och dag diurese;
 • Förekomsten av ödem, huvudsakligen i ansiktet, efter en sömn.
 • ökad trötthet, svaghet.

De sista etapperna av CRF kännetecknas av utseende av massivt ödem, dyspné, hosta, högt blodtryck, synfel, anemi, illamående, kräkningar och andra allvarliga symptom.

Viktigt: Om du märker några tecken på njursvikt ska du kontakta en specialist så snart som möjligt. Sjukdomsförloppet har en mer gynnsam prognos vid tidig inledande av behandlingen.

Behandling av sjukdomen

Vid njursvikt bör behandlingen vara omfattande och inriktas främst på att eliminera eller övervaka orsakerna till den utveckling som provocerade den. Den akuta formen av njursvikt, i motsats till kronisk, kan behandlas väl. Korrekt utvald och snabb behandling ger möjlighet att nästan helt återställa njurfunktionen. För att eliminera orsaken och behandlingen av ARF används följande metoder:

 • tar antibakteriella läkemedel
 • avgiftning av kroppen med hemodialys, plasmakfores, enterosorbenter etc.;
 • fyllning av vätska under uttorkning;
 • återställande av en normal diurese;
 • symptomatisk behandling.

CKN-terapi innefattar:

 • kontroll av den underliggande sjukdomen (hypertoni, diabetes, etc.);
 • underhåll av njurfunktion
 • eliminering av symtom
 • avgiftning av kroppen
 • följa en speciell diet.


I sista skedet av CRF visas patienter regelbunden hemodialys eller en njurtransplantation av donatorn. Sådana behandlingsmetoder är det enda sättet att förhindra eller avsevärt fördröja det dödliga resultatet.

Funktioner av näring i närvaro av njursvikt

En speciell diet för njursvikt bidrar till att minska belastningen på njurarna och stoppa sjukdomsprogressionen. Huvudprincipen är att begränsa mängden protein, salt och vätska som konsumeras, vilket leder till en minskning av koncentrationen av giftiga ämnen i blodet och förhindrar ackumulering av vatten och salter i kroppen. Graden av styvhet av en diet bestäms av den behandlande läkaren med tanke på patientens tillstånd. De grundläggande reglerna för näring vid njursvikt är följande:

 • begränsning av mängden protein (från 20 g till 70 g per dag, beroende på svårighetsgraden av sjukdomen);
 • högt energivärde av mat (vegetabiliska fetter, kolhydrater);
 • högt innehåll av frukt och grönsaker i kosten;
 • kontroll av mängden vätska som konsumeras i mängden beräknad från volymen av urin som släppts per dag;
 • begränsning av saltintaget (från 1 g till 6 g beroende på svårighetsgraden av sjukdomen);
 • Avlastningsdagar minst en gång i veckan, som endast består av frukt och grönsaker.
 • ångkokningsmetod (eller matlagning);
 • fraktionellt kraftläge.

Dessutom är livsmedel som irriterar njurarna helt undantagna från kosten. Dessa inkluderar kaffe, choklad, starkt svart te, kakao, svamp, kryddig och salt rätter, fett kött eller fisk och buljong baserade på dem, rökt produkter, alkohol.

Traditionella behandlingsmetoder

Med njursvikt ger behandling med folkmedicin i de tidiga stadierna en bra effekt. Användningen av infusioner och avkok av medicinska växter som har en diuretisk effekt, hjälper till att minska svullnad och ta bort toxiner från kroppen. För detta ändamål björk knoppar, nypon, kamomill blommor och ringblomma, kardborre rot, fänkålsfrön och lin, lingon löv, gräs, hästsvans, och andra. Bland växter som anges kan vara olika avgifter och deras grund för att förbereda njure te.

Med njursvikt erhålls också en bra effekt med användning av granatäpplejuice och avkok av granatäppleskal, som har en allmän förstärkningseffekt och ökar immuniteten. Förbättra njurarnas funktion och främja utsöndringen av metaboliska produkter hjälper till att få tillgång till havskål.

Rådgivning: Användning av folkliga behandlingsmetoder vid njursvikt måste nödvändigtvis överenskommas med den behandlande läkaren.

Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning?

Vi rekommenderar att du läser historien om Olga Kirovtseva, hur hon botade hennes mage. Läs artikeln >>

Nyresvikt: symptom, behandling och förebyggande

Njurinsufficiens är en allvarlig patologi, som kännetecknas av en fortsatt nedsättning av alla njurfunktioner. Njurar förlorar förmågan att bilda urin och isolera den. Som ett resultat, kroppen är förgiftad skadliga sönderdelningsprodukter och toxiner.

Symtom på njursvikt är ganska typiskt, och i avsaknad av korrekt behandling kan sjukdomen leda till allvarliga konsekvenser.

Vad är njursvikt?

Njurarna är huvudorganet i urinvägarna, som har förmågan att ta bort metaboliska produkter från kroppen, reglera den optimala balansen av joner i blodet, producera hormoner och biologiskt aktiva ämnen som är involverade i blodet. Med njurinsufficiens är dessa möjligheter förlorade.

Njurinsufficiens är syndrom av alla vitala njursfunktioner.

Sjukdomen kan påverka alla, oavsett kön och ålder. Fall av diagnos av patologi hos barn är inte ovanliga.

I ICD-10 ingår njurinsufficiens koderna N17-N19 och är indelad i:

 • akut njursvikt - kod N17;

Om symptom på OPN läs i vår artikel.

 • kroniskt njursvikt - kod N18;
 • ospecificerat njursvikt - kod N19.
 • Med njurinsufficiens är det ett brott mot kväve, vatten, salt, syrabasbaserad metabolism, vilket betyder att alla organ inte kan fungera tillräckligt, det mänskliga tillståndet försämras märkbart.

  Klassificeringsegenskaper

  Det finns flera sätt att klassificera sjukdomen. Det klassiska tillvägagångssättet innebär uppdelning av njursvikt på akut och kronisk.

  En annan inställning till klassificering ur synvinkelns synvinkel, orsaka sjukdom, dela in njursvikt i:

  1. prerenal - orsakad av en kränkning av normalt blodflöde i njurarna, vilket orsakar patologiska förändringar i njurvävnaden, och processen med urindannande störs Prerenal njursvikt diagnostiseras i 50% av fallen;
  2. Renal - orsakad av njursjukdomens patologier, på grund av vad njurarna inte kan ackumulera och släppa urin; diagnostiserats i 40% av fallen
  3. postrenal - orsakad av bildandet av obstruktioner i urinröret och omöjligheten av urinflödet; tillståndet är sällan diagnostiserat, i 5% av fallen.

  Klassificering av sjukdomen stegvis (grader):

  • Steg 1 - njurarna påverkas, men GFR (glomerulär filtreringshastighet) bevaras eller ökas, kroniskt njursvikt saknas;
  • 2 steg - njurarna påverkas med en måttlig minskning av GFR; kronisk insufficiens utvecklas
  • Steg 3 - njurarna påverkas med en genomsnittlig minskning av GFR; kompenserat njursvikt utvecklas;
  • Steg 4 - Njurskador kombineras med en markant minskning av GFR; utvecklar dekompenserat misslyckande
  • Steg 5 - allvarlig njurskada, terminal njure kronisk misslyckande.

  Hur många som lever med 5 graden av njursvikt beror på behandling och organisation av substitutionsbehandling - utan det kan njurarna inte arbeta självständigt.

  I närvaro av substitutionsbehandling kan en person leva länge, förutsatt samtidig behandling, näring, livsstil.

  Klassificering av njursvikt av kreatinin i blodet används ofta i nefrologisk praxis. Hos en frisk person är kreatininkoncentrationen 0,13 mmol / l. Koncentrationen av kreatinin hos patienter med njurinsufficiens gör att vi kan skilja på stadierna av sjukdomsutvecklingen:

  • latent (värden av kreatinin 0,14-0,71);
  • azotemisk (kreatinin från 0,72 till 1,24);
  • Framsteg (kreatinin över 1,25).
  till innehållet ↑

  Orsaker till sjukdomen

  De främsta orsakerna till utvecklingen av njursvikt är:

  • diabetes mellitus typ 1 och 2;
  • hypertensiv sjukdom;
  • inflammatoriska sjukdomar i njurarna (glomerulonefrit, pyelonefrit);
  • polycystisk njursjukdom;
  • bildandet av obstruktioner längs utflödet av urin (tumörer, njurstenar, inflammation i prostatakörteln hos män);
  • förgiftning (förgiftning med gifter, bekämpningsmedel);
  • infektiösa lesioner av urinvägarna.

  Det finns fall av att utveckla njursvikt utan specifika skäl. De så kallade okända orsakerna väcker utveckling av sjukdomen i 20% av fallen.

  Hur sjukdomen uttrycks - de karakteristiska tecknen

  Symtom på njursvikt hos barn och vuxna (män och kvinnor) är nästan identiskt. Det finns en unik skillnad - hos barn vid utveckling av njurinsufficiens syns nästan alltid nefrotiskt syndrom. Hos vuxna observeras inte detta.

  Resten av symtomen är likartade och beror på misslyckningsfasen (akut eller kronisk). I akut fas njurfel manifesterar sig:

 • en kraftig minskning av volymen utsöndrad urin (oliguri) eller fullständig frånvaro (anuri);
 • Utseendet på starka svullnad i benen (se bild), ansikte;
 • ökad leverstorlek
 • förgiftning (illamående och kräkningar, förlust av styrka);
 • utveckling av progressiv azotemi (förgiftning av kroppen med kväveföreningar från förfallna produkter).
 • för kronisk form Insufficiens kännetecknas av andra tecken:

  • försämring av det allmänna tillståndet (slöhet, sömnighet, blockering, torr mun);
  • en ökning av den dagliga volymen utsöndrad urin (upp till 3 liter);
  • utveckling av hypotermi
  • torr hud, utseende av yellowness;
  • utveckling av känslomässig labilitet (en skarp förändring av apati med spänning);
  • utveckling av uremisk berusning.

  I kronisk form kan patienten känna sig bra i flera år, men urin- och blodprov visar vidhängiga brott i huvudindikatorerna (protein, vita blodkroppar, ESR, kreatinin).

  Hur diagnostiseras?

  För diagnosen "njursvikt" krävs ett antal laboratorie- och instrumentstudier:

  • Den allmänna analysen av urin är ett tillförlitligt sätt att bestämma hur väl njurarna fungerar. Med utvecklingen av njurinsufficiens avslöjar analysen en förändring i urinets densitet, utseendet av protein, leukocyter och bakterier.
  • Bakterieurin kommer att vara användbar om störningen av njurarna provoceras av en patogen mikroflora.
  • Ett allmänt blodprov för de som lider av njursvikt visar ett skifte i ESR och antalet leukocyter i riktning mot ökningen; hemoglobin och blodplättar - i riktning mot minskning.
  • Biokemisk blodanalys är obligatorisk för misstänkt njursvikt. I närvaro av patologi, enligt analysen, noteras en ökning av urea, kreatinin, kolesterol och kväve. Nivån av fosfor, kalcium och totalt protein minskar.

  Instrumentell forskning gör det möjligt att exakt fastställa graden av patologiska förändringar i njurarna. De mest tillförlitliga metoderna för diagnos:

 • utföra ultraljud av njurarna, beräknad tomografi och magnetisk resonansbehandling gör det möjligt att bedöma tillståndet av njurarna, njurskyddet, urinblåsan och blåsan;
 • ultraljudsdopplerografi hjälper till att bedöma tillståndet av blodkärl i njurarna, blodflödesaktivitet;
 • kromoscystoskopi - undersökning av blåsan med användning av kontrast, introducerad intravenöst, medger metoden att bestämma patenterna hos urinledarna och filtreringskapaciteten hos njurarna.
 • ibland för att klargöra diagnosen Ytterligare diagnostiska procedurer krävs:

  • röntgen i bröstet;
  • elektrokardiografi;
  • biopsi av njurvävnader.
  till innehållet ↑

  Än att behandla, vad ska man göra eller göra?

  Behandling av njursvikt bör vara omfattande, akut form behandlas exklusivt på ett sjukhus. Vid allvarligt tillstånd placeras patienten i intensivvården.

  Taktiken att behandla en sjukdom beror på hur mycket njurarna störs.

  När man organiserar behandling av njursvikt är det viktigaste eliminering av grundorsaken, som orsakade sjukdomen:

  • användningen av glukokortikosteroider i närvaro av glomerulonefrit och autoimmuna sjukdomar;
  • organisering av plasmaferes - blodrensning, om njursvikt har utvecklats på grund av förgiftning;
  • antibiotika i närvaro av smittsamma lesioner av njurarna;
  • terapeutiska åtgärder för normalisering av urinflödet och avlägsnande av obstruktioner i urinröret;
  • förskriva läkemedel för att normalisera blodtrycket vid högt blodtryck.

  Terapi för njursvikt innehåller obligatoriska terapeutiska åtgärder som bidrar till att förbättra patientens tillstånd:

  • normalisering av vatten-saltbalans görs genom intravenös infusion av plasmasubstitutlösningar;
  • eliminering av försurning genom droppare med införande av natriumbikarbonat;
  • bekämpar anemi genom blodtransfusion;
  • organisationen av hemodialys för rening av blod från sönderfallsprodukter och toxiner;
  • Njurtransplantation utförs i försummade fall när andra behandlingsmetoder var maktlösa.
  till innehållet ↑

  Behandling av njursvikt hos gravida kvinnor

  Nyresvikt kan påverka gravida kvinnor, ofta sent i livet. I allmänhet utvecklas akut insufficiens mot bakgrund av infektiösa lesioner av njurarna (pyelonefrit, försummad cystit), som kan passera in i den kroniska.

  Behandling krävs omedelbart, det perfekta alternativet är rum på ett sjukhus.

  Behandlingen av en sjukdom under graviditeten är komplex, men när man föreskriver mediciner bör man överväga deras eventuella negativa effekter på fostret.

  Taktik vid behandling av njursvikt hos gravida kvinnor:

  • administrering av antibiotika och antivirala tabletter;
  • överföra till en sparsam proteinfri diet;
  • eliminering av kardiovaskulär insufficiens
  • Organiseringen av infusionsbehandling för eliminering av dehydrering
  • eliminering av obstruktioner i urinvägarna;
  • i ett allvarligt tillstånd - organisationen av hemodialys.

  Leveransen utförs av kejsarsnitt enligt kvinnornas livsindikationer. Efterföljande graviditeter kan planeras efter delvis återställande av njurfunktion.

  Efter överföring av svåra former av sjukdomen med icke återställd njurfunktion är graviditet strängt förbjuden.

  Ju mer farliga sjukdomen är - konsekvenserna

  I avsaknad av behandling eller ineffektivitet leder sjukdomsförloppet till ett antal negativa komplikationer:

  • från sidan av metaboliska processer - utvecklingen av hyperkalemi, manifesterad av oregelbundet blodtryck, arytmi, buksmärta, svaghet; Hyperkalemi är farlig på grund av hjärtstopp och plötslig död;
  • från hemopoietiska systemet - utvecklingen av progressiv anemi, dåligt mottaglig för medicineringskorrigering;

 • från immunsystemets sida - patologisk försvagning av skyddskrafter, mottaglighet för infektiösa och virala sjukdomar, långsam återhämtning efter överförda sjukdomar;
 • i nervsystemet - tecknen på neurologisk skada i form av förvirring, letargi episoder alternerande med irritabilitet, desorientering identitet, tid och rum;
 • hos patienter i åldern finns perifer neuropati - en kombination av symptom på allvarlig känslighetsstörning och reflexer;
 • från mag-tarmkanalen - konstant obehag i form av illamående, kräkningar, smärta, aptitlöshet; utvecklar ibland enterokolit - inflammation i lilla och tjocktarmen.
 • till innehållet ↑

  Förebyggande åtgärder

  Vid förebyggande av njursvikt spelas en viktig roll av efterlevnad av enkla regler:

  1. förhindra uppkomsten av sjukdomar som påverkar njurarna och andra organ i urinvägarna (cystit, pyelonefrit, urolitiasis, glomerulonefrit);
  2. Tidig behandling av alla smittsamma och icke-infektiösa njursjukdomar.
  3. vägran att röka och dricka alkohol
  4. korrekt, rationellt organiserad näring;
  5. förebyggande av okontrollerad användning av läkemedel
  6. regelbunden leverans av den allmänna analysen av urin, det är optimal tid på ett halvt år;
  7. observation med en nefrolog i närvaro av patologier i njurarna.

  Njurinsufficiens är en sjukdom som inte kan ignoreras. Sjukdomen är farlig när det gäller latens när de, med externt välbefinnande och god hälsa, förlorar njurarna sina vitala funktioner, och kroppen förgiftas långsamt.

  Därför är det så viktigt att konsultera en läkare vid minsta störning i urinvägarna. Vid tidig upptäckt behandlas njursvikt och njurfunktionen återställs.

  Detaljer om symtomen och orsakerna till sjukdomen finns i videon: